2017. július 26., szerda

KÖZPÉNZEN "ETETETT" FIDESZ-KLIENTÚRA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.07.26.


Jövőre döntenünk kell arról, hogy milyen országot akarunk? Olyat, ahol kevesek kiváltsága a jólét, vagy egy igazságosabb, szolidárisabb, a kisembert is teljes jogú állampolgárnak tekintő hazában szeretnénk élni.

A Fidesz 2010 – ben, a választások megnyerése után, olcsóbb, takarékosabb, hatékonyabb államot ígért. Orbán Viktor úgy fogalmazott, Varga Mihállyal és Navracsics Tiborral közös sajtótájékoztatóján – még a kormánya megalakulása előtt –, hogy„kevesebb mint feleannyi emberrel fogunk dolgozni”. Varga Mihály, aki akkor a Miniszterelnökség vezetője lett, egyenesen azt állította, hogy az új hivatalnak jelentősen kisebb létszáma lesz, mint a leköszönő kormányfő körül, akkor állományban lévők száma.

Varga Mihály korábban már a Medgyessy kormányt is ostorozta, a pazarlás miatt:

„Azt gondolom, hogy az emberek egy választási ígéretre is szavaztak akkor, amikor tavaly döntöttek. Ehhez képest gyökeres fordulat van a kormány magatartásában. Jelentős mértékű tehernövekedés van. És ha most egy picit hátrább lépünk és távolabbról szemléljük a képet, akkor azt tapasztaljuk, hogy a korábbi ígéretek, tehát a kisebb, takarékosabb állam helyett most egyre inkább az a helyzet alakul ki, hogy az állam egyre többet szed be, egyre több bevételre van szüksége, miközben az állami szolgáltatások minősége romlik. Egyre kevesebbet nyújt az állam.” (Varga Mihály az InfoRádió Aréna műsorában 2003.08.26.)

A Fidesz több mint hét évet töltött eddig hatalomban. A korábbi választási ígéreteiket régen elfelejtették – akkor sem gondolták komolyan –, s zsákszámra öntik a közpénzt a haverok zsebébe...

AZ IGAZI BOTRÁNY A BKK ONLINE JEGYÉRTÉKESÍTÉSI RENDSZERE MÖGÖTT - MEGSZEREZTÜK A JEGYZŐKÖNYVET

REFLEKTOR BLOG
Szerző: Tálos Lőrinc
2017.07.26. 


Jegyzőkönyvekkel tudjuk bizonyítani, hogy a BKK a főváros egyik bizottsága előtt is titkolta, hogy a már fejlesztés alatt álló komplett e-jegyrendszerrel párhuzamosan online értékesítési felület fejlesztésével bízta meg a T-Systemst, mindezt ráadásul a papíralapú jegyeket értékesítő köztéri automaták bővítéséről szóló szerződésmódosítások közé eldugva és a közbeszerzési eljárást megkerülve.

„Ez a játék régi játék játsszuk mi sok ezer éve,
persze sose nyíltan, hanem? Icikét picikét félve.
Ezt a kisded játékunkat, amiről most szó lesz,
úgy nevezzük, hogy nevezzük? Sundám, bundám, csóresz!”

Már korábban kiderült, hogy a BKK botrányos, biztonsági hibákkal terhelt és könnyen kijátszható online értékesítési rendszerét a közbeszerzést megkerülve, nem a már fejlesztés alatt álló e-jegyrendszer részeként, hanem attól külön, ráadásul a papíralapú jegyeket értékesítő automaták fejlesztéséhez kapcsolódó szerződésmódosítások közé elrejtve rendelték meg a T-Systemstől. Ahogy az Átlátszó kiszúrta, július 25-én a BKK honlapjára váratlanul felkerültek az említett dokumentumok. Idéznénk az Átlátszó összefoglalóját: „A BKK egy nappal a vizes vb előtt, 2017. július 13-án írta alá a 2013-as jegyautomatás szerződés módosítását a T-Systemsszel. A módosítás pontos elnevezése “TVM (Ticket Vending Machine / jegyértékesítő-automata) központi rendszer webes értékesítő moduljának telepítése és üzembe helyezése”. A dokumentum szerint a webes felületet 2017. július 10.-ig köteles volt elindítani a T-Systems, július 13-án (a szerződésmódosítás aláírásának napján) pedig már élesben kellett üzemelnie a rendszernek. A T-Systems 2017. december 31.-ig havi nettó 22,225 millió forintot kap az online rendszer üzemeltetéséért, 2018. január 1.-től pedig két évig havi nettó 25,225 millió forintot, majd azt követően havi nettó 12 millió forintot. Mivel a BKK nem írt ki közbeszerzést a szolgáltatásra, nem volt verseny, így nem tudni, hogy nem lett volna-e ennél kedvezőbb ajánlat.”

A szerződésmódosítás természetesen megjárta a fővárosi döntéshozást, ezen belül a Városfejlesztési Közlekedési és Környezetvédelmi Bizottságot is, amelynek LMP-s delegáltja blogunk – és jelen bejegyzés – szerzője. A "Javaslat a közlekedésfejlesztési és a közmű- és környezetfejlesztési ágazat 2017. évi költségvetésben szereplő beruházási és felújítási feladataihoz kapcsolódó engedélyokiratok és megállapodások jóváhagyására” tárgyú előterjesztés kétszer is járt a bizottság előtt, mivel a BKK nem tudott érdemben válaszolni a papíralapú jegyeket értékesítő automaták beszerzéséről is szóló előterjesztésben az arra szánt összeget sokalló és annak részletes tartalmát firtató kérdésekre, ezért a bizottság elnöke, Riz Levente azt levétette a napirendről...

TITOKZATOS NAGYVILÁGI EMBER ÉS EGY AMERIKAI LOBBICÉG SEGÍTENE SOROSOZNI ORBÁNNAK

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Kőműves Anita
2017.07.26.


A magyar miniszterelnök stábjával tárgyalt június végén az amerikai Mercury lobbicég egyik „sorosozásban” jártas munkatársa, és David Zaikin ukrán származású üzletember, tudta meg az Átlátszó egy neve elhallgatását kérő bennfentestől. Értesülésünk szerint a találkozóra egy rövid időre Orbán Viktor kormányfő is benézett.

Zaikin és a Mercury neve ismerősen cseng washingtoni politikai körökben: Zaikin a Politico és a Pro Publica oldalain megjelent cikkek szerint manapság a Kremllel szimpatizáló európai kormányokat köti össze olyan washingtoni lobbistákkal, akik jó pénzért segítenek nekik népszerűsíteni Soros-ellenes nézeteiket az amerikai fővárosban.

Zaikin közvetített ki lobbistákat albán és macedón pártoknak és a török kormánynak is. Eközben Zaikin nem jegyeztette be magát lobbistaként az Egyesült Államokban, hivatalos tisztsége nincs, viszont kiterjedt kapcsolatrendszerrel bír mind az orosz, mind az amerikai üzleti és politikai elitben.

Az Átlátszó a Miniszterelnöki Hivatalt és a Miniszterelnöki Kabinetirodát is megkérdezte arról, mi hangzott el a találkozón, illetve hogy terveznek-e szerződést kötni a Mercuryval.

A Miniszterelnöki Hivatal nem válaszolt megkeresésünkre. A Miniszterelnöki Kabinetirodától azt a választ kaptuk: “a látogatásról nincsen tudomásunk, szerződéskötést nem tervezünk.” A magyar kormány Washingtonban végzett lobbizása áprilisig a Kabinetirodához tartozott, amikor is egy kormányhatározat azt átadta a Külgazdasági- és Külügyminisztériumnak.

Az viszont biztos, hogy a nevezett urak Magyarországon jártak: Az Átlátszó megtalálta azt a budapesti szállodát, ahol megszálltak, és sikerült meggyőződnünk arról, hogy Morris L. Reid, a Mercury LLC globális lobbicég munkatársa, és Daivid Zaikin valóban ott tartózkodtak június 26. és 30. között...

VAGY KRETÉN, VAGY DEBIL, VAGY IDIÓTA. MÁS LEHETŐSÉG NINCS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.26.


2017 júliusi állás szerint a helyzet a következő:

1 miniszterelnök + 1 miniszterelnök-helyettes + 11 miniszter + 56 államtitkár + 108 helyettes-államtitkár + 20 kormánybiztos + 76 miniszteri biztos + 163 politikai főtanácsadó és tanácsadó = 436. Ennyien egészen biztosan szerepelnek a vízfejű nemzeti magyar kormányapparátus kifizetési listáin. Ennyien segítik a 11 miniszterrel hasító, Orbán fejétől bűzlő kormányt.

A legalább 436 tagúra hízott vízfejű kormányapparátus minden idők legdrágább, legtestesebb, legtöbbet zabáló kormányát dícséri. Ebben nyilván a nem tanácsadó, nem közpénzből szipákoló, nyugdíjasokat egy ideje állítólag nem bántalmazó fővitrines Habonyárpád nincs benne. Meg nincsenek benne a főnök urak titkárnői. Úgy értem, a további politikai kinevezettektől hemzsegő egész kurva rendszer.

Mindenesetre most ott tartunk, hogy a Lázár János-féle karcsúsítás olyan jól sikerült, hogy a legkevesebb 436 tagú magyar kormányapparátus, valamint az Országgyűlés áldásos tevékenysége és működése évente mintegy 1300 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek.

Orbán Viktor 2010-es, bürokráciacsökkentésre, kisebb, egyszerűbb, ésszerűbb és kurvára plebejus kormányzásra vonatkozó, fülkeforradalmi lázban fogant kampányízű ígéretei nettó hazugságoknak bizonyultak. Valahogy úgy, ahogyan az egymillió új munkahelyből egymillió új magyar állampolgár lett.

Miközben normálisék (azok nem mi vagyunk, hanem egyéb közép-európai országok) átlagban a GDP-jük 2,9%-át költik a hatalmi ágakra, külkapcsolatokra, miegyebekre, Magyarországon Orbánkirály uralkodásának harmadik ciklusára a végrahajtó és törvényhozó orgánumokra fordított kiadások a GDP 3 százalékáról 4 százalékra nőttek...

MI MÁR NEM FOGJUK MEGÉRNI, HOGY AZ UNOKÁNK KÖP EGY NAGYOT, AMIKOR FELSZÁLL A REPÜLŐRE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.07.26.


Remekül haladunk, jól teljesítünk, csak hát háború van és ilyenkor hallgatnak a múzsák és a kormány reményei szerint az újságírók is hamarosan hallgatni fognak. Addig is, íme egy szép kis grafikon.

Remélem, mindenki jól látja és érti is, amit lát. Ha valaki mégsem, annak elmagyarázom. Épül a munkaalapú társadalom. A te gyereked, az én gyerekem, a postás gyereke nem fog továbbtanulni. Mert a családbarát magyar kormány inkább eteti ingyen a kölköket – nem ingyen, mert azt is te fizeted, meg én és a postás -, mintsem az oktatásra költene. És mert a családbarát magyar kormány ugyan utcára vitte az embereket a tandíj ellen és tényleg, nem is lett tandíj. Valami más néven vezették be a hússzorosát annak, amit az előző kormány akart volna tandíjként. Amit te, én és a postás még ki tudtunk volna nyögni, de a mostani évi fél-három milliót nem tudjuk kinyögni, mert nincs miből, mert a minimálbér alacsonyabb, mint a létminimum, mert az úristennek nem emelkedik az életszínvonal és mert nem is tud emelkedni, ha a gazdasági teljesítőképesség nem emelkedik. Az pedig nem fog emelkedni, mert gyakorlatilag a külföldi tulajdonban lévő összeszerelőüzemeken és a közpénzeket felzabáló, a magyar vállalkozásokat megfojtó strómancégeken kívül semmi nincs, amitől fejlődhetne.

De nem baj, mert ez így pont tökéletes. A te gyereked, az én gyerekem és a postás gyereke amúgy sem tud tanulni, éppen jók lesznek szalagmunkásnak, vagy minimálbérért zsellérnek Mészárosék földjére. Diplomája majd az Orbán-Lázár-Rogán és hasonló, ősi nemesi neveket viselő családok gyerekeinek lesz. Csak azoknak, akik hűségesen szolgálják a pártot.

Van azért jó hír is. Jó esély van rá, hogy mi már nem fogjuk megérni, hogy az unokánk köp egy nagyot, amikor felszáll a repülőre és elmegy olyan országba, ahol nem az Orbán nevűn múlik az ő jövője, hanem csak önmagán...

LENGYEL TÜNTETÉSEK: A TÁRSADALMI KOALÍCIÓ KÉNYSZERE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2017.07.26.


Lényeges kérdés, hogy a tüntető nyugatos középosztály szembeállítható-e azokkal, akiket előszeretettel hívnak a rendszerváltás, majd a globalizáció veszteseinek.

Némi keserűséggel vegyített elismeréssel gondolhatnak most a magyar ellenzéki tüntetők a kormányellenes lengyel tüntetők sikerére. Andrzej Duda államfő hétfőn ugyanis bejelentette, hogy két törvényt megvétóz az igazságügyi rendszert megreformálni kívánó három, a törvényhozás által elfogadott jogszabályból. A törvényeket azért kritizálták lengyel belföldön és az EU-ban egyaránt, mert azok túlságosan nagy kontrollt biztosítottak volna a kormánynak, illetve a törvényhozási többségnek a bírók kinevezése fölött. A vitatott törvények elfogadása az egész országra kiterjedő, több tízezres tüntetési hullámot generált. Varsóban a tüntetők még aznap a Szejm épületéhez vonultak, amelyet vasárnap óta kordonok és rendőrök védenek. A kormánypárt ugyanakkor arra hivatkozik, hogy szükség van az igazságügyi rendszer reformjára, az ugyanis lassú, átláthatatlan és még mindig a posztkommunista bírói elit befolyása alatt áll. A minden bizonnyal a saját politikusi profilt építő Duda sem kérdőjelezi meg a reform szükségességét, ahogy a lengyel társadalom is támogatja, hogy történjen változás ebben a tekintetben. Az elnök megfogalmazása szerint azonban úgy kell az igazságügyet megreformálni, hogy ne kerüljön egymással ellentétbe az állam és a társadalom.

Jan Kubik lengyel mozgalomkutató éppen Duda utóbbi megjegyzése miatt értékelte úgy a vétót, hogy az a több tízezres tüntetéseknek köszönhető. A tüntetések mellett azonban a sajtó kiemeli Zofia Romaszewska elnöki tanácsadó, egykori antikommunista disszidens szerepét. Romaszewska kifejtette Dudának, hogy a saját bőrén tapasztalta meg, mire képes egy mindenható ügyészség, és nem szívesen élne újra egy olyan országban. Úgy tűnik tehát, hogy az elit szintjén még létezik bizonyos fokú konszenzus a lengyel rendszerváltás örökségével, annak jelentőségével kapcsolatban. Magyarországon könnyebb a rendszerváltást elitpaktummá minősíteni, ugyanis nem volt olyan mértékű az állampolgári részvétel az ellenzéki mozgalmakban, mint Lengyelországban. A kommunista párttól független Szolidaritás szakszervezet tagsága 1981-ben 10 millió főt számlált. A kommunista hivatalossággal párhuzamosan egy alternatív valóság, az autonóm interakciók számára teret biztosító civil társadalom Lengyelországban ellenzéki programmá, a térségben hivatkozható példává vált...

PRESSER GÁBOR: SOMLÓ NEM TUDNA MIT KEZDENI A SAJÁT MELLSZOBRÁVAL

24.HU - KULTÚRA
Szerző: Jankovics Márton
2017.07.26.


Egy éve halt meg Somló Tamás, ami után azonnal nyilvánvaló volt, hogy nem lesz több LGT-koncert. Abban is megegyeztek a tagok, hogy egy darabig nem adnak interjút, inkább csendben emlékeznek. Presser Gábor most oldja föl a hallgatást. De vajon lesz-e Somlóról díj elnevezve? Elégedett-e a Kanye West-per kimenetelével? Mit szokott hallgatni a YouTube-on? És vajon mik az igazán fontos dolgok az életben? Nagyinterjú.

Tavasszal sikerült peren kívül megegyezni Kanye Westtel a Gyöngyhajú lány engedély nélküli felhasználása ügyében. Elégedettek az eredménnyel Adamis Annával?

Leginkább azzal vagyunk elégedettek, hogy sikerült lezárni ezt az áldatlan ügyet, mert attól tartottunk, hogy szép lassan felőröl bennünket a jogi hercehurca. Minden lehetséges variációt ismertettek velünk, ezért választottuk inkább a relatíve gyors megállapodást. Ennyi volt. Nem ez a legfontosabb az életben, csak hát túlságosan nagyot durrant…

És mi az, ami igazán fontos az életben?


Egyszer, Somló betegágyánál üldögélve barátokkal arról beszélgettünk, hogy amíg hiábavaló hülyeségekért jól megküzdünk, fontos dolgokat hagyunk szépen elszállni. Hogy meg kellene tanulni végre a dolgokat a helyükön kezelni, és lehet, hogy nem érdemes mindenért csatázni, mert csak egyre több sérülést cipelsz tovább.

Nagyon nehéz év volt a tavalyi, bár történtek jó dolgok is.

December 5-én volt például A padlás 900. előadása a Vígszínházban, ami azt is jelenti, hogy valahol már készülődik az egymilliomodik vígszínházi Padlás-néző, és eközben egy komoly New York-i produkciós társasággal A padlás amerikai adaptációján kezdtünk el dolgozni. És ez azért most nagyon izgalmas.

Somló halálával egy korszak is véget ért. Bejelentették, hogy az LGT nem lép fel többé. Ez rögtön egyértelmű volt?
...

AMIÉRT AZ ELMÚLT ÉVEKBEN VEREJTÉKKEL, KÍNNAL, KESERVVEL MAGYARORSZÁG MEGDOLGOZOTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.26.


8.5 milliárd forintból hosszabbítják meg az üresen zötykölődő felcsúti csühöst Bicskéig (a túlárazási együtthatót most hagyjuk). Ebből az összegből Lovasberényig már nem futja, arra újabb milliárdokat kell majd előrántani abból a feneketlennek hitt kalapból.

1.8 milliárdból újítanak stadiont egy szlovákiai másodosztályú csapatnak. A székelyföldi labdarúgó akadémiának (semmi kedvem nagybetűvel írni) most csupán nem egészen fél milliárd jut. Azt már meg sem próbálom felfogni az agyammal, hogy a harmadosztályú (!) Kazincbarcikának milyen megfontolásból telik félmilliárdra.

Rogán propagandaminisztériuma kiskapukat keresett és talált az egyébként is fideszes szájíz szerint összefércelt törvénykezésben
: az eredetileg 25 milliárdos keretet megtriplázva 75 milliárd forintot engedélyezett magának kommunikációs szőnyegbombázásra a Fidesz egyik legundorítóbb bűnözője. Igen, a bíróság szerint továbbra is lehet bűnözőnek nevezni, úgyhogy nevezzük csak nevükön a világ dolgait.

Ez itt mindössze három tétel, amire egyetlen napon derült fény. Helyezzük bele a kontextusba: a Fidesz nyolcadik éve kormányoz ebben a tempóban, egy év pedig általában 365 napból áll. Mára azonban látszólag feleslegessé vált felsorakoztatni a milliókat, milliárdokat, hiszen a napi politikával foszlányosan együtt élő, pláne kognitív disszonanciával sújtott emberi agy számára felfoghatatlan összegek ezek. Oda butult a közvélemény, hogy a lopás már régen nem háborít fel tömegeket...

MCCAIN ÉS ORBÁN

HUPPA BLOG
Szerző: Konok Péter
2017.07.26.


Az agydaganattal diagnosztizált McCain megtartotta – vélhetően – utolsó beszédét az amerikai Szenátusban: igaz és demagóg beszéd volt annak szükségességéről, hogy felül kellene emelkedni a szekértábor-politikán, és a választók érdekeit szolgálni. Igaz és demagóg – egy politikus, ha valami igazat szól, szinte mindig demagóg is egyben. Ez így működik, valójában felesleges is lenne moralizálni rajta.

Persze McCain akkor került a magyarországi érdeklődés homlokterébe, mikor két és fél éve „újfasiszta diktárornak” nevezte Orbánt. Talán elsőként a nyugati politikusok közül.
Most függetlenül attól, hogy mit gondolok McCainről, vagy az amerikai republikánusokról (semmi jót, sőt – és ugyanezt gondolom a demokratákról is), vizsgáljuk már meg újra ezt az „újfasiszta diktátor” szöveget.

Szerintem frappáns. Pár szóban sok mindent leír – többek között azt, hogy bár Magyarországon még nem épült ki teljesen a diktatúra, vagy csak annak egy nagyon slampos, még közel sem totális formája, de az irány efelé mutat. Márpedig az irány (vagy inkább a vektor) maga a cél: a diktatúrába vezető út már maga is diktatúrával van kikövezve, vagy hogy Eduard Bernsteint idézzem, aki egy teljesen másfajta mozgalomról írta: „a mozgalom minden, a végcél semmi”.

Az orbáni újfasizmus, az „illiberális munkaállam” valójában egyszerre archaikus és posztmodern. Eszközkészletében, ideáljaiban prekapitalista, kliensrendszerében, a magántulajdonnal szembeni viszonyában tulajdonképpen az államkapitalizmus (vö. „létezett szocializmus”) és a feudalizmus sajátos keveréke (a király helyén a személyes, kisajátított állammal, ami immár nem egy osztály, hanem egy klikk érdekérvényesítő- és erőszakszervezete, hatalmának intézményi kerete).

Működésében leginkább egy sajátos, paternalista vadkapitalizmus, amely alapvetően fogyóeszköznek, kitermelendő természeti- és humán erőforrásnak tekinti az országot és lakóit; rövidtávon a minél durvább kizsákmányolást célozza minél kisebb befektetéssel, középtávon az így keletkező vagyonok kimenekítését, hosszútávon pedig ködös ideológiai lózungokat és millenáris hadovát terjeszt – mivel tisztában van vele, hogy hosszútávon ez a dolog nem működik, és ez nem is érdekli...

AZOK KERESIK A LEGKEVESEBBET, AKIKRE A LEGNAGYOBB SZÜKSÉGÜNK VAN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.07.26.


A minimálbér és garantált bérminimum emelésnek, illetve a brutális munkaerőhiánynak köszönhetően növekedésben van a magyar átlagbér. Persze ez csalóka, már többször írtunk róla, hogy az átlagbért a budapesti bérek, a vezető szakmák, a bankszektor, az informatikusok, a kommunikációs szakma, a felső- és középvezetők bérei húzzák felfelé, miközben a dolgozók nagy része (kb. 70 százaléka) alatta keres.

Minél távolabb megyünk Budapesttől és ezektől a szakmáktól, annál kisebb béreket kapunk. De mindennél többet mutat meg az, hogy melyik az a két szakma, amelynek tagjai a legrosszabbul keresnek ma Magyarországon. Ez a két szakma a humán-egészégügy és a szociális szféra, ahol bruttó 178 900 forint az átlagbér.

Amit elsőre tudunk erről a két szakmáról, hogy ezek az úgynevezett gondoskodó szakmák. Ezekben a szakmákban többségében nők dolgoznak. És nem magyar sajátosság az, hogy az itt dolgozók bérei alacsonyak, még ha kelet-európai összehasonlításban is rosszak a magyar bérek ezekben a szektorokban.

Szakmai vita van arról, hogy a gondoskodó munkakörökben azért alacsonyak a fizetések, mert a társadalom nem becsüli meg ezeket a szakmákat, és a nők ezekbe a kevesebbre becsült szakmákba szorulnak be, vagy mivel nők dolgoznak túlnyomórészt ezekben a szakmákban, azért ilyen alacsonyak a fizetések. De az biztos, hogy ezekben a szakmákban javarészt nők dolgoznak borzasztó fizetésekért.

A jelenkori kapitalizmusról és társadalomról sokat elmondanak ezek az alacsony bérek, és az, ahogyan bánunk ezeknek a szakmáknak a képviselőivel, jól mutatja, mi is az általános hozzáállás a társadalmi szolidaritáshoz...

SEGÍTENI AKART A TELEKOMNAK, AZTÁN EGY REGGEL CSÖNGETTEK A RENDŐRÖK

INDEX
Szerző: Joób Sándor
2017.07.26.


Egy hete áll a bál a BKK e-jegyének elfuserált bevezetése miatt. Az egyik főszereplő egy tizenéves fiatal, aki észrevett egy rést a rendszeren, és szólt a BKK-nak, mégis elvitték a rendőrök a programot fejlesztő T-Systems feljelentése nyomán. Ám nem ő az egyetlen hekker, akivel a Telekom-csoport keményen bánt: egy huszonéves fiatal idén áprilisban fedezett fel komoly biztonsági rést a cégnél. Ezt jelezte, majd behívták, még a közös munka is szóba került. Ő tovább tesztelte a rendszert, aminek a vége az lett, hogy hozzá is rendőrök csöngettek be.

András (a nevet megváltoztattuk) a húszas évei elején jár. Egy vidéki főiskolán programozónak tanul, de hobbiszinten érdeklődik az informatikai biztonság iránt is. Idén tavasszal egy olcsóbb díjcsomagra váltott a Telekomnál. Olyan DNS-kiszolgálót keresett, amellyel jobban tud internetezni. Ez a módszer teljesen legális.

Böngészgetett, és a Telekom weboldalán rábukkant egy olyan pdf-fájlban olvasható felhasználói útmutatóra, amiben szerepelt egy DNS-kiszolgáló IP-címe. Végzett egy rutinvizsgálatot erre az IP-címre, majd meglepve tapasztalta, hogy innen viszonylag könnyen hozzájutott egy rendszergazdai jelszóhoz. Ez a jelszó egy olyan fejlesztői szerverre szólt, ahonnan tovább lehetett lépni a Telekom teljes hálózatába. András tehát nem túl bonyolult módon, a nyilvános weboldalon, sima, szöveges formában kint hagyott adatok segítségével be tudott jutni a Telekom belső hálózatába.

András megkereste a Telekomot, és jelezte a cégnek, hogy súlyos biztonsági rést talált. A Telekom szakemberei elhívták a budapesti székházba, hogy személyesen mesélje el tapasztalatait. András írt egy 7 oldalas dokumentációt, majd elutazott Budapestre...

BALATONI RÁDIÓT VETT MÉSZÁROS LŐRINC FELESÉGE

444.HU
Szerző: Sarkadi Zsolt
2017.07.16.


...A rádiót a tulajdonosváltás óta Csík Zoltán korábbi rendőrtiszt, Mészárosék bizalmi embere igazgatja. A Part FM két frekvencián szól, egy siófokin és egy fonyódin. Ezen a két hullámhosszon lefedi a teljes balatoni régiót, de fogható Veszprémben, Marcalin, Tapolcán és Enyingen is.

A kormány rádiós embere eddig Andy Vajna volt, aki a Rádió 1-gyel fal be újabb és újabb frekvenciákat hálózatba kapcsoláson keresztül, Mészárosnak azonban abból a szempontból jól jöhet a balatoni rádió, hogy az utóbbi hónapokban eszeveszett terjeszkedésbe kezdett a tó partján, hotelt és kempingeket is vásároltak a cégei. (Magyar Nemzet)

KINEK KELL ZÖLDTERÜLET? ÚJBUDÁNAK BIZTOSAN NEM!

DÉL-BUDA MÁSKÉPP BLOG
Szerző: ham
2017.07.26.Ha verseny lenne, hogy ki tud több zöldterületet beépíteni a budapesti kerületek közül, toronymagasan a XI. kerület nyerne. Hogy miért? Íme pár terület, ami gyökeresen megváltozhat a közeljövőben.

Kezdjük talán a mostanában sokat emlegetett szuperkórházzal. A kormány a XI. kerület Dobogó nevű városrészébe, természetvédelmi terület mellé tervezi megépíteni az újbudai „szuperkórházat”.
Kórház kell, de ennél van jobb megoldás is, nem kellene egy újabb zöldterületet feláldozni a kerületben.
A tervről korábban ITT írtunk.

Amit már kevésbé tudunk megakadályozni, de szintén hatalmas hatással lesz a környezetére, (sőt egész Budapestre is), az a Kopaszi-gátnál épülő toronyház, amit lakóépületek, irodaépületek és különböző szolgáltatási szektor vesz majd körbe. A terület erősen intenzív használatú lesz, akár Újbuda új bevásárló-lakónegyede is lehet, ha megvalósulnak a tervek. Az építkezés már elkezdődött, a toronyházról azonban még folynak a viták, tiltakozások, ugyanis ezt az épületet a legtöbb ember elutasítja.
Erről a projektről mi is tartottunk fórumot, melynek összefoglalóját ITT találod.

Harmadik a listán nem egy, hanem kettő, szorosan összefüggő gond. Ez az indokolatlan favágás ügye, ami az utóbbi időben megszaporodott itt a XI. kerületben. Kezdődött az Etele úton, itt az 1-es villamos meghosszabbítása miatt esett áldozatul pár egészséges fa. A favágás folytatódott a Bocskai úton, ahol több, nagy, egészséges fától „szabadították meg” az ottani lakosokat, ezzel kárt okozva nekik, amit pár kicsi, nem odavaló fával próbáltak pótolni.
Majd újra az Etele útra terelődött a figyelem, ahol az 1-es villamos menne tovább, és utasok mellett fákat is vinne magával. A tervek ellen tiltakoztunk, valamint alternatív javaslatot tettünk le az asztalra, amivel fák kivágása nélkül is biztosítható lenne az 1-es villamos elvezetése az Etele térre. Az ilyen fakivágások elkerülésére, az LMP törvényjavaslatot fog benyújtani ősszel a parlamentnek, ezzel óvva a városi zöldterületeket...

UTÁLOM EZT A REZSIMET ÉS ORBÁNT, AKI ELTÖRÖLTE A MŰSOROMAT

JUSZT LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Juszt László
2017.07.26.


A Magyar Nemzet értesülései szerint Orbán Viktor hétvégi tusványosi beszéde egy újabb, médiaellenes kampány felvezetője volt; a lap úgy tudja, a kormány tevékenységét bíráló lapok, tévék, rádiók, hírportálok után maguk az újságírók kerülhetnek a lejárató kampány célkeresztjébe.

Ez nem újdonság. vagyunk páran, akik ezt 1998 óta többször átéltük.

Ez nem egy múltbeli történet. Nem olyan régen felhívott egy barátom - találkozzunk. A következőket mondta:

- Tegnap, azaz 9-én behívtak a kerületi rendőrkapitányságra, ahol lakom. Én még soha nem voltam ilyen helyen. Egy civil férfi ült az irodában és csak rólad kérdezgetett.

- Remélem minden elmondtál, amit tudsz? Hogy fokhagymásan eszem a lángost, hogy mint a szart utálom ezt a rezsimet. Orbánt, aki eltörölte a műsoromat, bezáratta a kiadómat, s másfél évig jártam miatta az ügyészséget, a bíróságot. S az utálatom nem önzetlen, hiszen legalább 430 milliót vesztettem miatta. Hogy utálom Kövért, aki mindenféle titkosszolgálati eszközökkel akart lejáratni. Hogy szellemi retardáltnak tartom Rezsiszilárdot éppúgy, mint a kupakos kósát...

BRÜSSZEL NEKIMEGY MA LENGYELORSZÁGNAK - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.07.26.A New York Times közli a Reuters hírügynökség tudósítását arról, hogy ma az Európai Bizottság várhatóan jogi következményekkel fogja megfenyegetni Lengyelországot arra az esetre, ha az országban – élve a bírósági rendszer átalakításáról szóló törvény nyújtotta lehetőséggel – megkezdődik a bírák elbocsátása.

Andrzej Duda lengyel államfő tegnap aláírta a törvényt, amely széles körű jogosítványokkal ruházza fel az igazságügyi minisztert a bírák kinevezését és felmentését illetően. Egy – névtelenséget kérő - uniós tisztségviselő azt mondta a Reutersnek, hogy Brüsszel szemében a bírák elbocsátása jelentené azt a fejleményt, amelynek a bekövetkezte esetén az uniós végrehajtó testület kezdeményezné az EU-alapszerződés 7. cikkének az érvényesítését Lengyelországgal szemben, ami végső esetben elvben akár Varsó szavazati jogának a felfüggesztéséhez is vezethet. E közlés értelmében ma az Európai Bizottság kiegészítő ajánlással él Lengyelország felé a jogállamiságot illetően, és abban válaszadási határidőt is ki fog kötni.


A Reuters ugyanakkor emlékeztet arra, hogy Magyarország kilátásba helyezte: meg fogja akadályozni, hogy a tagállamok konszenzusát igénylő büntető rendszabályt foganatosítsanak Lengyelországgal szemben. Azt is felidézi a hírügynökség, hogy az Európai Bizottság – a hetes cikkely alkalmazása nélkül is, egyszerű kötelezettségszegési eljárás végkifejleteként – 2012-ben megnyerte a pert a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságon történetesen éppen Magyarországgal szemben, amely az uniós jognak ellentmondó módon rendelkezett a bírák idő előtt felmentéséről és nyugdíjazásáról.

A nagy példányszámú, hamburgi Die Welt arról közöl cikket, hogy mire vezethető vissza Németország feltűnő visszafogottsága a lengyelországi fejleményekkel kapcsolatban. Berlinben természetesen nagy figyelemmel kísérik, miként alakul a jogállamiság helyzete Lengyelországban, hiszen senki nem szeretne egyfajta második Törökországot látni Németország keleti szomszédságában – fogalmaz a Die Welt. Másfelől azonban – idéz szakértőket is a lap – évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy a lengyelek még mindig nagyon negatívan reagálnak, ha német beavatkozást vélnek tapasztalni. Ha tehát Angela Merkel erőteljesen felemelné a szavát a lengyelországi igazságszolgáltatási rendszerbe való legújabb belenyúlással szemben, azzal minden bizonnyal csak egyetlen ember pozícióját erősítené Lengyelországban: Jaroslaw Kaczynskiét, vagyis a Jog és Igazságosság nevű lengyel kormányzó párt vezetőjének a helyzetét. Ezért aztán a német politika inkább tartózkodik a lengyel ügyekbe való beleszólástól, és ezzel egyfelől Donald Tusknak, a volt lengyel miniszterelnöknek, az uniós tagállami vezetők testülete, az Európai Tanács jelenlegi vezetőjének engedi át a terepet, másfelől pedig abban reménykedik, hogy a 2019-es lengyelországi választások majd változást hoznak...

UTASBIZTOSÍTÁS: LÉGY RÉSEN, MIT KÖTSZ!

IFL GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.07.26.


A nyaralási szezonban sok biztosító kedvezményekkel, nyereményakciókkal vagy akár garantált ajándékkal csábítja az utazókat. Érdemes azonban nem csak erre, hanem a díjakra is figyelni, mint ugyanis összeállításunkból kiderül: akár 50 százaléknál is nagyobb lehet az eltérés. A legrosszabb döntés persze semmilyen biztosítást nem kötni.

Százezrekbe, sőt milliókba kerülhetnek az utazási balesetek, betegségek, szemben a biztosítás összesen legfeljebb néhány tízezer forintos díjával (arról, hogy mire fizet az utasbiztosítás, és mire jó az Európai Egészségbiztosítási Kártya, korábban részletesen írtunk). Érdemes alaposan megnézni, melyik biztosítónál milyen csomagot választunk. Mint ugyanis a mellékelt, két konkrét szituációt modellező táblázatunkból látszik, a biztosítások díjában minimum egyharmad, de több esetben is akár 50 százalékot meghaladó is lehet a különbség...

A FÜGGETLENSÉG - HALÁL

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.07.26.


A McKinsey tanulmánya szerint húsz év múlva (!) a mai emberi munkaidő több mint 50 százaléka automatizálva lesz a világban -- ami ugyanakkor kétszeresére növeli a termelékenységet. A Nyugatra visszatér az olcsóbb munkaerő miatt keletre vándorolt tőke egy része, elsősorban a komplexebb iparágakban, amelyek felvevőpiaca még mindig inkább itt van. A technológiai változások tőkekoncentrációhoz és a nagyobb vállalatok megerősödéséhez, és a középcégek ritkulásához vezetnek, miközben kinyílik az egyedi ötletekre alapozó, magasan digitalizált kisvállalatok előtti tér. A munkaerőn belül jobban elválik a kreatív és a viselkedésmanipulációval irányított rész, az utóbbi pedig súlyos etikai kérdéseket fogja felvetni. Erősödni fog a demokrácia feletti korporatív fölény, ami nagyobb gazdasági és politikai térségek kényszerű kialakítását vonja maga után, amelyek egyedül lesznek képesek kielégíteni a válallatokkal szembeni ellensúlyok szerepét.

Amint látszik, az Accenture és mások által megerősített -- nyilván durva, de alapvetően aligha téves -- jövőképben egy szó sem szól az illiberális demokráciákról, és még a nullánál is kevesebb Orbán Viktorról és Európa orbánista megmentéséről. Nem véletlenül. Az utóbbi kampány egy vicc. Magyarországnak csak akkor van esélye ebben a világban, ha ahhoz az erősödő integrációhoz fog tartozni, amelynek egyedül lesz esélye a demokrácia és a tömegek igényeit érvényesíteni a fogyasztók és korporációk által közösen diktált tech változásokkal szemben. Európa föderalizációjának nincsen alternatívája, ha fenn akarjuk tartani az emberi jogok, a politika demokratikus irányítása és a technológiai változások előnyei méltányos elosztásának rendszerét, vagy netán meg akarjuk őrizni az életmódunkban a klasszikus kultúránk hagyatékát...

REGGELI HÁNYINGER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.26.


Jóreggelt, szép reggelt mindenkinek, nem mondanám, hogy hozzá vagyok szokva a 16 fokos vadhajnalokhoz. Bármekkora szégyen és gyalázat, majdhogynem fáztam az imént. Nem jó ez sehogyse. Meg a nyitott ablak mellett/alatt alvásnak is van ilyenkor egy olyan jó mellékhatása, hogy torokfájással ébred az ember. A napi rinya megvolt, úgyhogy nézzük, mit is mondhatnék kedveset, szépet.

Ezt biztos nem hiszi el senki, de addig-addig ismételtük, mormoltuk, hogy meghosszabbítják Bicskéig, majd Lovasberényig, hogy valóra vált. Persze nem mi találtuk ki, hanem a fényességes tudatrepedés definiálta emígyen a magyar demokráciát. Ha támadják a játékvasútját, akkor csakazértis meg kell hosszabbítani a picsába. És bár átmenetileg letettek róla, a tegnapi Hivatalos Értesítőben jelent meg egy kormányhatározat, amely szerint a közel 8,5 milliárd forintot fordítanak kisvasútfejlesztésre. Meg lehet nyugodni: ebbe csak a Bicske és Felcsút – Puskás Akadémia állomás közti szakasz tervezése, illetve az Alcsútdobozi arborétum–Vértesacsa szakasz megvalósítási tanulmánya foglaltatik. A Bicske-Lovasberény szakasz egy későbbi ütemben, külön forrásokból készül el. Ahhoz képest, hogy átlagosan napi 113 jegyet adtak el, továbbá tavaly április és idén január között 53 napon át egy jegyet sem adtak el a kisvasútra, ennek ellenére 7 napon utasok nélkül is közlekedtek a vonatok, méretes geciség ez is. Nem az ő pénzük, azt csinálnak amit akarnak.

Az immár világhírű felcsúti disznószerelő kedves neje is csatlakozott a nemzeti vérszívás hálózatához. Miután Lölökedves a fél Balatont a nevére íratta, az asszony a teljes balatoni régiót lefedő rádiót vásárolt, ami Veszprémben, Marcalin, Tapolcán és Enyingen is fogható. Remélem, a hívek és a hívők egyaránt elégedettek és addig fognak hátradőlve, ütemesen tapsikolni, ameddig minden a nemzeti tőkésosztály kezébe nem kerül. Akit ki lehet fosztani, azt ki is kell, nem igaz? De.

Tegnap este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendége Sándor Mária, a fekete ruhás nővér volt, aki hosszú idő után szólalt meg újra. Mérhetetlenül tisztelem ezt az embert, és egyszerűen felfoghatatlannak tartom ma is azt a rengeteg mocskot, amit kapott azért, mert kiállt az elvei mellett. Az, hogy egyedül maradt a maga jószándékú küzdelmében, az van annyira tipikus, hogy akár hungarikumnak is nevezzem, de végül is bárhogy nevezzük, ez van. Úgy fogalmazott: „ebben a mocskos politikában nem fogok részt venni”, joggal érzi úgy, hogy mindkét politikai oldal kihasználta őt, és túlságosan kicsi ahhoz, hogy változtasson a dolgokon. A szakmájáért a jövőben is ki fog állni. Hát igen...

1,8 MILLIÁRD FORINTOT AD A KORMÁNY EGY SZLOVÁK MÁSODOSZTÁLYÚ CSAPAT STADION FELÚJÍTÁSÁRA

24.HU
Szerző: 24.hu
2017.07.26.


A kormány összesen hárommilliárd forintot költ különböző hazai és határon túli fociklubok, illetve utánpótlás-programok támogatására, írja a Magyar Nemzet a Magyar Közlöny alapján.

A legtöbb pénzt a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül a szlovák második ligában szereplő Komáromi Football Klub kapja, amely ötmillió-kilencszázezer eurót, azaz
körülbelül 1,8 milliárd forintot költhet stadion felújítására...

NEMZETI ÜNNEP

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.07.26.


...A nemzeti ünnep mindig, kivétel mindig valamilyen politikai esemény eredménye, általában valami olyasféle történet nagy napja, amiről az illető nemzet úgy gondolja, az neki jó volt. Nemzeti ünnep általában egy van egy országban.

Nekünk itt Magyarországon ebben a pillanatban van három. De volt több is. Csak az én életemben meg kellett ünnepelni március 21-én a Forradalmi Ifjúsági Napokat (nem tudom, hogy a fenébe' lett ez a Tanácsköztársaságból), április 4-én Felszabadulásunkat, november 7-én a Nagy Októberi Szocialista Forradalmat. Azaz egy hosszan tartó vérengzést, amelyikben senkinek nem volt igaza még annyira sem, amennyire az ilyesmiben ez egyáltalán lehetséges (különben nem az), egy felszabadulásnak nevezett aljasságot, ami (rövid ideig tartó, felszabaduláshoz hasonló érzés után hamarosan) az ország évtizedekre való megszállását és brutális diktatúrába döntését jelentette, és egy tőlünk totálisan idegen nép véres terrorral kezdődő "forradalmát", hogy a nálunk kitört önkényuralomnak a nagy októberi szovjet gyökereit is dicsőíthessük - novemberben.
Ezek elmúltak. Mi maradt? A józan, valamennyire normális országok egy darab nemzeti ünnepe nekünk nem elég, talán mert semmink nincs a nyavalyás történelmünkben, amitől jókedvünk lehetne, maradunk a megszokott, már-már természetesnek tekinthető öncsalásnál, és hazudunk magunknak három magasztosat. Egy március 15-ét, ami után következett másfél évvel később október 6-a véres megtorlása, egy október 23-át, aminek a hasonlóképpen kegyetlen megtorlására már csak néhány napot kellett várni. A kettő között még van egy augusztus 20-ánk, egy állami ünneppé nyilvánított, voltaképpen egyházi ünnep, mely szerint 1083. augusztusában... ó, mit beszélek, huszadikán, éppen pontosan huszadikán, ilyen pontos dátumot rögzíteni már csak nem lehet gond egy olyan fantasztikusan precíz országban, mint a miénk, mindössze alig 979 évvel ezelőtt volt, szóval augusztus 20-án avatták szentté a mi István királyunkat. Ez itten egy nemzeti ünnep. Egy elvileg világi politikai berendezkedésben....

TÖBB EZER EMBER SZEMÉLYES ADATÁT LOPHATTÁK EL A BKK-TÓL

CIVILHETES BLOG
Szerző: Hírszerkesztő
2017.07.25.


A hanyagul kezelt adatbázis azért különösen komoly probléma, mert élő emailcímeket és jelszavakat is tartalmazott – márpedig az emberek nagy része ugyanazt a jelszót használja mindenhol, így a regisztrációnál megadott emailcíménél is. - írja az index.hu.

Több mint háromezer felhasználó személyes adatai szivárogtak ki a T-Systems és a BKK közös rendszeréből – tudta meg a 24.hu.

A hírportál egy hozzá eljuttatott, felhasználói neveket, emailcímeket és igazolványszámokat tartalmazó adatbázissal igazolja, hogy az említett rendszerben súlyos biztonsági hibák voltak, amikor már élesben működött.

A személyi igazolvány száma szintén különösen érzékeny személyes adat, amivel vissza lehet élni.

Az adatbázist a 24.hu átadta a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonsági Hatóságnak (NAIH), ahol – úgy fogalmaznak – „minden kétséget kizáróan” igazolják majd az adatok valódiságát. Péterfalvi Attila, a hivatal vezetője már hétfőn közölte velünk, hogy vizsgálatot kezdeményez az ügyben, amikor még nem volt ismert az adatbázis megléte.

A 24.hu azt írja, a hivatal ezt az adatbázist is felhasználja majd a vizsgálatok során.
Mindez azt jelenti, hogy Dabóczi Kálmán, a BKK vezérigazgatója nem mondott igazat a rendszerükben tárolt adatok biztonságáról.

A helyzet pikantériája, hogy a BKK még büszkélkedett is azzal, hány millió forintot költöttek el a regisztrált felhasználók ezen a portálon. A BKK múlt héten tagadta a biztonsági hiányosságokat, és rögtön a támadók nyakába varrta az egészet. Fel is jelentettek egy fiatalt, aki felhívta a figyelmüket egy hibára...

MÉSZÁROS LŐRINC, AKI ORBÁN VIKTOR VAGYONÁT GYŰJTI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.07.26.


Már a szovjet tudósok is vizsgálták a Lőrinc nevű csillag pályáját tündérország egén. Nem találtak értelmes magyarázatot a láthatólag sík hülye Lölőke ilyen mértékű meggazdagodására, és arra maga az érintett sem tud soha érdemi, értelmes információval szolgálni.

Most a brit tudósok elemezték Lőrinc értelmi képességeit, és megállapították, nem okosabb mint Zuckerberg, sőt. Nem csak esze nincs, de sokszor nem is tudja mikor mit, és miért vásárol meg. A cipőjét nem tudja egyedül bekötni, de több ezer hektár jó magyar föld van a nevén. A számítógépet nem tudja egyedül bekapcsolni, de informatikai cégét vesz. A tőzsdéről annyi fogalma van, hogy ott valami papírokat adnak vesznek, de először azt hitte az a MÉH. Most mégis övé a világ legjobban teljesítő részvénye.

Lőrinc csendesen bazsalyogva jár kel a világban, néha egyedül is képes letörölni a nyálat a szája széléről, és mégis teremtett egy média birodalmat, tévével, rádióval, újsággal együtt, és véletlenül bezáratja közben a Népszabadságot.

Hihetetlen ez az ember. Mire képes a magyar adófizetők által véres verejtékkel összerakott költségvetésből felé kifolyó milliárdok, és az általa elnyert uniós támogatás felülárazása egy ilyen tehetség közelében. Nem műlik el nap úgy tündérországban, hogy Lőrinc ne vegyen valamit. Borászat, takarmányüzem, kastély, neki mindegy. Van számára hitel az állami bankba, neki csak rá kell mutatnia mire van szüksége Orbán Viktornak, és az máris meg van véve...

KÖNNYEK KÖZÖTT BESZÉLT A KÜZDELMÉRŐL A FEKETE RUHÁS NŐVÉR

24.HU
Szerző: Molnár Zoltán
2017.07.26.


Sándor Mária ismét megjelent a színen, mert aggasztja, hogy a pénzzel betömött szájú ápolók is vészesen fogynak. Balog Zoltánnak meg "lövete sincs" az egészségügyhöz.

Ő minden tőle telhetőt megtett, hangot adott az egészségügy problémáinak – kezdte Sándor Mária, a fekete ruhásként elhíresült nővér, aki az ATV Egyenes beszéd c. műsorában beszélt jelenjéről, múltjáról, néha könnyek között. Szerinte tevékenysége miatt részleges eredmények születtek: végre ki vannak fizetve a túlórák és a ledolgozott órák.

Ez azóta van, hogy én azt mondtam, korrupció van az egészségügyben.

De pár dolgot szeretne helyretenni. Most már nincsenek becsapva a pályán lévők, és ez elhallgattatta a lelkesedést. Egy jól képzett, E-kategóriás nővér pótlékokkal, teljes állásban 160-180 ezer forintot vihet haza, egy 260 órát dolgozó ápoló pedig 280 ezret kapott szerinte.

És itt jött a nagy DE: olyan mennyiségű munka hárul rájuk, amit nem lehet tisztességgel ellátni. Fogy a rendszerből az ember, sokan mennek nyugdíjba, nincs utánpótlás. Hét év alatt nem építettek ki oktatási rendszert erre, semmi sem vonzza az embereket a pályára. Nem fognak hazajönni így a külföldre ment ápolók sem. Nincs kapacitálás az iskolákban, hogy “menj ápolónőnek, tudj segíteni”. Iskolákat bezártak, nem lett több egészségügyi oktató sem.

Épp az emelések miatt körlevelek, utasítások keringenek a kórházakban, nyomás van az ápolókon, hogy most “kaptál valamit, fogd be a szádat”...

SÁNDOR MÁRIA: "EBBEN A MOCSOK POLITIKÁBAN NEM KÍVÁNOK RÉSZT VENNI"

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2017.07.26.


Hónapokig tartó csend után újra a nyilvánosság előtt beszélt az egészségügy helyzetéről a feketeruhás nővérként ismert ápolónő. Szerinte nem a pénz, hanem az emberhiány és az életpályamodell hiánya a probléma, a helyzetért pedig nem a mindenkori kormányt, hanem a kijelölt szervezeteket teszi felelőssé. Szeretné, ha a betegek minél több feljelentést tennének. Balog Zoltánnak fogalma sincs az egészről.

Sándor Mária az ATV-nek adott interjút. Elárulta, büszke rá, hogy a kolléganőit, akik be voltak csapva, a fellépése nyomán kifizették a munkával töltött órákért és túlórákért. Egy képzett E kategóriás nővér – mesélte – a délutáni és az éjszakai pótlékkal hazavisz 160-180 ezer forintot, és aki 260 órát dolgozik, akár 280 ezret is, csakhogy ez az eredmény elég volt ahhoz, hogy elhallgattassa a lelkesedésüket. „A magyar mentalitás, hogy ha nekem most egy kicsit jobb, akkor elhallgatok” – mondta erről, hozzáfűzve, az anyagi helyzet javítását a hatalom nyíltan arra használta, hogy elhallgattassa a tiltakozást. „Szájbefogás történt” – fogalmazott.

Sándor Mária szerint attól a sikertől függetlenül, amelyet a kifizetett munka jelent, a nővérekre olyan mennyiségű munka hárul, amennyit nem lehet tisztességesen, becsülettel elvégezni, nincs biztosítva a betegellátás. Sokan nyugdíjba mennek, hét év alatt nem építettek ki egy olyan életpályamodellt, ami vonzaná a fiatalokat vagy a külföldre távozottakat, hogy ezt a pályát válasszák. Nem látjuk azt az utánpótlást, amely évek múlva ellátná a betegeket.

Ennek kapcsán Sándor Mária arról is beszélt, hogy betegek se hallgassanak, hanem szólaljanak meg, és ha kell, tegyenek feljelentést, hogy fény derüljön az ápolóhiányra, arra, hogy nincs ember a rendszerben. „Könyörögtem, hogy jelentsenek fel, hogy valami történjen” – mesélte egy esetről, amikor a koraszülött osztályon hosszú időn át nem tudott átmenni az egyik inkubátorban fekvő gyerekhez.

Ezután azt firtatta, ki felel azért, hogy nincs egy épülő egészségügyi személyzeti rendszer...

KI MENNYIT ÉR?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Digger
2017.07.26.


A címben megfogalmazott kérdés mindig is foglalkoztatta az embereket (Magyarországon az elmúlt évben egy kiszólás miatt kapott ráadásul kis mellékzöngét is), és ezen töprengett el mai posztjában Digger is. Vajon aki kijön külföldre, annak mi a kötelező elérés? Munka, lakás, egzisztencia? Kocsi, nyaralás, habostorta?


„Van egy barátom, aki mostanában elkezdett emlegetni egy régi közhelyet, amin elgondolkodtam és érdemesnek tartom szélesebb körű megbeszélésre.

Illető barátom aszerint sorolja be az embereket, hogy ELÉRTEK VALAMIT vagy nem. Ez egy nagyon érdekes szófordulat. Ősidők óta létezik, mint amikor azt mondják a gyereknek, hogy tanulj, mert nem lesz belőled semmi.

A fő kérdés itt az, hogy mi az ember értékmérője? Aztán meg mihez képest? Hagyományos értelmezés szerint nyilván anyagi javakban mérik az embert. Anyagi javainak nagysága alapján mondják rá, hogy elért valamit. Akinek meg nincsen semmije, az meg nyilván ANNYIT IS ÉR. Mintha ismerős lenne ez a kifejezés.

A nővérem a férjével felépített egy házat, szült három szép gyereket, csodálatos unokái, dédunokái vannak de anyagi javakat soha nem gyűjtött és boldogan leélte úgy az életét, hogy 66 éves korára még nem látta a tengert.

Van egy nagyon kedves hölgyismerősöm, aki a tenger szerelmese, csak a tengerparton tudják elképzelni a nyaralást és amikor csak tehetik, innen Londonból is mennek le a tengerpartra. Anyagi javakat nem gyűjtött, ő erre költi a pénzét.

Melyikük az, aki elért valamit? A három gyerek az elérés vagy az emlékek? Vagy a bankbetét? Aki kijön külföldre, annak mi a kötelező elérés? Munka, lakás, egzisztencia? Kocsi, nyaralás, habostorta?

Barátom szerint a hölgyismerősöm nem ért el semmit. Szerintem meg semmit nem KELL neki elérni. Boldog azzal, ami van neki és amit el TUD érni...

REZSISZILÁRD A NEVED

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.25.


...Mészáros Lölöt a szárnyára kapta a világhír, már a Bloomberg hasábjain hasít az ő zsenialitása, miután elmondhatja magáról: az övé a világ legjobban teljesítő részvénye. Nem akárhol, a 100 millió dollár fölötti kategóriában. Háhá. Mekkora menőség már, hogy a mesebeli gázszerelőről írnak a világsajtóban, aki haverja a miniszterelnöknek és mindenét ennek a csodálatos barátságnak köszönheti. Sajnos a Bloomberg szerzője sem hiszi igazán, hogy a Zuckerberget megszégyenítő okossága miatt kapaszkodott fel ilyen hirtelen oda, ahol csóréseggű felcsúti lakosként szédeleg az ember. Gratu, Lölö, ne hagyd abba!

Nálad okosabbat én egyet ismerek. Vagyis kettőt, de most az egyiket említem meg futólag, mert beszartam rajta. Rezsiszilárdról van szó, Kósának még szerintem ki kell heverni Tusványost. A Fidesz nehézsúlyú kommunikációs fenegyerekét azért tolták ki a mikrofon elé, hogy sajtót tájékoztasson, ebben a témában: „Orbán Viktor tusványosi beszédének értékelése.” Ez azért kemény… ezt is megértem, basszus. A mezítlábas szellemi birkózó elmagyarázza az alattvalóknak, hogy mire gondolt a pocakos zöldborsó. Soros-migránsok-maffiahálózat- mindmeghalunk-csak a Fidesz. Vicsorgó ámokfutás, önszemenköpés, összevissza halandzsázás, arrogáns, kioktató seggfejkedés, Orbán meghazudtolása és az újságírók parttalan szívatása – Rezsiszilárd a neved. Akár el is lehetne keseredni, hova jutott ez az ország. Ahol Orbán Viktor nagyobb államférfinak számít állítólag, mint Széchenyi István, és ahol Orbán Viktor magyar hangja Németh Szilárd. Blöhh...


HAD LETT ÜZENVE

HUPPA BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.25.


A miniszterelnök megjelölte a következő ellenséget. Brüsszel, Soros és a migránsok után mostantól az újságírók ellen harcol.

Vártam, hogy a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) tiltakozzon. (Valamelyik nap majd biztosan megteszik.)

Vagy az újságírók szakszervezete. (Ha van még ilyen.)

A növényvédők, parkettások, villanyszerelők, rendőrök, kozmetikusok, kokillakészítők érdekvédelmi szervezetei.

Vártam, hogy tiltakozzanak, mert bíztam benne, hogy tudják: ha a sajtót elhallgattatják, azzal az ő érdekeik sérülnek. Nem élhetnek a tájékozódáshoz való jogukkal, elesnek attól, hogy megtudják, mi történik az országban...

HOGYAN TEGYÜK MAGUNKAT BOLDOGTALANNÁ? ÍME 6 JÓL BEVÁLT MÓDSZER!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.07.26.


Sokat beszélünk, írunk és gondolkodunk a boldogságról, miközben a boldogtalanság kérdését méltatlanul elhanyagoljuk. Vannak helyzetek, amikor egyszerűen és természetesen tudunk boldogtalanok lenni. Az esetek jó részében azonban a saját közreműködésünkre is szükség van ezen állapot kialakításához és fenntartásához. Íme hat – jól bevált, profik által fejlesztett – módszer boldogtalanságra, melyekkel pszichológusként a leggyakrabban találkozom:

Automatikus negatív gondolatok


Az automatikus negatív gondolatok, ahogy a nevük is elárulja, bizonyos helyzetekben egyszerűen csak megjelennek a fejünkben. Ráadásul nemcsak megjelennek, hanem elemi erővel veszik át a hatalmat gondolataink és érzelmeink felett. Tehetünk ellenük, de ha szabad utat adunk nekik – sőt dagonyázunk bennünk - akkor bizonyosan megalapozzák a boldogtalanságunkat.

Ezek a gondolatok sokszor a múltunkból erednek, olyat is találhatunk köztük, ami szinte „családi hagyományként” is értelmezhető. A klasszikusok közé tartozik az:
  • „Úgysem fog sikerülni.”
  • „Most már késő változtatni…”
  • „A férfiak/nők már csak ilyenek”
Múltban ragadva

Múltunkat több, különböző módon is felhasználhatjuk arra, hogy aláaknázzuk jelenünket. A régmúlt – ami lehet a gyermekkor, a fiatalság, vagy akár a tavalyi év – nosztalgikus megszépítése kiváló lehetőséget jelent a jelen ellenpontozására: „akkor milyen jó volt, most meg...”. De természetesen a múltban átélt traumák feldolgozásának és elengedésének képtelensége is alkalmas lehet a boldogtalanság tartóssá tételéhez.

A másik – igen gyakori és nagyon hatékony - módszer a közelmúlt eseményein való rágódás. A kérődzés szó persze találóbb, hisz a már megemésztett – vélt, vagy valós – sérelem, hiba előrángatásáról van szó, ami aduászként bármely boldogságra alkalmas pillanatban előhúzható ütőkártya...

A 10 LEGSZEBB IKARUS

IKARUS BLOG
Szerző: Darth Péter
2017.07.25.


Kis hazánkban Puzsér Róbert a legnagyobb 10-es listákat készítő, ám mivel őt hidegen hagyja a buszgyártás így nem valószínű, hogy valaha is csinál egy 10-es Ikaruszos listát, s ily módon ez a feladat megmarad azoknak, akiket érdekel ez a téma. Ehhez hasonló cikket az omnibusz is publikált, de az inkább a 10 legkülönlegesebb Ikarus, vagy 10 kedvenc Ikarusom címet kaphatta volna, mivel a listára felkerült a 270-es is, ami nagyon komfortos és előremutató busz volt, de széptől olyan messze volt, mint Makó Jeruzsálemtől. A magam listáján pusztán a kinézet dönt, így sok olyan típus is felkerült, ami nem lett nagy siker. A lista teljes mértékben szubjektív, ha tehát van olyan típus, ami nem került fel a listára, de szerinted szép, akkor nem veled van a probléma. A szót nem is szaporítom tovább, jöjjön hát a 10 legszebb Ikarus busz...


HIÁNYZIK A POLITIKAI EGYENSÚLY - LAKNER

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.07.25.A sulykolásról szólt Orbán Viktor Tusványosi beszéde és arról, hogy a miniszterelnök tudja, háromosztatú az ellenzék – vélte Lakner Zoltán a Reggeli Gyorsban. A politológus szerint hiányzik a politikai ellensúly.
Szénási Sándor a beszélgetés elején felidézte a miniszterelnöki beszédből, hogy Orbán Viktor szerint létezik egy Soros-terv, ami négy pontból áll. Eszerint évente be kell hozni egymillió migránst az unióba, mindenkinek kell adni 4,5 millió forint értékű eurót, a bevándorlókat szét kell osztani az unió országai között és fel kell állítani egy európai bevándorolási ügynökséget.

Lakner Zoltán szerint a beszédnek ez a része klasszikus érveléstechnikai hiba, aminek az a lényege, hogy az ellenfélnek tulajdonított állítást ízekre szedve cáfolunk. A politológus felhívta a figyelmet arra, hogy Soros Györgynek a menekültkérdésben leírt legfrissebb szövegében nem egymillió, hanem nagyságrendileg kevesebb, 300.000 emberről beszél. Továbbá a 4,5 millió a teljes integrálás költsége lenne. A legfontosabb különbség azonban, hogy Soros György nem beszél kötelező betelepítésről. Ami pedig a közös menekültpolitikát illeti: ez azért érdekes, mert pont ezt kérte számon a magyar kormány is.

Lakner Zoltán egyetértett azzal a kritikával, ami szerint a miniszterelnök panelekből építkezett a beszédében, de úgy vélte, nem mindig akkor jó egy beszéd, ha újdonságokból épül fel. „Azt látjuk, hogy ez most egy sulykolásos időszak, és ha ez olyan nagyságrendben képes megdobni a Soros ellenességet, ahogy azt a Publicus intézet felmérése állítja, akkor azt is megmutatja, milyen iszonyatos ereje van, ha az ország vezetője rááll a témára, bár az is igaz, hogy a meglévő médiaviszonyok között könnyebb a dolguk.”...