2017. augusztus 7., hétfő

AKI BEFOLYÁSOLNI AKAR, ELHAJTOM A FRANCBA - INTERJÚ VUJITY TVRTKÓVAL

INDEX.HU
Szerző: SIXX
2017.08.07.


Vujity Tvrtko az egyik legismertebb hazai tévés, a karrierje a köztévénél indult, ahol a délszláv háborúról tudósított, majd jött a TV2, ahol az indulás évétől, 1997-től egészen 2016-os távozásáig dolgozott, először a Napló riporter-műsorvezetőjeként, majd a Mokka egyik arcaként. A mai TV2-ben nem tudná magát elképzelni, de az ATV-ben igen, ezért is írt alá hozzájuk idén nyáron, és vezeti a reggeli műsorukat. Az elmúlt egy évéről kérdeztük, és arról, lehet-e ma Magyarországon egy tévés független.


Hogy is volt azzal a Trump-jókívánsággal? (Tvrtko júniusban posztolt a Facebook oldalán egy dedikált Trump-képet, amin az elnök azt írta, imádkozik a tévésért és a csatornájáért. A bejegyzés azóta nem elérhető - szerk.)

Januárban, amikor ott voltam a beiktatásán, szembesülnöm kellett ennek a magyarországi, számomra elég meglepő visszhangjával. Elindult a „na bezzeg, őt (értsd: random politikust) miért nem hívták meg”-kórus, hogy a román miniszterelnök miért volt ott, más meg miért nem, szóval ahogy mindennek, ennek is volt egy politikai színezete. Én is megkaptam olvasói levélben, hogy miért megyek el egy olyan ember beiktatására, aki nőkkel úgy bánik, stb. Én az USA 45. elnökének beiktatására mentem el, ha nem Trump lett volna, hanem más, akkor is elmegyek. A poszt, amiben megosztottam azt a képet, elég hamar virális lett, miközben annyi történt, hogy az egyik legjobb, Amerikában élő barátomtól kaptam egy búcsúajándékot, amiről soha nem állítottam, hogy valódi. Sváby röhögve hívott, hogy rendeljek már a kutyájának egyet. Hogy lehetett ezt komolyan venni, és utána “leleplezést” írni? Azzal nem tudok mit kezdeni, hogy ebbe ki, mit képzel bele...

A 21. SZÁZAD ÜNNEPELT NAGYREGÉNYE TÉNYLEG NAGYON JÓ

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.08.07.


Vannak regények, amelyekről illendő azt gondolni, hogy igazán fontosak, amelyeket bizonyos évtizedekben a trendérzékeny közönség kötelező elismeréssel övez, amire úgy szokás tekinteni, mint a korszak mesterművére. Ilyen mostanság Roberto Bolano 2666 című regénye.

Mielőtt folytatnám, leszögezem: a 2666 megérdemli a rajongást.

A közel ezeroldalas művet 2004-ben, egy évvel a szerző halála után adták ki eredeti nyelvén, spanyolul, 2008-ban angolul és 2016 végén magyarul. Mindegyik nyelven elismerő kritikák és rajongó kommentek fogadták.
A szerző életrajza pont olyan, ahogy azt a 20. század második felének balos-értelmiségi romantikája megköveteli, egyesek szerint már gyanúsan olyan. 1953-ban született Chilében, az édesapja teherautósofőr és bokszoló, aztán tanár is volt. 15 éves korában Mexikóba költözött a család, aztán Bolano visszament Chilébe, hogy segítsen felépíteni a szocializmust Allende elnök megválasztásának alkalmából. A Pinochet-féle puccs után lecsukták, de 8 nap után olyan rendőrökhöz került az ügye, akik általánosban osztálytársai voltak, ezért elengedték.

Utána Salvadorban trockista gerillákhoz csapódott, majd Mexikóban avantgarde, forradalmi és elképesztő további jelzőket magukra aggató költészeti csoportokban zsizsegett. Részben ennek a korszakának a paródiája és érzékeny emlékműve a Vad nyomozók című regénye, amit már korábban kiadtak magyarul, és amelyben egy „zsigeri költők” nevű mozgalom tagjai éreznek át nagy dolgokat, és keverednek fantasztikus kalandokba.

Bolano 1977-ben Európába költözött, és élete végéig itt is maradt. Volt éjjeliőr egy kempingben, mosogató Barcelonában, utcaseprő és mindenféle más is, néha Franciaországban, de főleg Spanyolországban. Keményen drogozott és ivott, és verseket írt. Aztán a 80-as években már regényeket is. A 90-es években letelepedett a Costa Brava egyik kisebb településén, megnősült, gyerekei születtek, és rájött, hogy a regényekkel sokkal jobban lehet keresni mint a versekkel, úgyhogy átállt a prózára, hogy eltarthassa a családját...

MÉG A FIDESZ VEZETŐI SEM TUDJÁK, HOGY ERRŐL A KILENC DOLOGRÓL IS SOROS GYÖRGY TEHET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.08.07.


Mielőtt Orbán Viktor elment jól megérdemelt nyári szabadságára, bizonyára kiadta az ukázt minden emberének, hogy bármilyen rossz történik itthon, fogják rá Soros Györgyre. Tényleg ez történik, mert a kormánypárti politikusok szerint a csúnya amerikai milliárdos már azzal is próbálkozott, hogy rendkívüli ülésre összehívja a magyar parlamentet. Persze jól kifogtak rajta a Fidesz frakció tagjai, mert nem voltak hajlandók bedőlni egy ilyen átlátszó trükknek, így aztán nem is tudjuk meg, mi baj van azokkal a híres letelepedési kötvényekkel. Ám még a Fidesz politikusai sincsenek tisztában azzal, hogy Dzsordzsi bácsi soha nem adja fel, és az alábbi ügyekben is nyakig benne volt vagy benne lesz...

A VISEGRÁDIAK, AZ EU ÉS A SAJTÓSZABADSÁG

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2017.08.07.


Szinte semmit nem lehet annyira túlreagálni vagy annyira relativizálni a demokrácia minőségét befolyásoló tényezők közül, mint a sajtószabadság helyzetét. Amellett, hogy annak minősítése fontos elemei tekintetében szükségszerűen szubjektív, az sem segít, hogy a médiaviták résztvevői sokszor maguk sem ugyanazt értik sajtószabadságon. Az azonban még így is egyértelmű, hogy a V4 országokban a médiahelyzet összességében sehol nem mutat javuló tendenciát, a magyar és a lengyel kormányok sajtópolitikája pedig komoly kritikát váltott ki.

A Reporters Without Borders nevű szervezet által számított World Press Freedom Index szerinti rangsorban korábban mind a négy ország rendre az élmezőnybe tartozott, de hazánk a 2009-es 26. helyről mára a 71. helyre, a lengyelek pedig a 2016-os 18. helyről a 47. helyre estek vissza. Csehország a 2016-os rangsorban a 23. (2015: 12.), Szlovákia pedig 17. (2015: 12.)

A Media Pluralism Monitor szerint a legnagyobb probléma minden V4-es országban a média politikai befolyásoktól való magas fokú függősége és tulajdonosi szerkezetének koncentráltsága. Magyarországon és Lengyelországban azonban emellett a szólásszabadság és az újságírók foglalkoztatási biztonsága tekintetében is visszaesés történt e felmérés szerint.

Az első alapprobléma: a politikusok irányítani akarják a médiát...

A második alapprobléma: kiskirályok, zárójelben oligarchák...

MÉG EGYSZER A DARÁZSRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.08.07.


Mindjárt négy éve, 2013. szeptember 2-án tettem föl A darázs röpte című írásomat. Nem emlékeztem rá, kerestem valami mást, úgy találtam meg. Ha én nem emlékeztem rá, mások még úgy sem. Ideteszem változtatás nélkül, talán a végén még hozzáteszek valamit.

Nincs jó cápa és rossz cápa. Csak cápa van. Macska-, pöröly-, fehér-, kék-, dajka cápa. Sokfajta cápa van, sok különféle tulajdonsággal, de jó vagy rossz egy sincs közöttük.

Ha egy cápa nem támad meg egy embert, az nem azért van, mert az ember egy jó cápával találkozott, hanem mert a cápa nem volt éhes. Meg még ki tudja mi minden nem volt, ami miatt nem akart embert enni. De az bizonyos, nem azért nem akart embert enni, mert ő jó.

Az embert evő cápa sem azért eszik embert, mert rossz cápa, hanem mert éhes. Vagy ideges vagy megijedt vagy mit tudom én, és mit tudják az etológusok. Egyet tudunk mindannyian, a cápa nem rosszaságból eszik embert.

Ettől még a cápát lehet utálni, amiért olykor embert eszik, és ha valakinek kifejezett liblingje a hering vagy a tőkehal, akkor azért is utálhatja a cápát, mert az heringet vagy tőkehalat eszik. És a legyet is lehet utálni, mert valaki egyszer azt mondta a légyről, hogy az szemtelen, és azóta minden hülye úgy gondolja, hogy a légy valóban szemtelen, holott csak meg akarja szerezni, amit szeretne megenni, megnyalni vagy amibe szeretne belerúgni, nem tudom, mit szeretne a légy, egyet tudok, nincs rossz légy. Mint ahogyan darázs, patkány, hiéna, medúza és galandféreg sincs rossz vagy jó. Mi több, az ember számára kedves állatok között sincs jó vagy rossz, még a domesztikáltak között sem. Minden ostoba filmben azt mondja valamelyik szereplő, hogy jó kutya, amikor a vicsorgó eb meg akarja támadni, pedig az sem azért támad, mert rossz, és nem azért mond le esetleg a támadásról, mert hirtelen jó lett...

BARTUS LÁSZLÓ: TI AZ ÖRDÖG ATYÁTÓL VALÓK VAGYTOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.08.07.


Az elmúlt napok legfontosabb történése az volt, hogy a Fidesz bejelentette: nem vesz részt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülésen, mert “Soros hívatta össze”. Előtte ugyanezzel az indokkal maradtak távol a nemzetbiztonsági bizottság üléséről, mert azt is “Soros hívta össze”.

Az elmebetegség határát súroló kafkai világ, a legdurvább hazugság és valótlan tényállítás. Azt a látszatot kelti, mintha Soros mozgatná a magyar belpolitikát, mintha ezekhez bármi köze lenne. Mintha Orbán és a Fidesz közvetlenül Sorossal állna szemben. De az egészből egy szó sem igaz, amit a Fidesz tud, de a közvélemény szó szerint veszi.

Ez azt vetíti előre, hogy mostantól minden ellenzéki kezdeményezést, megmozdulást, NER-rel szembeni kritikát, törvényes és legitim ellenzéki tevékenységet Sorossal azonosítanak. Mostantól semmit nem lehet tenni, mert aki nem Orbán Viktor akarata szerint cselekszik, az Soros bábja. Nem Soros érdekeit szolgálják a lefizetett ügynökei, hanem személyesen Soros tevékenykedik.

Ezzel a Fidesz eljutott a “kommunikáció, propaganda, hazugság” folyamat végállomásához, a tudatos és nyílt hazugsághoz. Soros olyan, mint Orwell 1984 című regényében Emmanuel Goldstein, a kitalált ellenség, azzal az apró különbséggel, hogy Soros létező személy, amit az orbáni hazugsággé
pezet neki tulajdonít, az viszont nem létezik. Lehetne kitalált személy is...

ITT OLVASHATÓ

AHELYETT, HOGY ÁRTATLAN POLGÁROKAT BASZTATNÁNAK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.08.07.


Egy pénteki eset kapcsán újra reflektorfénybe került a hazai rendőrök magatartása. Talán eljött annak az ideje, hogy átgondolják, mi is a feladatuk a valóságban, mit is jelent az a szolgálunk és védünk felirat a rendőrautók oldalán. A pénteki eset – egy szemtanú beszámolója alapján – nem baleset volt, így a felelősség teljes mértékben az intézkedő rendőröket terheli. Nem az első és nem is az utolsó eset volt arra, hogy rendőri túlkapásnak szemtanúja van, a halálesetek azonban ritkák.

A probléma a mentalitással van, miszerint aki rendőrnek, polgárőrnek vagy hasonló feladatkörrel rendelkező személynek áll, az az átlag ember felett áll. Legalábbis ezt sokan így gondolják. Hatalmukkal visszaélve igazoltatnak úton útfélen, a legmélyebb tiszteletet elvárva. Olyan rendvédelmi szervet miért is tiszteljünk, amely az emberek segítése helyett, annak vegzálását tartja elsődlegesnek? Úgy érzik, olyan hatalmat kaptak az államtól, melyet kényük és kedvük szerint alkalmazhatnak. Ez az értelmezés pedig nem kicsit hibás.

Angliában élve tapasztaltam meg először, milyen is az, ha egy rendőr valóban szolgál. Ha segítségre vagy épp útbaigazításra volt szükségem, azonnal egy rendőrt kérdeztem meg, mert tudtam, hogy segíteni fog. Nem hazudok amikor azt mondom, hogy 3 év alatt nem szereztem negatív tapasztalatot az ottani rendfenntartó erőktől. Ezzel szemben odahaza akadt rá példa bőven. Az állandó, ok nélküli igazoltatások, a hajléktalanok vegzálása és még sorolhatnám. Igen, egy rendőr valóban parancsot teljesít, azonban törvényi keretek között is lehet valaki emberséges.

Egy rendőr jóformán bármikor igazoltathat, amikor csak jogosnak érzi az intézkedést. Törvényileg kap felhatalmazást arra, hogy bárki papírjait elkérje azonosítás céljából. Itt mondhatnák sokan, de hát van haszna az állandó igazoltatásoknak, ugyanis így kiszűrhetőek a gyanús elemek. Ez azonban a felmérések szerint nem igaz. Majdhogynem teljes mértékben fölöslegesek ezek a kreált indokkal történő igazoltatások. A Helsinki Bizottság és az ORFK közös 2006-2008-as felmérése alapján az esetek 99%-ában nincs bűnügyi szempontból használható eredménye az igazoltatásoknak. Unaloműzésre, valamint látszatintézkedésként kiválóan alkalmazható, más haszna viszont nincs.

Egy szemtanú beszámolója szerint a pénteki esetben is erőfitogtatásról volt szó, a járőrök az általuk elvárt tisztelet hiányában megleckéztették Á. Istvánt. A férfi éppen telefonált, amikor a járőrök mellé léptek, és arra kérték, hogy igazolja magát. István egy kis türelmet kért, ameddig befejezi a telefonhívást, de ez feldühítette a járőröket. Megsértve érezték magukat, amiért a férfi nem igazolta magát azonnal. Rögtön megkezdték a férfi előállítását, felszólítva őt, tegye a kezét a motorháztetőre, melyet István elutasított, mivel a a hatalmas meleg felforrósította azt...

A NYÁRI SZABADSÁG ALAKULÁSA A FIDESZ MUNKAALAPÚ TÁRSADALMÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kemény Bence
2017.08.07. 


A mai magyar társadalomban a szabadság sok esetben kiváltság, a nyaralás pedig többszörösen is az. A kormányzat arra összpontosít, hogy a (nagy)vállalati érdekek között lavírozva próbálja, a tőkét saját oldalára állítva, megőrizni hatalmát. Eközben mindent megtesz, hogy ez a manőverezés ne legyen látható: a kormányzati propaganda hangos és dühös szólamai gondoskodnak erről.


Az eredmény a dolgozók kiszolgáltatása, ennek extrém formája volt arabszolgatörvény javaslata, egy olyan tervezet, ami bizonyos esetekben csak havi egy pihenőnapot engedélyezett volna, és a dolgozók életét minden esetben alárendeltnek és másodrendűnek tekintette.

Bár ez a javaslat elbukott, egyértelművé vált, hogyan képzeli a Fidesz a társadalmi párbeszédet, és a dolgozók érdekeinek védelmét: a kormányzati kommunikációban szajkózott szlogeneken kívül ez az érdekképviselet nem létezik. A szabadidőért folytatott harc a dolgozó osztályok réges-régi emancipációs törekvése, a munkásmozgalom egyik legnagyobb eredménye volt a nyolc órás munkanap elérése. Ez a harc villant fel a rabszolgatörvény esetében, és erről szól a szabadság, valamint a nyaralás problémaköre is...

AMIKOR MÁR MAGA A SZAVAZÁS IS MEGALÁZÓ

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.08.07.Az volt a cicázó szép csendőrtollak, majd a Rákosi- és a Kádár-korszak idején, hiszen valódi választásról szó sem lehetett. És most megint…

Azt csak futólag említem meg, hogy amikor a hatalom a fékek és ellensúlyok rendszerének lerombolása után uralmának megőrzéséért bármit megtehet: korlátlanul használhatja a köz pénzét; országot, értelmet züllesztő-fojtogató, erkölcsromboló médiabirodalmat építhet magának, és mocskos, uszító plakátokkal szarhatja tele, őrjítheti meg az országot, akkor nevetséges dolog volna tisztességes választásokról beszélni – s ahogy azt az EBESZ jelentette is, már a 2014-es sem volt az.

A 2018-as választás „tisztességességéről”, mivel olyanja nincs, nem is lehet, szó ne essék… De arra sincs okunk, hogy szabad választásról beszéljünk.

Márpedig tisztességtelen, és legjobb esetben is félszabad választásokon (a lakosság nagy része nem jut hiteles információkhoz, csak a hatalom ocsmányságaihoz; vidéken sok-sok helyen lényegében, mint egykor, ma is „nyíltan dönt, ki választ” stb.) részt venni megalázó. Igaz, távol maradni is az.

Egyáltalán: ilyen körülmények között élni is.

Szabad választásokhoz szabad polgárok kellenek: racionális politikai-morális mérlegelésre képes és hajlandó emberek. Márpedig a magyar közélet súlyosan mérgezett: hatalomra került profi gazemberek mérgezték és mérgezik meg ma is – bőven merítve e tekintetben gazdag nemzeti hagyományainkból – folyamatosan gyűlöletkeltő, irracionalizmusba, hisztériába taszító végtelenített hecckampányaikkal...


MAGÁNEGÉSZSÉGÜGY KONTRA KÖZFINANSZÍROZOTT RENDSZER: MÉG NEM LEFUTOTT MECCS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2017.08.07.


A napokban jelent meg a hír, hogy Csányi Sándor OTP vezér beszállt a magánegészségügybe; többségi tulajdonosa lett a Budai Egészségközpontnak, amely Budapesten az egyik legnagyobb magán-egészségügyi szolgáltató. Nem ő az első Fidesz-közeli személy, aki fantáziát lát ebben a szektorban, dacára annak, hogy Orbán Viktor 2010-ben kijelentette, az egészségügy nem üzlet.

Ez a tézis folyamatosan megdőlni látszik, hiszen a kormány 2012 óta támogatja a munkáltatók által finanszírozott egészségbiztosítást, az egészségügyi kormányzat teljes mellszélességgel képviselteti magát a Duna Medical Center alapkőletételénél, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János főtanácsadói között pedig egészségügyi vonalon eddig is, és rövid szünet után most is ott található Sonkodi Balázs, aki szintén jelentős magán-egészségügyi érdekeltséggel bírt.

Emellett folyamatosan történnek lépések a közfinanszírozott (továbbiakban az egyszerűség kedvéért állami) rendszer és a magánegészségügy szétválasztására, ami leginkább azt jelenti, hogy az állami intézmények magánforrásai apadnak el. Így 2015 óta az állami intézmények szabad kapacitásaik terhére sem nyújthatnak magánszolgáltatást, vagyis hiába áll mondjuk a CT meghatározott időben kihasználatlanul, mert az egészségbiztosító nem finanszíroz rajta több szolgáltatást, így nem is termelhet plusz saját bevételt az – állandóan adósságot felhalmozó - intézményeknek.

Legutóbb pedig arra vonatkozóan született javaslat, hogy amennyiben magánszolgáltatók által egynapos ellátás keretében nyújtott szolgáltatások után komplikációk merülnek fel, és azt “közkórházban” kell ellátni, a közfinanszírozott szolgáltató a magánszolgáltatótól emiatt ne kérhessen térítési díjat. Az állami rendszert tehát elzárják a magánforrásoktól, az átláthatóság megteremtésének igényére hivatkozva...

ITT OLVASHATÓ

A BALATONBAN AZ A JÓ, HOGY NEM KELL BENNE FÉLNI

ABCÚG BLOG
Szerző: Albert Ákos
2017.08.07.


A szomáli Ismail utoljára menekülés közben látott vizet, de akkor félnie kellett, a Balatonhoz szervezett kiránduláson viszont boldogan mártózott meg a vízben, folyamatosan a tóval fényképezkedett. A Menedék Egyesület 44 menekültnek szervezett egynapos kirándulást Tihanyba. Az idősebb férfiak nem akartak a bikinis lányokkal fürödni, így ők a parton maradtak, a nők azonban nem voltak ilyen szégyenlősek: burkinit húztak és csobbantak.
  • Nekünk kendőben kell strandra járni. Néha kicsit nehéz, korábban volt, aki be is szólt miatta.
  • Micsodát?
  • Hát, hogy kendőbe fogtok úszni, terroristák vagytok, meg ilyesmi. Ilyenkor úgy teszek, mintha nem is hallottam volna.
Július utolsó szombatján menekültekkel teli busz kanyaradott be Tihanyba, nem sokkal később pedig agfán, perzsa és szír férfiak, nők és gyerekek álltak a bencés apátság előtt, és hallgatták, ahogy az idegenvezetőjük arról beszél, mennyi idős a magyar állam. A Menedék Migránsokat Segítő Egyesület rendszeresen szervez programokat menekülteknek, hogy a különböző országokból érkező emberek jobban megismerjék egymást és Magyarországot, és mindenek előtt magyar emberek között legyenek...

MANNINGEREK

HUPPA BLOG
Szerző: Földes Péter
2017.08.07.


Manningerekkel van tele a magyar politikai felvilág. Igazodó, megfelelési kényszerrel sújtott percemberekkel.

A Migration Aid egy osztrák vállalkozó felajánlása révén kapott egy telket, három faházzal, amelyekben menekült családokat szeretnének nyaraltatni. Nem olyan embereket, akiket Orbán emberei ellenőrizetlenül és szinte számolatlanul tették föl buszokra vonatokra, hogy az osztrák határra szállítva őket, megszabaduljanak tőlük, és rázúdítsák őket a sokat ostorozott nyugatra.

Oltalmazotti státuszban lévő emberek nyaralnának a Keszthelyhez közeli Zalaváron. Olyan családok, akik nemhogy nem terroristák, de még csak nem is gazdasági bevándorlók. Emberek, akiknek menekülniük kellett szülőhazájukból. Nem jó kedvükben hagyták ott a lakóhelyüket, nem kalandvágyból döntöttek úgy, hogy feladják megszokott életüket, hátrahagyva mindent, ami fontos volt nekik az életükben: rokonaikat, barátaikat, javaikat. Az iskolát, ahol a gyerekek tanultak, a munkahelyet, ahol a szülők dolgoztak, az éttermet, ahol vasárnaponként ebédeltek.

Itt lépett a képbe Manninger Jenő fideszes politikus, a térség országgyűlési képviselője. Amint hírét vette, hogy három faházban menekültek pihennének, nem sokat hezitált – ha valaki, ő tudja, hogy a tett halála az okoskodás. Azonnal a tettek mezejére lépett, és a Facebookon hergelte honfitársait. Azt írta ez a Manninger nevű, hogy a három faházban nyaraló családok a Soros terv részei, és ő mindent el fog követni, hogy ezt megakadályozza.

Manninger Jenő egy magát kereszténynek és konzervatívnak mondó párt színeiben képviselő, így azt kell gondolnunk róla, hogy ő maga is az erkölcsre nagyon ügyelő, mélyen hívő ember. Olyan valaki, aki tudja, hogy mi a jó, és mi a rossz, mit szabad tenni, gondolni és mi az, ami isten ellen való...

...EMBERT ZABÁL

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.08.07.Mármint a szabál, kérem, a szabál, az ősi vasutas-mondás szerint, melyet Moldova Györgytől ismerünk. A múlt héten két polgártársunkat is felzabálta, és most döbbenten néz, aki még gondolkodik, hogy ez miképpen volt lehetséges – aki meg már megszabadult a ráció nyűgétől, fejeket követel vagy az áldozatokat hibáztatja, alkatától függően.

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy szabálytalanság egyik esetben sem volt tapasztalható. Úgy halt meg Á. István mérnök is, Komlósi Lajos játékvezető is, hogy körülöttük minden szabályt szó szerint kínosan betartottak, minden úgy ment, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Ebbe is haltak bele. Ha egy kicsit is lazább világban élünk, máig élnek – épp ezért fontos odafigyelni az esetükre. De mi is történt? Á. István esetét az Indexből idézzük.

Péntek kora délután Újpesten rendőri intézkedés közben meghalt egy 57 éves budapesti férfi. A rendőrség szűkszavú tájékoztatása szerint a férfi intézkedés közben rosszul lett, és a rendőrök megkezdték ugyan az újraélesztését, amit a kiérkező mentősök folytattak, de a férfi életét már nem tudták megmenteni.
Utolértük az elhunyt férfi közeli hozzátartozóját (a nevét nem akarta nyilvánosságra hozni), aki érdekes adalékot tett hozzá a történethez.
Elmondása szerint az eset délután fél 4 körül történt, amikor a férfi és az egyik ismerőse vártak egy barátjukra, és a várakozás alatt telefonáltak. Ekkor lépett oda hozzájuk két járőr és igazoltatták a később elhunyt férfit. Barátját egy órával korábban már igazoltatták ezek a járőrök, így tőle nem kértek iratokat. Azt nem tudtuk meg, hogy miért igazoltatták őket. A család egy barátjától megtudtuk, hogy kizárt, hogy megfigyelték volna a férfit, mert az elhunyt férfi egy joviális ember volt, és forrásunk szerint kizárt, hogy a rendőrség megfigyelte volna bármi miatt.
A rendőrök megkérték az 57 éves férfit, hogy tegye a két kezét a motorháztetőre, hogy megmotozzák, azonban a hőség miatt felforrósodott autóra csak rákönyökölni tudott a férfi. Ekkor a hozzátartozó szerint kényszert alkalmaztak a rendőrök, a férfi pedig szólt, hogy rosszul van és szédül.
A rendőrök ekkor folytatták az intézkedést, és kirúgták a férfi lábát, hogy le tudják vinni a földre, aki állítólag ekkor verte be a fejét, és vesztette el az eszméletét.
A hozzátartozó, akit a férfi barátja hívott fel, perceken belül a helyszínen volt, és szerinte sem az intézkedő rendőrök, sem az erősítés nem kezdte el rögtön a férfi újraélesztését. Végül az egyik rendőr elkezdte újraéleszteni a férfit, és a hozzátartozó szerint a mentősök nagyjából 25 perc múlva érkeztek ki, és folytatták az újraélesztést, de a férfi végül meghalt
.”...


Mielőtt el tetszenek kezdeni elemezni, lássuk a másik történetet, Komlósi Lajos esetét. Ő csütörtökön, a déli órákban hunyt el, mikor az országos hőségriadó alatt tartottak fizikai tesztet a borsodi játékvezetőknek. A teszt során, a 2400 méteres futás közben lett rosszul és vesztette életét. A férfi a futásról térdfájdalmaira hivatkozva állt ki, majd később rosszabbul lett. A helyszínen volt defibrillátor és rohamkocsi is érkezett hozzá, de már nem tudták megmenteni az életét. Legalábbis ennyit mond az MLSZ hivatalos közleménye – és részvétét fejezi ki.

A részvétemet én is kifejezném, mindkét családnak és az ismerősöknek is, de bocsásson meg mindenki a nyughatatlan elmémnek: szeretném továbbgondolni a történteket.

Miért kellett Á. István ellen kényszert alkalmazni, miért kellett Komlósi Lajos játékvezetőnek negyven fokban lefutni a majd’ két és fél kilométert? Muszáj volt?

Igen és nem...


ORBÁN ÚJRA MEGPRÓBÁLJA A SAJÁT KORMÁNYZATI EMBEREIVEL FELHÍGÍTANI A BÍRÓ KART - VOLT MÁR ERRE PÉLDA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Spectra
2017.08.07.


Orbán alighanem a lengyel bírósági reformon bátorodott fel. 

Korábban már megírtuk, hogy újra megpróbálhatják kormányzati emberekkel felhígítani a bírói kart. A 444 által most nyilvánosságra hozott tervezetből azonban most az is kiderült, hogy az álláspályázatok elbírálásakor több pont járna azoknak, akik korábban közigazgatási területen dolgoztak, vagyis a minisztériumból érkeznek. Ezzel pedig tulajdonképpen ellehetetlenék azokat a jogászokat, akik a hagyományos úton pályáznának bírói pozícióra.

A tervezett aránytalanságot az OBH (Országos Bírósági Hivatal) is bírálta. Még Handóék sem értenek egyet azzal, hogy az új pontozás méltatlanul előnyben részesítsen például egy hatósági jogi előadót, szemben egy 6-9 éves tapasztalattal rendelkező bírósági titkárral.

Sándor Zsuzsa nyugalmazott bíró az ATV-n beszélt arról, hogy nem ez az első kísérlete Orbánéknak arra, hogy a politikai befolyást szerezzenek a bíróságokon. Példának hozta fel a kormány különbíróságról szóló ötletét, amelyet tavaly kaszált el az Alkotmánybíróság, de ide sorolta a bírák 2012-es korai nyugdíjazását is...

HAZAFIAS NEVELÉS, HAZAFIAS ÉLETÉRZÉS. EGY FRÁSZT

REFLEKTOR BLOG
Szerző: Csarnó Ákos
2017.08.07.


...Akárhogy is nézzük, a tesiórákon kívül ennek az egész elképzelésnek csakis olyan értelmet lehet találni, ami arra enged következtetni, hogy a kormány olyan emberanyagot akar összerakni, amit csak összeszereléssel képes elérni. Nem kiművelt, önálló gondolkodásra, elemzésre és később szintézisre képes magyarokat, hanem egy 19-20. századi világképre alapozott társadalom építőkockáira hasonlító, általa és így önmagukat magyarnak nevezőkre van szüksége.

De ha már valódi hazafiasság, akkor nézzünk legalább egy példát! Fentiekkel párhuzamosan miért nem kezdeményezi a kormány, hogy legyen például alapvető pénzügyi ismeretek oktatása? Ahol mondjuk a bevételekről és kiadásokról, a hitelről és a munkabérről lenne szó. Meg az adózásról, adómorálról. Fogyasztóvédelemről. Ezzel miért nem foglalkozik a kormány? Talán csak nem azért, hogy a bankoknak kiárusítsa a devizahiteleseket vagy esetleg a haveri pénzügyi cég bedöntésével százezrek jövőjét Questorozza el?

Ha így nézem, akkor ez a kormány a legnagyobb hazaáruló.

FÉL LÁBBAL MÁR AZ UNIÓN KÍVÜL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Róna Péter
2017.08.07.


A magyar lakosság magatartása ellentmondásos, ugyanis nem érzi, hogy már félig az Európai Unión kívül vagyunk. A közösségnek tele van a zoknija velünk - mondta Róna Péter, az Oxfordi Egyetem tanára.- Brüsszelt természetesen nem lehetett "megállítani" - amint a Fidesz-kormány úton-útfélen propagálja. A következő uniós gazdasági ciklustól valóban nehezebb lesz támogatáshoz jutni?

- A 2020 utáni korszakot nem látom sötéten, persze sok függ az akkori világgazdasági helyzettől. Van esély arra, hogy akkor már az Európai Unió egy erős növekedési periódusban lesz. Mindamellett az uniós finanszírozás részletei még nem ismertek. De lehet, hogy nem is a támogatások szűkülése jelenti majd a fő gondot Magyarország számára. Ennél súlyosabb probléma az, hogy a kormány a lakosság oktatásába, képzésébe alig fektet be pénzt. Az iskolák gyenge állapotban vannak, a diákok felkészítése olyan, hogy emiatt a magyar munkaerő már nem tud lépést tartani a nemzetközi versennyel. A multik befektetési szándékainak a jövőben a legnagyobb korlátja éppen a képzett munkaerő hiánya lesz, aminek az oka kettős: a nem megfelelő képzés, és emellett az, hogy a felkészültebb munkaerő elmegy az országból.

- Amíg a kormány küzdeni próbál az Európai Unióval, addig az európai integráció elől vajon elbújhatunk-e?


- Az európai integrációt teljes mértékben támogatom, ugyanakkor hibának tartom, ha ebből az egészből csak egy-egy elemet ragadnak ki, ugyanis az integrációt szolgáló elemek együttesét egyszerre kell nézni. Most azonban Magyarország számára alapjában véve a 2018-as választás tétje a legjelentősebb tényező. A választópolgároknak el kell majd dönteniük: kívánnak-e továbbra is az Európai Unió tagjai lenni vagy nem! Ez ilyen egyszerű: igen vagy nem! Ugyanis az Orbán-kormány politikája nem szolgálja a tagságot. A magyar lakosság magatartása ugyanakkor ellentmondásos, ugyanis nem érzik, hogy már fél lábbal már az Európai Unión kívül vagyunk. Azt a tényt, amit én mindennap érzékelek Nyugat-Európában járva, hogy Magyarország már egy nem kívánatos tagja az Európai Uniónak, a magyar társadalom nem érti. Pedig ennek Berlin, Bécs, Párizs, Róma és Brüsszel rendszeresen hangot is ad, aminek kommunikálása a magyar sajtóban viszont meglehetősen gyér....

"EGYSZERŰEN NEKEM ORBÁN VIKTOR ZSENI." JÓL VAN AKKOR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.08.07.


Jó reggelt, jó reggelt, hétfő van és lehet lélegezni, azt mondják. Mármint azt, hogy most ez itt a szél, eső, lehülés ideje, ám szerdától megint támad a szubszaharai meleg. Remélem, mindenki jól van, én különösebben nem éreztem az éjjel sem, hogy felfrissült volna a levegő, de mindegy is. A kormánypropagandából megtanulhattam, hogy ne annak higgyek, amit látok, érzek, tapasztalok, hanem amit odaraknak elém. Najó, vicceltem. Tényleg hatalmas vihar vonult végig tegnap Magyarországon, fát csavart ki, helyenként leállt a közlekedés, házak sérültek meg, egyes helyeken most sincs áram. Ezennel meg is állapítom, hogy szélsőségesedünk, a szó minden értelmében.

Itt van rögtön egy elsikkadt hírecske, ami annál súlyosabb. Ez pedig úgy hangzik, hogy titkos megfigyelőrendszer kiépítésén fáradozik pártunk és kormányunk, amely a hülye magyarok ellenőrzését szolgálja. Igaz, hogy abban az értelemben nem titkos, hogy tudunk róla, ellenben a szokásos salátatörvény-módszerrel benyújtott javaslat lényege akkor is penetráns: szorosabb megfigyelés alá vonni a polgárokat. A kezdeményezés az olajszőkített, rossz arcú belügyminisztert dícséri (nyilván), és azt érdemes tudni róla, hogy egy központi adattároló szervezetre bíznák a különféle szervek (pl. közútkezelő, közterület-fenntartó, rendőrség) által készített kép- és hangfelvételeket, azokat egységesen kezelnék, nemzetbiztonsági, bűnüldözési indokra hivatkozva onnan ki is kérhetnék azokat. Azt nem tudom, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökének, Péterfalvi Attilának az aggályai mire lesznek elegendőek, de az biztos, hogy amennyiben ez az aljadékság átmegy, minden adatunk szabad prédává válik az állami szervek számára.

Agyzsibbasztás hétfő hajnalra énnekem: bizonyos Maruzsa Zoltán köznevelési helyettes államtitkár a kormánypárti, bármit megíró Magyar Időknek nyilatkozva felvilágosított arról, hogy bizony a hazafias tesióra egy életérzés, semmi köze nincs a militarizáláshoz. Palkovics helyettes szerint egyáltalán nem ördögtől való, hogy az iskolai évek alatt szó essen a hazaszeretetről. Az nem, baszki, az viszont igen, hogy lassan semmi másról nem esik szó. Iderakom szó szerint az eszement hablatyot, mert ilyen a világon nincs, és ha van, akkor is jobb, ha soha nem tudjuk meg, hol:

minden demokratikus társadalom oktatási rendszerében elengedhetetlen, hogy a lakosság felelőssége megjelenjen, amikor az ország védelmi képességéről van szó. Arról a védelmi képességről beszélek, amelyet meghatároz, hogy mennyire elkötelezett az adott ország lakossága a hazája irányában, mennyire kész azt megvédeni, ha szükséges. Fontos, hogy az iskolai évek alatt szó essen az ezzel szorosan összefüggő hazaszeretetről. Ebben nincs semmi ördögtől való, amitől bárkinek rettegnie kellene...

ÚJ HONFOGLALÁS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.08.06.


A Fidesz mindent bevet politikai és gazdasági hatalma megőrzéséért. Már tárazzák a lőszereket, tüzelni fognak mindenkire, aki megakadályozhatja az újabb győzelmüket. A Fideszt közpénzből szolgáló média beteríti az országot. A demokratikus ellenzék pártjai még mindig egymással vannak elfoglalva. Nincs sok idő, hogy a cicaharcot befejezzék. A Fidesz jövő évi esetleges győzelme valószínűleg már az utolsó szög lesz több párt koporsójában. 

Paul Lendvai tizenhetedik könyve, az „Új honfoglalás”, tavaly jelent meg. Az írás eleje a rendszerváltás utáni magyar történelem rövid áttekintése. Ezt követően elsősorban a Fidesz-korszakkal, azon belül is mindenekelőtt Orbán Viktor életrajzával, személyiségével, politikájával és világképével foglalkozik.

Mintegy nyolc hónappal a választások előtt, talán nem haszontalan néhány jellemző idézettel felhívni a figyelmet a munkára és főszereplőjére.

Paul Lendvai kísérletet tesz arra, hogy bemutassa, miképpen lehetett a hosszú hajú, szakállas lázadóból az ország teljhatalmú ura, miként vált az egykori demokratából autoriter vezető...

ISMERJÉK MEG A SZEGÉNY EMBER HABONY ÁRPÁDJÁT!

INDEX.HU
Szerző: NÉMET TAMÁS
2017.08.07. 


Üzletének teljes felületét Orbán Viktornak szenteli, autójára kormányzati reklámot matricáztat, az általa vezetett klubban migrációs előadást szerveznek, a cége egy fideszes képviselőt agyonreklámozó lapot ad ki, Orbán születésnapi köszöntőt küld neki. Zachár Attila bármihez nyúl, abból hirtelen Fidesz-reklám lesz. Érthetetlen, miért nem dolgozik még Rogán minisztériumában.

Aki Budapesten közlekedik, az egy jó ideje láthatja, hogy valami nagyon nemzeti, valami nagyon fideszes dolog készülődik, sőt, történik az Astoriánál, a Kossuth 15. kereskedőház kirakataiban. Valamikor június közepe táján kezdődött a műsor: a kirakatban elhelyezett két hatalmas ledfalon felváltva futott Orbán röfis videója, illetve az Állítsuk meg Brüsszelt kormányzati kampány. A nap 24 órájában.

Beszámolt róla több lap is, de az üzletről semmi nem derült ki, csak annyi, hogy látványosan szimpatizál a kormánnyal. Levelet írtunk a tulajdonosnak, aki válaszolt a kérdéseinkre. A válaszok, illetve a neten fellelhető információk alapján egy olyan fideszes háttérfigura képe rajzolódik ki, aki akármilyen üzlethez nyúl, valahogy mindig vagy Fidesz-reklám, vagy kormánypropaganda jön ki belőle. Annyi, hogy Habonnyal ellentétben ő (legalábbis most még) csak kerületi szinteken mozog.

A Kossuth 15. pedig nem először ennyire fideszes pontja a városnak: már 2007-ben Fidesz-kampányirodát csináltak belőle, annak ellenére, hogy már nyertes pályázata volt oda egy könyvkiadónak egy nemzetközi könyvcentrum létrehozására (erről kicsit később)...

VÉCÉRE MINDANNYIUNKNAK SZÜKSÉGE VAN

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Molnár Miklósné
2017.08.07.


A Varos Mindenkié, kedves lelkes Társaság, 

Örömmel és teljes egyetértéssel olvastam szórólapjukat, amit július 12-én a Széchenyi téren a kezembe nyomtak. Milyen jó, hogy valaki ezzel is foglalkozik! Bár ahhoz képest, hogy mi mindent tettek már, nem sok mozdult ezen a téren. A korábban meglévő wc-ket is bezárták.

Fiatalabb koromban a férjemmel többször jártunk nyugaton, pl. Svájcban, Hollandiában. Volt az utcán közvécé, jó minőségű, ingyenes, akadálymentes, vagyis éjjel-nappal nyitva volt, nem őrizte senki. S tiszta volt.

Itthon egy vidéki nagyvárosunkban volt évekkel ezelőtt ilyen élményem; a lányommal és unokámmal mentünk vásárolni, s nekem hirtelen szükségem lett volna wc-re. Tudtam, hogy nem messze,·a parkban van. Odaértünk; s zárva volt. Mit ér akkor?

A tisztaság érdekében talán el lehetne helyezni 1 vödröt és felmosót, hogy ha szükséges fel tudják maguk után takarítani, hisz otthon is ezt tennék...

LAKÁSBÉRLÉS KÜLFÖLDÖN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.08.07.


A külföldi munkavállalás esetében a „hol lakjunk” mindig kulcskérdés. Márpedig lakást bérelni (a sokak által kényszerből választott szobabérlést most tegyük félre) nem is olyan egyszerű. Nem elég, hogy elég komoly kezdőtőke kell hozzá, ráadásul a dolog menete sem olyan egyszerű. Az alábbiakban pár személyes példán keresztül is megnézhetjük, hol miként zajlik ez a folyamat.London, Egyesült Királyság


Brexit ide, Brexit oda, a brit fővárosban még mindig sok magyar él, és bérel sokszor szobát, de lakást is. Lássuk, hogy aki most vágna bele, az mivel számoljon nagyságrendileg. (Természetesen lehetnek eltérések, majd jól megírjátok.)

Egyfelől van egy foglaló, ami mondjuk egy havi 1000 fontos lakás esetében 400-500 font. A rossz hír az, hogy elvileg ezt le kell tennünk, hogy bizonyítsuk szándékaink komolyságát, a jó hír az, hogy ha beköltözünk, vagy ha nem miattunk hiúsul meg a dolog, akkor visszakapjuk. Nem kapjuk viszont vissza akkor, ha a referenciáinkkal akad gond, vagy ha mi lépünk vissza.

Ami külön csodás, hogy ugyan a letét elvileg biztosítja nekünk a kinézett ingatlan bérletét, de a tulajdonos aláírás előtt bármikor kifarolhat a kölcsönből, ha meggondolja magát, vagy ha jobb ajánlatot kap.

Adminisztrációs költségek: egyheti bérleti díj (+ áfa). Ha ez nem lenne elég, általában hathétnyi kauciót is le kell tenni, és persze előre ki kell fizetni egyhavi bérleti díjat.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a My Great Move oldal szerint egy havi 1000 fontos lakás esetében beköltözés előtt ki kell fizetnünk 2800 fontot – elméletben. Aztán hogy a gyakorlat miként alakul, az egy másik kérdés…

Manchester, Egyesült Királyság

Charlotte O’Toole egy elég nagy, két hálószobás lakást bérel egy átalakított házban. Övé az alsó szint a kerttel, konyhával és jó sok tárolóhelyiséggel, ráadásul az ingatlan elég jó helyen van, alig 5 km-re a belvárostól, Chorltonban.

Neki nem kellett kauciót fizetni, csak aláírtak egy szerződést, amiben szerepel az is, hogy ők állnak minden javítási, illetve nagyobb tisztítási, felújítási költséget. Az ingatlanért havi 685 fontot fizetnek...

BRUCK ANDRÁS: MIÉRT NINCS ITT ELLENÁLLÁS?

HUPPA BLOG
Szerző: Bruck András
2017.08.06. 


Kisebb botrányt, annál nagyobb gúnyt váltott ki a héten, hogy egy politikai elemző szerint a Momentum elnökének francia nőkapcsolata miatt fúrta meg az olimpiát.
De se gúnyra, se botrányra nem volt ok.

Az illető, a Nézőpont nevű kormányintézmény vezetője, egy tonna pénzt keres, amiért nem kell mást tennie, mint hazudni, befeketíteni, összeesküvés-elméleteket gyártani, mikor mit.
Talán nem természetes, hogy kiszolgálja megbízóit?
A botrány az, hogy voltak ott mások is: Tóth Csaba és Böcskei Balázs, két úgynevezett ellenzéki politikai elemző. Nekik ugyanis nem kellene ott ülniük az Echo TV bűzlő mocsarában, hogy egy professzionális hazudozóval, valamint egy kormánylap szó szerint elmeháborodott főszerkesztőjével „vitatkozzanak”.
Mégis ott vannak, holott őket ezért senki nem fizeti. Ők tehát azzal, hogy részvételükkel segítenek elrejteni a rendszer igazi természetét, ellenszolgáltatás nélkül szolgálják a rezsimet.
Biztos, hogy ők a kevésbé kártékonyak?
Ami meg a címben feltett kérdést illeti, a válasz fejfájdítóan összetett, de nyilvánvalóan az elmúlt ezer évünkben rejlik. Mégsem lehet mindig a történelem mögé bújni, magyarázatért – felmentésért! – Szekfű Gyulához vagy Bibóhoz rohanni. Mert, ha mindenről a Mohács után három részre szakadt ország, Trianon, vagy „az eltorzult magyar alkat és a zsákutcás magyar történelem” tehet, akkor hol az egyéni felelősség? Ha viszont nálunk ez a fogalom alkalmazhatatlanná vált, és láthatóan egyre inkább ez a helyzet, akkor Magyarország marad újabb száz évre esélytelen.
Kivétel nélkül mindenkinek van egyéni felelőssége, s ha a kisvárosi önkormányzati alkalmazottnak és a pesti kávézó felszolgálójának kevesebb is, mint a közélet egészségéért extra felelősséggel tartozó értelmiséginek, még nekik is van. Egész nap okostelefonnal a kézben nem elfogadható közéleti analfabétaként élni, ehhez különleges közöny és szellemi restség kell.
Ez a milliós réteg a diktatúra hátországa...

MÁR MEGJELENTEK SZÉKELYFÖLDÖN A MAGYARORSZÁGI VÁLASZTÁSOKRA BUZDÍTÓ PLAKÁTOK

CIVILHETES BLOG
Szerző: Juhász Máté
2017.08.07.


Olvasónk Hargita megyében, Fenyéden fotózta a magyarországi szavazásra buzdító plakátot.

Értem én, hogy diaszpóra meg minden. De igen tisztelt nem Magyarországon élő magyarok! Ameddig nem itt éltek, dolgoztok és nem Magyarországon fizettek adót, nagy tisztelettel kérlek Benneteket, hogy ne szavazzatok a magyarországi parlamenti választásokon! Ha Romániában éltek, éljetek ott a szavazai jogotokkal, a mindennapokban semmi közötök a magyar belpolitikához! Attól nem lesz nagyobb Magyarország, hogyha levélben "haza" szavaztok! És ez vonatkozik a felvidéken élő magyar testvérekre és a délvidéken élőkre is!
...

BALOG: SZAKÉRTELEM HELYETT IMA KELL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.08.07.


Debrecenben megszervezték a Magyar Baptisták Világtalálkozóját (MABAVIT). Az MTI pedig arról tudósít, hogy Balog Zoltán, az Emmi felkent minisztere fellépett ezen. Ezen akár meg is lepődhetnénk. Azonban, miután az első meglepetéseken túltesszük magunkat, megpróbálhatjuk megőrizni a komolyságunkat az általa mondottak kapcsán is. Hátha sikerül.

Az első meglepődést azért érezhetjük, mert a baptisták és reformátusok között nem mondható történelminek a jó viszony. De Luther kora már rég volt, és hazánkban nem is oly régi a református és baptista egyház közti hittanóra-hasznosítási együttműködés. Ami kétségtelenül az egyházi szembenállás erózióját mutatja. Amiért nem kár, és akár üdvözülhetőnek is tekinthetjük. Ugyanakkor egy erősen hierarchizált, személyi kultuszba hajló kormány minisztereként tevékenykedő református lelkész fellépése az alulról szerveződő közösségi elveket valló hit világtalálkozóján még tekinthető meglepőnek. Mármint akkor, ha mindkét oldalon megtartják a saját normarendszerüket. De ettől még a baptisták tekinthetik célszerűnek a jó viszony fenntartását a kormányzati erőkkel általában, illetve az oktatásügyi pénzek felett diszponáló miniszterrel is. Az egyre kevésbé szekularizált állam minisztere pedig szintén elmehet, és lehajolhat azért a pár szavazatért. Közeledvén a választásokhoz. Így Balog Zoltán vendégszereplése akár értelmet is nyerhet...

KAMPEC DOLORES LV. - ÖRDÖG INCSELKEDÉSE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.08.07.


Hiába volt minden. Amikor Béla varázsceruzáját hatástalanította a fröccsök ura, hogy megóvja a papírmasé világot a pusztulástól, abban a szent pillanatban a kukoricásból egy dárda iramodott a Naphoz, szíven találta, és odaszegezte az éghez. Így állt meg az idő, és így lepett el mindent a hőség guanója, nagyon keményen, és iszonytató vastagon. A rigók a cseresznyefáról lefordultak, zuhanásuk közben ropogósra sültek, és aranyszegélyű tányérokba potyogtak, irdalva, szalonnával tűzdelve és vörösborral locsolva.

Béla, aki alig egy perce öltött újra emberi alakot, arra vágyott, hogy kiderüljön, ki szögezte oda a Napot az éghez, mert a dárda még mindig ott rezgett benne, és, ami a legérdekesebb, még csak el sem égett. Pedig az ablakok zsanérjai úgy csöpögtek, mint tábortűznél az olvadt szalonna, az udvarban álló, possadt vízzel teli kanna gőzölgött és sípolt, mint valami rozzant kukta vagy a szamovár, és Béla hajlamos lett volna azt hinni, hogy a Pokol költözött fel a Föld magjából, ha nem tudta volna, hogy az már régen itt van, és ez a rossz előadás csak ócska díszlet, amit a dárdás embernek köszönhetnek. Ki kellet hát deríteni, ki is ő.

Ki a bűnös, és mit érdemel. Ilyen vágyak és szánások horgadtak fel Bélában, s ez a kettő, így együtt ifjúi erővel öntötte el nyamvadt izmait, kigyalogolt a nagyvilágba, és bár ne tette volna. Ahogy kilépett az ivóból, bokáig süllyedt az olvadt aszfaltba, hogy mozdulni sem bírt, és égette a lábát. Visító hangon kért segítséget a kocsmárostól, aki, mint valami hollywoodi pozőr, kötelet dobott oda neki, kivonszolta a veszedelemből, és éppen idejében, mert a fekete massza bugyborékolni kezdett, mutatva, hogy a fele sem tréfa már a történéseknek, tehát nagy a baj. Valami tervet kellett kidolgozni, hogy legalább kiderüljön, mi ez az egész, mert igaz, hogy nyár volt, de ennyire nem lehetett az.

A megfigyelőállást az ivó biztonságot nyújtó falain belül alakították ki, ami annyit jelentett, hogy odahúztak két széket az ablakhoz. A fröccsök ura letörölte az üvegről a légyszart, amitől a kocsma egy gótikus templom belsejévé vált, úgy ömlött be a fény a rongy nyomán, mint valami avítt ólomüveg ablakon. Béla már rázendített egy gregorián kesergőre, de a kocsmáros lepisszegte, mert attól félt, hogy mindjárt a mennybe megy neki, amit pedig igazán nem akart. Kinéztek hát a kerek világra, és látták, hogy a forróság egészen elképesztő dolgokat művelt a faluval. Mindjárt a Szentháromság szobor mellett a két közmunkás csontvá
za ácsorgott csupán, de róluk nem lehetett tudni, hogy a tétlenség, vagy a hőség végzett-e velük...

ITT OLVASHATÓ

A MENEKÜLTVÁLSÁG FELERŐSÖDÉSE ÚJBÓL HELYZETBE HOZHATJA A POPULISTÁKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.08.07.


• A franciáknak kell elhárítaniuk az újabb menekültválságot, mert a németek nem mozdulnak; Berlin tétlenségének az lehet az ára, hogy az EU elveszti a magyarokat és a lengyeleket

• Lengyelország tovább feszíti a húrt az unióval

• Gorka Sebestyén csak nem tud kibújni a bőréből

Focus

Franciaországra hárul a feladat, hogy az unió ne veszítse el Magyarországot és Lengyelországot. Így látja a helyzetet a nemzetközi ügyek erkölcseivel foglalkozó new yorki Carnegie Tanács egyik vezető munkatársa. Alexander Görlach szerint a lengyel PiS minden erejével azon dolgozik, hogy eltörölje a bírák függetlenségét, és ily módon felszámolja a jogállamot. A magyaroknál az ultranacionál-konzervatív kormány a tanszabadság és a CEU ellen uszít. Az indulatokat a Soros György elleni antiszemita plakátok csak még jobban feltüzelik. A nyugati felháborodás érthető, hiszen Budapesten és Varsóban átértelmezik a közös ideálokat. A magyarok és a lengyelek ezek után várják az ajánlatot, hogy merre tart az EU, mert ily módon ki tudnának szabadulni a szorításból, ami kihasználja a jövővel szemben érzett félelmüket.

Ehhez ki kell alakítani az európai védelmi erőket, gondoskodni kell a külső határok őrizetéről és egységes menekültpolitikát kell létrehozni. Mindezt meg kell tenni, ha úgy gondoljuk, hogy gyógyítani lehet a rasszizmust és a zsidóellenességet. Annál is inkább, mert a következő időszakban csak még több menekült indul el Líbiából észak felé, azaz visszatér a válság, amire Budapest és Varsó a bezárkózással reagált. Csakhogy a menekültkérdésben a németek hajthatatlanok, így hát a franciákra hárul a feladat, hogy lépjenek az említett célok érdekében. Az mindenesetre bíztató, hogy Macron megcélozza az integráció következő fokát, a politikai uniót...