2017. május 2., kedd

SZEGÉNY KÓRHÁZ AZZAL "FŐZ", AKIJE VAN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.05.02.


A rothadó magyar egészségügyről már számtalan igaz történetet hallottunk, megélhettünk. Persze olyan esettel is találkozhattunk, amely csak szóbeszédnek bizonyult. Egy biztosnak tűnik: a harmadik ciklusára készülő Fidesz, magasról tesz a kórházakra, fölöslegesnek tartja az erre kifizetett közpénzeket.

No, messze nem is költenek annyit, amennyi kihúzhatná a béka feneke alól az elmúlt hét év állatorvosi lovát. Ma talán nincs nagyobb büntetés annál, mintha valaki magatehetetlen betegen, kiszolgáltatottan kórházba kerül. Sokszor csak a véletlenen múlik, hogy életben marad-e a beteg, vagy a körülmények áldozata lesz.

Egy közeli ismerősünket nagyjából egy hete nem láttuk. Nem tudtuk elképzelni, mi történt vele, hiszen nem mondta, hogy elutazna bárhová. Pár napja kiderült, mi is történt. Nagyjából másfél hete egyik este rosszul lett. Családja bevitte az egyik jó nevűnek mondott vidéki város kórházába, a sürgősségi ügyeletre. Ahogy az lenni szokott, türelmesen kivárták a sort, majd elvégezték az ilyenkor szokásos vizsgálatokat. Megnyugtatták, nincs semmi baja, valószínűleg múló rosszullétről lehet szó, esetleg olyat evett, ami megterhelte a gyomrát. Menjen haza, holnapra kutyabaja.

Így is történt. A fájdalom, a rossz közérzet csak nem akart elmúlni, egész éjszaka nem tudott aludni. Másnap délelőtt ismét a rendelőben találta magát, ahol már szakorvos vizsgálta meg. Kiderült, perforált vakbélgyulladása van, azonnali, életmentő műtétre van szükség.

Az ilyenkor szokásos vizsgálatok után pár órával, már meg is operálták. A műtétet végző sebész szerint, fél-, maximum egy órán múlt az élete. Délután már valószínűleg késő lett volna. A beavatkozás sikeres volt, az ismerősünk jelenleg lábadozik. Áldja a szerencséjét, hogy még időben – igaz, az utolsó pillanatban – visszament a kórházba, és ott jó kezekbe került. Előfordulhatott volna ugyanaz, mint pár órával korábban, hogy olyan orvos vizsgálja, aki nem ismeri fel a bajt. Hiszen – talán néhány kiemelt kórház kivételével – az intézmények nagy részében nincs kellő számú szakorvos. Nagyon sok feladatot rezidensek látnak el, akik még nem rendelkeznek olyan tudással, amely lehetővé teszi, hogy súlyosabb esetben, önállóan döntsenek. De a szükség törvényt bont, szegény kórház azzal „főz”, akije van...

UGYANAZ A HELYZET AKKOR IS, HA HÜLYE VAGY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.05.02.


Azt terveztem, hogy ma a funkcionális analfabéták kiterjedt családjáról fogok elmélkedni, amit nagy valószínűséggel a funkcionális analfabéták nem fognak megérteni. Már csak azért sem, mert rájuk az a jellemző, hogy bár olvasni tudnak, értelmezni nem képesek az olvasottakat. Miután találékony népség, simán belemagyaráznak bármibe bármit, meggyőzhetetlenek, de legalább jó sokan vannak.

Ők azok, akik kétpofára falják a nagyon egyszerű – és többnyire kamu – híreket, simán beveszik a legnagyobb tulokságot is, felháborodnak, könnyekig meghatódnak, rettegnek, mikor mit kell csinálni. Örök élmény marad számomra az a kedves illető – sem a nemére, sem a nevére nem emlékszem már – aki egy több, mint 100 évvel ezelőtt íródott Ady prózán úgy felkapta az iszapot, hogy hirtelen a nácitól a liberálfasisztáig mindennek elhordta szegény szerzőt. Hiába siettek a segítségére humánusabb beállítottságú embertársai és igyekeztek elmagyarázni neki, hogy mi a helyzet, nem sikerült átjutniuk a sötét ostobaság vasbeton falán.

A magam részéről megosztott első helyet szavaztam meg neki a butasági-dobogón, a másik szerencsés embertársunk az a valaki volt, aki a naponta közzétett versek egyikénél még a szövegig sem jutott el, hanem az illusztrációként használt fotóból és a vers címéből vont le messzemenő következtetéseket. A versre már nem emlékszem – talán József Attila lehetett – a fotóra igen. Egy hámló vakolatú szobában egy régi televízió, néhány szál virág, székek. Az asztalon és a földön lehullott vakolatdarabok. Egyszerű hangulatfotó, egy évtizedek óta lakatlanul álló házban készült, valahol egy másik országban.

A gondolkodásban és szövegértésben egyaránt korlátozott oktatási-károsult azon nyomban bebizonyította, hogy szegénység márpedig nincsen, mi hazudunk, mint a vízfolyás és aki panaszkodik, az meg is érdemli, mert a nyomornak nem szükségszerű velejárója a kosz. Ezt persze nem ilyen formában írta le ő, hanem tagolatlan mondat töredékekből legóztuk össze, amely töredékeket ráadásul az ismeretlen okból, ám meglehetős bőséggel alkalmazott felkiáltójelek közül kellett kiműtenünk.

Aztán azon töprengtem, hogy mi lenne a megoldása ennek az égető problémának. Nyilván az oktatással kezdődik, ami jelen állás szerint a szétverés valamely fázisában tart. Az is egyértelmű, hogy a baj nem mostanában kezdődött, mert mindenféle életkorban járó honfitársaink szenvednek benne.

Ahhoz, hogy valaki elsajátítsa az értő olvasást, nem szükséges sem egy, sem öt diplomát beszereznie, elegendő figyelni elsőben, aztán pedig jó sokat kell olvasni. Az olvasás rengeteg gondra megoldást jelent. Az intelligencia nem iskolai végzettség kérdése, én ismerek nagyon intelligens, széles látókörű, jó humorú, művelt villanyszerelőt és ismerek földbuta diplomást is. Aki helyből unintelligensnek születik, azzal valóban nincs mit kezdeni, de a többségnél nem ez a gond, hanem az, hogy amit nem használnak, az elsorvad...

KEDVES LIBERÁLISOK, MIÉRT IS FIZESSENEK A GAZDAGOK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.05.02.


Mi a baj az MSZP vagyonadó kampányával? - tette fel a kérdést nemrég a Kettős Mércén Szigetvári Viktor. Írásában a szocialista párt "Fizessenek a gazdagok!" kampányát illette kritikával, és vitába szállt az itt megjelent, a vagyonadó bevezetését támogató korábbi cikkekkel. Szövegének olvastán azonnal adódik a kérdés: Mi a baj Szigetvári Viktorral?

Alapvetően semmi. Illetve ha valami mégis, akkor az az, hogy álszent módon, mintegy „jobbító szándékkal” kritizálja az MSZP kampányát, miközben pusztán arról van szó, hogy nem tetszik neki az MSZP (és más baloldali pártok pl. a Párbeszéd) által hangoztatott vagyonadó és progresszív jövedelemadó koncepciója. Nem tetszik neki, mert liberálisoknak ritkán jönnek be a valódi baloldali gondolatok, politikák.

Az MSZP Fizessenek a gazdagok! kampánya egy baloldali (vagy annak látszó) párt kampánya, amely vagyonadó bevezetését és progresszív jövedelemadót ígér, mert a baloldali pártok (irányzatok) így képzelik el a társadalmi igazságosságot: a vagyonos és magas jövedelmű társadalmi csoportok felől újraosztanak jövedelmeket (pénzben és természetbeni juttatásként egyaránt) a szegény és alacsony jövedelmű társadalmi csoportok felé.

Sőt, nem csupán az újraelosztás okán, hanem azért is szeretnének progresszív jövedelemadót, mert azt tartják az igazságos jövedelemadó rendszernek, szemben a lineáris (egykulcsos) vagy a degresszív kulcsokat alkalmazó rendszerrel. És vagyonadót sem a gazdagok szívatása miatt látnának szívesen, hanem mert például ez a megfelelő eszköz a bevallott jövedelmek nélkül „képződött” vagyonok utólagos adóztatására.
A vagyonadó bevezetése a tisztességes adófizetőket nem is feltétlenül terhelné. Ha a befizetett SZJA-t a befizetendő vagyonadóból le lehetne vonni, akkor az, aki sokat adózik a jövedelme után, az nem vagy alig fizetne vagyonadót. Ráadásul a vagyonadó a gazdasági hatékonyságot és növekedést legkevésbé csökkentő adótípus, amely bevezetése esetén más adókat, amelyek kevésbé növekedésbarátok, csökkenteni lehetne...

MÚLT HÉTEN ISMÉT KIDERÜLT, HOGY MENNYIRE KÁRTÉKONY A KORRUPCIÓ A DEMOKRÁCIÁRA NÉZVE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2017.05.02.


Fóton méregdrága stadion épülhet TAO-pénzből, de egyelőre még költségvetés sem készült hozzá. Folytatódik a tüntetéshullám, már a jobboldal is beszállt.

A kormánypárti sajtó és a közmédia is terjeszti a putyinista propagandát Magyarországon
Átlátszó | 2017. 04. 28.
Összefoglaló az oroszpárti propaganda magyarországi jelenlétéről és terjedéséről. >> Kattints a teljes cikkért >>

Gyermekbántalmazás, súlyos testi sértés, rablás, garázdaság – a titkosszolgálat azonosította a Nyakót akadályozó kopaszokat
Átlátszó | 2017. 04. 24
Gyermekkorú sérelmére elkövetett súlyos testi sértés – minden bizonnyal ez a legdurvább abból a hosszú bűnlajstromból, amivel a Nyakó István ellen tavaly februárban a Nemzeti Választási Irodánál fellépő kopaszok büszkélkedhetnek. Egyebek mellett ez derült ki az Átlátszó birtokába került nyomozati anyagból. Az igen alapos rendőri munkát nem követi büntetőeljárás az NVI-balhé ügyében, és a bíróság Nyakó pótmagánvád-indítványát is elutasította, mondván, nem is sértettje az ügynek . Az MSZP-s politikus fellebbez, és ha ez sem jön be, akkor kényszerítés miatt tesz feljelentést. >> Kattints a teljes cikkért >>

Molnár Zsolt: Sokan azonos súlyúnak ítélik meg az orosz és az amerikai fenyegetést
Átlátszó Blog | 2017. 05. 01.
Hetente kerülnek napvilágra ügyek, amelyek azt mutatják, hogy a kormány önszántából nemhogy nem lép fel az orosz befolyásszerzéssel szemben, de az információs hadviselésben kifejezetten partnerként viselkedik. A legnagyobb ellenzéki párt álláspontja sem tűnik túl határozottnak a kérdésben. Ha valahol, akkor az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában lehet némi rálátása az ellenzéknek arra, hogy mi is folyik itt valójában – a bizottság elnökét, az MSZP-s Molnár Zsoltot kérdeztük az orosz fenyegetés súlyáról, a kormány és az ellenzék szerepéről, a titkosszolgálatok állapotáról. >> Kattints a teljes cikkért >>

A polgármester sem ismeri a városi sportcsarnok költségvetését Fóton
Átlátszó blog | 2017. 05. 01.
Pár napja maradt a fóti önkormányzat partnereinek, hogy pályázzanak a reménybeli sportcsarnok TAO-pénzeiért. Egyelőre azonban még a részletes költségvetés sem áll a város rendelkezésére. Mindez Bartos Sándor (Fidesz) polgármesternek az Átlátszó kérdéseire adott írásbeli válaszaiból derül ki. >> Kattints a teljes cikkért >>

Max Gebhardt: A korrupció tényleg aláássa a demokráciát
Átlátszó blog | 2017. 04. 28.
Oroszországot sok szempontból tekinthetjük Magyarország egyik lehetséges jövőképének. Az átláthatóság kerülése az állam sokasodó szabadpiaci beavatkozásainak védelmére, ahol a hazai cégek befektetéseit előnyben részesítik a külföldi cégekkel szemben, és ahol a haveri kapitalista „szövetségeseket” támogatják, sok populista vezető kelléktárában megtalálható, és úgy tűnik, Orbán Viktor és mások, akik Oroszországot sikeres példának tekintik, előszeretettel alkalmazzák saját kormányzásukhoz. >> Kattints a teljes cikkért >>

Veszteséges cég fogja üzemeltetni a városligeti pavilonokat
Átlátszó blog | 2017. 04. 27.
A WO Europe Kft. havi nettó 875 ezer forint bérleti díjat fizet a Városliget Zrt.-nek, ami egy hónap alatt válaszolta meg az Átlátszó adatigénylését. >> Kattints a teljes cikkért >>

Védett tőzegláp mellé épül Fót mutyicsarnoka
Átlátszó blog | 2017. 04. 27.
Csaknem egymilliárd forintos beruházásban épülhet meg Fót új sportcsarnoka, amennyiben sikeres lesz a projekt TAO-pályázata. Kis szépséghiba, hogy a legutolsó tervek szerint a 251 milliós önrészt álló és az ingatlant biztosító település csak tanítási időben kora délutánig, illetve évente még mindössze 10 napon használhatná az épületet. Az ingatlan, amire építkezni terveznek, törvény alapján védett láp szomszédságában terül el. >> Kattints a teljes cikkért >>

Honvédségi szakértő: hivatástudat helyett szívatástudat
Átlátszó blog | 2017. 04. 27.
Időről-időre megosztja a véleményét Kovács Gyula honvédségi szakértő az Átlátszóval arról, hogy miként fest a katonaság helyzete. Ebben az írásában az önkéntes tartalékosi rendszer és a határvédelem problémáit veszi górcső alá. >> Kattints a teljes cikkért >>

13,6 milliárd ment el eddig a Testnevelési Egyetem fejlesztésére
Átlátszó blog | 2017. 04. 26
Az első ütem kivitelezését a ZÁÉV végzi 11,8 milliárd forintért, a második ütem terveit a TPSC Kft. készíti 1,1 milliárdért. >> Kattints a teljes cikkért >>

Tovább tömik pénzzel Lázárék a moszkovita energiagurut
Átlátszó blog | 2017. 04. 26.
Több mint negyedmilliárd forintért veszi meg a Miniszterelnökség Kovács Gábor bankár érdekeltségétől a Budakeszi úti Ybl-villában található műkincseket. A villa – és a benne lévő ingóságok – megvásárlására tavaly év végén már elkülönített a kormány 1,4 milliárd forintot. >> Kattints a teljes cikkért >>

Szíjj László érdekeltségei nyerték a legtöbb közbeszerzést 2017 első negyedévében a nemzeti tőkésosztályban
Átlátszó blog | 2017. 04. 26.
Összegyűjtöttük, hogy 2017 első három hónapjában tíz kormányközeli vállalkozó/vállalkozás mennyi közbeszerzést nyert. Mészáros Lőrinc két üzlettársa 160,2 és 124,7 milliárd forinttal vezeti a toplistát, amin a Mészáros-család 10,8 milliárddal az ötödik helyen végzett. >> Kattints a teljes cikkért >>

Lerohanta TEK a lovardát egy elszámolási vita miatt, a Kincsem produkciós cégét is lehúzták
Átlátszó blog | 2017. 04. 25.
TEK-es akció egy váci lovas egyesület telephelyén, házkutatás háborús fegyver és lőszerek után, illetve a Kincsem című film produkciós cégének fizetésre „kényszerítése” – ezek mind megtalálhatóak rejtői történetünkben, amelynek hátterében egy ló bértartása miatt kialakult, évek óta tartó, pitiáner elszámolási vita áll. >> Kattints a teljes cikkért >>
...
ITT OLVASHATÓ

BEMUTATJUK AZ UTÓBBI 27 ÉV 12 LEGSZELLEMESEBB KAMPÁNYANYAGÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.05.02.


Ha azt hinnénk, hogy a rendszerváltás utáni magyar politikai életnek nem voltak kiemelkedő teljesítményei, akkor cáfolnunk kell minden ilyen jellegű híresztelést. Szerencsére a Szegedi Kattintós archívuma megőrzött olyan kortörténeti dokumentumokat, melyekből egyértelműen kiderül, a józan észt és a humort csak az utóbbi néhány évben próbálják száműzni a közbeszédből. Nosztalgiázzunk egy kicsit, és szavazzuk meg, melyik választási szóróanyag volt a legszellemesebb az utóbbi bő negyedszázadban Magyarországon!

HAT PONTBAN A MOMENTUM EURÓPA-PÁRTI TÜNTETÉSÉRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.05.02.


A Momentum Mozgalom tegnapi majálisán többezren vonultak végig a Szabadság térről a Hősök teréig, és hallgatták meg a mozgalom vezetőinek beszédeit. Ez önmagában figyelemre méltó, mert az elmúlt években azt láthattuk, hogy a pártoktól függetlenül szerveződő tüntetéshullámok energiáiból a pártok képtelenek voltak építkezni. De a beszédeket hallgatva nem hallunk mást, mint a rendszerváltás hamis “társadalmi szerződésének” újracsomagolását, ami ma csak az uralkodó status quo megőrzését szolgálja. 6 pontban a Momentum majálisáról.

1. Kezdjük egy „értéksemleges”, politológusi észrevétellel: a Momentum május elseji tüntetésén jó politikai beszédek hangzottak el, főleg a pártelnök, Fekete-Győr András szájából. Függetlenül attól, hogy ki mit gondol a politikai tartalmáról (erről bővebben a további pontokban), voltak benne hatásos retorikai fordulatok és megmondások. Az "Állítsuk meg Brüsszelt"-re adott válasz („Mi nem megállítani fogjuk Brüsszelt, hanem utolérni.”) egyenesen ötletes volt, hosszú távon is van benne politikai potenciál. A profi koreográfia mellett összességében egy olyan politikai megmozdulást láthattunk, amilyent korábban kispártoktól még nem.

2. Szintén újdonság a NER-ellenzékiség történetében, hogy egy heteken át tartó civil tüntetéshullám után egy politikai párt explicit módon próbálja becsatornázni az elégedetlenkedőket, és minden jel szerint a CEU-ügy kapcsán utcára vonulók egy jelentős része valóban nyitott erre a becsatornázásra.
A korábbi tüntetéshullámok legnagyobb problémája mindig az volt, hogy egyetlen politikai cselekvő sem tudott erőre váltható profitot húzni belőlük, ez most a Momentumnak sikerülhet...

EURÓPA MELLETT ÉS A PUTYINIZÁLÓDÁS ELLEN TÜNTETETT A MOMENTUM

ÁTLÁTSZÓ BLOG - VIDEÓ
Szerző: ErdélyiK
2017.05.02.


Magyarország uniós csatlakozásának tizenharmadik évfordulóján Európa melletti demonstrációt szervezett a Momentum. A tüntetők EU-s zászlókat lobogtatva sétáltak a Szabadság térről a Hősök terére, ahol a párt vezetői beszédet mondtak, és bejelentették, hogy indulnak a 2018-as országgyűlési választásokon. 

A Momentum az olimpiai népszavazáshoz összegyűjtött 266 ezer aláírással írta be magát 2017 elején a magyarországi közéletbe, és már április közepén bejelentették, hogy május 1-én Európa mellett tüntetést szerveznek, mert

Oroszország közelebb van, mint hinnénk. Orosz mintára a félelem rendszere épül Magyarországon is. Talán a tankokat már elvitték, de visszakúsztak a gázvezetékeken, az álhírportálokon és a politikai eliten keresztül.

A tegnapi rendezvény kezdetére, este hat órára több ezer ember gyűlt össze a Szabadság téren, majd onnan különböző transzparensekkel és EU-s zászlókkal vonult a tömeg a Hősök terére, ahol a párt vezetői mondtak beszédeket. Bejelentették, hogy indulnak a 2018-as országgyűlési választásokon, és az addig hátralevő egy évben mindent megtesznek, hogy lebontsák a félelem rendszerét, amit Orbán Viktor és a Fidesz épített...

A GRÓFOCSKA

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.05.02.Kérem, be kell vallanom, kissé zavarban vagyok. Már a második eset, hogy volt kollégámat kell, hogy is mondjam, kissé lebarnítanom. Ha jobban belegondolok, nem is kissé. Pedig hát itta a sörömet, ette az ételemet, egy bagón voltunk: de amit kell, azt kell. Hát akkor kerítsünk sort Stoffán grófra.

Stoffán György úgy gróf, hogy nem gróf, ilyenből nekünk sok van, magam is bonyolult családból származom, aminek később fontossága lesz, anyai ágon ugyanis neológ zsidó vagyok, ezzel szemben apai ágon magyar nemes, ámde nekem az anyai ágom volt rokonságban – a Zrínyiekkel, ami azt mutatja, hogy a magyar történelem kicsit bonyolultabb dolog annál, amint azt Stoflicsek elképzeli. Na, de hát mindegy is, csak megjegyeztem, hogy a mi családunk történetesen szerepel a Gothai Almanachban, a gróf úré nem annyira.

Hogy aztán ennek következtében a mi családunkat úgy megjárta a huszadik század, hogy én vagyok az első férfitagja, aki három évnél kevesebbet ült politikai okok miatt, az majdhogynem természetes is. Volt nálunk minden, főleg, hogy Romániában éltünk: német katona, orosz hadnagy, román őrmester, mind ott voltak, haláltábor és hadifogság, politikai perek és repülőgépek eltérítése: röviden úgy jellemezhetném ezt a kort, hogy a szögesdrót és a gumibot száz éve volt. Auschwitztól a Duna-deltáig, némi vorkutai kitérőkkel.

Bár Szolovkát is megjárták páran.

De hogy jön ez Stoffán grófhoz?

Stoffán mestert én 1991-ben ismertem meg, és akkor még nem sejtettem, hogy békaemberekkel fogok találkozni. Akkoriban én a Kurír című lapnál dolgoztam, mint függetlenített rovatvezető és külpolitikai akármi, köszönhetően annak, hogy viszonylag jól beszélek olyan tíz idegen nyelvet. Bár megértek többet is, de beszélni csak tízet tudok. Hiába, esendő az ember. Stoffán Gyuri rejtelmes módon került a belpolitikai rovathoz, ugyanis ő volt az az ember, aki a világon semmihez sem értett, de kicsit sem, és az ilyen munkaerő ritka kincs. Az volt neki az erénye, hogy korábban a Szent Korona nevű sajtpapírnál dolgozott, és onnét könyörögte át magát ehhez a liberális orgánumhoz.

Úgy is hívtuk: az üstökös. Feltűnt a legszélsőbb jobboldalon, és áthúzott az égbolton balra.

Emellett szerette a sört és a magyaros ételeket, főleg, ha én fizettem.

Fizettem… most miért ne? És melyikünk nem kedveli a fehér asztal örömeit?...


BOTKA MOST NYERI MEG A 2018-AS VÁLASZTÁST - ORBÁNNAK

MANDINER BLOG
Szerző: TELEKI BÁLINT
2017.05.02.


Ilyen fokú baloldali populizmust régen láttunk. Hét év alatt ennyit sikerült összerakni.

A magyar demokrácia szempontjából tragédia, hogy az ellenzék milyen állapotban van a felkészültség tekintetében, meg úgy egyáltalán. Néha lehet hallani olyat tőlem, hogy jó lenne, ha az MSZP elkezdene újra klasszikus baloldali pártként működni, ugyanis ezt a jellegét az SZDSZ-szel való koalíció alatt nagyobbrészt elvesztette. Ilyenkor azonban arra gondolok, hogy nyugat-európai típusú szociáldemokrata pártként kellene viselkedniük, nem pedig a kádárista, versenyellenes és elitellenes, következésképpen kapitalizmus-ellenes retorikát kellene újra felvenni.

Amit Botka László május 1-jei beszéd címén ámokfutott, az még a plakátkampányát („Fizessenek a gazdagok!”) ismerve is megdöbbentő volt.

Hogy valaki, aki elvileg a baloldal nagyobbik részének közös miniszterelnökjelöltje kellene, hogy legyen kevesebb mint egy év múlva, nem tud másról beszélni, mint arról, hogy béremelés kell gyakorlatilag mindenhol, kivéve az egy bizonyos jövedelmi, ill. vagyoni helyzetben levőket, mert őket viszont jobban meg kell adóztatni, az kétségbeejtő. Ezt fejtegeti hosszasan, olyan technikai apróságokat adva hozzá, hogy ne lehessen a vállalatvezetők munkabére a beosztottjaik bérének hétszeresénél magasabb, mivel „egy menedzser sem ér többet a beosztottainál”. A hétszeres szorzóhoz az ihletet valószínűleg a Munka Törvénykönyve szerinti vezető állású munkavállaló egyik definíciója adta, igaz, ott a minimálbér az alap.

Érdekes elgondolni, ha ez megvalósulna, jó eséllyel uniós kötelezettségszegési eljárást indukálna Magyarország ellen, mert közvetve sértené legalábbis a munkaerő szabad áramlásának elvét. A megélhetési minimummal egybevéve pedig azt mondom, hogy ilyen fokú baloldali populizmust régen láttunk. Azt mutatja, hogy a 2002 utáni Medgyessy-féle osztogatáson túl semmilyen gazdasági programja nincsen az MSZP-nek...

MI LESZ A 2018-AS VÁLASZTÁS CSODAFEGYVERE? - A NYUGDÍJASOKRA FOG UTAZNI A A FIDESZ?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.05.02.2018 választási év lesz, a kormány azonban még híján van az új csodafegyvernek, amellyel a szavazatokat legális úton meg tudja vásárolni. A kormánynak úgy tűnik, hogy jelenleg nincs meg ez a szavazatmaximalizációra szakosított taktikai fegyvere - a menekültválság meglovaglása sem hozza már a kívánt eredményt, ezért ki kell találni egy új (vagy régi?) módszert: vajon a Fidesz csak kivár és a választások előtti időszakra ismét bejelentenek egy újabb rezsicsökkentést, vagy éppen a nyugdíjasokra építené választási programját?

Bár a kormánypárt népszerűsége nem került mélypontra az utóbbi években, azonban ezt a népszerűséget fenn kell tartani, majd 2018-as választás idejére csúcsra kell növelni. A vártnál nagyobb gazdasági növekedés azonban lehetővé teheti a politikai kommunikációs fegyver, az osztogatás - a minimálbér emelése, az ágazati béremelések és a nyugdíjemelés – bevetését, azonban ez nem biztos, hogy meghozza a várt eredményt, ha az emberek nem kötik össze a kormánnyal, vagy inkább természetesnek veszik, hogy jár nekik. Éppen ezért egy egyszeri lépés nem biztos, hogy célra vezet - ellenben például a rezsicsökkentéssel, ami a rendszeres időközönként bejelentett árcsökkentésen át, a havi számlán olvasható „politikai üzenetekig” mindent bevetett a cél érdekében...


HA NEM ÉLTEM VOLNA ROMÁNIÁBAN, NEM TUDNÁM, HOGY MI A BARÁTSÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.01.Na, hogy is hívják a csipet-csapatot, mikor bomba robban a közelben? Megmondom: cifet-cafat!

Hát kábé ilyen cifet-cafatul meg cefetül is érzem én magam mostanában. És egyre inkább, ahogy jövök ráfele, hogy az életem csupán egy körforgás. Diktatúrából kiszabadulva, lassan de biztosan beleszabadulok egy másik diktatúrába.

Születtem valahol Európában, a múlt század közepe táján. Kisgyerekként még nem tudtam, hogy az milyen ország, milyen rendszer, milyen demokrácia.

Az iskolában először Gheorghe Gheorghiu-Dej nevét kellett megtanulnom és az ő képét kellett felismernem a tankönyveim első oldalain. Akkor ő volt a mi dicső vezetőnk. Abból az időszakból nem sokra emlékszem, hogy mi jót is tett ő az ő román népével. Majd egyszer utánajárok.

Szüleim nem beszéltek előttünk. Szinte semmiről. Arról sem, hogy miért vagyunk mi azok, akik: Romániában, néhány kilométerre a magyar határtól, magyarul beszélő valamikori svábok.

Nem meséltek háborúról, anyám családjának Németországba való sürgős „vissza”-rendeléséről, életveszélyes helyzetekről (anyám merő véletlenül menekült meg egy feje fölött elsivító lövedéktől, mert éppen lehajolt a lábáról leesett papucsáért), visszatérésről az akkor már ismét román fennhatóság alatti szülőföldre.

Visszatértek, mert Németországban nem tekintettek rájuk, mint németekre, csupán cselédként fogadták be, használták őket. Ezt nem tudták elfogadni, ennél önérzetesebbek, büszkébbek voltak.

Közel egy év után visszatértek tehát abba a Romániába, ahol korábban az őseik, a XVIII. századi betelepítést követően, elmagyarosodtak. Jó volt az nekik? Teszem fel a kérdést néha magamnak. Házukban akkor már a falu román csendőrének a családja lakott. Visszakaptak egyetlen szobát, ahol két évig meghúzódtak úgy, hogy olykor a szinte vad ösztönöktől vezérelt csendőr a szomszéd szobában a plafonba lövöldözött.

Apám, az ő humorával, már többet mesélt. De abból is szinte csak annyi maradt meg, hogy azért nem szerette ő a káposztalevest, mert jóllakott a szemétdombról összeszedett nyers, penészes káposztalevéllel az alatt az egy év alatt, amíg Oroszország vendége volt. Arról már ő sem mesélt, hogy hogyan is szökött meg, hogyan lőtték meg, de tény, hogy sikerült alig egy év után hazakeverednie.

De mindez már csak íratlan történelem, amiről még/már csak – nem tudni meddig – egyetlen élő, 84 éves családtagom tud mesélni.

Aztán, szintén az életem meghatározójaként, 1965-től jött a valamikori cipészinasból (nem gázszerelőből) a Kárpátok 1. számú géniuszává avanzsált Nicolae Ceauşescu. Az ő képével is minden lecke tanulásánál kellett szembesülnünk. Rá már jobban emlékszem, mert az uralkodása alatt (igen, ő is uralkodott) váltam felnőtté.

És éltem én akkor olyan országban, ahol be voltunk kerítve. Nem mindenhol penge- és okoskerítéssel… de foglyok voltunk. Főleg azok, akik nem gyakran jutottunk el külföldre. Elfogadtuk azt ami van, el sem tudtuk képzelni, hogy másképp is lehet élni, hogy vannak jobb lehetőségek is. Ceauşescu gyakran elismételte nekünk a kötelező jelleggel összeverbuvált népgyűlésein, hogy jól élünk, Románia jobban teljesít és mi ezt elhittük. És legtöbben elfogadtuk, beletörődtünk – „ez van, ezt kell szeretni” alapon. Ismerős ez valakinek?

Hát szóval, én mindvégig szófogadó, szabálytisztelő (és különösen naiv) emberke voltam, hiszen azt hamar megtanultam, hogy szabad országban, szabad ember azt csinál, amit szabad.

Csak akkor szégyelltem el magam, de nagyon-nagyon, amikor Ceauşescu halála után teljességgel nyilvánosságra került, hogy ki is volt az a házaspár, aki maga alá gyűrte, fegyelmezte egy 23 milliós ország teljes lakosságát, a nem csekély számú értelmiségével együtt.

Aztán jött a kimozdulás, utazás lehetősége, valóban szabad döntések, választási lehetőségek korszaka. Jómagam 35 évesen hoztam meg azt a döntést, hogy felépítek magamnak egy új életet Magyarországon. Végső soron, meg első sorban is magyarnak tartottam magam, de lassan odajutok, hogy ezt már szégyellnem kell. Nem szégyelltem ezt Romániában, nekem ezzel nem voltak különösebb problémáim. Több román barátom volt, mint magyar. Ők is első sorban és mindenek előtt emberek voltak. És ember mindig emberére talál. És egy Németországban élő ismerősömet idézve mondom én is: ha nem éltem volna Romániában, nem tudnám, hogy mi a barátság...


ÍME A LEGFONTOSABB BESZÉDEK AZ ELLENZÉKI MAJÁLISRÓL - SZAVAZZON A LEGJOBBRA!

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2017.05.02.Gyurcsány mondta a leghosszabbat, Botka programot hirdetett, Fekete-Győrnek pedig ez volt az első. Összeszedtük önöknek a legfontosabb beszédeket a ligeti majálisról, hogy most megmondhassa, melyik volt a nyerő. Szavazzon!

ÖN CSALÁDBAN ÉL? KÉRDEZZE A NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATALT!

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog / Kerényi Kata
2017.05.02.A család fő célja a helyes nemi szerepek átadása. A kényszerítés pedig hasznos nevelési eszköz – állítja az idei pedagógia érettségi mintafeladatsora. Sőt, azonos nemű emberek kapcsolata nem család. A fiait egyedül nevelő apa nem család. Az idős, gyermektelen pár nem család. A család élén a családfő áll – aki hagyományosan a férfi.

Már csak néhány hét, és a magyar szakgimnazisták számot adhatnak tudásukról a szakmai érettségi vizsgák keretében. Arról a szakmai érettségiről van szó, amit a pedagógusok és a diákok jelentős része is aggályosnak nevezett; ami az Oktatási Jogok Biztosa szerint is jogszerűtlenül került bevezetésre. Mindezek ellenére május közepén sor kerül az első írásbeli vizsgákra, majd ezt követően júniusban a szóbelikre is.

Az NSZFH honlapján már hetek óta elérhetőek szakmai ágazatonként mintafeladatsorok a hozzájuk tartozó javítókulccsal, hogy az érettségire készülő diákok gyakorlásként kitölthessék, és egyben lássák azt is, milyen típusú feladatokra lehet számítani majd a vizsgán. Bizonyára a rendkívül szűkös határidőknek (a májusi érettségik követelményrendszere november végére készült el) köszönhető, hogy a feladatsorok egy része finoman szólva is összecsapottnak nevezhető. Azok a fiatalok pedig, akik a pedagógiai ágazatot választották, olyan fontos információkhoz juthatnak a javítókulcs segítségével, amelyek talán utoljára a viktoriánus korban számítottak haladó szellemiségűnek...


KÉSZEN ÁLL AZ EU A BREXITRE

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute / IIlés Gergő
2017.05.02.


Egy egységes Európai Unióval kell majd tárgyalnia Theresa Maynek az Unióból való kilépéssel kapcsolatban, mivel a Brexittel kapcsolatos fő irányvonalakkal mind a 27 tagállam egyetért. Donald Tusk, az Európai Bizottság elnöke emiatt bizakodó, miközben a brit miniszterelnök kemény tárgyalásokra számít.


„Az EU27–nek egységesnek kell maradnia” – derűlátóan beszélt a britekkel való kilépési tárgyalások menetéről Donald Tusk, aki a Brexit után is közeli és erős kapcsolatot kíván fenntartani Nagy-Britanniával. Theresa May eközben már az Egyesült Királyság ellen egységesen felsorakozó tagállamokról beszél.

Theresa May már javában mozgósítja híveit a június 8-án tartandó brit választásokra készülődve. Szerinte minden rá, és a konzervatív jelöltekre leadott szavazat megerősíti a pozícióit az EU tagállamok vezetőivel szemben a tárgyalóasztalnál ülve. „Lesz olyan, hogy ezek a tárgyalások keménnyé fognak válni. Mégis, az ellenfeleink akkor próbálják megzavarni mindezt, amikor a 27 többi európai ország fel fog ellenünk sorakozni” – mondta a miniszterelnök egy kampányrendezvényen.

May részéről a harcias retorika nem véletlen: miközben hazájában igyekszik megerősíteni a saját pozícióját a választásokkal, az uniós tagállamok egyöntetűen elfogadták az Egyesült Királysággal való tárgyalásokról szóló irányvonalat és keretrendszert. Így az EU teljesen készen áll a Brexit-tárgyalásokra, és vannak elképzelései annak kimeneteléről.

Konkrét uniós tervek tehát léteznek a Brexit–tárgyalásokkal kapcsolatban, mellyel kapcsolatban más EU–s vezetők is rendkívül optimisták. Donald Tusk szerint legelőször is az Egyesült Királyság kilépésének feltételeiről, az országban levő EU-állampolgárok helyzetéről, és Észak-Írországról kell tárgyalni, majd ezután lehet rátérni a jövőbeli kereskedelmi egyezményekre. „Mielőtt megbeszélnénk a jövőnket, először is gondosan és tisztességesen kell rendeznünk a múltat” – tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

A tárgyalásokkal kapcsolatban több EU tagállam vezetője is megszólalt. Így tett például a már csak pár hétig regnáló Francois Hollande francia elnök is, aki szerint a briteknek valamilyen árat mindenképpen fizetniük kell a kilépésért: „Nem léphetünk fel büntetően, de egyértelművé kell tennünk azt, hogy Európa tudja, hogyan védje meg az érdekeit, és Egyesült Királyság rosszabb pozícióban lesz az EU–n kívül, mint benne”.

KÜLFÖLDI PÉLDÁK A CIVIL TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA SORÁN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Szilágyi Emese
2017.05.02.


Április elején került a parlament elé a törvényjavaslat, amely elnevezése szerint a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságát tűzi célul. A tervezet azonban számos alkotmányossági aggályt is felvet: egyrészt, nem tisztázott, hogy mi teszi szükségessé az egyesülési jog korlátozását. Mivel a bevezetni kívánt megszorító rendelkezések nem alkalmazandók a civil szerveződések számos formájára, a szabályozás felveti az egyenlő bánásmód sérelmének lehetőségét is. Másrészt, érdemes azt is áttekinteni, hogy milyen nemzetközi példák előzik meg a hazai szabályalkotást, hiszen abból a jogalkotó által elérni kívánt célra vonatkozó következtetést vonhatunk le.

A javaslat szerint külföldről támogatott szervezetnek minősülnek azok az egyesületek és alapítványok, amelyek közvetlenül vagy közvetve külföldről hétmillió-kétszázezer forint értékű pénzbeli vagy egyéb vagyoni értékű juttatásban részesülnek. Nem kell azonban beszámítani azt a támogatást, amely az Európai Unió szerveitől a magyar állami szervek közbeiktatásával érkezik, továbbá nem terjed ki a törvény személyi hatálya azokra a szervezetekre, amelyek nem minősülnek civilnek, tehát a pártokra, a pártalapítványokra, a közalapítványokra, a szakszervezetekre és a kölcsönös biztosító egyesületekre, sem a sportegyesületekre, illetve a vallási tevékenységet végző egyesületekre. A külföldről támogatottság tényét be kell jelenteni a székhely szerint illetékes törvényszéknek, a törvény mellékletében meghatározott adattartalommal. A külföldi támogatást részletezve kell feltüntetni a támogató neve és székhelye, vagy országa és városa megjelölésével.

A javaslat az egyesülési jog külső aspektusát korlátozó szabályokat tartalmaz, és a hazai szabályozási modellt az autokratikus irányba tolja. Célja, hogy a demokratikus közvélemény-formálásban szerepet vállaló civil szervezetekről a társadalom megtudja, hogy azok milyen érdeket képviselnek. A jogalkotói indokolás szerint ugyanis a civil szervezetek befolyása „irányulhat valamely konkrét politikai, gazdasági döntés meghozatalára, egyes szakpolitikák irányainak meghatározására, vagy legtágabb értelemben akár a demokratikus állami intézményrendszer működésére is.”

Ez az érvelés úgy szól, mintha olyan, a közhatalom közvetlen befolyásolására létrehozott szervezetekről volna szó, amelyeknek valós esélyük nyílhat a közhatalom megragadására és politikai programjuk megvalósítására. Valójában azonban az erre alkalmas egyesülési forma a párt, amelyek nem esnek a törvény hatálya alá. A pártokra és pártalapítványokra továbbra is a Párttörvényben foglalt kötelezettségek vonatkoznak, amely szerint a „párt külföldi szervezettől … és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást nem fogadhat el.”

Érdemes azonban hangsúlyozni, gyakorlatilag szakmai konszenzus van arról, hogy a pártok finanszírozására, bevételeik ellenőrzésére vonatkozó, még ma is hatályban tartott, 1989-ben, a jogállami átmenet speciális körülményeinek figyelembevételével alkotott szabályok valójában alkalmatlanok a pártok finanszírozásának átláthatóvá tételére...

A MOMENTUM ELSŐ NAGY TÜNTETÉSÉVEL BEMUTATTA, HOGY KOMOLY ELLENZÉKI ERŐ LEHET

444.HU
Szerző: Herczeg Márk
2017.05.02.


- Erősen indította be a kampányát a Momentum, amely a Szabadság tértől a Hősök terére vonulva zavarta le az első tömegrendezvényét.

- A néhány kezdeti hibával együtt is komoly tiltakozást szerveztek meg, a körülményekhez képest kemény beszédekkel.

- Úgy néz ki, a Momentumnak van tábora, és ha minden igaz, a párt ebből egy éven belül rendszerváltó erőt is építene.
Fél órával a hivatalos kezdés után, este fél hétkor indult meg a tömeg a Szabadság térről, a mostanában a hírekben újra sokat szereplő szovjet emlékmű elől. Ugyan a hangosítás nem volt a legprofibb, de a több tucat sárga mellényes, momentumos szervező, és a momentumos zászlók jelezték, hogy több parlamenti pártot is le tudnak nyomni szervezettségben.

Az elmúlt hetekben a CEU-ellenes törvény és civilek vegzálásáról szóló törvénytervezet ellen szervezett, pártokhoz nem kötődő tüntetések után már nem volt annyira izgalmas és lelkesítő átsétálni a belvároson, a tömeges skandálások és a felszabadító bajszosszarozás is jórészt elmaradtak, még ha a most utcára vonuló emberek jó része korábban is kint volt. (Bár az Andrássy útnál és a kisebb utcákban azért már zengett az „Európa, Európa!”)...

UTÓPIA-E A SZABAD SZERELEM?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.05.02.


Michel Brix belga irodalomtörténész A szabad szerelem, egy utópia rövid története című könyvében úgy írja meg a szexuális szabadság iránti vágyat, hogy azt Thomas Moore híres könyvének, az Utópiának fantasztikus világából vezeti le. A szerzővel a Le Nouvel Observateur készített interjút.

- Hogyan határozza meg a szabad szerelmet?

- Lepkézés, amikor valaki egyik partnertől a másikig száll anélkül, hogy kötődne hozzá. Ez a közös nevezője minden ezzel kapcsolatos „utópiának”, még a középkorban is, ahol néha kapcsolódik a miszticizmushoz, mint például a Szabad Szellem Testvériség nevű eretnek mozgalom, amelynek tagjai az egyháztól eltávolodva kombinálták az Istennel való extatikus egyesült a morális fellazulással, amely szándékosan megsért minden törvényt. Elfelejtették a bűnnek még a létezését is, szexuális promiszkuitásban éltek, meztelenül celebráltak vallási szertartásokat és meg voltak győződve arról, hogy már a Földön részesei Isten dicsőségének. Nem ismertek semmilyen korlátot és azt gondolták, hogy minden vágyukat, főként a szexuálisokat maga Isten sugallja és ezeket be kell teljesíteni, hogy megtörténjen az egyesülés Istennel.

- Azért furcsa, hogy Istent asszociálják a lepkézéssel.

- Valójában két koncepció van. Lehet azt mondani, hogy Isten korlátokat állít a szexuális gyakorlatunk elé, vagy azt akarja, hogy ne legyenek korlátaink, mert minden vágyunkat azért plántálja belénk, hogy elégítsük ki azokat.

- Ön a könyvében azt írja, hogy minden utópista úgy gondolt a szerelemre, mint egy politikai tényezőre. Az ember azt gondolná, hogy mind az utópia, mind a politika messze van az ágytól.

- A szerelem mindig probléma a társadalomban. Először is rendzavaró tényező. Szétszakíthatja a társadalmi osztályokat, szembefordíthatja egymással az egyéneket. Az utópisták pedig rendezett államot akarnak. Ezt a gondolatot megtaláljuk Thomas Moore-nál, de Tommaso Campanellánál is...

NYÍLT LEVÉL NÉMETH SÁNDORNAK A III/III-AS ÜGYNÖKE ÜGYÉBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.02.


Tisztelt Németh Sándor vezető lelkész úr!

Ön egy bizalomra épülő erkölcsi intézmény, Magyarország negyedik legnagyobb egyházának vezetője. Az egyház “hegyen épített város”, a “világ világossága”. Nem evilági intézmény és nem is lehet evilági mércével mérni. Jézus Krisztus egyházával szemben magasabb erkölcsi követelményeket támaszt nemcsak a Biblia, de a világ is.

Az egyház nem mérhet kettős mércével. Salamon azt mondja, hogy az álnok font utálatos az Úrnál, az igaz mérték kedves neki. A Tóra szerint “ne legyen a te zsákodban kétféle font: nagyobb és kisebb”. Ön előtt ismertek azok a kemény szavak, amelyeket Mózes V. könyve mond erről: “Mert az Úr előtt, a te Istened előtt utálni való mindaz, aki ezeket cselekszi”.

Ön erkölcsileg elítéli a volt III/III-as ügynököket. A történelmi egyházak papjai és lelkészei között megbúvó egykori ügynökök jelenlétét és szolgálatát elfogadhatatlannak tartja. Hogy engedheti meg, hogy az Ön személyi titkára egy volt III/III-as ügynök legyen? Hogyan nem veszi észre, miképp hálózta be Önt és a Hit Gyülekezete médiáját egy volt III/III-as ügynök, elfoglalva fontos stratégiai pozíciókat?

A magyar állambiztonság a KGB által kidolgozott pszichológiai jellemzők alapján választotta ki az ügynököket. Ön pontosan tudja, milyen pszichológiai tulajdonságokkal és lelki alkattal rendelkező embereket kerestek. Ön azzal is tisztában van, hogy ezek a személyiségjegyek nem változnak. Aki megtér, az felhagy az ilyen jellegű tevékenységével. Ez a megtérésének a gyümölcse. Aki ezt folytatni képes, az nem tért meg belőle, és belül nem változott meg.

Ha Ön azt hiszi, hogy ezeket a tulajdonságokat a saját javára fordíthatja, téved. Nem teheti meg, hogy ezeket a pszichikai tulajdonságokat a saját szolgálatába állítja, az nem bibliai. S már csak azért sem, mert egy ügynök mindig túljár a tartótisztje eszén, és Ön lesz az első, akit megvezet. Egy idő után azt a kérdést kell feltenni, hogy ki vezeti Önt: egy ügynök vagy a Szentlélek?

Ön a Biblia hirdetője. Ismeri azokat az eseteket, amikor a hízelgő hamis próféták, a király kegyeit kereső manipulátorok, Jézabelek, behálóznak és tönkretesznek valakit. Hogyan nem veszi észre, hogy évtizedek óta ezt teszi Önnel ezek tökéletes díszpéldánya, a “Hartmann László” fedőnevű volt ügynök?

Hogyan lehet a Hit Gyülekezete szellemi életének kulcsfigurája egy volt III/III-as ügynök? Ön jogos haragot táplál az ügynökök tevékenységével szemben. Hogyan tűrhet meg maga mellett egy ügynököt? Ön ügynököket keres mindenhol, ahol nincsenek. Miközben ott áll a szemei előtt a hamis próféta tökéletes prototípusa, egy valódi ügynök, aki Önt manipulálja.

Az egykori III/III-as ügynökök társadalmi veszélyessége abban áll, hogy az állambiztonság megszűnése, vagy az onnan való kiválásuk után, ezeket a lelki adottságaikat, a beidegződött módszereket használják tovább. Ön pontosan tudja, hogy a magyar közélet egyik rákfenéje, hogy hemzsegnek a volt III/III-as ügynökök a pártokban, az egyházakban és a sajtóban...

A HAJDÚ-BIHARIAK ÜZENIK ORBÁNNAK: AZ Ő TENYERÜK IS VISZKET!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.05.01.


Többen üzentek Orbánnak. Sok fotó készült, amelyekkel kifejezték a hajdú-bihariak a miniszterelnöknek, hogy az ő tenyerük is viszket a rengeteg lopástól, a korrupciótól, a Fidesz helyi kiskirályainak basáskodásától. Számosan kérdezték, milyen ország az, ahol az miniszterelnök pártkatonái gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak, hülyének nézve a magyar embereket.

A hajdú-bihari szocialisták Debrecenben, a Békás tó előtti téren majálisoztak. Ragyogó időben, jóval több mint másfél ezren fordultak meg a sátornál. Rengetegen álltak meg beszélgetni, eszmét cserélni, vélemény mondani, vagy hallgatni a vitázókat. Voltak, akiket a politikai események vonzottak; parázs összecsapások folytak a jelenlevő politikusokkal arról, hogy 2018-ban sikerülhet-e, leváltani a Fideszt. Nagyon sokan elmondták, hogy elégedetlenek a kormánnyal, ugyanakkor a baloldaltól is sokkal markánsabb, harcosabb, erőt mutató kiállást várnak. Többen üzentek Orbánnak. Sok fotó készült, amelyekkel kifejezték a hajdú-bihariak a miniszterelnöknek, hogy az ő tenyerük is viszket a rengeteg lopástól, a korrupciótól, a Fidesz helyi kiskirályainak basáskodásától. Számosan kérdezték, milyen ország az, ahol az miniszterelnök pártkatonái gyakorlatilag azt csinálnak amit akarnak, hülyének nézve a magyar embereket. Közben szép számmal gyűltek a Botka László programját támogató aláírások, több százan értettek egyet azzal, hogy „Fizessenek a gazdagok!”

A rendezvény kezdetekor, Gurmai Zita, az MSZP Országos Nőtagozatának vezetője tartott sajtótájékoztatót. Elmondta, hogy Magyarországon ma nem munkahelyteremtés folyik, hanem rabszolgaképzés.Miközben a Fidesz-közeli vállalkozók sorra nyerik a milliárdokat a különböző uniós pályázatokon, Budapest egyre távolodik Brüsszeltől. Felhívta a figyelmet a nők munkaerő-piaci helyzetére is. Úgy fogalmazott, „Magyarországon ma nem a nemek egyenlősége, hanem a vak komondorok világa van”. Véleménye szerint „a Fidesz nem becsüli a tudást, nincs szüksége kiművelt emberfőkre. Ezért hazánkban ma a fiatalok százezrei adják fel annak reményét, hogy itthon boldoguljanak. “ A szocialisták célja, hogy felszámolják a létbizonytalanságot, megszüntessék a rabszolgatartást. „Ha jövőre az MSZP bizalmat kap a magyar néptől, akkor május elseje ismét a munka és az uniós csatlakozás ünnepe lesz” – zárta mondandóját a nőtagozat elnöke...

ÉS MÁR MEGINT LOPTAK, BAZMEG!

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.05.01.


Olvassa az ember a híreket, melyek napról napra egyre durvábbak. Búzakeményítő gyár itt, MKB ott, és nem csak sejtjük, tudjuk is, hogy ismét meg lettünk lopva. Nem csak a befizetett adóforintjainkkal. Ezek már régen nem csak számok, melyek felett el lehet suhanni, vagy legyintve csak annyit mondani, és már megint loptak, bazmeg! Itt már nem csak a jelenünket lopják meg, hanem a jövőnket is. Megfosztanak minket attól, hogy egyszer egy olyan országban élhessünk, ahol nem kell aggódni alapvető emberi jogainkért. Ahol nem kell napról napra azon izgulni, hogy ebben a hónapban sikerül-e a kifizetett számlák (már ha sikerül) után ételt is tenni az asztalra.

Mészáros Lőrinc mesébe illő meggazdagodása, vagy Rogán Antal helikopterezése már nem csak hogy megbotránkoztatnia kellene bennünket, de mérhetetlen haragunknak talán meg is kéne testesülnie. Az elmúlt hetekben volt ok bőven arra, hogy az utcák megteljenek elégedetlenek tízezreinek haragjával. Volt ok, arra hogy ne otthon, a fotelben ülve hőzöngjünk, hanem az utcákon hallassuk hangunkat. Azonban ez a jogos hév ismét alábbhagyott. Az utcák ismét elnémultak, a terek kiürültek.

Értem én, a munka mellett nehéz, vagy féltjük azt a keveset, amit még elveszíthetünk. Na de mikor jön el az a pont, amikor már végképp elég lesz? Emlékszem, még a tömegtüntetések elején volt egy csoport, amely – ha jól emlékszem – az Oktogonon akart letáborozni. Emlékszem, valaki a fiatalok közül megemlítette „Tartsunk ki reggelig, akkor ezrek lesznek itt”. Nem tartottak ki reggelig, hajnal 3 kor összepakoltak és hazamentek. Talán tudom, mi járhatott annak a fiatalnak a fejében, aki ezt mondta:...

SZÁMVETÉS 3 ÉV UTÁN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.02.


Ma olyan jövőt látok magamnak, amiről álmodni sem mertem, és talán holnap ezt is túlszárnyalom – írja a mai poszt szerzője, Orsi Kölnből, aki párjával most három éve költözött Németországba, szóval éppen itt volt az ideje egy kis számvetésnek. Jöjjön hát ez, a képeket pedig köszönöm neki!

„Holnap lesz 3 éve, hogy beültünk a kocsiba, amiben benne volt az egész életünk, és reményekkel tele, tettre készen, rettegve, kíváncsian, bizakodva elindultunk létrehozni azt az életet, amit élni akarunk.

Ilyenkor akaratlanul az embert számot vet, mint születésnapokkor, Újévkor… ez egy új élet születésének az évfordulója.

Nem a kalandvágy hajtott

Bárki bármit mond, minket sem a kalandvágy hajtott, hanem a fránya megélhetés. Nekem középkategóriás irodai munkám volt otthon, nem is kerestem rosszul, csak elég nem volt semmire.

Párom feketén dolgozott, a fizetése mesés volt (tudjátok, hol volt, hol nem volt…) Négyen béreltünk egy kétszobás lakást Budapesten, és esélyt sem láttunk arra, hogy ennél valaha jobb legyen. Nyelvtudás alig, használható végzettség nincs.

Pedig nem voltak
nagy álmaink: egy kis ház, kis kerttel, maradjon pénz hó végén, ha valami elromlik, meg tudjuk javíttatni, vagy legyen keret újra, és néha egy új cipő, új ruha is jól esett volna, csak mert úgy tartja kedvem, és nem azért, mert egyszerűen muszáj újat venni. És a gyerekvállalásról ne is beszéljünk…

Kész tervvel ébredtem

Egy reggel kész tervvel ébredtem, és meglepő módon Párom is azonnal támogatta. Pár telefon, néhány egyeztetés, egy kis nyüstölés, és már repült is a felmondásom az irodába.

Szerencsére volt ismerősünk, voltunk is korábban náluk többször, így tudtuk hova jövünk, és sokat segítettek a kezdeteknél. Páromnak azonnal volt állása, és átmenetileg kaptunk egy lakást, ahonnan az ismerős hosszabb távra elutazott, így az első perctől megoldott volt a lakhatás is (kimaradtak a munkásszállók, hotelek, hasonló borzalmak).

Én is kaptam munkát a második héten, igaz csak minijob-ot, de elég is volt, így tudtam intézkedni, kicsit tanulni, asszimilálódni. A 3. hónapban felvettek (tulajdonképpen az első hely, amire jelentkeztem) egy élményfürdő konyhájára. Mint kiderült, sok magyar dolgozott ott, így könnyű volt a beilleszkedés.

Az első másfél évben minden jól alakult, 6 hónap után saját jogon béreltünk lakást, bár eleinte inkább csak kempingeztünk benne, mindketten dolgoztunk, és elég volt a pénzünk élnI...

AZ UNIÓ NEM KIRÁLYLÁNY

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.02.


Május első napján az emberek kivonulnak, virslit esznek, és egy sör mellett megemlékeznek egy sortűz valamikori áldozatairól. Sokan úgy, hogy lövésük nincs az egykori lövésekről. Mások, jobbára a politikai pártok, szakszervezetek tagjai politizálnak. A jól megmondás jegyében. Kicsit több, mint egy évtizede nem csak a munkásokra, hanem az uniós csatlakozásra is emlékezve.

Előkerülnek a régi beszédek. Felvételről és leiratok gyanánt. A politikai mozgalmak élén ejtőzők pedig ugyancsak megmondhatják a magukét. A tömeg, mint a Momentum rendezvényén skandálhatja, hogy „Európához tartozunk”. Ami földrajzilag elég régóta ismert tény. S önmagában politikailag sem sokat jelent. Hogy milyen keveset, azt éppen Orbán Viktor ámokfutása, valamint az arra adott uniós reakciók szolgáltatják a legjobb példákat. Miközben egyes politikusok kihasználják az EU-szkepticizmust, az esetleges csalódásokat, némely más politikusok kerek szemekkel csodálkoznak rá az EU-szkepticizmus puszta létére is. Mintha nem hinnék, hogy ilyesmi előfordulhat. Úgy, mint annak idején a lelkes párttitkár arra, aki megkérdezte: „jó-jó párttitkár elvtárs, de miért is jó ez nekünk?”. Amire persze jó lenne azt mondani, hogy „nem volt ez mindig így”. De ez hazugság lenne. Az uniós csatlakozás környékétől számítva szinte biztosan. Amihez elegendő lenne a csodálkozóknak leporolni az emlékeket. Feltéve, hogy éltek már akkor, amikor az a bizonyos népszavazás befordult a célegyenesbe.

Amellyel kapcsolatban, szigorúan szubjektíven, olyan emlékeim vannak, ami alapján egy igencsak manipulált népszavazás rajzolódik ki. S mielőtt a decibelek őrjöngeni kezdenének: nem elcsalt. Manipulált. Nagyon finoman, nagyon innovatívan, és nagyon hatékonyan. Finoman, mert látszólag minden nagyon rendben volt. Nagyon innovatívan, mert a módszer korántsem a hagyományosan agyba gyömöszölő megoldásokat követte. S nagyon hatékonyan. Ahogy az eredményekből látszik. Alkalmasint máig táplálva a döntés meg nem élését sokakban, amelyre most Orbán és a szélsőjobb tud építkezni. Amikor szintén nagyon manipulatívan, de kifele kormányozzák az országot az uniós normarendszerből. De a körmondatok helyett inkább előkaparom az emlékeket. Úgy, ahogy annak idején, egy levelezőlistán folytatott vita nyomán megmaradtak a tekervények zugaiban...

MÁJUS ELSEJE EGY "MEGTALÁLANDÓ ÉLET ÉRTELME"

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs
2017.05.02.


Május elseje a munkások – és nem a munka – ünnepe, a fájdalom emlékezete. Arra a kizsákmányolásra emlékezünk, azt éljük meg munka nélkül (már aki), ami még álmában sem hagyja békén elszenvedőjét. Tavaly „ez” az írás a Népszabadságban jelent meg. Ott már nincs hangja azoknak, akik egy mindig ugyanolyan hosszú munkanap után belezuhannak a mindennapiságba, a hó végén a „mi lesz most, marad-e még pénz” kétségbeesésébe. Míg Kassáknál „esténként összefáradtak a lámpa alatt”, addig ma nem is akarjuk tudni, mennyire be van csukva az ember az egyéniségét zabáló technológiák okosságába.

Az, hogy az osztálybéke (rém)álom, azt nem csak a marxisták vallják, napjainkban a liberalizált baloldaltól való elfordulás, az „új” vagy más baloldal, illetve a „populista” jobboldal felé fordulás is mutatja. Itt most pontatlan voltam. Lényegében már magam sem tudom követni azt, hogy miféle jelzőkkel látják el a liberalizált baloldal/jobboldalnak és a szakértőiségnek hatalmi ideológusai, a „nincs alternatíva” unalmas és száraz mérsékeltjei azokat, akik nem értenek egyet…kivel is? Velük.
Ugyanakkor egy baloldalit a munkások - legyen az fehér vagy nem fehér, északi vagy déli, kelet-európai vagy centrumországbeli - jobbra fordulása nem töltheti el különösebb örömmel. Szemben azonban a 2000-es évek ideológiai egyneműsítő gyakorlataival, most már a baloldalon is akad alternatíva. Nem lehet már „aki nem tapsol a megszorításnak, chávezista hej-hej” szólammal stigmázni szorongásokat. Mindez persze elkerüli még hazánkat, holott teljesen világos, hogy azok, akik mennének, de dögfáradtak kimenni a majálisra, akiknek e nap mentálisan nem egy „polgári piknik”, szóval ők mind – Kassák után – egy megtalálandó élet értelmét keresik...

A LÉGGÖMB ELREPÜL


REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezda
2017.05.02.


Most, hogy elmúltak az ünnepek, és a férgek is beleszorultak a fába, valamint minden régi és frissen kikelt politikusfattya elmondta, amit szükségesnek és elégségesnek tartott, a lufik tobzódása után szétnézhetünk a szomorú, füves, vizes síkon, ahová a ringlispíl centripetális ereje röpített valamennyiünket. Okos fejünkkel pedig szétnézünk merengve, biccentünk, nem remélünk.

Fölösleges csalni. Voltaképp a rendszer lebontásának buzgalma célegyenesbe fordult, megszülettek az új megváltók, akiket jövő tavasszal fognak keresztre feszíteni a föltámadás legcsekélyebb reménye nélkül, már leendő miniszterelnökből is van három, és még mennyi lesz majd, akik, ha nem is esnek a másik torkának, híveik majd megteszik azt, mint ma is látszik a szájberbe böfögött kommentárokból.

Az az áldatlan helyzet állott elő, hogy rendszerváltó buzgalmukban a választó proletárok jobban utálják a másik forradalmárt, mint Orbánt, aki úgy fog nyerni egy év múlva, hogy a kisujját sem kell megmozdítania, hacsak nem malmozási céllal. De ne legyenek kétségeink, el fogja indítani az úthengert, amire már most megtette az előkészületeket.

Sok minden más mellett azért sem történt visongás, hogy például a kormány a túl sok plakátra hivatkozva osztaná újra a piacot. Alig egy hónap múlva a helyi önkormányzatok dönthetnek majd arról, kik, hol és mit hirdethetnek. Kaposváron például már járdát föstögetni sem lehet, tessenek elképzelni, ha Szita Károly dönt arról, ki és mit plakátolhat a felségterületén, és Szita Károlyokból annyi van ebben az országban, mint lószaron a légy.

Továbbá a helyi rádiók ledarálása is elkezdődött, így, amikor a permanens választási kampány a finisébe fordul jövő tavasszal, egyetlen józan hang nem lesz fellelhető a piacon. Az én felségterületemen, amely Vas megye volna, már most is csak egy szál internetes portál az, aki ellenáll az országot megülő narancssárga tébolynak, és hiába dicsekszik azzal, hogy hetvenezer kedvelője van, ha a megyében kétszázhetvenezren vegetálnak. A maradék kétszázezer ingó tudata ki van téve a manipulált mocsoknak...