2022. február 8., kedd

RÁADÁS: TÓTH ZOLTÁN ELŐADÁSA A BELVÁROSI SZABADEGYETEMEN

BELVÁROSI SZABADEGYETEM
Moderátor: KARDOS PÉTER
2022.02.07.


Tóth Zoltán jogász, közigazgatási szakember, választási szakértő, korábbi közigazgatási államtitkár, egyetemi oktató volt a 2022. tavaszi félévi programsorozatunk nyitó előadásának vendége február 7-én. A rendezvényen áttekintettük a magyar választási rendszer jellemzőit, sajátosságait és azok hatásait a kormánypárt és az ellenzék esélyeire.

CEAUSESCU SZELLEME MAGYAR KÖNTÖSBEN: MAFFIAÁLLAM-TEMPÓBAN ZAJLIK A KORMÁNY HATÁRON TÚLI KAMPÁNYA

NÉPSZAVA
Szerzők: GÁL MÁRIA, VAS ANDRÁS
2022.02.08.


Semmit sem bíznak a véletlenre, kormányzati megmondóemberek adják meg a külhoni kampány alaphangját. Erdélyi egyházi és politikai vezetők pedig hűen visszamondják.


A Fidesz mindenhol próbál ellehetetleníteni bennünket, s megnehezíteni a kampányunkat – mondta lapunknak Márki-Zay Péter. – „Az erdélyi politikusok, megyei és városi vezetők levele pontosan beleilleszkedik ebbe a sorba, a maffiaállam-tempóba. Ennek is véget szeretnénk vetni április 3-a után, elég volt a gyűlölködésből”, fogalmazott Orbán Viktor kihívója.

Az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje hozzátette, ennek ellenére szeretne a határokon túl is kampányolni: Dunaszerdahelyre már volt lekötött programja, amit azonban keresztülhúzott a koronavírus, de Szabadkára és Kolozsvárra is elmenne, ha sikerül megszervezni az utazását. Márki-Zay Péter egyetértett felvetésünkkel, miszerint külhoni kampányának inkább csak szimbolikus jelentősége, mintsem szavazatokban mérhető eredménye lenne. „Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy az ilyen megnyilvánulások, mint az erdélyi önkormányzati vezető politikusok nyilvánosságot látott levele ellenére is eljussak a határokon túlra, ugyanis számomra fontos az ott élők véleménye is” – mondta. – „Emellett szeretném elmagyarázni, számukra is fontos, hogy áprilistól olyan kormánya lehet Magyarországnak, melyre Európában is büszkék lehetnek”. 

Márki Zay Pétert annak kapcsán kérdeztük, hogy pénteken a magyar kormányzati támogatásokból létrejött erdélyi médiakonglomerátum egyik zászlóshajója, a szekelyhon.ro portál kiszivárogtatta nyolc vezető RMDSZ politikus, négy megyei tanácselnök és négy nagyváros polgármesterének tavaly októberben írt közös levelét, amelyben elutasították az ellenzéki jelölt megkeresését, aki erdélyi önkormányzati vezetőkkel szeretett volna találkozni tavaly ősszel. Az aláírók - Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere, Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke, Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke – azt jelezték, hogy bár a találkozás szándékát értékelik, a megkeresésre nemmel válaszolnak, a választásokig nem kívánják Márki-Zay Pétert fogadni. 

Az erdélyi portál által nyilvánosságra hozott levél a Fidesz propaganda teljes eszköztárát vonultatja fel. December 5-e bűne nem évült el, az erdélyi magyarok nem felejtették el a népszavazást – fogalmaztak az aláírók. „Csalódást okoz számunkra, hogy Önök úgy gondolják: december 5-e már a múlté. Ez számunkra egyértelműen azt jelzi, hogy Önök nem érzik, milyen súlya és jelentősége volt a népszavazásnak a határon túli magyarság életében. Szeretnénk, ha tudnák: mi nem léptünk át rajta, és ez nem is lehetséges addig, amíg azok, akik a nemzet megosztását természetesnek tartották, Gyurcsány Ferenccel együtt az ellenzéki összefogás részei” – áll a levélben. Az RMDSZ politikusok hozzátették azt is, hogy a választások után minden magyarországi politikai szervezet képviselőjével tárgyalnak majd, mert a magyar nemzet egységét helyre kell állítani...

HÍREK A MAGYAR FOCI VILÁGÁBÓL

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2022.02.08.


A hír
: Nagy lépés az MTK-nál, indul a Sándor Károly Akadémia új központjának építése. A teljes beruházás ütemezett megvalósítása során a hat darab nagyméretű labdarúgópálya, valamint az egy darab palánkos, kis méretű műfüves pálya és az ezek rendeltetésszerű használatához szükséges összes gépészeti, elektromos és egyéb infrastruktúra, a vízelvezetés, a vízellátás kivitelezése 2022. 08. 31-ig megvalósul, míg a teljes beruházás megvalósításának és a műszaki átadás-átvételi eljárás megkezdésének véghatárideje: 2022. november 30. Az ajánlatok értékelésének végeredményeként az összességében legkedvezőbb ajánlatot a FEJÉR-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt. tette nettó 6.899.919.800.- Ft ajánlati áron.

A rossz hír: Pénteken, az első osztályú labdarúgó bajnokság 19. fordulójában az MTK hazai pályán – 1.671 néző előtt – ismét vereséget szenvedett, és ezzel „stabilizálta” utolsó helyét (12.) a tabellán. Nem kell már idegeskedniük, hiszen elérhető közelségbe került a másodosztály. Az UTE Labdarúgó Akadémiát gondozó Újpest FC szintén vereséget szenvedett (a Gyirmóttól). A kezdőcsapat játékosai közül nyolc focista volt idegen ország polgára. Az Újpest 11. a pontvadászatban, ez is kieső helyezést jelent. A nagy múltú klub napjainkban éli meg a tulajdonosváltás izgalmait, egy belga üzletember most adja el a NER által kijelölt vállalkozói csoportnak a lila-fehér együttest, pénz tehát lesz bőven a Megyeri út környékén.

A döbbenetes hír: Magyarország esetében 82 millió euró úgy oszlik meg, hogy ebből 45 millió euró volt a focisták bérköltsége, míg a fennmaradó 37 millió euró az egyéb alkalmazottaké. A 45 millió euró átszámolva 15,7 milliárdos költséget jelent az NBI szintjén, csapatonként 1,3 milliárdot. A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 38 fő volt a 2020/2021-es szezonban, ami azt jelenti, hogy egy magyar focista az NBI-ben a vizsgált szezonban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese. Noha ez önmagában is megdöbbentő összeg lehet, főleg, ha sok esetben a pályán nyújtott teljesítményt nézzük, érdemes megjegyezni, hogy az NBI létszáma szokatlanul magas volt ebben a szezonban. Jelenleg az átlagos keretlétszám 28 fő, ezzel számolva már közel 4 milliós átlagfizetést kapunk, ami sokkal közelebb állhat a valósághoz. (a közölt értékek az Európai Labdarúgó Szövetség adatain alapulnak) Nagy pénz, kis foci.

A szomorú hír: 1885-ben alapították az Újpesti Torna Egyletet és 1888-ban a Magyar Testgyakorlók Körét. Mindkettő polgári kezdeményezésre jött létre, és mindkét egyesületnek világhírű labdarúgócsapata volt. Nem véletlen, hogy a Megyeri úti labdarúgó stadion Szusza Ferenc, a Hungária körúti aréna pedig Hidegkuti Nándor nevét viseli. Korszakos zsenik voltak, sajnos én – zsenge korom miatt – nem láthattam őket „élőben” játszani, de az akkori öregek ódákat zengtek tehetségükről. És most ide jutottunk: van pénz, van stadion, van akadémia, van politikai támogatás – de nincs magyar felnőtt labdarúgás és nincs utánpótlás. Vajon mi hiányzik?

500 MILLIÁRD STADIONOKRA NER 100 #39

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2022.02.07.Orbán Viktor álma, hogy sport nagyhatalom legyünk a világban. Ehhez a mi pénzünkből minden eszközt meg is ad. 

Folytatjuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

ORBÁN RENGETEGET TANULT A KÁDÁRI POLITIZÁLÁSBÓL - BOLGÁR GYÖRGY A KLUBDÉLELŐTTBEN (2022.02.05.)

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Riporter: KUN ZSUZSA
2022.02.05.A Klubdélelőtt 2022. február 5-i adásában Kun Zsuzsa vendége kollégánk, Bolgár György volt, aki az Orbán-Puzzle című új könyvében a miniszterelnök sokat ismételt mondatainak ad tartalmat. Például: Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, mit csinálok".

SIKERÜLT-E AZ ORBÁN-REZSIMNEK ÚJ KULTURÁLIS ELITET ÉS KÁNONT TEREMTENIE?

MÉRCE
Szerző: KONKOL MÁTÉ
2022.02.07.


...A művészet területén tehát az Orbán-rezsim 12 év alatt nem tudott új kánont létrehozni, csupán új intézményeket és új pályázati feltételeket – ezek tartóssága azonban megkérdőjelezhető.

A közoktatás, az egyetemek és a tudományos élet fölötti szinte teljes irányítás mindazonáltal teljes generációkra és évtizedekre meghatározza majd a magyar szellemi életet. A kár e pillanatban még felmérhetetlen.

Ráadásul – amiről a kötet a témaválasztása okán sem szól – a széles értelemben vett kultúra változásai legalább annyira nagy hatással vannak az ország állapotára.

A Kultúrcsaták 500 fős mintájában megvizsgált 10 legtekintélyesebb elittag közül csak öt személyt ismer a megkérdezettek legalább 50%-a (144.). A társadalom többségét sem a„magas”, sem a „szűk”kultúra nem foglalkoztatja annyira, mint a széles értelemben vett kulturális gyakorlataik: legyen az a közösségi média, a bulvár, a populáris zene vagy a bulikultúra.

Talán az efféle és ezekhez hasonló hétköznapi habitusok politikájának mélyebb elemzése adna pontosabb képet a mindennapi kultúrharcainkról.


„A SZAKMAI SZEMPONTOKAT FELÜLÍRTA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN A LOJALITÁS, A PÁRTHŰSÉG”

SZABAD EURÓPA
Szerző: FAZEKAS PÁLMA
2022.02.08.


Dr. Kunetz Zsombor szerint nincs olyan szegmense a hazai egészségügynek, amely az elmúlt tizenkét évben fejlődött volna, a döntések hiányát vagy a rossz döntések hatását pedig felerősítette a világjárvány. A szakértő szerint csak a társadalom tudja kikényszeríteni a változást abban az országban, ahol tizenkét éve úgy nyer választást a Fidesz, hogy nincs egészségügyi programja.


Az orbáni politika azonnal reagálni fog az egészségügyi ellátás problémáira, ha életbevágó lesz számára. Addig, amíg nem az, nem kell ezzel foglalkoznia. Márpedig az elmúlt tizenkét év azt mutatja, hogy ez nem életbevágó az Orbán-kormánynak. Lehet választást nyerni, lehet hatalmon maradni enélkül is – mondta a Szabad Európának dr. Kunetz Zsombor szakorvos, egészségügyi elemző.

Nem előrement, hanem hátra

Szerinte az elmúlt tizenkét évben egyértelműen romlott az egészségügy állapota, és ez nem csak a pandémia számlájára írható. Természetesen igaz, hogy a járvány felnagyította a gondokat, sőt sokat rontott is a helyzeten, de már a járvány kitörése előtt érezhető volt, hogy muszáj kezdeni valamit az egészségüggyel, mert nagyon nagy baj van. A szakember szerint voltak ugyan kísérletek az elmúlt tizenkét évben arra, hogy felszámolják az ellátórendszerben a strukturális problémákat és hiányosságokat, de hiányzott a politikai akarat. Mindenki számára nyilvánvaló most is és nyilvánvaló volt az elmúlt években is, hogy például a jelenlegi fekvőbeteg-struktúrát nem lehet fenntartani, nincs hozzá megfelelő mennyiségű humán erőforrás.

A helyzet drámaiságát jól jellemző példaként említi a szakember a 2019 júniusában bekövetkező, ​nagy sajtónyilvánosságot kapó esetet, amikor meghalt a Péterfy Sándor Utcai Kórház tapasztalt érsebésze, aki a halála előtt hónapokon át egyedül, havi harmincnapos készenlétben látta el a baleseti központ ügyeletét, halálával pedig instabillá vált az akut érbetegek ellátása a fővárosban.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tagadta, hogy gond lenne, és közleményben állította, hogy a sajtóhírekkel ellentétben biztosított és zavartalan az akut érbetegek ellátása a fővárosban, a rendszer jól működik.

A szakember emlékeztet arra, hogy az orvoshiány miatt 2021 júliusában ideiglenesen megszűnt egy egész megye baleseti ellátása Zalaegerszegen, és gyakran érkeztek hírek ideiglenes vagy tartós osztálybezárásokról az országban a humánerőforrás-hiány miatt...

ORBÁN KORAI ÉLETE

HÍRKLIKK
Szerző: ODZE GYÖRGY
2022.02.08.


Egész életünkben sokat beszélgettünk a politikáról. Hiába, mi ketten ilyenek vagyunk, homo politicusok, a régi időkben is ilyenek voltunk, a rendszerváltás idején is, mindig. Hajnalig nyomtuk. A gyerekeink szerint túl sokat is, mintha a politika valami olyasmi lenne, amibe nincs beleszólásunk. Ha nem foglalkozol a politikával, akkor majd a politika foglalkozik veled – idéztem egyszer nekik, sőt, mostanában egyre gyakrabban, mert úgy látom, hogy a politika Magyarországon már ott van, a magánéletünkben. Már a hálószobában is. Kivel alszol? Férfival vagy nővel? Már ez is politikai téma. A kormányfő, akit a magyarok – vitatható – többséggel, de hatalomba szavaztak, szélsőjobboldali egyesülésről tárgyalt Varsóban és Madridban, és még büszke is rá, nem, ez az a politika, amivel foglalkozni kell.


Emlékek jönnek elő, a történelmi jobboldali mozgalmakról, amelyek szintén így kezdődtek, tanácskozásokkal, és pontosan tudjuk, mi lett a végük.

Vannak más emlékek is, de azok sajnos, lassan elvesznek a mindennapi, járványos idők forgatagában. Hogy választ keressünk a mai kérdésekre, nem árt visszamenni a múltba. Egy ismerősöm tanácsára ezért vettem újra kézbe Rényi Pál Dániel „Győzelmi kényszer” című, tavaly nyáron kiadott könyvét, ami Orbán gyerekkorától kezdve kíséri életének fontosabb motívumait. A vonaton kezdtem olvasni Kelenföldnél, és a szöveg annyira lebilincselt, hogy majdnem elfelejtettem Füreden leszállni. Nagyon komoly tanulság ez az olvasmány, talán a legátfogóbban és legmélyebben vizsgálja nemzeti vezetőnk természetét. Világosan kiderül belőle, hogy Orbánt egész életében a hatalomvágy, és ahogyan a címben is olvasható, a győzelmi kényszer – sőt, továbbmegyek, a totális győzni akarás – mozgatta, ez pedig végzetes, ha valaki politikai pályára megy. Ma már nyilvánvaló, hogy Orbánnak nem volt ideológiája, nem érdekelte a társadalom felemelése vagy a gazdaság korszerűsítése, egyúttal megmagyarázza elkötelezettségét a diktatórikus vezetési stílushoz...

HÉTSZERESÉRE NÖVELI A KÖZBESZERZÉSI GYŐZELEM ESÉLYÉT A NER-ES KAPCSOLAT

G7.HU
Szerző: TÓTH ISTVÁN JÁNOS
2022.02.08.


Vajon miért áll ellen egy állam, amikor állami költésekre vonatkozó adatok összegyűjtéséről, adatbázisba rendezéséről és statisztikai elemzéséről van szó? És miért viselkedik ezzel teljesen ellentétesen, amikor az adófizetésre vonatkozó adatok összegyűjtése, adatbázisba rendezése és statisztikai elemzésre kerül szóba? Amikor az adófizetők befizetéseiből származó bevételek elköltése a feladat, akkor úgy viselkedik, mint aki nem ismeri az Excelt, csak a kockás papírt, esetleg a szöveges file-okat, de amikor az adók beszedése a feladat, akkor adatbázist épít, és a legmodernebb és legszofisztikáltabb módszerektől (például társadalmi kapcsolatháló-elemzés, ágensalapú modellezés, klaszterelemzés, keresztmetszeti és idősoros elemzések) sem riad vissza.

Az alábbi cikkben a magyar közbeszerzések 2011-2020 közötti adataira támaszkodó hat ábrán az Elios Zrt. és más cégek példáján mutatom be, hogy egy – a közpénzekért felelős – állam milyen lehetőségekhez jutna, ha rendszeresen vizsgálná a közpénzek költését, törekedne az esetleges anomáliák felderítésére és ezzel a közjó szolgálatára. Az elemzett adatok a CRCB adatbázisából származnak.*


Az EU és az OECD régóta vizsgálja a közbeszerzések korrupciós kockázatát. Az ilyen vizsgálatok egyik legfontosabb mutatója, hogy a tenderek hány százalékánál fordult elő, hogy csak egy ajánlat érkezett be. A magasabb arány magasabb korrupciós kockázatra utal. Magyarországon ma – az EU adatai szerint – a tenderek 39 százalékánál fordul elő ez, míg az EU által toleráltnak (zölddel jelöltnek) tekintett szint 20 százalék alatti.

A verseny nélküli pályázatok aránya azonban nem minden esetben ad pontos képet a közbeszerzési anomáliákról, ezek erősségéről. Ha például elterjedt az a szokás, hogy „kérlek, hozz két vesztőt!”, vagy „oldjuk meg okosba’, és vigyázzunk, hogy az EU / OLAF ne fogjon gyanút”, vagy „beszéljük meg mind, hogy ki mikor indul, de vigyázzunk, hogy mindig legyen legalább három pályázó”, akkor nyilvánvalóan félrevezető eredményt adna, ha az egy pályázat mellett megvalósuló tenderek arányával szeretnénk mérni a korrupciós kockázatot, felderíteni a közbeszerzési anomáliákat.

Érdemes mást is megfigyelni, például azt, hogy hányszor indult és nyert, valamint hányszor veszített egy-egy cég a közbeszerzési piacon. Ha a piacra jellemző középértékhez képest kiugróan magas ez az arány, az valamilyen anomáliára mutathat rá. Ennek megfigyeléséhez pedig az szükséges, hogy adataink legyenek a közbeszerzésekről: nem csupán arról, hogy egy cég hányszor nyert verseny nélkül, hanem arról is, hogy hányszor veszített, sőt arról is, hogy milyen a nyert/vesztett tenderek aránya egy-egy ajánlatkérő esetében. Ha ez az arány egy ajánlatkérő által kiírt tenderek és egy, e tendereken induló cég esetében egyaránt különösen magas, akkor ezt már az anomáliára vonatkozó határozott jelzésnek vehetjük...

OLCSÓN IS TÍZMILLIÁRDOKBA KERÜLHET AZ ÚJABB MAGYAR VIZES VB, AMI MINDENKINEK KOCKÁZATOS

G7.HU
Szerzők: HOBOT PÉTER, JANDÓ ZOLTÁN
2022.02.08.


Nagyon kevés ideje lesz a szervezőknek felkészülni az idei vizes világbajnokságra, amelyről tegnap derült ki, hogy beugróként Magyarország szervezheti. Öt évvel ezelőtt is kapkodás lett a vége, pedig akkor sokkal kevésbé volt feszített a tempó. A rövid határidő legnagyobb kockázata, hogy jelentősen drágíthatja az eseményt, különösen, hogy barokkos túlzás az az állítás, miszerint minden megvan a vb-hez.

A múltkori beugrásnak is megvolt az ára

Az öt évvel ezelőtti vb-t – a sok esetben teljesen egyértelmű korrupciós esetek mellett – jelentős részben az drágította meg, hogy Magyarország akkor is beugró volt. A 2017-es esemény eredetileg a mexikói Guadalajarában lett volna, de a város 2015-ben visszalépett. A mexikóiak helyett vállalta így a rendezést az a Magyarország, amely amúgy 2021-ben adott volna otthont a világbajnokságnak...

ANNYIRA FONTOS, HOGY AZ ÉRZELMI NEVELÉSRE IS FIGYELJÜNK…SOKKAL JOBBAN.

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.02.07.


Ma, az elsősökkel.
Volt már ilyen élményben részem, hogy olyan meghatóan sikerült előadnom a Tengelice meséjét az egyik órámon, hogy a gyerekek elpityeredtek… Ma hasonló volt. A szeretetet jártuk kicsit körbe a bevezetésben, ehhez választottuk a színes kartont, és a példákat, de most a természetből. Megbeszéltük, mit jelent az, hogy elevenszülő, milyen egy ilyen kis újszülött állat, csoportosítottuk azokat, amelyeket ismernek, láttak már a környezetükben, vagy hallottak róla… Sikerült szétválogatni a madaraktól az elevenszülőket, a vadállatoktól a háziállatokat. Meséltem nekik a vakon született kis állatkölykökről, akik először csak az anyukájuk illatát, hangját ismerik, és mikor már látnak, az az igazi öröm nekik, mert láthatják is az anyukájukat. Meséltem arról, milyen szeretettel, féltéssel néznek ezek az anyaállatok a kicsinyeikre… épp úgy, mint az újszülöttekre az anyukájuk… ahogy rájuk is néznek a szüleik. Mert a szemünkkel is ki lehet fejezni, hogy szeretünk valakit. Amikor figyelünk rá, a szemébe nézünk…
Ekkor az egyik kisfiú megszólalt: „Ez olyan szép, hogy én mindjárt sírok…” És könnybe is lábadt a kis szeme.
Annyira fontos, hogy az érzelmi nevelésre is figyeljünk…sokkal jobban. Mesékkel, történetekkel…hogy értsék, mit érezhet a másik, különbségeket tudjanak tenni az érzelmek között, értsék a metakommunikációt. Hogy megtanuljanak figyelni egymásra, egymás érzéseire. És persze magukra is.
A gyerekek nyitottak és fogékonyak mindenre. Rajtunk múlik, milyen utakat, tereket nyitunk meg nekik. De akármilyet, az érzelmi nevelést nem hagyhatjuk ki.
Oláh Csabi rajza (7 éves)TÓTH OLGA SZOCIOLÓGUS AZ EGYEDÜLÁLLÓKRÓL: "A HATALOM SZÁMÁRA OLYANOK, MINTHA EGYSZERŰEN NEM IS LÉTEZNÉNEK"

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÁNYAI GYÖRGY
2022.02.08.


Elváltak, megözvegyültek, gyermektelenek vagy elvesztették a gyermeküket, szinglik, vagy nem „alkotmányos” családban élők. Az egyedülállók a célzott és garantált állami támogatásokból rendre kimaradnak, miközben sok tekintetben az átlagosnál drágább számukra az élet.


Magyar Narancs: Számos – társadalmi és anyagi – terhet viselnek az egyedülállók, mégis mintha csupán karácsonykor léteznének, akkor is inkább csak a szavak szintjén. A kormányzat családbarát politikája külön is nyomás alá helyezi őket.

Tóth Olga: Kolléganőm, Szikra Dorottya az önök lapjában megjelent interjúban (lásd: „Az Orbán-kormány mindezekre érzéketlen”, Magyar Narancs, 2021. augusztus 12.) nagyon szépen és világosan levezette, hogy ennek a kormánynak van egy határozottan konzervatív, tradicionális családképe: a kenyérkereső férfi, gyereknevelő és háziasszony nő típusú életformát preferálja, s emellett azt, hogy a párnak legalább három gyereke legyen. A családpolitikát és a támogatások nagy részét ehhez alakították, bár ahogy Dorottya elmondta, néhány kérdésben nem volt egészen következetes a kormány. Külön érdemes kiemelni, hogy ez a családpolitika a társadalom legjobban kereső felső harmadára van igazítva, és azon belül is egy bizonyos családformában élő párra: a házaspárra. A többiek meg, akik nem felelnek meg az ideálnak, sajnos, így jártak. Megjegyzem, ez tulajdonképpen az 1970-es és 1980-as évek család- és szociálpolitikáját idézi, amikor többségükben igen hamar, fiatalon házasodtak az emberek: a nők átlagosan 22 évesen, a férfiak 25 éves koruk körül. Akkoriban az egy korosztályhoz, egy születési évfolyamhoz tartozók körülbelül 94-95 százaléka megházasodott; mármint legalább egyszer életében...


MÁRKI-ZAY PÉTER: ORBÁN LÉLEKBEN KAPOTT EGY POFONT PUTYINTÓL

HVG
Szerző: hvg.hu
2022.02.08.A Jean-Claude Junckertől kapott valódi pofon után Vlagyimir Putyintól lélekben kapott pofont a magyar miniszterelnök Márki-Zay Péter szerint, aki szerint a köztársaságielnök-jelölt kiválasztása nem kardinális kérdés, és azt is elmondta, hogy miniszterelnökként kiegyensúlyozott kapcsolatra törekszik majd Kínával és Oroszországgal is. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje hódmezővásárhelyi polgármesteri évértékelője után adott interjút a hvg.hu-nak.


Hódmezővásárhelyen tartott polgármesteri évértékelője után kérdezte Márki-Zay Pétert a hvg.hu stábja köztársasági elnök-jelöltről, Putyin asztaláról, az árdrágulásról és a szeretet politikájáról.

 • - Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint a Fidesznek jogában áll Novák Katalint jelölni, és volt az általa javasolt Iványi Gáboron kívül olyan köztársasági elnök-jelölt is, akit minden ellenzéki párt támogatott volna, de ez a személy nem vállalta a jelöltséget. A köztársasági elnök-jelölt kiválasztását ugyanakkor nem tartja kardinális kérdésnek.
 • - Márki-Zay Péter arra utalt, hogy háttérinformációkból következtette ki, hogy egy kormánytag rendszeresen kenőpénzt kapott a végrehajtói kar elnökétől, amit külföldön vett át.
 • - Szerinte hosszú távon nem alkalmas a hatósági árplafon az infláció megfékezésére, ezért kormányra kerülve inkább a felesleges állami túlköltekezéssel szorítanák vissza az árdrágulást. A minimálbér emelésre, a 13. havi nyugdíjra és a közmunkások béremelésére viszont szerinte is szükség volt. Azonnal intézkedésként az árfolyam-politikával orvosolná az infláció elszabadulását.
 • - Azt mondja, ha ő kormányra kerül, Magyarország hűséges és lojális tagjai lesz az Európai Uniónak.
 • - A bűnöző migránsokat ki fogják utasítani, és ha az amerikaiak orosz fegyvercsempészeket akarnak letartóztatni, akkor őket Amerikának adják ki őket, és nem Oroszországnak. Jó kapcsolatokra törekszik majd Oroszországgal és Kínával is, de nem feladva a nemzeti érdekeket. Szerinte semmi akadálya, hogy kínai egyetem legyen Magyarországon, de azt ne a magyarok fizessék.
 • - Orbán lélekben kapott egy pofont Putyintól...

UJHELYI: KÖZÉPEN KELLENE LENNIE AZ RMDSZ-NEK, DE NEM OTT ÁLL

MAGYAR HANG
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2022.02.08.


Örülök, hogy a srácok – ha már így hívtam őket korábban is – visszaigazolták azt, amit mondtam, nevezetesen hogy van közöm Erdélyhez. A fideszes trollkommandó ugyanis már azt is megkérdőjelezte, hogy bármi közöm is lehet az erdélyi magyarsághoz. Egyébként értem a szorult helyzetüket. Azzal, hogy erdélyi politikusként csak április harmadika után akarják felvenni a kapcsolatot az ellenzékkel, közben pedig a Fidesz kampányát támogatják a közösségi médiában – beleértve ebbe az RMDSZ hivatalos szerveit is –, kibújt a szög a zsákból – nyilatkozta a Magyar Hangnak Ujhelyi István, EP-képviselő.

A politikust azt követően kerestük meg, hogy a Transindexen kedden megjelent cikk egy újabb fejezetét írta meg annak a vitának, amely Ujhelyi és az RMDSZ azon politikusai között alakult ki, akik egy októberben Márki-Zay Péternek írt levelet hoztak nyilvánosságra néhány nappal ezelőtt...


„GÚZSBA VAGYUNK KÖTVE” – TANÁRRÁ VÁLNI MA MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2022.02.08.


Egyre súlyosabb a tanárhiány Magyarországon, minden évben a pályára lépő tanárok sokszorosa megy nyugdíjba. Évről-évre kevesebben szeretnének tanárok lenni: az elmúlt öt évben a kétharmadára esett vissza a pedagógusképzésre jelentkezettek száma. A jelentkezőknek nagyjából a fele nyer felvételt, azonban a tanárszak esetében a lemorzsolódás is magas, négy hallgatóból csak három jut el diplomáig. A diplomás tanárok többsége pedig sose lép pályára. Így jutottunk el oda, hogy a 2020-21-es tanévben mindössze 2095 pályakezdő tanár kezdett el tanítani. Ez nevetségesen alacsony szám, hisz csak az állami iskolákban 100 000 tanár tanít, ennyi pályakezdővel nem lehet pótolni a nyugdíjas kort elérő munkaerőt.

A tanárszakma elöregedik, a tanárhiány pedig súlyosbodik: katasztrófa felé közeledik a közoktatás.

Ennek a folyamatos mélyrepülésnek az okait szerettük volna feltárni. Pályakezdő tanárokkal és egyetemi oktatókkal beszélgettünk arról, hogy mi a baj a tanárképzéssel, és mi a baj a pályakezdéssel. Miért taszítanak el a körülmények egyre több embert ettől a pályától?
...

ÚJABB NATO-ERŐK TELEPÍTÉSE MAGYARORSZÁGON IS SZÓBA KERÜLHET - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.02.08.


Mindmáig viszonylag kevés nyugati NATO-katona tartózkodik a balti államokban, Lengyelországban, valamint Romániában és Bulgáriában. A NATO azt mérlegeli, hogy hosszú távra megnöveli katonai erejét keleti tagállamaiban. Kárpáti János lapszemléje.

A NATO azt mérlegeli, hogy hosszú távra megnöveli katonai erejét keleti tagállamaiban - írja a Reuters. A hírügynökség idézi Jens Stoltenberget, az atlanti szövetség főtitkárát, aki szerint döntés egyelőre nem született erről. A tagországok védelmi miniszterei a jövő hét közepén tanácskoznak, miután a nyugati kormányok felszólították Moszkvát, hogy vonja vissza erőit az ukrán határ közeléből. Mindmáig viszonylag kevés nyugati NATO-katona tartózkodik a balti államokban, Lengyelországban, valamint Romániában és Bulgáriában - és őket is állandóan cserélik, így jelenlétük a hivatalos NATO-szóhasználat szerint folyamatos ugyan, de nem nevezhető állandó jellegű ott-állomásoztatásnak. A Reuters tudomása szerint ezen a héten az észak-carolinai Fort Braggből 1700 amerikai katonai indul Lengyelországba, főként a 82-es légideszant hadosztályból. A hírügynökség utal arra, hogy esetleges újabb NATO-erők telepítése Magyarországon, illetve Szlovákiában kerülhet szóba.

Most pedig nézzük Daniela Schwarzernek, a Nyílt Társadalom Alapítványok európai és eurázsiai igazgatójának a cikkét, amely a Politico amerikai lap és portál európai kiadásában jelent meg, és amely azt állítja címében, hogy Európának, ha szembe akar szállni Kínával, ezt a saját háza táján kell elkezdenie.

A szerző megállapítja, hogy egyáltalán nem magától értetődő az Európai Unión belül a Pekinggel szembeni egységes álláspont kimunkálása. "Van néhány olyan kormány a tömbön belül, amely nem csupán a prosperálás kulcsának tartja a Hszi-csin Pinggel való szoros viszonyt, hanem ideológiai ágytársának is tekinti a kínai elnököt” - fogalmaz, és hozzáteszi: "az EU nem volt képes megakadályozni az elmúlt évtizedben a demokrácia visszaszorulását saját tagjainak körében, és ez nagyban megkönnyíti Kína dolgát: Pekingnek csak egyetlen egy uniós tagállamot kell találnia ahhoz, hogy megtörje az összhangot, és nagyon is jól tudja, hogy ezt miként kell tennie. Csak meg kell nézni Magyarországot”.

Magyarország - folytatódik a Politico cikke - a legmegdöbbentőbb példája annak, hogy mennyire fogékony lehet egy EU-tagállam Hszi barátságos közeledésére, nem utolsó sorban a kínai elnök vezetői stílusát illetően. Daniela Schwarzer szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Hszi elnök között végül is sok közös pont található, így a politikai ellenvélemények elnyomását, valamint a nacionalista érzelmek szítását tekintve.

Magyarország emellett a kínai befektetések legnagyobb közép- és kelet-európai célpontja, Budapest pedig jelenleg a Huawei európai logisztikai ideggóca - olvasható a Politicóban, majd a szerző ismerteti a Belgrád-Budapest vasútvonal és a Fudan egyetem budapesti campusának a tervét, valamint megírja, hogy tavaly októberben Magyarország megállapodásra jutott a kínai támogatást élvező Ázsiai Infrastruktúra-beruházási Bankkal olyan kölcsönről, amely az egészségügyi rendszer javítását célozza, és amely a bank első ilyen jellegű Ázsián kívüli hitelkihelyezése.

Schwarzer kitér arra is, hogy a kínai nemzetvédelmi miniszter, amikor tavaly a NATO-tag Magyarországon járt, Kína azon hajlandóságáról beszélt, hogy "új szintre emelje” a két ország hadserege közötti kapcsolatokat. Emellett Magyarország ígéretet tett arra, hogy gyártani fogja a Sinopharm COVID elleni kínai oltóanyagot, annak ellenére, hogy az nem kapott engedélyt az Európai Gyógyszerügynökségtől.

A szoros érdek-összefonódás a cikk szerint már kezd kifizetődni Kínának, és Peking sikeresen akadályozza a koherens uniós külpolitikát: nem sokkal a kínai védelmi miniszter látogatása után a magyar kormány megvétózta azokat az EU-állásfoglalásokat, amelyek elítélték a hongkongi demokráciapárti tiltakozók folytatódó elnyomását. Budapest azt is kilátásba helyezte, hogy meggátolja azokat az uniós szankciókat, amelyeket a Hszincsiang tartománybeli ujgurok ellen elkövetett emberi jogi jogsértések miatt rónának ki vállalatokra és természetes személyekre.

A Politico vendégszerzője hangsúlyozza: a kollektív európai döntéshozatali mechanizmus lassúsága azzal fenyeget, hogy ellehetetlenül a stratégiai megközelítés. A magyar és a lengyel kormány, miközben magára vonja az Európai Bizottság haragját az EU alapelveinek aláásása miatt, egyre szorosabb kapcsolatokat épít ki Kínával, és ezzel emeli a tétet. Amikor azzal fenyegetik őket, hogy felfüggesztik az uniós helyreállítási alapok folyósítását a jogállamiság elleni támadások miatt, életképes B-terv lehet az olyan alternatív források igénylése, amelyek nem "pántlikázott” hitelről, illetve beruházásokról szólnak.

Az európai kormányok, amelyek eddig nem választották a Kínával való nyílt konfrontáció útját, hanem ehelyett - például az új befektetés-átvilágítási mechanizmus révén - legalább a saját érdekeik és szuverenitásuk megvédésére törekednek, amennyiben komolyan meg akarják fékezni Kína befolyásának a növekedését, akkor először is Kína feltételezett szövetségeseivel kell kezdeniük valamit, azokkal, akik vonzónak találják a kínai rendszert - vélekedik Daniela Schwarzer, a Nyílt Társadalom Alapítványok európai és eurázsiai igazgatója. Ezzel kapcsolatban bátorítónak tartja azt a tényt, hogy a visegrádi négyek közül két országban - a Cseh Köztársaságban és Szlovákiában - kiszavazták a hatalomból az autoriter vezetőket.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

„AZ EGÉSZ VÁROS SÖTÉT” – A KORMÁNY SZERINT AZ ELIOS-ÜGY AZ ÖNKORMÁNYZATOK FELELŐSSÉGE

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2022.02.08.


Harangozó Tamás a botrányos szekszárdi közvilágításról kérdezett.


A szocialista politikus írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be a belügyminiszternek a szekszárdi közvilágításról. Harangozó Tamás szerint az botrányos lett. A képviselő felidézte, hogy a város összesen 748 millió forintot fizetett ki a közvilágítás korszerűsítéséért.

A korábban Tiborcz Isván érdekeltségbe tartozó Elios azonban „valójában sötétségbe borította a várost”. A képviselő parlamenti irományában ennek igazolására idézett is néhány véleményt a választópolgároktól. Mint írta, ezek az elmúlt időben születtek...

13. HAVI NYUGDÍJ 2022: MILLIÁRDOK KOPOGTATNAK BE HOLNAP A NYUGDÍJASOKHOZ; MUTATJUK, KINEK ÉS MEKKORA 13. HAVI NYUGDÍJ JÁR

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.02.08.


2022 nyugdíj utalás terén több változást is hozott. A nyugdíj 2022-ben a tervezett 3% helyett 5%-kal emelkedett, 2022. január 1-én pedig megemelkedett a nyugdíjkorhatár is, így az már 65 év. A következő jelentős esemény a nyugdíjasok számára a 13. havi nyugdíj kifizetése, amely holnap kezdődik. 2022-ben tehát 12 helyett 13 havi nyugdíjjal számolhatnak a magyar nyugdíjasok. Mutatjuk, mikor jön a 13. havi nyugdíj utalása, a 13. havi nyugdíj 
kinek jár, illetve mekkora a 13. havi nyugdíj összege...
...
13. havi nyugdíj kinek jár?

13. havi nyugdíjra az jogosult, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napjára, valamint a tárgyév januárjára, tehát:
 • - aki korhatár előtti ellátásban részesül.
 • - aki szolgálati járandóságban részesül.
 • - aki átmeneti bányászjáradékban részesül.
 • - aki táncművészeti életjáradékban részesül.
 • - aki rokkantsági ellátásban részesül.
 • - aki rehabilitációs ellátásban részesül.
 • - aki baleseti járadékban részesül.
 • - aki bányászok egészségkárosodási járadékában részesül.
 • - aki fogyatékossági támogatásban részesül.
 • - aki vakok személyi járadékában részesül.
 • - aki rokkantsági járadékban részesül.
 • - aki a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló    
 •    kormányrendelet alapján folyósított ellátásban részesül.
 •  - aki polgármesterek közszolgálati járadékában részesül.
 •  - aki a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, illetve a honvédelmi alkalmazottak jogállásáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatásában részesül.
 •  - aki a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatásban részesül.
 •   - aki a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, illetve a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatásban részesül.
 •   - aki a hadigondozásról szóló törvény alapján a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tny.) 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásban részesül.
 •   - aki az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó - kormányrendelet alapján a Tny. 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő - emelésben részesül.
 •   - aki a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesül.
 •   - aki házastársi pótlékban vagy házastárs után járó jövedelempótlékban részesül...

„SZERETNÉNK, HA A GYEREKÜNK 6–18 ÉVES KORIG BIZTONSÁGBAN ÉREZHETNÉ MAGÁT AZ ISKOLÁBAN!” – EGY SZÜLŐ LEVELE A JELEN OKTATÁSI HELYZETBEN

WMN.HU
Szerző: Krisztina
2022.02.08.


A tanársztrájkról rengeteg véleményt lehetett olvasni tanároktól, oktatásügyi szakemberektől, politikusoktól, a szülők álláspontja viszont eddig nem nagyon jelent meg a nyilvánosságban – bár ettől még természetesen nekik is van viszonyulásuk a témához. Ezt szeretné pótolni olvasónk, aki – ha nem is mindenki nevében, hiszen a szülői közösség sem homogén, de – a saját nevében összegyűjtötte, milyen tényezők befolyásolják a kérdésben, és milyen iskolarendszerről álmodik a gyerekeinek. Olvasónk, Krisztina írása.

A legfontosabb, hogy minden szülő a legféltettebb kincsét, a gyerekét bízza a tanárokra a hétköznapok jelentős részében. Innentől elemi érdekünk, hogy megbízható, felkészült és kiegyensúlyozott pedagógusok neveljék a gyerekeinket.

Többször hallottam tanároktól, hogy a szülők azért nem sztrájkolnak, mert még mindig azt hiszik, hogy a gyerekeik megfelelő oktatásban részesülnek, pusztán azért, mert reggel még nyitva van az iskola ajtaja. Nos, ezzel nem értek egyet.

Az utóbbi években sajnos rákényszerültünk, hogy sokkal többet tudjunk az oktatásügy problémáiról, mint amennyivel foglalkozni szeretnénk.

Az alábbiakban felsorolom, más szülőtársakkal beszélgetve hogyan látjuk a helyzetet:

- Szeretnénk, ha gyerekünk kevesebb tananyagot, de azt alaposabban dolgozna fel, mert ha egy óra keretében tanulnak a világosi fegyverletételről és Trianonról, akkor egyiket sem fogják megérteni – ennek így nincs sok értelme.

- Szeretnénk, ha annyi házi feladatuk lenne hétköznaponként, amennyi mellett még jut idő a barátokkal való játékra is.

- Szeretnénk, ha nem a környezetismeret-tanár tanítaná az informatikát.

- Szeretnénk, ha a gyerekeink nem szakadnának meg az iskolatáska súlya alatt.

- Szeretnénk, ha 8 óra munka után nem kellene társadalmi munkában kifesteni az osztálytermet, a folyosókat, és megjavítani az iskola kerítését...

MEGSZEREZTE ÉS NYILVÁNOSSÁGRA HOZZA A TASZ AZ ELIOS-JELENTÉST

TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
Szerző: TASZ
2022.02.04.


A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) az Eleven Gyál civil csoportot képviselve megszerezte az Elios közvilágítási beruházásaival kapcsolatos visszaéléseket feltáró vizsgálati jelentést. A jelentést közzéteszi a szervezet, hogy a sajtó feldolgozhassa, és így a széleskörű nyilvánosság is értesülhessen arról, milyen következtetésekre jutott az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) Tiborcz István cégének korrupciógyanús ügyeivel kapcsolatban
.

A jelentés itt érhető el.

Az Eleven Gyál a TASZ segítségével az Európai Unió Törvényszékén perelte be az Európai Bizottságot az Elios-vizsgálati jelentés kiadásáért. Az Elios Zrt. uniós forrásból úgy korszerűsítette a gyáli közvilágítást, hogy a város gyakorlatilag sötétségbe borult. Az ügyben a magyar hatóságok megszüntették a nyomozást, az OLAF pedig bár vizsgálódott, az elkészült jelentés kiadását megtagadták. Arra hivatkoztak, hogy a jelentés nyilvánosságra hozatala sértené a vizsgálat céljait.

Az Eleven Gyál civil csoport nem akarta annyiban hagyni, hogy semmi nem derült ki a korrupciógyanús ügy részleteiről, ezért a civil csoport élükön Homoki Andreával, a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezőjével megkereste a TASZ-t, hogy jogi úton kényszerítsék ki az OLAF jelentésének nyilvánosságát. A civil csoport a TASZ segítségével először az OLAF-ot felügyelő Európai Bizottságtól kérte a jelentés kiadását. Ez nem járt eredménnyel, így az Eleven Gyál beperelte az Európai Bizottságot az Európai Unió Törvényszékén, és elérte, hogy a Törvényszék megsemmisítse azt a határozatot, ami megtagadta a hozzáférést a vizsgálati jelentéshez.

Az OLAF február 3-án eleget tett a Törvényszék döntésének, és elküldte a vizsgálati jelentést. Bár a jelentés nem teljes, – a szövegből bizonyos személyes adatokat és más információkat kitakartak –, a nyilvánosságra került szöveg így is közelebb vihet az elmúlt évek egyik legjelentősebb korrupciógyanús ügyének feltárásához.

Pásztor Emese, a TASZ Politikai Szabadságjogi Projektjének vezetője elmondta: „A jelentés kitakart részeinek megszerzése még előttünk áll, de az oknyomozó újságírók végre megkezdhetik azt a munkát, ami fényt derít a visszaélések részleteire. A nyilvánosságnak joga van ahhoz, hogy tisztán lásson.”

Az Eleven Gyál jogi képviseletét dr. Hüttl Tivadar ügyvéd, a TASZ jogsegélyszolgálatának vezetője látta el. Hozzátette, hogy az OLAF igen tágan értelmezte a kitakarási lehetőséget, és az azóta már végelszámolással megszüntetett Elios nevét is eltüntette a dokumentumból üzleti érdekek védelmére hivatkozva. „Attól függően, hogy mennyire használható a 133 oldalas dokumentum, elképzelhető, hogy további jogi lépéseket teszünk” - mondta Hüttl Tivadar.

„OMIKRONNAL MÉG SENKIT SEM KÜLDTÜNK INTENZÍV OSZTÁLYRA”

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2022.02.08.


- Növekvő, de még elviselhető terhet jelent a kórházakban az ötödik hullám.

- Az ötezer beteg azt jelenti: volt már sokkal rosszabb, de így sincs esély kilépni a járványüzemmódból.

- Az omikron enyhébb tüneteket okoz, ami jó hír az intenzív osztályoknak.

- Sok egészségügyi dolgozó elkapja a vírust, ami több helyen gondot okoz az ellátásban.

Egyetlen korábbi járványhullám sem futott fel olyan meredeken, mint az ötödik. Számíthattunk erre, hiszen az omikron variáns minden korábbinál gyorsabban terjed, és hatékonyabban képes megfertőzni az oltottakat.

A jelek szerint túl vagyunk a tetőponton, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a következő hetekben még mindig nagyon sokan fognak megfertőződni. A mostani időszak esetszámai az elmúlt két évben bármikor sokkal jobban megterhelték volna a kórházainkat, mindössze két dolog miatt lehetünk hálásak: az omikron a deltához képest enyhébb tüneteket okoz, és a társadalom egy részében kialakult valamekkora védettség az oltásoknak és a korábbi megbetegedéseknek köszönhetően...

HELYSZÍNI RIPORT: HA AZ OROSZ ERŐK MEGINDULNAK, MINKET ÉRNEK EL ELŐSZÖR

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.02.08.


Ukrajna második legnagyobb városából könnyen lehetett volna egy harmadik szakadár köztársaság Donyeck és Luhanszk mellett, Harkiv azonban végül Ukrajna része maradt. A másfél milliós város harmada-fele orosz anyanyelvű, de ez kevesebbet számít a nemzeti öntudat meghatározásánál, mint hinnénk. A város 40 kilométerre fekszik Oroszországtól, ha megindulnának az orosz vagy az általuk támogatott szakadár erők, elsődleges célpont lenne. Nem állítható, hogy Harkiv egy azonnali orosz támadástól tartva éli az életét, de az utóbbi hetekben újabb lendületet vett az önkéntes alakulatok feltöltése, hogy ha kell, fegyverrel védjék meg a várost, ahová Donyeckből is sok ezren települtek át. Helyszíni riport Harkivból
.

„Mindennap kimentem, megnéztem, épp milyen zászló van kint. Végül a miénk győzött” – a nyugdíjas Natalija elégedetten mutat a harkivi megyei tanács épületén lengő ukrán zászlóra. 2014-ben kevésen múlt, hogy a másfél milliós városból nem lett egy harmadik szakadár köztársaság a donyecki és luhanszki népköztársaságok (DNR, LNR) mellett. Hogy ez nem történt meg, arról egy szombati felvonulás is megemlékezett, végképp áthúzva azt a felszínes elképzelést, hogy az orosz anyanyelv és az Oroszországhoz való vonzódás kéz a kézben járna. „Harkiv Ukrajnáé” – a feliratok, táblák, a Vlagyimir Putyint melegebb éghajlatra küldő transzparensek ugyan ukránok, de a felvonulók közül sokan oroszul beszélnek egymás között...


700 MILLIÓBA KERÜL ORBÁN LEVELE AZ ADÓ-VISSZATÉRÍTÉSRŐL ÉS A 13. HAVI NYUGDÍJRÓL – LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.02.08.


Hüp, hüp, hüp, Rogán-trükk


Egyik levelet sem hivatalosan a kormány küldte ki az embereknek, hanem a nyugdíjról szólót a Magyar Államkincstár, míg az szja-visszatérítésről szólót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

17,5 milliárd forintba kerül egy alig 2 kilométeres útszakasz, ami a debreceni BMW gyárhoz vezet

A nyílt tender eredményét az ajánlatkérő NIF (Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) közölte az uniós közbeszerzési közlönyben.

Polt szerint abból, hogy Schadl rács mögött van, nem következik, hogy Völnernek is ott kéne lennie

Szerinte az az arányos intézkedés, ha szabadlábon van. és tényleg. Csak más szemszögből kell nézni…

A Tenisz Szövetség szerint támadás indult ellenük

Azt valószínűsítik, hogy bizonyos személyek

„olyan információkat juttattak el több szerkesztőséghez, amelyek egyrészt csúsztatásokat tartalmaznak, másrészt kifejezetten arra irányulnak, hogy a Szövetség működését, működtetését elnehezítsék”.

Olcsón is tízmilliárdokba kerülhet az újabb magyar vizes vb

Amellett, hogy erősen kérdéses, hogyan fogják a beszerzéseket lezongorázni a hátralévő szűk négy hónapban, jól látszik, hogy a fejlesztéseknek és feladatoknak elég masszív költségei is lesznek.

A kormány semmilyen formában nem egyeztetett a fővárossal a vizes vb átvételéről

Az ellenzéki városvezetés háttérbeszorítása különösen szembetűnő, ha összehasonlítjuk a 2017-es – szintén beugróként lebonyolított – vizes világbajnoksággal, amikor Tarlós István volt a rendezvény fővédnök.

2,8 millió az átlag focista fizetés Magyarországon

A friss adatok szerint immár Európa top 20 bajnoksága között a magyar. Van esetleg kérdés…?

Szlovénia „kiárusítása” ellen tüntettek magyar színekkel

A helyi lapok arról írnak, hogy a Janša-kormány egyenesen Orbán bizalmasainak a kezére játssza a Száva-csoportot, amelynek termálfürdői és luxuskempingjei mellett előkelő szállodái vannak az Adrián.

Mészáros Lőrincék Bigétől vásároltak műtrágyát tízmilliárdért

Ádázul üldözik a hatóságok Bige Lászlót, a színfalak mögött viszont, úgy fest, a műtrágyakirály megfér az ország első számú oligarchájával.

Maffiaállam-tempóban zajlik a kormány határon túli kampánya

Az erdélyi egyházfők hagyományosan arra buzdítják híveiket, hogy éljenek szavazati jogukkal minden választáson, de Csűry állásfoglalásához fogható, egy konkrét párt melletti nyílt kiállásra eddig még nem volt példa.

Orbánék kérték a megfigyelőket a választásra

A magyar kormány január 22-én küldte el a felkérést a varsói székhelyű hivatalnak, egy nappal azután, hogy a szükségleteket felmérő hivatalos ODIHR delegáció befejezte budapesti látogatását. Ebben az esetben (sem) nem értjük Varga Judit sivalkodását.

Iványi Gábort kérné fel köztársaságielnök-jelöltnek Márki-Zay Péter

A hat ellenzéki párt négy héttel a szavazás előtt még mindig csak egyezkedik arról, hogy indítsanak-e közös államfőjelöltet Novák Katalinnal szemben.

Jakab Péter ismét pert nyert az Origóval szemben

Csak az idei évben már öt esetben döntött a Jobbik elnökének javára a bíróság különböző kormánypárti médiatermékekkel szemben.

Elítélte a Fideszt a Magyar Újságírók Országos Szövetsége

A MÚOSZ állásfoglalása szerint a járványra hivatkozva egyetlen párt sem szelektálhat az újságírók között, és nem akadályozhatja meg a sokszínű tájékoztatást. Aki ezt teszi, jogszabályt sért.

A KDNP követeléseket fogalmazott meg Finnországnak

A Kereszténydemokrata Néppárt lelkiismereti szabadságot és szabad vallásgyakorlást követel Finnországban az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. (Háttér: a helyi Kereszténydemokrata Párt ellen azért indult per, mert a Twitteren bibliai idézeteket osztott meg, amelyek a vád szerint az LMBTQ-közösség elleni gyűlöletkeltésre voltak alkalmasak. Tehát, nem, nem a Bibliával meg a kereszténységgel van baj, hanem azzal, aki rá hivatkozva bűnt követ el.)

Megszűnhetnek az MNB alapítványai

A jegybanki alapítványok kapcsán évek óta volt vita a magyar hatóságok és az Eurostat között, az EU statisztikai hivatala már 2018-as publikációjában azt hangsúlyozta, hogy az alapítványokat és cégeiket az államháztartási körön belülre kellene sorolni, a gyanújuk szerint ugyanis az MNB bizonyos tevékenységeket a kormány nevében végzett. A magyar hatóságok elismerték tavaly, hogy a tervek szerint nem ment végbe a jegybanki alapítványok felszámolása, a járványhelyzet miatt ezt elhalasztották 2023 közepéig.

Levéllel kezdtük, azzal is fejezzük be

Donald Trump hazavitte Kim Dzsong Un leveleit a Fehér Házból

SZABAD SZEMMEL - MACRON IDŐT AKAR NYERNI: SZERETNÉ, HA LEGALÁBB ÁPRILISIG BEFAGYNA A HELYZET - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.02.08.


Akkorra már tudni lehet, mi lesz a magyar, a szlovén, illetve a francia választás eredménye. Lapszemle.


Le Monde

Két beavatott forrás is azt közölte Macron moszkvai útja kapcsán, hogy az elnök időt akar nyerni, mert azt szeretné, ha legalább áprilisig befagyna a helyzet. Akkorra ugyanis már tudni lehet, mi lesz a magyar, a szlovén, illetve a francia választás eredménye, noha a politikus hivatalosan még nem közölte, megméretteti-e magát másodszor is.

Mindenesetre a látogatással magasra tette a lécet, mert az kínos lesz, ha üres kézzel tér haza. Pont most, amikor Franciaország látja el az EU soros elnöki teendőit. Jó ideje rengeteg gesztust tett a Kremlnek, ám ez nem akadályozta meg az orosz vezetést abban, hogy Afrikában behatoljon a hagyományos francia érdekövezetbe. Pl. a múlt év végén Maliban, ahová orosz zsoldosok érkeztek, francia illetékesek szerint Moszkva támogatásával.

Ugyanakkor Kelet-Európa bírálja, hogy az államfő nyitni kíván az oroszok felé. A térség bizalmatlan, amikor azt látja, hogy Marcon az új európai biztonsági rendről tárgyal orosz kollégájával.

Deutsche Welle

A Német Külpolitikai Társaság illetékes szakértője arra figyelmeztet, hogy a NATO minden eddiginél inkább megosztott Ukrajna ügyében. Az USA és Nagy-Britannia a kemény fellépés és az elriasztás mellett van. A németek, franciák és olaszok emellett a párbeszéd szükségességét hangoztatják. Ugyanakkor a harmadik csoport, benne Magyarországgal, Bulgáriával és Szlovákiával, szeretne kimaradni az egészből, ideértve, hogy csapaterősítést küldjenek a területére. Stefan Meister hozzáteszi, hogy normális körülmények között Németország egyengetné el az ellentéteket, ám most gyenge a kormánya.És ezt csak megfejeli a populizmus, Trump és a Brexit. Az orosz elnök pedig igyekszik meglovagolni a lehetőséget, hogy újraalakítsa a biztonsági rendet. Ily módon viszont különösen fontos szerep jut a NATO-tagoknak a földrész délkeleti részén, ám ők leginkább az olcsó gáz és a nacionalizmus között ingadoznak. Ennek megfelelően egy részük nem akar hallani vállalt kötelezettségeiről, más részük viszont teljesíti azokat.

Magyarország az egyik fő célpont, hogy oda további katonaságot vezényeljenek. Csak éppen Orbán évek óta különleges viszonyt ápol az oroszokkal. Nyíltan csodálja Putyint, ugyanakkor elutasítja a szankciókat, így ki is érdemelte az elnök pincsikutyája gúnynevet. A múlt héten arról tárgyalt Moszkvában, hogy országa a piaci árnál jóval olcsóbban kapjon gázt, illetve sok szó esett Paksról is. Ennélfogva viszont kerüli, hogy vita legyen a katonai szervezet fokozott jelenlétéről magyar földön.

Wall Street Journal

A jobboldali újság vezércikke arra hívja fel a figyelmet, hogy egy orosz agresszió szédületes humanitárius hatásokat váltana ki, aminek része, hogy új menekültválság robbanhat ki, mivel számtalan ukrán hagyná el országát a szomszédos Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon és Románián keresztül. Csak éppen az EU nincs felkészülve rá.

A következményeket leginkább a lengyelek éreznék meg. Az egyik belügyminiszter-helyettes a napokban azt közölte, hogy a lehető legrosszabb forgatókönyvből kell kiindulni. Akár több millióan is beözönölhetnek. Varsó 7 éve elzárkózott a migránsok befogadásától, viszont Brüsszel legutóbb támogatta a PiS-kormányt, amikor Európa destabilizálására a belarusz elnök szükséghelyzetet idézett elő a közös határon, megtorlásul az unió által elrendelt szankciók miatt.

Hogy 2015-höz képest ezúttal más a lengyel hozzáállás, az nem meglepő. Már több mint egymillió ukrán vendégmunkás dolgozik Lengyelországban. Közülük 300 ezren állandó tartózkodási engedélyt kaptak, többségük fiatal. Jelenlétük áldás a gazdaság számára, még ha nem is mindig megy simán a beilleszkedés. De nagy ellenállás nincs a jelenséggel szemben.

Viszont Közép-Európa egymaga nem tudna megbirkózni a feladattal, ha további ukrán milliók jelennek meg a keleti határokon. Itt Brüsszelnek kell segítenie a tervek kidolgozásában. A legjobb azonban az volna, ha sikerülne elrettenteni Putyint az agressziótól. De lehet, hogy nem hagyja magát eltérít

FT

A Nyugat továbbra is bízik abban, hogy az orosz elnök csak blöfföl, amikor invázióval fenyegeti Ukrajnát, ám kérdés, ki hozza meg a döntést: az ésszerű, vagy a veszett Putyin? – mutat rá elemzésében a lap fő külpolitikai szakírója. Akik hisznek benne, pontosan tudják, hogy Putyin milyen: könyörtelen és amorális. De egyben ravasz és számító. Vállal kockázatot, de nem őrült. Mások szerint viszont lassanként elveszti a józan eszét, mert túl hosszú ideje van hatalmon, így kapcsolata mind inkább megszakad a valósággal, paranoid. És a Covid miatti bezártság csak rontott a dolgon. Már csupán egy szűk tanácsadói körre hallgat.

Ezért mind inkább érzelmek és szélsőséges elméletek vezérlik. Ám a nyugati diplomácia jelenleg javarészt abból indul ki, hogy egy normális elnökkel van dolga. Ezért szembesíteni akarja azzal, mekkora árral jár, ha megindítja a támadást. A hadsereg hatalmas áldozatokat szenved, a gazdaság visszazuhan, kemény szankciók jönnek és a nemzet mind inkább magára marad. Újabban futnak be jelek, hogy a jobbik énje kerekedik felül. Bár a tettei nem erre utalnak, hiszen különösen aggasztó, mekkora erőket összpontosított Belaruszban.

Egyben befejezi a háborúhoz szükséges logisztikai előkészületeket. Szakértők szerint az oroszok igen gyorsan elfoglalhatják akár Kijevet is. Csak éppen az elnök számára jobban kifizetődne egy korlátozott offenzíva, mert az inkább megosztaná, semmint egyesítené a Nyugatot. Az ukrán kormány belebukhat, Moszkva pedig elismerhetné önálló köztársaságként Kelet-Ukrajnát.

De ha az eszeveszett Putyin határoz, aki szenvedélyesen hisz az oroszok és az ukránok egységében, ugyanakkor paranoid módon feltételezi, hogy az események mögött Amerika áll Ukrajnában, nos, akkor radikálisabb lépésekre kell felkészülni. Viszont nem számol az ukrán nacionalizmussal. Mintha nem értené, mekkora ellenállás fogadná az orosz csapatokat. Az egészben a gond csak ott van, hogy aggasztóan szűk a mezsgye aközött, ha valaki őrült, illetve őrült módjára cselekszik.

Washington Post

Az orosz és a kínai államfő azt jelentette be az olimpia megnyitója alkalmából lezajlott egyeztetés után, hogy olyan világot akar, amely biztonságos a diktatúrák számára – hangsúlyozza a vezércikk. Úgy értékeli, hogy sokat elárult a találkozó baráti hangvétele, mármint arról, hogy a két önkényúr támogatja egymást. De az egység kinyilvánításánál sokkal fontosabb, hogy a közös közlemény gyakorlatilag azt tartalmazza: készek együtt szembeszállni az Egyesült Államokkal.

Ebből azonban még nem következik, hogy Peking minden további nélkül zöldre állította az jelzőt Ukrajna lerohanásához, de azt ki lehet hámozni a nyilatkozatból: ha az oroszok megindítják a támadást, számíthatnak Kínára a gazdasági szankciók kivédéséhez. Később pedig szó lehet a hírszerzési információk megosztásáról, valamint közös fegyverfejlesztésről is.

A hidegháború eleje és Sztálin, illetve Mao szövetsége óta a Nyugat talán most első ízben néz farkasszemet egy olyan párossal, amely nem egyszerűen ellenséges, hanem katonailag erős, a technológiát tekintve korszerű, gazdaságilag jól áll és politikailag stabil. Természetesen a Moszkva-Peking 2.0 ideológiailag éppen olyan arcátlan, mint annak idején a sztálinizmus. De azért nagyon sok potenciális viszályforrás állhat közéjük és ez ismét megosztottságot eredményezhet köztük.

Ám a legfontosabb jelenleg az, hogy ellenségesek az USÁ-val szemben, továbbá azt hiszik, hogy az hanyatlik és ki lehet használni a gyengeségét. Hszi és Putyin egyértelműen azon van, hogy a világ biztonságos legyen a despoták számára. A nyugati demokráciáknak pont ilyen határozottan kell fellépniük velük szemben.

Süddeutsche Zeitung

Közeledést hoztak a lengyel elnök brüsszeli megbeszélései, áttörést azonban nem. A látogatással Duda egymásnak ellentmondó jelzéseket küld, az EU azt sugallja, hogy vannak fenntartásai. Annál is inkább, mivel a politikus előzőleg az egyetlen magas rangú európai vezetőként Pekingben járt, vagyis szétrombolta még a látszatát is, hogy az unió közös álláspontot vall Kína kérdésében.

Von der Leyen a nyilvánosság előtt egy szóval sem említette, hogy tárgyaltak volna legkényesebb kérdésről, tehát arról, hogy a nemzeti-konzervatív lengyel kormány aláássa a jogállamot. A vendég ezzel szemben nagy optimizmust sugárzott, mármint hogy immár az unió is kész a probléma megoldására. Bennfentes körökből azt hallani, hogy több hónap után végre ismét elmozdulást tapasztalni Varsó részéről.

Ám előbb meg kell nézni, mit is tartalmaz az államfő által javasolt törvény a sokat kifogásolt Fegyelmi Kamara feloszlatásáról, amibe Brüsszel szerint beletartozik az is, hogy vegyék vissza a testület által elbocsátott bírákat. Duda mindenesetre azt reméli, hogy országának ily módon nem kell megfizetnie a sok-sok millió eurós bírságot, amiért nem hajtotta végre az Európai Bíróság ítéletét, és végre megindulnak a milliárdok a koronaalapból. Ám a PiS már oly mértékben ellenőrzése alá vonta az igazságszolgáltatást, hogy már nincs is szüksége a kamarára.

Az sem egyértelmű, hogy az államfő mennyire függetlenítette magát Kaczynskitól. Sokatmondó ugyanakkor a koalíciós partner igazságügyi miniszter, Ziobro kijelentése, miszerint szó sincs arról, hogy Lengyelország feltette volna a kezét Brüsszellel szemben. Mindenesetre a kilátásba helyezett engedmény utalhat arra, hogy a pénzek megvonásának megvan az eredménye. Ideértve, hogy Morawiecki végre rendezte a vitát a csehekkel a határmenti lignitbánya ügyében.

Von der Leyenre nyomás nehezedik, hogy legyen kemény a jogállamiság kérdésében és vesse be az új mechanizmust, amely lehetővé teszi a források befagyasztását. Az Európai Bíróság jövő szerdán teszi közzé a magyar és lengyel panasz nyomán, hogy jogilag mennyire fogadható el az új rendszer. Ha rábólint, a Bizottság aligha kerülheti el, hogy ne éljen vele, mellesleg a büntetés elsősorban Magyarországot fenyegeti. Ugyanakkor Brüsszelben lengyel részről jelezték, hogy ha nincs megállapodás, akkor megtorpedóznak minden olyan javaslatot, amelynek jóváhagyásához egyhangú támogatás szükséges.

New York Times

A brutális igazság az a brit Tory Pártról, hogy az mindig becsukta a szemeit Boris Johnson hibái láttán, amíg futott a szekér, vagyis jók voltak a népszerűségi mutató. Ám a konzervatívok most pánikba estek, mert nem tudják, mitévők legyenek: szabaduljanak meg a populista vezértől vagy ragaszkodjanak hozzá, mert eddig hatalmon tartotta őket. Így látja kommentárjában a helyzetet Andrew Marr, aki több évtizede a BBC sztárriportere, és ebben a minőségében sorra készíti az interjúkat a közélet legnevesebb személyiségeivel.

De akárhogy is döntenek, annak nagy visszhangja lesz a demokratikus világban. Befolyásolja az egész ország nemzetközi megítélését, miután Johnson oly sok kárt okozott a büszke briteknek. A párt számára az a tét, hogy visszaáll-e tekintélye, de végső soron az önbecsülés forog kockán. Hiszen tudni lehetett róla, hogy megveti a megszokott normákat, szabályokat, amerre csak jár, árulás, súrlódás, felrúgott barátság és dühödt ellenállás szegélyezi útját.

Ő viszont soha nem hajlandó feladni. De hatalmas karizmája van, az időzítés az egyik erőssége. Rendkívülien okos, tud az érzelmekre hatni, ami persze sok tekintélyelvű vezető sajátja. Ám minél inkább kultuszt alakított ki maga körül, párttársai annál inkább megengedték neki, hogy átlépjen bejáratott szabályokon.

A populizmus megérkezik a Nyugatra, bár Johnson sosem volt Trump. Liberálisabb, látja a bevándorlás előnyeit, viszont ő is kész a maga javára módosítani a törvényeken, valamint elferdíteni az igazságot, hogy megszerezze, illetve megtartsa a hatalmat. Egyre több az olyan demokrácia a világban, ahol személyi kultusz alakul ki, lásd Magyarországot, Indiát vagy Brazíliát. Alapjuk, hogy a szavazók szenvedélyesen azonosulnak a vezérrel, akitől függ a remény, a jólét és a biztonság.

Általában erősen túlfűtött politikai légkörrel jár, de a nagy baja az, hogy minden dől, ha a nagy ember kudarcot vall vagy gyengének bizonyul. Szerencsére egy sor demokrácia képes maga kigyógyulni a populizmusból. A felelős parlament és a szabad sajtó korlátozhatja, sőt meg is fordíthatja a negatív következményeket. Ha Johnson lelép a színről, olyasvalaki jön, aki alatt feltűnően gyorsan érezni lehet majd, hogy más lett az ország.

Daily Telegraph

A londoni magyar magyar nagykövetnek nincsenek kétségei, hogy a választás szabad és tisztességes lesz. Kumin Ferenc, aki egy időben a kormány szóvivője volt, az erősen jobboldali lapban megjelentetett írásban politikai elfogultságot vet mindazok szemére, akik elemzőként fenntartásaikat hangoztatják a választási rendszerrel kapcsolatban.

Azzal érvel, hogy a brit szisztéma alapján a Fidesz még a kétharmadosnál is sokkal nagyobb győzelmet aratott volna 4 évvel ezelőtt. Továbbá – fejtegeti – az ellenzéknek jelenleg minden esélye megvan a győzelemre. A magyar demokrácia pedig jól működik és eleven. Az emberek tájékozódnak, megfontolják a tapasztaltakat, majd szavaznak. Semmi sem dől el előre, semmi sem lehetetlen.

A választási szabályokat pedig igazából kétszer is egyszerűsítették, ideértve, hogy megszüntették a választó körzetek közötti egyenlőtlenségeket.