2021. szeptember 26., vasárnap

NEKÜNK SEM MINDEGY, HOGY JAMAIKA VAGY KENYA JÖN A MAI VÁLASZTÁSOK UTÁN NÉMETORSZÁGBAN

G7.HU
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2021.09.26.


Az év elején szinte biztosnak tűnt, hogy a német alsóházi parlamenti választásokat sorozatban ötödször is a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszocialista Unió (CSU) pártszövetsége nyeri majd. A két párt februárban 36 százalékon állt a felmérések szerint, 21 ponttal előzve a második helyen álló, velük nyolc éve nagykoalícióban kormányzó szociáldemokratákat (SPD).

A voksolás előtti napokban ezzel szemben már úgy tűnt, hogy a CDU/CSU tizenhat év után elveszítheti a hatalmat. A pártszövetség népszerűségét márciusban először a Covid-járvány tavaszi hulláma tépázta meg, és kancellárjelöltjük áprilisi megválasztása tovább rontott a számaikon. Bár a jelölt, Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök igyekezett az új Angela Merkelként pozícionálni magát, a jelek szerint nem mozgatta meg a választók fantáziáját.

A nagy zuhanást azonban nem ez, hanem a júliusi, közel kétszáz halálos áldozatot követelő áradások hozták, ezt követően a CDU/CSU számai történelmi mélypontra estek. A konzervatívok így az enyhe szeptemberi javulás után is csupán 21–22 százalékon állnak a voksolás előtti utolsó közvélemény-kutatások átlaga szerint.

Eközben az SPD támogatottsága nagyot nőtt, a párt a voksok 25–26 százalékára számíthat vasárnap, azaz cikkünk megjelenésének napján. A helycserét részben Olaf Scholz kancellárjelölthöz kötik a kommentárok. A nagykoalíció pénzügyminiszteréhez ugyan számos botrány kötődik – a rendőrség a kampány alatt razziát is tartott a pénzügyminisztériumban –, és karizmatikusnak sem különösebben mondható, ám kitűnően hozza a sótlan, de nyugalmat és megbízhatóságot sugárzó politikus képét, ami a jelek szerint nyerő stratégia Németországban.

Mindazonáltal az SPD támogatottsága így is mérsékelt maradt, és az esetleges szociáldemokrata győzelem aránya szorosnak ígérkezik. Emiatt a kormányalakítás nem lesz egyszerű, és a potenciális koalíciók sokasága miatt akár hónapokba is telhet, mire kikristályosodik, milyen összetételű kormány áll majd fel, és ennek fényében merre indul el a német politika. Az erővonalak alapján mindenesetre jó esély van egy balos fordulatra, amely az európai és a magyar politikára is hatással lehet. Ám pillanatnyilag még az is hasonlóan valószínű, hogy egy tágabb koalíció alakul, amely a gyakorlatban nem hoz jelentősebb változást...

KI EMELNE NÉMETORSZÁG KÖRÉ KERÍTÉST?

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.09.26.


Németországban ma tartják a 20. szövetségi választásokat. A reggel nyolc órakor kezdődött és este hatig tartó szavazás nyomán az 53 induló közül hat párt és pátszövetség juthat be a Bundestagba.

A legutóbbi felmérések szerint a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) a nap végén a szavazatok 25 százalékát kaphatja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig 23 százalékra számíthat. Azaz megtörténhet, hogy az 1949 óta pusztán 2 választást vesztett CDU/CSU pártszövetség helyett a szociáldemokraták alakíthatnak kormányt – ezúttal a sokszori konzervatív koalíciós társuk nélkül.

Bárki is végezzen az első helyen, három kisebb pártnak is reális lehetősége van arra, hogy ismét a kormánykoalíció részét képezzék. A Zöldek (Bündnis 90/Die Grünen) a szavazatok 16,5 százalékára, a szélsőjobboldal irányába sodródó Szabaddemokrata Párt (FDP) a voksok tizedére, míg a Baloldal (Die Linke) a szavazatok 6-7 százalékára tehet szert...

Minden bizonnyal bejut a Bundestagba a bevándorlás- és menekültellenes Alternatíva Németországért (AfD) is, azonban velük senki sem kíván kormányt alakítani.

Hogy legkésőbb október végéig végül mely pártok alakítanak kormányt, attól is függ, hogy a választási programjaik kulcspontjait miként sikerül összeegyeztetni.

A németországi pártok programjai:

CDU/CSU
Das Programm für Stabilität und Erneuerung. Gemeinsam für ein modernes Deutschland

SPD Das Zukunftsprogramm. Wofür wir stehen. Was uns antreibt. Wonach wir streben.

Die Linke Zeit zu handeln: Für soziale Sicherheit, Frieden und Klimagerechtigkeit.

FDP Nie gab es mehr zu tun. Wahlprogramm der Freien Demokraten.

AfD Deutschland. Aber normal. Programm der Alternative für Deutschland für die Wahl zum 20. Deutschen Bundestag.

Grüne Deutschland. Alles ist drin. Bundestagswahlprogramm 2021.

NÉMETORSZÁG VÁLASZT: MINDENT MEG KELL VÁLTOZTATNI AHHOZ, HOGY SEMMI NE VÁLTOZZON?

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.09.26.


Németországban ma tartják a 20. szövetségi választásokat. A reggel nyolc órakor kezdődő és este hatig tartó szavazás nyomán hat párt és pátszövetség juthat be a Bundestagba.

A mai választás amiatt is figyelemre méltó, hiszen első esetben történik meg, hogy a hivatalban lévő kancellár – jelesül Angela Merkel, aki 16 évig töltötte be a tisztséget – nem pályázik az újraválasztásra.

A Merkel-éra bizonyosan befejeződik, de hogy mi fog következni utána, bizonytalan.

A legutolsó felmérések szerint a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) pusztán egy százalékponttal vezet a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség előtt.

Nehezen megjósolható, hogy a mai választások lezárultával ki alakíthat kormányt.

A két szavazat

A választási törvények szerint Németországban a parlamenti képviselőket egyfelől közvetlenül, egyéni választókörzetekben választják meg, másfelől pártlistáról is be lehet kerülni a szövetségi törvényhozásba. A választásra jogosult 60,4 millió németországi állampolgárnak tehát két szavazata van.

Az első szavazatot (Erststimme) a választók a saját választókerületük egyéni jelöltjére adhatják le, aki így közvetlenül mandátumot szerez a Bundestagba. A győztes – még akkor is, ha csak relatív győzelmet arat – parlamenti képviselő lesz. Mivel Németországban 299 választókerületet jelöltek ki, a Bundestag létszámának közel fele közvetlen választás útján kerül a parlamentbe. A kerületeket a tartományok népességének arányában osztották ki, így lehet, hogy a 660 ezer fős Brémában csak két választókerület van, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfália tartományban pedig 64. Összesen 6.211 személy pályázik az első szavazatra.

A második szavazat (Zweitstimme) arról határoz, hogy a pártok mekkora frakcióval rendelkeznek majd az október 26-ig felálló Bundestagban. A második szavazatot a németországi állampolgárok pártlistákra adják, amelyeket tartományonként állítanak össze. Összesen 53 párt indul a választásokon, de vélhetőleg csak hat párt fogja átlépni az öt százalékos parlamenti küszöböt. A pártokra leadott szavazatok alapján dől el a törvényhozás másik felének létszáma, amely elméletben szintén 299 képviselőt jelent. Az első szavazattól eltérően itt a pártok listás eredményeinek arányában osztják ki a mandátumokat...

ORBÁN, A NAGY VARÁZSLÓ - TÚL SOKBA KERÜL NEKÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2021.09.25


Az Orbán-kormány valószínű érzi a vesztét, ezért a választópolgároknak való, szemfényvesztő udvarlással próbálkozik. Csak ezzel tudom magyarázni azt az esztelen pénzszórást, amibe a jövő évi választások megnyerése érdekében belekezdett
.

Nincs választási költségvetés! – hangoztatják a kormányoldalon. Persze hogy nincs, mert már semmilyen költségvetés sincs. Legalábbis olyan értelemben nincs, mint amelynek a kereteihez, egyenlegének mértékéhez tartaniuk kellene magukat a döntéshozóknak. Az előrehozott költségvetés-készítés óta a kabinet utólagos döntéseivel mindig is felülírta a parlament által elfogadott számokat. Csupán egyetlen dologra figyelt, az uniós elszámolás szerinti hiány mértékére. Hogy ti. az ne lépje túl a bruttó hazai termék 3 százalékát, különben jön a brüsszeli pénzmegvonás.

Most azonban erre nem kell ügyelnie, és szándékában sem áll, szabadon garázdálkodik a költségvetésbe befizetett pénzeinkkel, és tovább… Tovább, amennyiben hitelfelvételeivel a jövőbeli jövedelmeinkre is rátelepszik. A pénzszórásban érintettek köre minden korábbinál szélesebb.

Mekkora körről van szó?

...

ORBÁN RÁHELÉK SPANYOLORSZÁGBA KÖLTÖZTEK, CSAK A FIDESZES KERÜLETEK KAPTAK PÉNZT

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.09.24.


Blikk: Spanyolországba költözött Orbán Viktor lánya


A miniszterelnök legidősebb lánya, Orbán Ráhel és családja (a férje, Tiborcz István és három gyermekük) elköltözött Magyarországról és egy európai tengerparti városban, a spanyolországi Marbellán telepedett le. A lap információi szerint a család külföldre távozásának oka a spanyoltanulás, emellett Ráhel onnan dolgozik, a családfő, Tiborcz István viszont többször hazautazik majd az üzleti ügyei miatt. Tiborcznak ugyanakkor spanyol érdekeltsége is van, hiszen a cége nemrég szállt be egy spanyol beruházásba, ez is a hirtelen költözés okai között lehet.

Napi.hu: Értékes budai épületeket kaphat az SZFE

Az SZFE alapítványának adnák át a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslat szerint az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet I. kerületi, valamint a Bajor Gizi Színészmúzeum XII. kerületi ingatlanát egy beépítetlen telekkel együtt. Az is kiderül a törvénytervezetből, hogy az alapítvány a Bajor Gizi Színészmúzeum kivételével a másik két ingatlant – a színészmúzeum melletti beépítetlen területet és az az OSZMI épületét – el is adhatja.

Direkt36: A NER-elit luxusutazásai után évek óta nyomozó fotós-újságírót is megfigyelték a Pegasus kémszoftverrel

Németh Dániel fotós-újságíró két telefonját is sikeresen feltörték a Pegasus kémszoftverrel, az egyiket 2021. július 1–9., a másikat július 5–9. között. Németh Dániel az elmúlt évek számos nagy tényfeltáró projektjében vett részt, többek között ő fotózta le az Átlátszónak az OE-LEM magánrepülőgépből Budapesten kiszálló Orbán Viktor miniszterelnököt, ő készített drónvideót a Lady MRD luxusjachton utazó Szíjj Lászlóról, és ő fényképezte le a jachton pihenő Szijjártó Péter külügyminisztert is lapunknak.

Népszava: VIP-beruházás Angyalföldön: a kerület blokkolta, a kormány átnyomta


A XIII. kerületi tervtanács elmeszelte, mire nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánított a kormány egy ingatlanfejlesztést Angyalföldön. A beruházó üzleti kapcsolatban van a Vlagyimir Putyin elnökhöz közel álló orosz üzletember, Megdet Rahimkulov fiával. A Rahmikulov család cégcsoportjáé az OTP Bank részvényeinek több mint hét százaléka.

444: Csak a fideszes kerületeknek osztott ki fejlesztési pénzeket a kormány


Kedd este jelent meg a Magyar Közlönyben Orbán Viktor aláírásával az a kormányhatározat, amivel a kormány több mint 14,7 milliárd forintot dobott szét fideszes vezetésű fővárosi kerület között. Az V. kerület önkormányzata 3,9milliárd forintot, a X. kerület önkormányzata 1 milliárd forintot, a XVII. kerület önkormányzata 3,2 milliárdot, a XX. kerület önkormányzata 911 milliót, a csepeli önkormányzatnak 2,3 milliárdot, a XXII. kerület önkormányzata 600 milliót, a XXIII. kerületi önkormányzat pedig 230,5 millió forintot kapott. Az ellenzékiek egy fillért sem.

ORBÁNNAK ATOMCSAPÁS AZ ELŐVÁLASZTÁS ÉS A VITA, MERT KIDERÜLT, HOGY VAN ALTERNATÍVA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.25.


Minden esetlegessége ellenére az ellenzéki előválasztás és a miniszterelnök-jelöltek vitája atomcsapással ér fel Orbán Viktornak, mert mindenki számára világossá teszi, hogy van alternatíva, lenne élet Orbánon és a NER-en kívül is, s az Orbán nélküli élet sokkal jobb lenne. Nagy hibát és mulasztást követett el a diktatúra propagandagépezete, hogy megengedte az előválasztást az ellenzéknek, amely a végén talán maga is elhiszi, hogy nyerhet és érdemes lenne nyerni, mert tudnának kormányozni.

Azért írjuk, hogy megengedte, mert Magyarországon semmi nem történhet, amit Orbán nem akar. Soha semmiféle olyan jogot nem adott az ellenzéknek, amilyen jogok az ellenzéket megilletnék, s amelyek alapján valódi ellenzékként működhettek volna. Ahogyan díszlet a parlament, díszlet az ellenzék is,de az ellenzéki előválasztás és különösen a második miniszterelnök-jelölti vita totálisan aláásta azt a hamis érzetet, amit Orbán tíz év alatt épített ki, hogy rajta kívül senki nem tudna kormányozni, nincs alternatíva, sem programban, sem emberben, aki őt leválthatná.

A magyarok jelentős része ezért rendezkedett be egy életre Orbán uralmára, mert felmérte azt, hogy nemcsak esély nincs, de értelme sincs bármilyen változásban reménykedni, még inkább tenni érte. Orbán egy sorscsapás, amelynek gyökerei persze nagyon mélyek a magyar társadalomban, az elmaradottság, a modernizmus hiánya, a világtól való elzártság, a hamis mítoszok, az antiszemita és rasszista érzület, a magyar nacionalizmus és felsőbbrendűség, amely önzőséggel, kicsinyességgel és jó adag butasággal párosul. Ezt hozta felszínre, ebből él és ezt lovagolja meg Orbán.

Ezzel szemben küzdött évszázadokon át a magyarok haladóbb része, erről szóltak a legjobb filmek és könyvek, a magyar költők, minden, ami haza és haladás, ami ennek a népnek a szebbik odala, azt a szót kerülve, hogy a “jobbik” oldala. A mai Jobbik az első kísérlet a történelemben Jakab Péter vezetésével, hogy a sötét oldal egy része beolvadjon az ország normális részébe, konszolidáljon és tanuljon, elinduljon a felvilágosodás útján. Ebből a szempontból Jakab Péter egy Isten áldása a Jobbik élén, még akkor is, ha láthatóan nehezen lép át bizonyos korlátokon, de próbálkozik.


Ebben az is jó, hogy a két oldal az ellenzékben nem egymás ellenségeként jelenik meg. Most először nincs szakadék a kettő között, és nagyon dicséretes, ahogy a felvilágosodást ismerő ellenzékiek nem nézik le, nem alázzák meg, nem nagyképűek vele és az általa képviseltekkel szemben, hanem türelmesek, elfogadók és befogadók. Ha semmi haszna nem lenne az ellenzéki előválasztásnak és a széles ellenzéki összefogásnak, mint ennek az egymással mindig szemben álló két magyar valóságnak az egyesítési kísérlete, már megérte. Orbán egyetlen érdeme, hogy ezt elősegítette.

Ennél azonban sokkal több gyakorlati haszna is van, mert az egymással okosan, értelmesen, mégis kulturáltan vitatkozó ellenzéki vezetők precedenst teremtettek és feltámasztották sokakban a demokrácia iránti igényt. Maguk a jelöltek is sokat “fejlődtek”, tanultak, belejöttek még az első vitához képest is, sokkal felszabadultabbak, nyugodtabbak, őszintébbek és bátrabbak voltak. Ennél is fontosabb azonban, hogy rövid másfél órában egy sokkal élhetőbb, normálisabb, értékesebb, modernebb és emberségesebb, sokkal jobb ország vízióját tárták az emberek elé.

Ez pedig fontos, mert a magyar emberek nagy része elhiszi a propaganda hazugságait, hogy Orbán a nemzet és az igazság, aki a gonosz Nyugat, EU, Brüsszel, Soros és a nemváltó genderliberálisok ellen küzd, ami maga az igazság, aminek nincs és nem lehet alternatívája. Most látszik, mennyire hiányzik a sajtó, hogy az ellenzéki politikusok gondolatai, értékrendje, igazi arca megjelenjen, és jelen lehessen több alternatíva az országban. Ahogy elhangzott, bizony a szivárvány, a sokszínűség, a változatosság, a különbözőség jó és szép, és főleg hasznos. A szabadság és a jog nem ördögi...

MÍG A KULTÚRHARCRÓL VITATKOZUNK, AZ OLVASÓK CSENDBEN ELFOGYNAK – VENDÉGÜNK NÉNYEI PÁL ÍRÓ, MAGYARTANÁR [HETIVÁLASZ 91]

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.09.23.


Az elmúlt másfél év kuka volt – összegzi a digitális oktatással kapcsolatos tapasztalatait Nényei Pál. A nemrég új novelláskötettel (A nagy beszélgetés) jelentkezett író, magyartanár szerint ugyanakkor „világtörténelmi fordulat”, hogy kamaszok tömege akarta, hogy nyisson ki végre az iskola. Milyen az új, katolikus szemléletű tankönyv? Hogyan (nem) lehet új irodalmi kánont építeni? Mit olvasnak a fiatalok? Hogyan hat a sorozatkultúra a regényekre? Milyen megfelelési kényszer gyötri a kortárs magyar írókat? E heti podcastadásunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ. Műsorvezető: Borbás Barna, Zsuppán András...

ÉS VELEM MI LESZ?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.25.


Drága, egyetlen doktorminiszter bácsi, magát kérdezem, mint országunk jóltevőjét, hogy és velem mi lesz? Tudja, mint a teleképben a vörös bikás reklámban, amelyben a Télapó az italtól beállva elszáll, huss, a habos levegőégben a zsákjával, és a bamba rénszarvas kiállt utána, hogy velük meg mi lesz. Hasonképp én is. Bár, ha Télapóra gondoltam és nem Mikulásra, máris látjuk a bajok gyökerét, de nem hiszem, hogy e világnézeti különbözőség miatt nem teccett rám gondolni a nagy osztásban. Hanem tán épp amiatt, mert soha és egyáltalán nem teccik merengeni senki sorsa fölött, csakis és kizárólag a saját kis nyüves hatalma jár a fejiben magának drága, egyetlen doktorminiszter bácsi, mi egyetlen örömünk.

Legalább egy acskó krumpli erejéig gondolt volna felém és sorsosaim felé, de a nagy francokat. Elmondom magának a sztorit azzal az ontológiai felütéssel, hogy ugyan játszásiból most rívok magának az acskó krumpliért, hogy dramaturgiai helyzetet hozzak elő, melyben aztán leleplezem magát, mint valami rossz szobrot. És e folyamat kezdő eleme maga a jól irányzott kérdés, akárha bamba rénszarvas, hogy és velem mi lesz? Én magam ugyanis jódógos, jómunkásember vagyok, de még nem eszem a nyugdíjasok kenyerét, bár hatvan fölött jár éveim súlya, és mégis. Nyugdíjasként tehát nem teccik rám gondolni a nagy osztásban, bár bízvást nevezhetnénk a Nagy Osztásnak is, amivel szavazatot igyekezik vásárlani a bávatag alattvalóktól.

Enmagam, hogy kitárulkozzak itt magának drága, egyetlen doktorminiszter bácsi, a hatvanas éveimet taposom immár, s mint gondolhatja, nem jószántamból, hanem, mert az idő röpül csak úgy a maga örömére a gyalázatos. És szingli vagyok így a hatvanadik után, mert úgy alakult, hogy különmentünk a gyerekeim anyjával, mert nem főzött jól. Nem igaz, tudott főzni, csak gondoltam így kerülök a maga szívihez közel, mert ki teccett jelenteni nem is oly rég, hogy a nő az a konyhában köt ki végül, vagy így, vagy úgy, hogy maga próbál csalni. Mindegy is, a fontosság a külön levés és a szingliség egyfelől, másrészről pedig, hogy momentán nincsen gyerekem se. Vannak, de kiröpültek, és az magának mit sem számít, mint kitetszik...

PUTYIN TÖRTÉNELEMLECKÉJE - INTERJÚ SZVÁK GYULA TÖRTÉNÉSSZEL.

NÉPSZAVA
Szerző: SIMON ZOLTÁN
2021.09.25.


Egy szeptember végi történészkonferencia apropóján beszélgettünk Szvák Gyula történésszel. Ennek egyik témája a ruszofóbia. 

Emlékezetpolitika és ruszofóbia Közép-Kelet-Európában és Oroszországban a címmel rendezzük az ELTE Bölcsészkarán, s többször elhalasztottuk a Covid miatt, mert mindenképp jelenléti eseményt szerettünk volna – már régen találkoztunk. Orosz és magyar kollégák lesznek a résztvevők, tán Amerikából is jön valaki. Az lenne a lényeg, hogy tényleg eszmét tudjunk cserélni, hiszen mindenki másként csinálja. Vagy nem – és ez egy fontos kérdés: vannak-e hasonlóságok az emlékezetpolitikában?

Egy hasonlóság biztosan van az orosz és a magyar felfogás között: egyre inkább közelítünk az egységes, központi, állami nemzet- és emlékezetpolitikai képhez.

Igen, így van. De érdekes, hogy a két országban ezt különböző módokon próbálják megvalósítani, miközben gyakran elhangzik a közbeszédben, hogy a magyar kormány és Orbán Viktor közvetlenül kölcsönöz az oroszoktól ott bevált módszereket.

Lásd a pedofil-törvényt…

Például. Vannak ilyen hasonlóságok. Oroszországban azonban más az intézményi háttér; itthon – paradox módon – nem intézményesen központosított az emlékezetpolitika. Miközben azt látjuk, hogy mindent centralizálnak, e téren különböző intézmények jöttek létre...

Az egyetemi és akadémiai intézményekkel párhuzamosan.

Igen, de az egy külön kérdés, hogy az akadémiai és egyetemi intézmények hogyan tudnak ebben a kórusban „énekelni”. Ha egyáltalán. Van egy kórus, amit úgy alakítottak ki, hogy több, speciálisan az emlékezetpolitikával foglalkozó intézmény jött létre, tehát nincs egyetlen kiemelt szervezet...

ORBÁN VIKTOR MEGINT MONDOTT EGY NAGYOT, AMIT MAGA SE GONDOLT KOMOLYAN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.09.24.


Szokásához híven hatásvadász kijelentésekkel operált Orbán Viktor, amikor cseh kollégája társaságában a napokban megtekintette a déli határszakaszon húzódó kerítést. A magyar kormányfő szeret úgy fogalmazni, mintha a világ nagyon egyszerűen működne, így a történelem kihívásaira is pontos és hatásos lépésekkel lehetne reagálni. A világ jelenségeire azonban nem tekinthetünk úgy, mint egy bográcsban rotyogó pörköltre, amelyet csak úgy lehet elrontani, ha nem a megfelelő alapanyagokat használjuk, és a hozzávalókat nem jó arányban keverjük bele.


Orbán Viktor felöltötte terepruháját, felhúzta a bakancsát, és Andrej Babis, cseh kormányfő társaságában terepszemlét tartott a röszkei határszakaszon. Nincs ebben semmi különös, hiszen a magyar miniszterelnök szívesen tetszeleg Európa déli határainak védelmezője szerepében, és minden ilyen alkalmat megragad ahhoz, hogy érzékeltesse: Brüsszel nem lehet neki elég hálás azért, hogy a kerítésével feltartóztatja a menekültek százezreit.

Most, hogy Afganisztán ismét a tálibok kezére került, Orbán még rá is tett egy lapáttal szokásos menekültellenes retorikájára. Nem riadt vissza attól sem, hogy hamis információkkal, de legalábbis csúsztatásokkal hergeljen az Európai Unió ellen. Orbán szerint ugyanis az EU azt mondja, hogy aki el akar jönni Afganisztánból, azt be kell engedni. Ez nemcsak egyszerű hazugság, de épp arra figyelmeztetnek az unió vezetői, hogy meg kell akadályozni egy 2015-höz hasonló krízist.

A magyar kormányfőt azonban nem igazán szokta érdekelni, hogy mi igaz, mi nem, ő a tények között olyan szempontok szerint válogat, melyek illenek bele saját politikai propagandájába, és melyek nem. Azt azonban ő is érzi, hogy egy globális problémáról van, aminek kezeléséhez nem elegendő magas kerítéseket építeni, hanem érdemi lépéseket kell tenni az olyan térségek problémáinak megoldása érdekében, melyekből nagy számban menekülnek el az emberek...

ORBÁN, PUTYIN - FÜTYÜLJ RÁJUK BÁTRAN

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.09.25.2017 február 2-án Putyin Magyarországra látogatott, amikor a rendőrség jogszerűtlenül igazoltatott. Tegnap jött meg a bírósági ítélet, ami kimondja a jogszerűtlenséget.

Te már ne pereskedj újra. Ezt elvégeztem helyetted, pontosabban ezt elvégezte helyettünk a Helsinki Bizottság.

Ne pereskedj, mert itt van ez az ítélet, biztos lehetsz az igazadban. 4 és fél évig tartott, mert a bíróságoknak sok dolguk van.

Ne terheld őket feleslegesen, mert a kormányváltás után nagy szükség lesz rájuk. Perek sokasága fog indulni a különböző korrupciós ügyekben, legalábbis ezt remélem. Legyen kapacitásuk az elszámoltatás jogi kereteinek biztosítására...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ A ZUGLÓI SZENNYESTŐL A PUKKADNI KÉSZÜLŐ KÍNAI BUBORÉKIG

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.25.


...
 Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása...