2019. december 17., kedd

MAGUKAT POLITIKUSNAK ÁLCÁZÓ TRÜKKÖS CSALÓK CSAPJÁK BE A MAGYAR EMBEREKET

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.17.


Trükkös csalók jelentek meg Magyarországon, akik magukat a nemzet jótevőinek álcázva, jobb életet ígérnek a magyar embereknek. Először olcsóbb árammal, gázzal, szemétszállítással hitegettek, később migránsokkal riogattak mindenkit, aki bedőlt a hazugságaiknak. Ezek a trükkös csalók nem csupán gátlástalanok, de a módszereik is nagyon változatosak.

Vannak közöttük olyanok, akik politikusnak mutatják magukat, és a parlamentben vezetik félre a mit sem sejtő hallgatóságot, míg mások országos napilapokban, rádiókban és tévécsatornákon hirdetik közpénzen, hogy csodát tesznek. Gyanútlan áldozataikkal nem csak azt hitetik el, hogy varázsszóra csökkentik a rezsit, de azt is, hogy megvédik őket a mifelénk még nyomokban sem fellelhető migránsoktól. Eszközeikben nem válogatnak, s bár – szemben más trükkös csalókkal – készpénzt sem kérnek, mégis, azt kell mondanunk, hogy igen veszélyesek. A szó fizikai értelmében ugyan nem csöngetnek be a megtévesztett emberek lakásába, ám mégis megtalálják a módját, hogy könyörtelenül kihasználják, ha a gyanútlan áldozatoknak lankad a figyelmük.

A rezsicsökkentő és migránsokkal riogató trükkösök fifikásabbak a zsebtolvajoknál, náluk jóval korszerűbb és ezért sokkal nehezebben leleplezhető módszerekkel dolgoznak. Miközben mit sem sejtő áldozataik örülnek annak, hogy valami végre nem drágul, hanem kevesebbe kerül, egy sor más területen megdrágítják az életet...

SZÉP VILÁG JÖN MAJD RÁM! CSAK EGY BAJ VAN, AMIVEL NEM SZÁMOLTAM

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: KERTÉSZNÉ KORMOS NOÉMI
2019.12.17.


Kedves eddig velem egy platformon lévő ellenzéki barátaim! Ezúton szeretnék mindenkitől érzékeny búcsút venni. Komoly döntést hoztam meg a minap. Belépek a Fideszbe! De nem ám kiló krumpliért szavazó közkatonának! Francokat! Én nagyobb babérokra török, és egyenesen a közép- illetve a felsővezetést célzom meg. Döntésem meghozatalában (nem feltétlenül ebben a sorrendben) az alábbi szempontok játszottak szerepet.


1. A Fidesz támogatja az ifjúságot, soha nem tapasztalt lehetőségeket kínál nekik, hogy álmaikat e kis hazában valóra tudják váltani. Nos, az én legkisebb gyermekem, ugyan már kissé túlkoros, mert már a 25. életévét tapossa, de a diplomája még nincs a kezében, így elképzelhető, hogy Fidesz tagságom esetén neki is leesne egy államtitkári állás vagy valami hasonló. Aztán a másik két gyerkőcnek is rendben lenne valami jól jövedelmező pozíció. Nem baj, ha nem értenek a beosztással járó munkához. Majd beletanulnak. Elvégre gyakorlat teszi a mestert! De az se lenne megvetendő, ha a továbbiakban ők is részesülnének a költségtérítésből, ami ugye nekem, mint felsővezetőnek alapjogon járna. (Persze, csak ha Áder János ezt nem ellenzi.)

2. Én beismerem, túl nagy a po… a szám. Kénytelen leszek fideszes képviselőnek állni, ha hallatni szeretném a hangom. Merthogy ellenzékben ezt már buktuk. Fideszes politikusként viszont simán sértegethetnék bárkit, mert nálam lenne az erkölcsi fölény.

3. Fideszesként gondom még a titoktartásra se lenne, nyugodtan, bátran teregethetném ki a gyerekekkel kapcsolatos információkat, legfeljebb az EP-be nem megyek, mert ott szegény Kovács kolléga Twitter-bejegyzéseit is nehezményezte a sok Soros-bérenc.

4. Igaz, hogy nem szereztem víz- és gázszerelő szakképesítést, de olyan remek mentorok mellett, mint Kósa mama, Tiborcz István , Mészáros Lölö, valószínűleg én is igen hamar megtalálnám a helyem a gazdasági életben, vállalkozásom hasítana, mint a hétszentség. Mindenhez is értenék.

5. Végre minden kérdésre olyan választ adhatnék, amit akarok, nem számítana, hogy az passzol-e az adott helyzetben. (Könnyekig megható volt a Nagy Nemzeti Vezér válaszát hallani Jakab Péter alantas kérdésére, hogy hová tűnik a sok befizetett TB-járulék. Kásler az egészségügy megmentője, és egyébként is Gyurcsány! Kár, hogy a „Boldog karácsonyt!” már nem játszik, pedig az is tetszett.) Milyen jól jött volna ez a dolog megboldogult főiskolás koromban 1-1 vizsga alkalmával! De hát azok a megáltalkodott tanárok ragaszkodtak hozzá, hogy arról a tételről beszéljek, amit kihúztam. Megrögzött komcsik!

6. Meg tudnék élni 28.500 forintból, mint Kósa és Gulyás urak. Ezt ők maguk jelentették ki. Ők is ennyiből élnek! Mondjuk, azt nem tették hozzá, hogy naponta. De ne legyünk szőrszálhasogatók! Aki tud, az tud!
...

ANTAL ATYA TÖRTÉNETE – A LÉNYEG

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.12.17.


Vasárnap jelent meg a 444-en egy évtizedeken és egyházmegyéken átívelő cikk arról, hogyan kezelte a magyar katolikus egyház egy pap molesztálási ügyeit. 

Egy nagyon hosszú cikk.

Annyira hosszú, hogy talán nem is ér a végére mindenki, aki pedig mégis, az könnyen elveszhet a történet labirintusában. Természetesen én azt remélem, hogy nem haszontalan bolyongani benne, vagyis mindenkinek ajánlom, hogy olvassa el az egészet, de több olyan visszajelzést kaptam, hogy érdemes lenne csinálni egy összefoglalót - amiben egyúttal egy friss fejleményről is be tudunk számolni.

Annyit előre kell még bocsátani, hogy a cikk nem csak azért ilyen hosszú, mert nagy időtávot ölel fel és sok az izgalmas fordulat benne, hanem mert igyekeztem mindenkit megszólaltatni, minél több oldalról bemutatni a történetet. Erre a kép utáni, vázlatpontos összefoglalóban nincs lehetőség, szóval megint csak azt tudom mondani: inkább kattintsanak a teljes cikkre...

BOD PÉTER ÁKOS: AZ UNIÓBÓL VALÓ KILÉPÉS AZONNAL TÖNKRETENNÉ A MAGYAR TÁRSADALMAT!

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.12.16.


„Magyarország néhány éven belül kiléphet az Európai Unióból” – ezt jósolta a Saxo Bank sztárközgazdásza, Steen Jakobsen és ezt követeli Bayer Zsolt, a kormány propagandistája. Bayer szerint „ott kell hagyni az egész ótvaros disznóólat, és ki kell egyezni az oroszokkal”, köthetnénk üzletet a mumussal, kelettel, az oroszokkal, és Kínával. A kérdés, hogy mi történne akkor? Bod Péter Ákos közgazdászt, egyetemi tanárt kértük háttérmagyarázatra.

Már nemcsak Bayer Zsolt, a kétes ízlésű publicista, de már a tekintélyes Saxo Bank vezető közgazdásza is azt jósolja, hogy Magyarország kiléphet az Európai Unióból. Professzor úr, mit szól ehhez?

Ez inkább érdekes, mint szakmai szempontból megalapozott álláspont. Az úgynevezett fekete hattyú kategóriába tartozik. Vagyis előfordulhat, de nagyon ritka, ámbár azért van rá példa. A Saxo jóslata nem prognózis, nem előrejelzés, és nem is becslés, hanem egy kis valószínűségű esemény meglebegtetése.

Viszont Boris Johnson váratlanul nagyarányú győzelme, a britek véglegesnek tekinthető távozása az unióból azt jelentheti, hogy innen el is lehet jönni, s ez itthon is felvetődik. Vagy ennek ellenére, a nullánál is kisebb az esélye?

Amikor először elolvastam a kilépésről szóló hírt, akkor meglepőnek, provokálóak tartottam. Aztán azon töprengtem, hogy a Saxo nem véletlenül említette Magyarország esetleges kilépését. Nem Lengyelországról beszélt, vagy éppen Romániáról. Az utóbbi – velünk ellentétben – kezd közeledni az Európai Unióhoz és a NATO-hoz. Már kezd „bezzeg gyerek” is lenni, mégpedig elég tudatosan.

Visszatérve a kilépés meglebegtetésére, a meglepetésen túl, azon töprengtem, hogy mit ki nem találnak pihent agyú elemzők, s ha úgy tetszik, tréfának is tekinthetném. Ugyanakkor átvillant az agyamon a Kétfarkú Kutyapárt két évvel ezelőtti plakátja, amely az jósolta: Itt rakétakilövő fog épülni! És ez a magyar űrhajósképzés bejelentése előtt két évvel volt! Úgyhogy manapság ezekkel a tréfás poénokkal csínján kell bánni...

ORBÁN ALTERNATÍV ZSIDÓ KULTÚRÁT ÉPÍT, AMI FASISZTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.16.


Köves Slomó egy jelentéktelen kis zsidó szekta vezetője, amely azonban Orbántól százmilliárdokat kap, abból a célból, hogy Budapesten teremtse meg a létező zsidó kultúra alternatíváját, és lépjen annak a helyébe. Abból, hogy Köves most már egy zsidó ellenszínházra is kapott kétmilliárd forintot, egyértelműen kiolvasható, hogy Orbán fasiszta rendszere a színházakat is az elpusztítandó zsidó kultúra részének tekinti, amelyek helyére egy nemzeti álzsidó színházat hoz létre, mely megtagadja és meghamisítja mindazt, ami zsidó. Leginkább azzal, hogy kiszolgálója és fügefalevele egy antiszemita, fasiszta rendszernek.

A “jó zsidó” és a “rossz zsidó” elég közönséges és alpári antiszemita közhely, de ez nem zavarja a náci Orbán Viktort abban, hogy mindent elüldözzön, leromboljon, amit idegennek, vagyis: zsidónak gondol a “keresztény magyar” kultúrával szemben. Orbán nem deportálja a zsidókat, hanem elveszi az életteret tőlük, és átadja egy áruló, korrupt zsidónak, aki létrehozza a fasiszta rendszer kontrollja alatt működő és azt kiszolgáló álzsidó kultúrát. Ezért Köves a pénzéhségén és az aljasságán kívül még hazudik is, amikor azt a látszatot próbálja kelteni, hogy a fasiszta ördöggel valójában azért cimborál, hogy a zsidó ébredés és a zsidó reneszánsz ügyét szolgálja.

Az orbáni fasiszta és náci rendszer jól kitalálta, hogy az organikus zsidó kultúrát, és mindazt, amit egy ilyen ótvaros antiszemita annak gondol, felszámolja és a rendszerhű zsidó hamisítvánnyal pótolja, mintha nem történt volna semmi...

„NINCS SZÜKSÉG PUTYINI PROPAGANDÁRA, MERT AZ ORBÁNI SOKKAL HATÉKONYABB” – MONDTÁK HAZÁNKRÓL

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: ARATÓ LÁSZLÓ
2019.12.17.


Fél éve, amikor az EU soros elnökségét átvette a finn kormány, a finn miniszterelnök megígérte, hogy jogállamiság ügyében nem alkusznak és felpörgetik a Magyarországgal szembeni 7-es cikk szerinti eljárás folytatását a tagállamok szintjén. Noha az akkor nyilatkozó finn kormányfő már nincs a hivatalában, az eljárás valóban tovább lépett – de őszintén szólva még mindig nem tart sehol. Az elnökség utolsó napjaiban a finn európaügyi miniszter, Tytt Tuppurainen adott egy áttekintést az Európai Parlament szakbizottságában arról, hogy mit tettek eddig, majd az EP-képviselők is elmondták a véleményüket...

AHOGY ERRE RÁMENT AZ ÖNÖK ÉLETE, ÚGY AZ ENYÉM IS

INDEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2019.12.17.


- Pengeélen táncol egy kétszáz lakásos, kétmilliárdos lakóparkprojekt Veresegyházon.

- A tét, hogy a már beköltözött emberek elveszítik-e a lakásukat és rengeteg pénzt. Eddig csaknem hatvan feljelentés született.
- A beruházás mögött a polgármester, egy hitelező cég és a zűrös előéletű építtető közötti évtizedes kapcsolat sejlik fel.
- Hármuk közös manőverezései többször is vitathatók voltak, de eddig mindig sikerült valahogy kikászálódni a projektekből. Az építtető most sarokba szorítva érzi magát, és kompromittáló dolgokat állít az üzleti kapcsolataikról...

EGYÜTT KÜZDENEK A POPULIZMUS ELLEN A V4-ES FŐVÁROSOK POLGÁRMESTEREI

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.17.


A négy visegrádi ország fővárosának a polgármestere megállapodást írt alá Budapesten, jelképesen a CEU épületében. Erről a lengyel és a cseh hírügynökség is beszámolt, az MTI-nél viszont nem találtunk semmit. Egyébként a Reuterstől az AP-n át a Bloombergig végigfutott a hír, hogy a közvetlen uniós támogatásokért és a populizmus terjedése ellen fogtak össze a városvezetők. Kárpáti János lapszemléje.

Ez ugyan nemzetközi médiaszemle, mégis kénytelenek vagyunk azzal kezdeni: egyetlen sort sem találtunk az MTI hétfői hírei között arról, hogy a négy visegrádi ország fővárosának a polgármestere megállapodást írt alá Budapesten. Lengyelországban ugyan állítólag éppen úgy illiberális államot épít a hatalom, mint Magyarországon, de ez érdekes módon nem akadályozta meg a PAP lengyel nemzeti hírügynökséget abban, hogy beszámoljon arról: Budapest, Pozsony, Prága és Varsó első embere a szabad városok megállapodásának elnevezett dokumentumban kijelenti: együttes erővel fognak lobbizni az Európai Uniónál annak érdekében, hogy minél több támogatást közvetlenül Brüsszeltől kapjanak meg, ne ékelődjön be az eljárásrendbe saját nemzeti kormányuk. Rafal Trzaskowski, Varsó főpolgármestere az aláírást követő közös sajtókonferencián elmondta: a V4-ek fővárosainak a kezdeményezése nyitott más városok előtt is – írta a PAP hírügynökség...

A PÉNZ, AZ IDŐ ÉS A KORMÁNY SZERETŐ SZORÍTÁSÁBAN A SZÍNHÁZAK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerzők: DOROS JUDIT, HOMPOLA KRISZTINA, BALOGH GYULA, TÖLGYESI GÁBOR, VAS ANDRÁS
2019.12.17.


Egyszerre került az idő és pénz szorításába Budapest, valamint több vidéki város a kulturális törvény módosítása miatt.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter lesz a főtárgyaló a kormány és főváros közötti, a kulturális törvény módosítása miatti megbeszéléseken – értesült lapunk. Ez annyiban nem meglepő, hogy a Fővárosi Közfejlesztési Tanácsban is ő vezette a kormány delegációját. Másfelől viszont Gulyás megbízása jelzésértékű lehet, hiszen az utóbbi napokban erősen elfogultnak tetsző nyilatkozatot tett. Ő volt az, aki a Gothár Péter rendező zaklatási ügye kapcsán nehezményezte, hogy „a haja szála sem görbül”, annak a színházigazgatónak, aki az esetet eltussolta. Kijelentése nagy felháborodást keltett, hiszen a zaklatási ügyet a Máté Gábor vezette Katona József Színház hozta nyilvánosságra. 

Egyebek mellett ilyen előzmények után kellene érdemi tárgyalásokat folytatni – ráadásul meglehetősen gyorsan is. Forrásaink szerint ugyanis minél hamarabb, két hónapon belül meg kell állapodnia a kormánynak és Budapest vezetésének, tekintettel arra, hogy meg kell alkotni Budapest 2020-as költségvetését. Lehet ugyanis olyan színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerülhet a törvénymódosítás miatt, ez pedig súlyosan érinti az új költségvetést. 

Mint arról többször írtunk, a múlt szerdán elfogadott és hevesen bírált kulturális törvény egyebek mellett arról rendelkezik: a csak önkormányzati fenntartású színházak vezetőiről továbbra is az adott helyhatóság dönt, a vegyes – azaz állami és önkormányzati – fenntartású teátrumok igazgatói kinevezéseit viszont már a két fél közötti megállapodásnak kell megelőznie. Budapesten nincs csak önkormányzati fenntartású színház és a fővárosi teátrumok költségvetésében jelentős az állami támogatás aránya. 

Karácsony Gergely főpolgármester a törvény elfogadásának másnapján már arról beszélt a hvg.hu-nak: nem kizárt, lesz színház, amely teljesen fővárosi fenntartásba kerül majd. Információnk szerint az egyik fő vitatéma az állam és a főváros között a Katona József Színház fenntartása lesz. Ha a Fővárosi Önkormányzat átvállalja a Katona teljes költségvetésének biztosítását, az több száz milliós pluszkiadást fog jelenteni. 

A fővárosi fenntartású színházak évente 8,5 milliárd forintos támogatást kapnak a taopótló támogatáson felül, ebből az összegből az állam 6,5 milliárd, Budapest 2 milliárd forintot áll – mondta el a Népszava névtelenséget kérő forrása. A kulturális törvény az államnak is fenntartói jogokat adna abban az esetben, ha az önkormányzat nem vállalja egy-egy színház költségvetésének száz százalékát. 

A törvény nem csak Budapesten, hanem vidéken is kaotikus állapotokat teremtett. Teljes a bizonytalanság Egerben arról, hogy milyen költségvetéssel tervezhetik jövőre a Gárdonyi Géza Színház működését. Noha Blaskó Balázs igazgató – akit még kormánypárti önkormányzat nevezett ki, s akinek megbízatása bő egy év múlva lejár – az erre irányuló kérdéseinkre azt válaszolta, hogy minden költségvetési év utolsó hónapjában, de legkésőbb a következő év első hetében megkapják az értesítést a támogatás felosztásról, sem ő, sem a fenntartó önkormányzat nem tud bővebbet a részletekről. Mirkóczki Zita, Eger kulturális ügyekért felelős alpolgármestere szerint nem mindegy, hogy az állam jövőre is átutalja-e a nagyjából 200 millió forintos támogatást a teátrumnak, s a tao-val sem tervezhetnek egzakt módon, hiszen arra mindig pályázni kell. A város büdzséjét jövő februárban fogadják majd el, így fontos lenne tudniuk, hogy milyen, az államtól érkező tétellel számoljanak a színházi rubrikában, mert később akár emiatt borulhat is az egyensúly...

EMBERTELEN RENDSZEREK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.12.17.


A nagy társadalmi ellátórendszerek ezer sebből véreznek.
Talán legjobb példa erre az állami egészségügy, ahol néhány - kalandvágyból itthonmaradt - orvos úgy cirkulál a rendszerben, mint a giliszta, mikor a kacsa a fenekébe dugja a csőrét.
Szaladnak egyik helyről a másikra, hajszoltak és fáradtak, nincs módjuk nyugodt munkavégzésre, mert a betegek ott ülnek űzött tekintettel a folyosókon - már persze, ha adtak nekik időpontot egyáltalán.
Nagy adomány, ha ilyen körülmények között valaki nyugodt tud maradni, mert szakmai munka színvonalát a kapkodás, a túlzott megterhelés jelentősen rontja, mint ez a mienknél szerencsésebb országokban már régen közismert, és ahogy közismert volt nálunk is - ezelőtt úgy harminc évvel.
Természetesen a Nemzet Poliésztere is ismeri a problémát, de - már csak megszokásból is - azt vizsgálja elsősorban, hogy hogy lehet a rajta fellelhető hájréteget tovább növelni, ezért aztán a követendő eljárás három eleme a gép-műszerpark növelése, új kórházak építése és az ellátottak számának csökkentése.
Ha ügyesen oldják meg a feladatot, akkor a népnek nem lehet pofázni, kapott CT-t, MRI-t meg sikítófrászt előjegyzésének időpontja miatt - a fizetős beteg meg átmegy a magán-egészségügybe, melynek tulajdonosi köre okozna kis meglepetést, ha nyilvánosságra kerülne.

Az első eset tiszta sor: beszerzünk, majd jön a technológiai szükségszerűségként előírt un. "visszacsurgatás", aztán a beüzemelés, melynek során hamar kiderül, hogy ha egy új műszer vagy gép mögött nem áll ott a hozzáértő orvos, akkor az csak egy darab vas.
Állhatna helyette a rendelő közepén magának a Nagy Politikusnak a megfelelő helyen arannyá fényesedett rézszobra is, mely - hasaalját megsimogatva - biztos gyógyulást hozna a betegeknek.
A kórházépítésnél ugyananez az eljárás, csak a nagyságrend tízezerszeres, majd a megfelelő betegút-karbantartás után plusz-hozadékként remek budai ingatlanok szabadulnak fel ingatlangfejlesztésnek nevezett rablások céljára.
Egyébként meg aki nem érdemli meg, az fizesse zsebből az ellátását, és ha a zsebében nincs semmi, akkor így járt - aztán vakargathatja gondterhelten erősnek éppen nem mondható érdekérvényesítő képességét.
Minek is neki az orvos, a gyógyszer kiváltására úgysincs pénze, egyébként meg egészséges életmódot folytat, sokat tartózkodik a friss levegőn és a munkahelyi étkeztetése is egészségtudatos - legelhet füvet az árokpartról...

MATOLCSY: MI, MAGYAROK ÚGY DÖNTÖTTÜNK, HOGY VÉGRE A TÖRTÉNELEM NAPOS ÉS NYERTES PARTJÁRA ÚSZUNK ÁT

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: MTI
2019.12.16.


Matolcsy György szerint 2030-ig, a következő bő évtizedben világosak a magyar célok: a legjobb öt ország közé kerülni Európában fejlettségben és életminőségben, megközelíteni Ausztriát és elérni uniós átlagokat.

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu-n hétfőn megjelent írásában összegezte a magyar gazdaság és társadalom elmúlt évtizedeinek értékelését, és az elkövetkező évtized kilátásait. „Miért is ne hinnénk Advent idején, hogy a magyar nemzet felől nézve a világot, süllyed a rossz és jön fel a jó” – tette fel a kérdést írása elején.

"Mi, magyarok úgy döntöttünk, hogy századunkban végre a történelem napos és nyertes partjára úszunk át, felelve egyben Nagy László nagy kérdésére: igen, mi visszük át a szerelmet a túlsó partra

– tette hozzá...

KOCSIS MÁTÉ SZERINT NEM JÓVÁHAGYÁSRA, CSAK ÉSZREVÉTELEZÉSRE KÜLDTÉK EL NEKI ELŐRE A JÓZSEFVÁROS ÚJSÁG LAPSZÁMAIT - JA, ÍGY MINDJÁRT MÁS

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2019.12.16.


„Nem kellett jóváhagynom, észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz

-írja hétfői délutáni Facebook-bejegyzésében Kocsis Máté fideszes országgyűlési képviselő, Józsefváros korábbi polgármestere Pikó András, a VIII. kerület októberben megválasztott első emberének állítására reagálva, aki ugyancsak hétfőn augusztus-szeptemberi belső levezéseket hozott nyilvánosságra, amelyek alapján Nyerges Zoltán, a kerületi lap korábbi főszerkesztője észrevételeket kér az újság tartalmával kapcsolatban a címzettektől, köztük Kocsistól is.

Az „észrevételezésre” – Pikó értelmezése szerint valójában jóváhagyásra – kért címzettek között egyébként ott volt Sára Botond, a polgármesteri széket Kocsistól „megöröklő” fideszes politikus, Rimán Edina jegyző és Helyi Választási Iroda vezetője, Egry Attila fideszes alpolgármester és Farkas Örs, Kocsis Máté korábbi kabinetvezetője és a Józsefvárosi Gazdálkodási Központ Felügyelő Bizottságának akkori elnöke...

MÁR TÉNYLEG OLCSÓBBAN EURÓZHATUNK - JÖVŐRE ÖSSZEHASONLÍTHATÓK LESZNEK MAJD A DEVIZAVÁLTÁSI DÍJAK IS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.17.


Hatályba lépett tegnap az az uniós rendelkezés, ami jókorát csökkent az euróügyletek díjain. A banki feltételek alapján – állapította meg az Azénpénzem.hu – az ügyfelek esetenként csak kapkodhatják a fejüket. A britek távozásával a helyzet még tovább bonyolódhat.

Mint arra korábban már felhívtuk a figyelmet, egy 2019. december 15-én hatályba lépő rendelet szerint a „pénzforgalmi szolgáltatót úgy kell tekinteni, hogy abban a tagállamban működik, amelyben szolgáltatásait a pénzforgalmi szolgáltatást igénybe vevőnek nyújtja”. Magyarul: az euróban utalás (persze ha uniós országba megy) nem lehet drágább az országon belüli forintműveletnél. Ugyanez az egységesítés vonatkozik a külföldi ATM-ek használatára is.

Több bank már ősszel közzétette új feltételeit, de nem egy akadt, amelyik még néhány nappal ezelőtt is mélyen hallgatott a változásról. Ez arra lehetett például jó, hogy elkerüljék, ügyfeleik az eurósügyleteket a kedvezőbb díjú időszakra időzítsék. Akár csapott azonban valaki hírverést, akár nem, mostanra a bankoknak alkalmazniuk kell az új uniós előírást.

Mint az Azénpénzem.hu vizsgálódásából kiderült: néhány bank csak az utolsó pillanatban hirdetett új kondíciókat, és akadt olyan is, amelyik még tegnap módosított. Tapasztalataink szerint nem zárható ki, hogy néhány változásra még a későbbiekben is sor kerül...

OTT, AHOL SZÁRAZTÉSZTÁVAL ÉS EGY ZSÁK KRUMPLIVAL SZAVAZATOT LEHET VENNI, OTT VALAMI GOND VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.12.16.


Mint az nemrégiben kiderült a 24.hu-nak köszönhetően, Wintermantel Zsolt újpesti polgármester választások előtti nyugdíjasoknak osztogatott csomagjai súlyos milliókba kerültek az adófizetők számára. Persze ezt már korábban is lehetett sejteni, hisz minden finomsággal megtöltött csomagok minden krumpliszsákról álmodó nyugdíjas elképzelését felülmúlták. Az akkor végső hajrára készülő, mindent beleadó politikus azonban elbukta a választást, ezért aztán kiderül az, hogy mennyibe is került az adófizetőknek az, hogy Wintermantel ajándékokkal szórta meg a nagyérdeműt alkalomadtán. A 24.hu információi szerint a következő összegekre bontható le a történet:

- A kávét és a teát nettó 14 948 031 forintért szerezték be, ami 50 ezer forinttal van a közbeszerzési értékhatár alatt.
- A tésztát, mézet, kolbászt és burgonyát nettó 43 464 567 forintért vásárolták az Unibond Bt.-től. Az önkormányzat szerint ennek a cégnek a fő tevékenységi köre a műszaki kutatás és fejlesztés, a fenti tétel pedig a törvény alapján valószínűleg közbeszerzés-köteles lenne, ám sem a közbeszerzési értesítőben, sem a képviselő-testület által elfogadott közbeszerzési tervben nem lelhető fel az ezzel kapcsolatos eljárás. Így a polgármesteri hivatal szerint ki kell vizsgálni, hogy vajon törvényesen szerezte-e be azt az előző önkormányzat, de az is lehet, hogy ez a tétel a kivételek közé tartozik.
- Egy szerintük Fidesz közeli céggel, a Grafcom Media Kft.-vel gyártatták le a burgonyaosztáshoz adott bevásárlótáskákat, nettó 6 427 120 forintért.
- Ezen felül az Újpest Kártyával rendelkező lakosoknak 10 ezer darab izzót is kiosztottak, ennek értéke nettó 17 894 300 forint volt.

Nem arról van szó, hogy bárki is sajnálná az ajándékokat az idősebb korosztálytól, de mégis mi szükség van egy ilyen közel 100 milliós ajándékcsomagra akkor, amikor elviekben ma jó idősnek lenni ebben az országban? Ha az Orbán-kormány nyugdíjat emelt és rezsit csökkentett, akkor mégis mi szükség van ajándékcsomagokra, vagy izzó osztásra? Ha valóban megengedhetnék maguknak ezeket a cikkeket az idősek, akkor nem állnának sorba azért, hogy ezeket átvehessék. Az emberek nem hülyék, ezzel pontosan tisztában vannak.

Külföldön azért nem szokás a hasonló osztogatás – ilyennel sem Angliában, sem pedig Spanyolországban nem találkoztam -, mert ott az emberek nem éheznek és nem kell azt sem számolgatniuk hó végén, hogy be tudják-e fizetni a számláikat időben. Európa fejlett részein egy zsák krumpliva, vagy egy kis száraztésztával nem lehet szavazatokat vásárolni, hiszen erre az emberek nincsenek rászorulva. Magyarország azonban nem egy ilyen ország, itt már pár ezer forintért is gond nélkül meg lehet győzni valakit arról, hogy voksát a Fidesz mellé tegye le, hiszen legalább abban a hónapban lesz egy kis tűzifája, vagy lesz egy kis meleg étel az asztalon...

ZÖLDKÁRTYA ÉS ELITCÉGES KIKÉPZÉS AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.12.17.


Sokak álma az amerikai zöldkártya, azonban annak megszerzése még akkor sem stresszmentes, ha az ember már kint van Amerikában. Az utolsó előtti résszel folytatódik Viktor története, melyből kiderül, neki milyen stresszt okozott a zöldkártya megszerzése, miként az is, milyen egy elitcégnél dolgozni.

Katonasors

Az USA bevándorlási rendszere nem a legkényelmesebb konstrukció azok számára, akik le szeretnének telepedni az országban. A tucatnyi vízum szinte mindegyike rengeteg korláttal és évekig tartó bizonytalansággal jár.

A bevándorlók jelentős része furcsa módon érkezik. Legtöbben talán családegyesítésen keresztül, amikor egy korábbi bevándorló 1-2 évtized után már megkapta az állampolgárságot, és azáltal kérhet zöldkártyát a rokonai számára.

Az újak később, a zöldkártya után pár évvel szintén megkapják az állampolgárságot, és kezdődik a kör elölről, évtizedes ciklusban, új és új családtagokat hozva.

Mások illegálisan érkeznek, próbálnak megélni. Az ügyesebbek és előrelátóbbak össze tudnak szedni annyi bevételt, hogy ebből adót fizessenek – igen, az USA-ban sok illegális bevándorló illegális munka után fizet adót. Ha valaki szorgalmasan dolgozik és fizet 15-20 évet, van nullánál egy kicsit nagyobb esélye erre építve zöldkártyát igényelnie.

Vannak a férj/feleség vadászok, vannak a gazdag külföldi csemeték, akiket beiratnak egyetemre, és ők egyetem után egy speciális vízummal még maradhatnak munkatapasztalatot szerezni egy rövidebb ideig, miközben próbálnak igazi munkavállalási vízumot, esetleg házastársat találni.

Én egy L-vízumnak nevezett engedéllyel jöttem, ez cégen belüli relokációs vízum „speciális” képességgel rendelkezők számára. A „speciális” nem valami különlegeset jelent, hiányszakbában dolgozó tapasztalt szakemberek könnyen átesnek a rostán.

L-vízummal 5 évet (managerek kicsit többet) lehet eltölteni az USA-ban, utána ez nem hosszabbítható, el kell hagyni egy időre az országot, ha addig nem sikerül valami jobb papírt szerezni.

Egy másik hátránya az L-vízumnak, hogy csak ahhoz a céghez működik, akinek Budapesten is dolgoztam. Sok esetben ez nem gond, egy Amazon/Microsoft kaliberű cégnél az ember boldogan dolgozik, aztán mire megvan a zöldkártya, már repülőrajtból folytatja a karrierjét ugyanott.

Az én esetemben viszont a munka konzultációs jellegű volt. Cégek bérelnek projektekre - bármelyik cég, bárhol, bármennyi időre. Ennek vannak hátrányai. Az ember nem tud sehol gyökeret verni, időről időre költözni kell, mint a katonacsaládoknak.

Ugyanakkor a zöldkártya-igénylést is jelentősen megnehezítheti, mivel ez adott hely adott pozíciójára szól. Ha egy projekt a folyamat közepén véget ér, rossz esetben újra kell kezdeni a zöldkártya-igénylést.

Az első, New York-i projektemet 7-8 hónap után leállították, még az előtt, hogy a zöldkártyát elkezdték volna intézni. Így két dolgon kellett izgulni: legyen valami új, mielőtt a cég nem hajlandó tovább tartani az USA-ban, és visszahelyez Magyarországra, és utána az megfelelően hosszútávú legyen...

IGA-ZODJ!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerzők: HERCZOG NOÉMI, MOLNÁR ZSÓFIA
2019.12.13.


Mint ismert, a múlt héten megszellőzött egy rejtélyes, a dokumentumban foglaltak szerint már október végén tárgyalt törvénymódosítás-tervezet, amelyet könnyen azonosítható stilisztikai jegyekből ítélve minden bizonnyal a kultúrpolitika legfrissebb felkentje, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős (nyilván mindenhez értő) miniszteri biztosa, Demeter Szilárd jegyzett. Az eredeti, nagyívű elképzelés számos strukturális átalakítási javaslatot vázol fel, köztük új, úgynevezett kultúrstratégiai intézményi státuszt alapítana, amelynek viselőit így jellemzi: „kulturális agytröszt: a kultúrpolitika stratégiai irányainak meghatározásához nélkülözhetetlen szakmai fundamentum, javaslatok, szektoriális és társadalmi elemzések dedikált letéteményese”. (Kiemelés tőlünk.) Emellett létrehozná a Magyar Nemzeti Kultúrközpontot, amely a könyvkultúra, az irodalom, a kortárs alkotóművészet és könnyűzene részterületeinek „széttartó szinergiáit” fogná össze (vagyis az előadó-művészet és a komolyzene például nem tartozna alá), a testület élén a PIM főigazgatójával. „Ha én valamit szeretek magamban, az a szerénység” – kívánkozik ide az örökbecsű idézet A tanúból. És az alapkérdés is, hogy ilyen piramisban hol van a minden kulturális szakágazatot átfogó szakmaiság.

Az azóta benyújtott és a bejáratott módon többséggel elfogadott „A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról” szóló (az országgyűlés honlapján megtekinthető) javaslatban ez a csúcsdísz már nem szerepel, ahogy a nagy közfelhördülést kiváltó NKA-átalakítás sem. Hogy ez elsősorban a Független Előadó-művészeti Szövetség aktivizmusának, az ismert és kedvelt színészek mozgósító erejének, a szerdán több mint ötvenezer aláírást számláló petíciónak, a hétfő esti – többek között Pintér Béla nagyszerű alakításának köszönhetően (még sok ilyet, bár lehetőleg ne terepen) komolyságában is szórakoztató, igazi – részvételi népszínházi eseménynek is beillő tüntetésnek (tekintsük ezt most a szükségesnek ítélt, de elmaradt társadalmi egyeztetés fórumának) eredménye-e, nem tudhatjuk. Viszont legalább a független színházak kicsit fellélegezhetnek, hiszen az NKA elképzelt átalakítása – a szakkollégiumi rendszer felszámolása, a miniszter döntési jogköre „a Nemzeti Kulturális Tanács adott kulturális szakágazatért felelős tagja javaslatára vagy ad hoc jellegű véleményező bizottság javaslatára figyelemmel”, a működési támogatás megszüntetése – alapvetően őket sújtotta volna halálos ítélettel. Nem úgy az önkormányzati fenntartású színházak – mit szépítsük, ez a módosítás elsősorban a budapesti művészszínházakat (értsd: nem szórakoztató, nem felemelő nemzeti értékeket hirdető stb.; a minőség piha) célozza, azokat, amelyek teljes vállszélességgel beleálltak a hétfői megmozdulásba: a Katonát, az Örkényt, a Radnótit. A többi fővárosi (vagy vidéki, fideszes önkormányzattól függő) kőszínházról nem érdemes beszélni, hiszen hallgatásukból úgy tűnik, nemigen érzik a fenyegetettséget. Vagy mert tudnak valamit, vagy mert már csendben megkötötték különalkuikat. Persze attól még lehetnének szolidárisak, végtére is itt olyan ügyekről beszélünk, amelyek az egész szakmát érintik, legyen szó nagy múltú repertoárszínházról vagy fiatal független társulatról. Vagy nem? (Mindeközben abszurd, hogy a több színházat fenntartó főváros is csupán informális forrásból jutott hozzá a tervezethez.)...


EZEK MOST A LEGJOBB KÖNYVEK – ITT A MAGYAR NARANCS LEGÚJABB IRODALMI SIKERLISTÁJA - ÍGY SZAVAZTAK A KRITIKUSOK A LEGÚJABB MAGYAR SZÉPIRODALMI MŰVEKRŐL.

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: KŐRIZS IMRE
2019.12.16.


Mostani tizenegyes listánkon a holtversenyek szeszélyéből tizenhárom könyv szerepel: ilyen még nem volt. Az utóbbi hat évben a leg­alacsonyabb pontszám, amellyel fel lehetett kerülni, tizennyolc volt; ha most is ez lenne a határ, akkor még a következő hat könyv is szerepelne a listán: Babarczy Eszter: A mérgezett nő, Szántó T. Gábor: Európa szimfónia, Csabai László: A vidék lelke, Bánki Éva: Összetört idő, Bödőcs Tibor: Meg se kínáltak, Moesko Péter: Megyünk haza.

Az is szokatlan, hogy egyszerre két esszékötetet is beszavaztak a kritikusok, és verseskönyvből sem gyakran szokott öt felkerülni: az átlag három és négy között van, a rekord a hat, amit eddig kétszer sikerült beállítani. De nézzük a listát!


1. Barnás Ferenc: Életünk végéig (Kalligram) 105 pont

2. Térey János: Nagy tervekkel jöttem Rosmersholmba (Jelenkor) 70 pont

3. Závada Pál: Hajó a ködben (Magvető) 61 pont

4. Láng Zsolt: Bolyai (Jelenkor) 45 pont

5. Nádas Péter: Leni sír (Jelenkor) 36 pont

6. Szeifert Natália: Mi van veletek, semmi? (Kalligram) 34 pont

7. Balla Zsófia: A darázs fészke (Kalligram) 33 pont

8. Nemes Z. Márió: Barokk femina (Jelenkor) 33 pont

9–10. Keresztesi József: Inverz Ophelia (Jelenkor) 29 pont

Peer Krisztián: Nem a sajátod (Jelenkor) 29 pont

11. Krasznahorkai László: Mindig Homérosznak (Magvető) 28 pont

Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt (Magvető) 28 pont

Schein Gábor: Megleszünk itt (Magvető) 28 pont

A szavazóknak minden alkalommal a közelmúltban (a legutóbbi szavazás lezárulta, jelen esetben május közepe óta) első kiadásban megjelent szépirodalmi vagy azzal határos műfajú kötetet kell megnevezniük és sorrendbe állítaniuk a magyar irodalom köréből, az elsőnek 15, a másodiknak 10, a harmadiknak 6, a negyediknek pedig 3 pontot adva.

A lista összeállításában szavazataikkal részt vettek: Bárány Tibor, Bedecs László, Bódi Katalin, Csáki Márton, Csehy Zoltán, Darab Ágnes, Deczki Sarolta, Demény Péter, Faragó Kornélia, Fehér Renátó, Görföl Balázs, Gyárfás Orsolya, Hutvágner Éva, Jánossy Lajos, Kálmán C. György, Kling József, Krupp József, Krusovszky Dénes, László Ferenc, Lapis József, Maruszki Judit, Németh Zoltán, Radics Viktória, Szolláth Dávid, Szűcs Teri, Vásári Melinda...


REMÉNYTELENÜL LESZAKADVA – AZ ORBÁN-KORMÁNY MEGPECSÉTELTE A MAGYAR DIÁKOK SORSÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.12.17.


Annak kell örülni, hogy nem romlott tovább a színvonal – így fogalmazta meg egy pedagógus egy közösségi oldalon a PISA-teszt 2018-as, Magyarországra vonatkozó eredményeinek kapcsán a véleményét, és ha zanzásítani kéne a számok mögötti tartalmat, valóban erre a következtetésre lehet jutni. Magyarország 2000, azaz a mérés elindulása óta részt vesz a PISA-vizsgálatokban. Ha az eredményeket távlatba helyezzük, azt látjuk: azokból visszatükröződnek az oktatásban évtizedek óta jelen lévő problémáink. A tét hatalmas: a közoktatás egyik feladata, hogy tudással készítse föl a gyerekeket, valamint segítse őket készségeik fejlesztésével, hogy a bennük rejlő tehetség, potenciál kiteljesedhessen felnőtt életük során. Ehhez az oktatásnak is folyamatosan fejlődnie, változnia, alkalmazkodnia kell, nem véletlen, hogy a fejlett országokat egyre inkább foglalkoztatja az, hogy a negyedik ipari forradalomnak nevezett hatalmas átalakulás során miként kell az oktatási rendszerüket átalakítani, sikeresebbé tenni.

E cél elérésében segíti a tagállamokat az OECD által rendezett, háromévenként ismétlődő PISA-mérés a maga hatalmas adatbázisával és elemzéseivel. A PISA a világ legátfogóbb kutatása a 15 éves diákok szövegértési, számolási és természettudományos képességeiről. Azoknak a kormányoknak, amelyek bizonyítékokra támaszkodva szeretnének hatékonyabb oktatást működtetni, ez hatalmas kincsesbánya: a mérés során ugyanis rengeteg országspecifikus adat és idősoros elemzés keletkezik. Ezek mind-mind alkalmasak arra, hogy az oktatási rendszereket folyamatosan a tényekhez hangolják. És ez annak ellenére igaz, hogy a PISA-mérést joggal éri bírálat is. Azért például, mert nehezen összehasonlíthatók az adatok akkor, ha minden évben más országok vesznek részt a vizsgálatban, a résztvevő országok száma ugyanis évről évre növekszik. Az évek közötti pontszámokat is nehéz összehasonlítani, hiszen a tesztek is változnak. A PISA ugyanakkor azért rendkívül fontos, mert nem a diákok lexikális tudására kíváncsi. A gazdasági-munkaerőpiaci elvárások alapján összeállított tesztben inkább azt mérik, hogy a megszerzett ismereteket a diák tudja-e alkalmazni a gyakorlatban...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 11. – ARANY, TÖMÉNY, VIRRGACS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.17.


Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy áliccsunk keresztet a homokozóba, mer mostanába mindenhová álittanak, mise maraggyunk ki. Nem tudom, minek álitunk oda keresztet, nem lehet majd dömperezni rendessen, de aztán rájöttem, mer hallottam, hogy a dadus suttogta a takarittó nénive, hogy megin jön aza bácsi, aki már hozott gumilabdát, meg akivel elmentünk migráncsnézőbe is. Az szereti az ijjen keresztezés, ezt suttogta a dadus a takarittó néninek, az Ibojnéni meg nekiát ácsóni a keresztet, szögeeet, kalapáát, hogy a Pityu aszonta, hozzájuk is mehetne, mer az aptya hetek óta képtelen förakni egy képet a falra, ott esnek keenek benn a zelőszobába.

A Kisböske okoskodott, hogy ojan most a Zibojnéni, minda Jézuska apukája, aki ács vót, az is szögeet meg kalapáát, eszt tanitotta nekik a papbácsi a hittanon, meg, hogy a kisjézus mingyá megszületik a jászolba, gyönnek hozzá kirájok, visznek neki aranyat, merő a szegények kirája. A Pityu vitatkozotvele, hogy nemis aranyat visznek neki, hanem töményet meg virrgacsot, legalábbis a zaptya eszt szokta mondani, meg röhögött ilyenkor mindig. Mindeggy, az Ibojnéni ácsót, szát a forgács, asztán, amikor készen vót, vitte ki a homokozóba a vállán. Néhányszor elesett vele, hogy a dadus álitotta talpra, asztán fölálították a keresztet a homokozó közepibe, éppen időbe, mer megérkezet a képviselőbácsi pont.

Na, megin hozza a labdákat, monta a Pityu, de nem hozott, a Kisböske aszitte csokit ad neki, de nem adott, hanem át ott, és aszonta énekejjünk, ájjunk fő, és rikácsót, valami nélküledet, de senkise tutta miaz, csak a Zibojnéni, úgy énekeet, hogy fönnakattak a szemei. Néküledeztek ezek ketten, a Pityu meg elunta magát, ment a sarokba a dömeperért, mire a Zibojnéni kéccségbe esve monta neki, akkor már maraggyon is ott éstérgyepüjjön, ha ijen tulok, hogy megmer moccanni a néküled alatt. A Pityu térgyepűt, a képviselőbácsi meg mesét keresztyén kultúráró, migrácsijós nyomásró a kerittésné, senkise értette, csak az Ibojnéni vigyorgot neki, úgy nézett rá, mind a zapu a zanyura a zesküvői fotón...

BOSSZÚBÓL ÉS GYŰLÖLETBŐL MEGVEZETVE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.12.16....2018 novemberében tíz szakkollégium közös nyilatkozatban állt ki a CEU mellett, azt állítva, a Soros György által alapított egyetem maradása Magyarország alapvető érdekének számít. Nyolcan pályáztak NTP-SZKOLL-ra, közülük

- az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma 2018-ban még 2,2 millió forintot 2019-ben már csak 500 ezret;
- az ELTE Eötvös József Collegium 2018-ban még hárommillió forintot, 2019-ben már csak 700 ezret;
- az Eszterházy Károly Egyetem Kepes György Szakkollégium 2018-ban 1,7 millió forintot, 2019-ben 500 ezret;
- az SZTE Eötvös Lóránd Kollégium a 2018-ban kétmillió forintot, 2019-ben 500 ezret;
- a Simonyi Károly Szakkollégium 2018-ban még 1,75 millió forintot, 2019-ben már csak 500 ezret;
- a Corvinus Egyetem Társadalomelméleti Kollégiuma 2018-ban még 2,3 millió forintot, 2019-ben már 700 ezret nyert el.
- Két aláíró, a BME Liska Tibor Szakkollégium és az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégiuma tavaly nem nyert, idén egyaránt a minimálisan a megítélhető összeget, 500 ezer forintot kaptak.

Egy hónappal a szakkollégiumi levél után, 2018 decemberében a CEU bejelentette, hogy Budapestről Bécsbe költözteti az amerikai akkreditációjú képzéseit.

A bosszú minisztériuma. Fejétől bűzlik… Hát még a főfejtől mennyire! Ebben az a legbotrányosabb, hogy van egy miniszter, aki professzor meg doktor meg a SzűzMária tudja ki. De alapjáraton orvos. Olyan orvos, aki a megtorlásra, betartásra alakította ki egész személyiségét. Pontosan egy olyan minisztériumban, ahol stratégiai ágazatokat kellene európai színvonalra fejleszteni – nagy szakértelemmel, kiváló munkatársakkal. Nem bírja, nem bírják, és ez Orbánnak is tetszik. Ő akarja így. Azt kell most mondanom, hogy nem csak senkiházi szakember, hanem nulla, piti bosszúálló kormánytag a Kásler. Is. Úgy teszi mindezt, hogy a bibliai tanításokat mindennap okádja ki a szájából. És pontosan a keresztényi igéket sárba taposva működik az orbáni rendszerben a tárcavezető – lerombolva oktatást, egészségügyet, mindent, amihez hozzájut.

Kásler Miklós az orvos és az ember: olyan erkölcsi hulla, aki abból él, hogy minél kártékonyabb legyen az emberekkel szemben. Atyaisten! Ki gondolta, hogy a leggonoszabb, legrosszindulatúbb embereket emeli a hatalomba az a sok vak Fidesz-hívő. És még most is csak kevesen kapcsolnak: piti, az ország vezetésére alkalmatlan maffiózókat ültettek a hatalomba. Nem látják még mindig, hogy a diktatúrában a segget nyalók, a pénzzel karbantartott Orbán-szolgák megtorolnak mindent és mindenkit, aki és ami ellenükre van; akinek más a véleménye, az ízlése és főleg mások az etikai normái.

Szégyen és gyalázat ez az orvos és miniszter is, nem igazán tudom eldönteni, hogy a szélsőjobbra sodródva vagy a keresztény maszlagba belebolondulva lehet mégis az ország egyik vezetője. Mindegy is miért, de aktív résztvevője minden gazságnak, ami történik: egy orvos kormánytag, aki naponta vágja pofán az egyenlőséget, az emberi szabadságot, a demokráciát. Tudják mit? Erre az orbáni hűbérúrra egy egeret sem szabadna rábízni. B*ssza meg, az is élőlény!

...

MÁTRAI ERŐMŰ: ITT VANNAK A HIVATALOS SZÁMOK A KATASZTRÓFAVÉDELEM ÁLTAL MÉRT SZENNYEZÉSRŐL

ÁTLÁTSZÓ / ADATIGÉNYLÉS
Szerző: BODOKY TAMÁS
2019.12.15.


Egy hónapja közérdekű adatigénylésben kértük a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a Mátrai Erőműben vizsgált, meg nem nevezett gázszennyeződésről készült mérési jegyzőkönyveket. A most megkapott összefoglaló táblázatokból kiderül, hogy a kén-hidrogén, a foszfin és a nitrogén-monoxid jelenlétére vonatkozó értesüléseink helytállóak voltak:...

A CSALÁDI TERHEK TARTJÁK FOGVA A MUNKA NÉLKÜL MARADT FIATALOKAT

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.12.17.


- Magyarországon egyre több fiatal talál munkát, miközben egyre kevesebben tanulnak. 

- Akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, azok főleg a családi, ápolási feladatok vagy betegség miatt maradnak otthon, miközben senkitől nem kapnak igazi segítséget.
- A roma fiatalok egyre könnyebben helyezkednek el, de ebben még mindig nagy szerepe van a közmunkának, ahová sokan úgy kerülnek be, hogy megszakítják a középiskolai tanulmányaikat.
- A Munkaerőpiaci Tükör idei kiadása szerint sok képzéssel, kompetenciafejlesztéssel és mentorálással lehetne javítani a helyzeten.

Bár az utóbbi évek gazdasági fellendülése munkához juttatta a fiatalok egy jelentős részét, még mindig sok olyan 15-29 éves ember él Magyarországon, aki se nem dolgozik, se nem tanul. Őket NTND-nek, vagy angolul NEET-nek szokás rövidíteni (nem tanuló, nem dolgozó, illetve not in education, employment or training).

A fiatalok 18,6 százaléka tartozik ide, ami az uniós átlagnál, de még a cseh és lengyel adatnál is több. Pedig az NTND-arány leszorítása nemcsak azért fontos, hogy aktuálisan minél kevesebben kallódjanak odahaza vagy az utcán, hanem azért is, mert aki a pályája elején hosszú ideig munkanélküli, az jó eséllyel később is nehezen talál majd munkát, vagy ha mégis, rosszabbul fog keresni...

ORBÁN ÚGY VAN EURÓPÁVAL, MINT AZ EGYSZERI HÜLYEGYEREK A BÚGÓCSIGÁVAL: HA NEM ÉRTI, ELRONTJA

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.17.


Magyarországnak nem jó, hogy Orbán Viktor a miniszterelnöke. Orbánnak nem csak azért kell távoznia, amit már régen tudunk róla és tettestársairól: hogy szétlopták az országot, lerombolták a jogállamot, padlóra küldték az egészségügyet, az oktatást, romlott a versenyképességünk, megvetett, lesajnált páriái lettünk a világnak.

A mi országunk miniszterelnöke úgy működik, mint egy középkorból ránk maradt király: a hozzá hű nagyurak között szétosztotta az országot. Csókosok kapták a zsíros falatokat, miközben a gyakorta hivatkozott magyar embereknek a szerény alamizsnának sem nevezhető moslék jutott. Épp csak annyi, hogy ne haljanak éhen. Ennyi magyar ember utoljára Horthy kormányzása idején éhezett és fázott, ekkora nyomor utoljára a múlt század húszas-harmincas éveiben volt Magyarországon.

Magyarországnak ma olyan miniszterelnöke van, aki utálja az Európai Uniót. Zavarja őt, hogy ott a döntések nem vezényszóra, hanem demokratikusan születnek. Nem tárgyalni jár Brüsszelbe, hanem hadakozni, nem megegyezni akar, hanem ellenkezni. Magyarország miniszterelnöke azt teszi Európával, mint az egyszeri hülyegyerek az értelmi képességeit meghaladó búgócsigával: ha nem érti, hogyan működik, elrontja...


ÉLJEN ÉS VIRÁGOZZÉK A MAGYAR FOCI...

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Szerző: DÉSI JÁNOS
2019.12.16.


Aki szegény, meg úgy járt. Ki mondta neki, hogy legyen szegény? Jól tudjuk, hogy gazdagnak lenni már csak anyagi szempontból is sokkal kifizetődőbb.

Vegyünk két össze nem tartozó dolgot! Az egyik, hogy agyba főbe épülnek a stadionok, ezeket éjjel nappal ki kell világítani, mert ugye ha büszkék vagyunk valamire, akkor pénz nem számít. Számolatlanul ömlenek a milliárdok a fociakadémiákba határon innen és túl, aki egy egyenest tud a labdába rúgni, máris milliókat kereshet, tovább is van, mindjam még. Van itt pénz elég, mert a miniducse állítólag érdeklődik a futball iránt – meg szerintem, Vitéz László szép szavával élve, lopikálni is szeret. És kedvenc sportja is elég alkalmasnak tűnik ehhez.

A másik, hogy a kórházak eszköz-beszállítóinak súlyos tizmilliárdokkal tartozik a kormány – mert miért ne tartozna?

Az orvosok fizetése és munkakörülményei olyanok, hogy a hétből most éppen hat traumatológus mondott föl az egyik kórházban. De minek is kellene annyi orvos?

Sebaj, egy törvénnyel most valószínűleg sokezer, soktízezer szegény embert zárnak ki az egészségügyi ellátásból, de semmi izgalom, a háromszáz forintos vizitdíj népe most otthon üldögél, és várja a sültgalambot, amelyik már igazítja a lábszárvédőjét és rövidesen kifut a pályára, hogy síkhülye dalokkkal vegzálja a nagyérdeműt – ugyanott irredentizmus kapható.

Egészségügy – ugyan már! Aki annyit ér, amennyit egy horthysta trafikügyi miniszter az úgyis magánrendelő, magánorvos, külföld – és nyilván nem a sarki SZTK.

Aki szegény, meg úgy járt. Ki mondta neki, hogy legyen szegény? Jól tudjuk, hogy gazdagnak lenni már csak anyagi szempontból is sokkal kifizetődőbb.

Miért nem tetszenek a Felcsútban focizni? – a felcsúti foci az igen! Futódomb 106 millióért – a hülyének is megéri. A megvesztegetési pénzeket TAO-ként kéretik abba a nagyon mély zsebbe behelyezni. Aztána túlárazott projektek pénzén igazságosan megosztozunk, igaz, don Corleone?

Gyárts bőrfocit, lábszárvédőt, Turul tipusú mackóruhát, pályamelegítő rendszert, stadiont világítással – az a menő most, nem az orvosi gyógyszerek!

Sej, haj sose halunk meg – éljen és virágozzék a magyar foci és az ő kis istene.

A stadionok országa a diktatúra országa, de mi így szeretjük.

A MEGÉRINTŐDÉS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.12.16.


Sokan gondolják azt, hogy a karácsonyi adományozási időszak, pláne ha ilyen odafordulás van az alapítvány felé, és ennek köszönhetően tud adományozni, az egy örömteli esemény.

Tulajdonképpen az is, hiszen nagy az öröm minden adomány érkezésekor, és folyamatosan nézzük a bankszámlánkat is, naponta összegzünk, számolunk, vásárolunk, szortírozunk, csomagolunk…és szállítunk is. De ez az öröm furcsa ilyenkor… mert keserűséggel vegyül, és gyakran ez kerekedik felül, könnyeket csalva a mi szemünkbe is.

Bár a családgondozásunk, kríziskezelésünk folyamatos, ilyenkor azért jóval több családhoz bekopogunk, és így döbbenünk rá újra és újra, mennyire sok gyerek él elkeserítő körülmények között ma Magyarországon. És a 27 településen kívül, ahol ilyenkor megfordulunk, ömlenek a levelek, mindenfelől.

Persze ilyenkor nincs idő és energia arra, ami egyébként minden más esetben a megszokott út: lecsekkolni a segítségkérőt, igaz-e amit ír, vagy csupán a túlélési stratégia ebbe az irányba tör utat, és ismeretlenül, segítséget kérve, drámai képet festve a helyzetükről próbálnak minél több támogatáshoz hozzájutni, mert ez így könnyebb, mint bármi más. Mert sajnos ez is a probléma része. De talán ezért sem kellene ítélkeznünk, mert az ember már csak ilyen, a könnyebb utat keresi mindenhol.

Most enélkül is adunk, amennyit a támogatások engednek, más falvakba is. Sokan keresnek minket az adományozói oldalról is, és mi, mintegy kapocs a két világ között, közvetítünk.

Most nem is teszek mást, csak idemásolok pár üzenetet, levelet. Mert mindennél többet elmondanak ennek az egésznek az érzelmi oldaláról.

Az első egy kolléganőm üzenete. Este írta, mert napközben nem tudta elmondani::

“A néni 70 éves. Daganatos beteg. Tavaly hallott rólunk egy ismerősétől, hogy milyen kedvesek, aranyosak vagyunk. Segítettünk neki ismeretlenül is. Egy évet várt a néni, hogy felhívjon bennünket. Tavaly még nem mert. Mondtam, hogy nem tudom megígérni, hogy tudunk segíteni, stb. Erre azt mondta, hogy Ő még sosem kért, ápolónőként dolgozott. Kevés a nyugdíja és ezért kért volna tőlünk. Tudja hogy nagyon sokan vannak akik rászorultak, jobban mint Ő. Megérti, de azt sem bánja, hogyha nem tudunk neki segíteni. Segítsünk annak aki rászorultabb. Elcsuklott a hangja és sírt. Utána mondta, hogy ne haragudjak hogy hívott, de nagyon kilátástalan a helyzete. Ledolgozta az életét. Ő nem gondolta, hogy ilyen helyzetbe fog kerülni, Ő mindig segített másokon. Mondtam, hogy segítünk. Lehet, most egy kicsit össze vissza írom, de még most is könnybe lábad a szemem ha rá gondolok. Sajnos nem csak azok a rászorultak akiknek gyermekei vannak, hanem a nyugdíjasok is. Sok a munka a postázással de látatlanul is rengeteg szeretetet kapunk. Megerősít abban, hogy jó segíteni. Főleg mikor küldik a fotót a csomagok bontásáról. Azt hiszem ennyi. A kicsi segítség jól jön. Sok kicsi sokra megy. Megható.”

A második egy kedves támogatónktól jött, akinek megköszöntem, hogy mellettünk van, és segít. Ezt válaszolta: “Örökké,míg élek.Papa tavaly elment,még maradok egy kicsit.Bár többet tudnék segíteni.”

A harmadik egy levelet záró sor. Elírás, de mégsem mulatságos. Most nem. Nagyon nem.“Előre is köszönöm szíves meg érzését.”

Vagy itt egy facebook üzenet egy kolléganőmnek, egy kisgyerektől, aki meghallotta, hogy a faluban kapnak ajándékot. Este tízkor, és reggel fél hatkor is írt. Mert ennyire izgatott volt:

“Csókolom. Máma fogja (hozni) a csomagot?” “Nem tudom, abba a faluba nem én megyek.”“Akor ki? És mikor jön ki hozánk. ???”

“Csókolom. Kérdezhetek valamit? Hogymáma fogják kiküldeni az ajándékot? Máma fogják? Én csak kérdezem…Máma fogják kiküldeni az ajándékot vagy hétfőn?”

Nézem minden este a fotókat, amit a csomagok átadásakor készítenek a kollégáim. Nézem ma is a maszatos arcú kisfiút, aki szorítja a szaloncukros zacskót. Két kis kezével tartja, eltökélten, szorosan. Mosolytalanul. Így csak az tud nézni, aki ritkán kap. Aki nem akar osztozni. Nem irigység ez, valami más. Nem tudom pontosan megfogalmazni, csak érzem, ahogy nézem, gombóc lesz tőle a torkomban.

És nézem a másikat is, öt-hat éves lehet, a kis csomagolt beiglit óvatosan az arcához emeli, és áhítattal szagolja. Meg őt is, aki a cipősdoboz-ajándékot hitetlenkedve magához öleli…közben mezítláb áll a kövön, a lehangoló szegénységben.

Van, ahol látom az örömöt az arcukon. Van, ahol nem. A szenvtelen, “mindenmindegy” arc a legrosszabb. Látom a szorítást, amiben biztosak akarnak lenni: ez az övéké. Az ő ajándékuk.

Kellene örülnöm, örülnünk, hiszen hála a támogatóknak, tudunk segíteni. De évről évre nehezebben bírom. Összetöri a lelkemet a karácsony.

SZABAD SZEMMEL: BUDAPEST ÉS SZÖVETSÉGESEINEK LÁZADÁSÁRÓL SZÓLT MINDEN A NYUGAT-EURÓPAI SAJTÓBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
201912.17.


A négy főpolgármester összekapaszkodása érdemben borzolta a populista kormányok kedélyét.

New York Times: Brüsszel és az ő árnyéka

A négy visegrádi ország fővárosának polgármesterei úgy gondolják, hogy a nagy települések önkormányzatai csodákra képesek olyan területeken, mint a klímaváltozás, az EU-nak éppen ezért kellene megkerülnie a támogatások folyósítása során az adott kormányokat, írja a New York Times. A tudósítás ezt emeli ki Budapest, Pozsony, Prága és Varsó első emberének tegnap létrejött összefogásából, hozzátéve, hogy az unió mind a négy államot a demokratikus normák megszegésével vádolja. A házigazda, Karácsony Gergely úgy fogalmazott az eseménynek otthont adó CEU-n, hogy a kérdés az, ki tud-e lépni Brüsszel a saját árnyékából és közvetlenül finanszírozni bizonyos programokat. Egyes tagállamok úgy látják, hogy a pénzeket attól függően kellene elosztani, betartják-e az országok a jogállamot. A Fidesz és a PiS tagadja, hogy lebontaná a fékeket és ellensúlyokat. A négy polgármester azzal is érvelt, hogy az ellenzék kezén levő fővárosoknak nem kellene szenvedniük egy olyan politikáért, amelyről nem tehetnek. Továbbá felhívták a figyelmet, hogy a populista vezetés gyakorta saját helyzetének megerősítésére és a barátok meggazdagodására használja fel az uniós forrásokat. Az EU-nak már csak ezért is ki kellene hagynia a játékból a hatalmat a nagyon várt fejlesztési támogatások elosztásából, közvetlenül a nagy városoknak utalva az alapokat. Annál is inkább, mert ott sokszor koncentráltan jelentkeznek a legsúlyosabb társadalmi és környezetvédelmi gondok.

Bloomberg: Hídfőállások lennének

A visegrádi államok fővárosai egyesítik erőiket populista kormányaik ellen: létrehozták a szabad városok szövetségét, hogy az ellenállás fészkeiként működjenek a nacionalista központi hatalom ellen, amely teljesen átalakította az EU keleti szárnyát, írja a Bloomberg. Meg kívánják védeni a közös értékeket, köztük a szabadságot, az emberi méltóságot, a demokráciát, az egyenlőséget, a jogállamot, a szociális igazságosságot, a toleranciát és a kulturális sokszínűséget. Emellett el akarják élni, hogy közvetlen támogatást kaphassanak Brüsszeltől, miután egyes államok megpróbálnak pénzt kisajtolni az ellenzék vezette fővárosi önkormányzatokból. A jelentés megjegyzi, hogy az olyan nacionalista és bevándorlásellenes vezetők, mint Orbán és Kaczynski megszilárdítják uralmukat és szembemennek a demokratikus játékszabályokkal. Karácsony Gergely kijelentette, hogy a hegemóniára törekvő populizmus nem tudja legyűrni a nagy településeket. Azok hídfőállásként működhetnek, ahonnan meg lehet fordítani a demokrácia válságára utaló jeleket. A hírügynökség jelképesnek nevezi, hogy a megállapodást éppen azon a Közép-Európai Egyetemen kötötték meg, amely távozásra kényszerült Orbán Soros-ellenes kampánya, illetve az akkreditációs szabályok megszigorítása után. 

Guardian: Kérdés, utat találnak-e a vidékhez

A lap szigetnek nevezi Budapestet, Pozsonyt, Prágát és Varsót az illiberális viharban, miután a négy főváros bejelentette, hogy szövetkezik a közös értékek védelmében, a régió populista nemzeti kormányai ellen, írja a Guardian. Egyben szeretnék, ha a jövőben közvetlenül, a kormányok kikapcsolásával kaphatnának pénzt az uniós pénzeket, miután az állami vezetést azzal vádolják, hogy korrupt és politikai alapon osztja szét a brüsszeli szubvenciókat. Karácsony Gergely 10 év után az első vereséget mérte a szélsőjobbos, populista Orbán Viktorra, aki a bevándorlás-ellenes retorikára épít. A polgármester ezzel szemben azt ígéri, hogy Budapest nyitott, türelmes marad, és a környezetvédelemre összpontosít. Az EP tűz alá vette Magyarországot és Lengyelországot a jogállam miatt, miközben az egész térségben kétségek merültek fel az ügyben, miként használják fel a kormányok az EU-s alapokat, amihez korrupció gyanúja társul. A mostani, budapesti megállapodás azt tükrözi, hogy a négy ország az utóbbi években sűrűn lépett fel illiberális szolidaritási csoportként, amivel kiváltotta Brüsszel rosszallását. Orbán a hét végén Temesváron azt állította, hogy olyan régiót kell építeni, amely az egyik legsikeresebb lesz a világon. A tényleges víziója azonban az illiberális demokrácia, amely a keresztény értékek sajátos értelmezésén alapul. Ezek az államok megosztó retorikát alkalmaznak, hogy félelmet keltsenek a bevándorlókkal és a kisebbségekkel szemben. Ehhez képest a négy polgármester a tolerancia és a sokszínűség mellett áll ki. Karácsony győzelme óta az Orbán-kabinet olyan törvényekkel rukkol ki, amelyek a jelek szerint korlátozni igyekeznek Budapest önállóságát, megerősítenék a központi hatalom ellenőrzését a színházak fölött és gátolnák, hogy az ellenzék szövetségre tudjon lépni. Az egyelőre nem világos, hogy az önkormányzati választásokon aratott sikerrel a kormányellenes tábor utat talál-e a vidékhez. Sőt, még az is lehet, hogy az eredmény csak ráerősít a város-falu ellentétére, amit a populista körök előszeretettel lovagolnak meg...