2020. április 4., szombat

KINEVETSZ A VÉGÉN?!

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2020.04.04.A Klubrádió kabaréműsora.

ITT HALLGATHATÓ MEGSAJÁT EMBEREI ÉBRESZTETTÉK RÁ ORBÁNT, HOGY A VÍRUS ITT VAN A NYAKUNKON

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2020.04.04.


- A járvánnyal érkező kollektív félelem meglepte Orbán Viktort.

- Kásler Miklóst a vírus megjelenése utáni héten levették az ügyről, annyira alkalmatlannak bizonyult a krízis kezelésére.

- A kormánypártokban nagyobb volt az ijedtség mint a kormányfői stáb körül, a KDNP-s képviselők már hetekkel ezelőtt szigorúbb intézkedésekért lobbiztak.

- Orbán a válság elején lassan reagált, aztán időt nyert, és újratervezett.

- A felhatalmazási törvény benyújtásával visszavette az irányítást, megszívatta az ellenzéket, és a védekezés élére állt.

- Azért is ragaszkodott a korlátlan felhatalmazáshoz, mert válsághelyzetben saját kétharmada is meginoghat.

- A törvény elfogadása óta a miniszterelnök magabiztosabb, mint valaha.

„Ez nem olyan, mint a migráció. Nem lehet minden pillanatban uralni. Veszélyt jelent mindannyiunkra; azokra a képviselőkre is, akiknek szavazniuk kell, és akik közül többen félnek; féltik a családjukat.

A Fidesz egyik képviselőjének közvetlen munkatársa írta le így a hangulatot a frakció környékén, ahol március első és második hetében komoly riadalmat váltott ki a koronavírus – egészen addig, amíg a kormányfő élére nem állt a helyzetnek.
  

ITT OLVASHATÓ

FŐTT BÉKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: GOITEN VERA
2020.04.04.


...A gazdaság hasít, a külföldi befektetők hazánkat választják a gyáraik telephelyéül, munkahelyteremtés, olyan kedvezőek itt a körülmények, egymillió munkahely, egy hét alatt rend lesz. A te többdiplomás gyereked is külföldre ment takarítani egy jobb élet reményében? Érthetetlen! A szomszédé is, a körzeti orvosé is, sőt a körzeti orvos is, hát miért nem veszik ezek tudomásul, hogy itthon kell helyt állni, miért nem hálásak, hogy az ország egyre jobban teljesít, igenis jobbanteljesít, langyos víz, megszoktuk.
Itt jó, itt megvédenek, itt gondoskodnak rólunk, itt nem bánthat se piréz, se migráncs, minket nem vehet meg a Sorosgyörgy és a Brüsszel, rajtunk nem uralkodhat senki, csak akit mimagyarok magunknak választunk. Mit számít, hogy a munkánkból nem élünk meg, hogy a gyerekünk hazafias testnevelést tanul a megye egyetlen még egyházi kézre nem adott középiskolájában tudományos tények helyett, akkor is jobbanteljesít, langyos víz, megszoktuk.
Itt olyat nem lehet, azt egészen biztosan nem lehet, a katonák csak a vírus miatt járkálnak az utcákon egyre nagyobb létszámban, az intézmények élére csak a vírus miatt kerültek rendvédelmi tisztek szakemberek helyett, a rendeleti kormányzást csak a vírus miatt kellett korlátlan ideig bevezetni, a tájékoztatás szabadságát csak a vírus miatt kellett korlátozni, a langyos víz qrvaforró lett hirtelen, úristen, ezt nem lehet kibírni. Most már hiába a vergődés, a kétségbeesett kuruttyolás. A békacomb Európa kulturáltabb csücskeiben is ínyencfalatnak számít, itt is lesz, akinek egy kis kaviárral, ezüstvillával ízleni fogunk…

KENTAURBESZÉD - NÁDASDY ÁDÁM: LONDONI LEVÉL - A HIBERNÁLÓ METRÓ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: NÁDASDY ÁDÁM
2020.04.04.


Amikor Nyikita Hruscsovot váratlanul leváltották a Szovjetunió éléről (kollégája, Leonyid Brezsnyev megpuccsolta), a nagyanyám azonnal lement és vett öt kiló cukrot. Emlékszem, hogy ezt mulatságosnak találtam: cukrot? Ha bajok tűnnek föl a láthatáron, mi nyalakodni fogunk? De ő, két világháborúval a háta mögött, türelmesen elmagyarázta, hogy a cukor egyfelől nagyon tápláló, tehát éhezés ellen életmentő, másfelől jól eltartható, tehát ideális a bespejzolás céljára. Ez 1964-ben volt. Ma is bajok tűnnek föl a láthatáron, de itt Londonban nemigen halmoz föl senki cukrot. Talán az is számít, hogy a cukornak az utóbbi évtizedekben nagyon rossz lett a sajtója, mindenki igyekezett leszorítani a cukorfogyasztást, no meg hát éhezésről csak nagyon keveseknek van fogalma. Egyébként az idősebb angolok még emlékeznek az 1974-es cukorhiányra, amikor pánik alakult ki, az emberek elkezdtek cukrot felvásárolni attól félve, hogy nem lesz cukor, amitől persze nem lett cukor, hiszen nincs az a jól működő gazdaság, amely hirtelen ennyi cukrot tudna piacra dobni. 

De most nincs pánik, vagy csak kicsit. A koronavírus (egyelőre?) nem jár áruhiánnyal itt Angliában. A pékek sütnek, a boltokba rendesen szállítják az árut. Van üres polc – tegnap nem volt liszt itt a sarki boltban, de ez nyilván azért van, mert sokan otthon sütnek-főznek ahelyett, hogy a munkahelyi vagy iskolai menzán étkeznének. Nagy divat lett az otthoni kenyérsütés. Inkább attól félnek a kereskedők, hogy az emberek keveset vásárolnak, nem jönnek. És valóban: sokan ráébrednek, hogy nem muszáj mindennap friss tejet inni, hogy meg lehet lenni fagylalt nélkül, meg túró nélkül, meg gyümölcs nélkül. Sör nélkül kevésbé, az állítólag még jobban is fogy – hát igen, sokat ülnek a tévé előtt, ahhoz meg sör kell. Amiből nagyon sokat vesznek, az a vécépapír, bár az nem gyógyítja a vírust. Lehet, hogy összetévesztik a vérhassal? 

London életéhez, összképéhez nagyon hozzátartozik a közlekedés, jobban, mint más városokéhoz. Tele van vasúttal, metróval, és az emeletes piros buszok is a londoni táj jellemzői. Ez részben azért van, mert London nagy kiterjedésű – mintha Budapest részének számítana Szentendre és Monor, Dunakeszi és Érd. Ezt mifelénk nem egyetlen városnak, hanem agglomerációnak nevezik, de itt az egész agglomerációt Londonnak hívják. (Ebben élnek 10-12 millióan.) Ekkora területet hálóz be a metró, az „underground” és az „overground”, utóbbi olyan, mint Pesten a HÉV, persze sávosan növekvő tarifával. Ezért olyan feltűnő, hogy a metrókat a járvány miatt megritkították, nem járnak a hétvégi éjszakaiak sem, amik pár éve nagy vívmányként megindultak ebben az egyébként korán fekvő városban. Olyan, mint a téli álmot alvó („hibernáló”) állatok, például a pocok, mely úgy lehűl, hogy a szíve percenként csak kettőt-hármat dobban, hogy azért életben maradjon. A Northern Line metró itt mifelénk a szokásos 2-3 percenként helyett 10-15 percenként jár. A legtöbb metrókocsi így is üres, a kintebbi vonalakon, ahol már fönn fut a felszínen, néha galambok szállnak be és mennek egy-két megállót (ugyanezt mutatták Pesten is a 4-6-os villamoson!). A belvárosban, ahol az állomások közelebb vannak, némelyiket bezárták: a legszimbolikusabb a Bank állomás bezárása, amely normálisan a Citynek, tehát az üzleti és banknegyednek az örökösen nyüzsgő átszállóhelye, négy vonal találkozik itt. Most sehol senki. Bejelentette a közlekedési vállalat, hogy az utasforgalom a szokásosnak 10 (!) százalékára esett vissza...

MÁR NINCS SZÜKSÉG KOLLABORÁNSOKRA, ORBÁN ELVESZI TŐLÜK A JÚDÁS-PÉNZT, LEÉPÍTI AZ ELLENZÉKET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.04.


Miután egy katonai junta van kiépülőben Magyarországon, s Orbán totális és korlát nélküli uralma fennmarad a járvány után is, nincs tovább szüksége a kollaboráns ellenzéki pártokra, illetve megváltozik a nyílt diktatúrában azok szerepe is. Ezért Orbán a hadi költségvetés átcsoportosítása során megvonja az ellenzéki pártok támogatásának 50 százalékát.

A propaganda szerint a “politikai pártok” támogatását felezi meg, de a “Fidesz” és a “KDNP” (ezek gyakorlatilag nem is létező pártok) nem ebből él, ezért a támogatás csökkentése az ellenzéki pártok ellehetetlenítését jelenti.

Ez azt jelenti, hogy nincs szükség a nyílt diktatúrában az ellenzékre, nem kell Orbánnak etetnie őket, hogy a demokrácia hamis látszatát fenntartsák, és a rendszernek hamis legitimációt nyújtsanak. Ez eddig is kidobott pénz volt, de a látszat megőrzése miatt Orbán kénytelen volt erről az összegről lemondani. A parlamenti álellenzék, amelyet elsőszámú felelősség terhel azért, hogy az ország idáig jutott, és még most sem tudja, hogy Magyarországon 2010 után államcsíny történt (államellenes bűncselekményt hajtottak végre), egy törvénytelen hatalom önkényuralma zajlott eddig is a demokrácia díszletei között, mindent a pénzért tett.

Be is vallották, hogy az Orbán által részükre juttatott állami támogatás miatt nem bojkottálhatják a rendszert. Nem vonulhatnak ki a díszletparlamentből, részt kell venniük egy csaló választáson, amelyen előre be van állítva Orbán mindenkori kétharmados győzelme. Kénytelenek a rendszer hamis legitimációját nyújtani, és azt a látszatot kelteni, mintha Magyarország egy demokratikus ország lenne. Különben nem kapják meg a pénzt. Most, hogy Orbán a világjárványt kihasználva levetette a báránybőrt, megszünteti a demokratikus díszleteket is, és egy totális nyílt diktatúrát vezetett be, az álellenzéki pártok legitimációjára nincs szükség. A mór megtette kötelességét, a mór mehet. Aljas és mocskos feladatukat ellátták, mennek a levesbe. Várható volt, hogy így lesz...

LÉNÁRD RITA A FÜLKÉBEN: KIZSIGERELT ÁLLAPOTBAN TALÁLTA A KORONAVÍRUS AZ EGÉSZSÉGÜGYET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2020.04.04.


A Magyar Orvosi Kamara alelnöke szerint az életünk már akkor sem lesz ugyanolyan, mint régen, ha vége a koronavírus-járványnak. Abban pedig, hogy hazánk hogyan vészeli át a járványt, a szakemberhiány mértéke lesz a döntő. Ez a Fülke, a hvg.hu közéleti podcastja.

Az őszinte beszéd a legfontosabb egy világjárvány idején -

mondta Lénárd Rita.

Podcastunk vendége ő, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, belgyógyász főorvos.

Adásunkban szóba kerül majd, hogy:

- Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint felesleges lenne az egész országot tesztelni,
tényleg ellaposodott-e a járványgörbe
, és mi lehet ennek a haszna,
van-e szakmai párbeszéd a Magyar Orvosi Kamara és az Operatív Törzs között, illetve
mikorra lehet ennek vége.

Erre mondta azt a MOK alelnöke, hogy

az életünk már akkor sem lesz ugyanolyan, mint régen, ha vége a koronavírus-járványnak...

TGM: ORBÁN JUNTA-VEZÉRKÉNT AKARJA MUTATNI MAGÁT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.04.04.


„Megtörtént velünk, amitől a rendszerváltás óta sokan féltek, hogy a pluralisztikus, jogállami fejlődés megáll, a visszájára fordul, és olyan állapotba kerülünk, amikor nincs alkotmányos védelme, törvényi garanciája az egyéni szabadságjogoknak. Ez megtörtént. Ebben élünk most.” Így nyilatkozott a Hírklikknek Tamás Gáspár Miklós, filozófus. Azt mondta: ma Magyarországon alkotmányon kívüli állapot van, a világ demokratikusabb fele megvetéssel és undorral gondol arra, ami Magyarországon történik – és Orbán Viktorra.

Önt idézem. Három évvel ezelőtt azt nyilatkozta a bevándorlókkal kapcsolatos nemzeti konzultációról, hogy az elmebajt az Orbán-kormány teszi járvánnyá. Most járvány van, elmebajjal együtt?

– Hagyjuk ezt… Járvány van, és a legfontosabb tény, hogy mindannyiunknak védekezni kell, viselkedni, fegyelmezetten védekezni. És igen: szükség lenne önfegyelemre, összetartásra – ezekről a kormánypárt is beszél –, ugyanakkor ez a kormánypárt a különféle intézkedéseivel, gesztusaival saját maga akadályozza, hogy az emberek hajlandóak legyenek bizonyos fokig eltekinteni a politikai ellentétektől, és a veszélyben összefogni. Ennek pedig a legnagyobb akadálya – mint mindig – maga Orbán Viktor...

LENIN-FIÚK KONTRA MUCSAIAK – MÁR 30 ÉVE MEGJELENTEK A GYŰLÖLETPOLITIKA CSÍRÁI

24.HU
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2020.04.04.


„Egyik pártnak sincsenek mucsai ambíciói” – jegyezte meg ironikusan, „az élc kedvéért” Antall József, az MDF elnöke abban a televíziós vitában, amit Kis Jánossal, az SZDSZ elnökével folytatott 1990 áprilisában, a két választási forduló között. Merthogy a választásnak akkor két fordulója volt, és a pártvezetők nyilvánosan vitatkoztak egymással. A Rendszerváltás30 sorozatunkból Lakner Zoltán írása...

KÖZÖS KÖZLEMÉNYBEN TILTAKOZNAK BUDAPEST ELLENZÉKI POLGÁRMESTEREI A KORMÁNY MEGSZORÍTÓ CSOMAGJA MIATT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.04.04.


Hosszú közleményben reagált a kormány legfrissebb vírusellenes lépéseire Budapest 14 ellenzéki polgármestere. A tiltakozó szöveg legfontosabb állításai:

- A magyar önkormányzatok pártállástól függetlenül erőn felül harcolnak a járvány ellen.
- Az ország ipari szerkezete miatt a nagyvárosok, azon belül a fővárosi kerületek különösen érintettek.
- Az egészségügyi és szociális válság kezeléséhez a kerületi önkormányzatok nehogy nem kaptak anyagi segítséget a kormánytól, de elég információt sem.
- A kormányszervek annyira nem kommunikálnak a veszélyhelyzetben, hogy a helyhatóságok konkrét kérdéseire sem válaszolnak gyakran.
- A háziorvosok, ápolók és szociális ellátásban dolgozók védőfelszerelést is minimálisan kaptak a kormánytól, a kerületek magukra és a fővárosra számíthatnak.
- Más európai kormányoktól eltérő módon a magyar nem állja a kieső bérek fedezetét.
- Csalódtak, hogy a kormány egy szerintük “igazságtalan megszorító csomaggal” kezelné a válságot.
- Azért tartják igazságtalannak, mert a nyereséges multik és bankok ugyan helyesen vannak benne, de a fizetők közül “kimaradtak azok a gazdasági szereplők, akik az elmúlt években szinte kizárólag állami és uniós forrásból tettek szert hatalmas vagyonokra.”
- És nem fújták le a tervezett, főleg sportcélú látványberuházásokat sem.
- Azt is megszorításnak tartják, hogy a kormány elvenné a gépjárműadót az önkormányzatoktól.
- Utóbbi szerintük “veszélyezteti, helyenként ellehetetlenít az önkormányzatok járvány elleni védekezését és szociális válságkezelését.”
- A megszorítás kárvallottjai az egészségügyi ellátás, az idősgondozás és a gyermekétkeztetés lehetnek...

RÁADÁS: ELEFÁNT A NAPPALIBAN!

INDEX / STENK
Szerző: MG
2020.04.04.


Koronavírusos időkben, a lakásba zárva az emberre különösen ráfér egy kis minőségi szórakozás. Bár igény lenne rá, az Indexen egyelőre nem kísérletezünk más műfajokkal: este háromnegyed 8-kor ma is komolyzenét közvetítünk a Budapesti Fesztiválzenekar próbaterméből. Biztos vannak, akiknek a klasszikus zene, pláne mondjuk egy vonósnégyes legalább olyan idegen a lakásban, mintha egy hatalmas szürke állat legelné épp a sarokban a kókuszpálmát, de az ajánló címével nem az ő helyzetükre, hanem az utolsó darabra utalunk...

Ahogy a járvány kitörése óta megszokhatták, a karanténkoncert azt jelenti, hogy nem a zenekar, hanem annak zenészei adnak elő kamarazenét. A koncertet az alábbi linkre kattintva az Index Facebook-oldalán is hallgathatják, ott a zenét szöveges szakkommentfolyammal kísérjük, hogy aki szeretné, kicsit beavatottabbnak érezhesse magát.

Ha nem akar lemaradni a koncertről, kérjen itt ebben a lenti posztban értesítőt!

...
ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

A LEGFRISEBB NARANCS

MAGYAR NARANCS
Szerző: MANCS
2020.04.02.


Interjú
„Nem tartozik a rendszerhez”
Ascher Tamás rendező

Sokan a legnehezebb éveiknek tartják a színművészeti főiskolán/egyetemen eltöltött időszakot. A színészképzés pedagógiai módszereiről, az iskolai személyiségformálás lehetőségeiről az intézmény tanárát, korábbi rektorát, a Katona József Színház főrendezőjét kérdeztük.

Sarlós Gábor
A közös halmaz
A járvány tanulságai és a klímaváltozás elleni harc

A globális koronavírus-járvány néhány hét alatt elérte azt, amit a globális klímamozgalom több év alatt sem: gyökeresen átalakította a bevett egyéni, közösségi és kormányzati viselkedési formákat, és pillanatok alatt tudatosította, hogy egy katasztrófa megállítása érdekében minden érintett szereplőnek cselekednie kell.

Fodor Tamás
Kóma és remény
Járványnapló

„Midőn ezt írtam, tiszta volt az ég…”. És éppen színházi világnap volt. Más estéken ilyenkor, mielőtt az előadás elkezdődik, fel szoktuk olvasni egy-egy színházi ember keserűségében is reménykedő sorait arról, hogy a színház minimum „szentély”, de mindenképpen „halhatatlan”.

Sándor Judit:Testbeszéd
Tömeges emberkísérlet

Sosem szerettem azokat az extrém filozófiai példázatokat, amelyek – az utilitarista erkölcs szemléltetéseképpen – az emberi életek számszerű összemérésén alapulnak. Talán a legismertebb ezek közül az elszabadult vasúti kocsi története.

A szerk.
Milyen sztrádán?

„Úgy dolgozom, csinálom az akcióterveket, irányítom az operatív törzset és a készletgazdálkodásra is úgy hozok döntéseket, hogy igyekszünk a járványt lassítani” – mondta hétfőn a parlamentben a koronavírus elleni küzdelem és nem mellesleg az ország törvényesen felhatalmazott egyszemélyi vezetője.
A szerk.
A tapson túl

Szép gesztussal kedveskedik országunk lakosságának érző szívű hányada az egészségügyi dolgozóknak, akik, hogy a legfelsőbb fórumról promotált katonai nyelvezettel éljünk, a frontvonalban harcolnak az elpusztításunkra felsorakozott, láthatatlan, aljas gyilkosokkal.

POLITIKA

Lengyelország: elnökválasztás járvány idején
Ki maradjon otthon?

Lengyelországban a kimutatott fertőzöttek száma kedd reggel 2132 fő volt, 31-en haltak meg. A gyülekezést korlátozták. De az ország vezetői szerint semmi akadálya annak, hogy május 10-én – és ha második forduló szükséges, 24-én – megtartsák a köztársaságielnök-választást.

Szabotálja a kormány a strasbourgi ítéletek végrehajtását
Mintha itt sem lennénk

Kirívóan alacsony százalékban hajtja végre Magyarország a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéleteit. Kormánypárti körökben már azt is felvetették, hogy kivonhatnánk az országot a bíróság joghatósága alól.

30 év múltán – az első szabad választás
A jövő kísértetei

Magyarországon 1990. március 25-én és április 8-án, két fordulóban rendezték meg az első szabad választásokat. Hogyan jutott el e pontig az ország, miről szólt a kampány, és hogyan alakult ki a végeredmény?

Interjú
„A társadalom túlélése a tét”
Andor László közgazdász a járvány hatásairól

A járvány munkahelyekre gyakorolt hatásáról és az EU válságkezeléséről kérdeztük a Budapesti Corvinus Egyetem korábbi tanszékvezető docensét, az Európai Progresszív Tanulmányok Alapítvány főtitkárát, valamint egykori foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadásért felelős uniós biztost.

KULTÚRA

Karantén
Carson Coma

Lemez
Puccini: A Nyugat lánya

Lemez
Myrkur: Folkesange

Lemez
DJ Bootsie: Allegro Identity

mi a kotta?
Megcsalnak az emlékei

Lemez
Bevált és újító
Pearl Jam: Gigaton

A Pearl Jam előző, Lightning Bolt című lemeze kapcsán jegyeztük meg 2013-ban, hogy Kurt Cobain és Layne Staley halála óta az Alive című dal már amolyan extra jelentéssel, vagy ha úgy tetszik, jelentőséggel bír.

Interjú
„Bennünk volt és utat keresett magának”
Balla Gergely, Czakó-Kuraly Sebestyén – Platon Karataev

Mindketten pszichológusok, mindketten énekelnek és gitároznak. A koronavírus-járvány elsöpörte lemezbemutatójukat, amelyre pedig már hónapokkal korábban elfogytak a jegyek. De Atoms című új albumukat így is kiadják rövidesen, miközben remélik, hogy minél hamarabb visszatérhetnek a színpadra.

Folyóirat
Rubicon 2020/2–3. – Ezer esztendő


Képregény
Judge Dredd – Minden birodalom elbukik

Könyv
Másokban megmosott arc
Grecsó Krisztián: Magamról többet

A költői visszatérés kockázatos mutatvány, ennek egyik példája az utóbbi évekből Parti Nagy Lajos Létbüféje. A lírikusként indult, irodalomtörténetileg is jelentős költői életművén 2003-ig szisztematikusan dolgozó szerző tizennégy, műfaji és műnemi kísérletezéssel töltött év után jelentkezett ismét verseskötettel, melyet nagy várakozás előzött meg.

tévésmaci
Tevekaraván

tűrés a présben
Kész felzárkóztatás

Rádió
A tengeri sün és a korallhalak
Pszichológusi segítség a Kossuthon

Arról már mindenki mindent elmondott, hogy milyen a karanténlét „belülről”. Tették ezt annak ellenére, hogy mindenki más is nagyjából ugyanabban a helyzetben van, mint ők. Ez a monotonitás az egyik érdekes (bosszantó) mellékjelensége a vírushelyzetnek: nemcsak a mozgásterünk szűkült le radikálisan, de a beszédtémáink is meglehetősen kevés változatosságot mutatnak.

Színház a képernyőn
A füstölt lazac íze

Az online streaminget már a vírusválság előtt is használták egyes társulatok. A mostani helyzet viszont nem hagy választást: sokak számára a közvetítések, a bejelentkezések lehetnek a továbbélés záloga. A színház mindig a jelenre reagál – most az otthon ülő néző igényeihez kell alkalmazkodnia.

Rudolf Péter pályaképe
Szerencsés Péter

Színpadon és filmen az évek múlásával ábrándos kamaszból dörzsölt életismerővé meg borostás slemillé alakult. Pályája során volt már vígszínházi üdvöske, nemzedéki dühök színrevitelének szerencsés kezű rendezője, gyakorlott improvizátor és persze büfékocsis Lali is.

ÉLET + MÓD

chili&vanília
Karanténkantin 2.
Egy nudli, egy gnocchi

étel, kihordó
Trófea

Interjú
„Napi öt-hat pohár tej”
Réthelyi Orsolya, az ELTE néderlandisztika tanszékének vezetője a hollandiai gyerekvonatokról

Száz éve indultak el az első gyermekvonatok – egyebek mellett – Hollandiába, ahol több hónapra fogadtak be családok háborús borzalmakat átélt, segítségre szoruló gyerekeket. Egy évtizedig jártak a vonatok oda-vissza, a programról azonban csak most kezdi kideríteni a kutatás a részleteket.

A járvány és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok
Védtelenül

Ha a járvány elhúzódik, tömegek kerülhetnek kilátástalan helyzetbe. De róluk, a szegényekről és más veszélyeztetett társadalmi csoportokról – a szociális intézményekben élőkről vagy a hajléktalanakról – nem vagy alig szólnak a hírek.

50 éve indult a budapesti metró
Brezsnyev beelőzte

A fővárosi első metrószakaszt 20 év alatt építették meg. Sztálinista nagyberuházásnak indult, a Kádár-korszak „fiatalos lendületének” szimbólumává vált, és föld alatti volta ellenére teljesen megváltoztatta Budapest arculatát.

Konyhai kémia LXI. – Kenyérsütés otthon
Sikértörténet

A kényszerű bezártság miatt is sokak szenvedélye lett a kenyérsütés. Biztosan nem árt tudni, hogy mi történik közben a tésztával.

BLOG

Tévésorozat
Marianne

Tévésorozat
Tigrisvilág

Film
A dolgok így vannak
Paddy Breathnach: Rosie

Négy gyereket hurcol szállásról szállásra a két, erőt meríteni már csak az egymás iránti szeretetből tudó szülő, Rosie és John Paul. Nem hajléktalanok, csak nincs hol lakniuk. Bérleményükből ki kellett költözzenek, s mert a dublini önkormányzat felvette őket valamilyen listára, így meg-megalhatnak olcsó hotelszobákban.

Tévétorrent
Egy DCI, egy DS
White House Farm

Mélységes mély a brit rendőrsorozatok kútja, mondjuk nyugodtan feneketlennek, amiért nem lehetünk eléggé hálásak.

EGY KIS SEGÍTSÉG A KORONAVÍRUS-STATISZTIKÁK ÉRTELMEZÉSÉHEZ

444.HU
Szerző: SARKADI ZSOLT
2020.04.04.


Csütörtök este elérte az egymillió főt a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte, a halottaké pedig már napok óta 50 ezer fölött van. Az emberek jelentős része Magyarországon és a világ legtöbb államában otthoni és nemzetközi statisztikákból követi a koronavírussal kapcsolatos fejleményeket, az államok és nemzetközi szervezetek által publikált számok alapján ítéli meg a helyzet súlyosságát, és ezekre gondol akkor is, amikor a jövőre vonatkozó becsléseket olvas. Nem árt azonban tisztázni néhány dolgot, mielőtt ezeknek a számoknak túl nagy jelentőséget tulajdonítanánk.
Mennyi fertőzött van a világon?

Egészen biztosan sokkal több, mint amennyi a nemzetközi összesítésekben szerepel, ezek ugyanis csak azokat a személyeket tartalmazzák, akiknek igazoltan pozitív lett a koronavírus-tesztjük. Az úgynevezett COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírusról sajnos még nagyon keveset tudunk, az eddigi kutatások azonban egyetértenek abban, hogy a fertőzés az emberek túlnyomó többségénél (egyes mérések szerint 80 százalékánál) enyhe tüneteket produkál vagy teljesen tünetmentes, sőt 50 éves kor alatt kb. a fertőzöttek ötöde produkál egyáltalán bármilyen tünetet. A tünetmentesekben az esetek többségében fel sem merül, hogy teszteltetniük kellene magukat.

Ez egyrészt jó hír, hiszen azt jelenti, hogy a világon élő emberek túlnyomó többségének nem kell olyan nagyon féltenie magát a vírustól, másrészt viszont rossz, mivel a sok tünetmentes hordozó nagyon gyorsan megfertőzheti azokat, akiket tényleg veszélyeztet a vírus, az időseket és a betegeket...

FŐ A FÉLELEM

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2020.04.03.


...Magyarországon a kormány mondja meg, hogy meddig akar magának kétharmadot. Várjunk tőle önmérsékletet?

Hogy a járvány maga mekkora veszélyt jelent, azaz mekkora a fertőzöttek száma és ehhez képest a munkaképtelenné tévő súlyos tünetek és halálozások aránya, azt senki sem képes felmérni, sehol a világon, mert nem lehet tudni, hányan kapták meg a vírust. Talán Izlandot kivéve, ahol a lakosság számához képest viszonylag sok (364 000-ből 2000) tünetmentes embert teszteltek, és ennek alapján a betegek arányát valamivel több mint egy százalékra becsülték. Izlandon három halott van, ami egészen kicsi halálozási arány. Annyi biztos, és távol-keleti példák mutatják, hogy az „agresszív” tesztelés, valamint a szigorú karanténszabályok fékezik a járvány terjedését.

A magyar kormánynak azonban a jelek szerint még a közelítőleges tisztánlátás sem célja. Nem véletlen, hogy az egymillió főre jutó „megerősített esetek” száma kisebb, mint bárhol a környéken, viszont ehhez képest a halálozási arányszám nagyobb, mint bárhol a környéken. Vagyis, a kormánynak európai viszonylatban páratlanul kevés fogalma van annak a járványveszélynek a mértékéről, amire hivatkozva európai viszonylatban páratlanul antidemokratikus jogkört kaparintott meg magának. Azonkívül, hogy jogi eszközökkel ismeretlen időre körülbástyázta a kétharmadát, éppenséggel az az érdeke, hogy a szavazókat bizonytalanságban, tehát félelemben tartsa. A szavazók nagy része pedig éppen ezt szereti; a liberális demokrácia elvont normáinál jobban érdekli, hogy a kemény kezű állam vigyázzon rá a homályban leselkedő veszélyekkel szemben.

A NER vezérkarának égből jött ajándék a koronavírus-pánik: a politikában a liberális berendezkedés megmaradt sallangjaitól is meg tudnak szabadulni, a gazdaságban pedig élénkítés címén tehetnek egy lépést a tíz főnél nagyobb cégek maffiaállamosítása felé, legalábbis ha a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kormányközelinek rémlő „gigantikus” ,mentőcsomag-javaslatát nézzük, ami állami tulajdonrészért ígér kölcsönt „életképes” vállalkozásoknak. Az MKIK feje már a szakképzés 2013-as tönkretételével (állítása szerint: reformjával) bizonyította mindenre kiterjedő szakértelmét, a mostani javaslat pedig – túl a homályos fogalmakkal űzött vajákoláson („kényszerszolidaritás”, „mutltiplikátor, begyűrűző hatás”) – gyanúsan olyan, mint egy mára szokásos gyakorlat legalizálása: helyi NER-potentát kinéz magának egy virágzó kis- vagy középvállalkozást, elküldi a lófejet a cégtulajdonos ágyába, aki aztán vagy lemond az élete munkájával felépített tulajdon egy részéről, vagy tönkremegy. A törvény első visszhangjait nézem, elég gyakori a hitlerezés. Gondolom, szellemileg kényelmes és izgalmas is. De hát ez nem 1933 Németországa, hanem 2020 Magyarországa. Nyugalom és ébrenlét, ha javasolhatom. A veszély nem a történelem megismétlődése, hanem egy rossz posztkommunista politikai és gazdasági rendszer végső ki- és beteljesedése.


TIBORCZÉK 2 MILLIÁRDOT KAPNAK KIKÖTŐRE, 10 ÉVRE TITKOSÍTJÁK A BUDAPEST-BELGRÁD VASÚTÉPÍTÉST

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2020.04.03.


444: Kétmilliárd forintos állami támogatást kap kikötőfejlesztésre Mészáros és Tiborcz közös vagyonkezelője

A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében két balatoni kikötő fejlesztéséhez nyert el mintegy kétmilliárd forint támogatást az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. két leányvállalata – tette közzé az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán. A társaság tájékoztatása szerint a balatonfüredi kikötő teljes körű felújításához összesen 999 millió 963 ezer forint pályázati támogatást kap a Solum-Invest Kft., míg a balatonvilágosi Club Aliga üdülő területéhez tartozó kikötő fejlesztéséhez 999 millió 921 ezer forint pályázati támogatást ítéltek meg a PRO-MOT Hungária Ingatlanfejlesztő Kft.-nek. Az Appeninben Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is tulajdonos.

Hvg.hu: Tíz évig titkosak lesznek a Budapest–Belgrád vasútépítkezés iratai

A Budapest–Belgrád vasútvonal magyar-kínai együttműködésben zajló újjáépítésével „összefüggésben megkötött szerződésekben és a szerződés előkészítésével, megkötésével kapcsolatos iratokban, valamint az ezekkel összefüggő döntések megalapozását szolgáló iratokban foglalt adatok megismerése Magyarország külpolitikai, külgazdasági érdekeinek illetéktelen külső befolyástól mentes érvényesítését veszélyezteti, azok megismerése iránti igény teljesítését annak keletkezésétől számított tíz évig meg kell tagadni” – ezt tartalmazza a beruházásról benyújtott törvényjavaslat. Mészáros Lőrincék több cége is részt vesz az építkezésben.

24.hu: Boldog István mentelmi jogának felfüggesztését kéri Polt Péter

Simonka György után újabb fideszes parlamenti képviselő lehet gyanúsított uniós pénzek elcsalása miatt. A Legfőbb Ügyészség közleménye szerint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) egyes pályázatai kapcsán merült fel bűncselekmények gyanúja. Az eljárás adatai szerint Boldog István a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.

Mfor.hu: Közel 20 milliárdos közbeszerzést nyertek meg Mészáros Lőrincék Győrben

A Budapesti Értéktőzsde honlapjára szerda kora délután felkerült rendkívüli tájékoztatás szerint a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Opus Global Nyrt. egy részben közvetlen tulajdonában álló cége megnyerte a nettó 19,5 milliárd forintot érő „győri vízi élménypark kialakítása” elnevezésű projekt közbeszerzését a győri önkormányzattól, amit még az előző – szexbotránya miatt lemondott – fideszes polgármester, Borkai Zsolt írt ki. A Modern Városok Program keretében zajló munkákban az Opus tulajdonában lévő Euro Generál Kft.-t a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. segíti majd.

Index: Újabb cégeknél jelent meg a katonaság

Csütörtöktől 93-ra nőtt azon vállalatok köre, amelyeknél a létfontosságú magyar vállalatok biztonságáért felelős akciócsoport döntésének eredményeként honvédelmi irányító törzsek segítik a biztonságos és zavartalan működést az ország ellátásbiztonságának érdekében. A listára frissen felkerült cégek között A listán élelmiszeripari, szállítmányozási és vegyészeti cégek szerepelnek, például a Globus Konzervipari Zrt., a Waberer’s és az Alkaloida Vegyészeti Gyár Zrt.

BUKTA IMRE: REAGÁLOK ÉN A VÍRUSRA, DE CSAK MANDINERBŐL, OLYKOR MAGAM SZÁMÁRA IS ÉSZREVÉTLENÜL

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2020.04.04.


Az ember az evolúció csúcsán képzelte magát, de most kénytelen elgondolkodni a helyén a természetben, miután ez a mikrogömböcske elhatározta: lelövi, kitömi őt. Karanténes, telefonos Nagyinterjú a magyar vidék festő dokumentaristájával.

Fél?

Vírusilag? Nem. Vírusilag nem félek. Pedig amúgy hipochondernek gondolom magam, az első gyanús jelre futok orvoshoz, néha alaptalanul, olykor alappal. De most valahogy úgy vagyok, ha elkapom, hát, elkapom, megadom magam a sorsnak. Hát mit csináljak?

A magyar falu első számú kortárs festő dokumentaristájaként lassan negyedszázada visszaköltözött szülőfalujába, Mezőszemerére. Azóta önkéntes karanténban él, vagy ha úgy tetszik, „hómofiszban” dolgozik. A vírussal változtak a hétköznapjai?

Azért a párommal, Rékával föl-följártunk Budapestre, tömbösítve a teendőket, összekötve a kiállításokat színházlátogatással és élelmiszer-beszerzéssel. Ezek most elmaradnak. Kibírható.

Mezőszemere hogy éli meg a vírusparát?

Itt amúgy sincs nagy élet az utcán, estére mindenki bezárkózik.Még azt a szokásos néhány lődörgőt sem látni, aki máskor sötétedés után botorkál hazafelé az ivóból, hiszen a vírusveszély miatt a kocsma is lehúzta a rolót.De legalább piacunk van, jó piac, egész pontosan egy stand a faluház udvarán, ahol szerdánként kipakol az árus, a bejáratnál fertőtlenítő, bent legföljebb két vásárló tartózkodhat. Réka jár ki, meséli.

Ön nem mozdul ki?

Igazából nem. Lefoglal a kert, metszegetem a fákat, épp a pónyik almánál tartok, régi magyar fajta, az erdélyi almák királyának mondják, zöldessárga, nagy méretű, savas-édes, eláll, bírja a fagyot, Székelyföldről szereztünk be pár éve néhány csemetét, most értek meg a metszésre, komoly öröm ez nékem...

TÖBB EZER MASZKKAL ÉS ARCVÉDŐ PAJZZSAL LÁTTAK MÁR EL KÓRHÁZAKAT A MAGYAR ONLINE KÖZÖSSÉGEK

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2020.04.04.


Az utóbbi napokban Magyarországon is óriási energiákkal indultak be az adományokon alapuló, online közösségi kezdeményezések, hogy 3D nyomtatás segítségével plexi arcvédő pajzsok és maszkok készülhessenek és nyújthassanak védelmet az arra leginkább rászorulóknak: a koronavírus elleni harc frontvonalában küzdő orvosoknak, mentősöknek, ápolóknak, patikusoknak, idősotthonok segítőinek.

Magyar leleményesség a koronavírus ellen

A Maszkot Mindenkinek! nevű Facebook-csoport életre hívója, Vincze Katalin egy 3D nyomtatásról szóló cikk elolvasása után döntött úgy, hogy egy helyre gyűjtve a lelkes önkénteseket ezt a technológiát használja arra, hogy felvegye a küzdelmet a koronavírussal.

Egy 3D nyomtatással foglalkozó, egy fröccsöntő, egy munkaruházatot gyártó céggel és sok száz önkéntessel karöltve jelenleg azon munkálkodik, hogy kidolgozza az arcmaszkokba kerülő, lehető legbiztonságosabb szűrőt, hogy aztán elkezdődhessen a sorozatgyártás. Ha sikerül néhány napon belül legyártaniuk a prototípust, és végigmenniük a megfelelő engedélyeztetési folyamaton, utána azonnal megkezdődhet a maszkok készítése – mondta az eredetileg közgazdászként dolgozó Vincze Katalin a Qubitnek.

A 3D-nyomtatott maszk megvalósulását elsősorban ez a két akadály hátráltathatja, ugyanis a finanszírozás közösségi alapon történik. A csoport felhívására reagálva már több százan jelezték, hogy rendelnének efféle maszkot, és adományoznának belőle a koronavírus-járvány frontvonalában küzdő kórházi dolgozóknak, rendőröknek, mentősöknek és bárkinek, akinek ez segítheti a munkáját.

A csoportot szeretné elindítani a Hack The Crisis nevű, 48 órás online hackatonon is, amelyet április 3-a és 5-e között rendeznek meg, és célja, hogy magyar fejlesztők olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel támogathatják a koronavírus okozta nehéz helyzetben a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, oktatási intézményeket és egyéb közösségeket.

Néhány napja indult útjára a 3D nyomtatás a koronavírus ellen nevű Facebook-csoport is, amelynek már több mint kétezer tagja van – ők szintén önkéntes alapon igyekeznek elsősorban plexi arcvédő pajzsokat gyártani, majd szállítani a rászoruló egészségügyi intézményeknek. A csoportban az ország területéről bárki ajánlhat fel alapanyagot – például a kifogyóban lévő plexianyagokat – vagy 3D-nyomtatási, esetleg lézervágási munkálatokat, a kórházak és egyéb egészségügyi szervezetek pedig immár szervezett formában jelezhetik igényeiket a csoport adminisztrátorai felé...

SZÁZEZREKET NEM LEHET ÁLLAMI SEGÍTSÉG NÉLKÜL HAGYNI - INTERJÚ SURÁNYI GYÖRGY VOLT MNB-ELNÖKKEL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.04.04.


Az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések iránya jó, a mértéke azonban nem elegendő, az állásukat vesztő százezereket pedig nem lehet támogatás nélkül hagyni - mondta Surányi György a Népszavának.

Csütörtökre halasztottunk a beszélgetésünket, arra számítva, hogy többet tudunk mára a kormány gazdasági csomagjáról, ám csalódnunk kellett. Nem vagyunk késésben? 

Ez nem lóverseny! Az lenne a fontos, hogy egy hatékony, a válság hatásait erősen csillapító csomagot sikerüljön összeállítania a kormánynak. Nem a késlekedés a fő probléma, hanem az elmúlt napok eseményei, mindenek előtt a forint árfolyamának összeomlása, amely jelentősen erodálja a gazdaságpolitikai döntéshozók, mindenek előtt az MNB hitelét. 

Mi történt a forinttal az elmúlt napokban, hetekben? Miért kényszerült kamatemelésre az MNB? 

A kamatemelés, amire az MNB – minden korábbi ellenállása ellenére – rákényszerült a héten, hosszú ideje érett. Magyarország az elmúlt három évben egy kifejezetten kedvező konjunkturális környezetben érthetetlen módon erőteljes prociklikus gazdaságpolitikát folytatott. Vagyis akkor fűtötték túl a magyar gazdaságot, amikor az magától is normálisan működött volna. Kétszer olyan gyorsan növekedtünk, mint ami organikusan, egyensúlyt megőrizve, hosszú távon fenntartható lenne. Egyik eleme volt az extralaza monetáris politika, amely Európában, vagy talán a világon is leglazább kondíciókat működtette. Sehol ilyen magas negatív reálkamat nem volt, az infláció hónapról-hónapra gyorsult – egyre lazábbá téve a monetáris politikát. Minél inkább eltértek a magyar reálkamatok a nemzetközi trendektől, annál nagyobb nyomás alá került a forintárfolyam. A hazai deviza három év óta trendszerűen gyengül - a régiós folyamatoktól függetlenül. Idő kérdése volt, hogy az ultra alacsony reálkamatok, a relatív laza költségvetési politika, a jegybank ellentmondásos kommunikációja mikor váltja ki a piacok reakcióját. Ennek időpontját megjósolni nem lehetett előre, ez a mostani válság adta meg a végső lökést. 

Többen a felhatalmazási törvénnyel is összefüggésbe hozzák a forint gyengülését. Ön osztja ezt a véleményt? 

Lehet, hogy egyes politikai döntések sem segítenek, de ez az összeomlás be volt kódolva az elmúlt három év gazdaságpolitikájába. A roppant alacsony kamatszint nem volt összhangban a magyar gazdaság állapotával. A hét közepi kamatemelés megoldja a forint problémáit? Az az érzésem, hogy még nincs az út végén a MNB. Szembe kell néznie azzal, hogy eddig téves pályán mozgott. Olyan bizalomhiány alakult ki a jegybankkal és monetáris politikájával szemben idehaza és külföldön, ami miatt nem zárható ki, hogy további szigorításokra lesz szükség a forint stabilizálása érdekében. A zavaros monetáris politikai keretet újra kellene gondolni...

AZ IDŐ PÉNZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.04.04.


Mint tudjuk, az idő pénz, nemzethyül tájmiszmáni, és erről Soros Gyuri bácsi, mint vezérkapitalista tudna előadást tartani Orbán Viktor Mihálynak. De nincsenek manapság olyan nexusban, hogy ez megeshessék. Orbán Viktor Mihály elég kevesekkel van olyan viszonyban, hogy diskuráljanak egy jót, mostanság leginkább ilyen türkökkel, bíborosokkal, tábornokokkal áll szóba, különben meg levelez. Írt egy bensőséges hangulatú küldeményt Antonio Lopez-Isturiznak azonban, az Európai Néppárt főtitkárának is, mert épp ki akarják vágni őt és az egész nyüves pártját a közösségből, ugyanis nem ütik meg az ott elvárt nívót.

„Minden tiszteletem az Öné, de nekem erre nincs időm!” – ezt vetette papírra ez a nyikhaj, mintha a valagából rángatta volna elő Lopez-Isturiz elvtársat, s ha másért nem, ennyiért is tökön lehetne rúgni, csak a diplomácia és politika ennél bonyolultabb és őszintétlenebb dolog. Orbán Viktor Mihálynak egyébként azért nincs ideje diskurálni fasiszta álmairól, mert épp egy személyben menti meg a nemzetét, parancsokat, vezényléseket fogalmaz, katonákat rak ide, rendőröket oda, tankokat emide. S ezért gyengéden utal arra, nem hiszi, hogy bárkinek volna ideje „fantáziálni” más országok szándékairól. Téved.

Ez a Lopez-Isturiz elvtárs egyébként, ha lenne vér a pucájában, válaszlevelében elküldené Orbán Viktor Mihályt a búsba, hogy szórakozzon a kedves anyukájával, és azzal levelezzen ilyen kioktató hangsúlyokkal, mert ez itt nem a kollégium, ő pedig nem Dájcstomi De ilyen nem történik, Lopez-Isturiz elvtárs ugyanis vélhetően levegőért kapkod, hogy mit képzel magában ez a gumicsizmás kis pöcs. Viszont felettébb sajnálatos módon ő politikus, így ilyen gondolatai nincsenek, ezért is fog elpusztulni Európa, s benne és vele együtt mi magunk is. A Lopez-Isturizok bávatagon nézik, ahogyan ilyen Orbán-féle alakok mindenféle gátlások nélkül működnek...


ITT OLVASHATÓ