2016. június 20., hétfő

FÖLDÖN, VÍZEN, LEVEGŐBEN - NYÁRI ÖNCOACHING

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Koskovics Éva
2016.06.20.


Végre itt a nyár! Ilyenkor valahogy mindig kisimulnak a dolgok, lazulhatunk, jókat ehetünk, élvezhetjük az élet szépségeit. Kivéve persze, ha nem.  Ha például valamivel, valakivel, netán önmagunkkal vívunk fárasztó harcot.

Ismerjük azt a jelenséget, amikor ugyanazt a történetet két ember teljesen másképp meséli, másképp élte meg. Egészen mást jelenthet egy elhangzott mondat számukra, máshol van a hangsúly, máshogy értékelnek egy-egy gesztust, mimikát, kinek-kinek mi hangosodik ki, mi marad meg, melyik része csípődik be az elhangzottakból.
 
Ha benne vagyunk egy sztoriban, a saját megélésünk függhet az aznapi hangulatunktól, a korábbi hasonló tapasztalatainktól, netán előítéleteinktől, hiedelmeinktől (pl. Miért üldöz engem a sors? vagy Miért van az, hogy másoknak mindig sikerül, nekem meg mindenért meg kell küzdenem? vagy Miért van az, hogy engem csak balfékekkel hoz össze az élet? stb., a lehetőségek végtelenek), a többiekhez fűződő viszonyunkról és még sok minden másról. Ha valaki nincs túl jó passzban, sokkal érzékenyebb, azt is bántásnak hallja meg, ami nem az, belelovallja magát a problémákba és a végén úgy érezheti, az egész világ összeesküdött ellene.
 
Ellenben ha jól mennek a dolgaink, rendben vagyunk magunkkal, nem veszünk magunkra semmit, még ha valaki bántani akar, akkor sem tud áthatolni a védőpajzsunkon, el tudjuk magunkban intézni a dolgot, sőt, meg se halljuk (’nincs rá fülünk’).
 
A coachok is gyakran alkalmazzák azt az eszközt, amikor kommunikációs konfliktusokat, nehezen kezelhető eseteket hallanak, hogy ilyenkor visszakérdeznek: És hogy szól ez rólad? Miért olyan fontos ez most neked? Nem jelenthet mást ez a mondat? Miért ezt hallottad ki belőle? Biztos, hogy mindenki így értelmezné a hallottakat?

ITT OLVASHATÓ

MIFÉLE NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZATOT REJTHET EGY ORBÁN RÁHELRŐL RÉSZEGEN, ESETLEG BUGYIBAN KÉSZÜLT FOTÓ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.06.20.
 
 


 

 

LENNE ITT MÁS HÁTTÉRHATALOM IS - DE HA NEM SOROSRÓL VAN SZÓ, MÁR NEM SZÁMÍT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.20.


Nemrégiben visszhangzott a sajtó Soros György nevétől, mint a „háttérhatalmak” egyik képviselőjétől, aki Lázár János szerint pénzeli Obama azon tervét, hogy minél több muszlim érkezhessen Európába a menekültáradattal. (De Orbán és Szijjártó nyilatkozatai sem szóltak másképpen.)

Ha a háttérhatalom szó azon jelentését vesszük szemügyre, amelyet fideszes körök igyekeznek belesulykolni a fejünkbe, vagyis az ádáz hatalomkoncentrációt, amit a „tudjukkik” irányítanak, akkor felmerül a kérdés: vajon mi van azokkal a külföldi milliárdosokkal, akik nagy befolyással rendelkeznek az országban, ám mivel egyikőjük sem Soros György, ezért kormányszinten fel sem merül a nevük...

...A „sorosozás” a miniszterelnök szájából nagyon álságos, tudniillik a teljes Fidesz, sőt, a párt holdudvara is tele van  „Soros-fiókákkal”, akik annak (is) köszönhetik karrierjüket, hogy a Soros pénzén tanulhattak. Nem titok, hogy Orbán Viktor, Németh Zsolt és Szájer József is az amerikai üzletember támogatásával tanulhatott nemzetközi hírű egyetemeken...

ITT OLVASHATÓ

A VÁROSLIGETBEN KASZÁL A KAZAH KONZUL

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.20.


Fideszes belháború dúl a Városliget újraosztásáért. Jelentős erők vonultak matracokra.

Több mint egymilliárd forint összegű kártérítési pert indított a Petőfi Csarnokot bérlő Cortina Service Kereskedelmi, Vendéglátó és Szolgáltató Kft. a Városliget Zrt. és a fővárosi önkormányzat ellen – írja remek összefoglalójában a Népszabadság.

A küzdő felek közt húzódó szálak, mondjuk, Baán Lászlótól húzódnak el egészen Kubatov Gáborig, de nem is ez a legérdekesebb a történetben, hanem a lábjegyzet. Az írás ugyanis említ egy mindössze havi 100 ezer HUF-ért bérelt beizlit 800 négyzetméteres kerthelyiséggel. Kitől, kitől? Az államtól bérlik ennyiért. A beszámoló vonatkozó része különösen szép, és csattanóra is végződik...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR AZT ÜZENI

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.06.20.


Orbán Viktorban megfagyott a vér mikor elmagyarázta neki valaki, a Brexit arról szól, a britek gondolhatják úgy: "van élet az Unión kívül is". A vak is láthatja, tenni kell valamit, kéne valahogy szólni nekik, hogy nahelló, azért gondolkodjanak már picit!!!!!

Mivel a kopaszokat kiküldeni körülményes lenne ezért marad az üzengetve belekampányolós módszer, és közben nyilván föl sem merül, hogy épp azt engedi meg magának, amiért visítozni szokott...


ITT OLVASHATÓ

MÉG KI SEM KAPTAK, MÁR BEMUTATKOZTAK A DRUKKEREK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.20.


Akár börtönbüntetést is kaphatnak a francia törvények szerint a magyar focihuligánok, akik a sokatmondó fekete színű pólókat választották maguknak a színes forgatagban, a militáns egyensapkájukkal együtt. Ez az egyenruha a napszemüvegekkel honnan van?

Ha a francia rendőrök azonosítani tudják azokat, akik náci karlandítéssel szurkoltak, börtönbe is kerülhetnek. Egyre többen kérdezik, hogy a magyar "ultrákat", ahogy nevezik őket, ki fizeti, kinek a pénzén utazgatnak heteken át Franciaországban olyan emberek, akik közül egyesek talán a mobilszámláikat sem tudják kifizetni. Mindez semmi ahhoz képest, hogy a francia sajtó máris az orosz rendbontókhoz hasonlítja őket, pedig a magyarok még ki sem kaptak.

Márpedig, ha Magyarország nem veretlenül nyeri az Európa-bajnokságot, akkor erre sor kerül. Akkor láthatja majd Európa, hogy kik azok a magyar "futballdrukkerek", akiknek a stadionok épülnek? Az előjelek szrint az biztosra vehető, hogy magyar balhé nélkül nem ér véget a torna, mert ezek egy része azért ment oda, hogy "megmutassa", "kik vagyunk"...

ITT OLVASHATÓ

PUTYIN ELLENZÉKE MAGYARORSZÁGON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Böcskei Balázs és Mikecz Dániel
2016.06.20.


A politikai baloldal 2010 utáni dezintegrációja és népszerűségvesztése kapcsán joggal merült fel a kérdés és a lehetőség, hogy a civil kezdeményezések segítségével lehet-e újra hiteles, alulról építkező politikát folytatni. A sorban második választási vereség, továbbá a netadós tüntetések után különösen úgy tűnt, hogy a baloldali-liberális pártok teljesen elvesztették kezdeményezőképességüket. Nyilvánvaló volt ugyanakkor az is, hogy a gyakran egymással is rivalizáló tiltakozó csoportok közül egyik sem alkalmas akkori formájában arra, hogy a kormány intézményesített alternatívája legyen. Bizonyos ügyekben azóta is létrejönnek alkalmi koalíciók a pártok és politizáló civilek között, mint pl. a Kishantos-ügy vagy a Liget- projekt kapcsán...

ITT OLVASHATÓ

MINDEN HARMADIK MENEDÉKKÉRŐ GYEREKEK - !!444!!! BLOG

LÁTHATATLAN GYEREKEK
Szerző: LUXAGI
2016.06.20.


A menekült, amikor gondolatainkban megképződik, beszélgetéseinkben szóba kerül, leginkább fiatal, „tetterős férfi”, sokaknál kifejezetten fenyegető férfialak. Demográfiai értelemben van is ebben valami, hiszen az Európába irányuló nemzetközi migrációnak még mindig a legnagyobb, jellegadó része a fiatal férfiak csoportja. De szó sincs arról, hogy a túlnyomó részét adnák az összes menekülőnek.
Nem csak fiatal felnőtt férfiak

Tavaly az uniós tagállamokban beadott 1,32 millió kérelem mögött 53 százalékban 18 és 34 év közötti külföldi személy állt. Azért vagyunk kénytelenek ennyire körmönfontan fogalmazni, mert valójában százezrekkel kevesebb kérelmező lehetett, hiszen sokan voltak, akik több országban is kérelmet nyújtottak be. Gondoljunk csak a 177 ezer magyarországi kérelemre, és arra, hogy valójában csak néhány ezer személlyel volt dolga a menekültügyi hivatalnokoknak. A túlnyomó többség másutt (Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Svédországban stb.), akár több helyen is kérelmező lett.
A kb. 700 ezer 18 és 34 év közötti személy benyújtotta kérelemnek a 79 százalékát jegyezték férfiak. Ez 553 ezer körüli szám. Vagyis valójában az „összes kérelmezőnek” már 2015-ben is csak a 42%-a volt fiatal felnőtt férfi...

ITT OLVASHATÓ

HÁROM KÉRDÉS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.20.A Felcsúti Maffia alapja a pénz, annak áramoltatása pedig a közbeszerzéseken keresztül folyik. Egy része állami szinten, nagyobbik hányada azonban az önkormányzatokban. Évi 2000 milliárd forintnak megfelelő euró kerül megrendeléseken keresztül Fidesznyik cégekhez, háromszoros áron megcsinálva mindent, így aztán marad bőséggel lóvé, hogy a döntéshozók offshore számláira dőljenek a milliárdok. A Rezsim zsoldoshadserege gyorsan szétesne, ha az olajozott közpénz-áramlást átláthatóvá és egy életen át büntethetővé tennénk.
 
És épp ezt célozza a három kérdés. Fölteszem eredetiben a Nemzeti Választási Bizottság három határozatát. Gondolom, ki teccenek találni: mindhárom kérdésünket elutasították. Röviden elmagyarázom a három kérdés lényegét, aztán itt vannak a képeken cizelláltabban, jogi nyelvezettel. A kérdések, józan paraszti ésszel: 1. Minden állami pénzt érintő szerződésnek nyilvánosnak kell lennie. 2. Semilyen állami vagyonra vonatkozó döntést nem lehet titkosítani. 3. A korrupciós bűncselekmények SOHA nem évülnek el, egy életen át BÁRMIKOR büntethető az elkövető politikus.
 
Na, gondolom azt könnyű kitalálni, mit tett a Nemzeti Választási Bizottság. Azt, amiért fizetik Őket: elutasították mindet. Csakhát van itt egy kis probléma. Még mindig vannak, akik abban a tévhitben élnek, hogy a parlamentben magukat ellenzékinek nevező üldögélők ellenfelei a Rezsimnek. Tettem már föl ezernyi bizonyítékot, hogy éppúgy részei a Rendszernek, mint maguk a Fidesznyikek. De a mai bizonyítékaim perdöntőek e tekintetben. Tessenek jól megnézni a fölrakott Nemzeti Választási Bizottsági határozatokat. Ott vannak az első sorokban a szavazati arányo:
 

FOLYTATÓDIK AZ OFOE KÖNYVSOROZATA

OFOE BLOG
Szerző: Lázár Júlia
2016.06.19.


A közeljövőben megjelenik az második OFOE könyv: Szabó Anna Míg roppan egy utolsót című kötete. A gyógypedagógus szerző számos írása megjelent korábban az OFOE honlapon is. Számítunk arra, hogy az olvasókat ugyanúgy magával ragadják majd ezek a szépirodalmi értékű szövegek, mint bennünket. Az alábbiakban Lázár Júlia rövid ismertetőjével hívjuk fel a figyelmet a könyvre:

Különös rőzsedalok. „Füstösek, furcsák, búsak, bíborak.”

Igen, a halálról is. Életről. Gyerekkorról. Az igazságérzet szenvedélyéről. Ami úgy világít, mint egy lámpás. Másoknak utat mutat, de aki azzal van megverve, hogy nem bírja elengedni, nehezen viseli el, amit lát.

Éles kontúrokkal sejlik föl a könyv első harmadában a múlt. A háborús generációé, a mai ötvenesek szüleié. A baljós huszadik század. Sivító sziréna és a pincében egy biztonságot jelentő mackó. Később a csalán csípése. Hétköznapi apróságok, amikbe kapaszkodni lehet.

Nagy szüksége van erre az eszköztárra a második részben megismert tanárembernek, aki érzékszervi fogyatékos gyerekekkel foglalkozik. Ez a legfontosabb tudás, amit átadhat: a túlélés képességéé. Miközben neki, az utazó gyógypedagógusnak, ki kell bírnia, hogy nem segíthet mindenkin. Nem csak azért, mert az élet ilyen, hanem mert, akinek dolga lenne ehhez feltételeket teremteni, nem teszi meg. 

Ekkor a lámpás csodalámpássá változik. Csak meg kell dörzsölni, és áradnak belőle a mesék. Gyógyítanak, hűsítik a homlokot, és közben okosan, észrevétlenül megtanítanak matematikául, földrajzul, vagy emberül.

Gyerekekről szólnak, felnőttekről, a léleketetőről és a kígyókirályról – aki talán csak egy kígyóuborka. Szikrázva rajzolnak ívet.

Mesélni gyereknek ártalmatlan dolgokról szokás. S valóban, mi a hétfejű sárkány és a gonosz boszorkány a háborútól még sebhelyes épületekben lakó, zúzott testű-lelkű emberek életéhez képest?”

ITT OLVASHATÓ

KI MIT TUD - KÖZÉRDEKŰADAT IGÉNYLÉSEK

KI MIT TUD - ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerzo: atlatszo.hu
2016.06.20.


"A KiMitTud weboldal megújult, az új verzió jelenleg teszt üzemmódban működik. Ha bármi furcsaságot tapasztalnak, írják meg nekünk, mi pedig gyorsan kijavítjuk."
 
6 887 adatigénylés és 4 855 adatgazda között böngészhet pillanatnyilag a rendszerünkben.

Az információhoz való alkotmányos jog

Minden állampolgárnak joga, hogy megismerje az állami, önkormányzati vagy más közfeladatot ellátó szerv, intézmény birtokában levő információkat. A jogszabályi előírásoknak megfelelően a közintézményeknek kötelező az adatigénylésekre választ adniuk. Bővebben a közérdekű adatok igényléséről ...

Kitől igényelhetek információt?

Mire voltak kíváncsiak mások?

ITT OLVASHATÓ, ÉS ITT KEZDEMÉNYEZHETŐ ÚJ KÖZÉRDEKÚADAT IGÉNYLÉS

A LEGNAGYOBB BAJ, HOGY MAGOLNI KELL, NEM GONDOLKODNI - EGYETEMISTÁK A PUSKÁZÁSRÓL (VIDEÓ)

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: atlatszooktatas
2016.06.19.


Egyetemistákat kérdeztünk a puskázási szokásokról. Bár ma már sokan okostelefonról puskáznak, a hagyományos zakó és szoknya alá rejtett cetlik sem mentek ki a divatból, de olyan is van, hogy valakinek fülesen keresztül súgják a válaszokat. A megkérdezettek többsége szerint az a legnagyobb baj, hogy túl sokat és feleslegesen kell magolni, ahelyett, hogy gondolkodni tanítanának meg...

ITT OLVASHATÓ ÉS NÉZHETŐ MEG

NA KI MONDTA? "ÍGY IS NAGYON DRÁGA A TÓNI"

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.20.


Ezekről ne maradj le!
 
„Így is nagyon drága a Tóni” (444)
Ami az ország leghíresebb közmunkaprogramja mögött van (
Átlátszó)
Így lett kegyvesztett Simicska Lajos után Spéder Zoltán is  (
HVG)
 
Ha van 3 perced:
 
„Így is nagyon drága a Tóni”
Rogán nem jelent meg egy személyiségi jogi perben elrendelt szembesítésen, de Portik Tamás, az Energol volt vezetője, többek között a Prisztás-gyilkosság elítéltje arról beszélt, hogy igenis ismerte Rogánt, sőt az irodájába szállított neki milliókat. Portikot azért idéztették be, mert bár a maffiaperben elítélt vállalkozó korábban állította, hogy ismeri Rogánt, a miniszter határozottan tagadja ezt. (
444)
 
Itt a Fehér Könyv a nemzeti adatpolitikáról
Nem sokszor olvasni jó híreket a Kormány.hu-n, de az Átlátszó jogászai szerint most van oka örülni azoknak, akik az információszabadság és a közérdekű adatok minél szélesebb hozzáférhető tételének hívei. A héten záródó társadalmi egyeztetésen járt Fehér Könyv a nemzeti adatpolitikáról című jogszabály-tervezet az állami adatvagyon hasznosíthatóságával összefüggésben igen fontos problémákra adna alapvetően jó megoldásokat. (
Átlátszó)
 
Naná, hogy a pályázati bírálók fesztiváljai kapták a legnagyobb támogatást
A  Nemzeti Kulturális Alap fesztiváltámogatási pályázatán nehéz helyzetben voltak az elbírálók, mert a saját érdekeltségeikről kellett dönteni. Az összeférhetetlenséget úgy oldották fel, hogy minősített többséget igényeltek ezeknél a pályázatoknál. Természetesen meglett, a zsűritagok készségesen betámogatták egymás jelentkezéseit. A 10 leginkább támogatott pályázat közül hat ilyen. (
444)
 
Így lett kegyvesztett Simicska Lajos után Spéder Zoltán is
Az Orbán család érintettsége is szükséges volt ahhoz, hogy a kormányfő kilövési engedélyt adjon Spéder Zoltánra. A milliárdos üzletember, aki eddig kormányzati hátszéllel építette birodalmát, egy csapásra ellenséggé vált. Példája azt mutatja, hogy bárkit kitömhetnek egyik napról a másikra milliárdos megbízásokkal, és ha „nem úgy fütyül”, ahogy kell, pillanatok alatt tönkre is tehetik. (
HVG)
 
Ami az ország leghíresebb közmunkaprogramja mögött van
A későkádári idők reformista tsz-elnökeit idéző mentalitású polgármesterrel, mintaüzemekkel, május elsején táblákkal vonuló közmunkásokkal, háztájival, kockás papíron abszolvált „árképzéssel” mintha újra életre kelt volna a szocializmus a kőkeményen fideszes Jász-Nagykun-Szolnok megye kellős közepén. Ilyen a közmunkaprogram a mindennapokban. (
Átlátszó)
 
Rejtélyek a bicskei lyukas telek körüli céghálóban
Csaknem félmilliárd forint EU-s pénzből tápszergyár helyett csak 59 lyuk készült azon a bicskei telken, amely a támogatás idején egy brit és Seychelles-szigeteki hátterű cég tulajdonában volt. A kft ráadásul 260 millió forintot kapott kölcsön Matolcsy György unokatestvérének bankjától úgy, hogy a hitel fedezete mindössze egy autó. (
Átlátszó)
 

ÜZENJÜK LONDONNAK, HOGY BRÜSSZEL IS MEGÉRTSE: KELL A PÉNZETEK!

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.06.19.
 
 
EZÉRT NEM TUDOD ELKÉPZELNI MEKKORA SIKERT ÉRTEK EL DZSUDZSÁKÉK...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarva Norbert
2016.06.19.


Nagyon nehéz megfogni és helyén kezelni 1-1 sporteredmény értékét. Mégis mit jelent egy földi halandó számára, ha olvassa a játékoskeretek értékét, egyes játékosok piaci értékét? Szinte súlytalan az egész, hiszen könnyű olyan számokat kimondani amiket nem értünk, mégkönnyebb dobálózni ezzel. Most be szeretném nektek tipikus IFL-es módra mutatni, hogy mekkora sikert ért el eddig a magyar válogatott és ez mit jelent a te életedre levetítve?

...A magyar csapat mégis csodát művel annak ellenére, hogy messze a "legértéktelenebb" kerettel rendelkezik. És valóban minden a pályán dől el. Megszerettem volna neked mutatni ezeket a csúnya számokat, hogy ne csak odamondogasd a haveri beszélgetésekben, hogy ki mennyit ír, hanem annak legyen valódi súlya. Amikor láttad, hogy a 20 éves Nagy Ádám lefocizza David Alaba-t és a komplett osztrák csapatot, akkor jusson eszedbe, hogy Alaba nagyjából 2,5-3 magyar csapat értékét jelenti, az osztrák csapat pedig 5x többet ér nálunk. És azt se felejtsd el, hogy amikor ugyanez a Nagy Ádám leszereli ugyanezt az Alaba-t, akkor gyakorlatilag 2.458 magyar család egész életének a megtakarítását szerelte le értékben...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN VÁLHAT VERSENYKÉPESSÉ MAGYARORSZÁG, AVAGY A NEMZETI MODERNIZÁCIÓRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.06.19.


A nacionalizmus a 19. század első kétharmadában modernizáló célú volt, az egy területen élő politikai közösség tömörítését akarta elérni az országok versenyképességének ("hatalmának", szuverenitásának, gazdasági erejének, és társadalmi produktivitásának) emelése érdekében, lásd a reformkori nagyjaink munkásságát. A politikai közösség ebben az időben döntően a nemességre és a polgárságra terjedt ki, de a tömegdemokráciák kialakulásával a modernizáció kezdeti célja fokozatosan átadta a helyét a tömegek feletti kontrollnak, a nacionalizmus elvesztette a közösségi érdekét, miközben egyre kollektivistább erkölcsi elvárásokat támasztott, mígnem a fasizmusok előretörésével a súlypontja látványosan egy szűk ideologikus érdek és vezető réteg kiszolgálására helyeződött át. Ugyanekkorra az ésszerűség és a pozitív közjó helyett -- éppen a tömegek ellenőrzésének minél nagyobb hatékonysága érdekében -- a szenvedélyek és az ellenségkeresés lettek a fő mozgatói, az intézményközpontúság helyett pedig az akarat a politikai rendezőelve. Magyarországon tovább súlyosbította ezt a változást Trianon traumája, majd a nacionalizmus etnicista, rasszista fordulata, és legborzasztóbb eredménye, a magyar zsidók Holokausztja.

A nacionalizmus, mióta csak letért az ésszerű modernizációs útról, döntően nemzetellenessé vált -- ma is az. A feladat a visszahelyezése a 19. derekának értékteremtő logikájába, amely természetesen a korábbitól eltérő stratégiát és tartalmat feltételez. Egy konzervatív vélemény sosem lehet nemzetellenes, viszont úgy teszi jól, ha tömegnemzet- és nacionalizmus-kritikus. Mivel a nacionalizmusok tömegdemokráciákra jellemző látószöge alapvetően manipulatív, érzelmi, és ellenőrzési célú, a konzervativizmusnak le kell tudnia válnia erről akár azon az áron is, hogy ezzel elveszíti a tömegek (lumpenek, proletárok, sőt a polgárok egy részének) támogatását is -- ami remélhetően visszaszerezhető akár a tömegnacionalizmus kudarcosságának folyamatos beláttatásával, akár a saját koncepciójának lassú előretörésével...

ITT OLVASHATÓ

KUKAVILÁG LESZ CSEPELEN IS?

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.20.


A Fidesz a legortodoxabb sorosista iskolák szélsőliberális tanításai mentén készül az önkormányzati – értsd: saját polgármesterei kezében lévő – hulladékcégek szétverésére. A vállalt cél ugyanis a gyengék kiszórása. Természetesen nem épp piaci alapon: a szemétszállítóknak továbbra se versenyben, az igények és a profit között egyensúlyozva kell kihozni magukból a legtöbbet. A döntéshozók inkább központosítanak. A hulladékcégek ügyeiben mostantól egy újabb állami vízfej dönt élet s halál dolgában.
 
A melót persze továbbra is helyben kell elvégezni. De a bevétel immár
a központi kasszában csörög. Ahol aztán minden szempontból képzett irodisták döntik majd el, melyik hulladékcégnek mennyi jár.
 
A kormány azzal érvel, csak így törhetők le a kiskirályságok, a kamu költségek, így bukhat ki a helyi haver nullás kukadíja.
 
A hulladékcégek a maguk módján veszik fel a kesztyűt: ha nem az övék a felelősség, úgy immáron folyamatosan világvégével fenyegetve passzírozhatják ki a legtöbb pénzt a központból. Ez a természetes reakció láthatólag meglepte az önnön tévedhetetlenségüktől eltelt fővárosi ötletgazdákat. A központban így a kezdeti nyugalmat kapkodó tűzoltás váltotta fel...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNIÁBAN A FOCI IS MEGOSZT

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.06.19.


Míg normális országokban a sport, a kisebb-nagyobb sikerek, főleg a népszerű foci esetében legalább átmenetileg egységbe forrasztják a nemzetet, addig nálunk a vártnál sikeresebb Eb szereplés is megosztja az embereket. Ezt szintén a politikának köszönhetjük...

Az interneten rendre két szélsőséges nézet csap össze – kölcsönös anyázások közepette –, miközben a realista szemlélet háttérbe szorul. Az egyik szerint páratlan sikereket érünk el, ezt is a Kedves Vezetőnek köszönhetjük. Akinek meg ez nem tetszik, nem szurkol a magyar focicsapatnak, vagy egyszerűen csak megpróbál észnél maradni, az hazaáruló. A másik szélsőség szerint tényleg nem szabad ennek a csapatnak szurkolni, örülni a sikernek, mert az csak Orbánt erősíti, meg a feketébe öltöző, náci karlendítéssel ünneplő ultrákat...

ITT OLVASHATÓ

FENNTARTHATÓSÁG ÉS A VILÁG: 2. SVÉDORSZÁG

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Kovács Csaba
2016.06.19.


Köztudottan van néhány ország Európában, ahol sokkal több figyelmet fordítanak a környezetvédelemre, mint más országokban. Ilyen értelemben Svájc, Dánia (öko sorozatunk első, Fenntarthatóság és a világ: 1. Dánia cikkében írtunk róla), Norvégia és Svédország is környezetvédelmi nagyhatalmaknak számítanak. Soron következő zöld országunk hulladékmenedzsmentből vizsgázott jelesre: Svédország.
A  zöld gondolkodás elképzelhetetlen Svédország említése nélkül. Ezen a téren annyi minden történik az országban, hogy biztosan nem tudom itt felvázolni a felét sem. Mégis megpróbálok kiemelni néhány dolgot, amit a mindennapokban tapasztalok, és leírom röviden, hogyan védi környezetét egy átlagos svéd polgár.

Svéd gondolkodás
Talán mondanom sem kell, hogy a környezettudatos svéd gondolkodás „zöld alapja” régóta megteremtődött. Már kiskoruktól tanulják a gyerekek, hogyan kell védeni és tisztelni a környezetet, a természetet, hogy nem szemetelünk, hanem szétválogatjuk a hulladékot, és amit csak lehet újrahasznosítunk. Hogy azt esszük, ami ekologisk (organikus), és ha lehet azt is helyi termelőktől. Hogy tömegközlekedést használunk meg biciklizünk autózás helyett, de ha már autózunk, abból is olyant hajtunk, ami a legkevésbé szennyezi a környezetet, azaz elektromos vagy hibridautót. Hasonlóképpen a városi buszok országszerte lassan csakis elektromos vagy biogáz meghajtásúak. A természetközeliségükről híres svédek a közösségi kertek (
allotment garden, community garden) boldog bérlői és megművelői. Minden városban van lehetőség saját kiskertet bérelni, sokan élnek is a lehetőséggel és szorgalmasan rendezgetik parcellájukat ezekben a mini hobbikertekben. Van aki zöldségfélét termel magának, van aki virágot ültet, de mindenki szorgosan komposztál...
 

ORBÁN ÉS A BREXIT PETTINGJE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.20.


Szívünk soha el nem múló szeretetével figyeljük Orbán Viktor legújabb buzgalmát, amellyel ezúttal Angliát magát igyekszik megmenteni a romlástól. Tán még a királyi házat is, ezt egyelőre nem lehet tudni teljes bizonyossággal.

Azt azonban igen, hogy a Habony szisztéma fegyverzetét ráereszti a rossz fogú, szeplős, a mindennapos testnevelés és éneklés áldásait hírből sem ismerő szigetlakókra, ergo, újsághirdetésekkel árasztja el a Daily Mailt, az óriásplakátokról még folynak a tárgyalások.

Ezt a szöveget olvashatják majd a nyomorultak: „A döntés a tietek, de tudnotok kell: Magyarország büszke, hogy mellettetek áll az Európai Unió tagjaként.”

Ez az egész a Brexitről szól, amely fogalom nem valamely tőzsdei árfolyamot jelez, hanem azt, hogy a nyüves angolok kilépnek-e az Unióból avagy sem.

És most itt táborozzunk le egy pillanatra! Értjük mi, hogy miután nem is oly rég a menekültek hordáitól megmentette már Európát, most épp a bajba jutott kistestvér segítségére igyekszik, mert ő ilyen, mint a jó úttörő. Csakhát a tempó. A kettős játék, ez az ami ganajodást feltételez.

Nem vagyok egy nagy Belzebub, viszont most jót mosolygok, mert amint kitekintek az ablakomon, látom ám a plakátot, amely üzen Brüsszelnek, hogy értsen. Valamint emlékezek is, hogy a CÖF és folyományai az utcán laváztak a felirattal, miszerint nem leszünk gyarmat.

Ezek szerint mi magunk megmenekülnénk, ezeket a szerencsétleneket meg arra biztatjuk, hogy hajtsák igába a fejüket. A végén még fölajánljuk gyümölcsöző azeri meg mindenféle egzotikus népekkel való kapcsolatainkat is, mint a boldogság egyetlen zálogát...

ITT OLVASHATÓ

KUBATOV GÁBOR A TETTEK EMBERE

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.19.


Magyarország immár második alkalommal nyerte meg az Európa-bajnokságot.

Eb-győzelem 2.0

Ha kedden Ausztria ellen fergeteges, történelmi, korszakos győzelmet aratott labdarúgó-válogatottunk, akkor a szombati ikszre egyszerűen elfogynak a jelzők. A még fergetegesebb, még történelmibb és még korszakosabb döntetlenről itt és itt írtunk, úgyhogy most csupán annyit jegyeznénk meg, hogy spontán népünnepélyben máris legyőztük az egész világot. Nyerje meg bárki is az Eb-t, kizárt dolognak tartjuk, hogy szurkolók – leszámítva a magyarokat – akkora ünneplést tudjanak produkálni, mint amekkorát honfitársaink rendeztek tegnap Budapesten...

ITT OLVASHATÓ

AZ IZLANDI ÖNGÓL TÖRTÉNELMI SZEREPÉRŐL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.06.19.


Nem fogok valakit bántani azért, mert felmászott a Szabadság-hídon a turulmadárra az Izland elleni döntetlen miatt, és azt sem, aki úgy érzi, hogy Birkir Saevarsson újabb tíz-harminc-ötven év kormányzási lehetőséget adott Tiborcz Géza Béla Ottokár apósának. Azt gondolom, hogy a magyar válogatott nem játszott különösen jól, és elég nagy szerencsével egyenlített Izland ellen. Ennek azonban szabad örülni, nagyon örülni is szabad. Sőt, azt is szabad gondolni, hogy a kazahsztáni U-21-es válogatott egykori  mestere a Navier-Stokes egyenlet egy partikuláris megoldását tanulmányozva jött rá arra, hogyan kell belekényszeríteni az izlandi úriembert az öngólba.

A magyar futballisták nem jók, de azért nem is rosszak. Bele-beleférnek a Premier League vagy a Bundesliga középkategóriás csapataiba, egy olyan országban, ahol "gondolkodó", egyetemi tanár, rektor, rezsimintézetvezető lehet valaki, aki egy jobb brit vagy német egyetemen a takarítószemélyzetbe is kevés lenne...

ITT OLVASHATÓ

HARC AZ APAI EGYENJOGÚSÁGÉRT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.06.19.


A közelgő Apák Napja apropóján beszélgettünk az apák magyarországi helyzetéről az Apák az Igazságért Egyesület elnökével, Szaniszló Csabával és Jaczó András egyesületi titkárral. Esze Clever Tamás interjúja.

Nem tudom kikerülni a kérdést a közelmúlt botrányos UNICEF kampányfilmje kapcsán, hogy mit éreznek Magyarországon az apák? 

Jaczó András: Szerintem a kampányfilm kapcsán leginkább frusztrációt és tehetetlen dühöt. Megjegyzem, cca. 1 évtizede próbálnak gyűlölködő apaellenes szervezetek az apák ellen negatív társadalmi sztereotípiát építeni.

Ennek a destrutív munkának látjuk az eredményeit, hiszen a gyermekelhelyezési perekkel mára „divatossá váló” és sajnos összefüggő hamis pedofil és családon belüli erőszak-vádakban, melyeket rendre taktikusan „dobnak be” a gyermeket kisajátítani igyekvő, jellemzően megélhetési anyák. Szomorú, hogy ebben androfób szervezetek és holdudvarukba ágyazódott „szakértők” támogatják őket.

E téren a hatóságok rögvest – szinte bemondásra – „fektetik két vállra az apákat”, mindenféle alaposabb vizsgálat nélkül. Fordítva viszont nem működik a rendszer: ha egy apát, bántalmaz a (volt) felesége, súlyos sérülésig vagy halálesetig, azzal nem is törődnek. Továbbá, amikor bebizonyosodik, hogy a vád hamis volt egy bántalmazási vagy egy pedofília ügyben, akkor ennek nincs semmilyen következménye. Álláspontunk szerint jogos társadalmi elvárás, hogy az ilyen hamis vád tekintetében drákói szigorral járjon el az elkövetővel szemben a hatóság, mert jellemzően egy életre teszik tönkre az apát és nemkülönben gyermekével való harmonikus kapcsolatát az ilyen esetekkel. 

Mi az oka ennek a jelenségnek? 

ITT OLVASHATÓ

EURÓPÁÉRT ÉRDEMES HARCOLNIA A BALOLDALNAK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kapelner Zszolt
2016.06.18.


For the first time in history, the citizens of a country were dying under bullets with the European flag in their hands.”

Appeal of Polish intellectuals to the citizens and governments of Europe

Európát leleplezték. Kiderült, hogy az mégsem a tiszta kertek, felsöpört utcák hazája, ahol senki nem keres átlag alatt. Kiderült, hogy Európa éhezteti a fejlődő világot, vízbe fojtja a menekülteket, meghurcolja Görögországot, meghurcol minket, miközben pedig zavartalanul hirdeti saját kulturális és erkölcsi felsőbbrendűségét. Akik továbbra is hisznek Európában, végre kénytelenek hivatalosan is beállni az ábrándos széplelkek vagy a nyílt kultúrrasszisták táborába. Mi, baloldaliak pedig végre nyugodt és nyílt szívvel hagyhatjuk hátra Európát, a neoliberalizmus e rettentő szörnyetegét, hogy saját bűnei terhe alatt roskadjon össze.

A baloldali Európa-kritika újabban a Brexit-vita nyomán vált rendkívül aktuálissá, de nekünk is – akik nem készülünk sorsdöntő népszavazásra – nagyon fontos elszámolnunk vele. Maga a kritika persze nem új keletű, az Európa elleni baloldali vádirat Agamben, Negri, Harvey tíz-tizenöt éves könyveinek jegyzeteiből dolgozik (de nyugodtan támaszkodhatnánk Luxemburgra és Leninre is – nincs új a nap alatt): az Unió egy ideológiai eszköz a technokrata, bürokrata, demokratikus legitimitás nélküli tőkés elit kezében, amellyel fenntartja hatalmát a periféria – úgy Kelet-Európa, mint a fejlődő világ – szisztematikus kizsákmányolása által.

Ez természetesen igaz: a legnaivabbakon kívül senki nem számított rá, hogy az európai egység pillanatában majd testvéri ölelésben egyesülnek a kontinens népei. Az EU nagyszabású vállalkozása sem szólt másról, mint amiről az euroatlanti politika a Szovjetunió összeomlása után nagyjából szól: a washingtoni konszenzust a természeti törvény erejére emelni, az orosz érdekszférát minimálisra csökkenteni, a vasfüggönyt felszámolni, a térséget stabilizálni, mielőtt az európai államok ismét egymásnak esnek. Mi meg belementünk...

ITT OLVASHATÓ

APÁK NAPJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.19.


Tulajdonképpen már azért is megérdemeljük, hogy megünnepeljenek minket, mert nélkülünk senki nem ünnepelhetné se az Anyák Napját, se a Valentín-napot.
Ma volt a nap, melyet a világban máshol megünnepelnek, csak Magyarországon zárta el szinte mindenki a rádiót, mikor bemondták, hogy június harmadik vasárnapja az Apák Napja.
Jómagam nem panaszkodhatok, a kisfiam felköszöntött, igaz, nem kaptam tőle borvirágot, de belátom, a fokozatosság szép erény, majd jövőre talán...
Ellenben a társadalom magasról tesz erre az ünnepre.

Ezt mindenképpemn helytelenítem, mert ha az anyák mgérdemelnek egy jókivánságot, akkor az egyébként is hátrányos helyzetben levő apák is megérdemelnének ennyit.
Apának lenni semmivel sem könnyebb, mint anyának, csak éppen mi, férfiak nem fényezzük magunkat örökké, és nem sikoltozunk az aktus csúcspontján, mint a nők, mikor áldásos tevékenységünk eredményeképpen szülnek.
Lehet, mi is sikoltoznánk, ha a Viki három kilós lenne, de az Úr ezt bölcsen rendezte el, hiszem a genetikai kód feltekerése sem volt egyszerű, egyszerre egy nehézség pedig bőven elég.

Az utódnevelés nehézségeiből is kivesszük részünket, példát mutatunk fiainknak a férfiasan határozott viselkedésből, szerepmintát adunk a családi modellhez, emellett elviseljük a női terrort, mely a felelősségünkkel kapcsolatos örökös lelkiismeretfurdalási felszólításokban csucsorosodik ki.
Már régen letettünk az "apa olvas-anya főz" családmodellről, megtörten állunk a mosogató előtt és aggódva várjuk a percet, mikor párunk a hátunkra nézve elcsodálkozik, hogy hogyan is mehetett hozzá ehhez a feminin jelenséghez.
Majd elspekulál a barnára napozott, kisportolt testű, a nőket nagykanállal evő Jóskáról a vevőkapcsolati osztályról - na, annak legalább van valami férfias jellege, holnap majd el is lejtek mellette...


ITT OLVASHATÓ