2018. június 28., csütörtök

FELÚJÍTANA, BŐVÍTENE? ALAPOSAN RÁFIZETHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.06.28.


Akad nyaralótulajdonos, aki már könnyen a második szezonban mondhat le a pihenésről, mert sehogy sem halad ingatlana felújítása. Most az egész országban gondot okoz, hogy bármihez elfogadható áron és időben sikerüljön a megfelelő szakmunkást felfogadni.

Az építés, de a bővítés, sőt a komolyabb felújítás is négyzetméterenként legalább 300 ezer forintba kerül manapság – tudtuk meg több kivitelezővel és építési szakemberrel beszélgetve. Területenként ugyan jelentős lehet az eltérés, de ez az összeg számíthat irányadónak a Balaton környékén és Pesten is. Még a magas árak mellett is jókora gondot jelent megfelelő szakembert találni, aki időben el is végzik a rábízott munkát.

A családi házakra ma már nem kell építési engedély, csak egyszerű bejelentés. Ezzel azonban a szakma szerint csak az állam egyszerűsítette a saját feladatát. A kivitelezőktől szigorúbb előkészületeket, komolyabb adminisztrációt követelnek. Az induló költségek (tehát még mielőtt egyetlen kapavágás történne) így ma már a legkisebb munkáknál is 1-1,5 millió forintra, egyébként a beruházási költség 2,5-3 százalékára rúgnak.A megrendelők így egyre többször választják a nem annyira hivatalos utat, ami persze növeli az általuk vállalt kockázatokat.

A Balaton északi partján az egyik nyaralótulajdonos teljes felújítást rendelt meg még 2016-ban. Az eredeti tervek szerint az előző évi szezonban már használható lett volna a ház, de most úgy néz ki, hogy még az idén sem pihenhet ott zavartalanul a család. Nekik legalább mások miatt nem kell, hogy főjön a fejük. A déli parton viszont értesültünk olyan „besült” építkezésről, ahol a már leszerződött bérlőknek a csúszás miatt még fizetni is kell. Ők, nagyon, ügyesen ügyvédi segítséggel szerződtek, amiben – akkor még – a tulajdonos semmi kivetnivalót sem látott...

SCHILLING ÁRPÁD: AZ ELLENZÉK EGY SZARTENGER

444
Szerző: Tbg
2018.06.28.Magyarország egyik legismertebb, közügyekben is kifejezetten aktív színházi rendezője leszartengerezte a 2018-ban a magyar Parlamentbe bejutó ellenzéket. 

Meglátása szerint valódi politikai tevékenységet nem folytatnak, csak kommunikálnak, és ezzel tulajdonképpen aszisztálnak a Fidesz-KDNP törvényeihez.

Schilling ezúttal a legújabb alkotmánymódosításon és a Stop Soros törvényen akadt fent, de nem a kormányt, hanem a vele szemben álló erőket támadja Facebook-posztjában:
Az ellenzék egy szartenger. Fasiszta kormányunk elzárással bünteti az utcára kerülőket, büntetőadóval sújtja az emberi jogokért kiálló civileket, elveszi a tudományos élet függetlenségét, korlátozza a gyülekezés és ezzel a véleménynyilvánítás szabadságát, pusztítja a demokráciát, sáros vadászbakancsát beletörli a kereszténységbe is, hazudik, lop, garázdálkodik, miközben az ellenzék tagjai mosolyogva ücsörögnek, viccelődve nyilatkoznak, készülnek a nyaralásra.”

Schilling lendületes monológja még folytatódik, majd ezzel a bekezdéssel zárul:

Kamupártok vagytok, kamuüzenetekkel, kamuképviselőkkel. Sem az önkormányzati, sem az EU-s választásokon nem szavazok olyan képviselőre, aki a parlamenti pártok bármelyikéhez tartozik. Szóba állni ezekkel olyan, mint megmártózni a szartengerben.”

Schilling legutóbb akkor adott magáról hírt, amikor bejelentette, elhagyja Magyarországot, mert Orbán Viktor megfenyegette a választás előtt politikai ellenzékét.

ORBÁN HATALOMÁTVÉTELRE KÉSZÜL, MEGHIRDETTE EURÓPA FASIZÁLÁSÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.06.28.


Orbán “az európai demokrácia helyreállítását” hirdette meg a jövő évi európai parlamenti választások céljaként. Magyarra fordítva azt jelenti, hogy a migrációval fenyegetve Orbán Európa fasizálódásának programját hirdette meg, és az európai parlamenti választásokon a szélsőjobb győzelmével hatalomátvételre készül. Ez hadüzenet a demokratikus Európának.

Az “orbáni demokráciát” már ismerjük, a hatalmi ágak szétválasztásának megszüntetését, a hatalom kizárólagos birtoklását, az illiberalizmust, ami maga a fasizmus. Orbán szerint a demokrácia azért “bicsaklott meg” Európában, mert “a kormányok nem azt teszik, amit az emberek elvárnak tőlük”. Ez nem más, mint a hazug, gyűlöletkeltő propaganda, amellyel az emberek elméjét mérgezik.

Szerinte az emberek két dolgot várnak el: “az egyik, hogy ne engedjünk be több migránst, nagyon erős határőrizetet akarnak. Valamint azt, hogy akik már bejöttek, azokat vigyük vissza”. Ezzel szemben a szélsőjobboldal kivételével az emberek jogállami megoldást és a biztonság mellett az emberséges bánásmódot akarják. Orbán fasiszta uszítást folytat, hogy az idegengyűlölettel megfertőzve az embereket, elhintse a nacionalista viszály magvát.

Az Európai Unió most szembesülhet azzal, hogy mivel Orbán ellen nem léptek fel a kellő eréllyel, miután lábbal tapos minden európai értéket, az uniós alapszerződést mindenben megsérti, a helyzet ott tart, hogy Orbán már őket akarja leváltani, és a hozzá hasonlóan szélsőséges, rasszista, fasiszta és náci vezetőkre cserélni. Orbán hadat üzent Európának az uniós tagállamok állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozására érkezve.

Mindezért a legnagyobb felelősség Angela Merkelt terheli, aki saját sírját is ássa, de Orbán és az illiberális fasiszta szélsőjobb kezére játssza Európát. Orbán erre akarja az európai parlamenti választásokat felhasználni, hogy a bevándorlás körüli hisztériával, és a hazug propagandával, az európai szélsőjobb foglalja el Európát, és fasiszta törvényeket hozzon. Orbán az “Európai Együttműködés Rendszerét” kívánja létrehozni, amely az orosz mintára alakítaná át az európai demokráciát oligarchikus diktatúrává...

2 ÉV ALATT 5 MILLIÁRD FORINTOT KÖLTÖTT REKLÁMRA AZ MVM, EZ IS A KORMÁNYBARÁT SAJTÓNÁL LANDOLT

ÁTLÁTSZÓ 
- KORMÁNYPROPAGANDA
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2018.06.28.


Az állami tulajdonú és monopolhelyzetben lévő Magyar Villamos Művek Zrt. gigantikus reklámbüdzséjéből az elmúlt két évben főként kormányközeli cégek és kormánybarát sajtótermékek részesültek, de 2017-ben már bekerült a pixisbe az ATV és a Népszava is.

Május elején közadatigénylésben kértük ki az MVM-től a 2010 és 2017 között kötött reklámszerződéseinek listáját. Az MVM 15 nappal meghosszabbította a válaszadási határidőt, és június közepén válaszolt érdemben.

Az állami cég azt közölte, hogy 2013-tól állnak rendelkezésükre az adatok, és csak a 2013-as, 2016-os és 2017-es táblázatot csatolták, mert a 2014-es és 2015-ös szerződések adatait “már korábban nyilvánosságra hozták”.

Ez egyébként annyit jelent, hogy 2016-ban egy magánszemély (aki nem az Átlátszó munkatársa) adatigénylésére válaszul már kiadták a 2014-ben és 2015-ben kötött reklámszerződések listáját.

Mivel azok a táblázatok a Miniszterelnöki Kabinetiroda szkennelt pdf-jeinél is rosszabb minőségűk, nem dolgoztuk fel őket, és ezért az előttük lévő, 2013-as listát sem. Abból annyi látszik első ránézésre is, hogy abban az évben főként a Vivaki Hungary Kft.-vel kötött reklámszerződéseket az MVM.

A 2016-os és 2017-es lista alapján elemeztük az elmúlt két év adatait:...

NAPI ÁRFOLYAM

SÚLYOS SZAVAK BLOG
Szerző: Paduc
2018.06.28.


'Ma délre a forint elérte a 300-as euró-átváltási árfolyamot. Senki sem tagadhatja, hogy ez egy lélektani határ. Egyrészt azért, mert a devizahitelesek nehézségeit tovább fokozza, másrészt azért, mert ez az egyetlen szám jól jelzi a kormányzati politika kudarcát" - okoskodott Navracsics Tibor 2009-ben, a 80 éve nem látott világméretű gazdasági válság idején.

"A forintválság megoldása a miniszterelnökcsere" - mondta akkor Orbán, akivel most, amikor az euró árfolyama átlépte a 328 forintot kivételesen egyetértek.

GERÉB ÁGNES KEGYELME

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.06.28....Kegyelmezett Áder?
Kegyelmezett.

Jogában állt?
Jogában állt.

Szép tőle?
Szép tőle.

Geréb Ágnes megérdemelte a kegyelmet?

Meg, ezerszeresen is meg. Ugyan érdemelt volna kicsit többet is belőle, de ennyi jutott, továbbra is eltiltva marad, de legalább börtönbe nem kell mennie.

Akkor, kedves polgártársak, mielőtt elolvadunk a hálától és elkezdjük méltatni Áder érdemeit hidrológiától környezetvédelmen át emberi nagyságáig, nézzük már meg: tett ő ma valami mást is?

Tett bizony.

Aláírta, mégpedig szó nélkül a hetedik alaptörvény-módosítást és a Stop Soros törvényt. Azért mondom, hogy szó nélkül tette, azért fontos ezt hangsúlyozni, mert korábban, az alaptörvény negyedik módosításának elfogadásakor azonban külön közleményben tette egyértelművé: alkotmányos kötelezettsége az alkotmánymódosítás aláírása. Az alaptörvény nem ad lehetőséget az államfőnek arra, hogy a módosítást megfontolásra visszaküldje az Országgyűlésnek vagy az Alkotmánybíróság vizsgálatát kérje. Tehát, a rendszer nem teszi számára lehetővé, hogy az alaptörvény-módosításokat ne írja alá.

Akkor most gondolkozzunk.

Egyrészt kegyelmet adott egy bizonyos, régóta húzódó, igazságtalan, de legalábbis erősen vitatott ügyben, másrészt viszont zokszó nélkül írta alá azokat a törvényeket, módosításokat, amik általában rácsukják a koporsó fedelét a magyar demokráciára.

Aki akarja, veheti úgy, hogy a lelkiismeretét nyugtatta meg a kegyelemmel (melyről különben nem túl nevezetes, ritkán gyakorolja ezt a jogot), a háborgó lelkiismeretét, amely nem hagyja nyugodni a demokrácia sírba tétele miatt.

Aki meg másképp akarja, az úgy veheti, hogy nem véletlen, miszerint ezt a kegyelmet aznap adta, amikor a nagyon káros törvényeket, módosításokat aláírta: így nem lehet egyértelműen ellene fordulni, rá haragudni. Hiszen lám, milyen jó ember ő, kegyelmez is, ha teheti.

Mondjuk a kegyelem megadása a kegyelmi kérvény célba érése után bármikor lehetséges: a másik fajta aláírás viszont tényleg a mai naphoz volt kötve. Azt se előbb, sem később nem tehette.

Egyszóval, döntse el ki-ki magának, Áder János jó ember vagy rossz ember.

Szerintem ravasz ember.

És nem is buta.

Ugyanis ha bárki szóba meri most hozni az alaptörvény-módosítást, a Stop Sorost, azonnal hozzá lehet vágni ellenpontként a kegyelmi gesztust, azonnal lehet hálátlannak nevezni.

Ügyes, ügyes.

Abból is haszna van, ha kegyelmez.

KETTŐS ÉLET BRAZÍLIÁBNAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.06.28.


Brazíliáról általában a sablonok jutnak az ember eszébe, Rio, tengerpart, (pláne most, a világbajnokság idején a) foci – pedig a dél-amerikai ország ennél sokkal több és másabb. Ezt is megmutatja öt magyar barátnő (plusz persze a szerző) beszélgetésén keresztül Tünde, aki vlogban beszélgetett a többiekkel. Arra kértem, írjon egy kis felvezetőt is elé, szóval a szöveget és a videót együtt érdemes kezelni.

„Minden új életet kezdő útja egyedi - bármennyire is unják otthon a történeteinket. Mind a több, mint félmillió elvándorolt magyar küzdelme, kikapart boldogsága saját kincse. Írhatnánk magunk könyvét, filmjét. Persze örülnénk, ha mások is megértenék mindazt, amin keresztül megyünk.

Egy idő után én is elkezdtem kérdezni magamtól: mit tudhatnak az otthoniak a mi itteni életünkről? Vagyunk itt is páran, az Újvilág trópusi szegletében.

Mit tudnak Brazíliáról? Főbb kliséken kívül valamit esetleg? Vagy még mindig Rio, tengerpart, pálmafák, szamba, foci, favela, erőszak. São Paulo? Jaj, az valami apokaliptikus élhetetlen betonpokol bizonyára.

Volt itt foci-vb, volt olimpia, korrupciós botrányainkhoz képest a House of Cards kis esti mese (már az sem). A politikai és gazdasági földcsuszamlásokról, erőszakhullámról előszeretettel cikkez a világsajtó naponta, erről már többet is tudnak a kelleténél.

Igaz. Mindez igaz.

Nem amatőröknek való ország

De mennyivel izgalmasabb, mennyivel gazdagabb ennek az országnak kimeríthetetlen kincsestára - jóban, rosszban, örömben, nehézségben, múltban, jövőben, természetében, kultúrájában.

Brazília örökösen zsonglőrködve a lehetetlennel. Ahogy a brazilok mondják, nem amatőröknek való ez az ország.

Mit tudnak az itteniek rólunk? Bár hatalmas magyar kolónia van itt - erről talán kevesebben tudnak odahaza - a mi generációnk „magányos farkas” emigráns létével ők sem tudnak mit kezdeni. Modern magyart beszélünk, az oly babusgatott magyar anyaföldről jöttünk, de... ennyi.

Milyen fárasztó a kezdeti szakasz „már ide, még oda” küzdelme. Milyen kimerítő, milyen magányos. Emlékszem én is, hogy ne szakadjon meg a kapcsolatom anyanyelvemmel, múltammal, elkezdtem egy magyar nyelvű blogot - a São Paulo-i betondaráló káoszában, a kezdeti babiloni káosszal.

Kicsit közelebb hozni ezt a két világot - legalább önmagamban -, mely között nem csak az Atlanti-óceán tátong...

Majd elkezdtem videókat készíteni a braziloknak itteni tapasztalataimról - ne szidják már annyit a saját országukat, hát nézzék, mennyi fantasztikus dolog van itt - hadd élvezzük a jót is, egyebet sem látok csak a nehézségeket, a szenvedést, igazságtalanságot.

Milyen Paradicsomban élnek, észre sem veszik!

AZ ORBÁN-KORMÁNY ÖNMAGÁTÓL ÖRÖKÖLT ADÓSSÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.06.28.


Ide teszem, hogy ne kallódjon el. Sok honfitársunkat érinti a dolog. Nem túlságosan meglepő, de azért jegyezzük meg: többnyire a nők azok, akik a tartósan ápolást igénylő hozzátartozóikat gondozzák. Akár gyermekről, akár felnőttről, akár idős családtagról van szó. Napi 24 órában, gyakorlatilag magukra hagyatva végzik ezt az áldozatos munkát. Itt lépne be a társadalmi szolidaritás, de nem lép be, mert a kormány nem érzi eléggé fontosnak ezeket az embereket. Az történik tehát, hogy az ápolást végző leveszi a terhet az állam válláról, az állam azonban nem érzi úgy, hogy segítenie kellene ennek a nehéz tehernek a cipelésében. Ha valaki folyamatos ápolásra szoruló embert gondoz, akkor nem tud munkát vállalni (ez nem igaz így, mert ez iszonyúan kemény munka önmagában is), nem, vagy alig lesz nyugdíja, de még megélni sem tud a havi 29 340, 44 010 vagy az 52 812 forintos ápolási díjból. Ez utóbbi a kiemelt ápolási díj, ennyit nagyon kevesen kapnak. És ne felejtsük el, hogy azoknak az embereknek, akik ennyire betegek, sokkal magasabbak a költségeik, hiszen speciális élelmiszerek, gyógyszerek, felszerelések – emelőberendezés, felfekvés elleni matrac – és ezer más olyan dolog kell(ene), amiket még egy jó fizetés mellett is nehéz finanszírozni, harmincezer forintból pedig lehetetlen.

Nincsenek annyian ezek az emberek, hogy az állam (az adófizetők) ne lenne képes megoldani a napi gondjaikat. Már tegnap is késő lett volna. Eddig is ugyanez a kormány volt, legfeljebb a választás után történt némi cserebere a minisztériumokban, de ne tegyünk már úgy, mintha valami örökölt terhet venne át a szériában harmadszor hatalomra vergődött Orbán-kormány. Kíváncsi leszek, van-e olyan fontos ezeknek az embereknek az elkeserítő helyzete, mint a több ezer kilométerre innen megvédett keresztények, vagy a Franciaországból ide cipelni szándékozott kereszt ügye...

MATRICA ÉS ÉLETVITEL

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.06.28.


Semjén medvesimogatóból újólag előbújt a gyilkos vadászösztön, amely ezúttal a hajléktalanok becserkészésében manifesztálódott, s ennek az északi szarvasok örülnek leginkább. Hogy momentán nem nekik, hanem keresztény embertársainak akar ártani, igaz, nem helikopterrel, de nem is ingyen. Meg kell dolgozni az udvari bohóc jelmezért ugyanis.

Azt találta ki, s óhajtja törvényi szintre emelni, hogy nem kell annyit cicózni a magyar homlesszel, felejtsük el a pénzbüntetést, ha a padon eszi a penészes szendvicset, emberesebb, ha közmunkára kötelezzük. Ha meg ez nem megy, mert mondjuk lefagyott már a lába, akkor egyenesen lehet szállítani őt a börtönbe rabomobillal.

Ilyet a ragyás Pintérnek még be kell szerezni, ilyen klasszikus, rácsos, hátultöltőset, mint az usákos filmekben, nehogymá összekoszolja a delikvens a vadiúj és csillivilli rendőrautókat, meg azoknak kicsi is a kapacitása, és nem bírják majd az iramot. A hajléktalanok ilyes vegzálását az őszig el akarják fogadni, s el is fogják, ugyanis a kedves vezető már a stopsoros kapcsán is lakonikus volt: megvan a többség, megszavazzuk.

Ennyit szokott ő egyeztetni a számára kedves és fontos témákban, s a módszertanról ennyi elég is. A tartalmi elemek fontosabbak, ugyanis lehet olyan is, hogy a fakabát megkérdezi majd az andalgó delikvenst, mit csinál, s ha azt feleli, csak úgy sétálgatok, nézelődök, már viszik is. Meggondolandó tehát, hogyan ügyelünk az egészségünkre.

Egy hosszabb séta, sütkérezés a padon, vagy a kirakatok bámulása már gyanús lehet, főleg, ha nem a központi előírásoknak megfelelően öltözik fel az ember, és elfelejtett borotválkozni. Már látszik rajta, hogy életvitelszerűen van az utcán, pláne, ha kilakoltatták, pedig nem is volt kedve hozzá igazán. De érdemes figyelni a kacifántos megfogalmazást is:

"Életvitelszerű tartózkodásnak tekinthető minden olyan magatartás, amely alapján megállapítható, hogy a közterületen való életvitelszerű tartózkodás a lakó- és tartózkodási hely, valamint egyéb szállásra való visszatérés szándéka nélkül, a közterületen való huzamos tartózkodás érdekében valósul meg, és a közterületen való tartózkodás körülményeiből, vagy a magatartásból arra lehet következtetni, hogy a jellemzően lakóhelyül szolgáló közterületen végzett tevékenységet – így különösen alvás, tisztálkodás, étkezés, öltözködés, állattartás – az elkövető a közterületen rövid időnként visszatérően és rendszeresen végzi”.

Ebbe minden belefér, a bikkfanyelv még arra is jó, hogy ha rászól az emberre a szerv, amikor pogromot néz, hogy menjen onnan, nincsen itt semmi látnivaló, de ő ragaszkodik a páholyához, már viszik is szart vakarni, vagy a rács mögé, főleg ezzel a szintén megújítandó gyülekezési törvénnyel. Ez egy kissé sarkított ábrázolása az elkövetkezendő időknek, de jól mutatja, hogy azt csinálnak, amit csak akarnak...

DRÁMAI FELHÍVÁSOK A SORSDÖNTŐNEK ÍGÉRKEZŐ EU-CSÚCS ELŐTT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.06.28.


- A populisták triumfálhatnak Brüsszelben, megszűnhet a schengeni térség és bukhat a német kormány: "mindössze" ennyi a tét a mai és holnap csúcstalálkozón

- Theresa May Putyin csatlósával, Orbán Viktorral lép nászra

- Gulyás Gergely: nem érdekes, hogy fogy a magyar, mi akkor is etnikailag homogén nemzet maradunk!

The Times

A ma kezdődő uniós csúcstalálkozó előtt az Európai Tanács elnöke arra figyelmeztetett, hogy a populista politikusok által terjesztett migrációellenes nézetek ajtót nyithatnak a földrészen a demagógiának. A nyílt levélben Tusk rámutat, hogy egyre több ember kezdi azt hinni, csakis a keménykezű, szellemét tekintve Európa- és liberálisellenes hatalom képes megállítani az illegális bevándorlást. Ám ez a felfogás a nyílt tekintélyelvűség felé mutat. Viszont ha sokan elhiszik, hogy csakis ezek az erők képesek hatékony megoldást ajánlani a válságra, akkor elfogadnak bármi mást is tőlük. A tét nagyon nagy, az idő rövid. A lap hozzáteszi, hogy az új olasz kormányfő átlépett az érvényben lévő menedékjogán. Conte tegnap kijelentette a parlamentben, hogy Olaszország nem fogja feldolgozni a többi tagállam helyett a menedékkérelmeket. Azt akarja, hogy a menekülteket osszák el a többiek között, ám álláspontja csak még inkább megnehezíti a német kancellár helyzetét.

Guardian

Az Európai Parlament elnöke drámai felhívást tett közzé, miszerint a migrációs válság az EU megsemmisítésével fenyeget, ám semmiképpen sem szabad megengedni, hogy bekövetkezzen a vég. Tajani a részletekről szólva rámutat, hogy ha a mostani csúcson nem sikerül új tervben megállapodni, az a határok lezárásához, illetve a schengeni rendszer összeomlásához vezethet. Épp ezért az olasz jobboldali vezető azt sürgeti, hogy az EU a humanitárius tragédia megoldása során egyfelől legyen szolidáris mindazokkal, akik az üldöztetés elől menekülnek, másfelől viszont mutasson határozottságot és csak azokat engedje be, akik arra jogosultak. Mint írja, Európa későn ébredt rá, mekkora bajok vannak Afrikában, illetve a Közel- és Közép-Keleten, így a hatalmas menekülthullám közepette csupán kármentésre futotta erejéből a külső határokon. Ám a helyzet folytán várhatóan csak még többen jönnek az elkövetkező évtizedekben.

A megoldás érdekében a tagállamoknak létre kell hozniuk egy olyan mechanizmust, amelynek alapján automatikusan befogadják a menedékkérők arányos részét. A Balkán lezárása egyúttal példaként szolgálhat a Földközi-tenger térsége számára is. Továbbá együttműködési megállapodást kell kötni az érintette afrikai államokkal. Szükség van a dublini rendszer reformjára is, mivel tavaly összesen 650 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, ám ebből 416 ezret Németországban, Olaszországban és Franciaországban. A vonakodó államokat meg kell győzni arról, hogy az unió képes hatékonyan őrizni a külső határokat. Ha mindez nem sikerül, akkor újra nemzeti hatáskörbe kerül a menedékpolitika, amiből a nemzeti határok lezárása következik, azaz vége a szabad mozgásnak Schengenen belül. Az állam- és kormányfőknek ezért félre kell tenniük az önérdekeket és olyan megoldással kell kirukkolniuk, amit az emberek várnak és megérdemelnek.

Daily Telegraph

Igen nagy nyomás nehezedik a német kancellárra a mai csúcstalálkozó előtt, mind odahaza, mint az EU-ban. Az eltelt napok megmutatták, hogy egyre gyengébbek a kancellár pozíciói otthon, illetve hogy Európa menthetetlenül megosztott az ügyben, miként lehetne rendezni a migrációs válságot. Olaszország, illetve egyes kelet-európai államok el vannak szánva arra, hogy szembeszálljanak Merkel egykor megkérdőjelezhetetlen tekintélyével. A záróközlemény tervezete azt tükrözi, hogy jelentősen megnőtt az olyan, keményvonalas vezetők befolyása, mint Seehofer és Salvini, valamint az osztrák és a magyar kormányfő. Ők mindannyian távol akarják tartani a földrésztől a menekülteket.

A belső ellentéteket tanúsította, hogy hosszas alkudozást követően kiköthetett Máltán egy menekülthajó, de csak azután, hogy nyolc állam megállapodott: átveszi a migránsok rá eső részét. Több érintett politikus is azt hangoztatta, hogy csupán egyszeri alkalomról van szó, ám az olasz belügyminiszter hazája újabb győzelmeként ünnepelte a fejleményt. Németország – hírek szerint Seehofer makacssága folytán kimaradt az egyezségből, mert a belügyi tárca vezetője ragaszkodik ahhoz, hogy Olaszország és a többi déli állam vegye vissza azokat a migránsokat, akik rajtuk keresztül jutnak el a német határig. Ha Merkel nem tud európai megoldást elérni, akkor vagy az lesz, hogy országa lezárja a határt, és ez dominóhatást indít be a földrészen, vagy pedig menesztenie kell a belügyminisztert, ami új választást, illetve esetleg kisebbségi kormányt jelent. Kauder, a CDU egyik vezetője igen súlyosnak minősítette a német belpolitikai helyzetet...