2022. augusztus 12., péntek

A TŰZIFARENDELET ÚGY VESZÉLYEZTETI A PÓTOLHATATLAN TERMÉSZETI ÉRTÉKEKET, HOGY NEM ENYHÍT AZ ENERGIAVÁLSÁGON

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2022.08.12.


„Az 500 ezer hektár akácost kellene hasznosítani tűzifaként, nem a védett erdőket” – jelentette ki a Másfélfok klímapolitikai szakportál csütörtöki háttérbeszélgetésen Gálhidy László, a WWF Magyarország erdőprogramjának vezetője. Az Orbán-kabinet augusztus 5-től hatályos kormányrendelete azonban nem csak a 2 millió hektáros magyarországi erdőterület 27 százalékát kitevő akácosokra vonatkozik: az összes magyarországi erdőben felfüggesztette a legális fakitermelésre vonatkozó korábbi természetvédelmi és erdészeti jogszabályokat, ráadásul határozatlan ideig.

A megnövekedett tűzifaigény biztosításával indokolt rendelet hatálya kiterjed a védett erdőkre is, amik az összterület 40 százalékát teszik ki, és részben az Európai Unió Natura 2000 hálózatához, részben a nemzeti parkok igazgatóságaihoz tartoznak. Az ilyen erdőkben tehát jelenleg nincs törvényi akadálya a természetvédelmi szempontból kifejezetten káros tarvágásnak, annak a kitermelési módszernek, amely pár nap alatt több hektárnyi egybefüggő területen alakítja át radikálisan az életfeltételeket, komoly, többnyire évtizedek alatt gyógyuló vagy épp gyógyíthatatlan sebet ejtve az adott erdei ökoszisztémán.

Bár ilyen drasztikus beavatkozásra még 2018-ban is akadt példa a Bükki Nemzeti Park területén álló Tar-kő nevű hegy közelében, Gálhidy szerint egyre inkább terjed a jelenleg az erdőterületek 1 százalékán művelt, hivatalosan örökerdő üzemmódnak nevezett szálalásos módszer, amikor csak-egy vágásérett példányt emelnek ki a növénytársulásból, minimális bolygatás mellett...

KÜZDELEM AZ ÁLLAMPÁRTTAL - ROMA MAGYAROK HELYZETE '45 ÉS '89 KÖZÖTT | PARTIZÁNINFO

PARTIZÁNINFO
Szerző: Partizán
2022.08.11.A választások környékén ismét előtérbe került a magyar közéletben a “roma-kérdés”. Mi ebben a videóban pedig a gyökereket néztük meg: magát a kádári asszimilációs politikát tettük a boncasztalra. 

Ebben a Partizáninfóban azt járjuk körül, hogy a 2. világháború és a rendszerváltás közötti rezsimek, különösen a Kádár-rendszer, milyen - sok esetben: rasszista - politikákat dolgozott ki és alkalmazott azokkal a cigánynak számító magyarokkal szemben, hogy hogyan próbálta őket megbélyegezni (pl: fekete színű személyi igazolvánnyal), elnyomni (kulturális szervezeteik szétverésével és lenyúlásával) és háttérbe szorítani a társadalom többsége számára ugrásszerűen fejlődő jóléti intézményekben (pl: lakhatás, oktatás), ezenkívül bemutatjuk azt is, hogy romaságukat büszkén vállaló magyarok hogyan próbáltak mindez ellen - gyakran sikerrel - fölvenni a harcot.

KAPHATÓ A BOLTBAN, CSÖKKENTI A REZSIT, DE NEM HASZNÁLHATOD: KÁOSZ VAN AZ ERKÉLYNAPELEMEK KÖRÜL

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.08.12.


Rengeteg visszajelzést kapunk olvasóinktól az erkélyre szerelhető egyszerű napelemek témájában. A rezsicsökkentés korlátozása óta különösen megnőtt az egyébként is jelentős érdeklődés a termék és annak használhatósága iránt. Nem is csoda, hiszen egy olyan, pár panelből álló lakossági napelemes minirendszerről van szó, amely viszonylag olcsó, egyszerű, és csökkenti a villanyszámla összegét.

Az erkélynapelemről először itt írtunk, majd második cikkünkben bemutattuk, hogy a magyarországi áramszolgáltatók az általános szerződési feltételeik (ászf) szerint nem engedik meg a használatát.

Röviden összefoglalva az alaphelyzet a következő:

- A kis teljesítményű, erkélyre házilag felszerelhető napelemes rendszerek olyan termékek, amelyek a konnektorba dughatók, és amennyiben süt a nap, egy saját átalakítón (mikroinverteren) keresztül áramot táplálnak a lakás hálózatába.

- A termék egyszerű modulokból áll, megvásárolható a műszaki boltokban, és nem kell a telepítéséhez szakember.

- A névleges teljesítménye általában legfeljebb 800 watt, ami azt jelenti, hogy ideális körülmények között sem termel sok áramot, ezért tipikusan arra lehet csak jó, hogy egy háztartás állandó napközbeni fogyasztóinak (például hűtő, fagyasztó, villanybojler, légkondi, wifirouter) „besegítsen”.

- A termék használata az európai országokban általában csak bejelentéshez kötött (ennek részleteiről alább írunk).

- Magyarországon viszont az áramszolgáltatók álláspontja szerint a használata tilos, biztonsági és technológiai okokból, ennek elég bonyolult részleteit korábbi cikkünkben mutattuk be. A lényeg, hogy aki áramtermelő készüléket dug a konnektorba, azt figyelmeztetés után akár le is kapcsolhatják a közműhálózatról.

Ha azonban a fenti, erősen vázlatos ismertetés után belemegyünk a részletekbe, akkor teljes jogi zűrzavarba ütközünk.

Kiindulásként érdemes megnézni, hogyan működik a szabályozás Németországban.

Az alábbi képernyőképet a német Marktstammdatenregister, vagyis az energetikai rendszereket nyilvántartó központ honlapjáról másoltuk ki. A regiszter szerint cikkünk írásakor ez volt a legfrissebb erkélynapelem, amit Németországban bejelentettek (folyamatosan elég sokat regisztrálnak manapság, a termék iránt ott már akkora a kereslet, hogy különösen a mikroinverter rész hiánycikknek számít a boltokban)...

MÁR ELKEZDŐDÖTT A VÁLTOZÁS AZ INGATLANPIACON A REZSIEMELÉS MIATT - MINDENKI MENEKÜL A MAGAS KÖLTSÉGEK ELŐL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVASI JUDIT
2022.08.12.


Egyelőre nem okozott felfordulást az ingatlanpiacon a rezsiárak augusztusi emelése, ugyanakkor számos változás indult meg. Egyre többen döntenek a magas rezsiköltségű ingatlan eladása mellett, kérdés, hogy vevő akad-e majd ezekre az ingatlanokra. Az albérletpiacon ugyanakkor már kézzelfogható a hatás.


Rövid távon egyelőre nem okoztak elmozdulást az új rezsiszabályok az ingatlanpiacon, változásra több hónapos időtávon lehet számítani. Várhatóan a novemberi, decemberi számlákból derül majd ki, hogy egy-egy lakásnál mennyire sikerült takarékoskodni vagy mennyire emelkedhetnek a fenntartási költségek. Az ehhez köthető lakáseladási és lakásvásárlási hullámra, amelynek keretében takarékosabb lakóingatlan után nézhetnek a tulajdonosok, csak 2023 elején lehet számítani. Hagyományosan a legtöbben az év végén, a karácsonyi időszakban döntenek az esetleges lakásváltásról, ami csak 2023-ban lesz érezhető a lakáspiacon – véli Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Ugyanakkor a változás már elkezdődött, sokan gondolkodnak ugyanis a nagy, korszerűtlen családi házuk eladásán, van, aki már döntést is hozott. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy egyre több kétségbeesetten számolgató ügyféllel találkozni az ingatlanirodákban is az új energia- és gázár szabályozás miatt...

AZ OROSZ ELNÖK VÉGSŐ CÉLJA AZ EU SZÉTVERÉSE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.08.12.


Olaszországban az eddig nagy hanggal EU-ellenes jobboldali pártok teljesen más irányt vettek fel, és közös programtervezetükben kukába dobják az euroszkepticizmust, hogy megnyugtassák a nemzetközi piacokat és a külföldi szövetségeseket. De ki az, aki rombolja és igyekszik elejét venni az EU-ban a szolidaritásnak? Nemzetközi lapszemle.

Vlagyimir Putyin igyekszik megosztani az EU-t, és ezzel a kihívással szemben az Uniónak meg kell erősítenie szolidaritását – hangsúlyozza Jean Pisany-Ferry, a brüsszeli Bruegel intézet vezető kutatója a Handelsblattban megjelent vendégkommentárjában, amelyben az orosz elnök hűséges szövetségesének nevezi Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.

Az Európai Unió megbízhatósági próbatétellel néz szembe – írja Pisani-Ferry. Hangsúlyozza, hogy a szövetség egyik alapelve a szolidaritás, amiről régóta sokat beszéltek, de a valóság csak 2010-ben tette először próbára, amikor az euróválság mélypontján Görögország, Írország és Portugália kénytelen volt pénzügyi segítségért folyamodni, és ez sokk-ként ért több északi tagállamot. Öt évbe telt, mire sikerült felülemelkedni a nézeteltéréseken, és eldőlt, hogy Görögország bennmarad az euróövezetben. A leckét nem felejtette el Európa, és amikor 2020-ban a Covid-19-es járvánnyal szembesült, az Unió közös oltóanyag-beszerzési programot dolgozott ki, a gazdasági károk orvoslása érdekében pedig helyreállítási és ellenállóképességi alapot hozott létre. Ezeket a programokat joggal tartják az európai szolidaritás példáinak.

Az ukrajnai háborúval azonban új fejezet kezdődött, mert a jelentkező sokkhatás aszimmetrikus – írja a Handelsblattban. Lengyelországban például 1,2 millió, Spanyolországban csak 130 ezer ukrán menekült tartózkodik. Az orosz gáz az energiaszükségletek mintegy negyedét fedezi Magyarország, Lettország, illetve Szlovákia esetében, csupán egynyolcadát Németország és Olaszország esetében, míg Spanyolországban és Portugáliában elhanyagolható. A korábbi kihívásokkal ellentétben most Putyin személyében adott egy külső ellenség is, aki nem csinál titkot abból, hogy a maga hasznára kívánja fordítani, sőt, élezni akarja az európai országok közötti elllentéteket. Az orosz elnök végső célja az EU szétverése – állapítja meg Jean Pisany-Ferry.

Ellenfeleit Putyin a gázszállítások visszafogásával bünteti, Oroszország szövetségeseit pedig hűségükért megjutalmazza. „Ez utóbbiak közé tartozik Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki mostanra teljesen átvette az orosz narratívát, és azt állította, hogy az EU az Oroszország elleni szankciókkal tüdőn lőtte magátEl is küldte külügyminiszterét Moszkvába, hogy pótlólagos gázvásárlásról tárgyaljon” – olvasható Pisani-Ferry helyzetértékelésében.

A szerző kitér az olasz kormánykoalíció összeomlására is. Ezt nagyon rossz hírnek nevezi, nem csupán azért, mert Mario Draghi miniszterelnök az orosz agresszió elleni kemény fellépés egyik leghatározottabb szorgalmazója volt, hanem azért is, mert a koalíció felbomlását előidéző három párt – az Öt Csillag Mozgalom, a Liga és a Hajrá Itália – különböző mértékben oroszpárti nézeteket képvisel.

Foglalkozik Olaszországgal a Politico című amerikai portál európai kiadása is, némiképp meglepő tartalommal. Azt írja, hogy a szeptember 25-ikei választáson győzelemre törekvő jobboldali pártok közös programtervezete kukába dobja az euroszkepticizmust, szakít az EU-ellenes állásponttal, teljes mértékben kiáll az európai integráció mellett – azzal a céllal, hogy megnyugtassa a nemzetközi piacokat és a külföldi szövetségeseket.

A Georgia Meloni vezette pártszövetségben Meloni pártja, az Olasz Testvérek eddig kétértelmű álláspontot vallott, Silvio Berlusconi Hajrá Itáliája hagyományosan európárti vonalat vitt, a Matteo Salvini által irányított Liga azonban kifejezetten ellenséges volt az európai integrációval szemben, és Olaszország távozását követelte az euróövezetből. A jobboldali programtervezet most kiáll a közös európai politizálás mellett, és ígéretet tesz az uniós gazdasági helyreállítási alap teljes mértékű kihasználására, a célok bizonyos kiigazítása mellett. Ennek a pénzalapnak Olaszország a legnagyobb kedvezményezettje az EU-n belül. Azt is tartalmazza azonban a manifesztum, hogy a jobboldali pártszövetség, ha kormányra kerül, bizonyos reformokat fog szorgalmazni az euróövezet működését illetően: úgymond politikusabb, de kevésbé bürokratikus EU-t akar, meg akarja reformálni a stabilitási és növekedési paktum adóelőírásait, és nagyobb rugalmasságot akar engedni a pénzek elköltésében.

A torinói La Stampa szintén ismerteti a magát hazafiasnak mondó jobboldali pártszövetség 15 pontból álló közös programját. A lapnak az az alapvető benyomása, hogy a program az eddigi kormányzati irányvonalnál kevesebb zöld és kevesebb szociális tartalmat hordoz, valamint jelentős közmunkákat vetít előre.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

BÁRMEKKORA AZ INFLÁCIÓ, A LEGSZEGÉNYEBBEK BÉRÉT AKKOR IS EMELNI KELL

MÉRCE
Szerző: BOGDÁN ERIK
2022.08.12.


Vajon tényleg a bérek leszorítása lenne a legjobb megoldás az infláció megfékezésére?

Egyre több cikket és közgazdászokkal folytatott interjút olvashatunk arról, hogy a bérek leszorítása elkerülhetetlen ahhoz, hogy megfékezzük az inflációt, de vajon ez ténylegesen egy jó megoldás lenne Magyarországon az infláció megzabolázására?

Zlati Róbertet, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnökét, Csóti Csabát, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) elnökét és Pogátsa Zoltán közgazdászt kérdeztük erről a kérdéskörről...

VAN ELÉG TŰZIFA TERMÉSZETROMBOLÁS NÉLKÜL IS – EGY VESZÉLYES ÉS FELESLEGES RENDELET TELJES HÁTTERE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2022.08.12.


Minél tovább van érvényben a kormány tarvágási rendelete, annál nagyobb károkat okozhat. Legnagyobb veszélyben a legértékesebb, természetközeli, öreg erdők vannak, miközben a tűzifaigényt biztosítani lehetne természetrombolás nélkül is. Mivel a rendelet gyakorlatilag kikapcsolta a természetvédelmet, minden az erdészek szakmai felelősségérzetén múlik: az erdőkért aggódó rengeteg ember legfeljebb bizakodhat, hogy jövő ilyenkor sem lesz kopasz a fél Mátra meg a Börzsöny. Az ökológusok szerint a helyzet eddig is messze volt az ideálistól, de attól tartanak, most 50 évet csúszhatunk vissza az időben.


Rég váltott ki olyan heves ellenhatást kormányzati intézkedés, mint az a kormányrendelet, amielyaz energia-veszélyhelyzetre hivatkozva felpuhította a fakitermelésre vonatkozó szabályokat. Ma délután tüntetés lesz az Agrárminisztérium előtt az erdők tarvágása ellen, és az esemény Facebook-oldalán eddig 48 ezren jelezték, hogy érdeklődnek, 8 ezren pedig részt is vennének a demonstráción. Lehet, hogy végül jóval kevesebben lesznek, de ettől még tény: ötvenezer ember fejezte ki ezen a módon, hogy nagyon aggódik a magyar erdőkért. A tüntetést az LMP szervezte, de a párt politikai súlyát ismerve bizonyára nem miattuk, hanem az ügy miatt ilyen nagy az érdeklődés. Hogy ne csak párt által szervezett tiltakozás legyen, augusztus 17-re újabb demonstrációt hirdetett három zöld civil szervezet (a Greenpeace Magyarország, a 10 millió Fa és a Jane Goodall Intézet) az MTA épülete elé, a WWF Magyarország pedig öt másik civil szervezettel együtt petíciót indított, nyílt levélben kérve Orbán Viktor miniszterelnököt a rendelet visszavonására. Ehhez eddig 60 ezer ember csatlakozott.

Vihar van tehát. A kormány részéről Nagy István agrárminiszter jó előre rágalomhadjáratnak, tudatos negatív hangulatkeltésnek vagy hozzá nem értésnek minősítette a zöld szervezetek és az ellenzék tiltakozását. Pedig az erdők féltése, a természet szeretete tényleg független a pártszimpától és a világnézettől, tulajdonképpen a hazaszeretet legtisztább megnyilvánulása. Nem véletlen, hogy a kormány nem azt kommunikálja, hogy „kell a tűzifa, ezért kivágunk mindent, az erdők védelme a hanyatló nyugat hóbortja” – a kormányzati narratíva az, hogy nincs semmi veszély, minden a legnagyobb rendben lesz, az erdőket nem fenyegeti semmi.

Nagy István miniszter ezt úgy fogalmazta meg, hogy „a tűzifa kitermelése továbbra sem jár erdőirtással, nem csökkenti az erdőterületet, és nem rontja az erdők természeti állapotát sem!” Ez első hallásra teljesen értelmetlen, hiszen józan ésszel mindenki tudja, hogy a valóság ennek pontosan az ellenkezője, de a három állításból kettő formailag igaz: az erdőtörvény véghasználatnak nevezi a szabályosan végrehajtott fakitermelést, ami után az erdő jogilag nem szűnik meg, hanem felújítják (újratelepítik vagy hagyják természetes módon megújulni, amennyiben képes rá). Erdészeti szempontból ez nem erdőirtás, hiszen nem azért vágják ki az erdőt, hogy ott szántó vagy stadion legyen. Nagy István harmadik állítása viszont egyáltalán nem igaz:

a rendelet által a védett területeken is engedélyezett tarvágás igenis rontja az erdő természeti állapotát, mégpedig súlyosan. Ha nem így lenne, nem lett volna eddig korlátozva.


Mivel a miniszer a hozzáértést hiányolja a tiltakozásból, fontos fejlemény, hogy az ELKH Ökológiai Kutatóközpontja is közzétett egy állásfoglalást, amely határozottan károsnak mondja az intézkedést: „a rendelet alapján Magyarország legszebb, legértékesebb erdeit veszélyeztetjük, […] a klímaváltozás enyhítése és az élővilág védelme szempontjából kulcsfontosságú a meglévő természetes élőhelyek fenntartása. Amellett, hogy a megnövekedett tűzifa igényre választ kell adni, ehhez nem az őshonos fafajú védett erdőket kell feláldozni.” Az ELKH vagyis a korábbi akadámiai kutatóintézet annak ellenére állt ki ebben az ügyben, hogy állami fenntartású tudományos műhelyről van szó; nyilván olyan súlyosnak ítélték ökológiai szempontból a veszélyt, hogy nem hallgathattak...

AZ ÉS 2022/32. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.12.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Akkor úgyis annyi

Ha körülnézünk Európában, azt látjuk, hogy Ausztriától Szlovákiáig, Olaszországtól Bulgáriáig gyengülnek, inognak vagy buknak a kormányok és kormányfők. Akár profik, akár amatőrök, akár jók, akár rosszak. Mintha ez volna a dolgok rendes menete. Egy, csak egy kormány ül a helyén kimozdíthatatlanul, mint egy bölcsességfog. A mienk. Kicsit szuvas, kicsit lukas, néha marhára fáj, de akihez tartozik, aki elvben dönthet a sorsáról, annak esze ágában sincs fogorvoshoz menni, sőt még azt se tudja, hol a rendelő.

A választás után egy-két hónappal kiderült, hogy a hatalommaximálás bombabiztosnak hitt magyar modellje – az adófizetők szavazatainak és bizalmának nagybani megvásárlása a saját pénzükből – mégse működik tökéletesen.

A kampányidőszakban gátlástalanul nyomtatott pénz nagy részét hamar benyelik a háztartások, elmegy régóta szükséges holmikra, hiteltörlesztésre, nyaralásra. És már az első ocsúdás másnapján jöttek a tüntetések a KATA visszavétele miatt. A csirke far-hát ársapka nem volt elég a KSH szerint is 27 százalékos élelmiszer-áremelkedés megállításához. Bár a politikában nem ajánlatos jósolni, nem nehéz elképzelnünk, milyen lesz az energiaárakat kilencévnyi hazudozás után hívebben tükröző közüzemi számlák fogadtatása. A benzinárstopot részben már visszavonták – nem kell nagy matektudás ahhoz, hogy megbecsüljük, milyen inflációs hatással –, a maradékot ki tudja, meddig sikerül tartani.Tovább

GADÓ)
A „tökfej” ára

Szelényi Iván - Mihályi Péter
A fajok keveredéséről – komolyan

Orbán Viktor minapi tusványosi programadó beszédének „a fajok keveredésére” és a migrációra vonatkozó eszmefuttatásai okkal és előre sejthetően felháborodást váltottak ki a liberális demokrácia hívei körében Magyarországon, az Európai Unióban, Európában és az Egyesült Államokban is. Ami ott elhangzott, az – hogy stílusosan fogalmazzunk – Schwarz auf Weiß rasszista, náci beszéd volt. Csakhogy sem társadalomkutatóként, sem köznapi emberként nem hunyhatunk szemet efelett. Nem mondhatjuk – az ismert magyar történelmi szófordulatra hajazva –, hogy boszorkányok (azaz különböző emberi fajok) pedig nincsenek. Mint azt a közelmúltban kirobbant Black Lives Matter mozgalom, illetve az azt megelőző rendőri erőszak jelezte, még a világ legerősebb és legbefolyásosabb demokráciájában, a 235 éves alkotmányára méltán büszke Egyesült Államokban is élő probléma a faji megkülönböztetés, amit ekként is neveznek (racial discrimination).Tovább

Gadó Gábor
Törvényes vagy köztörvényes?

Csepi Lajos
Régi baka, új mundér

Kovács Zoltán
Baráti látogató

Losoncz Miklós
Lehetnek-e hatékonyak a szankciók?

Oroszországgal szemben 2014 tavasza, a Krím félsziget annektálása óta vannak érvényben nyugati szankciók, amelyeket 2022. február 24., az Ukrajna elleni háború kezdete után több hullámban kiterjesztettek és szigorítottak. A szankciók nemcsak a korlátozásokat elszenvedő, hanem az azokat kivető országokra is hátrányosak. Bizonyos tovagyűrűző hatásokon, például a globális ellátási láncok zavarain, a nemzetközi nagyvállalatok reakcióin és a világpiaci árak alakulásán keresztül harmadik országokat is kedvezőtlenül érintenek. Az eddigi tapasztalatok alapján Oroszországot jóval nagyobb mértékben sújtják a szankciók, mint azok nemkívánt mellékhatásai a Nyugatot. A szankciók jelentős része hosszabb idő alatt fejti ki hatását, ennek nyomán romlanak az orosz gazdaság közép- és hosszú távú fejlődésének feltételei.Tovább

Kőszeg Ferenc
Kérlelhetetlen irracionalizmus

György Péter
A Moldova-örökség
Hol, mikor, ki és miképp őrizze azt?

Megyesi Gusztáv emlékének
Tovább

Benda László
Kabul – egy drón és más semmi

Nemsokára lesz egy esztendeje, hogy az ultraradikális iszlamista tálibok alig húsz év után visszatértek a hatalomba Afganisztánban. Egy apró robbanás, szinte semmi. Csak a „szokásos”. Mindössze ennyi történt július legvégén Kabul belvárosának előkelő Serpúr negyedében, nagykövetségek közelében. Ám hamar robbant az igazi hír: a célzott áldozat ezúttal az al-Káida eddigi első embere, az ott rejtőzködő Ajman az-Zavahiri volt.Tovább

Szerbhorváth György
A koszovói gumicsont
avagy mikor lesz már háború?

Molnár Erzsébet
Carpe diem

Szűcs R. Gábor
Az elveszett demokrácia
(Orbánról Dániában)

Eszterhás Péter tizenhat évesen került Dániába, 1956-ban. Olyan fokon megtanult dánul, hogy színész lett a második legnagyobb dán városban, Aarhusban. Rendezett is: Shakespeare-t, Pintert, Brechtet, sőt Verdi-operát. A rendszerváltozás után látogatott haza először, de akkor családostul, évente. Fordított Esterházyt, Nádast, Márait, Vámost, Kertész Imrét (igen, a Sorstalanságot is), és ő mutatta be a dánoknak a varázslatos Esti Kornélt. 1. Az általa alapított, Hamvas Béláról elnevezett koppenhágai magyar klubban az összejövetelek a péntek esték örömét jelentették számunkra.

De mostanában nem hajlandó Magyarországra jönni. Erre a Magyarországra nem. Az egyik legnagyobb dán polgári napilap, a Berlingske Tidende 2014 júniusában készített vele keserűséggel teli interjút. 2.

Ennek címét adtam a cikkemnek.

V I S S Z H A N G

Bodansky György
Egy alapkérdés

Fekete Mihály
Csak ne a meccsen!

P Á R A T L A N

Falus András
Szekunder szégyen

Róna György
Párhuzamok

pá- ti-
TAR(KÓN)VÁGÁS

msz
Tiszta erőből nyár

Lázár György
Obszcén

-y -n
Eredmény

Beck Tamás
Dallas

Huszár Ágnes
A magyar ranger

-átkai
LÉLEKSORVASZTÓ

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/32. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.12.


F E U I L L E T O N

Ujlaky István
Knausgård tengere 

I N T E R J Ú

Kardos Ernő
Pénzt vagy életet?
Interjú Bazsó Péter idegsebésszel

K R I T I K A


Csuhai István
Milyen gyorsan történelem leszünk

John Updike: Emlékek Gerald Ford elnökségéről. Fordította Pék Zoltán. 21. Század Kiadó, Budapest, 377 oldal, 4990 Ft

Magát a szöveget nem is tagolják klasszikus belső fejezetek és fejezetcímek, egységeit a szükséges helyeken pusztán egy egyszerű soremelés választja el egymástól, a szerkesztőségnek küldött válasz -- amelybe szögletes zárójelekben rendre a szerkesztőségnek címzett, a szövegre vonatkozó kérések, reflexiók, pontosítások stb. ékelődnek -- ugyanis egészen határozottan két, egymással váltakozó szálra bomlik. Az egyikben Alf végigmeséli saját zaklatott életét, kitekintéssel az előzményekre, illetve a későbbi fejleményekre, a középpontban a Ford-kormányzat idejére eső szakasszal, a másikban pedig végigmondja annak a végül elvetélt történészi szakmonográfiának az elképzelését (kezdetben szó szerinti idézetekkel, aztán lassan a vázlatokra és a meg nem írt tervekre hagyatkozva koncepcionálisan), amelyet a Ford-éra éveiben James Buchananról (1791—1868), az Amerikai Egyesült Államok 1857 és 1861 között hivatalban lévő 15. elnökéről tervezett írni.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Bihari Péter
Ex libris

Martyn Rady: A Habsburgok – A világ urai

Ewoud Kieft: A tiltott könyv

Huhák Heléna: Agitátorok

Laczó Ferenc – Varga Bálint szerk.: Magyarország globális története 1869–2022

Mayer Zsófia
Napraforgómagok

Baár Tünde: A mezítlábas grófnő. Manó Könyvek Kiadó, Budapest, 2022, 190 oldal, 3490 Ft

A regény tehát nosztalgiára hív. Adott egy dunai falu, amely merev szokásrend szerint működik: aki ebből kilóg, azt a közösség különcnek titulálja és kilöki magából. Így jár a látszólag mogorva, magának való halászember, Vendel, valamint Kósza Vera, az élesnyelvű javasasszony. A mindennapokat egy kívülálló, egy grófnő bolygatja fel. A település társadalma eleinte fenntartásokkal kezeli, hiszen nem felel meg sem az arisztokráciáról alkotott elképzelésüknek, sem pedig a klasszikus nőszerepnek. Mezítláb járja a vidéket, visszavonultan él, és növényekkel beszélget. A pletyka és a szóbeszéd miatt alig talál magának alkalmazottat, a falusiak nehezen fogadják el furcsaságait.Tovább

Váncsa István
Lócsiszárunk virágvasárnapjai

Tódor János: Rendőri intézkedés alá vonva. Magyar Covid agressziók. Dodeskaden Kiadó, Budapest, 2022, 168 oldal, 2400 Ft

Tódor János kötetének címadó ciklusa – Rendőri intézkedés alá vonva – annyiban kivételes, hogy nem mások beszámolóin, hanem személyes tapasztalatokon nyugszik. Rendőri intézkedés alá vonni őt magát szokták, nem heti gyakorisággal ugyan, de nem is túl ritkán. Lehet valami a fizimiskájában, amit a rendőrközeg veszélyesnek orront, de hogy az konkrétan micsoda, nem tudható. A szerzőt évtizedek óta ismerem, kollégák is voltunk, mindig halk szavú, udvarias, finom ember benyomását keltette, könyvéből viszont az sejlik ki, hogy a rendfenntartó erők még a látványát se igazán szívelhetik.Tovább

Farkas Balázs
Minden rendben lesz

Moskát Anita: A hazugság tézisei. Gabo Kiadó, Budapest, 2022, 392 oldal, 4490 Ft

Moskát Anita fantasztikuma nem kikapcsolni akar, ezek a történetek inkább Le Guin vagy Tidbeck iskoláját idézik – a valóság anomáliáiról, a benne való létezés nehézségeiről igyekeznek diagnózist adni a képzelt világok éppen csak elvonttá vált, de még felismerhető és érthető szabályainak keretében. Mondom inkább így: ha a novella fikciós miliőjében csak egy dolog működik másképpen, mint emitt, már annak a következményei is idegen szituációt eredményeznek (ez ad kedvező megfigyelési távolságot), a szereplők viszont nem szűnnek meg emberek lenni, és amit tesznek, mondanak, éreznek egy új helyzetben (és hát emitt is naponta van új helyzet), az mindjárt érdekesebb embertanulmány, mintha nem lenne kizökkentve itt-ott néhány valóságelem.Tovább

Radics Viktória
A végtelenített mű

Tolnai Ottó: A fröccsöntés kora. Szeméremékszerek 3. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 376 oldal, 5999 Ft

A műfajok, műnemek átfolynak egymásba, ezért is alkothatnak egyetlen végestelen szöveget a Tolnai-művek. Aligha lehet összegyűjteni minden anyagot, ezernyi cédula, dosszié, „iratmegőrző”, füzet, notesz, kép hányódik körülötte, vagy lapul a tulipános ládában, dobozokban, zsákokban. Egy művészélet maradványai és dokumentumai várnak a megváltásra. Hogy ezek közül a papírok közül mi mit ér, mi minek a jele, mennyi a hulladék és hol gurulnak az „igazgyöngyök”, azt csak ő, a művész tudhatja, akinek a Szeméremékszerek regényciklusban T. Olivér a becses neve, és számos „infaustusa” van, különféle belső hangjai, amelyeknek nevet adott és beleírta őket a prózájába. Ez poétikai telitalálat, polifonná teszi az elbeszélői hangot és ez sem engedi meg a lezárást, mert valaki mindig beleszól, belepofázik, belekontárkodik az elbeszélésbe. Ha elgondolkodunk ezen, beláthatjuk, hogy mindannyiunknak vannak infaustusai, akik nem önálló figurák, hiszen akkor megőrülnénk, hanem fokalizációk.Tovább

Mélyi József
Az eltűnt idő metszeteiben

(A Vas István – Az idő metszeteiben című kiállítás szeptember 25-ig látható a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumban.)Tovább

Végső Zoltán
Szemtől szemben

(Barre Phillips és ifjabb Kurtág György: Face à Face – ECM, 2022)

Ifjabb Kurtág György is készített már lemezt az ECM-nél Kurtagonals címmel, Phillipsszel mégis egy félreértésen alapuló eset nyomán kezdtek el dolgozni. A nagybőgősről dokumentumfilmet forgató rendező 2013-ban szerette volna, ha Kurtág Györggyel egy duófelvételt készítenek, ám ő a papára, idősebb Kurtágra gondolt, míg Phillips épp akkoriban hallotta egy fesztiválon ifjabb Kurtágot, és automatikusan hozzá fordult. Együttműködésük azóta is tart, a magyar közönség többször is hallhatta őket, például néhány éve a MU Színházban az Újbuda Jazz Fesztiválon Gőz Lászlóval kiegészülve egy remek koncerten.Tovább

Báron György
Holtszezon

(Rimini. Német–osztrák–francia film. Rendező: Ulrich Seidl.)

Az igazi főszereplő, akárcsak az Amarcordé, maga a város. A sötét, hideg, lucskos, elhagyatott tengerparti üdülőhely, a nyári nyüzsgő, napsütötte turistaparadicsom paródiája. Hogy Seidl miért épp Fellini városában, s nem egy másik itáliai fürdőhelyen – mondjuk Viareggióban – forgatta le téli filmjét, nem tudni. Kizárt, hogy véletlen volna, nyilván számolt mindazokkal az allúziókkal, amelyek a városnévhez kötődnek.Tovább

Herczog Noémi
Szerény javaslat

Budapesten valamivel jobb a helyzet, vidéken valamivel rosszabb. Vezet a Pinceszínház (3 fő), őket követi a Katona és a Budapest Bábszínház (2-2 fő), majd az Örkény és a Nemzeti következik: 1-1 fő. A Vígszínház: 0 – bár a házi színpad műsora még nem nyilvános, és elképzelhető, hogy Rudolf Péter is folytatja az Eszenyi-éra gyakorlatát: „nőket a padlásra!” (kivételt képezett ez alól korábban maga Eszenyi, aki mindig rendezhetett nagyszínpadon). A Radnóti Színház igazgatását Kováts Adél anno részben a női rendezők előtérbe tolásával nyerte meg, később azonban nem váltotta valóra ezt az ígéretét. Elismerendő, hogy második pályázatában ezért elnézést kért és jelezte, szeretne az arányokon javítani, de csak szerzőket említett, a Radnóti jövő évadtervében ehhez mérten nem is szerepel női rendezőTovább

Fáy Miklós
Cseh Tamás szárnyai

Mi is a titok? Van egy ember, aki olyan nagyon nem tud gitározni, de azért gitározik, olyan nagyon nem tud énekelni, de énekel, és szinte egyetlen színpadi-pódiumi eszköze az, hogy zavartan pislog. Áll, elég szerencsétlenül, de közben persze helyes fiú, szép középkorú ember, és most érzem igazán, hogy bárcsak láthattuk volna öregembernek is. Mert nyilván ez a titka: ha olyanok volnánk, mint Cseh Tamás, akkor békében élhetnénk magunkkal. Vagyunk, akik vagyunk. Pillogunk a reflektorfényben, de a helyünk megálljuk.Tovább

Károlyi Csaba
Magasiskola

(Litera Rádió, a IX. Szekszárdi Magasiskola beszélgetései – Litera.hu)

A Szekszárdi Magasiskolában mivel is fejeződhettek volna be a beszélgetések, mint Mészöly Miklóssal. Harag Anita bevallotta, volt olyan Mészöly-mű, amit utált, nemhogy nem szerette, hanem utálta, ez is erős viszony, semmiképpen nem semleges. Nem szerette a Családáradást, szerette Az atléta halálát. Halász Rita úgy fogalmazott, a Mészöllyel való kapcsolata még alakulóban van, egyelőre nincsenek haveri viszonyban.Tovább

Grecsó Krisztián
Egy valódi népi

(Csalog Zsolt-interjú, Balaton tévé, 1997)

Ezért meglepett, amikor a számomra, bevallom, tökéletesen ismeretlen Balaton tévé régi és komótos, okos interjúit elkezdték a hűséges nézők, szerkesztők és még ki tudja, kicsodák megosztogatni a YouTube-on. Ezeken a nyári napokon különösen jólesik írók, zenészeket, színészeket látni a saját nyaralójuk verandáján, a buja és gondozatlan szőlő belóg a képbe, a Saratov kishűtő berreg, és még a levegő íze, színe is más. A legjobban nekem a Csalog Zsolt-diskurzus esett, én nem tudtam, hogy ilyen finom ember volt, halála előtt két héttel, a gyilkos kórral küzdve, nyilván pokoli fájdalmak mellett olyan szelíd és elegáns, művelt és pontos, hogy a nosztalgiára, révedezésre, „régi szép időzésre” kevésbé hajlamos néző térdében is megremeg a kalács.

I R O D A L O M

Kiss Noémi
Kutyaúszás

A folyóhoz közel vettünk házat, nagyanyám szerette számolni a kárókatonát, követni az örvények útját, lejárt mosni, néha csalánt szedni a nyulaknak. A parti sóderben köveket gyűjtött. Ősszel diót vagy gesztenyét szedett az ártéren. A diókat megtörte, eladta a belet, karácsonykor nagy keletje volt a bejglinek. Kristálytisztán emlékszem, amikor a gesztenye virágzott tavasszal, ha elég meleg volt, mi már bementünk mezítláb a folyóba. A köveket felmelegítette a nap. Ebédidő után pedig jött az úszatás.Tovább

Vörös Anna
A vér megszárad a kövek közt

Sosem tudtam számon tartani, pontosan hány unokatestvérem van. Néhányuk már megházasodott. Köztük Samia is, a legszebb unokanővérem. Hawar, egy másik unokatestvér lett a férje, aki nálunk öt évvel idősebb. Valamennyire ismerték is egymást. Az anyák összeültek, és megbeszélték, hogy így lesz, az anyagi hátterük megegyezik, hasonló szintű a végzettségük, a terveik azonosak, mindketten megbízható, vallásos, és szorgalmas fiatalok. Nekem mégis úgy tűnt, hogy Samia hallgatagabb, és a szeme komolyabban csillog, mióta megházasodott. Vannak olyan nők, akiknek jól áll a házasság. Mégis, Samia más lett. Nehezebben beszélgettünk. Ha a szerelmi ügyeimet tárgyaltam ki vele, Samia felöltötte az új, jóságos, megértő mosolyát, és annyival nyugtázta, hogy ne aggódjak, hamarosan úgyis meglesz a férjem, és akkor ez a sok kérdés, kétely majd semmivé foszlik. És, hogy akinek tetszem, az úgysem fog habozni azzal, hogy megkérje a kezem. A többiek meg nem számítanak. Csak várni kell. Meg a tisztaságomat óvni, és imádkozni, hogy Allah jó férjjel áldjon meg.Tovább

Kürti László
Zsákutca

Hiába kérted, hogy ápoljam a lelked, húzzalak ki folyton a bajaidból, nekem ezt volt nehéz megérteni, hogy te nem leküzdeni akartad a benned forrongó bizalmatlanságot, érvénytelenségét, reménytelenségét az életnek. Nem azok vagyunk, akiknek képzeljük magunkat, és nem azt mondjuk, ami szorongat, nyomaszt, gyötör bennünket. Félrevezetjük és félreszeretjük egymást öntudatlanul, szeretet helyett, csak a követelőzés, nyomorunk számonkérése marad. Nem vettük észre, hogy mostanra már a bűntudatommal, önfeladó szeretetemmel akarsz kétségbeesetten magadhoz kötelezni. Persze én hibáztam, én bántottalak meg, ott kezdődött minden, hogy volt okom ilyen közel engedni, mindenemet átláttatni veled, hogy megnyugodhass. Röntgenleletté, hullabiztos szolgáddá változtam néhány héten belül –, nekem kellett bizonyítani, szorongani, nem enni, de etetni téged, fogyni, de sugározni világokat, bizonyosságot, akár egy röntgengép.Tovább

Kutas József
Látott valamit

Ő túlélte, amibe más belehalt. Ő élt, más meg nem.

A hó rákezdett, finoman és tapintatosan, ahogyan felolvasunk egy haldoklónak, és a férfi rácsodálkozott erre a pilinckázó, fehér záporra, mintha sohasem látott volna még ilyen törékeny csodát. Mit kezdjen ezzel a vadonatúj, de rémisztő élménnyel és a vele járó tapasztalattal? Megossza-e újkori önmagát, avagy temesse el az idők végezetéig? Mi a haszna, ha ezt választja, és micsoda, ha azt? Jobb-e egyik a másiknál? Lehet-e egyik jobb a másiknál, avagy a másik az egynél? Tisztán kell látnia ebben a kérdésben, amíg képes látni; amíg a maga ura.Tovább

Magyar Csaba
Romlás

(Virágillat) Brühl Ilona messze járt, de egy-egy percre még visszatért várbeli otthonába, antik bútorai között kerengő rokonai körébe. Szépen felöltöztették, és az egyik finoman megmunkált arany nyakéket is ráadták abból a készletből, amelyet mindegyik lánya szívesen látott volna sajátjaként, a kandalló felett elhelyezett Gulácsy képpel együtt. A családi ügyvéd a súlyos bársonyfüggöny takarásába húzódott. A végrendelet diszkréten zizegett zakója belső zsebében.

Már a pap is végzett, hiszen az idős asszonynak csupán órái maradtak hátra. Megkésett vasárnapi ebéd előtti, várakozásteli hangulat lengte körül az öntudatlan testet, elvegyülve a rokonok hozta orgona-, liliom- és rózsacsokrokból áradó párával.Tovább

G. István László
Fenéskor

G. István László
Emmausi ima

Fenyvesi Orsolya
Rügyfakadás / Valamit mondani akartam

Gál Ferenc
Valami átjön

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.08.10.


A SZERK.


A SZERK.
A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.

A SZERK.
Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A SZERK.
Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

PUBLICISZTIKA

VÁRHEGYI ÉVA
Demagógiára demagógia
Hogyan kezelnék az ellenzéki pártok a megélhetési válságot?

Belátom, a politikusoknak nehezebb hallgatniuk, mint az egyszerű halandónak, mivel tőlük folyamatos reakciót vár el a választóközönségük. Különösen akkor, ha „helyzet” adódik, például amikor a kormány kellemetlen intézkedésekkel traktálja a népét. Még akkor is, ha hatalomra kerülve maguk is hasonló lépé­sek­re kényszerültek volna, pedig ilyenkor talán bölcsebb volna hallgatni.

EGOTRIP

EGOTRIP
László Géza: Visszajátszás
Lekászálódni a trambulinról

Javában zajlanak az uniós tárgyalások. Legalábbis ezt halljuk. Elsősorban Navracsics Tibor optimista interjúiból, de korábban egy dodonai közleményben az Európai Bizottság is hírt adott az eseményekről.

BELPOL

INTERJÚ
„Ezt nem lehet annyiban hagyni”
Nagy Elek, a BKIK elnöke az új kata-törvényről

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szerint a kata módosítása régóta időszerű volt, ám néhány ponton finomításra szorulna a szeptemberben hatályba lépő törvény. A reális alternatívát nyújtó egyéni vállalkozói átalányadózás egyszerűsítése a cél. Külön kellene foglalkozni a kulturális, tudományos szférában dolgozókkal.

BAJBAN AZ AGGLOMERÁCIÓ, DE SEGÍT-E A BAFT?
Túlterheléses támadás

Oly sokan költöznek ki a fővárosból, amennyit már nem bír elviselni az agglomerációs infrastruktúra. A helyi erők régóta kongatják a vészharangot, de a kormánytól egyelőre csak annyi tellett, hogy feltámassza a kétszer már megszüntetett Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanácsot (BAFT). Az érintettek jó része szerint csak egy politikai céloktól vezérelt lufiszervezet jön létre.

ELBOKÁZOTT ÁLLAMI NORMATÍVA, MEGSZŰNÉS SZÉLÉRE SODRÓDOTT ISKOLÁK
Szegények tolvajai

Még az ágrólszakadt magyar közoktatásból is lehet pénzt kisíbolni. Egy gátlástalan oktatási „vállalkozó”, Kajos László és a fia több alapítványi iskolát is létrehozott. Ezek hátrányos helyzetű, sokszor sajátos nevelési igényű fiatalokra is specializálódtak, akik után az állam emelt normatívát fizet. Idővel azonban mind a pénz, mind az intézményi fenntartó eltűnik. Évi több százmillió forintról beszélünk.

DÉL-MAGYARORSZÁG A SZEGÉNYSÉG BUGYRAIBAN
A csatorna átka

Az alig kétezres dél-békési község, Dombegyház lakóit a rezsiemelés, a vágtató infláció, az aszály miatti jelentős terméskiesés mellett a gigantikus víz- és csatornadíjak is sújtják. A helyi fideszes polgármester nem tart szociális katasztrófától.

LETARTÓZTATTÁK ZÁKÁNYSZÉK VÁLLALKOZÓ ALPOLGÁRMESTERÉT
„Stabil ember volt eddig”

Zöldségbolthálózatot, bioélelmiszer-forgalmazó céget, smoo­thie-üzemet, cukrászmanufaktúrát alapított, iskolakerteket támogatott, és akinek csak tudott, segített a zákányszéki Kazi Péter. Az ügyészség szerint 2018 óta csalt. Letartóztatták. A falubeliek továbbra is inkább a szívüknek hisznek.

KÖNYV

IRODALOM A VILÁGHÁLÓN
Legyél te is író!

Megy a sopánkodás, hogy az Y és a Z generáció alig olvas, ám a közösségi irodalmi portálokon zajló élet egész másról árulkodik. Az elsősorban fiataloknak készített Wattpad sorozatban ontja a tizenéves szerzők bestsellereit – úgy 94 millió felhasználónak. Megnéztük, hogy megy ez mifelénk és szerte a nagyvilágban.

INTERJÚ
„Itt ragadtunk”
Czakó Zsófia író

Milyen az, amikor egy boldog várandós nő egyszer csak a borsodi kórház nőgyógyászati osztályán találja magát? Milyen „kaparásra” felkészülni a C (azaz a cigány) szobában, ahol a legtöbben a sokadik abortuszukra várnak? A szerző saját tapasztalatait leírva keres válaszokat fontos társadalmi kérdésekre. Élményeiről, írói nézőpontjáról és a gyermekvállalás nehézségeiről beszélgettünk.

ESSZÉ
Üdvözlet a hóhérnak
Írók, irodalom és öngyilkosság a két világháború között

A gazdasági válság, az infláció, a betegségek, a társadalmi feszültségek egyik negatív következménye az öngyilkosságok számának jelentős növekedése lett az I. világháború utáni Magyarországon. Mindez az újságok állandó témája volt, beépült a közbeszédbe, és a társadalmi és lelki folyamatokra érzékeny, illetve az egzisztenciális nehézségekkel gyakran küzdő írókat, költőket is érintette.

KRITIKA

KÖNYV
Kint is, bent is
Emily Ratajkowski: A testem

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg?

KÖNYV
Hajókórház a járványszigetnél
Szőcs Petra: A gonosz falu legszebb

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal.

KÖNYV
Bartóki billentés
Stachó László: A zongoraművész Bartók – Modellek és ideálok

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

KIÁLLÍTÁS
Halandó érzékiség
Still in Bloom

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

KONCERT
Tűzzel a szélben
Rebi–Andris, Szabó–Gyányi Quintet, Earth Wind and Fire Experience

Viharos szél okozott kisebb bonyodalmakat a háromnapos, jubileumi Paloznaki Jazzpikniken, de a szervezés, amely nyomába ér a Sziget professzionalizmusának, úrrá lett ezen.

FILM
Prága romokban
Anthony Russo – Joe Russo: A szürke ember

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt.

FILM
Kártyaszámolás
Paul Schrader: Svindler

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

ZENE

MI VÁR A POPZENÉRE?
Hamis nosztalgia

Az ezredforduló rádióbarát pop-rockja nem ciki többé: eddig sem volt meglepő jelenség a popkultúrában, hogy jellegzetes hangzások újra divatba jönnek, de az kevésbé tipikus, hogy a mostani célközönség nagyrészt nem élt a megidézett korszakban.

DUA LIPA CSILLAGA
Büszkén és magabiztosan

A napokban 27. születésnapját ünneplő Dua Lipának valószínűleg eszében sincs csatlakozni a „huszonhetesek klubjához”. Nosztalgikus diszkóritmusai és mély, süvöltő hangja inkább azt hirdetik, hogy milyen jó normálisnak lenni. Az albán származású londoni énekesnő az idén ismét headliner a Szigeten.

MI A KOTTA?
Italia a noi!

Klasszikus zenei programajánló a 2022/32. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Sandman: Az álmok fejedelme

Neil Gaiman Sandmanje sokáig a produkciós pokol bugyraiban pihent.

VISSZHANG: FILM
Gyilkos party

Ha manapság valaki Agatha Christie előtt akar tisztelegni, jobban jár, ha a konkrét regények helyett inkább a saját feje után megy

VISSZHANG: FILM
Nem oké

Jeges vizet öntünk a nyakunkba, Tide Podot majszolunk, home videókat szivárogtatunk ki; ahol kattintásban mérik a szeretetet, nincs olyan, amit ne tennénk meg a hírnévért.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Paper Girls

Bicikliző kiskamaszok természetfeletti jelenségekkel néznek szembe a 80-as években.

VISSZHANG: TÉVÉTORRENT
Yellowjackets

Középiskolai női focicsapat utazik a bajnoki döntőre – hormonoktól fűtött tizenéves lányok tele titkokkal, féltékenységgel, barátsággal és szerelemmel.

VISSZHANG: KONCERT
Aida Garifullina áriaestje

Az orosz lírai szoprán csillaga öt éve emelkedett magasra.

VISSZHANG: LEMEZ
Say Sue Me: The Last Thing Left

Noha a dél-koreai popzene letarolta a világot az elmúlt évtizedben, a más stílusokban dolgozó koreai zenekarok nem váltak sokkal láthatóbbá.

VISSZHANG: LEMEZ
Lizzo: Special

Néha egy kifejezetten tehetséges előadó számára sem könnyű befutni.

VISSZHANG: KÖNYV
Moira Butterfield: A fák titkos élete

A Rettenthetetlen Tölgyszív, az erdő legöregebb és legbölcsebb fája pontosan úgy született, ahogy a tölgyek általában.

FILM

RÉS A PRÉSEN
„A legtöbb így van vele”

Meister Nóra Natália operatőr

TÉVÉSMACI
Lovat vett, kettőt

Amikor Sztupa és Troché az erdőt-mezőt járták, a hajnal széttépte a világot.

INTERAKTÍV


Egy hét kultúra 2022/32.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/32.

Rövid hírek: borostyán, malária, balkáni panda

Szüret 2022/32.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Snoblesse Oblige 2022/32.

Heti kulturális programajánló

TUDOMÁNY

SIVATAGOSODÁS A RÉGI KOROKBAN ÉS MA
Süppedő homokon

Az emberiség az elmúlt pár ezer évben jó néhány klímaváltozást átvészelt: a manapság a glóbusz számos vidékén, köztük hazánkban is zajló sivatagosodási folyamatokhoz hasonlót nem egyet látott már a történelem. Ez a jó hír. A rossz meg az, hogy e változások hatása régebben is drámai lehetett: éhínség, járványok, népvándorlások, általános társadalmi felfordulás, helyi civilizációk eltűnése.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Töltött nyári zöldségek

Töltött cukkini és paprika sűrű paradicsomszósszal

ÉTEL, HORDÓ
Tay Ho

Az Ó utca és a Hajós utca sarkán álló épület feltűnés nélkül simul a terézvárosi városképbe.

„IGAZÁBÓL KI IS A HÜLYE?” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.08.11.


A TARTALOMBÓL:

– Igazából ki is a hülye? – Generációk sorának életét tehetjük tönkre az érdektelenségünkkel – mondja Litkai Gergely humorista. Interjú

– A magyar akkor harcol, amikor már fáj – Rá fog dőlni a hatalomra mindaz, amit tizenkét év alatt felépített – mondja Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere. Interjú

– „Orwell 1984-e gyerekmese ahhoz képest, ami most Kínában születik” – Hogyan változott a cenzúra gyakorlata az elmúlt száz évben Magyarországon? Hogyan ellenőrzik az internetes tartalmakat Amerikában, Európában és Kínában? Többek között erről beszélgettünk Gosztonyi Gergely jogtudóssal

– Az elsősökkel és a másodikosokkal meg kellett volna ismételtetni a tanévet – A gyógypedagógus szerint a koronavírus-járvány kezdete óta egyre több a tanulási nehézség miatt hozzájuk jelentkező gyerek, a legtöbben azonban csak a tananyaggal maradtak el

– Pályázatok helyett a készpénzt szeretik a napelemes cégek – Mi lesz az állami támogatású beruházásokkal?

– Palagázláz: Érdemes-e sivatagot csinálni a Dél-Alföldből? – Amióta a földgáz ára rekordokat döntöget a világon, és Moszkva a gázcsap elzárásával fenyeget, rohamtempóban kezdenek háttérbe szorulni a környezetvédelmi szempontok

– Nekem csobogsz, kispatak? – Part menti szeder és fürdőzés helyett szivattyúk és mocsárszag. Szakaszosan kiszáradt a Tarna. Riport

 „Az emberiség nem a szükségleteit, hanem az igényeit elégíti ki” – Gyulai Iván ökológus gömörszőlősi mintagazdaságában jártunk, ahol sokat lehet tanulni a fenntartható életmódról. Riport

– Békésebb elmúlást érdemelt – Révész Mária és családja 2020 nyarán adták otthonba 97 éves édesanyjukat – másra számítottak

– Délen az ukránok, keleten az oroszok állnak jobban – Újabb fejezethez érkezett a háború? Elzárnák az utánpótlási vonalakat az ukrán katonák

– Kihasználják az oroszok lankadó figyelmét a terroristák – A damaszkuszi vezetés legnagyobb félelme, hogy az ukrajnai háború leköti az orosz erőket, így azok nem lesznek képesek segítséget nyújtani nekik

– Kerítés mögül Germániába – A határ szerbiai oldalán várakozó migránsokkal beszélgettünk. Riport

– A „halál kufárját” az olimpiai bajnokért? – Egy készülő amerikai-orosz fogolycsere keretében Washington Brittney Griner kosárlabdázóért a hírhedt fegyverkereskedőt, Viktor Butot adná Moszkvának

– Brüsszel nem kér az udvari vécékből – Komoly EU-büntetés kilátásban: nincs sok ideje Litvániának, hogy megússza, ha nem változtat

– Vissza a kályhához – A kormány váratlan húzása nem csak a természetnek árt: évekkel rövidítheti meg magyarok életét

 „…felébred a tűz” – Kárpátalján nemzetiségi hovatartozástól függetlenül kifejezetten erős rokonszenv kísérte a magyar forradalmat

– Elviselhetően kellemetlen – Eddig azt hittük, tudjuk, hogy a laktóz megemésztésének képessége miért jelent meg az evolúció során, de egy most közzétett, hatalmas vizsgálat eredményei azt mutatják, az elméleteink távol állnak a valóságtól

 Bolygó méretű organizmus – Ki volt a XX. század egyik legnagyobb hatású környezetkutatója, a Gaia-elméletről közismert brit James Lovelock?

– Pasztellben szorongó angyalok – Három éve még strandtörülközőről árulták Anna Weyant képeit, ma a legnagyobb aukciósházakban dollármilliókat fizetnek a műveiért

– „Mintha egy férj és feleség licitálna egymás ellen” – A szűkülő szabad verseny és az alkotók kiszolgáltatottabbá válása miatt nem nézi jó szemmel az amerikai kormány az Egyesült Államok két legnagyobb kiadója lehetséges egyesülését

– Újrajátszott űrverseny – Nemcsak az Artemis-I-küldetés miatt érdemes megnézni napjaink legjobb sci-fijét, a For All Mankind című sorozatot

– „Meglepett, hogy mi zúdult a nyakamba” – Kégl Ágnes, az első Való Világ szereplője a valóságshow-król, a magyar és a brit bulvárújságírásról, valamint az új könyvéről. Interjú

– Néha nem tenni, csak lenni – Könyvespolc rovatunkban ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Mautner Zsófia gasztroblogger-szakírót

– Oroszok korcsolyáznak a világversenyeken a magyarok helyett? – Az orosz lobbi teheti tönkre a sportág hazai tehetségeinek karrierjét

Publicisztika:
– Dévényi István: Ember tervez, Orbán, Gyurcsány, és a többi nevet
– Koncz Tamás: Made in Ispánia
– Reichert János: Szent István és Orbán Viktor
– Szerető Szabolcs: Hol a pénz? – Álláspont
– Hamburger Béla: Tetszettek volna forradalmat csinálni…
 Ferencz Gábor: A gyászmunka dicsérete
– Nagy Attila Tibor: Az ellenzék kiszolgáltatottsága – A NER uralma alatt
– Pápay György: Felkészülni az elkerülhetetlenre – Titkos köztársaság
– Albert Enikő: Menni vagy kalandvágyból itthon maradni? – Akadálypálya
– Híd Jenő rajzol: Stratégiai bölcsesség
– Szécsi Noémi: Levél a kertből – Pár perc próza
– N. Fejérváry Gergő: Dante és frizzante – Ásó, kapa, uzsinnabor
– Szerető Szabolcs: Éremeső: (nem) csak a szokásos – Szotyola
– Puzsér Róbert: Az árulás bére
– Marabu: Intézkedések

Kritika:
– A tehénnel előbb beszélgetni kell – Város vs Vidék, TV2
– Démonok között – Stacey Halls: Mrs. England
– A halál kakasai – Zalán Tibor: A lovak reggelije
– Életek Winston Churchill árnyékában – Rachel Trethewey: A Churchill lányok

Átlátszó-melléklet:
– Elkaszálták a tihanyi lakókomplexum építését – Budapest környéki lakótömbre emlékezteti a kormányhivatalt a látványterv

– Rádiósból fideszes borászati kormánybiztos – Rókusfalvy Pál 2003-ban lépett a Fideszbe, cégeivel milliárdos közpénzes megbízásokat kapott az elmúlt években

 Uniós forrás: van, aki biztosan nyer – Mészáros Lőrinc egyik érdekeltségének is megítélt a kormány 13,33 milliárd forintnyi támogatást, az EU-tól várt helyreállítási forrásból

– Diplomata-útlevéllel utazik Matolcsy Ádám – Milliárdos otthon, menő kocsik, magánrepülők, most kiderült, a vámmal és az útlevél-ellenőrzéssel sem kell sokat vacakolnia az ifjú Matolcsynak

– Szaunás irodaházban az Alapjogokért Központ – A társaság 1,4 milliárdért vette a hatszintes épületet, amelyet további 300 millió forintért újítottak fel

– Elszabaduló infláció: a háború csak az egyik ok – Danyi Pál egyetemi docens és a korábbi fideszes államtitkár, Becsey Zsolt másképp magyarázza az inflációt, mint a kormány

AZ ENERGIAKRÍZIS HOZHATJA EL A BÉKÉT – ELEMZŐI CSÚCS A (GÁZ)HÁBORÚRÓL [HETIVÁLASZ 136]

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.08.11.


Az orosz-európai energiaháború egy pókerjátszma, amiben a gáz teljes lekapcsolása az aduász Moszkva kezében, ezt nem fogják kijátszani – véli Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Ha a német gazdaság köhög, a magyar ágynak esik, ezért nagyon kockázatos nekünk, jut-e elég energia a német cégeknek – mondja Molnár Tamás Levente, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója. De miért a szénhidrogén-árak változása hozhatja el a békét? Podcast energiaválságról, gázháborúról és Európáról, különös tekintettel Németországra...