2021. december 21., kedd

EGY SZELET SÜTEMÉNY, PÁR SZEM SZALONCUKOR, VAGY CSAK EGY-KÉT JÓ SZÓ, ODAFIGYELÉS MÁR SOKAT SEGÍT. HOGY NE ÉREZZÉK ANNYIRA EGYEDÜL MAGUKAT AZ IDŐSEK. LEGALÁBB KARÁCSONYKOR NE

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.12.21.


...
A sok örömben azért keserű pillanatok is vannak. Egyik kollégám mesélte, hogy egy egyedül élő nyugdíjas bácsinak vitt egy kis csomagot…aki elsírta magát. Hogy rá is gondol valaki…A kollégámnak is gombóc lett a torkában.
Ilyenkor a legtöbben a gyerekekre gondolnak, nekik küldenek csomagot. De nagyon sok idős ember él nagyon kevés pénzből, egyedül, sokan elszigetelődve. Gyerekeik nincsenek, vagy távol élnek, gyakran nekik maguknak is anyagi gondjaik vannak. Pár napja pl.egy üzenetben valaki épp idős szüleinek kért élelmiszercsomagot. És nem ő volt az egyetlen.
Mi is leginkább a gyerekekre fókuszálunk, a gyerekes családokra…kevés településen tudunk az öregekre is. De talán a szomszédok, az utcabeliek, ők figyelhetnek kicsit rájuk. Egy szelet sütemény, pár szem szaloncukor, vagy csak egy-két jó szó, odafigyelés már sokat segít. Hogy ne érezzék annyira egyedül magukat. Legalább karácsonykor ne.

17 KÜLÖNLEGES KÁRTYAJÁTÉK KARÁCSONYRA A QUBIT AJÁNLÁSÁVAL

QUBIT
Szerző: GÁSPÁR MERSE ELŐD
2021.12.21.


Ezúttal olyan játékokat mutatunk be, amelyek messze túllépnek azon, ahogyan egy klasszikus kártyajáték tekint a kártyákra. Jó szórakozást!

A társasjátékok világa rendkívüli mértékben bővült az utóbbi években, a társasjáték-kategóriák is feszegetik a határaikat, ha pedig egy játék kellékei különlegesek, asztalképe könnyebben felkelti a figyelmet. De nem csak a kellékek lehetnek különlegesek: olyan hagyományos, egyszerű kellékeket is lehet különleges módon használni, mint a kártya. Most olyan kártyajátékokat gyűjtöttünk össze, amik fizikai valójukban különleges módon használják a kártyalapokat, messze túllépve azon, ahogyan egy klasszikus kártyajáték tekint a kártyákra...

TELEX NEKED #2021. FEBRUÁR: KUSZA OLTÁSI TERV, HALKULÓ KLUBRÁDIÓ, KÉTES KÉZIRATLELETEK ÉS FAGYOS MELLBIMBÓK

TELEX
Szerző: ÁCS BORI
2021.12.21.


A hónap, amikor téli zöldségekkel játszottunk, és bemutattuk, hogyan próbálják elérni a fiatalokat a NER influenszerei. Gázügyben a nagyhatalmi játszmák középpontjába kerültünk, és azt is megtudtuk, hogy miért integetnek olyan furcsán a brit királyi család tagjai. Év végi összefoglaló, február.


Ács Bori vagyok, és éppen ennek az évnek a februárjától írok gasztronómiai témájú cikkeket a Telexre. Mivel az én életemben ez a hónap sorsfordítónak bizonyult, hiszen megírhattam, milyen volt egy hétig a jövő diétáján élni és elképesztően kevés húst enni, ezért most erre a hideg huszonnyolc napra tekintek vissza.

Óriási lelkesedéssel vetettem magam a munkába, téli zöldségekkel játszottam, kiírhattam magamból ősi italomániám nyomán a carbonara ezerféle gyalázásának történetét. Arról ábrándoztam, milyen jó lesz, ha végre beoltják a szüleimet, és arról, hogy talán majd nem csak a fagyban, maszkban találkozhatok a családommal és a barátaimmal. Bár a vírus azóta is meghatározza a napjainkat, legalább ezek az álmok valóra váltak, sőt, azóta nemcsak én, de már a gyerekeim is kaphatnak oltást, és egyre izgalmasabb témákról írhatok a Telexre...


ÉRTELMETLENÜL RÖVID ÉS ALACSONY ÖSSZEGŰ A MUNKANÉLKÜLIEK SEGÉLYEZÉSE

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.12.21.


...A munkanélküli ellátás három hónapra korlátozását azzal ideologizálja meg a Fidesz-kormány, hogy ezzel motivál minél előbb munkát találni. Erről beszélt az ellenzéki népszavazási kezdeményezés jóváhagyása után például Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, de Orbán Viktor miniszterelnök már 2020-ban is úgy nyilatkozott, hogy aki nem talál munkát három hónap alatt, annak majd a magyar állam biztosít közmunkát. Igaz, ehhez rendes fizetést már nem ad, mert ezzel csak a minimálbér alatti jövedelem jár.

A kormány számára láthatóan evidencia, hogy ha tovább járna a munkanélküli ellátás, akkor kevesebben dolgoznának. Érdemes azonban ennek kapcsán a fejlett országok munkanélküli rátáit összehasonlítani a munkanélküli ellátás maximális hosszával. Mint alább látható, érdemi összefüggés nincsen a Japántól az Egyesült Államokig, Észtországtól Portugáliáig igen különböző adottságú, 34 országot magába foglaló kimutatásban. A magyaréhoz hasonlóan alacsony a munkanélküliségi ráta van a két évig a juttatást biztosító Norvégiában és Németországban is...

MOSOLYGÓS ORBÁN-HÍVŐ KÉSZÜL A SÁNDOR-PALOTÁBA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.12.21.


Igazi Jolly Joker Orbán Viktor számára Novák Katalin. Szóba került már szegedi polgármester-jelöltként, dolgozott a fiatalokat és a családosokat megcélzó tárca nélküli miniszterként, a nők jogaiért küzdő mosolydiplomataként, és volt egy darabig a Fidesz alelnöke is, de kevesen gondolták, hogy a miniszterelnök Áder János utódjának jelöli egyszer. Novákról mindenki tudja, hogy lojalitása megkérdőjelezhetetlen, Orbán tehát méltán számíthat rá akkor is, ha megnyeri a tavaszi választást, és akkor is, ha elveszíti azt.


Azért vállalta be az év utolsó kormányinfóját Orbán Viktor, hogy személyesen jelenthesse be, kit jelöl a köztársasági elnöki posztra. Éreztetni akarta a sajtóval, hogy számára igen fontos ez a jelölés, egyúttal jelezte, hogy számra a legideálisabb jelölt az a Novák Katalin, aki a nőket korábban sokszor leszóló kormánypárton belül hihetetlen gyorsasággal repült a csúcsra. Viszont sok tényezőnek kellett együtt állnia ahhoz, hogy Orbán eljusson ehhez a döntéshez.

A legfontosabb, hogy a korábban felmerült jelöltek valami oknál fogva nem jelentettek volna ideális megoldást Orbán számára. Volt szó például Trócsányi Lászlóról, akinek a karrierje már megbicsaklott egyszer, amikor az EU-ban nem fogadták el jelölését az Európai Bizottságba. Közszájon forgott Kövér László neve is, ám ő egyre inkább egy elszabadult hajóágyúként viselkedik, noha hűsége megkérdőjelezhetetlen a vezérhez és a párthoz. A legfontosabb körülmény mégis az, hogy most fiatal és mosolygós arc kell a pártnak, a fent említett férfiak viszont finoman szólva sem felelnek meg ennek az elvárásnak.

Novák viszont újgenerációs fideszes, aki eredetileg a párt szerethetőbb arcát hívatott megjeleníteni. Tárca nélküli miniszterként szinte mindig akkor lépett a nyilvánosság elé, amikor valamilyen új támogatást vagy emelést kellett bejelenteni. Már ekkor sejteni lehetett, hogy Orbánnak nagy tervei vannak vele, hiszen nem engedte ki a nyílt küzdőtérre, így nem használódott el az ellenzékkel folytatott csatározásokban...

“A SZERZETESI ELKÖTELEZŐDÉS A SZERELEMHEZ HASONLÍT LEGINKÁBB” | ZSÓFILTER

PARTIZÁN / ZSÓFILTER
Szerző: Partizán
2021.12.21.Ezen ünnepi Zsófilterben az apácaság rejtelmeiről mesélnek a Domonkos Nővérek, de lesz még jégkorizás, Betlehem, Pápa-beatbox, karácsonyi fülbevaló, dal a fényfüzéreknél és kitekintünk pár percre a nők helyzetére a zsidóságban Dr. Hrotkó Larisszával.

2021 LEGJOBB KÖNYVEI: 10-1.

KÖNYVESMAGAZIN
Szerző: Könyvesmagazin
2021.


Itt a nagy pillanat, kiderül, hogy kik kerültek év végi listánk élére, és hogy szerintünk mi az év könyve!


Még novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük listába gyűjteni kedvenc olvasmányainkat. A tavalyi évben a koronavírus kihatott a könyvkiadásra is, idén viszont már dübörgött a könyvpiac és az irodalmi élet. A listánk vegyes lett, ahogy ez lenni szokott: regények, verseskötetek, magyar és világirodalom mellett előretört a non-fiction is. Sokszor elmondtuk már, és most is hangsúlyozzuk, hogy ez nem egy átfogó lista, ellenben szubjektív: így olvasunk mi. Ez azt jelenti, hogy kizárólag olyan könyvek kerültek fel a listára, amiket olvastunk, ezért nyilván vannak nagy hiányok is. Így olvastunk mi 2021-ben.

(A TELJES LISTA: 50-41., 40-31., 30-21., 20-11.)

LANTOS: A KÓRHÁZAKBAN MÁR CSAK AZ ELLÁTÁS ILLÚZIÓJA, AMI ZAJLIK

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió
2021.12.21.


A Magyar Orvosi Kamara megkongatta a vészharangot, miután kiderült, hogy a kórházak még a normális órabért sem hajlandók kifizetni az ünnepnapokon ügyeletes orvosoknak. Egy fiatal orvosnak 1300 forintért kellene dolgozni karácsonykor. Lantos Gabriella egészségügyi menedzser szerint alig lesz olyan, aki ennyiért elvállalja a munkát, és bár mindig akad egy-két ember, aki hivatástudatból elvállalja, de csak az ellátás illúziója, ami zajlik.

Az idén karácsonykor és ünnepnapokon a fizetésének csak a 70%-át kapja meg, azaz óránként csak 1300 forintot kap egy fiatal orvos az ügyeletért. Ez szánalmas, és az, hogy legalább a teljes fizetésüket kapják meg, az nem pusztán bérharc, hanem már arról szól, hogy lesz-e valaki, aki ellát bennünket karácsony éjszaka vagy másnap, ha esetleg elcsúszik valaki és eltöri a kezét, mondta Lantos Gabriella egészségügyi menedzser a Reggeli gyorsban.

Elég komoly dolgokról van szó

A Magyar Orvosi Kamara gyakorlatilag könyörgő hangú közleményt adott ki, amiben arra kéri az embereket, hogy támogassák őket abban a küzdelemben, ami legalább a valóságos bérért folyik. Lantos emlékeztetett arra, hogy nemhogy kevesebb, de a Munka törvénykönyve szerint több pénz is jár az ünnepnapokon végzett munkáért, de amikor ő egy magán kórházat vezetett, dupla pénzt fizettek az ügyeletért, és még úgy is "vadászni kellett, hogy valaki vállalja el a karácsonyi vagy a szilveszteri ügyeletet". Elképesztő cinizmusnak nevezte, hogy ehhez képest most 70 százalékot kínálnak.

"Ki lehet így is zsigerelni az embereket, de akkor így darabonként fogynak el". Hogy ez miképpen fog megnyilvánulni, arra azt mondta, hogy az ápolók és az orvosok nem olyan fajták, akik tüntetést szerveznek a parlament elé és tojásokkal dobálják meg a miniszterelnököt, hanem "szépen, csendben elszivárognak". Szerinte ez történik tíz éve, hogy elszivárognak az egészségügyből a munkavállalók, "az ápolók elmennek a kutyakozmetikába, ahol kellemes munkával keresnek kétszer annyit, mivel gazdák megbecsülik az ápolónőket, és utána a karácsonyt és a szilvesztert is otthon töltik".

Amikor ügyelni kell, egy orvosok inkább elmegy Angliába tízszer ennyiért, és így "elég bajban lesznek a betegek". 

Azért tehetik meg a kórházak, hogy csak ennyi pénzt fizessenek az ügyeletért, mert a jogállási törvénybe lett becsomagolva, a mögöttes filozófia pedig az, hogy az orvosok rendes fizetésemelést kaptak, csakhogy a fiatal orvosok még így is kevesebbet keresnek, mint például egy informatikus, "aki hetekig ki sem teszi a lábát otthonról, nemhogy karácsonykor ügyelne".

Lantos szerint a bértábla torz, ezért a fiatalok elhanyagolható összeget keresnek, "zsebpénzt", és ahogy öregednek, egyre többet keresnek. Legalábbis az államnál. A piacon viszont ez nem így van, ott 35-40 éves korra elérik a csúcsfizetésüket, ami majd 50 év felett elkezd csökkenni, amikor az ember már nem olyan aktív. "Na, ez az államnál nem így van". Valaki minél öregebb, minél rugalmatlanabb, minél kevésbé ismeri az új eljárásokat, annál többet keres, és a fiatal jól képzettek elképesztően keveset, ezért is mennek egyre kevesebben az ilyen pályára, vagy ha igen, pár év múlva otthagyják azt, mondta a szakember.

Mi lesz így karácsonykor a kórházakban? Lantos szerint mindig lesz egy olyan orvos, aki bolyong valamelyik folyosón, és olyan nem lesz, hogy egyetlen darab sincs, csak szerinte ez még nem jelent ellátást. Magyarországon már nagyon régen nem tartják be a feltételeket, és bár jogszabály írja elő, hogy hány és milyen képzettségű embernek kell jelen lennie az osztályokon munkaidőben és ügyeleti időben, de a magyar egészségügy nagyon régóta már a munkaidőben előírtakat sem tartja be, mondta. "Amikor ez be van söpörve a szőnyeg alá, akkor az emberek azt gondolják, hogy ezek hivatástudattal megáldott emberek végül úgyis bemennek majd dolgozni, de egy két kivételtől eltekintve nem mennek be". Aki karácsonykor vagy a két ünnep között kerül kórházba, még annál is kevesebb igénnyel tekinthet az ellátására, mintha sima hétköznap megy be, pedig már az is elkeserítő. Ez valójában az ellátás illúziója, ami zajlik, mondta.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

SOK AGGÁLYUK VOLT A SZAKÉRTŐKNEK A KELETI VAKCINÁK MIATT A TITKOS DOKUMENTUMOK SZERINT

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2021.12.21.


Hosszú pereskedés után a magyar hatóságok kiadták a keleti vakcinák engedélyeztetési eljárása során keletkező dokumentumok egy részét. Ezekből az látszik, hogy a magyar szakembereknek is voltak aggályaik mind a kínai, mind az orosz vakcina alkalmazásával kapcsolatban. Az iratokat bírósági úton megszerző Transparency International Magyarország feljelentést tett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettel szemben, mivel a kiadott dokumentumokból lényeges információkat takart ki az állami szerv
.

Ahogy Szlovákiában, úgy idehaza is tengerimalacokon próbálták ki a Szputnyik-V vakcinákat a hatóságok még január közepén. Az állatkísérletre mindössze két nappal azelőtt került sor, hogy az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől (OGYÉI) – ez is azokból a dokumentumokból derül ki, melyeket közel egy évig próbált elrejteni a nyilvánosság elől az OGYÉI. A keleti vakcinák vizsgálatával és engedélyezésével kapcsolatos iratokat a Transparency International (TI) Magyarország perelte ki a hivatalból, majd azokat a 24.hu rendelkezésére bocsátotta a korrupcióellenes szervezet.

A dokumentumokban szerepel a kínai és orosz gyárlátogatásokon szerzett tapasztalatok összegzése, laborvizsgálatok eredményei, jegyzőkönyvek, szakvélemények, kockázatértékelések, valamint a fent említett állatkísérlet részletei is. Az utóbbi megnyugtató eredménnyel zárult: tizenkét tengeri malacot osztottak három csoportba, két csoport kapott 0,5 milliliter Szputnyik vakcinát (ekkora adagot kapnak az emberek is), a harmadik volt a kontroll csoport. „A vakcinázást követően az állatok testtömege nem csökkent. (…) Sem oltás után helyi reakció, sem általános klinikai tünet nem volt megfigyelhető. A vizsgálat során az állatok végig jó egészségi állapotúak voltak” – olvasható a vizsgálati jelentésben, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állatgyógyászati Termékek Igazgatósága végzett. A szervezet az alábbi következtetésre jutott: „A Nébih szakmai álláspontja szerint a vizsgálati eredmények megerősítették, hogy a vakcina abnormál toxicitás vizsgálata tengerimalacon megfelelt.” Az, hogy a kínai Sinopharmmal is kísérleteztek tengeri malacokon vagy más állatokon, a kiadott dokumentumokból nem derül ki...

AZ ÁLLAM HIVATALOSAN MIT SEM TUD ARRÓL, HOGY HÁNY OLTOTTAT ÁPOLNAK KÓRHÁZBAN, DE AZ ILLETÉKESEK BŐSZEN NYILATKOZNAK RÓLA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2021.12.21.


Újabb elutasított adatigénylés követte a próbálkozásunkat, hogy többet tudjunk meg a koronavírus-járvány terjedéséről, illetve az oltásokról. Ezúttal arról szerettünk volna több információt kapni a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy pontosan milyen arányban vannak oltottak és oltatlanok koronavírus fertőzéssel a kórházakban. A hivatal 45 nap után elutasította az igénylést, 
indoklásuk ugyanakkor több sebből vérzik.

“A kért bontásban nincsenek adatok”

Novemberben megírtuk, hogy hiába próbáltunk adatokhoz jutni a kórházban ápolt oltottak számáról, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) nem is reagált kérdéseinkre, ezért körbekérdeztünk, hogy mit tapasztalnak az egészségügyi dolgozók. A cikk megjelenése után, november 2-án a Nemzeti Népegészségügyi Központot (NKK) is megkerestük közérdekű adatigényléssel...

FIDESZES INFLUENSZER MUSTRA

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.12.21.Fideszes influenszer mustra...

FRISS KÉPEK A HATVANPUSZTAI ORBÁN-BIRTOKRÓL: KÉSZ A KÉT ÜVEGHÁZ ALAPJA, FELTŰNT EGY GIRLAND IS

HVG360
Szerző: GERGELY MÁRTON
2021.12.21.Nem sikerült idén befejezni a hatvanpusztai majorságot, de az építkezés gőzerővel halad. Nézzék meg, mi történt néhány hónap alatt az Orbán család kezében lévő területen.

Oktatószobák épülnek a gazdasági épületek kiegészítésére, ezt állította kínjában Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, miután a HVG nyilvánosságra hozta az első olyan fotókat, amelyek az Orbán család hatvanpusztai építkezésének belső kialakítását mutatják.

A képeken egy kétszintes, átriumos, csigalépcsős főúri könyvtár részletei voltak láthatók, az ívelt álmennyezeten pedig a csengersimai református templom festett fatábláinak másolatait lehetett felfedezni...

MÉG NINCS KÉSŐ AZ ADÓFORINTOK VISSZASZERZÉSÉRE - ÉRDEMES MATEKOZNI!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LOVAS JUDIT
2021.12.21.


Százezreket takaríthatunk meg a személyi jövedelemadóból, ha az állam által támogatott célra teszünk félre. A gyerekeseknek járó adó-visszatérítés miatt idén sokan nem tudják majd kihasználni a lehetőséget, de akinek marad befizetett adója, annak érdemes számolni és lépni. Minél hamarabb.


Mindenkinek érdemes átgondolnia még az év vége előtt, hogy megtakarításaival mennyi adót tud megspórolni. Évről évre újraindul a számláló, aki nem használja ki az adókedvezmények lehetőségeit, bukja az államtól kereshető pénzt. A személyi jövedelemadóból (szja) adójóváírást kaphatunk a nyugdíjcélú és egészségcélú megtakarításainkra.

Aki ki akarja használni az állam által nyújtott kedvezményeket, annak érdemes még az év végéig lépnie. Lehetőleg minél hamarabb, mert az ünnepek és az év vége miatt jellemzően korlátos az ügyfélszolgálatok nyitva tartása. 

Ehhez persze érdemes tudni, hogy pontosan mennyit adózunk. Sokan ugyanis a családi kedvezménynek köszönhetően nem is fizetnek személyi jövedelemadót, így számukra ez a lehetőség nem jelent további adóelőnyt...

SAJÁT PÉNZVERDE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: CSILLAG ISTVÁN
2021.12.17.


Az ország népének emlékezetes pillanat volt, amikor ennek az évnek az októberében egy kesztölci kocsmában Orbán Viktor – Völner Pál társaságában – borozgatva, pogácsát majszolva bejelentette „Feri bátyámnak”, hogy kap egy „nyolcvanast”, majd jövőre, mert Orbán „rajta van a szeren” (ahogy Völner közbeszúrja februárban), még egy „egyhavit”. Azért hozom szóba most ezt a sokak által akkor megénekelt pillanatot – amit Orbán azóta nyilván szeretne elfelejteni –, mert ez a pillanat mutatja a rendszer lényegét: a hatalom megtartásáért a gátlástalan ígérgetést, költekezést, a felelőtlenséget.

Azóta lefolyt némi víz a Dunán, és talán némi bor Feri bátyám meg Orbán torkán is, és egyre világosabb, hogy nem olyan rózsaszínű ez a világ, mint amilyennek Orbán októberben akarta láttatni. Persze akkor sem volt igaz az a kép, amit a korlátlan költekezéssel a miniszterelnök sugallott. Már akkor is ismert volt, hogy a magyar infláció európai rekorder, mert a fogyasztói árak 7 százalékos növekedése nemcsak a pénzszórás jelentős részét zabálja fel, hanem a rendszeres jövedelmeket és a megtakarításokat is. Már akkor is ismert volt, hogy minden korábbi várakozás ellenére a gazdaság növekedése csak a megelőző lefagyott évhez képest szárnyaló, de a termelési láncok szétszakadása (chiphiány), az energiaköltségek drámai emelkedése, a járvány újabb hulláma miatti turista- és vendéglátóipari pánik miatt hanyatlik, így a költekezés, a pénzszórás forrása: a bővülő jövedelem elapadóban van. Már akkor is tudott volt, hogy az Európai Unió a járvány hatásait ellensúlyozandóan létrehozott Újjáépítési Alapból történő részesedéshez nem fogadta el a kormány által előterjesztett tervet, így nincs pótlólagos forrás a választási költekezéshez. Sőt az is tudott volt, hogy a német választásokat olyan erők nyerték, amelyek „kötik az ebet a karóhoz”, és nem szívesen finanszírozzák „azt az ebet, amelyik a gazdája kezébe harap”, ezért a „holland fickó”, az északiak mindent megtesznek azért, hogy az Orbánnak és politikai családjának zsebébe guruló minden eurócentet ellenőrizzék, és éppen akkor állítsák meg a költekezés forrásának csorgását, amikor arra a választások előtt a legnagyobb szükség van...


MAGYARORSZÁG ARÉNA

NÉPSZAVA
Szerző: HEGYI IVÁN
2021.12.21.


Hiába a stadionépítési őrület, futball mifelénk sehol, senki nem is jár meccsre. A NER-kor hajnalán, 2010-11-ben 2758 volt az NB I-es átlag nézőszám. Most 2614.


Az egyik hamis tétel már régen megdőlt. A magát kereszténynek és nemzetinek nevező rezsim alapvetése így szólt: ha stadionok épülnek, azokban előbb-utóbb futball is lesz. Immár fényűző sporttelepek sora áll minálunk, ám labdarúgás sehol. Ráadásul közönség sincs. Ez valamivel váratlanabb fejlemény, mint az, hogy a létesítmény-átadásoktól nem javulnak az átadások. Az utóbbi ugyanis papírforma volt, annyit viszont el lehetett képzelni: a szép arénákba olykor már csak kíváncsiságból is kinéznek az emberek.

Igaz, a Népstadionba se a pilonok miatt jártak.

Az irdatlan kiadások zöme tehát a levesbe megy: mivel a pocsékra senki sem kíváncsi, ásít a lelátó. Unja az is. A NER-kor hajnalán, 2010-11-ben 2758 volt az NB I-es átlag nézőszám. Most 2614. Közben háromszor felment 3000 fölé (2012-ben 3961-re, 2019-ben 3300-ra, 2020-ban 3156-ra), de álomhatárok akkor sem dőltek meg, hogy finomak legyünk. A füstbe ment felemelkedés évtizedének többi esztendejében így következtek a középértékek: 2762, 2969, 2817, 2669, 2704, 2907, 2615 és most, ugye, 2614. Az utóbbi két évad átlaga a rosszak közt is a legrosszabb. Közben beleöltek a fehérvári stadionba 18,7, a kispestibe 17, a debrecenibe 13,5, a Hungária körútiba 8,3, a felcsútiba 3,8 milliárd állami forintot – hogy csak néhány ékkövet említsek –, és ott van még a másodosztályból a szombathelyi (17,5), a diósgyőri (14) vagy a szegedi (13,4) ékszerdoboz, míg 19, illetve legkevesebb 12, de lehet, hogy 18 milliárdért fújhat át a szél a monumentális szelencén Nyíregyházán, valamint Pécsett. Az FTC stadionját azért nem említem, mert abban a bajnoki kihasználtság megközelíti legalább a 35 százalékot, a többiben a kapacitás és a látogatottság között siralmas a szakadék. Márpedig az értők azt mondják: tizenöt év alatt minden arénára ugyanannyit kell költeni, mint amennyibe a sporttelep került, mivel a fenntartás úgyszintén viszi a pénzt, akár faágat a megáradt folyó...

BACK TO THE USSR – HARMINC ÉVE BOMLOTT FEL A SZOVJETUNIÓ

VAGESZBLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2021.12.21.


Geostratégiai katasztrófa vagy karácsonyi ajándék a világnak? A Szovjetunió megszűnésének értékelése e két véglet között ingadozik, az utóbbi időkben egyre nagyobb amplitúdóval. A hírhedt szovjet titkosszolgálat, a KGB kebelén nevelkedett orosz elnök 2008 óta mást sem bizonygat első állításával (geostratégiai katasztrófa), minthogy Sztálin cool volt, ám több utódállam és a kerek világ nagytöbbsége mást gondol, azt, hogy karácsonyi ajándék volt a bolygónak a szovjet birodalom szétesése. Valójában a Szovjetunió összeomlása jelentette a hidegháború igazi végét, nem a Berlini Fal leomlása. Mi történt pont harminc éve?


Most, hogy az orosz-ukrán-belorusz viszony ismét csak a hadihelyzet szempontjából értékelhető, hogy ismét potenciálisan 175 ezer orosz katona állhat mindjárt az ukrán határon, készen a pravoszláv szomszéd lerohanására, számottevő nemzetközi entitások – úgyismint az USA, az EU, Lengyelország és a balti államok visszafogott lélegzettel figyelik, hogy mi is történik a Don mentén -, érdemes egy pillanatra felidézni, mi is történt pontosan egy emberöltőnyi idő előtt...

ORBÁN: JÖN GYURI BÁCSI, ÉS HOZZA AZ ÖSSZES HAVERJÁT

TELEX
Szerzők: A TELEX ÚJSÁGÍRÓI
2021.12.21.


Élő közvetítéssel jelentkezünk a Kormányinfóról, amelyen Orbán Viktor is részt vesz.VARGA JUDIT MOST MÁR A VALLÁSSZOCIOLÓGIA KLASSZIKUSAINAK IS A NYOMÁBA SZEGŐDÖTT...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2021.12.20.


Varga Judit a múlt héten önmagát még csak Deák Ferencnek, a haza bölcsének a hivatali utódaként nevezte meg. Szerény maradt, beérte ennyivel.
A karácsony közeledtével azonban előrébb lépett: most már a vallásszociológia klasszikusainak is a nyomába szegődött, s immár Émile Durkheim, Georg Simmel, Max Weber, Niklas Luhmann és Peter L. Berger hivatali utódának is előléptette magát.
A vallásszociológus asszony a mai napon ismét egy remekül sikerült fotó társaságában jelentette be nagy vallásszociológiai felismerését. A fotón Varga Judit megszokottnak mondható, giocondásan sejtelmes mosolyával nagyméretű, talán XVIII-XIX. századi könyvekkel teli polcnak támaszkodik, lazán, keresztbe font karral, finom jelzéseként tudósi mivoltának. A kötetek ebben a helyzetben garantáltan benyomódnak, s ilyenkor a könyvtáros cerberusként terem ott, és cseszi le az embert, amúgy teljes joggal. Ám a ruhamosodában nagy lesz az öröm, ugyanis a tudós asszony fekete kiskosztümjén egészen biztosan ott maradnak a nyomok, a régi könyvek kötéséről leváló vászon-, papír-, vagy bőrdarabkák és foszlányok, finom, porszerű kiszerelésben, amivel jobb a ruhatisztítót felkeresni, mintsem otthon esetleg eldugaszolni a mosógépet.
Szóval ember, aki járt már életében könyvtárban, kivált régi könyvek között, így nem támaszkodik neki a könyvekkel teli polcoknak, még egy fotó kedvéért sem, vagy ha igen, ne csodálkozzék azon, ha a következő percet már a könyvtár ajtaján kívül lesz kénytelen eltölteni, fotósával együtt persze, mert amúgy épelméjű ember „mosolyalbumossal” viszonylag ritkán szokott katalóguscédulák között böngészni.
De nem is ez most a lényeg, hanem a miniszter asszony rejtett, látens, fű alatt megbúvó vallásszociológusi énje. Posztjában mindjárt indításként, hogy elrugaszkodjon a hideg tudományos faktumoktól, s kellőképp megalapozza olvasójának érzelmi empátiáját, szóba hozza az öt évvel ezelőtti iszlamista merénylőt, aki kamionjával a karácsonyi vásárba hajtott. Aztán rátér egy Die Welt-cikkre, amely arról számol be, hogy a németországi keresztények aránya az elkövetkezendőkben akár 50% alá is csökkenhet, vagyis – teszi hozzá Max Weber és Peter L. Berger hivatali utódjának minden profizmusával – ezt azt jelenti, hogy a keresztények már nem lesznek többségben. Majd keretes értelmezést adva, újra szóba hozza a németországi bevándorlást, kiemeli az új német kormány bevándorláspártiságát, hogy végül leszögezze: Magyarország nem kíván bevándorlóországgá válni, meg akar maradni magyarnak és kereszténynek.
Vallásszociológiai alapvetések sora, ilyenkor kormánya már megajándékozza az illetőt minimum egy professzúrával.
Na, mármost, ha Varga Judit nem csak addig olvasta volna a cikket, ameddig előfizetés nélkül lehetséges, hanem néhány sorral tovább is, talán még számára is kiderült volna, hogy mit is ír a hogyishívják.
Először is a cikk már az elején leszögezi, hogy a muszlimok száma (amely a teljes lakosság 6,5%-a körül van) az utóbbi időben alapvetően stagnál. Az igazi problémát a vallásosság szociológiailag követhető változásában nem ez jelenti, hanem a szekularizáció, amely világjelenség (megjegyzem, ha Varga vallásszociológus asszony ismerné akár csak a magyarországi adatokat, kísértetiesen hasonló tendenciát olvashatna ki azokból, ám nem ismeri, így aztán elfogulatlanul, semmitől sem befolyásoltatva argumentálhat kedvére). A Die Welt cikke a szekularizáció jelenségével együtt említi a főképp a katolikus egyházat érintő szexuális abúzusokat, a „legszörnyűbb visszaéléseket”, amelyeket a kereszténység leple alatt püspöki ordinariátusokon, plébániákon, szerzetesrendeknél vagy gyermekotthonokban követnek el. A cikk hozzáteszi, hogy ez ellen a híveknek részben joguk, részben kötelességük küzdeni, s azon lenni, hogy az elkövetőket vonják felelősségre, de nem helyes – így a cikk – általánosítani, s magát az egyházat általában véve elkövetőnek nevezni. A cikk szól továbbá a pandémiáról, amely a hívek 94%-át tartotta és tartja távol a templomoktól. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy Németországban több tízmillió keresztény él, főként katolikusok és evangélikusok, továbbra is messze a legnagyobb vallási közösséget képezve. A hívő tömegekben rejlő változtatási potenciál – záródik az írás – persze korántsem merült ki.
Hát így! Varga Judit tehát ócskán csúsztat, meghamisítja a cikk lényegét, hazudik, ráadásul mit sem ért a vallásszociológiához, s azt a látszatot kelti a laikusokban, mintha az ötven százalék alá eső kereszténységet az ötven százalék fölé növő muszlimok szorítanák ki. Továbbá Varga Judit semmit sem tud a felekezethez nem tartozókról, azok tényleges arányáról, pedig ha egyszer valóban becsücsülne egy könyvtárba, ohne fotós, ohne támaszkodás, nur olvasás, akkor megdöbbenve tapasztalhatná a hazai számsorok hasonló jellegét, s a szekularizáció ebből meg abból fakadó jelenlétét.
Legközelebb, újra fotósával, látogasson el a szegedi luxus-megyéspüspök luxuséttermébe, luxuswellness paradicsomába, hátha megérti, hogy az embereknek, köztük természetesen a becsületes híveknek, például miből van elegük.
Reméljük, a vallásszociológus asszonynak köszönhetően onnan is sok-sok izgi fotónak örvendhetünk majd!

JAKAB PÉTER ALAPOSAN HELYRETETTE MÁRKI-ZAY-T, AKINEK MÉG A JELSZAVÁT IS ELUTASÍTOTTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.12.20.


Jóval kezdett ki Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, amikor a Jobbikot kritizálta egyik legutóbbi interjújában. Márki-Zay szerepzavarára jellemző, hogy már belekötött a DK-ba, a Jobbikba, súlyos kritikát fogalmazott meg vele szemben a Momentum elnöke, és a gyurcsányozásáról elítélő módon nyilatkozott Ungár Péter, az LMP listavezetője. Az ellenzéki összefogás az egymással kötött megállapodás szerint nem főnököt keresett az előválasztáson, akinek engedelmeskedniük kell, hanem azt, aki alárendeli magát az összefogás pártjainak és programjának.

Márki-Zay az említett interjúban azt mondta, hogy „évente 2,7 milliárdja van a Jobbiknak. De ebbe a konkrét kampányba alig szállt be. Egyelőre százmilliót sem tud beletenni a kampányba, vagy nem akar”. Jakab Péter konkrét összeget nem írt a Facebookon megjelent válaszában, de kijelentette, hogy “rengeteg aktivistával, dupla annyi pénzzel szálltunk be az előválasztás finanszírozásába, mint a többi párt”. Ha ez igaz, akkor Márki-Zay valótlanságot állított, ami egy miniszterelnök-jelölt esetében elfogadhatatlan pontatlanság, és bocsánatot kell kérnie.

Márki-Zay ujjal mutogat már most, hogy kik a vereség okai, pedig a választást még el sem veszítette. A nyilvánosság előtt üzenget, amivel azonban az ellenzéket gyengíti, és az ellenzéki összefogás alapelveit sérti. Márki-Zay úgy tesz, mintha ő az ellenzéki összefogás fölött álló személy lenne, aki dirigálhat a pártoknak, amelyeknek a szavazói megválasztották őt. Márki-Zay elfogadottsága arra épül, hogy ezek a pártok mögötte állnak, amelyeket ő lenéz, lekezel, utasítgat és “leváltott” saját magára. Ha nem tetszenek neki ezek a pártok, miért nem indul el nélkülük, bizonyítva a vonzerejét?

Márki-Zay fideszesnek és árulónak bélyegzett mindenkit, aki bírálni merészeli őt és megkérdőjelezi az alkalmasságát, de saját mércéjét nem alkalmazza magára, mert nyilatkozataiban leplezetlenül támadja a nyilvánosság előtt az ellenzéki összefogás pártjait. Ő maga idézi elő a konfliktusokat, szervez maga köré fanatikusokat, akiket szembefordít az ellenzéki összefogás pártjaival, akiket saját teljhatalma útjában lát, s akik nem hódolnak be neki, mint vezérnek. Ám demokraták között elfogadhatatlan a vezérelv, a vezérkultusz, az önkényuralom. Ez szélsőjobboldali, idegen szellemiség...

INOTAI ANDRÁS: 2028-TÓL KETYEG A BOMBA A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZERBEN

KLIKKTV
Szerző: KlikkTV
2021.12.20.


Az elmúlt 10 évben Magyarország alapvetően elszalasztott egy páratlan történelmi modernizációs lehetőséget” – mondta a KlikkTV Tíz című műsorában a közgazdász professzor, aki szerint „hazánk exportszerkezete és termelési szerkezete bemerevedett, amiből borzasztó nehéz ma már továbblépni”.

„A következő időszakban a munkaerőpiaci egyensúly fenntartása nagyon komoly problémákat jelent. Lehet, hogy a bébiprogramot sokan komolyan veszik és tegyük fel, hogy a megszületendő gyermekek és azok szülei itt maradnak Magyarországon és nem mennek el, akkor is a most születő gyermekek csak 20-25 év múlva fognak belépni a munkaerőpiacra. A kérdésem az, hogy mit csinálunk a következő 20-25 évben?” – vélekedett Inotai András, aki szerint olyan szerkezeti problémák alakultak ki, amelyekkel senki nem foglalkozott.

A professzor hozzátette, hogy a magyar társadalom erősen elöregedő és a járvány nélkül is nagyon rossz egészségi állapotban van, a munkaképes lakosság egy része pedig elvándorol.

„Helyettük viszont van egy megoldásuk, amiről nem szívesen beszélnek. Hiszen több tízezer úgynevezett vendégmunkást sikerült importálnunk Vietnámból, Mongóliából, Törökországból, Ukrajnából. Ők tulajdonképpen rabszolgamunkát végeznek” – jegyezte meg Inotai, aki szerint minden nyugati ország tisztában van azzal, hogy szükség van ellenőrzött migrációra, akik el tudnak végezni olyan munkákat, amelyekre a helyi társadalom nem vállalkozik. Ennek látjuk Inotai szerint a negatív következményeit a Brexit kapcsán, hiszen hatalmas munkaerőhiány alakult ki a szigetországban.

„Nyugat-Európában már számítások vannak arra, hogy hogyan lehet a jelenlegi nyugdíjrendszert változó demográfiai feltételek mellett fenntartani. Magyarországon is állítólag 2028-tól ketyeg a bomba” – mondta a professzor.

KOMOLY MUNKA AZ ALKOTMÁNYOZÁS, NEM EGY TOLLVONÁS

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2021.12.20.


Nem egyetlen tollvonásról, nem az egész Alaptörvényről és nem az Alkotmánybíróság minden feltétel nélküli feloszlatásáról van szó. Olyan helyzet állt elő, hogy amíg mi bonyolult közjogi összefüggésről vitatkozunk általában, addig a sajtóban olyan módon használják a jogászi nyelvet, amely félrevezető. Például nem feles alkotmányozásról beszélünk és nem valami kidobásáról, bár ennek a radikális megfogalmazásnak is megvan az eredménye – mondta a KlikkFM Politikai Nagyító című műsorában Fleck Zoltán jogász, szociológus, egyetemi tanár. Arról beszélt, hogy Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, nyílt levélben kért védelmet a jogállamiság, illetve az alkotmánybírák számára.


Látszik a reakciókból, hogy ki mire számít az elkövetkező időszakban – mondta az ellenzéki miniszterelnök közjogi munkacsoportjának vezetője.

„A demokráciát és a jogállamiságot szeretnénk visszaállítani. 2010 óta folyamatosan, tudatosan és alaposan a Fidesz és a Fidesz-kormány támadta meg, számolta le és jegelte le teljes egészében. Amit most tapasztalunk az Alkotmánybíróság elnökének, a legfőbb ügyésznek és a Kúria elnökének közeléből, az nem más, mint a hatalommegosztás tagadása és azoknak az autoriter zárványoknak a kétségbeesett reakciója, akik most érzik, hogy a jogállam és a jogállami értékrendszer, az elvek és az európai jog sem áll mögöttük.”


„Egy dolog áll mögöttük: a miniszterelnök személye.”

Személyükben nincsenek veszélyeztetve, az a közjogi szerepfelfogás és az a működésmód, amelyet ők képviseltek az elmúlt évtizedben, az valóban fenyegetve van, méghozzá akkor, ha a jogállam és a demokratikus intézményrendszer visszaáll – magyarázta Fleck Zoltán...

VÁROSHÁZA-ÜGY: EGYMÁST CÁFOLJÁK A VÁD TANÚI – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.12.21.


Gansperger Gyula nem volt hajlandó beszélni


Pelikán elvtárs meg nem a jó szöveget mondta. Az ügyet anno az Index kapta fel.

Megszólaltak a készítők az ellenzéki kedélyeket borzoló kutatásról

A 21 Kutatóközpont szerint az Index cikke nem kész kutatási eredményeket mutat be, és nem használható választási előrejelzésként.

Fudan: Mintegy húszezer aláírást gyűjtött az ellenzék

A kormány folytatja a projekt előkészítését.

Tengerimalacokon próbálták ki a Szputnyik-V-t itthon

Két napra rá az orosz oltóanyag megkapta az ideiglenes gyógyszer-alkalmazási engedélyt az OGYÉI-től.

Sem garancia, sem karbantartás nem járt az olykor füstölő kínai lélegeztetőgépek mellé

A járvány berobbanása után a Szijjártó Péter vezette KKM összesen 300 milliárd forintért vásárolt lélegeztetőgépekre: 16 ezer darab érkezett Kínából, többek között maláj, kínai, magyar és szlovák hátterű cégeken keresztül.

Újabb milliárdok mennek sportra – most a Honvéd kapja

A Honvéd Város Fejlesztési Program részeként két részletben összesen 3,1 milliárd forint elkülönítését és biztosítását rendelte el Orbán Viktor – derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből.

Hiába a stadionépítési őrület, senki nem jár meccsre

A NER-kor hajnalán, 2010-11-ben 2758 volt az NB I-es átlag nézőszám. Most 2614.

NER-közeli üzleti körök vehetik meg a Euronews-csoportot

A portugál Alpac Capital szerezhet 88 százalékot a Euronews médiavállalatban. Az új befektető és vezetője, Pedro Vargas David jól ismert itthon, előbbinek van egy magyar társbefektetőkkel működtetett alapja, utóbbi pedig olyan ismert cégek igazgatósági tagja, mint a 4iG vagy a Metalcom.

Nemigen lehetett kérdés, ki nyeri meg a honvédség helikopter-karbantartási közbeszerzését

Az úgy kezdődött, hogy a 2016-ban Rogán Antal minisztert helikoptereztető Fly-Coop Kft. új repülős vállalkozást alapított az amerikai International Defense & Aerospace Group LLC (IDAG) magyar leányvállalatával…

Magyar Hangot nem engedik be a Kormányinfóra

Mert koronavírus-járvány van, ami valamiért csak a Magyar Hangot érinti.

Ez a rendszer nem reformálható

… a Fidesz alapítása óta lassan harminchárom év telt el. Orbán Viktor azóta lényegében egyhuzamban a politikai küzdelmek frontvonalában áll, ebből 16 évet miniszterelnökként töltött el. Ez már olyan lelki és fizikai megterhelést jelenthet, amely koptatja a személyiséget, s a közéletben eltelt aktív időszak hossza önmagában nyomós érv a mielőbbi visszavonulás mellett.

Kevesebb szabálytalanságra bukkantak az idén a munkaügyi ellenőrök

Előre értesítették a vizsgálandó cégeket, illetve megelégedtek az iratok távvizsgálatával is.

Egy, az ellenzéket képviselő ügyvédet és egy ügyészt is megfigyeltek a Pegasusszal Lengyelországban

Mindketten úgy gondolják, hogy a hekkelésért az egyre inkább illiberális irányba tartó kormányuk a felelős.

Deák Dániel azon töpreng, hogy Márki-Zay Péter miért törte el a karját

Jobb helyeken politikai kultúrának nevezik azt, hogy az ellenfelek minimális tiszteletet tanúsítanak egymás iránt.

„ELADÓ NEM VÁLLALJA A KARBANTARTÁST” – KÜSZKÖDTEK A KÓRHÁZAK A FÜSTÖLŐ, ALKATRÉSZHIÁNYOS KÍNAI LÉLEGEZTETŐGÉPEKKEL

DIREKT36 / TELEX
Szerző: WIRTH ZSUZSANNA
2021.12.21.


2020 májusában a járványügyi operatív törzs egyik reggeli ülése után feszengő hangulatban zajlott egy találkozó az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság zuglói épületében. A kormány hívására egy teremben gyűlt össze mintegy tucatnyi szakember: elsősorban lélegeztetőgépekre szakosodott cégek vezetői, műszertechnikusai. Egy kormányzati tisztviselő köszöntötte őket és elmondta, hogy a Külügyminisztérium lélegeztetőgépek ezreit hozta be Kínából, és valakinek üzembe kell helyeznie ezeket. Ezután behoztak a terembe egyet-egyet az országba érkezett típusokból mutatóba, és kérték, hogy adjanak árajánlatot a munkára – mondta a Direkt36-nak egy forrás, aki maga is részt vett a találkozón.

Ezek a kínai gépek addig teljesen ismeretlenek voltak Magyarországon, ezért többet elvittek magukhoz a cégek, hogy a szerviztechnikusok át tudják vizsgálni őket. A szakemberek lesújtó következtetésekre jutottak:

- a készülékek egy részéhez további egyszer használatos vagy elkopó alkatrészekre lenne szükség, de ezek hazai szerviz híján Magyarországon nem hozzáférhetők;

- több gép mellől hiányzik az európai importhoz kötelező, a minőséget jelző tanúsítvány;
a vizsgált kínai gépek csatlakozói nem kompatibilisek a magyar kórházakban használatosakkal és több típusnál hiányzik a megfelelő átalakító;

- a gépeken futó szoftverek ismeretlenek a magyar szakemberek számára...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN SZEMBESZÁLL AZ EURÓPAI BÍRÓSÁG LEGUTÓBBI DÖNTÉSÉVEL? - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.21.


A kormányfő a legújabb közleményben nem mondta ki egyértelműen, hogy eleget tesz a határozatnak.


Bloomberg

A hírügynökség úgy értékeli Orbán Viktor újonnan közzétett szamizdatját, hogy elképzelhető: Magyarország szembeszáll az Európai Bíróság legutóbbi döntésével, amely kifogásolta a magyar menedékpolitikát, ideértve, hogy a hatóságok nem tarthatják időtlen időkig fogva a menedékkérőket a két, azóta bezárt tranzitközpontban a szerb határ mentén. A kormányfő mindenesetre a legújabb közleményben nem mondta ki egyértelműen, hogy eleget tesz a határozatnak.

De az ügyben már az Alkotmánybírósághoz fordult, ám az csupán arra jutott, hogy a végrehajtó hatalom bizonyos, korlátozott esetekben eljárhat az érintett ügyekben, ha ott hiányzik a minden részletre kiterjedő uniós szabályozás. Azaz nem váltotta be a reményt, hogy egyértelműen igazolja a hivatalos álláspontot a menedékpolitika kapcsán. Viszont ha Magyarország figyelmen kívül hagyja az EUB véleményét, akkor azt kockáztatja, hogy súlyos napi bírságot kell fizetnie.

Yahoo/AP

Bebizonyosodott, hogy Magyarországhoz hasonlóan Lengyelországban is bevetették az immár hírhedt izraeli kémprogramot. A célpont két jogász volt, akik szemben állnak a hatalommal. Ezt ugyanaz a kanadai laboratórium állapította meg, amely korábban megvizsgálta az összes érintett okos telefonját.

Az egyik áldozat egy neves ügyvéd, aki vezető ellenzéki vezetőket képvisel. Az ő készülékére a 2019-es választások véghajrájában telepítették a programot, de azt már 2017-től kezdve alkalmazták, ám idáig nem lehetett tudni, hogy pontosan kikkel szemben. Az összefoglaló megemlíti, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan a lengyel vezetést is a demokratikus normák megszegésével vádolják. Mellesleg időközben Kósa Lajos el is ismerte, hogy megvették az eszközt. Úgy tudni, hogy Németország és Spanyolország is a felhasználók közt volt Európában, a gyártó NSO viszont ezúttal is mossa kezeit, mondván, hogy ő csupán állami intézményeknek adta el a szoftvert.

Mindenesetre a két lengyel célszemély úgy gondolja, hogy ügyükben az illiberális kormány a felelős, vagyis az eset megint csak azt mutatja, milyen veszélyes mértékben bomlott le a jogállam. Az állambiztonsági szervek szóvivője ugyanakkor nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a hatalom rendelte meg lehallgatásokat, illetve hogy kapcsolatban állt az izraeli eladóval.

A kanadai szakértők viszont azt mondják, hogy aki beveti ezt az eszközt, az diktátorokkal és autokratákkal fúj egy követ, mert azok az ellenségeiket igyekeznek kifürkészni vele, ám az ilyesminek nincs helye az EU-n belül.

Az egész ügyet egyébként két éve pont az a tévétársaság szellőztette meg, amelynek a Jog és Igazságosság most be akarja vinni a megsemmisítő ütést. Mindenesetre a TVN24 akkor azt közölte, hogy a korrupcióellenes hatóság több mint 8 millió eurót költött a programra. Az egyik szóban forgó jogász, Giertich életébe abban az évben legalább 18-szor kutakodtak illegálisan. De hát akkor éppen Tuskot, az ellenzéki Civil Platform elnökét, valamint Sikorski volt külügyminisztert védte egy perben. Utóbbi azért fordult bírósághoz, mert lehallgatták, majd közölték az egyik megbeszélését.

Giertichet nap mint nap, óráról órára figyelték, mármint hogy mit csinál, pedig mint mondja, a telefont még a hálószobájába, valamint a gyóntatószékbe is magával vitte. Pont a kulcsfontosságú választás előtt, amely Kaczynski szoros győzelmét hozta. Utána pedig még tovább romlott az igazságszolgáltatás és a független sajtó helyzete. Az ügyvéd ellen egyébként a vádhatóság éppen most letartóztatást kezdeményezett egy 10 évvel ezelőtti állítólagos pénzmosási ügyben.

A másik célpontnál, egy ügyésznél egyértelmű, hogy tavaly nyáron álltak rá, összesen hatszor, miután megvizsgáltatta, meg lehet-e tartani az elnökválasztást a súlyos járvány miatt. Szinte azonnal elvették tőle az ügyet, őt pedig kétnapos határidővel egy isten háta mögötti kisvárosba helyezték át. Ám visszatért Varsóba és nyilvánosan bírálta a hatalmat. Most panaszt nyújtott be, de sokat nem remél, mert ugyanaz a szolgálat jár utána a történteknek, mint amelyik szerinte feltörte a telefonját.

Der Standard


Az Európai Bizottság arra figyelmeztet, hogy a napokban átnyomott lengyel televíziós törvény a sajtószabadságot fenyegeti és további nyomást gyakorol a médiára. Merthogy változásokat kényszeríthet ki a tulajdonviszonyokban és így komoly kockázatot jelent a sokszínű sajtópiaci kínálatra nézve. Ily módon azonban veszélyezteti az ágazat függetlenségét, miközben a lengyel média már így is erősen polarizálódik – közölte Brüsszelben egy szóvivő.

A váratlanul jóváhagyott szabályozás a bírálók szerint a legnagyobb magántévét, az amerikai Discovery-csoporthoz tartozó TVN-t veszi célba, mivel az bírálni szokta a PiS-t. Most Duda elnöktől függ, hogy hatályba lép-e a jogszabály. Ugyanakkor Morawiecki kormányfő azt mondja, hogy hasonló korlátozások más országokban is vannak. Példaként említette meg Ausztriát, de a lap szerint a hasonlat sántít.

Süddeutsche Zeitung

A Gazeta Wyborcza a legfontosabb lengyel napilap a demokráciáért, a populizmus és a korrupció ellen vívott harcban, ám a szerkesztőség most azt sem akarja hagyni, hogy a saját kiadója kötőféket rakjon rá. A belháború, amely az utóbbi jó 30 év legsúlyosabb válságába sodorta az újságot, azért robbant ki, mert az alkotógárda úgy látja, hogy a kiadó, alighanem a hatalom megbízásából, bulvárkiadványt igyekszik csinálni a politikai újságírás legfontosabb orgánumából.

A Gazeta Wyborcza jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni, még úgy is, hogy anyagi okokból igen súlyos időket élt át, miután a mostani kormány alatt elapadtak az állami hirdetések és pl. a hatalom közeli Orlen olajtársaság benzinkútjainál nemigen lehet kapni a lapot. Naponta jelenleg jó 60 ezren veszik, pedig a példányszám egykor meghaladta a félmilliót. De hát pl. állami intézmények, minisztériumok nem járatják, pedig tele van leleplezésekkel. Ám hivatalos tájékoztatást nem kap, a pénzgondok miatt pedig el kellett bocsátania 170 alkalmazottat, és bezárta a külföldi tudósítói posztokat.

A túlélést a regionális mutációk és az internetes előfizetők szavatolták, így a vállalkozás ismét nyereséges. És mivel a hatalom sáncain belül repedések mutatkoznak, a kiszivárogtatások révén időről időre egyedi információkhoz jut. A főszerkesztő, Adam Michnik azonban azt mondja, hogy a belső ellentámadás ellenére sem adják fel függetlenségüket, és mindazt, amiért három évtizeden át küzdöttek. Akkor sem, ha a hatalom próbálja őket ily módon elnémítani, de akkor sem, ha a kiadó csupán a lenini értelemben vett hasznos idióta szerepét tölti be a PiS számára. A vita a nyílt színen zajlik, és a felek nemigen válogatják meg a kifejezéseket.

Michnik attól tart, hogy a tollukat próbálják visszafogni, úgy ahogyan az Magyarországon és Oroszországban történt a független médiával. Szerinte ha a lap meghal a jelenlegi formájában, az ugyanolyan jelképes lesz, mint amikor Putyin kimondta az ítéletet a Memorial, a legrégebbi orosz emberi jogi csoport feloszlatása ügyében.

Der Standard

A kommentár úgy ítéli meg, hogy Putyin félénk agresszor, akivel szemben azonban a Nyugatnak megfelelő stratégiát kell találnia, éspedig azért, hogy elriassza, ne pedig fenyegesse Moszkvát. Mindenesetre az elnök a múlt pénteken végre kiterítette a kártyáit és azt követeli, hogy a NATO ne vegye fel Ukrajnát, továbbá vonja ki csapatait az összes volt szocialista országból. Azaz helyreállítaná az egykori Szovjetunió befolyási övezetét, egészen az osztrák határig.

Természetesen pontosan tudja, hogy az igény elfogadhatatlan, de Európának és Amerikának végre ki kell fundálnia egy olyan összefüggő módszert, amelynek révén az atomfegyverrel rendelkező oroszok nem jelentenek fenyegetést a szomszéd államok számára, ugyanakkor nem érzik úgy, hogy veszélynek vannak kitéve. Márpedig az elnök két okból is úgy gondolja, hogy kockázat leselkedik rá: az egyik bármiféle életjel a demokratikus mozgalmak részéről, mivel utóbbiak megkérdőjelezhetik korrupt uralmát. Fél attól, hogy a nyugatbarát Ukrajna példát mutat, ezért mindent elkövet, hogy meggyengítse Kijevet.

A másik tényező, hogy stratégiai fenyegetésnek tartja a NATO-t. A legutóbbi orosz javaslat mégis magában hordja a tovább lepés esélyét. Washington ugyanis arcvesztés nélkül közölheti, hogy Ukrajna nem tagjelölt a katonai szervezet számára, ám nem csökkentheti az országnak nyújtott támogatást, sőt. Putyinnak pedig érzékelnie kell, mivel jár gazdaságilag, ha rászánja magát az újabb agresszióra.

Itt jön a képbe az Északi Áramlat 2, amely megosztja Washington és Berlint. Ám Scholznak meg kell találnia az útját-módját, hogy a vezeték segítségével nyomást lehessen gyakorolni a Kremlre. Mert ha Moszkva a földrész biztonságát fenyegeti, akkor sem a németek, sem az osztrákok nem tehetnek úgy, mintha minden rendben volna és simán használatba lehet venni a gázvezetéket.

Putyin csak játssza az erőset és ily módon saját hazai gyengeségét leplezi. Ha ügyesen csinálja, a Nyugat elronthatja a játékát és nagyobb biztonságot nyújthat a fenyegetett környező kormányoknak. Anélkül, hogy Oroszországnak ürügyet szolgáltatna újabb kockázatos manőverekhez.

Spiegel

Az omikron igen nagy veszélyt jelent még azokra is, akiket már kétszer beoltottak, valamint a gyógyult betegekre, hát még azokra, akik egyáltalán nem kaptak oltást. Erre figyelmeztet Németországban a járványellenes küzdelem szakmai központjának számító Robert Koch Intézet. Merthogy a 4. hullám szélsebesen terjed és ez hatalmas kockázatokkal jár az egész lakosság számára, leszámítva, akik már túlestek a 3. vakcinán is. Az ő esetükben mérsékelt a kockázat.

A többiek körében viszont ugrásszerűen megnőhet a betege száma, a kórházak hamar eljuthatnak teljesítőképességük határára, ezért a szakértők azt javasolják, hogy korlátozzák az emberek közti kapcsolatokat és más intézkedésekkel is fékezzék le a kórokozó terjedését. Merthogy a vírus végigsöpör az országon.

A hétnapos adatok sokkal rosszabbak, mint egy évvel ezelőtt, rengeteg a halott. Azon kívül már annyi góc van, hogy lehetetlen visszakövetni a fertőzések láncolatát. A helyzet láttán ma összeülnek a kormány és a tartományok vezetői. Leginkább a klubok és diszkók bezárása van napirenden, miután szakértők szerint az omikron egy új dimenziót jelent. De korlátoznák a magán összejövetelek létszámát, valamint a szabadidős tevékenységeket is. Ám egy új nagy zárlatot az új szakminiszter kizártnak tart karácsony előtt.

NE PISZKÁLJAD AZ ADATOT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.12.21.


Most képzeljük el, hogy szenteste, midőn Kovács kartárs otthonában pátoszokkal telten két pofára tömi a hallevest/töltött káposztát bejglivel kis családja körében, eltelve szeretettel, szól a mennyből az angyal, a csillagszórók fényes csillagokat szórnak, akkor megcsörren az ő telefonja, hogy mindezt a keresztényi boldogságot hagyja oda. Iramodjon a hivatalba be, mert a Hadházy már megint nem bír magával, és adatokat kért ki, hogy még ilyenkor is folytathassa lázító és felforgató tevékenységét, hazánk és a Fidesz, a kedves vezető és minden alattvalója indokolatlan mocskolását teljes erővel.

És Kovács kartárs könnyes szemmel búcsúzik az ő szeretteitől, az ünnepi asztaltól, legyintve mond le az éjféli miséről, majd befárad a hivatalba adatokat szolgáltatni. Megyporoszkál a kihalt utcán bánattal telve, hogy a világító ablakok mögött mindenki boldog, dicséri az urat és Orbán Viktort, csak ő az, akinek dolgoznia kell, mert a Hadházynak állandóan adatokra van szüksége. Ennek a karácsony sem szent, csak a lázítás mindig és permanensen. Ugyehogy nehezen képzelhető ilyesmi, ami csak a mesében van, valamint Péterfalvi adatvédelmi biztos kopaszon csillogó fejében.

Mert ő volt az, aki felhívással fordult mind az összes magyar adathalászokhoz, miszerint „ezúton szeretném az adatigénylőket megkérni, hogy az ünnepek alatt vegyék figyelembe azt, hogy sok állami, önkormányzati szervnél igazgatási szünetet rendeltek el, illetve a munkatársak szabadságuk alatt otthonukban pihennek, családjuk körében ünnepelnek”. Tegye fel a kezét közülünk az, aki érti az adatvédő szándékait és mondandójának értelmét, mert én ehhez kevésnek érzem a képességeimet, és ilyen Kovács kartársos víziók jelennek meg bennem, midőn Péterfalvi szózatát értelmezem.

Egyáltalán, nehezen hüvelyezhető ki, mire is gondolt a költő, mert még hozzá fűzte, hogy a közérdekű adatokat nagyon szigorú határidőkön belül kell kiadni, a veszélyhelyzet alatt a szokásos 15+15 helyett 90 nap alatt kell válaszolni egy adatigénylésre. Ha most nekilátunk számolni göcsörtös ujjainkon vagy a golyótologatós számoló készségünkön, akkor azt kapjuk eredményül, hogy az adatokat őrző és azokat kiszolgáltató munkatársak/kartársak rohadt hosszan fognak karácsonyozni, a fentiekből fakadóan majd három hónapon át, de akkor meg már itt is a húsvét.

Akkor meg annak a szentsége jön el. Péterfalvi egyébként már hónapok óta karácsonyozhat, azóta nem megy semmire a Pegasus-üggyel, most meg már ne is várjunk semmit, mert sül a bejgli és fődögél a halászlé, meg egyébként is, a francokat akar mindenki állandóan azokkal az adatokkal. Innen nézvést olybá tűnik, hogy az adatvédelmi biztos nevéből fakadóan veszi halálosan komolyan a hivatalát, és mindent megtesz, hogy az ilyen Hadházy-félék véletlenül se jussanak hozzá semmilyen adathoz, egyáltalán, nyugodjon le mindenki a francba, mert karácsony van, volt, vagy lesz...

MINSZKET LÁTNI ÉS MEGHALNI. ÍGY CSEMPÉSZNEK BELARUSZ CÉGEK MENEKÜLTEKET

VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: SARKADI NAGYMÁRTON
2021.12.20.


Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rezsimjével kapcsolatban álló cégek húznak hasznot abból, hogy közel-keleti migránsokat csempésznek. Lengyel partnerünk, a Frontstory újságírói egy erdőben elhagyott iratpaksaméta alapján bukkantak egy ilyen vállalkozásra. A lengyel újságírók felfejtették az embercsempész-hálózat haszonhúzóit, és a belarusz rezsimet az embercsempészekhez kapcsoló, egyértelmű bizonyítékokat találtak.

Idén október végén a Lengyelország keleti határánál fekvő Białowieża-erdőben egy helyi természetjáró elszórt iratokra bukkant alig száz méterre a közeli országúttól. A lengyel-belarusz határ melletti Białowieża falut a közeli Hajnówka várossal összekötő út manapság különösen forgalmas: nap mint nap erre hajtanak el az embercsempészek járművei.

A sofőrök felveszik azokat a migránsokat, akiknek sikerült illegálisan, a rendőr- és katonai járőrök figyelmét elkerülve átjutni a belarusz-lengyel határon, és Németország irányába elhajtanak velük. A lengyel rendőrség figyeli az autóutat, a migránsok ezért az erdőben rejtőzködnek, amíg meg nem jelenik az embercsempészük járműve. Ekkor egy megbeszélt jelre kiszaladnak az útra és gyorsan beszállnak az autóba.

A 16 darab A4-es oldalt feltehetően egy, éppen egy ilyen jármű felé siető migránscsoport kísérője hagyhatta el az út mentén.

Az iratokat a megtaláló a lengyel erdőkben elveszett migránsoknak humanitárius segítséget nyújtó Granica-csoportnak adta át. Tőlük a dokumentumok a lengyel Frontstory újságíróihoz kerültek.

A lengyel újságírók állítják: noha az iratokból hiányzik néhány oldal, azokból mégis lehet arra következtetni, hogy miképpen utaztatnak szervezetten Belaruszba közel-keleti migránsokat. A Frontstory a dokumentumok alapján arra jutott, hogy a rendszer egyik kulcsfigurája Majid Al-Qaysi, Belarusz bagdadi tiszteletbeli konzulja...