2016. május 29., vasárnap

AHOL KISNYUGDÍJASOKAT HASBARÚGÓ, ISKOLÁZATLAN TAHÓK SÜNDÖRÖGNEK A HATALOM KÖZELÉBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H.A.
2016.05.29.

 
 

AZ ORSZÁG ÁLLAPOTÁRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.05.29.


Csak egy kérdésem van. Milyen képet kapunk az ország állapotáról, ha egy összevissza hazudozó, rövid pórázon tartott, láposan cseppfolyós karakterű banda (a Nézőpont Intézet) készít egy felmérést, és azt egy láposan cseppfolyós karakter, a Nézőpont Intézet szakértője elemzi?

ITT OLVASHATÓ

A DOLGOK ÁLLÁSÁRÓL

HUPPA BLOG
Szerző: Fábián András
2016.05.28.


Két dologról szeretnék itt, ma megemlékezni, amelyeknek egymáshoz látszólag semmi köze, de az eddig, ezen ügyekben megjelentekhez képest kicsit más megközelítésben, és ugyancsak más konklúzióval. Előre is elnézést kérek, ha kissé hosszabb leszek a szokottnál...

...Mi köti össze a két dolgot? Az önértékelés, a szembenézés teljes hiánya. A külső tényezők verbális manipulálása annak érdekében, hogy a megrendelő szája íze édes maradjon, s nyugodtan csorduljon a nyál az alvó szépség mosolygó ajakáról...

ITT OLVASHATÓ

"JÓ GYAKORLATOK" - AVAGY AZ INNOVÁCIÓK TEMETŐI

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.05.28.


A pedagógiai „jó gyakorlatok” közben az innovációk temetői lettek.

A pedagógia szótárába nem most került be ez a kifejezés: „jó gyakorlatok”. Már jó régóta használjuk, és azóta gyűlnek. Vannak köztük alternatív módszertanok (amelyek épp most válnak állami szempontból „fölösleges” területté), a központitól eltérő kísérleti tanulásszervezési módok, egy-egy terület fejlesztésére fókuszáló tantárgyi innovációk, szabadidős fejlesztések, hátránykompenzáló fókuszú vagy éppen tehetséggondozó jelleggel, sok adaptált, majd az iskolák által magukra szabott rendszerben továbbfejlesztett, vagy esetleg saját kidolgozású innováció.

Azt hiszem, az első lökést ezek kidolgozásához a Soros Alapítvány támogatásai adták. Némelyikből akkor pedagógus-továbbképzés is lett, akkreditációval, ami esélyt adott a terjedésére, mások működtek helyileg tovább, egyre biztosabban igazolva sikereiket. Az alternatívak köré csoportosultak eleinte, Pilisborosjenőn még központja is volt ennek, tervezetten, minőségbiztosítással, magas szintű szolgáltatást adva a pedagógusoknak. Később a suliNova körében gyűltek tovább a jó gyakorlatok, akkoriban uniós források is nyíltak rá, beépültek a tanárképzésbe, a továbbképzésekbe. Persze akkor még ilyen fogalmakkal dolgoztunk, hogy integrációt segítő oktatás (akkoriban még nem a szegregáció felszámolását célzó program volt a neve), vagy olyannal, hogy differenciálás, egyénre szabott fejlesztések vagy multikulturalitás. Ma már ezek a fogalmak fontosságukban átértékelődtek...


ITT OLVASHATÓ

A HÁLA GYÓGYÍT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsanna
2016.05.29.


Aki érzett már hálát, tudja, hogy miről beszélek. Hálásnak lenni jó érzés, megnyugtató, biztonságot adó, ugyanakkor van benne egy csipetnyi lelkesedés és optimizmus is. Felébreszti a hitet, hogy a világ jó, s benne mi magunk is fontosak, értékesek lehetünk. Oldja a magányérzést, összeköt másokkal, segít kilépni önközpontú gondolataink ördögi köréből.

Azt talán kevesebben tudják, hogy idegrendszerünkben a hála érzése olyan folyamatokat indít meg, amelyek csökkentik a káros stresszhatást és ezáltal a gyógyulás, regenerálódás irányába hatnak...

ITT OLVASHATÓ

KÖLTÖZÉS NEHÉZSÉGEKKEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.05.29.


Költözni mindig sajátos kihívásokat jelent, és az idegeskedésen és a pakolászáson túl érhetik váratlan és nem túl kellemes meglepetések is az embert. Ez történt a mai blogajánló egyik szerzőjével is. Emellett kicsit ügyintézünk, végül megismerhetitek a kínai számmisztika rejtélyeit.

Akkor vegyünk egy nagy levegőt, és költözzünk! Körülbelül így lehetett vele az
Élet a határon túl blog szerzője és családja is, de arra aligha számíthattak, ami az új helyen várta őket...

ITT OLVASHATÓ

A KÖZVÉLEMÉNY SZERINT A GYERMEK ELHANYAGOLÁSA, MEGALÁZÁSA NEM BÁNTALMAZÁS

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.05.29.


A Felhőtlen gyermekkor kampányhoz kapcsolódva a Kutatópont Kft. országos reprezentatív kutatást készített a gyermekbántalmazással kapcsolatos hazai attitűdökről. A részleteket Székely Levente, Ph.D., a Kutatópont Kft. kutatási igazgatója ismertette.

A kutató prezentációjából kiderült többek között, hogy a válaszadók 97 %-a szerint szükséges foglakozni Magyarországon a témával és a megkérdezettek 70%-a szerint sok illetve nagyon sok családban fordul elő a gyermekbántalmazás. A fizikai bántalmazást egyöntetűen gyermekbántalmazásnak tartják a válaszadók, hiszen a verést csak a válaszolók 3%-a nem tekinti annak, ugyanakkor az érzelmi bántalmazás vagy elhanyagolás tekintetében már nem ilyen egységes a vélekedés.

A gyermek kigúnyolását, megszégyenítését, valamint az elhanyagolást illetően csak 17, illetve 21 % nem tekintette bántalmazásnak. Ha a szülők közötti veszekedés, esetleg verekedés szemtanúja a gyermek, az 22 % szerint nem meríti ki a bántalmazás kategóriáját, a szeretet megvonása pedig szintén 22 % szerint nem számít annak. Fontos tehát felhívni a figyelmet, hogy az érzelmi bántalmazás és az elhanyagolás is veszélyezteti a gyermekeket...
 

BOHÓCOK A POLITIKÁBAN: ÉN, AZ ÚJ CHURCHILL

ÁTLÁTSZÓ BLOGOK - SZAKIRODALOM
Szerző: Szerbhorváth György
2016.05.29.


London nemrég távozó polgármestere, Boris Johnson életrajzot írt a 20. századi történelem meghatározó alakjáról. Aki alighanem a példaképe. Úgyhogy a könyv cselesen inkább szól saját magáról, mint szivarozó elődjéről. Igazolandó, hogy nem feltétlenül trixter az a politikában, aki néha annak tűnik.
 
Boris Johnson: A Churchill-tényező – Hogy csinál egy ember történelmet? Budapest, Akadémiai Kiadó, 2015, 436 oldal.
 
Johnson nyolc év után, május elején távozott London polgármesteri székéből. A konzervatív politikust munkáspárti váltotta, s kitört a morális pánik (csak épp nem Londonban), mert, jaj, palesztin bevándorlók gyermeke, Sadiq Khan lett az új főpolgi.
 
Pedig korábban aggodalmaskodhattak volna Johnson származása miatt is: ha nem is tősgyökeres amerikai, de anyja New York-ban szülte meg, és királyi vér csörgedezik az ereiben, igazi arisztokrata, ám dédunokája Ali Kemal bejnek is, a liberális török újságírónak, költőnek. Aki nem mellesleg az ottomán birodalom belügyminisztere volt, és a török függetlenségi háborúban halt meg.
 
Ennek ellenére, vagy épp ezért, nem véletlen, hogy noha Johnson is eléggé EU-ellenes, mint a mai török elnök, ő, ahogy átadta Mayor of London-i pozícióját, fogta a pennáját, s költött egyet. A The Spectator hirdetett limerick-versenyt, amelyben Erdogant kellett ekézni öt verssorban – s láss csodát, Johnson nyerte meg költeményével a viadalt...
 

A HÁTTÉRHATALOM HÁLÓJÁBAN

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.05.29.


Bármennyire is szomorú, a múltat csak ideig-óráig lehet eltagadni. Hiába fáj, töredelmesen be kell vallanunk, hogy nemzetünk legjobbjait is behálózta a háttérhatalom. Ráadásul a legalávalóbb módszerekkel vitte véghez ezt a gonoszságot: pénzzel, ösztöndíjakkal vásárolta meg őket.

A haza legjava persze kész visszafizetni a nekik nyújtott támogatást, ám fájdalom, a háttérhatalom, nevezzük nevén, Soros György, mindezidáig nem kérte tőlük. A patás ördög elvetemültségében odáig vetemedett, hogy nem is reagál az őt ért támadásokra, enélkül pedig hiteltelenné válhat a sorosozás.
 
Aki tájékozódni kíván arról, hogy miként vásárolta meg az első számú közellenség a haza felemelkedésén munkálkodó legjobbjainkat, miként támogatta őket aljas módon a tudás megszerzésében, annak egy rövid kvíz-játékkal járulunk hozzá ismeretei bővüléséhez:

ITT OLVASHATÓ

VIDEÓRA VETTÉK, AHOGY MENEKÜLTEK ÉS EURÓPAIAK EGYMÁS SZEMÉBE NÉZNEK 4 PERCEN KERESZTÜL

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.05.29.


Az Amnesty International lengyel szervezete készítette a videót, amiről azt írták: „Ha négy percig egymás szemébe nézünk, közelebb kerülünk egymáshoz – mondta 20 évvel ezelőtt Arthur Aron pszichológus. Ezt a felfedezést vettük alapul, amikor megterveztük azt az egyszerű kísérletet, hogy menekültek és európaiak üljenek egymással szemben, és nézzenek egymás szemébe. Mert nyilvánvalóan az a legfontosabb, hogy adjunk egymásnak időt megérteni és megismerni a másikat.”

A kísérlet helyszíne Berlin volt. Ezen a linken a Euronews magyar feliratos összefoglalóját találják...

ITT OLVASHATÓ

SÖTÉT GONDOLATOK ELLEN SÉTA A ZÖLDBEN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.05.29.


Az utóbbi időben egyre több tudományos irodalom foglalkozik azzal a kérdéssel, hogy milyen előnyei vannak a természetben való hosszabb tartózkodásnak. Sőt, kiderült, hogy elég, ha egy ilyen képet nézegetünk néhány másodpercig, hogy javuljon a közérzetünk. A melbourne-i egyetem kutatói tettek közzé az Environmental Psychology-ban egy erre vonatkozó kísérletüket. Alanyaik 40 másodpercre szakították félbe egy feladat megoldását, hogy megnézzenek egy zöld kertet ábrázoló képet és azt tapasztalták, hogy könnyebben boldogulnak utána a megoldással. Tehát, a természet nemcsak abban segít, hogy megszabaduljunk sötét gondolatainktól, hanem segít a figyelem és a koncentráló képesség erősítésében is...

ITT OLVASHATÓ

TÉNYLEG CSAK ILYEN BÉREKET ENGEDHETÜNK MEG MAGUNKNAK? - KONFERENCIAAJÁNLÓ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.05.29.


Az utóbbi években köztudomásúvá vált, hogy a magyar bérek rendkívül alacsonyak. A tízből körülbelül négy millió magyarnak a jövedelme a létminimum alatt van, másik négy pedig nem keres annyit, amiből megtakarításai keletkeznének. A magyar kis- és középvállalkozók nem tapasztalnak elég keresletet a termékeik és szolgáltatásaik iránt, ami jelentősen visszaveti a foglalkoztatást is. A magyar gazdaság így nem fenntartható...

ITT OLVASHATÓ

ERŐS NEMZETÁLLAMOT (PKP), VAGY GYENGÉT (FIDESZ)?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.05.29.


A jobboldali hiedelemmel szemben 2010 óta folyamatosan csökken a magyar nemzetállam ereje: veszítünk európai és regionális versenyképességünkből, fogy a magyar népesség (nem születik elég gyerek, nő a kivándorlás, csökkent az etnikai bevándorlás a külhoni magyar népességű területekről), a társadalom integrációja és regenerációja gyengül, erősödik felettünk a korrupció ereje. A Fidesz nemzeti propagandája mögött egy agresszív oligarchikus kaszt újraosztja az ország vagyonát, de úgy, hogy abból semmilyen java nem származik a népességnek, a vagyon nem terem idehaza, a tulajdonosi háttere egyre inkább offshore cégekbe vándorol. Ami erősödött, az nem a nemzet, hanem az élősködők kasztja. Ez a valóság ötvöződik az ún. baloldali pártok teljes hozzá nem értésével és jellegtelenségével, nem beszélve a múltjukról, amely minden bizalmatlanságra okot ad...

ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY TÖBB SZÁZ ÉVRE BELE AKARJA ÍRNI MAGÁT A TÖRTÉNELEMBE

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.05.29.


Egy volt kisgazda frakciótitkár és a MIÉP-es exképviselő a Matolcsy nevű jegybankelnök doktori témavezetője.

Hogy Matolcsy kb. 30 éve ontja az ezoterikus ökörségeit a gazdaságpolitikáról, de csak most jut eszébe megismerkedni a gazdaságtudományok ortodoxiájával, amivel miniszterként, államtitkárként több kormányban is szembeszállt, az jellemző.

Az talán még inkább, hogy a disszertáció témavezetőjét schmittpáli módon az általa vezetett szervezet útján közpénzből vásárolja meg. (Schmitt az olimpiai bizottságot, Matolcsy a jegybanki alapítványokat használja erre.)

És Lentner Csaba neki is állt megszolgálni a pénzét, miután Orbán rájuk parancsolt, hogy kommunikáljanak proaktívan, és védjék meg az MNB-t, meg Matolcsy pénzszórását nyilvánosan. Előbb - maga is korábbi Széles-alkalmazott - a neonáci futóbolond Bayerhez ment be az Echo TV-be, hogy
  • közösen megállapítsák: Matolcsyn múlik a 2018-as választások Fidesznek kedvező eredménye
  • valamint a pénzét kétségbeesetten megszolgáló Bayer még is azt javasolja, hogy szobrot is kéne neki állítani.
Ha ezt már túlzásnak vélnénk, akkor Lentner igazolta, hogy szerintük nem volt az. Mégis kevés is: a szervilizmusból sose lehet elég...

ITT OLVASHATÓ

GYERMEKNAP A VILÁG KÖRÜL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok
2016.05.29.


A nemzetközi gyermeknap az egyik legkedvesebb ünnepünk világszerte. Ilyenkor szülők és gyermekeik problémától mentesen élvezhetik a kora nyári (vagy féltekétől függően éppenséggel késő őszi) időjárást egy kellemes vasárnapon! De vajon ugyanolyan gyereknek lenni Kongóban, Koppenhágában vagy éppen Kőbányán? Hogy nevet a vietnami kissrác, és mivel játszik az olasz kislány? De úgy mégis, milyen gyereknek lenni... 

ITT OLVASHATÓ

KILÁTÁSOK A VÁRBAN

V. NASZÁLYI MÁRTA BLOGJA
Szerző:elendem
2016.05.29.


A 2016. május 26-i képviselő-testületi ülésen Zoboki Gábor építész és Lázár János miniszter tartott előadást a "várfejlesztésről". Erre reagáltam az ülésen, amelynek egy részét az RTL Klub híradója is bemutatta (a képre kattintva elindul a videó). Alább a teljes reakciómat írom le:


Tájépítészként és szegről-végről építészként mindig nagy örömöt okoz nekem Zoboki Gábor előadásait hallgatni, mert egy sajátos és számomra felüdítő szemlélettel meséli el ezeket a dolgokat. Az első, ami szemet szúrt nekem, hogy milyen fontos turisztikai lehetőség elmesélni egy történetet: a Bécsi Kaputól a Döbrentei térig felfűzni a gyönyörű tereinket egymásra. Azt gondolom, hogy a kormányzathoz tartozó biztonsági előírások ezt nem fogják hagyni, ezek mellett nem fog működni mindez.


Nagyon elszomorított ez a mondat: "A Kossuth téren az a sok butaság, amit a kertészek elkövettek, eltakarta az ország egyik legszebb terét" - ez eddig a legszofisztikáltabb megfogalmazás arra, hogy önök, uraim, utálják a fákat. Pedig a fák nagyon fontosak nekünk, éppolyan fontosak, mint az épületek. Szeretném leszögezni, hogy a park az nem beépítetlen terület, hanem önálló és fontos funkció: védi az egészségünket és értékessé teszi többek között a körülötte lévő épületeket is. 

Az a mondat is elszomorított, hogy "A közbeszerzés tökéletesen alkalmatlan, mert senki nem tudja megjósolni, hogy mi történhet." Hát, igen, ilyen az építészet, hogy nem tudjuk pontosan megjósolni, mi történhet. Csakhogy ezt hívják jobb helyeken jogállamnak: a közpénzekről közbeszerzéseken döntünk, az építkezésekről és a műemlékekről építészeti előírások alapján döntünk és az egészséges környezetünket környezetvédelmi előírások megtartásával védjük. Éppen ezért én bűnnek tartom azt, hogy a kiemelt kormányberuházásoknál ezekre nem kell tekintettel lenni...

PSZICHOPATÁK, SZOCIOPATÁK LÁBAI ELŐTT TÉRDELVE BÍZUNK A SZEBB JÖVŐBEN

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.05.28.


Szalámi, vagy méreg?
Szerintem gyilkos méreg.
Nem hibbantam meg, legalábbis nem jobban, mint eddig.
Csak nézek bambán s nem értem.
Önmagunkat, az országot nem értem.
Itt ülünk, nyakig a trutyiban.
Nem vagyunk hajlandók szembenézni a múltunkkal, viszont új múltat kreálunk magunknak.
Harcolunk az Unió ellen, de a pénzt elfogadjuk.
Mit elfogadjuk? Megköveteljük!
Megtagadjuk Európát, ahává születtünk, s ahol élünk.
Kiűztük a ruszkikat, majd az ölükbe bújunk cuppogva.
Kussolunk a szomszéd országot ért agresszió miatt, amikor szólnunk kellene.
Magunk ellen fordítunk mindenkit a környezetünkben.
Halálra sértődünk, ha szembesítenek a gerinctelenségünkkel.
Gyűlöljük, ha a szemünkbe mondják az igazságot.
A valamikor szépen fejlődésnek indult ország mára a szegénysorra került, de hirdetjük büszkén, megelőztünk mindenkit!
Aha, meg. Mármint meg kellene fordulnunk, mert rossz irányba nézünk.
Nem azért nem látunk senkit magunk előtt, mert mi vezetünk, hanem mert háttal állunk.
Nyűgözötten integetünk a Hatalomnak.
Mondjuk a magunkét, zsibongunk, lelkesedünk.
Nem vesszük észre, hogy akit vezetőnek hiszünk, nem lát, nem hall minket.
Önmagát látja, önmagát hallja, önmagát győzi meg önnön igazáról.
Nincs köztünk.
Tükörszobába zárta önmagát.
Emberek tömegesen kerülnek utcára, veszítik el otthonukat, mi pedig építjük az ócsai csodát.   
Az semmi, hogy megépítjük, de még csak meg sem kérdezzük: - Tessék mondani, hol a bűnös? Számoljon már el nekünk, legyen szíves!
Gyermekek éheznek, és mi tízmilliárdokat költünk stadionokra.
Nem kérdezzük meg: - Miért?
Hajléktalanok lepik el az utcáinkat, de mi megelégszünk azzal, ha eltüntetik őket szem elől.
Emberek kénytelenek kukákban turkálva élelmet keresni, de sok helyen láncokkal, lakatokkal zárják le a fedelet.
Igaz is, dögöljön éhen!
A hajléktalanok sátrait lebontjuk, mert bántja a szemünket a látvány.
Igaz, egyébként nem látnánk, mert nincs szem előtt, de most látjuk, mert mutatják nekünk.
A közmédia már magán, de azt sem kérjük ki magunknak. 
Amikor munka nélkül vergődünk, éhezünk, fázunk, félünk és nincs jövőnk, akkor borzongva huhogunk a világhírű senki kivasalt heréjén.
A sajtó pedig lelkesen lapátolja elénk a "nasit", mert hát abból él.
A sajtó, ahol már a cikk címe is helyesírási hibáktól hemzseg, ahol régen nem újságírók, hanem gyakornokok, cikkírók és hasonló szép nevekkel ellátott szörnyek rakják le a hírtojásokat óráról órára.
Ámultan hallgatjuk a minket objektíven tájékoztató műsorokat.
Eszünkbe sem jut, hogy normális országban gyógykezelnék, vagy börtönbe csuknák az ott agitálókat.
Elbűvölve nézzük a korszerűsített kórházat, annak átadását.
Jó, teljes egészében az Unió fizette, de azt nem kell hangsúlyozni.
Hisszük, hogy az egészségügy rohamosan fejlődik.
Víziók és hagymázas álmok után rohanó vezért tapsolunk vöröslő tenyérrel.
Pszichopaták, szociopaták lábai előtt térdelve bízunk a szebb jövőben.   
Megyünk, amerre vezetnek.
Több irányba, persze.
Aki egyik nyájat sem követné, az nem lassít a határon.
Aki szólni próbálna, hogy hazugoknak hiszünk, hogy önmagunknak is hazudunk, azt szétszaggatjuk.
Mert, ha nem mondjuk ki a bajokat, akkor azok nincsenek is.
Ha nem ismerjük be, hogy mi felelünk a saját sorsunkért, akkor mást okolhatunk.
Gyűlölünk mindenkit, különféle okokból.
De az igazi okot nem vagyunk hajlandók elfogadni: nem a másikra, önmagunkra haragszunk.
Trappolunk fel-alá, zászlókat lobogtatunk, jelszavakat ismételgetünk, hisszük, a másik zsákutcában sokkal jobb lesz.
Persze ott sem jobb, de arról nem mi tehetünk.
A másik a bűnös.
Ölre megyünk egymással, hogy az általunk követett hazug próféta egy lépéssel előrébb jusson, mint a másik hazug.
A józan hangokat nem halljuk meg, ahhoz túl hangosan ordítunk.
Aki nem elég harsány, nem tetszik nekünk.
Aki nehézségeket, munkát és lassú javulást ígér, azt kiröhögjük.
Most, azonnal akarunk, mindent akarunk!
Jár nekünk, ősi jussunk!
Aki nem oszt belépőt Kánaánba, azt félrerúgjuk az útból.
Csak hátráltat minket a boldogság felé rohantunkban.
Kapkodjuk a tálcáról a kenyérszeleteket, boldogan falunk.
Szendvics, rajta szalámi.
Nem vesszük észre, hogy mi magunk vagyunk a kenyéren.
Nem hisszük el, hogy hogy méreggé válik a szánkban.
Csámcsogunk.
Rágunk.
Nyelünk.

ITT OLVASHATÓ

TANULJ MEG HAZUDNI KISFIAM, HA TÚL AKARSZ ÉLNI KÖZÖTTÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2019.05.28.
 
 


 


 

ORBÁN, A TÖMEGGYILKOS

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: nocenz_Ura
2016.05.28.


Azt ma már egyre többen megértik, hogy Orbán G. Viktor önző és cinikus politikája miatt felszámolták a demokráciát és tönkretették a gazdaságot. Az viszont számomra is csak most vált világossá, hogy ezzel emberek ezreit (!) gyilkolják meg.

Az Eurostat legfrissebb
jelentéséből derült ki a hátborzongató statisztika: Magyarországon évente több mint 24 ezer ember azért halt meg, mert nem kapott időben és megfelelő orvosi ellátást. Ez a halálozások 41,5 százaléka!

Magyarország rosszul teljesít, a reformok nem működnek, az Európai Unió sereghajtói között van a 75 évnél fiatalabbak elkerülhető korai halálozásának statisztikájában. Igaz, vannak, akik nálunk is rosszabbul állnak, például Románia, amely az utolsó az elkerülhető halálozások uniós listáján...


ITT OLVASHATÓ

PLAKÁTMAGÁNY - IRODALOMÓRA SOROS GYÖRGY TÁMOGATÁSÁVAL

REZDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.05.29.


„…Mit hoz neked a búvár, ha fölbukik a habból? Kezében szomorú sár, ezt hozza néked abból…”
(Kosztolányi: Esti Kornél éneke)
 
„Alvó szegek a jéghideg homokban,
Plakátmagányban ázó éjjelek.
Égve hagytad a folyosón a villanyt.
Ma ontják véremet.”
(Pilinszky: Négysoros)

ITT OLVASHATÓ


ACZÉL GÁBOR AUSLANDERIÁI (1)

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Aczél Gábor
2016.05.28.


Atyai felmenőim Auslanderek voltak. Hogy mikortól és miért lettek azzá, azt nem tudom. Tizennégy évesen értesültem arról is, hogy a keresztanyám anyja amiatt nem él, mert a varródobozában tartott – általam egy évtizeddel korábban fellelt – sárga csillagok egyikét felvarrta magának. Archívált írásaim egyike az idő tájt született, amikor szovjet állampolgárok Budapest érintésével emigráltak Izraelbe. Ezt az írásomat soha nem tudtam felvarrni magamnak, azaz a hazai sajtóban sem a rendszerváltoztatás előtt, sem a rendszerváltoztatás után nem akadt rá vevő. Ezért illik ide, dátum és forrásmegjelölés nélkül, auslanderiáim élire...

ITT OLVASHATÓK

ZSIDÓK ÉS A BEVÁNDORLÓK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Görbicz Tamás
2016-05.28.


A zsidók gettóba terelése nem egyik pillanatról a másikra történt. Hosszú és kíméletlen propagandahadjárat előzte meg, amelyből az állam is kivette a részét. A modernizáció kihívásaival szembenézni képtelen társadalmi rétegek a zsidókat tették felelőssé mindenért. A politika pedig örömmel kapott azon, hogy a történelmi egyházak évszázados antiszemitizmusán építkező propaganda kínál neki egy bűnbakot, akit minden rosszért felelőssé lehet tenni a háborús vereségektől, Trianonon át, a vörös terrorig. A zsidók egyszerre lettek kommunisták és nagytőkés kapitalisták, elmaradottak és ultramodernek (ősi kultúránkat veszélyeztetők), és ezek között az éppen aktuális politikai érdek szerint lehetett kapcsolgatni. A gyűlöletpropaganda mindig talált magának olyanokat, akikre mutogatva általánosíthatott: „ezek mind ilyenek!”. A végeredményt tudjuk. A zsidók oktalan meggyilkolásában tettestársak lettünk (vagy tevőlegesen, vagy a közömbösségünk okán), de a világ nem lett jobb hely, Trianont nem csinálták vissza és a haza sem derült fényre. Pedig az antiszemiták ezt ígérték.

A mondás úgy tartja, hogy az a nép, amely nem képes szembenézni történelmi bűneivel, arra van kárhoztatva, hogy megismételje azokat. A szembenézés pedig nem emléknapokat és szoboravatásokat jelent. Hanem annak feldolgozását, hogy miért történhetett ez meg velünk? Hogy lehettünk ilyesmire képesek? Mi vezetett odáig, hogy ha nem aktív segítőként, akkor tétlenül néztük, hogy polgár- és honfitársainkat megfosztják először emberi méltóságuktól, majd jogaiktól, azután vagyonuktól és végül az életüktől is. Mit kellett volna másképpen csinálni? Hol rontottuk el? Mi vezetett ide? Miért viselkedtünk így? Min kell változtatni ahhoz, hogy ez többé ne történhessen meg
 

AZ ÁLLAMOSÍTÁS MÁR A KÉMÉNYSEPRŐKET IS FENYEGETI: AZ ÉLETÜNKKEL JÁTSZANAK?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.05.28.


Pénz és politika – nagyjából ez a két dolog minden baj forrása mostanában. De hogy már a kéményseprők is népszavazást akarnak kezdeményezni, az talán jól jelzi: ez a kormány nem éri be azzal, hogy egyszerűen ráteszi a kezét egyes, jövedelmező ágazatokra. Valamilyen különös okból még sikerül tovább rontaniuk is a helyzeten.

Július elsejétől csökkentené a kormány a kéményellenőrzések számát, gáztüzelésű fűtőrendszerek esetében csak kétévente lenne kötelező kiszállni, de a többi kéménybe évente egyszer is elég lenne belenézni, a készülő jogszabály szerint. A kéményseprők szerint ez veszélyes gyakorlat – a kormány részéről viszont logikusnak tűnik a lépés. Hogy miért?

A rezsicsökkentési csomag egyik fontos ígérete volt, hogy a kormány fizeti az állampolgárok helyett a kéményseprés és -ellenőrzés díját. Így viszont már talán nem meglepő, hogy míg maguk a kéménytulajdonosok fizettek, addig nem volt érdekes a kormány számra, hogy évente hány alkalommal ellenőriz a kéményseprő. Most, hogy már saját zsebből, illetve közpénzből megy a fizetés, máris fontossá vált, hogy a kémények évente egyszer, illetve gáztüzelés esetén kétszer legyenek csak ellenőrizve. A jó kormány spórol, ahol csak tud...

ITT OLVASHATÓ

EGYESÜLT ERŐVEL

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.05.29.


Itt az idő, hogy hírt adjak valami fontosról. Ma még tán nem tűnik annak, de majd a végelszámolásnál visszatérünk erre. Mert nemcsak sátrazunk, tüntetünk, meg akciózunk, de a háttérben is sokmindent építgetünk.

Teccenek emlékezni a március 15-i ellentüntetésre az Orbán-beszédkor, a Nemzeti Múzeumnál. Magam akkor nem szólaltam föl, bár felkérést kaptam rá. Erre jó okom volt. Egyrészt türelmes típus vagyok, és épp akkor valami új kezdődött el, és erről írok mindjárt. Másrészt meg
előző évben mi mindenféle előkészület nélkül bementünk a Fidesznyik banda közepébe, és onnan fütyültik ki a Rezsimistákat. Szóval vigyáznom kell, hogy túl puha akcióhoz ne adjam a nevemet, tőlem nem azt szokták meg, hogy csak úgy elvagyunk. Úgyhogy természetesen részt vettünk, sokan és aktívan a DE! részéről a március 15-ön, de türelmesen megvártuk, hogy mivé forrja ki magát, ami akkor elindult.

Büki Zoli ötlete volt, meg is vívta a BRFK-val a csatát, én a bloggal a TEK-et tudtam kiütni a partiból, spontán szereposztás volt, nem tegnap kezdtünk a Zolival együtt ügyködni. De ami magánál az eseménynél fontosabb volt, bár annak kapcsán jött létre: Újhelyi Sándor, a Migration Aid alapítója összehívott egy rakás civil szervezetet - pártot is, de a magukat komolynak gondolók persze távolmaradtak - hogy nézzük már meg, tudunk-e együtt dolgozni. Én mostanra csak azokat becsülöm, akik terepen is odateszik magukat, nemcsak dumálnak a semmiről. A Migration Aid tevékenysége a demokraták megbecsülését a menekültválság idején kivívta, ha Ők nincsenek, hogy Orbán piszkos játszmáját ellensúlyozzák, itt éhen-, és szomjanhalt migránsok tömegein gázolt volna át a TEK...

ITT OLVASHATÓ

A KORRUPCIÓ HARCA ORBÁN VIKTORRAL

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.05.28.


Egyéves a Nemzeti Korrupció. Akarom mondani egyéves a Nemzeti Korrupció Elleni Program. Szóval csapataink hadban állnak, az ádáz küzdelem lassan véget ér. 
- "De sikerült"?

ITT OLVASHATÓ