2019. december 23., hétfő

MIBE TEGYEM A PÉNZEM? - AZ ÁLLAM MÉG TÖBB MEGTAKARÍTÁSRA RÁTENNÉ A KEZÉT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.23.


Semmi nem zavarhatta meg idén a szuperállampapír szárnyalását, az év sláger befektetése egyértelműen ez volt. Ugyanakkor döbbenetes mennyiségű pénz, 11 ezer milliárd forint hever parlagon folyószámlán és készpénzben. Ezt nem sikerült az államnak megkaparintania, pedig nagyon akarta. Bankbetétben alig tartunk már megtakarítást. Az elérhető kamatok alapján jövőre is az állam viszi majd el a pénzünket.

Semmi nem kelhetett versenyre idén a júniusban elindított Magyar Állampapír Plusszal, azaz a szuperállampapírral. A piaci hozamok több tízszeresét fizető új állampapírral kettős kamatrendszert vezettek be az országban. A lakosság így nem a piaci szereplők számára elérhető, rendkívül alacsony, nulla közeli hozamokon tudja befektetni a pénzét, hanem egy évre – ha visszaváltja a papírt – 3,75 százalékot kap, öt évre pedig 4,95 százalék lesz az átlagos hozama.

Nem véletlen, hogy miközben a kormány 800 milliárd forintot akart idén a lakosságtól pluszban bezsebelni, ehhez képest október végéig ennek több mint a kétszeresét sikerült. Az MNB adatai szerint ugyanis szeptember végére 7400 milliárd forintra nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány, ami 9 hónap alatt 1630 milliárd forintos növekedés. Októberben pedig újabb 100 milliárdért vásároltak többet az emberek, mint mennyit visszaváltottak...

ITT OLVASHATÓ

KÜLÖNLEGES KARÁCSONYI VÁSÁR ÉS MÁS SZÉPSÉGEK

KLUBRÁDIÓ / UTCAFRONT
Szerző: RÓZSA PÉTER
2019.12.21.


A krakkói karácsonyi vásárból indulunk építészeti műsorunkban, majd Budapesten és Pécsett barangolunk tovább és eljutunk a jövő okos utcáira is.

Krakkóban a Ryneken, a város főterén jártunk Sylvester Ádám társaságában – mert hol is lehetne izgalmasabb és nagyobb karácsonyi vásárt találni, ha nem itt?

ÖT ÉV UTÁN RÉVBE ÉRVE AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.12.23.


Nagyon jó szakmával, komoly hátszéllel is élete legnehezebb öt évén van túl Viktor – ennyi ideig tartott, amíg az átlagosnál jobb feltételek között is sikerült megtapadni, saját, biztos életet és egzisztenciát kialakítani az Egyesült Államokban. A történet befejező része (az előző részt itt találjátok).

Költözünk megint

Bár szidtam magam, hogy eddig húztam a dolgokat, és most azon kell drukkolni, hogy hamarabb találok jó munkát, mint hogy a billentyűzet fölött fogok elpatkolni, azért nem volt teljesen új az ötlet, hogy lehet, hogy nem ennél a cégnél találom meg a jövőmet.

Egy ideje figyeltem már a környéken az állásajánlatokat, de egyrészt nem akartam neve-nincs cégekhez menni, másrészt nem nagyon voltak jobb fizuk. New York-ban lett volna, de oda nem akartam visszaköltözni, és 2-2.5 órát utazni sem egy irányba minden nap a jelenlegi lakhelyünkről, bár jópáran csinálták ezt.

Így jött a döntés, hogy akkor legyen a nyugati part, az informatikai cégek egyik Paradicsomában. Ez nem tűnik nagy lépésnek, országon belül maradunk, de távolságban ez nagyobb, mint Moszkvától Portugália.

Ezen felül a hócipő tele volt már az ismeretlen helyre költözésektől. Gyerekeknek hátrahagyni a megszokott iskolát, haverokat, a páromnak már voltak kialakult barátságai.

A döntés után felgyorsultak a folyamatok, megkerestem egy fejvadászt, hatórás repülőutak az egész napos, sok fordulós interjúkra, majd éjszaka vissza, hogy másnap tudjam hegeszteni a kereskedőrendszert frissen és vidáman, lehetőleg szívroham nélkül. Hamarosan volt is ajánlatom, amit elfogadtam...

KÖVÉR LÁSZLÓ TOBZÓDÓ DURVASÁGA SÚLYOSAN ÁRT A NEMZETNEK

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.12.22.


...Könnyű lenne Kövérre bármi durvaságot mondani, de minek követni őt ebben, és ami még fontosabb: félreismernénk a probléma lényegét. A helyzetben nem Kövér a probléma, hanem a kontextus és az ország, amelyek eltűrik a személyét; amelyek a gyötrésre -- alapvető mentálhigénés reflex hiányában -- nem egyöntetű elutasítással, ellenállással, lázadással reagálnak. Kövér nem létezne -- vagy másképp beszélne --, ha nem lenne közönsége. Minden okunk megvan ezért a szomorúságra. A színvonalzuhanás, amely nemcsak a legjobbjaink hazája ("Haza a magasban"), de akár egy Gyurcsány Ferenc kimódoltan parlagi praxisa óta bekövetkezett itt, szívszorító.

Az a szenvtelen hazudozás, hogy "összességében kiváló évet tudhatunk magunk mögött", vagy hogy arra az alákérdezésre, miszerint "a hatalomért és a pénzért összefogtak" (tehát még egyszer: az ellenzék teszi ezt az adott választói jogszabályok között, amelyeket nem ő hozott, és állítja ezt egy példa nélkül állóan korrupt rezsim propagandistája, egy bizonyos Kacsoh Dániel, a közpénzen -- tehát az ellenzék szavazóinak pénzén is -- fenntartott kormányzati szócsőben), a magyar országgyűlés (ti. nem pedig pártgyűlés) elnöke úgy reagál, hogy "egyelőre az osztogatás és a fosztogatás, a hazudozás meg a rombolás megy" (az ellenzéki önkormányzatokban), ami mögött "a közös nevező a gyűlölet" -- nos, ezek mind nem ma fordulnak elő először. Az ellenfél megvádolása azzal, amit maga csinál, szintén nem meglepő egy olyan gyakorlatban és egy olyan lapban, amelyek a közönségeik manipulálásából élnek, habár azt újra és újra érdemes megjegyezni, hogy -- a 2010-ig folyó kormányzással szemben, amely persze sok ponton szintén manipulatív volt --, ezt nem egy rendszer (a liberális demokrácia normái) ellenében, még azon belül, hanem ezt már kipusztítva, ez után teszi, a politikai erőszakot és a hazugságot téve normává, amiért a manipulációnak sokszoros a kára. Ez Kövért az orosz típusú szubverzív propaganda egyik hazai mestervé teszi, beszédében és cselekedeteiben beláthatatlan távolságba sodorva attól, ami egy hazafi feladata lenne egy szenvedő ország egyik közjogi méltóságaként.

"Most érett be a társadalom egy jelentős részé­ben az ellenzék által kilenc éve folytatott háborús hisztériakeltés gyümölcse. Ugyanakkor ez nem újdonság. A nyilasokat és a kommunistákat 1944–45-ben is a gyűlölet, az irigység, a frusztráció és a gondolattalanság kötötte össze." Mondja ezt és sok egyéb veretes dolgot (tehát) Kövér László. Karácsonyra, szeretettel. Ilyen erkölcsi és gondolati nívón ilyen sokat elérni ismertségben és elismertségben -- bizony az országunkról kiállított bizonyítvány. Értem én, hogy aki a Magyar Hírlapot olvassa -- leszámítva az ilyen eseti szemlézőket, mint én --, az feltehetően erre a táplálékra vágyik a karácsonyi készülődés közben. De csak ismételni tudom: úgy tenni, hogy ez a szöveg egy zárványnak szól és emiatt szó nélkül hagyni, nem kezelné súlyán a problémát. Ez a beszédmód ugyanis a magyar közbeszéd mainstraemje (gondoljunk bele, az országgyűlésünk elnöke képviseli) és félő, nem is fog kiszorulni belőle a belátható időben, aminek a lelki, erkölcsi kára a politikain túl is felmérhetetlen.Nagyjaink életáldozatai ebben a tizenöt percben, míg olvashattuk hazánk e szomorú látleletét, teljességgel hiábavalónak tűntek.

EZEKET OLVASTUK 2019-BEN

MÉRCE
Szerző: Mérce
2019.12.23.


Az 1989-es rendszerváltások harmincadik évfordulója alkalmat adott, hogy idén visszatekintsünk az azóta eltelt időszakokra, és értékeljük azok politikai, gazdasági és társadalmi hatásait. Nem meglepő tehát, hogy idén több olyan kötet is bekerült kis válogatásunkba, amelyek alapos empíriával alátámasztott baloldali olvasatait adják a posztszocializmus évtizedeinek. De a klímaválság fenyegetése és a globális techno-kapitalizmus fokozatos izmosodása a jövőbeli kihívásokkal való szembenézés fontosságát is felveti, az idei évben pedig szerencsére ezekkel kapcsolatos olvasmányokban csak szűkölködtünk....

LOVÁSZ LÁSZLÓ: ÉN EBBE SOHA NEM EGYEZTEM BELE, EZT ERŐBŐL VITTÉK KERESZTÜL

INDEX / PODCAST
Szerző: KOLOZSI ÁDÁM, STÖCKERT GÁBOR
2019.12.22. 


Azt, hogy a politika belelépett az életünkbe, sajnálatosnak tartom, de ezt nem lehetett elkerülni. „A tudományos kutatást is visszavetette, nagyon sok energia elment rá, azt hiszem, hogy egy rosszabb, kevésbé hatékony felálláshoz vezetett” – mondta Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke az Akadémia megcsonkításáról. A magyar tudomány legfontosabb intézményrendszerének számító akadémiai kutatóhálózatot egyéves harc után idén augusztusban elvette a kormánytöbbség, az akadémiai közösség kísérletei kudarcot vallottak, csak apróbb engedményeket tudtak elérni. Az Index TNT podcastjának idei utolsó, karácsony előtti adásában erről a folyamatról, a magyar tudományosság jövőjéről és személyes terveiről kérdeztük az Akadémia elnökét.

"Én nem tudom továbbra sem egyértelműen megfogalmazni, hogy milyen célt szolgált ez az egész folyamat. Nyilván nagyon sok kárt okozott, már csak azért is, mert az egész közösség feszült, ideges állapotban volt ez alatt az idő alatt, és hát van is még ma is természetesen"

– mondta beszélgetésünkben az MTA elnöke.

Elmondása szerint egyszer volt nagyon közel a lemondáshoz, akkor, amikor tavaly nyáron elvették az Akadémiától a forrásokat. „Aztán meggyőztek a kollégáim, barátaim, hogy ha az Akadémia elnök nélkül marad, és még egy elnökválasztási hercehurca előáll, akkor még sokkal rosszabb lehet a helyzet.”...

MIRE JÓ ÉS MIRE KELL A HUNGARIAN AIR FORCE? – A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ /  REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.12.23.


Pokoli év Európa előtt. Egy hónap menekülttáborban tévedésből. Orbán illiberalizmusa. A magyar légierő egzotikus úticéljai. Nemzetközi lapszemle Csernyánszky Judittal...

...Orbán uniós tánca címmel a Der Standard egy hosszú elemzést közöl Andrea Pigl tollából. s Ez a tánc természetesen az elhíresült orbáni pávatáncra utal. Aminek lényege a szerző meglátása szerint, hogy az Unió által bírált törvényeken a kormány igazít egyet-egyet, azt a látszatot keltve, hogy eleget tesz az uniós normáknak, de közben a lényegen mégsem változtat. Ebből kerekedett ki a valódi illiberális állam. S feltehetően ez a sors vár majd arra a most elfogadott törvényekre is, amit salátatörvényként kezeltek, miközben megint csak az ellenzék működését fogják ellehetetleníteni azzal, hogy egyrészt tiltják a közös listát állító pártok parlamenti frakcióalakítását. Másrészt a házelnök kezébe antidemokratikus jogosítványt adtak azzal, hogy az akár két hónapra is elhallgattathatja az ellenzéket. Az 50 ezer tiltakozó aláírás semmit nem nyomott a latban, amikor elfogadták a színháztörvényt, felállítva egy új ellenőrző testületet. S mi volt a kormány indoklása a tiltakozásokat semmibe véve? Hogy így fogják tudni a szavazók akaratát még jobban érvényre juttatni. Ám elég világos, hogy nem erről van szó. Hanem arról, hogy a kormány nem tudja feldolgozni az önkormányzati választások okozta vereséget és az ellenzék megbénításán munkálkodik. Az elmúlt évtized egyik szembetűnő jelensége, hogy a legfőbb ügyész, mint pártkatona, szinte egyetlen ügyet sem nyomozott, amiben érintettek lettek volna a Fidesz emberei közvetlenül, miközben a korrupció gátlástalanul és akadálytalanuk terjed, virágzik.

A Pester Lloyd pedig világgá röpítette azt a hírt, hogy a Hungarian Air Force gépén júliustól októberig 80 úticélt, méghozzá viszonylag egzotikusnak tekinthető úticélt követtek nyomon az oknyomozó újságírók - kaszinóktól kezdve adóparadicsomig, Las Vegas, Kanári-szigetek, Dubai például. A gép vásárlásakor a kormány nyomatékosította, hogy katonai célra fogják használni, viszont a gyakori utasok közt Orbán Viktort, Pintér Sándort, Szijjártó Pétert és Áder Jánost találjuk...

HOGYAN BESZÉLJÜNK A JOGÁLLAMRÓL?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FLECK ZOLTÁN
2019.12.19.


Ha a hazugságnak is csak egy arca volna, mint az igazságnak, könnyebben eligazodnánk. iszen annak ellenkezőjét tekinthetnénk igaznak, amit a hazug mond. Az igazság fonákjának azonban százezer alakja és korlátlan kiterjedése van. (Montaigne: A hazugokról)

A török–amerikai sztárközgazdász Daron Acemoglu szerint a szabadság, annak ellenére, hogy az ember alapvető vágya, ritka fejlemény, különös erőfeszítést igényel elérése és folyamatos munkát megtartása. A James Robinsonnal együtt jegyzett művük (The Narrow Corridor. States, Societies, and the Fate of Liberty) érvelése arra épül, hogy keskeny ösvény vezet az önkényes államnélküliség és az önkényes állam között. Hogy elkerüljük más embereknek vagy intézményeknek való alávetettséget és a szabadság hiányát, erős államra és erős társadalomra egyszerre van szükség. Ez az egyensúly az egymást korlátozó, egyensúlyban levő elemek folyamatos küzdelmeként állhat elő. Mindenki harcát mindenki ellen az állam intézményei képesek felszámolni, a despotikus államot pedig a társadalomnak kell korlátoznia. Sem a másik ember, sem intézmények dominanciáját nem fogadhatjuk el. A Leviatán, Thomas Hobbes zseniális alkotása valójában Janus‑arcú kreatúra: megvéd az erősebb, gazdagabb, többi ember szörnyű önkényétől, lehetőséget ad a konszolidált fejlődésre, de szörnyszülött maga is. Ha nem kötjük meg, ő számolja fel szabadságunkat. De érdemben korlátozni csak erős közösség képes, alulról származó mozgások, önfelszabadító küzdelmek, emancipációs mozgalmak, kollektív érdekképviselet, harc. A társadalom erejét mutatják azok a mozgalmak, amelyek küzdelmet folytatnak jogaik elismeréséért, az érdekvédelmet folytató és különösen a hatalmat figyelő, kritizáló, helyettesítő civil szervezetek. Jogaik deklarálása, alkotmányosítása későbbi fejlemény, a szabadság ebben az értelemben sem adomány, a felvilágosult, jó szándékú uralkodó engedménye, hanem a megváltozott hatalmi helyzet kényszerű elismerése.

A normáknak, egy közösség írott és íratlan szabályainak, a szokásoknak, koordinációs mechanizmusoknak ettől függetlenül is lényeges szerepük van, még despotikus állami uralom alatt is. A náci uralom idején embertársaikat elrejtők, a rászorultakon segítők és még az állami apparátus nem ideologikus szabályokat betartó tevékenysége is, az úgynevezett Norms­staat (Ernst Fraenkel) átmentette a társadalom normatív alapjait, és korlátozta (nagyon gyengén) az állam szörnyű oldalát. Ehhez azonban előzményekre van szükség, az együttélési szabályok evolúciójára, a szabályok maguk is a társadalom erejéből táplálkoznak: morális konszenzusra, együttérzésre, humanizmusra épülhetnek, valamint hagyományokra, szakmai etikákra. Aki az állami fenyegetés, súlyos kockázat és ideológiai agymosások ellenére segít az üldözötteken, aki a politikailag torz rendszer jogalkalmazójaként enyhítő körülményeket keres az írott jog segítségével, aki hivatásának elveire hivatkozik, amikor visszautasítja a rezsim kiszolgálását, azok mindannyian szabályokat tartanak életben, a Leviatán parancsaival szemben. Ez a társadalom erejének másik jele.
*
Tehát nem csak a Leviatán kétarcú, a jog is alapvetően ilyen: garantálja szabadságainkat és irtózatos kegyetlenséggel veszi vissza azt. Az államot és a jogot emberek működtetik, modern viszonyok között többnyire szakemberek. Mint azt tudjuk, szabadságaink sorsát illetően a jogászoknak meghatározó szerepük van, és e foglalkozás is lényegénél fogva Janus‑természetű. Emberi választás, hogy melyik oldalt fordítják felénk. Még abban az esetben is, amikor az állam szörnyeteg arca dominál, nem szükségszerű a rossz választása. Csak erősebb szakmai felkészültséget, emberi tartást és bátorságot igényel a másik arc felmutatása.

A társadalmi normák és jogaink nem maradnak meg a politikusok, az állam és a jogászok kezében, ahogy az egészségünk, testi integritásunk nem az orvosok terepe, hanem integritásunk lényegi része. Sok múlik azon, milyen állapotban tartjuk együttélési szabályainkat, hogyan viszonyulunk a normákhoz és ezen belül a jogi normákhoz. Minden apátia, cinizmus és bizalmatlanság ellenére normatív univerzumban élünk, olyan sűrűségben vesznek körül minket szabályok a közlekedési jelektől a mindennapi adásvételen át a munka világáig, sőt az intim szféránkig, hogy észre sem vesszük. Ezt a gyakran láthatatlan (rejtőzködő), máskor tolakodó világot történetekben éljük meg, elbeszéljük, van nyelvünk hozzá. Sőt a jog olyan, ahogyan beszélünk róla, a jogi hagyomány nem csak Corpus Juris, hanem nyelv, diskurzus, jel, mítosz, történet, szimbólum, ami cselekvéseink értelmét adja. Amikor például egy bíró terrorcselekmény miatt ítél el egy menekültet olyan tett következtében, amely a hétköznapi értelmezés szerint nem számít annak, akkor a jog értelmezési tartományából a politikai ideológia narrációjába lép át. Az 1950‑es évek elején néhány évig egy legfelsőbb bírósági jogértelmezés szerint a bíráknak állam elleni bűntettként kellett volna értelmezniük a munkahelyi lógásokat. A lehetséges következmények azonban olyan súlyosak lettek volna, hogy ettől eltekintettek, megmaradtak a büntetőjog és a józan ész lehetséges keretei között. Nem véletlen, hogy a diktatórikus hatalmak komoly erőfeszítéseket tesznek a bírói jogértelmezés szűkítésére (ilyen például a törvényileg elrendelt kúriai esetjoghoz kötés, a büntetéskiszabás kötelező középmértéke vagy a három csapásként ismert intézmény), az értelmezés keretei között szabadság és autonómia tenyészhet. De nem gondolhatjuk, hogy a jogról való beszéd nem a mi dolgunk is. Ezt a beszédet a szabadságfelszámoló hatalom másként igyekszik korlátozni, megpróbálja ránk kényszeríteni nyelvét...


NŐI SZEREPEK, INTERJÚ BÁSTI JULIVAL – A 168 ÓRA 2019. DECEMBER 19-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2019.12.19.


Nemrég mutatták be a Seveled című romantikus komédiát. Básti Juli az egyik főszereplő, akinek ezerféle arcát megismerhette már a közönség filmeken és színházban is. Műfaji stigmákról, női helyzetről és öregedésről is beszélgettünk vele.

EZ VOLT AZ ÉV

Győzelmek között

Jelentős különbséggel zárult a két idei választás. A Fidesz sikerét hozta a májusi európai parlamenti voksolás, míg az ellenzéki összefogás meglepően jól szerepelt az októberi önkormányzati választáson. Az már biztosan látható, hogy ebben az évben is folytatódott az ország kettészakadása. A kérdés az, hogy a mostani győzelmeiből ki mennyit profitál.

Kirakatgazdaság

Dübörög a magyar gazdaság, megvalósulhat a miniszterelnök álma, a GDP növekedése négy százalék fölött alakulhat idén. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a kormányzat gyakorlatilag egyetlen olyan intézkedést nem tett, amely megalapozná a hosszabb távú tartós fejlődést. Vagyis amikor elfogynak az uniós pénzek és bekövetkezik a világgazdaság lassulása, azaz sem a kedvező nemzetközi környezet, sem a jelen lévő multinacionális vállalatok nem támogatják meg a GDP-t, megmutatkozik, mire képes önmagában Magyarország. A reális növekedési ütem legfeljebb két százalék körül van.

Kultúrharc

Na, azért csak középpontba került a kultúra is! Persze a maradványelv alapján, ahogy az nálunk általában lenni szokott. Az egészségügy, az oktatás, a sajtó nagy része már mellényzsebben, most így év végén csak-csak sorra került a kultúra. Valószínűleg kihagy a memóriám, de arra nemigen emlékszem, hogy bármelyik politikusnak is eszébe jutott akár az országos, akár az önkormányzati választásokon kultúrával kampányolni. Valahogy senki nem mondta, hogy ha ő hatalomra kerül, már tutira belátható időn belül megnyílik az Operaház, aminek megmagyarázatlanul hosszúra nyúlik a felújítása, vagy egy élete, egy halála, de ő azt eléri, hogy a művelődési házakban, könyvtárakban, múzeumokban dolgozók legyenek végre tisztességgel megfizetve, netán ezentúl megint temérdek tévéjáték készül.

A közös akarat erősebb a kétharmadnál

Budapest új főpolgármestere nem gondolja, hogy az ellenzéknek szüksége lenne egyszemélyi vezetőre. A kormánnyal együttműködésre törekszik, bár szerinte a nyílt konfliktus inkább a Fidesznek ártana, mint az új városvezetésnek – csakhogy a városlakók is megéreznék. Pozsony, Prága és Varsó főpolgármestereivel együtt Karácsony Gergely arra figyelmezteti Brüsszelt, hogy a jelenlegi támogatási rendszer az unió ellenségeit finanszírozza és a barátait figyelmen kívül hagyja.

Orbán Viktor is öregszik

Vészcsengő a Fidesz-kormányzat számára az önkormányzati választások kimenetele – nyilatkozott lapunknak Stumpf István volt alkotmánybíró, korábbi kancelláriaminiszter. Bár az elmúlt években kevesebbet foglalkozott a társadalomszerkezet változásaival, most úgy látja, hogy szociális okokból a többség nem akar kormányváltást – lehet azonban, hogy morális értelemben igen. Szerinte ha az érzelmi tiltakozás mellett a szociális tiltakozás is megjelenik, az komolyan veszélyezteti a kormány talpon maradását.

A Boldog-korszak utolsó felvonása

Nagy Szilárd exfideszes kengyeli polgármester vádalkuja révén derült fény Boldog István bizalmi körének pályázati üzelmeire, amelynek büntetőügyét a kormánypárti honatya sem tudja majd megúszni, bár az, hogy a parlamenti Fidesz-frakció elsőre nem szavazta meg az ügyészek és a bírák fizetésemelését, jelzésértékű. Boldog bemártásával Nagy Szilárd megúszta a sikkasztásait egy felfüggesztettel, de a napokban máris újabb feljelentések érkeztek ellene, így neki is érik a letöltendő börtönbüntetés.

Kinyílt a Brexit ajtaja

Az év talán legfontosabb világpolitikai eseménye volt a december 12-re előrehozott brit parlamenti választás: a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok fölényes győzelmet arattak, és ezzel gyakorlatilag eldőlt a Brexit-vita: bő három és fél évvel az erről megrendezett népszavazás után a szigetország távozhat az Európai Unióból. Ez a fejlemény azonban egyúttal időszerűvé tett egy újabb kérdést: mi lesz az Egyesült Királyság jövője – megmarad-e a korona uralma alatt Észak-Írország –, sőt az is felmerül, mi lesz Nagy-Britannia jövője. A skótok nagy része ugyanis inkább elszakadna Londontól, csak hogy visszakerülhessen az EU-ba. Ha Várhelyi Olivérnek egy kis szerencséje van, talán Skóciával folytathat majd csatlakozási tárgyalásokat.

Latin-Amerika zavaros éve

Idén több latin-amerikai országban robbanásig jutott a helyzet, más államokban pedig kurzusváltozásokkal igyekeznek kilábalni a válságból, egyelőre különösebb siker nélkül. Az elmúlt hét évtizedben Európa újjáépült a háborús romokból, számos ázsiai ország az éhínségből és az elmaradottságból az élvonalba lőtte ki magát, az Egyesült Államok és Kanada pedig megőrizte a helyét a vezető gazdasági hatalmak között. Eközben déli szomszédaiknak érdemben nem sikerült kilépniük a szegénység, a kiáltó társadalmi egyenlőtlenség és a politikai instabilitás béklyójából.

Kudarc Madridban

Rajtunk a világ szeme, a gyerekeink nem fogják megérteni, ha nem tudunk a Föld szempontjából tényleg érdemi megállapodásra jutni – figyelmeztette a madridi klímacsúcs résztvevőit az elnöklő Carolina Schmidt chilei környezetvédelmi miniszter. De hiába hosszabbították meg két nappal a rendezvényt, az eredmény rendkívül soványra sikeredett.

ÜNNEPEK ÜNNEPE

Az ajándékozás a génjeinkben van
karácsony minden évben más egy kicsit, miközben ugyanazt várjuk tőle. A marketingszakemberek és a demográfusok már kiszámolták, hogy az idén hárommillió magyar száll majd autóbuszra, vonatra, repülőre, hogy a szeretteivel együtt ünnepeljen. Ezért átlagosan 396 kilométert teszünk meg. A kereskedők becslése szerint az ajándékozásra szánt pénz középértéke 38 ezer forint (csecsemőket is beleszámolva!), ebben az évben a tavalyinál öt százalékkal többet költünk majd, a várakozások szerint akár 1200 milliárd forintot. A környezetvédők annak örülnek, hogy a csomagolópapírból és a fényfüzérekből egyre kevesebb fogy. Egy világcég újrahasznosított flakonokból készülő ajándékcsomagoló kendőket gyárt Indiában, amelyeket nem szabad eldobni, szép ruhakiegészítők lehetnek. Egyre többen pedig betegek és gyermekek melletti önkénteskedéssel küzdenek meg a karácsonyi depresszióval. Mennyi új hír! Miközben az ünnep a humánetológus szerint már nagyon régen ugyanarról szól. Vagy százezer éve.

Megőrzött méltóság


Muszáj beszélni, hogy soha ne felejtsük el, mi történt – ez a 87 éves Lili Keller-Rosenberg hitvallása. Lilin nem fog az idő, tele van vitalitással, megállás nélkül, fáradhatatlanul járja a franciaországi iskolákat, hogy a holokausztról meséljen a fiataloknak a túlélők hitelességével. Az idén november 28-án pedig róla nevezték el a franciaországi Halluin középiskoláját.

Isten nyelve a nevetés

A Kossuth-díjas író, dramaturg hűséges ember. 1955-ben került a Madách Színházba, s azóta is a társulat tagja. Feleségével több mint hatvan éve él szerelemben, és gyerekkora óta Zuglóban lakik. Írt színdarabokat, forgatókönyveket, regényeket, spirituális irodalmat. A most megjelent, Világvége című könyvét – úgy mondja – a benne élő bohóc írta. S noha a cím komor, talán a szerző eddigi legderűsebb könyve.

A teremtés nyolcadik napján

A teremtés nyolcadik napján kezdődik az ember feladata, mindannyiunkké – ahogy Thornton Wilder hasonló című regényében olvashatjuk. És ezért szólhat a karácsony békeüzenete – a hírvivő angyali karok éneke szerint – minden jóakaratú emberhez.

Futballfilozófia

A foci emelte ki a szegénységből, azóta arra tette az életét, hogy tudását és az esélyt, amit kapott, továbbadja a hátrányos helyzetű fiataloknak. Mezei István még Puskás Ferenccel együtt alakította meg a Magyar Cigány Labdarúgó Válogatottat, amely számtalan nemzetközi sikert tudhat magáénak. Mezei István az elnöke a Farkas István Alapítványnak is, amelynek úgynevezett Grund Programja fiatal hátrányos helyzetű fiúknak ad kitörési lehetőséget, közösséget és a sport élményét.

Nagykorú lett – régóta felnőtt


A Klubrádió a múlt héten nagykorú lett, de már régóta öntudatos felnőttként működik. Szüksége is van a megszerzett tapasztalatokra, mert kemény küzdelmek elé néz a következő időszakban is. Nyilvánvalóan segíti viszont, hogy a hallgatóknak éppúgy, mint a tisztességes újságíró-társadalomnak rá van szüksége.

A nép hangja

Az egész ország röhögött a poénjain. Ha az emberek meg akarták tudni, mi történik valójában itthon és a világban, azt mondták: hallgassuk meg Hofit! Ő a rendszerváltás után is ugyanaz maradt, mint előtte: a kőbányai melós, aki a hatalomból is paródiát csinál. Bohóc volt, és radikálisan szókimondó filozófus, aki már a kilencvenes évek elején megjósolta: az újraéledő Horthy-kultusz és az önmagát istennek képzelő vezér jelentheti az országnak a legnagyobb veszélyt. Félelmetesen aktuális ma is. Hofi Gézát újra meg újra felfedezi az utókor. Tavaly jelent meg a Hofi megmondja című kötet, amely a legjobb idézeteinek gyűjteménye. A Hungarotonnál kiadott lemezeiből készült el a Best of Hofi válogatás, és nemrég került a könyvesboltokba Hofi naplója, amelyből az is kiderül: a komikus remek karikaturista is lehetett volna.

A magyar divatkirálynő titka – I. rész

Divatkirálynő a vasfüggöny mögött címmel nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeum Geraldine házában. A frissen felújított kerti pavilonban és a főépület Rotundájában Simonovics Ildikó divattörténész kutatásai alapján tárul elénk Rotschild Klára élete és szalonjának igaz története. A divat nagyasszonyának egykori műhelyében kollekciói és fotográfiái közt nézelődtünk.

Mit csinál egész évben a Mikulás felesége?

„Finnországban öt és fél millió ember él, és van kétmillió szauna. Nem legenda, hogy a szaunázás a finn társadalmi rendszer alapja, még a karácsony sem képzelhető el nélküle” – kezd bele lelkesen a történetmesélésbe Dr. Halász Levente geográfus, utazó, egyetemi oktató, aki ösztöndíjasként fél évet töltött Finnországban, és azóta is folyamatosan visszajár oda, mert a finn barátok nem hagyják elveszni. A Klubrádió Ötös című műsorában arról faggattam, hogy milyen is a mindennapokban Joulupukki, azaz az igazi Télapó hazája, hogyan ünnepelnek maguk a finnek, és egyáltalán milyen az a finn néplélek, ami ezt a fehér szakállas jótevőt megteremtette.

A laptulajdonos

Létezik egy nyereségesen működő kulturális hetilap. Eltartja a kiadót, a főszerkesztőt, a munkatársat, a küldöncöt, a terjesztőt. A címe: A Lét a Tét. Ára – elvileg – 1 forint. Mondjuk a cím nagyon is igaz, mert egyetlen ember produktuma ez az újság, egy hajléktalan, István készíti és árulja. Amíg veszik, addig van ennivalója. Magánterületen, egy lakókocsiban él, szívességi alapon még áramot is kap.

Az őrült spanyol

A kultúrhistóriában újra és újra találkozunk a mesterséges lény alakjával. Homérosz Iliászában a sánta kovácsisten, Héphaisztosz munkáját aranyból készült, beszélő szolgák segítették. A zsidó legendák agyagból gyúrt Góleme, az alkimisták retortáiban kotyvasztott homunculus, Kempelen furfangos sakkozó törökje, Goethe versében a vizet hordó, majd megbokrosodó varázsseprű – mind a mesterséges lény iránti naiv igényt id
ézik.

ITT OLVASHATÓ

NEM TUDNAK KIMÁSZNI A NYERESÉGCSAPDÁBÓL A MAGYAR IPARVÁLLALATOK

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2019.12.23.


Mi lenne a magyar gazdasággal, ha hirtelen kivonulnának a külföldi cégek? Ebbe jobb nem belegondolni, mert rövid távon elég nagy űr maradna utánuk. Ami azt illeti, Magyarországnál külföldi-függőbb ország nincs is ebből a szempontból Európában. Ez azt is jelenti, hogy egy kívülről alig látható, mégis hatalmas jelentőségű gazdasági verseny van az országon belül a külföldi és magyar cégek között. Az adatokból úgy tűnik, hogy a külföldiek nemcsak magasabb bért tudnak fizetni a hazai cégeknél, hanem nyereség is több marad náluk.

Szerencsére a közelmúltban jelentek meg a legfrissebb adatok a KSH honlapján, amelyekkel tovább lehet vezetni a korábban már elkezdett elemzésünket.

Nem minden ágazatot érint ugyanúgy a külföldiek nagy súlya. Ha az egy-egy szektor által termelt hozzáadott értéket – tehát az itt lecsapódó nyereséget és a kifizetett béreket – vesszük alapul, akkor csak négy olyan terület van, ahol a külföldiek vannak a fölényben: a távközlési-informatikai szektor, az apró bányászat, az energetika és a feldolgozóipar.

A magyarok az építőipart, a közműszektort és néhány gazdasági szempontból kevésbé releváns területet dominálnak, a logisztikában, a kereskedelemben és az ingatlanszektorban pedig kiegyenlítettebbek az erőviszonyok...

ORBÁN ELÉGEDETLEN, VÁLTOZÁSOKAT AKAR A FIDESZBEN

24.HU
Szerzők: BITA DÁNIEL, SPIRK JÓZSEF
2019.12.23.


Tizenöt-húsz választókerületén élén is lecserélhetik a vezetőt a balul sikerült önkormányzati választás után a miniszterelnök akarata alapján.

Orbán Viktor nem akarja büntetlenül hagyni az októberi önkormányzati választáson elszenvedett fideszes vereségeket. A 24.hu információja szerint a vártnál rosszabb eredmény miatt terítéken van, hogy a gyengén teljesítő választókerületek – akár 15-20 körzet – élén lecserélik az elnököt. A Fidesz szervezete ugyanis régóta az egyéni választókerületekre épül, így az önkormányzati választási eredményekért is a szinte kivétel nélkül parlamenti képviselőként dolgozó választókerületi elnökök felelnek, kinevezésükről a pártelnök dönt.

Október 13-án pedig a kormánypárt jelöltjei nemcsak a budapesti kerületek zömében és tíz megyei jogú városban, hanem országosan több mint hatvan nagyobb településen maradtak alul ellenzéki polgármesterjelöltekkel szemben. A kormányoldalnak hosszú idő után először kellett szembesülnie azzal, hogy nincs egyedül a pályán. A pártkommunikáció többnyire arra szorítkozott magyarázatképpen, hogy a kampánycsapat minden tőle telhetőt megtett, sikerült is több embert mozgósítani, mint korábban, de nem számoltak azzal, hogy a baloldaliakat, liberálisokat és a Jobbik támogatóit összehozza az ellenzéki egység, meg azzal sem, hogy mekkora kárt okoz Borkai Zsolt a választás előtti napokban kitört korrupciós és szexbotránya.

Információink szerint a kormányfő, aki egyben a Fidesz elnöke, nem elégedett ezekkel a magyarázatokkal.

A belső elemzések után Orbán és a pártvezetés egy része is úgy látja, személyi változások is szükségesek ahhoz, hogy a 2022-es parlamenti választásra csökkentsék a mostanihoz hasonló „kellemetlen meglepetések” kockázatát.

Forrásaink szerint a Fidesz vezetése 15-20 választókerület esetében látja úgy, hogy az elnök eddigi teljesítménye nagy valószínűséggel nem elég a szűk két és fél év múlva esedékes országgyűlési választás megnyeréséhez, ha egy az egy ellen kell összecsapnia a közös ellenzéki jelölttel...

KÁSLER FELÁLLÍT ÉS ÁLLAMOSÍT, AZ EREDMÉNY PEDIG ALÁBB OLVASHATÓ

444 / RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2019.12.21.


Komoly felzúdulást váltott ki az a tény, hogy a kormány megvásárolta gyakorlatilag az összes olyan humán reprodukciós magánintézményt, amely állami finanszírozást is kapott a működéséhez, ezt az Mfor szúrta ki. Kásler EMMI miniszter pedig bejelentette, hogy felállítják a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézetet.Furcsa az egész történetben, hogy a megjelent rendelet értelmében csak 2022. december 31-ig fog fenn állni ez a helyzet, utána nem tudni, mi a terv a megvásárolt intézményekkel.Ráadásul a kormány ezt az akvizíciót és a cégek közös irányítása alá vonását nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, így nem kell bajlódni a Gazdasági Versenyhivatal eseteleges kukacoskodásával. Az egész ügyet pedig advent utolsó hetén nagy sunyiban zavarták le. 

Az így kialakult rendszerben most már csak az állami szereplők és a teljes áron dolgozó magánklinikák maradtak. Ezen utóbbiak azonban szépen lassan meg fognak fulladni,hiszen az állami pénzzel kitömött klinikákkal nehéz lesz versenyezni. Pláne akkor, ha esetleg egy következő jogszabály majd csak az állami ellátás esetén fogja finanszírozni a kezelés költségeit beleértve a több százezer forintos gyógyszereket is. Ez hosszú távon végső soron azt is fogja jelenteni, hogy megszűnik a verseny és marad az állami monopólium a maga gyenge minőségével, és korrupciójával, amit a hozzám megküldött levél tökéletesen jellemez, amelyet változtatás nélkül teszek közzé:

“Szeretném előre jelezni, hogy az állami intézményben emberileg senkivel semmi problémánk nem volt, de a szervezés valami botrányos. Szervi hiányosságok miatt volt szükségünk lombikkezelésre, más megoldás nem jöhetett szóba. Mielőtt belevágtunk egy állami intézményben, érdeklődtem ismeretségi körben. Akinek volt tapasztalata, mindenki azt javasolta, hogy az állami intézményben rendelő doktor magánrendelésén kezdjünk, simábban fognak haladni a dolgok. Így is lett, ott kifizettem a 20 ezret, elkezdtük a szükséges vizsgálatokat. Kb kétszer vagy háromszor voltam a magánrendelésen, mielőtt elkezdtük az első stimulációt. A petefészek-stimuláció kb. két hete alatt gyakran van vérvétel és ultrahangos ellenőrzés. Itt jött az első sokk: a lombikos kismama-jelöltek a februári mínusz 5 fokban állnak az udvar közepéig érő sorban fél órákat, mire bejutnak az intézet recepciójára... Van, aki a férjét állítja be a sorba, addig visszaül melegedni a kocsiba. Az én férjemnek nem volt fél napja erre minden alkalommal (kb. addig tart a procedúra), így szóltam az előttem állónak, hogy utánad jövök, és bementem az épületbe melegedni. A második sokk az a jelenség, amit én "csoportos vetkőzés"-nek neveztem el. Ennek lényege, hogy egyszerre 3-4 hölgyet hívnak be az öltözőbe, mindenki levetkőzik alulról, majd egymás után sorban mennek be ultrahangra. Addig a többiek ott állnak pucéron. (Tudomásom szerint van olyan rendelő, aminek két öltözője van, ott ez szerencsére nincs így.) Az orvosnak kb. három perce van egy betegre és igazából haragudni se tudok rá, mert látom, hogy kinn várnak még tízen-huszan rá...

JANUÁRTÓL MÁS A BENZIN, EZEKET AZ AUTÓKAT TEHETI TÖNKRE

VEZESS.HU
Szerző: Vezess
2019.12.17.


Utoléri Magyarországot egy tízéves EU-s szabályozás, és ennek értelmében módosul az üzemanyag bioetanol-tartalma. Egyes autók számára végzetes lehet az új benzin.

az Európai Unió 2011. január elsejével hatályba léptetett Üzemanyag-minőségi Irányelve lehetővé (de nem kötelezővé) teszi, hogy az EU egyes tagországai 10% etanolt keverjenek az üzemanyaghoz. A fenntarthatóságot szolgáló direktívát még 2018 nyarán is csupán négy országban vezették be, 2020. január elsejétől viszont nincs kecmec: Magyarországon is kötelezően megjelenik az E10-es – azaz egytized rész etanolt tartalmazó – 95-ös benzin.

Ez környezetvédelmi szempontból örvendetes (ennyivel kevesebb kőolaj-származékot égetünk el utazásaink során), viszont számos korosabb autó, illetve bizonyos, az etanolra nem felkészített járművek esetében mechanikus problémákat okozhat az üzemanyagba adagolt alkohol. A probléma nem csekély: amennyiben olyan autóba tankolunk E10-es üzemanyagot, amely azzal nem kompatibilis, az európai autógyártók szövetsége, az ACEA tanácsát követve a legjobb leereszteni az üzemanyagot és újratölteni a tartályt más, engedélyezett minőségű benzinnel...

AZ UTOLSÓ PILLANATIG NEM HITTE EL A MAGYAR TITKOSSZOLGÁLAT, HOGY ITT RENDSZERVÁLTÁS LESZ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: KOVÁCS ISTVÁN
2019.12.23.


Idén ünnepeljük a rendszerváltás 30 éves évfordulóját, aminek velejárója volt a hírhedt III/III-as ügyosztály megszüntetése is. A magyar titkosszolgálat az utolsó pillanatig gyártotta a jelentéseket, de hiába volt minden pártban ügynökük, tehetetlenek voltak - erről beszéltünk Gyarmati György történésszel, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának volt igazgatójával.

hvg.hu: Meddig élt az állambiztonságban az az illúzió, hogy Magyarországon nem lesz rendszerváltás?

Gyarmati György: A Dunagate-ig, különben nem lett volna ebből az ismert botrány. (1990 januárjában derült ki, hogy az állambiztonsági szolgálatok titkos módszerekkel figyelték az ellenzéki pártokat, és ipari mennyiségben semmisítették meg az aktákat, pedig ez már alkotmányellenesnek minősült – a szerk.) Addig abban gondolkodtak, hogy az állampárt vezető szerepe megmarad, és Magyarországon csak egy olyan modellváltás lesz, ami hasonlított a kezdeti lengyel átalakulásra. Ott az első választások után az állampárt kötelezően megkapta helyek 65 százalékát...

SZABAD SZEMMEL: POKOLI ÉV VÁR EURÓPÁRA ÉS A FORINTRA - A NÉPSZAVA NEMEZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.23.


CNN 

Pokoli év vár Európára, mert a figyelmet idáig elterelte a Brexit, ám mivel lassan pont kerül a brit kilépési folyamat végére, az EU rákényszerül, hogy szembenézzen olyan fenyegetésekkel, amelyek minden másnál jobban veszélyeztetik az Európai tervet. Így azzal, hogy egyes tagállamok belülről ássák alá. Semmibe veszik a közösségi normákat, az emberi jogokat, a szólásszabadság arcába nevetnek. Erre legutóbb Lengyelország szolgált példával, olyannyira, hogy a Legfelsőbb Bíróság kénytelen volt figyelmeztetni a kormányt: ha az tovább forszírozza az igazságszolgáltatás átalakítását, az ország a végén kívül találhatja magát az unión. Természetesen, hivatalosan nem lehet kitenni egyetlen tagország szűrét sem, csak a tagsági jogokat függeszthetik fel. De még annak megszavazására sincs igazából reális lehetőség. Pedig épp elég fejfájást okoz Brüsszelnek Orbán Viktor is, aki azzal töltötte el az elmúlt 10 évet, hogy támadta a bíróságokat, a kutatási és tanintézményeket, a Nemzeti Bankot és a sajtót. A 7-es paragrafus alapján indult eljárás sehová sem vezetett, akárcsak a lengyeleknél. De Málta is égbekiáltó példa arra, miként ássák alá egyes kormányok a szervezet alapelveit. A földrész afelé tart, hogy válságba kerül az értékekbe és a jogba vetett kölcsönös bizalom, márpedig az az egység és a stabilitás fő pillére. Amint akárcsak egyetlen állam kétségbe vonja a közösségi jogrendet, onnantól életveszélyesé válik a dolog az egész EU számára. De ezt most már valahogy meg kell oldani, ezért lesz pokolian nehéz 2020. Ráadásul a 27-ek az ügyben is igencsak megosztottak, miként orvosolják a gazdasági gondokat és milyen szerepet töltsön be az unió a nemzetközi színtéren. Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport európai igazgatója szerint erre nézve csupán a francia elnöknek van átfogó elképzelése. De ahogy Macron kirukkol vele, szembefordít saját víziójával egy sor országot, mert egyszerűen sértő. Pedig Európának lépnie kell a saját túlélése érdekében. Ám kérdéses, hogy mézesmadzaggal vagy korbáccsal állítsa-e helyre az egységet. Áthidaló megoldást jelenthet, hogy a brüsszeli támogatásokat a tagállamok viselkedésétől tegyék függővé, hiszen a magyaroknak és a lengyeleknek pl. nagyon kell a pénz. Ám nem tudni, az unió mennyire hajlandó mostantól beleavatkozni a tagországok nemzeti politikájába. De bármelyik eszközt is választja, erős a veszély, hogy csak ront a dolgokon.

Bloomberg 

Nehéz évet jósol a forint számára a hírügynökség, mivel a magyar politikai vezetés idén március elszalasztotta a lehetőséget, hogy megszigorítsa a pénzügyi feltételeket. Következésképpen a magyar fizetőeszköz árfolyama rekord mélységbe zuhant az euróval szemben. Elemzők pedig csak további megpróbáltatásokat jósolnak, mert a jegybank ragaszkodik a világon párját ritkítóan alacsony alapkamathoz és a folyó fizetési mérleg negatívba fordul. Kamatemelés nem várható, viszont a forintban jegyzett kötvények jól szerepelhetnek, miután a hatalom főként magánérdeklődőknek igyekszik eladni az állampapírokat, nem pedig intézményi befektetőknek. 2020-ban Orbán Viktor továbbra is reflektorfényben lesz, mivel októberben, a helyi választásokon 10 év után elszenvedte az első vereségét. A térségre általában véve is jellemző lesz, hogy a jegybankok kénytelenek szembenézni a külső árnyomással, miközben próbálják elkerülni a keményebb gazdaságpolitikai intézkedéseket, nehogy lenyomják a törékeny hazai növekedést. Ez ismétlődő leértékelési kockázatot jelent. Nehéz lesz megismételni a saját kibocsátású kötvények magas hozamát.

Der Standard 

A vendégkommentár óvatosan optimista a Budapesten létrejött Szabad Városok Szövetsége kapcsán. A szerző, Dieter Segert, fenntartásait az indokolja, hogy a négy polgármester kénytelen azokhoz a rétegekhez fordulni, amelyek a populistákat támogatják, ha át akarja hidalni a város és a vidék között meglévő hatalmas szakadékot. A térség szakértője nem ért egyet azzal, hogy az összefogás a populizmussal szembeni ellenállás kifejeződése. Az biztos, hogy az egész kezdeményezést Karácsony Gergely októberi győzelme tette lehetővé. Úgy tűnik, a magyar ellenzék megtalálta a receptet Orbán Viktor lassan feltartóztathatatlannak tűnő sikerszériája ellen. De hogy ez a fordulat kezdete volna, az már korántsem biztos. A négy polgármester inkább liberálisnak, tehát populistaellenesnek számít, de országukban eltérő a helyzetük. A jobboldali magyar és lengyel kormány szilárdan ül a nyeregben. A cseh koalíció már törékeny, a szlovák vezetés baloldali populista és ugyancsak meggyengült. Viszont a fővárosokban általában az átalakulás győztesei laknak, míg vidéken a vesztesek. De a választóvonal a nemzedékek között is megtalálható. A négy városvezető a feltörekvő fiatalabb generációt képviseli, vagyis nemzedékváltást jelent az idősebb politikusokból álló populista kabinetekhez képest. Utóbbiak a sok nehézséggel járó rendszerváltás után most stabilitást és biztonságot akarnak. A populistaellenes-liberális egységfront csak akkor ígér jót az EU szempontjából, ha képes áttörni a hatalom által belengetett blokádot és szövetségre lépni azokkal a társadalmi rétegekkel, amelyek idáig inkább a demagógok oldalán álltak. Ehhez nem elegendő jelképes nyilatkozatokat aláírni, amint az hétfőn Budapesten történt. De jelentős támogatás volna a fővárosok számára, ha a jövőben közvetlenül is kapnának uniós pénzeket.

Bloomberg 

Európában egy kézen meg lehet számolni azokat az országokat, amelyekben baloldali pártok vannak hatalmon, ezen belül pedig kontinens keleti felén évek óta lejtőre kerültek a szocialista pártok, mivel bebetonozzák hatalmukat az olyan jobboldali populisták, mint Orbán és Kaczynski. Ennek érdekében egyes ellenfeleiket a kommunizmus védelmezőiként tüntetik fel. Romániában viszont jó egy évtized után kikerült a kormányzásból a Szociáldemokrata Párt. Korábbi vezetője, az erős ember Dragnea számára pedig ennél már nem is lehetne rosszabb, hiszen májusban korrupcióért bebörtönözték. De 2019 általában rossz év volt a szocialisták számára. Már jó ideje hanyatlanak, sőt agonizálnak, most azonban új mélységekig jutott a népszerűségük és már az a kérdés, hogy a megújulás érdekében képesek-e újra kitalálni magukat. Úgy tűnik, a politikai fő áramlat jobboldali erői jobban tudtak alkalmazkodni a populizmus kihívásához. A Brit Munkáspárt ugyanakkor megaláztatással zárja az esztendőt. A német szociáldemokraták támogatottsága még sosem volt ennyire csekély. Az olasz és a spanyol középbal csak azért lehet hatalmon, mert ingatag szövetségre lépett elitellenes csoportokkal. Ugyanakkor sehol sem látni, hogy lenne karizmatikus vezetője...

LÁTOD, EZ MÁ PONT AZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.23.


Michael Douglas az Összeomlásban egyszer csak bekattan, baseball ütővel ver szét boltokat, űzött vadként, egyetlen célként megy haza, lövöldöz, míg őt magát le nem lövik. Az emberi lélek örök titok, hogy ki az őrült, az konszenzus kérdése és koronként változik. Például a középkorban az őrült normán kívül eső személy volt, aki tetteiért nem tartozott felelősséggel, sőt, inkább valami misztikum megtestesítőjeként jelent meg az emberek tudatában, mint Lear király vagy Ophelia Shakespeare-nél.

Később az őrült a deviáns megfelelője lett, ami egyet jelent a társadalom számára nem kívánatos bűnözővel, így a bűnözés devianciaként az őrület egy formájává vált. Csak a XIX. század végén jelent meg az őrület betegségként való kezelése, az őrültség diskurzusmódja tehát különböző korokban más és más. Ezt nem ártott előre bocsátani, mert Kövér László interjúja, amiről tegnap értekeztem, veri a maga tajtékos hullámait, melynek következtében a házelnök elmeállapota került szóba, s nem ok nélkül.

A Párbeszéd például szívesen látná Kövér távozását, s nem csak úgy l’art pour l’art, hanem azzal indokolva, hogy a parlament elnöke csak olyan ember lehet, aki „megfelelő mentális és nyilatkozatképes állapotban van”. Hadházy Ákos pedig, akit még élőlénynek sem tartott a házelnök, aggodalmának adott hangot, mondván: szomorú, ami Kövér Lászlóval történt az elmúlt években. Csak tudja, állatorvos, sőt, közelről is csodálhatja az eszelős tekintetét, míg nekünk, földi halandóknak ez a gyönyör nem adatik meg...