2018. április 17., kedd

RÁADÁS: 20 TANÁCS AZOKNAK, AKIK ILLIBERÁLIS RENDSZERBEN ÉLNEK

444.HU
Szerző: plankig
2014.04.17.Timothy Snyder történész még 2016-ban, Donald Trump elnökké választása után írta össze, a XX. század tapasztalatai alapján mit lehet tenni egy illiberális rendszerben, hogyan érdemes viselkedni. A listát akkor lefordítottuk magyarra, most felidézzük ezeket a pontokat.

1. Ne engedelmeskedj előre. Az autoriter rendszerek hatalmuk nagy részét ingyen szerzik meg. Az ilyen rendszerben az emberek hajlamosak arra gondolni, vajon mit akar tőlük az elnyomó rendszer, és elkezdenek aszerint viselkedni, anélkül, hogy erre kérnék őket. Ne csináld ezt. Az előzetes engedelmesség megmutatja a rendszernek, mit tehet meg, és felgyorsítja a szabadság elvételét.


2. Védj meg egy intézményt. Ne beszélj arról, hogy „a mi intézményeink”, addig, amíg nem teszel valamit értük. Az intézmények nem védik meg magukat. Dominóként omlanak össze, ha nem védik meg őket az elejétől kezdve.

3. Emlékeztesd magad a szakmai etikára. Amikor egy állam vezetői rossz példát mutatnak, a szakmai elkötelezettség különösen fontossá válik. Nehéz megtörni egy jogállamot jogászok nélkül, nehéz kirakatpereket tartani bírók nélkül.

4. Amikor hallgatod, amit a politikusok mondanak, különösen figyelj bizonyos szavakra. Figyelj arra, ha túl sokat használják a „terrorizmus” és a „szélsőséges” szavakat. Vagy a „vészhelyzetet” meg a „kivételes esetet”. Háborodj fel, ha hamisan használják a hazafias kifejezéseket.

5. Maradj nyugodt, amikor eljön az elképzelhetetlen. Amikor terrortámadás történik, emlékezz arra, hogy az autoriter vezetők mindig vagy pont egy ilyenre várnak, vagy maguk tervezik ezeket, hogy megszilárdítsák a hatalmukat. Gondolj a Reichstag-tűzre. A hirtelen tragédia, ami miatt véget kell vetni a hatalom ellensúlyainak és az ellenzéki pártoknak, a legrégebbi hitleri trükk. Ne dőlj be ennek.

6. Figyelj a nyelvre. Lehetőleg ne ugyanazokat a kifejezéseket használd, amit mindenki más, találd ki a saját beszédmódodat. Ne internetezz lefekvés előtt, hanem vegyél elő a könyvet. Például a Hatalom nélküliek hatalmát Vaclav Háveltől, az 1984-et George Orwelltől, a Rabul ejtett értelmet Czesław Milosztól, a Lázadó embert Albert Camus-tól, A totalitarianizmus eredetét Hannah Arendt-től vagy a Nothing is True and Everything is Possible-t Peter Pomerantsevtől.

7. Állj ki valamiért. Valakinek meg kell tenni. Beállni a sorba könnyű, valami mást csinálni viszont először furcsa érzés. De a kényelmetlenség nélkül nincs szabadság. És abban a pillanatban, hogy példát állítasz, a status quo varázsa megtörik, és mások is melléd állnak.

8. Higgy az igazságban. Ha elengeded a tényeket, akkor elengeded a szabadságot. Ha semmi sem igaz, akkor senki sem kritizálhatja a hatalmat, mert nincs semmi alapja. Ha semmi sem igaz, akkor minden csak látszat. A legnagyobb pénztárca fizeti a legvakítóbb fényt.

9. Nyomozz. Nézz utána dolgoknak. Tölts több időt hosszú cikkek elolvasásával. Támogasd az újságírást. Vedd észre, hogy vannak dolok a képernyődön, amik ártanak neked.

10. Foglalkozz a testeddel. A hatalom azt akarja, hogy elpuhuljon a tested a székben, az érzelmeid pedig feloldódjanak a képernyő előtt. Menj ki, kerülj szokatlan helyzetekbe szokatlan emberekkel. Szerezz új barátokat.

11. Keresd a szemkontaktust, beszélgess. Ez nem egyszerűen csak udvariasság. Ez egy módszer arra, hogy kapcsolatban maradj a környezeteddel, hogy megértsd, kiben lehet, és kiben nem lehet bízni. Ha eljön a feljelentések kora, jó, ha érted a mindennapok pszichológiáját.

12. Vállalj felelősséget azért, ahogy a környezeted kinéz. Vedd észre a horogkereszteket és más gyűlölet-jelképeket. Ne fordítsd el a fejed, ne szokj hozzá. Töröld le ezeket magad, ezzel példát állítasz másoknak is.

13. Akadályozd meg az egypártrendszer kialakulását. A pártok, amik elfoglaltak egész államokat, valaha másmilyenek voltak. Kihasználtak egy történelmi pillanatot, hogy ellehetetlenítsék ellenfeleiket. Szavazz a helyi és országos választáson, amíg még lehet.

14. Adakozz rendszeresen jó ügyekért, ha tudsz. Válassz egy szervezetet, amit támogatsz. Akkor tudni fogod, hogy szabad döntést hoztál, amivel támogatod a civil társadalmat, és segítesz másoknak, hogy valami jót csináljanak.

15. Alakítsd ki a magánéletedet. A csúnyább rendszerek fel akarják használni ellened, amit tudnak tólad. Szabadulj meg a malware-től a gépeden. Emlékezz arra, hogy emailt írni olyan, mintha az égre írnád ki. Válasz más internetes módszereket, vagy egyszerűen használd kevesebbet az internetet. Beszélj többet élőben. Ha van bármi jogi problémád, oldd meg minél hamarabb. Az autoriter rendszerek zsaroló államok, keresik azt, amivel megfoghatnak. Igyekezz, hogy ne legyen túl sok ilyen dolog.

16. Tanulj külföldiektől. Tartsd meg a külföldi barátaidat, vagy szerezz újakat. A mostani nehézségek egy általános trend részei. Egyik ország sem találja meg a megoldást egyedül. Bizonyosodj meg arról, hogy neked és a családodnak is van útlevele.

17. Figyelj a paramilitáris szervezetekre. Amikor azok az emberek, akik mindig azt mondták, ők a rendszer ellen vannak, elkezdenek egyenruhát hordani és a vezető képével, fáklyákkal masírozni, akkor közel a vég. Amikor pedig ezek paramilitárisok és a hivatalos szervek összekeverednek, akkor vége a játéknak.

18. Ha fegyvered van, gondold át a helyzetedet. Ha a munkádhoz kell fegyvert viselned, Isten vigyázzon rád. De ne felejtsd el, hogy a múltban sok gonoszságot rendőrök és katonák tettek meg, amikor hirtelen szokatlan feladatot kellett ellátniuk.

19. Legyél olyan bátor, amilyen csak lenni tudsz. Ha senki sem áll készen arra, hogy meghaljon a szabadságért, akkor mindannyian szabadság nélkül fogunk meghalni.

20. Legyél hazafi. Mutass jó példát a következő generációnak. Szükségük lesz rá.

(Snyder könyve magyarul is megjelent.)


MACRON: EURÓPÁBAN POLGÁRHÁBORÚ DÚL A DEMOKRÁCIA ÉS AZ ILLIBERALIZMUS ERŐI KÖZÖTT

444
Szerző: URFI PÉTER
2018.04.17.Szenvedélyes szónoklatot tartott az unió jövőjéről a francia elnök az Európai Parlamentben.

Arról beszélt, hogy Európa közös identitása az emberi jogokat tiszteletben tartó liberális demokrácián alapul, és nem szabad hagyni, hogy az unió más irányt vegyen, meg kell fékezni a tekintélyelvűséget, hiszen az lebontaná, gyengítené a demokráciát. Azt a demokráciát, amely megvédi az embereket, és garantálja az egyenlőséget.

Macron szerint Európa demokráciája az összes régió és minden polgár egyenlőségét és teljes elfogadását, valamint a gondolat szabadságát jelenti. Ez sérülékeny, de minden másnál erősebb modell, amelyet meg kell védeni - mondta.


Úgy tűnik, hogy egyfajta polgárháború dúl Európában: a nemzeti önzőség és pesszimizmus fölénybe látszik kerülni azzal szemben, ami összeköt minket. Érezhető az illiberalizmus iránti lelkesedés, és folyton növekszik.”

Bár nem mondta ki Orbán nevét, csak a francia Nemzeti Frontot kritizálta név szerint, de az illiberalizmus mellett a migránsok démonizálását is élesen elutasította.

A két világháború közti időszakra utalva kijelentette:

Ez a halálos tendencia szakadékba vezethet minket, a nacionalizmust és a szabadság feladását hozhatja el. Visszautasítom a gondolatot, hogy az európai demokrácia gyenge. Nem akarok az alvajárók nemzedékéhez tartozni, nem akarok olyan nemzedék része lenni, amely elfelejtette a saját múltját.

Választani kell...

JÓZSINAK VALAHOL IGAZA VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.04.17.


A nap egyik fontos híre, úgyhogy beszéljük meg legjobb tudásunk szerint: idegenül beszélő akadémikusok, írók, aktivisták (fideszül: Soros-zsoldosok) nyílt levélben fordultak Angela Merkel német kancellárhoz Európa fenegyereke ügyében. A levél aláírói aggódnak. Másként nem tehetnek. Aggódnak azért, mert a kancellárasszony hallgat és pártolja a bűnt. Súlyos hallgatásával kvázi részt vállal a magyar demokrácia elleni támadásokban. A közszolgálati média propagandává züllesztésétől a választási szabályok saját képére és hasonlatosságára való átírásáig. Aztán így folytatódik az érvelés:

Közben a magyar kormány az elmúlt hónapokban folyamatosan szítja az antiszemitizmus lángjait. Orbán közpénzből terjeszti a propagandát arról, hogy egy zsidó bankár mozgatja egy nemzetközi összeesküvés szálait, aminek célja Magyarország keresztény kultúrájának elpusztítása. (…) Ön nem ítélte el sem Orbán antszemita retorikáját, sem a demokratikus intézmények elleni támadásait. Ami viszont ennél is rosszabb, hogy a párt, ami vezet, továbbra is a Fidesz szövetségese az Európai Parlamentben, a CDU politikusai folyamatosan legitimálják Orbánt, és ön nem tesz semmi ez ellen. A hallgatás bűnrészessé teszi önt. A tétlensége miatt Ön gyakorlatilag szövetségese az antidemokrata és antiszemita erőknek.

Beszéljük meg ezt a dolgot annál is inkább, mert bizonyos Szájerjózsi is megírta az ő propagandaanyagát, amelyben éppen az Fidesz európai szövetségesének hálálkodik a támogatásért és referál pártja mindent elsöprő sikeréről:

A Fidesz győzelme az egész néppárti család sikere.

(…) antiszemitának nevezni bennünket azért, mert a személy, akivel vitánk van, véletlenül zsidó származású, abszurdum! Ez azt jelentené, hogy amikor Ingeborg Grässle vagy bármely kollégánk a költségvetési ellenőrző bizottságban Deutsch Tamással vitázik, aki éppenséggel maga is zsidó származású, antiszemitizmust kiáltanánk. Képtelenség!

Attól tartok, hogy ez utóbbi megállapítást illetően Józsinak valahol igaza van. Azzal együtt is, hogy amit fideszék az általános idegengyűlölet ügyében művelnek évek óta, az már régen túl van minden határon. A nyílt levél aláírói iránti minden tiszteletem mellett rendkívül károsnak tartom ennek a megszólalásnak a gerincét. Az antiszemitizmus gusztustalan és elítélendő jelenség, de elég nagy baromság a demokrácia lebontását Orbánék vélt antiszemitizmusával egy lapon emlegetni. Egyszerűen ez nem igaz. El kéne engedni az olcsó antiszemitázást, hiszen a magyarországi zsidóhelyzet sem magyarországi sem európai viszonylatban nem kulcsprobléma.

A kulcsprobléma ezzel szemben a szétbaszott jogállam, a szájbarúgott szabad sajtó, a kézivezérelt feudalizmus, az állami intézmények megszállása, a Poltpéterek sunyi cinkossága, a közpénzek lenyúlása, a rendszer ellenségeinek listázása, karaktergyilkolása, a mindenhonnan üvöltő propaganda, az Unió alapértékeinek tagadása, vagy Putyin ánuszrózsájának lelkes nyalogatása. Miért kell mindezt összemosni az antiszemitizmussal? Orbán Viktor nem a zsidók ellen visel hadjáratot, hanem a saját népe ellen, egy olyan világ újjáépítése céljából, amelyről azt hittük, már régen magunk mögött hagytuk. Orbán politikájának sarokköve az idegenellenesség, a megbélyegzés, de ez nem elsősorban a zsidókra van kihegyezve.

Következésképpen az Orbán-kormányról éppen elég gazemberséget föl lehet sorolni, de az antiszemitizmus akkor sem tartozik ezek közé, ha a sorosozás burkoltan talán az antiszemita érzelmekre is rájátszott (a goebbelsi módszereket most hanyagoljuk). És akkor sem, ha a holokauszt magyar áldozatainak emléknapján kiadott könnyfakasztó közlemény minden szava ocsmány, hazug szemforgatás. Hogy érthetőbb legyek: amikor Farkas Flórián válogatott korrupciós ügyeit kérték számon újságírók a kormány véletlenül nyilvánosság elé álló tagjain, akkor Balogtól Lázárig azzal nyomultak, hogy Farkas Flóriánt azért bántják, mert cigány. Holott a romák felzárkoztatásának köztörvényes hóhérával nem az a probléma, hogy cigány, hanem hogy egy elvetemült, kártékony gazember...

NINCS TÖBBSÉG A VIDÉK MAGYARORSZÁGA NÉLKÜL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2018.04.17.


Reális célokat kell kitűzni, hogy az embereknek kitartson a motivációja – mondta lapunknak Gyetvai Viktor, a kormányellenes tüntetéssorozat egyik szervezője.

Már több mint 57 ezren jelezték részvételüket, illetve érdeklődésüket a „2.0 Mi vagyunk a többség – újabb tüntetés a demokráciáért” nevű szombati eseményre. Ez minden idők legtöbb visszajelzése egy tüntetés második felvonására.

Az első etap múlt szombaton volt, amikor a tömeg megtöltötte Budapest belvárosát, de nemcsak a fővárosban gyűltek a változást akarók: vasárnap két vidéki városban is demonstráltak. Pécsen - a szabadpecs.hu tudósítása szerint - kétezernél is többen voltak, megtelt a tüntetőkkel a Széchenyi tér. A lap beszámolója szerint "a beszédeket az újra hatalomra jutott kormánynak és annak politikájának címezték, úgy, hogy közben a Fideszre szavazókhoz is szóltak, védelmükbe véve a szerintük megtévesztett embereket.”

Debrecenben pedig a református nagytemplom előtti Kossuth téren tartottak kormányellenes tüntetést. A hvg.hu szerint a felszólalók új választást, szabad sajtót, valódi rendszerváltást követeltek.

– Reális célokat kell kitűznünk, amelyek az embereknek hitet és motivációt adnak, hogy folytassák. Ebben nagy a felelősségünk – fogalmazott a Népszavának Gyetvai Viktor, a tüntetés egyik szervezője. Arra a kérdésünkre, hogy mik ezek a motivációk, Gyetvai két dolgot említett.

– Azt kell üzennünk az ellenzéki pártoknak, hogy kapják össze magukat – hangsúlyozta a szervező, hozzátéve: addig nincs értelme új választásról beszélni, amíg ez nem egy tisztességes választási törvény szerint zajlik és nem egy normális ellenzékkel. – A mostani választást ugyanis az ellenzék vesztette el – indokolt Gyetvai. A fiatal szervező szerint a másik ilyen fontos cél, hogy minden magyar embernek jár a tisztességes, kiegyensúlyozott tájékoztatáshoz való jog. – A mostani helyzetben a vidék Magyarországa, még ha van is ellenzéki alternatíva, nem tud róla, ezért nem marad más választása, csak Orbán Viktor.

– Ha ezt nem oldja meg a mozgalom és az ellenzék, akkor nem váltható le a Fidesz. A vidék Magyarországa nélkül nem lehet többséget szerezni, így az ellenzéki pártoknak azonnal le kell menniük vidékre, meghallgatni az embereket – javasolta az esemény egyik szervezője...

ELLENZÉK, ÉBRESZTŐ! MUNKÁRA FEL!

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.04.17.


Irgalmatlan vereséget szenvedett az ellenzék az országgyűlési választásokon – de nem megsemmisítőt. Sőt, az adatokban még a remény is megcsillan a változásra. De ehhez keményen kéne dolgozni és nem a sebeket nyalogatni.

Az ellenzéki szavazók csalódottak és frusztráltak – teljességgel érthető okokból. De nem szolgál számukra elégtétel gyanánt, hogy az ellenzéki pártok a vereséget követően befelé fordultak, önfelszámolásról beszélnek, vagy sajátjaikat verik. Sőt - ez csak tovább fokozza a csalódottság és kilátástalanság érzetét. Arra sarkallják az Orbánnal és kleptokrata rendszerével szemben állókat, hogy valós alternatíva és a változás reményének hiányában inkább keressék meg a legkevesebb önfeladással járó helyüket a NER-ben. Integrálódjanak Orbán basi kebelére, úgy elkerülhetik az újabb és újabb csalódást.

Pedig munka éppenséggel lenne – a kizárások helyett. Másfél év múlva Magyarországon önkormányzati választást tartanak. Orbán ellenzéke pedig, ha mást nem is, azt bizonyosan megtanulhatta az országgyűlési választásokból, hogy semmire nem elég, ha a voksolás előtti hetekben kezd tárgyalni koordinált visszalépésekről, összefogásról, a megfelelő jelöltek kiválasztásáról.

Ha nincs saját ötletünk, hát ne legyünk restek vitathatatlanul sikeres politikusoktól ideát csenni. Orbán Viktornak nem jött be a jóslata, miszerint 2017 a lázadás éve lesz. Nagyon nem lett az. 2019 viszont – az ellenzék számára – még lehet. A lázadás pedig szexi. A legutóbbi szavazás megmutatta: az eddig apolitikus ifjúság rányitotta szemét a világra és rühelli, amit benne lát. Számukra ténylegesen vonzó a hatalommal – ezzel a hatalommal – szembeni lázadás, ellenállás. Az is egyértelmű: Budapesten a kritikus többség is az Orbán-ellenes erők oldalán áll...

AZ EGÉSZ NEMZET SÉRÜL A FIDESZ BŰNEI MIATT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: MESTER BARNABÁS
2018.04.17.


Sokan egyszerűen csak „nukleáris opcióként" emlegetik a az Unió 7-es cikkelye szerinti eljárást, mely végén akár Magyarország szavazati jogát is megvonhatják az Európai Tanácsban. De hogyan jutottunk idáig és mire számíthatunk az eljárás végén?

Mint minden nemzetközi szervezet, az Európai Unió is egy minden tagállam által elfogadott és aláírt hivatalos dokumentum alapján működik. Az EU esetében ez az Európai Unióról szóló szerződés – egyfajta működési-magatartási kódex –, mely a Lisszaboni Szerződés 2007-es ratifikálásával lépett jogerőre. A szerződés második cikkelye lefekteti azokat az alapértékeket (emberi méltóság tisztelete, szabadság, demokrácia, egyenlőség, jogállamiság), amiket minden tagállamnak tiszteletben kell tartania. A sokat emlegetett 7-es cikkely pedig azért felelős, hogy legyen mechanizmus az alapértékek betartatására, ha azok bármely országban rendszerszintű fenyegetésnek lennének kitéve. Vagyis, aki nem tartja be a közösen kialakított és elfogadott szabályokat, szankcióra számíthat.

Magyarország az elmúlt nyolc évben gyakorlatilag folyamatosan a 7-es cikkely elindításának szélén táncolt. Először az Alkotmánybíróság jogköreinek csorbítása, majd az iPad-en összetákolt, „gránitszilárdságúnak" mondott alaptörvény visszásságai miatt, megint később pedig a CEU elüldözési kísérletének hírére kezdett vészesen fogyni „Brüsszel" türelme. A tolerancia végül 2017 májusára fogyott el, ekkor kérte fel ugyanis az Európai Parlament a vonatkozó szakbizottságot a 7-es cikkely szerinti eljárás megkezdésére. A hónapokon átívelő procedúrát megalapozó jelentést a napokban mutatta be az Európai Parlament állampolgári jogok bizottságában Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő. A szöveg még nem végleges, a becsatolt társbizottsági vélemények azonban előrevetítik: sarkos lesz a végeredmény is.

Az úgynevezett Sargentini-jelentésről (amelyet a Fidesz fantáziadúsan csak „Soros-jelentésnek" nevez) először minden bizonnyal júniusban voksol az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottság, majd megszavazása esetén a nyári szünet után kerülhet plenáris szavazásra Strasbourgban. Itt már kétharmados támogatás kell az elfogadásához...

A MAGYAR REZSIM A BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A KAPITALIZMUS IS LEHET MÉLYEN AUTORITER

MÉRCE
Szerző: SCHEIRING LÁSZLÓ
2018.04.17.


Félrevezető lenne az állampolgárokon kérni számon egy vélt populista-antidemokratikus fordulatot. A magyarországi autoriter kapitalizmus nem jöhetett volna létre a hazai és külföldi gazdasági elit aktív közreműködése nélkül.

Az április 8-i országgyűlési választáson Orbán Viktor harmadjára is biztos győzelmet aratott. Habár egy évtizede még a demokratizálódás és a szabadpiaci reform sikerét ünnepelték az ország kapcsán, ma a liberális intézményeket felemésztő önkényuralom újabb példájaként szolgál.

Hogy Orbán meddig volt hajlandó elmenni a parlamenti többség bebiztosításának az érdekében, azt leginkább az ádáz menekültellenes kampány tette láthatóvá. Orbán, kihasználva a liberális politika kudarca által kiváltott indulatokat, 2010 óta saját berendezkedést épít: az autoriter kapitalizmust.

Ez a rendszer bár mélyen illiberális, de kapitalista: a magántulajdon és a profit logikája határozza meg, miközben az állami bürokrácia és intézményei alárendelődnek a pártfogolt nemzeti gazdasági elitnek.

Bourdieu-t idézve: elsorvasztja az állam bal kezét, míg a jobbat az egyet nem értők elnyomására, fegyelmezésére használja. A magyarországi tekintélyelvű fordulat megértése világszerte tanulságos lehet a demokrácia jövőjére, a liberális, toleráns, nyílt politikára nézve...

FAM: ORBÁN MEGÉRDEMELTE A GYŐZELMET - AZ ELLENZÉK NEM ISMERI A VALÓSÁGOT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: FARKAS ATTILA MÁRTON
2018.04.16.


Nemhogy az EU-ból és a NATO-ból nem rúgnak ki minket, pedig itt állítólag putyinista diktatúra van, a Fidesz vidáman az Európai Néppárt tagja marad, fasiszta stílusa dacára. Vélemény.

A Fidesz harmadszori kétharmados győzelme után az ellenoldalon megjelent a lélektani önvédelem összes tipikus formája és csapdája. A kifogások keresése és meglelése, mint mindig, mindenhol a világon, vesztes csaták, vesztes meccsek, vesztes háborúk, vesztes vállalkozások, vesztes projektek után.

Elsőként a bűnbakkeresés és az egymásra mutogatás, az árulás, a „tőrdöfés” régi legendája. Mindennek az LMP az oka, sőt a már aktívan nem is politizáló Schiffer András. Ha visszalépnek az LMP jelöltjei, nincs kétharmad. Meg ha nincsenek olyan pártok, mint a Kétfarkú, akik csak viszik a szavazatokat.

Bezzeg a Momentum, ami felismerte a történelmi felelősséget és főbe lőtte magát.

Az persze fel se vetődik, hogy ezeknek a pártoknak a szavazói talán sose szavaznának a posztkommunista ellenzékre, minthogy épp ezért jöttek létre. Ahogyan az sem, hogy netán a magát már hosszú ideje lejárató és folyamatosan sorvadó posztkomcsi ellenzék is visszaléphetett volna.

A másik slágertéma a választási csalás, meg hogy a magyar ember hülye, főként, ha vidéki.

Amikor 2002-ben, majd 2006-ban a Fidesz vesztett, a jobberek nyomatták, hogy a komcsik elcsalták a választást, a magyar nép meg birka, illetve nem nemzet, csak lakosság.

Jókora baloldali tüntetés zajlott a hétvégén. Nem tudom, emlékszik-e még valaki arra, amikor 2002-ben, a Fidesz veresége után jobboldali tüntetők autókkal torlaszolták el az Erzsébet-hidat, és rendőrökkel csaptak össze, követelve a szavazatok újraszámlálását...

AZ ORBÁNI RENDSZER EGY SZÉLSŐJOBBOLDALI LÁZADÁS A DEMOKRÁCIA ELLEN - UNGVÁRY RUDOLF

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió. KOVÁCS M. VERONIKA
2018.04.17.


Magyarországon ma a diktatúrának olyan új irányzata van jelen, amely demokratikus álarcban valósítja meg a korábbi diktatúrákat. Ez ellen a jelenlegi ellenzék nem képes hatékonyan harcolni a kulturális beágyazottság okán – erről beszélt a Reggeli gyors vendégeként Ungváry Rudolf. Az író szerint a demokratikus jobboldalnak nincs pártja, a demokratikus baloldalnak pedig vezetője.

Semmit sem ért a szombati tüntetés – jelentette ki a publicista, amit egy személyes történettel igyekezett megmagyarázni.

„1947-48-ban, amikor Magyarországon a választások voltak, Svájcban hallgattam a rádióban a híreket. Emlékszem, hogy már akkor, 11 évesen pontosan tudtam, hogy egy olyan országba térek majd vissza, amelyben minden bezáródik, és hogy egy borzalmas világba fogok hazamenni. Most a választások után a barátaimmal beszélgetve azt tapasztaltam, hogy a felszín alatt egy olyan szomorúság húzódott meg, ami az akkori, 1947-48-as helyzetet fejezte ki.”

Ungváry Rudolf a tüntetéssel kapcsolatban megjegyezte, öröm, hogy ennyien voltak, és ez kifejezi az ország egyik felének a politikai hangulatát. De a tömeg jól nevelt és majdhogynem naiv volt, és abból, ami a tüntetésen elhangzott, a gyakorlati politikai cselekvés szempontjából semmi sem következik, „holott a helyzet végzetes.

Már a tavaly áprilisi tüntetések idején is megfogalmazódott az a kritika, hogy miért nincs egy karizmatikus, hiteles ember, aki vezetné a kormánykritikus megmozdulásokat – vette fel a műsorvezető, Szénási Sándor.

„Amilyen egy ország jobboldala, olyan a baloldala, amilyenek a konzervatívjai, olyanok a liberálisai” - fogalmazott a felvetés kapcsán Ungváry Rudolf, aki úgy látja, a két tábor látszólag egyazon kultúra része, de valójában ez nem igaz.

Kb. száz év után mára megmutatkozik a tragikus helyzet, hogy Magyarország a kultúra szempontjából valóban két részből áll. A szavazó lakosság fele – amely elfogadta és támogatta a Fideszt - azt mutatta meg nekünk, hogy egy hihetetlen társadalom-lélektani kísérletnek vagyunk az alanyai, amely kísérlet azt mutatja be, hogyan lehetett az ország lakosságának az egyik felét a téboly határán túlra tolni, vagyis elhitetni velük, hogy a zsidók a nemzet ellenségei.”...


TRUMP IZRAELI LOBBISTÁI HAVI 12 MILLIÓ FORINTÉRT KONZULTÁLNAK AMERIKAI MAGYAR KÜLKÉPVISELETEKKEL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző:  KŐMŰVES ANITA
2018.04.17.


Fél év alatt legalább 73 millió forintot fizetett ki Magyarország izraeli lobbistáknak, hogy az Amerikai Egyesült Államokban segítsék az ottani magyar diplomáciai képviseletek munkáját. Elsőre logikátlannak tűnik, hogy a magyar kormány izraeliektől várja, hogy végre javuljon a kapcsolata az amerikai kormánnyal. Ám a két izraeli lobbista, illetve amerikai alvállalkozójuk is dolgozott korábban Donald Trump amerikai elnöknek. Hogy tanácsaik pontosan mennyibe kerülnek, azt nem tudjuk, mert a magyar Külügyminisztérium nem minden kérdésünkre válaszolt.

Egy hónapja írtuk meg, hogy a magyar kormány Donald Trump amerikai elnök izraeli kampányfőnökének cégét fogadta fel, hogy segítsen neki Amerikában lobbizni. Most kiderült: a washingtoni követség, a chicagói, illetve a Los Angeles-i konzulátus is külön-külön szerződött a BSI Public Affairs nevű céggel:

Trump izraeli kampánytanácsadói lettek a washingtoni magyar követség lobbistái

Mint korában megírtuk, a BSI-t Delaware-ben jegyzeték be, ami Amerika ‘offshore állama’ azaz a cégekről nehéz kideríteni bármit is hivatalos forrásokból. Ám az amerikai igazságügy-minisztériumnak egy alvállalkozó által beadott dokumentumból kiderül, hogy a cég társelnökei Tzvika Brot és Ariel Sender, két izraeli lobbista akik Trump izraeli kampányán is dolgoztak, illetve jó kapcsolatot ápolnak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökke
l...

ITT OLVASHATÓ

VÁLASZTOTTUNK - CSALÓDÁS UTÁN, ÉPÍTKEZÉS ELŐTT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, VAS ANDRÁS
2018.04.17.


A 2002-es parlamenti választás után még Moszkva feliratra ragasztották át felháborodott fideszesek Pécs helységnévtábláját, a mostani voksoláson viszont kiderült, az eltelt bő másfél évtized alaposan megváltoztatta a pártpreferenciákat vidéken. Ahol a kormánypártok jelenleg utcahosszal verik az ellenzéki formációkat, s a laikus számára lehetetlennek tűnik, hogy ezen a helyzeten belátható időn belül változtatni lehet, vagyis a „narancsvidéken” dolgozó pártok helyi képviselői szerint belátható időn belül is van esély, hogy megszólítsák a választókat.

– Óriási volt a csalódottság a szervezetben a vasárnapi eredmény után – mondta Pintér Attila, az MSZP kaposvári elnöke. – A tagság mindenkit hibáztatott, a kormányt, a választási rendszert, a szemérmetlen propagandát, de ugyanúgy az ellenzéket is az elmaradt koordináció miatt. Viszont a választási adatok fel is ébresztették az embereket, nagyon sokan jöttek a héten, hogy segítenének, dolgoznának, mert ez így nem mehet tovább...

TÖBB EZER GOOGLE PLAY-ALKALMAZÁS KÉMKEDIK A GYEREKEK UTÁN

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2018.04.17.


Több ezer olyan alkalmazás létezik a Google Play Store-ban, amely törvénysértő módon követheti nyomon a 13 év alatti gyerekek online tevékenységét. Mindez az androidos appokat feltérképező márciusi tanulmányból derült ki, amelyet a Kaliforniai, a Calgary-i, a British Columbia-i, valamint a Stony Brook Egyetem kutatói, illetve szoftvermérnökök készítettek.

A csapat 5855 appot vizsgált meg, amelyek a Google Play Store Designed for Families (azaz kb. Családoknak tervezték) kategóriájában szerepelnek. Kiderült, hogy a programok 28 százaléka érzékeny, engedélykéréshez kötött adatokhoz jut hozzá, 73 százalékuk pedig érzékeny adatokat továbbít az interneten. Bár az információk begyűjtése önmagában nem feltétlenül sérti a 13 év alattiak adatainak gyűjtését korlátozó ún. COPPA (Children’s Online Privacy Protection Act) törvényt, egyik alkalmazás sem kér igazolt szülői beleegyezést, ahogy a jogszabály előírja.

A tanulmány aggasztó megállapításai közé tartozik továbbá, hogy 256 app geolokációs adatokat is összeszed a gyerekekről, 107 a készülék tulajdonosának emailcímét továbbítja, 10 pedig a telefonszámot. A Google az Engadgetnek egyelőre nem kommentálta a kutatók megállapításait.

Kiderült továbbá, hogy a gyerekeknek szánt alkalmazások közül 1100 app osztja meg harmadik féllel a használó állandó azonosítóját, amelyet a COPPA által tiltott viselkedés alapú hirdetési technikákhoz használhatnak fel. 2281 app engedély nélkül továbbítja az Android hirdetési azonosítót, amelyet a Google előírása szerint a fejlesztők a hirdetések utánkövetésének egyetlen állandó formájaként használnak, ez a gyakorlat tehát a Google szabályzatának is ellentmond...

"LEPRÁSOK, MEGFÉLEMLÍTÉS": AZ LMP ÉS A BALOLDAL JÖVŐJÉRŐL SZÓL SALLAI ÉS HADHÁZY PÁRBAJA

HVG ONLINE
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2018.04.17.


Nincs béke az LMP-ben Hadházy Ákos és Sallai Róbert Benedek szombati incidense óta sem. Az országos elnökség titkára – aki fellökte székével a társelnököt – a hvg.hu-nak kitartott amellett, hogy a párt visszalépett jelöltjei fizessék meg a kampánytámogatásból miattuk elbukott 150 milliót. Az LMP több elnökségi tagja és a tagság rendkívüli tisztújítással csitítaná a feszültségeket, amelyek Hadházy Ákos szerint nemcsak az LMP-re, hanem a teljes ellenzékre veszélyesek.

Róka fogta csuka helyzetébe lavírozta az LMP-t a saját alapszabálya a párt szombati etikai bizottsági ülésén történtek után.

A testület – ahogy arról beszámoltunk – a párt visszalépett képviselőinek fegyelmi ügyét tárgyalta volna, amikor az országos elnökségének titkári pozícióját betöltő (a visszalépettek ellen eljárást kezdeményező) Sallai R. Benedek rátámadt Hadházy Ákos társelnökre, aki a székével eldőlve beverte a fejét. A politikushoz mentőt kellett hívni, az ülés, illetve a meghallgatások pedig félbeszakadtak – Hadházy azóta feljelentést tett.

Az incidens után Szél Bernadett társelnök titkári posztjáról való azonnali lemondásra szólította fel Sallait, aki azonban közölte, hogy erre nem hajlandó. A párt elnöksége pedig hiába próbálja azóta is felfüggeszteni pozíciójából, az alapszabály szerint ugyanis a titkár dönti el, hogy milyen indítványok kerüljenek az elnökség elé...

TÜNTETÉS: PÉLDÁTLAN ÖSSZEFOGÁSRÓL SZÓL A FACEBOOK-POSZT

HUPPA BLOG
Szerző: FACEBOOK
2018.04.16.


Változtatás nélkül közöljük:

“Kedden, négy nappal a tüntetés előtt, hirtelen felindulásból létrehoztam egy facebook csoportot, ahol a vidékiek utazótársat kereshettek maguknak Budapestre. Futótűzként terjedt a híre, pillanatok alatt 2600-an csatlakoztak és egy nap múlva létrejött 60 városi alcsoport, ahol lokálisan szervezkedtek. A csoportok összlétszámát nem tudom megmondani. Ezek az emberek eddig példátlan összefogásról tettek tanúbizonyságot. Elhozták egymást autóval, együtt ültek fel a vonatra, buszokat szerveztek. Magánemberként, civilként, önköltségi alapon. Ha valakinek nem volt pénze az utazásra, akkor annak pikk-pakk összedobták. Sokan az útiköltséget sem fogadták el a többiektől, volt olyan vállalkozó, aki kifizetett 2 teljes buszt. Volt, aki hazarepült Amszterdamból, többen Londonból, volt aki Luxemburgból szeretett volna adakozni a rászorulóknak. New Yorktól Münchenig mindenki szurkolt, hogy minél több embernek sikerüljön feljutnia. Hosszan sorolhatnám még.

Volt, akit megfenyegetett a polgármester, volt, akit megvertek, volt, akinek felgyújtották az udvarát. Láttam a helyszíni fotókat és a fenyegető üzeneteket. Nem adták fel, eljöttek így is.
Egy 71 éves, mozgáskorlátozott nagymama megható levelet írt, amiben könyörögve kért mindenkit, hogy a még itthon maradt unokáiért is tüntessünk szombaton, ugyanis a többit már csak Skype-on láthatja. Rengeteg budapesti írta, hogy tenni szeretne valamit. Kimentek hát a pályaudvarokra, segítettek az érkezőknek a tömegközlekedésben. Egytől egyig fantasztikus emberek. Végre ledőltek a falak Pest és a Vidék, radikális és liberális közt és együtt vonultunk a gyűlöletpropaganda és az intézményesített korrupció ellen. Százezren. Erre ma reggel a propagandaminiszter bejelenti a Kossuth rádión, hogy az emberek nem maguknak finanszírozták az eljutást, nem maguk szervezkedtek, hanem Soros György áll az egész mögött. Mosolygok. Iszonyatosan kínos már ez így.”

A FIDESZNEK 7 PLUSZ MANDÁTUMOT HOZTAK A MAGA ALKOTTA SZABÁLYAI

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2018.04.16.


László Róbert, a Political Capital választási szakértője a Valasztasirendszer.hu oldalon magyarázta el, hogy miért jelentett plusz 7 mandátumot a Fidesznek sokkal inkább az általuk a rendszerbe bevezetett győzteskompenzáció, és miért nem hoztak önmagában plusz mandátumokat a külhoni szavazatok, dacára annak, hogy majdnem kétszer annyi jött be a 4 évvel ezelőttihez képest, amikor is plusz egy mandátumot jelentettek.

László felteszi ezt a kérdést rögtön az elején: "hogyan lehetséges az, hogy négy éve a külhonból a Fideszre érkező 122.638 szavazat hozott a pártnak egy plusz mandátumot, idén pedig 216.120 sem számított semmit?". Majd azt írja, logikus magyarázat lehetne, hogy a többi párt jobb szereplése miatt lehetett, de ez ugye itt most nem működik, hiszen most is elvitte a Fidesz ezeknek a szavazatoknak a 96%-át.

Magasabb részvétellel idén 654.312 szavazattal több listás- és töredékszavazat került be a végelszámolásba, mint 4 éve, és emellett idén a nemzetiségi mandátum miatt 93 helyett csak 92 listás mandátumot osztottak ki. Még ezzel együtt is könnyen előfordulhatott volna, hogy a külhoni szavazatok plusz mandátumot hoznak a Fidesznek, "de ezúttal teljesen véletlenül úgy alakult, hogy a külhoni szavazatok levonása nem módosítana a 92 listás mandátum sorsán" - írja László.

VISZONT OTT A GYŐZTESKOMPENZÁCIÓ.

"972.237 győztest erősítő töredékvoksot számoltak el idén, és ebből 913.662 a Fideszé, a maradék 58.575-ön osztozik az MSZP-P, a DK, a Jobbik és az LMP (Mellár Tamás és Szabó Szabolcs egyéni győzelme után – listán parlamentbe jutó jelölő szervezet híján – nem jár ilyesmi)" - írja...

BAJNAI: NEM LETT VÉGE A VILÁGNAK ÁPRILIS 8-ÁN, MEG KELL FOGNI EGYMÁS KEZÉT


444
Szerző: plankog
2018.04.17.


Ez a tüntetés arról szól, hogy április nyolcadikán nem lett vége a világnak, az ország felénél valamivel több a változásra szavazott, és ezt illik tiszteletben tartani azoknak, akik a hatalmat gyakorolják” - mondta Bajnai Gordon az ATV-nek, akik a hétvégi tüntetésen szólaltatták meg a volt miniszterelnököt. 

Bajnai szerint azokkal a fenyegetésekkel szemben, amik elhangzottak az elmúlt időben, „össze kell kapaszkodni, meg kell fogni egymás kezét”, a listázott civileknek pedig ki kell tartaniuk.

MI HIÁNYZIK MAGYARORSZÁGRÓL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Gábor
2018.04.17.


Minitrilógiává nőtték ki magukat Gábor Németországról szóló, a Tíz dolog-sorozatba írt posztjai. Miután elolvashattátok, mi az, ami tetszik és mi az, ami nem, most következzen mindaz, ami hiányzik neki Magyarországról.

„Sokat agyaltam a dolgon, hogy vajon mi minden hiányzik nekem Magyarországról. Ebből is szerettem volna egy tízes listát készíteni, de nem sikerült.

Bevallom, puskáztam, és próbáltam ihletet meríteni másoktól, de beláttam, hogy ha én magamtól nem érzem ezeket, akkor nem is hiányoznak. Éppen ezért nézzük meg inkább azt a néhány tipikus témát, ami után a legtöbbeknek sír a szája - szándékosan használtam ezt a provokatív kifejezést.

A család

Szeretem a családomat, de őszintén szólva, most sem találkozok velük ritkábban, mint amikor még Budapesten, vagy majd később Szigetszentmiklóson laktam. Van telefon, van internet, bármikor tudunk beszélni és látni egymást.

Ó, de hát a mama főztje...!

Jól főz ez igaz, de Zsike is - kivéve, amikor ezekre a rántott / rakott zöldséges bizbaszokra van igénye. HAHAHA!

Ezen kívül évente kétszer egy hétre meglátogatjuk őket, plusz ennyiszer ők is meglátogatnak minket.

A barátok

Világ életemben olyan barátokra vágytam, mint amilyeneket sok filmben látni, kezdve az Utának srácok! című örökbecsűtől, a Gombháborún át egészen a legfrissebb „Az” adaptációig.

„Életre szóló” - bár gyerekkorban furcsa megállapítás ez -, igazi barátságokat ábrázolnak. Nem tudom, hogy a valóságban létezik-e ez, nekem sose volt részem benne.

Vannak és voltak kollegiális alapon köttetett ismeretségeim, amik alkalmanként barátsággá is mélyültek, de már annakidején se volt jellemző, hogy munkán kívül együtt lógtunk volna.

Én nem vagyok az a kocsmázós-beülős-bulizós típus. Inkább egy kirándulgatós, kertipartizós fickónak tartom magam. Uncsiiiiii! - hallom a lesajnáló hangokat, de nem igazán érdekel...

A TÖBBSÉG (KÉNYSZERÍTŐ) EREJE

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.04.16.


Sokan voltak szombaton a tüntetésen, ami erőt és bizakodást adhat az embereknek. Az viszont, hogy innen merre lépünk tovább, komoly megfontolásra érdemes. Mert nagyon nem mindegy, hogy egy ekkora tömeg erejét milyen irányba tereljük.

Egy tüntetésnek több funkciója is lehet. Kifejezhet elégedetlenséget, lezárhat egy korszakot, mutathat egy új irányt. Ez a tüntetés leginkább azért lett ekkora, mert elégedetlenségből volt annyi a magyar társadalom egy részében, hogy százezer embernél is több egy időben utcára vonuljon. És nem csak Budapesten, de vidéken és külföldön is voltak megmozdulások. Az elégedetlenség tehát látható és érezhető, és jól megfogalmazható oka van: sok ember nem elégedett a választás végeredményével, sokan úgy érzik, hogy a Fidesz-KDNP kormány nem az ő kormányuk, nem értük dolgozik, nem szolgálja a közt.

Tiszta sor.

De mi van a legfőbb követeléssel? A tüntetésen sok minden elhangzott, de egy dolgot fontos kiemelni. A felszólalók közül többen is új választást követeltek. Van-e értelme és létjogosultsága egy ilyen pillanatban új választásokat követelni?

Szerintem nincs. Sőt, szerintem hiba.

Egyrészt egy héttel a választás után még bőven nem látunk tisztán, nagy a sokk, sok gyászmunkát kell még sokaknak elvégezniük, ebben a helyzetben pedig iszonyatosan fontos volt, hogy emberek egy helyre gyűlhessenek és levezessék a feszültséget, kiadják magukból a kétségbeesést, kifejezhessék egymás iránt is a szolidaritásukat. Ilyenkor valóban fontos (főleg, ha a szervezők rögtön a tüntetésen meghirdetnek egy következő demonstrációt), hogy legyen valami értelmes kicsengése is a megmozdulásnak, hogy az emberek azt érezzék, van mire várniuk, van miért dolgozniuk a következő eseményig, legyen valami cél, amit el kell érni. Ám egy új választás követelése nem ilyen cél. Egyrészt épp azért, mert az elmúlt egy hétben nemhogy nem lett tisztább a kép, de rengeteg új kérdés merült fel, amelyekre nincs válaszunk. Nincsenek meg az alapvető feltételei annak, hogy egyáltalán egy irányba kezdődjön el a gondolkodás. Nincs alap (mozgalom, párt, kezdeményezés), amire alapozva ezt a tömeget mozgatni lehet...

NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉS, HOGY KIDERÜLJÖN, KINEK ENYVES A KEZE

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: M. Emil
2018.04.17.


Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester vetette fel, hogy Magyarországnak az Orbán-kormány ellenében csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, ami garanciát jelentene, hogy a korrupciógyanús ügyek bíróság elé kerüljenek. Népszavazás kell állította a politikus.

Orbánék nem akarják, de miért…?

Népszavazási kezdeményezésekkel segíthetjük Magyarországot a keresztény gyökerű Európához közelíteni. Elsőként érjük el azt, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez”

– hangzott el a szombati kormányellenes tüntetésen. Márki-Zay Péter levélben követelte hogy csatlakozzunk az Európai Ügyészséghez, majd egy nappal később a Brüsszelben élő magyarok is ezért tüntettek.

Az egyik legfontosabb a független állami televízió és rádió, másfelől hogy lépjünk be az Európai Ügyészségbe, harmadrészről pedig egy antikorrupciós ügyészség felállítása Magyarországon

– mondta Hevesi Marcell is, a demonstráció szervezője. Az uniós pénzekkel kapcsolatos csalások után nyomozó Európai Ügyészség felállítását tavaly ősszel 20 uniós tagállam támogatta. Magyarország nem volt köztük.

Erre az Európai Unióban vannak ma intézmények. Van egy OLAF illetve van egy Eurojust

– indokolt Hollik István KDNP-s képviselő. Ezek az intézmények azonban nyomozást nem indíthatnak, vádat nem emelhetnek, ami tökéletesen megfelel a most regnálónak...


ITT OLVASHATÓ

MERKEL ORBÁN CINKOSA - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.17.


- Több tucatnyi neves nyugati személyiség nyílt levélben sürgeti, hogy a német kancellár ítélje el a magyar demokrácia leépítését és kezdeményezze a Fidesz eltávolítását az európai konzervatívok soraiból

- Orbán Európa legveszélyesbb politikusa - írja a Spiegel, a Bloomberg szerint nagyon hasonlít Putyinra, csak ő több érzéssel vágja a demokrácia gyökereit

- Orbán kézből vezérli a sajtót, de a külföldi tőzsdei befektetők nem kételkednek a gazdaság stabilitásában

Politico

A hírportál „Merkel szégyenletes hallgatása” címmel közli azt a nyílt levelet, amelyet több tucat amerikai, brit, német és más nemzetbéli író, egyetemi tanár, újságíró és aktivista intézett a német kancellárhoz, miután úgy érzik, hogy a politikus bűnös módon segédkezet nyújt Magyarországon a demokrácia elleni támadásokhoz. Az üzenet felidézi, hogy 2010 óta Orbán Viktor megszállta a sajtó jó részét és ellenőrzése alá vonta a legfontosabb bírói testületeket. Nagyban akadályozza a civil szervezetek és az egyetemek működését, a választási törvényeket a maga javára szabta át. Ily módon vezető szakértők szerint a mostani választás már nem volt szabad és aligha tisztességes. Ugyanakkor a kormány hónapok óta gerjeszti az antiszemitizmust. A miniszterelnök közpénzből folytat kampányt Soros György ellen. Hogy Merkel nem szólal meg, az bűnrészessé teszi. Tétlensége folytán az antidemokratikus és zsidóellenes erők szövetségesévé válik.

Tekintélyes politológusok meg vannak győződve arról, hogy akut módon veszélybe került a magyar demokrácia. Sőt, akad, aki szerint már meg is szűnt. Ennek ellenére a kancellár idáig nem ítélte el Orbán antiszemita retorikáját, illetve összehangolt hadjáratát a demokratikus intézmények ellen. De még ennél is rosszabb, hogy a CDU az Európai Parlamentben a Fidesz szövetségese, a német konzervatív képviselők következetesen segítik legitimálni a magyar vezetőt. Az aláírók hangsúlyozzák, hogy Merkel a jelek szerint nem ismeri fel kellő mértékben, milyen árat kell fizetnie egy nap Európának, amiért nem fordul szembe az orbáni törekvésekkel. Mert ha fel lehet számolni a demokratikus intézményeket és büntetlenül ördögnek lehet beállítani kisebbségeket, akkor az EU-ból könnyen lehet olyasmi, ami nemigen több regionális kereskedelmi szervezetnél - közös értékek nélkül.

Más, feltörekvő autokraták Orbán sikerét jelnek tekintik majd, hogy ők is lerombolhatják országuk demokráciáját az EU-n belül és a rothadás tovaterjed. Ám a közös értékek, a kölcsönös bizalom nélkül a kormányzás fokozatosan összeomolhat. És itt a demokrácia túlélése, valamint az európai zsidóság biztonsága forog kockán, így túl kell lépni azon, ami politikailag célszerűnek látszik. Ennél fogva Merkelnek nem marad más választása, mint hogy elítélje Orbán támadását a demokratikus értékek ellen, és hogy felszólítsa az Európai Néppártot: zárja ki soraiból a Fideszt – mutat rá a nyílt levél.

Spiegel

A vezető német hetilap Európa legveszedelmesebb politikusának minősíti Orbán Viktort, hozzátéve, hogy a földrész fővárosaiban nemigen látni az akaratot, mármint hogy szembeszegüljenek vele. A politikusnak idáig 8 év állt a rendelkezésére, hogy aláássa a demokráciát. Mivel alig egy hete meglepetésre ismét kétharmadot szerzett, Magyarországon ugyanaz a helyzet, mint 1989 előtt: egyetlen párt uralja, a Fidesz. A miniszterelnök lopakodva terjesztette ki hatalmát. A gazdaságot baráti üzletemberek hálózatán keresztül tartja kézben, bizalmasait közmegbízatásokkal és sok-sok uniós forrással pénzeli. Nacionalizmusa uralja a közbeszédet. Ki tudja még feltartóztatni? Az EU idáig nem sokat tett. Orbán mindig csak annyira provokálta az uniót, hogy az még éppen ne lépjen közbe. Azon kívül fontos cimborái vannak, a CSU-nál mindig kifejtheti menekültellenes politikáját. Továbbá a Fidesz az Európai Néppárt tagja, Merkel oldalán. Német barátai alig-alig bírálják az antiszemita színezetű választási hadjárat miatt. Más európai populisták és önjelölt autokraták alighanem felbátorítva érzik magukat.

VELETEK VAGYUNK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.04.17.


A napokban felhívtam néhány régi barátomat. Az alkalmat az adta, hogy valami szennylap listára szedte a nevüket mint „Soros zsoldosait”. A barátaimat jól ismerem, remek emberek. Ahol ilyen a hadsereg, ott én is szívesen lennék kisdobos. Úgyhogy innentől ott segítem őket, ahol csak lehet, és el is várom, hogy megkeressenek ezzel. Megüzentem nekik: nincsenek egyedül.

És most ugyanezt üzenem azoknak, akik ilyen listaállítgatással kompenzálják a névtelen gyávaságukat: ők a barátaim. Ők velem vannak, brancstagok. Értitek?

Szeretném, hogy a barátaim meghallják: nyugodjanak meg. Az egész listázós akció arról szól, hogy valakik itt a kétharmad tarolása nyomán az Orbán-fóbiát próbálják felfújni egy nagy ballonfejjé. Provokálnak, ahol csak lehet, hogy az ellenzék – nagyjából az ország másik fele – undorában és dühében ne legyen képes higgadtan gondolkozni azon, hogyan tudnánk túllépni éppen a sorosozáson meg az Orbán-fóbián, egyáltalán ezen az egész elmúlni az istenért nem akaró XX. századon; és hogy tudjunk újra, együtt egy normális, civil, európai polgári országgá lenni, ahol az emberek a valós problémáikról beszélnek, félelem nélkül, szabadon.

Azonban látnunk kell, hogy valójában itt papírkutyák csattogtatják a rajzolt fogaikat, szivaccsal kitömött vállú aktakukacok próbálnak Erős Pistának látszani a konfekcióöltönyükben. Nem véletlenül méricskélték ki patikamérlegen a listázós cikk állításait, hogy jogilag még úgy-ahogy védhető határeset legyen, és nem véletlenül közölték az egészet álnév alatt. Magyarország, pláne Budapest még mindig nem Azerbajdzsán, ez itt az Európai Unió. Itt a hatalom nem tud csak úgy betiltani egy civil szervezetet.

Viszont sunyi szabályok egész sorával megpróbálhatja ellehetetleníteni az életét, és persze vele együtt a miénket. Mivel a civil ellenes hadjárat végső vesztesei mi vagyunk: a közösség elveszítheti a szociális gondoskodás területén, a környezetvédelemben vagy az emberijog-védelemben, a drogmegelőzésben dolgozó segítőit. Igen, ezt meg tudják csinálni, és még jogi hátteret is gyártanak mellé.

Nekünk viszont még mindig jogunk van a civilek mellé állni....

AZ ELFOJTÓSDI RONGÁLJA A LELKET - BESZÉLGETÉS ZOLTÁN GÁBOR ÍRÓVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: GROZDITS KÁROLY
2018.04.13.


Egy fontos és tanulságos esete a létezésnek, nem több és nem kevesebb. Olyasmik, amiket az Orgiában leírtam, most, amíg beszélgetünk, is történnek a világban. Erre általánosságban hajlamos az ember – állítja Zoltán Gábor a nyilasok XII. kerületi véres ténykedéséről. Erről szól a 2016-ban megjelent Orgia, új esszéregénye, a most megjelenő Szomszédpedig a történet hátterével, előzményeivel és következményeivel foglalkozik.

– „Hajtsunk fejet az áldozatok emléke előtt. A múltat be kell vallani” – hallhattuk a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján megrendezett megemlékezés reklámjában. És egyetértek vele, ha nem egyoldalú, ha nem „bevallatás”...

– Szinte mindenről úgy beszélünk, hogy van a „baloldal” meg a „jobboldal”... A jobboldalinak, állítólag, fájnak a kommunizmus áldozatai, és büszke a pozsonyi csatára, a baloldalinak meg állítólag a holokauszt fáj, és nem büszke a pozsonyi csatára. Szerintem pedig ez, így, értelmetlen. Olyan csapda, amit szándékosan állítanak. A vitatkozók pedig nemegyszer készségesen belemásznak ebbe a csapdába. Miközben mára értelmét vesztette a bal- és jobboldali felosztás.

Örökre?

– Azt nem tudom, hogy örökre-e, de az biztos, hogy most értelmetlen, így aztán sietve le is kell szögeznem, hogy nem vélem magamat a baloldalhoz tartózónak. Se. Ami nemcsak a néhány évtizeddel ezelőtti dolgokra vonatkozik. A mai nyugat-európai baloldal olykor rettenetes dolgokat mond és cselekszik. Ha Németországban élnék, nem szavaznék ottani baloldali pártra. Angliában meg végképp nem.

Mostanában a nyilasokkal, a ’44–45‑ös tetteikkel foglalkozom, és úgy látom, hogy baloldaliként nem nagyon lehet hitelesen beszélni a szovjet bevonulásról, az azutáni évekről. És ha valami véletlen folytán nem a Szovjetunió nyomult volna be Magyarországra, hanem a nyugati szövetségesek, akkor nagyjából ugyanaz történhetett volna, mint a későbbi NSZK területén – jobban, alaposabban fel lehetett volna dolgozni a ’44-es történéseket. A ’45 utáni baloldal szörnyű hibákat követett el, és ezt nemcsak arra értem, amit cselekedtek, hanem arra is, ahogyan beszéltek meg amit elhallgattak, és amit nem tettek meg.

Ezen logika alapján aki nem akarja a ’45 utáni baloldal hagyományát folytatni, az kénytelen belenézni a ’45 előtti történetekbe. „A múltat be kell vallani.”

– Sokszor azt sem tudjuk, hogy mit kellene bevallani! Először meg kell keresni a történeteket. Azt hiszem, tipikus, hogy belesétálunk olyan beszédhelyzetekbe, ahol nincs keresnivalónk, és olyasmi ellen hadakozunk, ami ellen nem kellene. Az esetek megismerése, feldolgozása és indulatok nélküli közzététele lenne fontos. Ha valaki a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján kezdi sulykolni a múltbevallás fontosságát, az úgy hangzik, mintha közben mutogatna: „nektek, piszkos balosok, nektek kell bevallanotok!”

De erre még van is szándék...

– Persze. Tessék olvasni! Tessék elolvasni Nádas Péter könyvét, a Világló részleteket. Nála szebben és hitelesebben nehéz lenne elmondani, hogy a szülők miként vettek részt a kékcédulás választásban... És tudnám sorolni, hogy hányféle törekvés van a kommunista múlt bevallására. A Szomszédban írok is róla, milyen döbbenetes a listája azoknak, akik a Tanácsköztársaság alatt, hogy úgy mondjam, kompromittálódtak... Elég komoly társaság: Babits Mihály, Berény Róbert, Márffy Ödön
...

ITT OLVASHATÓ

VAN EGY KÉP, AMELY MINDENT ELÁRUL A MAGYAR VÁLASZTÁSI RENDSZER IGAZSÁGTALANSÁGÁRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.04.17.


Hétfőn a Euronews írt egy cikket és készített egy összehasonlító grafikont arról, hogy egy-egy országban hogyan aránylik a választásokon szerzett voksok száma a képviselői mandátumok számához. Kiderül belőle, hogy a győztest sehol máshol nem jutalmazza olyan bőkezűen a törvény, mint Magyarországon. 

Franciaországban is működik a győzteskompenzáció, amely kedvez a nagy pártoknak és sújtja a kisebbeket, de amíg a Fidesz-KDNP itt a szavazatok 49 százalékával kétharmados többsége lehet az Országgyűlésben, Emmanuel Macron elnök pártjának a szavazatok 43,06 százalékával a mandátumok 54,35 százalékát szerezte meg. 

A Euronews a részletekbe menően leírja, hogy ebből a szempontból legigazságosabb Hollandiától és Ausztriától Németországon át Spanyolországig hogy néz ki a helyzet, de a lényeget egy pillantással le lehet szűrni a grafikonból. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ma villantott egyet a kaján kijelentéssel, hogy a Fidesz Nagy-Britanniában a szavazatok 85 százalékával nyert volna, ami igaz is – Nagy-Britanniában pártlistára nem, csak egyéni jelöltekre lehet szavazni, a győztes mindent visz elve érvényesül, a magyar kormánypárt pedig a 106 egyéni választókerületből 91-et vitt az április 8-i parlamenti választásokon – de még ott sem torzít annyira a rendszer, mint Magyarországon a egyfordulós megméretés bevezetése és a választókerületek átrajzolása után.

MOST MÚLIK PONTOSAN

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.04.16.


...annak esélye, hogy az önkormányzati választásokon valamit vissza tudjunk hozni a hajdanvolt nagyságból.
Ha még egy-két hétig tüntetgetünk, vergődünk, hogy tulajdonképpen nyertünk, akkor annak megint csak rossz vége lehet.
Tudomásul kell venni, hogy veszítettünk, és nem Orbán volt ügyes, hanem mi voltunk bénák. Éppen azt kaptuk, amit megérdemeltünk.
Persze, azért vannak csodálatos dolgok, például mindjárt itt van az LMP szereplése, mely nagymértékben hozzájárult a jelenlegi helyzet kialakulásához.
Nyilvánvalóvá vált talán már a szellemi fehér bottal közlekedők számára is, hogy a kétharmadot Orbán nekik köszönheti, ennek dacára még mindig vannak, akik képtelenek elfogadni, hogy ezt a pártot Orbán szülte, az egyetlen rendelkezésére álló lyukán keresztül.

A kissé szikkadt társelnöknő ma is tudja a dolgát, és eldolgozgat a korrupció elleni harcot - minden előzetes várakozást megcáfolva - látszólag komolyan vevő társelnöke amortizálásán.
Közben történik itt-ott némi kibeszélés is, Hadházy felborítása székestől, Szél Detti frizurájának és ruhatárának taglalása, de hát ezek belső hatalmi harcok, merthogy azért van néhány parlamenti helyük, és van még feladatuk is, addig pedig az Úr kegyelmét élvezik...
A mai napig hihetetlen média-hátszelet kapnak, miközben a DK-t meg se nagyon említik, mintha nem is létezne.
Gyurcsány persze megint belehalt saját parttalan demokrataságának szépségébe, és kis híján - egyéni jelöltként - besegítette a szikkadt szépséget a Parlamentbe.
Ha az LMP visszalép még néhány helyen, akkor a demokratáké Budapest, és a Fidesznek nincs kétharmada, de ez ettől a Fidesz-filiálétól nem várható el...

ROHAD A NER

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.04.17.


Tegnap megvilágosodott a földöntúli névre hallgató Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. (a megbízott igazgató, persze), amely egyébként Gödöllőn és a holdjain gyűjtögeti a szemetet, az emberi létforma eme büszke hordalékát, és kijelentette, hogy a hozzá tartozó száz településen nem lesz idén nagy ganajozás, amit gyermeki lelkek lomtalanításnak neveznek fajsúlyos eufemizmussal.

Mer’ le vannak rohadva az autói a B. I. G. G.–nek, azér’. Mindebből kitetszik, hogy milyen Isten áldása is a rezsicsökkentés, amelyért Velőspacal Szilárd volt a felelős, és sikerült neki, ezt is tudta, és ezt is megcsinálta. Ilyen örömökkel egyébként az egész ország szügyig van, nincs messze az az idő, amikor a lerohadt autók miatt a keményen dolgozó kisember belefullad a mocsokba, vagy agyoncsapja egy leomló kémény.

Nem lesz baj, amikor alámerül a szarkupacba, pirosló szemmel, mint Svájcinéger bácsi terminátorként, elordítja magát, hogy hajrá Magyarország, hajrá magyarok, és a nevünk megint szép lesz. Ez is perdöntő adalék a bizonyításhoz: a NER nem azért jött erre a világra, hogy a benne élők életét segítse, vagy elképzelhetetlen módon a javukra váljon valamiképp, hanem, valami egészen más céllal és indíttatással.

Erről most bővebben nem elmélkedek, arról viszont igen, hogy hasonló, B. I. G. G.-s állapotban van szerte a hazában a távhőszolgáltatás, az ivóvíz-, és csatorna vezetékek, csupa olyan imperialista luxusholmi, ami miatt Európában érezheti magát a választópolgár. Viszont az is tudvalévő, hogy a NER az ilyen elfajzásokat nem szereti, mert piros pötty van a seggén.

Sőt, a NER nem igazán bírja a bamba polgárokat. Egyáltalán, csak a gond van velük, hogyha elhagyják a választófülkét. Erre utal az is, hogy még huszonnégy óra sem telt el a világra szóló újabb kétharmad után, és a kórházak vezetői bájos levelet kaptak, hogy rohadt sok milliárdot azonnal fizessenek vissza a büdzsébe, amit kampányilag kiutaltak nekik...

PONTOSAN ÚGY LETT, AHOGY ORBÁN MONDTA: MAGYARORSZÁGOT MEGSZÁLLTÁK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.16.


Valószínűleg a miniszterelnök sem gondolta, hogy ennyire gyorsan valóra válik, amit unos-untalan hangoztat, hogy ti. idegen hordák állnak készenlétben és csak arra várnak, hogy ráronthassanak kis hazánkra.

Azzal az icipici különbséggel, hogy ezúttal

a világsajtó küldte el legjobb osztagait Magyarországra,

mert első kézből kívánt beszámolni arról, mennyire fogékony a magyar lakosság az illiberális demokráciára, a folyamatos beetetésre a hatalom propaganda gépezete részéről. Hát, az egyik felére semmiképpen, függetlenül a kétharmadtól, de tudjuk, ennek mi volt a trükkje.

Az érdeklődés már előzetesen akkora volt a választás iránt, hogy a földkerekség talán legbefolyásosabb újságja, a New York Times április 8. előtt is vezércikkben foglalkozott a magyar helyzettel. A konzervatív francia Le Figaro, amely Magyarországról nagyjából minden szökőévben ír, elküldte emberét, olyannyira, hogy az végigülte már Orbán Viktor székesfehérvári kampányzáróját és tágra nyílt pupillákkal hallgatta a sódert. De pl. a New York Times két tudósítót menesztett a nem éppen közismert Siklósnagyfalura, A Zürcher Zeitung Ásotthalmon azt mérte fel, miként előzte a Fidesz jobbról a Jobbikot. Mások a többi közt Hódmezővásárhelyen, Miskolcon és Debrecenben igyekeztek közelről megismerkedni a magyar mikrokozmosszal. Persze a roham mögött az is meghúzódott, hogy hátha beválik a hódmezővásárhelyi recept, azaz az ellenzék összefogásával esetleg országosan is meg lehet verni a lejtős pályán induló Fideszt, akkor pedig az egész földrészen megtorpanhat a populista nyomulás.

De ez még mind semmi volt ahhoz képest, ami azután jött, hogy megszületett az eredmény. Vezércikkben értékelte a fejleményeket
  • a Financial Times,
  • a The Times,
  • az Independent,
  • a Wall Street Journal,
  • a Frankfurter Rundschau
  • és a Die Presse.
Ezek között akad konzervatív, liberális, baloldali, de a hangvétel szempontjából teljesen mindegy, hogy melyiket nézzük: valamennyi lesújtó bizonyítványt állított ki az orbáni rezsimről. És aligha azért, mert ők is Soros zsebében vannak. Egyöntetűen borítékolták, hogy sötét idők jönnek a hazai ellenzékre, a sajtóra, a civilekre és a CEU-ra. De nem tartják jobbnak Európa közeljövőjét sem...