2019. szeptember 3., kedd

RÁADÁS: CANON ROCK DRUM COVER - JUNNA

YOUTUBE
Szerző: JUNNA
2016.12.16.  Japán dobos kislány...

   ITT NÉZHETŐ MEG  

KÖZMUNKA ÉS ISKOLAKEZDÉS – ADOMÁNYOK NÉLKÜL NEM MENNE

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: GALAVITS PATRIK / KLUBRÁDIÓ
2019.09.03.


Akár ezer gyerek is tanszerekhez juthat az iskolakezdésre Berettyóújfalu környékén az Igazgyöngy Alapítványhoz érkező adományoknak köszönhetően. Az Alapítvány munkatársait múlt héten a Klubrádió elkísérte egy útjukra, amelyen rászorulókhoz juttatták el az adományokból összeállított iskolatáskákat. Galavits Patrik a román határ mellett élő szegényeket kérdezte a tanév kezdetéről, közmunkáról, kiszolgáltatottságról és kitörési lehetőségekről.

Bárhova is menjenek az Igazgyöngy Alapítvány munkatársai adományaikkal, nagy örömmel fogadják őket a szülők és a gyerekek is. A többnyire munkanélküli vagy közmunkából élő családoknak gyakorlatilag elviselhetetlen terhet jelentene az iskolakezdés, az ország minden pontjáról érkező pénz- és tárgyadományoknak köszönhetően azonban az L. Ritók Nóra vezette alapítvány igyekszik könnyíteni a legszegényebbek helyzetén.

Berettyóújfalu környékén 20 faluba szállítják ki az adományokat, amelyek közül a legtöbbet iskolatáskákba tesznek, és azokkal együtt viszik el a gyereknek. Az Igazgyöngy munkatársai napi 70-80 csomagot állítanak össze, elmondásuk szerint minden szabad kapacitásukat erre szánják.

Elsősorban cigány családok szorulnak segítségre, bár Anna és Andi, akiket a Klubrádió Mezősasra kísért adományok átadására, azt mondja: a sok vegyesházasság miatt már nehéz egyértelmű különbséget tenni cigányok és nem cigányok között.

Mezősason négy családhoz vitt adományokat az Igazgyöngy – Galavits Patrik riportjából megtudhatják, mit gondolnak a legkiszolgáltatottabbak itt a közmunkáról, milyen karrierről álmodoznak gyerekek a cigánysoron és elégedetlenségük ellenére miért gondolják a Fideszt a legjobb választásnak a keleti határszélen...

TISZTÚJÍTÁS AZ ORVOSI KAMARÁBAN: EMELNÉ A TÉTET AZ ÚJRATERVEZÉS

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2019.09.03.


...Miközben a MOK (MAGYAR ORVOSI KAMARA) kizárólag magasabb bérekre való ígéretet akar kicsikarni a kormányzattól (csak most nem a tárgyalóasztalnál, hanem utcai demonstráción), a belső ellenzék határozottabb, offenzívabb kiállást tartana szükségesnek – nyilvánvalóan felismerve a kampányhelyzetet.

Az ÚT (ÚJRATERVEZÉS) tegnap tette közzé elképzeléseit: a tétet nemcsak tartalmi síkon, de az erő felmutatásának terén is emelnék. Céljuk a béremeléseken túlmenően, hogy szakmai és döntéshozói konzultáció induljon az egészségügy átfogó problémáinak megoldására. Ha ez nem történne meg záros határidőn belül, akkor felmondanák az önként vállalt túlmunkát. (Ez a nem sürgősségi ellátás összeomlását eredményezné.)

Az Újratervezés egyébként egyetért a nagygyűlés ötletével, de módosítaná annak tematikáját, mivel – állítják – a MOK felhívása szerint az esemény csak „parttalan beszélgetésnek”, „gőzleeresztésnek” adna teret. Ehelyett azt szeretnék kiharcolni, hogy a kormány 8 héten belül írja alá azt a megállapodást, amely garantálja: a szakorvosi bérminimum már 2020-ban eléri a bruttó 1 millió forintot és ehhez kötötten a hálapénz adása és elfogadása is váljék jogszabályellenessé.

Arra is garanciát kérnének, hogy 6 héten belül álljon fel egy munkacsoport a kormányzati oldal a MOK, a Kórházszövetség és a betegszervezetek által delegált kompetens szakértőkből. Ennek feladata lenne áttekinti az egészségügy helyzetét és az ebből fakadó tennivalókat, illetve fejlesztési terveket készítsen egyebek között a szerkezeti és szervezeti változtatásokra, a finanszírozás átalakítására, a szakmai irányelvek megújítására, a képzésre, a teljesítmény mérésére, illetve a lakosság egészségtudatosság erősítésére.

A BRIT KORMÁNY ELVESZTETTE A PARLAMENTI TÖBBSÉGÉT A BREXIT MIATT


444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.09.03.


Philip Lee, Bracknell konzervatív képviselője átállt a Liberális Demokratákhoz, mert nem ért egyet Boris Johnson irányvonalával a brexit ügyében, ez pedig azt jelenti, hogy Boris Johnsonnak már nincs meg a többsége a Képviselőházban – írja a BBC. Lee szerint a kormány „példátlan módon törekszik egy káros brexitre”, életeket és a megélhetést veszélyeztetése.

Boris Johnson a képviselőknek azt mondta, megállapodással akarja kiléptetni az országot az EU-ból, és állította, hogy volt haladás a tárgyalásokban. A képviselőházban most is nagy kiabálás van, a vitákat itt lehet élőben követni:...

BUDAI VÁR: ÚJABB SZÁZMILLIÓK MENNEK EL A LOVARDA ÉS FŐŐRSÉG ÉPÜLETÉNEK FELÚJÍTÁSÁRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2019.09.03.


Egységesen 330 millió forinttal drágult a Várban épülő királyi lovarda és a Csikós udvar felújítása is – szúrta ki a K-Monitor. A Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. szerződésmódosítását az uniós közbeszerzési értesítőben tették közzé augusztus 3-án. A két beruházás így összesen hét és félmilliárd forintba kerül.

Előre nem látható okok miatt emelték meg a kivitelezérse szánt összeget a Budai Vár Főőrség épületének és a Stöckl-lépcső teljes újraépítése, valamint a Csikós udvarban újraépülő Új királyi lovarda kivitelezése kapcsán is.

Az indoklás szerint olyan pótmunkákra van szükség, amely nemcsak határidő módosítást, de plusz forrást is igényelnek, ezért a lovarda 3,4 milliárd forint helyett 3,8 milliárd forintba kerül majd, míg a másik beruházás 3,4 milliárd helyett 3,7 milliárd forintba.

A kivetelezők feladata a Királyi lovarda újraépítése az épület teljes rekonstrukciójával és megelőző talajszilárdítási és közműkiváltási munkákkal, valamint a Főőrség épületének és a Stöckl-lépcső teljes újraépítése a Budai Vár fennmaradt középkori építményeihez kapcsolódva.

Korábban mindkét közbeszerzést a West Hungária Bau Kft., illetve a Laki Épületszobrász Zrt. nyerte.

Előbbi cégről az Átlátszó is többször írt már, hiszen számos tender nyertese lett Tiborcz István üzlettársának, Paár Attilának a vállalkozása.
Valahogy mindig minden megdrágul

Ők építik például a mélygarázst a Ligetben, amely 2 milliárd forinttal drágult, arra hivatkozva, hogy a kivitelezési munkák megkezdését követően a Liget Budapest projekt egyes elemei megváltoztak, és ehhez kell igazítani ezt a beruházási elemet is. Így például irodákat, öltözőhelyiségeket, pihenőhelyiségeket, teakonyhát, tárolókat, takarítószertárakat, wc-blokkokat és zuhanyzókat kell pluszban építeniük...

TESZTELTÜK AZ OKOSÓRÁT, AMIVEL A TÁVOLBÓL LEHET ELLENŐRIZNI A NAGYSZÜLŐK EGÉSZSÉGÉT


QUBIT
Szerzők: BODNÁR ZSOLT, RÁDI GÁBOR
2019.09.03.


Bár még mindig nem érték el az igazi áttörést a mindennapokban, folyamatosan jönnek az újabb és újabb funkciókkal ellátott, vagy a már jól ismert funkciókat tematikusan csoportosító okosórák. A Vodafone most egy magyar céggel állt össze, hogy a PS Watch nevű okosórát időseknek szánt egészségügyi kiegészítőként márkázza újra.

Négy éve mutatták be a magyar fejlesztésű Private Sentinel mobilalkalmazást, amelyen keresztül támadás, baleset, tűz vagy terrorveszély esetén egy gombnyomással lehetett riasztani a hatóságokat, valamint egy előre beállított névjegyzék összes tagjának. Ezt fejlesztették most tovább úgy, hogy illeszkedjen a Senior Okosóra koncepciójába.

Az óra vérnyomás és pulzus mérésére alkalmas, vész esetén (vagy igazából bármikor) pedig a SIM-kártyájába előre betáplált telefonszámot fel is lehet hívni vele. De ez visszafelé is működik: a szolgáltatáshoz tartozó appon vagy egy online felületen a távolból is le lehet kérni az egészségügyi adatokat, fel lehet hívni az órát, és GPS-en keresztül térképen is lehet követni, merre jár az okosórát viselő személy.

Hogy mik a kezdeti buktatók, miben szorul még javításra a szolgáltatás, és mennyibe fáj a nagyi egészségének monitorozása, videónkból kiderül:...

"LASSAN VÉGVESZÉLYBE KERÜL AZ EGÉSZ ISKOLARENDSZER"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2019.09.03.


Sok a pályaelhagyó, nem vonzó a szakma, így már nem is a legrátermettebbek lesznek pedagógusok, ami tetézi majd a bajokat – figyelmeztet Hauser Zoltán, az egri Eszterházy Egyetem volt rektora.

Egy tavalyi, átfogó nemzetközi felmérés szerint az eredményes oktatási rendszerrel rendelkező országokban a pedagógus hivatás a legelismertebb szakmák egyike. Magyarországon viszont rengeteg a pályaelhagyó, sokan már a képzésen lemorzsolódnak.

Valóban, mindennek pedig egyenes következménye az, hogy erősen kontraszelektált a pedagógusképzés, ha úgy tetszik, a képességeket, a motivációt és a tudást illetően nem kevés Bice-bóca van a rendszerben. Sokan tanulási nehézségekkel, gyenge bizonyítvánnyal kerülnek be a pedagógusképzésbe, így esetükben előre tudható, bizonytalan elvárás például az, hogy majd egy vidéki iskolában hátrányos helyzetű gyerekeket zárkóztassanak fel. Ennek pedig drámai következményei lehetnek: ha egy gyerek élete az alsó tagozatban rossz felé indul el, később már rendkívül nehéz javítani rajta. A felső tagozaton pedig a jól teljesítő, tehát a tanár számára kedves gyerek egyre inkább eltakarja az alsóban elvesztett, "problémás" diákot, aki mind hátrébb és hátrébb kerül a padsorokban, mígnem aztán eltűnik szem elől. Nagy baj az is, hogy nem látom, mitől változna meg a helyzet: a következő 10 évben közel 25 ezer olyan pedagógus fog nyugdíjba menni, akiknek zöme még a nyolcvanas években végzett, amikor még komoly teljesítmény, érdem és büszkeség volt bejutni a tanárképzésbe. Ők tehetségesek voltak és a mai napig elkötelezettek. Persze pozitív kivétel is sok van, de helyüket jobbára olyanok veszik, vehetik át, akik előtt már jóval lejjebb tették a sorompót, s nem is átugrani, csak átlépni kell azt.

Hová vezet ez?

Adatokra és tendenciákra alapozott elemzés után kijelenthető: lassan végveszélybe kerül maga az egész iskolarendszer. Ami már csak azért is óriási baj, mert hiába fejlődik látványosan technológiai szempontból az ország, ha közben lassan megfeledkeznek magáról az emberről. A jó iskolát, a jó egészségügyet, a kellemes kulturális közeget az emberek csinálják: de arrafelé haladunk, hogy mindehhez nem lesz – vagy már most sincs – elég jól képzett ember. Ráadásul aki van, az meg fásult, fáradt, beletörődött.

A kormány sikerpropagandája arról szól, hogy egyre több gyerek kap ingyenétkezést és ingyen tankönyvet a gondoskodó államtól. Ez kevés?

Azt látnám igazán vívmánynak, ha az erre fordítandó összeg távlatosan fokozatosan csökkenne! Ha egy gyereket az államnak kell etetni és tankönyvvel ellátni, ez azt is jelentheti, hogy a szülei nem képesek előteremteni azokat a javakat, amelyekből ezt a költséget fedezni tudják. Az ország leszakadó felében lévő, komplex programmal fejlesztendő térségekben ráadásul halmozottan súlyos a helyzet. Egy minőségében és létszámában is egyre gyengülő iskola, alacsonyabb tudású diákokat enged ki, akik emiatt a munkaerőpiacon is kontraproduktívvá válnak. Ahhoz, hogy ezen változtassunk, a tanítóképzés fejlesztése megkerülhetetlen kérdés, e szakma rangjának visszaállítása távlatos cél lehet. Közel száz év minden tapasztalatát felhasználva mérlegelni kellene a klebelsbergi tanárképzési törvény húsz évig eredményesen működő koncepcióját: ennek lényegi eleme volt, hogy a tanárképzés minőségéért az erős pozícióval rendelkező tanárképző központ volt meghatározóan felelős...

NEM, A KORMÁNYNAK NEM FELADATA AZ EGYHÁZAK KÖZPÉNZEN TÖRTÉNŐ FELHÍZLALÁSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.09.02.


Noha Magyarországon ma már egyre kevesebb ember vallásos és gyakorolja is a hitét, a kormány mégis iszonyatosan kitömi az egyházakat. Orbán Viktor, aki egykor nem hogy vallásos nem volt, hanem még viccet is csinált az egyházból, ma úgy viselkedik, mint aki személyesen találkozott istennel. Rájött ugyanis, hogy az egyházi vezetőkkel megoszthatja az ország feletti hatalmat, ami mindkét fél számára kifizetődő lehet. Több száz milliárd forint közpénzzel tömték és tömik ki a mai napig a hazai keresztény egyházakat, amiért cserébe isten házában Orbán neve is elég gyakran elhangzik. A választások előtt a híveket birkanyájként terelik a nemzeti oldal irányába és azzal sincs gond, ha egy fideszes polgármester épp egy templom bejáratában – nem amellett, konkrétan annak bejáratában – gyűjt aláírásokat a választásokhoz.

Nem véletlen tehát az, hogy egyre többen távolodnak el már idehaza is az egyházaktól, amelyek nagyrésze cinkosa a hatalomnak. Gond nélkül asszisztálnak ugyanis az ország kirablásához, az oktatási rendszer tönkretételéhez és a menekültek bűnözőkként való beállításához. Ma már csak igen ritkán találkozni olyan egyházi vezetővel, akinek van bátorsága és gerince elhatárolódni a hatalomtól. Sokkal inkább kifizetődő ugyanis, ha némák maradnak akkor, amikor szükség lenne a szavukra. Orbán pedig jutalmazza a hűséget, ezt már sokszor bizonyította...

ORBÁN LEHET A BREXIT KULCSFIGURÁJA? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.09.03. 


A The Times közlésére hivatkozva a Süddeutsche Zeitung tudósítója azt írja: előfordulhat, hogy Boris Johnsonék az Európai Unió oldaláról fúrnák meg a Brexit október 31-i dátumának elhalasztását, és felvetődött, hogy Orbán Viktort kérjék meg: szavazzon nemmel a további haladékra. Az EUObserver véleménycikke arról szól, hogy Ursula von der Leyen a Magyarországhoz hasonlóan demokráciadeficites Bulgáriával szemben is megértő. Kárpáti János lapszemléje.


Brexit: versenyfutás az idővel

Nem túlzottan meglepő, hogy a nemzetközi médiát megint csak a Brexit kérdése foglalkoztatja leginkább, hiszen azok, akik el akarják kerülni, hogy az Egyesült Királyság Brüsszellel kötött megállapodás nélkül, rendezetlen módon csak úgy kizuhanjon az Európai Unióból, versenyt futnak az idővel. Boris Johnson miniszterelnök, aki október 31-ikével mindenáron meg akarja szüntetni hazája EU-tagságát, rávette a királynőt arra, hogy napokon belül több mint egy hónapra rekesszék be a törvényhozás ülésezését. Így felettébb kétséges, hogy lesz-e idő megtárgyalni és elfogadtatni azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná a megállapodás nélküli kilépést, és egyben az október végi céldátum elhalasztásáról is szólna. Ezt a tervezetet talán már ma hivatalosan be is terjesztik, hiszen sürget az idő. Elvben van annyi konzervatív képviselő is, aki a nevét adná ehhez, de Johnson keze tele van ütőkártyákkal – derül ki a sajtóelemzésekből. Tegnap a BBC nyomán futótűzként terjedt el a hír, hogy a miniszterelnök – bár azt hangoztatja, hogy nem akar előre hozott választásokat – erősen fontolgatja, hogy végső megoldásként mégis az urnához szólítandó állampolgároktól kérne mindennél erősebb felhatalmazást az általa kitűzött cél elnyeréséhez. De ez csak a végső megoldás, addig számos dolgot lehet tenni. Miként a Süddeutsche Zeitung című müncheni lap londoni tudósítója, Cathrin Kahlweit írja, a Johnson-párti tory képviselők igyekeznének például a végtelenségig elhúzni a törvénytervezetről folytatandó vitát. A jól ismert parlamenti obstrukció módszerét alkalmazva sorra szólalnának fel egymás után, és maratoni szónoklatokkal tennék lehetetlenné a vita lezárását, a tervezet szavazásra bocsátását. Ha ki tudják húzni a parlamenti ülésezés jövő heti felfüggesztéséig, akkor nyert ügyük van. A bajor lap azt is a valós eshetőségek közt említi, hogy felkérnék az uralkodót, ne adja királynői áldását a jogszabályra, ha azt esetleg mégis elfogadták volna. De a tekintélyes – és mindig kiválóan értesült - londoni The Times nyomán a Süddeutsche azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Johnsonék mintegy hátulról, az unió oldaláról fúrják meg az október 31-ikei kilépési dátum elhalasztását. Ebbe a halasztásba ugyanis az összes EU-tagállamnak bele kell egyeznie. Itt jön be a képbe kis hazánk, ugyanis – ismétlem, a The Times közlésére hivatkozva - Cathrin Kahlweit tudni véli, hogy felmerült, meg lehetne kérni például Orbán Viktort arra, hogy ugyan mondana nemet az október végi határidő meghosszabbítására. Ez az opció mintegy aprópénzre váltja azokat a korábbi médiaelmélkedéseket, amelyek szerint Boris Johnson színre lépésével újabb jelentős alakkal bővült az európai populista, sőt illiberális vezetők listája. Ennyit a Brexitről...

ITT OLVASHATÓ

EGYRE TÖBBEN MENNÉNEK KÜLFÖLDRE A SZEGEDI ZSENIOSZTÁLYBÓL

INDEX
Szerző: MOLNÁR RÉKA
2019.09.03.


Kicsivel több mint két éve végzett a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium zseniosztálya, ahol az érettségi bizonyítványok közel mindegyike ötös lett. Utánajártunk, mi történhetett azóta az akkori közösséggel: van, aki külföldre ment, akad olyan, aki dolgozik és mellesleg írtak egy tankönyvet is.

2017-ben számoltunk be a szegedi Radnóti 12.M osztályának sikeréről: a 146 érettségiből csak 3 négyes született, a többi mind ötös lett, ezzel az osztály új rekorddal, pontosabban 4,98-as átlaggal végezte el a gimnáziumot. Ekkor az osztályfőnökük, Schultz János azt mondta, az eredmény szerinte nem szenzáció, az viszont igen, hogy egy olyan összetartó közösség alakult akkor ki, akik még az érettségit követően is együtt mentek el kirándulni.

Ez az összetartás az, ami megmaradt évek után is az osztálytársak között. Azóta is tartják egymással a kapcsolatot, találkozgatnak, ráadásul az osztály egyik tagja, Szajbély Zsigmond szerint rendszeresen:

"Osztálytalálkozókat általában kb. 3 havonta szoktunk tartani. Egyet augusztus végén, egyet decemberben (karácsony előtt), egyet áprilisban, egyet pedig július elején. Emellett persze kisebb csoportokban sokkal gyakrabban találkozunk, illetve volt, amikor csoportosan látogattuk meg a regisztrációs héten a külföldön tanuló osztálytársakat."

A tavalyi nyár augusztusi találkozása egyébként az eddigieknél is különlegesebb alkalom volt, hiszen

- A Radnóti M-es osztályai, így a zseniosztály is négyéves képzés helyett hat plusz hatos gimnáziumba járt (azaz 6 évet töltött általánosban, hatot pedig gimnáziumban), de mivel hatosztályos speciális tagozatra írt tankönyvük nem volt, ezért az osztály úgy döntött anno, hogy az órai jegyzetek alapján írnak egy spec matekos tankönyvet az osztályfőnöküknek ajándékba;
- 2016 decemberében el is kezdtek foglalkozni a tankönyvvel, amiről kiderült, hogy annyira mégsem olyan könnyű egy ekkora volumenű dolgot összeállítani;
- És habár jócskán csúszott a projekt, az osztály nem adta fel: 2018-ban tábort rendeztek és be is fejezték a 7-8. osztályos anyagokat tartalmazó, összesen 468 oldalas tankönyvet. Beköttették, átadták az osztályfőnöknek, a későbbi évfolyamok jegyzeteinek begépeléséig pedig bár eljutottak, az a projekt idén már nem folytatódott...

SZEPTEMBER 13.

168 ÓRA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.09.02.


Augusztus utolsó napján a középiskolás diákok maroknyi csoportja próbálta a nagyvilág tudtára adni, hogy érzik, a hatalom az ő lehetőségeiket, esélyeiket lopja el, amikor az oktatást az állam szolgálatába állítja. A Kossuth téren nem voltak elegen ahhoz, hogy jelenlétükkel aggodalmat keltsenek azokban, akik hitbizományként kezelik a tudáshoz való hozzáférés jogát. A Kossuth téren nem voltak annyian, hogy fellobbanjon a remény legkisebb lángja, lesz még tavasz, lesz még tanszabadság ebben az országban. Mégis, jó volt ott lenni, mert végre fiatalok, mondhatni gyermekek mondták ki bájos őszinteséggel, nem kérnek a kormányzat tantervi és tankönyvi diktatúrájából, hasznos, alkalmazható ismeretekre szeretnének szert tenni az iskolában. Nem csak önmagukért, hanem az utánuk jövőkért is szót emeltek. Nem csak önmagukért, tanáraikért is szót emeltek. A diákok az ország sorsáért emelték fel hangjukat. Azzal zárták összejövetelüket a szervezők, hogy szeptember 13-án nem mennek iskolába, „sztrájkolnak” a szülői jogokért, a tanulói jogokért, a szabad oktatásért, a túlterhelt tanáraikért.

A téren megjelent diákok igazi bátorságról tettek tanúbizonyságot. Nem törődtek az intő példákkal, amikor az igazgató megtorolta a bátor véleménynyilvánítást. Nem mérlegelték annak lehetőségét, hogy távollétüket igazolatlan mulasztásként regisztrálják az iskolában. Nem mérlegelték annak lehetőségét sem, hogy a tanköteles tanulót az utcán fülön csípheti a rendőr, és az igazgató elé vezetheti.

Léptek, mert tudták, itt a cselekvés pillanata...


ITT OLVASHATÓ

BEJELEZTEK A RETTEGETT VÁLSÁGMUTATÓK: KÉSZÜLHETÜNK AZ ÖSSZEOMLÁSRA

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2019.09.03.

Egyre több jel utal arra, hogy válság közeleg: sorra bejeleznek az úgynevezett válságindikátorok, összességében egyre nagyobb a kockázata a globális gazdasági visszaesésnek. A CNBC gyűjtése alapján megmutatjuk, milyen jelek miatt tarthatunk globális recessziótól:...

ÜGYNÖKÖK PÖRGETIK A LAKÁSHITELEZÉST - NEM ÉRDEKLI A FIX KAMAT A LEGRIZIKÓSABB ADÓSOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.09.03.Ismét élénkül a válság előtti időszakot jellemző közvetítői értékesítés – állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a banki vezetőkkel beszélgetve. Már a lakáshitelek 30–50 százalékára a közvetítők beszélik rá az ügyfeleket. A gyorsan változó kamatozású hitelek fixre váltásának kampánya eddig nem sok eredménnyel járt.

Számos olvasónk jelezte, hogy a devizahitelezés dandárjában ügynökök beszélték rá a hitelfelvételre. Szinte teljes közösségek is akadtak, ahol egy-egy nagyon meggyőző közvetítő a megfogalmazás szerint „sikeresen bepalizta” az ottani lakókat. Úgy tűnik, mintha ismét felbukkant volna ez a jelenség, a „keresztértékesítés” (több hitel felvétele) terjedésével együtt. Az MNB hitelezési folyamatokról készített friss elemzésében leírta, hogy a banki hitelezési vezetők szerint „a válság előtti időszakot jellemző közvetítői értékesítés ismét élénkülni látszik”. Az új jelzáloghitelek 30–50 százalékát már a közvetítők hozzák.

A bankok és az MNB is nem győzik hangsúlyozni, hogy a most felvett lakáshitelek sokkal biztonságosabbak. Az adósok többsége Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelt vesz fel, jellemzően 5 és 10 éves kamatperiódussal. Arra azért szerintünk érdemes gondolni, hogy ha a gazdasági klíma rosszabbra fordult, akkor nem feltétlenül számíthat mindenki a mostani jövedelmére. Hiába nem emelkedik tehát a törlesztő (a második negyedévben már a felvett lakáshitelek 27 százalékát a teljes futamidőre fixálták az adósok), ha az azt biztosító kereset hibádzik..
.


ITT OLVASHATÓ

KÜLFÖLDÖN ELVESZÍTED ÉS ÚJRA MEGTALÁLOD ÖNMAGAD

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Lise
2019.09.03.


Mi történik, amikor túl sokat lógsz külföldön a honfitársaiddal vagy más határátkelőkkel? Képes leszel beilleszkedni? Egyáltalán: szükséges a beilleszkedés? Mi a helyzet ellenkező esetben, ha túl sokat vagy együtt a helyiekkel? Elfelejted, honnan jöttél? Levetkőzöd a régi szokásaid? Egyáltalán: elveszíted önmagad külföldön, új életet kezdve?

A kérdések sorát még csak nem is én tettem fel, hanem a holland Lise, aki meglehetősen szokatlan országot választott határátkelése célpontjául (és ezért gondoltam, hogy érdekes lehet itt, a Határátkelőn is): Macedóniát.

Mint oly sokakat, őt is a szíve (azaz egy szerelem) húzta nyugatról keletre, ahol érdekes tapasztalatokat szerzett és most elsősorban nem is a mindennapokra gondolok. Lássuk, milyeneket!


„Egy dolog biztos, a határátkelők másként gondolkodnak, mint az otthon maradottak. Ezért találkoztam a világ minden tájáról emberekkel itt, Szkopjéban. Egymásra találunk, mert van bennünk valami közös. Valami olyan, amit az otthon maradt családtagjaink és barátaink nem értenek.

Szeretünk beszélgetni az itteni életünkről, mi történik az országban, a különbségekről és arról, mit keresünk itt. Emellett rendkívül nyitottak vagyunk, tök idegeneket meghívunk egy kávéra vagy sörre és segítünk, ahogy tudunk.

A magam részéről próbálok a lehető legjobban vagy a szerintem kívánatos mértékben beilleszkedni. Szeretném hinni, hogy nem veszítettem el magam a folyamatban, sőt, sokkal inkább önmagam lettem. De hát nem mindenki ezt szeretné gondolni?

Én ma sokkal biztosabb vagyok az életemet érintő dolgokban, mint korábban. Tudom, kik a barátaim, akik mindig mögöttem állnak, még akkor is, ha akár egy éve nem beszéltünk.

Jó döntés volt Macedóniába költözni, bár abban már nem vagyok biztos, hogy hosszú távon itt akarok maradni. És persze tudom, hogy megtaláltam azt az embert, akivel az egész életem le akarom élni...

A VESZÉLYES SALVINI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAGYAR PÉTER
2019.08.30.


Giuseppe Conte bábminiszterelnök volt, akit tizennégy hónapi hivatali ideje alatt kétfelé rángatott két helyettese, a valódi döntéshozók, Matteo Salvini (Liga, vagyis olaszul Lega) és Luigi Di Maio (Öt Csillag Mozgalom, M5S), miközben ők ketten egyre kevésbé értettek egyet bármiben is. Lemondása napján azonban a kormányfő felnőtt a feladathoz. Kíméletlen vádbeszédben olvasta Salvini fejére minden bűnét: politikai ambíciói érdekében feláldozza az országot azzal, hogy kormányválságot robbant ki, amikor pedig az uniós hiánycéloknak megfelelő költségvetést kellene összeállítani; hogy az unión belül elszigeteli, margóra szorítja Olaszországot a „brüsszeli bürokrácia” elleni állandó kampányával; hogy az oroszokkal tárgyal pénzügyi támogatásról; hogy a migránsveszélyt felnagyítva és politikai haszonszerzésre használva megtéveszti az olaszokat. Még azt is, hogy demagóg módon használja a vallási jelképeket, amikor rózsafüzért lengetve kelt hangulatot kampánygyűlésein.
*
A nyugat-európai sajtó már egy ideje állítja, hogy Salvini Európa legveszedelmesebb embere, aki akár romba döntheti az egész európai építményt – erre Orbán a maga gyengécske hátországával, az uniós össztermék 0,8 százalékát előállító Magyarországgal soha nem lenne képes. Most az olasz miniszterelnök fogalmazta meg ugyanezt. Salvini veszélyes, mert teljhatalomra tör. Nem kertelve, nem körülírva, hanem egyenesen kimondva: „Arra kérem az olaszokat, ha úgy látják, ruházzanak fel teljhatalommal, hogy végre megvalósíthassuk, amit ígértünk, megszabadulva a partnerek állandó gáncsoskodásától, a hátráltatástól… Aki Salvinire szavaz, tudja, mit választ.” Ezt a Liga vezére Pescarában jelentette ki párthívei gyűlésén, egy nappal a saját kormánya ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány előterjesztése előtt. Ilyenre eddig még nem volt példa. Úgy érezte, eljött az ő ideje: a májusi európai parlamenti választáson pártja 34,3 százalékot kapott, a közvélemény-kutatások azóta 36–38 százalékra is mérték, míg az állandó kerékkötő koalíciós partner, az M5S összeomlott. A Liga egyértelműen az ország vezető politikai erejévé nőtt...


MEGELŐZHETŐK LENNÉNEK, EHELYETT ELFORDÍTOTT FEJJEL TŰRJÜK A SOROZATOS CSALÁDON BELÜLI GYILKOSSÁGOKAT

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2019.09.03.


... a szakirodalomból biztosan tudjuk, hogy az ilyen gyilkosságok szinte soha nem előzmények nélkül történnek:

a gyilkosságot általában felismerhető viselkedésmintázatok előzik meg, ahogy az a zöldlomb utcai és a kőbányai gyilkosságok esetében is történt.
Előbbinél egyes hírforrások szerint a férfi egyre agresszívebben viselkedett az élettársával, néhány nappal a gyilkosság előtt pedig azért hívta ki a nő a rendőröket, mert a férfi elvette tőle a lakáskulcsait. Utóbbinál pedig a gyanúsított a volt barátnőjével történő szakítást követően fenyegető üzeneteket küldött neki, a nő még a zárát is lecserélte, hogy a férfi ne tudjon bejutni a lakásba.

Ezek az esetek megelőzhetőek lennének. A megelőzéshez azonban nemcsak a társadalomban kellene célzottan tudatosítani, mi számít már bántalmazásnak, mi elfogadható egy kapcsolatban és mi nem (ebben például a sajtónak is szerepe van, hányszor figyelmeztettek már jogvédő szervezetek arra, mennyire káros, ha újságírók olyan kifejezéseket használnak ilyen hírekről szóló cikkekben, mint a „szerelemféltés”, mégis újra és újra előfordul), hanem a törvénykezésben és a rendőrség felkészítésében is változtatásokra lenne szükség.

Magyarországon hetente legalább egy nő meghal a családon belüli erőszak következtében – szól a gyakran hangoztatott statisztika. Lenne rá mód, lenne rá lehetőség, hogy ez ne legyen így.
Amíg azonban a kormány álláspontja az, hogy csak a „migránsok” jelentenek veszélyt a magyar nőkre, és hogy a családon belüli és a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó isztambuli egyezmény ratifikálása azért nem kerül napirendre, mert például szó van benne a társadalmi nemekről, addig ez a statisztika valószínűleg csak romlani fog.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

Segélyvonal bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06-80-505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

VISSZATÉR A CSATATÉR TARLÓSSAL, BOTKÁVAL, EGY OLIMPIAI BAJNOKKAL ÉS A VÁROSSAL, AHOL ELBUKOTT A FIDESZ

24.HU / CSATATÉR
Szerző: BITA DÁNIEL
2019.09.03.


Újra itt van a 24.hu választási sorozata: Budapestre, Szegedre, Pécsre, Szombathelyre és más izgalmas vidéki helyszínekre figyelünk az önkormányzati választásig.

2017 decemberében indult el a 24.hu választási cikksorozata, a Csatatér. Az áprilisi országgyűlési választásig öt egyéni választókerületre figyeltünk kiemelten, cikkek, riportok, interjúk, videók sorát szállítottuk Miskolcról, Gyöngyös, Szigetvár és Nagykanizsa környékéről, valamint a budapesti belvárosból. (A sorozat összes cikke megtalálható itt.) A célunk az volt, hogy az öt körzet történéseit nyomon követve mutassuk be a helyi és az országos problémákat, az ott élőket, a jelölteket és mondanivalójukat, a kampány főbb témáit és eseményeit. Olyan választókerületeket kerestünk, ahol – a végül bekövetkezőnél szorosabb országos eredmény esetén – nem lefutott a választás, de amelyek ezen felül is érdekesek valamiért, és együtt jól leképezik Magyarországot. Jártunk az Avason és a Mátrai Erőműben, megnéztük, mi vár a betegekre Baranyában, az ország egyik legszegényebb vidékén kerestük a Fidesz népszerűségének okait, üldöztünk kamupárti jelölteket, interjúztunk a jelenlegi kormányszóvivővel (mint utóbb kiderült, a Fidesz-KDNP kevés vesztes egyéni jelöltjeinek egyikével), és a Republikon Intézet segítségével igyekeztünk a politikai erőviszonyokat előrejelezni mind az öt körzetben.

Az október 13-ai önkormányzati választás előtt pedig most újra jön a Csatatér.

A cél hasonló: az ország különböző szegleteiben található városok politikai versenyén és helyi ügyein keresztül jobban megismerni az országot...

VEZET AZ UNIÓS CSALÁSI STATISZTIKÁKBAN MAGYARORSZÁG

EUROLOGUS BLOG
Szerző: EUROLOGUS
2019.09.03.


A 2014-18 közti uniós támogatások majdnem négy százalékát visszafizettetné Magyarországgal az OLAF. Az ügynökség tavaly hazánkban vizsgálódott a legtöbbet, de a figyelmeztetések ellenére 20 ügyben továbbra sem indítottak eljárást a magyar hatóságok.

Magyarországon végezte el a legtöbb vizsgálatot az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2018-ban – derült ki a szervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből. Az uniós költségvetési csalások felderítésével foglalkozó testület tavaly
- 9 nyomozást zárt le Magyarországon,
- míg Görögországban és Lengyelországban 8-8-at,
- Romániában, Bulgáriában, Csehországban és Olaszországban pedig országonként 4-et.

Az unió pénzügyi érdekeit védő szervezet a magyarországi vizsgálatok négyötödében állapított meg szabálytalanságot, és tett ajánlást a nemzeti hatóságok felé. Ehhez képest Görögországban a nyomozások háromnegyede, Lengyelországban kicsivel több, mint egyharmada, a többi említett országban pedig a fele tárt fel visszaélést az EU-s forrásokkal.

Az uniós államokban, tagjelölt országokban és egyéb partnerországokban tavaly összesen 86 vizsgálatot fejeztek be az OLAF emberei, és 414 egyéb ügyben még mindig folyik a nyomozás. Érthető okokból nem árulták el, hol dolgoznak, de azt például tudni lehet, hogy a legtöbb munkát az európai strukturális és beruházási alapok körüli visszaélések adják az ügynökségnek – vagyis éppen azok az uniós fejlesztési támogatások, amelyekből Magyarországon is finanszírozzák a nagy projekteket.

Visszakérik a pénzt

A jelentés említ egy olyan magyarországi esetet, amelyben két, egymáshoz igen közel álló cég kapott összesen 12 millió eurós (mai árfolyamon számolva 4 milliárd forintos) támogatást szélessávú hálózat fejlesztésére két különböző projektben. A kivitelezéssel pontosan ugyanazt az alvállalkozót bízták meg, aki aztán tovább osztotta a munkát. A további négy alvállalkozói szintet kiépítő bonyolult hálózat lényege az volt a jelentés szerint, hogy egy másik uniós államban bejegyzett cég bevonásával visszacsorgassanak 4,9 millió eurót (körülbelül 1,6 milliárd forintot) az egyik eredeti nyerteshez. Az OLAF arra kérte a magyar hatóságokat, hogy indítsanak eljárást az ügyben, és javasolta az Európai Bizottságnak, hogy téríttesse meg Magyarországgal a mintegy 3,6 millió eurós (1,2 milliárd forint) kárt.

A MAGYARORSZÁGI VISSZAÉLÉSEK SÚLYOSSÁGÁRA UTAL AZ IS, HOGY 2014 ÉS 2018 KÖZÖTT A FEJLESZTÉSI TÁMOGATÁSOK 3,84 SZÁZALÉKÁNAK A VISSZAFIZETÉSÉT TANÁCSOLATA AZ OLAF.


Az uniós átlag mindössze 0,45 százalék. A sokat emlegetett Romániában és Görögországban is 0,40, illetve 0,31 százaléknyi visszatérítést javasoltak, Lengyelországban pedig mindössze 0,12 százalékot. Bár ez nem jelenti azt, hogy a tagországoknak végül vissza is kell utalnia a támogatásokat, minden azon múlik, hogy az Európai Bizottság és a hatóságok hogyan működnek együtt a későbbi eljárás során...

KIDERÜLT PALKOVICS ÚJ TERVE: EZ LEHET A SORSA A CORVINUSNAK, A SEMMELWEISNEK ÉS A BME-NEK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.09.02.


A nagy budapesti egyetemek összevonása helyett a hvg.hu információi szerint akadémiai kutatóintézetekkel terelné őket közös ernyőszervezetbe az immár a felsőoktatás felett is diszponáló innovációs és technológiai miniszter. A még kiformálás előtt álló jogi megoldással évtizedes gordiuszi csomót vághat át az ötletgazda, Palkovics László: nem kell éveket várni, gyakorlatilag egyik napról a másikra kerülhetnek feljebb a nemzetközi felsőoktatási rangsorokban az eddig a hátsó szekcióban jegyzett intézmények.

Nem egyetlen monstre „szuperegyetemmé” gyúrná-olvasztaná össze, hanem egy ma még nem létező jogi formába: úgynevezett egyetemi társulásokba terelne a kormány a hvg.hu információ több nagy, hazai egyetemet.

A 24.hu hétfő reggel, egyetemi forrásokra hivatkozva írt arról, hogy a felsőoktatást szeptember 1-jével átvevő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az új portfólió birtokában Orbán Viktor egyik régi nagy tervét leporolva, a University of London mintájára egyetlen intézménybe vonná össze a három nagy budapesti egyetemet: az ELTE-t, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) és a Semmelweis Egyetemet. Az összevonás legfőbb motivációja az egyetemi találgatások szerint, hogy a kormány így érje el régi – eddig teljesületlen – célját, hogy a magyar felsőoktatás teljesítménye láthatóvá váljon a nemzetközi piacon, és legalább egy egyetem felküzdje magát a kétszáz legjobb intézmény közé.

Bár a motiváció hasonló, a megvalósítás a hvg.hu információi szerint kicsit másként nézne ki: összevonás helyett önálló jogi személyiségként rendelné egymás mellé, egy intézményi ernyő alá az egyetemeket, plusz a tudományterületeikhez passzoló akadémiai kutatóintézeteket...

MEGVILÁGOSODÁS A NÉGYESHATOSON: A VÁGÁNYFELÚJÍTÁS MÉLYEBB ÉRTELME

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.09.02.


Két és fél hónapig tartott a régió legforgalmasabb villamosvonalának menetrendszerinti javítása. Idén is volt minden, amit az elmúlt években megszokhattunk: a legnagyobb hőségben megállót kereső tömegek, zavartan toporgó turisták, dugóban álldogáló vagy éppen 40 fokos pótlóbuszok, filmbe illő forgalmi káosz és áramütéssel ösztökélt villamosvezetők.

Az érintett szakaszokon „többségében 2010 előtt – van, ahol közel 20 éve – végeztek utoljára nagyfelújítást, ezért idén nyáron a korábbinál korszerűbb, könnyebben karbantartható vágányokra cserélték a nagy terhelésű járművek sűrű követése miatt elhasználódott sínpályát” - olvassa a budapesti, és nem érti, hogy akkor mi végre volt az elmúlt évek kínja, a 2009 óta végigszenvedett újabb és újabb lezárások. A BKK közleményének következő mondata után pedig összerándult gyomorral képzeli maga elé azt a poklot, ami jövőre vár rá:

Ennek köszönhetően a jövőben szükséges beavatkozások gyorsabban elvégezhetők lesznek.”

Tavaly is volt magyarázat, idén is van és jövőre is lesz, de reggel alig gondoltam már az egészre, hiszen mától megszűnnek hányattatásaink, és újra teljes vonalon jár a 4-6-os villamos. Ezzel a derűs tudattal sétáltam ki a Krisztina körútra, hogy megvegyem bérletemet. A jegyautomata sötét képernyője egykedvűen meredt rám...

ELSORVASZTOTTÁK AZ ÁLLAMI ISKOLÁKAT, HOGY EGYHÁZI KÉZBE ADJÁK ŐKET - A CÉL AZ IDEOLÓGIAI AGYMOSÁS, HOGY ENGEDELMES, ELBUTÍTOTT ALATTVALÓKAT NEVELJENEK EGY FASISZTA RENDSZERNEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.02.


Vajon ki emlékszik még a dabasi iskolabotrányra, amikor a helyi katolikus pap be akarta kebelezni az általános iskolát, de a szülők tiltakozása miatt két részre szakadt az iskola. A horthysta kultúrharc azonnal elindult a rendszerváltás után. A demokratikus jogállam elleni támadás a vallás és a kereszténység álcájában lendült támadásba: ez állt a médiaháború mögött és az oktatás is a kultúrharc terepe lett. Az már történelmi hagyomány, hogy a katolikus egyház az oktatási intézmények és az egészségügy megszállása révén próbálja az egyház és az állam összefonódását erősíteni és a társadalmat leuralni. A református és más protestáns egyházak pedig az állami pénzek reményében beálltak az “anyaszentegyház” mögé és szedegetik a katolikusok után leeső gabonaszemeket.

A vallási ideológiai antiliberális, fasiszta állam ideája 2010 után valósulhatott meg, amikor az államot elfoglaló orbáni bűnszervezet a keresztényfasizmus ideológiájával száml Magyarországon a demokratikus jogállamot, a külső látszat megtartásával. Éppen úgy, ahogy a niceiai zsinat után a magát ortodoxnak nevező irányzat elfoglalta és kisajátította a keresztény nevet, a külső vázat megtartva, de annak lényegétől megfosztva. Ennek részeként az Orbán-rezsim minimálisra csökkentette a világnézetileg semleges iskolák számát, mégpedig a korábbiaktól eltérő módszerrel: nem a szülők szabad választására bízták az iskolák sorsát, hanem egyszerűen kiéheztették a világnézetileg semleges, szabad állami oktatást, amelynek megérzését és fenntartását a választáson rájuk bízott a magyar nép, és egyetlen menekülési útvonalat adott a működésképtelenség határára sodort iskoláknak, ha egyházi iskolává alakulnak vagy beolvadnak valamelyik egyházi oktatási intézménybe. Egyházi iskolaként pedig már biztosított volt a működés, az állam pénze által.

Szó szerint egy puccs történt, méghozzá a magyar társadalom ellen elkövetett merénylet. A magyar emberek pénzén kényszerítették bele a magyar emberek gyerekeit az egyházi fenntartású iskolákba, amelyeket a magyar állam finanszíroz, felszámolva és megszüntetve nemcsak a szabad választás, hanem a világnézetileg semleges oktatás lehetőségét. A magyar emberek pénzén kötelező agymosás alá rendelték a magyar gyerekeket, ahol észrevétlenül adagolják nekik a mérget, a történelemhamisítást, az ideológiai beprogramozást, amelynek során az új generációkat az egyház és az állam összefonódására tanítanak, mintha az nem egy aberrált, a történelem által bizonyítottan gonosz, sötét, gyilkos rendszer alapja lenne, hanem a világ normális működésének rendje. Megerőszakolják a gyerekek lelkét az egyházi iskolák ideológiai tanításával, elbutítják őket a szüleik pénzén, és engedelmes alattvalókat, gyűlölködő nacionalistákat és fasisztákat nevelnek Orbán rendszerének...

„EZEN A GRUNDON NEM GYŰLÖLKÖDNI, HANEM ÖSSZEFOGNI KELLENE!”


HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.09.02.


„Engedélyt eddig sem adtam, s ezután sem fogok adni, hogy tüntetéseken használják a ’Mi vagyunk a Grund!’ dalomat, de fenntartom magamnak a jogot, hogy az elveim mentén ott játsszam el, ahol akarom” – mondta Dés László, akit azután kerestünk meg, hogy a Vígszínház Pál utcai fiúk előadásának egyik főszereplője, Vecsei H. Miklós Facebook-posztban határolódott el attól, hogy politikai kampányrendezvényeken használják a dalt. Dés László eljátszotta Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt hétvégi kampányindítóján. Mint mondja: „abban az értelemben játszom mindig el, hogy pártállástól függetlenül mindenki átérezze: nem tudunk ettől a grundtól elmenekülni, itt nekünk nem széthúzni és gyűlölködni kellene, hanem összefogni és megvédeni a grundunkat”. Vecsei utóbb törölte a posztját.

„Mindenféle pártállástól függetlenül, mélyen elhatárolódom attól, hogy ma a ’Mi vagyunk a Grund!’ szól politikai kampányrendezvényeken. Én nem látok ma Magyarországon olyan pártot, aki képviselni tudná/akarná ennek az üzenetét. Rég voltam ilyen szomorú… Arra kérek mindenkit, hogy ne azonosítsa ezt azzal, amiért mi már 240 előadáson keresztül a lelkünket és a barátságunkat adtuk, még akkor sem, ha maguk a szerzők ítélik úgy, hogy helye van ezeken a rendezvényeken

– írta (a 24.hu által kiszúrt) Facebook-posztjában a színész, aki utóbb egy kommentre adott válaszában arra is kitért, hogy „Nagyon jó barátomnak tartom Dést, csak ebben most nem értünk egyet. Én elszomorodtam és megvezetve érzem magamat egy ügyben.”...

SZÁNALMAS, NEVETSÉGES, MEGALÁZÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.09.02.


A kormány, vagyis a Fidesz megkezdte a szavazatvásárlásnak is tekinthető rezsiutalványok postai kézbesítését. A rezsicsökkentés országában, a megemelt nyugdíjak paradicsomában 9000 forinttal kenyerezik le az idős szavazókat. Hogy mégis miből telik erre a 24 milliárd forintra? Nem, nem a gazdasági teljesítménynek köszönhető, sőt, még csak nem is Orbán Viktor illiberalizmusának, hanem minden egyes magyar adófizetőnek. De miért is?

A Fidesz 2013 és 2017 között a magyar háztartásokat átlagosan 70 ezer forinttal károsította meg az indokolatlanul magasan tartott gázárral. (Tóth Bertalan, MSZP)
A politikus által kiperelt adatokból továbbá az is kiderül, hogy már 2013-2014-ben bő 29 milliárd forinttal többet fizetett a lakosság a gázért, mint amennyit a beszerzési ár indokolt volna. Csak ebben a két évben, 2013-2014-ben 11 300 forintot bukott minden háztartás. Ehhez képest a választások előtt 1 hónappal odaszórnak a nyugdíjasok elé 9000 forintot, amiért hálásnak kellene lenni. Elmentek ti a jó büdös francba az alamizsnátokkal...

SZABAD SZEMMEL: MAGYAR MINTÁRA, TEKINTÉLYELVŰ ALAPOKON ÉPÍTENÉK ÁT LENGYELORSZÁGOT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.03.


Süddeutsche Zeitung 

A lengyel polgárjogi biztos szerint minden arra mutat, hogy a budapesti gyors hamarosan befut Varsóba, azaz magyar mintára, tekintélyelvű alapokon építik át Lengyelországot. Adam Bognar, aki országában az utolsó függetlennek számító alkotmányos intézményt vezeti, abból az alkalomból nyilatkozott, hogy az emberi jogok védelméért megkapta az idei német Roland Berger-díjat. (Az elismerést korábban Helmut Kohl is kiérdemelte.) A lengyel szakember úgy látja, hogy a varsói kormány is szalámi taktikával számolja a munkáját ellenőrző testületek függetlenségét, de a lengyelek ezzel együtt még mindig jóval szabadabbak, mint a magyarok. Bizonyos városok és körzetek ugyanis változatlanul erősek és ott labdába tud rúgni az ellenzék. Működik az önálló sajtó és egyelőre nem ért véget az igazságszolgáltatás szuverenitásáért folyó harc sem. De ettől még tény, hogy már nincs bíróság, amely érdemben felülvizsgálhatná a törvényeket. Kormányhű tagok kinevezése folytán visszaesett az Alkotmánybíróság legitimitása, pedig ha a testület működne, egészen más volna a helyzet. Hogy akkor a kormány miért ennyire népszerű mégis, a jogász úgy válaszolt, hogy a gazdaság nő, a hatalom új szociális juttatásokat vezetett be. Ily módon az emberek biztonságban érzik magukat. Azután például éppen a bíróságok hírneve továbbra is kétes a szocialista idők, illetve a túl hosszú átmenet miatt. Közben a kormány tárgyal ugyan az EU-val, de csupán időnyerésre játszik, és nem hajlandó érdemi engedményekre. Szerencsére az Európai Bíróság ítéleteivel szemben nem tud tenni semmit sem. Máskülönben kemény pénzeket kellene fizetnie. És a lengyel vonatkozású döntéseket fel lehet majd használni a magyar, román, bolgár, vagy éppen az olasz kormány elleni eljárásokban. 

Paul Lendvai egy korszak végének tartja az AfD szászországi és brandenburgi előretörését, mert már látszik, hogy közeleg a nagykoalíció vége, miközben jön fel a nacionalista és EU-ellenes Alternatíva, márpedig ez így együtt nyugtalanító kiinduló pontot jelent. Az elemzők joggal írják, hogy a két néppárt utolsó figyelmeztetést kapott, illetve hogy immár befellegzett a belpolitikai stabilitásnak. A jövőben mind inkább a szélsőjobbos, idegenellenes és rasszista erők adják meg a hangot az AfD-n belül. És a keletnémet problémán túlmenően az egész ország úgy hat, mint amely politikailag megbénult, gazdaságilag és kulturálisan pedig megosztott. Merkel még birtokolja a kancellári stallumot, ám a mostani eredmény felerősíti azokat a bírálatokat, amelyek szerint előbbre kell hozni a politikai függő játszma lezárását, azaz már 2021 nyara előtt kell dönteni az új kormányfő személyéről. A szociáldemokraták jó ideje válságban vannak, és kétséges, hogy megmentheti-e őket, ha a tagság akaratának megfelelően felmondják a szövetséget a CDU-CSU-val. A kereszténydemokraták körében egyre kisebb a remény, hogy a párelnök, Kramp-Karrenbauer át tudja állítani a váltókat a Merkel utáni időszakra. Ám az egyértelmű, hogy immár egész német földön nincs egy valamire való, vezetésre alkalmas tömegpárt. Kiszámíthatatlanná válik az unió első számú ereje, amely jövőre átveszi a soros elnökséget.

A portál különösnek tartja, hogy a minap a Bizottság megválasztott elnökének szófiai látogatásakor az újságírók nem tehettek fel kérdéseket von der Leyennek, mint ahogy azt is, hogy a politikus dicsérte a Boriszov-kormány teljesítményét. Állítólag az ő engedélyével vitték ki a mikrofonokat a teremből. Ami pedig a másik témát illeti, feltételezhető, hogy a mivel a bolgár jogállam helyzete igen kényes, ezért a tanácsadók azt javasolták a vendégnek, hogy a gazdasági eredményeket méltassa. Miközben az EU egyetlen más államában nem ennyire alacsony a GDP, a minimálbér és az átlagkereset. A Világbank szerint a lakosság egyötöde a szegénységi szint alatt él. A hatalom igen keveset fordít kutatásra és fejlesztésre, az egyetemisták tudásszintje messze elmarad az uniós átlagtól. Az uniós támogatások aránya igen magas, meghaladja még a magyar szintet is. Vagyis Brüsszel egy tekintélyelvű rendszert finanszíroz, a pénzek jelentős része azonban magánzsebekben köt ki. Az pedig, hogy von der Leyen egyetértésével ezúttal némaságra kényszerítették az újságírókat, akaratlanul is elősegítette, hogy végképp megfojtsák a szabad sajtót Bulgáriában. De úgy tűnik, hogy a politikus szívesen fogad el támogatást olyan államoktól is, ahol pedig kétségtelen a korrupció, miközben az EU-ban kulcskérdéssé vált, hogy sikerül-e fenntartani a jogállamot. Ugyanakkor maradtak a kérdések, így az, hogy mi a jogállamiság ára az EU-ban? Miként tájékozódik a következő bizottsági elnök csapata a tagállamokról? Mennyire tartja fontosnak a politikus az átláthatóságot? Aggódik-e az uniós alapok felhasználása miatt?
...

TOTÁLIS PROPAGANDA – SEMJÉN ZSOLT ÓVODÁSOKAT OKTATOTT A TANÉVNYITÓN ARRÓL, HOGY NÁLUNK NEM LETT MECSET VAGY PLÁZA A TEMPLOMOKBÓL

168 ÓRA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.09.02.


Elképesztő mennyiségű közpénzt fordít a kormány az egyházi oktatásra, ami miatt meg is nőtt az oda járók diákok száma. A kormány igyekszik sikerként beállítani, hogy az állami oktatásból oda menekítik gyermekeiket a szülők.

Nem maradt el idén sem a kormányzati propaganda a tanévnyitó-dömpingen, hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes avatta be az óvodásokat, kisiskolásokat és gimnazistákat a Fidesz-KDNP-világba:

Magyarországon nem zártak be egyetlen templomot sem, nem építették át bevásárlóközponttá vagy mecsetté, szemben Nyugat-Európával

– mondta az MTI tudósítása szerint Semjén Zsolt Kapuváron, a Páli Szent Vince Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda tanévnyitó ünnepségén.

Amennyiben lehántjuk a propagandát, a miniszterelnök-helyettes leghangsúlyosabb mondata mégis az volt, hogy Magyarországon az egyházi fenntartású közoktatási intézmények és a bennük tanuló gyermekek száma is a kétszeresére nőtt 2010-hez képest. Jelenleg Magyarországon 1067 egyházi közoktatási intézmény van, amelyekbe mintegy 220 ezer gyermek jár.

Bár lehet Semjén más látszatot szeretne kelteni, de az egyházi iskolák számának növekedése csak közvetetten az egyházak állami támogatása miatt, sokkal inkább az Orbán-kormány közoktatási területen véghez vitt aránytalan átalakításai miatt öltött ekkora mértéket.
- az egyházi iskolás diákokra négyszer több állami támogatás jut, mint az állami iskolák diákjaira
- nincs kötelező állami tankönyv
- sokkal több lehet a tantervi eltérés
- külön felvételiztethetnek, jobban válogathatnak a diákok között

Az egyházi iskolák tehát sokkal inkább annak köszönhetik népszerűségüket, hogy a fentebbi előnyöket élvezik, mintsem az, hogy a keresztény egyházi oktatás iránti érdeklődés tört volna előre. Árulkodó adat például, hogy a KSH felmérése szerint is elképesztő mértékben csökken a magukat kereszténynek vallók száma.

Míg 2001-ben a lakosság 74,5 százaléka vallotta magát valamelyik keresztény egyház követőjének, ez 2011-re nagyot zuhant, 54,2 százalékra. A 2016-os mikrocenzus során a KSH nem vizsgálta a lakosság vallási eloszlását. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia nem fogadta el a méréseket valós eredményként...

NEMZETI TANÉVNYITÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.09.02.


Becsöngettek. Becsöngettek, és a happy tudósítások buzognak, hogy hétszázezer általános és csaknem félmillió középiskolásnak szorul most össze a gyomra, azt viszont nem tudni, hány tanerő kurvaanyázik. Nem csak, mert véget ért a nyár, s nem azért, mert nem szeret tanítani. Szereti ő azt, csak nem így, nem itt és nem most. Minden más rendben van, következésképp semmi sincs rendben egyáltalán a nyüves életben. Én is szerettem tanítani annak idején, csak ne kellett volna bejárni az iskolába. No de, ez nem móka, s pláne nem kacagás, iramoljunk tovább tehát.

Kásler miniszter voltaképp hazatért tegnap Sárvárra megtartani azt a nyüves tanévnyitót, amely nemzeti tanévnyitó volt. Már a névért is büntetni kellene, ha a szó – úgymint nemzeti – nem veszítette volna el az összes szótári jelentését, és vált belőle alaktalan paca, elfolyó narancssárga trutyi. Kásler miniszter nem úgy tért vissza ide, mint jóságos nagyapóvá vált hajdani diák, hanem, mint szűkölő despota, didergő király. Útlezárásokat abszolváltak Sárváron, elrekesztették a fél várost, hogy Kásler miniszter megtarthassa a nemzeti tanévnyitóját.

Már ez rengeteget elmond nekünk kies hazánkról, és még csak körül sem néztünk igazán. Mert, ha körbe hordozzuk zúzós szemünket akárha Ginsberg leples bitangja, lekonyul a fülünk a gyönyörűségtől. Azzal voltaképp nem is nagyon kell foglalkoznunk, Kásler miniszter miket hordott össze a távoli Sárváron. Annyi tán elég, bár nem vigasz, hogy egy évvel eltolják a Takaró elvtárs által hazafiasított tanterv bevezetését, de voltaképp ez is mindegy, ennél jobban szétrohasztani az oktatást úgysem nagyon lehet, a feudális sovinizmus meg úgyis ömlik mindenhonnan...