2016. június 28., kedd

AZ EMESZPÉ

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: TGM
2016.06.28.


Brown-mozgás (számítógépes szimuláció) 
...Az emeszpére sajnálkozó részvéttel és együttérzéssel kell tekintenünk...
 
...A szegény jó emeszpé most olyan „rétegekhez” fordul (ez a szóhasználat is elérzékenyítően jellemző és tegnapelőtti) – értelmiség, „civil társadalom” –, amelyek érzelmileg és értékpreferenciáikat illetően közelebb állnak az orbánizmushoz, bármennyire gyűlölik Orbánt meg államának önkényeskedéseit és durvulásait, közelebb, mint a maradék emeszpé progressziós motyogásához. Én ezt sajnálom. Az emeszpé halad a korral (kerítés, terrorveszély, ugrálékony büszkemagyarság), de a hangsúlya, a szájtartása, a mondatdallama – a többiekéhez képest – fülsértően hamis; a még halványan, ködösen kivehető hagyománya stilárisan szembenáll evvel a posztmodern gondolattalansággal. Ezt se legyűrni nem tudja, se „hitelesen” megjeleníteni.
 
Persze pontosan ebben áll a számomra megható nosztalgiaértéke. Ez a szegény emeszpé végső soron még mindig túl jó ehhöz a hiperkorszerű kuplerájhoz. A déká – ez a szubkarizmatikus vezérszekta – a maga elszigeteltségében, a maga paranoid belső szolidaritásával persze idő- és korszerűbb meg föltűnőbb, de hát csak az orbánizmus tükörfordítása.
 
Ezek a pártocskák arra talán jók, hogy a tulajdonképpeni, Brown-mozgásban berregő, közismeretlen fiatal baloldal megértse, mit nem szabad csinálnia és milyennek nem szabad lennie – de ezt máshonnan is meg lehet tudni, kevésbé unalmas kútfőkből...
 
...Posztmodern álliberális vagy álnacionalista emeszpére nincs szükség, arra ott vannak a profik. Az emeszpé egyet tehet: öntudatosan, kedvesen, lemondóan képviselheti a múltat. Ez létező és nem is teljesen érdektelen föladat: múltunk épp annyira van, mint jelenünk. Hiányoznék, ha egyáltalán nem lenne.
 
Bánjunk vele elnézően, legyünk megértők, mint a kicsit besavanyodott, kopaszodó nagybátyánkkal.
 

SZÉGYELLJE MAGÁT MINDENKI, AKI LÉGKONDÍCIONÁLT TERMEK SAJTÓTÁJÁKOZTATÓ MIKROFONJAI MÖGÜL ORBÁNOZIK, MIKÖZBEN AZ ELSZABADULT MAFFIA A SZEME LÁTTÁRA VESZI EL AZ ÉLETTERÜNKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: H. A.
2016.06.28.
 
 

A FRADI VEZÉR CÉGE FOGJA REKLÁMOZNI AZ OLIMPIÁT 900 MILLIÓ FORINTÉRT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.06.28.


A Media Insight Kft. és a Humán Telex Kft. közös ajánlattevőként nyerte a Budapest 2024 Zrt. közbeszerzését, így ez a két cég fogja népszerűsíteni fél éven keresztül a budapesti olimpiát. A Humán Telex egyik tulajdonosa Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója.
 
Márciusban, az ajánlattételi felhívás megjelenésekor írtunk arról, hogy legalább 700 millió forintba fog kerülni az olimpianépszerűsítő kormánykampány. Most, július végén megjelent az eredmény: a megbízást közös ajánlattevőként a Media Insight Kft. és a Humán Telex Kft. nyerte. Rajtuk kívül senki más nem adott be ajánlatot a Budapest 2024 által kiírt tenderre.

A feladat pontos elnevezése “Társadalmi párbeszéd az olimpiáért 2016 kommunikációs kampány 2016. évi stratégiájának kialakítása, a benne foglalt rendezvények megvalósítása, média kommunikációs kampány megtervezése, lebonyolítása”.

Ennek keretében a két cég fél éven keresztül nettó 700 millió forintért fogja népszerűsíteni a budapesti olimpiát.

A megbízás 3 hónappal és nettó 200 millió forinttal meghosszabbítható, vagyis a reklámkampány teljes keretösszege 900 millió forint
...
 

MIÉRT AKAR KILÉPNI EGY BRIT AZ UNIÓBÓL? (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.06.28.


A BBC 2011-ben elvégzett egy Great British Class Survey nevű közvélemény-kutatást, amelynek eredményét a Sociology című folyóiratban publikálták. A kutatók hét osztályra bontották a brit társadalmat: The Elite, The Established Middle Class, The Technical Middle Class, The New Affluent Workers, The Traditional Working Class, The Emergent Service Sector, The Precariat.

A felmérések azt mutatják, hogy a legalacsonyabb három osztály erősen felül lehetett reprezentálva a kilépésre szavazók körében.

Képzeljünk el valakit, aki egy áruházláncban dolgozik árufeltöltő vagy kasszás munkakörben ún. nullaórás szerződéssel. Tizenhat éves korában kettes körüli eredménnyel írta meg a kisérettségit, utána már valamiféle szakmát tanult, de fel sem merült, hogy a tanult szakmájában helyezkedik el, olyan munkahelyet kínáltak fel neki, amelyik nem jelent biztos jövedelmet, csak akkor kap fizetést, ha behívják dolgozni. Az előrelépési lehetősége gyakorlatilag nulla, a minimálbért sem keresi meg. Körülbelül egymillió emberről beszélünk. Le lehet nézni egy ilyen embert, lehet magyarázni, hogy tanulhatott volna komolyabban az iskolában, de érdemes tudomásul venni, hogy itt mély társadalmi meghatározottságról van szó. Egy ilyen ember számára a bevándorló lengyel, román, magyar, semmi mást nem jelent, mint valakit, aki miatt alacsonyabb a bére, aki túlkínálatot jelent a munkaerőpiacon.

Képzeljünk el egy ötvenhárom éves hajdani vasúti munkást, aki évek alatt került fel csoportvezetői pozícióba, majd a vasútprivatizáció után elveszítette az állását, egy ipari munkást, akinek a gyárát átköltöztették Kelet-Európába, miért rajongana ő az Unióért?

Képzeljünk el valakit, aki Kelet-Közép Angliában él, vagy Cumbriában, vagy Blackpool környékén, ahol egyre kevesebb a munka és egyre több a feszültség. Ő azt hallja, hogy heti 350 millió fontot fizet az Egyesült Királyság az Unióba (ami persze így nem igaz, de az indulóösszeg valóban ennyi), ebből ő csak annyit ért meg, annyit akar megérteni, hogy az
ország valami olyasmire költ, amiből neki semmiféle előnye sem származik...

Igaz, hogy semmiféle előnye sem származik ezeknek az embereknek az Uniós tagságból? Nem, nem igaz, de ők ezt így érzik. Amit valójában éreznek az az, hogy ők a vesztesei az elmúlt évtizedeknek, a nyugdíjas úgy emlékszik, hogy a hetvenes években biztonságosabb volt az ország, britebb (nem, nem feltétlenül mondja ki, hogy "fehérebb"), jobbak voltak a lehetőségek, az volt az "aranykor" (a brit nagyipar leépítése a hetvenes évek végén kezdődött)...

ITT OLVASHATÓ

A BREXIT ÉS AZ EURÓPAI MAGYARORSZÁG

SZIGETVÁRI VIKTOR BLOGJA
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.06.28.


A kilépésről döntő népszavazás fontos tanulsága, hogy mindig ára van annak, ha egy politikai elitcsoport hazugságokkal hergel olyan választókat, akiknek vannak jogos és kezeletlen sérelmei. A felelőtlen populizmusok erre nem a választói hangulat alapját jelentő bajok megoldásával, hanem álproblémák teremtésével és úgynevezett megoldásával válaszolnak. Ilyen kérdés hazánk európai jövője is. Az Együtt józan útja elutasítja a Fidesz megosztó hazugságait.

Van számos olyan angol ismerősöm, aki az elit tagjaként, libertárius meggyőződésből szavazott a kilépésre. Tiszta megfontolások mozgatták őket, és a nemzeti parlament szuverenitásának visszaszerzési vágya egy, a saját gondjait nehezen megoldó Európai Uniótól félve. De a múlt csütörtöki döntésben az ilyen választók voltak kisebbségben.
 
A többség legyen bár városi vagy vidéki, nyugdíjas vagy aktív korú, azért szavazott a kilépésre, mert meggyőzték a kilépéspártiak határozott, részben igaz, részben manipulatív érvei. De ennek alapját jó két évtizednyi leegyszerűsítő, EU-ellenes angliai propaganda teremtette meg.
 
Nem igaz, hogy sokba kerülnek a vendégmunkások. Nem igaz, hogy nem építi az Egyesült Királyságot az EU. Nem igaz, hogy aránytalanul drága a brüsszeli adminisztráció. Ugyanakkor igaz, hogy bátortalan a közösség a piaci reformok és a világkereskedelem területén. A kelet-európai országok integrációja költséges és eredménytelen volt, ráadásul sok olyan korrupcióval társult, amit a brüsszeli adminisztráció nem tudott megakadályozni. A világgazdasági válság és a működésképtelen Eurózóna bajait sem képes immár közel egy évtizede megoldani az EU és az közösséget alkotó nemzetállami vezetők testülete...
 

LIGETVÉDŐK MÁSZTAK FEL A LEBONTÁSRA ÍTÉLT KÖZLEKEDÉSI MÚZEUMRA (ÉLŐ)

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.06.28.


Ma délelőtt a Ligetvédők folyatták a Közlekedési Múzeum védelmére felállított élőláncukat. Az egyik aktivistának sikerült átjutni az épület köré felállított kordonon és felmásznia az épületre. A rendőrség és a kordont tegnap hajnalban felállító biztonságiak már a helyszínre érkeztek. A Ligetvédők mindenkit várnak, aki segítene a Városliget védelmében! (Cikkünk folyamatosan frissül!)
 
A Ligetvédők annak a Közlekedési Múzeumnak az épületét védik, amelyet a Városliget projekt keretén belül lebontásra ítéltek, ám azt az illetékesek is bevallották, hogy nincsenek még terveik arra nézve, hogy mi kerülne a helyére. Az aktivisták ellenállását tegnap a Nemzeti Választási Irodából is ismert verőlegények próbálták megakadályozni úgy, hogy kordonokat állítottak fel az épület köré.
 
Ma reggel szintén felállt az élőlánc, amelyet a rendőrség megpróbált felszámolni. Ám 11 óra tájban a Ligetvédők egyik tagja átjutott a kordonon és felmászott az épületre. Tettét üdvrivalgás fogadta, majd társai ledöntötték a kordont és szintén megmászták az épületet. 
 
Újra visszaérkeztek a biztonságiak, akik megpróbálják visszaállítani a kordonokat, de az épületet még nem kerítették körbe. Nagyon feszült a hangulat, kiabálás alakult ki a munkások és a ligetvédők között...

ITT OLVASHATÓ

A RENDETLEN ORBÁN

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2016.06.28.


Két EB-mérkőzés között rövid ideig hazánkban tartózkodott a kormányozni már lusta magyar miniszterelnök, Orbán Viktor. Látogatása során most vasárnap beszédet mondott a Ludovika végzős diákjainak. Szerinte Európában nincs rend, Magyarországon viszont van. A tolvaj magyar miniszterelnök újabb hazugsága ez. Magyarországhoz képest még a válságban levő Európában is rend van természetesen.

Európában talán előfordulhat, hogy politikai okokból nem emel valaki ellen vádat az ügyészség? Lehetséges az, hogy valaki ellen nem a törvénysértés okán indul eljárás, hanem azért, mert immár sérti a kormányfő tolvaj érdekkörének érdekeit? Lehetséges az, hogy a rendőrséget vezetőszáron tartva a maffiakapcsolatokban bővelkedő Pintér Sándor dönti el, ki ellen kell fellépni és ki ellen nem? Lehetséges-e az Európában, hogy minden közösségi forrást egy néhány üzletemberből álló kör lop el? Rend van-e ott, ahol tisztességes hazai és külföldi befektetőket büntet a kormány azért, mert dolgozni szeretnének? Rend van-e ott, ahol a miniszterelnök engedi, hogy a kórházak szétessenek, koszosak és fertőzöttek legyenek? Rendnek lehet-e azt nevezni, ami hazánkban az oktatási rendszerben az elmúlt években kialakult?


ITT OLVASHATÓ

MI VÁLTOZIK AZ ÉLETÜNKBEN, MIUTÁN SZÁMUNKRA VÉGET ÉRT A FOCI EB?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.06.28.


Röviden: semmi. Bővebben: Talán kicsit jobban magunkra ismertünk a sikerben és a kudarcban. Sokak szerint egy élhetőbb országgá vált hazánk az utóbbi két hétben, a nemzeti válogatott egyesítette a magyarokat, mertünk nagyot álmodni, és aki eddig nem is ismerte a csodakapust, most akár bele is bújhatott Király Gábor mágikus mackóalsójába. Valóban különleges dolgok történtek velünk két hét alatt, ám egyet ne feledjünk: a cirkuszból is egyszer haza kell menni, és ha otthon nincs kenyér, akkor korgó gyomorral fekszenek le a gyerekek, akik egy órája még az artistákat csodálták. Vendégszerzőnk, Siposvölgyi Ármin írása:

Szívesen állítanám, hogy innentől minden másként lesz nálunk, ám legyünk realisták: egy győzelem, két döntetlen és egy vereség egy kontinenstornán akkor sem lehet sorsfordító egy nemzet életében, ha történetesen közel fél évszázadig vártunk arra, hogy egyáltalán eljusson a csapat egy ilyen nívós sporteseményre. Az első mérkőzés után azt nyilatkozta a miniszterelnök, hogy focilázban ég az ország, ám ennél többről volt szó. Az osztrákok legyőzése után gyakorlatilag őrületté fokozódott az a hihetetlen várakozás, ami a kontinenstorna előtt alakult ki. Ezt követően lényegében Gera Zoltán kisujja vagy Szalai Ádám haja jobban érdekelte a magyarokat, mint Portik Tamás vallomása, a liget projekt és a britek kiválása az EU-ból együttvéve.

Ez a két hét sokkal többet elárult a magyar néplélekről, az elfojtott vágyainkról, a kissé zavaros jövőképünkről, a napi problémáinkról, mint két közvélemény-kutató három reprezentatív felmérése. A legfontosabb tanulsága ugyanis az EB-nek, hogy a magyar szurkolók nagyon akartak szeretni egy csapatot, amelyik a címeres mezben futkározva végre nem hoz szégyent rájuk, és ezt megkapták. Hogy ez miért különleges jelenség? Más országuk drukkerei nem ilyenek? Persze, ők is szeretnek azonosulni a fiúkkal, mikor jól megy a játék, amikor legyőzik az ellenfelet, de a magyar szurkoló most már szinte minden sportágban ugyanolyan megszállott lett. Emlékezzünk csak, milyen értetlenséget és persze csodálatot váltott ki az oroszországi jégkorong VB-n a magyar drukkerek önfeledt ünneplése minden elvesztett meccs után. A belgák elleni kijózanító pofon után ugyanez a mechanizmus lépett működésbe: imádni akarjuk a fiúkat, mert legalább ott voltak, és szurkolhattunk nekik. Már nem az eredmény fontos, hanem a részvétel, mert egyszer bele tudtunk szólni a nagyok ügyeibe, ha csak rövid időre is....

ITT OLVASHATÓ

BREXIT: DEMOKRÁCIALECKE PROGRESSZÍVEKNEK

MANDINER BLOG
Szerző: dobray
2016.06.28.


Ha az istenadta nép nem úgy dönt, ahogy mi szeretnénk, olyankor elég könnyen meglesz róla a véleményünk (hülye, felvilágosulatlan, manipuláció áldozata); ha meg úgy, ahogy mi szeretnénk, akkor persze végre a nép felnőtt a feladathoz és a józan eszével döntött, amire mindig érdemes hallgatnia a politikusoknak.

A Brexit-népszavazás kapcsán különös tudathasadás ütötte fel fejét a bent maradást pártoló progresszió köreiben: miközben a progresszió képviselőinél az önképük szerint nagyobb demokratákat nem hordott magán a föld, addig az eddig becsben tartott angolokat most ócsárolni kezdték. Mert mertek demokraták lenni és nem félni...

ITT OLVASHATÓ

TÖRÖKUGRATÓTÓL BRÜSSZELIG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.28.


Hát bizony, lesznek világpolitikai változások a Brexiten túl is, részben annak következményeképpen.
Ennek egyik első jele, hogy a nagy kardcsörtetés után Erdogan török elnök
úgy csúszott hason Putyin elé, mint hajdan a kegyvesztett pasa a szultán papucsához.
Csarébe az oroszok ismét elgondolkodnak a Török Áramlat megvalósításán, ez pedig azt bizonyítja, hogy az amerikai palagázról szóló nagypofájú kijelentések kissé messze jártak a valóságtól, a világ - és Európa - mégsem nélkülözheti az orosz szénhidrogéneket, bármennyire is próbálták ezzel etetni a népet, amikor az olajárak csökkentésével akarták térdre kényszeríteni Putyint.
Lehet átmenetileg nehézségeket okozni, de egy akkora ország, mint Oroszország kibírja ezt, hiszen a világgazdaságnak van egy évtizedek alatt kialakult nyersanyag-szükséglete, és az árakat sem lehet hosszú időn keresztül mesterségesen eltorzítani.
Így aztán, ha orosz gáz nincs, akkor gáz van, palagáz meg nincs, nincs kialakítva az infrastruktura a cseppfolyós gáz átalakításához, és a kitermeléshez kapcsolódó környezeti problémákat sem lehet megoldottnak tekinteni.
Szóval, jön a Török Áramlat, a világ pedig ismét megtanulhatta, hogy a medve nem játék...

Az is érdekes, hogy a Brexit ügyében Amerika hallgat, ami persze akkor érthető, ha különleges szövetségesének eszetlen lépéseit ő sugallta, de legalábbis mély egyetértéssel szemlélte, mert érdekei az EU gyengítéséhez kapcsolódtak.
Oroszország sajnálkozása sem tűnt őszintének, hiszen az uniós embergó károkat okozott, márpedig Amerika érdekeit az Unión belül az Egyesült Királyság képviselte legvehemensebben.
A brit kilépéssel Amerika befolyása az Unióra meggyengült, és ezzel nemigen számoltak sem Washingtonban, sem Londonban, ahol azzal sem, hogy a fagyi visszanyal és a kilépések sorozata folytatódik, csak most már az Egyesült Királyságból lépnének ki a skótok, akik még nem felejtették el Stuart Máriát, emellett az Északi-tengeri kőolajkincset is a hónuk alá csapnák a váláskor.
Az is könnyen elképzelhető, hogy a bajok közelebb hozzák egymáshoz az Unió orszgait, és elindulnak a közös államiság megteremtésének útján, egyszerűen magukra hagyva a nemzetállamok szószólóit.
Ez a nemzetállami arcoskodás egyébként egy nagy marhaság, hiszen a nemzetek homogén népességet jelentenek, de ha körülnézünk, hát ilyen állammal Európában nemigen találkozhatunk.
Még a mi nemzetállamunkat is egy párszáz évvel ezelötti migráns leszármazottja vezeti, lókupec őseihez mért szakértelemmel...


ITT OLVASHATÓ

KIK EZEK? HONNAN JÖTTEK? MILYEN ELŐÉLETÜK VOLT EMBERILEG ÉS SZAKMAILAG, MIT TETTEK LE AZ ASZTELRA?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.28.
 
 


 

 

"RÁFIZETNEK MÉG MAGUK ARRA A FERDINÁNDRA!" - EGY MERÉNYLET ÉS MÍTOSZAI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Konok Péter
2016.06.28.


Kétségtelen: a modern világ, de legalábbis a tágan értelmezett Nyugat (ami alatt valójában egyre inkább a „globális Északot” értjük) huszadik századának talán legfontosabb eseménysora, fordulópontja az a háború, amelyet azután a század közepe óta a második világháború vészterhes fényében „első világháborúnak” nevezünk. Ez persze kevéssé a józan érvelés, sokkal inkább a globálissá váló kapitalizmus egocentrikus szemléletének eredménye, amire mifelénk még egy sajátos, félperifériás hübrisz is rakódik. Hiszen az, hogy mit is tekintünk „a világnak”: alkalmazott valóság.

Széthulló világ volt az.

Széthulló világ volt az is.

Kétségtelen persze, hogy az első világháború kitörésének, a casus bellinek, visszatekintve különös jelentősége van. Százkét éve, 1914. június 28-án, akárhogyan ítéljük is meg, világtörténelmi jelentőségű eseményre került sor. Olyan kitüntetett pillanat ez, ahol a hosszú távú, nagy történelmi folyamatok, az aktuális világpolitikai trendek és az egyéni és egyedi apró véletlenek egyetlen gyújtópontban fókuszálódtak, ahol egymásra csúszó jégtáblákként torlódtak fel a történelem rétegei. Nehéz is lenne elkerülni ezzel kapcsolatban az utólagos mitizálást, különösen, hogy a mítoszok maguk is anyagi erővé, világmagyarázó elvvé válnak. Egy önmaga folyamatos becsapására épülő társadalomban (ahol az „igazság” a
debord-i értelmezésben csupán „a hamisítás egy mozzanata”) a mítosz alapvető egység, sajátos zárókő a valóság boltívében.

Persze, ne feledjük, hogy mindig potenciálisan mitikus időt élünk. Retrospektíve bármelyik pillanat kitüntetetté válhat a jövő történelemkönyveiben. Igen, a mostani is
...

ITT OLVASHATÓ

POLT ESETT AZ ÜGYÉSZSÉG BECSÜLETÉN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.28.


2010-es hatalomra kerülése után a Fidesz szinte azonnal hozzányúlt az ügyészi szervezethez. Az akkor meglévő Alkotmányt még kétharmados parlamenti többségük birtokában úgy módosították, hogy Orbán Viktor jelölje, Polt Péter hat helyett kilenc évig láthassa el feladatát. A jelenlegi legfőbb ügyész azonban nem pusztán a 2010-es 2/3-os Fidesz-győzelem kapcsán, hanem már a 2000-es évektől kezdődően szisztematikusan azért dolgozott, hogy a Fidesz korrupciós bűncselekményeinek egyike se kerüljön bíróság elé. 
Több mint visszás, hogy a Fidesz által uralt ügyészség egyszerűen nem indított 2010 óta egyetlen eljárást sem kormánypárti politikus ellen, továbbá a Quaestor és az MNB ügyében sem értek el semmi említésre méltó eredményt. Így eshetett hatalmas „Polt” az ügyészség becsületén.
Polt Péter jó káder
 
Polt elsődleges feladata már az indulásakor, 2000-ben az volt, hogy blokkolja a Fidesz számára kellemetlen ügyeket. Ez csak felerősödött 2002 után, amikor az új kormány a bíróságra bízta volna ezek jogszerűségének megítélését. A 2010-es kormányváltást követően a Fidesz szinte azonnal hozzányúlt az ügyészi szervezethez. Az akkor meglévő Alkotmányt még kétharmados parlamenti többségük birtokában úgy módosították, hogy Orbán Viktor jelölje, Polt Péter hat helyett kilenc évig láthassa el feladatát. A legfőbb ügyész a módosítás miatt többé nem volt interpellálható a parlamenti patkóban, megválasztását pedig kétharmados parlamenti többséghez kötötték.
A második „lex-Poltra” 2011-ben került sor. Ekkor az ügyészségi szolgálati törvényt kellett módosítani annak érdekében, hogy Polt Péter teljes egészében kitölthesse hivatali idejét. A Fidesz még 2011 áprilisában úgy döntött (az ezzel kapcsolatos aggályokat szokás szerint figyelmen kívül hagyva), hogy mind a bírákra, mind pedig az ügyészekre alkalmazni kell azt az új szabályozást, hogy 62 éves korban kötelező a nyugdíjba vonulás. Mindenkinek, kivéve Polt Péternek, őt ugyanis kivették a törvény hatálya alól. No persze  ez logikus lépés volt, elvégre mi értelme lett volna bebetonozni tisztségébe már az első Orbán-kormány idején is többször pártmegrendelések teljesítésével megvádolt Poltot, aki egykor maga is a Fidesz tagja volt...
 

KORRUPCIÓINFÓ: AZÉRT SZÜNTETIK MEG AZ EGYIK LEGKORRUPTABB HÁTTÉRINTÉZMÉNYT, HOGY ELTÜNTESSÉK A NYOMOKAT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2016.06.27.


Hadházy Ákos, az LMP antikorrupciós szóvivője szerint a korrupciós botrányokkal kísért Türr István Kutató és Képző Központot azért is szünteti meg a kormány, hogy ne lehessen könnyen felelősségre vonni az illetékeseit. Hadházy két összefüggő uniós projekten keresztül mutatott rá a leghatékonyabb közpénz-eltüntető technikákra. Az Átlátszó összeszedte a megszűnésre ítélt háttérintézmény legnagyobb botrányait.

A hetente tartott korrupcióinfón Hadházy Ákos olyan korrupciós esteket mutat be, melyek a közpénzeket elherdálásának rendszerszintűségére mutatnak rá.

Kapcsolódó cikkeink a Korrupcióinfóról
Részt vettek-e kormánytagok a Háda munkahelyteremtő trükkje körüli ügyeskedésben?

260 milliós NHB-hitel és 16 éve történt brókergyilkosság a bicskei lyukas telek körüli céghálóban

Hadházy: 558 millió forint EU-s pénz ment el, 59 darab földbe ásott lyuk látszik belőle

A legutóbbi sajtótájékoztatójánn a Türr István Kutató és Képző Központ (TKKI) által lebonyolított az “Aktívan a tudásért” és az Aktívan a munkáért programok kapcsán tapasztalható visszásságokról számolt be a politikus.

Az összességében közel 12 milliárd forint EU-s támogatásból megvalósuló, 22 ezer embert elérő két program arra volt hivatott, hogy hátrányos helyzetű embereknek segítsen a munkaerőpiacra való bejutásban. A két programban fejenként több, mint fél millió forint EU-s pénz ment el a hátrányos helyzetűek egy-két hónapos képzésére.

A gyakorlatban a legtöbb esetben a közmunkások téli oktatása folyt ezekben a projektekben. Az alapvető viselkedési normákat is bemutató tananyagról az
Origo írt összeállítást, az oktatásban résztvevőkről a Népszabadság készített riportot két éve...
 

EGYRE IDEGESEBB AZ ORBÁN-TÁBOR - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.28.


A Die Welt arról ír, hogy a magyar politikus egyik tanácsadója már hetekkel ezelőtt azt hangoztatta, hogy a Brexit miatt nem ígérkezik könnyűnek az ősz. Várhatóan megerősödik ugyanis Berlin befolyása és a németek kísértésbe eshetnek, hogy keményebben nekimenjenek az EU-t bíráló, nacionalista kormányoknak. Ezértaz Orbán-tábor egyre idegesebb. Az Economist kutatási részlegének elemzése úgy véli, hogy Magyarországon továbbra is központi téma marad a migráció. Az őszi referendum beleilleszkedik abba a vonalba, hogy az euroszkeptikus kormány megkérdőjelezi az unió döntéshozatali rendszerét és a nemzeti érdekeket a szervezeten belüli szolidaritás elé helyezi...

ITT OLVASHATÓ

ÖNGYILKOSOK HETE

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.06.28.


Két látványos harakiri is volt a múlt héten. Az egyiknek van hatása a világra, a másiknak nincs. A Britek kilépése az EU-ból nagy ügy, az MSZP "tisztújítása" valójában nem az. Mégis utóbbiról írok, mert az a mi bőrünkre megy.
 
A Britek szarul döntöttek, kicsit most pánikolnak, aztán majd korrigálnak. Nem azért voltak évszázadokon át a világ egyetlen valódi szuperhatalma, mert hülyék, és nem is azért, mert mindig a legjobb utakat választották. Csináltak Ők már nagy baromságokat, de mindig volt annyi eszük, hogy aztán újragondolják, és a saját maguk által létrehozott válságon végül felülkerekedjenek. Nem kell Őket félteni, az ország, amelyik Erzsébetet, Wellingtont, Churchillt, Tony Blairt tud kitermelni magából, majd megoldja a saját baját. Kár erre több betűt pazarolni, nem a mi nagyságrendünk a probléma, semmi ráhatásunk a dolgaikra, kettő ligával följebb játszanak, mondjuk úgy: Ők meghatározói a világpolitikának, mi meg nem. Úgyhogy maradjunk a saját házunk táján, a magunk mérettartományában: nekünk egy párt rituális öngyilkossága jutott. MSZP-nek hívták, béke poraira.
 
Ez a tisztújítás volt az utolsó alkalom, hogy a Szocik felegyenesedjenek, és megtanuljanak újra két lábon járni. Lett volna esélyük, a sikeres vasárnapi boltbezárós népszavazási harcuk, amit nettó megnyertek Orbánnal szemben, tartós muníciót adott nekik. Szóval lövedék az van, már csak fegyvert kellett hozzá találni. Nem sikerült. Van pár olyan arc az MSZP-ben, akinek volna mondanivalója a világról, ténylegesen hajlandó lenne küzdeni a Rezsim ellen. Botka, Harangozó, Szanyi, egyik sem a belesimulós típus. Na, ezzel fel is soroltam mindazokat, akiket aztán a bölcs szociküldöttek hazazavartak. Nem kellenek a harcosok, nem kellenek a közismert, kemény akarattal és önálló arccal rendelkező emberek. Nem kell egy esetleges küzdelmes jövő, ha lehet helyette a régóta zajló belesimulós "politikát" is folytatni. Nem kellenek karakterek, még a végén valódi változások lennének az MSZP-ben, az meg az apparatcsikok szürke középszarának kockázatos...
 

AZ ÓRIÁSCSECSEMŐ: BUD SPANCER (1929-2016)

SMOKING BARRELS BLOG
Szerző: FilmBaráth
2016.06.28.


Carlo Pedersoli Nápolyban született kifejezetten jó körülmények közé, hiszen édesapjának vasgyára volt. A gondtalan évek azonban véget értek, amikor a gyár előtt horgonyzó hajó egy baleset során felrobbant, a család hirtelen tönkrement. A család úgy döntött Rómába költöznek és ott kezdenek új életet, ami nem volt könnyű, az édesanya zsebkendőket kezdett hímezni a Colosseum képével, annak eladásából és a megtakarításaikból éltek.
 
A kis Carlo felettébb eszes volt, ötévesen kezdte az iskolát, majd az ötödik osztályt átugorva került hatosztályos gimnáziumba. Ezután a római egyetem vegyészkara következett, (mindössze 16 évesen vált az egyetem hallgatójává), tanulmányait azonban meg kellett szakítania, amikor a család 1947-ben Brazíliába költözött, ahol a fiatalembernek nagyon sok kalandban volt része.
 
Azonban győzött a honvágy, visszatértek Rómába. És ekkor kezdődött az igazi sportkarrier. Carlo 8 évesen kezdett úszni a nápolyi sportklubban, komoly eredményeket ért el, azonban a brazíliai évek alatt egyetlen hosszt sem úszott le. Ennek ellenére Rómába visszatérve azonnal jöttek a sikerek (miközben folytatta az egyetemet, csak nem vegyészetet tanult, hanem jogot, és nem is fejezte be az iskolát, csak nagyon sok évvel később),  1949-ben mellúszásban olasz bajnoki címet nyert, 1950-ben a 100 méteres gyorsúszás bajnoka lett egy perc alatti idővel. És ha már a vízközelben volt, kipróbálta a vízilabdát is, szép sikerrel, hiszen 1950-ben az olasz válogatottal 4. helyezést ért el az Európa-bajnokságon. 1967-ben vonult vissza az aktív sportolástól, utolsó vízilabda-mérkőzését a Kárpáti György és Gyarmati Dezső fémjelezte magyar válogatott ellen vívta. Saját bevallása szerint sokkal jobb eredményei is lehettek volna, ha le tudott volna mondani a cigarettáról és az aranyifjúi életformáról, de ő így érezte jól magát, ezért elfogadta, hogy csak saját magát okolhatja a világszintű sporteredmények elmaradása miatt.

SIVATAG. LÁRMA, DURVA KEZEK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.28.


Miközben a Budapest Pride-ot úgy általában karikás ostoron nevelkedett jóravaló úriemberek szokták tojással üdvözölni, az országra szépen, csöndben rátelepedett a vakkomondor effektus. Ezt az irányzatot, ezt a nívót a Parlamentből szorgalmazzák elsősorban, pedig nem is kéne igazán. Amúgy is tele van őstulkokkal az ország.
 
“…A nők az önmegvalósítás, emancipáció mellett elfelejtenek gyereket szülni. Ha önök azt szeretnék, hogy ötven-hatvan év múlva legyen még magyar…majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni. Talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak…”
 
Ezeket a szelíd tekintetű Varga István képviselő (Fidesz, mi más) találta mondani, összefoglalva mintegy, hogyan is gondolkodnak a férfi-nő viszonyról a középkorban megrekedt fiatal demokraták. Még számos példát hozhatnánk, de minek. Ebbe a sodorba legoként illeszkedik a televízió attrakciója, amely ugyanazt meséli, mint a képviselő bácsi, azzal a különbséggel, hogy jópofának tartja, holott nem az.
 
A magyar nyelv csodálatosan érzékletes, és az ilyen produkciót bunkónak nevezi. Ótvarnak esetleg. Kérdéses azonban, hogy ki véli annak, és tartok tőle, hogy virágzó populációnk nagy része éppen nem, sőt, szétnézve zilált környezetemben inkább látom, hogy az általános közfelfogás pont ez: az asszony verve jó...
 

20 ÉVIG MONOPOLHELYZETBEN LEHET EGY CÉG, DE MELYIK?

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.28.


Ezekről ne maradj le!
 
Áder kádere a legfőbb ügyész Polt Péter (Átlátszó)
 
Rogánék igenis áron alul adtak el ingatlanokat (NOL)
 
20 évig monopolhelyzetben lehet egy cég, de melyik? (Index)
 
Ha van három perced:
 
Áder kádere a legfőbb ügyész Polt Péter
Kiemelkedő alkalmazkadóképességéről és Áder Jánossal ápolt jó viszonyáról emlékeznek meg a megkérdezett források. Az Átlátszó portréban mutatja be a legfőbb ügyészt, akit a Fidesz megalakulása után már szakértőnek tettek meg, és karrierjét nem csak a jobboldali, de a baloldali kormányok idején is sikerek koronázták. (
Átlátszó)
 
Rogánék igenis áron alul adtak el ingatlanokat
Perelte a Népszabadságot a belvárosi önkormányzat, mert a lap azt állította a budapesti Károly körúton található ingatlanok eladása kapcsán, hogy az egyik vevő 28 millió forinttal alacsonyabban juthatott ingatlanhoz. A Kúria szerint a vételár és a piaci ár összehasonlítása nyomán viszont pont, hogy megalapozott az a megállapítás, hogy áron alul mentek el ingatlanok. (
NOL, 444)
 
20 évig monopolhelyzetben lehet egy cég, de melyik?
Több mint 10 éve szeretné a főváros szabályozni a városnéző buszokat, a jelenleg a területen dolgozó 6 cégből csak egynek lesz engedélye ilyen szolgáltatást nyújtani. Három cég tartott a fővárosi indítvány ellen sajtótájékoztatót, ahol a 20 éves monopóliumot és verseny megszűnését kritizálták. (
Index)
 
Egyre mélyebben a csődben
Tavaly óta hiába próbál pénz csinálni a felszámoló Vitézy Tamás nyugalmazott oligarcha és Orbán-rokon becsődölt újságja, a Helyi Téma védjegyeiből. A védjegyeken a minap föltűnt az Ausztriában sikkasztásra felbujtás miatt bíróság előtt álló Heinrich Pecina pénzember érdekeltségében álló, egyebek mellett a Népszabadságot megjelentető Medeiaworks-csoport egyik cégének jelzálogjoga. (
Átlátszó)
 

MI A TETVES ÉLETNEK KELL MÉG AHHOZ TÖRTÉNNIE, HOGY EZT AZ EMBERT PÓRÁZON ELVEZESSÉK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.06.27.
 
 


 

 

FOCI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.06.27.


Pszichológusok és pszichiáterek figyelmét szeretnénk felhívni a témára, mert az elmúlt két hétben tapasztalt tömegpszichózis jelenségre kiválóbb példát nemigen találni. Remek tanulmányt írhatnának a mesterségesen felkorbácsolt érzelmekről, ahogy az évek óta egymást ádázul gyűlölő nemzet tagjai hirtelen egymás karjába omlottak néhány gól hatására. A magyar csapat első szereplésén megverte 2:0-ra a nála gyengébb osztrák csapatot, s beindult a szervezett örömmámor. A körúton ezrek őrjöngtek, órákra megállították a közlekedést, lefeküdtek a villamossínekre, és sörtől duzzadva tomboltak mámorosan. A látvány kissé emlékeztetett a 2006-os Andrássy úti csatára meg a TV-ostromra, s mintha néhány arc ismerős is lett volna..., Mások, mintha erősen hasonlítottak volna Erdősiné, tudatos magyar állampolgár testőrségének tagjaira a választási irodában tett látogatásukkor, de meglehet, mindezt csak vizionáltuk. 

A hangulat felkorbácsolása tovább fokozódott: az izlandi-magyar döntetlen után a büszke hazafiak ismét a körúton fejezték ki felhőtlen boldogságukat. „Izlandi cigányok, b...sszátok anyátok!” – hangzott az irodalmi strófa, és végre tényleg jó érzés volt magyarnak lenni. A portugálok elleni újabb döntetlen után a hangulat már-már a tetőfokára hágott. Ekkorra a kormánykritikus, hazaáruló balliberális oldalt is elkapta a magyarságtudat, a nacionalizmus, az összetartozás hamis látszata. Feledték az elmúl hat évet, és izgatottan várták a belgák elleni meccset. A négy nullás vereség meg is hozta az igazi katarzist, rég lehetett ilyen vidámságot látni a főváros utcáin. Brüsszel visszaüzent, de a magyarok nem értették. 

Ezen közben a baráti Moszkvában rendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon az éremtáblázaton első helyen, összesen 15 éremmel végzett a magyar csapat, de velük a kutya sem törődött, mert a felcsúti kisvasutas kedvenc sportja a foci...

ITT OLVASHATÓ

MEGHALT BUD SPENCER

INDEX HU
Szerző: INDEX
2016.06.27.


Életének 86. évében elhunyt Bud Spencer. A halálhírt családja jelentette be hétfőn este a színész hivatalos Facebook-oldalán. Életében 77 filmben szerepelt, de mindig is inkább úszóként és vízilabdázóként volt büszke magára.
                    
A színész, polgári nevén Carlo Pedersoli 1929-ben született Nápolyban. Már akkor hatalmas volt: közel 6 kilósan jött világra. Rövid ideig élt Brazíliában is családjával. Kifejezetten jó tanuló volt, előbb vegyésznek, majd jogásznak tanult.

Sikeres azonban sportolóként lett: húszas éveiben úszóként és vízilabdázóként brillírozott. Mellúszásban 20 évesen olasz bajnok lett, egy évvel később 100 méter gyorson nyerte meg a nemzeti bajnokságot. Ő lett az első olasz, aki egy perc alatt úszta a 100 méter gyorsot, 1952-ben az olimpián Helsinkiben, majd négy évvel később Melbourne-ben is az elődöntőbe került. 1950-ben az olasz vízilabda-válogatottal is szerepelt az Eb-n, negyedik lett. Később egy Eb-győztes olasz csapatnak is tagja volt, a Lazióval nyert nemzeti bajnokságot is. Fiatal vízilabdás korában járt a Margitszigeti Sportuszodában is.

Színészi pályafutása 1949-ben indult, de az 1960-as években indult be igazán, miután 38 évesen abbahagyta a vízilabdát. Haláláig 77 produkcióban szerepelt, köztük olyan, Magyarországon kultfilmekké vált zseniális alkotásokban, mint a Kincs, ami nincs, a Különben dühbe jövünk vagy a Nincs kettő négy nélkül. Bár neve a spagettiwestern műfajjal nőtt össze, repertoárja jóval szélesebb volt, szerepelt thrillerekben és művészfilmekben is...


ITT OLVASHATÓ

VIKTORIA

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.06.27.


...1954-ben a világbajnokságról hazatérő magyar válogatottat nem merték a fővárosba hozni, mert a nép meglincselte volna őket.

Másodikak lettek. Egy világ- (nem Európa) bajnokságon, ahol a kétszeres világbajnok Uruguayt verték ki, meg az előző vb másik döntősét, Brazíliát.
 
Sok abszurd történetet láttam már. Ehhez az ünnepléshez foghatót még soha. Sokadszor mondom, ez a nép nem érdemel jobbat a csúti futballistánál.
 
 

PECINA-VITÉZY BIZNISZ? MEDIAWORKS-JELZÁLOG A HELYI TÉMA VÉDJEGYEIN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.06.27.


Tavaly óta hiába próbál pénz csinálni a felszámoló Vitézy Tamás nyugalmazott oligarcha és Orbán-rokon becsődölt újságja, a Helyi Téma védjegyeiből. A védjegyeken a minap föltűnt az Ausztriában sikkasztásra felbujtás miatt bíróság előtt álló Heinrich Pecina pénzember érdekeltségében álló, egyebek mellett a Népszabadságot megjelentető Medeiaworks-csoport egyik cégének jelzálogjoga.

Egyre mélyebben gyalogol a csődbe a nem is olyan rég még a milliárdos-toplistákon jegyzett Vitézy Tamás. Tavaly horvátországi ingatlanérdekeltségeinek bedőléséről írtunk, megemlítve, hogy cégcsoportja egyéb tagjai sem prosperálnak fényesen.

Kis Oligarchatározó: Vitézy Tamás

Az Orbán-családdal távoli rokonságban lévő Vitézy-klán nemrégiben még meglehetősen sikeresnek volt mondható. A három fivér közül Vitézy László filmrendező munkái kapósak voltak a közmédiában, András számos állami cégben volt tisztségviselő – legutóbb a sámádobhasznosító fb-jében foglalhatott helyet -, Tamás pedig Adria-parti privatizátorként és az ingyenesen terjesztett, ám állami forrásokkal egy időben bőkezűen pumpált Helyi Téma kormánypárti regionális bulvárhetilap kiadójaként szerzett elősorban hírnevet.

Nem csak az idősebb generáció szorult mostanában hátrébb a kondértól.
Vitézy Dávid is parkoló pályára került: budapesti közösségi közlekedési főnökből múzeumigazgató lett, igaz, féltestvére, Vitézy Zsófia jelenleg is a brüsszeli Balassi Intézet kulturális tanácsosa...

ITT OLVASHATÓ

MIÓTA INTÉZI POLITIKAI VITÁIT VERŐLEGÉNYEK ÚTJÁN A KORMÁNY?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.06.27.


A belga meccs után pár órával kopasz biztonsági őrök érkeztek a Városligetbe, hogy kordont vonjanak a Közlekedési Múzeum köré, és elkezdődjön annak bontása. A “biztonságiak” a kordonozást megakadályozni próbáló aktivisták köré is kordont húztak, majd azt állították a később kiérkező rendőrségnek, hogy az aktivisták átmásztak a kordonon, így jogosulatlanul vannak a területen, ezért ki is lökdösték őket. A 444 tudósítójának kérdésére, hogy milyen engedéllyel rendelkeznek a kopaszok, az egyik rendőr ezt válaszolta:

„Honnan tudjam, uram, hogy Budapesten kinek mire van engedélye? Hívja fel a BRFK sajtóosztályát!”

Ez a válasz már csak azért is biztató, mert akkor holnap én is körbekordonozhatom a Fidesz székházát, hiszen a rendőrség honnan tudhatná, kinek mire van engedélye. De mégis csak az történt, hogy nagydarab, kopasz emberek körbekordonoztak egy közteret, és építési területté nyilvánították. Méghozzá a magyar állam cégének megbízásából, ugyanis őket a Városliget zrt. által felbérelt építési vállalkozó bérelte fel, így közvetve adófizetői pénzből, hogy végezzék el ezt a feladatot. De milyen feladatot?


ITT OLVASHATÓ