2016. április 30., szombat

A RÉSZEGES ÁLLOMÁSFŐNÖK

BLOGREPUBLIK
Szerző: Professzorpizka
2016.04.30.


Azt mondják, hogy a Matolcsy-botrány hamar el fog ülni. Ez mindenképp rossz lenne, mivel az utóbbi évek egyik legszégyenteljesebb lopásáról van szó, ezért a múltkori, kicsit intellektuálisabb írás után a Ráérünk blog összefoglalja, mi is a baj ezzel.
Honnan van Matolcsynak ellopható pénze?
Onnan, hogy az MNB nagy devizatartalékon ül. Ezt a sok devizát forintért vette, és amikor ezt különböző okokból részben el kellett adni, akkor több forintot kapott érte, mint amennyiért vette, mert időközben a forint gyengült. Vagyis vett eurót mondjuk 290 forintért, és eladta 300 forintért. Mivel ezt milliárdos tételben tette, keletkezett több százmilliárd forintnyi nyeresége a dolgon. Ez az a pénz, amely “elveszítette közvagyon jellegét”. Ugye rögtön az első kérdés az, hogy honnan volt az a forint, amelyből vette az eurót (svájci frankot). Közvagyonból.
Az első lopás tehát ott történik, hogy ezt a pénzt egyszerűen törvénnyel ellopták és odaadták a csörgősipkás bolond Matolcsynak, hogy költse el belátása szerint.
Mire ment el ez a sok pénz? 1. trükközésre
Az egyik, az úgynevezett monetáris finanszírozásra, amellyel időről-időre megpróbálkoznak sok országban, és amelyet az EU-ban tilos. (persze azért néha megtörténik). Ilyenkor a jegybank, a nála levő pénzből államkötvényeket vásárol, vagyis hitelt ad az államnak. Mivel ez esetben a jegybank pénze abból van, hogy csinált egy jó kis valutabulit, Magyarország partnerei megkérdezhetik: mikor fog egy jót játszani a forint árfolyamával, hogy egy kis devizatartalékot válthasson forintra és azt betolja az államadósságba?

ITT OLVASHATÓ

ANYÁK NAPJÁRA SOK SZERETETTEL

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: ur.anita
2016.04.30.


Eleinte volt az orgonaágabarackfavirága közös éneklése az oviban; aztán cuki papírszívek és rajzok készítése a suliban; majd kamaszkorunk lázadós, de anyák napjára mindig virágot vivős évei; és a felnőttkor kiegyensúlyozottabb, anyánkat már a helyén kezelő anyáknapja-ünneplései... Most, hogy már én is anya vagyok, szeretném a magam számára is jelentéssel felruházni ezt a napot, mert hiszek benne, hogy a jeles napok nagyon jók arra, hogy tényleg ünnepeljünk és megálljunk egy pillanatra, egy-egy jelenség, téma vagy fogalom igazi, saját helyét megtalálva az életünkben. Neked mit jelent az ANYASÁG? Akár a sajátod - ha Te magad is anya vagy, vagy úgy általában ez a fogalom - milyen viszonyban vagy vele?
 
1. Az anyaság folyamatos tanulás
 
Folyamatos tanulás önmagamról. Folyamatos tanulás a gyerekeimről. Folyamatos tanulás a párkapcsolatomról. Folyamatos tanulás a saját anyámról. Többet ad minden eddigi önismereti folyamatnál, amiben valaha részt vettem, és sokkal mélyebbre kell ásnom, ha igazán őszintén és értő módon szeretnék viszonyulni a saját magamban zajló történésekhez. Ragaszkodom ahhoz, hogy reflektáljak a helyzetekre, érzésekre, a működésemre, mert igényem van rá - és ez az anyaság kapcsán kimeríthetetlen tárháza az újabb és újabb rétegeknek, amik feltárásra várnak, újabb és újabb felismeréseknek. Nem kell elhatároznom, hogy mi a következő önismereti feladat, az élet úgyis hozza a következőt, újabb és újabb kihívások jönnek hónapról hónapra. A fejlődés garantált. :-)

HAGYTA AZ ÓVÓNŐ, HOGY VERJÉK A KISFIAMAT AZ OVIBAN

BEZZEGANYASzerző: András
2016.04.30.

Szeretnék megosztani egy történetet, egy kis kudarc és nagy tanulság, amit én kaptam tőle. Hároméves lett a kisfiam, így el kellett döntenünk, hogy milyen óvodai képzésben vegyen részt az elkövetkezendő három évben. Bejelentkeztünk az állami oviba, de sajnos túljelentkezés miatt csak egy sokkal messzebbi, bár kerületi óvodába mehettünk volna. Megnéztük, de mivel kiderült, hogy 30-35 gyermek lesz egy csoportban két óvónénivel, úgy határoztunk, hogy megvizsgáljuk a magánszférát.
Nem messze tőlünk, Budaörsön találtunk egy „angolos” ovit. Egy csoportban maximum 15 gyerek van elhelyezve, csoportonként egy magyar nyelvű és egy külföldi, csak angolul beszélő óvónő van. Feleségem felhívta őket és elment beszélgetni, minden nagyon tetszett, de sajnos szorított az idő (február volt) betelik az összes hely, hacsak nem fizetjük be a szeptemberi első hónapot. Mellékesen megjegyzem, hogy két fiunk van, a kisebbik 2 éves, így dupla költség, de úgy gondoltuk, járjanak egy helyre. Mindkettőt beírattuk.
Elérkezett az idő, mindenki teljes drukkban készülődött, hogy milyen lesz az óvoda. Minden jól sikerült, a beszoktatáson is túljutottuk! Az első hónap rendben letelt, majd elkezdődtek a változások. A nagyobbik fiam novemberben már nem igazán akart óvodába járni, hogy miért, azt sajnos nem sikerült kihúzni belőle. Mindenre azt mondta: ez is titok, az is titok. Minden reggel hiszti. Ha kérdeztem, mi volt az oviban, semmi válasz nem jött. Az esti altatáskor sem sikerült kifaggatnom.
ITT OLVASHATÓ

A HVG FELHÁBORODIK

BÁDOG 
Szerző: Bayer Zsolt
2016.04.30.Igen, itt van szegény hülye Németh Robika. A hőskorban együtt toltuk a szekeret a Fidesz központban, aztán ő a zenének adta magát, mára pedig meghülyült. Visszavonhatatlanul, végérvényesen. Most a pc bullshitet tolja kérlelhetetlenül. S amikor a szerkesztőség szomszéd szobájában Tóta W. leírja ezt a mondatot: „Tehát semmi sem indokolja, hogy néhány nevetséges maskarába öltözött, mikulásbottal integető kókadt fasz előírja nekik, hogy akkor is szülniük kell, ha belehalnak vagy belenyomorodnak” – s ez alatt Tóta W. a papságot érti, úgy, ahogy van, nos, ebben a pillanatban szegény hülye Németh Robika beleélvez a gatyójába, annyira tetszik neki a szólásnak e magasztos szabadsága. Ám ha netán én nevezem nyamvadt, tyúkmellű fasznak Tóta W.-t, abból az okból, hogy amúgy Tóta W. egy nyamvadt, tyúkmellű fasz, aki ráadásul becstelen is, meg geci is, nos, olyankor Németh Robika természetesen nagyon kiakad a csúnya beszédtől, és selypegősen, szipogva megveregeti Tóta W. kígyóvállát, és biztosítja őt, hogy nem is.


ITT OLVASHATÓ

ADOLF HITLER VALLÁSA A MEIN KAMPF SZERINT

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás 
2016.04.30.


Az egyházak bűneiről szóló ateista írásokra az egyik legbugyutább, de jellemző módon leggyakoribb reakció az, hogy Sztálin is ateista volt (ami igaz, csak érvelésében hibás), és hogy Hitler is ateista volt, ami viszont már faktuálisan is ostoba tévedés. Valamiért mégis ez a rögeszme, illetve valószínűleg szándékos hazugság-propaganda terjeng leginkább azon hívők között, akik vérszagot érezve rávetik magukat egy-egy ilyen ateista írásra.
Sok tudományos elemzést lehetne olvasni Hitler vallásosságáról, de ezek az elemzések teljesen feleslegesek, amikor elő lehet venni Hitler saját kezű írását. Ide fordulok tehát, de figyelemmel kell lennem a magyarországi törvényekre (egyébként most, amikor ezt teszem, nem tartózkodok Magyarországon), és a józan megfontolásokra, tehát nem schmittelem ki az egész törzsanyagot úgy ahogy van, nem adok meg hivatkozást, hogy reklámozzam a művet. Elrettentő céllal fogok idézni pár részletet, amelyet mindenki megkereshet, akinek esetleg kétsége volna afelől, hogy ez bizony a Mein Kampfból van, és nem a Jobbik programjából, és nem is a KDNP vagy a Fidesz kormányprogramjából. Az ember egyébként komoly kísértésbe esik, hogy azt gondolja van, hogy bizony ez a Jobbik, vagy a KDNP-Fidesz programja.
Viszonylag egyszerűen jártam el, mert nem olvastam végig ez a förmedvényt, hanem az "isten" szóra kerestem rá. A könyvben 65 helyen szerepel az "isten" szó valamilyen formában. Ezek egy jelentős része olyan ártatlan fordulatokat takar, mint "isten őrizz", ezeket nem idézem. Amiket idézek, ott az istenhitnek hangsúlyos szerepe van, és konkrétan köthető is Hitler valamilyen nyomorult nézetéhez.
"Az örök isteni igazságszolgáltatás vasökle volt az, amely Ferenc Ferdinánd főherceget, a németségnek ezt az elkeseredett ellenségét éppen azokkal a golyókkal terítette le, melyeknek öntésénél maga is segédkezett. Ausztriában Ferenc Ferdinánd volt a felülről irányított elszlávosítás fővédnöke!"


ITT OLVASHATÓ

ATEISTA ÜZENET A SÍRON TÚLRÓL: ODAÁT NINCSEN SEMMI - TOMI LAPID ÉLETE

ÁTLÁTSZÓ - SZAKIRODALOM
Szerző: PLT

2016.04.30.


Izraelről a leggyakrabban bevillanó sztereotip képek: szakállas ortodox zsidók a Siratófalnál, illetve, hogy szombaton megáll az élet a teljes országban. Bigott telepesek, mint az izraeli-palesztin rendezés egyik legfőbb gátja. Al-Aksza-mecset, a Születés Temploma, a kis Jézus. Egymással véres csatát folytató, egymást kizáró hitek gyülekezőhelye. Tomi Lapid pályafutása élő cáfolata a fenti kliséhalmaznak.

A Holokauszt-túlélőből lett újságíró, aztán liberális pártelnök és miniszter nem sűrűn járt zsinagógába. “Izrael leghírhedtebb ateistája voltam, az ortodoxok legelkeseredettebb ellenfele, ugyanakkor magamban képviseltem – remélem, híven – az egész zsidó sorsot.” – ezzel a mondattal indul a politikus fia, Jáir Lapid által apja halála után írt életrajz, amely egyes szám első személyben meséli el – innen a cím – az apa életútját.  (I. m. 5.o.) S vannak még ennél húzósabb dolgok is a tabukat, illemszabályokat, dogmákat – finoman szólva – nemigen respektáló kötetben. Amit érdemes végigolvasni annak, aki nem antiszemita vagy filoszemita sztereotípiákból szeretné Izrael politika-, és sajtótörténetét megismerni.
Jáir Lapid: Síron túli emlékeim. Tomi Lapid története. Múlt és Jövő Könyvek. Budapest., 2012. 374.o.

A temetése sem volt hétköznapi. Mivel Izraelben (akárcsak sok más országban) többnyire még azok is egyházi temetést kérnek, akik életükben nemigen gyakorolták vallásukat. “Képzelhetik, mekkora csalódást okozott nekik, amikor a kaddis helyett Frank Sinatra My Way című dala csendült fel.” –  nevet vissza ránk a sírból Lapid. (8.o.) Akinek egyébként a kedvence haláláig a magyar konyha volt. “Abból a felismerésből, hogy valaki utolsó a fajtájából, nem származik semmilyen tanulság. Esetemben ez csak annak a bizonyítéka, hogy az istentagadás és a töltött káposzta kombinációja hosszú élet biztosítéka.” – mondja. (9.o.) (S köztudomású, miszerint a fenti ételt sertéshúsból csinálják.)


ITT OLVASHATÓ

MÉSZÁROS LŐRINCCEL KÁVÉZOTT AZ ÁLLAMTITKÁR, AZTÁN AZ NFA VISSZAVONT NÉHÁNY FÖLDÁRVERÉSI HIRDETMÉNYT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: vagogabor
2016.04.30.Miről beszélgethetett az ország legnépszerűbb oligarcha-találkozóhelyén az agrárminisztérium földárveréseket felügyelő államtitkára, Bitay Márton, és a földárverések legnagyobb nyertese, Mészáros Lőrinc?
Bitay szerint a fociról, szerintünk Mészáros földjeiről. Mutatjuk a bizonyítékot.

Májusban újra indulnak a földárverések, ez már a harmadik árverési kör lesz, a kormányzat tervei szerint egyelőre az utolsó is. Mészáros Lőrinc a családjával együtt hiába vásárolt meg háromezer focipályányi földterületet az eddigi két árverési körben, ismét érdeklődést mutat a földárverések iránt.
Felcsút polgármestere, Orbán Viktor jóbarátja néhány napja a földügyekért felelős földművelésügyi államitikárral, Bitay Mártonnal  kávézott az ország legbefolyásosabb embereinek kedvelt találkozóhelyén. A találkozóról Mészáros annyit mondott a Népszabadságnak, hogy csak kávéztak egyet. Bitay másnapi közleménye szerint a fociról beszélgettek csupán.
Four Seasons az oligarcha-spot
A Gresham palotában lévő Four Seasons hotel éttermében számos alkalommal megfordultak már Nemzeti Együttműködés rendszerének befolyásos szereplői. Találkozott már itt egymással Habony Árpád, Tiborcz István, a TV2 vezérigazgatója és a Nemzeti Vagyonkezelő vezetője is. Habony beszélgetett itt a Népszabadságot is tulajdonló kiadó igazgatójával is. Aznap, amikor Mészáros Bitayval találkozott, a polgármester összefutott még a Századvég gazdaságkutató vezetőjével, Márton Péterrel is ugyanott.

ITT OLVASHATÓ

TÖRTÉNELMI LECKE FIÚKNAK - ORBÁNNAK ÜZENT KUNCZE

24HU-BELFÖLD
Szerző: Farkas György
2016.04.30.

Kuncze versben oktatta ki Orbánt
Havas Henrik pedig belengette, hogy nevet változtat.
„Ahhoz égnek és földnek össze kell szakadnia, hogy ez bekövetkezzék”, felelte Orbán Viktor a napokban arra a kérdésre, megingott-e bizalma Matolcsy Györgyben az MNB alapítványok botrányt kavart közpénz költései miatt. Az atv.hu előzetese szerint a kormányfőnek Ady Endre teljes versével (Történelmi lecke fiúknak) vágott vissza Kuncze Gábor, az SZDSZ egykori elnöke az ATV Havas a pályán című műsorában.

ITT OLVASHATÓ

JOBBIKREÁL

TARSKI BLOG
Szerző: Tarski
2016.04.30.


Napi hír az, hogy Vona Gábor, a Jobbik pártelnöke három új alelnököt jelölt a következő tisztújító kongresszusra. Mindhárom polgármester, ami akár jelzésértékű is lehet: Janiczak Dávid, Ózd, Fülöp Erik, Tiszavasvári és Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere. Annak, hogy ez ma már csupán napi hír, voltak ám előzményei is. Így elsősorban a Jobbik korábbi és még ma is funkcionáló alelnökei részéről, akik rossz néven vették azt, hogy a pártelnök másokat jelölt meg helyetteseinek. Közülük ketten már belenyugodtak a döntésbe, míg Novák Előd még függőben hagyta azt, hogy indul-e ismét az alelnöki posztért, vagy sem.
 
Azt gondolom, hogy éppen Novák Elődnek nem kellene azon gondolkodnia, hogy ismét visszakapaszkodjon a korábbi pozíciójába, hiszen túl sok olyan közszereplés van mögötte, ami csak rontott a Jobbik megítélésén. De nem is úgy kellene felfogni a dolgot, hogy mások jelölése egyúttal bukást is jelent, ahogyan azt a mostani alelnökök beállították. Ha egy alelnöki pozíció egyben a párton belüli személyi rangsort is jelent, akkor csakugyan bukásként lehet felfogni az új alelnökök jelölését. Ám ha úgy fogják fel, hogy innentől kezdve más munkaterületen fognak dolgozni a párt közös érdekeiért, akkor az már nem jelenthet bukást. Egy párton belüli rangsort viszont mindig az adott körülmények határozzák meg, és ha erős kezű vezető van a párt élén, akkor az ő szava is döntő lehet. Röviden: nem kellene ezt úgy felfogni a távozó alelnökök részéről, mintha most már összedőlt volna a világ, mert a szerencse és az élet forgandó, és bármikor megváltozhat a helyzet. Egyébként a Fideszben a jelek szerint bevett szokás az, hogy senkinek sincs bérelt helye a párt második vonalában, se az alatta lévő vonalakban, és természetesen váltogatják egymást a különböző pozíciókban...
 

BELEKÉNYSZERÍTETTE ÖNT VALAKI EBBE A KAPCSOLATBA? - BÁNTALMAZÁSOS PEREK TANULSÁGAI

MAGYAR NARANCS - ÉLET+MÓD - LÉLEK
Szerző: Czenkli Dóra 
2016.04.30.


Bíróságfigyelő programjának tapasztalatait osztotta meg a PATENT Egyesület a nők elleni erőszak tárgyú perekről. Hajmeresztő példákról és a képzés majdnem teljes hiányáról hallottunk.

Értetlenség, áldozathibáztatás, a peres felek kényszerű megbékélésre sarkallása: így fest ma legtöbbször egy párkapcsolati erőszak tárgyalása a magyar bíróságon. Második alkalommal végzett bírósági monitorozást a PATENT Egyesület. A jogvédő szervezet a 2013/14-es bíróságfigyelő program után újból képzést tartott „majdnem laikusok” (joghallgatók, pszichológusok, szociális munkások, érdeklődő vagy érintett civilek) számára, majd 14 hónapon át nők elleni erőszakot tárgyazó eseteket keresve járták a bíróságokat országszerte, hogy minél többféle bírói attitűdről, joggyakorlatról, a bántalmazottak tapasztalatairól számolhassanak be.

52 olyan tárgyalásra jutottak el a megfigyelést végző önkéntesek, amelyek érintették a nők elleni vagy a családon belüli erőszak témáját. E tárgyalások között volt polgári peres és nem peres, valamint büntetőügy egyaránt, monitoroztak például bontópert, gyermekelhelyezési pert, vagy kapcsolati erőszak, kiskorú veszélyeztetése, zaklatás vádjával kezdeményezett büntetőügyet. A bíróságfigyelés a court watch hagyománya nyomán a nők elleni erőszak emberségesebb bírósági kezelésének elősegítését célozta a nyilvánosság erejével oly módon, hogy fókuszba helyezte a jogalkalmazók felkészültségét...

ITT OLVASHATÓ

A TANÁRLÁZADÁS VISSZAFELE SÜLT EL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerő: Amerikai Népszava
2016.04.30.


A tanármozgalom nem azt eredményezte, hogy az önkormányzatok visszakapják az iskolákat, az iskolák pedig az önállóságukat, hanem az eddiginél még szorosabb kontroll alá vonják őket. Lázár János bejelentette, hogy teljesen államosítják az iskolákat, nemcsak a fenntartói jogokat, hanem a működtetést is elveszik az önkormányzatoktól.

Ezzel az iskolák feletti totális uralom valósul meg, a tanároknak még ekkora szabadsága sem les, és nyilván megtalálják a módját annak, hogy megelőzzék vagy szankcionálják az olyan tanárokat, akik tiltakozásokat szerveznek. Ezzel a szakmai önállóság is csökken, parancsuralmi rendszer következik. Orbán ezúttal is megmutatta, hogy egy centit sem enged semmiféle követelésnek, és nem engedi meg, hogy a nép bármiben is döntsön, ha nem mutat fel vele szemben veszélyes ellenerőt.

Bármilyen tiszteletre méltó és reménykeltő is volt a tanárok mozgalma, még akkor is, ha nem volt teljesen egységes, és nem volt világos, hogy pontosan mit akarnak, a rendszer ellen lázadnak, vagy csak működőképes iskolát szeretnének, s a kettő néha keveredett, a tanármozgalom szervezői nagy hibákat követtek el, amelyekből majd a későbbi hasonló megmozdulások szervezői tanulhatnak. Amit például polgári engedetlenségnek neveztek, az inkább polgári engedelmesség volt, és olaj a tűzre...

ITT OLVASHATÓ

FERGE ZSUZSA 85 ÉVES

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pogátsa Zoltán
2016.04.30.


Magyarország gazdasági, társadalmi és politikai válságának gyökere, hogy olyan modellt választott a rendszerváltás után, amelyik egyszerre alkalmatlan a felzárkózásra, és egyben rendkívül igazságtalan is. Ez egyszerűen egy másik modell, mint ami Európa boldogabbik felén létezik, ezt ideje belátni.

Az állami újraelosztásra épülő, aktív szakpolitikákat működtető észak- és nyugat-európai jóléti állami kapitalizmus, a Szociális Európa helyett Magyarország egy előtte soha sehol ki nem próbált kapitalizmus-modellel próbálkozott. Ennek a modellnek bármilyen kihívásra a külföldi működőtőke-vonzás volt a válasza, legyen az a foglalkoztatás, a k+f (kutatás+fejlesztés), a szociális kérdések vagy éppenséggel a regionális fejlesztés. Mindenre az volt a válasza, hogy alacsony bérekkel, adókkal, gyenge szakszervezetekkel majd több és több működőtőkét vonz. Mindez látványosan nem jött be, a kelet-európai térség egésze a nyugati multik alacsony foglalkoztatású, alacsony bérezésű gyártó és összeszerelő perifériájává vált, ahol nem tudnak elég gyereket vállalni a fiatalok, és egyre nagyobb arányban a nyugatot választják. Mert hogy negyed századdal a rendszerváltás után még mindig keményen van Nyugat és Kelet-Európa…

1989 után csak nagyon kevesen voltak Magyarországon, akik ezzel a modellel szembeszálltak, akik valóban ismerték a nyugat-európai országokat, és előre látták az attól eltérő modell várható kudarcát. Annyira kevesen, hogy gyakorlatilag két évtizeden keresztül nem is voltak képesek érdemi hatással lenni a közvitákra, a politikai döntéshozókra.

Ferge Zsuzsa ezen kevesekhez tartozott. Ismerte az észak- és nyugat-európai országokat, tudatában volt annak, hogy a jóléti állam civilizációs vívmány. Ezért szállhatott vitába Kornai Jánossal a rendszerváltáskor, és próbálhatta vele megértetni, hogy nem létezik olyan, hogy „koraszülött jóléti állam”. Az állami újraelosztásra így csak az tekinthet, aki nem érti, hogy az mire való. Akinek a fejében a jóléti állam nem más, mint gazdag államok luxusa, hogy a fölös pénzből pénzügyi segítséget adjanak a szegényeknek...

ITT OLVASHATÓ

SIKERÜLT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.30.


Megnéztem a neten ennek a kormányszóvivőnek nevezett kopasz borostásnak (divatfi a szentem, farmerban és zakóban jár, ami ízléstelenség elképzelhető, az rajta van, Londonban még egy külvárosi kocsmába sem engednék be), szóval ennek a gátlástalanul hazudozó alaknak az anyagát, amit a mind jobb formát mutató Kálmán Olga készített, mert meg voltam róla győződve, hogy félremagyarázzák, sok rosszindulatú firkász meg politikus nem érti a finom, szarkasztikus humort, midőn cinizmusnak nevezi a kérdést: "de sikerült?" Merthogy ez a kérdés volt a válasza a szőrösnek Kálmán Olga mondatára: "önök ezt megpróbálták eltitkolni" (mármint a Nemzeti Bank alapítványainak a pénzköltéseit)...

ITT OLVASHATÓ

A KÁVÉZÁS TÍZPARANCSOLATA

ÉLET-ÉRZÉS BLOG
Szerző: Élet Érzés Bella
2016.04.29.


Ha kávé, akkor Olaszország, ez nem is lehet kérdés (legalábbis Európán belül). Itáliában komoly kultúrája van az ital fogyasztásának, és nagyon nem mindegy, mit, mikor és hogyan kérünk. Ebben próbálunk meg ma segíteni tíz pontban...

ITT OLVASHATÓLETISZTULT LUXUS A DIORTÓL

GABORSZAKACS BLOG
Szerző: gaborszakacs
2016.04.30.


Christian Dior neve mindig is a kifinomult francia eleganciával és a stílusos megjelenéssel volt egyenlő. A világhírű divatház tavaszi couture kollekciója azonban kerüli a nagyívű ruhakölteményeket, visszafogott és egyszerű darabokat kínál. Lucie Meier és Serge Ruffieux kreatív vezetők első gyűjteménye a Dior élén.

2015 őszén a Christian Dior vezetői székétől megvált Raf Simons, akit azóta sem tudott pótolni a patinás divatház. Kreatív igazgató híján egy lelkes francia tervezőcsapat kapott lehetőséget, hogy a 2016-os tavaszi haute couture kollekciót kifutóra vigye. Lucie Meier és Serge Ruffieux irányításával roppant letisztult, egyszerű ruhák készültek a Dior számára. A jellegzetes merevítéseket, fűzőket hátrahagyva egy modern, fiatalos gyűjteményt mutattak be a párizsi divathéten. A derékhangsúlyos sziluettek többsége harang alakot kapott, a keskeny vagy felé bővülő ujjrészek, a hosszan felhasított ceruzaszoknyák és a gyöngydíszítések igazán nőiessé teszik ruhakölteményeiket. Mesés anyagokkal és aszimmetrikus szabásvonalakkal dolgoznak, kreációikból mégis hiányzik a "wow" érzés. Mintha elfogytak volna az ötletek. Raf Simons számára is újdonság volt a Dior elegáns, nagyívű szemlélete, ám az új tervezői gárda ezt a szintet már nem tudta hozni. Hol vannak a látványos estélyik? Hol van a Dior-ház semmihez sem hasonlítható eleganciája? Ezek után felmerül a kérdés: ebből a gyűjteményből válogat majd a 2017-es Oscar-gálára Jennifer Lawrence, Marion Cotillard és Charlize Theron? Vajon a leghíresebb francia divatház élén marad Lucie Meier és Serge Ruffieux? Egy biztos, akár velük, akár nélkülük, a Dior volt, van és lesz!

ITT OLVASHATÓ

KÉRDÉSEK A KORMÁNYHOZ ÉS A FŐPOLGÁRMESTERHEZ

A SZAVAZATOK EREJÉVEL...BLOG
Szerző: Dr. Tóth Zoltán
2016.04.30.


Fischer Iván videóüzenete a budapestiekhez.

Kérdések a kormányhoz és a főpolgármesterhez: Most jobb? A magyar reformok működnek?

ITT OLVASHATÓ

TÖKMINDEGY - FIDESZ-AGY ÉS ÜGYVÉDSZOKNYA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2016.04.30.


Pert nyert Orbán Viktorral szemben Gyurcsány Ferenc cége, az Altus Zrt. Az ítélet szerint a miniszterelnök valótlanul állította, hogy az Altus az Európai Bizottságtól elnyert, uniós fejlesztési programokról szóló megbízásából származó bevételt egyértelműen pártcélokra is használja.

A bíróság azt is kimondta, hogy Orbán abban a hamis színben tüntette fel a megbízást, hogy azt az Altus politikai megfontolástól vezérelve nyerte el. Orbán Viktornak ki kell fizetnie kétszázhetvenezer forint perköltséget, és nyilatkozatban kell kifejeznie sajnálkozását.

Hiába minden, a Fidesz-frakció közleményben ismételte meg a vádakat, ezt írták: „Gyurcsány Ferenc hiába bújik az ügyvédek szoknyája mögé, messziről bűzlik a családi cégének 1,5 milliárdos brüsszeli megbízása. A vak is látja, hogy Gyurcsány Ferencet Brüsszelből pénzelik a családi cégén keresztül, ő pedig Brüsszel politikai megrendeléseit teljesíti”.

Tudunk köpni és nyelni? Én éppen igen. Viszont egy öröm, meg egy bánat fakad mindebből. A fotelban hátra dőlve, jóllakott napközisként – ami fogalom maga a szivárványos ambivalencia, de ez most épp mindegy – figyeljük majd, amint Orbán járja az ő kanosszáját. Sok reményünk ne legyen, az egész bánatos aktus megbújik majd a sorok között, amely technikát a hajdani Magyar Nemzet fejlesztett tökélyre...

ITT OLVASHATÓ

AMI MAGYARORSZÁGON SOKKOL EGY AMERIKAIT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Colm Fitzgerald
2016.04.30.


Sok szó esett már a kultúrsokkról, arra gondoltam, mi lenne, ha ma megfordítanánk a történetét, és azt néznénk meg, vajon milyen kultúrsokk éri azt a külföldit, aki Magyarországra költözik. Colm Fitzgerald magyar feleségével Kalifornia déli részéből indulva szembesült olyan dolgokkal, mint a disznóvágás, a magyarok vezetési szokásai, nagy közös jellemzőnk, a pesszimizmus és még jó pár dolog. Aztán mindezt meg is írta, én meg úgy gondoltam, vitaindítónak érdekes lesz ez a pár pont.

1. Túlélni a disznóvágást

Az egyik első nagy sokk egy szeptemberi hajnalon érte Colmot, amikor apósa és annak barátja, Zoli disznót vágtak. „Azt hittem, elhányom magam” – emlékezett vissza az amerikai, aki leírja, ahogyan az egész család részt vett az állat darabolásában, ő is segédkezett a kolbász és a hurka elkészítésében. „Nem volt túlságosan tiszta, de végül is a hús így készül” – tette hozzá.

2. Mintha mindenki cigizne

A statisztika szerint minden harmadik magyar dohányzik (bár ezt nehéz elhinni). Sosem felejtem el, amikor egyszer az autóban ülve vártam a vásárlást intéző feleségem. Egyik ember a másik után ment el a kocsi mellett, és szinte mindegyiknek a szájában ott füstölgött a cigaretta.
Egy másik alkalommal éppen a fogorvosnál voltam, amikor megszólalt a doktor telefonja. Felvette, majd rágyújtott és kifújta a füstöt az ablakon. Nem mintha panaszkodni szeretnék: a tömés 20 dollárba került és nagyszerű munkát végzett...

ITT OLVASHATÓ

KI VAN A TÜKÖRBEN? - TÖPRENGÉS INFORMÁCIÓS TÁRSADALOMRÓL ÉS NEVELÉSRŐL (RÉSZLET)

OFOE BLOG
Szerző: Veszprémi Attila
2016.04.29.


Az emberi társadalomban az igazság ma nem annyira abban rejlik, hogy mi micsoda, hanem abban, hogy mi nem".

Digitális eszközök: az első megszállás és a kettős szocializáció

Pár évtizeddel ezelőtt a felgyorsult és önjáróvá lett technikai fejlődés óvatlanul (az ember kultúra nélküli, hipnotizálatlan létmódjának, a valódi mi-nek vonzásával nem számolva) kitermelte a virtuális világok lehetőségét, amely hosszú évezredek után képes volt a tömegek számára újra olyan térbe vinni az észlelést, amely nagyon erősen emlékeztetett a holisztikus ott-tartózkodásra. Terjedni kezdett hát egy olyan közösségi és egyéni tevékenység, amit a gyerekek úgy élhettek meg mint felnőtt irányítás nélküli tartózkodás a mostban. Mondhatjuk úgy is, hogy az egészleges vonzódás az analitikus-technokrata eszközök képernyőjén keresztül lényegében „meghekkelte” a platóni barlangot, és elkezdett képeket mutatni a barlangon kívüli világról.

Ez volt a figyelemzavaros, álmatag, lusta és passzív-agresszív gyerekek kora. „Már megint ott vagy a számítógép előtt, fiam? Velünk már nem is beszélsz?” Megkezdődött hát a gyerekek és az új technológia (pontosabban inkább az általa megnyitott terek) üldözése. Mindennek oka sokkal kevésbé rejtélyes, mint hinnénk: gondoljunk az idősebb generációk egykori (főként a közhelyekben és a közbeszédben jelentkező) obligát rémületére, amikor a gyermek valami olyasmit kezd átélni, amit ők nem értenek (azaz nem tudnak elemezni). Itt az ős-rémület emlékének fölerősítésével operál a hamis tudatunk – a „mi” helyretolásának, illesztésének rémületét erőteljesen megismétli – a felnőttek pedig rémülten elkezdik analízis tárgyává formálni a gyerekeket és sajátos életformáikat. Mindezt azért, mert a gyerekek egyre kevésbé hajlandóak olyan tudatállapotba kerülni, ami a felnőtteknek megfelel. A gyerekek pedig, minthogy sok választásuk nincs, az üldözők elől elkezdenek elbújni a virtuális valóságokba – a nyugodt ott-tartózkodás helyett....

ITT OLVASHATÓ

A ROSSZ ALVÁS BETEGGÉ TESZ, DE BÁNJUNK CSÍNJÁN A SZIESZTÁVAL!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.30.


A Kaliforniai Egyetem egészségügyi központjának kutatói szerint a rossz alvás beteggé tesz.

A kutatók 2005 és 2012 között egy országos felmérés keretében 22 ezer olyan emberrel foglalkoztak, akik rosszul aludtak, és náthásak, influenzásak voltak, vagy tüdőgyulladásuk volt a felmérés kezdete előtt legalább 30 nappal.

Kiderült, hogy az alváshiány nagy mértékben gyengíti az immunrendszert, ami által a különböző fertőzések könnyebben utat találnak az emberi szervezetbe.

A kevés alvás növeli a cukorbetegség és a túlsúly kialakulásának veszélyét is. A laptin, az a hormon, amely jelzi az agynak, hogy már eleget ettünk, csökkentett mértékben működik, a grelin, az a hormon, amely éhségérzetet kelt, fokozza tevékenységét. Az alváshiányos ember így többet eszik és főleg zsíros és édes ételeket.

A 21. század járványának is nevezett rossz alvással még nem foglalkoznak különösebben az orvosok – mondják a kutatók – holott nagyobb figyelmet kellene ráfordítani, mivel számos betegség forrása lehet. És a mai stresszes világunkban egyre többeket érinthet, hogy nem tudják kellőképpen kialudni magukat...

ITT OLVASHATÓ

KISLÁNYOK MEGRONTÁSÁVAL VÁDOLJÁK AMERIKÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.04.29.


"Az Amerikai Egyesült Államok új közoktatási alaptantervet (Common Core) dolgozott ki, amely megkülönböztetett figyelmet szentel az iszlám hitnek, oktatni kívánják és egyúttal terjeszteni Mohamed tanait, ezzel együtt diszkriminálja a Biblia Istenét és Jézus Krisztust. (...) Az új tanterv szabadjára engedi a szexuális perverzitások tárházát, szoftpornóval mérgezi az alig 10 éves kisgyerekeket. Ez ma az ultraliberális vezetésű Amerika" - ezt olvashatjuk a Vigyázó Blog tavaly szeptemberi bejegyzésében. A Hit Gyülekezetéhez közel álló blogból kellett értesülnünk arról Amerikában, hogy az amerikai állami iskolákban állítólag "orális szexre és végbélen keresztül történő közösülésre" oktatják a gyerekeket.

Információink szerint a blog működtetője és szerzője Morvay Péter, Németh Sándor vezető lelkész személyi titkára, a Hetek és az ATV külpolitikai "szakértője", Hartmann László fedőnéven egykori III/III-as ügynök. A Vigyázó blog, a Hetek külpolitikai rovata és az ATV rendszeresen megosztják egymással a cikkeiket, miután valamennyi a Hit Gyülekezetéhez kapcsolódik. A Vigyázó blog minden kérdésben a Hit Gyülekezete álláspontját képviseli, a Hit Gyülekezetével kapcsolatos cikkeket közöl rendszeresen. Itt, itt, itt, stb.. A Vigyázó blog oldaláról lehet hallgatni a Hit Rádiót, a Hit Gyülekezete rádióját, és Németh Sándor is gyakran megszólal a blogon keresztül.

Az "Új tanterv: szoftpornó, abortusztabletta és Mohamed" című írás egyetlen hivatalos tantervi forrást nem jelöl meg. A hivatalos amerikai tanterv itt olvasható, ez a link nem szerepel a felvilágosító cikkben. Ebben egyetlen szó nincs arról, amit a Németh Sándor egyházához köthető blog terjeszt. Az extrém állítások forrása a CharismaNews című újság, amely olvasóinak azt ígéri, hogy "spirituális perspektívát" ad a hírekről. Ezen kívül olyan linkeket közöl hivatkozásként, amelyeken szélsőséges portálok fundamentalista keresztény iskolák uszításait közlik, hogy a szülők vegyék ki a gyerekeiket az ingyenes állami (public) iskolákból és irassák az ő fizetős egyházi iskoláikba őket...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN ÉS A ZSIDÓK - A HÍZELGŐ ÁTVERÉS ANATÓMIÁJA (7. RÉSZ): ZÁRSZÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Göllner András
2016.04.29.


Göllner András hét részes sorozatának utolsó része a KMH-ban már publikált hatodik, ötödik,negyedik, harmadik, második és első részből folytatódik. A szöveget lektorálta a KMH részére Kertész Ákos.

"Egyszer s mindenkorra elég volt abból, hogy pusztán a zsidó szenvedéstörténeten keresztül szemléljük a történelmet, és ennek alapján írjuk a hivatalos kánont. Elég volt, elég volt, elég volt!" – Bayer Zsolt. Magyar Hírlap, 2016.

Összefoglaló:

E sorozat azt a tájat mutatta be, amellyel Dante, a pokol legalján találkozott, 800 évvel ezelőtt. Azt a fajta átverést járja körül, amely a szeretet látszatát keltő hízelgéssel operál, ezzel a módszerrel fosztja meg áldozatait természetes jogaiktól – a boldogságtól, a szeretettől, az embertársaik iránti bizalomtól – és teszi mind ezt úgy, hogy az átverésből származó fájdalom-érzetet az áldozat képtelen valaha is elfelejteni.

Nem azért vágtam bele ebbe a munkába, hogy felejtésre tanítsam zsidó testvéreimet: az nem csak lehetetlen, hanem egyúttal becstelen vállalkozás is lett volna. Célom ennek ez ellenkezője volt: élesíteni, frissíteni, fejleszteni akartam zsidó és nem-zsidó testvéreim emlékezetét, és olyan módon, hogy az ne a fájdalmukat, hanem a jó érzésüket, újjászületésük esélyeit növelje. Végső soron, e sorozattal azt akartam elérni, hogy olvasóim erőt merítsenek mind abból amit láttak, hallottak, átéltek, és képessek legyenek újra elsőként kezet nyújtani a feléjük közeledő idegennek, újra képessek legyenek gyönyörködni, bízni és hinni a szeretet, és embertársaik iránti bizalmuk felszabadító erejében.

E sorozat sok mindenre rávilágított, többek közt arra is, ami nem is olyan nagy titok. Tény, bár nem annyira köztudott: a “magyar alkat”, ellentétben mondjuk a német, vagy az angolszász alkattal, képtelen szembenézni, feldolgozni saját átveréseit, átveréseiből származó fájdalmait – azt mindíg a balsorsra keni. Ez a félelem a szembefordulástól, nem egy genetikai, hanem egy neveltetési aberrációnak a következménye. Azért fél a magyar a szembefordulástól, mert ellentétben a német, vagy angol testvéreivel, neki sose engedték meg hogy bátran kibeszélje a “családi” tévedéseket, bátran kiteregesse családi szennyesét a napfényre. A magyarok hátán ülő huszárok, mint mostani miniszterelnökük, Orbán Viktor, mindig is a vak, szótfogadó ugrásra ösztönözték e népet. Az ugratásból származó baleseteket hol a zsidókra, hol szabad-kőművesekre, a szlávokra, a nemesekre, a dzsentrire, a Nyugatra, a liberálisokra, a Keletre, az EU-ra, vagy mint manapság, a Gyurcsányokra kenik. A lóvá tett magyar nép, semmit de semmit nem kér számon a gerincét ferdítő huszáraitól, ha azok a szeretet és összefogás látszatát keltő, hízelgő szavakkal ugratják őt egyik válságból a másikba. Orbán ezt a neveltetést ápolja, ez a hagyomány tartja őt a nyeregben. Ugyan azzal a módszerrel ugratja a zsidókat a szakadék felett, mint a keresztényeket, ugyan azt a csalétket használja, mint amelyet a nácik, 1944-ben kiakasztottak Auschwitz kapuja fölé...

ITT OLVASHATÓ

VÍZIZRÍ: HARC A SZABADIDŐÉRT - MUNKÁSKULTÚRA A DUNA PARTJÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Szarvas Márton
2016.04.29.


Féregnek kell ahhoz lenni, hogy az ember egyetértsen önmagával, mikor élete csak tehetetlenségek, vonaglások és vergődések egyhangú változataiból tevődik össze. Amit az emberi méltóságnak neveznek, az annak az erőnek a tudata, melyet saját magunkkal, saját életünkkel való egyetértésünk ébreszt bennünk… ha ébreszt. (Sinkó Ervin: Tizennégy nap)
 
Sinkó Ervin a Fürst Sándor és a Sallai Imre, a biatorbágyi vasúti híd felrobbantásával ártatlanul megvádolt kommunista politikusok 1932-es perét nyomon követő regényének értelmiségi hőse szájába adja ezeket a szavakat. A Kassák Múzeum Vízizrí című kiállítása, a regénnyel történő időbeli – és esetenként térbeli – átfedésein túl, Sinkó szereplőjééhez hasonló dilemmát jár körül. Mégpedig az arra vonatkozó dilemmát, hogy hogyan birkózik meg az aktivista és/vagy értelmiségi cselekvő egy történelmi kor adott materiális lehetőségei és a társadalmi egyenlőtlenségek felszámolásnak különböző ideológiái között húzódó ellentmondással, eltéréssel. Illetve azt a kérdést feszegeti, hogy milyen kompromisszumok meghozását teszi szükségessé egy adott politikai mozgalom számára az adott, gazdasági-társadalmi strukturális lehetőségekhez való alkalmazkodás.
 
A Kassák Múzeum hosszú ideje koherensen dolgozza fel a politikai avantgárd és a mindennapi aktivizmus viszonyát, és azt a két világháború közötti politikai, kulturális mezőt, amelyben Kassák és kortársai működtek. Azon túl, hogy nem tagadja el a történeti avantgárd aktív politikai cselekvést propagáló természetét, az utóbbi időben konzisztensen vette végig azokat a szervezeteket, mozgalmakat, amik a Horthy-korszak erősen elnyomó légkörében áttételesen vagy közvetlenül a társadalmi viszonyok gyökeres megváltoztatására törekedtek. A két világháború munkásmozgalmi küzdelmeiről és azok hőseiről Sinkó Ervin, Vas István, Lengyel László, Déry Tibor és maga Kassák Lajos regényein kívül kevés ismeretünk van, ezeknek az eseményeknek a társadalmi-politikai kontextusba ágyazott vizsgálata és azok kultúrájának ismerete nyilván fontos – de nem elengedhetetlen – akkor, amikor kortárs baloldali cselekvési lehetőségekről gondolkozunk...
 

RADIKÁLIS?

TUAREG BLOGJA
Szerző: Tuareg
2016.04.29.


Vannak olyan bélyegek, amiket rámsütnek, hogy elriasszák tőlem az embereket. Az értelmeseket nehéz, mert Ők a valóságnak, a tetteknek hisznek, nem karaktergyilkossági kísérleteknek. Mint például az, hogy radikális vagyok.
 
Jellemzően persze gyáva semmittevők próbálják meg azokat lejáratni, akik mindenüket beáldozzák, hogy ebből az országból egyszer demokratikus jóléti állam lehessen. Teccenek ismerni a tejesköcsögbe dobott két béka esetét? Az egyik, a roppant bölcs, higgadt és fölényes, kiröhögte a másikat, amelyik csak kapálózott, mert nem bírt belenyugodni a rabságba. Kifejtette Neki: hülye vagy öcsém, minek kapálózol, majd elfáradsz, aztán elmerülsz úgyis. És szellemi fölényének végtelen tudatában inkább nem is tempózott tovább, szépen elsüllyedt, megfulladt, bölcs döntés. A radikális fajta, az meg kapálózott tovább, végkimerülésig, és egyszer csak azt vette észre, hogy talaj van a lába alatt. Engedetlen, önfejű radikalizmusával összeköpült magának egy vajdarabot a tejesköcsögben, és lett végül talapzat, ahonnan kiugorhatott. Utólag a kitartó, küzdő brekit tartjuk persze bölcsnek és előrelátónak, de amíg csak kapálózott, a békák nagyobb része hülyének nézte. Radikálisnak...
 
Hát pont ennyire vagyok én radikális. Utat keresek, amivel a Felcsúti Gazemberhez hozzá lehet férni, hogy végre megszabaduljunk Tőle. Persze Bandástul, nemcsak új Keresztapa kell, hanem Maffiaállam helyett európai erkölcsiségű, jogrendű és jólétű Köztársaság. És aki utat keres, az azzal kezdi, hogy végiggondolja, mi az, ami működik, és mi az, ami nem. Amiről ezerszer bebizonyosodott, hogy sehová sem vezet, arról ezt ki is mondja. Amiről meg történelmi tapasztalatok alapján tudható, hogy sikeres, arról meg azt írja meg. Nem én tehetek arról, hogy Orbán simán maga alá gyűrte az országot. Nem én tehetek arról sem, hogy mindezt választások útján tehette meg. És az sem az én saram, hogy mindezt azért vihette végbe, mert olyan "ellenzéke" van, amelyik asszisztál Őfelségének, hogy a nyilvánvaló Diktatúrát demokráciának hazudhassa. Nem az én bűnöm továbbá, hogy a tömegmédia kizárólag olyanokat mutat be, akik lenyugtató, hamis szólamokkal etetik a Népet...
 

SZÁMVETÉS: AMI NEKÜNK POLITIKA HELYETT JUT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.29.


Valaha abban a téves hitben voltunk, hogy ha ebben az országban egyszer parlamentáris demokrácia lesz, akkor az egy Kádár-kori, vasárnapi családi ebédhez fog hasonlítani.
Körülüljük az asztalt, aztán az asztalra feltálalják a sok finomságot, mi meg megcsodáljuk, kicsit élvezzük a küllemét, az illatát, aztán - gondosan mérlegelve hasunk befogadóképességét - sorra vesszük az előzetesen kiválasztott finomságokat, míg csak jól nem lakunk.
Aztán úgy jártunk, mint Józsi bácsi a műrepülés közben, mikor a nyakába szakadt, amit ijedtében a gatyájába produkált: erre azért nem számítottunk...

A kapitalizmusról anno meglehetősen sok randa dolgot mondtak, különösen az ötvenes években - emlegettek kizsákmányolást, munkanélküliséget, szegénységet, - elmondták, hogy a cseléd gyereke többnyire csak cseléd lehet, kitörni a társadalmi skatulyából szinte a lehetetlenséggel atáros - de senki nem hitt nekik, pedig csak el kellett volna beszélgetni a nagyszülőkkel.
Persze, a komcsik hazudnak, mert egy ilyen karakán magyar gyerekből minden lehetne, ha kapitalizmus lenne, hiszen magyarember ab ovo tehetséges, mindenhez ért, tele van vállakozó szellemmel, tárgyi ismeretei az eget verik.
Át akarnak ezek verni bennünket, hogy elvehessék a Rárót, meg kolhozba terelhessék a Riskát, meg különben is, az én életembe ne szóljon bele senki, ha én egyszer a tarhonyára tettem fel a sorsom, akkor én tarhonyát fogok vetni, ha belefeketedik is Lenin.
Én aztán nem fogok osztozkodni senkivel, ha egyszer lesz hat holdam, hát abból megélek parádésan, Még a Bukfenc is feketekávét fog inni reggelente!


ITT OLVASHATÓ