2017. november 18., szombat

MEGHALT AZ AC/DC ALAPÍTÓJA: MALCOLM YOUNG


HVG ONLINE- KULT
Szerző: hvg.hu
2017.11.18.


Malcolm Young haláláról a zenekar adott ki közleményt.

"A mai napon az AC/DC mély szomorúsággal közli, hogy Malcolm Young elment.

Malcolm, Angusszal együtt az AC/DC alapítója és megalkotója volt. Elképesztő elkötelezettséggel dolgozott a zenekar mögött. Gitárosként, dalszerzőként és vizionáriusként perfekcionista volt, egy különleges ember. Mindig azt mondta, amit gondolt. Minden tettét áthatotta a büszkeség. A rajongókhoz való lojalitása múlhatatlan volt.

Testvérként nehéz szavakban kifejezni, mit jelentett nekem az életem folyamán - ami minket összekötött különleges és egyedi volt.

Hatalmas örökséget hagy maga után, ami örökké él majd.

Malcolm, szép munka volt
". 

– így hangzik az AC/DC ma kiadott közleménye. ..

SZÜDI JÁNOS: MINDEN ÚT BRÜSSZELBE VEZET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2017.11.18.


Nagyot hibázott az Európai Unió, amikor nem ismerte fel annak szükségességét, hogy kézzelfoghatóvá, érzékelhetővé kell válnia minden európai számára. Nincs Európa-tudat. Nincs Európa-büszkeség. Nincs Európához tartozás érzése. Az Unió az emberek többsége számára egy fantom, értelmezhetetlen fogalomgyűjtemény: Európai Parlament, Tanács, Bizottság, sok-sok elnökkel, áttekinthetetlen jogkörökkel, több száz bürokratával, akiknek a munkájáról semmit sem tud az átlagember. Nagyot hibázott az Európai Unió, mikor nem ismerte fel, hogy az eszmék és a munkaerő szabad áramlásának előfeltétele a sajtószabadság, a véleménynyilvánítás szabadsága, az oktatáshoz való szabad hozzáférés joga, a tanítás szabadsága.

Egy sutba való hagyomány


A százfelé töredezett Európa története a hatalmukat istentől eredeztető uralkodók egymás elleni háborúinak története. A nemzetek szembenállása alig több mint kétszáz éves múltra tekinthet vissza. Igaz, a nacionalizmus e rövid idő alatt elért "eredményei" - két világháború, sok tízmillió halottal - tiszteletet parancsolóak. A szembenállás fenntartása, a nemzeti érdekek ütköztetése, a nemzetállam fontosságának hangsúlyozása azoknak a politikusoknak az érdeke, akik saját szemétdombjuknak tekintik országukat, amelyen ők a "kiskakasok". Közös az érdeke a magyarnak, a németnek, a hollandnak, a franciának, a románnak, a szlováknak stb.: prosperáló Európa, prosperáló nemzetek, prosperáló egyének. Minél nagyobb, minél gazdagabb egy ország, annál több áldozatot kell hoznia polgárainak a közös célért. Minél kisebb, minél szegényebb egy ország, annál inkább érdekelt az egységes Európában. Mégis, napjainkban a legszegényebb "kisnemzetek" „kiskakasai” úgy tesznek, mintha kegyet gyakorolnának, amikor elfogadják a milliárdos támogatásokat. A "kisnemzetek" "kiskakasai" kerítést építenek szemétdombjuk köré, és hangosan kukorékolva üzengetnek Brüsszelnek...

MAKULÁTLAN ÉS SZÉGYENTELJES TANÚK - VÁLASZ CSÁKI JUDIT ÍRÁSÁRA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: ESZES BEÁTA
2017.11.18.


Ordít az a csend, ami a színházi szakmából árad.

Csáki Judit színikritikus a Magyar Narancsban A cél, a tét és az ár címmel írt cikkében azt állítja, hogy a hazai #metoo-kampányban – amely leginkább a befolyásos férfiak által szexuálisan zaklatott áldozatok vallomásairól szól – szerinte „ebben a történetben Sárosdi az egyetlen makulátlan szereplő”. Csáki szerint egyedül neki van világos célja, mindenki más ezt a célt szem elől téveszti.

Az „egyetlen” piedesztálra emelt szerep több szempontból hibádzik ebben az elméletben: az egyik leglényegesebb tévedése Csákinak, hogy amennyiben Sárosdi Lilla színésznő valóban egyetlen lenne, meg sem nevezhette volna jogi következmények nélkül Marton László rendezőt. Sárosdi és tanútársai jogi segítséggel vagy anélkül, valószínűleg előbbivel, de a folyamatot és a végeredményt utólag összegezve professzionálisan vitték végig az akciót: Martonnak nem maradt más hátra, mint a beismerés. A szexuális kényszerítés bűntettekben (Btk. 196. §) az első megszólaló mellett, amennyiben nincs további áldozati tanú, esetleges szemtanú, külsérelmi nyom híján, több évtized távlatából a beismertetés elengedhetetlen. A beismerés pszichológiai törvényszerűsége, jobb híján a nyilvánvaló lelepleződés lehet egyedüli cél ebben a kampányban. Marton elsőre fenyegető reagálása, az áldozat érzéseinek őszinte, kendőzetlen bemutatása – amellyel Sárosdi megtörte azt a jeget, hogy erről szégyen lenne ennyire részleteiben beszélni – sokat segített abban, hogy további áldozatok jelentkeztek, ám Marton beismerése után is mindegyikük anonim maradt. Köztük etikai különbséget tenni, hogy melyikük jobb, makulátlanabb, kedvesebb, sajnálatra méltóbb, egyenesebb, elég bajos lenne. Sárosdi nélkül aligha szólalnak meg a többiek, a többiek tanúskodó kiállása nélkül a közvélemény és Marton eltiporja Sárosdit.

Hibádzik az „egyetlen makulátlan szereplő”-kategória abban is, hogy Csáki az áldozattal, Sárosdival a tettes Martont valamint a Színművészeti Egyetemet, a Vígszínházat és az MMA-t nevezi meg, ahol az egyedüli makulátlan szerinte Sárosdi. Mégis, hogy gondolta Csáki, tettes és áldozat egy kategória, összevethető? Lehetne makulátlan akár Marton is? Ez lenne a moralitás, hogy ki tudom választani, hogy Sárosdi inkább makulátlan áldozatként, mint a tettes Marton? Vagy Marton módszeréről tanúvallomásokkal igazoltan tudó cinkos vígszínházi társulatot kéne egy kategóriába sorolni a tőlük segítséget kérő, de azt nem megkapó áldozatokkal? Komolyan van olyan ember ma, aki elhiszi, hogy arról a Martonról, akit kocsiról és elővett péniszről már felismer a gellérthegyi lakosság – ld. a tanúvallomást, a gellérthegyi lakó „már megint itt vagytok?”-kiszólásáról – arról a Martonról, akiről további szaftos sztorikkal szórakoztatták a segítséget kérő áldozatokat, ne tudott volna a teljes szakma, közte akár Csáki is?

Hibádzik az „ennek a történetnek” nevezett kategória abban is, hogy még Marton áldozatainak sincs közös története. Nem egyszeri és egyetlen történetről beszélünk. A vallomásokat tekintve ezek heti rendszerességgel történtek meg, szereplőit tekintve egymástól elszigetelten. Évtizedeken át. Harminc-húsz-öt-két éve ezek az áldozatok magunkban vannak. Magukra maradtak. Nem vállalhattak közösséget egymással, nem tudtak egymásról, mindegyikük magányosan küzdött a saját emlékével, szégyenérzetével, félelmével, felejteni vágyásával. Nem beszélve a további, már nyilvánossá lett elkövetőkről – Kerényi Miklós Gábor, Szikora János rendezők – és azokról a csak színházi közegben soktucatnyi befolyásos személyről, akikre névtelen utalással már nyilvános cikk is íródott. És hol vagyunk még attól, hogy csak a híresnek mondható tettesek közül akár sok tucatnyian előkerüljenek, ami még mindig a jéghegy csúcsa lenne, nem beszélve a társadalmi élet más területeiről.

Csáki arra is utal etikai besorolásával, hogy sem más áldozatok, sem az eddig megszólaló, vallomást névvel megtett szemtanúk nem makulátlanok...

GYARMATI ANDREA: KI VAGYOK ÉN

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.11.18.


Varrógépszerelő? Doktor úr? Nagymama.

Ha valaki megkérdezné, ki is vagy te, vajon mit válaszolnál, és vajon az fedné-e a valóságot?

Erre az egyszerű kérdésre általában megadjuk a nevünket, a címünket, talán még a személyi számunkat is. Elmeséljük, mivel foglalkozunk, kinek, milyen fokú és ágú rokonai vagyunk, és talán még a számunkra legfontosabb, legelőnyösebb tulajdonságainkat is megemlítjük. De mindez persze nem elég.

Néha, mulatságos módon, az élet is hozzásegít, hogy lássam, ki is vagyok én.

Valamikor 2012-ben megszólalt a telefonom. Nem tudtam, hogy új fejezet nyílik az életemben, zömében jó és örömteli dolgokat hozva.

– Át kellene venned Ranschburg tanár úr honlapját – így a kiadó. – Persze a neved alatt futna az egész, és aztán, ha összejön az anyag, könyv is lehet belőle.

A kihívás elég nagy volt, a megtiszteltetés, hogy bárki úgy véli, jó lehetek egy olyan dologban, egy olyan kiadónál, melyet Ranschburg Jenő, Popper Péter, Vekerdy Tamás neve fémjelez, még nagyobb.

Szeretem a kihívásokat, és bár tudom, maga a mindennapi élet is elég sok kihívást tartogat, kedvet éreztem az új feladathoz.

Mondhatom, a dolog elég rendesen bejött, mert bár előtte is grafomán voltam, azóta, tehát több mint hat éve, az írás része az életemnek, és rengeteg örömet ad. Ám nem mindig. És azt nem igazán szeretem. Tudom, szerencsés vagyok, jó helyre pottyantott a gólya, megtanulhattam a szüleimtől csomó mindent, és a sport is sok hasznos tapasztalást adott. Más szempontból azonban el is kényeztetett, mert nem szeretem, ha nem vagyok elég hatékony. Ez persze nem baj, csak néha nem teszi könnyűvé az életemet...

HOGYAN LEGYÜNK DIKTÁTOROK EURÓPA KÖZEPÉN? - ONLINE KÖNYV (2. RÉSZ)

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.11.17.


1.1.                    Mire figyeljünk kezdő diktátorként?

Mivel nem a dzsungelben és nem is a sivatagban vagyunk, ezért aztán nem folyamodhatunk drasztikus lépésekhez annak érdekében, hogy minél hamarabb fejünkre kerüljön a korona, még ha átvitt értelemben is. Legyünk türelemmel és építkezzünk fokozatosan, legalábbis azokon a területeken, amelyekre demokratikus berendezkedésű szövetségeseink hajlamosak jobban odafigyelni.
1.2.1. Első lépések
Adjunk gumicsontot a médiának, legyen min rágódniuk, addig sem azon tipródnak, miért nem hozzuk meg elég gyorsan első intézkedéseinket. Nagyszerű hír lehet például az, hogy nem zökkenőmentesek a minisztériumi átadások, eltűntek iratok, hiányos a vagyonleltár, stb. Nem kell, hogy ezek a hírek igazak legyenek, elég csak a „valószínűleg” meg a gyanú árnyéka, hiszen olyan közintézmény még úgysem volt ezen a világon, amelyben mindig minden a legnagyobb rendben lett volna. A választóink érezzék, jól döntöttek amikor bizalmat szavaztak nekünk és leváltották a trehány bandát, mi pedig mindent megteszünk annak érdekében, hogy úrrá legyünk azon a káoszon, amit az elődünk és emberei hagytak maguk után. Plusz biztosítsunk mindenkit, ha végre rendet vágtunk a dzsindzsásban, már kezdjük is az érdemi kormányzást.
Kezdetnek kiválóak azok az intézkedések, amelyekkel választóinknak kedvezzünk, mégis csak nekik köszönhetjük hatalmunkat, megérdemlik tehát a kegyünket. Ne essünk túlzásba, bármilyen osztogatást is ígértünk eredetileg, csak módjával csapjunk bele, feleslegesen ne pazaroljuk a költségvetési forrásokat a pórnépre, mert úgysem térül meg. Jöhetnek a szinte semmibe sem kerülő látványintézkedések meg az új kiváltságok, például az Unió elleni szabadságharc jegyében engedélyezzük az otthoni adómentes szeszfőzést, hagy kábítsa mindenki magát azzal, amivel a leginkább szeretné. A költségvetés túl sok bevételtől nem esik el, hiszen a polgárok többsége eddig is állított elő alkoholt a sufniban, csak ezentúl nem kell aggodalmaskodniuk a feljelentős szomszédok meg a hatóságok miatt. Mi pedig az eddig ezekben a pitiáner ügyekben szélmalomharcot vívó illetékes adó- és vámnyomozók figyelmét a zugfőzésnél sokkal fontosabb, a költségvetésnek jövedelmezőbb területekre irányíthatjuk át.
Igen gáláns, ráadásul a költségvetésnek nagy hasznot hajtó és rendkívül populáris intézkedés a minimálbéremelés, mellyel a legkevesebbet kereső választóinknak látványosan megmutatjuk, minket nemcsak szólamok szintjén érdekel a sorsuk, hanem amint módunk lett rá, tettünk is értük. A közszolgák illetményét az emelés nem fogja érinteni, így erre fedezetet nem kell találnunk, viszont arra számíthatunk, a vállalkozói réteg nem lesz valami boldog, különösen azokban az ágazatokban, ahol jellemzően minimálbéres alkalmazottakkal dolgoztatnak. A munkáltatók majd kiszorítják valahogy a plusz költségeket, esetleg egy-két alkalmazottat elbocsátanak, ha túlságosan nagy béremelést kényszerítettünk egy-egy szektorra, de emiatt nem kell, hogy a mi fejünk fájjon, a leépítéseket simán rákenhetjük a sóher cégtulajdonosokra, csakis ők a hibásak: szociálisan érzéketlenek és zsugoriak, valamint bármi történik, a saját profitjukból nem hajlandóak engedni, a kisember kárára zsírosodnak, láthatja mindenki. A közgazdaságtanban nem túl járatos lakosság úgyis elhiszi, amit mondunk, ráadásul eddig is úgy érezték, munkáltatójuk indokolatlanul keveset fizet nekik és a vérüket szívja – csak most már nemcsak érzik, hanem hathatós kommunikációnk eredményeképpen tudják is. Hogy senki se sumákolhasson, hirdessük meg a bérellenőrző kommandókat (úgyis ráérnek a szeszfőzésre szakosodott vámosaink), azok majd zaklatják azokat a vállalkozókat, akiket zaklatni engedünk – az eredményeket meg naponta közöltethetjük a híradóban, öntömjénezésben nincs olyan, hogy túl sok. A minimálbéres intézkedésünk megint csak azt fogja bizonyítani a választóinknak, jól döntöttek, hogy minket ikszeltek be és minimális költséggel (azaz a vállalkozókkal finanszíroztatva) meg is erősíthetjük népszerűségünket a soron következő helyhatósági választások előtt. Amelyik vállalkozó meg nem bírja kifizetni a többletköltségeit az így járt, zárjon be ha már ennyire életképtelen.
A minimálbéremelést felhasználhatjuk arra is, hogy az államkincstár extraprofithoz jusson, ehhez csak annyi kell, hogy az emeléssel egyidőben változtassunk az adószabályokon, például kedvezmények eltörlésével növeljük meg a személyi jövedelemadó- és a különféle járulékok kulcsát a legkisebb jövedelemsávba esők körében. Persze lesz majd morgás, de ki tudja lenyomni a társadalmi igazságosságra hivatkozó érvünket (a szegény se lehet kivételezett a gazdaggal szemben), azt meg simán elengedhetjük a fülünk mellett, miszerint szociálisan milyen érzéketlenek vagyunk.  A mi célunk nem a csórók és alacsony érdekérvényesítők, hanem a közép- és leginkább a felső osztály támogatása, adózni meg legyen szíves mindenki adózzon, nincs sem ingyenebéd, sem nulla százalékos kulcs, sem pedig egyéb kivételezés...

MEGVONNÁK AZ UNIÓS TÁMOGATÁST ORBÁN MENEKÜLTPOLITIKÁJA MIATT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.11.18.


Magyarország de facto Oroszországba utalja az uniós támogatást, az EU adófizetőinek pénzét, amikor nyugati helyett orosz atomerőművet vásárol.

Az európai parlament első olvasás után az EU 28 tagországa elé utalta javaslatát arról, hogy a menekültek befogadását szabályozó állandó arányszámokat határozzanak meg. A kulcsok kiszámításánál az adott ország lakosságának a számát és a bruttó hazai össztermék, a GDP nagyságát vennék figyelembe. A javaslat szerint a menekültek befogadását megtagadók nem kaphatnának uniós támogatásokat.

Az új szabályozás a korábbi Dublini Egyezményt váltaná fel, amely az EU határországaira hárította a menekültek regisztrációja mellett az elhelyezésüket is, amíg ügyüket kivizsgálják. Ez aránytalan terheket rótt olyan országokra, mint például Olaszország vagy Görögország, amelyek tengeri határait menekültek százezrei ostromolták. Ennek volt a következménye a mintegy 120 ezer görögországi és olaszországi menekültnek az EU valamennyi tagországába tervezett elosztására vonatkozó uniós határozat, amely ugyancsak az adott ország népességi és gazdasági adatai alapján szabott meg befogadási kulcsokat...

KASZA LÁSZLÓ: LEVELET KAPTAM ORBÁNTÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KASZA LÁSZLÓ
2017.11.18.


Jelentem, konjunktúrám van. Először Orbán Viktortól kaptam levelet „Tisztelt honfitárs!” megszólítással és a kéréssel, hogy regisztráltassam magam a jövő évi választásokon való részvételre. Aztán a Nemzeti Választási iroda vezetőjétől, Pálffy Ilonától hozott vaskos levelet a posta. Benne részletes tájékoztatás válaszborítékkal, hogy hol, mikor regisztráltathatom magam, és aztán hol szavazhatok.

Meglepett a személyem iránti hirtelen érdeklődés. Hivataloséknak ugyanis évek óta nem létezem. Főleg, hogy a miniszterelnök „tisztelt honfitársának” nevez. Ez új titulusom. Voltam már kormányfő szemével nézve Rákosi idején „osztályidegen”. Ötvenhat után Kádár először „disszidensnek”, majd „hazaárulónak” nevezett. Később megenyhült, és lefokozott „idegenbe szakadt hazánk fiává”. Az utóbbi években az aktuális diktátortól visszakaptam a „hazaáruló” címet. És most tessék, ugyanaz az ember „tisztelt honfitársának” nevez. Érdemes volt 80 évet élni. Más kérdés, hogy a magyar adófizetőknek is megér-e a felcsúti gavallér költekezése 77,6 millió forintot, amibe ez a levélkampány kerül, és amit természetesen ők fizetnek...

KÉT ATOMBOMBÁT AKAR DOBNI ORBÁNRA SIMICSKA FEBRUÁRBAN, AMITŐL POLITIKAI FÖLDCSUSZAMLÁST VÁR

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.11.18.


A kormánylap máris vezércikkben retteg az "aljas lejáratótervtől".

A Magyar Idők névtelen vezércikkben esett neki szombaton a Magyar Nemzetnek, amelyben olyanok vannak, mint hogy a minden cikkében a Fidesz hatalmának megtörését célzó, koncepciótlan revolverújság, ami megtörése szót megőrzésre cserélve elég plasztikusan leírja azt a 3 évvel ezelőttig másfél évtizeden át tartó időszakot, amikor mai kormánylap szerkesztői írták a a Fidesz harci lapját. Ám ennél érdekesebb, hogy a cikk azért íródott, hogy felhívja a figyelmet a Simicska-veszélyre, és tompítani próbálja annak hatását, ha a volt gazdájuk tényleg nekiesne a jelenlegi kitartójuknak.

Márpedig a Magyar Idők szerint ez lesz a helyzet: Simicska komolyabb ellencsapásra készül annál, mint hogy részegen, összekent zakóban veszprémi hirdetőoszlopokat grafitizzen össze.

Az oligarcha totális támadásra készül. (...) Ki tudja, milyen aljas lejárató történeteket tákol össze a dölyfös sértettségtől eltorzult lelkület valamikori barátjáról. Állítólag kettőt is. Az oligarcha talpnyalói legalábbis ezzel próbálják vigasztalni az egyre inkább elbizonytalanodó, megkeseredett munkatársakat a médiabirodalmon belül, ettől várják a G-nap harmadik évfordulóján a nagy februári földcsuszamlást a politikában.

A cikk nem konkretizálja, milyen témában várható a nagy leleplezés (ügynökügy, nőügyek, lopások, Orbán-család - sok minden szóba jöhet), de szerinte már az is a Nagy Tervhez tartozik, hogy Vona megtámogatta Gyurcsányt a Orbán külföldön tartott pénzének ügyében...

BARTUS LÁSZLÓ: MOLNÁR GYULA FELADTA A LECKÉT AZ MSZP-NEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.11.18.


Miközben az MSZP-nek sem identitása, sem körvonalazható programja nincs, a párt éli a hetvenes évekből örökölt, de a rendszerváltás után is megőrzött működési módját, az üres pótcselekvést, az állandó ülésezést és az önünneplést.

Molnár Gyula ez alkalommal az “Európa, a nők esélye, 25 év” című, az Európai Szocialisták Pártja (PES) és a 25 éves fennállását ünneplő MSZP nőtagozatának közös rendezvényére látogatott el. Ez a nőtagozat sem szólított meg a 25 éves fennállása óta egyetlen nőt sem, aki megértette volna, Magyarországon mit jelent a jobboldal.

Molnár Gyula alaposan feladta a leckét az MSZP tagjainak. Azt mondta: “Csináljuk azt, amiben a legjobbak vagyunk!” Tényleg, ez jó ötlet. Az egyszeri szocialista pedig azóta töprenghet, mire gondolhatott a pártelnök. Mit kéne csinálni, mi az, “amiben a legjobbak vagyunk”?

Mert sok ilyen van, ugyebár, alig lehet kiválasztani közülük a legjobbat. Verhetetlen a párt a kommunikációban, még egyetlen társadalmi vitából nem jött ki győztesen, a Fidesznek egyetlen hazugságát sem tudták a közvélemény előtt megcáfolni és nevetségessé tenni. A párt szakszervezeteket nem szervez, dolgozói képviselet nincs, a demokráciát nem védte meg. Létezésének oka és célja önmaga.

Az MSZP hívei, akik ugrásra készen várják a kürtszót, az útmutatást, hogy a párt és az elnök egyetlen szavára ugorjanak és csatasorba álljanak, az összekészített készségekkel kiszaladtak az utcára, hogy a pártelnöki útmutatásnak megfelelően azonnal elkezdjék azt csinálni, amiben az MSZP legjobb, de a kapuban elbizonytalanodtak, merre is szaladjanak...

MEHETÜNK, FUTHATUNK, BUJKÁLHATUNK, AMÍG BÍRUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: BODA ANDRÁS
2017.11.18.


...Na, szóval ez a bizonyos barátom is kint van egy ideje, azért rendszeresen dumálunk, ha máshogyan nem, firkálgatunk a neten. Ahogyan már említettem is, az itthoni tapasztalatszerzést elég jól kimaxolta, nem pont jókedvéből húzta el a csíkot, elege lett ebből-abból, jó, tudom, az ő hibája, ha nem olyan élhetetlen, megcsinálja okosba’ az egészet, most neki is lehetne olyan navelnöke, aki csökkenti a benzinárat; vagy emberségminisztere, aki a rádióban közli, hogy ők többek között adócsökkentéssel támogatják a munkavállalókat. (Támogatás helyett tán európai fizetést kéne adni a munkáért, nagyuram, legalább kísérletet tenni a rabszolgatartó rendszer felszámolására… na, sebaj, majd máskor…) No, minap ismét rám ír, egy idézetet küld át, 1945-ből, idemásolom, szerintem hetvenegypár év után is eléggé üt:

„Ahhoz, hogy Magyarország megint nemzet legyen, megbecsült család a világban, ki kell pusztítani egyfajta ember lelkéből a »jobboldaliság« címkéjével ismert különös valamit; a tudatot, hogy ő, mint »keresztény magyar ember«, előjogokkal élhet e világban; egyszerűen azért, mert »keresztény, magyar úri ember«, joga van tehetség és tudás nélkül is jól élni, fennhordani az orrát, lenézni mindenkit, aki nem »keresztény-magyar« vagy »úriember«, tartani a markát, s a keresztény-magyar markába baksist kérni államtól, társadalomtól: állást, kitüntetést, maradék zsidóbirtokot, potya nyaralást a Galyatetőn, kivételezést az élet minden vonatkozásában. Mert ez volt a »jobboldaliság” igazi értelme. S ez a fajta nem tanul. Aki elmúlt harmincéves és ebben a szellemben, légkörben nevelkedett, reménytelen; talán megalkuszik, fogcsikorgatva, s mert önző és gyáva: bizonnyal hajlong majd az új rend előtt; de szíve mélyén örökké visszasírja a »jobboldali, keresztény, nemzeti« világot, amelyen belül olyan szépen lehetett zsidó vagyont rabolni, versenytársakat legyilkolni és aladárkodni a nagyvállalatokban, képzettség és hozzáértés nélkül. S lehetett »előkelő közhivatalnok«-nak lenni és sérthetetlen, páncélinggel védett katonatisztnek; s mindezért nem adni semmit, csak becses létezése tényét. Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet.”

Ennyi… ha angolok lennénk, tán azt mondanám eltűnődve: well, well, well. De nem vagyunk. Úgyhogy inkább elárulom, a szerző – Gyurcsány Soros Márai Sándor. Gondolom, ha netán eddig nem volt a mai Magyarország úgynevezett kormányának ellensége, hát mostantól nyugodtan lehet – jöhet is mindjárt egy jó kis plakátkampány, tájékoztató füzet, inzultáció, telefonos zaklatás a Márai-tervvel kapcsolatosan, pár száz milliárdért.

Ja… hadd mondjak már még valamit, mielőtt elfelejtem, miért is kezdtem bele: a barátom, innen azért, gondoltam, épp elég távol, az idézet elé ezt írta: Szia… posztolni akartam, de nem merem… gáz, nem? Tízévente kap el a Márai-betegség, amikor nem tudom abbahagyni a Naplók stb. olvasását… Most épp ezt nem merem posztolni… Hm… azt kérded, gáz-e? Nem, barátom, nem gáz: azazhogy nagyon is az, csak nem neked. Sokkal inkább azokra nézve, akiktől még pár ezer kilométernyire is ezt érzed, ezt kell érezned – na, szerintem ez a nagyon kínos.

Mehetünk, futhatunk, bujkálhatunk, amíg bírunk – ha ettől a fajta félelemtől nem tudunk megszabadulni, akkor röhögve elérték, amit akartak: hogy nem mondjuk, nem szólunk, nem teszünk semmit, nem vágunk oda, mert félünk. Pedig nincs mitől, nincs kitől. Ez lenne a dolog lényege, mint tudod…

A VAGYONADÓ IGAZSÁGTALANSÁGÁRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.18.


A piac messze a legjobb koordinációs mechanizmusa az emberi cselekvéseknek. De nem csak ennyi. A piac egyúttal biztosítja az emberek egymással szembeni hasznosságának elfogulatlan mérését. Aki a piacon el tud adni valamit, az a vevője szemében hasznos életet él. Egy adott ember éves jövedelme némileg leegyszerűsítve azt az éves hasznot méri, amit -- megint leegyszerűsítve -- idegen (az egyedi vagy ismételt tranzakciók során megismert) emberek számára hajtott. Mármost vannak foglalkozások, amelyben az ember hasznosságát nem a piac méri. Ilyen például az kényszerűen állami besorolású pedagógusi, orvosi stb. hivatás, de erre pontosan azért nem érvényes a piaci értékítélet, mert nem a piacon méretik meg. (Ha a piacra terelnénk ezeket a dolgozókat, minden bizonnyal magasabb jövedelmet értének el. Ily módon is torzítja az állam az alkalmazottai hasznosságának megítélését.)

Mármost az évek vagy családok esetében életek során felhalmozott vagyon az egyes emberek és családok hasznosságát reprezentálja a tágabb közösség szemében (amelynek tagjaival piaci tranzakciókba kerültek az évtizedek és évszázadok során). Generációk munkája feküdhet egy nagyobb estate-ben, ami joggal tart igényt a közösség tiszteletére. Amellett, hogy nyilvánvalóan adózott jövedelem húzódik meg a vagyon mögött (ha nem, akkor az nem vagyoni igazságtalanság, hanem közbűntény), egy generációkon átívelő hagyomány és ethosz mögötti anyagi bázist is jelenti. A fiktív Buddenbrook- és a valós Rotschild-ház a történelem részei. Nélkülük szegényebbek lennék erkölcsileg és az anyagi kultúránkban is...

ITT OLVASHATÓ

A POLIGRÁFFAL KERGETETT TŰZOLTÓ ÉS AZ ÖNKÉNYURALOM MAGVAI

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.11.18.


A Hír TV oldalán jelent meg tegnap a hír, hogy tűzzel-vassal még nem, ugyanakkor hazugságvizsgáló géppel már vallatja a Pintér Sándor-féle Nemzeti Védelmi Szolgálat a tűzoltóság különböző igazgatóit, hogy megtalálhassa a belügyminiszternek tavasszal küldött névtelen levél szerzőjét, amelyben egy tűzoltó ír a rendszer totális csődjéről. Az ügyben egy, a poligráfos vizsgálatot megtagadó tisztviselőt már kis is rúgtak, hiszen tagadását “beismerő vallomásként” értékelték.

A tűzoltó levele saját állomása viszonyairól vallott, valóban megdöbbentő, de választékos formában:

Ami […] megyében a katasztrófavédelemnél folyik, az lehetne egy rossz brazil szappanopera is, de sajnos nem az. Másik példával, egy kvartett úgy játszik, hogy mindenki úgy táncol, ahogy ők fütyülnek, még az országos katasztrófavédelmi főigazgató is.”

Tekintsünk most el attól, hogy a “beismerő vallomás” ellenére szerencsére most még bottal üthetik a bátor tűzoltó nyomát a kevésbé bátor szervek, és koncentráljunk csak a lényegre.
Az ország egyik legfontosabb minisztériumának egyik alárendelt szerve a miriádból, pénzt, időt és fáradságot nem kímélve félemlíti meg azokat, akik tűz esetén az életünket mentik meg, és felesküdtek arra, hogy ezért a saját életüket is feláldozzák adott esetben.

A hajsza nem is kizárólag a bátor levélírónak szól: sokkal inkább főnökeinek, bajtársainak, és bizony nekünk is...

GULYÁS MÁRTONÉK MIND A 106 KÖRZETBEN MEGMÉRNÉK, KI OTT A LEGNÉPSZERŰBB ELLENZÉKI JELÖLT

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2017.11.18.


Szombat délután a Gödör Klubban ültek össze az ellenzéki pártok vezetői, hogy a Közös Ország Mozgalom rendezvényén beszéljék át, hogyan fussanak neki a jövő évi választásokra. 

A Gulyás Mártonék által életre hívott Közös Ország hónapok óta próbálkozik azzal, hogy a rengeteg belső feszültségtől terhelt ellenzéki pártokat az összefogás, vagy legalább a minél szorosabb közös koordináció felé terelje. Ezt a célt szolgálta az Alkotmány utcában felállított Agóra is, ahol egy új, a jelenleginél jóval arányosabb választási törvény tervezetét rakták össze az ellenzéki pártok, illetve próbálkoztak közös tüntetés szervezésével is október 23-ára, de ebből végül több párt is kihátrált.

A szombati programra a szervezők a Jobbik kivételével hívták meg az ellenzéki pártok képviselőit, végül a Momentum és az LMP nem küldött senkit, így Gyurcsány Ferenc (DK), Fodor Gábor (Liberálisok), Gőgös Zoltán (MSZP), Kajdi József (MOMA) és Karácsony Gergely (Együtt-Párbeszéd) vett részt a rendezvényen. ..

A MAGYAR DEMOKRATIKUS POLITIKA VÉGÓRÁJA

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.11.18.


Ahogy hallgatom a politikai elemzőket és olvasgatom a posztokat a közösségi oldalakon, nyilvánvaló, hogy a demokratikus oldalon ma a legfeszítőbb kérdés az, hogy össze szabad-e fogni a Jobbikkal az országgyűlési választásokon. Úgy tűnik ez a kérdés élesen megosztja mindazokat, akik azt szeretnék, hogy a választásokon bukjon meg a Fidesz és legyen kormányváltás.

Sokan vannak, akik úgy gondolják, hogy ezért nem túl nagy ár az összefogás a "néppártosodó" Jobbikkal.

Ám akik így vélik, azok túl sok mindent szem elől tévesztenek. Legelsősorban is azt, hogy ha még hinnénk is abban, hogy a Jobbik felhagyott korábbi rasszista, kirekesztő, antiszemita politikájával, a támogatói akkor is ugyanúgy gondolkodnak, mint amikor úgy döntöttek, hogy erre, az akkor még nyíltan neonáci pártra szavaztak.

Persze, hitegethetjük magunkat azzal, hogy a Jobbik szavazói közül sem mindenki rasszista. Ez bizonyára így is van. De azért ne ámítsuk magunkat! Alapvetően mégis csak a cigányellenes, antiszemita, homofób politikájának köszönheti a Jobbik, hogy bekerült a parlamentbe.

És szavazóinak döntő többsége csak addig támogatja ezt a pártot, ameddig úgy véli, hogy a "cukiság kampány" csupán taktika a szavazóbázis bővítése érdekében, de hatalomra kerülve, ígéretéhez híven majd "megoldja a cigánykérdést", korlátozza a "zsidók túlzott térnyerését a szellemi életben", Toroczkay-módra lép fel a menekültekkel szemben, és kemény kézzel rendet csinál az országban. A támogatóik ezt várják tőlük és a párt vezetői ezt pontosan tudják...

A PÉNZ NEM BOLDOGÍT

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: DR. SÁNDOR ZSUZSA
2017.11.17.


Nem lenne túl nagy bajom ezzel a közismert mondással (egy kicsi azért van), ha nem éppen Dobrai Sándorné, alias Bróker Marcsi szájából hangzott volna el a héten a Szolnoki Törvényszék tárgyalótermében. Nem is beszélve a folytatásról, amely szerint ugyan nem boldogít a pénz, „de esztelenné teszi az embereket”.

Ezt volt képes kijelenteni a néhai Kun-Mediátor cég most 64 éves egykori vezetője, aki 767 rendbeli üzletszerűen elkövetett, részben különösen jelentős kárt okozó csalás, két rendbeli sikkasztás, a számvitel rendjének öt rendbeli megsértése, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység vádjával áll most a bíróság előtt. Ha tudjuk azt, hogy az ilyen súlyosan minősülő csalás büntetési tétele 5 – 10 évig terjedő szabadságvesztés, ám itt nem egy, hanem számos így minősülő csalásról van szó – nem beszélve a vádban szereplő egyéb bűncselekményekről – akkor a kiszabható szabadságvesztés akár 15 év is lehet. Egyszóval nem biztos, hogy ilyen körülmények között éppen Bróker Marcsinak kellene az emberek „esztelenségére” hivatkozni...

KELL EGY ARC

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.11.18.


Sajnos, kissé lassú magyarember, de legalább nem egy kapkodó idegbolond.
Ahogy haladunk a választás felé, egyre többen látják be, hogy a választási rendszer miatt csak akkor lehet világgá (Azerbajdzsán...) hajtani Pocakot, ha minden ellenzéki erő összefog, beleértve a Jobbikot is, de ez esetben akár kétharmadra is szert lehet tenni.
Ehhez az kell, hogy minden választókörzetben egyetlen jelölt álljon szembe a mameluk-sereggel, és az összes ellenzéki rá adja a szavazatát.
Persze, jó lenne még egy közös ernyőszervezet is, hogy el lehessen hozni a listás szavazatokat is, aztán egy program, mely nem a pártok saját programja, hanem a demokrácia helyreállításához szükséges azonnali intézkedéseket tartalmazza.
És hát kellene egy arc, mely meg tudná jeleníteni az összes demokratát, aki képes lenne világosan és tisztán beszélni, aki nem riadna vissza attól, hogy őszintén kell beszélnie a társadalommal, akiről elhinné a társadalom, hogy tisztességes és okos.
Nem lenne könnyű dolga a saját pecsenyéjüket sütögető pártpolitikusok között, de nem is lenne a helyzete reménytelen, hiszen a társadalom érzékelhetően egy pártok felett álló személyt szeretne támogatni, ilyet kellene találni.
Nem elég, hogy új arc legyen, de legyen épeszű is, ha lehet, bolond már vaan a készleten.

Azt mondják a pártok, hogy ráérünk még ezzel, meg, hogy a Fidesz azonnal szétcincálná a jelöltet, jönne a karaktergyilkosság, és ez persze igaz is.
De hát mi van akkor, ha valakinek olyan a karaktere, hogy nem lehet öt perc alatt szétszedni, mert nem egy harácsoló tolvaj, hanem egy higgadt szakember, akinek nevéhez nem tapadnak sem politikailag, sem bűnügyileg értékelhető szélsőségek?
Ha olyan ember, akiről elhiszi a baloldali szavazó, hogy az átlagember értékeit nem ellopni akarja, hanem képviselni, akiről elhiszi a Jobbik szavazója is, hogy rendet és közbiztonságot akar, és nem csak a gazdagok vagyonát akarja védeni, de Mari néni libáját is?
A magyar ellenzéki politika ma ott tart, mint az ominózus cigányviccben a pöcegödörbe esett purdé szülei, akik elnézegették csemetéjüket és feltették a kérdést: megmosdassuk, vagy csináljunk másikat?
A jelenlegi pártvezetői garnitúrát elnézegetve a második variáns tűnik gazdaságosabbnak, ezért hát inkább a szakemberek között kellene keresgélni, mint a politikusok között, merthogy ott tartunk, hogy a régi mondást - katona, pap, oda megy, ahol kap - bátran ki lehet egészíteni a politikussal, aki oda megy, ahol lopni és hazudni virtus.
Persze ez tömény demagógia, de hát mit tegyünk, a nép már csak ilyen - nem a TGM és társai féle cizellált gondolatokra vevő, hanem az ilyen sarkított gondolatokra, axiómaként kezelve ezeket...

AZT MÁR NEM LÁTJA AZ ISTENBARMA, HOGY A SZEMÉT KILOPJA A DRÁGA VEZÉR ÉS BANDÁJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.11.17.


Facebookon. Ott, ahonnan azonnal törlik azokat a kommenteket, amelyek nem passzolnak bele az idillbe. Ezzel szemben marhasok olyan szurkolójuk van, aki külföldön élő, ámde veszettül hazaszerető, jómódú honpolgár. A franc nem tudja, egy ilyen önkéntes bértrollnak hány profilja van, de valamiért ezt a külhoni szurkoló stílt nagyon csípik. Olyan is van köztük, aki élete veszélyeztetésével menti kifelé a német, holland, francia rettegő nyugdíjasokat és Magyarországra csempészi őket ötszázasával, mert itt biztonságban élhetnek. És van, aki ezt elhiszi.

Közben Hidvéghi Balázs főkommunikációs izé mesedélutánt tart a rajongóknak. Nem elég, hogy a rohadék Brüsszel nem fizeti ki Miviktorunknak a szuperokos kerítés költségeinek felét, de ráadásul ezek össze vannak állva Sorossal és az agg milliárdos tervét hajtják végre. Sőt, Hidvéghi szerint tovább csökkentik a nemzeti hatásköröket és átteszik Brüsszel jogkörébe. Vagy ilyesmi.

Hát már tegnap is késő lett volna. Az ilyen vérgeci jogászkodó kormányok ellen nincs más védekezési mód, mint elég egyértelműen elküldeni őket a büdös francba, amikor tartják a markukat. És ha az Unió össze akarja kapni magát végre, vagy megszabadul az ilyen faszoktól, mint amilyenek mi is vagyunk, vagy átgondolja a hatásköröket, aztán a tündéri kis nácik vagy meg tudják győzni a nem túl eszes szavazóikat, hogy az lesz nekik a jó, ha kilépünk az Unióból (jó ideje ennek az előkészítése folyik), vagy nem tudják meggyőzni az embereket és akkor pofára esnek. De legalább nagyon...

ELRENDELTÉK A NYOMOZÁST HAJDÚ PÉTER CÉGÜGYÉBEN

CIVILHETES
Szerző: borsonline.hu
2017.11.17. 


A Bors korábbi cikkéből derült ki, hogy a cégpapírokon üzlettársának feltüntetett ukrán nő nem ismeri Hajdú Pétert. Az emiatt született bejelentés alapján kezdeményezett eljárást az ügyészség a NAV Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságánál.

Kárpátalján megtalálta a Bors azt a titokzatos ukrán üzletasszonyt, akiről Hajdú Péter úgy beszélt, hogy vele képzeli el a jövőt, akivel külföldi műsorgyártást tervezett, sőt már ötleteik is voltak. Legalábbis nyilatkozataiban ezt állította Hajdú. Mint kiderült, egy magyar anyanyelvű, ukrán állampolgár adatait használták fel a Frizbi Entertainment Kft. és vagyona eltüntetésénél. Cikkeink nyomán október elején bejelentés érkezett a Fővárosi Főügyészségre. A hatóság november 13-án közokirat-hamisítás bűntett miatt ismeretlen személy ellen nyomozást rendelt el. Az ügyben eljáró IX. kerületi ügyész a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságát jelölte ki a nyomozás lefolytatására...

LÉGVEZETÉK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.17.


Van egy diófánk. Azaz hogy csak gyakorlatilag van, elméletileg nincs. Amennyiben a diófa a kerítés utca felőli oldalán áll, ami azt jelenti, hogy közterületen. Ha egy méterrel beljebb volna, akkor az már a mi kertünk, akkor legálisan látnám el a fával kapcsolatos teendőket. Nem tudom, érthető-e. Csak azért kérdezem, mert nekem a dolog nem teljesen világos, mint ahogy az sem, hogy nekem voltaképpen nincs jogom a kertünk előtti utcát rendben tartani (sosem gondoltam, hogy az utcaseprői szakmát is gyakorolni fogom), de ha jogellenesen nem söpörnék, lapátolnék, mosnék, nem irtanám a gazt, nem szórnám fel murvával a járda melletti részt, akkor errefelé már nem lehetne közlekedni, mert mindent elborított volna a sár, a dudva, benőtte volna az akác, a bodza. A szomszédaimtól tanultam, ők ezt tizenöt éve csinálják, amióta a falunak ez a fertálya kiépült.

Leegyszerűsítve a dolgot, jogaim nincsenek, csak kötelességeim, ha jót akarok.
Három napig nem voltunk itthon. Ez idő alatt a villanyszolgáltató pribékjei nekiestek a diófának, és lényegében tönkretették. Összevissza vagdosták az ágakat, mert azok készültek ránőni a villamos vezetékre. Három éve költöztünk ide. Nem állítom, hogy ennyi idő alatt komoly gazdaemberré képeztem magam, de úgy vettem észre, a diófa lassan nő, főképp oldalra terjeszkedik, a porzós virágok is meg a termősek is inkább lekonyulnak. Lényeg az, hogy a diófa három év alatt alig változott. Most mégis nekiestek, és lényegében kiirtották, de legalább 5-6 évvel vetették vissza a fejlődésben.
Sütött a gyűlölet a megcsonkított fából. Hogy a villanycég barbárjai úgy estek neki, mintha ezzel a ház gazdáján álltak volna bosszút. Hogy miért? Mert Magyarország lakosságának ez az alapérzeménye. A gyűlölet, a megtorlás, a bosszú mindazért, ami az itt élő embert éri élete során. Ez a bosszú irányulhat egy bizonyos személy ellen, de nem az a jellemző. Még az egyes ember ellen irányuló bosszú hevességét is az általános sértettség tüzeli, tárgyakba belerúgni és a diófát gyilkolni azért kell, mert másképp lehetetlen levezetni a megalázottságot, azt a többségben sosem tudatosodó lenézettséget, ami még azokban is munkál, akik rajonganak az életük megkeserítőiért. Mely megalázottság, lenézettség, általános gyűlölködés még sosem volt olyan pusztító, amilyenné egy primitív bunkó, egy falusi futballista mérgezi a magyarországi levegőt lényegében 27 éve, amióta demokráciaként, a lehetőségek széles spektrumaként címkézzük az ócskalelkű gazemberek, a bűnözők, a gyilkos bosszúállók szabadságát, és különösen a legutóbbi hét évben, amióta ez a briganti a rabolt milliárdok öröknek vélt biztonsága mögül irtja ezt a szerencsétlen, végtelen butaságban tartott népet...

TÍZ SVÉD SZOKÁS, AMIT ÁTVEHETNÉNK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Claire
2017.11.18.


Ami jó, azt miért ne vennénk át a különböző kultúrákból, nem igaz? Azon persze el lehet vitatkozni vérmérséklet, világkép és megszokás alapján, hogy a mai posztban leírtak mindegyike pozitívum-e (gondolom, majd meg is teszitek), ám elgondolkodni mindenképpen érdemes rajtuk...

Lagom avagy mértéktartás

A „lagom” kifejezést (vagy inkább életszemléletet) talán úgy lehetne legjobban visszaadni, hogy az a skandináv visszafogottság, mértéktartás maga, az „éppen megfelelő mennyiség”.

A „Lagom är bäst” egy népszerű svéd mondás, körülbelül úgy lehetne lefordítani, hogy az „elég pont olyan jó, mint egy lakoma”, ami szerintem elég jól visszaadja a lényeget.

A lagom esetében is igaz persze, hogy „csak módjával” (ez már voltaképpen az enfarkába harapó kígyó esete valahol), de kétségtelen, hogy egy kis visszafogottság sosem árt, legyen az vásárlás, online vita (khmmmm…), vagy az élet hasonló vagy akár még ennél is fontosabb dolgai.

A lagom tehát az elfogadott középút: a túl kevés vagy a túl sok egyaránt rossz, amit határátkelőként nagyon fontos megérteni és elfogadni, ráadásul ez a dicséretekre is vonatkozik, amivel a svédek egyébként meglehetősen szűkmarkúan bánnak. Ne várd egy svédtől, hogy áradozzon rólad. Ha azt hallod, hogy „lagom”, akkor megnyugodhatsz, hogy megfelelően teljesítesz.

„Két évtized svédországi élet után ma már ösztönösen tudom, a legtöbb esetben mi számít elfogadhatónak, például a munkahelyi meetingeken való részvétel esetében, mennyit kell előre tervezni bármilyen program elindításához, és egyes helyzetekben miből és mennyit kell felszolgálni. Nem mindig választom a lagomot, de ez ma már tudatos döntés a részemről” – olvashattátok egy korábbi posztban Anne vallomását...

MIÉRT VAN RENDBEN, HOGY CIVIL SZERVEZETEK NEM TÁMOGATJÁK A MOMENTUM NÉPSZAVAZÁSÁT?

MÉRCE
Szerző: M. TÓTH BALÁZS
2017.11.17.


Furcsa dilemmába kerültek a civil szervezetek a Momentum civil szervezetek melletti népszavazási akciója kapcsán. Ha támogatják, bajt okozhatnak maguknak, ha nem, akkor is. A kisebb rosszat lehetett csak választani, és szerintem ez sikerült is, de a döntésről megjelent szövegből ez messze nem egyértelmű. Ezért leírnám kicsit részletesebben, hogy miért gondolom helyesnek a távolmaradást.

Előzetesen leszögezem, hogy a Momentumnak és a civileknek is kellemetlen helyzet talán elkerülhető lett volna, ha a Momentum előzetesen megkérdezi a civilek véleményét. Ugyanis akkor az alábbi aggályokat tudták volna mérlegelni, és talán nem állnak bele ebbe a népszavazási kezdeményezésbe. Nem tették meg, így a civileket kész helyzet elé állították. Az alábbi gondolatok hangsúlyozottan nem az összes civil, és nem is valamelyik szervezet álláspontját tükrözik, hanem kizárólag a sajátomat (amelynek kialakításában természetesen része volt annak, hogy sokak érveit ismerem, a sajátom ezek valamilyen elegye).
Nézzük a dolog politikai részét. Nota bene: gyűjtöttem mínusz 10 fokban aláírást a Nolimpia kampányban és ügyvédként ingyen képviseltem a pártot egy közérdekű adatperben. Ezzel együtt Jámbor András cikkét teljesen meggyőzőnek tartom arról, hogy a Momentum mostani akciója politikailag hibás, és különösen rossz szerepet ró a civilekre, idézem:
„Ha a civil szervezetek be akarnak szállni az aláírásgyűjtésbe, akkor a Momentum mögé kell beállniuk. Lényegében egy kisebb pártpolitikai állásfoglalásra vannak kényszerítve, amiben két lehetőség van. Az egyik a párt támogatása, és ezzel pártfüggetlenségük feladása, a másik viszont saját ügyük feladása. Ez pedig két rossz választás.”
Ez alapján szerintem ha politikai szinten mérlegelnek, akkor nem kell támogatniuk az akciót. Hiszen távolmaradás esetén a saját ügyüket a népszavazás kapcsán adják csak fel, egyéb frontokon küzdenek, nyílt kiállás és támogatás esetén pedig a baráti és nem baráti politikai tér is úgy értékelhetné, hogy a civilek szövetséget kötöttek egy politikai párttal („beálltak mögé”). Persze egy civil szervezet esetén a politikai szempontok mérlegelése nem lehet döntő szempont, de van súlya annak, hogy a saját döntéseiknek – legalábbis az általános percepciót tekintve, és kormányzati környezetben, a hatalom részéről várható reakciókra tekintettel – milyen következményei lehetnek. Aki civilként nem vett részt az elmúlt pár év úthengerszerű kormányzati kampánya által generált többletmunkában, annak nehéz elképzelni, hogy az milyen terhet jelent a civil szervezetek munkatársainak, akik 25 évig ilyet nem tapasztaltak a hatalom részéről. Márpedig egy népszavazási kampány olyan politikai tér, amiben a civilek eleve nem járatosak. Nem kevés muníciót adna a kormánypártnak a civilek elleni hadjáratban egy politikai párt által kezdeményezett népszavazás nyilvános támogatása.
De ez önmagában nem elég érv, ezért mennék tovább. A Momentum sem látszik, hogy tudná: mi van, ha sikerül összeszedni a 200.000 aláírást és mi van, ha nem?...

HELLER ÁGNES: A JOBBIK MÚLTJA HELYETT A JELENBEN BETÖLTÖTT SZEREPE LÉNYEGES

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Magyar Nemzet
2017.11.17.


Heller Ágnes továbbra is fenntartja azt a nyilatkozatát, miszerint a Fidesz csak akkor váltható le, ha a baloldal összefog a Jobbikkal. A filozófusnő indoklása szerint „Az Amerikai Egyesült Államok és Churchill is együttműködött Sztálinnal, mert volt valaki, akit le kellett győzni”. Mint mondta, kétségtelen, hogy „szégyenletes”-nek nevezendők a Jobbik zsidósággal kapcsolatos korábbi kijelentései, ám jelen helyzetben túl kell ezen emelkedni, hogy normális ország jöhessen létre.

A Fideszről a Mandinernek úgy nyilatkozott, hogy az nem egyéb, mint „egy zsarnokságnak az összeesküvése”, véleménye szerint ezért nem is minősülhet pártnak. Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselőjének zsidóságról szóló nyilatkozataival kapcsolatban azt gondolja, hogy azóta a Jobbik már középre húzódott, megváltozott a párt álláspontja. Amerikai tapasztalataira hivatkozva erősíti meg jelen állásfoglalását, mely azt tartja szem előtt, amit az adott párt most mond, nem a múltbéli nyilatkozatok alapján érdemes ítélni. „Az, hogy mit hisznek vagy mi a tervük, mi a hátsó gondolatuk, az engem pillanatnyilag nem érdekel. Nem hívnám meg őket vendégségbe, nem lennének a barátaim, erről nincs szó, de politikailag egy taktikai szövetséget lehetségesnek tartok velük.”...

ANTHONY B. ATKINSON: EGYENLŐTLENSÉG - MIT TEHETÜNK ELLENE?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.11.17.


Az egyenlőtlenség a jelenkor egyik legégetőbb társadalmi problémája. Sokat beszélünk róla, ám arról viszonylag kevesebbet, hogy mit tehetnénk ellene. A neves közgazdász, Anthony B. Atkinson már régóta az egyenlőtlenségek egyik vezető kutatója, mindent megtett azért, hogy megértsük az egyenlőtlenség fogalmát; miért fontos, hogyan változott az idők folyamán és mit tehetünk, hogy befolyásoljuk jövőbeli alakulását.

Sir Anthony Barnes Atkinson (1949–2017), brit közgazdász; több mint negyven évig tanított a világ legkiválóbb egyetemein, több mint negyven könyvet írt és szerkesztett. Számos angol és nemzetközi egyesület elnöke, vezetője, kormányzati tanácsadó testületek tagja vagy elnöke volt. Angliában lovaggá ütötték, ami csak egy a számtalan kitüntetése közül, mint amilyen a francia becsületrend is.

Hatása szinte felmérhetetlen. Ő alapozta meg tudományosan a mára világméretűvé táguló egyenlőtlenség- és szegénységkutatást, szinte a semmiből hozva létre egy új szakterületet. A közgazdaságtan társadalomtudományi összefüggésekbe ágyazott erkölcsi töltésű gondolatrendszer volt számára. Ezért nem állt meg a diagnózisoknál, hanem mindig a társadalmi igazságosság megoldásához közelebb vivő megoldási lehetőségeket kereste a public economics,a gazdasági közpolitika eszközeinek segítségével.

Minden erőfeszítését visszaigazolja a jelen: ma tényleg az egyenlőtlenség, a szegénység, a létbiztonság, a kirekesztés váltak életünk meghatározó tényezőivé és egyben lokális és globális feszültségek, potenciális tragédiák alapjává...

BEPERELTE A MÉDIATANÁCSOT A CLASS FM TULAJDONOSA

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.11.17.


A tavaly elnémított Class FM tulajdonosa pert indított tegnap a Médiatanács ellen és a rádiófrekvenciára kiírt pályázat azonnali visszavonását követeli - írja a 24.hu. A pályázatnak múlt héten kedden volt a beadási határideje, és azon mindössze két cég indult el. Az egyik pályázó az Andy Vajna kormánybiztos volt alkalmazottjához köthető Hold Reklám Kft., a másik az Advenio Zrt., a Class FM tulajdonosa.

Az Advenio már eddig is perben állt a Médiatanáccsal, amiért az tavaly nem hosszabbította meg a Class FM frekvenciaengedélyét, illetve több bírságot is kiszabott a rádióra. Ezek a perek jelenleg is folyamatban vannak, és azt remélik tőlük, hogy végül visszaszerezhetik a régi frekvenciájukat. Azonban, hogy ügyfélként beleláthassanak az egykori frekvenciájukra időközben kiírt országos kereskedelmi rádiós pályázati eljárás lebonyolításba, azon is elindultak.

A lap szerint az Advenio Zrt. a mostani bírósági keresetében azt állítja, hogy a rádiós pályázat lebonyolítása során a Médiatanács olyan súlyosan megszegte az alaptörvényben, a médiatörvényben, a közigazgatási eljárási törvényben és a nemzetközi jogi normákban megfogalmazottakat, hogy az indokolná a pályázati eljárás azonnali visszavonását. Például állítólag jogellenesen módosított a banki igazolások jogszabályi követelményein, valamint jogellenes értékelési szempontok kerültek a pályázati kiírás pontrendszerébe, illetve a pályázati kiírás szövege sem felel meg a médiatörvénynek és a közigazgatási eljárási szabályoknak.

A kereset benyújtásán kívül pedig a Médiatanácshoz fordultak, mert szerintük a testület a cég leveleit és az abban foglalt aggályait állítólag nem válaszolta meg a pályázat kiírását követően. Plusz a Médiatanács által közzétett pályázati felhívás számos ponton diszkriminatív, valamint megsérti a hatályos Médiatörvény egyes rendelkezéseit. A cég szerint ezért a Médiatanács visszaél törvény adta hivatali hatalmával.

Az Advenio Zrt, és így a Class Fm tulajdonosa, Michael McNutt a lapnak megerősítette, hogy bírósághoz fordultak...

ÉLET ÉS IRODALOM - ÚJ HOZZÁFÉRÉSI LEHETŐSÉG: FIZESSEN A FIGYELMÉVEL!

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Élet és Irodalom
2017.11.17.ITT OLVASHATÓJÓ ÖTLET! EGYÜTT, KÖZOKTATÁS, TABLETTEK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.11.18.


Minden héten mutatok egy szerintem jó ellenzéki ötletet. Ma az Együtt programjából.

Nem titok, az egyik főbb kritikám az ellenzéki pártok felé az, hogy öt éve a legfontosabb témájuk az egyre (és ettől) fogyatkozó táboruk egyre hajmeresztőbb összefogósdival traktálása. Holott új szavazó az új ötletekre, tartalmi, pozitív javaslatokra jönne. A pártoktól távolságot tartók nem azt várják, hogy még durvábban mondja el neki "A" párt, hogy mi a baj "B" és "C" pártokkal. Hanem azt, hogy egy "A" kormány miként tenné jobbá az ő életét. Jó ötleteket szemmagasságban, továbbá személyes és nemzeti perspektívát.

Ezzel a cikkel ma olyan sorozatot indítok, ami ezt igyekszik bátorítani: minden héten mutatok és méltatok egy szerintem jó ellenzéki ötletet. Nem az alibiző körülírásokat ("visszaállítjuk a demokráciát"), nem is a megúszós, technikai hülyeségeket (akárhánynapos ideiglenes kormányok, kettős-hármas-anyámtyúkjás választási marhaságok), hanem azt, ami egy jobb, élhetőbb, sikeresebb, szolidárisabb, szerethetőbb Magyarországot ígér a szavazóknak. Praktikus, "vágyható" és megvalósítható ötleteket. Mire pedig jövő tavasszal választanunk kell, lesz egy gyűjteményünk legalább húsz olyan ötletről, amelyek alapján egyik vagy másik párt szimpatikus lehet...