2020. szeptember 30., szerda

JOUROVÁ A HÍRKLIKKNEK: „TERMÉSZETESEN NEM FOGJUK VÁLASZ NÉLKÜL HAGYNI”

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.09.30.


„Láttuk Orbán Viktor levelét és természetesen nem fogjuk válasz nélkül hagyni azt” – tudatta a Hírklikkel Věra Jourová csapata. Portálunk kérdésére világossá tette, hogy a bizottsági elnökhelyettes a jogállamiság kérdésében szorosan együttműködik Ursula von der Leyen elnökkel, akinek teljes bizalmát élvezi. „Jól ismertek aggodalmaink Magyarországgal kapcsolatban a jogállamiság kérdésében és ezek benne vannak a szerdán bemutatandó jelentésben is” – válaszolták megkeresésünkre.


Azután fordultunk Věra Jourovához és csapatához, hogy tegnap nyilvánosságra került, Orbán Viktor levélben követelte von der Leyentől Jourová menesztését, amiért az elnökhelyettes – szerinte – közvetlen politika támadást intézett a demokratikusan megválasztott magyar kormány ellen, s egyben megalázta Magyarországot és a magyar embereket. Azt is jelezte, hogy megszakít minden kapcsolatot Jourovával, aki – miként (a Hvg360 alapján) mi is beszámoltunk róla – a Spiegel német hetilapban beszélt a magyar jogállamiság helyzetéről. Olyanokat mondott, mint hogy amit Orbán csinál, még csak nem is illiberális; s hogy félő, hogy a közvélemény egy napon arra döbben rá: a legutóbbi választás volt az utolsó, amelyet még szabadnak lehetett nevezni.

Az interjúra Orbánék hisztérikusan reagáltak, először Varga Judit igazságügyi miniszter, majd Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keménykedett, majd az Orbán-levelet követően Deutsch Tamás is beszállt a harciaskodásba. S persze a teljes csatlós média is nekiesett a bizottsági elnökhelyettesnek, követelve annak azonnali távozását...


SOK BAJ VAN A MAGYAR JOGÁLLAMMAL

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.09.30.


Vera Jourová kész a párbeszédre a magyar kormánnyal, és lenne is miről tárgyalni: az Európai Bizottság első átfogó jelentésében hosszan sorolja aggodalmait a jogállam érvényesülésével kapcsolatban
.

Borús képet fest a magyarországi jogállam helyzetéről az Európai Bizottság jelentése, amely az igazságszolgáltatás működéséről, a korrupció elleni küzdelemről, a média sokszínűségéről valamint a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszeréről ad átfogó értékelést. A brüsszeli beszámoló szerint Magyarország mind a négy vizsgált területen rosszul teljesít, sokkal több az aggodalomra okot adó fejlemény, mint a dicséretre méltó. 

Az Európai Bizottság először készített átfogó elemzést a jogállam helyzetéről mind a 27 tagállamban. Az értékelések célja megelőzni a bajt és felhívni a figyelmet a kockázatokra, majd párbeszéd útján orvosolni a problémákat. 

Magyarország esetében ezzel kissé elkésett a brüsszeli testület, hiszen az uniós értékek érvényesülésének rendszerszintű kockázatai miatt már hosszú ideje eljárás folyik ellene az EU miniszteri tanácsában. Vera Jourová bizottsági alelnök a Népszava kérdésére ugyanakkor aláhúzta: a magyar kormánnyal is folytatni kívánja a dialógust, az Európai Bizottság senki előtt sem zárja be az ajtót, hiába döntött úgy Orbán Viktor, hogy megszakít vele minden politikai kapcsolatot...

„WILL YOU SHUT UP, MAN?" – KAOTIKUS ELNÖKJELÖLTI VITA TRUMP ÉS BIDEN KÖZÖTT

AZONNALI.HU
Szerző: KARÓCZKAI BALÁZS
2020.09.20.


Magyar idő szerint szeptember 30-án hajnali 3 órakor tartották az első elnökjelölti vitát, ahol Donald Trump republikánus elnök és Joe Biden demokrata elnökjelölt mérkőzött meg egymással. De mi hangzott el a vitán? Mit gondolnak a jelöltek az Egyesült Államokat érintő legfontosabb kérdésekről? És milyen hatással lehet ez a választásokra?

Szeptember 30-án kezdetét vette a kampányfinis a november 30-i amerikai elnökválasztások előtt. Megtartották ugyanis az első elnökjelölti vitát az Ohioban található Clevlandben, ahol a regnáló Donald Trump és demokrata kihívója, Joe Biden feszült egymásnak.

A vitát a Fox News szervezte, az est moderátora a konzervatív televízió egyik híres újságírója, Chris Wallace volt. Annak ellenére, hogy a Fox News sokszor beáll Trump mögé, és jellemzően összezár a republikánusokkal az elnökkel felhozott vádakkal szemben, Wallace a lehetőségeihez mérten kiegyensúlyozottan moderálta a vitát, és az első percekben úgy tűnt, hogy inkább ő vitázik Trumppal. Az elnök meg is jegyezte Wallacenak, hogy

„Én most valójában veled, nem pedig vele (Bidennel) vitázok, de nem is számítottam másra.”

Wallace előtt nehéz feladat állt, ugyanis – ahogy azt már a 2016-os viták során is megszokhattuk – Trump sokszor nem engedi vitapartnerének, hogy befejezze a gondolatmenetét, és az este folyamán Wallacenak többször is közbe kellett szólnia, hogy mindkét jelölt kampánycsapata elfogadta, hogy a témákat nyitó 2-2 perces felvezetés után mindenki 1-1 percben reagálhat a másikra, amíg a moderátor át nem vezeti a vitát a következő kérdésre. Trump ezt sokszor nem tartotta be, erre pedig Biden többször is felhívta a figyelmet, sőt, néha láthatóan zavarta is Obama elnökjelöltjét. Az első blokk vége előtt például ezekkel a szavakkal akarta helyretenni az elnököt:

„Will you shut up, man?”

– azaz „befognád a szád, ember?". Trump erre azonban se Wallace, se Biden kérésére nem volt hajlandó.

De nézzük, mit gondolnak a jelöltek az USA legfontosabb ügyeiről, amiket hat, előre bejelentett téma mentén jártak végig...

„VAN OLYAN ARROGÁNS EZ A HATALOM, HOGY ÁTALAKÍTSA AZ EGÉSZ ISKOLÁT A FEJÜNK FÖLÖTT”

24.HU
Szerzők: JANKOVICS MÁRTON, SZÁNTÓ ESZTER
2020.09.30.


Hatalmas a bizonytalanság a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül. Az épületet elfoglaló diákok nemhogy a jövő tanévig nem látnak el, de még azt sem tudják, mi vár rájuk októberben. Ám feltett szándékuk, hogy addig küzdenek, amíg el nem érik céljaikat. Csernai Mihályt és Milovits Hannát, a hallgatói önkormányzat elnökét és elnökhelyettesét kérdeztük arról, meddig tartható fenn a lelkesedés, mi is az a tanköztársaság, és milyen érzés a politikai csatatér közepére kerülni. Interjú.


Tart még a kezdeti lelkesedés?

Milovits Hanna: Igen, azzal együtt, hogy a blokád és mindaz, amit mellette csinálunk, hatalmas munka, így nagyon igénybe vesz mindenkit, aki részt vesz benne. Ha tehát néha úgy tűnik, mintha kifulladóban lenne a lelkesedés, az csak a fáradtság miatt van.

Csernai Mihály: Arra azért próbálunk figyelni, hogy az egy emberre jutó terheltség ne legyen túl nagy. Úgy osztjuk le a feladatokat, hogy megmaradjon bennünk a lelkesedés és az energia.

A szeptember 1-jei barikádba vételnél azt lehetett olvasni, hogy körülbelül 250-en vannak az egyetemfoglalók. Változott ez a szám mostanra?


Cs.M.: A 250 annyiban csalóka, hogy a blokád kikiáltásánál valóban ennyien voltunk jelen, de azóta inkább rotálódó rendszerben vagyunk bent – tehát egyszerre ennyi ember általában nincs az épületben. A hallgatói fórumokon, járványügyi megfontolásból, hetvenben maximalizáltuk a fizikailag jelenlévő résztvevők számát, a többiek online csatlakoznak...

A SÖTÉTSÉG ÉS A VILÁGOSSÁG HARCA AZ AMERIKAI “KETRECHARCBAN” - UTÓVÉDHARCAIT FOLYTATJA A DEMOKRATIKUS, SZABAD, NORMÁLIS VILÁG

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.09.30.


Soha nem látott kulturálatlan estét hozott az amerikai elnökválasztás első nyilvános vitája, amelyen Donald Trump a várakozásoknak megfelelően kocsmai hangulatot teremtett azzal, hogy képtelen volt betartani a vita szabályait, és szüntelenül belevágott Joe Biden szavába. Ennek ellenére az összbenyomás egyértelmű képet mutatott: a sötétség, a bunkóság, a nyers erő, a rasszizmus, a gyűlölet, a nárcisztikus személyiségzavar harca volt ez a világosság, az emberség, a humanizmus, az őszinteség és a békességre igyekvéssel szemben.

Nem nehéz kitalálni, hogy a sötétséget a keresztény hívők nagy többsége által támogatott Trump képviselte, míg a világosság értékeit az ugyancsak hívő keresztény, de nem fasiszta, hanem liberális demokrata Joe Biden testesítette meg. Nehéz lenne az érdemi válaszok alapján eldönteni, hogy ki nyerte a vitát, mert nem sok mindent lehetett hallani abból, ami elhangzott. De amit érteni lehetett Trump közbekiabálása ellenére is, abból egyértelműen Biden képviselte a civilizációt.

Az efféle viták egyébként is attól függően befolyásolják a bizonytalanok voksait, hogy mi az összbenyomás. Az egyik oldalon egy sértett, fejlődésben visszamaradt, hatéves gyereket, egy utcai verekedőt, hazug, szélhámos hetvenkedőt láthatott a közönség, a másik oldalon egy államférfit, aki időnként szembefordult a kamerával, és igyekezett közvetlenül az amerikai polgárokhoz szólni, mint akit valóban az ország sorsa és a benne lakó emberek élete érdekel. Hihető volt, amikor azt mondta, hogy megválasztása esetén ő az amerikai demokraták, és az amerikai republikánusok elnöke akar lenni.

Mindez nem fogja meghatni a republikánusok és Trump legfőbb szavazóbázisát, azokat a keresztény szavazókat, akiket a prédikátoraik a hetvenes évektől pénzért és hatalomért átfordítottak a republikánusok oldalára, és ennek érdekében az erkölcsi kérdéseket tették meg a kereszténység lényegének, ami a valódi kereszténység meghamisítása. A kereszténység nem erkölcs, hanem újjászületett, megigazult élet, aminek az erkölcs lehet a gyümölcse, de nem azonos azzal. Az pedig kifejezetten istenkáromlás, hogy a megigazulás gyümölcsét az egyházon kívüli, nem hívő emberekre akarják erőltetni állami erővel, miközben ők maguk sem tudnak azoknak az erkölcsi normáknak megfelelni. Ezért volt szükség Megváltóra.

Ezeket a képmutató keresztényeket semmi nem érdekli, csak a melegek elleni uszítás, az abortusszal szembeni zéró tolerancia, amit teljes republikánus uralom alatt sem vezettek be soha, mert azzal úgy járnának, mint egykor az alkoholtilalommal. Mindez totálisan szemben áll a Bibliával, és ahogy a jó erkölcsöt nem a tízparancsolat, a törvény hozza létre, hanem a kegyelem, az abortusz elleni küzdelem is kontraproduktív azokkal a módszerekkel, amelyekkel a gyűlölet hamis prófétái igyekeznek szavazatokat szerezni egy pártnak.

Ma már ezt szinte nem is érti egy megvezetett keresztény, aki észre sem veszi a saját bűneit, a prédikátora lopását, hazugságait, erkölcstelenségeit, de erkölcsi alapon támogat egy Trumpot, aki adót csal, lop, hazudik, házasságtörő, veri és erőszakolja a nőket, rasszista, fajgyűlölő. Aki ezt látja, az nem csodálkozik azon, hogy az Antikrisztust, a világdiktátort, Jézus Krisztus és Isten ellenfelét, az ördög emberét, keresztény hívők tömege fogja megválasztani és támogatni, mi több, „Isten emberének” mondani. Mint ahogy ezt a sátáni Trumppal teszik.

Hazugság, bibliaellenes istenkáromlás minden szavuk. Ezért nekik nem számít, hogy mi történt ezen a vitán. Egyebek mellett az, hogy amikor Biden a háborúban hősként meghalt fiáról beszélt, hogy az nem volt „lúzer” (ahogy a katonaság elől is csalással kibúvó Trump mondta a hősi halottakra, mert ugyebár ő nem volt lúzer, hanem amíg mások az életüket áldozták, addig ő léha kurvapecér életét élte), Trump közbeszólt, hogy Biden másik fia pedig drogos volt. Mire Biden elmondta, hogy igen, így történt, de büszke a fiára, aki kemény harccal ki tudott jönni ebből a borzalmas függőségből. Egy aljas, érzéketlen mocsok emberrel szemben ott állt egy nehéz sorsú, sok tragédiát megélt őszinte ember. Íme, az ember. De ez a mai „keresztényeknek” nem számít, csak az, hogy senki ne legyen buzi, ne vetesse el a magzatát, de azért, hogy ez ne történjen meg, a kisujjukat nem mozdítják. Csak ítélkeznek. Miközben ők maguk közönséges tolvajok, hazudozók, rágalmazók, hogy mást ne is mondjunk. Semmivel nem különbek, mint akikre ujjal mutogatnak és meg akarnak kövezni...

MERKEL ÉS AZ EU-BIZOTTSÁG IDIOTIZMUSÁRÓL

1000 LEÜTÉS BLOG
HaFr
2020.09.29.


Tegnapi hír, hogy az EU német vezetéssel dobta a jogállami klauzúrát a következő költségvetés feltételrendszerének kialakításából, és bár van erre hihető magyarázat, a mai német lapok egyértelmű ítélete szerint Orbán (ismét) legyőzte Merkelt. Az ember csak csodálkozik, hogyan lehet ez..., de ebbe nagyon nem tudok belemenni azon túl, hogy az EU-országok közötti messze legerősebb kapocs a kezdeti reményekkel szemben már csak gazdasági, ezért minden gazdasági érdekekre redukálódik (összhangban egyébként az évszázados német külpolitikával), és ahol ez történik, ott erkölcsről, politikai értékbeli és kulturális kohézióról csak igen esetlegesen lehet beszélni. Ez utóbbiak a gazdasági érdekekkel való konfliktusaikban rendre vereséget szenvednek.

Lehet erre azt mondani, hogy "majd meglátod, hosszú távon Merkelé a győzelem", de hát hosszú távon mind halottak vagyunk. Se Merkel nem látja a hosszú távot, se senki; amit látnak, az legföljebb a saját rövidtávú céljaik és az ezekhez rendelhető politikai taktika. Nem beszélve arról, hogy az erkölcsi, értékbeli és kulturális szempontok folyamatos megsértése nem múlik el nyomtalanul. Az Európával kapcsolatos értékillúziók a múlté, miközben egyébként a kontinens versenyképességben, innovációban és gazdasági erőben is folyamatosan mind nagyobb hátrányba szorul az USA-val és Kínával szemben. Magyarul ami kapunk cserébe Orbán elviseléséért, az a mérleg másik serpenyőjének a könnyűsége: mindkét világból a rosszabbik...

ZAVARBA EJTŐEN GYENGE FOGLALKOZTATÁSI ADATOK ÉRKEZTEK MAGYARORSZÁGRÓL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.09.30.


A teljes munkaidőben foglalkoztatottak keresete továbbra is kitartóan emelkedik Magyarországon a KSH adatai alapján, azonban a nemzetgazdasági bértömeg nem alakul ilyen kedvezően. Az adminisztratív adatközlés szerint a foglalkoztatás sem alakul olyan jól, mint ahogy a munkaerő-felmérés mutatja.

Júliusban 10,8%-kal nőttek a kerestek hazánkban a legalább 5 főt foglalkoztató vállalatok, a költségvetési, valamint a nonprofit szektor körében. Ez azt mutatja, hogy a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében kitartott a béremelkedési ütem, vagyis a vállalatok nem ezeknek a munkavállalóknak a fizetését csökkentették, hanem inkább részmunkaidőbe terelték a dolgozókat vagy leépítettek. Ezt támasztja alá, hogy a második negyedében nem nőtt a bértömeg a gazdaságban. (A júniusi kiugrást az átlagbérekben egy egyszeri tényező, az egészségügyi dolgozók jutalma okozta.)...

ORBÁN ROBBANTOTT, DE MOST ÜT AZ IGAZSÁG ÓRÁJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.09.30.


„A pénz kétségtelenül a legerősebb nyomásgyakorlási eszköz a demokratikus értékek védelmében.” Ma hozzák nyilvánosságra a jogállamisági jelentéseket. Nemzetközi médiaszemle.


A legjobb védekezés a támadás – ennek az ősrégi bölcsességnek tulajdonítja a Le Soir című belga lap, hogy Orbán Viktor „gránátot robbantott”. A kommentátor szerint a kormányfő joggal érzi úgy, hogy célba veszi őt az unió első jogállamisági jelentése, amelyet egyébként Vera Jourová mellett Didier Reynders, a Belgium által delegált igazságügyi EU-biztos ismertet ma Brüsszelben. 

Timmermans után Jourová a mumus

A Reuters a következőképpen összegzi a tényeket: a magyar miniszterelnök közvetlenül azt megelőzően követelte Jourová európai bizottsági alelnök leváltását, hogy az uniós testület nyilvánosságra hozza mind a 27 EU-tagország jogállamisági helyzetéről szóló, most első ízben összeállított jelentését. Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke teljes mértékben megbízik Jourovában, és a jelentésben tükröződnek majd a magyar helyzettel kapcsolatos brüsszeli aggodalmak.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor számára korábban Jourová hivatali elődje, Frans Timmermans volt a mumus. Az, hogy most fokozza Brüsszel elleni kampányát, időben egybeesik azzal, hogy Magyarország a vártnál lassabban lábal ki a koronavírus-járványból – teszi hozzá.

llen is uniós vizsgálat folyik a jogállam aláásása miatt – vázolja a helyzetet a Reuters, és kiemeli: ez az elhúzódó csata abban csúcsosodik ki az idén, hogy az unió keresi annak a módját, miként lehet összekapcsolni az uniós forrásokhoz, azon belül a járvány miatt elhatározott új, 750 milliárd eurós helyreállítási alaphoz való hozzáférést a jogállamiság tiszteletben tartásának a követelményével. A magyar gazdaság a második negyedévben 13,6 százalékkal zsugorodott, ami Közép-Európában a legrosszabb adat, az infláció nyolc éve nem volt ilyen magas, a forint pedig a közép-európai térség leggyengébb teljesítményt nyújtó fizetőeszköze. Magyarország romló kilátásai jelentik a Reuters szerint a legnagyobb fenyegetést Orbán évtizedes uralmára, a 2022-es parlamenti választásokra tekintve.

Tartozás tartozás hátán

Ha már egyébként a pénzek folyósításánál és a vírusválságnál tartunk, vessünk egy pillantást erre a témára egészen más szemszögből is. A londoni Financial Times arról közöl cikket, hogy a cégek közötti késedelmes fizetés rontja a gazdasági kilábalási esélyeket. A lap által közölt adatok szerint Magyarország a 25 megvizsgált ország közül az utolsó helyre került júliusban annak nyomán, hogy a cégek kétharmadának volt a fizetési esedékesség után 90 nappal is kiegyenlítetlen számlája. Az összevetésben Japán végzett az első helyen: ott egyáltalán nem akadt ilyen fizetési késedelembe esett vállalkozás.

Ütött az igazság órája

Ezen rövid gazdasági kitérő után vissza a politikához, bár maradunk az üzleti kérdésekre szakosodott napilapok körében. A német Handelsblatt kommentárt közöl arról, hogy a jogállamiság kérdésében ütött az igazság órája a soros német uniós elnökségnek. Hogy az esztendő végén miként lehet megvonni a berlini szövetségi kormány európai teljesítményének a mérlegét, mindenekelőtt attól függ, mit sikerül elérnie a jogállamiság ügyében. A kommentátor ügyesnek tartja a német diplomácia eddigi húzásait, külön kiemelve azt, hogy a júliusi maratoni csúcstalálkozón a 27 tagállami vezető meg tudott állapodni a több mint 1,8 billió eurós pénzügyi csomagban. Ez az összeg két részből áll: az egyik a már említett 750 milliárdos helyreállítási alap, a másik a közel 1100 milliárdos hétéves uniós büdzsékeret. Most azonban új próbatétel vár a német elnökségre: annak megválaszolása, hogy miként viszonyul Európa a demokratikus alapértékekhez. Ebben az ügyben szorít az idő, de a németek a jogállamisági mechanizmus felpuhításának a tervével magukra haragították az Európai Parlamentet, amelynek szükséges lenne az egyetértése. Az uniós intézményközi egyeztetések zsákutcába jutottak. A Parlament által régóta követelt jogállamisági mechanizmus lehetne a központi eszköze annak, hogy megakadályozzák a demokratikus jogok és értékek lebontását akár Magyarországon, akár Lengyelországban, vagy bárhol az unióban. „A pénz kétségtelenül a legerősebb nyomásgyakorlási eszköz a demokratikus értékek védelmében” – fogalmaz a Handelsblatt, és megjegyzi, hogy az olyan vezetők, mint Orbán Viktor, jószerével pénzautomatának tekintik az EU-t. A német gazdasági napilap szerint bár a legközelebbi EU-csúcsnak még nem napirendi témája a jogállamiság, arról mégis beszélni kell, és nem szabad eljátszani az egyszeri lehetőséget a hatékony szankciós mechanizmus megalkotására.

MINISZTERELNÖKÖM, ORBÁN VIKTOR TALÁLKOZÁSA VALÓSÁG NAGYBÁTYÁMMAL

MAGYAR HANG
Szerző: GULYÁS BALÁZS
2020.09.30.


Miniszterelnök urunk múlt pénteken ellátogatott egy, a hajlékához közel eső egészségügyi intézménybe, ahol véletlenül összetalálkozott Valóság nagybátyámmal (©Cseh Tamás–Bereményi Géza).

Egy ideje már perverz szokása Orbán Viktor Facebook-felelősének, hogy minden videóhoz, ami reggel készült (de csak azokhoz), kiírja, hogy Orbán Viktor mikor kelt. Jelen esetben büszkén jelzik, hogy 6.23-kor a kormányfő már talpon volt. Mintha ez a tény valamiféle erényt sejtetne, és az ország nagy része ne volna ilyenkor már szintén talpon. Mintha attól volna valaki jó vagy rossz miniszterelnök, hogy 6.23-kor már talpon van-e, vagy sem. Az Origo nevű kormánylap, amely éppen most válik fiatalossá, hamvassá és vonzóvá (lásd: Mizu, gyerektársaim?) ezt az látogatást egyenesen úgy tálalta gyanútlan olvasóinak, hogy „Orbán Viktor péntek hajnalban a Korányi kórházban járt”...


PLUSZ PÉNZT ADNA A BAJBA KERÜLT CSALÁDOKNAK AZ MNB - NÉZEGESSE ÁTTEKINTHETŐ FORMÁBAN, MIKET JAVASOL A JEGYBANK!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.30.


Megjelent a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 javaslata a járvány okozta válság kezelésére. A jegybank számos olyan, korábban a szakértők által hiányolt intézkedést is bevezetne, amelyek valóban kifejezetten a bajba kerülteknek jelentene anyagi segítséget. Kigyűjtöttük, számukra mit indítványoz az MNB
.

A második negyedév közepén a korlátozások fokozatos enyhítésével megjelentek a kilábalás jelei, azonban az elmúlt hónapokban a folyamat elakadt, ami a „V” alakú fellendülés helyett egy elnyújtott kilábalás forgatókönyvét valószínűsíti – írta le az MNB. Mint kiderült, ebben a helyzetben éri hazánkat és Európát a járvány második hulláma.

Hangsúlyozták, hogy olyan intézkedésekre van szükség, amelyek megvédik az eddig elért eredményeket, és visszavezetik a gazdaságot az egyensúlyi felzárkózási pályára. 2020-ban tompítani kell a gazdasági visszaesést, 2021-ben gyorsítani kell a növekedést, és meg kell kezdeni az egyensúlyi mutatók javítását. A helyreállás után ugyanis ismét egyensúlyba kell hozni valamennyi fontos területet, így a költségvetést, a folyó fizetési mérleget és a munkaerőpiacot...

A KORMÁNY MEGINT ÁTNYÚLT A FŐVÁROS FEJE FELETT, RENDELETBEN ÍRTA FELÜL A VÁROSLIGET VÉDELMÉT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.09.30.


Bár szerdai ülésére napirendre tűzte a Fővárosi Közgyűlés a Városliget építési szabályzatának módosítását, illetve gyakorlatilag a Liget Projekt még el nem kezdődött beruházásainak aláaknázását – az előterjesztés szövege szerint abból a célból, hogy a közparkot „mind történeti, tradicionális, használati szempontból visszafordíthatatlan változtatások ne érjék”. A Magyar Közlönyben azonban kedd este megjelent egy kormányrendelet, amely mindezt egy tollvonással felülbírálja – hívja fel a figyelmet a HVG.hu.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés novemberben határozott arról, hogy a még el nem kezdődött építkezéseket lefújják a Városliget védelmében, februárban pedig egyszer már átmeneti változtatási tilalomról szóló rendeletet is elfogadott a Városliget területére, ám április elején egy salátatörvénybe csomagolva kiemelten közérdekű beruházásnak minősítette a Liget Projektet, elsőgetíve azt, hogy az építkezés folytatódjon tovább.

Most a kormány ugyancsak a fővárost felülbíráló jogszabályt alkotott, amely kimondja: a Ligetben a „megjelölt építési helyeken épület és építmény létesíthető” bizonyos részletszabályok betartása mellett.

Ezekre a részletszabályokra is kitér a kormány új rendelete: például 40 méter lehet a legmagasabb pont, a Nemzeti Galériánál, ugyanitt összesen 6000 négyzetmétert meg nem haladó területű lapostető kialakítása is megengedett (zöldtető létesítése nélkül is). A Fővárosi Városligeti Színház és a Magyar Innováció Háza esetében nem kell zöldtetőt létesíteni, és a területen „kizárólag közel nulla energiaigényű” épületek tervezhetőek és kivitelezhetőek...

KÁLMÁN LÁSZLÓ: VESZTÉBE MEGY A MAGYAR TUDOMÁNY

QUBIT PODCAST
Szerző: KÁLMÁN LÁSZLÓ
2020.09.30.Bréking: elindult a Qubit Podcast, amelyben tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel fogunk beszélgetni néhány hetente, a Qubiten megszokottnál is bővebben, nyitottabban és persze sokkal személyesebben. Videón és audión – nézd, hallgasd, töltsd le, ahogy kényelmesebb.


Az első epizódban Kálmán László nyelvészt, lapunk állandó szerzőjét faggattuk: Vajon mivel kellene foglalkozni a nyelvtanórákon? Miért idegesít minket más emberek nyelvhasználata? Épülhet-e nemzeti identitásunk nem nyelvi alapokra? Hogyan dobták el a nyelvészek a szabályaikat? Hol vannak az adatalapú paradigma határai? Fontos-e a sörözünk egy tudományos konferencián? És mennyire borús a magyar tudomány ege?

A KÜLÜGY SZÁZMILLIÓKAT FIZETETT ANNAK A CÉGNEK, AMELYNEK KORONATESZTJEIT ÁT SEM VETTE

HVG / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.09.30.


A veszélyhelyzetre hivatkozva közbeszerzés nélkül vásárolt a külügyminisztérium 310 milliárd forintért lélegeztetőgépeket, teszteket és maszkokat, azonban mindent megtesz azért, hogy a költések összes részlete ne derüljön ki. Közérdekű adatigénylésre hiányos dokumentumokat küld, a teszteknél pedig arra az egyszerű kérdésre sincs válasz napok óta, hogy milyen típusokról van egyáltalán szó. A hvg.hu birtokában lévő egyik dokumentumból annyi azért kiderült, hogy az egyik cégtől ugyan nem vette át a koronavírus-gyorsteszteket, de a cég így is százmilliókhoz jutott.


780 ezer eurót, azaz durván 280 millió forintot fizetett ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium az egyik, koronavírus gyorsteszteket is beszerző cégnek, a Pro Conceptnek úgy, hogy magukat a teszteket a "megváltozott megrendelői igények folytán" nem is vette át.

Mindez annak a júniusi szerződésnek az egyik passzusából derült ki, amelyet a külügyminisztérium a hvg.hu közérdekű adatigénylése után adott ki, mikor a 300 milliárdos lélegeztetőgép-beszerzésekről érdeklődtünk. A Pro Concept ugyanis mindkét beszerzésben érdekelt volt...

PERCENKÉNT EGYMILLIÓT FIZETETT ANGOL LECKÉT KÍNÁLÓ MŰSORÉRT AZ ÁLLAMI CÉG, HABONY KÖRÉIG ÉRNEK A SZÁLAK

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2020.09.30.


Milliárdos tételben, egyre gyorsabban ömlik a közpénz a műsorgyártásba és a rendezvényszervezésbe. A megtérülésről nehéz mérleget vonni, a költséges munkák azonban rendre a NER első vonalához köthető cégek ölébe pottyannak – a műsorgyártástól a kommunikáción át a védelmi feladatokig. most fókuszban a NER legtitokzatosabb cégeinek egyike.


Az 5 perc angol TV című műsor elkészítéséért 240 millió forintot fizetett ki az állami tulajdonú műsorszóró, az Antenna Hungária Zrt. a Magno Studio Kft.-nek – tudta meg a 24.hu. Egy éven át tartó levelezés, illetve a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbelépésével sikerült megszereznünk a hagyományosan földfelszíni sugárzással, az utóbbi bő egy évben pedig milliárdos állami rendezvényszervezésekkel is foglalkozó Antenna Hungária Zrt. szerződéseinek listáját. Ebből derült ki, hogy az egyébként műsorkészítéssel is foglalkozó állami cég 2019 júniusában 240 millió forintos szerződést írt alá Horváth László cégével, a Magno Studio Kft.-vel.

A csaknem negyedmilliárd forintért 50 darab, nettó 4 és 5 perc közötti epizód készült el a nyelvoktató kisfilmekből.

Percenként tehát körülbelül egymillió forint közpénzt vitt el a műsor, amelynek jelentős részében Szalai Nóra, az 5 perc angol brand arca és létrehozója egy kanapén ül és magyaráz, a fennmaradó időben pedig egy fehér háttér előtt egy maroknyi szereplő ad elő pársoros dialógusokat...

FOGD A PÉNZT, ÉS FUSS!

HÍRKLIKK
Szerző: PUZSÉR RÓBERT
2020.09.30.


Lopni, és vagyont kimenekíteni csak törvényesen érdemes, a nemzeti tőkésosztály pedig annyira hazafias, hogy nagyüzemi mértékben hordja ki a tőkét az országból.


Kun Béla ékszerektől roskadozó zsebekkel menekült el repülőgépén Budapestről – a rendszerváltás elitje külföldi offshore-számlákra utalta a lopott vagyont, hogy azzal soha ne kelljen elszámolnia. Kun Béla egy pitiáner bűnöző volt, aki amit felmarkolt, vitt – az elmúlt harminc év ezzel szemben az egyre professzionalizálódó bűnözői módszerek alkalmazásával telt, melynek során a politikai és gazdasági elit már a pénzmosás, az adóelkerülés és egyéb pénzügyi csalások széles repertoárját gyakorolta, épp mint az olasz maffia, a kolumbiai kartellek és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség.

Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc e téren is új fejezetet nyitott: a svájci bankszámlák és az aktatáskákba gyűrt milliók korszakának vége – ha a lopás törvényes, a lopott pénz külföldre menekítése is legyen az! Mészáros Lőrinc az állami hitelekből és megrendelésekből óriásira hízlalt cégbirodalmával külföldi terjeszkedésbe kezdett: ausztriai szállodák, horvátországi villák, erdélyi ingatlanok, montenegrói befektetések, vajdasági futballklub. Most, a járvány közepén, amikor az ország turizmusa épp összeomlik, és tízezrek mennek tönkre, Mészáros Lőrinc a horvát sajtó szerint az Isztriai-félsziget északkeleti partján ötvenmillió euróból épít száznyolcvan szobás, ötcsillagos luxushotelt...

SZABAD SZEMMEL: AZ ORBÁN-KORMÁNY ELMARASZTALÁSRÓL CIKKEZNEK, ÉS AZ EP A MENTŐCSOMAG BLOKKOLÁSÁVAL FENYEGET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.30.


A sajtómegjelenések száma alapján a miniszterelnök már nagyhatalom.


Die Welt

A lap úgy értesült, hogy a Bizottság ma nyilvánosságra hozandó jelentése elmarasztalja a Magyarországot és Lengyelországot, de másutt is bőven talált kifogásolnivalót a jogállam ügyében. Az igazságszolgáltatás függetlensége persze főleg Budapest és Varsó esetében vet fel problémákat, de különböző mértékben gondok vannak ezen a területen Bulgáriában, Romániában, Horvátországban és Szlovákiában is. A magyaroknál a dokumentum külön is megemlíti, hogy az ügyészség nemigen veti be magát a korrupciós ügyek felderítésére, de azért ilyesmire van példa a bolgároknál, horvátoknál, cseheknél, valamint Máltán is.

A magyarok és a lengyelek ellen idáig az egyik fő kifogás a sajtószabadság volt. Ám most kiderült, hogy a politika Bulgáriában és Máltán is nyomást gyakorol a médiára. Magyarországon külön tészta, hogy kormány közeli cégek független orgánumokat vettek át. ezen felül fenyegetések értek újságírókat, de ez jellemző a bolgárokra, horvátokra, szlovénokra és spanyolokra is.

Az EU azért mérte fel a helyzetet a tagoknál, hogy párbeszédet kezdjen a közös alapelvekről, erősítse a demokráciát és megakadályozza, hogy a jövőben ilyen gondok alakuljanak ki. Merthogy a jogállamiság tisztelete nélkül a polgárok és a vállalkozások nem tudnak megbízni a közintézményekben és nem képes fejlődni a demokrácia.

Yahoo/AFP

A Bizottság alelnöke úgy reagált Orbán Viktor kirohanására, hogy ő egyáltalán nem sértette meg a magyar népet, hiába is állítja az ellenkezőjét a miniszterelnök. Jourová hangsúlyozta, hogy csakis nagy tiszteletet érez a magyarok iránt, ideértve, hogy milyen döntéseket hoznak. Ám ez nem jelenti azt, hogy adott esetben ne lehetne megszólalni a kormányok, illetve a választott képviselők bizonyos megnyilvánulásai láttán. Merthogy a demokráciában mindenkinek el kell viselnie a kritikát.

Egyébként a ma a cseh liberális politikus ismerteti, hogy mire jutott Brüsszel, amikor feltérképezte a jogállam helyzetét a tagországokban. Mindenesetre a Bizottság haladéktalanul melléállt, amikor Orbán Viktor a menesztését követelte, miután Jourová a hét végén úgy nyilatkozott a Spigelnek, hogy a magyar vezető nem illiberális, hanem beteg demokráciát épít. Ugyancsak támogatásáról biztosította német EU-ügy államtitkár, aki azt írta: az EU-ban elfogulatlan és tiszta fejekre van szükség. Roth kitért arra, hogy minden tagot egyformán kell kezelni, de mindenkinek igazodnia kell az alapszerződésben foglalt szabályokhoz.

Mindenesetre a vita csak tovább élezi a küzdelmet az unió és Magyarország között.

Süddeutsche Zeitung

Akár a két pénzügyi csomag, a költségvetés és a gazdaságélénkítő program blokádja elképzelhető az Európai Parlament részéről, ha a tagállamok nem veszik figyelembe Strasbourg kívánságait, így azt hogy hathatós jogállami mechanizmus kell. Erről a zöldek egyik képviselője nyilatkozott, aki részt vesz a Tanáccsal zajló egyeztetéseken. A német Andresen emlékeztetett arra, hogy az eddigi javaslatok nem elfogadhatóak a négy nagy frakció számára.

A politikus szerint a júliusi EU-csúcson az volt a baj, hogy az állam- és kormányfők túlzottan is a hitelekre, ingyenes támogatásokra összpontosítottak és már nem maradt energiájuk, hogy keresztülvigyék akaratukat a jogállamiság ügyében Orbán és lengyel barátai ellenében. Most viszont az EP-re testálnák a feladatot. Ám az nem szeretne keresztbefeküdni, de azt sem hagyja, hogy palira vegyék. Ugyanakkor a magyar és a lengyel vezetés azzal fenyegetőzik, hogy megakadályozza a hosszú távú büdzsé elfogadását, ha a készülő jogállami mechanizmus akár csak a legcsekélyebb mértékben is veszélyes lenne rájuk nézve.

Mindenesetre ha ma az állandó EU-képviselők bizottságában megszavazzák a német javaslatot, akkor a Parlament kénytelen megkezdeni a tárgyalásokat. Közben Berlin már jelezte, hogy alighanem csúszni fog a két pénzügyi tervezet jóváhagyása.

US News and World Report

magyar igazságügyi miniszter megismételte, hogy kormánya számára elfogadthatatlan a legutóbbi német indítvány, mármint hogy a jogállami normák betartásától tegyék függővé az uniós szubvenciók folyósítását. Varga Judit szerint ha a szervezet elfogadná a Berlin által kidolgozott tervet, az az alapszerződések módosításával érne fel. Ezért ömaga sértené meg a jogállamiságot és igazából zsarolás volna. Hozzátette, hogy a nyári EU-csúcson hozott határozat az uniós költségvetés védelméről szól, és szó sincs benne másfajta jogállami mechanizmusról.

Azt is feszegette a miniszter a facebookon megjelent közleményében, hogy a bajban lévő országokat meg kell segíteni, ez nem is kérdéses. Csakhogy a német elképzelés a gyors és hatékony akciót veszélyezteti, amikor már megoldott kérdéseket vet fel újra. Varga ennek kapcsán azzal vádolja az ún. takarékos államokat, hogy azok soha nem pártolták a gazdaság megújulását, ezért forszírozzák most a kemény jogállami feltételeket.

Spiegel

Orbán a siker útján halad, amikor leépíti a jogállamot, mert ugyan a Bizottság le akarta állítani a demokráciát megszegő országok támogatását, hogy ily módon fékezze meg az autokrácia felé tartó vezetőket, lásd a magyar miniszterelnököt, csak éppen ebből a szándékból nem sok tükröződik vissza a héten előterjesztett német javaslatban. Pedig talán még lett volna eshetőség, hogy megállítsák a tekintélyuralom felé tartó Magyarországot, Lengyelországot és a többieket. Ám hétfő óta világos, hogy kár ebben bízni, és ezért nem utolsó sorban Németország a felelős.

A Merkel-kormány ugyanis erősen felvizezte a Bizottság eredeti elgondolását, így Orbánnak és a hasonszőrűeknek nem kell túlzottan reszketniük. Hiszen törölték a szövegből a jogállamiság tág meghatározását, ami még az olyasmire is kiterjedt volna, mint a sajtószabadság. A bíróságok önállóságának veszélyeztetése pedig csak akkor von maga után szankciót, ha az egyben az uniós alapok felhasználását is érinti. Mellesleg a magyar vezető azért is vehet igénybe jogsértően EU-s forrásokat hatalma bebetonozására, mert Magyarországon már nem túl sűrűn kérik számon rajta a dolgokat.

És mivel Berlin arra hivatkozik, hogy nincs mese: mindenképpen meg kell segíteni a vírus miatt nagy bajba került Olaszországot és Spanyolországot, a világ fatális módon úgy érzékelheti, hogy az uniónak nem annyira érdekes a demokrácia állapota a tagállamokban, ha a végén rendben vannak az anyagiak. Orbán persze pontosan tudja, hogy Brüsszel mindenképpen ki akarja húzni a csávából Rómát és Madridot, így hidegvérrel kihasználja, hogy ilyen okokból háttérbe szorul a magyar és a lengyel jogállam védelme.

Ám ennek az lesz az eredménye, hogy a miniszterelnök továbbra is minden akadály nélkül gázolja le az uniós alapértékeket. Egészen addig csinálhatja, amíg nem él vissza olyan mértékben a szubvenciókkal, hogy attól besokallnak a többiek. Ám erre kár várni.

Süddeutsche Zeitung

Orbán hátulról gáncsol, mert beterelte az EU-t abba a sarokba, ahová akarta – mutat rá a kommentár. A politikus mindig sokat szokott beszélni, de mostanában annyit nyilatkozik, hogy az ország nem tud hová lenne csodálkozástól. Persze a téma mindig ugyanaz: a fenyegetett keresztény kultúra, a veszélyeztetett nemzet és szuverenitás. De az üzenetek egyre agresszívabbak: ez látszik azon is, hogy követeli Jourová elbocsátását.

Lehet, hogy az alelnök talán nem volt elég bölcs, amikor kifogásolta a magyar demokráciát, de azt Budapesten is pontosan tudják, hogy mit gondolnak Brüsszelben arról, amit Orbán művel. De most úgy tesz, mintha megsértődött volna, ám maga azért szívesen oszt ki másokat. Már az EU legfőbb vezetőit is a legkeményebben támadta. Így ami most hadüzenetnek tűnik a részéről, az valójában a fölény kifejeződése. Hiszen beterelte az uniót a megfelelő sarokba. A német javaslat puha, és neki kedvez az EU kezdeményezése is a migrációs politika megújítására.

Orbán a győzelem felé halad Európa-ellenes irányvonalával. Most pedig látványosan még utána is rúg Brüsszelnek.

Der Standard

Nincs eszköz Orbán ellen, mert az uniós alapszerződéseket úgy alkották meg, hogy nem számoltak azzal: lesznek tagállamok, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek módszeresen aláássák a demokratikus értékeket, az integráció legfontosabb alapját. Így most Brüsszel csak áll és tehetetlenül bámul. A két problémás gyerek közül persze Budapest a nehezebb eset. A PiS-t sem érdekli a sokszínűség és a véleményszabadság, de Kaczynski csapata megfontoltabban és ügyesebben növeli hatalmát. Ugyanakkor a lengyel civil társadalom erősebb, mint a magyar. Így módon Varsó nem könnyű, de nem is lehetetlen partner az EU számára.

Ezzel szemben Orbán sokkal következetesebben tapodja lábbal a demokráciát. A taktikája az, hogy intézkedéseire mindig talál legalább látszatra hasonló példát másutt, és nem lépi túl a jogi kereteket. Ha igen, gyorsan visszatáncol. Ezzel együtt igaza van annak, aki a jogállam megsértésével vádolja a kormányt, csak éppen nehéz bizonyítani a törvényszegést. Ezt azután a politikus kihasználja és kézzel-lábbal tiltakozik még a legenyhébb kritika ellen is. Egyben ellentámadást indít. Most éppen Jourová ennek a szenvedő alanya. Pedig neki joga és kötelessége szóvá tenni a visszás állapotokat, mivel ő rá bízták az európai értékek védelmét.

Az utóbbi napok fejleménye, hogy a németek a felismerhetetlenségig felpuhították a jogállami mechanizmus tervét. De nem segít az erkölcsi szózat, valamint a csendes diplomácia sem. Az sem mérsékli Budapestet, ha maradhat a Néppártban, másfelől semmit sem érne, ha kiraknák onnan. És minél nagyobb zajt csapnak az uniós partnerek, az annál inkább Orbán kezére játszik odahaza, a vezető populista retorikája folytán.

A fordulat csakis belülről jöhet, mind Magyarországon, mind Lengyelországban. Európa tüzelheti az ellenállást, de egyébként sokat nem tud csinálni.

Frankfurter Allgemeine Zeitung

A konzervatív lap túlzásnak nevezi, ahogyan Jourová megbírálta a „beteg” magyar demokráciát. Bár ha azt nézzük, miképpen reagált arra Orbán, akkor nem is ez a lényeg. Hanem hogy az egész magyar nemzetet sértés és megaláztatás érte. Erre persze lehetne azt válaszolni, hogy ilyesmiről azért nincs egészen szó, de akkor pont oda lyukadnánk ki, ahová a kormányfő a megbántott nemzeti büszkeség pózából irányítani akarja vitát. Akkor ugyanis már nem arról van szó, amire Brüsszelnek nagyon oda kell figyelnie, vagyis a korrupcióról és egyesek meggazdagodásáról.

Hiszen feltehetőleg valóban eltűnik az uniós alapok egy része. Illetve úgy lehetne mondani, hogy az az elsikkasztott pénzek javát jelenti. De az interjú miatt Jourovát is felelősség terheli, amiért Orbán így válaszolt. Hiszen nem igaz, hogy Magyarországon már egyáltalán ne lehetne bírálni a kormányt. A választások szabadsága sem kérdéses, de azok tisztaságát már kifogásolták az EBESZ-megfigyelők.

A Bizottságnak azzal kellene foglalkoznia, ami a feladata. Orbán leváltása csakis a magyarokra tartozik, ha a többség így határoz.

Financial Times

Vita robbant ki az EU-ban a tekintélyelvűség terjedéséről, mivel Orbán Viktor felvetette a bizottsági alelnök lemondását. Didier Reynder, Jourová közvetlen kollégája, aki az igazságügy illetékese Brüsszelben, úgy reagált, hogy a jogállam megsértése rombolja a bizalmat a tagországok között, egyben pedig árt annak is, hogy a befektetők mennyire hisznek a bíróságok függetlenségében bizonyos államokban. Beszélt továbbá arról, hogy támogatni kell a gazdaságok kilábalását a Covid-19 okozta nehézségekből, de ezt össze kell kötni a jogállami elvek érvényesülésével.

Orbán közbeavatkozása emeli a tétet a holnap kezdődő uniós csúcstalálkozón, ahol az egyik téma éppen a jogállami mechanizmus életbe léptetése lesz. A magyar vezetés kilátásba helyezte, hogy megvétózza a költségvetést, miközben folyamatosan szalámizza le a fékeket és ellensúlyokat az igazságszolgáltatásban, továbbra ellenőrzése alá vonja a sajtó jórészét.


Bloomberg


Személyeskedésbe ment át a vita a jogállami mechanizmus ügyében, miután Orbán Viktor azt sürgette, hogy rúgják ki a jogállami normákért felelős bizottsági alelnököt, amiért az beteg demokráciának nevezte Magyarországot. Ily módon újabb akadály gátolja a 750 milliárd eurós segélyterv jóváhagyását. Orbánnak a Jourová körüli felhajtás nem csak arra jó, hogy lejárassa a jogállami jelentést. Ezt a módszer már bevált, hogy elterelje az emberek figyelmét, miközben az ország a fertőzés egyik gócpontja lett és jóformán páratlan gazdasági visszaesést él át az EU keleti felén.

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions igazgatója úgy magyarázza, hogy Orbán újraszabja a politikai vitát, ördögnek állítja be az uniót és annak intézményeit, illetve bizonyos vezetőit. Éspedig azért, hogy viszályt szítson és így maga mögé sorakoztassa fel az embereket.

Guardian

A német zöldek egyik EP-képviselője fenntartja, hogy Németország behódolt Orbán Viktornak. Daniel Freund szerint azonban az Európai Parlament csak akkor adja áldását a 2027-ig szóló költségvetésre, ha ahhoz hatékony mechanizmus járul a jogállami normák kikényszerítésére. Mint mondta, amit Berlin két napja ismertetett, az rosszabb, mint ami a július EU-csúcsértekezleten született. Közben a finn kormány szóvivője szintén azt közölte, hogy erős kapcsolatot kell létesíteni a demokrácia és az EU-források között. Ehhez Helsinki ragaszkodik.

Die Presse

Orbán Viktor megütközik a Bizottsággal, pedig már úgy nézett ki, hogy némileg nyugvópontra jut a helyzet Budapesttel. Hiszen Németország kezet nyújtott Magyarországnak és Lengyelországnak a kompromisszumos javaslattal. Ám tegnap újabb mélypontra jutott az EU és a magyar vezetés viszonya. A miniszterelnök keményen odacsapott az asztalra, ám Jourová az, aki felel a többi közt a magyar kormány elleni fegyelmi eljárásért. Azon kívül Csehországban a Babis-féle ANO tagja, Brüsszelben pedig a nagyágyúk közé tartozik.

A Bizottság eredetileg csak jövő hétfőn, tehát az uniós csúcs után akarta közzétenni a jogállami jelentést, de előre hozta mára. Azt nem tudni, hogy a lépés összefügg-e Orbán követelésével. Mindenesetre osztrák EP-képviselők élesen elítélték a támadást. A Néppárt strasbourgi delegációvezetője úgy fogalmazott, hogy Jourová az EU-jogot, az európai értékeket és ily módon a közösséget védi. Orbán pedig valóban azt csinálja, amit az alelnök a szemére vet: szembeszökően megsérti a tisztességes együttműködés elvét.

Libération

Az újság a független magyar sajtó új reményének nevezi a Telexet, amelyet hamarosan útnak indítanak az Index volt munkatársai. De hát olyan országról van szó, ahol a Külügyminisztérium nyomon követi, mit csinálnak külföldi hivatalos útjaikon az újságírók. A média függetlensége enélkül is nyugtalanító, ám az említett hír elsikkadt volna, ha nem járnak utána az új portál részéről.

Dull Szabolcs a korábbi indexes főszerkesztő azt mondja, ő már nem olvassa az időközben teljesen új gárdával működő híroldalt, azt viszont érdekesnek találja, hogy korábbi főnöke, Bodolai László annak idején megrótta, amiért politikusokkal találkozott. Az új főszerkesztő-helyettes viszont az a Balogh Ákos Gergely, aki korábban Orbán honlapját gondozta.

Munk Veronika, aki a Telexet irányítja, azt mondja, hogy az Index pálfordulásával meglehetősen nagy űr keletkezett a hiteles magyar tömegtájékoztatásban. Hozzáteszi: az emberek a jelek szerint készek fizetni a megbízható információkért, hiszen közadakozásból gyűjtötték össze a starthoz szükséges kezdőtőkét is. Okultak az eddigi tapasztalatokból és a szerkesztőség lesz a tulajdonos. Fenntartani pedig előfizetésekből akarják a működést.

Az majd kiderül, mennyire életképes a modell, mondja Urbán Ágnes a Mérték Médiaelemzőtől, hozzátéve, hogy nem könnyű hosszú távon finanszírozni a több mint 60 munkatárs munkáját. Az persze jó, hogy az olvasók és támogatók révén függetleníteni igyekeznek magukat a politikai nyomástól, de ehhez ragaszkodniuk kell.

A FŐNI FOGAD

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.09.30.


Olyan varázslat volt tegnap, hogy Orbán Viktor egy videóban számítógépen kezdett el online fogadni a Fradira, aztán pár pillanat múlva a kezében volt a nyerő szelvény, ami így egyben legalább olyan, mint Jézus feltámadása. Most mondja valaki, hogy nincsenek csodák, dehogynem. Illetve delirálni is lehet a házipálesz után akármit is, például azt, jól van az, hogy egy ország miniszterelnöke egyik nap traktoron ücsörögve, máskor pálinkázva, erkélyen focizva, szotyolázva, aztán meg szerencsejátékozva filmezteti és fotóztatja magát, miközben idiótán vigyorog.

Perszehogy nincsen jól, a legkevesebb, hogy ezért az ilyen országot beteg demokráciának nevezi Vera Jourova, bár ítéletét nem emiatt hozta meg. Ezek csak a felszíni tünetei a mélyben megbúvó, fortyogó gyalázatnak, ami viszont abban híven megmutatkozik, hogy a letarolni szándékozott SZFE élére épp akkor, amikor a főni a Fradira fogadott, egy katonatisztet nevezett ki kancellárnak ottani földi helytartója, akit Vidnyánszkynak hívnak. Katonák a kórházak és a színművészeti élén, ez alapján már okkal nevezheti betegnek a rendszert Jourova asszony.

Ennek hallatán pedig a tippmixelő alak levelet ír, Jourova monnyon le, mert ő szóba nem áll vele, és rákezdenek mind a sakáljai is, hogy monnyon. Így közlekednek Európában, bazi nagy elefántok, fröcsög, törik a porcelán, a németek pedig hajlanak arra, nem kötik jogállamisághoz a beteg demokrácia finanszírozását. Csak ahhoz, hogy a bajor paraszt adóját megfelelően költse el a diktatúra, ha lehet, náluk vegyen tankokat, és akkor minden rendben van, mindennel meg lesznek elégedve. Azzal is, hogy a kirgizeknek ad tizenöt milliárdot. Nézzünk azonban valami vidámabb helyet...