2017. május 4., csütörtök

A TANULATLAN, MŰVELETLEN, DILETTÁNS TAHÓK URALMÁT HOZTA EL A FIDESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.05.04.


...Nos, ez itt fent a nemzeti-keresztény kormány akaratából megtáltosodott Mészáros Lőrincek Magyarországa. Ahol a kiszámítható, biztonságos mindennapok része, hogy bármikor, bárhol, bárkivel megtörténhet az, hogy egyszer csak jön egy/a helyi Mészáros és menni kell. Ahol a deviáns hatalmi logika a lehajtott fejű normalitás részévé vált. Ahol emberek százaival, ezreivel történt már meg, vagy fog megtörténni az, ami Póré Lászlóval. Azzal az apró különbséggel, hogy nem mindenki képes talpon maradni, újrakezdeni, nem beletötőrdni.

Ez az az ország, ahol az állampárt mocskos ügyeit piszkálgató, vagy az állampárt érdekeivel ellentétes ügyek mellett kiálló újságírókat kirúgják.

Ahol egy, a rábízott feladatokat kifogástalanul elvégző szociális munkást politikai tevékenysége miatt ki lehet rúgni.

Ahol az önkormányzati cégnél dolgozó közmunkás-csoportvezetőt nem azért rúgják ki, mert szarul végzi a munkáját, hanem mert a Fidesz ellen (más párt) színeiben indul az önkormányzati választáson.

Ahol egy önkormányzattól nem azért rúgnak ki egy alkalmazottat, mert pocsékul végzi a munkáját, hanem mert aláírást gyűjtött nem a Fidesznek, majd van pofájuk hitelességi problémával, és bizalomvesztéssel indokolni a döntést.

Ahol egy szakszervezeti elnököt azért bocsátanak el a Fővárosi Közterület-fenntartótól, mert nyilatkozni merészelt egy olyan tévének, amely nem a kormány vagy Mészáros Lőrinc funkcionális analfabéta hátsójából lóg ki.

Hány ilyen történet van, hány ilyen történet lehet, amiről nincs tudomásunk? Hány olyan köztiszteletben álló, elismert iskolaigazgató, színházigazgató (Jordán Tamásnál találóbb és közelebbi példát nem tudok) szerződését nem hosszabbítják meg (vagy megalázó ceremónia után esetleg kegyet gyakorolnak) akkor sem, ha ő az egyetlen pályázó az illető posztra, mert a fideszes önkormányzat és a pártkáderek szerint politikailag megbízhatatlan, tehát repülnie kell?

Az csak a gyalázat egy része, hogy a felvásárolt, politikailag befolyásolt, állami hirdetésekkel a felismerhetetlenségig eltorzított, reklámadóval sújtott és megnyomorított médiapiac 192 darab kiadványát a miniszterelnök haverjának zsebébe tolták. Következmények nélkül és büntetlenül, ahogy minden mást is. Hogy ez valószínűleg pont annyival több, mint amennyit ez az ember életében a kezébe vett (nem az olvasásra gondoltam), az csak a rothadás fokmérője. De mindeközben az van, hogy bármerre nézünk munkából és nem közbeszerzésekből élő, tisztességes emberek megfélemlítését, zsarolását, ellehetetlenítését, eltaposását látjuk. A legnyomorultabb, legkiszolgáltatottabb, legsebezhetőbb közmunkástól a pedagóguson, önkormányzati dolgozón keresztül az igazgatóig.

Valami egészen elképesztően bénító, sarokba szorító, bűzös, narancssárga háló szövi át a lehajtott fejjel tűrő társadalmat, ahol az egyszerű trafikostól kezdve a pixisből kiesett vállalkozóig bárkin bármikor átmegy a feneketlen bendőjű és étvágyú hatalom által zúgatott úthenger.

Vannak azok a kevesek, akik ebben a túlélésért folytatott küzdelemben talpon maradnak és holnaptól kolbászt sütnek, és vannak, akik egy ilyen eset után többé a büdös életben nem tudják újrakezdeni. Járulékos haszonként a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberek, a hozzáértők helyét átveszik a semmihez nem értő, politikailag megtámasztott bugrisok, akik aztán élet és halál uraiként rendelkeznek emberi sorsok fölött. A tanulatlan, műveletlen, dilettáns tahók uralmát hozta el a Fidesz. Mert még most is azt látják, hogy működik, hogy nincs következménye, hogy a fortélyos félelem sötét időket idéző maradványa továbbra is mozgásban tartja a rendszert.

És már nem az van, már rég nem az van, hogy a pártközpontból kell az utasítást kiadni, hogy ki maradhat és kinek kell mennie. Egyre több helyen már csak az elvtelen szervilizmus szerepel a munkaköri leírásokban, a megfelelési kényszer pedig ott buzgólkodik azokban, akik fenntartják a Mészárosok rezsimjét. E kettő találkozásából él a rendszer és szívja az alattvalók vérét.

Póré László a szerencsésebbek közé tartozik, midőn szellemi munkát végző emberként kolbászt süthet a mobilbüféjében. Legalábbis addig, ameddig egy másik, vagy ugyanaz a Mészáros Lőrinc rá nem teszi a kezét, és nem monopolizálja a sültkolbász-piacot. Kicsit sarkítva, de ez a büdös helyzet. És ez így marad, ameddig elég sok ember érzi úgy, hogy van mitől félnie és van mit veszítenie.

Aztán legfeljebb egy szép napon az ő hátuk mögött is feltűnik egy Mészáros Lőrinc. És igen, az az a pillanat, amikor már nincs mit elveszíteni.

EZT TETTE AZ ORBÁN-KORMÁNY AZ ORSZÁGGAL NYOLC ÉV ALATT

NAPI.HU
Szerző: Papp Zsolt
2017.05.04.


Végső soron teljesítette a Fidesz a 2010-es választási ígéreteit: megvalósult az erősebb állam és egyfajta rendpártiság, de az egészségügy rendbetétele elmaradt. Az állam saját magára fordított kiadásai jelentős mértékben elszálltak és nőtt az állami kontroll a gazdaságban, a jóléti kiadások ettől elmaradva ugyan, de emelkedtek - ez derül ki az állam funkcionális kiadásainak elemzéséből.

Kedden Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter benyújtotta a harmadik Orbán-kormány utolsó költségvetését, amely így lehetőséget terem arra, hogy megvizsgáljuk, mit tett az államháztartással és az országgal négy (2014-2018 között), illetve nyolc év (2010-2018 között) alatt ez a kormányzati erő.

Bár a mindenkori költségvetési törvény jó közelítéssel leírja egy kormány gazdaság-, társadalom- és szociálpolitikáját, és utalhat arra is, miként viszonyul a szabadságjogokhoz, teljes képet mégsem adhat a kormányzás egészéről. A 2018-as költségvetés benyújtásával a kormány célegyenesbe fordul, aminek a végén már az egy év múlva esedékes országgyűlési választások láthatóak. (2018 hosszú idő után nem lesz teljes választási év, mivel az önkormányzati választások csak 2019 szeptemberében lesznek.)

A kormány két éve bevezetett újítása a korai költségvetés: a büdzsé tervezetének benyújtását a kiszámíthatóság és stabilitás jegyében hoztak előre szeptemberről májusra, így azt a parlament már június közepén elfogadhatja a korábban megszokott decemberrel szemben. Ha az elfogadás után nem nyúlnának a költségvetési tervekhez, akkor az valóban a kiszámíthatóságot és a stabilitást szolgálná, ám ez éppen az Orbán-kormány ad hoc politikai kormányzása miatt nem valósulhatott meg. Ennek ékes példája a hetvenoldalas 2017-es költségvetési módosítás, amely most került a parlament elé. Minden bizonnyal hasonló sors vár a 2018-as büdzsére - legyen bármilyen színű is a 2018 májusában összeálló új kormány -, így valószínű, hogy a most elfogadásra kerülő költségvetés csak 2018 júliusáig lesz érvényben.

Az elmúlt nyolc - még pontosabban az elmúlt négy - évben a kormány vitathatatlan módon megteremtette azt a költségvetési stabilitást, amelyre a baloldali és liberális elődei képtelenek voltak. Mára a GDP három százaléka alatt van a hiány, a csökkenő államháztartási deficit a gazdasági tervezés sarokpontja lett. Mindezt segítette a támogató környezet: az uniós támogatások irdatlan méretű beáramlása, valamint az erre épülő gazdasági növekedés. Más kérdés, hogy ha kirántanák a magyar gazdaság lába alól az uniós támogatásokat vagy ha 2020 után megszűnnek ezek a támogatások, akkor a magyar gazdaság - és vele az államháztartás is - padlóra kerülhet....

HAT BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A FIDESZ VEZETŐI RETTEGNEK SIMICSKÁTÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.05.04.


A régi spanok tudnak egymásról legtöbbet, így egy harminc éves barátság után nem igazán érdemes összerúgni a port olyanokkal, akikkel a katonaságnál együtt tusoltunk, a koleszban egymás lábszagát szimatoltuk, vagy ugyanazoknak a csajoknak csaptuk a szelet. Orbán és Simicska mégis úgy döntött röviddel a Fidesz 2014-es győzelme után, hogy a múlt most már nem tarthatja össze őket. Nagyot kockáztattak mindketten azzal, hogy hagyták a dolgokat egészen a G-napig eldurvulni, ám most úgy néz ki, hogy a kegyvesztett oligarcha jöhet ki jobban a politikai és gazdasági „cicaharcból”. Lássuk az érveket amellett, hogy Simicska Lajos többet tud ártani Orbán Viktornak, mint fordítva:

1. Simicska Lajos személye legalább annyira megosztó a magyar társadalom számára, mint a miniszterelnöké, ám a Fidesz belső köreiben eltöltött éveit most az ellenzéket támogató választók viszonylag könnyen megbocsátották, mivel sokan benne látják az Orbán-kabinet megbuktatásának kulcsfiguráját. Így azok a kormányzati vezetők, akik naponta „simicskáznak” egyrészt magáról a Fideszről mondanak lesújtó véleményt, hiszen amivel vádolják, azt a párttal tette hosszú évekig, másrészt a milliárdos vállalkozó ellen már nem lehet olyan könnyen hergelni a választókat, mint mondjuk két éve. Simicska konszolidálta magát a mostani politikai erőtérben, talpon maradt, sőt a Jobbik „háttérhatalmaként” komoly közéleti befolyásra is szert tett. És ezt jól érzékelik a Fidesz vezetői is…

2. Orbán Viktor és csipetcsapata arra számított, hogy ha a G-nap után elzárja a csapokat a Simicska-birodalom elől, akkor a 2018-as választásokra teljesen ellehetetleníti. Nos, ez nem csak hiú ábránd maradt, de a nagyvállalkozó bizonyos értelemben még combosodott is. Egyedül neki van befolyásos országos napilapja, hetilapja, tévéje és rádiója egyedül a sajtópiacon, ráadásul ezek szakmailag jó színvonalra emelkedtek, mióta lerázták magukról a Fidesz politikai felügyeletét. Ma már nem csupán az ATV-vel és az RTL Klubbal kell hadakoznia az állami médiának, valamint a Mészáros Lőrinc által összevásárolt sajtóbirodalomnak, hanem a Lánchíd Rádióval, Hír TV-vel, Heti Válasszal és a Magyar Nemzettel. Most, hogy az Index is a vállalkozó érdekeltségi körébe került, egy igen stabil ellensúly képződött a kormány által pénzelt lakájmédiával szemben. Jól látszik, hogy Simicska pénze kitart, így keményen odasózhat a kampányban egykori szobatársának.

3. Ez azért roppant idegesítő a Fidesz felől nézve, mert Simicskának lesz médiafelületeazoknak az ügyeknek a kiteregetésére, melyek megroppanthatják a kormánypártot a kampányban. Már az utóbbi negyedévben is közel félmillió szavazót veszített a Fidesz, mi lesz, ha azok a cikis ügyek is terítékre kerülnek, melyekre egyelőre csak célozgat Simicska. Kétségtelen, a kegyvesztett oligarchánál kevesen tudhatnak többet a Fidesz régi motorosain kívül, így nem véletlen, hogy médiáin keresztül azokra a pontokra irányít össztüzet, ahol a legsebezhetőbb a kormány. Hogy csak egy példát említsünk, a Magyar Nemzet kezdte firtatni a letelepedési kötvények körüli korrupciógyanús összefüggéseket, majd a Jobbik is keményen beleállt a témába. Pedig egyelőre csak a jéghegy csúcsát látjuk

BOTKA FELSZÓLÍTOTTA GYURCSÁNYT, TÁVOZZON A POLITIKÁBÓL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.05.04.


A DK elnöke megvehette volna az állítólagos banki papírokat, de nem tette, mert saját politikai túlélése ezúttal is fontosabb volt Orbán leváltásánál.

A szegedi szocialista polgármester, az MSZP - egyelőre - nemhivatalos miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, távoznia kell a politikából Gyurcsány Ferencnek, ha nincsenek bizonyítékai arra, hogy az oroszoknak bizalmas információik vannak a Fideszhez és személyesen Orbán Viktorhoz köthető törvénytelen pénzmozgásokról.

Ez a legkeményebb üzenet Botkától Gyurcsány felé. Eddig az MSZP csak a volt elnökének a a közös listára való felvételétől zárkózott el kategorikusan. Most már a közéletből való távozását követeli, kihasználva Gyurcsány szarvashibáját. (Vagy inkább gyávaságát.)

A volt miniszterelnök a múlt héten adott 72 órás ultimátumot Orbánnak, hogy tisztázza magát azokkal az amúgy nem konkretizált állításokkal szemben, miszerint Oroszországnak bizonyítékai vannak a hozzá - mármint Orbánhoz - köthető illegális pénzmozgásokról.
 • De Orbán nem tisztázta magát.
 • Sőt, kiröhögte Gyurcsányt
 • Valamint nem jogi természetű - értsd: orvosi - segítséget javasolt.
 • A Fidesz meg egyenesen azt közölte: Gyurcsány meghülyült.
Az ultimátum lejártával Gyurcsány beváltotta a fenyegetését: most már elhiszi, amit a papírok állítanak. (Amiket továbbra se mutatott meg. Sőt, azt közölte, nincsenek is a birtokában.)

A magyarázkodásában addig eljutott, hogy az állítólagos papírokról önvédelemből beszélt, hogy ne tudják azzal vádolni, hallott róluk, látta őket, ismerte azokat, de mégsem szólt...

VAGY ROGÁN AZÉRT OLYAN MOSTANSÁG, MINT A MOSOGATÓRONGY, MERT MÉG NEM MERT SZÓLNI ORBÁNNAK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.05.03.


Természetesen senkinek nem javaslom nyugodt lelkiismerettel, hogy mérget vegyen bármire is. Hát még egy közvéleménykutatási adatsorra. A nap egyik érdekes híre, hogy a Medián szerint félmillió szavazott bukott a Fidesz az elmúlt három hónapban.

Még mielőtt leinnánk magunkat örömünkben: a Mráz Ágostonsámueltöhötömhubaalfonz-féle, kormány seggéből kilógó Nézőpont Intézet szerint, egy másik univerzumban, minden rendben van. Hasít a bajszosszarként becézett és elhíresült államelnök, a gazdapártja nemkülönben. Hogy mindebbe miként sikerült Sorost belekeverniük a propagandát harsogó oldalaknak, azt nem tudom és nem is nagyon érdekel.

Tehát ne igyuk meg a ciánnal feljavított pezsgőt (úgy amúgy se igyuk meg), viszont nézzünk pár érdeklődésre számot tartó pozitív egész számot (ezeket Kósa is felismeri talán), amit a hvg.hu tett közzé.

– Pártpreferenciák a teljes népességen belül (zárójelben a januári, nem zárójelben az április 21-26 közötti állapot):
Fidesz-KDNP: 31 (37)%
Nincs pártja: 31 (32)%
Jobbik: 14 (10) %
MSZP: 9 (8)%
DK: 4 (4)%
LMP: 4 (3)%
Momentum: 2 (1)%
Együtt: 1 (2)%
Párbeszéd: 1 (nem mérhető)%
Kétfarkú Kutya Párt: 1 (1)%
Modern Magyarországért: 1 (nem mérhető)%
Liberálisok: nem mérhető (1)%

– A Fidesz veszteségéből a Jobbiknak jutott a legtöbb (4%), a biztos szavazók 20%-a a Jobbik mögé sorolt be.

– A Jobbikon kívüli ellenzéki pártok össztámogatottsága 23%.

– Áder János 11 (58-ről 47-re), Orbán Viktor 9 pontot (49-ről 40-re) bukott a politikusok népszerűségi listáján. A fideszesek közül január óta csak Balog Zoltán és Rogán Antal (!) javított korábbi helyezésén, mindenki más rontott. Vona Gábor és Hadházy Ákos megítélése ellenben például javult, Botka növekvő ismertsége ellenére nem javított érdemben népszerűségén.

És akkor most mondom a magamét, mellőzöm a győzelmi jelentéseket idéző lelkendezést. Amire szerintem egy dekagramm okunk nincs továbbra sem, viszont mindenképpen érdemes megpróbálni reálisan szembenézni azzal, amit látunk, és amivel kapcsolatban kellően szkeptikusak vagyunk...

MEGÁLLÍTHATATLAN A SZUTYOKBULVÁR - MINDEN DIKTATÚRA ELFOGLALJA A MÉDIÁT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.05.04.„Vaginasütemények, menstruációs kanapék, homoszexualitást ösztönző útmutatók – ilyen és ezekhez hasonlatos tárgyakkal próbálják (…) toleranciára nevelni azokat, akik Soros György egyetemére járnak.” „Gulyás Márton, úgy látszik, mégsem volt olyan fáradt és éhes, ahogy állította, hiszen szabadulása és könnyfakasztó sajtótájékoztatója után (…) még a PlanetRomeo.com-ra (korábban GayRomeo) is beköszönt, ami egy nemzetközi netes fórum, csevegő- és ismerkedőoldal meleg, biszexuális és transznemű férfiaknak.” És ráadásul: „A diploma és munka nélküli Gulyás Márton a jövőben sem szeretne dolgozni.” Nagyot ment az elmúlt hetekben a 888.hu és a többi állami, félállami vagy kormányközeli médium – legalábbis rég láttunk ilyen összehangolt, kutyába lemenő támadást. A felvásárlások, a hirdetési piac befolyásolása után itt az új lépés: a legbrutálisabb bulvár és az állami hírszolgáltatás összehangolása.

– Szép kis gyűjtemény – mondja Hammer Ferenc médiakutató, amikor átküldjük a kigyűjtött linkeket. A kampány valóban nagyívű. Személyes elemekkel (lejáratással) indul és a sorosi mélyvilág tudományos elemzésével zárul. Gulyás Márton óvatlan volt, túl sokat szerepelt, ezért kézre esett. Mint megtudjuk, „Marci szörfözési szokásai miatt” aggódnak „Marci barátai”. Gulyás netes vándorlásai, ahogy írják, meleg társkereső oldalakat céloznak meg, miközben az utcákon transznemű bulitüntetők vonulgatnak. És tovább is van: a BBC hazugságot terjeszt a magyarokról CEU-ügyben – írja a 888.hu. A CEU volt hallgatója számol be az egyetemen zajló feminista tobzódásról. A kormányszóvivő az MTI útján teszi közzé, hogy Soros hazugságai megtévesztik a német kormányt. A Magyar Idők (amely ebben a közegben mértéktartó és higgadt) közreadja a hírt: a tüntetéseket Soros fizetett ügynökei szervezik.

Hogy az állami média és a kormánybarát sajtó között számos érintkezési pont van, régóta sejthető. Hargitai Miklós, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke szerint a közmédia olyan szereplőktől kap szerkesztési elveket, akiknek az állami hírszolgáltatáshoz elvben közük sem lehet. Az MTI gyűjtőcímei (fülei), amelyek alá a témákat sorolják, önmagukban gyanút keltenek. Az egyik legérdekesebb húzás az volt, hogy egyik napról a másikra a „migráció” címke „illegális bevándorlóvá” változott. Ezt az MTI mellett az összes állami orgánum átvette. A pártirányítás nem gyanú vagy futó benyomás.

– Ezzel nem lenne gond – mondja Hargitai –, ha törvény írná elő, hogy Rogán Antal vagy Habony Árpád teljes felhatalmazással szerkesztheti az állami híreket vagy az esti híradót. Ha törvényesen rendelkezhetnének például arról, hogy a bevándorlókat ábrázoló képeken nők és kisgyerekek ne szerepeljenek. Hogy a távirati iroda fotóján csak életerős, szakállas férfi látszódhat. De nem létező törvényeket ne tartsunk be. Mert állítólag ez jogállam...

MÉSZÁROS LŐRINCNEK 192 ÚJSÁGJA VAN

24.HU
Szerző: Spirk József
2017.05.04.„Nem tudom, semmi sem elképzelhetetlen” – mondta tavaly októberben Mészáros Lőrinc, amikor arról kérdezték, lehetséges-e, hogy újságokat, tévét vesz. A felcsúti polgármester cégén keresztül mára csaknem kétszáz újságot irányít.

A Fidesz vezetői hónapokig tagadták, hogy Mészáros Lőrincnek köze lenne az Opimus vállalathoz, márciusban mégis megtörtént a tőzsdei bejelentés: Orbán Viktor barátja hivatalosan is megszerezte az irányító szerepet a zavaros múltú részvénytársaságban. A bejelentéssel az is egyértelművé vált, hogy a felcsúti polgármester lett a feje az Opimus fennhatósága alatt tavaly kiépített médiabirodalomnak.

A 24.hu megkérdezte a vagyonát egy év alatt százmilliárd forinttal gyarapító Mészáros Lőrinc sajtóirodáját, hogy az Opimuson keresztül hány újság és kiadvány tartozik az irányítása alá. Választ nem kaptunk, ezért nekünk kellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) alig kereshető nyilvántartásából kibogarásznunk az ott regisztrált nyomtatott és internetes sajtótermékeket.

A hatóság weboldalán található országos sajtóterméklista szerint a Mészáros-birodalom kiadói 192 újságot, médiakiadványt jelentettek le az NMHH-nak.

A 192 közül 141 tartozik a Mediaworks Hungary Zrt.-hez, 32 a Pannon Lapok Társaságához (PLT) és 19 a Maraton Lapcsoporthoz. Ezek mellé vásárolták meg 193.-nak az Echo Tv-t, ám piaci hírek szerint a terjeszkedés ezután sem került le a napirendről, így hamarosan meglehet akár a kétszázas álomhatár, még akkor is, ha a médiahatóság listájából valamilyen oknál fogva eddig nem távolították el a fél éve megszüntetett Népszabadságot. Mészárosék ugyanis piaci hírek szerint nem tettek le a csomagjukból még hiányzó megyei lapok megszerzéséről.

A médiacégek egy hosszú, többlépcsős folyamat során kerültek Mészáros Lőrinc kezébe. Az NMHH és a Gazdasági Versenyhivatal 2016 nyarán engedélyezte a Mediaworksnek, hogy a városi lapokat kiadó Maraton Lapcsoporttal együtt felvásárolja a 9 milliárdos forgalmú, 500 munkavállalót foglalkoztató, négy megyei lapot működtető PLT-t. A Mediaworks akkoriban még Heinrich Pecina tulajdonában volt. Az osztrák üzletember neve alatt bonyolították le a felvásárlást, majd miután összeállt a 25 milliárdos éves árbevétel termelésére képes cégbirodalom, és 2016 október 8-án megszabadultak a nem kívánt Népszabadságtól, az Opimus átvette a kiadókat. Mészáros csak ezután, hónapokkal később lépett ki az árnyékból a cégcsoport főtulajdonosaként, holott a politika és a média berkein belül már a tranzakció legelején, 2016 nyarán tényként emlegették, hogy opciója van a felvásárlására.

Ahogy a jól értesültek már az engedélyeztetésnél Mészáros várható felbukkanásának tulajdonították, hogy a hatóságok egyáltalán nem vacakoltak a jóváhagyással. A más esetekben a piaci koncentráció elkerülése fölött akkurátusan őrködő NMHH-nál fel sem vetődött annak veszélye, hogy az új médiakonglomerátum véleménybefolyásolási képessége korlátozná a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését.

A Mészáros Lőrinc két országos napilapot (Nemzeti Sportot, Világgazdaság) is megtartott, de a médiabirodalom igazán értékes és fontos elemei a megyei lapok lettek. A felvásárlás után itt koncentrálódott az ország 19 megyéje közül 12 – Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala – napilapja, amelyek azóta időről időre Orbán Viktor egyencímlapfotójával jelennek meg. A cégcsoport számos magazint, szakújságot és digitális kiadványt tulajdonol, de alapvetően a megyei lapoktól várja a bevételek felét, valamint azt, hogy az ország több területén biztosítsák az ott lakók egyetlen és kizárólagos politikai elérési lehetőségét...


AZ UTÓBBI IDŐK VÁLASZTÁSI-CSALÁSTÖRTÉNETE - CSAK BEFEKETÍTÉSEKRŐL, VAGY VALÓS VÁDAKRÓL VAN SZÓ?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: OrianaF
2017.05.04.Időközi választást tartottak a Józsefvárosban és Zuglóban is. Mint a választásokat oly gyakran, ezeket is körüllengi a csalás gyanúja. Ha visszatekintünk az eltelt pár évre, nem kell nagyítóval keresni az olyan eseteket, amikor a választás tisztasága, ha csak a híresztelések szintjén is, kissé bemocskolódott. 


Szavazatért lakást
Legutóbb Zuglóban a helyi választási irodának küldött bejelentésében egy Mexikói úton lakó nő azt állította, hogy nála kampányolt a fideszes jelölt Rozgonyi Zoltán a fideszes alpolgármesterrel és Barabás Ferenc fideszes képviselővel.
A nő szerint Rozgonyiék meg akarták vásárolni a szavazatát. Az ajánlat lényege az volt, hogy amennyiben a Fideszre szavaznak, közbenjárnak azért, hogy a korábban tőlünk elvett önkormányzati lakást visszakapjákA nő állítása szerint a lánya is hallotta a történteket.
Az állítás azért súlyos, mert természetesen nemcsak a választás tisztaságát és a kampányt sérti, hanem választási bűncselekménynek minősül, a választási irodának tehát büntetőfeljelentést kell tennie.
Az Index megkereste Rozgonyi Zoltánt, Zugló fideszes alpolgármesterét, aki emlékezett arra, hogy a kampány során beszéltek egy hölggyel, aki megkérdezte, miért nem kaphatják vissza az emeleten lévő önkormányzati lakást. Az alpolgármester azt állítja, emlékszik, hogy azt válaszolták, nem tudnak semmit mondani a lakásról tájékozódás nélkül.
Rozgonyi ezért arra készül, hogy feljelenti az őket vádoló nőt. Emellett azt is elmondta, hogy még sosem tapasztalt ilyen mocskos kampányt, és hogy szerinte elsősorban ez a szocialisták felelőssége...

VAN-E ÉLET A TÜNTETÉSEK UTÁN? HOGYAN LEHET TOVÁBBLÉPNI?

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2017.05.03.


Érthetően és megvalósítható módszerekkel.

Az utóbbi hetek tüntetései után több olyan próbálkozás, lehetőség is felmerült, ami az elégedetlenséget, a megindult aktivizmust kívánja becsatornázni, fenntartani. Ezek közé tartozik a Gulyás Márton által meghirdetett választási mozgalom, a Momentum választási programja, amit a választók bevonásával kívánnak elkészíteni október 15-ig, 

valamint Vágó Gábor népszavazási kezdeményezése a korrupció elévüléséről.

A mozgósítás fenntartására, intézményesedésre

voltak próbálkozások a 2014-es netadós tiltakozási hullám után is. Ilyen volt a közösségi kezdeményezések egybefogására tervezett közösségi oldal, a Populus, az Új Magyar Köztársaság egyesület által kezdeményezett rendszerbontó népszavazás és a Most Mi! csoport. Akkor, 2015 elején ezek a próbálkozások nem vezettek eredményre, nem tudtak elegendő, stabil támogatottságot szerezni. Később, a Tanítanék mozgalom sem volt képes egy olyan országos hálózatot kiépíteni, amelynek segítségével mozgósíthatóak lettek volna a kormány oktatáspolitikájával szemben kritikus pedagógusok, tantestületek. Mindez nem róható fel teljes mértékben a mozgalmároknak, hiszen egy olyan környezetben kívántak szerveződni, amelyben nagyrészt hiányzott a politikai részvételre vonatkozó tudás és akarat.

A becsatornázási, intézményesedési kísérletek sikere függ a szervezetekben való részvételi hajlandóságtól, a szervezeti és mozgalmi cél összhangjától és a sikerbe vetett bizalomtól. Gulyás Márton az április 15-én tartott “Nem maradunk csendben” tüntetésen jelentette be, hogy egy olyan mozgalmat kíván indítani, amelynek célja Magyarországon az arányos választási rendszer bevezetése.

A választási rendszer megváltoztatásának célja


általában valamely társadalmi csoport emancipációs törekvéséhez kapcsolódik, így a munkások, nők harcoltak az egyenlő, titkos választójogért. A 2000-es évek második felében Malajziában kezdődött meg egy mozgalom a választási rendszer reformjáért, azonban ott sem az egész rendszert kívánták megváltoztatni, hanem az eljárás tisztaságáért tüntettek. Bár Gulyás kezdeményezésének célja elmondása szerint a társadalmi háttérrel nem rendelkező pártok és az elégedetlenek összekapcsolása, valójában a választási rendszer megváltoztatásának sincs társadalmi háttere, hiszen az nem foglalkoztatja a választókat, de a tüntetőket sem...

CSICSKALITAS, TAKARODJ AZ INDEX KÖRNYÉKÉRŐL!

HVG ONLINE - NYÜZSI
Szerző: Hont András
2017.05.02.


Néhány keresetlen szó Komócsin Zoltán méltó utódaihoz.

Nagyjából egy hete jelentette be a kései KISZ-titkárok és ifjú trafiktulajdonosok szervezete, a Fidelitas, hogy „országos, figyelemfelhívó plakátkampányt” indít, azaz a hatalom mögül kikandikálva igyekszik ellenzéki politikusokat lejáratni. Büszkén még azt is hozzátette, hogy erre magától, a gazditól kapott pénzt, gondolom, két csaholás között, és ha ügyik lesznek, akkor még a fülük tövét is megvakarja majd a Fidesz országos elnöksége. Elámulok, hogy mi minden aljamunkára kapható ember, pláne fiatalember, aki nagy nyilvánosság előtt vállalja, hogy sem önérzete, sem önálló akarata, sem saját véleménye nincs, csak csúszómászó kiszolgálója nagyobb kaliberű tolvajoknak. Az meg egyenesen bámulatos, hogy éppen az a Fidelitas igyekszik Simicska Lajossal kompromittálni a Jobbikot, mely szervezet Simicska nélkül (pártközeli publicisták szíves közlése szerint) már 2006-ban a gazdatesttel együtt kimúlt volna. De mindegy, ez legyen a pártok dolga, az MSZP és a Jobbik is meg tudja magát védeni, ha akarja, nem az a legnagyobb gond velük, hogy a Fideltas támadja őket.

Azonban a parazitakommandó nem állt meg óriásplakát-helyek tövében és parlamenti pártirodáknál, tagjai odatekergőztek szerkesztőségek elé is, hogy kimatricázzák a szerintük „csicska párt” médiáját. Ahogy írják: „a Simicska-médiabirodalomhoz tartozó Index, Hír Tv és egyéb médiumok székházainál tájékoztató matricákat helyeztünk ki. A matricákon Simicska Lajos arca és az »Ez is az enyém!« felirat látható”. Elintézhetnénk az egészet annyival, hogy merő pazarlás az egész, amit stréber hülyegyerekek kiraktak, azt felnőtt emberek majd leszedik, csak a ragacs marad, ehhez viszont nem kellett volna matrica. Például összeenyvezni a szerkesztőségeket lehetett volna úgyis, ha a fidelitasosok puszta tenyerükkel végigsimítják az ajtófélfát.

Ám a wellness-disznóvágásokon edződött nyaloncok nem rongálni akartak, hanem hitelteleníteni. Csináltak is róla videót, amelyen egy mocsok, miközben fölhelyezi a ragaszt, odadugja a fejét, hogy nini, én tényleg ekkora mocsok vagyok. Nem, nem azért jegyzem meg ezt, mert az egykori kitartott beleharap az őt már nem etető kézbe, és ráadásul egyből hótisztának mutatja magát, holott az egyik leggusztustalanabb kifizetőhelye egy szimplán lopásra épülő rendszernek. Ismétlem, nem akarok igazságot szolgáltatni a Fidesz–Simicska-viszályban sem – mert, hogy ennek a Fidelitashoz semmi köze, csak elvégzi a koszos melót a rablóurak helyett. Csakhogy ennek során tagjai odadugják irritáló képüket, ahol semmi keresnivalójuk. Még a Hír Tévében és a Magyar Nemzetben sem, amely orgánumok korábban maguk is élén jártak a lejáratásban, ám azóta rengetegen dolgoznak ott olyanok, akik nem voltak részesei az előző érának, mások magukkal viaskodnak, megint mások változatlanul úgy gondolják, hogy meggyőződésből adták szaktudásukat (a Fidelitas kedvéért lefordítom: egy ember ért valamihez) olyan politikához, amellyel már nem tudnak azonosulni – de Simicska pénzének ebben nincs szerepe, ugyanis mindenki átmehetett volna a Magyar Időkhöz vagy az Echo tévéhez. No, de az Index környékéről végleg húzzon el a Fidelitas...

MERRE ROBOG TOVÁBB A PRÁGAI EYPRESSZ?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.05.03.


Úgy néz ki tovább, Európa felé.

Bohuslav Sobotka szociáldemokrata miniszterelnök 2017. május másodikai lemondásával a populizmus fontos csatát nyert Kelet-Európában. Orbán, Fico, és a Kaczyński-Szydło páros már így is remek társaság. Nemsokára valószínűleg csatlakozni fog hozzájuk a világ 688. leggazdagabb embere.

A lemondott Bohuslav Sobotka döntését hivatalosan azzal indokolta, hogy képtelen volt tovább tűrni Andrej Babiš kormányfőhelyettes és pénzügyminiszter viselt dolgait. Lemondása mögött természetesen jóval összetettebb okok húzódtak meg. Babiš gyanús ügyleteit már régóta firtatták a sajtónak abban a szegletében, amely még nem került a pénzügyminiszter tulajdonába. A gazdag és dörzsölt vállalkozó azonban ezeket a vádakat könnyedén lerázta magáról.

Bohumil Sobotkát valójában nem Babiš pénzügyminiszter kétes ügyletei zavarták, hanem saját pártjának, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (ČSSD) radikális népszerűség-csökkenése, valamint Babiš pártjának, az ANO-nak erősödése.

Andrej Babiš-t, a milliárdos politikus-vállalkozót, akit gyakran a cseh Berlusconiként emlegetnek, többször próbálták már megállítani, illetve visszaszorítani. A miniszterhelyettes, egyben pénzügyminiszter a cseh médiafelületek 30 %-a felett rendelkezik, ami már önmagában is elég hatékony népszerűségnövelő tényező.

2017 januárjában a cseh képviselők 72 százalékos támogatással elfogadtak egy olyan törvényt, amely megtiltja azt, hogy egy cseh miniszternek saját médiacége, illetve 25 százaléknál nagyobb részesedése legyen olyan vállalatokban, amelyeknek szerződésük van a cseh állammal, illetve amelyek EU-s támogatásokban részesülnek. Ez az „egy cseh miniszter” konkrétan Babiš volt, aki a későbbiekben könnyedén kijátszotta ezt a törvényt.

Pártja az ANO (Akce nespokojených občanů, Elégedetlen Polgárok Akciója), amelyet tulajdonosként inkább cégként, mintsem pártként működtet, ma rendkívül népszerű Csehországban. Az ANO egy professzionálisan bevezetett brand. A 2017—es márciusi közvéleménykutatások szerint az ANO a szavazatok 32,5 százalékát szerezte volna meg, szemben a most lemondott miniszterelnök pártjával, a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ČSSD), amely csupán 22 százalékon állt. A harmadik legnagyobb párt a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) a maga szerény, de fontos 12 százalékával. Áprilisra az ANO támogatottsága 33,5 százalékra nőtt, a ČSSD-é ezzel szemben 16 százalékra csökkent. Bohuslav Sobotkának valamit lépnie kellett az ügyben.

A cseh miniszterelnök lemondása valójában egy rendkívül kockázatos manőver, amellyel azt próbálta elérni, hogy Babiš-t a későbbiekben legalább koalíciós kényszerbe hozza.. Ha nem lesz előrehozott választás, októberig az ANO valószínűleg még tovább erősödik, így a ČSSD könnyen ellenzékbe szorulhat.

Babiš hatalmas médiabirodalma, valamint korlátlan pénzügyi lehetőségei segítségével parádés választási kampányt rendezhet magának. Legfőbb érve a csehek meggyőzésére az, hogy mivel ő elég gazdag – a Forbes Magazin szerint a második leggazdagabb ember egész Csehországban – nem fog lopni és véget vet a korrupciónak. Az ANO semmitmondó, primitív, de hatásos választási szlogenje a következő: „Minden jobb lesz!” A vidám természetű milliárdos érdekeltségei számára minden bizonnyal gyorsan beteljesül ez a választási ígéret.

Babiš győzelmével a szintén populista Orbán Viktor elvileg komoly harcostársra tehet szert. Ez azonban nem annyira egyértelmű. Babiš nem akar harcolni az Unió ellen és bár Putyin elnök nagy tisztelője, óvatos távolságot tart az orosz birodalmi törekvésekkel szemben. A potenciális cseh miniszterelnöknek számolnia kell azzal is, hogy a csehek szabadságvágya nem merül ki kormányzati hirdetések és óriásplakátok olvasgatásában. Babiš ráadásul nem is cseh, hanem szlovák...

A SOROS ELLENI BOSSZÚ HELYETT NE A CEU-T EJTSÉK TÚSZUL - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Csernyánszky Judit
2017.05.04.

Miért harcolok a magyar kormány elnyomó törvénye ellen? - címmel válaszcikket írt Michael Igantieff, a CEU rektora-elnöke Palkovics Lászlónak a kanadai National Postba.

A rektor leírja, miért fontos tudniuk a kanadaiaknak is arról, hogy a tanszabadságért folytatott küzdelem során mi forog kockán. Egyrészt 20 kanadai diák is tanul a CEU-n és nos, a rektor maga is kanadai - tudósít a National Post. Ignatieff szerint világszerte 650 egyetem 24 Nobel-díjas írt petíciót, de persze legnagyobb támogatói a saját kollégái és az a 70 ezer ember, akik utcára vonultak Budapesten. Kérése ellenére a magyar kormány nem tárgyal velük, semmit nem tesz, rágalmazza őket a törvénytelen működéssel, és ahelyett, hogy ezt bizonyítanák, Palkoviccsal iratnak cikket épp ebbe az újságba. Ha a „nacionalista magyar kormány” vendettát akar venni George Soros miatt, akkor nekünk jogunk van követelni, hogy ne minket ejtsenek túszul. A múlt héten az Unió és az Európai Néppárt is felszólította Orbánékat, hogy visszakozzanak. Még nem késő megszívlelni az európai kollégák tanácsát - figyelmezteti őket...

ELHALLGATOTT BORZALOM: EMBERTELEN KÖRÜLMÉNYEK A GÖDI FOGYATÉKOS OTTHONBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.03.


Vannak dolgok, amiket nem lehet szavakkal kifejezni. Tudjuk, hogy ma Magyarországon a fogyatékkal élő emberek sora nehéz, és ennek egyik legfőbb oka az, hogy a (bármikori) magyar kormány nem tiszteli sem az érdekeiket, sem a jogaikat, nem bánik velük felelősségteljesen. De arra, hogy ennek mik a mindennapi következményei 220 embertársunkra nézve – azt nem lehet emberi ésszel felfogni. 


Kezdjük az elején. A Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nemzetközi szervezet, amelynek feladata, hogy megfigyelje, milyen körülmények között élnek a fogyatékkal élő emberek, Európa és Afrika 17 országában tevékenykednek, egyik fő bázisuk 2002 óta éppen Budapest. Működésüket többek közt az Európai Unió, de még a manapság idehaza rettegett Soros György maga is finanszírozza.

Nos, az MDAC feladata tehát az, hogy figyeljen, és jelentsen, ha baj van. És itt kezdődnek a problémák: Magyarországon ugyanis bár azt hihetnénk, hogy mindenki örül neki, ha valaki figyel és jelenti, ha baj van, ez egyáltalán nincs így. Az MDAC munkatársai ugyanis azt tapasztalták, hogy idehaza egyáltalán nem látják őket szívesen semmilyen intézményben, amely fogyatékkal élőkkel foglalkozik. Mégis sikerült bejutniuk egybe.

Azt azért tudni kell, hogy a szervezet nem szokta nyilvánosságra hozni a jelentéseit. Jelzik a hatóságoknak, hogy ha valamilyen problémával szembesülnek, és javaslatot tesznek annak megoldására. Most azonban úgy érezték, hogy egy jelentést igenis nyilvánosságra kell hozni, az abban foglaltakkal szembesülnie kell Magyarország közvéleményének, a felelős hatóságoknak, és mindenkinek, akibe szorult még némi emberség. Mert itt már nem csupán baj van.

2017. április 18-án fekete zászló lobogott a nemzeti színű mellett a Topház Speciális Otthon kapuja mellett. A Gödön, Budapesttől alig 30 kilométernyire található otthonban 220 fogyatékkal élő fiatalkorú és felnőtt lakik. A fekete zászló pedig egyikükért, egy férfi gondozottért lobogott. „Amikor beléptünk a szinte csupasz, közös hálószobába, az egyik ágyon egy cserepes növényt találtunk. Az intézmény így fejezte ki együttérzését az elhunyt felé” – így kezdődik az MDAC jelentése, amelyben a fent nevezett speciális otthonban tett látogatásuk tapasztalatait írták meg.

A konklúzió pedig egészen döbbenetes: az állami fenntartású intézmény (amely egyébként az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozó Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság fenntartásában áll) zárt jellege tökéletes terepet ad a visszaéléseknek, bántalmazásnak, az elhanyagolásnak – áll a jelentésben. És mindez leginkább arra mutat rá, hogy a magyar törvényi szabályozás hiányosságai milyen végtelenül kiszolgáltatottá teszi azokat az embereket, akik segítségre szorulnak, emberséget érdemelnek, és joguk van ahhoz, hogy emberhez méltó életet éljenek. És arra is, hogy megfelelő felügyelet, odafigyelés nélkül mivé válhatnak ezek az intézmények...

ÉRVEK ÉS ELLENÉRVEK - BRIT VÁLASZTÁSOK A KILÉPÉS ELŐTT

ÉLET ÉS IRODALOM - SZABADPOLC
Szerző: Losoncz Miklós
2017.04.28.


Theresa May miniszterelnök nemrégiben általános meglepetésre előrehozott parlamenti választásokra tett javaslatot, amit a brit alsóház nagy többséggel jóváhagyott. A legfőbb indok az, hogy a közvélemény-kutatások a Konzervatív Párt kimagasló támogatottságát mérik. Ennek ellenére a kockázatok sem elhanyagolhatók. Az előrehozott választások nem érintik érdemben a kilépési folyamat jogszabályokban rögzített ütemezését. A konzervatív parlamenti többség remélt nagyarányú gyarapodása megkönnyítheti a kilépési szerződés rendelkezéseinek hazai elfogadtatását, de nem feltétlenül növeli a brit kormány alkuerejét az európai uniós intézményekkel folytatott tárgyalásokon.

Theresa May brit miniszterelnök 2017. április 18-án bejelentette, hogy többször megismételt korábbi ígéretétől eltérően idén június 8-ra előrehozott parlamenti választást ír ki. (A következő választást a vonatkozó törvény alapján 2020-ban tartották volna.) A javaslatot az alsóház a következő napon óriási többséggel (522 igen, 13 nem) elfogadta. A formális választási kampány a parlament május 2-i feloszlatása után kezdődik.

A miniszterelnök szerint a parlamenti választások előrehozatalának célja az, hogy a kormány erősebb felhatalmazást kapjon az EU-ból való kilépésről folytatott tárgyalásokon, ezzel összefüggésben növelje a brit alkuerőt az európai uniós intézményekkel szemben. Az erősebb, pontosabban a demokratikus felhatalmazás igénye indokoltnak tekinthető. Theresa May ugyanis nem parlamenti választások eredményeként nyerte el megbízatását, még csak nem is a saját pártja választotta meg, hanem a David Cameron miniszterelnök tavaly nyári lemondása utáni utódlási harcban vált befutóvá. Feltehetően azért, mert nem volt igazán karakteres álláspontja, „vonakodó maradáspártinak” könyvelték el, és éppen ez a langyos magatartása tette alkalmassá a feladatra (a The Economist hamar ráragasztotta a „Theresa Maybe” gúnynevet), hogy egyben tartsa az EU-ból való kilépést illetően súlyosan megosztott konzervatívokat, és levezényelje a kilépést.

Az előrehozott választások mel­letti érvek:

ROHAD A NARANCS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.05.04.


De nagyon. Három hónap alatt félmillió szavazót veszteni, az nem babazsúr. Értsük meg, miért történt, hogy lássuk, mi fog történni.

Várható volt, hogy beindul a Fidesztábor mállása. Többször előrejeleztem, így aztán könnyen meg is tudom mondani, miért történt, hisz épp most igazolódnak vissza korábbi állításaim. Három dolog miatt apad a Narancsáradat. Először is: az utcai politika megmutatta erejét. A magyar, pláne ha Fidesznyik, szereti az erőt. Orbán ezt az érzést próbálja híveinek megadni, de tehetetlen, ha vele SZEMBEN mennek utcára akkora tömegek, amekkorákat Ő már nem tud megmozgatni. Visszanyal épp a fagyi, helyes. A Tömegek hatalmas voltának látványa, és a rengeteg fiatal arc azt mutatja meg: a jövő tényleg elkezdődött, de pont nem úgy, ahogy Orbán próbálja vizionálni.

Ráadásul az elmúlt időben közölt más közvéleménykutatásokból kiderült: hazánkfiainak kétharmada Európa-párti, és négyszeresére nőtt azok száma, akik tartanak az orosz befolyástól. És akkor innentől tulképp roppant egyszerű a képlet. A Nép közvélekedésével még Orbán sem mehet szembe. Belelőni európaiságunk egyik jelképébe, a CEU-ba, plakátkampányt indítani Brüsszel ellen, ezek ellentétesek a nép döntő többségének érzéseivel. Megúszhatta volna épp a Felcsúti a huszárkalandot, de az egyetemisták elkapták. Utcára tódultak, mi, közép-, és időskorúak velük mentünk, így aztán az egyik oldalon ott volt egy ruszkipárti Diktátor egymagában, a másikon meg Európa-párti, és Putyinellenes tömegek...

A WASHINGTON POST CIKKE SZERINT TRUMPNAK KI KELLENE TILTANIA AZ USA-BÓL A CEU-TÖRVÉNY ÉS A CIVILTÖRVÉNY MEGFOGALMAZÓIT ÉS BETERJESZTŐIT

444.HU
Szerző: sarkadizs
2017.05.03. 


A Washinton Post közölt egy cikket arról, hogyan tarthatna be az Egyesült Államok vezetése az egyre autoriterebbé váló magyar kormánynak. A cikk 5 javaslatot tesz ehhez:

 1. Végre egy rendes karrierdiplomatát kell nagykövetként Budapestre küldeni. A cikk megemlékezik arról, hogy a korábbi nagykövet, Colleen Bell tévés producer volt, így kapta meg az Obama-adminisztráció idején a budapesti pozíciót cserébe a kampány idején nyújtott támogatásáért. Az írás szerint ennek a gyakorlatnak véget kell vetni, a magyar kormánnyal ugyanis egy kipróbált diplomatának kell kapcsolatot tartania.
 2. Trumpnak nyilvánvalóvá kell tennie, hogy Orbán nem szívesen látott vendég a Fehér Házban.
 3. Az amerikaiaknak vissza kell fogniuk a katonai együttműködést Magyarországgal.
 4. A cikk szerint ha a CEU-törvényt nem módosítják, és a civiltörvényt elfogadják, vízumtilalmakat kell kivetni azokra a kormányzati tisztviselőkre, akik részt vettek a két jogszabály megfogalmazásában, beterjesztésében és elfogadásában. A lap felidézi azt is, hogy korábban volt már ilyesmire precedens, amikor az USA 2014-ben kitiltott 6 magyar kormányzati tisztviselőt, köztük Vida Ildikó NAV-elnököt.
 5. Washingtonnak sürgetnie kell az EU-t és Berlint is, hogy nézzen jobban Orbán körmére.
A cikkben a javaslatok mellett fontos az is, hogy a magyar kormány már az amerikai külpolitikai érdekekkel és a jogállamiság alapvető értékeivel szembemenő testületként jelenik meg. Leírják, hogy míg Washington az atommegállapodás megsértésével és terrorizmus finanszírozásával vádolja Iránt, addig Magyarország nukleáris megállapodást köt az iszlám köztársasággal. Ez pedig nem a demokratáknak, hanem főleg a Trumpot támogató republikánusoknak nem férhet bele. Ezen kívül felhánytorgatják azt is, hogy Orbán kapcsolatba került a terrorizmussal kapcsolatos vádak miatt az FBI által is körözött Ghaith Pharaonnal. (Washington Post)

KÜRTÖSÖKRE VÁRVA

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.05.04.


...Az elmúlt hetekben valami megváltozott! A hatalom nagyot hibázott! Rosszul választotta meg, kibe rúgjon. Az áldozat segítőket talált. Az áldozat visszarúgott, felvette a kesztyűt. Ezzel színre lépett az új generáció. Kik ők? Azok, akik a rendszerváltás környékén születtek. Az új generáció, amelyik nem abban érdekelt, hogy ellenzékként megéljen a hatalom kegyelemkenyerén. Az új generáció, amelyik a hatalom szemébe mer nevetni. Képviselője könnyed, játékos, kíméletlen, papír nélkül mondja a magáét, sokak helyett, sokak nevében szól. Fiatal, mégis hiteles. Már átesett a tűzkeresztségen. Sőt! Harcedzett. Kiállta az első nehéz próbákat. A személye ellen indított támadást. A jogtalan három nap magánzárkát. A bilincsbeveretést. A bíróság elé citálást. Az igazságtalan bírói ítéletet. Kihívóan harsogja mikrofonba – a Szabadság téren – a régi igazságot. A régi igazságot, amit mindenkinek megtanítottak az iskolában, mégis kevesen értik (a szövegértéssel gond van): „azért a víz az úr”. Utat mutat: „helye van a tudatosan vállalt polgári engedetlenségnek egy hitelét – közintézmény jellegét – vesztett intézményrendszerrel szemben.” Vállalja, amivel be akarják mocskolni: „Buzeráns vagyok! A hatalmat buzerálom. Ők mindenkit annak tekintenek, aki a hatalom ellen szól.” Összehozza a téren a hatalmat buzerálók csoportját. Választási mozgalmat hirdetett az arányos választási rendszer visszaállításáért.

Több nagy tanulsága is van ezeknek a napoknak: lehet embereket „megmozgatni”, sokat, sokszor, még ünnepnap is. Lehet nyilvánosságot teremteni még akkor is, ha a sajtó nem vevő a dolgokra. A facebookon mindent látni lehetett. Igaza van a szónoknak, Gulyás Mártonnak: van még egy év, nem belenyugodni kell a megváltozhatatlanba, hanem cselekedni. Üzenet a pártoknak. Üzenet a civileknek. Üzenet az országnak. Üzenet a mást akaróknak.

Nem kizárt, az események a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való szabad hozzáférés jogát – ebben az országban először – tudatosan vállaló, mára a hatalom által következetesen szétvert egykori közoktatás törekvéseit igazolják. Ez az első, és a hatalom szándékai szerint az utolsó generáció, amelynek tagjai egy béklyóitól szabaduló oktatási rendszer hatására tisztán látják: a hatalom nem isteni eredetű. Ez az első, és a hatalom szándékai szerint az utolsó generáció, amelyik tisztában lehet azzal, az embernek vele született, elidegeníthetetlen jogai vannak, s ezek közül a legfontosabb az emberi méltóság. Az emberi méltóság, amelyet mindenki, aki nem demokrata, gyűlöl, s meg akar törni.
Miután a választási rendszer a „Jó Állam” falainak tartópillére, csak a kürtök segíthetnek. A kürtök, amelyek zengésére felhangzik a nép harci kiáltása. A harci kiáltás, amelynek hangjára leomlanak a falak. Kürtösök kerestetnek!

LEVÉL SZÜLETIK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.04.


– Gyere Árpi, hozz tollat, papírt, levelet írunk.

– De főnök, az előbb írtunk, még ki sem ment az összes, mert a postát lefizette a Soros, tudod, a Sziszi mondta.

– Hülye vagy, Árpi, nem a sok kreténnek írunk, hanem ezeknek a Verho…, a tököm se tudja, hogy mondják, még rendes magyar neve sincs, ennek a Verho… buzinak, meg a többi hülyének Brüsszelbe.


– De hát, most hajtottak el minket a picsába, főnök.

– Nem baj, azt kell lássa a proli, hogy a markomban vannak.

– Azt mondták rád ott a Brüsszelbe’, hogy hazudsz.

– Az lehet, de itthon az nem érdekes.

– Látták a tévében.

– Múló káprázat.

– Azt is mondták, hogy félsz.

– Tényleg be voltam szarva, de nézd a képemet, ettől olyan elszántnak tűnik.

– Nyalogattad a szájadat, rángatózott a fejed.

– Mindig rángatózik, mint egy fenséges nagypapának, ezeket ez nem érdekli.

– Azt is mondták, olyan vagy, mint a régi komcsi káderek.

– Nem láttak azok élő kommunistát, én igen. Különben sincs kalapom, addig nem bukok le.

– Ezek már utálnak téged.

– Ki nem szarja le?

– De minek írunk akkor?

– Hiába tanítottalak Árpi? A sok senkiházi, aki majd rám szavaz, ettől azt hiszi, hogy én szartam a spanyolviaszkot, azok meg ott elnyammognak rajta, én meg itt zavartalanul csinálok megint kétharmadot a pénzükön...

ÜZENET KÖVÉR "LACINAK"! BAJSZOS SZAR VAGY TE IS, NEMCSAK A JANI!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.05.04.


Mikor a házelnöknek kinevezett Kövér László eléri a Kósa Lajos-Németh Szilárd páros szellemi mélységét, na ott akkor a józan észnek nagyon figyelnie kell, hogy a keletkezett értelmi sötétségben burjánzó hullámok el ne mossák a jó kedvét. De mivel inkább csak fokozzák azt, nem kell mást csinálni, csak széles vigyorral fogadni a ház elnökétől érkező újabb ejnye bejnyét, és morcos tekintetet.

Kövér László az Országgyűlés elnökeként sikeresen leküzdötte magát a régi, rossz értelemben használt házmester szintjére, aki egykor azt gondolta magáról, neki bizony mindenhez van köze ami a házban történik, és kedve szint büntethet is bármiért ami nem tetszik neki. László vezetése alatt a néhai Tisztelt Ház elvesztette tisztelt jellegét, és a parlamenti többséget tekintve a maradék méltóságát is. Ma már inkább hasonlít az Országgyűlés a Fidesz által megszállt zsiványtanyára, ahol terveket kovácsolnak az ország kirablására, és törvényeket alkotnak hozzá. László ennek zavartalanságát felügyeli nagy bőszen, kezében a vonalzóval meg a seprűvel nagy ellenszenvvel üt rá az ellenzék kezére, ha az ebben a kormánypártot akadályozni igyekszik.

Végül is a választás útján győzelemhez jutott párt első embere juttatta Lászlót ebbe a pozícióba, és már akkor látszott rajta, hogy remekül el fog tudni játszani ott magával, meg a kapott hatalommal. Teremtett a feladathoz magánhadsereget szép ruhával, gránátvetővel, van neki bizottsága a ház rendjének fenntartásához, már csak némi ész kellene hozzá, hogy ne csináljon magából nagyobb bohócot annál, mint amit sikerül neki összehozni ha elönti az agyát a gyűlölet a másként gondolkodó ellenzék megszólításakor, vagy annak megszólalásakor. Mert akkor aztán keményen lesújt a hatalma minden gyengeségével, és hét év alatt elvégzett jogi tanulmányaival. Neki ugyanis ennyi idő kellett a másnak öt év alatt megszerezhető tudáshoz...

TIMMERMANS SZERINT ORBÁN IMMÁR HIÁBA PRÓBÁL TRÜKKÖZNI, EURÓPA PONTOSAN LÁTJA KÉTKULACSOSSÁGÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.04.


A brüsszeli Bizottság 2. embere sürgeti, hogy az európaiak is álljanak a nyílt társadalmat szorgalmazó politikusok mögé, mert a nacionalisták és a popolisták az EU végét akarják, e tekintetben különösen aggasztónak nevezte azt, amit az autokrata magyar és lengyel kormány művel. Egy amerikai-szlovák, illetve egy magyar elemző ötféle módszert ajánl a Trump-féle Amerikának Orbán Viktor megállítására. Két holland kutató pedig azt bizonyítja, hogy a Néppárt idáig sunnyogott a Fidesz ügyében, nem érdekelték a sorozatos magyar jogsértések. Idehaza Putyin jelenti a közös nevezőt a hatalom ellenfelei számára.

Die Zeit

A Bizottság alelnöke igen nyugatalanítónak tartja, ami Magyarországon és Lengyelországban folyik. Timmermans szerint ugyanis az unió értékeken alapszik, ám ha felülkerekedik az a nézet, hogy a többség birtokosa azt csinál, amit csak akar, akkor vége az EU-nak. A lengyeleknél alapvető veszély fenyegeti a jogállamot. Viszont ha a közösségi jogot nem ugyanúgy alkalmazzák a tagállamokban, akkor az egységes piac sem működik. Már csak ezért is ragaszkodni kell ahhoz, hogy a lengyel állam ne rohanja le az igazságszolgáltatást, ám ehhez a Bizottság egymaga nem elegendő. A politikus ebben a hónapban meg akarja vitatni a tagországokkal a lengyel helyzetet, hogy Varsó ne csupán Brüsszeltől hallja a bírálatokat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a többiek általában igen visszafogottak a renitens tagokkal szemben, pedig a megbékítés politikája nem célszerű. De egyre többen fogják fel, hogy ami a magyaroknál és a lengyeleknél történik, az kihat az egész unióra. Ha nem tesznek semmit a tekintélyelvű irányzatok ellen, akkor szétszakadhat az EU.

Timmermans elmondta, igencsak felháborodottan fogadta, hogy Orbán Viktor a minap burkoltan zsidózott Soros György kapcsán. A múlt héten mégsem reagált az Európai Parlamentben erre az antiszemita provokációra, mert az félrevitte volna az egész vitát. Viszont úgy látja, hogy a Bizottságnak a jövőben az eddiginél sokkal inkább bele kell szólnia a magyarországi dolgokba. Ennek sokkal több értelme van, mint kívülről támadni Orbánt és a többieket. A miniszterelnök mindig kóstolgatja, hol vannak a határok, és ha úgy érzi, hogy falba ütközött, akkor leáll. Kaczynski azonban sokkal inkább ideológia-vezérelt, mint magyar kollégája. Orbán mindent megtett a választási győzelem érdekében, ám nem kockáztatta meg, hogy töréspontig jussanak a dolgok a közösséggel. Csakhogy a továbbiakban nem megy ez a kettős játék, tehát hogy mást mond a magyaroknak idehaza, mint Brüsszelben. Európa most már átlát rajta. A CEU ügyében elszámította magát, valószínűleg ő is tudja, hogy túl messzire ment.

De az is világos, hogy Brüsszel nem tud megállítani egyetlen államot sem, ha az egy bizonyos irányban akar haladni. Ám az jó, hogy mindkét országban a lakosság nagy többsége az EU mellett van, erre lehet építeni. A szankciókhoz az eszközök meglennének, csak éppen a politikai akarat hiányzik hozzájuk. És ha ezeket nem vetik be Budapest és Varsó megállítására, akkor teljesen felesleges új eszköztárban gondolkodni. A legrosszabb persze az volna a két állam számára, ha tényleg szakítanának az unióval. Hiszen ebben az esetben elmaradnának pl. a külföldi beruházások, mert megszűnnének a jogi garanciák. Hála isten, egyre inkább felismeri Európa, hogy harcolni kell a közös értékekért. És éppen azokért tüntetnek a magyarok, a lengyelek és a románok is. A nacionalisták és a populisták meg akarják semmisíteni Európát, ám ezzel szemben állnak a nyílt társadalmat képviselő politikusok. Itt az ideje, hogy az európaiak is elkezdjenek küzdeni – mutatott rá az alelnök...

ORBÁNIA: SZÖRNYÁLLAM

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.05.03.
Szörnyeteg hatalomnak pedig a szolgái is szörnyetegek – és gyakran undorítóbbak uraiknál is.

Hiszen már eddig sem ismert emberinek mondható határt a goebbelsi mintát követő fideszes/kormányzati propaganda, uszítás – de ismét sikerült valami olyasmit művelni, amit egy pillanattal korábban elképzelni sem tudtunk volna…
Tények, teljes adás – 2017. május 2.

Háttérinformáció
Vesd össze ezzel


Egy pillanatig sem gondolom, hogy Orbán maga adott volna utasítást a minden korábbinál ocsmányabb sorosozásra – de az meggyőződésem, hogy a TV2 anyaga az orbáni „politika” szellemében készült.

Mi lesz még? Honnan uszítanak még ránk ordas bandákat, „eszméket”?

A bűnszervezet persze – mondhatni – kezdettől uszít – és a dolog logikája szerint egyre elvetemültebben. Mégis, az ember megdöbben, megdermed: épp, hogy belekezdett a társaság a maga „választási kampányába”. És már eddig jutottak…

Gyilkos indulatok készülnek – mert készítik őket! – kitörni; hatalom közeli bandák szerveződnek, hogy – követve a „polgári körök” hagyományait – megfélemlítsék az ocsmány uralom ellenfeleit...


MÉSZÁROS LŐRINC EGY HATALMASAT HARAPNA AZ ENERGIÁBA

444.HU
Szerző: Magyari Péter
2017.05.03.A német tulajdonosok túl akarnak adni a Mátrai Erőműben lévő 73 százalékos részesedésükön.

Ez Paks után az ország második legnagyobb áramtermelő üzeme, a hazai fogyasztás 13 százalékát adja. Elsősorban lignittel működik, amit az erőműhöz tartozó bányákból termelnek ki, de van gázüzemű turbinája is. A cég összesen 2100 embert foglalkoztat, és évente 100 milliárd forint körüli bevétele van.

Az erőmű több mint fele most a német RWE nevű energetikai multié, 21,7 százaléka a szintén német EnBW nevű cégé, ezek a részek eladók most. A maradék 21,7 százalék a magyar állami MVM tulajdona, és ez várhatóan így is marad.

Nyilvános adat nincs arról, hogy kik érdeklődnek az erőmű iránt, de a magyar árampiacot jól ismerő, egymástól független forrásokból is úgy értesültünk, hogy az alábbi cégek jelentkeztek be a németeknél:
 • MVM
 • MET
 • Mészáros és Mészáros Kft
 • EPH (Csehország)
A lista több szempontból is nagyon érdekes.

A legizgalmasabb a Mészáros és Mészáros Kft. jelentkezése. Ez Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családi cége.

Mészáros Lőrinc elképesztő sebességgel vásárolt mindenfélét az utóbbi években, épít vasutat, stadiont, foglalkozik mezőgazdasággal, van tévéje és lapkiadója, kempingje és szállodája, focicsapata itthon és Horvátországban, viszont az energetikába eddig még nem tette be a lábát...


ÉRDEKVÉDELEM AZ ELLÁTÓRENDSZERBEN - AZ AVM JAVASLATAI

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.05.03.A Város Mindenkié stratégiai célja, hogy mindenki teljes jogú állampolgárként élhessen akkor is, ha arra kényszerül, hogy szociális vagy hajléktalanellátó intézményekben lakik. Ehhez elengedhetetlen, hogy a szociális intézmények is átlátható módon működjenek az ügyfeleik számára és rendelkezésre álljanak azok az eszközök és lehetőségek, amivel kifejezhetik a véleményüket, megfogalmazhassák a kritikáikat és panaszt tehessenek, ha visszaélést vagy igazságtalanságot tapasztalnak. Az alábbi javaslatokat a BMSZKI, Budapest legnagyobb hajléktalanellátó intézményének tavaly kinevezett vezetőjének juttattuk el, de minden hajléktalanellátó intézményre érvényesnek tartjuk.

1. Írásbeliség az eljárások során


Probléma: Az érintett emberek az őket érintő eljárásokról, ügyükben hozott döntésekről sokszor csak szóban kapnak tájékoztatás, írásban nem, ezért nem tudják pontosan a döntés előzményeit, tartalmát.

Javaslat: Minden döntés, eljárás és panasz írásban történjen, így a döntés tartalmát, okát és határidejét pontosan tudja az ügyben érintett ember is. Fontosnak tartjuk, hogy az érintetteket tájékoztassák, hogy a döntést követően hol áll módjukban panaszt tenni, illetve azt is, hogy mindig legyen helyi jogorvoslati lehetőség.


2. Házirenddel kapcsolatos észrevételek

Probléma:
Tapasztalataink alapján a házirend nincs minden intézményben jól látható helyen kifüggesztve, a lakók nem rendelkeznek saját példánnyal, illetve nem hívják fel figyelmüket a benne szereplő aktuális változásokra.

Javaslat:
Az átmeneti szállók esetében megoldás lenne, ha beköltözéskor mindenki kapna egy példányt a házirendből, amit igény esetén részletesen át is beszél a felelős szociális munkással. Továbbá javasoljuk, hogy a beköltözés során a lakók kapjanak felvilágosítást arról, hogy állandó lakcímüket (lakóhely) be tudják jelenteni a szállóra.

Fontos lenne az is, hogy a házirendek kialakításába legyen beleszólásuk a lakóknak, a módosításokról pedig mindig értesüljenek. Azt is javasoljuk, hogy a panasztétel rendje legyen jól látható helyen és megfelelő méretben kifüggesztve az intézményekben, és szerepeljen a házirendben is...