2021. november 22., hétfő

RÁADÁS: 30Y - FISHING ON ORFÜ 2018-AS KONCERT

YOUTUBE
Szerző: 30Y
2018.


0:01
Azt hittem érdemes 4:37 Elszállt egy hajó a szélben (Kex)
8:54 Teremtős 12:52 Bogozd ki 17:02 Iker 24:15 nevemre veszlek 27:16 elsőre 30:39 VB + A német samponokál nincsen jobb bazdmeg! 31:22 Öltöztetnéd megint 34:44 Egypár 37:07 szívemhez szorítom 41:35 szeretni akart 44:42 Papa beragadt az időcsapdába bazdmeg! 45:20 ünnepel mind aki él 49:38 újra él 53:18 Ahogy elképzeltem 57:14 Ül és vár 1:02:42 Kutyák meg emberek 1:05:25 Mentés másként 1:13:18 Sötét van

"A SAJTÓSZABADSÁG NEM AZ, HOGY AZ ÚJSÁGÍRÓ ÖSSZE-VISSZA ÍR, AMIT AKAR" | EÖTVÖS PÁL | PARTIZÁNPOL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.11.22.Eötvös Pál a Veszprémi Naplónál kezdte pályafutását, ahol a jogászként végzett újságíró bűnügyi, büntetőjogi cikkeket publikált, a ‘60-as évek hangulatához képest megdöbbentő progresszióval. Később már a Népszabadságnál főszerkesztő-helyettesként részben a Párt és a Hírlapkiadó Vállalat háta mögött privatizációs tárgyalásokat folytatott a Bertelsmann érdekeltségeivel azért, hogy valódi újságírást folytathassanak a Párt iránymutatásától függetlenül a napilapnál. A független újságírás dilemmáiról, sajtóviszonyokról, tulajdonosi nyomásokról és a rendszerváltásról is sokat megtudhattok interjúnkból, elhangzanak a Teller Ede-botrány kulisszatitkai, és hogy a volt főszerkesztő és MÚOSZ-elnök hogyan vélekedik a mai sajtóról és az ország állapotáról. Valamint természetesen szó esik a Népszabadság 2016-os bezáratásáról is.

“HA CIGÁNY, HA MAGYAR, ITT MINDENKI SZEGÉNY” | HELYKÖZI JÁRAT

PARTIZÁN / HELYKÖZI JÁRAT
Szerző: Partizán
2021.11.22.Gagybátor egy nagyjából 200 lelkes, Észak-Kelet magyarországi zsákfalu. Bár az interneten megtalálható, de a legközelebbi, ötven kilométerre lévő multi szerint nincs rajta a térképen. Maradt hát a közmunka. Bolt és kocsma nincs. Iskola és óvoda szintén nincs. Internet? Az sincs. Van viszont egy lelkes civilekből álló szervezet, a Hiányzó Láncszem Alapítvány. Bennük az a különös, hogy nem akarják megmondani, hogy mit és hogyan kéne csinálniuk a helyieknek. A gagybátoriak igényeire reagálva segítenek, és velük közösen találják ki, valamint valósítják meg a programokat. Az évtizedek óta fennálló problémákat persze nem oldhatják meg, de nem is ezt tűzték ki célul.

ROMAPROGRAM KÉSZÜLT A KÖVETKEZŐ KORMÁNYNAK

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.11.21.


82 társszervezet ajánlásával megfogalmazott, Roma Politikai Minimum programot állítottak össze az Idetartozunk Egyesület kezdeményezésére, amit eljuttatnak valamennyi pártnak – erről tartott sajtótájékoztatót pénteken délután az egyesület szervezésében Daróczi Ágnes, dr. Muhi Erika, Orsós János, Oláh József és a vendéglátó Setét Jenő.


Roma Politikai Minimum

A cigányok élete is számít!” címmel megtartott sajtótájékoztatón az Idetartozunk Egyesület vezetője hangsúlyozta: „fontosnak gondoljuk, hogy a roma közélet egymással konszenzusra jutott, több mint 80 szerveződésének minimális elvárásairól és véleményéről a magyar nyilvánosságot, a magyar politikai élet pártjait tájékoztassuk, üzenetünket eljuttassuk hozzájuk.

Setét Jenő bevezetőjében hozzátette, hogy hétfőtől kinyitják a csatlakozás lehetőségét további roma és nem roma szervezetek számára is. Mint fogalmazott, a Roma Politikai Minimum kidolgozását az motiválta, hogy megítélésük szerint az elmúlt 30 évben a magyar politikai elit kipipálandó feladatként tekintett a romák társadalmi ügyeire. Most viszont úgy gondolják: fél évvel a választások előtt, tovább már nem halogatható, hogy a romák ügyét az egyenlőség szem előtt tartásával, a valódi integráció felé mutató, bátor politikai kiállásként kezeljék a pártok. Alapvetésük az egyenlőség és a romák biztonságára való törekvés, mind a verbális, mind a fizikai támadásokkal szemben. „Ha valaminek változnia kell, akkor az a magyar politikai elit magatartása” – hangsúlyozta Setét Jenő...

TELJESEN ÁTALAKUL AZ EGYKORI ÁLLAMIGAZGATÁSI FŐISKOLA A CORVINUS KEZÉBE KERÜLT KAMPUSZA

24.HU
Szerző: VINCZE MIKLÓS
2021.11.24.A tervezés és kivitelezés jelen állás szerint nettó 13,93 milliárd forintba kerül majd.


Az uniós közbeszerzési értesítőben hétfőn feltűnt dokumentum szerint rövidesen megkezdődik az Államigazgatási Főiskolaként született, a Mányoki, a Ménesi és a Kelenhegyi út közötti terület átalakítása – vette észre a Magyar Építők.

A Maceneas Universitas Corvini Alapítvány által kiírt eljárás nyertes ajánlattevője, a kormány egyik kedvenc oligarchája, Garancsi István Market Zrt.-je a bontást, építést és szerelést is elvégzi majd, aminek eredményeként a Ménesi Campus

az ország első LEED Gold fenntarthatósági minősítésű épületegyüttesévé válik majd.

Az 1973-as főépület (ép. Törőcsik Sándor) körül a nyolcvanas évek közepéig, több ütemben megjelent struktúrák nagy része épp ezért eltűnik, így

az oktatási és kollégiumi tömb belső válaszfalai, lépcsői, valamint az azokat összekötő lepény, a toldalék műhely, valamint az uszodát és kosárlabdapályát is magában foglaló sportlétesítmény sem marad meg...

SOROKKAL INDULT AZ OLTÁSI AKCIÓHÉT

MAGYAR HANG
Szerző: BODACZ PÉTER
2021.11.22.


Az első tapasztalatok szerint sokak oltakozási kedvét ébresztette fel, hogy a kormány november 22-től oltási akcióhetet hirdetett: sajtóbeszámolók és lapunk munkatársának tapasztalatai szerint is több fővárosi és vidéki oltópontnál is hosszú sorok kígyóznak.


Munkatársunk hétfő reggelre regisztrált harmadik oltás felvételére, amelynek helyszíne a Dél-Pesti Centrumkórház volt. Az Albert Flórián úti intézmény 8-a pavilonját jelölték ki oltópontnak, ahol reggel sokan jelentek meg. Az időpontra érkezők néhány perces ügyintézés után sorra kerültek, de – legalábbis ottjártunkkor – nem kellett hosszasan várakoznia azoknak sem, akik a kampányon felbuzdulva érkeztek. Az intézmény falain belül a nagy zsúfoltság ellenére jól szervezetten zajlottak az események – dokumentumok ellenőrzése, páciensek tájékoztatása, oltás beadása –, az egészségügyi alkalmazottak és az emberek terelésében résztvevő katonák előzékenyek és türelmesek voltak. Tömegjelenetre érdekes módon csak az oltás beadása után kerülhetett sor, az oltás papír alapú igazolására ugyanis jó negyedórát kellett várni. Tény ugyanakkor az is, hogy az oltás utáni megfigyelésre szintén ennyi időt írnak elő...


„AZ ERDŐBEN A TÓCSÁKBÓL ITTUK A KOSZOS VIZET, ÍGY MARADTUNK ÉLETBEN”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2021.11.22.


Egy fiatal iraki férfi és családja két hónap alatt Irakból Nagy-Britanniába jutott, a belarusz-lengyel határon keresztül. Az út viszontagságairól mesélt nekünk.


„Egy barátom mesélt az Európába Fehéroroszországon keresztül vezető útról. Azt mondta, biztonságosabb és egyszerűbb, mint az összes többi út, próbáljam meg ezt. Valóban biztonságosabb volt, mint más utak, de azért korántsem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt hallottam” – meséli Sangar, aki Irakból nagyjából két hónap alatt jutott el Nagy-Britanniába, átkelve a lengyel-belarusz határon is. Amikor az utazása történetét elmesélte nekünk, már Angliában ült egy karanténhotelben, a menedékkérelmét beadta és várja, hogy új életet kezdhessen.

Szulejmánijjából Minszkbe


„Irak nem biztonságos, sok terrorista csoport van szerte az országban, állandóak a harcok, mindenképpen el akartam jönni” – magyarázza a 32 éves férfi, miért döntött úgy, hogy elhagyja otthonát. Sangar az Irak északkeleti részén elterülő Szulejmánijjából származik, ami az ország hetedik legnépesebb városa és főként kurdok lakják. Amikor a családja felől érdeklődök, azt mondja, apja pesmerga (vagyis az Iraki Kurdisztán hadsereg harcosa) volt, a Kurdisztáni Hazafias Unió Pártjának (Patriotic Union of Kurdistan, PUK) tagjaként harcolt és akkor gyilkolták meg az ellenséges csapatok, amikor Sangar hétéves volt. Bátyjai nincsenek, anyja és egy nővére maradt Irakban. Azt mondja, gyerekkorából sok nehézségre és a háborúra emlékszik, többek között azért is akart elmenekülni az országból, hogy a most hétéves fiának jobb életet biztosítson, mint amilyen az övé volt.

A belarusz út nem az első próbálkozása. Korábban Törökországon keresztül menekült el Irakból, akkor Bulgáriáig jutott, onnan azonban hazatoloncolták. Ezúttal is Törökországba vezetett az útjuk, a feleségével és a fiával Isztambulba mentek. Sangar ott hallotta, hogy van egy cég a városban, amelyik összeköttetésben áll egy belarusz céggel (Sangar nem emlékezett a nevére, de minden bizonnyal a Centkuror nevű belarusz állami ügynökségről van szó – F. Zs.), amelyiknek ha egy bizonyos összeget fizetnek, akkor nagyjából két héten belül belarusz vízumhoz juttatják őket. Sangarnak fejenként háromezer amerikai dollárt kellett fizetnie, cserébe ezért mindhárman vízumot kaptak és repülőjegyet Minszkbe...


MÁR A TÉL KEZDETE ELŐTT 25-EN FAGYTAK HALÁLRA MAGYARORSZÁGON

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.11.22.


Október eleje és november közepe között 25-en lelték halálukat fagyhalál következtében Magyarországon – adta hírül a Magyar Szociális Fórum (MSZF) vasárnap. Az áldozatok többségükben idős, magányos, beteg emberek voltak, és fűtetlen lakásokban hűltek ki végzetesen, illetve kórházba szállításuk után, mert már nem tudtak rajtuk segíteni. A fagyhalál olyanokat is magával ragadott, akik a szabad ég alatt éjszakáztak fagyos, vagy fagy közeli hőmérsékleten.

A Szociális Fórum kiemelte, akár már plusz 5-10 fok is túl hideg lehet egy legyengült, idős, beteg ember számára ahhoz, hogy végzetesen kihűljön.

Mindazonáltal nemcsak idősek vannak a fagyhalál áldozatai között – jegyezte meg az MSZF. Hozzátették, az életmentés terén különösen nagy felelősség hárul az emberre olyan körülmények között, amikor államilag elhanyagolják a szociális rendszert, a hajléktalanoknak pedig továbbra sem biztosítanak szociális bérlakást.

Ráadásul az igazi télies időjárás csak a héten érkezik meg hazánkba, szerdán már -9 fokot is mérhetnek az ország egyes területein.

Amint arról beszámoltunk, szombaton a Párbeszéd tartott figyelemfelhívó akciót a Karmelita Kolostor előtt a fagyhalál áldozataira emlékezve. Itt Tordai Bence országgyűlési képviselő nyilatkozott arról, hogy az Orbán-kormány cinikus szociális politikája vezetett ahhoz, hogy az elmúlt négy évben 940 állampolgár hunyt el kihűlés következtében. A megmozdulás apropóját Orbán Viktor, Fidesz tisztújító-kongresszusán elmondott beszéde adta, amiben a miniszterelnök úgy fogalmazott, míg nyugati országok kormányai azt teszik lehetővé, hogy „a férfiak is gyereket szülhessenek”,

addig a magyar kormány megbizonyosodik arról, hogy télen senki sem fagy meg”.

A Párbeszéd a kihűlésben elhunytak számának csökkentése érdekében egy tízpontos akciótervet nyújtott be az Országgyűlésnek határozati javaslat formájában. Ebben többek között felszólítják a kormányt, hogy vezesse vissza a lakásfenntartási támogatás rendszerét, bővítse a helyi önkormányzatok által nyújtható települési támogatás költségvetési forrásait és különítsen el forrásokat a hideg idő esetén a szociális törvény értelmében életbe lépő „vörös kód” protokoll esetére, annak érdekében, hogy a szociális ágazat fel tudjon készülni a megnövekedett terhelésre...

ELÁRULTA A VILÁGHÍRŰ KÖZGAZDÁSZ, MI A KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY LEGNAGYOBB TANULSÁGA AZ EMBERISÉG SZÁMÁRA

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2021.11.22.


A világjárvány egyértelműen bebizonyította, hogy nincs meg a szükséges együttműködésre törekvés és nem igaz az a naiv érvelés, hogy ha mind egy csónakban evezünk, akkor a közösség összetart. Ez a járvány egyik nagy leckéje, amire az embereknek majd emlékezniük kell. – mondta a Portfoliónak Branko Milanovic világhírű közgazdász. Szerinte erre bizonyíték, hogy miközben a gazdag országokban gyakran már felesleg van a vakcinákból, inkább hagyják lejárni azok szavatosságát ahelyett, hogy odaadnák vagy eladnák azt a szegény országoknak. A City University of New York professzora szerint egyelőre nem a globális hiánygazdaság, hanem a sosem látott fiskális élénkítések okozzák az inflációt a világban, azt pedig még nem lehet megítélni, milyen hatással lesz a járvány az egyenlőtlenségre.


Portfolio: Az elmúlt években a koronavírus-válság teljesen új helyzetet teremtett a világgazdaságban. Közgazdászként mit gondol a jelenleg tapasztalható kínálati súrlódásokról, melyek nem voltak jellemzők az utóbbi évtizedekben?

Branko Milanovic: Szerintem ezek a kínálati súrlódások eltörpülnek amellett, mekkora fennakadásokat okozott a koronavírus az emberek életmódjában világszerte. A járvány kitörésekor sem azon aggódott az emberek többsége, hogy vajon a beszállítói láncok nem szakadnak-e meg. És jól is tették az emberek. Ha megnézzük az Egyesült Királyság példáját, a Brexit sokkal nagyobb károkat okozott, mint a járvány. Ugyanez a helyzet, ha összevetjük a beszállítói láncok fennakadásait azzal a hatással, hogy nem lehetett utazni a világban.

"Ez annak köszönhető, hogy a tőke összességében sokkal mobilisabb, mint a munkaerő".

Meddig maradhatnak velünk ezek a kínálati fennakadások a világban? Kell aggódnunk amiatt, hogy tartósan magas inflációhoz vezetnek?


A kérdés, hogy a járványnak milyen hosszútávú következményei lesznek. Szerintem ezek a következmények komolyak lesznek: rengeteg munkát a jövőben távolról lehet majd végezni, aminek egyértelműen hatása lesz a globális munkaerőre. A konfliktus súlyosbodik majd Kína és az Egyesült Államok között, illetve jöhet tartós infláció, ezek most a legfontosabb formálódó változások...

A MOK TITKÁRA SZERINT A JÁRVÁNYADATOK ELTITKOLÁSA NEM SEGÍTI A VÉDEKEZÉST, KIZÁRÓLAG POLITIKAI HASZNA VAN

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2021.11.22.


Bár a hazai covid-esetszámok járványhullámról járványhullámra nemhogy csökkenni nem látszanak, de minden menet komolyabbnak tűnik az előzőeknél, nem aratott osztatlan sikert a kormány döntése, miszerint a munkaadók kötelezhetik alkalmazottaikat a védőoltás felvételére. Nagy Marcell, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) titkára szerint egy potenciálisan halálos betegséget okozó fertőzéssel szemben nem marad túl nagy tér a fékeknek és az ellensúlyoknak, minden lehetséges eszközt be kell vetni a járvány megfékezésére. Az egészségügyi rendszer működését ugyanakkor a szakember szerint nem a hálapénz kivezetésével vagy az orvosi alapbér megemelésével, hanem mindenre kiterjedő transzparenciával lehet csak megreformálni. Ennek pedig a MOK titkára szerint a szerves része az is, hogy az újságírók minden lehetséges adathoz hozzáférnek, és azt a maguk eszközeivel értelmezik és kommunikálják.

Qubit: A magyarországi szakszervezetek tiltakoznak, az óvatosabb gyárigazgatók viszont boldogan élnek a lehetőséggel, hogy a legújabb járványügyi intézkedések értelmében elrendelhetik munkavállalóiknak a covid elleni védőoltás felvételét. Ön hogyan értékeli a kormány akcióját?


Nagy Marcell: Mindig is létezett a munkakörhöz kötött védőoltás műfaja, sőt, a munkáltatóknak elvileg térítésmentesen biztosítaniuk kellene minden olyan létező védőoltást, ami egy adott munkakör kockázatai ellen védelmet nyújt. Az egészségügyi dolgozóknak például eddig is fel kellett venniük a Hepatitis-B elleni védőoltást, de hasonló a tífusz vagy a veszettség elleni védőoltás is. Ami újdonságként megjelent, az annyi, hogy az állam beemelte ezen oltások körébe a koronavírus elleni védőoltást is, mert a jelenlegi helyzetben ez már nemcsak az egészségügyben, hanem bármilyen munkakörben jelenthet egészségügyi kockázatot. Szerintem ez helyénvaló intézkedés volt...

GYERMEKMEGŐRZŐVÉ VÁLNAK AZ ÓVODÁK A PEDAGÓGUSHIÁNY ÉS A KORMÁNY ÁLMEGOLDÁSAI MIATT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.11.22.


Még a tanév kezdetén indított a szülők és a pedagógusok személyes tapasztalatait összegyűjtő akcióba a Szülői Hang, aminek óvodapedagógiával kapcsolatos eredményeit közölték most. A Szószóló a gyerekekért kezdeményezéshez mindeddig 2543-an csatlakoztak és 1721 pedagógus és szülő osztotta meg szöveges véleményét az ország minden tájáról, hogy tiltakozzon az óvodákat és iskolákat sújtó rendszerszintű problémák ellen. (A szülők és pedagógusok megszólalásaiból itt készítettünk összeállítást.)...

...A Szószóló a gyerekekért kampányban eddig összegyűjtött több száz szöveges vélemény alapján a mai magyarországi óvodákban a következő problémakörök jelentik a legnagyobb kihívásokat:

  • Az óvodapedagógusok és segítőik bére olyan megalázóan alacsony, hogy abból nem tudnak tisztességesen megélni, és így családjuk anyagi támogatására szorulnak, ha még a pályán maradnak. Az óvodapedagógus-hiány tekintetében negatív spirálba kerültünk: a hiányzó óvodapedagógus miatt a még meglevő egyetlen óvodapedagógusra hárul a csoport teljes szakmai felelőssége, ami jelentős plusz terhet jelent. Emiatt nagy a veszélye, hogy előbb-utóbb ő is elhagyhatja a pályát.
  • Az óvodapedagógus-hiány velejárója, hogy az óvodában folyamatosan cserélődnek az óvónők és segítőik – ez a gyermekeknek önmagában is traumát, szenvedést jelent, hiszen a kisgyermekek számára ebben a korban nélkülözhetetlen a biztonságos érzelmi kapocs, ami így nem tud kialakulni.
  • Az óvodapedagógusokra nyomasztó mennyiségű adminisztrációs teher nehezedik, ami elveszi az időt a gyerekektől. Sokaknál az irreálisan nagy és felesleges, az óvoda lényeges pedagógiai feladataihoz nem illeszkedő adminisztrációs elvárások adják meg a lökést a pályaelhagyáshoz.
  • Az óvodapedagógus-hiány miatt sokszor nagy létszámú csoportokat alakítanak ki, emiatt nem jut elegendő figyelem a gyerekekre.
  • A fejlesztőpedagógusokból, gyógypedagógusokból, logopédusokból, pszichológusokból és más szakemberekből legalább akkora a hiány, mint az óvodapedagógusokból. A gyerekek gyakran nem kapják meg a szükséges fejlesztő foglalkozásokat, pedig ez számukra alapvető jelentőségű lenne.
  • Mindezek a problémák oda vezettek, hogy az óvodapedagógusok közül sokan elfáradtak, kiégtek – még azok is, akik a kisgyermekekkel való foglalkozást még mindig hivatásuknak tekintik és munkájukat szívvel-lélekkel végzik. Nyilvánvaló, hogy mindez a gyerekeken csapódik le.
  • A tehetősebb vagy nagyobb presztizsű önkormányzatok vagy más óvodafenntartók magukhoz tudják csábítani a még pályán maradó óvodapedagógusokat, ezáltal a hátrányos helyzetű rétegek még rosszabb színvonalú óvodákat kapnak, még könnyebben leszakadhatnak.
  • Az óvodapedagógus-hiányt a kormányzat adminisztratív módon azzal kívánja enyhíteni, hogy megnehezíti a további egy év óvoda igénylését. Így csökkennek ugyan a létszámok, de olyan gyerekektől vonják meg az óvodai képzés lehetőségét, akiknek erre a legnagyobb szüksége lenne. Bár többnyire megadják az engedélyt, de nagyon sok (évi kb. tízezer) család nem él a kérvényezés lehetőségével a tájékoztatás és támogatás hiánya miatt, vagy mert nem rendelkezik kellő tudással ahhoz, hogy egy online hatósági kérvényt sikeresen beadjon. A Szülői Hang Közösség törekszik a törvény által okozott károk csökkentésére: közösségi csoportothoztak létre a kérvényezésben érintett szülők támogatására és segédletet készítettek a január 1. és 18. között esedékes szülői kérvény megírásához.

KÖZEL 400-AN HALTAK MEG A HÉTVÉGÉN A JÁRVÁNYBAN

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.11.22.


Három nap alatt 392 koronavírusos beteg halt meg Magyarországon, ez azt jelenti, hogy ha az elmúlt hetet nézzük, naponta közel 150 áldozata van a járványnak. Jól mutatja a helyzet romlását, hogy az előző hétvégén még 304-en, azelőtt 214-en, azelőtt pedig 152-en haltak meg.

Közben egyre nagyobb teher hárul a kórházakra is. 649-en vannak lélegeztetőgépen, ami szinte pontosan megegyezik az egy évvel ezelőtti második hullám csúcsával. Ez a szám 36-tal magasabb a csütörtökinél.

6451-en vannak kórházban, több mint másfélszer annyian, mint két héttel ezelőtt. Szerencsére ez a kéthetes növekedési ütem egyre csökken, most 62 százalék, egy hete még a 100 százalékot is meghaladta.

Ezzel együtt komoly probléma, hogy sorozatban harmadszor kell ennyi súlyos beteget ápolni. A hétvégén részletesen írtunk róla, mennyire megnehezíti ez a fertőzöttek minőségi ellátását, miközben az egészségügy kevésbé tud figyelni a többi betegre is...

ÚJABB KILENCEZER COVID-HALOTT VÁRHATÓ A TÉLEN

HÍRLIKK
Szerző: RÉDEI OTTÓ
2021.11.22.


Már van olyan kórház, ahol az intenzíven hat betegre jut csak egy ápoló. Pedig még kettő is sok lenne. A helyzet egyre drámaibb, de mi erről csak alig-alig értesülünk.


Szentlászlói barátom mesélte, hogy a helyi italmérés egyik meghatározó személyisége hónapok óta azzal kérkedett: ő még soha nem volt beteg. Nem is oltatja be magát, mert szerinte a vírust csak a „táposok” kapják, el, ő viszont „híró”. Aztán, a „híró” is ágynak dőlt és pár nappal később mentővel vitték kórházba, ahol most géppel lélegeztetik. Mondta is a barátom, hogy majd jól kiröhögik, ha kijön a kórházból. Hát, ha egyáltalán kijön – tettem hozzá. Mert az oltatlanoknak majdnem 12-szer nagyobb az esélyük arra, hogy meghalnak, mint azoknak, akiket beoltottak. Hogy ezt honnan tudom? Nem a magyar kormánytól, az biztos. Mert, hogy a mi kormányunk ilyen adatokat nem közöl.

Nyilván azért nem, mert az ország vezetői törődnek a mi mentális egészségünkkel és nem akarják felesleges adatokkal borzolni az idegeinket. Hiszen van más, amin dühönghetünk. Szegény lengyel testvéreinket a migránsok áradata fenyegeti, Márki-Zay képében Gyurcsány megint a hatalomra tör, és a tapolcai moziban sem akarják játszani az Elk*urtukat, pedig azt már a nép nevében is követelték. Szóval van baj bőven, minek azt még holmi statisztikákkal is tetézni. Persze vannak erős idegzetű honfitársaink is, akik bírják a horrort, és akik kíváncsiak az igazságra is. Ők kénytelenek a tengerentúlon tájékozódni, ha pontos képet akarnak kapni az itthoni helyzetről.

Az amerikai Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) úgy becsüli, hogy eddig a magyarok 52 (!) százaléka már megfertőződött. Ezt a hivatalosan közzétett napi adatok alapján számolták ki. Az intézet ugyanis matematikai módszerekkel készít elemzéseket és előrejelzéseket. Megállapításai sajnos eddig mindig beigazolódtak. Az IHME úgy számol, hogy nálunk december elején lesz igazán súlyos a helyzet. Attól kezdve, pedig egészen január elejéig meredeken romlik majd halálozási mutató. Februárban – némileg ugyan kevésbé meredeken, de tovább fog nő a halálozások száma. A március elsejéig tartó előrejelzés szerint, még a maszkhasználat mellett is, 41 600-ra nőhet a Covid következtében meghalt magyarok száma. Teháta három téli hónapban további kilencezer áldozatra kell számítanunk...

ITT A TÖRTÉNELMI MÉLYPONT: SOSEM VOLT MÉG ILYEN GYENGE A FORINT

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.11.22.


Hétfő reggel folytatódott a forint múlt héten kezdődött gyengülése, így hamar új történelmi mélypontra esett a magyar deviza az euróval szemben. Ez részben a dollár erősödésének köszönhető, emiatt kockázatkerülés látszik a feltörekvő piacokon.


Már 370 felett

Időközben a 370-et is átlépte az euró jegyzése, most 370,05-nél jár, ami 0,6%-os forintgyengülést jelent reggel óta...

ÁRUHIÁNY, ELSZÁLLT INFLÁCIÓ – ITT AZ ARMAGEDDON? NEM, EZ CSAK A GAZDASÁG POSZT-COVID ÁLLAPOTA - OLYAN GYORSAN ÁLLT TALPRA A VILÁGGAZDASÁG, HOGY AZÓTA IS SZÉDELEG

TELEX
Szerző: DOMSCHITZ MÁTYÁS
2021.11.22.


- Vannak emberek, akik úgy esnek túl a koronavíruson, hogy a felépülés után még hosszú ideig éreznek bizonyos mellékhatásokat, ugyanilyen poszt-Covid szindróma van a világgazdaságban.

- Egyes szektorokban a gyors fellendülés okoz kapacitáshiányokat, túl nagy a kereslet bizonyos árucikkekre és alapanyagokra, és ezt egyelőre nem bírja el a világpiaci kínálat.

- Ha hiány alakul ki egyik szegmensben, az hiányt okozhat máshol, emiatt egy kiterjedt inflációs helyzet alakult ki 2021 második felében. A fékevesztett drágulás egy ideig akár fokozódhat is, majd egy-két év múlva tűnhet el.

- Ezután újra olyan állapot lesz a globális gazdaságban, amilyen a világjárvány előtt. A globalizációt korai volt temetni, a válságoknak erősen kitett, hosszú ellátási láncok nem tűntek el.

Aki az elmúlt egy-két évben követte a gazdasági híreket, az mostanában eléggé átverve érezheti magát. 2021 elején arról volt szó, hogy ez a gazdasági talpra állás éve lesz, beindulnak az oltási programok, feloldják a korlátozásokat, és az indítás gomb megnyomása után ismét kilő a növekedés, magunk mögött hagyhatjuk a koronaválság kényelmetlenségeit, legalábbis a gazdasági életben.

Ehhez képest most azt látjuk, hogy bár a növekedési adatokra valóban nem lehet panasz, több dolog beárnyékolja a fellendülés érzetét, és eszeveszett drágulás megy végbe megannyi szektorban.

2021 második felében szinte nem telt el úgy hét, hogy ne cikkeztek volna a sajtóban egy-egy újabb világpiaci hiányjelenségről. Hiánycikk lett idén a fa, az acél, a magnézium, az alumínium, a mikrocsip, a tetőfólia, a papír, a Playstation, a bicikli, az új és használt autó, a pamut, az AdBlue, a búza vagy épp az óceánjárókra pakolt teherkonténerek. Ha valamiből nincs elegendő mennyiség, akkor az a valami értékesebbé válik, azaz drágább lesz, először csak az iparban, így a termelési költségek emelkednek, aztán mindez néhány hónappal később már a fogyasztói, bolti árakat is felfelé tolja. Így jutunk el a kereslet és kínálat eltéréseitől a termelési-szállítási fennakadásokon át az inflációig. Nálunk egy év alatt 20 százalékkal nőttek a belföldi termelői árak a KSH szeptemberi adatai alapján, októberre pedig rég nem látott, 6,5 százalékos szintre ugrott az éves pénzromlás.

A hiány és a drágulás mértéke változó lehet, és az ebből fakadó ellátási problémák súlyossága is, mivel bizonyos árucikkek, alapanyagok esetében egyedi gazdasági folyamatok alakítják a világpiaci kínálatot, ugyanakkor be lehet azonosítani közös pontokat is, amelyekből összeáll egyfajta poszt-Covid szindróma képe a gazdaságban...


KÖZELÍTI AZ EZERMILLIÁRDOT A KÖLTSÉGVETÉS HELYETT SPORTTÁMOGATÁSRA FIZETETT ÖSSZEG, ÚJRA SZÁRNYAL A FELCSÚT

24.HU
Szerzők: BITA DÁNIEL, PETŐ PÉTER
2021.11.22.


Tíz év alatt 923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszervezetek a társasági adóból, és a taoprogramnak a Covid-válság sem tett be. Egy gyengébb év után a felcsúti futballakadémia 3,9 milliárd forinthoz jutott.


923 milliárd forintot gyűjtöttek össze a sportszövetségek és -egyesületek a nyereséges cégek társasági adójából tíz év alatt, azaz a taoprogram 2011-es bevezetése óta – derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a hat kedvezményezett sportág szövetsége adott a 24.hu körkérdésére. Más megfogalmazásban: ennyi pénztől esett el a központi költségvetés, hiszen a támogatások a büdzsé helyett érkeznek a sportszervezetekhez.

A felhasznált összeg 133 milliárd forinttal nőtt egy év alatt, de ennek csak a kétharmada friss pénz, a 2020/2021-es idényre adatkérésünkig 88,7 milliárd forint felhasználását jelentették a sportszövetségek, a fennmaradó összeggel a korábbi évek számláinak értéke nőtt. Ezzel együtt

semmi jele nincs annak, hogy a Covid-válság komolyan megtépázta volna a sporttámogatás Orbán-kormány által kitalált, alapvetően a cégek nyereségére alapozó rendszerét.

A nyári adatszolgáltatás idején az látszott, hogy a legutóbbi évadban kézilabdára többet áldoztak a vállalkozások, mint a sokáig egyeduralkodó labdarúgásra: a 2020/21-es idényre a kéziszövetség 23,8 milliárd, míg a Magyar Labdarúgó Szövetség 21,5 milliárd forint lehívásáról számolt be. Már a tavalyi összegzésünkkor is hasonló kép bontakozott ki, de mostanra a 2019/2020-as idényre a labdarúgásnál 35,4 milliárd, míg a kézilabdánál 24,1 milliárd forint szerepel, magyarán a futballklubok és maga az MLSZ lassabban számolják el a társasági adóból származó támogatásokat, ám egyelőre nincs szó arról, hogy a kézilabda felzárkózott volna a futballhoz. A tendencia azonban egyértelmű:

míg a program első éveiben háromszor annyi pénz jutott a labdarúgásra, mint a második legnépszerűbb látványcsapatsportra, mostanra a különbség már csak másfélszeres...

ERRE SENKI SEM SZÁMÍTOTT, ÖRÜLHETNEK AZ AUTÓSOK - CSÖKKENT A KÖTELEZŐ DÍJA, ÉRDEMES KALKULÁLNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.11.22.


Teljes csendben fut az idei kötelező gépjármű- felelősségbiztosítási „kampány”, pedig az autósoknak már csak alig több mint egy hete maradt a váltásra. A várakozásokkal szemben nem nőtt, hanem csökkent az évfordulós szerződések átlagdíja. Várhatóan százezren válthatnak biztosítót.


Igazi meglepetést okozott a biztosítók jövő évi kgfb-díj tarifájának hirdetése. Miközben az alkuszok arra számítottak, hogy a gépjármű-javítási díjak jelentős emelkedése miatt 5-10 százalékkal nőni fog a 2022-es átlagdíj, a valóságban 5-10 százalék lett a kgfb-átlagdíj csökkenése – mondta Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműtagozatának vezetője az Azénpénzem.hu kérdésére.

A csökkenés oka egyedül a biztosítók közötti verseny. Néhány nagyobb szereplő ugyanis úgy döntött, hogy mégiscsak lát fantáziát ebben a szegmensben – tette hozzá a szakértő. Igaz, az előző évek díjemelése után volt is tér a díjcsökkentésre.

Ez egyébként beleillik abba a trendbe, amiről korábban az Magyar Nemzeti Bank is beszámolt. Az MNB idén olyan új árindexet indított útjára, amely megmutatja, hogy a teljes piacon hogyan alakulnak a kfgb-átlagdíjak. Így az autósok számára is láthatóvá válik, mennyivel fizetnek többet az indokoltnál. A tavalyi év brutális díjemelése után 2021. II. negyedévi kgfb-index szerint országos szinten 2 százalékkal, Budapesten pedig 9 százalékkal mérséklődött a személyautók átlagdíja az előző év azonos időszakához képest...

MÉG HÁNY BŐRT?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.11.19.


Schmidt Mária, a miniszterelnök ideológiai holdudvarának egyik vezető embere fejébe vette, hogy ezekben a nehéz napokban Sólyom Lászlónak elő kellene lépnie tudósi remeteségéből, és mint korábbi köztársasági elnöknek szóvá kell tennie, hogy az ellenzék választási kampányában alkotmányos puccsot hirdet. „Alaptörvényünk – panaszolja Schmidt –, amire egyébként mindannyian felesküdtek, megsemmisítésével, kétharmados törvények feles többséggel való hatályon kívülre helyezésével fenyegetnek.” Levelének ez a fő gondolata, de biztos, ami biztos, belekever mindent, Hegedűs Andrástól az ötvenes éveken keresztül az őszödi beszédig: a múzeumigazgató asszony jól láthatóan az a típus, aki úgy gondolja, minél több elemet ír bele egy szövegbe, és minél hosszabb a levél, annál inkább igaza lesz. Végül odáig jut, hogy „önnek döntő szerepe volt abban, hogy Magyarországon nem valósulhatott meg a történelmi igazságtétel, nem vonhattuk felelősségre a minősített hazaárulókat. (...) Ön, véleményével és döntésével az igazsággal szemben a jog mellett állt ki, és ezzel meg akarta fosztani az újonnan kiépülő demokratikus rendszert erkölcsi legitimációjától.”

Schmidt Mária egyszerű gondolkodású ember. Mindent pótol azonban a kormányzó erő iránti lojalitása, így aztán ma már Széchenyi-díjas történész, a Terror Háza Múzeum főigazgatója, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára. A XX. és XXI. Század Intézet főigazgatója, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány főigazgatója.

Pillanatnyilag az a meglátása, hogy a 2021-re kialakult bonyolult politikai helyzetben egy momentán közjogi felhatalmazás nélküli, de kétségtelenül tekintélyes jogtudósnak kellene közbelépnie, hogy ne történhessen alkotmányos puccs. Ennek elemeit föl is sorolja: Sólyomnak azért kellene szólnia, mert az ellenzék „diktatórikus eszközök használatát, a legfőbb ügyész azonnali letartóztatását, a bankszámlák miniszterelnöki döntés alapján történő zárolását, egyesek földönfutóvá tételét, repülési tilalom elrendelését, vagyonelkobzást” ígér híveinek. Felszólította Sólyomot, hogy „foglaljon állást a jelenlegi magyar ellenzék által tervezett alkotmányos puccs ügyében”.

De mégis, mi ennek a Schmidt által veszélyesnek minősített szituációnak a lényege? Mint ismeretes, a 2022-es választások tétje a demokratikus rend, a parlamenti demokrácia visszaállítása, amire azért van szükség, mert a hatalomban lévő politikai erő a jogrend erőszakos és a jogállam szellemiségével össze nem férő megbuherálásával gyakorlatilag kizárólagos hatalomra tett szert. Most ennek a túlhatalomnak a megszüntetése ügyében folyik hetek-hónapok óta komoly szakmai és politikai vita. Az országossá nőtt polémia számtalan elképzelést hozott felszínre interjúk, kommentek, médiabeszélgetések és újságcikkek formájában, részben vagy egészben kapcsolódva az eredeti koncepcióhoz. Megállapítható, hogy a kibontakozó vita az utóbbi hetekben elérte az alkotmányjogász-közösséget is, ezúttal már a legnevesebb jogtudósokat is megszólalásra késztetve. Mi több, a probléma a politikai szférában is elsőrangú beszédtémává vált, egyre-másra rendezett vitafórumok tárgya lett, és további megszólalók reagálását váltotta ki szóban és írásban egyaránt. Egyik fő kérdése, miként szüntethető meg a Fidesz-kormány törekvése, a hatalmi ágak, főhivatalok, országos hatóságok vezetőinek ész és időtartam nélküli, ciklusokon átívelő bebetonozása. Erről folyik a vita, amit Schmidt Mária tűrhetetlennek tart, és ez ügyben Sólyom Lászlóhoz fordul, de olyan hevülettel, hogy elmondja róla: Sólyom is a demokrácia kerékkötője volt már a rendszerváltáskor is. Nem mellékesen: mivel Sólyom nem rendelkezik Facebook-regisztrációval, Schiffer András válaszolt Schmidtnek, amiben felhívta a figyelmét, egyrészt, hogy Face­bookon keresztül a levél nem jut el a címzetthez, továbbá az LMP alapítója azt is írta, hogy Sólyom majd akkor szólal meg „nyilván”, „ha az alkotmánypuccs reális veszéllyé válik” – írja a Népszava. „Választási kampányba viszont eddig sem folyt bele.” Schiffer szerint a történelmi igazságtétel elmaradását „azoktól tessék számonkérni, akik elszabotálták az alkotmányozást ’90-ben (van köztük hajdani liberális, aki Sólyom elnökkel ellentétben ma is aktív politikus)” – utalt Orbánra és a Fidesz vezetőire, akik annak idején a tulajdonkárpótlás leghevesebb elutasítói voltak, az időről időre napirendre kerülő ügynöktörvényt pedig biztos, ami biztos, többnyire leszavazták. Legutóbb 2012-ben, amikor pedig már kétharmaduk volt, de ezt bezzeg nem szavazták meg, akármennyire akarták is föltárni a múltat...


ÁLDOZHAT-E BIDEN, JÓ KATOLIKUS-E MÁRKI-ZAY? ENNYIRE KELL KÖVETNIÜK AZ EGYHÁZAT A HÍVŐ POLITIKUSOKNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.11.22.


Az amerikai püspöki konferencia végül nem tiltotta meg az oltáriszentség kiszolgálását az abortuszpárti Joe Bidennek – de ezzel aligha ért véget a polémia arról, hogy a katolikus politikusoknak mennyire kell képviselniük egyházuk tanítását a közéletben. A következetes kiállást rendszerint baloldali – vagy legalábbis a jobboldallal szembenálló – politikusokon kérik számon. Hazánkban például a hívő, mégis melegházasságot ígérő Márki-Zay Péteren. Viszont olyan kérdésekben, mint az abortusz, a lombik vagy a válás, a deklaráltan kereszténydemokrata Fidesz-kormány sem megy szembe a társadalmi konszenzussal a katekézis mentén.


Múlt csütörtökön véget ért Baltimore-ban az amerikai püspöki konferencia (USCCB) háromnapos őszi tanácskozása, amelynek fő kérdése az volt, hogy eltiltják-e a szentáldozástól az Egyesült Államok második katolikus elnökét, az egy éve megválasztott Joe Bident. A tanácskozást tüntetések kísérték: progresszív (például a nők felszenteléséért síkra szálló) szervezetek arra szólították fel a püspököket, hogy lelkipásztorként, ne politikusként viselkedjenek. A Church Militant nevű, keményvonalas hitvédő csoport demonstrációján viszont – ahol a pár éve Budapesten is fellépő, exmeleg Milo Yiannopoulos is beszélt – olyan feliratokat tartottak a magasba, mint hogy „Gyilkosoknak nincs szentáldozás”...

„MEGIJEDT, HOGY VESZÍTHET, EZÉRT MOST MEGAD MINDENT”

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2021.11.22.


A pénzt szinte mindenki az unokáknak, dédunokáknak szánja, és pártszimpátiától függetlenül kampányhúzásnak tartja a novemberi pluszt a kérdezett idősek többsége.

– Szemfényvesztés! – ez a szó szakad ki a siklósi Földi Imrénéből, amikor a város egyik szupermarketje előtt arról kérdezem, hogy mit gondol a napokban utalt nyugdíjprémiumról és a nyugdíjkiegészítésről. A törékeny asszony egykor a siklósi malomban dolgozott, 2006 óta nyugállományú, a pontos járandóságát nem árulja el: 

– Legyen annyi elég, hogy nem sok, de kijövök belőle. És engem nem tud ez az ember megvenni. Azokat talán, akiknek kevesebb a nyugdíjuk, mint 100 ezer, de engem nem. És ne is akarjon megvenni senkit, inkább teljesítse az ígéreteit. Azt, például, hogy visszaadja a 13. havi nyugdíjat. Tíz év alatt hányszor mondta, hogy a szocik elvették?! És ő visszaadta? Ja, most négy év alatt visszaadja. Nem a nyugdíjasokért, ááá, dehogy, csak azért, hogy maradhasson. Őt csak ez érdekli. Engem meg az, hogy ez az ember menjen el végre innen!
...

NEKIK A BALATON: KORRUPCIÓS ÜGYEKRŐL ÉRDEKLŐDIK AZ UNIÓ – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.11.22.


A kormánynak két hónapja van a válaszadásra


Az Európai Bizottság azt kéri a magyar kormánytól, hogy közölje a balatoni projektek finanszírozására fordított uniós forrásokból származó összegeket, és nevezze meg az uniós agrártámogatások tíz legnagyobb magyarországi kedvezményezettjét.

Megmentenék a lebontástól Balaton-felvidék népszerű kilátóját

A haveroknak juttatott turisztikai támogatásokból nem jutott pénz a szerkezet felújítására.

Mit kell tennie a Polgárok Házának a Szerencsejáték Zrt 60 milliójáért?

A Polgárok Háza ügyvezető igazgatója Kubatov Gábor, Fidesz-alelnök és pártigazgató.

A budapesti tőzsdén is tarol a NER


A tőzsdei cégek 42 százaléka állami vagy NER-közeli kezekben van.

Most épp 73 ingatlant becsültet fel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő


Folytatódik az ingatlanok állami védőburokba terelése.

Ráfázhat a Fidesz a trükközésre

László Róbert, a Political Capital választási szakértője már a 2014-es választások után csokorba gyűjtötte, hogy a Fidesz milyen jogszabályokat hozott annak érdekében, hogy a választói akarat deformálásával megerősítse saját hatalmát. Azóta nemhogy javult volna, romlott a helyzet. Más kérdés, hogy az eredményt manipuláló változtatások egy része akár vissza is üthet a mostani kormánypártra.

November közepéig már 25-en fagytak halálra

“Mi itt nem fogunk megfagyni télen.” (Orbán Viktor)

Kedves unokám, Viktor!

“Meglepett, hogy a hétvégi Fidesz-kongresszuson engem is megemlítettél és nagyapáddá fogadtál: (…) mi leginkább Klebelsberg unokái vagyunk. Ha valóban nagyapádként tekintesz rám, akkor én igyekszem jó nagyapád lenni, és tanácsaimmal segíteni téged.”

Lesznek-e “dezertőrök” a Fideszben?

“Az orbáni politika nyilvánvalóan azon dolgozik, hogy semmilyen kibeszélés ne legyen, de nem hiszem, hogy mindenki egyformán tudja hozni azt a szintet, amit Orbán elvár. Mert lehet, hogy Orbán el tudja zárni magát a valóságtól, de egyéni képviselői, a fideszes talpasok benne élnek.”

Benőke nem oltat

“Csak sajnos Benőkével nem csupán egyes kuncsaftok nem értettek egyet. Hanem a tüdeje sem.”

MOST MEGY OLTÁSÉRT? NAGYON NEM MINDEGY, MELYIK VAKCINÁT VÁLASZTJA!

MFOR.HU
Szerző: LITVÁN DÁNIEL
2021.11.22.


Ma kezdődött az oltási akcióhét. De melyiket érdemes választani? Mostanra van egyértelmű győztese a vakcinák közti versenynek. Megmondjuk, melyik oltást kérje az, aki a leghatékonyabb védelmet szeretné a fertőzés ellen...

AZ EU-T IS NAGYON ÉRDEKLI, HOGY KI NYERTE MEG ORBÁN KÖREIBŐL A BALATONT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.11.22


Most már az EU-t is nagyon érdekli, hogy az uniós támogatások nagy része Orbán Viktor közeli barátaihoz és családtagjaihoz kerül, és ezért megkérték a magyar hatóságokat, jelezzék, milyen uniós támogatási összegeket fordítottak a balatoni térségbeli projektek finanszírozására, illetve adjanak tájékoztatást arról is, mely természetes személyekből álló csoport, illetve vállalkozás volt a tíz legnagyobb kedvezményezettje az EU közös mezőgazdasági politikája keretében folyósított területalapú közvetlen támogatásoknak.

Több tízmilliárd euró sorsa forog kockán az elkövetkező években, miután az Európai Bizottság levélben tett fel kérdéseket a jogállamiságot illetően a varsói és a budapesti kormánynak - írja a Reuters. A hírügynökség emlékeztet arra, hogy az uniós támogatások szabályszerű felhasználását célzó rendelkezést, amely feltételekhez köti a pénzek folyósítását, még tavaly decemberben fogadták el, de az EU végrehajtó testülete késlekedett annak alkalmazásával. Emiatt az Európai Parlament nemrég be is perelte a brüsszeli Bizottságot.

A most elindított folyamat a Reuters szerint hosszadalmasnak ígérkezik, ugyanis azon túl, hogy a kiküldött levélre két hónapon belül válaszolni kell, a lengyel és a magyar kormányzat által emelt kifogás miatt még a luxembourgi székhelyű Európai Bíróságnak is állást kell foglalnia. Ebben az ügyben a kijelölt főtanácsnok nem kötelező érvényű szakvéleménye december elején, a bírói testület végleges ítélete azonban csak valamikor a jövő év első negyedében várható.

A lengyeleknél a bírósági rendszer függetlensége miatt aggódik leginkább az Európai Bizottság, valamint az is súlyos problémát jelent, hogy a nacionalista és euroszkeptikus kormánypárt által uralt varsói alkotmánybíróság októberben a lengyel alaptörvénnyel összeegyeztethetetlennek minősítette az uniós jog egyes elemeit. Ezt megelőzően kimondta, hogy nem kell végrehajtani az Európai Bíróság egyes ideiglenes intézkedéseit.

Magyarországgal kapcsolatban is megfogalmaztak a bírói függetlenséggel kapcsolatos aggályokat, de a fő hangsúly az uniós pénzek elköltésén van - írja a Reuters.

A két kiküldött levélről, amelyet Gert-Jan Koopman, az Európai Bizottság költségvetési főigazgatója írt alá, beszámol a Politico brüsszeli kiadása is. Ebből kiderül, hogy 16 pontban fogalmazták meg a magyarországi korrupcióval kapcsolatos aggályokat. Ezek az összeférhetetlenség kérdéseivel, az uniós források kedvezményezettjeinek a körével, illetve a bírósági felülvizsgálat lehetőségeivel kapcsolatosak.

A brüsszeli Bizottság felhívja a figyelmet arra, hogy az EU csalás elleni hivatala, az OLAF kimutatása szerint 2016 és 2020 között a regionális fejlesztési és a mezőgazdasági támogatások területén Magyarországon az uniós átlagnál nyolcszor több esetben kellett úgynevezett pénzügyi ajánlást tenni. Magyarország az elmúlt években számos alkalommal volt kénytelen visszavonni nagy összegű támogatási igényeket, mert a beadott projektek, illetve előirányzott kifizetések szabályellenesnek bizonyultak a brüsszeli auditálás, illetve az OLAF vizsgálatai szerint. Ezeket a projekteket aztán nemzeti alapon finanszírozták tovább, ami viszont negatív hatással jár a bizottsági ellenőrzés és az OLAF-vizsgálatok elrettentő erejére nézve - teszi szóvá a Budapestre küldött levél.

A Politico cikke kitér arra: az Európai Bizottság attól tart, hogy az uniós támogatások nagy része Orbán Viktor közeli barátaihoz és családtagjaihoz kerül, és ezért megkérte a magyar hatóságokat, jelezzék, milyen uniós támogatási összegeket fordítottak a balatoni térségbeli projektek finanszírozására, illetve adjanak tájékoztatást arról is, mely természetes személyekből álló csoport, illetve vállalkozás volt a tíz legnagyobb kedvezményezettje az EU közös mezőgazdasági politikája keretében folyósított területalapú közvetlen támogatásoknak.

Brüsszeli szerint összeférhetetlenség állhat fenn a magyar kormányzat egyes tagjait illetően, hiszen miniszterek és államtitkárok találhatók olyan, ellentmondásos megítélésű, közérdekűnek mondott - részben felsőoktatási intézményekhez kapcsolódó - közalapítványok irányító testületeiben, amelyek uniós támogatások kedvezményezettjei lehetnek.

Szintén kiemeli a Politico, hogy az Európai Bizottság megkérte a magyar kormányt, jelezze, milyen intézkedéseket hozott annak érdekében, hogy megelőzze, illetve kezelje a lehetséges összeférhetetlenségeket a Budapest Airport részvényeinek esetleges adásvételével kapcsolatban.

Az igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban Brüsszel szóvá tette az Országos Bírósági Hivatal elnökének túlzottan széles jogkörét, valamint azt, hogy jogellenesnek nyilváníthatják, ha magyar bírók kérdéssel fordulnak az Európai Bírósághoz. Az Európai Bizottság szerint súlyosan veszélyeztetheti az Európai Unió pénzügyi érdekeit, ha az EU-források felhasználásával kapcsolatos szabálytalanságokra vonatkozó bírósági ügyekben kétségessé válik az eljárás hatékonysága és pártatlansága.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ