2016. augusztus 22., hétfő

"KUSS"-KÉNT MÉG "GUMILABDA" IS VAGYOK, AKIT IDE-ODA GURÍTANAK, RÚGNAK (1.)

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mészáros Marietta
2016.08.22.


Elkezdődik

„Mert az egészségügy helyzete egyáltalán nem olyan rossz, mint arról néha lehet hallani, csak az ellenzék fújja fel, kampánycélokból.”

Itt most egy hosszabb „kisregény” készül. Még magam sem tudom, milyen műfajban, mivé alakul, csak azt tudom: valami nincs rendben. Lehet, hogy még az ellenzék sem mond igazat?

Eszembe nem jutott volna kórházról, meg egészségügyről írni, ha nem alakult volna úgy az életem, hogy beteg lettem. Tudom, ez bizonyos kor fölött nem baj, csak kellemetlen állapot, de most tényleg beteg lettem. Jártam orvostól rendelőig, kórháztól klinikáig, és tapasztaltam. Ezt is, azt is.

Ha meg már a kórházi ágyában ível a beteg, és nincs más dolga, de még egy árva wifi sincs a közelben, nem tud mást tenni, mint beszélgetni. Ugyan kivel, ha nem a betegtársakkal? És ugyan miről, ha nem a betegségekről, meg a betegségügyről. Ezek alapján, könnyen fel lehetett állítani a diagnózist: a mai magyar egészségügynél betegebb nincs, nem létezik. Szervezetileg beteg. Valahol a központi idegrendszerben akadnak el a dolgok, és okoznak néhány magas polcú honfitársunknak kancsalságot, vagy egyéb látásavart.

A hallottakat és a tapasztaltakat szedem egy csokorba. Sok kórházról, orvosról, nővérről lesz szó, tehát a nevek helyett csak Kórház, Klinika, Doktor, meg Nővér szerepel. Hátha magára ismer, akiről nem is hallottam, és nem kapcsol, akivel nekem volt gondom. Elvégre nem kockázatmentes egy ilyen mintavétel. Valamikor, egy Nagynevű Kórházban belém verték, hogy a beteg neve: Kuss. Úgy belém verték, hogy majdnem belehaltam. Hogy el ne felejtsem, ezt később a Kórházban megerősítették – így ez lesz a beteg neve itt is:

Szegény Kusshoz egyszer mentőt kellett hívni. Akkor még nem korszerűsítették a mentőautók felszereltségét, még létezett GPS, meg riasztás után a kórház közvetlen értesítése, hogy mégis, milyen beteggel száguldanak éppen melyik Kórház felé, úgyhogy megfelelő szakemberek számítottak is a betegre. Azóta sokat fejlődött a magyar egészségügy, kikerült a rendszerből néhány fölösleges alkalmazás,; mint a kórházak értesítése, vagy a térképre azonnal felkerülő riasztási cím. Ebből adódóan, lehet keresgélni, lehet kitalálni, lehet rejtvényt fejteni, hova is kell rohanni menteni, és lehet saját mobiltelefonon felhívni az illetékes kórházat. Már, ha tudja az ország másik végéből ugrasztott mentős a telefonszámot.

Szerencsére Kuss még idejében beért a Sürgősségire, ahol békésen várt. Jó sokat, elvégre sürgős dolga akadhat ott egy Hatóságnak. Hatóságtól Doktorig eljutni nem könnyű dolog, de nem idegeskedik, hanem tisztességesen kussol. Így még van lehetősége nem leordíttatni a fejét, hogy mi a fenének hozták be, amikor éppen lejárt a munkaidő...


ITT OLVASHATÓ

A KORRUPCIÓ JOBBAN TELJESÍT - ROGÁN ANTAL LEGNAGYOBB ÜZLETEI

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.08.22.


Az Orbán mögötti fideszes másodhegedűsök nagy duettje, Rogán Antal és Lázár János évek óta meghatározó alakjai a nagypolitikának. Kettejük felszín alatti harcát látni pedig csupán azért nem nagy élmény, mert Orbán vezetése, a haveri ügyészség kollaborációja és a kormánymédia véleményformáló ereje miatt egyikük sem képes kiütni a másikat a ringből. Az egyértelmű mutyik, az óriási lenyúlások ellenére Orbán őket biztosan nem hagyja az út szélén.

Kettejük közül az elmúlt pár hónapban éppen Tónira jár rá a rúd. Az utóbbi évek korrupciógyanús ügyeibe egy jogállamban már bárki régen belebukott volna, Rogán Antal azonban hajtja tovább az üzletet.

Nem számít, hogy az ötödik kerület a vezetése alatt vált ingatlanpanamává (bár a hatóságok ezt másképpen látják), ahogy az sem, hogy a letelepedési államkötvényekkel gazdag „migránsokat” Magyarországra telepítve eszméletlen pénzeket csinál egy offshore-céghálózatnak. Júniusban éppen a maffiózó Portik Tamás vallotta, hogy 10 milliót vitt neki polgármestersége alatt.

Vizoviczky László, az éjszakai élet egykori királyának büntetőügyének negyedrendű vádlottja is hasonlókat mondott Rogánról, akinek állítása szerint szezonnyitáskor 4 milliót kellett csúsztatni a zsebébe.

Legújabb korrupciógyanús ügyében éppen feltalálónak állt, hogy aztán barátai cége eszméletlen pénzeket szakíthasson EU-s támogatási és egyéb állami pénzekből. De Tóni mégis sérthetetlen, és üzletel tovább...

ITT OLVASHATÓ

KÖNYVKRITIKA: ROGER ELBERT: SZÁZ HÍRES FILM (2006)

SMOKING BARRELS BLOG
Szerző: FilBaráth
2016.08.22.


Szubjektív lista egy Pulitzer díjas fimkritikustól
 
A filmkritikusok közül kevesen emelkednek abba a magasságba, hogy világszerte ismert legyen a nevük. Roger Ebert volt a kivétel. Hosszú évitzedeken át írta le, mondta el a véleményét egy-egy alkotásról, a neve fogalom lett a szakmában. Rajongott a moziért, hihetetlen mennyiségű filmet látott, tanított, és könyveket is írt. Jómagam egyáltalán nem viseltetek ájult imádattal iránta (eléggé érett személyiség vagyok ahhoz, hogy megbízzam a saját ítéletemben), de nyilván nagyon kíváncsi voltam arra, hogy melyik az a 100 film, amelyet kiemel a sok évtizedes termésből. Nos, azt kell mondanom, hogy túl sok meglepetést nem tartogat a könyv, mivel a szerző amerikai, természetesen ezek az alkotások vannak túlsúlyban, de azért néhány európai ínyencség is felbukkan, sőt pár dokumentumfilm is feltüntetésre kerül. Filmrajongóknak kötelező irodalom, ha másért nem azért, hogy viharsebesen összeállítsa azt a listát, amit még pótolnia kell a Roger Ebert által felsorolt alkotások közül.
 
Roger Ebert 1942-ben született, újságíró, filmtörténész, filmkritikus és forgatókönyvíró volt. 1967-ben kezdett a Chicago Sun-Times-nál, és 2013-ban bekövetkezett haláláig a munkatársa maradt. Ő volt az első filmkritikus, aki Pulitzer - díjat kapott, 1975-ben érte ez a megtiszteltetés a munkájáért. Nemcsak írt, tévéműsort is vezetett, népszerűségére az jellemző a legjobban, hogy ő a z első filmkritikus, aki csillagot kapott a Hollywoodi hírességek sétányán. 2002-től vívta a harcát a pajzsmirigy és nyálmirigy rákkal, a műtéti komplikációk miatt megnémult, és enni sem tudott, de ez nem akadályozta meg abban, hogy továbbra is filmes témájú írásokat alkosson.

Mint minden válogatás, ez is szubjektív, a nagy klasszikusok természetesen mind helyet kaptak benne, minden műfajból a musical-en át a westernnel keresztül a drámáig. Ezek az alkotások Roger Ebert kedvencei, azon tehát véleményem szerint nem érdemes agyalni, hogy mi maradt ki belőle, sokkal inkább arra kellene helyezni a hangsúlyt, hogy megértsük belőle, miért is lehetett ekkora szaktekintély az író. Egyszerű, rendkívül stílusosan írta le a véleményét egy- egy filmről, közérthetően fogalmazott, mégis minden sorából sütött a végtelen tudáshalmaz, amelyre élete során szert tett a mozi világáról. Örök szerelemese maradt a gyöngyvászonnak, sok-sok évtized után is el tudta bűvölni egy-egy értékesebb alkotás, ilyen szempontból megmaradt amatőrnek, úgy tudott profin írni a filmekről, hogy mindvégig megőrizte gyermeki érdeklődését a mozi iránt...
 

OLVASÓI LEVÉL - MAJD VISSZAJÖVÖK. MOST CSOMAGOLOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.22.


Írták a mai post-jukban, hogy külföldön élő magyarok Magyarországról alkotott véleményére lennének kíváncsiak. Bár én már nem élek külföldön (2 évet éltem Törökországban… ami lássuk be nem a demokrácia mintaországa, de talán pont ezért látom, hogy hova tartunk, milyen irányban haladunk) vettem a bátorságot, és leírtam a post kapcsán a gondolataim.

Nem élek külföldön. Még nem. De már elővettem az angol könyvem. Eddig vártam. Vagy csak bíztam. Valamiben. Hogy majd jobb lesz. Majd más lesz. De nem, nem lesz. A lelkem mélyén tudom, már elfogadtam, beletörődtem. Úgyhogy elővettem az angol könyvem. Már ismét elég jól mennek az igeidők. Készülök. A bőrönd már megvan. A diploma fordíttatva. Készülök, mert kell. Mert itt maradni nekem, nekünk egyre veszélyesebb. A férjem nem magyar. A férjem idegen. Sőt, még idegenebb. Muszlim. Tehát nekünk lassan mennünk kell. Amíg nem késő. De talán már most is késő.

Nagy örömmel jött ő ide. Tele tervekkel, álmokkal. Azt hitte, hogy őt is úgy fogják majd fogadni itt, mint ahogy engem fogadtak ott. De csalódnia kellett. Sokszor. Minden nap. Tanult, intelligens, diplomás. Akar dolgozni, akar beilleszkedni, de a magyarok nem hagyják. Kirekesztik. Nem kap munkát. Nem barátkoznak vele. Pedig nem látszik rajta, hogy ő „más”, csupán csak annyi látszik, hogy külföldi. És mégis. Egyre elkeseredettebb, egyre frusztráltabb. Nem érti mit tett rosszul, hisz semmi rosszat nem tett. Mit kellene másképp csinálnia. Pedig nem neki kellene változni, hanem az országnak. De nem változik. Vagyis nem abba az irányba, hogy elfogadó, befogadó legyen. Kirekeszt. Mindenkit, aki kicsit is más. Próbáltam tartani benne a lelket, de már én is egyre fáradtabb vagyok. Nem akarok tovább magyarázkodni, nem akarom védeni a védhetetlent. Elég volt. Ebből az egészből, ami itt van. A „dögöljön meg a másik oldal”-ból. A minket ostromló vad hordák kényszerképzetéből. A nőket erőszakoló muszlim ösztönlények lebegtetéséből. (Tényleg, volt Magyarországon akár csak egy eset is? Szerintem nem nagyon. Mert ha lett volna, azzal még most is tele lenne a „sajtó”.) Elegem van abból, hogy az állampárt kiskorúsít, és kiveszi a döntést-, a számonkérés lehetőségét a kezemből. Elegem van abból, hogy ellopják a jövőt, és jobbágysorba taszítanak. Mielőtt bevezetik a röghöz kötöttséget, elmegyek. Talán majd egyszer visszajövök, ha már más lesz
...

ITT OLVASHATÓ

KINEK A PÉNZÉN?

MOMA BLOG
Szerző: Bokros Lajos
2016.08.22.


utazott Orbán Viktor Rio de Janeiro-ba? Természetesen az adófizetők pénzén. Csakúgy, mint kedvenc kegyencei, akiknek szintén ott a helyük az előkelő riói étteremben, amikor a magyar nemzet pénzét magángyomor megtöltésére kell elkölteni.
 
Ismerem ezt a kivagyiságot, nem lep meg. Csodálkozom azon, hogy keveseket háborít fel.
 
A magyar sportolók kiváló olimpiai szereplését természetesen meg kell ünnepelni. Megérdemlik. De az ünneplésnek itthon lenne a helye. Az Országházban, vagy bármely más méltó helyen. Semmiképpen sem Rio de Janeiro-ban.
 
Aki ilyen gavallérosan bánik a nemzet erőforrásaival, az híján van az erkölcsi iránytűnek.
Szokták mondani, hogy az állam pénzévél úgy kellene bánni, mint a sajátunkkal - tehát gondosan. Nem, éppen ellenkezőleg! Az állam, a nemzet, a társadalom, az adófizetők pénzével nem szabad sajáként bánni, hanem sokkal gondosabban. Mindig nyilvánosan, felelősen és a lehető legtakarékosabban.
 
Nemzetünk mai felkent vezetői csakis a pazarláshoz értenek, de ahhoz nagyon. Nem csoda, hogy a gazdaság egy helyben topog, növekedés, beruházás, munkahely nincs...
 

LOVAGKERESZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.08.22.


A magyar nép bölcs döntése, valamint a döntését segítő, megerősítő, csalásra épülő választási szisztémának köszönhetően 2010 óta önkényuralmi rendszer van Mária országában. A magyar életet, a magyar mindennapokat az önkényúr határozza meg. Nélküle nem történhet semmi, az ő jóváhagyása nélkül nem dől el egyetlen EU-s pénzt elraboló tender sorsa, trafikok kiosztása, földek eladása, díjak odaítélése. Írásunk pillanatában Budapestet vastag szürke fellegek borítják, és szakad az eső – mondanunk sem kell, a hűvös nyári időre sincs más magyarázat, minthogy ez is az önkényúr akarata szerint történik.

A magyar szellemi életet szintén az önkényúr agytekervényeiben lezajló folyamatok határozzák meg, a közbeszéd és a közírók heteken át képesek elemezni, boncolgatni, értelmezni legújabb elmeszüleményeit, öt percig élő teóriáit, tízperces szavatosságú ideológiáit, három másodpercig tartó értékrendjét, 180 fokos irányváltásait, az általa pávatáncnak nevezett „politizálását”.

Az önkényúr jól ismeri népét, és tudja, hívei fülében akár a legszebb dallam, úgy szólnak az antiszemita, cigányellenes, idegengyűlölő, uszító szavak, ezért beszédeiben gyakran él velük. Ha éppen sürgős elfoglaltsága – pl. személyes jelenlét a riói olimpián – rövid időre elszólítja a hazától, akkor hazugságokkal teleírt kék plakáterdőket hagy maga után szerte az országban, hogy igéi addig is terjedjenek és eljussanak hőn szeretett népéhez.

Ha mindez nem lenne elég, van neki egy embere, egy ügyes tollforgató, jó barát, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa, bizonyos B. Zsolt – jó ízlésünk nem teszi lehetővé számunkra, hogy kiírjuk a teljes nevét –, aki számos terhet levesz róla, és gyakran publikálja az ő gondolatait, nézeteit, érzéseit.

Schiff András világhírű zongoraművészről – miután kritizálta Magyarországot a Washington Postban – így ír B. Zsolt 2011-ben a Magyar Hírlapban: „Sajnos nem sikerült mindet beásni nyakig az orgoványi erdőben...” A cigányságról így ír 2013-ban a már említett nyomdaipari termékben: „A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre (...) a cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. Akkor és azzal akar üzekedni, akit és ahol meglát (...) Ott és akkor ürít, ahol és amikor rájön.” És még egy gyöngyszem 2016 januárjából Bádog nevű blogjából a görög-magyar 8:8-as döntetlenre végződő vízilabda meccs után, melynek végeredménye természetesen a bírók hibája volt: „Úgyhogy az azeri meg a horvát geciláda kéz a kézben bassza meg a büdös kurva anyját!” (A stílus maga az ember, mondanánk, ha nem lenne már közhely.)...

ITT OLVASHATÓ

MALACFEJ

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.08.22.


A kérdés az, okos ember-e egy egyetemi tanár. Aki például politikatörténettel foglalkozik. A válasz: miért ne lehetne? A politikatörténettel való foglalkozás már majdnem kizáró tényező, de végülis - ha jóindulatú vagyok, ez elsősorban gyomorkérdés. Sok ész nem kell hozzá, de ettől még lehet valaki okos ember. Nem valószínű, de nem is lehetetlen.
 
A következő kérdés, lehet-e okos ember, aki Angliából ideköltözik Magyarországra, és belép a fideszbe. Ez már nehéz kérdés, szinte lehetetlen azt válaszolni rá, hogy lehet, de mint tudjuk, én végtelenül jóindulatú vagyok, előállhatnak olyan körülmények, amiket nem ismerek, például az illető Londonban menedéket nyújtott egy pakisztáni menekültnek, ezért megfenyegették, azzal a feltétellel hagyják életben, ha Magyarországra költözik, és belelép a fideszbe. Lehet olyan ember, aki az életét fontosabbnak tartja, mint a fidesztől való távolmaradást, ha nehezen is, de elfogadható választás.
 
Az utolsó kérdés, lehet-e ember, aki azt javasolja, hogy tegyenek malacfejeket a déli határon lévő drótkerítésre, mert az távol tartja a muszlimokat.
 
Azt tetszik hinni, kifelejtettem az "okos" szót. Nem felejtettem ki. Ez a Schöpflin nevű (szegény nagyapja) kétlábú az elmúlt évek során sokszor bizonyította, hogy iszonyatosan buta, jellemtelen, rossz anyagból készült, rosszul összerakott hibás szerkezet, de ezzel a legutóbbi megnyilvánulásával végképp kizárta magát a főemlősök közül is.
 
Nincsenek illúzióim az Európa Parlament tagjairól, nem hiszem, hogy van olyan közöttük, akivel én el tudnék tölteni egy percnél hosszabb időt. Arra azért kíváncsi vagyok, ezután is megtűrik-e maguk között ezt a Schöpflin címszóval jelölt lényt.
 

VISSZAADOTT LOVAGKERESZT-SZÁMLÁLÓ

444.HU
Szerző: anarki
2016.08.22.


Azok száma, akik eddig visszaadták a lovagkeresztjüket tiltakozásul amiatt, hogy Áder János kitüntette Bayer Zsoltot:
Név szerint:
 1. Kaltenbach Jenő
 2. Kenyeres István
 3. Tóth Bálint
 4. Rózsa Péter
 5. Polgár András
 6. Krausz Tamás
 7. Erdélyi Ágnes
 8. Péter Vladimir
 9. Galkó Balázs
 10. Kertesi Gábor
 11. Köllő János
 12. Varga Júlia
 13. Bruszt László
 14. Varga Kálmán
 15. Takács Imre
 16. Heisler András
 17. Catherine Feidt
 18. Felcsuti Péter
 19. Darvas Ágnes
 20. Fokasz Nikosz
 21. Hegyesi Gábor
 22. Somlai Péter
 23. Székelyi Mária
 24. Tausz Katalin
 25. Polónyi István
 26. Kuti Éva
 27. Wittinghoff Tamás
 28. Dióssy László
 29. Mosonyi Aliz
 30. Lőcsei Jenő
 31. Koncz E. Katalin
 32. Inotai András
 33. Székely Anna
 34. Péter Szuhay
 35. Karsai László
 36. Hanti Vilmos
 37. Kende János
 38. Krausz Péter
 39. Kovács János Mátyás
 40. Falus András
 41. Bíró András
 
ITT OLVASHATÓ

DARTH BAYER

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2016.08.22.


Csak nem állhatom meg szó nélkül. Éspedig azért nem, mert múlt csütörtök óta boldog és boldogtalan szakértője lett B. Zs. életének és korának. Szerintem kötet fog megjelenni a róla alkotott szubjektív véleményekből – és ez nagy hiba. Ugyanis lehet véleményt objektíven is alkotni.

Mindenki elmondta, mit gondol, aki nem ismeri – most elmondom én, mit gondolok, aki ismertem őt.

Sokat gyászoltam, mikor, mint ember, eltávozott körünkből, méltatlanul viselt, hosszas aljasodás útján. Hát, azt már 1993-ban lehetett tudni, hogy valami nem stimmel. B. Zs.-t 1991-ben ismertem meg, a Kurír szerkesztőségében, ahol én egy kis rovatot vezettem, míg ő a függetlenített főmunkatárs címét viselte. Hej, nagy uraság volt ez akkoriban, nyomtatott országos napilapnál! Úgy tessenek elképzelni, mintha én egy kis hadihajó parancsnoka lettem volna egy nagy birodalomnál, ő pedig Őfelsége Kalóza, akinek mindent szabad. Na jó, mindent nem, csak sokat. Később tudtam meg, a szegénység éveiben, mikor nem akadt nagy különbség volt főszerkesztő-helyettes és volt rovatvezető között, hogy már akkor listázta a kollégákat, és én, bármilyen kicsi fiú voltam, elöl álltam a feketelistáján. Tudom is, mivel szolgáltam rá: valamikor én is a Fidesz alapítása körül mászkáltam, csakhogy én nem Pesten, hanem Tolna megyében. De hát, ahogy az ötvenes években írták: „Megmutatta azt egy emberöltő: a dorogi medencében én vagyok a költő” (Ismeretlen proletárpoéta, 1957).

Ő volt. Minden manírral. Gyakran jegyezte meg, hogy szépíró és nem érti, hogyan alacsonyodhatott közénk. Egy idő után mi sem értettük. Elutazott Indiába, és útirajzokat küldött. Mi általában maximum Mezőkovácsházáig utaztunk, de oda is csak akkor, ha épp sátánista gyilkosság történt. Szegény volt az eklézsia, nem nagyon, de nem mindenkinek jutott India – igaz, azt nem is a lap fizette. No, de volt egy olyan tulajdonsága, modor, manír, piálás és csajozás ide vagy oda, amit mindenki elismert.

Olyan tehetséges volt, mint a Nap. Túlzás nélkül mondom, hogy ha annak tekinti magát, ami, tehát egyszerűen, minden skatulya nélkül író embernek, és nem pártoskodik, ma a magyar kultúra csillagai között ragyogna.

Nem így történt. Nem mesélem el, engem mi haragított meg rá, talán valami olyasmi, hogy mindig szerette a gonosz, lealacsonyító vicceket, gyengébbekkel, kiszolgáltatottakkal, szegényebbekkel, talán velem sem volt kíméletes, nem ez a fontos. Valami miatt kitelt a becsület a cégnél is, elment a laptól, de az ismeretségünk még sokáig élt, főként telefonon.

Ő sokáig a Fidesz sajtófőnöke volt, épp a székház-ügy idején is – hej, azelőtt jó volt e Lendvai utcába járni sajtótájékoztatóra, tokajival kényeztették a sajtómunkást. Akkor történhetett valami, a felső vezetésben. És nem titkolom, az a véleményem, hogy ehhez neki is lehetett köze.

Ugyanis a párt nem pusztán irányvonalat változtatott, de akkor határozta meg a szabadelvű sajtó elleni küzdelmének alaptéziseit. Nyilván el tudom képzelni, hogy Orbán Viktor nem értette, hogyan fordult a pártja ellen egy nap alatt a korábban példátlanul baráti sajtó – tán azért, mert kurva lett a szűzből a székház-ügyben, egy nap alatt – de hogy B. Zs. nem értette volna, azt kizártnak tartom. Hiszen minden ellenszenvem dacára el kell ismernem, hogy a szakma nagy tanára.

Ez már történelmileg így alakult, én 1993-ban átvettem az ajánlott levelet, melyben a Fidesz kizárt soraiból, ez így is van jól. Az ember ne legyen Trockij, ha van a Pártnak Leninje, sőt, Majakovszkija is. Szépek Mexikó mezői. De hallga: mi történt később?

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉLSPORT NEM BOLDOGÍT

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.08.22.


Vizsgálódásunk tárgya: „Vajon a nemzetközi, momentán az olimpiai sportsikernek van-e, várhatóan lesz-e kihatása arra, hogy jobban érezzük magunkat a hazánkban?” Ehhez lépjünk túl azon, hogy ez mennyiben az országok teljesítménye, s mennyiben a sportolóké, s edzőiké! Ne cövekeljünk le annál a kérdésnél sem, hogy a lakosság nagy részének van-e köze a sikerekhez! Ne vitatkozzunk arról sem, hogy ellentmond-e az olimpiai nemzeti rangsor összeállítása a játékokat alapító Pierre de Coubertin szándékainak! (Egyébként azt hiszem, nem.)

Most fókuszáljunk csupán két táblázat adataira annak érdekében, hogy válaszolhassunk a poszt elején feltett kérdésre. Az egyik a függetlenekkel együtt 208 országot képviselő sportolók által a Riói Olimpián szerzett éremtáblázat, a másik az ENSZ által közreadott legutóbbi boldogságindex-sor. Ez utóbbit az egy főre eső GDP-ből, a szociális támogatások mértékéből, az egészséges életkilátásokra vonatkozó adatokból, az egyéni életvitelhez kapcsolódó választási szabadság számszerűsített mutatójából, a nagylelkűség gyakorlását és megtapasztalását kifejező értékekből, a korrupciós kitettség mérőszámaiból képezte a Gallup a több mint 150 országban megkérdezett 2000-3000 személy válaszai alapján:

ITT OLVASHATÓ

ITT ÉS MOST SZÖGEZZÜK LE: STEFKA ISTVÁN ÉPPEN OLYAN VÉRESSZÁJÚ, ÖNMAGÁBÓL ÉS EMBERSÉGÉBŐL KIVETKŐZÖTT, A LEGALANTASABB ÖSZTÖNÖKRE ÉPÍTŐ SZARKEVERŐ, MINT BAYER ZSOLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2016.08.22.


...Ha van gyűlöletkeltés ebben az országban, abban éppen Bayer és Stefka masíroznak az első sorban. Nem lehet és nem szabad elfeledkezni arról, hogy ők az Orbán-kormány gondolatiságát közvetítik az olvasóik felé, az Orbán-kormány gyűlöletének magvait hintik. Teszik ezt minden egyes nap és teszik úgy, hogy közben a másik oldalt – a másik oldalhoz tartozik mindenki, aki nem áll be a kormányt éltetők közé – vádolják mindazzal,
amit ők maguk csinálnak.

Itt és most szögezzük le: Stefka István éppen olyan véresszájú, önmagából és emberségéből kivetkőzött, a legalantasabb ösztönökre építő szarkeverő, mint Bayer Zsolt. Remélem, a következő kitüntetési-hullámból nem marad ki ez a remek újságíró sem. Igazán megérdemelné a Fidesz vállveregetését.

Kaltenbach Jenőnek tökéletesen igaza van abban, amit az atv.hu-nak nyilatkozott:
A durvaság, a rasszizmus és az uszítás elönti az országot, ezért itt az ideje, hogy a magyar értelmiség egyenes gerinccel felálljon, és felemelje a szavát.
Bizony, nagyon itt lenne az ideje ennek, mielőtt a társadalom még nagyobb hányada elhiszi, hogy a Bayer és Stefka félék képviselik az értelmiséget ebben az országban.

ITT OLVASHATÓ

LÉTBIZONYTALANSÁG TÁPLÁLTA BIZALMATLANSÁG - KVÓTANÉPSZAVAZÁS A VAJDASÁGBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kocsis Árpád
2016.08.22.


Október 2-án a magyar állampolgárok népszavazással dönthetnek az ún. kötelező betelepítési kvótáról. A referendumon a vajdasági magyarok is részt vehetnek. A következő kérdésre adhatjuk meg írásban a válaszunkat: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

A magyar kormánykoalíció és a szélsőjobboldali parlamenti ellenzék álláspontja világos, és könnyen kiolvasható azokból az országutak mellett, közintézmények előtt álló hirdetménytáblákból, amelyeken más időkben az őszi divatot, az időszerű termékakciókat vagy a kerti bútorokat reklámozzák különféle üzletláncok – akárcsak a megannyi médiahirdetésből és szórólapból. A kormánykoalíció nézete szerint a népszavazásnak elutasító üzenetnek kell lennie Brüsszel felé egyrészről, s a nemzeti összetartás megerősítésének másrészről. A „balliberális Nyugattal” szemben táplált kitüntető ellenérzés így kerülhet egy lapra azzal a szándékkal, hogy a kormánypárt és a szélsőjobboldali ellenzék népszavazás útján megerősíttesse – a szinte csak jobboldali pártoknak helyet adó, kiüresedett és végleg jelentéktelenné vált Országgyűlés helyett – az önmagába vetett hitét.

Különösebb következménye nemigen lehet a népszavazásnak. Az Európai Bizottság javaslata szerint 120 ezer menekültet osztanának szét arányosan az Európai Unió országaiban, s ezt az Európai Tanács februári csúcstalálkozóján Magyarország is elfogadta számos, a külföldi munkavállalók szociális juttatásainak megkurtítását szorgalmazó intézkedés mellett. A döntés így az Európai Bíróság kezében van. Az eredeti elképzelésekben Görögország és Olaszország mellett Magyarország szerepelt olyan országként, amelyekből menekülteket vesz át a többi tagország. Időközben azonban a kerítés megépítésével és a határvédelem megerősítésével Magyarországon „megoldódott a menekültkérdés”.

Az elmúlt közel egy esztendőben a Magyarországon benyújtott mintegy 23 600 menedékkérelem nyomán 125-en kaptak menekültstátuszt, 184-en nemzetközi oltalmat és 8 fő befogadást. Míg a különböző offshore cégeken keresztül vásárolt letelepedési államkötvény révén az elmúlt három évben 2456-an jutottak letelepedési engedélyhez Magyarországon.

Ezek a Kajmán-szigeteken, Cipruson és Szingapúrban bejegyzett cégek ezáltal 82 milliárd forintos bevételt szereztek. Így az 1294 menekült, akiket az Európai Bizottság javaslata alapján Magyarországon szállásolnának el, Görögország és Olaszország menekülttáboraiból érkezne...

ITT OLVASHATÓ

A BAYERZSOLT-HATÁS

YGEN BLOG
Szerző: Farkas Benedek
2016.08.22.


A bayerzsolt-hatást már régóta le akarom írni, sokszor sok témában jutott eszembe, hogy klaviatúrába öntsem, de végül sosem történt meg, max eldugott kommentek és tweetek formájában. De most egyszerűen nem lehet nem közzétenni:

bayerzsolt-hatásnak hívjuk azt amikor egy írás, beszéd vagy bármilyen megnyilatkozás olyan sűrűségben tartalmaz vitatható, hazug vagy akár gyűlöletkeltő stb. állításokat, hogy az egyszeri befogadóra -bár egy ideig még szorgosan gyűjti a fejében az érveket, hogy mit és hogyan cáfolna, vitatna és tenne helyre- végül olyan töménységben, olyan nagy frekvencián ömlik a hazugság és a gyűlölet, hogy elveszíti a fonalat. Már nem is próbálkozik fejben sem, csak egyre nagyobb lemondással és szomorúsággal olvas illetve hallgat tovább míg nem az írás vagy beszéd a végére ér. Végül a bayerzsolt-hatás alatt álló befogadó lehorgasztott fejjel, ernyedt vállakkal továbbáll, illetve bezárja a böngészőt, összehajtja az újságot, kikapcsolja a rádiót, tv-t stb. majd az esetek többségében hosszasan mered maga elé...

Az államalapításunk ünnepére való rákészülésben, Bayer Zsolt lovagkeresztesítésével, a Magyar Állam nyomott egy full bayerzsoltot az egész országra.
Annyira és olyan sok szinten helytelen Bayer Zsolt kitüntetése, hogy -mintha csak a kitüntetett egyik cikkét olvasnánk- egyszerűen nem lehet rá mit mondani.
Nem tudjuk hol kezdjük, meddig folytassuk és hogyan fejezzük be.

Éppen ezért ez most nem az érvelés ideje. Ez most Bayer Zsolt megbayerzsoltolásának az ideje:

ITT OLVASHATÓ

FANTASZTIKUS VILÁGCSÚCS: EZ A FÉRFI 3 NAP ALATT 8 LOVAGKERESZTET KAPOTT

444.HU
Szerző: anarki
20126.08.22.


Hogy mi a titka?
 1. Kaltenbach Jenő,
 2. Kenyeres István,
 3. Tóth Bálint,
 4. Rózsa Péter,
 5. Polgár András,
 6. Krausz Tamás,
 7. Erdélyi Ágnes
 8. Péter Vladimir.


ITT OLVASHATÓ

ÍGY NÉZ KI DRAGOMÁN GYÖRGY DOLGOZÓSZOBÁJA

KÖNYVESBLOG
Szerző: könyvesblog
2016.08.22.


„Lehetőleg nagy, üres tér legyen, és kell bele egy fehér faldarab, mert azt szoktam nézni munka közben” – vázolja az ideális dolgozószoba kritériumait Dragomán György. Saját budaörsi dolgozószobáját főleg a legkreatívabb időszakban, vagyis reggel és délelőtt használja, de ha nagyon dolgozik valamin, akkor délután és este is sok időt tölt ott. Néha az asztalon álló monitort is a csodafotelje mellé teszi, mert szeret két képernyőn dolgozni, sőt azt tervezi, hogy a tetőről újabb monitorokat lógat majd le. Azt mondja, akkor sci-fibe illő parancsnoki széke lenne.
 
Falnak támasztott képek: Szemben Balázs Imre képe van, azt apámtól örököltem, néha a szemközti falon is szokott lenni. Oldalt meg két Részegh Botond-kép, csináltunk egy közös könyvet (Erőtánc – Bookart, Csíkszereda), annak kapcsán kaptam őket. Egy Hegedűs 2 László-kép is van még itt, egy alumínumcsajkáról, csak az pont nem látszik a fotón.”
 
Gitár és kottaállvány: „Sokat írok zenéről, ezért öt évvel ezelőtt kaptam Annától egy gitárt a szülinapomra. Meg azért is, mert mindig panaszkodtam neki, hogy kamaszkoromban nem lehetett gitárom. A GuitarBots nevű program előfizetője vagyok, annyira jutottam, hogy néha már nagy nehezen el tudok játszani egy fél Johnny Cash-számot. De az élmény megvan. A kottaálványon inkább szöveg szokott lenni, ha a fotelben fordítok.”
 
Súlyzó és fitneszlabda: „Igyekszem mindig mozogni, amikor felállok a székből, mert brutálisan sokat ülök, és ez életveszélyes. Amúgy meg heti háromszor kell rendesen súlyzózni.”
 

ERRŐL TUDOTT? CSAK BE KELL GÉPELNI 4 BETŰT A YOUTUBE-VIDEÓK LINKJÉBE ÉS MÁRIS LETÖLTHETI A ZENÉKET

HVG - TECH ONLINE
Szerző: hvg.hu
2016.08.22.


MP3-as zeneként, MP4-es videóként és GIF-ként is letölthető bármilyen YouTube-videó, ehhez mindössze 4 karaktert kell a linkjükbe írni.

A CONV. egy kiváló YouTube-szolgáltatás, ugyanis villámgyors módon kínál a videókhoz letöltési lehetőségeket. Azonnal 3 félét, hiszen a zenéjüket vagy hanganyagukat, animációjukat és a videót magát is letölthetjük.

Ehhez egyetlen dolgot kell írni a YouTube-videó linkjébe: a “youtube” elé a “conv” szöveget, mindenféle írásjel vagy elválasztás nélkül:

https://convyoutube.com/watch?v=v35YhhzCrYk

ITT OLVASHATÓ

MINDEN EGYFORMÁN POPZENE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Para-Kovács Imre
2016.08.21.


...Amikor egy magyar politikus meg akarja szólítani a fiatalokat, akkor hülyét csinál magából, mert nem ismeri a nyelvüket, nem érdekli, hogy igazából milyenek, az pedig végképp távol áll tőle, hogy megértse, miért ilyenek, nem is érdekli, csak látja, hogy sokan vannak, két év múlva választás, pénz, mint a pelyva, nosza rajta írassunk pophimnuszt 56-ról, mert akkor majd ránk szavaznak. A magyar politikus egy barom.

Orbán Viktor személyesen kérte fel Desmond Childot a zene megírására, nyilván azért, mert vidékről jött, és valamiért azt hiszi, Amerikában jobb popzenét gyártanak, mint itthon, pedig dehogy, szeretett hazánk is rendelkezik nemzetközileg is versenyképes kertitörpe-készítőkkel, elég csak Demjén Ferencre vagy Ákosra gondolni, de nem, nekünk amerikai zeneszerző kell, illetve kell a francnak, nem nekünk, csak a miniszterelnöknek. Nem érti, hogy az angol szövegű amerikai slágerek futhatnak csak be nemzetközi karriert, magyar szöveggel pedig tök mindegy, írhatja a zenét bárki.

Megszületett a magyar szöveg is. Nem akarok pánikot kelteni, de ha ilyen a Nemzeti Együttműködés Rendszerének legjobb szövegírója, akkor milyenek lehetnek a gazdasági szakemberek vagy a nemzeti orvosok?! A vers (nevezzük viccből versnek, úgy nagyobbat szól) még pophimnusz mércével mérve is vállalhatatlanul béna, az adott kulcsszavakra bármelyik találomra kiválasztott hetedikes diák jobb szöveget hoz össze, ha van rá 45 perce. Nem idézek belőle semmit, ha valaki nagyon perverz, megkeresheti a hálón, de inkább ne tegye. Mármint ha jelentenek valamit neki a szavak, 1956 vagy a vers, mint műfaj. Ebben a dalban gombolyaggal játszadozó martinászok üdvözlik Orbán elvtárs-pajtást Gusztus Húsz alkalmából, és akkor még finom voltam, mert az ötvenes évek bértollnokai legalább hallottak prozódiáról és képzavarról.

Tökéletes metafora lett ez az ügy Magyarországról, arról, hogyan viszonyul a kormány az 56-os forradalomhoz, a művészethez és a közpénzekhez, hogyan szolgálja ki a tehetségtelenség a hatalmat, illetve – és ez talán a legfontosabb – arról, hogy propagandából nem lesz remekmű, de még csak értékelhető iparos munka sem.

Orbán Viktor berendelte a fröccsöntött feszületet a Mátyás-templomba -, ami önmagában visszataszító és röhejes -, ráadásul az elkészült alkotáson úgy néz ki Jézus, mint Louis de Funès és az egyik szeme nyolc centivel lejjebb van.

Az 56-os hősök sírján röhögve táncoló senkik.

ITT OLVASHATÓ

A MEGOLDÁS: HA ÉHEN HALNAK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOL BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.08.21.


...A politika pedig mintha szándékosan generálná a szegénység mélyülését. A szociális háló felszámolásával, az oktatás lebutításával, a szegregáció összekacsintó támogatásával, az egészségügy lepusztításával és a piaci munkahelyek támogatása helyett a közmunka bővítésével tudatosan és szándékosan konzerválja az öröklődő szegénységet. A nyomorban élő ember kiszolgáltatott. Nem képes kiállni önmagáért, nem is tudja talán, hogy milyen jogai vannak. Aki volt már életében igazán éhes, aki már fázott, az tudja: olyankor semmi másra nem tud gondolni, mint a tál ételre, a fűtött szobára.

A politikai törekvésekkel szemben egyre erősödik a társadalom segíteni akarása. Nagyon sok segítő szervezet létezik ma is és szinte minden nap újak alakulnak. Gyűjtenek élelmet, ruhát, háztartási eszközöket, játékokat. Megszervezik rengeteg munkával a gyűjtést, a csomagolást, a rászorulókhoz juttatják a felajánlásokat. A társadalom egyik fele tartja életben a társadalom másik felét.

A kérdés az: jót, vagy rosszat teszünk ezzel? A politika-társadalom kötélhúzása vezet-e valahová? Ad-e valós megoldást a szociális katasztrófára? A politika tudatlanságból hasítja le az egyre nagyobb rétegeket, vagy nagyon is tudatos koncepció szerint kényszeríti függő helyzetbe az embereket?

Ha az érintettek nem emelik fel a hangjukat, ha nem kényszerítik változtatásra a mindenkori kormányt, akkor a folyamat nem fog megfordulni. Ameddig a társadalom még jobb helyzetben lévő tagjai képesek a kilátástalanságot legalább a napi minimum élelmiszerrel kompenzálni, addig van-e esély arra, hogy megmozduljanak az érintettek?

Lehet ezen töprengeni, logika is lehet benne. De azt mondani egy éhezőnek: nem adok többé enni, holott tehetném  – nem lehet. Egyszerűen az emberség nem engedi. Így viszont az a politikai cél teljesül, ami ellen a segélyszervezetek és önkéntesek küzdenek. Önmagában a segélyezés nem vezet sehonnan sehová. Segélyezés nélkül viszont emberek halnának éhen. Amikor enni adunk egy éhezőnek, megmentettük egy napra. Holnap is éhezni fog, holnap is meg kell menteni. Ma egy kenyér kell, holnap kettő fog kelleni, mert többen lesznek.

Ez az az írásom, aminek a végét nem tudom egy ötlettel, egy gondolattal sem lezárni. Fogalmam sincs, mi lehet a megoldás. Persze azt tudom, ha én politikus lennék, mit tennék. De nem vagyok az, csak egy civil és ebben a minőségemben nem tudom, mit kellene tenni.

Te tudod?

ITT OLVASHATÓ

BAZINGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.22.


Ahogyan az ember korosodik a pincében, azzal az egyetlen mozdulattal válik bölcs gyermekké egyúttal is. Itt van mindjárt nekünk ez a Sheldon Cooper, aki rémisztő egy alak, nem laknánk vele egy légtérben. Viszont József Attiláról is ugyanez elmondható volna, tehát Sheldon miatt ordítani nem ér. Egy barom ő, és tán épp emiatt ömlik belőle a bölcsesség számolatlanul.
 
Látszólag egy sorozatról beszélek, amely „Agymenők” címen fut, mert ezt is el lehetett baszni, ugyanis „The Big Bang Theory” néven anyakönyvezték, amely inkább mutatja, miről is szól ez az egész, azaz, magáról a világról, ha jól odafigyelsz. Nos, e sorozat főhőse az elébb emlegetett Sheldon, aki zseni, következésképp idióta, és nem nagyon érti azt a világot, amelyet amúgy fizikusként kutat. Szar ügy.
 
Ő az, aki, amikor poénnak szán valamely mondatot, hozzá kell fűznie a bazinga szót, hogy a többi pórok érthessék, most nevetni kéne, és mégsem, sohasem tudnak. Azért meséltem most itt el az egész életemet, mert valahogyan bazinga állapotúnak érzem a redves szülőhazámat, amelyben az uralkodó réteg rohadtul boldog, és erről akar engemet meggyőzni, hogy én is az vagyok. Bazinga, mondja, és nem vonódik mosolyra a szájam.
 
Tegnap például végzetes hibát követtem el, amikor kies szülővárosom helyi televízióját néztem, mert oda szögezett az elképedés. Polgármesterünk, aki egyébként az újraélesztéshez remekül ért, már az egész kócerájt meglélegeztette, olimpia-ügyben is kifejtette álláspontját, és reményének adott hangot, mondván: az érmek száma majd sokszorozódik. Így tudta le a kötelezőt, és mesélt nekünk még nagyon sok érdekest.
 
Ezt minden vasárnap megteszi egyébként, a helyi érdekeltségű televízió erre van fideszileg kitalálva, mise van benne, polgármester, valamint Hende Csaba. Kifulladásig. Ő szarta itt a spanyolviaszkot minálunk, utak, stadionok, munkahelyek teremtője ő, ez folyik belőle ellenőrizhetetlenül. Viszont sohasem mondja nékünk a varázsigét, miszerint bazinga. És nem is röhögünk. Csak mindig elszomorodok, hogy én ennek a kócerájnak voltam a főszerkesztője hosszú évekig. Le kéne tagadnom...

ITT OLVASHATÓ

ISTEN HOZTA A MENEKÜLTEKET!

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.08.21.


Egy igaz történettel kezdem, amit ma hallottam. Egy görögkatolikus pap befogadott 1500 szíriai menekültet. Amikor megtette, még nem tudott semmit, mit kezd velük, de végül mindenre lett megoldás. A hitközség elkezdett foglalkozni a gyerekekkel. Tanították őket mindenfélére.

Amikor elkezdtek foglalkozni velük, megkértek minden gyereket, hogy rajzolja le, mit szeretne, ha nagy lesz. Minden gyerek puskával rajzolta le magát, és az volt a terve, hogy visszamegy Szíriába, s bosszút áll azokon, akik miatt el kellett hagyniuk az otthonaikat.

A gyerekekkel való féléves foglalkozás után, az elfogadottság légkörében, újra feltették a kérdést, mit szeretnének tenni, ha felnőnek. Egyetlen gyerek sem rajzolta magát puskával, senki nem akart bosszút állni, minden gyerek vonzó civil foglalkozásról álmodozott, orvos, mérnök, autószerelő, színész, énekes, futballista akart lenni. 

Miért mesélem el ezt a történetet?

Azért, amit talán mondani sem kell. A menekültválság nemcsak teher, nem csupán gond, hanem óriási lehetőség is. Nemcsak a menekülteknek, hanem az európaiaknak is, akik befogadhatják őket.
A terroristáknak sokkal könnyebb a helyzetük, ha egy tömbben élő, kulturális hatásoktól elzárt tömeggel van dolguk. A világra is sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az így felnőtt gyerekek. Az európai kultúrát, sokszínűséget, szabadságot nem tudták volna elvinni hozzájuk. Most pedig helybe jönnek.

Csak az európaiakon múlik, mi lesz ezekből az emberekből, különösen a gyerekekből. A nyugat-európai városokban kialakult bevándorló gettók annak bizonyítékai, hogy ezek az országok nem jól bántak ezekkel az emberekkel, ezzel a lehetőséggel. Ha nem adnak egyenlő esélyeket, ha megkülönböztetik őket, a szélsőségesek karjaiba lökik őket.

Az európaiak most megmutathatnák "keresztény kultúrájuk" magasabbrendűségét, amit annyira féltenek. Már az is furcsa, hogy ha az annyira nagyszerű, akkor miért nem az változtatja meg a jövevényt, miért félnek e kultúra képviselői attól, hogy alulmaradnak? 

Azt a kultúrát, amely gyűlöletplakátokkal fogadja a rászorulókat, nem védeni kell, hanem felszámolni. A "kereszténynek" mondott kultúra akkor keresztény, ha befogadó, ha akkor is kedves, önfeláldozó, ha nem tudja, mi lesz a hála. De ha hisz saját hitében, európai humanizmusában, akkor tudnia kell, hogy jóval lehet legyőzni a gonoszt, a szelídség megtöri a csontokat.

Soha ilyen lehetőséget nem kapott a nyugati világ, hogy megmutassa magát, bizonyítsa kultúrája fejlettségét, hite igazságát, hogy meggyőzze azokat, akik eddig ezt csak hamis interpretációkból ismerték. Példát mutathat, a hitét kifejezheti a jó cselekedeteiben, ami meggyőzi az ellenszegülőket is.

Óriási lehetőség és ajándék, hogy ennyi embert kap helyben, akiket meggyőzhet a jó szívével, a segítségnyújtásával, a befogadásával, a legkisebb megkülönböztetés nélkül. Ha feladja az önzését, és szeretettel fordul azok felé, akik az életüket mentve hagyták el a hazájukat. Mikor és hol tudná ennél jobban megmutatni mindazt, amit értéknek tart?

ITT OLVASHATÓ

CSAK EMBER SZERETNÉK MARADNI - ANYA GYEREKÉVEL HÁROM HETE AZ UTCÁN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.08.21.


A buszmegállóban toporgok, és várom az interjúalanyt. Amikor elindul felém egy nő, azt gondolom, csak tüzet akar kérni, vagy megkérdezi, mennyi az idő. Mert az ki van zárva, hogy vele beszéltem meg találkozót.
 
Én ugyanis egy olyan asszonyra várok, aki három hete az utcán él, fiával és élettársával. A nőről, aki rámköszön, nehéz elhinni, hogy az utcán él.
 
Buda egyik külkerületében vagyunk, annak is már majdnem a szélén. Panelek és lakóházak metszéspontjában találkozunk. Faragóné, vagyis Emőke odaint a kerítés szélén üldögélő férfinak. Az két bőröndöt vesz a kezébe, a harmadik csomagot egy tizenéves fiú kapja fel. Indulunk, oda, ahol épp laknak.
 
Elhaladunk a helyi piac mellett, játszóterek mellett sétálunk, süt a nap, felszabadultan sétálgatnak az emberek. Augusztus 20. munkaszüneti nap, nem csoda, hogy még a külkerület is élettel telik meg. Mi viszont azért ekkor találkozunk, mert máskor nem lenne alkalmas.
 
„12 órás műszakban dolgozom, majd minden nap” – kezd bele Emőke. Takarítónőként talált állást magának, de nem szívesen mondaná el, hogy hol dolgozik. Amikor megérkezünk oda, ahol az éjszakáikat töltik, egyből megértem, miért.
 
Egy lakótelepi játszótéren kötünk ki, egy elhagyatott homokozó, egy beton pingpongasztal társaságában. Néhány pad, körülötte némi szemét. „Nehogy azt hidd, hogy ezt mi dobáltuk szét, mi vigyázunk a környezetünkre. És itt élünk, már három hete” – mutat körbe a játszótéren.
 
Itt? Itt. A játszótér szélén van egy csap, a másik végében egy köztéri lámpa, a piac oldalában nyilvános illemhely. Összkomfort a nyomor közepén...
 

BENNE VAN A PANAMA-IRATOKBAN, MÉGSEM VIZSGÁLJA SENKI

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.08.21.


Ezekről ne maradj le!

Itt a tanulmány amivel a Századvég 1,8 milliárdos melót nyert az MNB-től (Átlátszó)

Az NNI szerint nem is adták áron alul a belvárosi ingatlanokat (NOL, Index)
 
Nem tudni vizsgálják-e az offshore hátterű tanúsítócéget (NOL)

Ha van 3 perced:
Itt a tanulmány, amivel a Századvég 1,8 milliárdos melót nyert az MNB-től
Tavaly év elején írt ki pályázatot a Nemzeti Bank kutatásra, tanácsadásra és kommunikációra. A Századvég több mint kétszer akkora összegért vállalta a munkát, mint a vesztes Kopint-Tárki. A nyertes tanulmányért hosszan ment a pereskedés, most nyilvánossá vált az alig hét érdemi oldalt tartalmazó mű. Szerencsére a jegybankot nem zavarja a  magyarázkodásban, hogy a tanulmány nem is igazán felelt meg a kiírásnak.
(Átlátszó)

Az NNI szerint nem is adták áron alul a belvárosi ingatlanokat
Az V. kerületi önkormányzat gyanús ingatlaneladásai miatt először Juhász Péter, majd még tucatnyian tettek feljelentést, de ezek a rendőrségről mind-mind lepattantak. A botrány növekedésével a Nemzeti Nyomozó Iroda végül eljárást indított hűtlen kezelés gyanújával. Most bizonyítékok hiányában megszűnik a 2,5 millió forintot felemésztő nyomozás. Mivel a feljelentők nem sértettek, csak maga a Fővárosi Főügyészség vihetné tovább az ügyet.
(NOL, Index)

Nem tudni, vizsgálják-e az offshore hátterű tanúsítócéget
Az elmúlt években jelentősen növekedtek a Hunguard bevételei, amihez nem kis részben hozzájárultak egyes új jogszabályok is. Ezek különböző ágazatokat köteleznek arra, hogy jelentős összegeket költsenek tanúsításra. A cég mögött álló offshore-szerű tulajdonosi háló végén a Kinanis csoport áll, aminek egyik vezetője szerepel a Panama-iratokban. Így a cég beleillik azon, most már ezernél is több vállalkozást érintő nyomozásba, amit az ORFK folytat a Panama-iratok magyar szálainak felderítésére. Mégsem válaszoltak arra, vizsgálják-e a Hunguardot.
(NOL)

A hanyag kezelés állhat a megbírságolt MNB-alapítványokra
Miután az Alkotmánybíróság kimondta, hogy a közpénz nem veszíti el közvagyon jellegét az MNB-alapítványok vizsgálatot kértek maguk ellen a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A vizsgált 112 eset több, mint felében állapították meg, hogy közbeszerzést kellett volna kiírniuk. Az eredmény 84 millió forintos bírság. Ezzel önmagában is vagyoni hátrányt okoztak. A hűtlen kezelés valószínűleg nem, de a hanyag kezelés fennállhat.
(Átlátszó)

Tudta? Több mint 10 ezerszer jelent meg a kormány nemkampánya
Hivatalosan bő egy hete indult a népszavazási kampány, de a kormány tájékoztató kampánya május közepe óta fut. Ez listaáron 3,5 milliárd forintba kerülne, persze a Miniszterelnökség valószínűleg jelentős kedvezményt kap. Közben az MSZP alelnöke újra a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordult a kampánnyal kapcsolatos kifogásával, de két ellenszavazattal elutasították.
(Kreatív, Index)

Ha van még két perced:
Az offshore-többségű Opimus veheti át a Mediaworksöt, aminek portófliójában a Népszabadság is szerepel. A cégcsoporthoz nemrég került közel Mészáros Lőrinc néhány embere. (Átlátszó)

Polték kezdeményezték Mengyi mentelmi jogának felfüggesztését. A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja, hogyan értesülhettek a gyanúsítottak arról, hogy lehallgatják őket. (RTL Klub)

Schmidt Mária alapítványa 2 milliárdot osztott ki az ‘56-os emlékévre, ebből 1,4 milliárdot kommunikációra. A nagy nyertesek között a Magyar Reklámszövetség elnökének érdekeltsége. (Átlátszó)

Két éve magáncégek is részt vehetnek az állami múzeumok ásatásain. A Salesbury 5 milliárd forintnyi megbízást nyert az elmúlt 3 hónapban. A cégben ott van L. Simon egykori csoporttársa. (Átlátszó)

Az év elején derült ki, hogy szabálytalanul költötték el a „Híd a munka világába” programra kapott uniós támogatást. Farkas Flóriánt jövő héten hallgatja meg az Európai Csalás Elleni Hivatal. (Hír TV)

Gyömrő korábbi polgármesterét jogerősen elítélték, mivel cégének rendszerébe fiktív számlák kerültek. Most nyugodt szívvel indul újra az időközi választásokon. (ATV)

Az MTI korábbi vezére, Belénessy Csaba cége az elmúlt években kapott már tízmilliós állami megrendeléseket. Most 700 millióért működtetheti a dunaújvárosi médiaközpontot. (HVG)

A Kecskeméti Televízió igazgatójának cége készíthet 17,4 millióból gyerekeknek szóló tájékoztató kisfilmeket az FKF megbízásából. A közbeszerzés tárgyalásos volt. (Átlátszó)

Az ukrán korrupcióellenes testület közzétette milyen kifézetéseket kapott Trump kampányfőnöke Viktor Janukovics pártjától. Igaz, ez még nem bizonyítja, hogy át is vette a pénzt.(24)

Májusban Nobel-díjasok látogattak Észak-Koreába. Az őket kísérő BBC-s újságíró azonban nem csak az útról akart tudósítani, megpróbálta bemutatni az ország valódi arcát. Megúszta kiutasítással. (Átlátszó Videó)

ITT OLVASHATÓ