2022. október 20., csütörtök

ELPUZSÉROSODÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.10.20.


A rendszerváltás táján falfirkaként lehetett találkozni a jópofa felszólítással: Szavazz a liberálisokra, vagy megmérgezzük a macskádat!
A naiv optimizmus évei voltak, azt hittük vicc, soha nem képzeltem volna, hogy egy majdani gondolkodásmód esszenciája ez a bölcsesség.
Eltelt harmincegynehány év, és ma körülbelül ezen a szinten tartunk.
Az ország végletesen és lehet, hogy végzetesen megosztott, az emberek többsége kész idegroncs, a politika a vallási téboly határára manipulálta azokat, akiket leginkább szolgálnia kellene, a hangnem pedig... - jobb nem beszélni róla.
Belebotlottam Tóta W. Árpád két írásába, és elképedtem: valahogy nálam kimaradt a neves szerző egyedfejlődésének az a fázisa, melyben a gondolkodó ember átcsapott bunkó idiótába.
Az egyik írásában Schiffert ekézi minősíthetetlen stílusban, a másikban eszmét futtat a legprimitívebb ruszofób populizmus eszköztárát felvonultatva Oroszország és Putyin ellen.
Katonai szakértősködik, egymagában elintézi az orosz hadsereget, trágárkodik egy sort, majd Putyin életét adná a saját elvei diadalrajuttatásáért.
Hogy a világ dolgait a béka segge alatti szinten sem érti, az az ő baja, szar lehet így újságíróskodni, de hát ez nem az ő hibája, hanem az őt foglalkoztató lap bánata lehetne, ha nem ez lenne ma a mainstream elit viselkedési követelménye...


SZINETÁR MIKLÓS: A PROPAGANDA GOEBBELSI, A MORÁL HIÁNYCIKK, ANYANYELVI SZINTEN MEGY A HAZUDOZÁS

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2022.10.20.


"Miről is beszélhetnék? Hát arról, hogy a politika meg a közélet ma elég rémes. Vagy arról, hogy a propaganda, miközben infantilis, néha már goebbelsi magasságokban szárnyal. Hogy a morál hiánycikk, anyanyelvi szinten megy a hazudozás, és a gazdasági helyzet rémisztő"


– foglalta össze a honi közállapotokat a kilencven éves Szinetár Miklós a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémián elhangzott székfoglaló beszédében, amelyből az Index közölt szemelvényeket. A színházi szakember beszédében felelevenítette a háborús gyerekkor emlékeit, és azt, hogy a túlélt bombázások után úgy érezte, minden ajándék, és életének további ajándékaival, szerencsés fordulataival igyekezett élni, de nem visszaélni. Mint felidézi, a születése óta eltelt évtizedekben volt már

kommunista, kispolgár, rendszer ellensége, rendszer barátja, modern és konzervatív

is, de egészében véve nagyon jó élete volt, még ha az valamelyest rosszul is esik neki, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem, ahol ötvenegy évig tanított megszakítás nélkül, még csak fel sem köszöntötte a kilencvenedik születésnapján (Szinetár Miklós idén februárban volt kilencven éves.) A székfoglaló beszédben Szinetár arra is alkalmat talált, hogy tizenkét tanácsot adjon az életre unokáinak. Ezek között szól a testi-lelki egészség fontosságáról, az élet apró örömeinek szerepéről, az egyensúly szükségességéről a konfliktuskezelésben és az anyagi javakban, és elmondja azt is, mennyire nélkülözhetetlen, hogy az embernek minél több szabadideje legyen...


NINCS SOK ÉRTELME MEGTARTANI A FORINTOT - A GAZDASÁGPOLITIKA EZT NAGYON ELSZÚRTA

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.10.20.


Az elhibázott gazdaságpolitika miatt ekkora az infláció Magyarországon és ennyire gyenge a hazai deviza. A forintnak nem sok értelme van, ha így kezelik a döntéshozók – hangzott el a Portfolió tegnap konferenciáján. A szakértők félelme az, hogy a recesszió után marad a magas infláció Magyarországon, miközben a gazdasági növekedés alacsony lesz.


Miközben a kormány és a jegybank folyamatos sikerpropagandát tol a saját szerepéről, soha nem merül fel még csak egy kis halvány önvizsgálat sem a részükről, és természetesen mindig csak valami vagy valaki más hibájának tüntetik fel a kellemetlen gazdasági eseményeket, a gazdasági élet szereplői már jóval kritikusabbak. Ez derült ki a Portfolió tegnapi, Budapest Economic Forum konferenciáján.

Eljött a baj

Már itt van a recesszió Magyarországon, és még megyünk bele. A kérdés az, hogy mennyire lesz mély, és mi jön utána – mondta Zsiday Viktor, a Citadella alap portfoliókezelője a tegnapi konferencián. A szakértő szerint a gazdaságpolitika nagyon sok hibát követett el, ezért beleragadhatunk egy magas inflációs környezetbe, miközben a növekedés lassul.

A gazdaságot két, háborúnak nevezhető külső sokkhatás sújtotta (az egyik a Covid-járvány, a másik egy valós háború Ukrajnában). Erre tett rá nagy lapáttal az elhibázott gazdaságpolitika. Nem volt jó ötlet, hogy a jegybank gyakorlatilag megállás nélkül pénzt pumpált a gazdaságba, és az sem, hogy az elmúlt másfél évben elengedték a forint árfolyamát. Zsiday annak a veszélyét látja, hogy emiatt már beindult egyfajta euróizáció. A cégek elkezdtek euróban árazni.
Ha nem engedték volna el az árfolyamot, az infláció nem huszonvalahány százalékon tetőzne, hanem 18 százalékon, és nem 18 százalékos alapkamat lenne, hanem 12 százalék. És az a baj, hogy ha megint tovább engedjük, akkor majd 25 százalékos kamatot kell tartani. Zsiday szerint ár-bér spirálba ragadunk bele.

Bod Péter Ákos közgazdász, volt jegybankelnök szerint azonban a bér inkább követő most Magyarországon, nem az infláció hajtóereje. Ő az árfolyam és az infláció csapdájától jobban tart...BESZÉLJÜNK VILÁGOSAN!

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.10.14.


Orbán Viktort és legfontosabb embereit azért nem érdemes korábbi nyilatkozataikkal szembesíteni, mert gyakorlatilag nincs már olyan, amelyiknek ne mondtak volna ellent. A párt liberálisból konzervatív lett, internacionalistából nemzeti. A múlt héten megjelent egy fotó a szárnyát bontogató Kövérről, nyakában transzparenssel: „A rendőrállamban egy rendőr fizetése magasabb, mint egy tanáré, a jogállamban fordítva.” Ez igaz. Mostanában már épp közelített volna egymáshoz a kettő, amikor a tüntetések hírére a kormány gyorsan megemelte 30-40 százalékkal a rendőrök fizetését, helyreállítva mindent: a rendőrök fizetése nőtt, a tanároké nem. De a legjobb, amit talán a Partizánmédia elevenített föl, amikor az orosz hadsereg Grúzia területén hajtott végre akciókat. Akkor, 2008-ban a kormányzásra már erősen készülődő Fidesz-pártelnök egy szárszói rendezvényen ezt mondta Oroszországról: „Beszéljünk világosan, ami katonai agresszió, az katonai agresszió. – Majd így folytatta: – A ma bennünket körülvevő konfliktus lényegi ténye pedig úgy hangzik, hogy Oroszország egy másik független állam, Grúzia területén katonai akciókat hajt végre. Ez az a tény, amiről nekünk véleményt kell kialakítani, minden más csak mellébeszélés, önfelmentés és a szocializmusból itt maradt erkölcsi relativizmus maradványa. Azt javaslom, beszéljünk világosan: ami katonai agresszió, az katonai agresszió” – fogalmazott Orbán, az orosz nagykövetség előtti tüntetők között pedig Szijjártó, Deutsch és további szájhősök, akik akkor még nem gondolták, hogy nem kell tizenöt év, és az agresszor oldalán találják magukat. Sőt, heves kirohanásokat intéznek azok ellen, akik szolidárisak az ukránokkal. De ha még ez sem lenne elég, az akkor gyújtó hangú oroszellenes beszédet tartó Szijjártó és Lavrov orosz külügyminiszter New Yorkban találkoztak, hogy kétoldalú megbeszélést folytassanak. Erre már bőven az orosz–ukrán háború kitörése után került sor, szeptemberben, mégpedig úgy, hogy az Európai Unió kifejezetten kérte a tagállamokat, ne tartsanak kétoldalú megbeszéléseket az orosz féllel. A magyar külügyminiszter nyilatkozott is erről: „Persze leírta mindenki, hogy micsoda egy szar alak vagyok, hogy a Lavrovval találkoztam New Yorkban” – mondta a műsorban Szijjártó. Majd hozzátette: „De az a kérdésem, hogy ha én ott nem találkozom vele, akkor ki tudja garantálni, hogy a késleltetett fizetést meg tudjuk oldani a Gazprommal?” Ez indokolt kérdés, de volt tíz év, hogy ilyennel ne szembesüljön az ország, a függőség talán lazítható lett volna, különösen, hogy 2010-ben ennek ígéretével nyert a Fidesz választást...FELLENDÍTHETI-E A GAZDASÁGOT A FELTÉTEL NÉLKÜLI ALAPJÖVEDELEM?

G7.HU
Szerző: KŐMŰVES ZSÓFIA
2022.10.20.


Kőműves Zsófia a Cambridge Econometrics budapesti irodájának elemzője. Az Ekonomi a G7 véleményrovata


A feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése évről évre visszatérő téma a közpolitikai gondolkodásban. A kérdés ismét aktuálissá válik a jelenlegi gazdasági helyzetben, amely egyre szélesebb társadalmi rétegeket sodor létbizonytalanságba, miközben a technikai fejlődésnek és automatizálásnak köszönhetően hosszú távon egyre kevesebb munkaerőre lesz szükség.

Mit is értünk feltétel nélküli alapjövedelem (FNA) alatt? Egyéni alapon nyújtott, rendszeres pénzbeni juttatást, amelynek összege elegendő az alapszükségletek fedezésére. Mértéke mindenki számára azonos, a jövedelem szabad felhasználású, és kifizetése nem függ rászorultságtól. Tehát az FNA nem garantált minimumjövedelem, mely a legszegényebbek bevételeit pótolná bizonyos minimumösszeg eléréséig (mint a zuglói szociális modell), és nem is egyszeri, például tanulást és életkezdést segítő juttatás (akár a finn alapszámla javaslat), hanem minden állampolgár számára járó, alapvető szükségleteket fedező folyamatos jövedelem.

A koncepció heves vitákat vált ki politikusok és közgazdászok között egyaránt. Az MIT professzora, Daron Acemoglu például egyértelműen rossz ötletnek tartja a bevezetését, míg a hasonlóan nagy nevű Thomas Piketty, Angus Deaton és Abhijt Banerjee bizonyos verzióit támogatják. A feltétel nélküli alapjövedelem értékelését megnehezíti, hogy egyre több, de még mindig kevés kísérlet és nagymintás elemzés készül az alapjövedelem várható hatásairól. Miért ennyire megosztó a koncepció?
...

SÖTÉTSÉG REGGEL, DÉLBEN, ESTE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.22.


Komlón is spórolni kell, mert Brüsszel, és a bombás plakát Európa szégyenére. Nos tehát, mivel a Fidesz elcseszte nem kicsit, hanem nagyon, a bányászváros (valaha) vezetése azon tűnődik épp, hogy ha az sem elég, hogy mindent bezárnak, ami amúgy az emberi (nem australopithecus) létezés kelléke, és még ez is halottnak a csók, mert semmire sincsen már pénz, akkor tehát lekapcsolják a közvilágítást. Gondoljuk meg, milyen szép is lesz, midőn a sötétben reszket a komplett Komló, mert se fűtés, se világítás, egyáltalán semmi se, ami maga a kőkorszak. Bár ott a barlangokban lehetett tüzet rakni, és mamuthús is volt elég. Most meg ársapkás csirkefarhát van, ha egyáltalán. Elképesztő, hová jutott ez az ország.

De nem is ez, hanem a közvilágítás lekapcsolásának továbbvitele gondolatilag, szinte már egy komplett filozófiai rendszerré rakva össze, amikor egyik dolog fakad a másikból, szüli egymást a sok idea, és így ennek a végén összegezve mind az örömöket, amelyeket kies hazánk Orbán huzamos kormányzásából fakadólag nyújtani képes, arra jut a jó komlói polgármester, hogyha lekapcsolja a közvilágítást, akkor viszont kijárási tilalmat is el kell rendelnie. És nem viccelt a bürgermeister, hanem fontosságának és komolyságának tudatában jegyezte meg azzal a toldással, hogy a kijárási tilalom milyen jól működött a járvány idején. Ezek szerint a komlóiak szokva vannak hozzá, már szinte igénylik is.

Vagy pediglen nem, vagy csupán erővel kényszerítik rájuk az otthon levést, amikor a nagyvilág meg telis tele van korlátlan örömökkel, de nem írunk most ebből tavaszi szonátát. Siratóéneket írunk, amiből kikacsintunk groteszk mosolyokkal, mert még az is a tervek között szerepel Komlón, hogyha nem tiltják meg a népeknek a sötétben való utcai flangálást, akkor rendőrök meg polgárőrök vigyázzák lépteiket. Sőt, tesszük hozzá szatírává alakítva ezt az egész siralomvölgyet, akkor még a sötétben bujkáló, rémhírterjesztő ellenforradalmárok is reszkethetnek egészen. Nyugtasson meg minket azonban az a tudat – és a pártban való hit -, hogy Orbán viszont ma elutazott Brüsszelbe kijavítani mindezeket a hibákat.

Az ég csupán azért nem szakad le, mert nyúlós takonyból van immár, s alatta mindenféle ordas eszmék tenyésznek, amelyek olykor pofán vágják az embert – még nem australopithecus, de majd lesz Isten segedelmével megintújra – barna ingben és ordítós jelszavakkal. Jászberényben is van élet. Nagyjából olyasforma, mint Komlón, azzal a különbséggel, hogy ide még német vendégek is járnak. Hogy miért, az nagy talány, mert jelenlegi állagában a németet a magyar, a mimagyar nem nagyon szereti, azokat a németeket körüllengi a liberalizmus ocsmány szele, azok minket mostanában kioktatnak, rájuk nézni sem szeretünk. Mégis, valami különös okból németek érkeztek a mimagyari városba, és ott is lett sztori...

A HALLGATÓKAT AZZAL CSÁBÍTJUK, HOGY ITT VILÁGSZÍNVONALÚ KUTATÁSOK ZAJLANAK, MIKÖZBEN HETEK ÓTA NINCS MELEG VÍZ A LABORBAN

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.10.20.


A múlt héten megírtuk, hogyan érintik a hazai kutatóintézeteket az egyre dráguló energiaárak: a kávéfőzőt még talán, a részecskegyorsítókat már nemigen tudják majd bekapcsolni. Az ELKH Wigner Fizikai Kutatóközpontjának főigazgatója lapunknak elmondta, hogy a részecskegyorsítójuk működését úgy ütemezték át, hogy október végétől márciusig egyáltalán ne kelljen használni, és a hétből három épületbe költöztetik át az irodákat, hogy a maradék négy épületben elég legyen a laboratóriumokat a kísérletek által megkívánt állandó hőmérsékleten tartani. A Debreceni Atommagkutató Intézetben ugyancsak igyekeznek az év végéig maximumra pörgetni a részecskegyorsító kihasználtságát, mert fogalmuk sincs, hogy januártól tudják-e fedezni a működtetését.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat az eredetileg a tudományos munkára szánt forrásokból tervezi finanszírozni az egekbe szökő rezsi árának legalább egy részét, a legnagyobb költséget kitermelő Természettudományi Kutatóközpontban a folyosói pletykák szerint komolyan korlátozhatják a nagy fogyasztású berendezések használatát, és akadnak olyan kutatóintézetek is – a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mellett a Nyelvtudományi és a Humán Tudományi Kutatóközpontok –, amelyek kénytelenek hetekre lehúzni a rolót.

Bár hasonló értesülések az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karáról (ELTE TTK) is kiszivárogtak, kérdéseinkre sem a kar dékánja, sem az egyetem kancellárja nem árult el részleteket arról, hogyan készül az egyetem a téli hónapokra. Cikkünk megjelenése után azonban az ELTE TTK egyik kutatója megkereste lapunkat, és dokumentumokkal igazolta, hogy a karon komoly válságra készülnek. A neve elhallgatását kérő tudós így jellemezte a rohamosan romló hangulatban zajló kari mindennapokat:

„Igazi Patyomkin-falut építgetünk: nagyban folyik a szervezkedés a Kutatók Éjszakájára, igyekszünk minél több hallgatót azzal a szlogennel a karunkra csábítani, hogy itt világszínvonalú kutatások zajlanak, miközben az épületben hetek óta sehol nincs meleg víz. Ők persze ezt nem fogják látni, mert még ha be is mennek a mosdóba, nem tudják majd, hogy a laboratóriumi csapokból is csak hideg víz folyik, és hamarosan a 10 Celsius-fokos épületekben kell majd dolgoznunk.”

Grigorij Patyomkin orosz hadvezér és diplomata azzal szerzett magának kétes hírnevet a 18. században, hogy Nagy Katalin cárnő ágyasaként színházi díszletekből komplett falvakat „épített újjá”, és statisztákkal játszatta el a nép szerepét, hogy az oda látogató uralkodó elégedett lehessen alattvalói jóléte láttán. Azt, hogy valami hasonló zajlik az ELTE TTK lágymányosi kampuszán is, forrásunk azzal szemléltette, hogy a kari dékáni hivatal néhány nappal azelőtt plakátolta tele a kampusz északi és déli tömbjét lelkesítő üzenetekkel, mielőtt figyelmeztetés nélkül egyik napról a másikra elzárták a meleg vizet...

ÖSSZEKEVEREDNEK...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.20.


Fel nem foghatom, miért ez a tömeges hisztéria azért, mert a jászberényi városházán a német vendégeket véletlenül a náci himnusszal fogadták. Elvégre minden rendes magyar település városházának leggyakrabban használt hanganyaga precízen ott sorakozik egymás mellett a kézmagasságban lévő polcon: katonás rendben, hiánytalanul ott van a Horst-Wessel-Lied, mellette a Horthy Miklós katonája vagyok, aztán az Erika, mellette szép magyar verziója, a Rózsika, azt követi a Deutschland, Deutschland, über alles, e mellé leggyakrabban a Győzni, győzni, győzni kell nekünk című dal kerül, de előfordult már, hogy a Valahol Oroszországban hanganyagát rakták mellé. A gyakori használatba vétel miatt olykor összekeverednek a lemezek, múltkor is keresgélni kellett a Giovinezzát, mert aki utoljára használta, az trehány módon nem rakta vissza a helyére, így aztán várhattak egy darabig az olasz testvérvárosból érkezett vendégek. Arról nem is beszélve, hogy a Vasgárda dalait rendre összekeverik a Hlinka-gárda indulóival, szóval akad gond elég, közben meg kevés az ember, lássuk be, a fizetés is röhejesen alacsony, alig háromszorosa egy 30 éve pályán lévő pedagógusénak, pedig itt igazán nagy a felelősség, és még nyári szünet sincs, mint a lébecoló tanároknak, szóval rendszerben kell látni mindent, holisztikus módon, így hát miért ne fordulhatna elő, hogy valaki egyszer-egyszer véletlenül mellényúl?

Inkább dicsérjük meg annak a szorgos kéznek a gazdáját, aki Orbán Viktor jövő hónapban esedékes látogatására nagy gonddal már most odakészítette a Köszönjük néked Rákosi elvtárs című dalt és a Szulikót.

MAGYARORSZÁG MEGVALÓSÍTJA AZ INVERZ JÓLÉTI ÁLLAM KONCEPCIÓJÁT, AKKOR VON EL A LEGTÖBBET, AMIKOR A LEGNAGYOBB SZÜKSÉG LENNE A SEGÍTSÉGRE

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.10.20.


A kormány törvényben akarja rögzíteni, hogy a legnagyobb bajban magukra hagyja a családokat. Az öregségi nyugdíjminimum helyett jön a „szociális vetítési alap”.


Mindenki gondoskodjon magáról, ahogy tud, a szociális területen a legminimálisabbra csökkenjen az állam felelőssége – ez a szociális igazgatásról szóló törvény tervezett módosításának üzenete a szociális szféra lapunknak nyilatkozó szakemberei szerint.

A Pintér Sándor belügyminiszter neve alatt kedden éjfél előtt benyújtott salátatörvény a „Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról” címet viseli, de éppen az derül ki belőle, hogy a kormány semmibe veszi a bajban lévő emberek biztonságát. A javaslat azt akarja rögzíteni, hogy az egyén szociális biztonságáért elsősorban önmaga felelős, ha ezt nem tudja megteremteni, a közelebbről nem megnevezett hozzátartozó köteles neki segíteni, s ha együtt sem boldogulnak, a település önkormányzatának van gondoskodási kötelezettsége. Az is szerepel a felsorolásban, hogy az állami támogatásban részesülő karitatív szervezetek kötelesek felkutatni, hogy kik szorulnának szociális támaszra és „erejükhöz mérten” feladatuk ezeknek az embereknek a segítése. S legvégül, ha minden egyéb lehetőség elérhetetlen, marad az állami segítség.

A szociális törvény jelenleg még hatályos szövegében megelőzte az állam az önkormányzatokat a felsorolásban.

Volt olyan megkérdezett szakember, aki a szociális temetésekhez hasonlította a csomagnak ezt a részét, mondván, ott is ez a sorrend, ha ki kell fizetni a díjat. Nem történt más, minthogy a többi szociális kérdés esetében is nyíltan kimondja a kormány ezt a felelősségi sorrendet...

REAGÁLT AZ EU A KORMÁNY ÚJ PLAKÁTKAMPÁNYÁRA – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.20.


A magyar kormány részese valamennyi uniós szankciós döntésnek

Azért van abban valami elkeserítő, hogy Orbán még az EU-t is lépéskényszerben tartja állandóan.

A Rogán-hadművelet

Magyarország maradék ép eszének szőnyegbombázása.

A Fidesz csinált bombát Magyarországból

“Békeidőben sem olyan vicces, hogy egy meleg zsidó amerikai médiatudós és üzletember találmánya segít a hatalomban maradni egy homofób és idegengyűlölő európai pártnak.”

Orosz szabotázsra készül Európa, Magyarország külön úton jár

Arra a kérdésére, hogy miként készülnek a fokozott veszélyhelyzetre, a katasztrófavédelem azt közölte, hogy nem nyilvánosak az adatok.

Putyin húsz üveg vodkával lepte meg születésnapja alkalmából Berlusconit

Elemzők szerint a botrány kínos helyzetbe hozza a szélsőjobboldali, azonban Ukrajnát határozottan támogatásáról biztosító Giorgia Melonit, aki épp kormánya megalakításán dolgozik, amelynek a tervek szerint a Hajrá, Olaszország is tagja lenne.

Az államtitkár szerint kommunista örökség, hogy a szociális problémákat az állam oldja meg

Ezt a Máltai Szeretetszolgálat magazinjának mondta. Emlékeztetnénk, hogy egy fideszes alapítványnak játszott át egy állami hotel az említett szeretetszolgálat.

Nem tudnak hibázni

Náci dallal köszöntötték a német vendégeket a jászberényi városházán.

Felmondott a Szent Imre kórház szülészeti osztálya szakdolgozóinak fele

“Kórház részéről semmilyen kommunikáció nincs, a kommenteket törlik a posztjuk alól, így csak egymásra hagyatkozunk a csoportban, hogy ki, mit tud”- a szülés előtt állók felháborodtak.

Záportározók uniós százmilliókból a magyar félsivatagban

A Homokhátságon százmilliók folytak el…

Dőlni látszik a Fidesz erdélyi médiabirodalma

Demeter Szilárd vezetésével gründolták össze magyar közpénzből, de december végén bezárják az erdélyi magyar nyomtatott sajtó többségét.

A TV2 Csoport egyelőre elengedte Szerbiát

Nem indult el a magyar TV2 Média Csoport az 5. szerbiai országos televíziós DVB-T frekvencia hasznosítására irányuló pályázon, pedig néhány hónapja, amikor nem sikerült nyerniük a szerb médiahatóság előző hasonló pályázatán, még azt mondták, nem adják fel a szerbiai terjeszkedés kérdését.


POLITIKAI ÉRDEKEI MIATT CSINÁLTA KI A KORMÁNY A LAKOSSÁGI NAPELEMPIACOT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.10.20.


Az energiastratégiai célok elérése szempontjából nélkülözhetetlennek tartjuk az energiahatékonyság javítását, az energetikai hálózatok fejlesztését és okosítását, a villamosenergia-rendszer rugalmasságának fokozását…


Ez volt az egyik kiemelt gondolata az Innovációs és Technológiai Minisztérium által jegyzett 2020-ban bemutatott Nemzeti Energiastratégiának. Szűk három évvel később, múlt hét csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal indokolta a háztartási napelemes piac lényegében kinyírását, hogy „a jelenlegi hálózat a már előjegyzett napenergia igényeken túl nem bírja el több napenergia betáplálását”. Az ellentmondás nem csak látszólagos: a mostani intézkedés tökéletesen megmutatja, hogy mi történik, ha a döntéshozók a napi politikai céljaiknak rendelik alá az energia-szakpolitikai kérdéseket.
Mindenki látta a problémát

A fenti idézet véletlenül sem az egyetlen az Energiastratégiában (pdf), amely arra próbálta felhívni a figyelmet, hogy a villamosenergia-hálózat fejlesztése kritikus kérdés, enélkül nem lehet megvalósítani a magyar energetikai célokat. A dokumentumban enyhe túlzással két-három oldalankét előkerül a kérdés, még az is szerepel benne, hogy minderre 500 milliárd forintot kellene szánni 2030-ig...

ZENTAI PÉTER: AMERIKA A KULCS AZ ELMÚLT ÉVTIZEDEKHEZ

KLIKKTV / TÍZ
Riporter: BOLGÁR GYÖRGY
2022.10.19.


Az ismert külpolitikai újságíró, a Klubrádió munkatársa ezúttal a Klikk TV TÍZ stúdiójában fejtette ki a véleményét Bolgár György kérdéseire válaszolva a jelen külpolitikai események összefüggéseiről és várható jövőjéről.

Természetesen az első kérdés az immár nyolcadik hónapja dúló orosz-ukrán háborút célozta, amiről a meghívott sem vélte a kezdetekkor, hogy milyen kifutása lehet, de azt igen, hogy évek óta háborús feszültség érezhető a külpolitikában.

Emlékeztetett, hogy 2001. szeptember 11-e is elképzelhetetlen volt az azt megelőző időszakban, mégis megtörtént és átformálta a II. világháború után kialakult világot.

„Amerika a kulcs az elmúlt évtizedekhez” – állította a külpolitikai újságíró, „még a hidegháborút követő nagy rendszerváltáshoz is, ami meglepő módon mégsem lett olyan sorsfordító, mint 2001. szeptember 11”.

Márpedig az ukrajnai agresszió megváltoztatja Európát, amint szeptember 11-e Amerikát. Putyinban ráadásul „a helyzetéből kifolyólag benne van az öngyilkos teória, amint ez része a terrorizmusnak is”.

FUKUYAMA:„ÚJABB BIZONYÍTÉKOK ARRA, HOGY EZ VALÓBAN A TÖRTÉNELEM VÉGE”

HUPPA
Szerző: HUPPA-ÉRTESÜLÉS
2022.10.18.


Ezzel a címmel közölte az amerikai 
The Atlantic magazin Francis Fukuyama, a Stanford egyetem politológiát, politikai gazdaságtant és nemzetközi kapcsolatokat tanító professzorának cikkét.

A neves szerző úgy látja, hogy még nagyon korai ünnepelni a tekintélyelvűség felemelkedését és temetni a liberális demokráciát, bár nagy kérdőjelnek tekinti az Egyesült Államokat. Fukuyama cikkében rámutatott: az elmúlt évben világossá vált, hogy a látszólag erős tekintélyelvű államokban a gyökerekben kulcsfontosságú gyengeségek vannak. Az utóbbi évtizedben a globális politikát erősen alakították a látszólag erős tekintélyelvű államok, olyanok, amelyekben a vezetőket nem korlátozzák a törvények, vagy az alkotmányos fékek és ellensúlyok. Moszkva és Peking régen azzal érvel, hogy a liberális demokrácia hosszú távú hanyatlásban van, és azt mondják, hogy az izomból való, tekintélyelvű kormányzásuk képes határozottan lépni és véghez vinni dolgokat, miközben demokratikus vetélytársaik tárgyalnak, ingadoznak, és nem tudják teljesíteni az ígéreteikkel.

Oroszország és Kína volt az élcsapat abban a szélesebb tekintélyelvű hullámban, amely visszafordította a demokrácia terjedését a világban

Magyarországtól El Salvadorig, Mianmartól Tunéziáig.

Az elmúlt évben azonban világossá vált, hogy ezeknek az államoknak komoly gyengeségeik vannak. Az egyik az, hogy a hatalom koncentrálása egyetlen vezető kezében szinte garantálja a gyenge döntéshozást, és idővel teljesen katasztrofális következményekhez vezet. A másik: a nyilvános vita, valamint a felelősségre vonás lehetőségének hiánya azt is jelenti, hogy a vezér támogatása csekély, és váratlanul egyetlen pillanat alatt erodálódhat.

A liberális demokrácia hívei nem engedhetnek a fatalizmusnak, amely elfogadja az orosz-kínai vonalat, s amely szerint a demokráciák elkerülhetetlenül hanyatlóban vannak. A korszerű intézmények fejlődése nem lineáris és nem is automatikus. Az évek során sokszor láthattuk a liberális és demokratikus intézmények visszaesését a fasizmus és a kommunizmus felemelkedésekor a harmincas években, vagy a hatvanas-hetvenes években, a katonai puccsok és az olajválság idején. Ám a liberális demokrácia túlélte mindezt, és mindig visszatért,

mert az alternatívák nagyon rosszak...

ITT OLVASHATÓ

AZ OROSZOK ANNYIT TÁMADTÁK AZ ENERGIAHÁLÓZATOT, HOGY AZ UKRÁNOKNAK SPÓROLNIUK KELL AZ ÁRAMMAL

TELEX
Szerző: Telex
2022.10.20.


Nagy Nikoletta
53 perce
Irán tagadja, hogy drónokat adott volna Oroszországnak


Oroszország Shahed-136 „kamikaze drónokkal” támadta Ukrajnát, amelyeket Iránban gyártottak, csak átnevezték őket Geran-2-re – állítja Ukrajna és szövetségesei. Ukrajna szerint Moszkva akár 2400 drónt is beszerezhetett, és saját fegyvereihez képest olcsóbb megoldásként használja őket arra, hogy eltalálja az ország energiaellátása szempontjából fontos célpontokat, és félelmet keltsen a civilekben.

Irán tagadja, hogy szállított drónokat Oroszországnak, míg a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, hogy nincs információja azok eredetéről. „Orosz névvel ellátott orosz berendezéseket használnak a katonáink” – mondta Peszkov.

Ezzel szemben mind Ukrajna, mind szakértők, és a nyugati kormányok is úgy vélik, a Geran-2-k valójában Shahed-drónok, amelyek megkülönböztethetők delta szárnyalakjukról.

Korábban két magas rangú iráni tisztviselő és két iráni diplomata a Reutersnek azt mondta, Irán ígéretet tett arra, hogy több drón mellett szárazföldi célok elleni rakétákat is szállítanak Oroszországnak. A diplomaták visszautasították a nyugati tisztviselők azon állításait, hogy ezek a szállítások sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2015-ös határozatát. „Az, hogy hol használják ezeket, nem az eladó dolga. Mi nem foglalunk úgy állást az ukrán válságban, mint a Nyugat. Mi a válság diplomáciai úton történő lezárását akarjuk” – mondta az egyik diplomata.

(The Guardian)


A ROGÁN-HADMŰVELET: MAGYARORSZÁG MARADÉK ÉP ESZÉNEK SZŐNYEGBOMBÁZÁSA - A 444 NAPINDÍTÓ HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.10.20.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevelének új része, benne az elmúlt bő 24 óra legfontosabb-érdekesebb cikkeivel. Például: