2018. július 19., csütörtök

ÉN ADOM A MOSLÉKOT, ÚGY RÖFÖGSZ, AHOGY ÉN ELŐÍROM NEKED

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.07.19.


"A kutató nem tenyészthető, és nem lehet úgy bánni vele, mint egy háziállattal." (Török Ádám, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára)

Igen, az MTA beszántásáról van szó. Hogy most a kutatók, tudósok elmennek és vissza sem jönnek, mert elveszik a szabadságukat. Ez kétségtelenül nagy veszteség bármelyik társadalom számára. Akkor is, ha ezt sokan kétségbe vonják, hiszen mindenki a saját bajával van elfoglalva.

Olvasom sorra a tudósok megnyilatkozásait, keresem azt a félmondatot, amiből kiderülhet: belátják a saját hibáikat. Ilyen félmondatot nem sikerült találnom. Kapaszkodnak kézzel-lábbal a jól felépített elefántcsont torony oszlopaiba és változatlanul nem értik, hogy mi lehet ezzel a probléma. Igaz, ha értették volna, talán el sem jutunk odáig, hogy a kormány bejelentse: én adom a moslékot, úgy röfögsz, ahogy én előírom neked.

A tudóstársadalom minden ország szellemi elitjét képviseli. Azonban az úgy nem működik, hogy a megbecsültség jár, de az ezzel járó társadalmi felelősséget el lehet kenni. Nem lehet, mert visszaüt. Most pontosan ez történik.

A kutató valóban nem tenyészthető és nem lehet úgy bánni vele, mint egy háziállattal. De senki más sem tenyészthető és senki más sem állat. Az újságíró sem, a vállalkozó, az alkalmazott, a nyugdíjas, a falun élő, a városi, a diák, az óvodás, a pedagógus, a nővér, a férfi, a nő sem. A társadalom minden tagja érték a maga helyén. Érték az orvos és érték az az ember, akinek nincs elérhető közelségben háziorvosa. Érték a tudós, de érték az a kis faluban élő honfitársunk is, aki a saját nyomorába bezárva vegetál és örül, ha néha közmunkához jut. Érték az a gyerek is, aki bármennyire tehetséges és szorgalmas, ha nem a megfelelő családba, nem a megfelelő helyre születik, akkor soha nem fogja elérni azt, amit elérhetne. Nem lesz például az MTA tagja, mert még érettségiről sem álmodhat, nemhogy diplomáról. Ha nincs lehetősége megfelelő oktatáshoz jutni, ha a szülők nem tudják anyagilag vállalni a magánórákat, nyelvoktatást, ha a családnak nem telik számítógépre és internetre, akkor esélytelen az a gyerek.

A tudóstársadalom felelőssége itt kezdődik. Látniuk kellett volna az elejétől a problémákat, szóvá kellett volna tenniük. Nem tették, mert úgy hitték, nem az ő dolguk. Pedig nem arról van szó, hogy nekik kellett volna leváltaniuk a kormányt. Dehogy. Azonban a hibás döntéseket és azok következményeit látniuk kellett volna és tiltakozni megállás nélkül. Az oktatás lepusztítása, az egészségügy helyzete, a felsőoktatáshoz való egyre nehezebb hozzáférés, a falvak leszakadása, a cigányság helyzetének megoldatlansága, a kultúra fideszesítésére való törekvés, a polgári jogok egyenkénti elvétele, a hatalmi ágak összemosása, a hatalom egy kézbe való centralizálása, az önkormányzati és az oktatási autonómia felszámolása egytől egyig olyan ügyek, melyek apró lépésekből tevődtek össze. Az apró lépések azonban a szakadékhoz vezetnek. A tudósoknak látniuk kellett volna, hogy mindennek milyen következményei lesznek. Látniuk kellett volna már az első lépéseknél és tiltakozni, elmagyarázni a társadalom azon tagjainak is, akik egyszerűbb szellemi környezetben élnek, hogy ez baj, ennek nem lesz jó vége, ne engedjétek, ne engedjük...

BRUTÁLIS ELVONÁS: MEGSZŰNHET A RENDŐRÖK TÚLÓRADÍJA, TÖMEGES LESZERELÉS VÁRHATÓ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.07.19.A B1 blognak névtelenül nyilatkozó rendőrök szerint lefeleződhet az utcán lévő rendőr állomány, miután megszűnik a rendőrök túlóra-pénze.

Bár májusban a rendőrfőkapitány-jelölti meghallgatásán Magyarország közbiztonságának kiegyensúlyozását nevezte céljának Balogh János az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt, de könnyen lehet, hogy beletörik a bicskája, ha bevezetik az új túlóra-rendszert a rendőrségnél és a rendőrök tömegesen kezdenek el leszerelni.

Forrásaink szerint ugyanis a múlt héten a rendőröknek le kellett jelenteni az alosztályok túlóra számát, majd közölték a kapitányságokkal, hogy le kell felezni a túlórák számát. A héten pedig az az információ jutott el a rendőrökhöz, hogy
megszűnt a fizetős túlóra.

A rendőri vezetőknek az az utasítás érkezett, hogy igyekezzenek ne elrendelni a túlórát, ha mégis muszáj, le kell majd csúsztatni, mert nincs pénz a kifizetésére.

Mindez több okból is teljesen abszurd helyzet, mert


- Az alap szolgálatot (hogy egyáltalán legyen minimum 2 járőrpár kerületenként) sokszor túlórából oldották meg a rendőrségnél eddig is. Balogh János, az új rendőrfőkapitány a meghallgatásán elmondta: azt az ideális állapotot, amikor nincs szükség túlmunkára, úgy érhetnék el, ha megnégyszereznék a rendőrség létszámát. Ez viszont - a vezérőrnagy szerint - sem költségvetési, sem szakmai szempontból nem támogatható. A rendőrfőkapitány a túlmunkát akkor még hasznosnak tartotta;


- a rendőrök iszonyatos mennyiséget dolgoznak túlórában, 36 millió órát az utóbbi hat évben;

- egyes rendőröknek akár 750-1200 túlórája van, azaz, ha ezt lecsúsztatják és kiveszik, akkor 4-5-6 hónapig nem kell dolgozni menniük. Viszont ebben az esetben nem lesz járőr az utcán;

- ha tényleg megvonják a túlórapénzt a rendőröktől és nem fizetik ki nekik, akkor beindul a leszerelés hullám. Hiszen a járőr hamar rájön, hogy 140 000 - 150 000 forintból Budapesten maximum az albérletet tudja kifizetni, de semmi másra nem jut majd pénz; ennyiből egyszerűen nem lehet megélni;


- a parlamenti képviselők épp most szavaztak meg maguknak óriási fizetésemelést, Kövér László 2,4 millió forintot visz majd haza havonta; van olyan politikus, akinek másfélszeresére nő a fizetése;

- ráadásul ott vannak a megerősítő túlórák a kiemelt területeken (pl. Köki, N
yugati, stb), amelyeken a szolgálatot teljesítő rendőröket mind túlórában fizették...

MAGYAR IDŐK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.07.19.


A dolgok jelenlegi állása szerint annyi bizonyosan kijelenthető, hogy egy Black Cube nevezetű izraeli, egykori titkosszolgákból álló magáncég, amely előbb tagadta érintettségét, majd külföldi újságírók szisztematikus munkája nyomán kénytelen volt azt elismerni, beleavatkozott a magyarországi választások menetébe olyképp, hogy megpróbálta lejáratni az Orbán-kormány által ellenségként kijelölt civil szervezeteket. Amikor lebukott, a Black Cube még tett egy kétségbeesett kísérletet, hogy mentse a helyzetet, azt nyilatkozták, hogy nem politikai megrendelésről volt szó, hanem gazdasági természetűről, méghozzá Soros György és egy vele szemben álló üzletember vitája kapcsán. Ez közönséges hazugság. A Migration Aid nevű szervezetnek például, amelyre szintén dolgoztak a Black Cube emberei, semmi köze nincs a magyar származású amerikai tőkéshez.

A módszer egyszerű volt. Egy csapat külföldi álnéven, nem létező cégek nevében kért találkozókat civil vezetőktől, és arra próbálták rávenni őket, hogy politikailag kényes dolgokat mondjanak. Ez nem nagyon jött össze, viszont a velük folytatott beszélgetések hangfelvételeit kedvükre megvágták, s Bayer Zsolt a Magyar Időkben olyan riportsorozatot publikált belőlük a kampány során, amely alkalmas volt a besározásukra.

De nemcsak Bayer Zsoltról van szó, hanem a miniszterelnökről, Orbán Viktorról is, aki arról beszélt egy brüsszeli videoüzenetében, hogy Magyarországon kétezer Soros-zsoldos dolgozik. Sokáig nem lehetett tudni, honnan veszi ezt a számot a magyar kormányfő, mígnem kiderült, hogy az egyik, a Black Cube embere által provokált, rögzített beszélgetésből, amelyet manipuláltak. Az eredeti felvételen egy egykori Soros-alkalmazott ugyanis azt mondja, hogy az üzletember alapítványaiban kétezer ember dolgozik – világszerte...

NEM SOK MINDENRE ELÉG AZ ÖSZTÖNDÍJ: AZ EGYETEMISTÁK HARMADA A MEGÉLHETÉSÉRT DOLGOZIK TANULÁS MELLETT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.07.19.


Nem hosszabb távú megtakarításokért, nem a „nagybetűs életbe” való kilépéshez nélkülözhetetlen tartalékok összegyűjtéséért, hanem a megélhetés biztosításáért dolgozik a nappali tagozatos egyetemisták egyharmada. Ez az Oktatási Hivatal (OH) felméréséből derül ki, amely bár alapvetően gazdasági orientációval rendelkező hallgatók életszínvonalának jellemzőit hasonlította össze a felsőoktatásban más területen tanuló diákokéval, sokat elárul az egyetemisták általános helyzetéről. A vizsgálat leglényegesebb eredményeit a csütörtöki Világgazdaság cikke foglalja össze.

A felmérés egyik legfőbb megállapítása, hogy a hallgatók jelentős része nem tud boldogulni a szülők segítsége nélkül: az egyetemisták 50 százalékának a bevétele nagyrészt a családtól származik – függetlenül tanulmányai jellegétől –, és körülbelül mindössze harmaduké saját keresetből.

Az adatok szerint a szüleikkel élőknek átlagosan havi 85 ezer forint, a kollégiumban élőknek pedig 73 ezer forint kiadása van. Az saját keresettel a statisztikák szerint inkább rendelkező gazdasági beállítottságú hallgatókat átlagosan sokkal inkább megterhelik a tandíjak: ez körülbelül 100 ezer forintos többletet jelent a nem gazdasági pályára készülő diákokéhoz képest, így átlagosan 158 ezer forintot költenek.

A gazdaságtudományt hallgatók 31 százaléka megélhetési költségeinek fedezése érdekében dolgozik a tanulás mellett, a többi területen tanuló diák esetében a dolgozni kényszerülők aránya további tíz százalékkal magasabb.

A diákok 7 százaléka nemcsak saját költségei fedezése érdekében vállal munkát, hanem azért is, mert a családját vagy gyermekét kell eltartania.

A hallgatóknak mindössze a harmaduk állt munkába azért, mert így szeretne szakmai tapasztalatot szerezni. A diákként dolgozók közül a gazdaságtudományokat hallgatók harmada mondta azt, hogy ha nem dolgozna, akkor nem engedhetné meg magának, hogy diák legyen...

FELESLEGESEN HÚZZA AZ IDŐT A MINISZTÉRIUM, ÚGYIS MEG FOGJUK ISMERNI A KÓRHÁZI FERTŐZÉSES ADATOKAT

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: ASBÓTH MÁRTON
2018.07.18.


Bár már jogerősen is pert nyertünk az EMMI ellen, és kötelező lenne kiadniuk a kórházi fertőzések adatait, inkább az időhúzást választották: a Kúria felülvizsgálatát kezdeményezték. Emiatt most még pár hónap eltelik, mire megkapjuk az adatokat. Minden amellett szól, hogy a minisztérium ne várjon a bíróságra, hanem maga hozza nyilvánosságra az adatokat, úgyhogy most (újra) erre szólítjuk fel őket. Vagy folytatjuk a bíróságon.

Még április végén nyertünk jogerősen az EMMI ellen, az Ítélőtábla úgy döntött, hogy ki kell adni, melyik kórházban mennyi fertőzés történt. Velünk együtt a több száz hozzánk forduló, kórházi fertőzésen átesett beteg, hozzátartozóik és a szakmai szervezetek is várták, hogy végre megérkezzenek az adatok. A minisztérium azonban ahelyett, hogy teljesítette volna az ítéletben foglaltakat és nyilvánossá tette volna az adatokat, a Kúriához fordult, egyúttal azt is kérve, hogy a Kúria döntéséig ne kelljen kiadniuk az adatokat – így nyertek néhány hónapot.

A végeredmény aligha kétséges

A minisztérium jogi érvei a felülvizsgálati kérelmükben azonban igencsak gyenge lábakon állnak. Arra hivatkoznak, hogy a kért adatok személyes adatnak minősíthetők. Ez nyilvánvalóan alaptalan, hiszen ezek összesített, statisztikai adatok, amikből nem lehet visszakövetkeztetni az egyes betegekre. Ezzel az érvvel aligha tudják elérni, hogy a Kúria megfordítsa a korábbi jogerős döntést. Ez pedig csak egyet jelenthet: az EMMI időhúzásra játszik, abban érdekelt, hogy minél később legyenek kénytelenek kiadni az adatokat. Ez még önmagában nem is lenne meglepő, hiszen korábban már sokszor láthattuk – például a Századvég-tanulmányok esetében is –, hogy az állami szervek mindent megtesznek azért, hogy bizonyos adatokat ne, vagy csak a lehető legkésőbb kelljen kiadniuk. Csakhogy az EMMI további érveit olvasva egyértelmű a következtetés: az adatokat nekik, maguktól kellene nyilvánosságra hozniuk. Lássuk, miért!
...

ÉVEKIG CIKIZTÉK A TANÁRAI, MÉGIS LEDIPLOMÁZOTT A DISZLEXIÁS FIÚ

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.07.19.


Danit másodikos korában diagnosztizálták diszlexiával és diszgráfiával. Általános iskolában még sokat segítettek neki, a gimnáziumban viszont úgy érezte, sok tanár inkább csak megnehezítette a dolgát. Volt olyan óra, amikor négy egyest kapott, máskor az egész osztály előtt gúnyolták ki. Kettesekkel volt tele az ellenőrzője, az érettségije mégis nagyon jól sikerült. Mióta átvette a földrajz szakos diplomáját, aggódó anyukák százai kérik a tanácsát: mihez kezdjenek sajátos nevelési igényű gyerekükkel?

Átvettem a diplomám.

Különösen nagy élmény volt ez diszlexiával, diszgráfiával együtt élő hallgatóként megszerezni. Külön köszönöm családomnak barátaimnak a támogatást, nélkülük egészen biztosan nem sikerült volna. Köszönöm általános iskolai környezetismeret tanáromnak aki soha nem hitt bennem, ezzel elindítva a pályán. Köszönöm azoknak középiskolai tanáraimnak is akik kinevettek és megszégyenítettek, “soha nem leszek arra képes mint más diákok”. Ezzel is szeretnék üzenni minden Saját Nevelési Igénnyel élő társamnak és családtagjaihoz.

Egyes tanárok, szülők szerint mi ténylegesen idióták vagyunk és az agyunk nem képes felfogni azt amit egy “átlagos” diáké. Mi sem állhat messzebb a valóságtól. Az SNI-s gyerekek nem degeneráltak, nem retardáltak, csak sajátos a tanulási igényük. Egyetemen már csak egy hallgató leszünk, olyan mint mindenki más. Sokszor el is felejtettem, hogy diszes vagyok. Ezáltal is mindenkit bíztatva a továbbtanulásra.

Kitartást!

Mióta Simon Dániel egy fotó kíséretében posztolta ezt a szöveget a Facebookra, alig győz válaszolni az üzenetekre. “Egyik nap este kilenckor kezdtem olvasni őket, és éjjel egykor álltam fel a gép elől. Regényeket írnak, én pedig próbálok mindenkinek részletesen válaszolni” – mondta Dani, aki csak meg akarta mutatni az ismerősei közt levő sajátos nevelési igényű (SNI-s) diákoknak, hogy akár belőlük is lehet valaki. “Édesanyámnak nagyon tetszett a szöveg, ezért megkért, hogy állítsam át nyilvánosra, hadd tegye közzé a saját falán. Onnantól kezdve minden megbolondult, most majdnem tízezer megosztásnál tart”...

MTA VS. KORMÁNY: A TUDÓSOKKAL A TÖBBSÉG

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.07.17.


- A többség a tudósok pártján áll

- Kevesen tudják, miről is szól a magyar tudományos élet és a kormány között zajló vita
- Nem csak a pénz a tét

Komolyabb viharokat a kavart az Orbán-kormány térfoglalási terve: a költségvetési törvényjavaslat szerint a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) összesen 40 milliárd forintos támogatásából 28 milliárdról a tudósok helyett a kormány döntene, ekkora összeg kerülne az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz. Lovász László akadémiai elnök szerint ez a lépés nem javítja a tudomány hatékonyságát, és az Akadémiának keményen kell majd érvelnie „az alapkutatások, a kutatói függetlenség megfelelő értelmezése mellett”. Volt, aki ennél egyértelműbben fogalmazott és a Magyar Tudományos Akadémia „államosításától” óvott, a neves agykutató Freund Tamás ki is lépett a kormányhoz legtöbbször lojális Professzorok Batthyány Köréből, mások szerint a magyar tudósok elvándorlásáét gyorsíthatja fel, ha a kormány rátenyerel a kutatási források jelentős részére. A vita mindenesetre nem nyugszik, mert bár a kormánypárti többség a költségvetést megalapozó törvények megszavazásával már át is helyezte a minisztériumhoz az MTA forrásait, Lovász László bízik benne, hogy a kormány és az MTA közötti egyeztetések a költségvetés elfogadása után folytatódnak.

A Ténygyár kíváncsi volt arra, mit tud a magyar közvélemény a tudománypolitika jövőjét meghatározó konfliktusról, illetve kivel ért egyet a többség, a kormánnyal-e, avagy az akadémiával. A kutatás a Pulzus applikációval végeztük, ebből keletkezett az az 1000 fős minta, amely a magyar 18-59 év közötti alapsokaságot reprezentálja kor, nem és végzettség szerint.

Első kérésünkre adott válaszok megoszlása jól mutatja, hogy a közvélemény nagyobb része, közel kétharmada nem értesült még ennek a vitának a lényegéről. A tudománypolitikával kapcsolatos kérdések általában is nehezen érik el a közvélemény többségének ingerküszöbét, de úgy látszik, az elmúlt néhány hét – benne sok, a figyelmet másra terelő eseménnyel, hogy más ne említsünk: foci vébé – kevés volt ahhoz, hogy a tudósok üzenete eljusson a többséghez...

ÚJRAINDUL A SZABAD EURÓPA RÁDIÓ ROMÁN ÉS BOLGÁR NYELVŰ ADÁSA

ÁTLÁTSZÓ / SAJTÓSZABADSÁG BLOG
Szerző: KŐMŰVES ANITA
2018.07.19.


Újraindítja bolgár és román adását a Szabad Európa Rádió, jelentette be a csatorna. Az amerikai állami pénzből, Kongresszusi döntés alapján finanszírozott rádióhálózat azért döntött így, mert úgy véli, meg kell erősíteni a bolgár és román médiát.

A bolgár csatorna 2004-ig, a román 2008-ig működött, ám most ismét hallható lesz a hivatalosan már RFE/RL – Radio Free Europe / Radio Liberty nevű amerikai csatorna adása. Az újraindítás 2018 decemberében várható.

Az RFE/RL elnöke, Thomas Kent a közlemény szerint úgy fogalmazott: a rádió számára helyi újságírók gyártanak majd tartalmat, és reméli, hogy a csatorna elő fogja segíteni a két országban sajtó szabadságát, támogatja a demokratikus értékek fejlődését és a demokratikus intézményeket.

Az is cél, hogy a román és bolgár adás mindkét ország lakosságát informálja hazájuknak a NATO-ban, az Európai Unióban és más nyugati nemzetközi szervezetekben betöltött szerepéről.

Kent hozzátette: már alig várja, hogy a helyi független sajtóval és civilekkel dolgozhasson.

Magyarországon 1950 és 1993 között volt hallható a Szabad Európa adása.

KÉTMILLIÁRDOS "KÉRÉST" IS KAPOTT PÁLINKÁS JÓZSEF - NEMET MONDOTT, KONKRÉT FENYEGETÉST NEM KAPOTT, DE MENNIE KELLETT

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2018.07.19.


Az elmúlt három évben mintegy kéttucatnyi politikus vagy politika közeli ember próbált beleszólni a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal munkájába – mondta a Hír TV Egyenesen című műsorában Pálinkás József.

A szervezet napokban leváltott elnöke hozzátette, ezek a személyek konkrétan ugyan nem fenyegették meg, de azt mondták, ha nem teljesül a kérésük, szólnak a megfelelő helyen a kormányzatban.

– Hozta konkrétan, hogy ezt és ezt szeretné, ha ez és ez a pályázat nyerne. A három év alatt ez senkinek sem sikerül.
– Itt nagy pénzekről volt szó?
– Nagy pénzekről.
– Tól-ig?
– Kétmilliár
d.

Pálinkás előzőleg az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, már a választások előtt értesült róla, hogy átalakítás lesz a kormányzati struktúrában, ő januárban leírta, miként képzeli a jövőt, de erre nem kapott választ Orbán Viktortól, akivel most is jó a viszonya...

A LEGGAZDAGABBAK NAGYON ELÉGEDETTEK ITT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.07.19.


A 3 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma szakértői várakozás szerint 5 éven belül 50 százalékkal nőhet Magyarországon. A leggazdagabbakat kiszolgálók a következő évekre még a jelenlegi kamat- és hozamkörnyezetben is szép gyarapodást várnak.


A hazai privátbanki üzletágban kezelt számlák száma két év alatt majdnem tíz százalékkal csökkent – számolta ki az Azénpénzem.hu a Blochamps adatai alapján (a 2015-ös adatokat itt foglaltuk össze). A vagyon ugyanakkor több mint 28 százalékkal nőtt. A következő két évre a leggazdagabbak kiszolgálóit évek óta elemző cég 10-12 százalékos növekedést vár. Azzal kalkulálnak, hogy 5 éven belül a 3 milliárd forintnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma 2017-hez képest 50 százalékkal lesz magasabb. Ez körülbelül ezres létszámot jelent.

Érdemes felidézni, hogy a Napi.hu a leggazdagabb magyarokról hagyományosan tavasszal készített listáján a „belépési küszöb" a 2017-es 7,5 milliárdról 2018-ra 8,2 milliárdra emelkedett. Az ezen a listán szereplők összvagyona (azt látni kell, hogy a privátbankárok a pénzügyi megtakarításokat kezelik, a Napi kiadványa viszont a cégek értékét is tartalmazza) egy év alatt 26,4 százalékkal nőtt.

A leggazdagabbak likvid vagyonának növekedését a Blochamps szerint fűtik például az uniós források és támogatások, valamint az egyéb, a nemzeti tőkésréteg erősítését célzó programok, de a magyar gazdaság stabil növekedése is. A gazdagok szempontjából kedvező fejlemények között említik, hogy a privátvagyon kiáramlása jelentősen lelassult, mostanra igazán kiváló az itthoni adókörnyezet...

ANGLIAI ÉLET AZ ALAPOKTÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / József
2018.07.19.


Angliában (meg nyilván máshol is) a külföldi élet sok határátkelő számára az ügynökségi munkánál kezdődik. Így volt ez Józseffel is, aki még 2010-ben költözött a szigetországba, először egyedül, majd ment utána a felesége is. Posztjából kiderül a kezdeti nehézségeken (és jó pár tanácson) túl az is, hogy vajon miről érdemes és miről nem beszélgetni az otthon maradottakkal. Az utolsó mondat pedig különösen erős.

„Azért ragadtam billentyűt, mert a blog eddigi cikkeiből hiányolom az olyan írást, amelyik egy külföldi munka vagy kitelepülés esetén az alapokat mutatja meg.

Mindenki azt olvashatja, hogy kimentem Londonba, majd szállást és munkát kerestem, majd dolgozni kezdtem. Egy olyan embernek, akinek nincs előre leszervezett állása, szállása, diplomája, komoly angoltudása, pont ezek az első napok a nehezek. Ebben szeretnék praktikus tanácsokat adni, a saját példámat felhasználva.

Az indulás

2010 elején, 46 évesen vágtam neki a világnak, Angliának. A család maradt egyelőre, a nejem a tervek szerint fél év alatt lezárja az otthoni ügyeket, a fiam leérettségizik, a lányom meg felmond, és akkor jönnek majd utánam, ha én már megragadtam, s ők is felkészültek.

A lökést a váltásra az otthoni viszonyok romlása és egy már kijött régi barátom adta, aki mindent objektíven elmondott az itteni életről. Döntöttünk és egy sporttáskával, 800 font költőpénzzel elindultam.

Az angolom gyenge volt, csupán az önképzésemnek (soha nem tanultam a nyelvet iskolában, én még az oroszok időszakban jártam oda) és a számítógép használat során megragadt szavakat tudtam. Soha nem dolgoztam gyárban addig, de reméltem, hogy beleszokok.

A kiutazás kocsival történt, az a barátom éppen otthon járt, vele jöttem ki, és ők adtak nekem szobát az első időszakban, persze pénzért. Jegyezzük meg: az üzemanyag, a gáz, áram, a kaja itt is pénz, soha ne élősködjünk senkin, még a barátokon sem...

DEBILITÁS, HAZUGSÁG, A TÁRSADALOM LENÉZÉSE, HIHETETLEN SZELLEMI ÉS ERKÖLCSI NYOMOR, PARTTALAN POFÁTLANSÁG, ARROGANCIA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.07.19.


Szép jó reggelt mindenkinek! Csütörtök van, ami mindjárt péntek előtt van, a péntek pedig a szombatot előzi egy lépéssel. Szóval mindjárt pihi, már akinek. Nekem nem annyira, pláne, hogy tegnap én búcsúzhattam, ma én köszönök be, de mit tegyünk, ha Soros György sem pénzt, sem munkatársakat nem küld, de még a Fidesz sem érzi úgy, hogy beszállna a Szalonna fenntartásába. Pedig ha valami, az igazán vicces lenne. Ha nem, hát nem. Marad a sajáterő. Hajrá!

Gondolom, senkit nem rázott meg a hír: a Fidesz megakadályozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság megtudja, mit tud a magyar hírszerzés arról az izraeli cégről, amelyik magyar civil szervezeteket próbált meg lejáratni, majd a lejáratásra szánt anyagot Bayer Zsolt dolgozta fel a két szép dolgos kezével. Naná, hogy nem érdeke a Fidesznek, hogy kiderüljön, ki volt a megbízó. Hogy nem Bayer csinálta a zsebpénzéből, az eléggé valószínű. De még ezt is meg tudta fejelni a Fiatal Demokraták Szövetsége – ugye emlékszünk, mit jelent a FIDESZ? -, akik mára csupán a szövetséget tartották meg, a fiatalság és a demokrácia a múlté. Halász János, korunk Hollik Istvánja a következő sajtóközleményt adta ki a témában. Érdemes ízlelgetni minden szavát. Minden benne van ebben a közleményben, ami a kormány lényege: debilitás, hazugság, a társadalom lenézése, hihetetlen szellemi és erkölcsi nyomor, parttalan pofátlanság, arrogancia:

Az ellenzék megint Sorost védi – Reagálás az ellenzéki nyilatkozatokra a mai nemzetbiztonsági bizottsági ülés kapcsán

Az ellenzék megint Sorost védi, a Nemzetbiztonsági Bizottság mai ülésén csak ezt bizonyították be. Valójában az a bajuk, hogy az oknyomozó cikkek lebuktatták Soros György hálózatát, amely támogatja a bevándorlást és ezzel aláássa Magyarország biztonságát.
Azok akarnak nemzetbiztonsági kockázatról prédikálni, akik maguk veszélyeztetik Magyarország biztonságát. Szél Bernadett maga is Soros zsoldjában áll, a Magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságába egy olyan afgán szakértőt akart beültetni, aki a nemzetbiztonsági átvilágításon megbukott. A szocialisták kormányzásuk alatt orosz kémeket ültettek be a magyar titkosszolgálatba, a Jobbik pedig Kovács Béla személyben egy kémet küldött az Európai Parlamentbe.

Halász János
A Nemzetbiztonsági bizottság alelnöke, a Fidesz-frakció szóvivője

Kiadó: Fidesz-frakció (MTI-OS)


Úgy tűnik, Mészáros Lölö sportmárkában is éppen olyan zseniális, mint minden másban. Ha így haladunk, hamarosan több magyar csapat is a felcsúti mangalicaszerelő turulos gatyájában fog rohangálni a felcsúti kocafocista agybaját megtestesítő, hihetetlen mennyiségű adóforintot felzabáló stadionjaiban. Hiába, a magyar gógyi verhetetlen.

Büszkeségünk és fénylő csillagunk megérkezett Izraelbe. Még az asszonypajtást is vitte, Anikó asszony kivételesen otthon hagyta a nájlon otthonkát, a hajából is kimaradt a befőttes gumi. Sajnálatos módon a bazári nyakkendőtől nem sikerült megszabadulni. De az szemmel látható, hogy vígan vannak...

A NÉP ELLENSÉGEI

HUPPA BLOG
Szerző: CSERPES TAMÁS
2018.07.19.


A Magyar Tudományos Akadémia elleni nyílt, otromba támadás, azaz az „Ütök, borulsz!” tárgyalási stratégia, megspékelve a szokásos hazugságszósszal nem nagyon érdekli az embereket.

Mi lehet ennek az oka? Miért kell a tudományt napi politikai érdekeknek alárendelni? Mi abban a kéjes élvezet, hogy a kormánysajtó acsarkodó Parson Russel terrierjeit nekiuszítják az alapkutatásoknak, illetve a társadalomtudományoknak?

Egyes populista nézetek szerint a magyarázat nagyon egyszerű.

Orbán Viktor sokkal butább, mint az akadémikusok. Gyanakodva néz azokra az emberekre, akik olyan képletekkel dolgoznak, amelyeknek végeredményeit nem ő határozhatja meg. Jobban kedveli Kövér László társaságát, mivel mellette még őfelsége is géniusznak érezheti magát. Ezért veszi körül magát hülyékkel és hitvány ítéletvégrehajtókkal.

Lehet ebben a teóriában valami, mivel az emberi hiúság, ha szabadjára engedik, hatalmas pusztításra képes. Sok lelki nyavalyája van Orbánnak, amiről sokat nem lehet tudni, csak a következményeit kell a társadalomnak elviselnie. Az pedig, köszöni szépen, elviseli.
A tudósokkal, kutatókkal mi lehet a baj? Mi okból lehet oly könnyedén megutáltatni őket a széles publikummal? Valószínűleg azért, mivel olyan dolgokat ismernek, olyan problémákat próbálnak megérteni, melyekről az emberek többségének fogalma sincs, sőt nem is érdekli őket.

Az még belefér az irányított nemzettudatba, mikor egy hóbortos tudós – hülye szegény, de legalább mulatságos – lepkehálóval rohangál a kietlen magyar pusztaságban, de miféle értelmetlen dolog az, hogy dologidőben molekulakönyvtárakkal, meg farmakológia célfehérjékkel piszmog, miközben önfeledten kacarászik, valamint drága vegyszerekkel és műszerekkel szórakozik.

Vessük össze a „Bionanotechnológiai kutatások betegségek hatékony kimutatása, újfajta hatóanyagok kifejlesztése és bioinspirált intelligens nanoanyagok előállítása” című alkimista fekete mágiát, aranyszájú Németh Szilárd, tiszta, világos és érthető önálló indítványával, a „Hogyan kell a magyar diplomatáknak megvédeni Magyarországot?” című szónoklattal. Na, elvtársak, melyik a nemzetiebb’? Ezek a gyanús, bioinspirált intelligens nanoanyagok? Nehogymá’! Nekünk pont elég egy orbáninspirált kevésbé intelligens, de nagydarab szilárdanyag.

A tudomány régóta vesztésre áll az áltudományokkal és a politikával szemben. Észre se vettük és egy misztikus, érthetetlen világba keveredtünk. Mobiltelefon, n+1-szer HDMI felbontás, hálózati protokollok, számítógépek. Úgy vagyunk ezekkel az eszközökkel, mint az ősember a villámcsapás okozta tűzzel. Képes volt felhasználni, de közben a szellemekhez imádkozott, nehogy baj legyen belőle.

Jobban megbízunk egy alaposan aluliskolázott, nagyképű képviselőben, mint egy mogorva, több nyelven beszélő kutatóban, akinek ráadásul még egy rendes stylistja sincs, a bulvárlapok pedig meg sem említik a nevét. Az emberi genom kutatása nem veheti fel a versenyt Rogán propaganda-minisztériumával és az általa terjesztett álhírekkel.

Felháborodunk a gyógyszergyárak gátlástalan pénzéhségén, akik titokban, sötét pincéikben halálos, de szabadkőműveses’ betegségeket gyártanak, majd repülőgépekkel permetezik ezekkel a mit sem sejtő lakosságot. Azt már jóval kevesebben tudják, milyen szigorú és drága protokollokon kell átjutnia egy gyógyszernek ahhoz, hogy engedélyeztessék.

Sötét volt a középkor? És most mi van?


GULÁG VOLT MINDEN EDZÉS, POFONOKAT IS KAPTAM

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2018.07.19.


A Magyar Úszó Szövetség elnöke, Wladár Sándor a Széchy-műhely titkairól és arról, baj-e, hogy még mindig a legendás edzőről beszélünk. Mi lesz Hosszú Katinkával, miért kell védeni az úszókat? Olimpiai győzelmének nagy titkát is elárulta. Interjú.

55 éves lett az 1980-as olimpia úszóbajnoka, Wladár Sándor. A szintén ma jubiláló nemzetközi szövetség kétszer annyi idős, mint ő. Társadalmi munkában elnök, állatorvosi hivatását nem adta fel.

Az 1980-as olimpia nyitónapján volt 17 éves, egy héttel később olimpiai bajnok lett. Az ország 44 évig várt arra, hogy Csik Ferenc után újra férfi olimpiai bajnoka legyen úszásban. Egy 189 centis nagy gyerek nyert, ahogy akkoriban fogalmaztak. Nem bánja, hogy nem később jött el élete nagy pillanata, amikor jobban át tudta volna élni, mi történik önnel?

Ha nem is percre pontosan, de eléggé jól össze tudom rakni, mi történt velem azon a napon. Ennyi év távlatából is élesen emlékszem, még csak vissza se kell néznem a közvetítést. Az uszoda nem hagyott bennem mély nyomokat, szovjetes volt. Nem hiszem, hogy korfüggő lenne egy nagy sikert átélni, inkább az érzelmi intelligenciához, lelki alkathoz kötném. Egész addigi életemben arra vártam, hogy az a pillanat eljöjjön, és egyszer csak ott voltam a filmben, és az enyém volt a főszerep. A félve álmodott jövő nagyon is valóságos jelen lesz, kevés ehhez fogható pillanat van.

Már egy évvel az olimpia előtt arról fantáziáltam, olykor annyira beleéltem magam, hogy utána alig jött álom a szememre, forgolódtam csak, pedig csak egy esős februári nap volt.

Nagy boldogság az ember életében, ha kap egy ilyen napot, a beteljesülést. Sok szenvedés volt addig, egy súlyos betegségből felépülni mégis sokkal kínzóbb...

ÉVEK ÓTA NEM RENDÜLT ÍGY MEG AZ OROSZOK PUTYINBA VETETT BIZALMA

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2018.07.19.


Az orosz kormány a focivébé első napján jelentette be, hogy egy olyan törvényjavaslatot terjesztenek a parlament elé, ami megemelné a nyugdíjkorhatárt.

A sikeres focivilágbajnokság ellenére Putyin népszerűsége saját hazájában 2013 óta most a legalacsonyabb, pedig még a márciusi elnökválasztáson a 2000 óta regnáló elnök eddigi legjobb eredményét érte el a voksok 76,7 százalékával. A hirtelen és drasztikus csökkenés oka: az orosz kormány a vébé első napján bejelentette, hogy megemeli a nyugdíjkorhatárt.

Az állami közvéleménykutató intézet (VCIOM) legfrissebb, július 8-i felmérése szerint a válaszadóknak 63,4 százaléka volt elégedett Putyin tevékenységével. Ez némi javulás a július elsejei adatokhoz képest, amikor a válaszadóknak csupán a 62,5 százaléka volt megelégedve az elnökkel. A független Levada központ szerint is mélyponton Putyin népszerűsége: júniusi felmérésük szerint a válaszadóknak 65 százaléka értett egyet kormányzása irányával, és közülük is csak 24 százalék volt maradéktalanul elégedett.

Ezek a számok természetesen még mindig elég nagy megelégedettségről tanúskodnak, de Putyin áprilisi, pláne tavaly decemberi népszerűségéhez képest hatalmas a zuhanás. Áprilisban a Levada válaszadóinak 79 százaléka volt megelégedve a frissen újraválasztott elnökkel, 2017 decemberében pedig 82 százalékuk. Ha a VCIOM számait nézzük, a változás még drasztikusabb: május vége óta majdnem 17 százalékpontot esett a válaszadók elégedettsége, 80,3 százalékról 63,4 százalékra.
Ha a döntéshozók abban bíztak, a világbajnokság eltereli majd az emberek figyelmét a nyugdíjreformról, csalódniuk kellett: egyedül a korhatár emelése okozhatta Putyin népszerűségvesztését.

Jelenleg a nyugdíjkorhatár Oroszországban 55 év a nőknél, 60 év a férfiaknál (összehasonlításképp Magyarországon 65 év a határ férfiaknál és nőknél egyaránt). Ezen 1932 óta nem emeltek. A kormány álláspontja szerint azért lenne ildomos megemelni a korhatárt, mert egyrészt 1932 óta sokat változtak az élet- és munkakörülmények, másrészt az orosz társadalom is elöregedővé vált az évek során: míg 1950-ben csak 8,7 65 éven felüli jutott 100 munkaképes korú állampolgárra, addig 2015-ben már 20,1, az előrejelzések szerint pedig 2050-re ez a szám már 36 lesz. A nyugdíjasoknak a dolgozó állampolgárokhoz képest növekvő aránya következtében a költségvetésben már egyszerűen nincs elegendő pénz a nyugdíjak kifizetésére – legalábbis a kormány szerint.

Érdemes azonban kicsit belemélyedni ezekbe az érvekbe...

A NÉP ELLENSÉGEI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.07.19.


A nép ellenségei

A Magyar Tudományos Akadémia elleni nyílt, otromba támadás, azaz az „Ütök, borulsz!” tárgyalási stratégia, megspékelve a szokásos hazugságszósszal nem nagyon érdekli az embereket.

Mi lehet ennek az oka? Miért kell a tudományt napi politikai érdekeknek alárendelni? Mi abban a kéjes élvezet, hogy a kormánysajtó acsarkodó Parson Russel terrierjeit nekiuszítják az alapkutatásoknak, illetve a társadalomtudományoknak?

Egyes populista nézetek szerint a magyarázat nagyon egyszerű. Orbán Viktor sokkal butább, mint az akadémikusok. Gyanakodva néz azokra az emberekre, akik olyan képletekkel dolgoznak, amelyeknek végeredményeit nem ő határozhatja meg. Jobban kedveli Kövér László társaságát, mivel mellette még őfelsége is géniusznak érezheti magát. Ezért veszi körül magát hülyékkel és hitvány ítéletvégrehajtókkal.

Lehet ebben a teóriában valami, mivel az emberi hiúság, ha szabadjára engedik, hatalmas pusztításra képes. Sok lelki nyavalyája van Orbánnak, amiről sokat nem lehet tudni, csak a következményeit kell a társadalomnak elviselnie. Az pedig köszöni szépen, elviseli.

A tudósokkal, kutatókkal mi lehet a baj? Mi okból lehet oly könnyedén megutáltatni őket a széles publikummal? Valószínűleg azért, mivel olyan dolgokat ismernek, olyan problémákat próbálnak megérteni, melyekről az emberek többségének fogalma sincs, sőt nem is érdekli őket.

Az még belefér az irányított nemzettudatba, mikor egy hóbortos tudós – hülye szegény, de legalább mulatságos – lepkehálóval rohangál a kietlen magyar pusztaságban, de miféle értelmetlen dolog az, hogy dologidőben molekulakönyvtárakkal, meg farmakológia célfehérjékkel piszmog, miközben önfeledten kacarászik, valamint drága vegyszerekkel és műszerekkel szórakozik...

KERESZTÉNYEK-E A KERESZTÉNY NEVŰ PÁRTOK?

SZEMLÉLEK BLOG
Szerző: SZEMlélek
2018.07.18.


Vendégkommentárok a „C“, illetve „K“ betűről a közép-európai menekültkérdés kapcsán.

– Hol marad a „C“ betű – teszi fel a kérdést a 83 éves katolikus publicista, a CDU volt parlamenti politikusa, Nobert Blüm a Süddeutsche Zeitungba írt vendégkommenterárjában. Mennyire keresztény a CDU, de főként a CSU az úgynevezett menekültkérdés németországi, illetve európai megoldását illetően? Részint ugyanebben összefüggésben említette egyébként nemrég ezen a blogon Beer Miklós püspök, hogy ha Magyarországból „keresztény országot” akarnak csinálni, akkor ő inkább názáretikövetőnek nevezi magát.

Hogy mi ragadtatta a cserkész- és szakszervezeti háttérrel rendelkező, saját meghatározása szerint baloldali konzervatív Blümöt, hogy éppen most ragadjon tollat, s egy „C” betűs pártokkal nem szimpatizáló befolyásos napilapban adjon hangot nemtetszésének, csak sejthető. Egyrészt június 1-jén életbe lépett a bajor államiság keresztény jellegének kihangsúlyozását célzó törvény, mely szerint állami középületek bejáratánál feszületet kell elhelyezni – erről szintén olvashattunk a Szemlélek felületén. Másrészt két héttel korábban született egy olyan törvény, amely számos területen már akkor is feljogosítja a rendőrséget a polgári szabadságjogokba való beavatkozásra, ha az intézkedő szerv szerint „fenyegető veszélynek” csupán a gyanúja merül fel.

Az utóbbi néhány hétben több egyházi kötődésű személy lépett ki több évtizedes tagság után demonstratívan a CSU-ból. Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter azon „poénkodása”, mely szerint nagyon örül, hogy 69. születésnapján 69 embert toloncoltak vissza Afganisztánba, nem csupán rosszul sült el, miután kitudódott, hogy egyikük öngyilkosságot követett el, hanem általános felháborodást keltett. Egyes politikai körök szerint Horst Seehofer „elvesztette a tisztességét”. A vélhetően fiatalabb utca embere pedig krétával az aszfaltra írt #seehoferabschieben (#kitoloncolniseehofert) hashtaggel reagált.

Blüm vendégkommentárját – melyet Hermann Josef Eckl regensburgi egyetemi lelkész a Facebookon ezzel az idézettel továbbított: „Az első világ tönkretette a harmadikat, és csodálkozik, hogy a tönkretettek útra kelnek tönkretevőikhez” – azzal kezdi, hogy nem egyedül a nyugat felelős azért, hogy ezrével érkeznek a menekültek Afrikából a Földközi-tengeren át Európába. Mégis a volt gyarmatosítók kezdték ezeknek az országoknak és népeknek a kirablását, tőlük pedig utódaik, immár a helybeli elit mindent eltanult. Gátlástalanul tömik a zsebüket, miközben milliók élnek nyomorban, vagy menekülni kényszerülnek. Agrárkonszernek fél Európányi területet vásároltak fel a fekete kontinensen, a mezőgazdasági termékek a nemzetközi részvénypiacra kerülnek, míg a Nestlé és a Danon édesvízi lelőhelyek felvásárlásával biztosítja be monopóliumát a helyi lakosság kárára, újfent élőhelyük elhagyására kényszerítve ezreket.

Azok, akik gumicsónakokban szállnak tengerre, nem azért kockáztatják az életüket, mert európai jómódban akarnak élni, hanem gyakran az éhhalál elől menekülnek. Míg a megvesztegetett elit Afrikában él, addig a megvesztegetőik nyugaton. A kizsákmányolók jó nevű multinacionális cégek menedzserei, akiknek a fizetéséből egész falvak megélhetési problémáit meg lehetne oldani. Ezek után akiben csak egy szikrányi jó érzés van, nem beszélhet úgy a menekültekről, ahogy mostanában a németországi nagykoalícióban történik.

Blüm saját pártja, a CDU születésére emlékezik. A második világháború után, amikor alig volt élelem, sok millió katona nem tért vissza a frontról és több mint tizenkétmillió menekült, valamint hazájából elüldözött ember érkezett az országba, akkor jött létre a CDU, keresztény értékek utáni „honvágytól hajtva”. Majd 2015-ös élményéről beszél, amikor Bajorország az irgalmas vendégszeretet szimbóluma lett számára. Egy néppárt Blüm szerint nem egyenlő egy olyan „gyűjtőmozgalommal”, melynek legfőbb célja, hogy minél nagyobb tömegeket állítson maga mögé. Egy párt nevében lévő „C” betű által pedig nem lehet jogot formálni bizonyos választók szavazataira – ennek a betűnek egy párt keresztény értékek iránti elkötelezettségét kell jelentenie.

– Mit is mondhatnak ennek az idős CDU-politikusnak az intő gondolatai a SZEMlélek blog jobbára Magyarországon élő olvasóinak – teszem fel most már én magam a kérdést, aki hosszabb ideje Bajorországban élek, így csak szűrőn keresztül érnek el a magyarországi hírek. Vitathatatlan, hogy kifejezetten az elmúlt egy-két évben több párhuzam is felfedezhető a magyar és a bajor politikai élet alakulása között. Talán emiatt sem tévedtem sokat éppen ennek a publicisztikának a kiválasztásával...

SZIJJARTÓ ENSZ-TELENSÉGE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.07.18.


A magyar kormány fejéről Hofi Géza egykori mondása juthat az eszünkbe a helyi kiskirályokról: „Korona van, fej nincs”. Az állandó ellenségkeresés, migránsozás, sorosozás, és gyűlölködés olyan zsákutcába kényszerítette, amelynek falai mentén képzelt ellenségek sorakoznak. A végén meg egy baromi nagy fal, ami könnyedén a másikat adhatja. A képzelt ellenségek közül most éppen az ENSZ-nek üzentek hadat.

Kicsiben. Amennyiben Orbán egykori személyi csicskása, immár külügyminiszterként bejelentette az ország kilépését az ENSZ globális migrációs csomagjának tárgyalásából. Szijjártó szerint azért, mert a beterjesztett dokumentum ellentétes az ország biztonsági érdekeivel. Alig egy hete azt nyilatkozta, hogy az ENSZ-csomag egyetlen intézkedését, illetve iránymutatását sem tekinti hazánkra nézve irányadónak. Ugyanakkor azt jó lenne tudni, a letelepedési kötvény-üzletet illetően, hogy vajon az ENSZ azon okmányából mit tart irányadónak, amit szintén közeljövőben tárgyaltak a nemzetközi mozgásokkal kapcsolatban. Igaz, az a nemzetközi szervezett bűnözéssel volt kapcsolatos. Valamint elérhető az ENSZ honlapján. Ugyanakkor némileg furcsa, hogy a kilépéssel kapcsolatban maga a kormányzati portál is az MTI-re hivatkozik.

Bár ennek lehet az az oka, hogy így takarítottak meg pár percet, és néhány forintot. Elvégre a kilépést megüzenő megnyilatkozás színjátékát így csak egyszer kellett Szijjártó Péternek eljátszani. A szerdai kormányülés után. Azonban a jelek szerint van egy nyilatkozatunk a külügy miniszterétől, ami alapján a „kormány álláspontja szerint az ENSZ globális migrációs csomagja ellentétes a józan ésszel és az európai biztonság helyreállításának szándékával is”. Attól most tekintsünk el, hogy amennyiben, egészen véletlenül, de bűnt elkövetettek is kaptak letelepedési kötvényt, akkor az mennyiben szolgálja vajon az európai biztonságot. Inkább próbáljuk meg megtudni, hogy mi az a borzalmas csomag, ami a kormány álláspontja szerint ennyire elfogadhatatlan. Ebből a szempontból el tudtam volna képzelni, hogy a kormányzati portál, a kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében közread egy hiteles példányt ebből a csomagból. A vélemény alátámasztására. Elvégre, ha vannak valós érvei, akkor aligha kell tartania bármelyik kormánytagnak egy vitától ezzel kapcsolatban...

MIHEZTARTÁS VÉGETT

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.07.18.


Ezt muszáj, ezt látniuk kell. Félő, hogy nem elég ismert ez a nagyszerű hely, ahol ez olvasható:

Felhívás!

Politikusok, közszolgálati dolgozók, közfeladatot ellátók, kinevezett közalkalmazottak, választott társadalmi funkcionáriusok!
Az a dolgotok, hogy a magyarságért, a magyar emberek közösségéért tegyetek, ne magatokért! Ezért kötelességetek a Szentkorona Eszmét alkalmazni, és azt mindenkor, mindenkivel betartani és betartatni! Ne feledjétek!
Magyarok!
Nektek az a dolgotok, hogy a Szentkorona Eszme szerint szemetek a választott emberek tevékenységén legyen! Jogotok, de egyben kötelességetek is az ellenállás joga – Ius Resistendi – szerint megakadályozni, hogy a Szentkorona Eszme sérüljön, vagy bármely vezetőtök a magyar nemzet ellen tehessen! Éljetek és tegyetek e szerint! A Szentkorona Eszme útmutatást ad az élet minden területén, hogy mi a teendő! Éljetek vele!
Budaörs, Csíki-dűlő 2017. Jégbontó (Böjtelő) havának 1. napján
Dr. Safáry-Kollár Lajos jogász, közíró


Jaj, a mű címét majdnem elfelejtettem:


A SZENTKORONA ESZME IGENIS ALKALMAZHATÓ A XXI. SZÁZADBAN (6. TÉTEL)
Előre néz! Nem mozog!

Na? Ez még mind rendben van? Hát akkor csak így tovább.

HA SZEGÉNY VAGY, KORÁN HALSZ, HA GAZDAG VAGY TOVÁBB ÉLSZ. DE KIRE SZAVAZOL?

QUBIT
Szerző: SÁNDOR LÁSZLÓ
2018.07.19.


A menő politikai-üzleti sajtó (Axios, Bloomberg) is csak fél évvel a Qubit után vette észre az amerikai egyenlőtlenség egyik legsokkolóbb mutatóját: mi tavaly decemberben írtuk meg, szinte ugyanazokkal a szavakkal, hogy „a leggazdagabb 1 százalék női 10,5 évvel, a férfiai majdnem 15 évvel élnek tovább, mint az alsó 1 százaléké.”

Ezután pedig egy szomorú sejtéssel kerültek címlapra kutatók: felmérésük alapján az idő múltával eltűnnek a szegény szavazók, kikopnak minden generációból, mert hamarabb halnak, és hamarabb is lesznek olyan betegek, ami után nem mennek el választani.

Mi azonban most segítünk nyilvános adatokból kiszámolni, mennyire torzíthatja az idősek összetételét az egyenlőtlen halálozás.

Térjünk vissza a korábban is idézett munkához – ugyanis a szerzők nyilvánosan is elérhetővé tették a teljeskörű összeírásokra (adóbevallásokra és tb-nyilvántartásokra) épülő adataik egy részét; konkrétan az amerikai halandósági rátákat 40 és 76 éves kor között nem, kor és jövedelmi csoport (százalék) szerint. Márpedig a halandósági rátából az éves túlélési ráta is adódik, azokat összeszorozva pedig minden életkorra kiszámítható azok száma, akik azt a kort is megérik...

POGÁNY ELKÉPZELÉS ÁLL AZ ALAPTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSA MÖGÖTT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2018.07.19.


Keresztény vezető szakirányú továbbképzés indul a Kaposvári Egyetemen, a képzés irányítója szerint egyre több vállalkozás alkalmazza működése során a Biblia tanait. A keresztény közgazdaságtan posztgraduális elsajátítása pedig évek óta folyik a Budapesti Corvinus Egyetem segítségével. Létező fogalmakról van szó, vagy csak politikai divatról? Deák Dánielt, a Corvinus egyetem kutatóprofesszorát kérdeztük.

A hetedik alkotmánymódosítás, amely a politikai kurzus részévé tette a kereszténységet, lehangolóan ismerős jelenség a 20. századi magyar történelemből. Mi ma a tartalma?

– Azt gondolom, ez ijesztő üzenet, és az értelmiség legfőbb dolga, hogy szemügyre vegye a kereszténység és a politika kapcsolatát. De előbb nézzük meg, milyen állapotban vannak az egyházaink, milyen a viszonyuk a társadalomhoz, és hogy az egyházak válságjelenségei mennyiben járultak hozzá ehhez a szerencsétlen kombinációhoz, vagyis a kereszténység és a politika összekapcsolásához. Én a katolikus egyházról tudok beszámolni, nyugodtan mondhatom, hogy aktív hívő vagyok. Látom, hogy egyre kevésbé képes kommunikálni az emberekkel – tehát teret veszít.

Ezért keres szövetséget a politikával?

– Inkább azt mondanám, hogy az egyházak sebezhetővé váltak, és így ki vannak téve a politikai befolyásnak. A közéletben és a politikában egyre több az agresszió, amivel szemben mindenki védekezésre kényszerül, az egyházak is, ezért kénytelenek olyan kérdésekben is állást foglalni, amilyenekben egyébként nem lennének kötelesek.

A menekültválság ügyében a katolikus egyház éppen hogy nem foglalt állást, legalábbis nem a krisztusi szeretet parancsa értelmében nyilvánult meg.

– 2015. szeptember elején a püspökkari konferencia szokásos értekezlete utáni sajtótájékoztatón Erdő Péter bíboros kifejtette, hogy az egyház nem képes segítséget nyújtani, sőt nem is szabad segítséget nyújtania a menekülteknek, mert aki ezt teszi, maga is bűncselekményt követ el. Pár nappal korábban hallotta a politikától ezt a kifejezést, ami jogi szempontból sem volt igazolható. De ami fontosabb, Erdő Péter szavai mögött mély identitásválság és orientációs zavar húzódik meg.

De ez azt mutatta, hogy az egyház nem menekül a politika elől, hanem inkább megadja magát neki.

– Talán ebben is menekülés volt, a bíboros ugyanis azt jelezte, hogy a menekültkérdés az állam, a civil szervezetek, a politika dolga, ebbe az egyház nem folyik bele. Megpróbált félreállni...

GRAMOFON ONLINE - TÖBB EZER MAGYAR HANGFELVÉTEL A MÚLT SZÁZADBÓL / ÉLŐVÉ TENNI A MÚLTAT

GRAMOFONONLINE.HU
Szerző: Neumann-ház
2018.08.19.


A Neumann-ház azért hívta életre a Gramofon Online-t, hogy ismertté és elérhetővé tegye a magyar népszerű kultúra korai – egy mára letűnt formátumban megőrzött – hangdokumentumait...

KUDARCBA FULLADT A HARMADIK PÉCSI EINSTAND, SENKI NEM NYERT A ZSOLNAYÉRT FOLYTATOTT PISZKOS HÁBORÚBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.07.19.


A Zsolnay Porcelánmanufaktúra az elmúlt két évben sűrűn szerepelt a hírekben. A cég gazdasági súlya aligha ad erre okot, bár a köztudatban lévő hazai márkanevek között a Zsolnay még mindig ott van a spiccen. A figyelem inkább annak a harcnak szól, amit a porcelángyár gazdája vív a vállalkozást megszerezni próbáló politikai hatalommal. A háborút megnyerni látszik a szír tulajdonos, ezért a kalandban megégett politikusok és pénzcsinálók most már inkább csendet szeretnének az ügyben. Ám a bíróságokon még mindig tucatnyi per folyik, és ez vélhetően így lesz még évekig.

Az 1853-ban alapított gyár fénykora a múlt század tízes éveiben véget ért. A két világháború között a cég főképp a hagyományok ápolásából élt, többé nem termett olyan polihisztor-újító a gyár élére, mint amilyen az alapító, Zsolnay Vilmos volt. A második világégést követően államosították a gyárat, s mivel a Zsolnay-imázst jelentő, kézzel festett dísztárgyak vevőköre, a polgárság eltűnt a piacról, a másfélezer embert foglalkoztató cég inkább a dísztelen, plebejus ízlésű porcelánokból és az ipari kerámiából élt. Már a rendszerváltáskor látszott, hogy jelentős tőkebefektetésre: eszközkorszerűsítésre, dizájn-fejlesztésre és piacszerzésre van szüksége a cégnek. A gyárat privatizálni akarták, de vevő nem jelentkezett.

1998-ban Toller László lett Pécs polgármestere – a szocialista politikus azt hangoztatta, hogy a Zsolnay csak akkor léphet előre, ha a város megkapja az államtól, mert a porcelángyár Pécsnek fontos, nem Budapestnek. A kormány végül teljesítette a befolyásos Toller makacs kérését, és 2005-ben Pécs – ingyen, de a cég adósságainak átvállalásával – megkapta a gyárat. Csakhogy a város se tudta új pályára állítani a céget. Ez nem is lett volna könnyű, hisz az európai porcelángyárakat nemcsak az olcsón termelő távolkeleti konkurensek fojtogatták, hanem a megváltozott közízléshez alkalmazkodó fogyasztói szokások is.

Az eladósodott pécsi önkormányzatnak nem volt esélye költeni a Zsolnayra, ezért 2010 júniusában az – akkora már Fidesz-irányítású – város eladta a gyár részvényeinek 49 százalékát az ingatlanfejlesztésben milliárdos vagyont szerző Jászai Gellért cégének, az M-B Kft.-nek, 230 millió forintért. A Fidesszel jó kapcsolatban lévő Jászai vállalta, hogy 2011 márciusáig 500 milliót fektet a gyárba. Jászai a Zsolnay reorganizációjának teljes költségét 2,5 milliárdra becsülte, ám nem fogott bele a fejlesztésbe, és nem emelt tőkét sem. Mint utóbb kiderült, nem látott esélyt a befektetés megtérülésére, ezért egy évvel később továbbadta a Zsolnay-részvényeket birtokló M-B Kft-t a Közgépnek.

Pécs vezetői abban reménykedtek, hogy a közbeszerzéseken verhetetlen Közgép megrendeléseket hoz majd a Zsolnaynak – nem így lett, sőt, a Közgép se fogott bele a Zsolnay reorganizációjába. Fél évig állták ugyan a cég havi 30 milliós veszteségét Simicskáék, majd – egy forintért – visszaadták a részvénycsomagot a városnak...

KÉNYSZERZUBBONY IS KAPHATÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.07.19.


A végén majd csak egy elnyújtott, hosszú, artikulálatlan üvöltés hallatszik a hangszóróból, aztán sercegés és néma csend lesz, az egyazászló pedig kókadtan csüng majd, mint a disznó hasa, és senki nem találja az injekciós tűt, mert azt is ellopták.

Pedig voltaképp szépen indult a nap a birodalomban. Olyan kerek volt a világ, a bamba madarak danásztak, Lőrinc barát barna csuhában megvette a fák mögött megbúvó kiskutya redves farkát is, az ennek tövében rejtőző bolha fingja még nem volt az övé, de elégedetten sóhajtott fel a jachtján: meglesz az is, mert a kemény munkának mindig megvan a jutalma. Főleg a kétkezinek.

Reggel nyolc óra volt, amikor kiderült, hogy a zUnijó aszonta, hogy eddig és ne tovább, mert tele lett a töke neki az illiberális álmokkal. És még aszt is onta, hogy bíróság elé citálja az egész redves bagázst. Igaz – mert olyan neki az ügymenete -, majd csupán a vezér saját lábán ácsorgó kisunokája kap intést száz év után, hogy ugye, kicseréled majd a nagytata szaros pelenkáját, és ő rávágja majd, perszepityu, és most jó? És a zUnijónak jó lesz, de nagyon.

Ennyire nem lát előre azonban a rencer, és mondta is legott – miközben habzott neki a kicsi szája – a Halászjani, a pecás, akit azért hagytak életben, hogy jártassa a száját de mindig, hogy a Sorosmegin. Hogy az egész nyüves világ aztat védi, sőt, a zUnijó meg egyenest az ezer éves bütykeit nyalogatja, mert ez a mániája neki, hogy vénembereket gyömöszöl, hogy a kedvükre tegyen, és persze, hogy a nagyvezírt meg bosszantsa, ezt a mienkét. Azzal cukkolódnak minduntalan, mert a világon még nem született olyan, aki értené a zsenijét, ahogy ő látja a világot, olyan magának valóan egyedi módon.

A vendégségből épp távozó szlovák nagykövet is – valami Kácer, a neve is má’ milyen – ezt ordította vissza az ajtóból, hogy hülyék ezek meg aljasok, a királyukon bohócsipka van, és megváltónak hiszi magát, pedig csak egy nyomorult féreg. Sőt, azt is visszaüvöltötte, hülye az, aki egy vénembert démonizál, akibe hálni jár a lélek, így búcsúzott el a díszes kompániától ez a Kácer...

AZ ECONOMIST TEKINTÉLYELVŰ KLEPTOKRÁCIÁNAK MINŐSÍTI A VELEJÉIG ROHADT ROTHADT MAGYAR REZSIMET - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.07.19.


- A Bizottság villámgyorsan két jogsértési eljárást is kezd az Orbán-kormány ellen

- Simili similis gaudet: Orbán Viktor Netanjahunál
- Az uniónak és NATO-nak fel kell lépnie Magyarország ellen, meg kell védenie a demokráciát, de nem szabad, hogy ez bármiféle kulturkampf alakját öltse, mert az csak a Fidesznek jó

FT

A lap megerősíti azt az értesülést, hogy a Bizottság akár már ma kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormány ellen a „Stop, Soros” miatt, vagyis újabb front nyílik Brüsszel és az unió alapértékeinek veszélyeztetésével megvádolt Magyarország között. Diplomaták szerint a testület úgy látja, hogy a vitatott bevándorlás-ellenes szabályozás sérti az EU menedékjogát és az alapjogi chartát. A vita az Orbán Viktor által szorgalmazott illiberális demokrácia körül rávilágít a félelmekre, hogy egyes államok a tekintélyelvűség felé csúsznak. Úgy tudni, hogy a Bizottság most ún. panaszlevelet küld, és ha elégedetlen a magyar válasszal, akkor az Európai Bírósághoz fordul. Hírek szerint ugyanezt kívánja tenni azért is, mert úgy látja, hogy a magyar hatóságok túl sokáig tartják a tranzitközpontokban a migránsokat, és nem teszik lehetővé számukra a megfelelő eljárást. Brüsszelben nem kívántak reagálni Szíjjártó Péter nyilatkozatára, miszerint Magyarország felveszi a kesztyűt.

New York Times/Washington Post/AP

Izraelben bírálatok kísérik a keményvonalas, populista, jobboldali Orbán Viktor látogatását. A politikus, aki ma találkozik Netanjahuval, a keresztény Európa bajnokának szerepét osztotta saját magára és szigorúan elutasítja az afrikai és muzulmán migránsok beáramlását. A választási kampányt megingathatatlanul bevándorló-ellenes alapon vívta meg. Sokan nehezményezték, hogy egy évvel ezelőtt dicsérte a náci kollaboráns Horthyt, aki bevezette az antiszemita törvényeket. Yair Lapid ellenzéki vezető, akinek az apja magyar holokauszt túlélő volt, nekiment az izraeli kormányfőnek az út miatt. Twitteren keresztül azt üzente: szégyen a látogatás.

Libération

Orbán Viktor napra pontosan egy évvel Netanjanu történelmi és igencsak vitatott budapesti útja után keresi fel Jeruzsálemet. Az izraeli kormányfő tavaly feloldozta magyar kollégáját minden antiszemitizmus vádja alól, miközben az kinyilvánította, hogy csodálja Horthyt, aki félmillió zsidó deportálásához járult hozzá. Arról nem beszélve, hogy a magyar fővárosban tavaly ilyenkor mindenütt az Orbán által igencsak utált Soros György képét lehetett látni az antiszemita utalásokkal teletűzdelt bevándorlás-ellenes hadjárat részeként. Netanjahu azonban szelektív alapon viszonyul a zsidóellenességhez. Fel van háborodva, amikor a palesztinok gyakorolják, Orbán esetében azonban elhanyagolhatónak tekinti. Egyébként pedig ők ketten mindenben egyetértenek. Így elsősorban a migráció elutasításában. Ehhez azonos nyelvezetet használnak, és Soros mindkettőjüknél a „gonosz globalista”, aki mozgatja a civil szervezeteket. Ennek megfelelően mindkettő törvényben korlátozta a civil szervezetek tevékenységét.

Az ellenzéki Yair Lapid hevesen ellenzi, hogy Izraelben vörös szőnyeget terítenek olyas valaki lába elé, aki nagy államférfinak tekinti Horthyt, noha az annak idején megölette az ellenzéki politikus nagyszüleit. A nyilatkozat nyugtalanítónak nevezi, hogy Netanjahu egy ilyen rendszer képviselőjét fogadja az ország legjobb barátai közé. A korábbi amerikai nagykövet pedig úgy fogalmazott: Izraelen lehet látni a kísértést, hogy összeálljon az erősödő populizmus képviselőivel: Orbánnal, Trumppal, Dutertével és Putyinnal...