2016. június 23., csütörtök

POFÁTLANUL, GÁTLÁSTALANUL ÉS TELJESEN NYÍLTAN, AZ ARCUNKBA RÖHÖGVE FOGLALTÁK EL AZ EGÉSZ ORSZÁGOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan  Edgar
2016.06.23.
 
 


 

JUHÁSZ PÉTER SZERINT HABONY NEMZETBIZTONSÁGI KOCKÁZATOT JELENT

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.06.23.


Az Együtt alelnöke azután tartott sajtótájékoztatót, hogy feltártuk, milyen tanulmányt készítettek Habonyék a szocialista önkormányzatnak.

Az Együtt összefoglalója szerint a párt alelnöke sajtótájékoztatóján elmondta: „egy mai, a Magyar Narancsban megjelent cikk szerint Habony Árpád már 2002–2003-ban felmérte a belvárosi ingatlanhelyzetet Steiner Pál akkori polgármesternek. Habony akkor azt tanácsolta, hogy az ingatlanokat ne adják el, hanem adják bérbe. Pont úgy, ahogy azt az Együtt is követeli. Ugyanis ha bérbe adnák az ingatlanokat, akkor a pénz a kerületben maradna, és nem sérülne a lakók érdeke.

Ugyanakkor Rogán Antal polgármestersége idején ennek pontosan az ellenkezőjét tették: Rogánék több mint 800 ingatlantól váltak meg. Ráadásul az összes ingatlant a piaci értéknél olcsóban adták el...

ITT OLVASHATÓ

"TE MARADHATSZ, KEDVES EMBER VAGY" KINT ÉLŐ MAGYAROKAT KÉRDEZTÜNK A BREXITRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2016.06.23.


Négy hónapos intenzív kampányidőszak után Nagy-Britannia ma a szavazóurnákhoz járul. Bár egy esetleges kilépés forgatókönyve elég bizonytalan, és hosszabb, akár két évig is húzódó folyamat lehet, de a mai szavazás politikai következményeit nem lehet alábecsülni, sem a brit belpolitika, sem az Unió szempontjából. Több százezer magyar él Nagy-Britanniában, néhányukat arról kérdeztük, hogyan élték meg az elmúlt időszakot, és hogyan látják, milyen hatással lehet az ő életükre, ha Nagy-Britannia a kilépés mellett dönt.

Első körben a legfontosabb kérdés természetesen az: mennyire befolyásolná a Nagy-Britanniában élő külföldiek életét a Brexit?

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR A NYUGATI VILÁG MEGMENTŐJE - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.06.23.


Sorsdöntő a mai brit népszavazás, hatalmas a tét. Brüsszel a menekültek ügyében azt teszi, amit a szolidaritás parancsol. Európában a muzulmán-ellenesség megfejelte a hagyományosnak mondható cigánygyűlöletet.

Financial Times

Nagy-Britannia és Európa számára eljött a népszavazás, vagyis a sors napja. A lap minden politikai megosztottság ellenére arra sürgeti a briteket, hogy menjenek el voksolni, mert hatalmas a tét és minden szavazat számít annak megakadályozására, hogy az ország kiváljon az unióból. A kilépés nem csak a szigetországnak, hanem Európának és a világnak is hatalmas károkat okozna. A brit liberalizmus a demokratikus hagyományokkal együtt már eddig is nagyon sokat adott a földrésznek, és az Egyesült Királyság szerepvállalása létfontosságú, most, amikor olyan veszélyek fenyegetnek, mint az iszlám szélsőség, a harcias Oroszország vagy éppen a klímaváltozás. Itt arról van szó, hogy továbbra is erős marad-e a britek hangja a nemzetközi színtéren. A szakértők látják, hogy a Brexit gazdasági következményei a rossztól és a katasztrofálisig terjednek. Ugyanakkor a kampányban az is egyértelművé vált, hogy a közvélemény mennyire nem bízik az elitekben és az intézményekben, ezzel foglalkozni kell. Nem lehet figyelmen kívül hagyni a migránsok miatti aggályokat sem, de a mocskos idegengyűlöletet nem lehet semmivel sem igazolni. Viszont felemelő, hogy az ifjúság többsége a maradás mellett van, elutasítja az elkülönülést, az elszigetelődést. De hát éppen a jövő múlik a mai döntésen...
 

AMEDDIG EGY ÉDESANYA NEM TUD ÉTELT RAKNI AZ ASZTALRA ÉS MÉG A SZEMÜVEGE MÖGÉ SEM REJTHETI A KÖNNYEIT, MERT AZ ELTÖRÖTT ÉS NEM TELIK MÁSIKRA

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.06.23. 
 
 


 


 

PORTUGÁL

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.06.23.


Most kellene megállítani a filmet. Ennél jobb már nem jön. Ez volt a csúcs, a legjobb rész. Igazi katarzis.

Felkapcsolni a villanyokat, felállni a székekből, szedelőzködni. Közben nézni még a vásznat egy ideig, ahogyan fut előttünk a stáblista. Főszereplők, mellékszereplők, rendező, operatőr, producer, zeneszerző, bevágások a legjobb jelenetekből. Még egy utolsó pillantás magunk mögé a székekre, nem hagytunk-e ott valamit.

Ki tudja, mikor volt ilyen utoljára, s lesz-e még majd megint. Jegyezzük meg a pillanatot, amikor minden magyar magyar lehet.

Most kellene megállítani a filmet. Elraktározni agyunkban és szívünkben a pillanatot. Aztán úgyis az lesz, ami eddig is volt: kilépünk a mozi ajtaján, és rosszkedvűen botorkálunk a fénylő sötétségben.

ITT OLVASHATÓ

EUFÓRIA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.06.23.


Hát ezt is megértük, egy igazi Európa-bajnokságon továbbjutott a csapat!
Magyar játékosok, magyar mezben, magyar gólokat rúgtak!
Győztünk, győzött Magyarország!
Ez a hajdan nagy, ám most átmenetileg kicsi ország, bokréta Isten kalapján elégtételt vett Trianonért, az összes veszett háborúnkért, visszamenőleg Nagy Szulejmánig!
Elnézegeti az ember a mámoros szurkolókat és elgondolkodik: amit lát, az a magyar néplélek tömény kivonata, a hirtelen lelkesedő, hamar csalódó magyar nép tökéletes lenyomata.
Isteni csoda - ez fekszik nekünk, nem kell bajlódni a munkával, az erőnléttel, a taktikával.
Csak Magyarországon lehet eladni a tablettát, mellyel három hét alatt izomemberré lehet válni, vagy ugyanennyi idő alatt le lehet adni negyvenkét kilót - mi az azonnali sikerek népe vagyunk.
Ha tárgyilagosan szemléljük a dolgokat, akkor túl sok örömre nincs ok, egy nyert meccsel és két döntetlennel jutottunk tovább, utóbbiakból persze világraszóló sikert kovácsoltunk idióta sportriporterek áldásos segedelmével: egy-egyre nyert Magyarország, mondta valamelyikük...
És elkezdődött a fantáziálgatás, elméletben már meg is nyertük az EB-t, nagy futballnemzet lettünk, a köpcös meg olyan elégedett pofákat vágott, mint aki a zsebében kotorászva észrevette, hogy két farka nőtt.

Nem kétséges, előrelépés ez a magyar válogatott tekintetében, de az előrelépés leginkább csak abban van, hogy volt valaki, aki megtanította az egyéneket csapatként dolgozni, azon a nyelven beszélt velük, melyet klubcsapataiknál megszoktak, és ez hozott is eredményt, kétségtelenül.
Ez is fontos dolog, ez is előrelépés, ennek is kell és lehet örülni, de attól, hogy a válogatottat már az első mérkőzésén nem tiporták bele a pályába, hogy még a harmadik forduló után is jobbnak tűntek a labdaszedők alkalmi válogatottjánál, ettől még a magyar labdarugás egy fikarcnyival sem lett jobb.
A válogatottban a játékosok többnyire nem a magyar bajnokságban edzenek, játszanak, aki meg itt játszik és tehetséges, annak iparkodnak elvenni a kedvét, hogy olyan csapatban játsszon, ahol akár még fejlődhet is - inkább megy kölcsönjátékosnak a Puskás Akadémiához - lásd Kleinheisler.
A rögeszmés stadionépítő valószínűleg saját sikerének könyveli el a továbbjutást, de téved, a létesítményekbe befektetett pénz jobban szolgálta egyéni meggazdagodását, mint a magyar labdarúgás ügyét.
Ha a valósággal akart volna találkozni, akkor a magyar ultrákat kellett volna nézegetnie, az általa épített és általunk kifizetett stadionokban ők veszik el a nép kedvét a labdarúgó mérkőzések látogatásától.


Ha itt valaki még magyar futballt szeretne csinálni, akkor annak nem stadionépítéssel kellene kezdeni, ugyanis csak Mekk Elek kezdi az épületet a tetővel, - először elkészítjük a tetőzetet, mert az eső bármikor eleredhet, ugye...
Ide iskolai sport kellene, iskolai pályákkal, edzőkkel, öltözőkkel, fürdőkkel ( megannyi pedagógiai lehetőség... ), szerelésekkel, labdákkal, iskolai bajnokságokkal, díjakkal.
Orbán azt hiszi, hogy labdarugó akadémiája megoldás bármire, pedig nem.
A ladbdarugás soha nem volt a középosztály sportja, és nem is lesz az...

ITT OLVASHATÓ

2014 ÓTA 400 MILLIÓ FORINTOT KÖLTÖTT ÜGYVÉDEKRE AZ MTVA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.06.22.


Összesen 400 millió forintot költött ügyvédekre 2014 óta az MTVA. Az összeg több mint felét az Őszy Ügyvédi Iroda kapta, amely kapcsolatba hozható a fideszes Várhegyi Attilával, akinek a családtagjai több olyan cégben rendelkeznek érdekeltséggel, amelyek összességében tízmilliókért adnak tanácsokat a közmédiának.
 
Tavasszal közadatigénylésben kértük ki az MTVA-tól, hogy 2014. január 1-e óta mely ügyvédi irodákkal kötöttek szerződést és mekkora összegeket fizettek ki részükre. A közmédia 15 napos hosszabbítás után megküldte a kért adatokat, amelyekből az derül ki, hogy 28 hónap alatt összesen 396 millió forintot fizettek ki ügyvédi tevékenységre.
 
A hatalmas összeg láttán rákérdeztünk arra is, hogy az ügyvédek mekkora óradíjjal és hány munkaórában dolgoztak. Az MTVA egy hónap elteltével (15 nap válaszadási határidő + 15 nap hosszabbítás az adatok nagy mennyiségére való hivatkozással) ezt az igénylést is megválaszolta, így megtudtuk azt is, hogy a legtöbb ügyvédi iroda átalánydíjas megbízásban dolgozik/dolgozott a közmédiának.
 
Akik óradíjért, azok jellemzően nettó 20-25 ezer forintot számláztak egy munkaóráért, de akad 35 ezres óradíj is a listán. Az óradíjak nagysága nem kiugróan magas, ennyibe kerül a piacon egy jó ügyvéd (egy még jobb még többe), ám a kérdés az, hogy valóban kellett-e ennyit költenie a közmédiának ügyvédekre, vagy lehetett-e volna spórolni az ügyvédi költségeken.
 
A 396 millió forintnak több mint a felét, 214,85 millió forintot az Őszy Ügyvédi Irodának fizette ki az MTVA. Az ügyvédi iroda névadója, Őszy Tamás 2009-ben Várhegyi Attila korábbi fideszes államtitkár feleségével közösen alapította meg a Myself Consulting Kft.-t, majd nem sokkal később kiszállt a vállalkozásból, amely azóta Várhegyi feleségének és gyermekeinek tulajdonában van...
 

MAGYARORSZÁG 2016: CSAK A GAZDAGOKNAK LETT JOBB...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.06.23.


A válság óta szinte minden társadalmi csoport helyzete romlott, kivéve a legnagyobb jövedelemmel rendelkező háztartásoké, köszönhetően az Orbán-kormány adópolitikájának, ami egy olyan jövedelemtranszfernek felelt meg, ahol az alacsonyabb jövedelmű háztartásoktól csatornáztak át pénzeket a legmagasabb jövedelmű csoportok irányába. Mindeközben számos szociális támogatás megszűnt, és annak ellenére, hogy a kormánynak lett volna lehetősége feloldani a még 2009-ben befagyasztott transzfereket, nem éltek vele. 

Bár az elmúlt években a reálbérek nagyobb ütemben nőttek, mint a 2010-14 közötti időszakban, ezt elsősorban azok a szektorok húzták fel, ahol a munkaerőhiány miatt a nagyobb cégek kénytelenek voltak bért emelni. Általános értelemben tehát egyáltalán nem beszélhetünk arról, hogy mindenkinek jobb lett, amit az is igazol, hogy a kormány csuklóból kerüli a növekvő szegénység témájának megvitatását.

Egy friss kutatás szerint 2007-2014 között jelentősen emelkedtek Magyarországon a társadalmi csoportok közötti egyenlőtlenségek. A gazdasági válság után egyedül a gazdagabbaknak lett jobb, minden más társadalmi csoport vesztese volt mind a válságnak, mind pedig az azt követő gazdaságpolitikai döntéseknek, így tehát a bal és a jobb oldali kormányoknak egyaránt benne van a kezük a folyamatban...

ITT OLVASHATÓ

ESÉLYEGYENLŐTLENSÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2016.06.22.


A Political Capital (PC) a Friedrich-Ebert-Stiftunggal közösen szervezett konferenciát 2016. június 17-én Esélyegyenlőtlenség az egészségügyben címmel. A rendezvény beszélgetéseinek alapját a PC témát körüljáró tanulmánya képezte...
 
A tanulmány teljes terjedelmében elérhető az alábbi linken érhető el.
 
 

ESÉLYEGYENLŐTLENSÉG AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2016.06.22.


A Political Capital (PC) a Friedrich-Ebert-Stiftunggal közösen szervezett konferenciát 2016. június 17-én Esélyegyenlőtlenség az egészségügyben címmel. A rendezvény beszélgetéseinek alapját a PC témát körüljáró tanulmánya képezte...
 
A tanulmány teljes terjedelmében elérhető az alábbi linken érhető el.
 
 

ÚJ KORSZAK KEZDETE, DE HOVA LETT A DEMOKRÁCIA?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.06.22.


Alig ért végett a májusi elnökválasztás okozta vihar, új „krimi” vette kezdetét Ausztriában. Mint ismertes, május 22.-én Ausztriában elnök-választás volt. A kétfordulós választási kampány során az FPÖ jelöltje, Norbert Hofer és a volt zöld párti vezető, Alexander Van Der Bellen maradtak a „ringben”. A döntő szavazásra május 22.-én került sor és ha nem is nagy fölénnyel, de Van Der Bellen nyerte meg.
 
Az FPÖ vezetője, H.C. Strache már akkor is nehezen viselte el, hogy előzetes terve nem jött be. Mert mi is lett volna a cél? Először is egy FPÖ képviselőt beültetni az államelnöki székbe. Ezután az új államelnök (neki van joga feloszlatni a parlamentet és kiíratni az új választásokat) feloszlatja a parlamentet és új választásokat ír ki. Május 22.-én ez a terv meghiusult. Sőt.
 
Az SPŐ és a koalcíós partnere, az ÖVP, okulva a választási eredményeken, változtatásokat hajtottak végre. Leváltottak minisztereket vezetőket és egy új „csapatot” állítottak fel. Az SPŐ-ben volt a legnagyobb változás. A tehetetlen és kormányzásra alkalmatlan Werner Faymannt lemondatták, és menesztették a párt vezetéséből Rudolf Hundstorferrel együtt. Faymann helyére az ÖBB (osztrák nemzeti vasúttársaság) karizmatikus igazgatóját, Christián Kernt tették.
 
Ezzel egy új korszak vehette volna kezdetét. Ám a kolíciós pertner az ÖVP soraiban sokan úgy gondolták, nem jó pusztán csak az SPÖ-re alapozni, igyekeztek keresni a kapcsolatokat az FPÖ embereivel. Strache és az FPÖ mindent bedobott. Strache megkereste az osztrák zsidó hitközség vezetőségét, és tárgyalásokba kezdett velük...
 

AZ AUTÓBIZNISZ NAGYÁGYÚI - AUTÓGYÁROS FAMILIÁK A 21. SZÁZADBAN

BUSINESS & CAFÉ BLOG
Szerző: Business & Café
2016.06.23.


Valami új családi vállalkozásba fognál? Nem sajnálnád rá az időt sem? Na és mondjuk mit szólnál az autógyártáshoz? Három családot mutatunk be, akik az autógyártást még mindig családi bizniszként művelik, úgy tűnik elég jól meg is élnek belőle...

ITT OLVASHATÓ

MENNI, VAGY MARADNI - A BRITEK ÉS AZ EURÓPAI UNIÓ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Emma
2016.06.23.


Nehéz lenne ma másról, mint a britek uniós népszavazásáról posztolni, szóval jöjjön egy, a témába vágó poszt, amit Angliából Emma küldött be, aki megpróbált kiemelni pár szempontot ebből a hatalmas témából. Szerinte bármi lesz is az uniós tagságról szóló népszavazás végeredménye, a következményeket ma még aligha látja bárki is.

„Hetek óta tart a vita (amiről itt olvashatsz rengeteg cikket), június 23.-án dönt Nagy-Britannia hogyan tovább. Mi a jobb Angliának, az EU-ból menni vagy maradni?

Körülbelül február óta figyelem nagyobb lelkesedéssel merre is tartanak Angliában a dolgok, ha már egyszer itt élünk. Világosan emlékszem a pillanatra, amikor David Cameron Budapesten járt és Orbán Viktorral tárgyalt arról, hogy milyen szigorításokat vezetne be az EU-ból érkező munkaerőnek: a child benefit-et (családi pótlék), tax creditet (adókedvezmény), stb. csak azok a családok vehetnék igénybe, akik legalább 4 éve itt élnek, aki kijön és 6 hónap után sem talál munkát, azokat hazaküldené.

Mindezeket a változásokat azért akarta bevezetni, mert 1. már a tavalyi választásokon megígérte a választóinak, hogy ezen szándékában áll változtatni, 2. biztos akart lenni benne, hogy a közelgő népszavazáson megerősíti az EU-n belül maradás szándékát.

Ezzel azonban kiengedte a szellemet a palackból, és szerintem álmában sem gondolta, hogy a menni akarók ilyen kiegyensúlyozott harcra lesznek képesek, hiszen jelenleg nehéz megmondani, hogyan fognak dönteni. Egy biztos, egyelőre fej fej mellett haladnak...

ITT OLVASHATÓ

HITLER 75 ÉVE KÖVETTE EL A LEGNAGYOBB HIBÁJÁT

INDEX - TUDOMÁNY, TÖRTÉNELEM
Szerző: BBC HISTORY MAGAZIN
2016.06.22.


Az 1941. június 22-én elindított Barbarossa-hadművelet évfordulóján a világhírű hadtörténész Antony Beevorral, a Londoni Egyetem professzorával készített interjút a BBC History arról, hogy miért fulladt véres kudarcba a Szovjetunió német lerohanása.
          
Régóta tervezte Hitler a Szovjetunió megtámadását?

Hitler gyakran változtatta álláspontját nagyobb céljaival kapcsolatban, de szerintem a Szovjetunió lerohanása már az első világháború végétől kezdve központi helyet foglalt el a tervei között. Zsigeri gyűlöletet táplált a bolsevizmus iránt, de elhatározását Ukrajna 1918-as német megszállása is befolyásolhatta, akkor születhetett meg az ötlet, hogy ez a terület egyfajta éléskamraként szolgálhatna. Ukrajna elfoglalása megelőzhette volna a brit blokád miatt bekövetkező éhínséget, ami az első világháborúban súlyos nehézségeket okozott a németeknek. A döntés így ösztönös mellett stratégiai megfontolásokon is alapult. A valódi, részletekbe menő terv viszont csak 1940 decemberében született meg.
A Molotov–Ribbentrop-paktumot a németek tehát kezdettől fogva csak ideiglenesnek szánták?

Igen, egyértelműen ez volt a terv. Hitler úgy számolt, hogy előbb a nyugati hatalmakat kell térdre kényszerítenie. Ez elképesztő önbizalomra utal, különösen, ha hozzávesszük azt is, hogy a franciát tartották a világ legerősebb hadseregének a háború előtt. Sztálin abban reménykedett, hogy a nácik és a kapitalisták kivéreztetik egymást. Neki létfontosságú volt a paktum, mivel éppen akkoriban hajtott végre tisztogatást a Vörös Hadsereg tisztikarában, így időre volt szüksége, mielőtt harcba száll a németekkel...

ITT OLVASHATÓ

6 MEGLEPŐ SZOKÁS GHÁNÁBÓL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Hello Magyarok
2016.06.22.


Afrika történései rendszerint elkerülik az egzotikus menyétkölykök születésére fókuszáló hírműsorokat, így legfeljebb annyi jön át, hogy ezen a héten melyik országban volt puccs, vagy mennyi az egy főre jutó békefenntartók száma. Sajnos emiatt rengeteg érdekességről lemaradunk, ezért most hiánypótló jelleggel bemutatok pár szokást a kontinens békés szegletének számító Ghánából:

ITT OLVASHATÓ

"ABSZOLÚT VÁLSÁG LENNE AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁGBAN, HA A KILÉPÉS-PÁRTIAK GYŐZNÉNEK"

LUMENS BLOG
Szerző: lumens
2016.06.23.


Az Egyesült Királyság június huszonharmadikán jelentős történelmi esemény elé néz, amikor az Európához fűződő viszonyáról szavaztatja meg az állampolgárait. Hónapok óta tart az Európai Unió-pártiak és a kilépést preferálók, a Brexit-támogatók kampánya. Nem jellemző a brit arisztokráciára, hogy nyilvánosan állást foglalna belpolitikai ügyekben. Most mégis kivételt tett, amikor felszólalt az európai uniós tagsággal kapcsolatban, a bent maradást támogatva. A kilépés várható következményeiről, a (magyar) bevándorlókat érintő lehetséges változásokról, és a jelenlegi brit közhangulatról beszélgettünk Carl Levy professzorral, a Goldsmiths University of London oktatójával Londonban:

ITT OLVASHATÓ

TOMBOLT BUDAPEST, HATALMAS AZ ÖRÖM A SZERDAI MECCS UTÁN

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.06.23.


Hatalmas népünnepély tört ki Budapesten azután, hogy a magyar válogatott a franciaországi Európa-bajnokság eddigi legjobb meccsén a portugálok ellen vívott 3-3-as döntetlennel csoportelsőként jutott tovább az legjobb 16 közé.

A fővárosi képek itt láthatók.

ITT OLVASHATÓ

MECCS, TÜNTI, FESZTIVÁL

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dávid
2016.06.22.


Az idei nyáron közelről van módunk több példán keresztül szemlélni, hogyan zajlik az, amit a társadalomkutatók kollektív cselekvésnek neveznek. Az utóbbi napokban, héten láttunk példát tüntetésre, rögtönzött fesztiválra és lelkes szurkolók spontán utcai ünneplésére is. Június 11-én zárták le a tiltakozási idényt a pedagógusok a rossz időjárás miatt már kötelező kelléknek tekinthető esernyőkkel, majd jöttek a magyar focisikerek után az örömittas utcai ünneplések. Mindeközben nem csak a fizetős és az egyes városokban, fővárosi kerületekben tartott ingyenes fesztiválok szezonja kezdődött meg, hanem hétfőn a Szabadság hídon az I Bike Budapest szervezet felhívására megtelt a lezárt híd piknikezőkkel is. Természetesen nem arról van szó, hogy bármelyik esemény tematikailag, tartalmilag vagy akár csak a szervezők, résztvevők személyét illetően kapcsolódna egymáshoz. Mindegyik esetben ugyanakkor a nyílt téri kollektív cselekvés legfontosabb kortárs típusairól, műfajairól van szó, amelyek néha össze is kapcsolódnak...

ITT OLVASHATÓ

A MEGOSZTOTT KIRÁLYSÁG

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.06.22.


...Azon britek között, akik egyetemi végzettséggel rendelkeznek a REMAIN előnye kb. 40 pont. Azok között, akiknek nincs érettségije (azaz A-level vizsgája) majdnem ugyanakkora a LEAVE előnye. (A 18-29 évesek között 36 százalékkal vezet a REMAIN, a hatvan felettiek között 26 százalékkal a LEAVE.)

A YouGov közvélemény kutatása szerint az országban Peterborough környékén a második legnagyobb a LEAVE támogatottsága. Ötven kilométerre Peterborough-tól, Cambridge-ben szinte mindenki a REMAIN-re fog szavazni. Az egyetemek a REMAIN-re szavaznak, a szegény kerületek a LEAVE-re. Az ország ötven legjobb egyeteméből egészen pontosan ötvennek a rektora írta alá a REMAIN-t támogató nyílt levelet...

ITT OLVASHATÓ

LECSÜRHÉZTÉK A CSÜRHÜLŐKET

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gusztos István
2016.06.22.


Magyar szempontból az EB eddigi legfontosabb, legbiztatóbb eseménye az izlandiak elleni mérkőzésen zajlott - a lelátón vagy legalábbis annak egy részén.
 
Megszólaltak a normális magyar szurkolók
 
Hát hiszen tudtuk vagy legalábbis gondoltuk, hogy vannak – de eddig csendben voltak. Együtt jártak-járnak meccsekre (nálunk inkább „meccsekre”) a magukat szemérmesen ultráknak becézőkkel. Hallgatják a kórusokat, olykor maguk is skandálnak, nem szép dolgokat is. Egy kis cigányozás, zsidózás, buzizás, mocskos oláhozás stb. sokaknak még belefér, verekedni azonban nem szoktak.
 
Ami az Izland elleni meccsen történt, alighanem példátlan: ilyen egyértelműen még nem fejezték ki magukat a normális szurkolók!
 
Sokan méltatlankodnak, amiért a nemzetközi sajtó, úgymond, lenácizta „a magyar szurkolókat”.  Biztos van jókora igazságtalanság az általánosításban, azonban gondoljuk meg: egy kávéskanál szar is elegendő ahhoz, hogy a legjobb bort is szarnak minősítsük… S itt azért nem kávéskanálnyi mennyiségről van szó...

ITT OLVASHATÓ

TOLD LE A GATYÁD!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.06.23.


Valamely dömsödi általános iskola alsó tagozatában van egy leánygyermek, aki nem tudja használni rendesen a wc-t. Egészen közönségesen melléje kakál. Dömsöd azért mégsem a világ vége, föltesszük, hogy a peremkerületekben is van fajansz, vagy ha az nem, akkor pottyantós.

Egy hét-nyolc éves lánka már láthatott ilyet, hacsak nem a környékbéli erdőkben lakik remete jó édes egy anyukájával és apukájával, de ez sem lehet. A hajléktalanokat már kiirtották minálunk, ezért a rejtély kulcsa körükben sem lelhető

Óhatatlanul merült fel tehát a kérdés az egész tanári karban ott Dömsödön, ki az, aki szarik mindenre, legfőképp a járólapra, hacsak nem valamely sötétben bujkáló ellenforradalmár a komcsik közül, aki zűrös éjszakákon, ködök leple alatt a lánymosdóba oson, és ott hagyja a névjegyét, így fejezve ki elégedetlenségét a kisvasutak földjével és annak urával szemben.

Már minden lehet...

ITT OLVASHATÓ

HAHÓ, EMBEREK! SOHA, DE SOHA NEM FOGJUK ELFELEJTENI EZT A KATARTIKUS MAGYAR-PORTUGÁLT!

MAGYAR NARANCS - KISPÁLYA BLOG
Szerző: ngm
2016.06.22.

 
Ezernyi okunk lesz rá. A hatalmas góljaink. Az őrült dramaturgia. És igen, ismerjük el azt is, hogy C. Ronaldo bizony pazar gólt lőtt.
       
Magyarország megnyerte a csoportját a franciaországi Európa-bajnokságon. Ez per pillanat a tényállás.
 
A jelzőkben most nem is lehet túlozni, nem lehet akkorát mondani (hihetetlen? elképesztő? váratlan? felfoghatatlan? stb.), ami ne írná le a helyzetet reálisan. Azt, hogy a magyar válogatott maga mögé utasította – Izland és Ausztria mellett – Portugáliát, ahol a világ egyik legjobb és legdrágább játékosa, CR7 játszik. (Hogy Pepéről és Naniról és a remek Quaresmáról ne is ejtsünk most szót.) Hogy háromszor vezettünk a végső győzelemre is esélyesnek tartott csapat ellen, amelynek rúgtunk három káprázatos gólt. Három isteni gólt.
 
Mert ez a meccs a mi góljainkról szólt, ami után végig rohantak a portugálok. Az egész meccs egy ilyen idegtépő fogócska volt, ahol talán maguk a portugálok sem értették, hogy miért kell folyton rohangálniuk az eredmény után. Ők valószínűleg arra készültek, hogy előbb-utóbb benyomnak egy gólt, aztán még egyet, és azzal le is van tudva a dolog, jó esetben csoportelsőként továbbmennek...
 

SZÁRSZÓ UTÁN, POGROMOK ELŐTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.06.22.


Ha a mostani találkozóról megjelent sajtóhíreket nézzük, akkor az egyik oldalon gyáva, megfélemlített, identitászavaros, illetve cinikus cikkeket találunk, a másik oldalon pedig a náci sajtó legszebb korszakát idéző mocskolódást, göbbelsi propagandát, szervezett gyűlöletrohamot és morális megsemmisítést láthatunk. Ebből a sorból is kitűnik a politikai pályafutását a MIÉP-ben kezdő Kocsis Máté Fidesz-alelnök alpári kirohanása.

A tények kedvéért jegyezzük meg, hogy 1999-ben pontosan lehetett tudni, hogy a MIÉP náci párt, vezetője az ország elsőszámú antiszemitája, Csurka István. Aki abba a pártba belépett, nem állt messze a náci ideológiától, saját értelmezésem szerint maga is náci volt. Kocsis útja a szélsőjobb útvonala a hatalom felé. Ez az ember ma a Fidesz alelnöke. Nem szakítható el ettől az, amit a szárszói találkozó résztvevőiről mondott. 

Kocsis a kormányzópárt alelnökeként azt mondta a szárszói jelenlevőkről, hogy "A panoptikumban összegyűltek a bukott liberálfasiszták, magyargyűlölők, drogosok, pénzmosók, szociális gengszterek, befáradt okoskodók, elzavart komcsik, bűnözők, idegbajosok és még néhányan. Meg persze voltak ott "független" civilek is. Jól megbeszélték, hogyan kéne az országnak lennie. Teddy azt mondta, lehet, hogy ez lesz az utolsó ilyen rendezvény. Kár lenne érte, mindig bearanyozza a júniusi hétvégét!"
A "nemzeti ügyek" kormányának és pártjának "keresztény" képviselője így tekint az ország másik felét képviselő értelmiségre. A liberálisokat fasisztázza a MIÉP-ivadék, szociális gengsztereknek nevez emberi jogvédőket az, aki üldözi a hajléktalanokat a Józsefvárosban. Kollektíve bűnözőknek nevez tisztességes embereket annak a pártnak az alelnöke, amely gátlástalanul fosztja ki az országot, amelynek törvénytelen uralma alatt százmilliárdos tételekben veszíti el az ország vagyona a közpénz jellegét.

Ez az erkölcsi vetülete a kérdésnek. Ennél fontosabb, hogy a szöveg dehumanizál. Akikre ilyeneket mondanak, azokkal szemben minden megengedett. Náci és nyilas propagandát idéző szöveg, a célba vett politikai ellenfelek emberi méltóságának teljes lábbal tiprása. Ez a népirtások előszobája. Ezek gyilkos szövegek, nem csupán hazugok. Így egy náci beszél emberek csoportjáról. A magyar társadalomnak és a demokratikus sajtó megmaradt részének nem szabadna hozzászoknia ehhez. Megengedhetetlen, hogy a kormányzópárt alelnöke ilyen stílusban uszítson, nyilatkozzon magyar értelmiségiekről, magyar emberekről, akik másképp gondolkodnak, mint ő.

Ha van magyarellenesség, akkor ez az. Ez az ember úgy beszél, ahogyan beszéltek az 1930-as években azok, akik később gázkamrákat üzemeltettek. A nemrégiben alakult fideszes újságok ugyanezt a kivégző stílust használják, a teljes eltaposás, a nevezettek, elsősorban a szervező Farkasházy Tivadar emberi mivoltának megsemmisítése zajlik. A fideszes szélsőjobboldali orgánumok naponta végeznek ki morálisan embereket, olyan cikkekkel, amelyek előszobái a fizikai támadásoknak. 

Kocsis és a fideszes sajtó náci propagandája odadobja a szélsőjobboldalnak azokat a magyar értelmiségieket, közéleti szereplőket, akik nem a Fidesz hívei. Rajtuk kívül ebben az országban már csak "bukott liberálfasiszták, magyargyűlölők, drogosok, pénzmosók, szociális gengszterek, befáradt okoskodók, elzavart komcsik, bűnözők, idegbajosok" vannak, az ország rákfenéi, akik nélkül erkölcsös és szép lenne az élet. 

Szeretnék emlékeztetni arra, amikor még a Hírszerzőben publikáló kollégák életüket adták volna ezért a náci beszédért, amely lassan az egész magyar sajtót uralja, akik azt állították, hogy a demokrácia fokmérője e beszédek szabadsága. Azóta ezzel a náci ideológiával megdöntötték az alkotmányos rendet, bújik az üldözött és lassan kard nyúl a barlangjába, és nem sok idő kell, amikor az egész magyar sajtó ez lesz. Nem volt olyan régen az sem, amikor a Klubrádió és társai védelmezték a rendszer demokratikus jellegét. Ez nem diktatúra, ez nem fasizmus, mondták.

Ott tartunk, hogy már meg sem meri védeni senki a megtámadottakat. Nincs, aki kikérje magának ezt a nyilas hangot, amit a Fidesz alelnöke és Orbán sajtója megüt. Félelem és rettegés az ország, mindenki jobbnak tartja, ha hallgat, ha nem akarja, hogy holnap a legalpáribb cikkeket olvassa magáról és leöntsék minden mocsokkal. Az erőszakot mindig a beszéd előzi meg. Ahol ilyen szinten elfogadott és legitim a náci beszéd, ott a fizikai erőszak egy idő után elkerülhetetlen lesz. 

Ki akar ezután Szárszóra menni vagy bármilyen rendezvényen résztvenni, ami ezeknek a fasisztáknak nem tetszik? Ki akarja azt olvasni magáról, hogy magyargyűlölő drogos pénzmosó idegbajos szociális gengszter bűnöző elzavart komcsi? Ki lesz az első, akit az utcán megvernek, mert felismerik, hogy itt van egy közülük? Mikor fogják Kocsis mocskos vádjai alapján követelni, hogy az ilyeneket korlátozzák, telepítsék ki, zárják börtönbe, esetleg csapják agyon? Ez a célja a mocskolódásnak, hogy senki ne merjen még találkozni sem a másikkal. Ez nem fasizmus? 

Minden alkalom, amikor ezt megengedjük, szó nélkül tudomásul vesszük, amikor nem védjük meg, hanem magukra hagyjuk egymást, amikor nem mutatunk semmiféle ellenállást és szolidaritást, önmagunk likvidálását készítjük elő. Ez a stílus, ez a sajtó, ezek a szövegek, pogromok előszelei.

ITT OLVASHATÓ

TOVÁBB TROLLKODHAT SIMICSKA, ÉS TUTI FOG IS

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.06.22.


Ezekről ne maradj le!
 
A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék (Átlátszó)
Pont befért a vizsgálati határ alá a felcsúti kisvasútépítés (444)
Nem spórol a jogi képviseleten a közmédia (Átlátszó)
 
Ha van 3 perced:
 
A panamai ügyészség szerint csaltak Welszék
Az Átlátszó megszerezte a vádiratot a furcsa körülmények között elhunyt Welsz László ügyében, ahol gyanúsított lett a vállalkozó volt élettársa, de utána elbizonytalanodtak abban, hogy kinek van igaza. Az érintettek szerint a változásban szerepe van annak, hogy a nő új párja az egyik Fidesz-közeli milliárdos mindenese és ügyintézője, ráadásul a férfi rendőr volt, így duplán jók a kapcsolatai. (
Átlátszó)
 
Titkolják a különvéleményt a jegybanki alapítványok ügyében
Különvéleményben vitatja az MNB felügyelőbizottságának egyik tagja azt a jelentést, amely szerint minden rendben a pénzintézet alapítványai körül. Többek között az nem tetszett Nyikos Lászlónak, hogy a jelentés „elvárásnak” nevezi az alapítványok létrehozását, noha ilyen feladatot szerinte a jegybanktörvény nem mond ki. A bizottság közleménye egy szóval sem említette a különvéleményt, és azt egy­előre a közvélemény sem ismerheti meg. (
VG)

Nem spórol a jogi képviseleten a közmédia
Összesen 400 millió forintot költött ügyvédekre 2014 óta az MTVA. A pénz több mint felét az Őszy Ügyvédi Iroda kapta, amely kapcsolatba hozható Várhegyi Attilával. A volt Fidesz-pártigazgató családtagjainak több cégben vannak érdekeltségei, amelyek összesen tízmilliókért adnak tanácsokat a közmédiának. Az Őszy Ügyvédi Iroda képviselte a közmédia egyik kft.-jét akkor is, amikor furcsa körülmények közt vettek 110 honlapot Várhegyihez köthető vállalatoktól. (
Átlátszó)
 
Pont befért a vizsgálati határ alá a felcsúti kisvasútépítés
A kormány jó érzékkel kért pénzt a felcsúti kisvasútra. A 600 millió forintnyi EU-támogatás épp valamivel azon kétmillió eurós határ alatt maradt, amely felett az Európai Bizottság előzetesen vizsgálná egy projektnél, hogy megéri-e a rá költött pénz. Így nem kellett utasszámot ígérni. Ettől még az uniós csalásellenes hivatal, az OLAF utólag nyomozhat, és előveheti a hatástanulmányokat. (
444)
 
Tovább trollkodhat Simicska, és tuti fog is
Másodfokon is megnyerte a pert a Közgép, amit azért indított, mert három évre kizárták a közbeszerzésekből. Így jogerős, hogy Simicska Lajos cégét szabálytalanul tiltották ki az állami tenderekből, miután az üzletember összeveszett Orbán Viktorral (hivatalosan azért, mert egy beruházáshoz egy alvállalkozó túl kicsi hajókat hozott). A cég folytathatja azt a játékot, hogy trollkodásból mindenki más alá ígér. (
444)