2022. május 1., vasárnap

ANNO BUDAPEST: LEGSZEBB EMLÉKEIM ANYÁMRÓL - SZÓLJON A MÁJUS 1. EZÚTTAL AZ ÉDESANYÁKRÓL!

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PANXNOTDED MIKLÓS
2022.05.012022. május 1-je nemcsak a munkásosztály ünnepe, de idén anyák napja is ilyenkor van, hiszen ez május első vasárnapja.

Délután 2 és 4 között Panxnotded Miklós az Anno Budapestben várja hívásaikat, osszák meg vele és a többi hallgatóval történeteiket, emlékeiket az édesanyjukról. Ez a nap szóljon róluk! ❤️

ITT HALLGATHATÓ MEG

ROMSICS IGNÁC: BUDAPEST, A „BŰNBE SODORT VÁROS”

NÉPSZAVA
Szerző: ROMSICS IGNÁC
2022.04.30.


Magyarország fővárosára Horthy Miklós használta először a címben idézett minősítést. Nevezetes szavai 1919. november 16-án hangzottak el Gellért téri beszédében – útban Siófokról a Parlament felé. A „fővezér” az elmúlt egy év eseményeiért, különösen a 133 napos Tanácsköztársaságért bélyegezte meg így Budapestet, amely, mint mondta, „megtagadta ezeréves történelmét”, „porba rántotta a szent koronát, meg a nemzet színeit és vörös rongyokba öltözött”. És nem mellesleg: „A nemzet legjobbjait börtönbe vetette, vagy kiüldözte hazájukból”.


A romlatlan vidékkel azonosított magyar nemzet és „tévútra vezetett” fővárosának ilyen típusú szembeállítása nem számított újdonságnak. Horthy több évtizedes reális társadalmi „szétfejlődésre”, és a lakosság széles köreiben elterjedt érzületi idegenkedésre, valamint eszmetörténeti toposzokra építhetett. Az 1848-ban még 140 ezer fős Pest és Buda lakossága a XX. század elejére megközelítette az egymilliót, akiknek 70 százaléka már az iparban, kereskedelemben és a közlekedésben dolgozott, s a köztisztviselők és a szellemi szabadfoglalkozásúak aránya megközelítette a 10 százalékot. Országosan viszont még mindig a parasztság tette ki a népesség több mint 60 százalékát, s az értelmiségi rétegek alig érték el az 5 százalékos arányt. Etnikai és nyelvi szempontból ugyancsak markáns eltérések mutatkoztak. A vidék magyarjai és nem magyarjai az évszázadok alatt kialakult együttélési formák keretei között éltek. Budapest utcáin viszont színes kavalkáddá olvadva hullámzott a nagyrészt nemesi származású magyar politikai osztály elitje, a zsidó és német eredetű nagy- és középpolgárság, a zömmel német anyanyelvű szakmunkások, a szlovák, magyar, ruszin és egyéb nemzetiségű vagy származású segédmunkások, valamint az ország minden tájáról érkező kubikosok és házi cselédek. Amikor 1895-ben Csonka Mihály kiskunhalasi tanyásgazda rokonlátogatás okán Pestre vetődött, csodálkozva konstatálta, hogy a Tűzoltó utca környékén „milyen zavaros beszédeket lehetett hallani. Tótul, németül beszéltek sokan.” Nem is maradt három napnál tovább. „Alig vártam, hogy hazajőjek” – írta..
.

RÁADÁS: HOFI - ÉLELEM BÉRE

HOFI GÉZA
Előadó: HOFI GÉZA
2000.Élelem bére.
FIDESZES BANKETTEN FOTÓZTÁK LE AZ ELÍTÉLT VOLT POLGÁRMESTERT, LEVELET ÍRTAK SZITA KÁROLYNAK - AZ ÁTLÁTSZÓ VIDÉKI LAPSZEMLÉJE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: KATUS ESZTER
2022.05.01.


Debreciner: Eltávolították Veres Margit fotóját

Tiba István újraválasztott fideszes országgyűlési képviselő egy zenés, kortyintós rendezvénnyel köszönte meg segítőinek a választási kampányban végzett munkájukat a napokban. Az eseményen megjelent Veres Margit, Balmazújváros korrupciós bűncselekmény elkövetése miatt 2018-ban jogerősen 5 év letöltendő börtönbüntetésre ítélt volt polgármestere is – írta meg a Debreciner április 26-án. A lap akkor emlékeztetett: bár a korábbi polgármestert jogerősen elítélte a bíróság, ő már több mint 4 éve nem hajlandó börtönbe vonulni. A Facebook-bejegyzést és a képet a cikk megjelenése után törölték.

KaposT.hu: Petícióval fordultak a szülők a női röplabda-utánpótlás ügyében Szita Károlyhoz és a sportvezetőkhöz

A lap szerint a levél vezérgondolata többek között az, hogy Lacombe Zsófia sportigazgató és férje, Vincent Lacombe, a nagycsapat vezető edzője nem tartották be ígéretüket, miszerint „fokozottan számítanak a helyi utánpótlásra”. Szerintük az elmúlt időszakban „a szezon folyamán végbement változások nyomán edzők és szakmai segítők sokasága hagyta el Kaposvárt, de röplabdázó lányok tucatjai is úgy döntöttek, hogy végleg abbahagyják a röplabdát”. A szülők álláspontja szerint a kialakult helyzetre nem elégséges magyarázat a pénzszűke, de feszegetik Dér Tamás sportért „felelős” alpolgármester szerepét is a helyzet kialakulásában.

Borsod24.hu: Miskolcon idén tizennéggyel kevesebb óvodai csoport indul – a durva pedagógushiánynak köszönhetően

Szeptembertől tizennéggyel kevesebb óvodai csoport működik Miskolcon. A miskolci önkormányzat születési adatok alapján úgy számol, szeptembertől hatszázzal kevesebb gyereket íratnak be Miskolcon. Viszont huszonnégy óvodapedagógus is nyugdíjba megy, így összesen harmincnyolccal lesz kevesebb, mint amennyire szükség lenne. Közleményük szerint a jelenlegi csoportlétszámok fenntartása esetén a pedagógushiány veszélyeztetné a biztonságos feladatellátást, ezért született meg a döntés – írja a lap.

Nyugat.hu: Két alapítótag távozik a Weöres Sándor Színháztól

A lap információi szerint a Weöres Sándor Színház két „őstagja”, Endrődy Krisztián és Vlahovics Edit is távozik nyáron a társulattól. A hírt Endrődy Krisztián is megerősítette. A két tag távozásának okai egyelőre nem nyilvánosak, és arról Endrődy sem akart részleteket közölni, az azonban feltételezhető, hogy köze van a Weöres Sándor Színház 2020-as igazgatóválasztásához, amely látszólag simán lement, de a társulatot mégis alaposan felbolygatta.

SzabadPécs.hu: A távolban egy szétbombázott Ukrajna

A Pécsre érkezett ukrán menekültek nem értik, miért támadta meg hazájukat Oroszország, de abban biztosak, hogy Ukrajna nem veszíti el a háborút. Szerintük korábban nem volt ellentét Ukrajna nemzetiségei között, azt se tudták, ki orosz, ki ukrán. A Szabad Pécsnek nyilatkozó menekültek beszédében szétválaszthatatlanul keverednek az ukrán és orosz szavak, és hálásak befogadóiknak.

VILÁGHÍRŰ LETT AZ ORBÁN-KORMÁNY KEGYETLEN MAGYAR TUDOMÁNYPOLITIKÁJA

NÉPSZAVA
Szerző: MUHARI JUDIT
2022.05.01.


Az illiberális államok vezetőinek azért kell ellenségképet gyártaniuk, mert enélkül kiderülne, hogy alkalmatlanok a kormányzásra. Erről is beszélt a lapunknak adott interjúban Pető Andrea történész, aki szerint fontos kérdés, hogy mennyiben segíti a putyini rendszer bukását, ha nem folytatunk párbeszédet az oroszokkal, és miért fontos emlékezni a történelmi eseményekre, különösen a holokausztra.


Az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Rendszer akkor akkreditálta a Magyar Akkreditációs Bizottságot (MAB), amikor ön szerint inkább kritizálnia kellett volna a genderképzés megszüntetése és a CEU emigrációba kényszerítése miatt. „Mindig is érdekelt, hogyan bírják rá az elnyomó rendszerek állampolgáraikat egy olyan rendszerrel való együttműködésre, amely éppen a hosszú távú érdekeik ellen cselekszik”, írta Csépe Valéria MAB-elnöknek. Rájött már?

– Ezt a működési mechanizmust eddig is ismertük a kommunizmus és fasizmus történetéből, de ennek illiberális modelljét most látjuk csak teljességében kifejlődni. A mai Magyarországon még senkit se csuktak le a nézetei miatt, nem úgy, mint Kínában vagy Oroszországban. Ezért érdemes megfigyelni, hogyan jön létre az intellektuális kollaboráció egy olyan rendszerrel, mely nemcsak anti-intellektuális, hanem tudatosan pusztítja az oktatási rendszert, ellenőrzi a kutatást és meghekkeli a tudományos minőségbiztosítást. A magyar felsőoktatás magánosításával az egyetemi oktatói béreket a duplájára emelték, ezért cserébe az egyetemi autonómiát és a tudomány szabadságát kellett beáldozni a kollégáknak. A korábbi, valamennyire átlátható és demokratikus döntési mechanizmusokat az egyszerű politikai lojalitás követelménye váltotta fel. Ugyanazon kollégáknak hasonló érveik vannak az öncenzúrára és az elhallgatásra, mint a kommunizmus idején voltak: „ha én, aki ugye kiváló vagyok, nem csinálom meg, illetve nem vállalom el, akkor jön majd más, aki rosszabb és majd megcsinálja, elvállalja, megírja ő. Különben is, tudni kell mit nem szabad kutatni, illetve leírni vagy kimondani egyébként pedig meg kell élni valamiből.”..
.

ANYÁK NAPJA A BOHEMIAN BETYARS-ZAL - NE SÍRJ, ANYÁM!

JELEN.MEDIA
Szerző: KORMOS LILI
2022.05.01.Még a legkeményebb rocksztároknak is van anyukája, aki a színpadon őrjöngő, és a fél világot lázban tartó ikonra csak, mint az ő drága, kicsi gyerekére gondol, akinek uzsonnát csomagolt, akivel gyakorolta a szorzótáblát, még ha nehéz is elképzelni, a kockás lap fölött görnyedő Keith Richardsot például. És ők azok az anyukák, akik minden fáramászásnál, levert térdnél, befocizott ablaknál, és lázas esténél ott álltak, és aggódtak értük. Na, ezek az anyukák, most végre kilépnek a takarásból.

A 2009-ben alakult Bohemian Betyars, ez a speed-folk-freak-punk stílusokat ötvöző zenekar (mindenki válassza ki, amelyik közelebb áll az ízléséhez), tavaly jelentette meg Gubancos című legújabb lemezét, most pedig, anyák napi meglepetés gyanánt, el is készítették legújabb klipjüket, a Ne sírj, anyám! - című dalhoz...

A dalszövegből kiderül, hogy a zenekar egyik tagjának sem kellett kétszer mondani gyerekkorában, hogy vegyen részt valami kisebb-nagyobb csínytevésben, amiknek persze rendszerint megvoltak a maguk következményei, akik pedig ezeket a helyzeteket egy profi manager hozzáállásával kezelték, nem mások, mint a srácok anyukái. Gyereket nevelni igazi rock’n’roll, ezért is szerették volna, hogy legújabb klipjükben most játszák az anyukák a főszerepet.

“Anyukáink amúgy is igazi rocksztárok, szóval nem volt nehéz hozniuk a szerepet. Mi meg végre a közönségben pogózhattunk! Nehéz dolguk lehetett velünk, amíg gyerekek voltunk, és ezzel a dallal szeretnénk felszárítani minden miattunk hullajtott könnycseppet.


A kisfilmben az anyukák lépnek a zenekar tagjainak helyére, és bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy számukra szokatlan a rivaldafény, meglepően gyorsan hozzászoktak a helyzethez. Még akkor is, ha saját bevallásuk szerint, csak a kisfiaik miatt léptek ki a komfortzónájukból, és vállalták a szereplést. Vagy, ahogy ők fogalmaztak:

“Mit meg nem teszünk értetek...A forgatás végén nagyon meghatódtam, igazán küszködtem a könnyeimmel, bűn csúnya lett volna rajtam a sok elmaszatolt smink.” - mesélte az egyik anyuka, majd egy másik hozzátette: “Olyan volt, mint 12 óra vidámpark, ahova a fiam vitt el: szédítő-felemelő érzés volt, kizökkentem az időből és a térből.”

Az anyukák egyébként nem csak imitálták a rocksztárságot, a fiaik hangszereit is kézbevették, és bár Dankó Dani (dobok) anyukája némiképp szkeptikus volt a saját teljesítményét illetően: “Az ciki volt, hogy amit én műveltem a színpadon azt sajnos hallottátok is. Mármint, hogy össze-vissza vertem a dobot, pedig az nem is tehetett semmiről.” - azért a színpad eufóriáját, a közönség szeretetét mindannyikunak jól esett megtapasztalni, talán ennek is köszönhető, hogy mind gyorsan beleszoktak az új szerepükbe.

Sok boldogságot minden anyukának, nekik/róluk szól a Bohemian Betyars új dala!


NEM ADJÁK FEL A HARCOT A TANÁROK, HA KELL, FOLYTATJÁK A SZTRÁJKOT

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.05.01.Április utolsó napjaiban minden jel abba az irányba mutat, hogy a pedagógusok harca ott fog folytatódni, ahol április elején félbemaradt. A két nagy pedagógus szakszervezet ugyanazokat a követeléseket újra beadja majd a frissen megalakult kormánynak, de jogi értelemben a március 16-án megkezdett sztrájk fog folytatódni, ha nem teljesülnek addig a tanárok követelései. Márpedig az előző kormány nem mutatott erre hajlandóságot, ehelyett a sztrájktárgyalások közben egy pótlékemelést igyekeztek fizetésemelésként keretezni, és leszögezték: a pedagógusbérek kérdésének rendezése 2023-ban esedékes.

Ez a kommunikáció akkor sem változott érdemben, amikor a sztrájk első napjai után Gulyás Gergely miniszter és Kövér László házelnök is azt mondta nyilvános fórumokon, hogy a kormány jogosnak tartja a követeléseket és a következő kormányzati ciklusban foglalkoznak vele: “reméljük, hogy lesz módunk és érkezésünk rá”, fogalmazott a házelnök. Később a helyettes államtitkár ígért meg jövőben esedékes tárgyalásokat a pedagógusoknak.

A kormány mindeközben egy rendelettel a koronavírusra hivatkozva és a sztrájk alatti elégséges szolgáltatásokat bővítve gyakorlatilag ellehetetlenítette a valóban látványos és valódi nyomásgyakorló erővel bíró sztrájkot, aminek következtében egyes tanárok a polgári engedetlenség eszközéhez fordultak. A szakszervezetek adatai szerint március 16-án, 17-én, és 18-án mintegy 40 ezren vettek részt a sztrájkban, a legalább egy napig tiltakozó kollégák száma pedig meghaladta a 29 ezret. Ezzel szemben a kormány azt hangsúlyozta, hogy a tanárok 87 százaléka nem sztrájkolt...

NEHÉZ ELHINNI ÉS ELÉRNI, HOGY A MAGYAROK EU-S ÉLETSZÍNVONALON ÉLJENEK

MFOR
Szerző: KOLLÁR DÓRA
2022.05.01.


Bár a tendencia jónak tűnik, a fejlődés üteme egyelőre inkább azt mutatja, hogy az Orbán Viktor és Matolcsy György által is megemlített 2030-as céldátum sokkal inkább az uniós életszínvonal megközelítéséről, mint eléréséről fog szólni.


A választási győzelem utáni első Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elbüszkélkedett azzal, hogy egy bizonyos uniós fejlettségi rangsoron Magyarország megelőzte Portugáliát is, míg a lengyelek épphogy megelőzték hazánkat. Bár a tájékoztatón a miniszter nem nevezte meg konkrétan, a mutató, amelyre gondolt, nem más, mint az Eurostat által közzétett, egy főre jutó bruttó hazai össztermék vásárlóerő-paritáson számolva. Ez azért jó indikátor, mert azzal, hogy az alapadatot vásárlóerő-egységben (PPS) teszik közé, kiküszöbölhetők az országok közötti árszínvonalbeli különbségek, és jobban látható az egyes országok vásárlóereje...

A MUNKÁSSÁGOT ÜNNEPLIK ORSZÁG- ÉS VILÁGSZERTE – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: Mérce
2022.05.01.Május elseje a munkásság ünnepe. Ezen a napon a fennálló rendszer jellegéből fakadó elnyomás elleni küzdelmet ünnepeljük, melyet nemcsak ma, de az év valamennyi napján kell vívnunk.

Budapesten, országszerte és az egész világon számos rendezvényt tartanak ez alkalomból, ezekről mi is be fogunk számolni a nap folyamán.

Munkatársaink számos helyszínen ott vannak, percről percre közvetítésünkben pedig beszámolunk az eseményekről...

A KITÖRÉS ÁRA | TELEPJÁRÓ #13

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.30.Bár papíron jól néz ki, ha valaki a családjából elsőként szerez diplomát, korántsem tekinthető egyértelmű sikertörténetnek az első generációs értelmiségiek élete. A diploma ugyanis nem jár automatikusan sokkal jobb anyagi körülményekkel, a társadalmi ugrás pedig gyakran komoly lelki megterheléssel jár. A két világ közötti őrlődés annál gyötrelmesebb, minél nagyobb a távolság az indulási és az érkezési oldal között, így a roma értelmiségiek útja különösen rögös. 

Az adás vendégei: 

- Boros Julianna, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa 
- Durst Judit szociológus, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató    
                                         Intézetének munkatársa 
- Varga Erika, a Romani Design vezetője

ÉS AKKOR "A VITATHATATLAN SIKEREINK KÖVETKEZTÉBEN ELROMLOTTAK A PÉNZÜGYI EGYENSÚLYOK" - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG
Szerző: HVG.HU
2022.05.01.


Két hónappal meghosszabbította a kormány az árstopot; a Gazprom leállította a gázszállítást Lengyelországnak és Bulgáriának; megindult a Magyarországgal szembeni jogállamisági mechanizmus. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.


Sokáig csak találgathattunk, mi lesz az eredetileg május 1-ig bevezetett árstoppal, aztán Orbán Viktor bejelentette, július 1-ig meghosszabbítják azt. A kormány meghosszabbította a benzinár maximálásának határidejét is július 1-ig, és a kis benzinkutak támogatását is. A kereskedők kompenzációját nem bővítik ki, szerintük a kiskutasoknak elég lesz az eddigi támogatás, az élelmiszerláncok pedig majd megoldják maguk valahogyan. A hvg.hu podcastjában, a Fülkében arra kerestük a választ, mekkorát üt majd, ha szembejön a valós ár, és okozhat-e áruhiányt az árak mesterségesen alacsonyan tartása - vagy éppen az, hogy az egész világon meghaladja a kereslet a kínálatot.

Eközben nyugdíjemelést is bejelentettek, amivel valójában csak az inflációhoz igazítják a nyugdíjak növekedését, csak a törvényben előírt november helyett picit előbb...

VÉRES HARCOK UKRAJNÁBAN, AZ UKRÁN HADSEREG AMERIKAI FEGYVEREKRE ÁLL ÁT - VASÁRNAPI HÍREINK PERCRŐL PERCRE

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.05.01.


További brit hadieszközök szállítását ígérte szombaton Boris Johnson brit miniszterelnök Volodimir Zelenszkij ukrán államfőnek. Az orosz és az ukrán fegyveres erők összecsapásai folytatódnak, Donbaszban dúlnak heves harcok. A háború nemzetközi eszkalálódása kapcsán tegnap Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közölte, hogy Oroszország „nem áll hadban a NATO-val”, ugyanis álláspontja szerint éppen a NATO gondolja azt, hogy hadban áll Oroszországgal. Az Egyesült Államok továbbra sem tartja valószínűnek, hogy Moszkva atomfegyvereket vetne be a harcok során. A háborúról szóló vasárnapi híreinket percről percre ebben a cikkünkben gyűjtjük össze...

MUNKAÜNNEP

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.01.


A nagy háború tizenharmadik évében a Párt és Ő is egyben úgy gondolták, az egyre nagyobb drágaság, a térkövekből okádott mélabú és az égen ennek kontrasztjaként pimaszul ívelő szivárványok ellensúlyozására ki kell találni valamit, amivel a munkás népet, a keményen dolgozó kisembert megörvendeztetik, és új utat mutatnak lanyhuló szellemének, hogy kötődése, rajongása a Párt és Ő irányába új alapokra helyeződjék és tartalommal töltődjék ki öblösen.

A Propagandaminisztériumban összedugták a fejüket a csinovnyikok, és mivel új dolgot soha ki nem tudtak találni, régi szokások felelevenítése jutott az eszükbe onnan kiindulva, hogy társadalmuk munka alapú, mint ahogyan azt Ő nem győzte mindig hangoztatni, így kapóra jött a május elseje teljesen. A munka ünnepe ez a nap, így a munka alapú társadalom legnagyobb ünnepe lehetne, illetve lesz is, ez most már bizonyos, feltéve természetesen, ha a Párt gondolatára Ő is rábólint.

Így a nagy öregeknek, akik közös kollégiumban laktak még a nagy háború előtt, és az volt a bajuk, hogy nem ők ülnek az ormokon, eszébe jutott hamvas fiatalságuk, a régi május elsejék virslivel sörrel és lufival. Sőt, emelvénnyel, amely előtt szorgos népünk rajongva és okádva elhaladt, az emelvényen pedig a régi nagyok álltak kalapban, és integettek a vonulóknak mosolyogva, ballonkabátban vagy csak zakóban, attól függően, hogy milyen arcát mutatta a tavasz épp akkor.

Az ötlet megszületett, és a vonulásban is volt már tapasztalatuk bőséges béke alapon, mindezt már csak munka alapúvá kellett átkonvertálni, és a buszok ugyanúgy hozhatnák a népeket szerte a nagy nemzeti birodalom minden apró szegletéből. Tudták, hogy jó lesz, és Ő is úgy gondolta, hogy jó lesz, csak egy emelvényt kellett beszerezni, ahonnan integethetnek mosolyogva az alant vonulóknak, és a menet végébe ételt és italt pakolni, hogy az örömök ott legyenek teljesek és visszavonhatatlanok.

Az egyik lelkes párttag, aki annak idején munkásőr volt, de most már ministránsfiú, felelevenítette milyen is volt, amikor a másik Párt – amely nem sokban különbözött a mostanitól – szervezte a majálist mint a munka ünnepét, amelyen dolgozó népünk önfeledten részegedhetett le, és okádhatott a ringlispílről az alatta mulatozókra, elmesélte, hogy is volt ez meg miként, és minden ugyanúgy lett, mint negyven évvel ezelőtt, csak nem sör-, hanem pálinkajegyet osztottak a bávatagoknak.

Ez már az Ő szellemében történt, mert mióta kiderült, hogy ez a gyilkos ital alapvető élelmiszer, és boldog-boldogtalan főzheti a sufniban rogyásig, mindenki ezt itta az aggastyántól a csecsszopóig, ettől hülyült meg, bár magunk közt szólván a többségnek nem is kellett annyira, mint amennyire gondoltuk volna. Így született meg újból az idea, a felvonulás lelkes ideája, mint a Párt, Ő és a nép együvé tartozásának misztériuma a pálinkajeggyel, és a menet végén kondérokban rotyogó velőspacallal...

RASKÓ GYÖRGY: A KORMÁNYNAK CSAK AZOKAT KELLENE SEGÍTENI, AKIK VALÓBAN RÁSZORULNAK – 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.01.


Előzmény:

Azt, hogy az orosz-ukrán háború levét miért a magyar fogyasztók fogják meginni, beszélgetésünk előző részében már elmagyarázta Raskó György. Az agrárközgazdásszal most annak jártunk utána, miért csak üres szólam, hogy „mi a magyar családokat megvédjük”, és mit kellene a kormánynak valójában tennie. Például azt, hogy csak a rászorulókat támogatja.

A kormánynak úgy látszik elég, hogy minden nap elmondja, „mi a magyar családokat megvédjük”. Ez egy szlogen. Sok polgárnak ez marad meg a fülében, és azt gondolja: „milyen rendes ez az Orbán-kormány, mert véd bennünket, családokat”. Pedig csak üres szólam. A rezsicsökkentés miatti évi 800 milliárd forintnyi többletkiadást vajon ki fizeti ki? Hát a magyar családok! A nyugdíjasoknak most adnak 3,9 százalék nyugdíj-kiegészítést, de, ha összeadjuk az idei öt százalékos nyugdíjemelést ezzel az újjal, akkor is csak addig jutunk el, hogy az áprilisi inflációt követi a kormány. Ámde, amikor július 1-jén lejár az árbefagyasztás, akkor az éves infláció biztos, hogy fölugrik 12-13 százalékra. Vagyis messze elmaradnak majd a nyugdíjak az inflációtól. Úgyhogy a nyugdíjasok csak abban lehetnek biztosak, hogy az életszínvonaluk tovább csökken. És ugyanúgy a nagycsaládosoké, és mindenki másé is. Hogy mindez ijesztően hangzik? Igen. A szembenézés a valósággal azonban legalább annyira fontos.

Mindig elmondom – magyarázza Raskó György –, hogy az elmúlt 12 évben Magyarország Európán belül, de talán az egész világon is elképesztő mértékben gyermeteggé vált. A kormány úgy kezeli a magyar állampolgárokat, mint a dedósokat. Olyan elképesztő, trükkös megszólalásokkal tudja a bizalmat fölkelteni, amiket láthatóan hatalmas tömegek vesznek be. Bele se gondolnak abba, hogy a „megvédjük a családokat” mögött valójában mi van a gyakorlatban. Azt el kell ismerni, hogy az Orbán-kormány propagandagépezete profi...

HOL SZABADSÁG VAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2022.04.29.


A nép szolgája
 tévésorozat azzal kezdődik, hogy három, démoni kék fénnyel megvilágított oligarcha – nem látszik az arcuk, olyanok, mint a földönkívüliek vagy félistenek – elnézi a magasból az esti Majdant, és megállapodik, hogy ezúttal „kontroll nélküli demokráciát” játszanak, az izgalmasabb. Nem ők intézik el majd egymás közti játszmában az elnökválasztást, hanem döntsön próbaképpen az ukrán nép. Így lesz meglepetésre az ország első embere Vaszil(ij) Holoborogykóból, a zilált életű, kis növésű történelemtanárból, akit aztán az említett félistenek megpróbálnak kézben tartani, de valahogy a józan esze és elemi erkölcsi érzéke mindig felülkerekedik.

A sorozat, ami segít megérteni, hogyan lehetett a főszerepet alakító Volodimir Zelenszkij a valóságban is demokratikusan megválasztott elnök, 2015-ben indult, tehát már az Euromajdan utáni, Porosenko elnöksége alatti Ukrajna élethű szatírája. Ennek tudatában érdemes újra elgondolkodni a történet keretén: a szériát ugyanis az 1+1 nevű kereskedelmi csatornán adták, ami akkoriban Ihor Kolomojszkij egyik cégének százszázalékos tulajdonában volt. Kolomojszkij pedig Ukrajna harmadik leggazdagabb embereként, másfél-két milliárd dolláros azonosítható vagyonával akár az egyik félisten modellje is lehetett volna. (Hogy mekkora a tényleges vagyona, azt nem lehet tudni, mindenesetre a bankban, amelynek felerészt a tulajdonosa volt, 5,5 milliárd dolláros veszteséghez vezető „szervezett csalás” történt, az USA-ban pedig szankciók alá helyezték „jelentős korrupció” miatt, amire a 2014–15-ös dniprói kormányzósága idejéből voltak bizonyítékok.)

Akárhogy is, a sorozatbeli fiktív ukrán elnök olyan valóságos országban kénytelen kormányozni, ahol maroknyi oligarcha kedvére játszadozhat egyének és tömegek sorsával, ahol iszonyatos a korrupció, példátlan az újgazdagok arcátlansága, s ahol, mondjuk, az agykirázó utak javítására kiadott pénzeket a sok közvetítő az utolsó kopijkáig ellopja. (Na jó, a végén talán hagynak annyit, hogy az útépítő munkások megkapják a nyomorúságos fizetésüket. Szerencsés esetben.) Mégis, miben különbözik mindez Magyarországtól vagy Putyin Oroszországától?

Az egyik lényeges különbség az, amit Magyar és Madlovics A posztkommunista rendszerek anatómiájában többpiramisos rendszernek nevez. Nem egy központosított bűnszervezet létezik, hanem több: minden dollármilliárdosnak külön kiépített biznisze saját hálózattal, saját médiával, és ezek értelem szerint nem esnek egybe magával az állammal, csak befolyásolják, de nem monopóliumszerűen. Nem tudják kizárólagosan a saját érdekükben működtetni, merthogy egymással is versengenek.

A másik, ezzel összefüggésben: hogy politikai szabadság van. Demokrácia, kontroll nélkül. A sorozat közrendű – vagy közemberből főtisztviselővé lett – szereplői nem szebbek, nem jobbak, nem okosabbak, mint az átlagos magyar választópolgár. Rosszabbul is élnek (bár a nálunk lakó ukrán menekültek leírásaiból ítélve az oktatás és az egészségügy, legalábbis a nagyvárosokban, nem lényegesen rosszabb a magyarnál). De itt is van egy lényeges különbség. Ezek az emberek szabadok.

A szabadság más, mint az igazságosság; más, mint a biztonság; más, mint a joguralom (amit most már kinyomozhatatlan okból nálunk kötelezően jogállamiságnak fordítanak); és nem azonos (bár nagyban átfedi egymást) azzal, amit a magyar és nyugati elméleti gondolkodók méltóságnak neveznek (a 2013–14-es Euromajdant is „a méltóság forradalmának” hívják az ukránok). A szabadság az egyenrangú cselekvés szabadsága a politikában, a gazdaságban és a társadalmi életben...

ITT OLVASHATÓ 

AZ ÉS 2022/17. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

NÉHÁNY SZERÉNY JAVASLAT AZ ELLENZÉK FIGYELMÉBE

NÉPSZAVA
Szerző: MAROSÁN BENCE
2022.05.01.


A legutóbbi választáson az egyesült ellenzék megrázó vereséget szenvedett. Nem sikerült elérnie azt a minimális célkitűzését sem, hogy megakadályozza a Fidesz kétharmadát. A választás óta eltelt három hétben számos elemzés vizsgálta az ellenzék látványos kudarcának vélt vagy valós okait. Az alábbi cikkben, részben ezekre az elemzésekre támaszkodva, szeretnék néhány olyan megfontolást az ellenzék vezetőinek a figyelmébe ajánlani, amelyek, úgy vélem, segíthetnek abban, hogy egyszer leválthassák a Fideszt...

A) Vidéki infrastruktúra. Az ellenzék egyes prominens képviselői szerettek azzal dicsekedni, hogy a választás előtti hajrában „felszántották a vidéket”, bejárták az országot. A választás egyik látványos tanulsága véleményem szerint az, hogy ez nem elég.

2006-ig az MSZP-nek volt stabil, kiépített, többé-kevésbé működő infrastruktúrája vidéken. A 2006-os önkormányzati választáson elszenvedett vereséget követően ez az infrastruktúra felbomlott és az enyészeté lett. Helyette a Fidesz kiépített egy nagyon jól működő, nagyon hatékonyan megszervezett hálózatot, amely a vidéki társadalmi élet legkülönbözőbb szegmenseit képes kézben tartani, és szinte darabszámra képes hozni azt a szavazatszámot, amelyet a kormánypárt körzetenként elvár.

Tanulság 1. Nem elég a négyévenkénti egyszeri jelenlét. Nem úszható meg a vidéki infrastruktúra-építés, az állandó vidéki jelenlét. Tisztában vagyok ennek nyilvánvaló akadályaival, azzal, hogy ehhez ember, pénz, idő, energia kell, és az ellenzék egyikkel sincs bőven ellátva; és azzal is, hogy a Fideszhez kötődő helyi emberek, szervek, szervezetek minden ilyen kezdeményezésnek ott tesznek majd keresztbe, ahol csak tudnak. Mégis muszáj lesz valahogy megoldani. Úgy tűnik számomra, hogy olyan kötelező házi feladatról van szó, melyet, ha nem old meg az ellenzék, sose fog győzni, és várhatunk arra, hogy a Fidesz magától megbukjon.

Tanulság 2. Az infrastruktúra-építés elsődleges kínálkozó kiindulópontjai mindig az önkormányzatok, a regionális centrumok. Így 2024-ben az ellenzéknek egyfelől a már megszerzett pozíciói megtartására, másfelől arra kellene összpontosítania, hogy vidéken minél több helyet megpróbáljon visszaszerezni (azzal együtt, hogy a Fidesz nyilván ezúttal is előszeretettel fog élni az egzisztenciális zsarolás eszközeivel – vagyis továbbra is gyakorolja az ellenzéki önkormányzatok anyagi kivéreztetésének bevett módszerét). Mégpedig eleve arra készülve, hogy az önkormányzatokból kiindulva valamiféle tágabb helyi politikai infrastruktúra-építésbe kezdjen...

KÉTSZER ANNYIT KERESNEK AZ OROSZOK EURÓPÁN AZ ENERGIAHORDOZÓKKAL A SZANKCIÓK ÓTA, MINT A HÁBORÚ ELŐTT

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.04.30.


...A Nemzetközi Energiaügynökség előrejelzése alapján a szankciók májusra fejtik ki a hatásukat teljes mértékben. Ennek azért is nagy a jelentősége, mert egy független kutatóintézet, a Centre for Research on Energy and Clean Air számításai alapján Oroszország a háború első két hónapja alatt

a mennyiség csökkenése mellett az árak növekedése miatt csaknem megduplázta az EU-nak eladott fosszilis tüzelőanyagokból származó bevételeit.

Az elemzés szerint Oroszország mintegy 62 milliárd eurónyi bevételre tett szert az olaj, a gáz és a szén exportjából. Az Európai Unió importja az elmúlt két hónapban mintegy 44 milliárd eurót tett ki, tavaly az egész éves import összértéke 140 milliárd euró volt, ami havi átlagban 12 milliárdra jön ki.

Így tehát előállhatott az a helyzet, hogy a háború és a szankciók miatt ugyan volumenében csökkent az orosz export, ám Oroszország olyan jelentős világpiaci szereplő, hogy a kiesés tovább emelte az árakat, amelyek a világjárvány miatt kialakult globális energiapiaci egyensúlytalanságok – a kínálat csökkenése mellett a kereslet növekedése miatt – már amúgy is magasak voltak. A Guardian cikke ezzel kapcsolatban úgy fogalmaz, hogy Oroszország gyakorlatilag csapdába ejtette az Európai Uniót, mivel a további korlátozások tovább emelik az árakat, így az uniós kormányok minden erőfeszítése ellenére sem esnek vissza jelentős mértékben a bevételeik.

Lauri Myllyvirta, a kutatást készítő intézet vezető elemzője szerint a pénz Putyin háborús erőfeszítéseit támogatja, és az egyetlen módja annak, hogy Európa valamit tegyen a háború ellen az az, hogy ha minél gyorsabban eltávolodik a fosszilis energiaforrások használatától.

A héten G7-en is beszámoltunk róla, hogy Gazprom leállítja a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló orosz gázszállításokat...

HOL LESZ MA A LEGJOBB SÖR ÉS VIRSLI? MÁJUS ELSEJEI PROGRAMAJÁNLÓ

TELEX
Szerző: WEILER VILMOS
2022.05.01.


A hagyományoktól eltérően idén nem csak az MSZP, de az ellenzéki összefogás többi pártja sem tart majálist a Városligetben május elsején. A Fidesz-KDNP eddig sem szervezett programot a munka ünnepére, de az ellenzéki pártoknál ez korábban minden évben megtartott eseménynek számított.

A parlamenti pártok közül egyedül a Mi Hazánk tarotta fontosnak, hogy megemlékezzen a szocialista Második Internacionálé által kitalált ünnepről, a radikális párt ünnepsége az Óbudai szigeten lesz. Ott ráadásul nem csak a sör és a virsli lesz garantált, de reggel kilenckor az első száz érdeklődőt szalonnás rántottával várják a párt parlamenti képviselői. A Mi Hazánk majálisán az egész napos gyerekprogramokon kívül délben egy szakszervezeti beszélgetést is tartanak, egykor Toroczkai László ad elő, délután háromtól pedig P Mobil, majd pedig Romer koncert is lesz.

A Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspárt háborúellenes tüntetéssel is összeköti az eseményt, ők reggel 9-kor kezdenek a Kodály Köröndön, majd onnan indulnak tovább a Honvédelmi Minisztérium Lehel úti épülete elé. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban egyébként ők is hasonló véleményen vannak, mint a Mi Hazánk, honlapjuk egyik bejegyzése szerint „az ukránok nem békét akarnak, hanem a háború folytatását, sőt kiterjesztését!”

Aki mégsem politikára vágyna a munka ünnepén, az a Városligetbe is kilátogathat, ahol számos gyerekprogram mellett koncertek és szakszervezeti beszélgetések is lesznek. Május elsején lehet ráadásul először kipróbálni a nemrég felállított hőlégballon-kilátót is a Ligetben.

A 126 éves Vígszínház két év kihagyás után idén ismét megtartja a Vígmajális című eseményét, ahová délután kettőtől változatos programokkal várják az érdeklődőket. A Margit-szigeten ingyen lufival várják a gyerekeket a Gasztro Sétánynál, Gazdagréten pedig Mézes Majális lesz. Aki pedig valami különlegesebbet szeretne kipróbálni, az ellátogathat az egész hétvégén zajló Budaörsi Repülőnapra.

Május elseje egyébként a világ szinte minden országában munkaszüneti nap, a január elseje mellett ez a legelterjedtebb ünnepnap. Ilyenkor a munkásmozgalmak által elért olyan gazdasági és szociális vívmányokra emlékezünk, mint például a fizetett szabadság, vagy a negyvenórás munkahét bevezetése. A dátumról 1891-ben döntött a szocialista és munkáspártok nemzetközi szervezete, de már korábban, 1886-ban éppen ezen a napon kezdtek sztrájkba a chicagói munkások a nyolcórás munkanap bevezetéséért.