2019. december 21., szombat

EGY „PIZZÁNYI” SZERETET

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: SZABÓ ZOLTÁNNÉ
2019.12.21.


Jótékonysági pizzaparty közel 500 gyermeknek

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete – a nagykanizsai példát követve – tavaly úgy döntött, hogy előkarácsonyt szervez óvodásoknak, iskolásoknak. Az elmúlt évben Bagaméron 50 óvodás, Debrecenben több mint kétszázan tapsoltak, nevettek, fogyasztották jóízűen a pizzát.

A szervezők idén is úgy gondolták, lehetőségeiket figyelembe véve igyekeznek megvendégelni minél több gyermeket. Szerda délelőtt Hajdúhadházon 200 óvodás fogyasztotta a finomságot. Délután Debrecenben, a Hotel Aranybikában közel 300 gyermek vett részt a jótékonysági pizzapartyn.

Ahhoz, hogy több száz gyermeket vendégül láthassunk, adományok összegyűjtésére volt szükség. Ezért felhívással fordultunk minden felebarátunkhoz, hogy ki-ki tehetsége szerint anyagilag is járuljon hozzá ehhez a nemes ügyhöz. Az anyagi támogatás mellett természetesen örültünk a szaloncukornak, gyümölcsnek, üdítőnek, minden felajánlásnak.

Az emberek adakozó kedve meglepett bennünket. A vártnál jóval nagyobb összeg érkezett a számlánkra. Úgy tapasztaltuk, hogy nem az igen tehetősek nyúltak a pénztárcájukba, hanem a „kisemberek”, akik tudják értékelni, milyen érzés segíteni. A beérkezett felajánlások zöme 1000-5000 forint közötti összeg volt. Többszöri próbálkozásunk ellenére, támogatási kérésünk a megye „elitjét” nem hatotta meg...

SZÜDI JÁNOS: AZ ÜGYNÖK ÉS A KARÁCSONY

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2019.12.21. 


Az „ügynökösdinek” szép hagyománya van hazánkban. Jelene és jövője is ígéretesnek látszik. Lehet, hogy ez is a történeti alkotmány vívmánya?

Hazánkban az ügynök szóról nem a házaló, nem a hírszerző jut az emberek eszébe, hanem az, aki besúgóként segítette a rendőrség, egészen pontosan az Államvédelmi Hatóság, majd a Belügyminisztérium állambiztonsági szolgálata munkáját, az ellenzék megfigyelésében, „fülön csípésében”. A kialakult sztereotípia szerint, az ügynök rossz ember, méltó a társadalom megvetésére, ám az ügynökkérdést sem lehet fekete-fehér válaszok alkalmazásával megoldani. Bár az ügynöklista nyilvánosságra hozatala és ehhez kapcsolódóan az ügynökök közfunkciókból történő kitiltása ügyében többször csaptak össze a politikai pártok, indultak vizsgálatok, készültek törvényjavaslatok - mindeddig eredménytelenül –, az ügynökkérdés érdemi megvitatása, mint annyi más ügyé, elmaradt. Amikor véletlenszerűen kiderült valakiről, hogy ügynöki tevékenységet folytatott, a politikai széljárástól és a politikai hovatartozásától függően vált az illető páriává, vagy úszta meg a leleplezést szerecsenmosdatással.

Miután az ügynöki rendszer felszámolása óta közel harminc év telt el, miután az emberi méltóság az ügynököt is megilleti, miután soha, senki nem kérte a kémek jegyzékének nyilvánosságra hozatalát, miután a magyar jog ismeri az elévülés intézményét, miután (a kémkedés ügynöki tevékenységgel ellentétben) a besúgás ügynöki tevékenység soha nem volt bűncselekmény, érdemes lenne elgondolkozni magán az ügynökjelenségen. Ki, miért vált, válhatott ügynökké? Milyen hatással van az „ügynökösdi” az ügynök életére? Nem kizárt, a válaszok ismeretében nem az lesz a központi kérdés a jövőben, lehet-e közszereplő, aki ügynök volt, hanem az, mit kell tenni annak érdekében, hogy ne keletkezhessen többé ügynöklista?
...

SZÁMOLATLANUL KÖLTIK A PÉNZÜNKET A „HUNGAROFOCI” NEVEZETŰ HAZÁRDJÁTÉKRA

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.12.21.


„2019. október 29-én, akkor az NB II. 18. helyén álló Szombathelyi Haladás felbontotta Supka Attila vezetőedző és Híres Gábor másodedző szerződését. Az eredménytelenség a váltás fő oka. Úgy gondoljuk, új edzővel eredményesebbek lehetünk. Desits Szilárd jól ismeri a csapatot, ideiglenesen ő irányítja az együttest"– nyilatkozta Tóth Miklós, a Haladás ügyvezető igazgatója.

2019. december 4-én megtudhattuk, hogy Séllei Árpád váltotta a leköszönő Tóth Miklóst a Haladás élén. A taggyűlésen kiderült, a klub kasszájába összesen 380 millió forintnak kell belekerülnie december 31-éig, különben a Haladás januárban elveszítheti az NB II-es licencét.

2019. december 19-én a most is 18. – tehát továbbra is kieső – helyen álló Szombathelyi Haladás új ügyvezetője így nyilatkozott a volt edző, Supka Attila javadalmazásáról: „1,8 millió forint volt a havi fizetése a volt vezetőedzőnek, de a többségi tulajdonos tett be pénzt a klubba, így ma minden tartozásunkat kifizettük az edzőknek és a játékosoknak. A klub tulajdonosi szerkezete rendezett, leadtunk egy tervet, amit tartani fogunk. (…) A szezont végigjátsszuk és ennek meglesznek a feltételei. Az átadás-átvétel megtörtént, de nincsenek aláírva a papírok, mert Tóth Miklós volt ügyvezetőt nem találjuk. A város azzal tud segíteni, ha nem hoz negatív határozatot, mert az MLSZ ezt is figyeli.”

Szóval ilyen bonyolult módon tudtam meg, hogy Supka Attila havi személyi alapbére bruttó 1 millió 800 ezer forint volt. Látva az eredményeket: prémium, jutalom kifizetésére talán nem került sor. No, most ha a magyar másodosztály legalsó régiójában tanyázó – és a csőd szélén táncoló – focicsapatnál az edző fizuja 1,8 millió, akkor vajon mennyi lehet a feljutásra esélyes kluboknál? Ráadásul a Hali évek óta szemérmetlenül feji a város kasszáját, és hipermodern stadionjuk pedig hétről-hétre kong az ürességtől. Az elmúlt két hónapban előrelépés nem történt, a labdarúgás területén biztosan nem. A haladas.hu honlap közlése szerint, a csapat munkáját húsz fős stáb segíti – gondolom, nem társadalmi munkában.

Valaki mondja meg, hogy az NB II másik 19 csapatánál mennyit keresnek az edzők! Tételesen, a valóságnak megfelelő összegben. Kíváncsi vagyok, hogy ezek a jövedelmek miként illeszkednek a teljesítményekhez. És, ha megismerhetjük a tréneri díjazás számait, akkor talán nem lesz titkos a játékosok jövedelme sem...

LÁZÁR JÁNOS ÖNTUDATRA ÉBREDT, MAJD GYORSAN FELTALÁLTA A SPANYOLVIASZT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.12.21.


Mindent elkövet annak érdekében, hogy ismét odafigyeljenek a mondandójára, ugyanakkor saját párttársai sem veszik már komolyan. Lázár János lényegében belső emigrációban tölti mindennapjait Hódmezővásárhelyen és Makón, miután kegyvesztett lett főnökénél, és a mellőzöttség keserű kenyere kezdi megülni a gyomrát. Választókörzetének kormánypárti médiaorgánumai azért az ünnepek előtt lehetőséget adtak neki, hogy odaszúrjon a kormánypártnak, és jelezze, ő mindig készen áll átvenni a kormányrudat.

Lázár János látnoki képességeit igyekezet megcsillantani a makói tévének napokban adott exkluzív interjújában. Az önkormányzati választások legfőbb tanulságaként azt a nem túl eredeti megállapítást tette, hogy manapság két erő feszül egymásnak a hazai politikában: az egyiket úgy hívják, hogy Fidesz, a másikat meg úgy, hogy nem Fidesz. Ő legalább kimondta azt az igazságot, melyet párttársai annak ellenére sem mernek hangoztatni, hogy maguk is tudják: ma már nem csak a kormánypárti tábor egységes, hanem az ellenzéki összefogás is.

Az igazi látnoki megjegyzéseket azonban csak ezt követően adta elő az egykori kancelláriaminiszter. Szerinte ugyanis vérre menő, durva kampányra lehet számítani 2022-ben, és az eddig legyőzhetetlennek hitt rezsim akár el is bukhat a parlamenti választásokon. Már korábban is kongatta a vészharangot a vidéki magányában gyakran elmélkedő parlamenti képviselő, ugyanis a Vásárhely 24 nevű hírportálnak azt mondta, hogy változásra van szükség a Fidesz politikájában, és főként a fiatalok felé kellene nyitnia a pártnak. Valljuk meg, Lázár János nagy igazságokkal ajándékozza meg hallgatóságát mostanában, a baj azonban az, hogy ő maga rengeteget tett azért, hogy a pártja és országa ilyen helyzetbe kerüljön...

TGM: A ROMÁNIAI FORRADALOM DICSŐSÉGE ÉS REMÉNYTELENSÉGE

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.12.21.


Három okból szinte lehetetlen a romániai forradalomról tisztességesen beszélni. Ez a három ok:

1. a teljes kelet-európai demokratikus rendszerváltásban való általános csalódás, kiábrándulás, az 1989 utáni rendszerekkel szembeni jobb- és baloldali gyűlölet, amely visszavetül 1989-re;
2. a rendkívüli romániai paranoia, amely szenvedélyesen tagadja a legnyilvánvalóbb tények megtörténtét (ennek vannak párhuzamai másutt, így Magyarországon is [„nem volt rendszerváltás”], de itt csak a szélsőjobboldalon; Romániában a liberális demokraták még a saját forradalmi érdemeiket is letagadják, nehogy csorba essék a sötét összeesküvés meséjének kerekségén);
3. az elemzésre nem méltatott magyarországi románellenesség – elvégre az antiszemitizmusról, a cigánygyűlöletről, a nyugatellenességről, az iszlamofóbiáról szólnak írások, de erről az érzületről, amely mindegyiküknél intenzívebb, soha szó nem esik – , ennek több változata is van: a jobboldali magyar politikai közvélemény gyűlöli, a liberális magyar közvélemény lenézi a románokat (és a többi ortodox nemzetet: az oroszokat, szerbeket, görögöket stb.); románokról – néhány kivételesnek kinevezett, mert Nyugaton elismert „balkáni” művésztől eltekintve – jót mondani a mai magyar sajtóban lehetetlen és képtelen dolog.

A tűrhetőbb erdélyi magyar lapok és portálok rendszerint mulatságosnak tüntetik föl a románokat, akik oly kócosak és rendetlenek és „muzsikok”…

Mi most mindezeket a tényezőket a lehetőségig figyelmen kívül fogjuk hagyni.

Bármilyen meglepő, mi nem vagyunk se nyilas-turáni, se liberális nacionalisták.

A romániai forradalomnak van néhány sajátszerűsége, amely a megdöntött rendszer jellegzetességeiből fakad, amelyeket magyarul nem nagyon szokás emlegetni.

Az egyik és talán a legfontosabb: a sztálinista diktátor, Gheorge Gheorghiu-Dej teljhatalommal 1948-tól 1965-ig (haláláig) irányította Romániát. Az 1956-i fordulat, amely újfajta („posztsztálinista”, reformista) rendszervariánst hozott létre Hruscsov, Gomułka, Kádár vezetésével – ez utóbbi kettő még börtönben is ült a sztálini korszakban – , Romániában soha nem következett be. (A mára elfelejtett „eurokommunizmus” recepciója Romániában csak az egyes „kommunista” állampártok önállóságára korlátozódott, míg pl. Magyarországon – az olasz „reformkommunistákon” kívül olyan emberek hatására is, mint az 1968 után az Ausztriai Kommunista Pártból kizárt Ernst Fischer és Franz Marek: ők Budapesten népszerűek voltak – valamiféle lanyha humanista puhítást jelentett az MSZMP ún. értelmiségpolitikájának bizonyos területein.)

Mivel a sztálinista Gheorghe Gheorghiu-Dej és rezsimje soha nem követte az SZKP XX. kongresszusának iránymutatásait – amelyekből hosszabb távon a sztálini világbirodalom megingása és fölbomlása következett – , természetesen kénytelen volt már az 1960-as évek elején szembefordulni a Szovjetunióval és a KGST-vel: ebből következett a rezsim egyre nacionalistább jellege is. A terror Romániában is enyhült valamelyest (egy időre), de a pártapparátus kontrollja szoros maradt, a gazdasági, szociális, kulturális reformok elmaradtak. Románia már ekkor következetesen a posztsztálinista szovjet kormányzat (előbb csak a „szocialista táboron” belüli) ellenfeleivel szövetkezett...

SORRA KAPCSOLJÁK LE AZ ATOMREAKTOROKAT NYUGAT-EURÓPÁBAN

G7.HU
Szerző: VÁCZI IATVÁN
2019.12.20.


Három reaktort is leállítanak az év végéig tőlünk nyugatra és északra lévő országokban. Németország esetében ez persze nem annyira meglepő, hiszen az addig alapvetően atomenergia-párti Angela Merkel kancellár a 2011-es fukusimai baleset után – látva, hogy a közvélemény határozottan atomellenes lett – megváltoztatta politikáját, és a kormány az atomerőművek viszonylag gyors, 2022-ig végrehajtandó bezárásáról döntött.

A fordulat óta már 10 reaktort állítottak le Németországban, és ennek a sornak lesz a következő tagja a Baden-Württemberg tartományban lévő Philippsburg-2, amely a 80-as évek óta termel, és az ország egyik legnagyobb teljesítményű reaktorának számít...

TEMESVÁR 30: IMA A TÉREN, BUKARESTBEN KIFÜTYÜLIK CEAUȘESCUT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LUKÁCS CSABA
2019.12.21.


Hogyan lett egy kisebbségi magyar ügyből, a református lelkész melletti kiállásból a többségi nemzet forradalma? Hogyan keveredtek a románok a történetbe? A temesvári események spirituális hátteréről, a Jóisten által megrendezett kulcsmomentumairól ritkán esett szó – mostanáig. Az 1989-es romániai forradalomról szóló sorozatunkban napról- napra emlékezünk a történtekre...A TANÍTVÁNY

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ILLE ISTVÁN
2019.12.18.


Jézus tanítványainak alapvető jellemvonása, hogy Jézus hívta el őket a maga követésére (Mt 4,19; Mk 1,17; 2,14). A kezdeményezés tehát mindig tőle indul ki. A tanítvány feladata, hogy Uráról, mint tanítvány, bizonyságot tegyen.

Nos, a bibliai tizenkettő tanítvány/apostol hétköznapi ember volt, akiket Isten nem hétköznapi módon használt fel. Volt közöttük halász, vámszedő és egy forradalmár is. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy hova soroljuk Orbánt.

Putyin ugyan nem Jézus, de kétségtelen, hogy kiválasztotta magának, aki hűségesen követi. Nem kell aggódnia, hogy Orbán Júdásként végzi. Neki nem elég a 30 ezüstpénz, ha már elárulja Putyint, sokkal, de sokkal többért teszi. Jellemétől nem áll távol az ilyesmi. Van az a pénz, amitől hagyja, hogy korpásodjon a haja.

Nos, akkor nézzük, miért is gondolom, hogy Orbán Putyin tanítványa.

Tagadhatatlan, hogy Putyin okos és megfontolt politikus, aki uralkodása első két négyéves ciklusában megpróbált többé-kevésbé demokratikus országot teremteni – ahogy Orbán is.

Felismerve az alany – az orosz nép – történelmi alkalmatlanságát, áttért a nacionalizmusra és a populizmusra – ahogy Orbán is. Politizálása súlypontját áthelyezte a vidéki lakosságra (Oroszországban sem a szellemi gazdagságukról híresek a muzsikok) – ahogy Orbán is – mivel a városok túl nagy kihívást jelentettek neki Előjött a hagyományos értékekről, a családról, a vallásról, a dicső múltról szóló hablyattyal, ahogy Orbán is...

HALLANI SEM AKARTÁK A CIVILEKET: ÉJFÉLKOR ELTŰNIK AZ ÉTERBŐL AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB NONPROFIT ADÓJA

NÉPSZAVA ONLINE
SzerzőK: BOTKA ZOLTÁN, KÓSA ANDRÁS
2019.12.21.A fideszes delegáltakkal feltöltött médiatanács nem újította meg a frekvenciaengedélyét.

Alkoss egy betarthatatlan jogszabályt, majd erre hivatkozva válogass a piac szereplői között – ez a recept látszik kirajzolódni a médiatanács döntéseit illetően. A fővárosban és annak vonzáskörzetében fogható Civil Rádiót ugyanis – az adó munkatársai szerint – olyan mulasztások miatt tüntetik el az éterből, amelyeket a kormánynak kedves adóknál még csak észre sem vesznek. 


A médiatanács a döntésekor a médiatörvényre hivatkozott, amely szerint ha egy adó ismételt jogsértést követ el, akkor nem hosszabbítható meg automatikusan a rádió frekvenciaengedélye. Az pedig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) honlapjáról kiderül, hogy a tanács valóban többször elmarasztalta a civil adót, igaz, jobbára apróbb hibákért. Legutóbb például azért szabtak ki 100 ezer forintos bírságot a közösségi adóra, mert a hatóság szerint nem volt megfelelő a magyar és külföldi zene- és műsorszámok aránya. 

– A jogsértéseket nem tagadjuk, a bírságokat mindig időben befizettük, miközben a törvény betarthatatlan. A magyar zenei piac egyszerűen nem termel annyi zeneszámot, hogy folyamatos változatos kínálatot biztosítsunk belőle, de abszurd módon, ha egy magyar kamarazenekar előadásában Kodály Psalmus Hungaricusát sugározzuk, az sem számít magyar zenének, mert a címe nem az – mondta a Népszavának Tóth Mónika, a Civil Rádió munkatársa. Mint felidézte, a médiatörvény elfogadása után L. Simon László az akkori kulturális államtitkár és Menczer Erzsébet fideszes képviselő is megígérte nekik, hogy felülvizsgálják a jogszabályt, ha nem működik, de ez elmaradt. Tóth Mónika szerint ráadásul korábban ugyanilyen okok megbüntették a Lánchíd Rádiót, a Katolikus Rádiót, a Hit Rádiót, a Rádió 1-et vagy éppen a Karc Fm-et, és mégis gond nélkül működhetnek tovább. 

Az elnémításra ítélt rádió Magyarország legnagyobb nonprofit rádiója, amelyet civilek szerkesztenek. A rádió kifejezett célja volt a civil társadalom, a főleg fővárosi civil önszerveződés bemutatása, műsorai apolitikusak, zenével, építészettel, zenetörténettel foglalkoznak jobbára, igaz, a kormányellenes tüntetéseken meg szokott jelenni...

AZ AMNESTY A FÜLKÉBEN: LÁTSZANAK A REPEDÉSEK A NER-EN

HVG ONLINE
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.12.21.


A független intézmények kezdenek magukhoz térni – mondta Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója a Fülkében, a hvg.hu közéleti podcastjában.

Tizennyolc civil szervezet közös levélben fordult a budapesti, kerületi és megyei jogú városok vezetőihez, amelyben tizenöt területen fogalmaznak meg olyan szakpolitikai javaslatokat, amelyek lehetőséget biztosítanak a jövőben a hatékony szakmai együttműködésre, az érintettek bevonására és a civil szervezetek tapasztalatainak hasznosítására.

Többek között erről is beszélgettünk Vig Dáviddal, de az Amnesty International Magyarország igazgatója elmondta véleményét Handó Tünde alkotmánybíróvá választásáról és az igazságszolgáltatás állapotáról is...

A SZEX NEM BOTRÁNY MÁR, HANEM A POLITIKA LÉNYEGÉVÉ VÁLIK

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.12.20.


...A prüdéria a -- legutóbb Gréczy Zsolt, DK-s politikusra irányuló -- lejárató kampányok mozgatórugója. A prüdériát azonban a pornó -- -néző és -készítő -- nagyhatalom, Magyarország esetében (legalább annyira, mint másutt) a szexuális izgalom és a valláserkölcsi maradványok közötti térben kell értelmezni, ami a prüdéria működését nagyban elferdíti és -- ami a lényeg -- manipulálhatóvá teszi, tömegméretekben kiszolgáltatva a politikának. A szexualitásról magáról pedig tudjuk, hogy pedig a legerősebb emberi vágyak egyike, amelyik egyik oldalon a szeretettel, a másik oldalon az erőszakkal érintkezik, óriási lehetőséget adva a kreativitásban annak a "keresztény" politikának, amely szeretetet prédikál és erőszakot teremt, közben felhasználva a prüdériát e dinamika leplezésére. A politika érthetően -- sajnos érthetően -- demokratikus környezetben sem hagyná érintetlenül a szexualitásban rej lő lehetőségeket, leginkább csak negatívumként, botrányként és az ellenfelek lejáratásában rejlő lehetőségként tematizálva azt. Autokratikus rezsimekben azonban, ahol az erőszak invesztálja és maga alá gyűri az erkölcsöt, a jogot és a demokráciát, a szexualitás szerepe -- köszönhetően az eleve konfliktusos természetének -- átpolitizálódik: a prüdéria használatának helyét (amely alapesetben a politika fegyelmező ereje) átveszi az alkotó erőszaké...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÁLLAM MEGVESZI A MÁTRAI ERŐMŰVET MÉSZÁROS LŐRINCTŐL, ÉS 8 MILLIÁRDOS HITELT AD TIBORCZ CÉGÉNEK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.12.21. 


444: Palkovics bejelentette, hogy megveszik Mészárostól a Mátrai Erőművet

Mészáros Lőrinc holdingja, az OPUS Global Nyrt. 2017-ben vette meg az erőművet, ami 2015-ben 13,6, majd 2016-ban 6,5 milliárd forintos nyereséget termelt. Csak aztán drágult a szén-dioxid kvóta, és az erőmű emiatt 2017-ben 10,7 milliárd, majd 2018-ban 4,3 milliárd forintos veszteséget hozott össze. Tavaly egyébként 7 milliárd forint állami támogatást is kapott, Mészárosék pedig 11 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle a szabad eredménytartalék terhére. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint korszerűsítéssel újra nyereségessé tehető az erőmű, ám ez nem lesz olcsó: az átalakítás költségét a miniszter 200-300 milliárd (!) forintra becsülte (!).

24.hu: Állami óriáshitel segíti Orbán Viktor vejének luxushotel-fejlesztését

Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt., amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésén dolgozik – tudta meg a lap. A december elején aláírt hitelszerződés értelmében az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó társaságnak a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) biztosít 8,4 milliárd forint kölcsönt. A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze.

G7: Fideszes képviselő, személyi edző és újságárus is kapott a színházaknak szánt állami milliárdokból

Az elmúlt napokban mintegy 5,1 milliárd forint szétosztásáról döntött előadó-művészeti szervezetek számára az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). A többlettámogatás deklarált célja a korábban megszüntetett, és emiatt kieső kulturális tao pótlása, ennek megfelelően a kiírás szerint csak olyan szervezetek igényelhetik, amelyek korábban kaptak tao-támogatást. Ehhez képest a Fideszt nyíltan támogató Köves Slomó által vezett EMIH zsidó hitközség a legnagyobb kedvezményezett: az ebben a körben kiosztott 5,1 milliárd forint több mint 35 százalékát, 1,8 milliárd forintot kapja meg. Ez nagyjából a fele annak, amennyit az összes fővárosi tulajdonban lévő színház kap idén.

Index: 17 millióba került a fővárosnak a szabadtéri jóga
Több százmilliós kifizetetlen számlát hagyott maga után Újbuda, Erzsébetváros és Budapest előző vezetése, derült ki Gyurcsány Ferenc, valamint a Demokratikus Koalíció fővárosi önkormányzati politikusainak háttérbeszélgetésén. Gy. Németh Erzsébet, kulturális és humán területekért felelős főpolgármester-helyettes péládul elmondta, hogy 27 millió forintot költöttek egy szabadtéri spinningedzésre a Várkert Bazár előtt. Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere pedig arról beszélt, hogy Hoffmann Tamás előző fideszes polgármester idején osztott választási kampánykrumpli 15 millió forintba került az önkormányzatnak.

Mfor.hu: Nem tette közzé időben 2018-as beszámolóját Kocsis Máté családi cége

A Hobby-Key Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-ről van szó, amelyet öten alapítottak 1993 decemberében, 1 millió forintos törzstőkével: Tamási Zoltán és Tamási Krisztina, valamint Kocsis Sándor, Kocsisné Varga Ildikó és Kocsis Gergely. Tamásiék 1998 márciusában kiszálltak a cégből, attól kezdve már teljes egészében a Kocsis-családé lett a kft. Akkor került be Kocsis Máté, a Fidesz jelenlegi frakcióvezetője is a tagok közé. A cég fő tevékenysége fémáru, szerelvény és fűtési berendezés nagykereskedelme, minden évben nyereséges, és Kocsis rendszeresen vesz is ki belőle osztalékot. Viszont a 2018-as adatokat még nem tudni, ugyanis a kft. nem adta le a május 31-i határidőig a tavalyi beszámolóját.

MILLIÁRDOK VESZNEK ODA A MOZGÁSKORLÁTOZOTTAK AUTÓVÁSÁRLÁSI TÁMOGATÁSÁBÓL

24.HU
Szerzők: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA, VITÉZ F. IBOLYA
2019.12.21.


Valami nem kerek a mozgáskorlátozottak autóvásárlási támogatásának rendszerében: több milliárd forintnyira duzzadt a fel nem használt állami támogatás összege, miközben évente csak pár százan jutnak hozzá a kedvezményhez. Utánajártunk, mi az oka annak, hogy nem pörög az üzlet, és a rászorulók miért nem tudják kihasználni még a szűkre szabott keretet sem.

Olvasónk használt autóra kért támogatást szeptemberben, mert 22 éves járgányát megette a rozsda. Fiatalkori balesete miatt lett mozgássérült, és a munkába járáshoz mindenképpen szüksége van autóra. Rengeteg iratot kellett beadnia, de nagy örömére decemberben megkapta a támogatást, amiben szerepe volt annak is, hogy dolgozik és egyedül neveli a gyerekét.

Szerinte nem segíti a rokkantak használt autóhoz jutását, hogy legfeljebb ötéves autót lehet venni – ahogy nézte, 2 millió forint alatt nemigen van ennél fiatalabb autó, és ehhez mindössze 600 ezer forint a támogatás. A hiányzó legalább 1,4 millió forintos önrészt nem könnyű előteremteni rokkantként, főleg ha a meglévő autót sem lehet pénzzé tenni. Olvasónk azt a legjobb ajánlatot kapta, hogy a régi, romos autóját ingyen kivonják a forgalomból a használható alkatrészekért cserébe. Barátoktól, ismerősöktől kért kölcsön, hogy az önrésze meglegyen...

A KORMÁNY RÉGÓTA VÁRT EGY GOTHÁR-ÜGYRE

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.21.


„Mivel az eddigi akciók, kézivezérléses manipulációk nem hozták meg az áhított jobboldali kultúrfölényt, most az a cél, hogy ami nem tartozik ide, az ne legyen. Most jön a pusztítás. A felhőkarcolók közt álló, földszintes épület úgy lehet a legmagasabb, ha a többit letarolják. Most itt tartunk” – nyilatkozta a Hírklikknek Csáki Judit színikritikus, a revizor.hu főszerkesztője. Azt is elmondta, hogy egy sor lakáj igyekszik kitalálni, mit is szeretne látni, olvasni, hallani Orbán Viktor. Mindenki neki akar megfelelni.Nem érzed, hogy itt volna az ideje, hogy bocsánatot kérj Vidnyánszky Attilától?

– ????

Azért, mert azt írtad és mondtad, hogy nem megy jól a Nemzeti Színház, hogy vattáznak, meg félház van, miközben ő azt mondja, hogy dübörög.

– Ja... Nem érzem. Ő esetleg kérhetne bocsánatot tőlem, amiért kirúgott az állásomból, törvénytelenül, amiért el is veszítette a munkaügyi pert. De ő nem az a típus, aki tud bocsánatot kérni. Nem mintha nem érezné ettől rosszul magát, tudja, hogy ronda dolog volt, és valószínűleg ezért nem hajlandó beszélni velem.

Miért, te hajlandó lennél?

– Persze, próbálkoztam. Ő rengeteg gyönge minőségű emberrel veszi körül magát, és szerintem ezt tudja is. Szóval, ráférne. Belevakult a hatalomba, már csak a hatalmi játszmák foglalkoztatják, pedig talán csinálhatna jó színházat is. Nem sokat számít, hogy a kommunikációban agyonfényezi a Nemzetit. Más is jár külföldön, más is tudja, milyenek ezek a híres, külföldi, nagy sikerek. De szerinted most ő a legfőbb téma? Nekem hónapokig eszembe sem jut.

Pedig úgy tűnik, ő a legfőbb színházi hatalom. A pénzt is magához vonja, ő osztja el. Ő állapodik meg a hatalommal arról is, hogy milyenek legyenek a kulturális viszonyok Magyarországon – legalább is a színházakat illetően

– Igen, ezt szeretné. Jórészt sikerül is. De hát ez zsákutca akkor is, ha ő még nem látja a végét. Ennek a mostani, a kulturális törvény körül zajló botránynak van egy, illetve két komikus oldala: egyrészt sokan „kibeszélnek” a Fidesz és a kormány falai mögül, és szidják, mint a bokrot. Nemcsak őt egyébként, hanem az államtitkárt és csapatát is, másrészt látjuk, ahogy nyírják egymást. Mondjuk, igazán komikus akkor lenne, ha nem a mi bőrünkre menne...

ÖT ÚJ SZABÁLLYAL SZÁMOLHATNAK A NYUGDÍJASOK 2020-TÓL

NAPI.HU
Szerző: K.KISS GERGELY
2019.12.19.


Megszavazták a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló új törvényt. Az új szabályozás nyugdíjakat és a nyugdíjasokat érintő legfontosabb rendelkezéseit Farkas András nyugdíjszakértő foglalta össze.

Az új törvénynek a nyugdíjakat és a nyugdíjasokat érintő legfontosabb rendelkezései a következők:

Garancia a kifizetésekre

Az állam a társadalombiztosítási ellátások fedezetét akkor is biztosítja, ha a társadalombiztosítás kiadásai a bevételeket meghaladják. Ez a nyugdíjasok szempontjából különösen fontos garanciális rendelkezés, amely a nyugdíjtörvényben is rögzített kifizetési garanciát erősíti meg. Így abban az esetben, ha a járulékbevételek nem lennének elegendőek a nyugdíj- és egészségügyi kiadásokra, a költségvetésben külön pótlólagos előirányzatban kell biztosítani a teljes költségfedezetet - olvasható a nyugdíjguru.hu portálon.

Összevont járulék

Jövőre egyetlen társadalombiztosítási járulékká vonják össze a biztosítottak által jelenleg négy különböző jogcímen fizetett járulékokat (10% nyugdíjjárulék, 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3% pénzbeni egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci járulék). Az új társadalombiztosítási járulék mértéke az említett négy járulék összegzett mértéke - 18,5% - lesz, vagyis a közteher mértéke nem emelkedik.

Annak érdekében, hogy a Nyugdíjbiztosítási Alapot megillető jelenleg 10%-os nyugdíjjárulék-bevétel ne csökkenjen, az új törvény kimondja, hogy a befizetett társadalombiztosítási járulékból az állami adóhatóság 54%-ot nyugdíjjárulék címén utal naponta a Nyugdíjbiztosítási Alapnak (vagyis a 18,5% társadalombiztosítási járulék 54%-át utalja, amely pontosan a teljes járulék 9,99%-ával egyező mérték)...

BOLDOGAN FIZETÜNK EZÉRT IS

MÉRCE
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.12.21.


Akár kell nekünk a Mátrai Erőmű, akár nem, az állam megvásárolja. Pontosabban a magyarok, hiszen a számlát az adófizetők állják, nem pedig Orbán Viktor vagy Gulyás Gergely. A Mészáros Lőrinc által birtokolt, az ország energiatermelése szempontjából második legfontosabb erőmű az oligarcha kezében nem vált arannyá, sőt: veszteségessé vált. Annak ellenére történt ez, hogy egyébként Mészárosék minden fillért kivettek a cégből, nehogy már bukás legyen végül a dologból. Az erőművet azonban nem lehet veszni hagyni, az állam azonnal lecsapott rá és bejelentkezett mint vásárló, ezzel kihúzva Mészárost és csapatát a pácból. Hogy ehhez mit szólnak azok, akik nem mellesleg kifizetik a felvásárlást? Hát őket épp elfelejtették erről megkérdezni. Minő véletlen.

Nem volt Nemzeti Konzultáció arról, hogy kérjük-e a Mátrai Erőművet Mészáros Lőrinctől, vagy sem. Megvesszük és kész, hiszen Orbán strómanja bajba került, ezért ki kell segíteni. A hírekbe a súlyos szennyezés miatt bekerült erőmű veszteséget termelt az utóbbi időben, ezért az eladását már jó ideje pedzegették a különböző hazai lapok. Az, hogy az állam végül bejelentkezett az erőműért, nem volt meglepő, mégis felháborító ez a módszer. Mészáros mindenre ráteszi a kezét és meg is tart mindent, ami pénzt fial számára. Az erőművel azonban melléfogtak, hiszen a szén-dioxid kvóta drágulása miatt az többé már nem volt nyereséges.

Normális esetben ilyenkor az ember elkönyveli a veszteséget, és tanulva a hibájából, tovább lép. De Mészáros Lőrinc nem egy egyszerű üzletember, ő nem hibázik. Ami veszteséges, azt azonnal le kell passzolni az államnak, hogy oldja meg az a problémákat, és akár milliárdokat is rászánva alakítsa úgy át az erőművet, hogy az újra nyereségessé és hasznossá válhasson. Hogy az átállást követően Mészáros majd újra megkapja-e az erőművet, az kérdéses, mindenesetre ha Orbán így dönt, mindenféleképpen előfordulhat a dolog. Mészáros – tekintve, hogy Orbán strómanja – azt tesz és azt vásárol fel, amit a főnök kiad parancsba. Ha a Balatont kell megvenni, akkor azt veszi meg, de ha egy erőművet kell megkaparinta, akkor sem kérdez, csak vásárol...

„NEM LEHETÜNK BÜNTETÉSBEN" – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: Magyar Hang
2019.12.19.


A TARTALOMBÓL:

Fabiny Tamás: Nem lehetünk büntetésben – Az evangélikus püspök a Kádár-rendszer örökségéről, menekültkérdésről, klímaváltozásról és az államnak való kiszolgáltatottságról.

A Gangesz ügyvédei interjú Deák Dániellel, aki szerint ökológiai szempontól nagyobb érték nincs, mint az élet mély tisztelete.

Várigazgatói botrány: nekünk adott igazat a bíróság – Az önkormányzat köteles volt kiadni az iratokat. Ellenzéki alpolgármester lett a korábban ellehetetlenített vezetőből.

Hosszú az út a belvárosba – Éveket kell még várni arra, hogy Ferihegyet bekapcsolják az ország vérkeringésébe.

Hogyan tovább, összefogás? – Az ellenzéki pártok vezetőit kérdeztük elképzeléseikről.

Itt tart a magyar politikai kultúra – Milyen irányba fejlődött a politikai kultúra hazánkban az elmúlt években? Ha fejlődött egyáltalán, miért úgy, ahogy? Kik a felelősök ezért? Karácsonyi lapszámunkban e kérdésekről osztották meg neves közéleti szereplők a véleményüket.

Az amerikai álom vége – A berlini fal leomlása után harminc évvel Huntington nyerésre áll Fukuyamával szemben

A Fennvaló forgatókönyve – Harminc évvel ezelőtt, december 15-én kezdődött a romániai rendszerváltás. Két nap és egy éjjel, péntek reggeltől szombat estig vallási felkelés zajlott Temesváron.

Itt szeretik, nem bántják a Jézuskát – Bódvalenkéből tíz éve lett freskófalu, de már kezd leszédülni a falakról a remény.

Olcsó bornak híg a leve? – Ezer forint alatti magyar termékeket kóstoltunk.

A nagy bejgliteszt – Nem tudunk egyértelmű győztest hirdetni, de csalódás sem ért bennünket.

– „Nem lehet azt mondani, hogy a cigány mindig rossz, a magyar meg mindig jó” – Az Elfogadás sütöde termékeit, a roma asszonyok házi süteményeit ma már szétkapkodják.

Nem sok jót ígér az új év a világpolitikában – A 2020-as esztendő aligha jelent majd fordulópontot az emberiség történetében.

Puritán protestáns tűnődések advent idején – Marilynne Robinson trilógiája és esszékötetei.

„Berzsenyi Dánielnek egyetlen jó sora van” – Az év egyik izgalmas irodalmi eseménye volt Háy János Kik vagytok ti? című, nagy íróink életét bemutató kötete.

„Volt, megvert, megátkozott” – Danó Éva szociális munkásként dolgozik, és azért küzd, hogy a roma gyerekek emberhez méltó körülmények között nőhessenek fel.

Aquincumi „kommandósok” a felvidéken – visszatekintés Kr.u. 179 és 180 telén történt hadi eseményekre.

Farkcsóválás az etyeki menhelyen – Válságos állapotban a hazai állatvédelem.

Csontig, velőig fekete – Az év, amikor elvesztettük (vagy megmentettük) a bolygót

„Szabó Ervin és Wass Albert is megérdemli, hogy utca viselje a nevét” – Pomogáts Béla-interjú

Laborban növesztett húspogácsa és csillagközi szivar – Az elmúlt tíz év tudományos felfedezései nagy vonalakban.

Oravecz Imre: Az ember a siralom völgybe születik bele, ezen nincs mit ünnepelni – Az íróval otthonában, a Heves megyei Szajlán beszélgettünk földről, Amerikáról, cigány-magyar viszonyról és régi karácsonyokról.

Kilencven másodperc – Mi lehet a Csernobil minisorozat titka? · Amikor megtörténik az elképzelhetetlen

Frikasszírozott béka és bejgli mirelit tésztából – ha fellapozzuk a régi korok szakácskönyveit, nem éppen a hagyományos ünnepi ételsorral találjuk szembe magunkat.

„Az sem baj, ha nincs cipőd” – Menekültek és Hős utcai gyerekek együtt játszottak az Oltalom Utcafoci csapatában

Publicisztika:

Puzsér Róbert: Az űreposz felidézhető, de megismételhetetlen
Gulyás Balázs: Fedőneve: az emberarcú fideszes
Torkos Matild: Ó, azok a beregi karácsonyok
Szerető Szabolcs: A lélek békéje
Mengel Györgyi: Karácsonyi pazar(ló) fények
Szurdok Krisztina: Felesleges díszek helyett
Pápay György: A politika aprópénzre váltott kereszténység
Kész Zoltán: Válasz a baloldali populizmusra

Kritika:

– Viccesen akár komoly dolgokról is – Daniel Williams: Rosszfiúk
– A tücsökbanda kincsei – Volt egy fakatona
– Szótár felett göbbedve, terebogázás helyett – Nagy magyar tájszótár
– Útmutató az emberiség túléléséhez – Michio Kaku: Az emberiség jövője
– Az ismeretlen nő felfedezése – Babarczy Eszter: A mérgezett nő

Tárcák:

Szenczi Tóth Károly: a hastáncos karácsonyfa
Wekerle Szabolcs: Az év szava
Gazda Albert: Mindenki szereti a nőket

A MAGYAR NARANCS 2019/51. SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MaNcs
2019.12.18.


Interjú
„Életre-halálra ment”
Vitray Tamás

Aki csak keveset látott 60 évnyi pályafutásából, az is pontosan tudja, hogy ikonikus alakja a magyar televíziózásnak. Az elvarratlan szálakról, a kéretlenül megkapott zsidó sorsról, az Orbánnal soha el nem készült beszélgetéssorozatról és az Arany Pöcs Klubról is mesél.

VÉLEMÉNY

Tamás Gáspár Miklós
Az új aszkézis

Nagy Ádám
Régen leállt a gyár
A magyar ifjúságügy csődje

Rácz Zsófia kinevezés előtt álló ifjúsági helyettes államtitkárról már sokan és okkal leszedték a keresztvizet. Általános felháborodást keltett, hogy a parlament rövid úton módosította a kormányzati igazgatásról szóló törvényt a kedvéért, s így egyetemi diploma nélkül is magas kormányzati hivatalt nyerhetett el.

László Géza: Visszajátszás
Senki többet

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Jeshua arcképe alá

„Te mondod” – válaszolta görögül a gali­leai, amikor a helytartó feltette neki a kényes kérdést: „Te vagy-é a zsidók királya?” Jeshua mondata talán nem is volt kitérő válasz, mert az ő (arámi) anyanyelvén ez a fordulat egyszerűen azt jelentette: igen.

Sajó László: Öt és feles
Kőbányai karácsony

Három király jött napkeletről: Gáspár Hajdúsámsonból, Menyhért Szatmárcsekéről, Boldizsár Abaújvárról.

Mélyi József: Pálya a magasban
Eucharisztikus világbajnokság

„Majdnem elmaradtak az áldozócsütörtöki futballbajnoki meccsek az eucharisztikus kongresszus miatt.” (Magyarország, 1938. május 26.)

A szerk.
Kidőltek

A múlt csütörtöki előrehozott választáson a brit Konzervatív Párt elsöprő többséget szerzett – a Munkáspárt mindössze 203 képviselőjével szemben 365-öt. Vezetője, Boris Johnson egyértelmű, erős felhatalmazást kapott a hard Brexit végrehajtására – mindez rendezett, de gyökeres és radikális szakítást vetít előre az unióval.
A szerk.
Városi szél

„Jövőre ott is uniós választások lesznek és elnökválasztás. A most tapasztalt folyamatok akkor is érvényesülnek majd: Robert Ficóra további megérdemelt pofonok várnak” – írtuk bő egy esztendeje, tavaly novemberben, amikor a szlovákiai önkormányzati választásokon Pozsonyt elvette egy független ellenzéki jelölt, Matúš Vallo építész a kormányon lévő Fico-párttól (Smer).

POLITIKA

Németország gyökeres politikai átalakulása
A jövőt nem sejthetik

Az elmúlt évtizedben gyökeresen átalakult a német politikai szerkezet; a kétpártrendszer – a konzervatívok és a szociáldemokraták fölényének – helyébe alkalmi koalíciókra kényszerülő többpártrendszer lép.

Orosz dezinformáció a nyugati demokráciákban
A Putyilov gyár trolljai

Oroszország „aktív intézkedésekkel” ássa alá a nyugati demokráciák működését. Gyűlnek a bizonyítékok, csak épp az nem látszik jól, hogyan szállhatnak szembe a demokráciák a dezinformációval és az informatikai hadviseléssel.

30 éves az Oltalom Karitatív Egyesület
Szemben a rosszal

A megalakuláskor, 1989-ben célja a szegények segítése volt, de a rendszerváltás után az egyesületnek a szegénységnél súlyosabb problémát kell kezelnie: a teljes nincstelenséget. Az Iványi Gábor metodista lelkész vezette egyesület nehéz éveken van túl, a fővárosi és a VIII.

Halálos tragédia egy szociális otthonban
„Most már vizet kérek!”

Egy békési szociális otthonban figyelmetlenségből fertőtlenítőszert itattak egy gondozottal, aki emiatt meghalt. Az ügy egyértelműnek tűnik, mégis ellentmondásokkal teli. A vádlottak tagadnak.

Lesz-e szuperkórház a Dobogón?
Foggal, körömmel

Öt éve nyűglődnek a dél-budai szuperkórház ötletével; látványterveket már látni, a pénzt költi rá az állam, a kijelölt területen viszont semmi nem történik. Mi több, a főváros most újabb helyszínnel próbálkozik.

Így nyertek 2. – a fővárosi ellenzéki összefogás titkos története
Szlogenből valóság

Öt választási kudarc után az összes ellenzéki párt megértette, hogyan lehet megtörni a Fidesz „centrális erőterét”. A 2018-as országgyűlési választásokon még csak formálódó közös stratégia az idei önkormányzati választáson már sikereket hozott.

KULTÚRA

Koncert
Vörös Niki Quintet: Anita O’Day Night

Koncert
Deep Purple

Lemez
Riccardo Chailly: Richard Strauss

mi a kotta?
Hoz megváltót

Lemez
Rossz időben, rossz helyen
Barbaro: Ilju haramia

Huszonhét évvel ezelőtt a Lágymányosi Művelődési Házban egy vájt fülű Barbaro-rajongó felvette a zenekar két koncertjét. Azokból állt össze ez a vinil LP az etnikus progresszív rock esszenciájaként.

Lemez
Az utolsó utáni tánc
Leonard Cohen: Thanks for the dance

Sok neves zenész hagyott itt minket 2016-ban: David Bowie, Prince, George Michael… Többségük idő előtt távozott, ezért is volt megrázó a halálhírük. Leonard Cohen 82 évesen hunyt el ugyanabban az évben, mégis, az ő halála hasonlóképpen megrendítő volt, hiszen a kanadai énekes-dalszerző-költő a 2010-es évek elejétől ismét alkotóereje teljében lépett színpadra, s készített jobbnál jobb lemezeket.

A popzene legfiatalabb punkja
Billie Eilish

A popzenében 2019 kétségkívül Billie Eilish éve volt, akit a nívós szaklapok a közeljövő legnagyobb sztárjaként emlegetnek. A Spotify-on az ő albumát streamelték az idén a legtöbbet, az új évezredben született zenészek közül ő volt az első, aki megszerezte a Billboard-slágerlista első helyét, és szintén ő lett minden idők legfiatalabb előadója, aki a Grammy négy legfontosabb kategóriájában egyszerre kapott jelölést.
Interjú
„Amikor nincsenek árnyalatok”
Bujdosó János gitáros

Nem vitás, hogy régóta ő az egyik legjobb magyar gitáros, mégis kalapoznia kellett, hogy triójával stúdióba vonulhasson. Nem volt ez másképp korábban sem, amikor a Bujdosó Trió az első lemezét készítette. A második – hét év elteltével – az idén jelent meg.
Interjú
„Sokkal jobban érzem magam a könnyűzenében”
Homoki Gábor hegedűművész

Korosztályának egyik legtehetségesebbje, a Kelemen Kvartett, a Keller és a legújabb Magyar Vonósnégyes alapító tagja, a Concerto Armonico koncertmestere, és még számos kamarazenei formációban játszik. Klasszikus zenészként ismerjük, aki olykor Elvis-számokat énekel, de azt szeretné, ha ez fordítva lenne.

Könyv
Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

Könyv
Julia Donaldson: Kvirtek és kvartok

Képregény
Alias – Jessica Jones 2.

Interjú
„Fityirc irtó kövér”
Dániel András író, illusztrátor

A kuflikról szóló képeskönyv-sorozata bevette a mozikat, de van belőle társasjáték és a szakboltok polcain ott ücsörögnek a plüssfigurák is. Sorra jelennek meg kicsiknek és nagyoknak szóló könyvei. Színre lépésé­ről, szabadságról, az alkalmazott grafikáról és a festészetéről beszélgettünk.

Könyv
A szemünk előtt
Richard Ford: Vadon

A Pulitzer-díjas amerikai szerzőnek az eredetileg 1990-ben megjelent Vadon az első magyarul kiadott regénye.

Könyv
„Kiégett emberek egy kiégett bolygón”
Greta Thunberg, Svante Thunberg, Beata és Malena Ernman: Ég a házunk

Svédországban tavaly jelent meg a Thunberg–Ernman család életrajza, még azelőtt, hogy Greta Thunberg klímaaktivistaként világhíressé vált volna, hiszen már akkor is figyelemre méltóak voltak ők négyen, és nem csupán azért, mert Malena Ernman, az anyuka világhírű operaénekes, férje, Svante Thunberg pedig ismert színész Svédországban.

Interjú
„Nem hibáztatom az olvasót”
Kim Leine író

A Végtelen-fjord prófétái című regényéért 2013-ban megkapta az Északi Tanács Irodalmi Díját. A magyarul most megjelent A szellem­idéző és a tiszteletes pedig e mű előzményregénye, középpontjában Hans Egede, az első grönlandi misszionárius alakjával.
Könyv
Ugyanarról, másképp
Szilágyi István: Katlanváros

Hat személyes hangú, önéletrajzi ihletésű esszét tartalmaz a Kolozsváron élő Szilágyi István kötete.

Interjú
„A börtön meg se kottyant”
Stephen Fry író, komikus, színész, rendező

A brit reneszánsz ember tökéletes megtestesítője, és mint ilyen, természetesen magyar felmenőkkel is büszkélkedhet. Legutóbb jó ismerőseiről, a görög istenekről írt könyvet, a Mítosz nemrég jelent meg Kisantal Tamás fordításában magyarul.

100 éve született Primo Levi
Odüsszeusz pokla

1987 áprilisában az egész világot bejárta a hír: Primo Levi olasz író, aki túlélte az auschwitzi haláltábort, és holokausztélményét világhírű könyvekben dolgozta fel, Torinóban öngyilkos lett. Önként választotta a halált, vagy Auschwitz ölte meg negyven év múltán?

Interjú
„Ez már nem a jajkiáltás”
Babarczy Eszter író

Vajon befogadja-e az irodalmi közeg most, hogy megjelent első, A mérgezett nő című novelláskötete? Publicista múltjáról, pszichológiai coming outjáról, a sebezhetőségről és a Gothár-ügyről is beszélgettünk vele.

poeta.doc
Céltalan ődöngés

Matyi Dezső nem adja fel: újra nyomul az Alexandra-csoport
Családban marad

Bár az Alexandra könyvesbolthálózat 2017-es bedőlését több kis kiadó ma is nyögi, a vállalatcsoport kiadói lába az erősödés jeleit mutatja, és a Matyi család újra belevágott a könyvkereskedésbe is. Az eltűnt milliárdok utáni nyomozás eddig nem hozott konkrét eredményt.

rés a présen
„Elég egy kis jóindulat”
Egri Orsolya, a Tranzit Art Café létrehozója és vezetője

Interjú
„Nem elég egzotikus”
Kovács Dániel művészettörténész, Molnár Szabolcs és Smiló Dávid építészek, a 2020-as Velencei Biennálé magyar kiállításának alkotói

A közelmúlt építészeti örökségének újragondolásával vitték el a pálmát a Ludwig Múzeum 2020-as Velencei Építészeti Biennálé pályázatának hét másik indulója elől. Az Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című győztes pályamű mögötti gondolatról faggattuk őket.

Kiállítás
Ki értheti Arakit?
Nobuyoshi Araki – Érzelmes utazás

Amikor olyan művész kiállítását nézzük, aki úgymond messziről jött, ráadásul olyan témákat is érint, melyek idegenül hatnak a helyi nézőre, felmerül, mennyi előzetes tudás kell ahhoz, hogy valóban értői lehessünk a látottaknak.

tévéSmaci
Farkas szellem

Színház
Zöld bor
Kónya Klára: Ráolvasás

Egyre jobban összeszorul a gyomrunk, ahogy halad előre a laza, jó fej magyartanár és a rajongó, kissé magányos és bizonytalan diáklányok története.

Színikritika tollal és fegyverrel
Lőj a kritikusra!

A színikritikusokat sohasem volt szokás szentnek és sérthetetlennek tekinteni – sőt. Elagyabugyált, kardélre hányt és kutyakorbáccsal fenyegetett, vagy épp egymással párbajozó ítészek a magyar színház- és sajtótörténet régmúltjából.

ÉLET + MÓD

rés a présen
„Másoknak is legyen olyan élménye” 
Seybold Anett, a Mosoly Alapítvány koordinátora

Magányhelyzet itthon és a nagyvilágban
Láthatatlan falak

Egyre aggasztóbb statisztikákból rajzolódik ki az elmagányosodó emberiség képe, olyannyira, hogy a magányt már a legnagyobb egészségügyi problémák között emlegetik itthon és szerte a világban. Amerikában már dolgoznak is a magány elleni gyógyszeren.
Interjú
„Na, mi van, házasodunk?”
Daniel Jones rovatvezető, The New York Times

A lap Modern Love című rovatába bárki beküldheti a maga 1500 szavas, szerelemről és más intim viszonyokról szóló, személyes kisesszéjét. A 15 éve jelentkező cikksorozathoz ma már egy podcast és egy tévésorozat is társult.

étel, hordó
Parisi 6

chili&vanília
Karácsony III. – desszert

Interjú
„Ez egy száz éven át tartó történet lesz”
Vattay Gábor fizikus az új kvantumkorszakról

A Google bejelentette, hogy elérték a kvantumfölényt – ez remek hír, de mit is értünk ez alatt? És mi fán terem a kvantum-számítástechnika? Az ELTE komplex rendszerek fizikája tanszék vezetőjével beszélgettünk a kvantumfölény mibenlétéről és a magyar kvantum-számítástechnika lehetőségeiről.

Korunk pestise, a cukorbetegség
Alattomosan kezdődik

Ha az összes felnőtt cukorbeteg egy országba költözne, „Diabetesztán” lenne a harmadik legnépesebb ország a Földön. Míg 1980-ban 100 millió körüli volt a cukorbetegségben szenvedők száma, mára ez már 450 és 500 millió közé emelkedett.

Interjú
„Tízezernyi férfi érkezett”
Komoróczy Géza orientalista a birodalmak sorsáról

A birodalmak évezredekkel ezelőtt kialakult jellegzetességei máig megszabják a nagy térségi integrációk természetét. Egy birodalom még eltűnni sem tud olyan egyszerűen – ezekről is beszélt nekünk Komoróczy Géza professzor.

Gurupédia IV. – László András, Pap Gábor
Hazai tér

Gurunak lenni végül is ugyanolyan foglalkozás, mint kenyeret sütni, utcát seperni, adót szakérteni, újságot írni. Hogyan lesz valaki spirituális vezető? Tényleg felülről nevezik ki? Vagy az elvárások emelik magasba?

BLOG

Film
Szőcs Petra: Déva

Animációs film
Shaun, a bárány és a farmonkívüli

Tévésorozat
Nem tudják, de teszik
Eszmélet

Aki a változatosság kedvéért karácsonyi nyomasztásra vágyik, ne is menjen tovább: itt van egy jó kis cseh sorozat.

Interjú
„Ők voltak a jövő”
John Savage színész

Feltehetően Milosˇ Forman Hairjének Claude-ja miatt, de egész pályája során – a Hortobágy lebukó napjának fényében játszódó a Hosszú vágta főszerepétől A keresztapa III. epizódalakításig – mindig csak szeretni lehetett.

Földközeli akrobatika
Peppa malac; Ben és Holly apró királysága

Az 1980-as években három animációs szakember, Phil Davies, Neville Astley és Mark Baker útjai összetalálkoztak a londoni Middlesex Universityn.

KENTAURBESZÉD - CSÁNYI VILMOS: AZ ÜNNEP SZERETETE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSÁNYI VILMOS
2019.12.21.


A szeretet közösségi tulajdonság. Az evolúció csavaros fordulatai miatt jól megférhet a közösségen kívüli fajtársak iránt érzett ellenszenvvel vagy a kifejezett gyűlölettel.

Különös nézni a karácsonyi képeket, fenyőfával, hóval egy trópusi táj valamelyik fürdőhelyén. Ez a keresztény ünnep sokfelé eljutott, és függetlenül a vallási hovatartozástól, afféle általános "szeretet ünnepe" lett az egész bolygón. Két lényeges mozgatója van, ezek az emberi természet alaptulajdonságaiban lelhetők meg. Minden kultúra, mondhatjuk, minden ember, elfogad, követ rítusokat. A karácsonyi ünnep is rítus, elemei a várakozás, az ajándékozás, a baráti, családi kapcsolatok felújítása vagy megerősítése, kellékei pedig az egyszerűbben vagy gazdagon díszített fenyőfa, az ajándékok, az ünnepi vacsora. Minden rítus tartalmaz követendő pontos szabályokat és a szabályok érzelmi csomópontokhoz kötődnek. 

Ajándékokat bármikor vehetünk szeretteinknek és veszünk is születésnapon, házassági évfordulón vagy más emlékezetes alkalommal. Ezek az alkalmak személyes rítusként épülnek fel, mindenkinél másképpen. A karácsony ünneplése kollektív rítus, mindenki vesz fenyőfát, valami kisebb-nagyobb meglepetést szeretteinek és a rítust egyetlen naphoz, egyetlen nap ünnepélyes estéjéhez kötjük. 

A rítusok nagyon fontos szerepet játszottak az emberi közösségek kialakulásánál. A sokféle napi elfoglaltságot megszakítják és érzelmileg, értelmileg egyetlen kiemelt szociális kapcsolatra koncentrálnak...

A VILÁG 10 LEGJOBB VÁROSA HATÁRÁTKELŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.12.21.


Vajon melyek a legjobb városoknak a boldogulásukat külföldön keresőknek? A kérdésre roppant nehéz (na jó: lehetetlen) objektív választ adni, az InterNations azért idén is megpróbálta. A legjobb városok között akadnak meglepők, ám ami a jó hír, hogy a legjobb tíz fele Európában van és nem is elérhetetlen helyeken.

Az InterNations több mint 20 ezer határátkelőt (vagy expatot, akinek az jobban tetszik) kérdezett meg, mit gondol arról a városról, ahol él, illetve szerintük hol a legjobb (és persze a legrosszabb) élni.

A felmérésben olyan kérdésekre kellett válaszolni a résztvevőknek, mint hogy milyenek az elhelyezkedési lehetősége, a megélhetési költségek egy adott helyen, milyen általában véve az élet.

A listára 82 város került fel, korábban már bemutattam, melyek a legrosszabb helyek (nem kevés meglepetés volt köztük), most pedig jöjjenek a legjobbak (a városok után, csakúgy, mint a múltkor, egy-egy expat vélemény következik a Forbes válogatása nyomán.)

1. Tajpej

Immár sorozatban második évben választották Tajvan fővárosát a legjobb helynek a határátkelők, elsősorban a magas életszínvonal miatt (ezen a téren a város 3. helyen áll a világon).

„A megélhetés Tajvanon kevesebbe kerül, mint Japánban, Hongkongban vagy Dél-Koreában, az egészségügy és a biztonság pedig számomra kifejezetten vonzóvá teszi” – mondta egy ott élő indiai.

2. Kuala Lumpur

Némileg meglepő lehet a maláj főváros második helye, de miként egy ott élő brit fogalmazott „utazni is könnyű oda és onnan, a pénztárcát sem terheli meg nagyon, ráadásul gyönyörű helyeken lakhat az ember meglehetősen korrekt áron”.

„A nyelv sem jelent problémát, ha valaki beszél angolul, könnyű befogadni a kultúrát, az ételeket, az emberekkel is egyszerű kapcsolatot teremteni” – tette hozzá egy indiai határátkelő.

3. Ho Si Minh-város

A városi életminőség ugyan meglehetősen gyenge (63. hely), az összes többiben azonban elég jól áll a vietnámi település. Az általános vélemény az, hogy nagyon jól ki lehet jönni a helyiekkel, kellemes velük dolgozni, a megélhetési költségek is alacsonyak.

„Nem szeretem a piszkos utcákat, a mindenhol jelen lévő műanyagot, és a rosszul szervezett szemétszállítást. Mindenki eldobálja az utcán a szemetet” – sorolta sokak kifogásait egy ott élő német.

4. Szingapúr

Gyakorlatilag minden válaszadó kiemelte, mennyire biztonságos a város, a magas megélhetési költségek ugyanakkor komoly hátrányt jelentenek.

„Az alapvető szükségletek, mint az egészségügy, drágasága megnehezíti az életet, csakúgy, mint a drága autós vagy taxiközlekedés” – hangsúlyozta egy dél-afrikai lakos.

„A munkahelyen nagy nyomás alatt kell dolgozni, minden előre megtervezett és eldöntött” – panaszkodott egy svájci (!!!), szóval ha ez már neki is durva, akkor el tudjuk képzelni, mekkora probléma lehet…

NEHEZÍTETT PÁLYA LESZ A KÖVETKEZŐ METRÓPÓTLÁS

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2019.12.21.


Eddig mind a két alkalommal közlekedési káoszt jósoltak az aktuális metrófelújítás kezdetére, de ez szerencsére elmaradt, a pótlóbuszok, illetve az alternatív eljutási lehetőségek együttesen helyettesíteni tudták a 3-as metró északi, majd idén áprilistól a déli szakaszát. A következő fázis azonban ebből a szempontból is nehezebbnek ígérkezik.

A metró középső, Lehel tér és Nagyvárad tér közötti szakaszának felújításáról szóló szerződést november 27-én írták alá. Ennek értelmében jövő márciusban a munka az Arany János utcai és a Ferenciek terei állomások felújításával kezdődik, majd júliustól a Corvin negyednél és a Semmelweis Klinikáknál is bontókalapácsot ragadnak a tenderen 86,6 milliárdos ajánlattal* győztes Swietelsky Építő Kft. munkatársai és alvállalkozói. Újdonság a korábbiakhoz képest, hogy a metró közben ezeken a szakaszokon közlekedik, csak nem áll meg az említett állomásokon.

A tervek szerint a középső szakasz lezárása, illetve a fennmaradó állomások felújítása csak azt követően kezdődik el 2020 végén, hogy a metró déli szakaszán újraindul a forgalom. (Kivéve a szakaszok határpontját adó Lehel téri és Nagyvárad téri állomásokat, amelyek az utolsó ütemben, 2022-ben újulhatnak meg.)

A hivatalos kommunikáció erről nem szólt, de valószínűleg részben azért alakították így a menetrendet, hogy csökkentsék a késés kockázatát, részben pedig azért, mert így könnyebb megoldani a buszos pótlást. A BKK és a BKV G7-nek küldött tájékoztatása szerint a lezárt állomások kiszolgálását lokális pótlásokkal fogják biztosítani, és a szükséges járműveket előreláthatólag a BKV meglévő flottája adja majd.

Ez várható tehát akkor, ha minden a tervek szerint alakul, erre azonban nem érdemes mérget venni. Már korábban is megjelentek olyan cikkek, amelyek szerint

nem reális a déli szakaszon 2020 végi átadással számolni, a kivitelezők csak 2021 őszére végeznek a munkákkal...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/51-52. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÉS
2019.12.19.Széky János: A miniszter szeret

Váncsa István: Van egy apró problémánk


1975. január tizenhatodikán délelőtt tíz körül beléptem akkori munka­helyem, a Légiközlekedés című üzemi lap szerkesztőségének ajtaján. A szemben lévő ablakon át a futópályára lehetett látni, mellette pedig egy repülőgép roncsaira. Pontosabban a függőleges vezérsíkra, ennyi volt az, ami a Malév előző este szerencsétlenül járt HA‑MOH lajstrom­jelű Il–18‑as repülőgépéből megmaradt.

Ezt követően vagy tíz évig légi katasztrófákkal álmodtam. Nem túl gyakran, évente talán négyszer vagy ötször, és nem érintettje vol­tam a baleseteknek, hanem külső szemlélője, de az se volt egy rózsa­lugas.

A tragédia oka mindmáig tisztázatlan. Persze a gép és az irá­nyí­tás közötti kommunikáció tartalma ismert, a repülőgép térbeli moz­gása, a fékszárnyak és a futóművek helyzete, a kormánykitérítések és még sok más egyéb dokumentálva van. Csak azt nem lehet tudni, hogy a hajózószemélyzet mért csinálta azt, amit csinált. Feltételezések persze vannak, de hát feltételezések mindenre vannak. A közforgalmi repülés egyebek közt abban különbözik az élet más terü­leteitől, példá­ul a poli­tikától, hogy a repülésben minden a lehető leg­pontosabban szabályo­zott, transzparens, visszakereshető és racionális, már amen­nyire az, amire egy emberi lénynek ráhatása van, racionális le­het...

Fleck Zoltán: Hogyan beszéljünk a jogállamról?

Gadó Gábor: Az őrmester örök

Vásárhelyi Mária: A ház falán a jel

Várhegyi Éva: Mindent fölülír az „új normalitás”?


Európa gazdaságát az „új normalitás” kísértete járja be. Másféle jelenségeket és összefüggéseket tapasztalunk, mint amiket megszoktunk. A gazdag országokban eltűnőben van a korábban rettegett infláció, többségükben a növekedés is alig érzékelhető, hiába ösztökélnek költekezésre a jegybankok negatív kamataikkal és pénzinjekcióikkal. A fejlett világban megjelent „új normalitás” azt a tévhitet kelti a magyar döntéshozókban, hogy nekik sem kell olyan „régimódi” inflációs tényezőkkel számolniuk, mint az árfolyamgyengülés, a béremelkedés vagy a hitelbőség...


Kozák Márton: A hiányzó konzervatív minimum
Rajk László emlékére

Bokros Lajos: Az alapját vesztett felépítmény
Hogyan akadályozta meg a bolsevik kommunizmus a marxi ihletésű szocializmus előretörését a huszadik században?

Kovács Zoltán: Kik ezek a férfiak?
(Az év közéleti fotója sorozat)

Földvári Zsuzsa: Türkiz–zöld osztrák karácsony?

Merőben eltérő nézetű és stílusú pártok – a kereszténydemokraták és a zöldek – próbálnak kormányt alakítani Ausztriában. Közel húsz éve egyszer már tárgyalóasztalhoz ültek, ám akkor nem tudtak egyezségre jutni. Ma viszont nagyobb a félelem a klímaválságtól s a migrációtól. De talán egymástól is...

Szenczi Tóth Károly: Orvosi történetek

Kenesei István. 70+1 év a magyar tudományban

Lezárult az MTA kutatóhálózatának elvétele, legalábbis jogilag, bár utójátékok még láthatók lesznek az Alkotmánybíróságon, esetleg az Európai Bíróságon is. Ebben az írásban a magyarországi tudományszervezés és ­menedzsment állapotáról adok rövid áttekintést: az előzmények ismertetése után a 2010 utáni, azaz a Fidesz‑kormányok alatti változásokat, majd nagyobb részletességgel a 2018. áprilisi választások utáni helyzetet foglalom össze...

Lipovecz Iván: Vaku

Hanák András: Ötven év magány


Ebben az évben tartotta középiskolai osztályunk (a hitelesség kedvéért: a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumból) az ötvenedik érettségi találkozóját. Készültünk rá, laza keretek között terveztük, megkíséreltük a múltat egyensúlyba hozni a jövő alakításával. A lehetőségek és a realitások keretei között ez sikerült is...

Hegyi Iván: Hosszú, hideg tél

Majtényi László: Bibó ébresztése

Tóth Mihály: Titkok és precedensek


A mögöttünk hagyott évet értékelve rövid s nyilván nem is minden aktuális büntetőjogi kérdést érintő zárszámadásra vállalkozom. Két, különböző tárgykört érintő törvénymódosításról lesz szó. Mindkettő a kormány jogalkotáson keresztül érvényesülő erős központosító törekvéseit tükrözi: egyik a titkos nyomozások felügyelet nélküli lehetőségének újabb kiterjesztését érinti, a másik a „korlátozott precedensjog” elvének és gyakorlatának meghirdetésével kapcsolatos. Az is közös jellemzőnek tekinthető, hogy ezúttal is mellőzték a javaslatok érdemi szakmai egyeztetését és vitáját...

Mihályi Péter: A HungarHotels-botránytól a Bokros-csomagig

Standeisky Éva: Múltjelenek

Az 1943 as szárszói tanácskozás a rendszerváltás után

Gyáni Gábor: Trianon – a veszteség természete

A központi hatalmak, benne Magyarország számára váratlan véget ért a Nagy Háború, amely nyomban előrevetítette az addig elképzelhetetlen jövőt, a Monarchia felbomlását, vele együtt a Magyar Királyság határainak radikális megváltozását. A háború során, majd a felbomlás heteiben és hónapjaiban, sőt azt követően is, rendületlenül élt a hit, hogy az ország területében sértetlenül kerülhet ki az eseményekből; korábban még abban is bíztak, hogy akár nagyobbodhat is. Ami viszont ezután történt, az homlokegyenest ellentmondott mindenki várakozásának. A senki által nem sejtett jövő bekövetkezte mint igazi balsors idézte elő és képezi mindmáig Trianon traumadrámáját...

Kőszeg Ferenc: A felháborodás ereje

Molnár Erzsébet: Élő hal

Nagy Boldizsár: A betlehemi tranzit

Van-e különbség Libanon és Magyarország morális kötelességében a szíriai menekültek védelmét illetően?

Jézus a betlehemi tranzitban született. Családja migránsként érkezett Názáretből, és menekültként futott tovább Egyiptomba. Lévén ez nyílt tranzit, az állatok melengethették, a pásztorok és a királyok látogathatták. A nagy vallásalapítók gyakran kényszerültek menekültlétre, Mohammed is kényszervándorként érkezett Medinába. Nem sorolom, invokációként is csak azért idéztem fel, mert ez a karácsonyi lapszám, s mert ennek apropóján erkölcsi kérdésekről írok...

V I S S Z H A N G 

Ádám Péter: Camus és a KGB

Nemes Gábor: Spanyol vagy katalán Borrell?

Dobozi István: Kína, Világbank

Meggyes Máté: Befellegzett


P  Á R A T  L A N

Radnóti Sándor: A LIEBLING

Simonovits András: A FRANCIA NYUGDÍJ

Gyárfás Endre: HOGY IS HÍVTÁK?

(avar): AZ ÉV MONDATA

-pé-: LIGETEK

Lévai Júlia: IZGALOM

Ladányi András: MEGHALLGATÁS

pá-ti-: SZÜRREÁL

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS