2021. június 13., vasárnap

KÉTSZER 9 PONTOS JÓVÁTÉTELI PROGRAMOT HIRDETETT SZOMBATON KARÁCSONY GERGELY

TELEX
Szerző: JANECSKÓ KATA
2021.06.13.


Karácsony Gergely, a miniszterelnök-jelölt főpolgármester bemutatta a 99 mozgalom jóvátételi programját szombat délelőtt Budapesten, a mozgalom alapítóinak Változás és Jóvátétel című rendezvényén. Karácsony, aki május 15-én jelentette be, hogy elindul az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelölti előválasztásán, az alapítókkal együtt ismertette a jóvátételi programot.A jóvátételi program első kilenc pontja:

- a rabszolgatörvény eltörlése – új munka törvénykönyve

- oktatás: az oktatási rendszerből lemorzsolódott, végzettség nélküli fiataloknak második esély, célzott programok a továbbképzésükre, például szakmunkás-oklevél vagy az érettségi megszerzésének a lehetősége

- a közmunkabért felemelik a minimálbér szintjére

- egyeztetés kezdése a CEU visszahozása érdekében, visszaállítani az egyetemek autonómiáját

- új egyházszabályozás: szabad egyházak segítése, az egyházi státuszukat vesztett, intézményfenntartó munkát végző egyházak kárpótlása

- az állami iskolák támogatásának felemelése az egyházi iskolák szintére
felülvizsgálják az állami földprivatizáció folyamatát és eredményeit

- újraszabályozzák a trafikpiacot: bárki nyithasson trafikot

- rokkantnyugdíjasok kárpótlása...


AZ OLIMPIA, AMELY MÁR NEM TŰNIK OLYAN JÓ ÖTLETNEK

G7.HU
Szerző: FORMAN BALÁZS
2021.06.12.


Tokió olimpiát rendez, 1964 után ismét otthont ad a világ legjobb sportolói versengésének. Az első olimpia óta azonban nagyot változott a világ Japánban és Tokióban is. 1964-ben Tokió mint a második világháborúban vesztes ország akarta megmutatni a világnak az erejét, a szépségét és a felzárkózó Japánt.

A felzárkózás bemutatása, a fejlett országok elitklubjába való bekerülés szándéka egy olimpia megrendezése kapcsán nem csak Tokióban volt tetten érthető. Ebbe a koncepcióba illeszkedett bele Helsinki (1952), Róma (1960), Mexikó (1968), München (1972), Moszkva (1980), Szöul (1988), Barcelona (1992), részben Athén (2004), Peking (2008), Rio de Janeiro (2016). Japán gazdasági tervei a 60-as években évi 10 százalékos gazdasági növekedési ütemet irányoztak elő. Ezt teljesítették, és ennek eredményeként azt is, hogy az egy főre jutó gazdasági kibocsátás legalább megkétszereződjön 1970-re. Ekkorra Japán a világ második legnagyobb gazdaságává nőtte ki magát.

Olimpiát rendezni ilyen háttérrel, ilyen körülmények között szinte magától értetődőnek tűnt. Nemcsak az olimpián résztvevő sportolók, hanem a rendező ország és város lakói is úgy érezhették, hogy a sikeresen megrendezett olimpia pozitív hatással volt az életükre.

1964-ben eufória volt az olimpián. Most ez nem várható, pedig pozitív remények voltak most is. Abe Sinzó japán miniszterelnök nyilatkozta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2013-as döntését kommentálva, hogy jobban örült az olimpiai rendezési jog elnyerésének, mint a saját választási győzelmének...

MEGSZABADUL MAGYARORSZÁG VALAHA IS A KORONAVÍRUSTÓL?

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2021.06.12.


Egyre több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus szezonális, vagyis az előfordulása magától, külső korlátozó intézkedések nélkül hullámzó mintázatot követ egy éven belül. Ezért nyáron alacsonyabb védettségi szint vagy kevesebb korlátozó intézkedés is elég, télen magasabb védettség vagy nagyobb szigor kellhet a járvány megfékezéséhez - mondta a Portfolio-nak adott interjújában Ferenci Tamás, biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docense. A szakértőt arról is kérdeztük, hogy a most terjedő vírusvariánsok ellen milyen arányú védettség szükséges a közösségi immunitáshoz és mennyire hatékonyak ellenük a jelenleg használt vakcinák. Ferenci arról is beszélt, hogy még akkor is fellángolhat a vírus, ha a leegyszerűsített modell szerint elérte az ország a közösségi immunitást.


Nyáron nem kell félnünk a koronavírustól?

Egyre több bizonyíték van arra, hogy a koronavírus szezonális, vagyis az előfordulása magától, külső korlátozó intézkedések nélkül hullámzó mintázatot követ egy éven belül. Az, hogy ilyen létezhet, nem annyira meglepő, gondoljunk az influenzára, de sokáig nyitott kérdés volt, hogy a koronavírusnál mi a helyzet. Összetett okai lehetnek annak, hogy egy vírusnál milyen tényezők okozzák a szezonalitást, tulajdonképpen ezt még az influenzánál sem tudjuk teljesen biztosan. Számíthat a napsütés, az UV-sugárzás inaktiválhatja a vírust, illetve az emberek magasabb D-vitamin szintje is jót tehet. A hőmérséklet és a levegő páratartalma is befolyásolhatja a vírus életképességét. De nem csak biológiai kérdésekről lehet szó: más a szociális viselkedés, több a szabadban töltött idő, ilyenkor van az iskolaszünet, egyszóval nagyon sok tényező van, vagy lehet a szezonalitás hátterében. Nagyon sokáig nem tudtuk a koronavírus megjelenése után, hogy van-e szezonalitás, hiszen az intenzív védekezés miatt nehéz volt látni, hogy mi a spontán lefutás, és még most sincs perdöntő bizonyíték arra, hogy ez pontosan mennyire erős, de azt már kimondhatjuk, hogy nyáron nem terjed olyan gyorsan, mint télen, legalábbis a magyarországi viszonyok mellett...

VAGYON, HAZA, VÁGTA – JÖVEDELMEZŐ ÁRNYÉKÁLLAMOT ÉPÍT SZELLEMI HÁTORSZÁGÁNAK A FIDESZ

NÉPSZAVA
Szerzők: BALASSA TAMÁS, NAGY B. GYÖRGY
2021.06.13.


A járvány veszélyhelyzeti fedezékében térdelőrajtban várakozó kormányerők kezdtek ügyködni a nemzeti vagyon kiszervezésén. A közérdekű vagyonkezelő alapítványok kora elhozta a rég áhított megoldást Orbánék számára: az új tulajdonlási formával végre sikerülhet „elveszejteni” az állami források közpénzjellegét. A legendás kifejezés az MNB-alapítványok juttatásának az eltitkolását idézi, amikor Kovács Zoltán azt a mémbe illő választ adta Kálmán Olgának élő-egyenesben: De sikerült? Mármint eltitkolni a közpénzek útját. Mintha egy tetten ért betörő kérdezett volna vissza a bíróságon. A helyzet mára rosszabb lett: 1500-2000 milliárd forog kockán a NER mutatványán.


A kormány legfőbb vagyonpolitikai célja 2010 óta az állami szerepvállalás erősítése, az állami vagyon gyarapítása, értékének növelése, észszerű és gazdaságos hasznosítása – nyilatkozta artikuláltan 2019 decemberében Fónagy János. A kormánypárti politikus nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügyekért felelős államtitkárként ejtette ki mindezt a száján, mondandója hitelességét romosította, hogy ekkorra már egyértelműen lehetett tudni: a hatalom új vagyongazdálkodási gyakorlatot vezetett be. „Korábban ugyanis a kormány nem konkrét vagyonelemeket adott tulajdonba, inkább lehetőséget biztosított a szívének kedves vállalkozóknak, azaz a nagy nyereséggel kecsegtető bizniszeket kiszervezte (a költséges, veszteséges üzleteket pedig megtartotta magának az állam).

Erre talán a legjobb példa az energiaszektorból a MET-ügy is, ahol az állam lényegében lemondott egy masszívan nyereséges üzletről (az olcsó nyugati gáz eladásáról) egy jó fideszes kapcsolatokkal rendelkező magáncég javára, amely évente több tízmilliárdos profitot realizálhatott” – magyarázza az épp „leváltás alatt álló” modell lényegét a MET-ügyet felgöngyölítő Tóth Bertalan. Csakhogy ezekben az esetekben – nyomatékosít az MSZP társelnöke – a költségvetés a várható haszonról mondott le, ami ugyan komoly veszteség, de még nem kerül direkt módon az adófizetők pénzébe. A vagyon kiszervezésével azonban közvetlenül az emberek tulajdonát keresztelik át, visszavonhatatlanul...

AZ ORBÁN-MAFFIA KIEMELT BŰNESETEI 1. RÉSZ | LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYBIZNISZ

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
Szerző: SZILÁGYI GYÖRGY
2021.06.?Zsebre tett milliárdok, kétes hátterű vásárlók és még kétesebb hátterű cégek. Ezek jellemezték a letelepedési kötvényeket, melyek a valóságban csak egy célt szolgáltak: Orbánék és Rogánék köreinek piszkos meggazdagodását. Az Orbán maffia erősödését. Az elmúlt évek fideszes kormányzását a rengeteg rossz döntés mellett, a mindent behálózó korrupció jellemezte. Nem felejthetjük el ezeket az ügyeket, éppen ezért videósorozatot indítok az elmúlt 11 év legnagyobb és legmocskosabb, Orbánékhoz köthető korrupciós botrányairól. 2022-ben végre eljön az elszámoltatás és felelősségre vonás ideje! Hazánk többet és jobbat érdemel!

AZ ORBÁN-MAFFIA KIEMELT BŰNESETEI 2. RÉSZ | A VEJ SZÍNRELÉP - ELIOS, KASTÉLYOK, MILLIÁRDOK

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
Szerző: SZILÁGYI GYÖRGY
2021.06.?Zsebre tett milliárdos luxusingatlanok, sötétbe borult utcák és uniós csalási botrány. Ezek jellemzik Tiborcz István, a miniszterelnök vejének, a "saját lábon állását". Mindezt az adófizetők pénzéből. Nem felejthetjük el ezeket az ügyeket, éppen ezért videósorozatunkban folytatjuk az elmúlt 11 év legnagyobb és legmocskosabb, Orbánékhoz köthető korrupciós botrányainak bemutatását. 2022-ben végre eljön az elszámoltatás és felelősségre vonás ideje! Fizessenek meg a tolvajok!

MAGYAR BÁLINT: AZ ORBÁN-MAFFIA KIÉPÜLÉSÉNEK DNS-ÉRŐL

KLUBRÁDIÓ
Szerző: MAGYAR BÁLINT
?A riport a Klubrádió reggeli gyors c. műsorában hangzott el.

ANNO BUDAPEST: AUTÓSTOP - KLUBRÁDIÓ, VASÁRNAP 14 ÓRA

KLUBRÁDIÓ / ANNO BUDAPEST
Szerző: Panxnotded Miklós / www.klubradio.hu
2021.06.13.Szálljanak be vasárnap délután Panxnotded Miklós mellé az Anno Budapestbe, és induljunk el egy kétórás közös utazásra az autóstoppolás világába.


Önök stoppoltak vagy vettek fel stoppost? Melyik volt a legemlékezetesebb útjuk? És a leghosszabb? A leglassabb? Magyarországon vagy külföldön is megpróbálták? Zaklatták Önöket a rendőrök? Titokban tartották otthon, ha stoppoltak?

Ha van egy jó történetük, osszák meg a június 13-i adásban velünk és a többi hallgatóval az adásban 2 és 4 között. 

Telefonszámaink: +36 1 240-6953 és +36 1 240-7953. 
SMS: +36 30 303-0953.

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN KÉT LÁBBAL TIPORJA A KISEBBSÉGI JOGOKAT - A NÉPSZAVA NEMZETÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.13.


A kormányfő legújabb intézkedési tervei ezúttal sem nyerték el a nemzetközi sajtó tetszését.


Libération

Magyarország kizárja a közterekről a kisebbségek tagjait. A kormány intézkedése értelmében a jövőben tilos lesz melegeket szerepeltetni nyilvánosan, a hivatalos indoklás szerint azért, mert meg kell védeni a kiskorúakat a pornográfiától. Úgy hogy ma már elképzelhetetlen az olyan plakát, mint amilyennel a Coca Cola két éve nagy botrányt kavart, miután egy meleg férfipár képét tette közzé a hirdetőtáblákon.

A filmekben csak heteroszexuális kapcsolatot lehet bemutatni, ha a művet 18 évesnél fiatalabbak is megnézhetik. A tanárok nem emelhetnek szót a melegség mellett, ám ebből az következik, hogy a gyerekek nem szembesülnek azzal: ilyen is van. És ha mindez még nem volna elég, a rendelkezést a pedofília elleni törvény módosításaként vezetik be.

Víg Dávid, az Amnesty International igazgatója azt mondja, hogy Magyarország javarészt az orosz LMBT-elleni propagandát koppintja. Célja, hogy szép lassan elhallgattassa a közösséget, de az eredmény az lesz, hogy az érintettekre még több fenyegetés és veszély fog leselkedni. De nehezebb lesz megszervezni a büszkeség menetét is. Emellett még beszélni is körülményes lesz róla – mondja Rémy Bonny, a Forbidden (Betiltva) civil szervezet vezetője.

Az Orbán-kormány persze soha nem bánt kesztyűs kézzel a nemi kisebbségekkel. Ugyanezt tapasztalni a lengyeleknél is, ahol két éve ezek a csoportok vették át a mumus szerepkörét a migránsoktól. De ott még csak a szóbeli támadásoknál tartanak, a magyar vezetés viszont már a jogaikat szűkíti, mutat rá a már említett NGO képviselője.

Mindkét kormány a születésszám növelését írta zászlajára és konzervatív forradalmat hirdetett. Az LMBT-közösség elleni hadjárat kiegészíti a hagyományos család védelmét. Egy sor intézkedés hivatott ösztönözni a gyerekvállalást, ám ebben a rendszerben a melegeknek láthatóan nincs helyük.

Guardian

Az ellenzék meghátrálásra kényszerítette Orbán Viktort a Fudan Egyetem ügyében, úgy hogy a kormány a választások közeledtével jegeli a megosztó tervet. A 180 fokos fordulat felvillanyozta az ellenzéki pártokat, a campus elutasítása politikai jelszó lett. Több ezren vonultak az utcára, hiába tilos ekkora tüntetést tartani. Az ellentábor a miniszterelnök ellen fordította a nacionalista retorikát, amit éppen ő maga alkalmazott oly sikeresen az utóbbi évtizedekben.

Az ellengőz riadóztatta a hatalmat. Krekó Péter úgy értékeli, hogy új helyzet állt elő, mivel most először fordul elő, hogy bármilyen kínai beruházás kényes politikai kérdés lett. A hatalom persze sokáig elkötelezettnek látszott Peking térnyerésének támogatására, egészen addig, amíg rá nem jött, hogy az befolyásolhatja a választást. De ha a Fidesz győz, akkor biztosra lehet venni, hogy leporolja az elképzelést.

A hivatalos aggodalmakra utal, hogy a miniszterelnök váratlanul megjelent a kormánytájékoztatón. Bírálók ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a CEU-nak mennie kellett. Orbán ugyan a belpolitikában ádáz antikommunista harcot vív, de ettől még, a keleti nyitás jegyében lelkesen a keblére ölelte Kínát. Csakhogy politikája egyre nagyobb nyugtalanságot váltott ki a lakosságban, részben a fokozódó eladósodás miatt.

A tudósító végigolvasta azt a jó ezer kommentet, miután a budapesti kínai nagykövetség keményen kirohant Karácsony Gergely ellen, de egyet sem talált, amely egyetértett volna a kínaiakkal.

Die Presse

Magyarország kivétel a mostani labdarúgó Európa-bajnokság házigazdájaként, mert úgy csinál, mint ha soha nem is lett volna a járvány: csak a Puskás Stadionba adják el az összes jegyet. Az impozáns teltház célja, hogy szárnyakat adjon a hazai válogatottnak, és ebben az sem zavarja a nemzeti-populista méltóságok örömét, hogy azért az aranylábú fiúk többször is megbotlottak.

Szijjártó Péter mégis biztos abban, hogy a keddi meccsen a zsúfolt lelátók a vendéglátók javára billentik a mérleget, papíron hiába a címvédő Portugália a favorit. Magyarországon a futball a legfőbb vezetésre tartozik és változatlanul politikai kérdésnek számít, elképesztő összegek mentek el az utóbbi jó 10 évben stadionépítésre. A megszállott fociszurkoló Orbán személyes akarata volt, hogy tömve legyen a tribün a mérkőzéseken, hiszen jön a választás, így nagyon kell a siker. Ezért nem érdekesek az egészségügyi kockázatok, az esetleges mellékhatások, nem számítanak a bírálatok.

Lantos Gabriella, az Új Világ Néppárt elnökségi tagja ugyanakkor óv attól, hogy bárki hitelt adjon a propagandának, hiszen még messze van a nyájimmunitás. Szerinte csak az emberek tudják saját magukat megvédeni a kormányzat felelőtlenségétől.

Le Monde

A lengyel emberi jogok biztosa úgy ítéli meg, hogy az európai intézmények alábecsülik a veszélyt, ami Lengyelországban fenyegeti a demokráciát, és ez roppant sajnálatos. Adam Bodnar, aki egy hónap múlva – az Alkotmánybíróság határozata nyomán - kénytelen távozni hivatalából, azt érzékeli, hogy a PiS uralmának hat éve alatt folyamatosan szűkültek az emberi jogok. Így ma már teljesen természetesnek tűnnek olyan dolgok, amelyek 2015-ben még elképzelhetetlenek lettek volna. A legsúlyosabb helyzet a szólásszabadság és az emberi méltóság területén mutatkozik.

De súlyos támadások érik a nők, valamint az LMBT-kisebbség jogait is, utóbbi példátlan lejárató kampány áldozata lett. Közben pedig a hatalom darálja be a független intézményeket, így hatalmas előnyre tesz szert az ellenzékkel szemben. A PiS igen ügyes, amikor a nyomulást kell megmagyarázni, az emberek viszont belefáradnak az állandósult politikai feszültségbe. Ebben persze nagy szerepe van annak, amit a kormányzati média sulykol. A sajtó 55-60 százaléka áll a hatalom befolyása alatt, a maradék viszont állandó védekezésre kényszerül, a közbeszédet a másik oldal szabja meg.

Nincs persze szó arról, hogy a lengyeleknél máris török állapotok uralkodnának, mert itt sokat számít az uniós tagság. A bírák figyelemreméltó ellenállást tanúsítanak, az igazságosság utolsó védvonalát alkotják. Ám nagyon aggasztó, hogy milyen lassan reagál az EU. Nem érthető, hogy miért húzza el oly gyakran az ítélkezést az Európai Bíróság.

A biztos gyakran visszafogottságot tapasztalt a Bizottságnál. Szavakban persze nem volt hiány, de a tettek mérsékeltek maradtak. Az intézmények túl lassan, későn lépnek, láthatóan nem érzékelik, mekkora is a baj. Márpedig a varsói kormány hatalma további bebetonozására használja ki a késlekedést. Brüsszelnek fel kellene fognia, hogy itt az idő kulcsfontosságú.

Bodnart különösen nyugtalanítja, hogy a helyzet csak még súlyosabbá válhat, a magyar modell után szabadon. És eljuthat egy olyan pontra, amikor már lehetetlen lesz szabad választásokat tartani. Amikor a társadalom már nem lesz sokszínű, az pedig katasztrofális lenne az ország jövője és Európában elfoglalt helye szempontjából. Viszont reményt nyújt, hogy a civil társadalom erős, mert még sokan vannak Lengyelországban, akik őrzik a demokrácia szellemét.
Le Monde

A vezércikk idézi egy francia humorista mondását, miszerint ha valahol áthágnak a határt, ott akkor már nincs többé megállás. És ez vonatkozik a jogállamra is, amelynek elvei évszázadokon át alakultak ki és benne foglaltatnak az ország alkotmányában. Olyan szabályok ezek, amelyek lehetővé teszik a viták békés rendezését és törékeny egyensúlyt teremtenek a szabadság és a biztonság között.

A fogalom sokáig arra szolgált, hogy megkülönböztesse a demokráciát a tekintélyelvű hatalmaktól. De a Covid-19 utáni gazdasági megújulást szolgáló milliárdokat is attól teszik függővé, hogy nem sérülnek-e a jogállami elvek – Magyarország és Lengyelország nagy bánatára. A földrész történelmének meg kellett volna tanítania olyan értékekre, mint hogy védekezni kell az önkény ellen, tiszteletben kell tartani a hatalmi ágak szétválasztását, vagy másképpen kifejezve: a hatalomnak követnie kell az alkotmány és az Emberi Jogok Európai Egyezségének előírásait.

Ám szélsőjobb nyomására egyre inkább terjed az a vélemény, hogy a jogállam nem védelmet nyújt, hanem igazából kényszerzubbony. Aggasztó jelenségek tapasztalhatóak ez ügyben Franciaországban is. És félő, hogy a jogrend alapjai ellen indult támadás csak erősödni fog az elnökválasztási kampányban.

A jogállam megingása annál is inkább aggasztó, mert már sok olyan javaslat látott napvilágot, amely túlmegy a megengedett határokon. A jogállam kiárusítása azonban csak gerjesztené az erőszakot és még jobban megrengetné a társadalmi együttélés alapjait. Der Standard

Hogy maradhat-e kancellár Ausztriában Sebastian Kurz, annak eldöntésére a kommentár azt ajánlja, hogy érdemes nagyon is kritikusan szemlélni a politikus demokrácia-felfogását, mert az több tekintetben is Orbán Viktort idézi. Azért persze nem szabad megfeledkezni a realitásról. Márpedig az azt tanúsítja, hogy ugyan az osztrák közélet kritikus pontra jutott, de a politikus változatlanul népszerű, még ha nem is annyira, mint korábban.

Lassan omladozik a támadhatatlansága, de ez nem azt jelenti, hogy akár már holnap megbukik. A nimbusza azonban mindenképpen megingott. Ám továbbra is sokan kitartanak mellette, ebben segít neki, hogy kedvezően alakul a ragály. Emellett az ingadozók nem látnak igazi alternatívát. Sokan kiábrándultak, de még mindig nem akarják maguknak bevallani.

A miniszterelnök drámai botrány kereszttüzébe került, egyértelmű, hogy ő és klikkje, a felkapaszkodók, célzatosan meghódították a hatalmat, előbb a Néppártban, majd az országos politikában. De hogy ebből kisül-e bármiféle büntetőjogi elmarasztalás, az teljesen bizonytalan, mint ahogy az is, megáll-e Kurzzal szemben a hamis vallomás gyanúja.

A rendszer politikailag került veszélybe, mivel egyrészt autoriter hajlamokról tanúskodik, á la Orbán, másrészt pedig szakmai teljesítménye sem éppen fényes. De nem is katasztrofális. Gazdaságilag jó döntést volt pénzt önteni a vállalkozásoknak. Ám a többi javarészt csak látványpolitizálás. Az igazságszolgáltatás elleni támadások nem méltóak egy vezetőhöz. És nagy kérdés, hogy mennyit profitált a lakosság túlnyomó része a konzervatívokból.

Mert ha még a hozzá közelálló Kurier is azt tanácsolja Kurznak, hogy itt az idő a kilépni az áldozat szerepéből és végre kormányozni, akkor ott már tényleg baj van. Azaz a döntő momentum az, képes-e Kurz igazi miniszterelnökként cselekedni. Most szinte minden attól függ, hogy a választók mennyire hajlandóak ez ügyben bizalmat szavazni neki.

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2021.06.09.


A SZERK.


A SZERK.
Térdre!

Nem az országba, hanem a misére látogat – mondta március 8-án a római pápa újságíróknak (ha hihetünk a mértékadónak számító amerikai katolikus lap, a National Catholic Register vonatkozó értesüléseinek).

A SZERK.
Terelőúton

„Mi nem akarunk a néppel, így a budapestiekkel szemben sem esetleges akaratuk ellenére »jót tenni«. Ezért támogatjuk, hogy ha a beruházás feltételei ismertek, akkor a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet” – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reagált így a hétvégi nagy fővárosi tüntetésre az egyik kormánylapban.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2021/23.

PUBLICISZTIKA

HEGEDŰS DÁNIEL
Kopog, köszön, lábat töröl
Az alkotmányos rendszerváltás külpolitikai csapdája

Az ellenzéki összefogás realitása, a Fidesz-kormány szakpolitikai kudarcainak tagadhatatlanná válása a járvány során és a globális gazdasági konjunktúra megváltozása egyedülálló lehetőséget biztosít az ellenzék számára a 2022-es választásokon. Az esély a győzelemre pedig magától értetődően veti fel azt a kérdést, hogy milyen lesz a posztorbáni alkotmányos rendszerváltás külpolitikai környezete.

HELYREIGAZÍTÁS

Helyreigazítás

Helyreigazítás A hálás kinevezett című cikk miatt.

BELPOL

MIKOR ÉLESÍTI AZ EU A JOGÁLLAMISÁGI MECHANIZMUST?
Mocorog a furkós

A tavaly decemberi költségvetési vétó fenyegetéssel Orbán időt nyert, de így sem biztos, hogy a ’22-es választásig megússza az uniós pénzek felfüggesztését.

RITTER IMRE NEMZETISÉGI KÉPVISELŐ PÁLYÁJA
A társutas

Az elmúlt három évben több esetben is Ritter Imre szavazata segítette ki a kormányt, ha a Fidesznek épp nem lett volna meg a kétharmada az Országgyűlésben. A német nemzetiségi képviselő saját krédója szerint mindent megszavaz az aktuális kormánynak, amíg az jól kezeli a nemzetiségi kérdést.

BOLDOG ISTVÁN ÉS A VÁLASZTÓKÖRZETE
Indul a bakter

Néhány hét múlva kezdődik a Boldog István elleni per. A fideszes országgyűlési képviselőt, aki sokak szerint kiskirály a körzetében, vesztegetés elfogadásával vádolják. Őt a látszat szerint ez egyáltalán nem zavarja: indulni akar a jövő évi választáson.

ENDOMETRIÓZISSAL ÉLNI MAGYARORSZÁGON
Magánútra megy

A Fidesz el sem ment arra a parlamenti ülésre, ahol a női meddőség egyik legismertebb okáról, az endometriózisról lett volna szó.A reproduktív betegségekkel küzdő nők a magánellátásba kényszerülnek, a fájdalmaikkal nem törődik az állam.

KÜLPOL

IZRAEL VÁLASZTÁS UTÁN
Vizet a szökőkútba!

Mindössze egyetlen megszerzett mandátumon múlik a történelmi lehetőség, hogy a március 23-i általános választás után megbuktassák a 12 éve kormányzó Benjámin Netanjahut – aki az utolsó követ is megmozgatja, hogy a demokrácia legalapvetőbb szabályait felrúgva leválthatatlan maradjon.

NEKROLÓG

NEKROLÓG
Lojzi
Dornbach Alajos (1936–2021)

Mindenki Lojzinak nevezte, szólította. Először a 70-es évek közepén, az Attila úti, Bethlen-udvar melletti játszótéren beszélgettünk. Egyidős (1973-ban született) fiainkat vittük oda. Idővel kiderült, a szimpatikus apuka ügy­véd, ráadásul az akkori normák szerint menőnek számít, eléggé ismert ember. Meglepett, mert semmi ügyvédes nem volt benne. Nála kedvesebb, jó szándékúbb, nyíltabb embert nem sokat ismertem, a dörzsöltségnek, rafinériának nemcsak a játszótéren, de később sem láttam nyomát.

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Reménybuborékok
Mayer Éva: Terra incognita

Mayer Éva művei ott kezdődnek, ahol az orvosok már csak tanácstalanul széttárják a kezüket. De hogyan is lehetne beszélni arról a testi „fogyatékosságról”, amelynek nincs látható jele, a lelken mégis mély sebet üt?

KÖNYVMELLÉKLET
Miss Kennedy Párizsban
Bozó Péter: Fejezetek Jacques Offenbach budapesti fogadtatásának történetéből

Minden tudományterületnek vannak hálatelt szívvel emlegetett hősei, akik közhasznú tevékenységükkel biztos alapot kínálnak mások vizsgálódásai számára.

KÖNYVMELLÉKLET
Járványban jobban terjed a vers

Minimum tizenegyes! a Magyar Narancs irodalmi sikerlistája – magyar irodalom

KÖNYVMELLÉKLET
Az uniformis terhe
Romsics Ignác: Honmentők/Honvesztők

A 20. század, pláne annak első fele bővelkedett olyan fordulatokban, amikor sikeres katonatisztek (esetleg tengerésztisztek) avanzsáltak fontos politikai vezetőkké, sőt államfőkké, ahogy a történelmi szükség, illetve saját fékezhetetlen ambícióik diktálták.

FILM
Federico és a szellemek
Anselma Dell’Olio: Fellini – A lélek festője

Nagy emberek nem ússzák meg a kerek évfordulós visszaemlékezést a valódi nagyságuknak csak morzsáiból szemezgető utókor részéről.

TÁNC
Képtelenség
Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

A Pécsi Balett fennállásának 60. évfordulójára készült előadásban Vincze Balázs koreográfus és alkotótársai nem kevesebbre vállalkoztak, mint arra, hogy a tánc nyelvén és a Pécsről elszármazott világhírű op-art művész, Victor Vasarely munkásságán keresztül megfejtsék, hogy mi is lenne a művészet értelme.

LEMEZ
World music: a végzetnek

...kiemelt szerep jut körképünkben, de szót kér a táncparkett és egy halott királynő is.

KÖNYV

KÖNYVMELLÉKLET - INTERJÚ
„Csöndben, mint a vakond”
Nádas Péter író

A közelmúltban jelent meg válogatott esszéinek harmadik kötete, a Rokon lelkek sírbeszédek, nekrológok, elmélkedések és laudációk gyűjteménye, felkérésre született szövegek. Ennek kapcsán beszélgettünk lelki rokonságról, a felszólalások reménytelenségéről és a demokrácia kérdéseiről is.


FILM


INTERJÚ
„A varázsló megértéséhez”
Anselma Dell’Olio dokumentumfilm-rendező

Az Amerikában született fordító, tolmács, filmkritikus Marco Ferreri „tiszta őrületéről” forgatta első dokumentumfilmjét. A Magyarországon forgalomba hozott portréfilmje, a Fellini – A lélek festője metafizikai megvilágításba helyezi a maestro életművét. Ez alkalomból római otthonában kerestük telefonon.

ZENE

MI A KOTTA?
Gyere, Josephine

Klasszikus zenei programajánló a 2021/23. hétre

INTERAKTÍV

TÉVÉSMACI
Szépreményű Kondor Andor

Sztupa és Troché kalandjai

Egy hét tudomány 2021/23.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/23.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/23.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
Dóka Péter: Idővihar – Szupermalac és Űrpatkány 3.

Lehetséges, hogy a szuperhősök egy nap már nem is akarják megmenteni a világot?

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
Stefan Hertmans: A fordult szív

1088-ban a Francia Királyság legtöbb városában még viszonylagos békében élnek egymás mellett keresztények, zsidók és muszlimok, a kevert házasságról azonban hallani sem akar a társadalom.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
G. István László: úgy felejti nyitva

Vannak költők, akik a pályájuk egy pillanatában rátalálnak egy hangra, majd utána a következő éveket vagy évtizedeket ennek kitartásával, kikristályosításával töltik.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
BéRCZeSi RóBeRT DaLSZöVeGKöNYVe

Alighanem nyitott könyv Bérczesi Róbert élete azok előtt, akik figyelmesen hallgatják zenekarának, a Hiperkarmának albumait.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
Bakos István

„Egy jó plakát olyan, mint egy villámcsapás. Nem lehet, lehetetlen nem észrevenni, egyszerűen szemet szúr” – mondja az idén 70 éves tervező­grafikus a könyv bevezető interjújában.

VISSZHANG: KÖNYVMELLÉKLET
E. Foley – B. Coates: Mit tenne Frida Kahlo?

Több olyan gyűjtemény megjelent ugyan már magyarul, amelyek kivételes személyiségű, tehetséges, rendhagyó karriert magukénak tudó nőket állítanak elénk példaképként, még most sem érezzük feleslegesnek a szerzői és kiadói igyekezetet.

VISSZHANG: FILM
A nagy visszatérők

Az a vicc megvan, hogy az Oscar-díjas Robert De Niro, az Oscar-díjas Morgan Freeman és a nemkülönben Oscar-díjas Tommy Lee Jones együtt játszanak egy lóval, és a kipróbált hátas, amelynek egy jelölése sincsen, mindegyiküket lejátssza?

VISSZHANG: DVD
Rameau: Les Boréades

Szerzője életében nem jutott el a bemutatóig, a saját századában nem játszották színpadon, bő két és fél század múltán mégis méltán tekinthetjük elevenen ható remekműnek: ez mind elmondható Rameau utolsó operájáról.

VISSZHANG: KÖNYV
Selma van de Perre: Nevem Selma

„Szokványos embe­rek voltunk, akik nem szokványos körülmények közé kerültek” – mondja a háború kitörésekor alig 17 éves író.

VISSZHANG: LEMEZ
Wolf Alice: Blue Weekend

A nagyjából egy évtizede Londonban alakult Wolf Alice az induló lemezével (My Love Is Cool, 2015) elsőre begyűjtött egy Mercury-jelölést, a két évvel későbbi Visions of a Life-fal pedig már a díj is összejött.

VISSZHANG: FILM
Mortal Kombat

Az élet tele van olyan dolgokkal, amelyeket nem nagyon értünk, de nem is érdekelnek minket annyira, hogy utánajárjunk: miért van tele békeidőben a mozinaptár blőd francia vígjátékokkal? Hogyan tudott a Barátok közt évtizedekig tartani?

VISSZHANG: LEMEZ
Louis Andriessen: The Only One

A holland zeneszerző nevét Magyarországon csak a kortárs zene elszánt hallgatótábora ismeri, noha az idén 82 éves alkotó rendkívül termékeny.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Lisey története

Stephen King 2006-os regényének adaptációjában minden adott, hogy remek sorozat legyen.

VISSZHANG: LEMEZ
Gazelle Twin & NYX: Deep England

A Gazelle Twin néven működő brit Elisabeth Bernholz egy 2009-es Fever Ray-koncert hatására indította el zenészi-előadói pályafutását.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Már ennyivel is kivertük a biztosítékot”
B. Szabó János és Sudár Balázs történészek a magyar őstörténet átértelmezéséről

Frissen megjelent kötetbe gyűjtött tanulmányaik nyomán alighanem egészen máshogy látjuk majd az Árpádok korát, eredetét és Attila-hagyományát is, mint ahogy megszoktuk az elmúlt évszázadban. A két szerzővel a Budapesti Történeti Múzeumban beszélgettünk.

LOKÁL

RÉS A PRÉSEN
Nem csupán a fizikai tér
Nánay Fanni társalapító-szervező, PLACCC

PLACCC Fesztivál

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Kamilla a konyhában

Kamillaszirupos, grízes szelet kamillás tejszínhabbal

KERTÉSZ LESEK
Legénykert

A hűvösvölgyi vendéglátás évszázadokon át egyet jelentett a Balázs Vendéglővel.

AZ ÉS 2021/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.11.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Ami egyszer bevált

Gyanútlanul elindítjuk az új Van Morrison-albumot a YouTube-on – a háztartásban nem minden eszközön reklámmentes ez a szolgáltatás –, mire izgatott hang közli fizetett hirdetésben, hogy „Karácsony Gergely 99 százalékban Gyurcsány”. Az első reflex a hörgés, hogy már ide is bepofátlankodnak, a második annak a higgadt nyugtázása, hogy a kormány idejében készül az ellenzéki előválasztásokra (a maguk minimalizált színvonalán, a mi adófizetői pénzünkből).

Hogy az ellenzék felkészült-e? Kétségtelenül. A maga módján. Vasárnap délelőtt bejelentették, hogy Berg Dániel II. kerületi alpolgármester a választókerületében visszalép Tordai Bence aktív országgyűlési képviselő (Párbeszéd) javára. Ezt az tette szükségessé, hogy a Jobbik megegyezett valamikori utált ellenségével, a DK-val egy harmadik ellenzéki jelölt, a tévénézők számára közismert Kálmán Olga támogatásáról. Felmérések szerint Tordai a legnépszerűbb ellenzéki jelölt a kerületben – tekintélyét biztosan jócskán megnövelte az is, hogy a hajtószíj-parlament elvadult elnöke, Kövér László végső soron a helyi polgárok melletti kiállása miatt rótt ki rá abszurd, 8,2 milliós büntetést –, és a Momentum vezetői nyilván ezért döntöttek úgy, hogy jobb nem forgácsolni tovább a szavazatokat...

Bokros Lajos: Az újjáépítés csiszolatlan sarokkövei – III.

Társadalombiztosítás, nyugdíj és gyógyítás

Gadó Gábor: Orbán vízlépcsője

Kovács Zoltán: Szégyen ide

Kenesei István: Hazugságok hálója

Berend T. Iván: Három életút – egy orosz valóság

György Péter: Pulszky Ferenc örökösei?

(A Nemzeti Múzeum sorsáról)

Benda László: Afganisztáni (le)lépéskényszer

Kabul ködbe burkolózott, egyre nagyobb villámlásoktól tartanak. Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy szeptember 11-ig kivonja összes katonáját Afganisztánból. A helyi rendszer biztosítékait. Már a Trump-adminisztráció is megállapította, hogy Amerika leghosszabb és megnyerhetetlen háborújának véget kell vetni. Nem véletlenül nevezik Afganisztánt „a birodalmak temetőjének”...

Vásárhelyi Mária: Gitta’70

Hegyi Iván: Magyarország világbajnok

Szűcs R. Gábor: Veszi a bankot

Magyar tőke Szlovéniában

A holland uniós elnökség idején, 2004 őszén a ljubljanai nagykövet ebédet adott az uniós tagállamok gazdasági tanácsosainak. A fővendég az azóta elhunyt Andrej Bajuk pénzügyminiszter (a kereszténydemokrata NSi, azaz az Új Szlovénia párt elnöke) volt. A diplomaták élénken érdeklődtek, mikor lesz végre Szlovéniában bankprivatizáció. A miniszter általános megrökönyödésre azt a nevetséges választ adta, hogy a kormány nem készül erre, mert nem juttatja külföldi kézbe a monetáris politikát. Szlovénia nem akarta sem a privatizációt, sem a külföldi tőkét. De ha egy üzlet beindul...

Végel László: Eörsi-nosztalgia

Vissza Európába?

Timothy Garton Ash-sel Gian-Paolo Accardo és Papp Réka Kinga beszélget

Európa-beszélgetések – Az Élet és Irodalom melléklete
A szellemi szabadság védelmében

Nem véletlen, hogy az Európa-beszélgetések Budapesten kezdődtek, 2012-ben. Akkor Magyarország még csak nyolc éve volt az Európai Unió tagja, de már kezdett eltávolodni annak alapelveitől és értékeitől. Mára, majdnem tíz év elteltével a magyar „illiberális demokrácia” az egyik legfőbb fenyegetéssé nőtte ki magát, amivel az európai integrációnak szembe kell néznie. Az Élet és Irodalom e mellékletében, az Európa-beszélgetések 2021-es budapesti kiadásában jelentős írók, szakemberek és közszereplő értelmiségiek vitatják meg a tudomány, az oktatás, az akadémiák, az egyetemek szabadságát fenyegető legújabb veszélyeket és a történelmi emlékezet politikai célzatú manipulálására irányuló törekvéseket...

Írástudók felelőssége
A. L. Kennedyvel és Bán Zsófiával Rosie Goldsmith beszélget

Európa-beszélgetések – Az Élet és Irodalom melléklete
A szellemi szabadság védelmében

Nem véletlen, hogy az Európa-beszélgetések Budapesten kezdődtek, 2012-ben. Akkor Magyarország még csak nyolc éve volt az Európai Unió tagja, de már kezdett eltávolodni annak alapelveitől és értékeitől. Mára, majdnem tíz év elteltével a magyar „illiberális demokrácia” az egyik legfőbb fenyegetéssé nőtte ki magát, amivel az európai integrációnak szembe kell néznie. Az Élet és Irodalom e mellékletében, az Európa-beszélgetések 2021-es budapesti kiadásában jelentős írók, szakemberek és közszereplő értelmiségiek vitatják meg a tudomány, az oktatás, az akadémiák, az egyetemek szabadságát fenyegető legújabb veszélyeket és a történelmi emlékezet politikai célzatú manipulálására irányuló törekvéseket...

Kultúrharc az emlékezet­politikában
A gdański múzeum esete – Joachim von Puttkamer és Pawel Machcewicz beszélgetése

Európa-beszélgetések – Az Élet és Irodalom melléklete
A szellemi szabadság védelmében

Nem véletlen, hogy az Európa-beszélgetések Budapesten kezdődtek, 2012-ben. Akkor Magyarország még csak nyolc éve volt az Európai Unió tagja, de már kezdett eltávolodni annak alapelveitől és értékeitől. Mára, majdnem tíz év elteltével a magyar „illiberális demokrácia” az egyik legfőbb fenyegetéssé nőtte ki magát, amivel az európai integrációnak szembe kell néznie. Az Élet és Irodalom e mellékletében, az Európa-beszélgetések 2021-es budapesti kiadásában jelentős írók, szakemberek és közszereplő értelmiségiek vitatják meg a tudomány, az oktatás, az akadémiák, az egyetemek szabadságát fenyegető legújabb veszélyeket és a történelmi emlékezet politikai célzatú manipulálására irányuló törekvéseket...

Háttal Európának
Egészpályás letámadás az egyetemek autonómiája ellen – Gács Anna és Barbara Stollberg-Rilinger beszélgetése

Európa-beszélgetések – Az Élet és Irodalom melléklete
A szellemi szabadság védelmében

Nem véletlen, hogy az Európa-beszélgetések Budapesten kezdődtek, 2012-ben. Akkor Magyarország még csak nyolc éve volt az Európai Unió tagja, de már kezdett eltávolodni annak alapelveitől és értékeitől. Mára, majdnem tíz év elteltével a magyar „illiberális demokrácia” az egyik legfőbb fenyegetéssé nőtte ki magát, amivel az európai integrációnak szembe kell néznie. Az Élet és Irodalom e mellékletében, az Európa-beszélgetések 2021-es budapesti kiadásában jelentős írók, szakemberek és közszereplő értelmiségiek vitatják meg a tudomány, az oktatás, az akadémiák, az egyetemek szabadságát fenyegető legújabb veszélyeket és a történelmi emlékezet politikai célzatú manipulálására irányuló törekvéseket...

Függetlenséget az akadémiának!
A kutatás és oktatás egysége és szabadsága Angliában és Magyarországon – Rüdiger Görner és Ferencz Győző beszélgetése

Európa-beszélgetések – Az Élet és Irodalom melléklete
A szellemi szabadság védelmében

Nem véletlen, hogy az Európa-beszélgetések Budapesten kezdődtek, 2012-ben. Akkor Magyarország még csak nyolc éve volt az Európai Unió tagja, de már kezdett eltávolodni annak alapelveitől és értékeitől. Mára, majdnem tíz év elteltével a magyar „illiberális demokrácia” az egyik legfőbb fenyegetéssé nőtte ki magát, amivel az európai integrációnak szembe kell néznie. Az Élet és Irodalom e mellékletében, az Európa-beszélgetések 2021-es budapesti kiadásában jelentős írók, szakemberek és közszereplő értelmiségiek vitatják meg a tudomány, az oktatás, az akadémiák, az egyetemek szabadságát fenyegető legújabb veszélyeket és a történelmi emlékezet politikai célzatú manipulálására irányuló törekvéseket...

V I S S Z H A N G

Banai Ádám–Fábián Gergely: Egyenlő pályák, egyenlő esélyek?
Beszéljenek inkább a tények

P Á R A T L A N

-hg-: ORDAS

(hozsu): ÁLLATKERT

Huszár Ágnes: A GYŰLÖLET NYELVÉN

Lantai András: MORÓZUS

ivi: MI MENNYI?

pá- ti-: STAFÍRUNG

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2021/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.11.


F E U I L L E T O N 

Gyenge Zoltán: Books by the Foot
Hegel és a művészet

I N T E R J Ú

Bérczes Tibor: Jobbak akartunk lenni a szüleinknél
Beszélgetés Geert Mak holland történésszel

K R I T I K A

Fenyvesi Ottó: Absztrakt anatómia

(Somody Péter: „sietni akarsz, de látod, hogy lassú vagy”, Művészetek Háza Veszprém / Csikász Galéria, megtekinthető július 3-ig.)

(Klimó Károly festményeinek kamarakiállítása, Vass László Gyűjtemény, Művészetek Háza, Veszprém, megtekinthető július 31-ig.)...

Wagner István: Barokk „ideáltájak”


(Johann Jakob Hartmann, Oberes Belvedere, Bécs. Megtekinthető augusztus 29-ig.)

Stőhr Lóránt: Érzékek sivataga

(Kocsis Ágnes: Éden)

A világjárvány okozta bezártság tapasztalata intenzíven rezonált a filmre. Fél év megfosztottság után számomra a mozi élménye Éva eufóriáját idézte fel, amikor űrruhájától megszabadulva szinte pőrén kiteszi magát a természeti világ totális érzéki tapasztalatának. Az Éden gondosan kimunkált audiovizuális kompozíciója a moziban mérhetetlen érzéki gyönyört okoz, és mozgásba tartja a képzeletet – s ez, szó mi szó, a film megítélését is maga felé hajlítja...

Rákai Zsuzsanna: Inkább frisset

(Iván Tímea, Fejérvári Zoltán, Szabó Péter – Bartók Emlékház, június 6.)

Nemcsak arról van itt szó, hogy a több mint egy éve tartó és állandóan új erőt gyűjtő járványhelyzet lényegében lenullázta a hangversenyéletet, bár ez is igaz, hanem sokkal inkább arról, hogy amikor majd egyszer újra lehet kezdeni (talán már az ősszel), érdemes volna megpróbálni átformálni az egészet. A nagyzenekari és szólóestek látványos sorozatai természetesen fontos és jelentős élmények, de nagyszerű lenne, ha ezek társasági esemény jellege mellett sokkal több kamarazenét (és bármiféle alternatív klasszikus zenei programot) lehetne hallani sokkal több helyszínen és időpontban, ha általában véve természetesebbé válhatna, hogy az emberek életében zene szól...

Molnár Zsófia: Mint a (tíz-)parancsolat

(Shakespeare: Lear király, Katona József Színház, május 29.)

A látvány persze fontos, de nem az a lényeg, hanem a szereposztás, az alakítások, hiszen Zsámbéki színpadán kivételesen ahány színész, annyi játékstílus – és belegondolva, különös módon éppen ez adja az előadás igazságát, teszi érvényessé ezt a történetet itt és most, ez a töredezett, sokszínű egység. A vendégként hívott Hegedűs D. Gézánál nehéz lenne jobb Leart találni a mai magyar színházban: gyönyörűen hozza annak eldöntetlenségét, hogy valóban megbomlik-e ez az elme dühödt tehetetlenségében, vagy az öregkori agylágyulás teszi, hogy képtelen értelmezni eleve ostoba kérdésére a válaszokat, amitől az egész maga képzelte – külön, más – világ borul...

Grecsó Krisztián: Partizánok vagy patrióták

(Partizán kontra „Patrióta”)

Akiben mocorog bármi, nem akarja az önsajnálatát adófizetői milliókkal kezelni, akit izgatja, hol él, az használni akarja a hagyományt, tanulni belőle, az érteni szeretné a siker okát, nem megbosszulni a sikeres emberen, hogy él. Friderikusz nem lehetne Vitray nélkül, Kadarkai Endre meg Gulyás Márton nem lehetne Friderikusz nélkül. Szerteágazó, gazdag hatástörténetek futottak a magyar tévézés történetében, amíg a közszolgálat össze nem omlott. Hiszen addig a kereskedelmi narratíva is más helyzetekbe kényszerült, és talán ma is más lenne a népbutítás jellege és aránya, ha lenne mihez képest: lennének normák, alapok, létezne még olyan, hogy magyar (tévés) mozgókép hagyomány...

Fáy Miklós: Ellenőrizhető

(Marta Argerich – The Legendary 1965 Recording – Warner, 2021)

A két lemez megjelenése között 53 év telt el, ez éppen olyan nagy szám, mint nyolcvanévesnek lenni, nem példátlan, de döbbenetes, és Argerich esetében szó sincs valamiféle megengedő félmosolyról, mint akár Horowitznál, hogy persze nem úgy játszik, mint valaha, de akkor is ő az, nagy idők nagy tanúja, nagy név vagy a jelenben élő múlt. A jelenben élő jelen...

Csengery Kristóf: Múlt és jelen

(Jörg Widmann és a Budapesti Fesztiválzenekar. Budapest Music Center, június 5.)

Mindig érdekes olyan karmester vezénylését figyelni, aki zeneszerző. Másképp nyúlnak a művekhez. Többségük a dirigálás manuális részét unortodox módon értelmezi – így tesz Widmann is, nem sokat törődve ütéstechnikával, és nem használva pálcát. Ugyanakkor egyfelől a zene belső tartalma, logikája, másfelől mélyről fölfakadó indulati töltése nagyon is érvényesül muzsikálásában. A Fesztiválzenekar, amely a teljes koncerten tudása legjavát adva, lelkesen és magas színvonalon játszott, kitűnő produkciót nyújtott Jörg Widmann vezetésével...

Károlyi Csaba: „Embernek látszó paraméterek”

Keresztury Tibor: Hűlt helyem. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 224 oldal, 4499 Ft

Most azonban az elbeszélő nem a háttérben áll többé, hanem előlép, és tényleg ő lesz a főhős. Régről ismerős szereplői most csak árnyalják az ő sorsát. Saját magát kell tehát immár éleslátóan megfigyelnie. A kíméletlen narrátor, aki eddig is reflektált magára, és nemcsak szereplőit, hanem önmagát is ironikusan szemlélte, most az eddigieknél is nehezebb feladatot kap. Azt a munkát kell önmagán elvégeznie, amit idáig alakjain végzett el. „Hősöm” – mondja a szerzői narrátor magáról, hogy aztán az énelbeszélést az egyes szám harmadik személyű narrációval merészen váltogatva fókuszáljon saját személyére. (...) A megfigyelő ezúttal saját szociális, egzisztenciális, sőt egészségügyi, mi több, halálközeli helyzetét vizsgálja meg, és nem panaszkodik, sőt kifejezetten nem nyafog. Lássuk hát, uramisten, mire megy ez az igazán szerethető megfigyelő-figura a jól kimunkált elbeszélésmóddal. Ha eddig kizárólag a megfigyelteknek igényelt részvétet és szeretetet, hogyan oldja meg most azt, amikor maga a megfigyelt? Ha megoldjuk az irodalmi, szakmai kihívást, akkor a személyes életünk megoldásához is közelebb kerülhetünk. Ennek a reménye érződik a sorok mögött. Ez a regény tétje...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Lapis József: Ex libris

Iveta Merglová: Ema elvan
Tóbiás Krisztián: A mikulás rakétája
Szabó Imola Julianna: Holtak aranya, holdak ezüstje
feLugossy László–Puha Ferenc: Ez már babám a szubmélység – Híd-avatás

Konkoly Dániel: A nyelv húsa


Sztercey Szabolcs: Plüssbolygó. Hervay könyvek 4. Erdélyi Híradó Ki­adó–Fiatal Írók Szövetsége, Ko­lozs­vár–Budapest, 2021, 76 ol­dal, 2000 Ft

A Plüssbolygó tehát nem mozdul el jelentősen az előző kötet beszédmódjától, de ez nem is baj, hiszen helyenként úgy tűnik, hogy A nyelvtani közép által feldobott labdákat csapja le, vagy a kötet tematikájánál maradva inkább: amit A nyelvtani közép kihord, azt a Plüssbolygó szüli meg...

I R O D A L O M

Pege Ibolya: latolgatom

Hartay Csaba: Nem is kell

Hartay Csaba: Tizenkettő után

Hartay Csaba: Önfeledt

Hartay Csaba: Tavak várnak

Szív Ernő: Most akkor elmondom, hogyan múlt el a járvány


Különben tavaly is ezt hozott a nyár, jó adag megkönnyebbülést, langyos hullámok, égen kószáló felhők és forró lángosok formájában visszatértek az álmok. Zoli, a vendéglős akkor még újra tudott indítani. Idén Zoliból több lesz, nem nyitnak újra, hiánycikk lesz a vasalt keresztpánt az ötkilós lakattal, hát istenem, miért nem helyezkedtek jobban, kisbolttal a nemzeti sztráda mellett?! Te tiszta hülye vagy. Nyár, haverok, afta...

Hegedűs Judit Krisztina: Apa

Próbáljatok meg írni egy „esszét” – mondta fontoskodva az irodalomtanárom a gimiben, vagy csak én akartam ezt rögzíteni magamnak, azért, hogy az emlékeim még egy kicsit velem maradjanak, bár úgyis mindegy, vagy ha a pszichiáterem, akit én magamban csak Marilynnek hívok, mert nagyon szeretne rá hasonlítani, smink, haj oké is, kivéve a plusz harminc évet és harminc kilót, a műmosolya és a műfigyelme mögül, amit próbál rám fordítani, de közben érzem, hogy halálosan un engem, csak az a rohadt pénz ne kéne annyira, nem lesz így miből megvenni a férjének a svájci aranyórát, ezért próbál rám fókuszálni, de az ülés közben néha elkalandozik, saját maga sokkal jobban érdekli, és ezt már nehezen leplezi, időnként felvillanyozva belém fojtja a szót, elkezd mesélni arról, hogy ő fiatal korában mennyire szép volt és szexis, de még tíz évvel ezelőtt is, elég volt, ha reggel kilépett az utcára a házból, indult a munkába, pedig akkor már negyven is elmúlt, ami köztudottan a nőknél az az időszak, amikor mintha elkezdene beburkolni minket egy láthatatlanná tévő köpeny, mondjuk ami volt a Harry Potter már nem tudom hanyadik részében, szóval ő, a pszichiáter még akkor is bomba nő volt azért, derékig érő, szőke, hullámos hajjal (...)

Egressy Zoltán: Kettesével a lépcsőn

Támaszkodott az öreg, a korlátnak feszítette a hátát. Láthatóan készült valamire egy ideje. Amikor újdonsült veje egy pillanatra végre magára maradt, gyorsan elnyomta a cigijét és odasúrlódott mellé.

– Ha így van, most már így van – kezdte.

– Mire gondol? – Ervin rühellte az apósát, és ezt egy ideje már nem is próbálta titkolni. Úgy érezte, túl sokat nyelt az elmúlt hónapok során, megjegyzés megjegyzést követett az öreg részéről, főleg azóta durvult el a dolog, amióta tudomást szerzett az esküvőről. Illetőleg, amikor világossá vált számára, hogy nem tudja megakadályozni az egybekelést. Nemrég konkrétan elhangzott a szájából, ráadásul a vőlegény füle hallatára, hogy nem ilyen férjet képzelt el a lányának. És ugyanannak az eszmefuttatásnak a keretében nem sokkal később az, hogy Szonja nyugodtan keresgélhetett volna még tovább. Huszonhét éves, semmi oka sietségre...

Vajda Pierre: Első szerelem

Culi minden környékbeli suhancba szerelmes volt, és időről időre randevúzott is némelyikkel. Ezek az esetek többségükben kudarcba fulladt kísérletek voltak, nem sikerült hosszan tartó kapcsolatba bonyolódnia. A kínlódás, a sírásba torkolló, ágyra borulós, zokogással végződő jelenetek tanúskodtak arról, hogy nem könnyű a kezdő nőknek. Mindenről tudtam, minden apró részlet fontos volt, hogy a haja megfelelő magasságba van-e tupírozva, hogy a szandáljából kivillanó lábkörmök opálos lakkszíne vagy a vérvörös körmök a hódítóbbak. Semmi nem kerülhette el a figyelmemet, és állást kellett foglalnom, de nem volt elég igenelni, bólogatni, hanem érvelnem kellett, és mindezt kíméletes diplomáciai érzékkel...

Beck Tamás: Roham

Utcánkban Karcsi az egyetlen, aki nem a mennyország állampolgára. Hogy miért nem keresztelték meg őt annak idején, nem tartja számon a kollektív emlékezet. Egyszer egy kereskedelmi tévécsatornától forgatócsoport érkezett Karcsihoz, hogy meginterjúvolják a fura szerzetet, a kerítésnél beljebb azonban nem jutottak. Karcsi kutyája, Betyár vicsorogva tartotta távol gazdájától a lelkes kompániát. Rátenyerelni a kapucsengőre nem lett volna tanácsos. A statikusok által évekkel korábban életveszélyessé nyilvánított házban zavartalanul üzemel egy bögrecsárda, börtöntetkós vendégek duhajkodnak önfeledten odabenn. Karcos, savanyú homoki borát méri cimboráinak Karcsi, úgyszólván fillérekért. Feketét viszont kérésre se főz. A kávé pokolba való, zsörtölődik olykor, hiszen az ördög sohasem alszik!

Demény Péter: A lassú síző

Láng Orsolya: Pályamatricák. Útirajz. Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2020, 184 oldal, 3500 Ft

Hosszan is siklik le a könyv: az első három fejezet Szatmárról, Marosvásárhelyről és Homoródalmásról szól, a szerző gyermek- és ifjúkorának három kiemelt városáról, olyan helyekről tehát, melyekről nem feltétlenül kell beszámolnia egy „útirajznak”, ahogy az alcím jellemzi a könyvet. Innen is látszik, hogy legalább annyira belső útirajz ez, mint külső, hiszen még akár azon is meglepődhetnénk, hogy Konstanca is ide kerül – a negyedik fejezet címe rá is játszik a meglepődésre: Egy romániai Bukarestben. Csak az után kísérjük külföldre, hogy előbb jól körülnézünk az otthonában, onnan megyünk Portóba, Koszovóba, Brać szigetére (Horvátország), Isztambulba, Makaóba és végül Goethingenbe...

Szántai Márk: Variációk a szegénységre

Juhász Tibor: Amire telik. Sco­lar Live sorozat, Scolar Kiadó, Bu­da­pest, 2021, 68 oldal, 1790 Ft

Ha Juhász munkáit olvassuk, megkerülhetetlenül eszünkbe juthat két jelentős szerző(előd): Oravecz Imre és Tar Sándor. Oravecz lírájának egy-egy darabja nem csupán azért citálható, mert a szerző maga is Oravecz-részletet választ mottónak, amivel valamelyest már irányítja is önnön értelmezését, és nem is csupán a tematikus rokonság, a pusztulás- és veszteségtapasztalat színre vitele alkotja a közös nevezőt. A szikár, mindent akkurátusan leltározó és rögzítő prózaversforma, valamint a szövegek működésmódja, befogadástechnikája az, ami teret adhat a további kapcsolatkeresésnek.Tovább

Radics Viktória: Szépen kivezet

Az ÉS könyve júniusban – Nádas Péter: Rokon lelkek. Válogatott esszék, III. kötet, Jelenkor Kiadó, Budapest, 2021, 472 oldal, 4999 Ft

Evvel a könyvével Nádas felpiszkálja a szendergő intellektuális fantáziát. Labirintusba kerülünk, amelyben ő ilyen meg olyan gondolati struktúrákat, kettősségeket, hármasokat vagy kristályos szerkezeteket alkot. Ezekből nem lesz vörös fonál, ellenben sok színes könyvjelző, aláhúzás, csillagozás. Nádas Péter az esszéisztikájában kifejlesztett egy kifejezetten irodalmi gondolkodást, mely attól irodalmi (s nem irodalmias), hogy sok tudásformát – mondjuk: történelmi, pszichológiai, filozófiai, etikai, ökológiai, művészetelméleti, fényképészeti tudáselemeket és szálakat – sző s fon össze, miáltal szépen kiviláglik, hogy ebben a nadrágszíjparcellák gyanánt szakterületekre szabdalt tudásvilágban az irodalom, az irodalmi gondolkodás funkciója a finom kézzel való összesodrás, ezeknek a tudásdarabkáknak és szálacskáknak a tandorisan egzisztencialista összedolgozása. (Naná, hogy Tandori is megjelenik a verebeivel a rokonlelkiségi dimenzióban, mely átnyúlik a Hádészba – más szóval a halál nem akadály.) Megtaláljuk-e az időket átszelő közöset, valamit, ami még eligazít a világvége felé vezető úton?

„ORBÁN AZ ELLENSÉGEM” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.06.10.


A TARTALOMBÓL:

– „Orbán az ellenségem” – Jakab Péter a karcos felszólalásokról, Kövér bírságáról, a DK-val kötött megállapodásról és a zsák krumpli szimbolikájáról. Interjú

– Bár már büntethető, még nem vizsgálták a hálapénz elfogadását – A szakdolgozók közel fele elhagyná a pályát, bérük csak az orvosok fizetésének harmadát teszi ki

– Keleti körnek és nagyágyúknak fial a versenypályacég – Noha még egy éve sem létezik a gyorsasági motoros versenypálya projektcége, Balásy Gyula máris nyertese a cég működésének

– Szúnyogkeltető vagy méhlegelő? – A Főkert és a kerületi parkfenntartó cégek nem győzik a kaszálást, és nehéz elmagyarázni, hogy nem mind méhlegelő, ami annak látszik, csak még nem mindenhol érték utol magukat

– Iroda a kávéházban – Nincsenek még végleges trendek, de biztos, hogy a home office teret hódított

– Heves esőzések, hosszú aszályok – A Magyarországon várható forgatókönyvekről és az extrém időjáráshoz való alkalmazkodásról Gál Tamás városklimatológust kérdeztük

– „Amíg el nem kezdik önteni a betont, van remény” – Az UNESCO is a Fertő tavi beruházás leállítását javasolja. A civilek még hisznek az ember- és természetközeli fejlesztés lehetőségében

– Lukasenka újabb meglepetésre készül? – A Prataszevics propagandainterjúiban elhangzottakat szinte senki sem hiszi el

– Erődemonstrációt tartott a CDU Szász-Anhaltban – A hosszú ideig tartó bukdácsolás után a kereszténydemokratáknak lendületet adhat a kampány indulása előtt aratott győzelem

– A terror hálójában – Egy órán belül elérhetetlenné kell tenni a veszélyes tartalmakat

– Netanjahu nem nyugszik bele a vereségbe – Bőségesen akadnak még eszközei arra, hogy megtorpedózza a kormánykoalíciót

– Amerika nem kér a szudáni orosz kikötőből – Washington hitelekkel venné rá Kartúmot, hogy felmondja megállapodását Moszkvával

– Robottörténelem – Koós Árpád animációsfilm-rendező és a régi képekre montírozott robotja

– „Kasztrendszerbe merevedett a társadalom” – Grecsó Krisztián a betegség tabujáról, az irodalmi mániákról, Demeter Szilárd tévedéséről, a negyvenmilliós terepjárókról, a művészeti nevelésről és az „elveszett” gyerekekről. Interjú

– „Mindenhonnan az életem néz vissza” – Bereményi Géza első olvasói lelkesedéséről, felelőtlen ifjúkorról és az ideológiai viták haszontalanságáról. Interjú

– Negyedszázadnyi fejlesztés után indulásra kész a James Webb űrtávcső – Háromezer milliárd forint – ennyibe került eddig. Úgy, hogy még egy percet sem töltött a világűr megfigyelésével

– Kivágott szereplő, megsemmisült filmek – Mit jelentett a filmmentés régen, és mit jelent ma? Milyen módszerekkel készül az első kísérleti magyar játékfilm, a Kétszer kettő rekonstrukciója?

– Ez az oltás lesz a végső? – Az utóbbi napokban olyan kísérleti eredmények láttak napvilágot, amelyek, ha beigazolódnak, náluk jobb hírt el sem lehet képzelni

– A hidroxi-klorokin csapdájában – Ha a WHO szerint sem utalt semmi a szer koronavírus elleni használhatóságára, akkor hogyan lett mégis a laikusok reményeinek megtestesítője?

– Van még mit találni az Árpádok nyomában – B. Szabó János és Sudár Balázs Attila „tisztára mosásáról”, a csabaíre fűről és az őstörténetünket jellemző forráshiányról. Páros interjú

 „Rendesen minden tanya körül ott kujtorog” – Itt a bodzaszezon, nem szabad kihagyni!

– Kezdődik az éjjel, ami soha sem érhet véget! – Rajtol a labdarúgó-Eb

Átlátszó-melléklet
– Kiváltságos kádergyerekek az Orbán Gáspár-féle szakkollégiumban
– Költségvetési csalással gyanúsított cég tarolt a komlói közbeszerzéseken
– Ismét tendert nyert Varga Mihály volt szobatársának cége
– Újra az Elios alvállalkozójával kötöttek szerződést
– Öt éve tart a nagy börtönblöff

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: A szuperhőszsáner méltó helyére kerül
– Gulyás Balázs: Pápábbak a pápánál – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: A tavasz három keserű pillanata
– Szerető Szabolcs: Globális pávatánc – Álláspon
– Zalatnay István: Röhögő politikusok
– Pápay György: Vétók földje – Több a zászlót
– Kalmár Benedek: Periférikus sorsok
– Híd Jenő rajzol: A nagy csapat
– Pethő Tibor: Kedvély, sipoly – Ószleng
– Gazda Albert: Elkísérte vágyait
– Szerető Szabolcs: Másodikból lettek az elsők – Szotyola
– Dévényi István: A börtön ablakába
– Marabu: Pápá, pápa!

Tárca:
– Oláh Péter: A fókák nem alszanak
– Szécsi Noémi: Eperszezon

Kritika:
– Hazaérkezések – „Mikor megyek hazafelé”. Szokolay Dongó Balázs és Fábri Géza saját népzenéje
– Fekete térbe zuhanunk – Black Space izraeli sorozat, Netflix
– Törökvilág, Jajdon-kor – Szilágyi István: A hóhér könnyei
– Elektronikus betekintés a tudományokba – Mersz.hu/betekintes

ITT OLVASHATÓ