2021. március 19., péntek

TÖMEGES OLTÁS MELLETT IS TÖBB GÁTJA VAN A NYÁJIMMUNITÁS ELÉRÉSÉNEK

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2021.03.19.


A Nature szaklap összefoglaló cikkében azt írja,
hogy a nyájimmunitás határának átlépése egyre kevésbé tűnik valószínűnek, és ennek öt fő oka van. Emlékeztetnek, hogy a legtöbb szakmai becslés szerint a népességnek körülbelül 60-70 százalékban kellene immunissá válnia a koronavírussal szemben ahhoz, hogy ezt a határt átlépjük, a világjárvány visszaszoruljon, és az élet visszatérjen a járvány előtti mederbe.

Újabban azonban egyre kevésbé tartják valószínűnek ezt az ideális forgatókönyvet, a szakmai többség kezd egyre inkább azzal számolni, hogy a járvánnyal hosszabb távon is együtt kell élnünk (mint például az influenzával), és a nagyfokú átoltottság ellenére is újabb fellángolásokkal kell majd szembenéznünk.

Egyrészt nagy bizonytalanságot okoz, hogy még mindig nem tudjuk pontosan, mennyire akadályozzák meg az oltások a fertőzés továbbadását. A beoltott emberek is megfertőződnek, az oltás megvédi őket attól, hogy súlyosabban betegek legyenek, de a fertőzést továbbadhatják.

A most széles körben használt oltásokról tudjuk, hogy jól védik a beoltottat, arról azonban sokkal kevesebb a minőségi információ, hogy mennyire képesek blokkolni a vírus terjesztését. Ha utóbbi csak mérsékelt, akkor a vírusfertőzés terjedni fog a beoltottak között és rajtuk keresztül is, azaz általában nézve is sokkal nehezebben fog visszaszorulni. Ha egy oltás nem akadályozza meg teljesen a vírus terjedését, akkor a nyájimmunitáshoz logikusan 100 százalékos átoltottságra lenne szükség, ez azonban egyelőre elképzelhetetlen.

A második nehézség az oltások egyenlőtlen földrajzi és korosztály szerinti eloszlása. Izrael a legjobb példa erre, ahol a lakosságnak már a fele megkapta az oltás mindkét adagját, mivel azonban más országokhoz hasonlóan ott is az idősektől haladnak a fiatalabbak felé, és utóbbiak kevésbé hajlandóak felvenni az oltást, a nyájimmunitás eléréséhez szükséges tempó csökken.

Azokban az országokban, ahol a fiatalok aránya viszonylag magas – és különösen a 18 év alattiak vannak sokan, akiket egyelőre nem lehet beoltani -, a 18 év felettiek körében csaknem 100 százalékos átoltottságra lenne szükség a nyájimmunitáshoz. Pillanatnyilag ez is lehetetlennek tűnik, az első, gyerekek számára is érvényes engedélyekre pedig még biztosan sok hónapot kell várni...

ORBÁN MEGALAPOZOTTÁG NÉLKÜL ÍGÉRGET, REMÉLVE, UTÓBB NEM FOGNAK RÁ EMLÉKEZNI

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.19.


„Helyes a megközelítés, ígérget az embereknek, hogy ne keseredjenek el” – reagált nem kis iróniával Orbán Viktor péntek reggeli okfejtésére Falus Ferenc. A korábbi országos tiszti főorvos komolyan pedig úgy fogalmazott: az emberek számára rettentő nehéz elviselni a bizonytalanságot, amit nem lehet enyhíteni nem reális tájékoztatással és ígérgetéssel. „Orbán nyitásra vonatkozó fejtegetésének semmi tudományos alapja nincs, abban bízik, hogy mire odáig eljutunk, senki nem fog emlékezni az ígérgetéseire”. Ami pedig azt illeti, hogy Orbán szerint van még sok szabad kórházi kapacitás, s a kórházigazgatók szerint is kezelhető a helyzet, Falus szerint ezt a kórházak nem tudják, „az újonnan kinevezett kórházigazgatók feladata ugyanis a valós helyzet elfedése”
.

Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak ma reggel adott „mikrofonállványos (ál)interjújában azt (is) fejtegette, hogy akkor lehet majd könnyítésekről beszélni, amikor a regisztrált 65 feletti emberek mind be lesznek oltva, merthogy akkor érhetjük el a beoltottak 2,5 milliós számát. Jelenleg – mondta a szózat egy másik pontját – másfél millió ember van összesen beoltva, s mint a tegnapi hivatalos közlésekből hallhattuk, a regisztrált idősek felének beoltása még hátravan.

Nem a 65 éven felüliek beoltásának az aránya a mérvadó...

KÖZSZOLGÁLATI SZÁMONKÉRŐ SZÉK

444.HU
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2021.03.19.


Van az úgy, hogy az ember gyanútlanul dolgozni kezd, mint ahogyan tettem azt 2021. március 17-én, erdőbényei szőlőmben, a gyönyörű Vayi dűlő legfelső teraszán. Itt a metszés ideje. Azonban egyszer csak csörren a telefon:

[Mivel hangfelvételt az esetről nem készítettem, az MTVA munkatársa viszont az általa készített hangfelvétel átadására nem volt hajlandó, ezért emlékezetből rekonstruálom a párbeszédet].

– Halló, én Császár Attila vagyok a Magyar Televízió 1-es csatornájától, és azt szeretném kérdezni Öntől, hogy nem akar-e bocsánatot kérni a Deutsche Welle műsora miatt. A Deutsche Welle ezt már megtette, így azt gondoltuk, hogy megkérdezzük Önt is erről.

– Készséggel bocsánatot kérek bármiért, ha tévedtem volna, azonban először tudnom kell, hogy mi az, amiben tévedtem, és ezt eddig a Deutsche Welle műsora miatt nekem senki sem vezette le.

– Hát, a műsorban olyanok hangzanak el, hogy Magyarországon üldözik a zsidókat, és a budai Várnegyed, illetve a Kossuth tér visszaállítása az 1944-es állapotokba a náci Németország általi megszállás korát és az akkori viszonyokat akarja restaurálni Magyarországon.

– Én semmi ilyesmit nem mondtam. Miért kérjek akkor bocsánatot?

– Mert a műsorban ezek hangzanak el, és Ön is szerepel benne.

– Nyilván Önök szerint Jézus Krisztus lehetek, aki magára vette a világ bűneit, és bocsánatot is kérhetnék olyasmikért, amiket nem is mondtam. Nem gondolja, hogy Ön tartozik bocsánatkéréssel azért, amit a közmédiában más kollégái művelnek akkor, amikor folyamatosan hazudnak és kormánypropagandát űznek közszolgálatiság helyett?

– Ne haragudjon, de úgy tűnik, mintha provokálni akarna, azonban most én kérdezem Önt, és nem Ön engem. Szeretném ezért tudni, hogy nem gondolja-e hogy bocsánatkéréssel tartozik a magyar nép felé azért, ami a műsorban elhangzott?

[Egy pillanatra elmegy a térerő. Nem hallok semmit. Emiatt néhány nyomdafestéket nem tűrő kifejezés hagyja el számat. Remélem, a vonal másig végén nem hallatszik. Amennyiben igen, akkor ezért, de csak ezért bocsánatot kérek.]

– Bocsásson meg, de nekem ugyanannyi jogom van megkérdeznem Öntől, hogy Ön kíván-e bocsánatot kérni mások vétkeiért, mint Önnek ugyanilyen ügyben engem.

– Nem szeretnék Önnel erről beszélni, engem csak az érdekel, hogy nem gondolja-e, hogy bocsánatkéréssel tartozik?

– Nem, nem gondolom, mivel még mindig nem árulta el nekem, hogy mi az, ami nem igaz abból, amit én mondtam, és nem másvalaki. Én a műsorban Kövér László 2019. október 23-i beszédének gondolataira reflektáltam: a házelnök ugyanis nem kevesebbet állított, mint hogy azok a politikusok, akik ma az ellenzéki oldalon ülnek, tömeggyilkosok unokái, és csak arra várnak, hogy ott folytassák, ahol nagyszüleik abbahagyták. Ez a szöveg viszont elképesztő mocskolódás és végtelenül aljas rágalom annak fényében, hogy ma Magyarország egy olyan szövetségi rendszer tagja, amelynek más országaiban éppenséggel ugyanolyan politikusok vannak hatalmon, mint akiket ma Kövér László tömeggyilkosok unokájának állít be. Azt is mondtam, hogy amennyiben Kövér Lászlónak igaza lenne, akkor Magyarországnak ki kellene lépnie az Európai Unióból. Miért kéne nekem ezekért a gondolatokért bocsánatot kérnem?
...

A MAGYARORSZÁG-ELLENES VAKCINAPOLITIKA

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2021.03.19.


- Brüsszel miatt nincs elég vakcina, a nyugati beszállítás akadozik,

- csak az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinával lehessen oltani, alapos engedélyeztetés nélkül hazárdjáték a kínai vakcina használata

– mondások kormánytól és ellenzéktől, amik tisztán mutatják meg, milyen ócska minőségűre roncsolták a politikát, és hogyan sikerült súlyosan demokráciaellenes vakcinapolitikát előállítani.

A kormánypárt és ellenzékének egy része egyaránt teljes természetességgel illeszti saját nagy történetébe az oltásügyet, mintha nem éppen egy világjárvány közepén járnánk, mintha tilos lenne kísérletet tenni a valóság megismerésére. Ezt persze teljesen eltérő dinamikával teszik, hiszen a Fidesz rendületlenül nyomja, az ellenzéknek meg még az eleinte az ügybe belerohanó része is inkább farol belőle, de ezzel a példával úgysem a konkrét politikákat és hatásokat szeretnénk bemutatni, hanem azt, milyen automatizmusok mozgatják a logikájukat, és mennyire korlátozzák politikai cselekvésüket és gondolkodásukat saját nagy történetükből következő olykor teljesen irracionális automatizmusaik.
A kormány keleti meséje

Orbán Viktor hosszú ideje vívja különleges politikai háborúját saját szövetségi rendszerének fundamentuma, az ország gazdasági fejlődésének fő pillére, az Európai Unió ellen. Ennek a brüsszelezős plakátoktól az EU-ellenes retorikáig terjedő mutatványnak ezúttal nem ismételjük el a látványelemeit, éppen csak emlékeztetünk arra, milyen régen próbálja magasabb szintre emelni a keleti kapcsolatait.

Ennek logikája Orbán politikai alapvetéséből következik: mindenek fölötti célja a mozgástér bővítése, azaz a több opció létrehozása. Ez azért fontos, mert ennek köszönhetően mindig tárgyalási pozícióban maradhat, sosem egyirányú utcában kell közlekednie, nincsenek lediktált megoldások, üzletelési lehetősége, helyezkedési tere megmarad. Mindaddig, amíg az EU-ban a partnereivel el tudja hitetni, hogy máshonnan is lehet pénze, máshol is találhat szövetségest, más akaratokat is segíthet, bővebb a mozgástere, mintha egyoldalú a kis ország kiszolgáltatottsága. Ez igaz még akkor is, ha a valóságban nincs érdemi mozgástér és egyéb opció: a politika sokkal inkább szól ugyanis arról, amit elhisznek rólunk, mint arról, mire vagyunk valójában képesek. Első blikkre persze furcsának tűnhet, hogy Orbán saját szövetségeseit igyekszik folyton sakkban tartani, de ez hozzátartozik újkori politikai eszméléséhez és választott útjához.

Amelyen most éppen a járvánnyal és a vakcinaproblémával találkozott, és nem habozott a szokásos keretbe illeszteni az ügyet, amit gyorsan ketté is szedünk:...

PEZSGŐT BONTHATNAK A MAGYAROK, ORBÁN AZ EU PERIFÉRIÁJÁRA HULLOTT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.19.


2010 óta a legjobb hír Magyarországnak, hogy az Európai Néppárt több éves huzavona után sikeresen kiszorította Orbánt és pártját a legnagyobb és legerősebb európai pártcsaládból: megelőzve a kizárást, Orbán maga távozott az Európai Néppártból. Eljárása hasonló volt ahhoz, amikor még (elsősorban) a németek pávatánca miatt csak felfüggesztették Orbán pártját, amit ő úgy kommunikált, hogy ők függesztik fel saját tagságukat. Aztán először a Néppárt európai parlamenti frakciójából lépett ki “önként”, mielőtt kirúgták volna, aztán pedig bejelentette, hogy a Fidesz – ugyancsak “önként” – kilép az Európai Néppártból.

Mindez óriási öröm és megnyugvás lehet Magyarországnak, Európának és az egész világnak, mert ez azt jelenti, hogy a Néppártból való kihullással Orbán és rendszere elveszítette az konzervatív legitimitását, és a Fidesz nem tartozik a demokratikus jobboldali pártok közé. Elveszítette annak lehetőségét is, hogy valaha a Néppárton belül többségbe kerüljön, és az európai kereszténydemokrata jobboldalt fasizálja és alakítsa át a NER mintájára. Tisztult a kép, Orbán már annak látszik, ami: Európa-ellenes, szélsőjobboldali, antidemokratikus fasisztának, aki megy oda, ahova való, az európai politika szemétdombjára.

Magyarország szempontjából ennek legfőbb haszna, hogy megszűnik Orbán eddigi uniós védelme. Magyarországnak, mint az EU tagjának, továbbra is megmaradtak az uniós tagsággal járó jogosítványok, mint egyes esetekben a vétójog, amivel még sok kellemetlenséget okozhat, és zsarolhatja az Uniót, amíg nem találnak erre is valamilyen megoldást. De az a védelme, amit a legnagyobb és legerősebb uniós pártcsalád tagsága jelentett neki, az megszűnik. Elsősorban ezért nem lehetett soha fellépni ellene, mindig mindent elkentek, mert a Néppárt egy tagpártját nem engedhette megbélyegezni. Ennek most vége.

Annak is vége, hogy Orbán kettős játékot űzzön, kívül demokrata, belül fasiszta, és jelentős európai politikusnak tüntethesse fel magát. Az igazán nagyok közül kihullott, ami tekintélye és ereje maradt, az már csak a Magyarországnak járó tekintély, jog és tisztelet, de ő maga és “Fidesznek” nevezett maffiája (ami nem egy párt, hiszen a pártokra jellemző követelmények egyikének sem felel meg) kiesett az európai fősodorból, már nem parolázhat a legjelentősebb európai országok neves politikusaival, mert nem tartozik többé közéjük. Egy kis fasiszta ország közutálatnak örvendő paprikajancsija helyére kerül Európában...

HA PUTYIN TROLLJAI RÁD SZÁLLNAK, NEKED ANNYI

TELEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2021.03.19.


Jessikka Aro nevét 2014-ben ismerte meg a világ, amikor első nyugati újságíróként írt tényfeltáró cikksorozatot a hírhedt szentpétervári trollgyárról, az Internet Research Agencyről, amely papíron egy online piackutató cég, a gyakorlatban pedig az orosz információs hadviselés egyik legdurvább fegyvere. Aro tisztában volt azzal, hogy ha leleplezi a lejárató, karaktergyilkos gyűlöletkampányok kivitelezőit, ő is ilyen hadműveletek céltáblájává válik otthon, Finnországban. Mégis alábecsülte a válaszcsapás erejét, a bosszúhadjárat vége az lett, hogy titokban kellett elhagynia a hazáját és új otthont találnia, mert félő volt, hogy az online zaklatás fizikai erőszakba fog torkollni, amitől se ő maga, se a rendőrség nem tudja megvédeni. Tekintve, hogy Finnországot a világ legbiztonságosabb országai között szokás számon tartani, a legstabilabb jogállammal és demokráciával, a legnagyobb sajtószabadsággal, ez önmagában elég sokkoló képet fest arról, mennyire hatékony és kegyetlen fegyver tud lenni az orosz online trollkodás.

Aro azóta is titokban tartja, hol írta meg a könyvét az ellene zajló trollháború történetéről. A Putyin trolljai finnül és angolul 2019-ben jelent meg, magyarul most olvasható először.

Jessikka Aro a saját történetét egyetemista korától indítja, amikor a moszkvai Lomonoszov egyetemen cserediákként szembesült a Putyin körüli személyi kultusszal, az orosz média helyzetével és azzal, hogy az egyetemi újságíróképzésen belül a kiválasztott hallgatóknak külön oktatják az információs hadviselés és a harctéri propaganda fogásait. Aztán gyorsan eljutunk 2014-be, amikor már a finn közmédia, az Yle munkatársaként, orosz újságíró kollégákkal közösen leplezi le a szentpétervári Internet Research Agency működését (erről egyébként még a régi Indexen mi is írtunk, többek között éppen Aro cikkeit is használva forrásként).

Egy pillanatra azért próbáljunk elképzelni a magyar közmédiában egy hasonló oknyomozó anyagot...


TÖBBSZÖR NYERT A LOTTÓN A KOMPOLTI POLGÁRMESTER, CSÚSZIK ÉS DRÁGUL A NÉPRAJZI MÚZEUM ÉPÍTÉSE

ÁTLÁTSZ / MUTYIMONDÓ 
/ HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.03.19.


444: 1,3 milliárdot kapott az Appeninn a Club Aliga fejlesztésére


Közel 1,3 milliárd forint pályázati támogatást nyert az Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt. leányvállalata, a Club Aliga üdülőközpont területének fejlesztéséhez – közölte az Appeninn a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján. Az Appeninn korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt, de tavaly mindketten kiszálltak a cégből. Az új tulajdonos az Indotek lett.

G7: Lassan 40 milliárdnál tart Mészárosék városligeti óriásberuházása

Újabb közel 3 milliárd forintot költ el a Néprajzi Múzeumra a Liget-projektet felügyelő állami cég Mészáros Lőrincéknél. Az épület kivitelezését eredetileg szűk 26 milliárd forintért nyerte el a Záév-Magyar Építő kettős, amely a Puskás stadiont is építette, ám az ár már tavaly több mint 6 milliárd forinttal emelkedett az előre nem látható költségek miatt. Most egy teljesen új szerződés keretében emellé kapnak még 2,8 milliárdot, így a múzeum kivitelezésére csak ennél a két cégnél majdnem 35 milliárd forintot költ el a Városliget Zrt. Az egyéb járulékos munkákkal pedig már a 40 milliárdot közelíti az összköltség.

Magyar Narancs: Bajkai, Fazekas Sándor és György László is havi 1,5 milliót keres egyetemi alapítványoknál

A kormány kezdeményezésére a Corvinus Egyetem 2019-es magánosításával kezdődően összesen tíz állami egyetem alapítványi fenntartásba kerüléséről döntött az Országgyűlés, további öt egyetemnél a következő hónapokban várható formális döntés ugyanerről. Kilenc egyetemi alapítványt már létrehozott a kormány, ezek kuratóriumaiba és felügyelőbizottságaiba több aktív fideszes politikust, országgyűlési képviselőket, polgármestereket és kormánytagokat is delegált Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A lap utánanézett a díjazásuknak.

Telex: Súlyos talajszennyeződést találtak a dunakanyari vízbázis területén

Óvodát épített volna a budakalászi önkormányzat és az evangélikus egyház az egykori Lenfonó és Szövőgyár mellett, ám a talajvizsgálati minták határértéket meghaladó toxikus szennyeződést mutattak ki az ingatlanon. A talajvíz- és talajszennyezés a szentendrei regionális déli vízbázis védőterületén található, így veszélyeztetheti a Dunakanyar vízellátását is.

Blikk: Többször nyert a lottón, ezzel magyarázza Kompolt polgármestere a saját gazdagodását


Egy sportöltöző miatt áll a bál az ország egyik legmegosztottabb falvában, ahol a polgármestert hosszú évek óta bírálják feltűnően jó anyagi helyzete miatt. Balázs Zoltán a lapnak ezt úgy summázta, hogy egyszerűen csak gyakran nyer a lottón. – A skandináv lottón háromszor volt hatosom, az ötös lottón kétszer négyesem, és sikerült már a Joker-telitalálat is. Tavaly több tízmillió forintot nyertem – mesélte a polgármester, aki elmondása szerint „megérzés alapján” játszik.

HIÁBA SZABADUL A NAPILAPOKTÓL A MAGYAR POSTA, A PROBLÉMÁIT EZ NEM OLDJA MEG

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2021.03.19.


A Magyar Posta nehéz gazdasági helyzetben van, amit a napilapok és a szóróanyagok terjesztésének leállítása is bizonyít. Nemhogy béremelésnek, még a bértárgyalásoknak sincs se hírük, se hamvuk. A magas munkanélküliség miatt a cégvezetés és a kormány erős alkupozícióban vannak.


Két tevékenységét is leállítja a Magyar Posta gazdasági okokra hivatkozva. Július 1-től megszünteti a napilapok kézbesítését. A továbbiakban a lapok kiadóinak kell eljuttatniuk a nyomtatott újságot az előfizetőkhöz, ami várhatóan pluszköltségeket jelent számukra.

Öt évvel ezelőtt a Magyar Posta már korlátozta a lapok kézbesítését, 2016-ban 19 településen szüntette meg a reggeli lapkézbesítést, vagyis az előfizetők a normál kézbesítéskor kapják meg a friss újságot, jellemzően délig, de legkésőbb délután négyig. Tavaly pedig úgy döntöttek, hogy a napilapok szombati lapszámait az ország bizonyos pontjain csak a következő munkanapon, vagyis többnyire hétfőn kézbesítik...

KUNETZ: A KORMÁNY HAGYJA ABBA A JÁRVÁNYKEZELÉST, FOGLALKOZZON FOCIVAL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: PÁLINKÁS SZŰCS RÓBERT
2021.03.19.


Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő szerint már eljutottunk oda, hogy „a kormánynak abba kell hagynia a járványkezelést”, azzal kell foglalkoznia, amihez ért: Felcsúttal, focival. Ha befejezi, a káosz magától le tud valamennyire ülepedni, a rendszer maradéka összekapja magát és önszerveződően megoldja a feladatokat.


„Jó reggelt, jó szurkolást” – köszönt be műsorunkba Kunetz Zsombor mentőorvos, egészségügyi szakértő. Szerinte érthető, ha valaki mostanában nem tudja elérni a háziorvosát, ugyanis nekik is csak egy szájuk, két fülük és két kezük van, bármennyire is azt várja a kormány, hogy növesszenek többet. Ők se tudnak napi 180-200 hívásnál többet fogadni, és már rég nem a munkaidőről beszélünk, azon bőven túl vannak. Említette háziorvos ismerősét, aki reggel 8-tól rendel, oltásokat ad be, oltóanyagokat szervez, a „kormányhivatal csicskáztatását” végrehajtja, és este negyed 9-kor még bent volt a rendelőben, mert próbálta összeszedni az oltásra várókat a következő napra. Hozzátette: az is előfordulhat, hogy betegek maradnak ellátatlanul, mert a rendszer abszolút túlterhelt és irracionálisan túlterhelt.

Szerinte már eljutottunk oda, hogy „a kormánynak abba kell hagynia a járványkezelést”, azzal kell foglalkoznia, amihez ért: Felcsúttal, focival. Ha befejezi, a káosz magától le tud valamennyire ülepedni, a rendszer maradéka összekapja magát és önszerveződően megoldja a feladatokat, amelyeket most összekavar a kormány.

Elmondt: van ötféle oltóanyag, ebből a háziorvosi rendelőkbe érkezik Moderna (nagyon kevés), Sinopharm és az Astra. Ha elfogadják azt az előírást, hogy melyik betegcsoportot melyik vakcinával lehet oltani, akkor a háziorvos le tudja adni az igényt, hogy hány darabra van szüksége ezekből, a kormánynak csak annyi dolga lenne, hogy kiszállítsa. De még jobb lenne, ha a háziorvosokat kivennék ebből a rendszerből, illetve arra korlátozódna a szerepük, hogy összeírják, kinek milyen oltóanyag kell, és ezeket az információkat nagy oltóközpontokba továbbítanák. Ehhez kell logisztika, racionalitás, józan ész és informatikai háttér, de jelenleg úgy tűnik, „mindegyiknek híján van a kormány”.

Nem lesznek szigorítások

Kunetz Zsombor hangsúlyozta: a legnagyobb tragédia a járványban, bármennyire is nehéz ezt kimondani, nem az, hogy elveszítünk 80 év feletti embereket. Ez is borzasztó, de elveszítünk sokkal fiatalabbakat is, mert leblokkolta az egészségügyi ellátórendszert. A kórházakban már csak covid-ellátás van, tehát olyan betegek, akiknek más, akut panaszuk van, nehezebben kapnak ellátást. A járvány súlyosságát az mutatja meg, hogy hány ember kerül kórházba, hány súlyos beteg van. Szerinte az oltás „nem megy” eléggé, ezért ott lehetett volna megfogni a járványt, hogy a nyitva lévő üzletekben korlátozzák a tömeget és kötelezővé tegyék az FFP2-es maszkok használatát.

ELBOCSÁTÁSI HULLÁM SÖPÖR VÉGIG A PLÁZÁKON

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2021.03.19.


A rohamosan csökkenő forgalom mellett egyre kevesebb vállalkozás tudja fizetni az üzletek bérleti díját, és megkezdődtek a tömeges elbocsátások.


Hónapok óta tartalékaikat élik fel a bevásárlóközpontban üzemelő magyar tulajdonú kiskereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások, amelyek csaknem 100 ezer embernek adnak jelenleg munkát. A korlátozások miatt már eddig is rohamosan – 50-70 százalékkal - visszaeső forgalom mellett egyre kevesebb vállalkozás tudja fizetni az üzletek „békeidőben” megállapított bérleti díjait. A március 8-ától elrendelt boltbezárások nyomán pedig megkezdődtek a tömeges elbocsátások is – hívta fel a figyelmet a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete (BBÉE). Úgy látják: ha a szektor nem kap kormányzati támogatást, akkor még több bolt fog végleg bezárni, és további elbocsátásokra kell számítani. A kiskereskedelmet kiszolgáló gyártói háttér is nehéz helyzetbe kerül, csakúgy, mint a magyar kreatív ipar. Az egyesület attól tart, hogy a járvány miatt bajba jutott magyar tervezők, gyártók és kereskedők elvesztik évtizedek alatt felépített piaci részesedésüket, és azt - az anyaországaik pénzügyi támogatását élvező, tőkeerős - multinacionális cégek szerezhetik meg...

IRÁNY A SZAKADÉK ALJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2021.03.19.


...Úgy tűnik, hamarosan nem csak ahhoz kell elmenni ebből az országból, hogy egy tudós eljuthasson pályája csúcsára, hanem már ahhoz is, hogy a reménybeli tudós hozzáférjen ahhoz a tanulási lehetőséghez, melyre szüksége van. Nagyon, de nagyon rossz az az irány, amerre ez az ország tart. És sok idő lesz, mire valamennyire helyre lehet hozni a rombolást.

K.O. A NYOMORNAK! BOKSSZAL KÜZDENEK A JOBB ÉLETÉRT SALGÓTARJÁNBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VÖRÖS SZABOLCS
2021.3.19.


Salgótarján egyik legelesettebb környékén próbál jövőképet adni a helyi fiataloknak Oláh Kálmán. Bokszolni tanítja őket. Az egykori válogatott ökölvívó szerint a sport sikerélményekhez segítheti tanítványait, ebből pedig amúgy nem sok jutna nekik. A vírus miatt most csak két igazolt növendékkel foglalkozhat, ők viszont a szeme fényei. A környék összetett viszonyaira jellemző, hogy a roma önkormányzattal nem túl szívélyes a kapcsolat, miközben az Oláh Box S.E. bázisa, a hírhedt Zöldfa utca a rendszerváltás után a város egészéhez képest is mély kilátástalanságba süllyedt. A kiúthoz pedig nem elég egy bokszedző. Riport.


ALIG AKAD MAGYAR SONKA A HIPEREKBEN - A SPARBAN MAJDNEM MINDEN ÖTÖDIK TOJÁS ÉRKEZETT KÜLFÖLDRŐL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.19.


A nemzetközi kereskedelmi láncok kínálatában a magyar sonka aránya nem éri el a 27,5 százalékot – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kutatásából. Tojásból is majdnem minden tizedik érkezett külföldről. A magyar termékek aránya a legmagasabb a méznél.


Közeledik a húsvét, amikor az asztalról nem hiányozhat a sonka és a tojás. Most különösen tanulságos lehet, hogy a Nébih megismételte azt a 6 évvel ezelőtti felmérését, amelynek során a 10 legnagyobb kereskedelmi lánc kínálatát származási hely szerint tekintette át (a részletes elemzést itt nézheti meg). A szakemberek csaknem 40 ezer (a zöldséget és gyümölcsöt kivéve előrecsomagolt) termék részletes adatait rögzítették. Olyanokét – írták le elemzésünkben –, amelyekkel a hazai élelmiszeripar el tudná látni a magyar lakosságot megfelelő mennyiségű és jó minőségű élelmiszerekkel.

Lánconként 6-6 egységet (összesen 60 üzletet) választottak ki úgy, hogy a három statisztikai nagyrégióban (Közép-magyarországi nagyrégió, Alföld és Észak nagyrégió, Dunántúli nagyrégió) egyenlő arányban helyezkedjenek el. A boltok kiválasztásánál figyelembe vették, hogy méretük a kereskedelmi lánc legnagyobb kínálattal rendelkező formátumát tükrözze, tehát amelyik láncnál lehetséges volt, a hipermarketet mérték fel.

Kategóriánként áttekintve a nemzetközi láncok kínálatában a joghurtok és a sonkák között a legkevesebb a magyar. Joghurtból minden ötödik sem magyar előállítású, a magyar sonka aránya pedig nem éri el a 27,5 százalékot. Meglepő módon tojásból is majdnem minden tízedik érkezett külföldről (különösen a Spar üzleteiben találkozhat a vevő ilyennel, a külföldi tojások aránya ott ugyanis közel 18 százalék). A magyar termékek aránya a legmagasabb a mézek között...

ÉLET ÉS IRODALOM 2021/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.03.19.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János: Fedő, ideológia


Magyarország miniszterelnöke most „új európai demokratikus jobboldal” felépítésén fáradozik. Többszörösen nem áll jól neki.

Elemezzük tételenként. Az „új” természetesen arra utal, hogy miután pártjának delegációját kirakták az EP néppárti frakciójából – ó, bocsánat, miután Orbán miniszterelnöki levélpapíron kénytelen volt dacosan bejelenteni, hogy pártjának delegációja kilép a strasbourgi képviselőcsoportból –, szóval amikor hazánk első embere szakított az Európai Néppárttal, valami újat kellett kitalálnia, hogy fölerősítse az unió népességének 2,2, gazdaságának 1,7 százalékát adó kicsiny Magyarország uralmi elitjének lobbihangerejét...

Molnár Erzsébet: Csak egy fog a világ

Pályi András: A sötét képernyők kiáltanak

Adam Michnik: Elmúlt az eufemizmusok ideje

Levél az Európai Parlament képviselőinek a lengyel sajtószabadságról szóló vita előtt

Gadó Gábor: Gesztusok a Klubrádiónak

Kovács Zoltán: Világvége


Falus Ferenc: Mindennapi járvány

Gábor György: Ferenc pápára várva


Ferenc pápa minapi iraki útját értékelte a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Louis Raphaël Sako babiloni káldeus pátriárka, Bagdad érseke. Sako – akiről tavaly, a 2021. évi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve Erdő Péter bíboros egy videoüzenetben elmondta, „híres arról, hogy megóvja a keresztény közösségeket, és segíti az újrakezdést” – Ferenc pápa iraki látogatását „adventnek” nevezte. A pápa személyében egy „testvériséget kereső békés zarándokról” emlékezett meg, akinek az eljövetelére nagy tisztelettel és lelkesedéssel készült a többszörösen szétszakított ország, muszlimok és keresztények egyaránt. Sako biztos abban, hogy a pápai látogatásnak komoly politikai következményei lesznek, mindenekelőtt az erőszak és a vallási-politikai fundamentalizmus jelenségének visszaszorulása, s Ferenc pápa háromnapos iraki jelenlétének szellemisége akár még az elkövetkezendő választásokra is rányomhatja bélyegét. Sako érsek külön kitért arra, hogy a pápa fogadására sosem látott lelkesedéssel és összefogással, egyként készültek a keresztények és a muzulmánok...

Sausic Attila: Németország zöldül

Horvát János: Kuba: a nulladik nap

Berend T. Iván: Keresztény extremizmus?

Csepi Lajos: Pótcselekvés

Szkárosi Endre: Jankovics József

(1949–2021)

Dobozi István: Heli­kopter­pénzek és politika

Mélyi József: Végtelen film

Révész László László (1957–2021)

F E U I L L E T O N

Földes Györgyi: Jön a Gólem!
– ezúttal a magyar irodalomban –

I N T E R J Ú

Szále László: „Az utókor, ha akar, majd igazságot tesz”
Beszélgetés Romsics Ignáccal

V I S S Z H A N G

Molnár Péter: Münnich és a búrkalap

Haskó László: Szájkarate a Klubrádióért


P Á R A T L A N

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

Lázár György: NEMZETI ÉRZÉS

Csokor Ibolya: DACOLÓ KOSZORÚK

msz: JELENTKEZÉS

KL71: EGY KÉRDÉS

emsz: LENGENEK

-hg-: MEGMENTETTE

Télemakhosz: INVOCATIO

pá- ti-: SZPONZORÁLVA

feribácsi: FORR A DALOM

S: EGYENLŐSÉG

özv. Kisné: T. SAJTÓMUNKÁS!

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS


ÉLET ÉS IRODALOM 2021/11. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.03.19.


I R O D A L O M

Benedek Szabolcs: Üldöznek

A rendelők többségéből, az is lehet, hogy majdnem mindegyikből, bizonyára mindenki hazament. Ha elárulom, kinél voltam, tőlem fogja tudni, hogy az ott fönt még nem üres. Annak ellenére, hogy látszólag a telefont bámulta, azt is kifigyelhette, ki ment el, ergo hol zajlik még e kései időpont ellenére rendelés. Na és ha kiderül, hogy egyedül van az épületben, mihez fog kezdeni?

Habozok a válasszal, mire ő a felvonó ajtaja felé sandít. A lift fönt van a negyediken. Arra is fölfigyelhetett, hogy a lépcsőházból jöttem. Pedig nem azért, mert a járvány miatt mindenkit a lifthasználat mellőzésére biztatnak. Eleve lefelé mindig gyalog megyek. Valamiért úgy érzem, gyorsabban leérek, mint várni a liftre, még akkor is, ha ez valójában nem így van...

Turi Tímea: Önként, rögtön, egyszerre
(március)

„Hónapok” – Tematikus próza-összeállítás

A Hunyady Sándor élete utolsó szakaszában írt jegyzeteit tartalmazó dossziéban találta ezt az írást Kurta Zsuzsanna író, irodalomtörténész. Az Augusztus című tárca – ahogy a kézirat felajánlója, Alexander Brody írta róla nekünk – „nem egy hónapot ír le, hanem egy életet”. A szöveg valószínűleg nem sokkal Hunyady Sándor halála előtt született (s bár gépelt formában maradt meg, és aláírás nélkül, sem a családnak, sem a kéziratot sajtó alá rendező Kurta Zsuzsannának nincs kétsége a szerzőséget illetően).

Hunyady mai kollégái nem olvasták a régi, kéziratban maradt írást. Arra kértük őket, attól függetlenül írják meg, szerintük hogyan fér bele egy adott hónapba a világ.

Maszkban, kapucniban állni, sétálni a napsütötte Duna-parton, az nem történet.

A gép előtt ülni, az nem történet. Mindig csak deréktól felfelé felöltözni rendesen, az nem történet. Észrevenni, hogy csak a bal oldalon töredezik a hajad, mert hetek óta azzal babrálsz, miközben a jobb kezeddel a hírfolyamot görgeted idegesen, abban megnyugodva, az nem történet. Ha a szomszéd kislány létrán mászik fel húsvét hétfőn az ablakhoz, hogy a fiad az ablakon keresztül meglocsolja, az nem történet. Felfedezni, hogy a házatoknak van egy gyakorlatilag használatlan belső kertje, és azt birtokba venni, az nem történet. Meghúzni a vonalat az aszfalton, hogy melyik oldalán krétázhassanak a gyerekek, az nem történet. Nem találkozni az anyáddal, az nem történet. A számítógép monitorja előtt tartani csak rendet, az nem történet. Átrendezni a falakon a képeket, mert a webkamerán keresztül az egyik ismerősöd zavarja az egyik festmény, az nem történet. Maszk nélküli találkozások után két hétig izgulni, nem kaptál-e el valamit, az nem történet. Egyáltalán: pontosan tudni, mikor kivel találkoztál, mert a tízmillió kontakt országa lettünk, az nem történet. A tanszerek vásárlása közben iskolakompatibilis, mosható maszkokat venni, az nem történet. Zsúrok előtt kockázatanalízist végezni, az nem történet. A „ne öleld meg” mondatot újra és újra rutinból elmondani, az nem történet. Online templomba járni, az nem történet...

Kácsor Zsolt: Április

„Hónapok” – Tematikus próza-összeállítás

A Hunyady Sándor élete utolsó szakaszában írt jegyzeteit tartalmazó dossziéban találta ezt az írást Kurta Zsuzsanna író, irodalomtörténész. Az Augusztus című tárca – ahogy a kézirat felajánlója, Alexander Brody írta róla nekünk – „nem egy hónapot ír le, hanem egy életet”. A szöveg valószínűleg nem sokkal Hunyady Sándor halála előtt született (s bár gépelt formában maradt meg, és aláírás nélkül, sem a családnak, sem a kéziratot sajtó alá rendező Kurta Zsuzsannának nincs kétsége a szerzőséget illetően).

Hunyady mai kollégái nem olvasták a régi, kéziratban maradt írást. Arra kértük őket, attól függetlenül írják meg, szerintük hogyan fér bele egy adott hónapba a világ.

Azt el szoktam mondani minden tavasszal, talán már unalmas is, hogy a magyar irodalom a sörhabnak még nem adott kellő mélységet. Egy-két említés, ha történt róla, az is csak felszínesen, mintegy odavetve a tartalmas habot a tartalmatlan semminek. A magyar naturalista prózairodalom szemhatára sajnos csak a kisüsti edényzet pereméig terjed, mert a realizmus mámorától megrészegült írók természetesen kizárólag az alkoholfok növelésében érdekeltek. A realista irodalmi ábrázolásmód azt sugallja, hogy Kelet-Közép-Európában a szesz erőssége meghatározó jelentőségű kérdés, márpedig ebben a tekintetben a sör a röviditallal nem versenyezhet – mintha ennek különösebb társadalmi jelentősége volna! Mondom, a sör témája a magyar irodalomban egyelőre nincs kellőképpen kibontva, a sör mint téma egyelőre bimbós állapotban várja, hogy ne csak igyák, hanem irodalmilag felfedezzék. Ez idáig csak egyszer volt komolyabb irodalma a sörnek Magyarországon, a nem oly régen letűnt a Kádár-korszakban, méghozzá mindössze abból az apropóból, hogy a sört akkoriban nem hűtötték rendesen. Mesélik, hogy a nyolcvanas években volt egy kocsma Debrecenben, ahol délután három és négy között hideg sört lehetett kapni, sehol másutt a Kádár-érában ez nem fordult elő. Bele is buktak a komcsik...

Darvasi László: Halhatatlanok
(május)

„Hónapok” – Tematikus próza-összeállítás

A Hunyady Sándor élete utolsó szakaszában írt jegyzeteit tartalmazó dossziéban találta ezt az írást Kurta Zsuzsanna író, irodalomtörténész. Az Augusztus című tárca – ahogy a kézirat felajánlója, Alexander Brody írta róla nekünk – „nem egy hónapot ír le, hanem egy életet”. A szöveg valószínűleg nem sokkal Hunyady Sándor halála előtt született (s bár gépelt formában maradt meg, és aláírás nélkül, sem a családnak, sem a kéziratot sajtó alá rendező Kurta Zsuzsannának nincs kétsége a szerzőséget illetően).

Hunyady mai kollégái nem olvasták a régi, kéziratban maradt írást. Arra kértük őket, attól függetlenül írják meg, szerintük hogyan fér bele egy adott hónapba a világ.

Úgy gondolta, az első útja haza fog vezetni. Már hogy haza, ezen elmosolyodott, hitetlenkedő, kényszeres mosoly volt, egészen értetlen, a következő pillanatban erős émelygés fogta el. Hányt is egy barakk tövébe, épp festették. Május volt, szinte hőség. Néhány kilót már fölszedett magára. A kórosan vékony ember nem mosolyog, az vicsorog. Ki fog jutni innen, ez már bizonyos, de lehet, hogy ott marad az arcán a halál, amíg csak él?

Kereshette volna előbb Hanna néniéket, de tartott attól, hogy őket se forgatta vissza a szerencséjük, hiába kopogtat náluk a hatalmas, visszhangzó Golopenza házban. Vagy nem hiába kopogtat, idegen arc mered rá az ajtóból, ahogy ilyenkor lenni szokott. Mit akar? Mi tetszik? Nahát, nem felejtette el az épület nevét, milyen név az, hogy Golonpenza. Senki nem tért vissza a családból. Csak őt tette vissza az újabb semmibe a keze, őt, a legbutábbat. Tömött, bőröndökkel és zsákokkal megpakolt bérkocsival utazott le a városba, afféle aprócska busz volt, ahogy a keresztények mondják, a szentlélek tartotta össze, remegett, reszketett és nyikorgott, mint az élet, túlélte a háborút, nem rekvirálták el, nyilván eldugták, rejtegették valahol, büdös volt, de zötyögött, zsúfolódtak az emberek, egy asszony kosara könyvekkel volt tele, Tolsztoj és Márai Sándor. Egy szakadt fedelű Petőfi...

Hunyady Sándor: Augusztus

„Hónapok” – Tematikus próza-összeállítás

A Hunyady Sándor élete utolsó szakaszában írt jegyzeteit tartalmazó dossziéban találta ezt az írást Kurta Zsuzsanna író, irodalomtörténész. Az Augusztus című tárca – ahogy a kézirat felajánlója, Alexander Brody írta róla nekünk – „nem egy hónapot ír le, hanem egy életet”. A szöveg valószínűleg nem sokkal Hunyady Sándor halála előtt született (s bár gépelt formában maradt meg, és aláírás nélkül, sem a családnak, sem a kéziratot sajtó alá rendező Kurta Zsuzsannának nincs kétsége a szerzőséget illetően).

Hunyady mai kollégái nem olvasták a régi, kéziratban maradt írást. Arra kértük őket, attól függetlenül írják meg, szerintük hogyan fér bele egy adott hónapba a világ.

Azt a föladatot kaptam, hogy az augusztus hónapról beszéljek. Igen, de melyik augusztusról? A föld nagy, sokféle augusztus van rajta. Nem mindenütt vetkeznek miatta ingujjra. Van hely, ahol ez a hónap a telet jelenti, vagy az esős évszakot. Hideg van. Esik a hó, vagy dől az eső, párolog a föld. Nem is ismerem én a világ összes augusztusait. Csak a mienket. Ez is elég változatos. Megmondhatja mindenki, aki ismeri az országot. Van vidékünk, ahol augusztusban már nem is emlékeznek az aratásra. És vannak hideg megyéink, ahol augusztusban még mindig van cseresznye, néhol eper is.

Ez a leggazdagabb hónap, a legfelnőttebb. Mint egy érett, szép asszony, a második gyereke után, vagy mint az ereje teljében lévő férfi, szerelmes apja a gyümölcsének.

Augusztus hónap a legjóságosabb a szegényekhez. Nem gyilkolja már olyan fülledt meleggel az embert, mint a július, de a szegény, lakástalan csavargó még nem fázik meg éjszaka, ha a szabadban hál, elheveredve egy szénaboglya tövében...

Debreczeny György: félreolvasás

Debreczeny György: közalkalmazotti vacsora

Debreczeny György: kulcsminiszter

Debreczeny György: egyetértés

Debreczeny György: leszokás

Debreczeny György: rozsda

Debreczeny György: újesztendő

András László–Babiczky Tibor: Sötétség délen

K R I T I K A 

Wagner István: História – sorsokban

(Ost.Süd. Frank Gaudlitz. Fotografien 1986–2020. Potsdam Museum, március 16-tól ismét látható előzetes bejelentkezéssel, meghosszabbítva július 18-ig.)

György Péter: A magyar popkultúra
Kassák

(A Kassák Múzeum)

Stőhr Lóránt: A ház és az ország

(Haragonics Sára–Dér Asia: Anyáim története. Magyarországi bemutató: BIDF 2021. Forgalmazó: HBO)

Melissa nem lesz azonos rangú főszereplője a filmnek, már csak etikai okokból sem lehet, mert a kamera tapintatos távolságból figyeli az új családba beilleszkedés megrázkódtatását, vagy egyáltalán nem mutatja a fájóan nehéz pillanatokat a kölcsönös elfogadás első időszakából. Csodálatos viszont látni a későbbi jeleneteket, hogyan kötődik ez a gyönyörű kislány örökbe fogadó szüleihez, hogyan nyílik ki a fogyatékosnak vélt gyermek értelme és fejlődik a beszédkészsége a biztonságos családi környezetben. S ennél nem kell nyomósabb érv a szerető családok örökbefogadása mellett, legyenek szüleik homoszexuálisok, heterók vagy leszbikusok...

Molnár Zsófia: Megszállás

A mostani tiltakozásba a színinövendékek is nagy erőkkel beszálltak: először a strasbourgi nemzeti színház (TNS), majd a párizsi Théâtre de la Colline tereit vették birtokba. Utóbbiban az igazgató, Wajdi Mouawad nyilatkozatban biztosította őket vendégszeretetéről és támogatásáról. De nem mindenhol fogadták tárt karokkal a foglalókat: Nizzában például a vezetőség elbarikádozta a színházat, és csak szigorú feltételekkel lenne hajlandó engedni a nyomásnak. A diákok a szolidaritási gesztus mellett elkeseredésből csatlakoztak: ők nem pénzre, hanem leginkább reményre vágynak, hogy tudják, van értelme a tanulmányaiknak, lesz alkalmuk gyakorolni a hivatásukat...

Rákai Zsuzsanna: Nem csak gyűjtőknek

(Andrè Schuen, Daniel Heide – Deutsche Grammophon)

Míg az olyan klasszikus felvételeken, amilyenek Dietrich Fischer-Dieskau Schubert-előadásai, a Molnárlány-ciklus pszichés íve a bánat és bizonytalanság kifejezése mellett is emelkedik a húsz darabból álló sorozat közepén elhelyezkedő tizenegyedik dalig (Mein!), addig Schuen interpretációjában ez a sűrűsödés nem érzékelhető igazán. A Morgengruß, a Des Müllers Blumen és a Tränenregen elvarázsolt, álmodozó karaktere ebben a folyamatban inkább egyfajta valóságon kívüli állapotot teremt, amelyben nincsen a személyes érzésektől független viszonyítási pont, nincs külső tér és idő, és a Mein! tetőpontja, a viszonzott szerelem elragadtatása is inkább a büszkeségnek ad hangot, mint a boldogságnak...

Fáy Miklós: Otthontalan komponisták

(Kate Lindsey estje a milanói Scala internetes oldalán, március 14.)

Itt ez a Kate Lindsey, amerikai mezzo, csinos is, érdekes is, de nem hangfenomén, nem állhat ki egy klasszikus, súlyos műsorral, Eboli-áriával vagy Mahler-dalokkal – de nem is teszi. Megtalálja az érdekes előadókat, akiket a Scalában nem szoktak játszani, Zemlinsky, Korngold és Weill, és ha már Mahler, akkor Gustavné, Alma, aki egyrészt Zemlinsky-tanítvány, másrészt abba kellett hagynia a komponálást a férje kérésére...

Grecsó Krisztián: Engedni a természetnek

(„Egy a Természettel”, a Vadászati és Természeti Világkiállítás 2021 reklámfilmje, YouTube)

Ezek után ki gondolna bármit is ott – abban a másfél milliós fotelben ülve, frissen kielégülve, az őrület és az ájulás között félúton – arról a filmről. Illetve bármi mást, mint hogy csodálatos. Nincs az a recepcióesztétikán nevelkedett hermeneuta, aki ezt ki tudná magyarázni. Aki szerint onnan nézve a magyar vadászati világkiállítás filmje ne lenne jó. Dehogynem jó, a betyármindenit, kiváló! És akik készítették, nyilván önérzetüket, szívüket, ízlésüket és tehetségüket a folyosón hagyva, arcukat végig a bankszámla felé fordítva tákolták ezt össze, és tökéletesen tudták, hogy ennyi elég, ez kell. Mert az urak egyfelől nem látnak, másfelől nem hallanak, és elég, ha a film filmnek látszik, minden más rendben van...

Csengery Kristóf: Genere concitato

(Ilja Gringolc, Liszt Ferenc Kamarazenekar – BMC, március 10.)

Vagyis Ilja Gringolc, aki nem tartozik az ortodox historikus régizenei előadók táborába, tőről metszett korhű előadást produkált, s ez igencsak elismerésre méltó. Ami az „izgalmat” illeti: a remek szólista szuggesztívan, szenvedélyesen, nagy lendülettel és spontán gesztusvilággal játszott, megkérdőjelezhetetlen világklasszis produkciót hozva létre...

Károlyi Csaba: Hatvannyolcak

Lánctalp és macskakő. Kö­ze­lí­tések hatvannyolchoz. Szer­kesz­tette Pataki Viktor és Vass Norbert. Fiatal Írók Szövetsége, Budapest, 2020, 272 oldal, 2500 Ft

Izgalmas, néha meglepő területekre is elmerészkedő, továbbgondolásra érdemes kötet. A rengeteg fölvetődő kérdést, szempontot, témát csak vázolhatom. A szerkesztők – Pataki Viktor és Vass Norbert – nagyon helyesen arra törekedtek, hogy a párizsi barikádokkal jelképezett nyugati és a prágai tavaszt eltipró tankokkal szimbolizált keleti jelenségeket egyaránt számba vegyék. Ugyanakkor hozzánk közelebb van Prága, mint Párizs – ezért indokolt a két fogalom sorrendje a címben: Lánctalp és macskakő...

D. Magyari Imre: Ex libris

Beck Zoltán: A megszólalás üres helye
Blénesi Éva: Cigánynak lenni, költőnek lenni
Hajnáczky Tamás: Bura Károly cigányprímás
Dalia László: A cigánytábor nem az égbe megy

Fodor Ágnes: Wanderer, újra

Závada Pál: Wanderer. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 127 oldal, 3499 Ft

A Wandererrel való találkozás után garantáltan nem a jól megszokott Budaörsön szállunk majd le a híres 40-es buszról, és nincsen Google Maps, ami segíthetne elkerülni az olvasottakból származó víziókat. Szurkolhatunk cserébe, hogy az 1721-ben Zichy grófnő és a német telepesek között zajló egyezkedés sikerrel járjon, asszisztálhatunk családi képek készítésekor, nyomozhatunk ikonikus helyek – például a Törökugrató – nevének eredete után, visszaszállhatunk a 40-es buszra a pestis, filoxéra vagy a kolera elől, majd leugorhatunk megint, amint szembejön egy kápolna (a sok közül). Ótemetőt járhatunk és újrajárhatunk, bort vagy barackot kóstolhatunk, figyelemmel követhetjük IV. Károly abszurd trónvisszafoglalási kísérletét, és szurkolhatunk a már akkor is szenvedélyes egyetemistáknak. Sőt, internet nélkül is megtudhatjuk, mi is az a Bitterwasser vagy piktortégla...

Svébis Bence: Másnak rossz

Rakovszky Zsuzsa: Boldog vég, Osiris Kiadó, Budapest, 2020, 248 oldal, 3480 Ft

A szerző is ad egyfajta, kissé szájbarágós értelmezést, hol máshol, mint a címadó novellában: „Olyanok vagyunk sokszor, mint a gyerekek: azért sírunk, hogy jöjjön valaki, aki megsajnál minket, és segít rajtunk… az univerzum vagy a Jóisten… De az is lehet, hogy egyszerűen csak túl sok regényt olvastunk fiatalkorunkban, és most azt képzeljük, az élet is olyan, mint ezek a regények: ha mi rendesen viselkedünk, akkor jár nekünk a boldog vég…” Ezek szerint tehát a regények, a fikciós művek szereplői lesznek csak boldogok, a való élet messze áll ezek naivitásától. Akkor viszont kinek jár a boldog vég?

Balázs Imre József: Az Egy láthatatlanjai

László Noémi: Műrepülés. Kürti Andrea illusztrációival. Gutenberg Kiadó, Csíkszereda, 2020, 70 oldal, 3300 Ft

A kötet egyik kritikusa kiemelte már a test és lélek távolságának motívumát, amelyet Kürti Andrea illusztrációi a test mögött lebegő, gyakran világos árnyékokkal jelenítenek meg. Az Ember című vers és a címadó Műrepülés ugyanezt a személyiség láthatatlanjaként, vagy az életút során letört, eltűnt, kicsorbult részeiként mutatja meg. Több vers is beszél arról, ahogy elfogynak, elsodródnak az emberből a dolgok az élet során. Az viszont, ami ellensúlyként megjelenik a könyvben, archetípusszerűen villantja fel a másik lehetőséget is: a szonettkoszorú-témává formált tenger vagy a kőbe zárt város az életnek és az épülésnek a jelölői, noha egyik kép sem mentes a Műrepülésben az ambivalenciáktól...

Hermann Veronika: Tiéd az ország

Spiró György: Sajnálatos események. Két tragédia közjátékkal Kádárról. Scolar Kiadó, Budapest, 2020, 187 oldal, 3750 Ft

A három tételt tartalmazó könyv a szocializmus évtizedeinek nemcsak részben rejtett, legalábbis a nagyközönség és a fősodorbeli emlékezetpolitika által kevésszer hangoztatott epizódjait mutatja be, de olyan közismert fordulatokat is új kontextusba helyez, mint például Kádár János börtönévei vagy éppen koponyájának bizarr elrablása. Teszi mindezt számos valódi dokumentum, állambiztonsági irat, politikai dokumentum és kihallgatási jegyzőkönyv felhasználásával: ha úgy tetszik, a történeti dokumentumokat és a XX. századi magyar politikatörténet szereplőit írja bele az irodalom szövetébe, hogy szöveggé válva mindegyik saját maga dicstelenségét képviselhesse az alkuk és árulások koncentrikusan konstituálódó drámáiban...

Visky András: Harag

Kovács Örs Levente (vál., szerk.): Át akarta ölelni az egész világot. Harag György színháza. MMA, Budapest, 2020. 244 oldal, 7800 Ft

Az Át akarta ölelni az egész világot című, háromnyelvű (magyar-román-angol), könyvtárgyként is figyelemre méltó Harag György-albumot (tervező: Vincze Judit) legalább három paradoxonra építi a szerkesztő Kovács Örs Levente. Az első „szívszorító paradoxont” az igen informatív bevezető tanulmányt jegyző Gajdó Tamás színháztörténész hozza szóba: Harag testamentum-előadásáról „jóval több írás született, mint korábbi rendezéseiről”. És ez azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló kritikákból nehezen rekonstruálhatók olykor igazán fontos Harag-előadások, és amennyiben nem rendelkezünk tévéfelvételekkel, akkor csupán kedves anekdotákra szorítkozhatunk...

Benczi Boglárka: Műértők műbőrben

Kőrössi P. József: Zsákutca két irányból. Köszönjük neked, Kon­dukátor! Kossuth Kiadó, Budapest, 2020, 302 oldal, 3600 Ft

Minden tilos volt, a színházban cenzorok ültek, a várost műbőrkabátban járták a szekusok, sőt, még a szakállviselés is tiltott volt. De, ahogy Gáspárik Attila írja, ez nem jelentett akadályt a furfangos észjárásnak: Marosvásárhelyen a színházigazgatók „szakállviselési igazolványt” állítottak ki a színházi alkalmazottnak. A szintén szakállas Szele Tamás is, akit a szeku elnevezett Fegyverkovácsnak, talált kiskaput a szakállviselésre. Szelét elkönyvelték fegyvergyártónak, mindezt a többi közt azért, mert ha az említett arcszőrzet nem lett volna elég, házilag összetákolt walkmannel sétált Nagyvárad utcáin, terein.

FRISS MAGYAR NARANCS TARTALOMJEGYZÉKE ÉS AJÁNLÓJA

MAGYAR NARANCS
Szerző: MaNcs.hu
2021.03.17.


A SZERK.


A SZERK.
Szochazáért

Érdekes dolog ez. Az utóbbi években, amikor az állam kiosztotta a maga művészeti díjait, az ember mindig a fejéhez kapott: ezt meg hogy? Pedig ezer esztendeje világos, mint a nap, hogy a Kossuth-díj és társai szinte teljes mértékben politikai kitüntetések.

A SZERK.
A sáp

Nyilvánosságra hozta a múlt héten az orosz és a kínai vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A SZERK.
Kinek épült?

„A játszókerttel kiegészült Reformátorok tere olyan központi hely lett a kerület életé­ben, ahol a legifjabbaktól a legidősebbekig mindenki találhat magának szórakozást” – mondotta Gulyás Gergely 2019. október 12-én, midőn az önkormányzati választás kampányfinisében átadott egy játszóteret a XVI. kerületben.

EGOTRIP

László Géza: Visszajátszás
Reagan és a belátás képessége

Az idei és talán még a jövő évünk is a gazdasági helyreállításról fog szólni. A kormányok bevetik a teljes keynesi repertoárt: a költségvetés és a monetáris politika is lazít annak érdekében, hogy a GDP minél előbb visszatérjen lehetőségei közelébe.

PUBLICISZTIKA

MRÁZ ATTILA
Ki viszi át a szabadságot?
Ki volt a 100 éve született John Rawls, és mit üzen a mai Magyarországnak?

Mekkora vagyoni egyenlőtlenségeket tűrhet meg egy szabad társadalom? Miért nem elég a politikai szabadságjogok formális védelme, miért kell érdemi lehetőséget is biztosítani a gyakorlásukra? Lehet-e helye polgári engedetlenségnek egy alkotmányos demokráciában? És a vallásos alapú politizálásnak egy világnézetileg semleges államban? Hogyan kell (és hogyan lehetséges) egy sokszínű társadalom alkotmányát, politikai intézményeit megalkotni?

KÜLPOL

INTERJÚ
"Mindent támadtak, ami demokratának vagy liberálisnak tűnt számukra"
Jessikka Aro, a finn közszolgálati média oknyomozó újságírója

Jessikka Aro finn újságíró alapos könyvet írt az orosz információs hadviselésről Putyin trolljai címmel. Interjú.

ÖKOKATASZTRÓFA A ROMÁNIÁBÓL MAGYARORSZÁGRA TARTÓ FOLYÓK VÍZGYŰJTŐ TERÜLETÉN
Elborítja a szemét Máramarosban az Alföldre tartó folyókat

Percenként ötven PET-palack érkezik Ukrajnából és Romániából Magyarországra a Tiszán.

BELPOL

KÓRHÁZAK A HARMADIK HULLÁM IDEJÉN
"Ha meghal egy beteg, azonnal kettő jön a helyére"

Fővárosi és vidéki orvosokat, ápolókat kérdeztünk arról, mi a helyzet a kórházi osztályokon, meddig bírják még, és miben bízhatnak.

SZÉTHULLÓ SZÜLÉSZETI ELLÁTÁS AZ EGÉSZSÉGÜGYI TÖRVÉNY UTÁN
Bizonytalan kismamák és kiskapuk - mi lesz a szabad orvosfogadással?

Az új egészségügyi törvénnyel a bevett gyakorlatnak számító orvosfogadást is ellehetetlenítették. Kismamák ezrei érzik most magukat bizonytalanságban.

SZILVÁSSY ZOLTÁN, A DEBRECENI EGYETEM REKTORÁNAK PÁLYAKÉPE
Gyalog D4

A kormány erőszakos egyetemi modellváltása egyetlen ellenszavazat nélkül ment át a Debreceni Egyetem szenátusán. A Fidesz 2013-ban megtalálta ott a maga emberét, Szilvássy Zoltánt.

INTERJÚ
"2022-ben két nagyjából egyforma méretű tömb áll majd egymással szemben"
Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke

Horn Gábort, a Republikon Intézet vezetőjét friss kutatásukról, a 2022-es választás esélyeiről és a várható kampányról kérdeztük.

KÉPZŐMŰVÉSZET

NEKROLÓG
Megjelent a szellem
Révész László László (1957–2021)

Emlék a gimnáziumi rajzszakkörből: Révész hullaként terül el a járdán, testét fotók borítják.

SORKÖZ

VERES ANDRÁS
A filológia becsülete
Egy csalási kísérlet leplezéséről és leleplezéséről

Az egyre tovább dagadó botrány a József Attila- és Arany János-hamisítványok körül bizonyára megérdemli, hogy külön fejezetként oktassák a bölcsészeti stúdiumokban, mint elrettentő és egyben tanulságos példát.

KÖNYV
Catherine Ripley, Scot Ritchie: Hogyan?

Érdekes kérdések, meglepő válaszok.

KÖNYV
Sötét kockák
Szöllősi Mátyás: Illegál

A szerző szereti a súlyos történeteket – erről már három prózakötete is tanúskodik. A 2016-os Váltóáram párkapcsolati és szülő-gyerek viszonyokat feszegetett, benne a másság kérdésével, a 2018-as Simon Péter a bűn és a bevándorlás témakörét járta körül. Az Illegál szintén a bűn témáját vizsgálja, immár jóval érettebb hangon.

JÁRVÁNYHELYZET A KÖZKÖNYVTÁRAKBAN
Olvasólámpával a viharban

A járvány megmutatta, hogy nagy igény van a közkönyvtárak szolgáltatásaira, és azt is, hogy fontos a szerepük a kulturális közösségszervezésben.

SZÍNHÁZ

ONLINE KIÁLLÍTÁS
A tragikomika – Schütz Ila

„Még mindig nem tudom, hogy tulajdonképpen ki a Schütz Ila”

SZÍNHÁZ
A Vérszipoly

Romhányi József születésének 100. évfordulójára készült ez az előadás – már ha ezt a bemutatót elkészült produkciónak lehet nevezni.

SZÍNHÁZ
Még mindig itt vannak?
Yasmina Reza: Bella Figura

A Bella Figura című drámában minden van, csak épp Bella Figura nincs. A helyzet épp ellentétes ezzel: szereplői nem igazán tudnak élni. Yasmina Reza kortárs francia drámaíró neve a színházba járóknak a Művészet című nagy sikerű darab, a szélesebb közönségnek pedig elsősorban a 2012-ben bemutatott Roman Polański-film, Az öldöklés istene miatt lehet ismerős.

ZENE

LEMEZ
Smerz: Believer

Annak ellenére, hogy nevük azt jelenti, hogy „fájdalom”, a norvég popduó az utóbbi évek egyik üdítő jelensége.

ONLINE KONCERT
Lovasi András

A fővárosi klubok közül talán a TRIP hajó tudott a legjobban alkalmazkodni a járvány diktálta feltételekhez.

LEMEZ
Négy kézzel szórják
Lost Horizons: In Quiet Moments

Sokan éreznek nosztalgiát a nyolcvanas évek 4AD kiadójának a goth/wave/posztpunk hangzástól a dreampop/ethereal wave/ambient tónusokig terjedő, a maga zavarba ejtő sokféleségében is jellegzetes zenei univerzuma iránt. A legendás műhely első fénykorában remek zenekarok emlékezetes lemezeinek sorát publikálta a Cocteau Twinstől a Dead Can Dance-ig, a Throwing Musestől a Bauhausig, mivel az 1980-as In the Flat Fields című bemutatkozó albumuk is itt jött ki.

LEMEZ
Üvöltenie kellene
Archie Shepp–Jason Moran: Let My People Go

A Black Lives Matter mozgalom összefüggésrendszerébe illeszkedik az itthon is tisztelt, legendás szaxofonos, Archie Shepp és a rendkívüli zongorista, Jason Moran új albuma.

A DAFT PUNK VÉGE
Zenélni bolondulásig

Most, hogy végleg megszűnt duóként létezni és így véget ért a Daft Punk kalandos története, nyugodtan leszögezhetjük, hogy Thomas Bangalter és Guy-Manuel de Homem-Christo maradandó hatást gyakorolt az elektronikus tánczene, meg úgy általában a popzene történetére.

MI A KOTTA?
Viszketegség

Klasszikus zenei programajánló a 2021/11. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/11.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/11.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/11.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

TÉVÉSMACI
Köröző a keselyűk szívibe

Amikor Sztupa és Troché elérkeztek a döntő kérdéshez – már hogy hazudik-e Doniphon Tamás –, tudták már rég, hogy minden út idevezet.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Mint az útfenntartás”
Szalma Elemér hidrobiológus, a Szegedi Tudományegyetem Hidroökológiai Kutatócsoportjának vezetője

Ismét napirendre került a Duna medrének mélyítése: az EU is komoly pénzeket fordítana arra, hogy a folyó nagyobb teherhajó-forgalmat bírjon el. A szakemberrel erről is beszélgettünk.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Jön a medve!

A természet nem zárt be, így annak rendje-módja szerint, mint március első heteiben mindig: megérkezett a tavasz első hírnöke, a medvehagyma.

ÉTEL, KIHORDÓ
Véndiák

étel, futárral.

LÉLEK

RÉS A PRÉSEN
„A barátom végül nem jött el”
Borbándi János pszichológus

„Családok, évtizedes baráti kapcsolatok hasadtak szét a társadalom által gerjesztett feszültségek mentén, ami korábban nem volt jellemző.”

MIKROFILM

INTERJÚ
"Abból áll a színészetem, hogy nem tudok színészkedni"
Kizlinger Lilla színész, rendező szakos egyetemi hallgató

Kizlinger Lilla, az SZFE filmrendező szakos hallgatója Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjében nyújtott játékával elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó Ezüst Medve díjat a Berlinalén.

INTERJÚ
William Friedkin: "Nem vagyok rajongója a Star Wars-filmeknek"
William Friedkin filmrendező

A Francia kapcsolat és Az ördögűző Oscar-díjas rendezője nagy sikereiről, jelentős bukásairól és színészlegendákról nyilatkozott lapunknak.

TORRENTMOZI
Little Fish

Hogy mi minden múlik az időzítésen, arról a pandémiás filmek sokat mesélhetnének.

FILM
Boszorkánygyülekezet

1609-ben egy baszkföldi kis faluból minden férfi kihajózik.

FILM
Ma Rainey’s Black Bottom

Amikor száz éve először rögzítették az amerikai feketék identitásképző erejű zenéjét, azt – mint ez a díjakkal elhalmozott film sugallja – csak azért tették a kapzsi fehér kiadók, hogy a bluest saját képükre formálva kiüresítsék és üzletet csináljanak belőle.

A NER SZIMBOLIKÁJA: DUBAJBAN ÜNNEPELTE MÁRCIUS 15-ÉT A NEMZET “ÜZLETEMBERE”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.18.


Valami tévedés folytán eltévesztette a megszólítást a “Mészáros Csoport” kommunikációs igazgatósága, amikor a 24.hu kérdésére válaszolva azt írták: “Mészáros Lőrinc úr sem üzleti, sem magánéleti vonatkozásban nem kíván nyilatkozni”. Mészáros Lőrinc minden, csak nem “úr”, leginkább egy köztörvényes bűnöző, Orbán Viktor strómanja, akinek a nevén százmilliárdokat lopnak ki a közvagyonból, és magánkézbe veszik az országot. Mészáros pedig a “szolgáltatásaiért” és a hallgatásáért kapott jutalékból dőzsöl, az adófizetők pénzén királyi életmódot folytat.

Mészáros legújabban a magyarok adóforintjaiból nőzik, sajtóhírek szerint az ismert televíziós műsorvezetőt, Várkonyi Andreát kápráztatja el gyémánttal berakott gyűrűvel, most pedig dubaji hétvégével. Az ügy különös érdekessége, hogy a magát “nemzetinek” nevező kormány legfőbb kedvezményezettje, a “nemzet üzletembere”, a nemzeti ünnepet Dubajban töltötte a kedvesével. Lehet ez a NER szimbóluma is, a “nemzet” nagyjából ennyit jelent ezeknek a bűnözőknek, hogy a nemzettől ellopott pénzből csajoznak, urizálnak, rázzák a rongyot, és hiszik el magukról, hogy ők “üzletemberek”.

A NER-tolvajai, akiket neveznek időnként szintén a NER “arisztokráciájának”, noha inkább a “nemzet bűnözői” elnevezés illik rájuk, yachtokon, Adrián, magánrepülőkön, Maldiv-szigeteken, Dubajban élik a nem mindennapi életüket, mint valami királyi család tagjai, vagy világsztárok, vagy bárki más, aki a tehetségével, a szorgalmával, generációk szakértelmével jutott hozzá a vagyonához. De ezek csak loptak. A győri polgármester, az ereszen menekülő homofób törvényeket író képviselő, a válófélben levő, CSOK-ot lopó igazságügyi miniszter, a püspökről Balognénak becézett családügyi vigyorgó a rendszer jelképei.

Szaporodnak a NER-kurvák, az élősködők, akiket el kell tartani, a lopás változatlan intenzitással zajlik a világjárvány alatt is, miközben fejetlenség, káosz, rekordokat döntő halálozási adatok állnak szemben egy hasbeszélő, már nem is annyira mű paraszt nyelvet beszélő demagóg hazudozó önimádó, öndicsőítő ostoba hazugságaival. Ez az aljadék rendszer tíz év alatt jutott el a romlásnak, a fertőnek, mocsoknak arra a szintjére, amelyre komoly nagy birodalmaknak több száz évre van szükségük. Miközben erkölcsről, meg kereszténységről pofáznak (mert ez az), és már a Kossuth-díjas “nemzet csótánya” is Istenről beszél.

Az egész rendszer züllött és szétesett állapotát, a kölcsönös zsarolások rendszerének széthullását mutatja, hogy a totálisan elszállt nemzeti stróman, akinek intellektuális színvonalára jellemző, hogy elhitte, ő egy üzletember, és saját eszének köszönheti a világrekord gyorsaságú és mértékű gazdagodását, már nem fogad szót a gazdajának. Egyrészt megbokrosodott, miután elcsavarták a fejét, keresztény mintájú válását követően egy celebbel csajozik az adófizetők pénzéből, amiről elhiszi, hogy a sajátja. Most pedig ellentmondott Orbánnak, aki a vírus miatt azt kérte a multimilliárdos strómanoktól, oligarcháktól, hogy ne menjenek egzotikus utakra, nehogy valami új vírust hozzanak haza (ezek az emberek egyébként sem a koronavírussal, hanem a lopás vírusával fertőznek – a Szerk..)...

„ORBÁN A HOBBIJAINAK RENDELI ALÁ AZ ORSZÁGOT” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: hang.hu
2021.03.18.


A TARTALOMBÓL:

– Bojár Gábor: Orbán a hobbijainak rendeli alá az országot – Az üzletember, Graphisoft-alapító a huxit veszélyeiről, összefogásról, káros állami pénzpumpáról és a tehetségek itthon tartásáról. Interjú

– Aggasztó méreteket ölt a nyomulás – Kákai László professzor a lakosság érdekeivel ellentétes „csilivili” beruházásokról, a vízpartok lezárásáról és a veszélyhelyzettel való visszaélésről. Interjú

– Milliárdokat kell visszafizetni túlárazás miatt – Több mint 3 milliárd forintos visszafizetési kötelezettsége keletkezett az európai uniós pályázatok lebonyolításáért felelős Nemzeti Fejlesztési Programirodának

– Tordai: Nem ambicionáltam ezt az aranyérmet – A Párbeszéd gyűjtést indított a rekordbírság összegyűjtésére

– Ráguglizni Szent Istvánra – Matekóra babokkal és tortákkal a konyhában, magyar a nappaliban: veszélyben a Konkáv Közösségi Tér. Riport

– Valóban ez a „legnehezebb hét”? – Szakemberhiány van, a jobb életeséllyel rendelkezőket viszik már most is az intenzívre, a hatalom pedig úgy tesz, mint ha nem létezne ez a jelenség 

– Nagyfalu, kiskirály – Kaszinó, közmunka, költségvetési csalás. Megint elítélték Siklósnagyfalu polgármesterét. Riport

– Vona Gábor: 2022-ben nagyon sok múlik a Jobbikon – A külföldön dolgozók szavazásáról, miniszterelnök-jelölti ambícióiról és a jövő évi választásokról is kérdeztük a Jobbik egykori elnökét

– Akad olyan falu, ahol vezetékes internet sincs – A digitális tanrend növeli a társadalmi különbségeket

– Bajba kerülhet a koalíciókötés illiberális bajnoka – Tovább folytatódhat az izraeli belpolitikai válság a március 23-ai parlamenti választások után

– Gyerekek gyerekei – Évente kamaszok tízezrei válnak szülővé Romániában

– Gyengült a CDU, erősödnek a Zöldek – Növekvő kereszténydemokrata gondokkal és baloldali sikerekkel indult a választási szuperév Németországban

– „Kihullott a haja, és a szemével sem lát jól” – Milliárdosok szexrabszolgái, a rács mögé zárt Maxwell lány és Epstein hagyatéka

– Csehország: egy tragédia forgatókönyve –  Milyen hibás döntések vezettek a mostani tragédiához?

 Zsarolásra kész az EU – Ha óvatosan is, de nagyon fontos előkészítő munka indult migrációs téren

 Energiaéhség Fukusima után – A jelenlegi folyamatok alapján 2050-re megduplázódik az atom békés felhasználásával nyert áram mennyisége

– „Csak hitvány emberek hihetik, hogy Zita antiszemita volt” – Szeleczky Zita és a nyilasvádak: hol az igazság?

– Egy különutas tervező – Nyers téglaburkolat, könnyed formák, kreatív funkcionalizmus, természetközeliség. Mindez egyszerre jellemzi Kévés György Kossuth-, Ybl- és Príma díjas építész házait

– Mint egy fesztiválhelyszín zárás után – A járvány egy éve alatt ugrásszerűen megnőtt a természetjárók száma, a népszerű kirándulóhelyekre zúduló tömegek pedig súlyos károkat is okozhatnak

– Be vagyok oltva. Enyém a világ? – Mi lehet az oltottságtól függő felszabadítás gyakorlati menete? Az amerikai járványügyi hivatal kiadta erre vonatkozó ajánlásait

– Gombatrip – Vannak, akik csak meghatározott gombafajokat (ráadásul hivatalosan mérges gombának minősülő fajokat) keresnek, mégpedig azok tudatmódosító hatásaiért. Bár ez illegális, a lebukás esélye szinte nulla

– „Mintha Arany Jánosról nem tudnánk, ki volt” – Cserna-Szabó András a milánói pacalról, a „Szép Café”-ról és a magyarok gasztronómiai műveltségéről. Interjú

– Tízmilliárdért ajándékozott palotát az állam – A már eddig is jelentős támogatásokkal kistafírozott Batthyány Lajos Alapítvány kapta meg a budai Vár oldalában álló Lónyay–Hatvany-villát, Magyarország legdrágább villaépületét

– Angolok a Bakonyban – 1937-ben Dudaron megjelent néhány angol és német kutató, hogy szociográfiai igényességgel megfigyelje a Veszprém megyei kistelepülés életét

– Katar a szivárvány árnyékában – Világbajnoki selejtezőre és az idénre halasztott Európa-bajnokságra készül a labdarúgóválogatott

Publicisztika:
– Dévényi István: Ki a magyar? Magyar-e vagy? És így tovább
– Ficsor Benedek: Je suis…
– Reichert János: A Varga Judit-jelenség
– Gulyás Balázs: Ki tüntet, ő? – Álláspont
– Brenner Koloman: Ideje leszállni a földre
 Németh György: Közjogi méltatlanság
– Pápay György: Miszter Tizenkét Százalék – Több a zászló
– Verebes István: Eszme vs. eszmény
– Híd Jenő rajzol: Betelt a pohár
– Szathmáry István: Dinnyés Józseftől és Gyulai Líviusztól búcsúzunk
– Wekerle Szabolcs: A pali nem megy ki – Újbeszél
– Gazda Albert: Költőnk és kora
– Szerető Szabolcs: Menekülés az alagútból – Szotyola
– Puzsér Róbert: Kattintáspánik
– Marabu: Egérfogók

Pár perc próza:
– Haklik Norbert: Covidfoci
– Szécsi Noémi: Millió és egy

Kritika:
– Ejtőernyő és mobil – Patrick Smith: Üdv a fedélzeten
– Szélsőségektől mentesen a migrációról – Glied Viktor: Az európai migráció két arca
– Egy életen át – Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak, Vígszínház
– Szobából űrhajót – Laboda Kornél: Gavarin és az álomantenna
– Közgazdaságtan hétköznapi problémákra – Tejvan Pettinger: Mit tenne Keynes?

ITT OLVASHATÓ