2017. március 30., csütörtök

A MAGYAR KORMÁNY NYÍLTAN ÉRTELMISÉGELLENES POLITIKÁT HIRDETETT MEG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.30.Tehetetlen dühében önmagát is hajlandó lábon lőni Orbán Viktor kormánya, hiszen az ország legjobb egyetemét is beáldozná azért, hogy bosszút álljon azokon az intézményeken szemben, melyek euro-atlanti kötődésünk utolsó bástyái. Nekirontott például a jogvédőknek, akik a liberális demokráciák alapjait képező emberi jogok megsértése ellen emelik fel a hangjukat, most pedig a Közép-európai Egyetem került célkeresztbe, hogy ezzel is demonstrálja, mennyire kevésre tartja a szellem erejét a centrális erőtérben.

Eljött a Németh Szilárdok ideje Magyarországon! A finoman szólva sem értelmiségi ismertető jegyeket hordozó kormánypárti politikus (aki mellesleg a Fidesz alelnöke is) a következő szavakkal indokolta a CEU elüldözését szolgáló törvény benyújtását: „Egyetlen külföldi egyetem, így a Soros-egyetem sem vonhatja ki magát a magyar jogszabályok alól, nem állhatnak a törvények fölött.” A derék, burzsoá nyugatiakatpocskondiázó csepeli vasmunkás imázsát magára öltő politikus azt persze elfelejtette mondani, hogy épp most kívánják elfogadni azt a törvénytervezetet, mely alól nem lehet kivétel a CEU sem. Ha van rajta sapka az a baj, ha nincs, akkor meg az. Ez a magyar kormány érvelése azokkal szemben, akik nem igazán férnek bele a periférikus látásmódjukba.

Még azt is megkockáztatják a cél érdekében a kormány illetékesei, hogy megorroljon rájuk az egyetemet támogató Egyesült Államok, pedig Donald Trump megválasztásához nagy reményeket fűzött a magyar illiberális rendszer.

Hihetetlen szégyen Magyarország számára, hogy egyáltalán megszólalhat érdembenebben az ügyben egy olyan kaliberű politikus, mint a derék Rezsi Szilárd. Ennél is nagyobb baj, hogy régóta rohanunk a szakadék felé, és a kissé naiv magyar értelmiség nem fogja fel, hogy ezzel a kormánnyal nem lehet tárgyalni, egyezkedni, érvelni, hanem csak kemény szavakkal, esetleg füttyel, tüntetéssel visszautasítani a felülről jövő zsarolásokat. Korábban már értekeztünk arról, hogy a Fidesz környékéről lényegében eltűnt a szellemi holdudvar, csak az erőszakos, gátlástalan és talpnyaló figurák tudtak megragadni a párt vezetésében. Arról is ejtettünk már pár szót, hogy az euro-atlanti elkötelezettségű jobboldali szavazóknak lényegében nem maradt pártjuk, mert a Fidesz mindenkit legyalul, aki ezen az oldalon egy alternatívát próbál felmutatni. Most azonban egy egészen új szintre lépett a magyar értelmiség elleni hecckampány. Ezúttal lényegében egyszerre támadnak a nyugati értékrend, a demokrácia és az értelmiség ellen. Ezt még megspékelik egy laza antiszemitizmussal (a sorosozás mellékhatása), illetve egy általános idegenellenességgel.

A Véleményvezér blogján még 2013 telén jelent meg egy témába vágó bejegyzés. A Fidesz és a félretolt értelmiség című írás többek között a következőket állította. „Aki figyelmesen követte az elmúlt hónapok eseményeit, abban könnyen az a kép alakulhatott ki, hogy Orbán Viktor és a Fidesz ahol csak tudja, módszeresen leépíti a magyar kulturális és szellemi életet. Sokaknak azonban csak a héten válhatott világossá, hogy pontosan mennyire kiterjedt is ez a hadjárat a kultúra és az oktatás védőbástyái ellen. Most váltak láthatóvá ugyanis a felsőoktatási forráskivonások eddigi talán leglátványosabb következményei.” Ezeket a sorokat a magyar felsőoktatást megnyomorító forráskivonások miatt indult tiltakozások ihlették. Messze nem volt még arról szó, hogy elüldöznek egy (és nem is akármilyen) egyetemet az országból, mert Soros György is támogatja az intézményt. Úgy tűnik, ilyen esetekben a pénznek van szaga az egyébként ilyen tekintetben nem túl finnyás Orbán-kormány számára is. Még azt is megkockáztatják a cél érdekében a kormány illetékesei, hogy megorroljon rájuk az egyetemet támogató Egyesült Államok, pedig Donald Trump megválasztásához nagy reményeket fűzött a magyar illiberális rendszer....


A TANULSÁG MINDIG UGYANAZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.03.30.


A briganti hatalommal nem érdemes, nem is lehetséges tárgyalni. Már ha tárgyaláson egyenrangú partnerek korrekt egyezségre törekvő racionális vitáját értjük.
Itt van ez a CEU-balhé. A „kormány” alighanem elbukja, vagy legalábbis nem fogja tudni a vélhető eredeti szándéka és időbeosztása szerint végigvinni a dolgot. Ha így lesz, a briganti „kormány” számára ebből is származik haszon: újabb csúcsokat hódíthat meg az állami szinten, közpénzek milliárdjaiból űzött sorosozó-zsidózó kampány.

Az megint kiderült, hogy ezzel a hatalommal tárgyalni értelmetlen, nem is lehetséges.

Orbánia kormánya számára a politika lényegében az átbaszás művészete…

A FINNEK LEVÁLTJÁK A KÖZÉPKORI PROTOKOLLT

TANÍ-TANI ONLINE BLOG
Szerző: Máth János
2017.03.26.


A hír: Finnországban azt tervezik, hogy az iskolában (legalábbis részben) megszüntetik a tantárgyak szerinti oktatást. Helyette a diákok témaköröket fognak tanulmányozni, és e tevékenységek kapcsán ismerkednek meg az adott témakörök mélyebb megértéséhez szükséges matematikai és egyéb elméleti ismeretekkel is. Természetesen érthető, ha ez sokakat meglep, de a finnek tervezett, bevezetés alatt álló lépése, noha minőségi ugrást jelent a közoktatásban, valójában teljesen logikus. Arra utal, a tudomány, a pedagógia és a politika képviselői egyaránt megértették, hogy milyen változásokat hozott a digitális kor, és hogy ebből mi következik. Ahhoz mérhető, mint amikor a reformáció nyomán az emberek anyanyelvükön olvashatták végre a Bibliát. Azok, akiknek addig csak latinul volt elérhető a Szentírás, miközben nem tudtak latinul.

A tudás temploma

Ráadásul a finnek lépése nem csak mérhető a reformációhoz, de bizonyos értelemben hasonlítható is hozzá. A kulcsfogalom a tudás temploma, mely a régi időkben még nem különült el nagyon a hit templomától, hiszen minden dolgok tudását ugyanazok őrizték: a hozzáértők, a beavatottak, a templom emberei. És noha a különválás után a világi tudományok arculata sokat változott, sok minden emlékeztet a régi időkre.

A tudás templomában – többek között – ugyancsak jelen van a nyelv problémája, csak itt a latin helyett az elvonti nyelvet beszélik, melyben hemzsegnek a képletek, idegen kifejezések, absztrakt definíciók. Ez önmagában nem baj, hiszen a komoly tudománynak ez a nyelve, amit megfelelő képességek és több-kevesebb befektetett munka árán el lehet sajátítani. Az oltár közelében illik is ezt beszélni, de hátrébb, a hallgatóság soraiban egészen más nyelvhasználat dívik.

A régi időkben természetes volt, hogy csak a beavatottak, az elvonti nyelvet beszélők foglalkoztak tudománnyal, a többiek meg eldolgozgattak a hétköznapi világban, elbeszélgettek a saját nyelvükön, és mindenki hiteles volt a saját szerepében. Később – úgy 50-60 éve – a tudomány eredményei kissé felforgatták a világot, pl. Föld körüli pályára állították az első műholdat (oroszul szputnyikot), felfedezték a DNS-t, és megalkották a lézert.

A tudomány diadala volt ez, és a tudósokat áthatotta lelkesedés, hogy eredményeiket mindenkivel megismertessék. A gondolatot tett követte: az egész lakosságot beterelték a tudás templomába, még a kisgyerekeket is. Bár a szándék nemes volt, az eredmény elmaradt, mert továbbra is csak elvonti nyelven prédikáltak.

A népnek definíciókat, képleteket kellett betanulnia, számokat behelyettesíteni a betűk helyére, és a képletek igazságát általában másik képletekkel támasztották nekik alá. A tananyag mennyisége is folyamatosan nőtt, az egyes tudományágak képviselői egymással versengtek (versengenek), hogy melyik szorít ki magának többet az oktatási időből. Ráadásul többnyire olyan dolgokat tanítottak, ami ugyan a tudósok szívének kedves, de a legtöbb ember számára lényegében haszontalan.

Ettől az egésztől a nép kellően butának érezte magát, de becsülettel leszolgálta bent az idejét, aztán kiszellőztette a fejét, majd keresett magának valami rendes munkát odakint. A beavatottak utánpótlása azonban így is biztosítva volt, és a többiek sorsa valójában senkit nem érdekelt. Senki nem tette fel a kérdést, hogy ők mire mennek ezzel az egésszel, vagy hogy ehelyett mire lenne inkább szükségük?

IGEN, EL KELL BENNETEKET TAKARÍTANI, A ROKONSÁGOTOKAT IS, A PÁRTKATONÁITOKAT IS, A BÉRNYALONCAITOKAT IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.30.


Kövér László portás tűpontosan látja a helyzetet. Főleg, mióta van neki szemüvege, azóta lézeresedett meg minden nem-fideszes kérlelhetetlen ellensége, a magyar szaporodás zászlóshajója, a fajfenntartás oszlopos tagja. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) kerekasztal-beszélgetésének nagyatádi rendezvényén sírta bele a hallgatóság fülébe azt a félelmét, hogy jön az ellenség – ne feledjük, hogy mindenki ellenség, aki nem fideszes – és lerombolja azt a csodaszépet és rohadtjót, amit a volt kollégiumi szobatársak és az azóta elszaporodott rokonságuk felépítgetett az elmúlt években.

Úgy is van, drága portás elvtárs! Bizony az az egyetlen esélye ennek a megszállottaktól megszállt országnak, ha földig rombolja az Orbán-egyház működésének még a nyomait is. Le kell bontani a haveri-baráti-rokoni-oligarcha hálózatot, mert ha nem, a piócák tovább szívják az ország vérét. A legutolsó kis falu iskolájáig és polgármesteri székéig bezárólag meg kell vizsgálni, hogy ki az, aki hozzáértő, jó szakember és ki az, akinek az az összes felmutatható erénye, hogy jó pártkatona és utasításra bármit megtesz. Aki pedig nem a közösségért, nem a választóiért dolgozik, azt páros lábbal át kell segíteni a közmunka fényes és előremutató ösvényére.

Nem négy évet buknánk el, vagy nyolcat, mert legyen szó családtámogatásról, nemzetpolitikáról, vagy a magyar gazdasági szereplők támogatásáról, bármiről, azt visszacsinálná – fogalmazott. Mindent megtennének annak érdekében, hogy még egyszer egy olyan politikai garnitúra ne kerüljön hatalomra, mint mi vagyunk, akik vakmerőségből vagy belátva, hogy nincs más esélyünk, hajlandóak voltunk szembemenni a fő áramlatokkal.

Úgy bizony! De az ország sem négy évet bukott veletek Laci anyu, hanem negyvenet. Felépítettétek a magatok kis rablógazdaságát, az összes tehetségtelen rokonotokat és dilettáns seggnyalóitok hadát szabadítottátok az országra. Ma már nincs szakember a minisztériumokban és lényegében sehol – ide értve a sportszövetségeket is -, hanem jó elvtársak vannak. Szétbarmoltok mindent, amihez csak hozzáfértek, a saját igényeitek szerint írjátok át a jogszabályokat, aztán a magatok-kreálta törvényekre hivatkozva lopjátok szét az országot.

A családtámogatási rendszert – már amennyiben arra gondolsz kis tündérke, hogy a köz pénzéből osztjátok az ingyen 10 milliókat, az ingyen tankönyveket és az ingyen ebédet, miközben úgy döngetitek a mellkasotokat, mintha a magatokéból adnátok, holott ezt a magyar adófizetők finanszírozzák, mégpedig például azok, akik aztán nem juthatnak CSOK-hoz, és azok, akiktől elvettétek az ellátásokat – bizony le kell bontani. Helyette működő gazdaság kell, ahol az emberek képesek a saját munkájukkal annyit keresni, amiből meg tudják fizetni gond nélkül a menzát, a tankönyveket és akár lakást tudnak vásárolni, de még jobb lenne egy átfogó bérlakás-rendszer, hogy ne legyen olyan röghöz kötött a magyar munkaerő.

Ha nemzetpolitika alatt azt érted drágaság, hogy toljátok ki az országból a százmilliárdokat, hogy abból a külhoni magyarok szavazatait megfizessétek, miközben csak nagyon kevés külhoni magyar boldogulását segítitek, de az ottani oligarcháitok zsebét tömitek a mi adóinkból, hát bizony azt is meg kell változtatni
...

ITT OLVASHATÓ

HA AZ ORSZÁG CSAK FELE OLYAN JÓL MŰKÖDNE, MINT A CEU, MÁR EGY SOKKAL JOBB ORSZÁGBAN ÉLNÉNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Szűcs Zoltán Gábor
2017.03.30. Áldozunk a Szabadító Iuppiternek! Jól figyelj, ifjú, és az istenek távoztassák ugyan el a rossz jelet, de olyan időkbe születtél, amikor jó megerősíteni lelkünket állhatatos példákkal."

– Thrasea Paetus a zsarnok Néró császár ellenzéke vezetőjének utolsó mondatai, miután a gyáva és megalkuvó szenátus halálra ítéli, ahhoz a hírnökhöz, aki az ítélet hírét hozta

Ezek a mondatok gyakran jutnak eszembe mostanában, ahogy 2010 óta egyre újabb és újabb sebek esnek a szabadságon, alkotmányosságon, demokrácián. Magánnyugdíjpénztárak, trafikok, szektorális adók bevezetésének módszere, földek, nagyvállalatok, KLIK, TAO-pénzek, Népszabadság, megyei sajtó és még sok-sok dolog jelzi, hogy egy olyan világban élünk, ahol a játékszabályok nem számítanak, ahol a jog puszta hatalmi eszköz és a politika is csak egy egyre nyíltabban autoriter rezsim barát/ellenség felismerő rendszere.

Minden újabb eset távolabb visz bennünket a szabadságtól és minden újabb eset mélyebbre süllyeszt a mocsárba. A CEU elleni támadás is ebbe a sorba illeszkedik és különös könyörtelenséggel mutatja meg, hogy milyen idők várnak ránk, ha mindezt hagyjuk. Éppen ezért nem szabad némán beletörődni abba, ami történik, hanem nemet kell mondani, tiltakozni kell, ellen kell állni.

A Közép-Európai Egyetem megérdemli, hogy kiálljunk mellette. Nem csak, mert egy kiváló, nemzetközileg elismert szakmai műhely, ahol magas színvonalon űzik a jogtudományt, a politikatudományt, a történettudományt, a kognitív pszichológiát stb. Nem csak, mert egy sereg tiszteletreméltó tudós dolgozik ott, akik megérdemlik a nagyrabecsülésünket. Nem csak, mert ezer és ezer diák számára biztosít bekapcsolódást a világ tudományos életébe, nyújt nekik korszerű ismereteket, elsőosztályú kutatási és oktatási infrastruktúrát. Nem csak, mert milliárdokkal gyarapította a magyar költségvetést, segédkezet nyújtott hazai kutatóknak, külföldről rengeteg kutatási pénzt hozott be...

MERRE TART A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY? MÉG A VIZITDÍJAT IS VISSZASÍRJUK?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.03.30.A 300 forintos hozzájárulást a Gyurcsány-kormány vezette be és a Fidesz által kezdeményezett 2008-as népszavazással bukott el – akkor több mint 80 százalék mondott nemet a vizitdíjra. Ám az emberek nagy többsége a Publicus Intézet felmérése szerint most azt látja, hogy lesújtó helyzetben van a magyar egészségügy, sőt, ma már a többség inkább újra fizetne vizitdíjat, ha biztos lehetne abban, hogy a befolyt pénzt valóban az egészségügyre költik.
A megkérdezettek többsége az ágazat állapotáért a jelenlegi kormányt teszi felelőssé, a Fidesz szerint azonban a felméréssel van gond. Bárkinek is van igaza, a tény az, hogy bár nominális értéken Magyarország egyre többet költ az egészségügyre, a GDP-hez viszonyítva 2003 óta gyakorlatilag folyamatosan csökken az erre fordított összeg aránya.
A Publicus Intézet az egészségügy témájában készített reprezentatív közvélemény-kutatást a Vasárnapi Hírek megbízásából. Ez alapján lesújtó helyzetkép rajzolódott ki a közegészségügyi állapotokról, és sokan látják úgy, hogy az elmúlt években is romlott a helyzet. Tíz megkérdezettből ugyanis heten elégedetlenek az állami egészségüggyel, ami a korábbi méréshez képest növekedést mutat. Kétharmad szerint az állami egészségügyben tapasztalt állapotok az utóbbi években romlottak. A válaszadók több mint fele az elmúlt pár évben fizetett hálapénzt, és majdnem felük a várólisták megkerüléséért (is).
Tíz megkérdezettből majd' hat szerint a kormány felelős a kialakult állapotokért – a pénzhiány került a második helyre az okok sorában, (11 százalék említette), míg az ellenzék, a korábbi kormányok felelősségét kevesebben (7 százalék) látják súlyosnakKétharmad akár vizitdíjat is hajlandó lenne fizetni, ha javulna az egészségügy állapota – ebben a kérdésben teljes egyetértés mutatkozik minden vizsgált társadalmi csoportban, és mindenhol hajlandó lenne fizetni a többség...

MEGDÖNTENI ORBÁN VIKTORT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Konok Péter
2017.03.30.


...Ennek a népnek jelenleg csak olyan ember lenne alternatíva, aki még Orbánnál is Orbánabb. Tehát, olyan, mint ő, csak hihetőbben hazudik, ügyesebben lop. Sok embernek van nosztalgiája Kádár rendszere után, mert úgy emlékeznek – némelyek nem minden alap nélkül – hogy nekik akkor jobb volt. Volt biztonság, ha az ember nem ugrált, akkor előre is lehetett jutni. Igaz, nem nagy lépésekkel, sőt, volt, hogy sehogy, de, különösen a nyolcvanas években, már egészen emberarcú volt az a világ, amiben éltünk.

Nem azért van ez a nosztalgia, mintha bárki is örült volna, hogy csak háromévenként lehet nyugatra utazni. És akkor is csak kevés költőpénzzel. Hanem, mert az emberek elfogadták, hogy az állam gondoskodik róluk, és gondolkodik helyettük. Megmondta nekik, hogy mi a jó, és mi az, ami nem. És abból se lett baj, ha nekik erről adott esetben más volt a véleményük. Csak ne mondják túl hangosan, ne menjenek ki túl sokan a térre, jelszavakat kiabálni, öklöt rázni.

Bokros Lajoson is milyen jól rajta ragadt a csomagja, pedig, és erre ma már nagyon kevesen akarnak emlékezni, az államcsődtől mentette meg az országot.

Ha Bajnai Gordon valami félreértés folytán újból aktivizálná magát, nem lenne sok esélye. Nem Orbán miatt nem lenne esélye - ő még sok Fidesz szavazó szemében is alkalmasabb Orbánnál. Hanem, mert nem elég hangos, nem elég harsány. Mutatványos kell ide, olyan varázsló, aki azt is el tudja hitetni nézőivel, ami nincs, mert nem is lehet. A feladvány megoldása úgyszólván lehetetlen: úgy kellene túlkiabálni Orbánt, hogy a hangerő mögött megmaradjanak a gondolatok, a szakmai elképzelések.

Úgy kellene populistának látszani, hogy közben nem vagyunk azok.

A Fidesz legyőzhető, de a „nép” nélkül sem Bajnai, sem Bokros, sem pedig más alkalmas jelölt nem tudja legyőzni. A választóknak nemcsak azt kell elhinniük, hogy Orbán legyőzhető, de azt is el kell dönteniük, hogy akarják-e legyőzni őt.

ORBÁNNAL SEM MEGEGYEZNI, SEM EGYÜTTMŰKÖDNI NEM LEHET!

SZTÁRKLIKK 
- VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária 
2017.03.30.


Újabb szintet lépett az önkény Magyarországon! Mert nemcsak Magyarország nem érti, hanem Európa és a világ sem, hogy Orbán Viktorral nem lehet kompromisszumot kötni

Mert ő - mint minden diktátor - a kompromisszumot a gyengeség jelének tekinti és biztatásnak arra, hogy továbblépjen. Csak az erőből és az erőszakból ért.

Mert ő maga is csak az erő és az erőszak nyelvén beszél. Ezért volt tévedés a CEU részéről, hogy hónapokig némán tűrte az egyetem elleni politikai támadásokat. Nyilván abban bíztak, hogy a színfalak mögött majd elrendezik a dolgot.

De ha ebben bíztak, akkor tényleg nem tudják, hogy milyen országban működik az egyetem. És amikor Heinecken a jogerős bírósági döntés ellenére teljesíti Orbánék abszurd követelését, akkor nemcsak magának árt, hanem a magyar demokratáknak is. Mert igazolja, hogy nem számít a jog, az érvényes bírósági döntés és végképp nem számít az igazság, hanem csak az erőszakosság számít...

MÉG EGYSZER AZ ÚJ PÓLUSRÓL: ÁLLÍTSUK MEG A FIDESZT!

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.29.


Az Együtt azért dolgozik a következő hónapokban, hogy egy együttműködés jöjjön létre az új - a 2010 előtti világot elutasító - demokratikus ellenzéki pártok között, ezzel egy új pólust létrehozva. Ha ez létrejön, a Fidesz többsége megállítható. Ebben mindekinek megvan a felelőssége, a pártvezetőknek és a választóknak is.

Nem értek minket váratlanul Juhász Péternek, az Együtt elnökének Index-interjújára adott elutasító válaszok, hiszen nem vagyunk naivak, előre tudtuk, hogy az LMP és a Momentum mit fog nekünk üzenni, de a politika egy dinamikus terület, különösen kampányidőszakban, most pedig egy ilyen lassan, de fokozatosan gyorsuló tempóban ehhez közeledünk.

Szerintünk azt a választók is tudják, hogy a jelenlegi Fideszre szabott, egyfordulós választási rendszer és a hazai politikai élet ismeretében nyilvánvaló, hogy 2018-ban csak együttműködéssel állítható meg a Fidesz. Egy ilyen választási együttműködés létrehozása lehetséges, hiszen sokkal több dolog van, ami összeköti ezeket a pártokat, mint ami szétválasztja.

Nekünk az Együttben meggyőződésünk, hogy nekünk képviselnünk kell az együttműködés kultúráját, mert az igazi, valós álom a nemzet érdekében az lenne, hogy a jobb- és baloldali ember egy időben, egy helyen, jól érezhesse magát a saját hazájában.

Belátással, értelmes párbeszéddel, vállalható kölcsönös feltételekkel létrehozható egy szövetség, egy új pólus az Együtt, a Párbeszéd, a Lehet Más a Politika, a Momentum és akár a Magyar Kétfarkú Kutya Párt együttműködésével. Ennek technikai feltételeit a pártoknak közösen kell megalkotniuk. A választók akkor fogják elhinni, hogy ez az együttműködés sikeres, hiteles és erős, ha a pártok megvalósítják..
.

ITT OLVASHATÓ

A GYÁVÁK HATALMA

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: Janisch Attila
2017.03.29.


Pusztítanak mindent.

Pusztítanak mindent, ami nem az övék, ami nem hódol be nekik, ami nem alázkodik meg az ostoba hatalmuk gyáva agressziója előtt.

Csodálkozom, hogy a magyar állampolgárok jelentős része fél egy gyáva hatalomtól!

Ez a hatalom gyáva! Agresszív, erőszakos, mohó, de gyáva. S e gyáva erőszak képviselői pedig ostobák és jellemtelenek.

De mivel a polgárok már akkor félnek, amikor még nem kellene félniük, ez a gyáva, ostoba és jellemtelen hatalom képes ostobává, jellemtelenné és gyávává tenni az egész társadalmat. És érhet-e nagyobb baj egy országnyi közösséget? Nem, ennél nincs nagyobb veszedelem! És ez a veszedelem, ez a farkaséhes gonoszság már itt ólálkodik körülöttünk és szedi az áldozatait napra nap.

Süllyedünk vissza a múlt felejteni kívánt sötétségébe!

ORBÁN MEGINT FEJJEL MENT A FALNAK, DE LEHET, HOGY A CEU ESETÉBEN A FAL ADJA A MÁSIKAT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.03.30.Ű


New York Times

Politikai vandalizmusnak hívják a tervet, amellyel be akarják záratni a Közép-Európai Egyetemet. Erre hívta fel a figyelmet az intézmény rektora. Elemzők szerint ez a legutolsó fejezet abban abban az eseménysorozatban, amely azt célozza, hogy Orbán Viktor alatt felszámolják a szólásszabadságot és a liberális értékeket. A kormányfő odaállt Trump mögé, viszont zajosan támadja Sorost, aki gyakori célpont a jobboldali sajtó számára, mind Magyarországon, mind az Egyesült Államokban. Az egyetem mindig is megszólalási lehetőséget adott ellenzéki hangoknak, főként amióta hatalomra került Orbán, az illiberális demokrácia nagy híve. Ignatieff, a rektor elmondta, hogy hivatalos személyiségek magánbeszélgetésekben bírálták, hogy kik taníthatják a diákokat, így ellenzéki személyiségek. De arra is kitért, hogy a budapesti amerikai nagykövetség üzenete bizonyítja: a magyar fél téved, ha azt hiszi, hogy a jelenlegi washingtoni adminisztráció tétlenül nézi, amint diszkriminatív módon bánnak egy amerikai intézménnyel. Hozzátette, igen fontos, hogy az igazság utáni politikában akadnak olyan intézmények, amelyek amellett kötelezték el magukat, hogy megmondják az embereknek: van olyasmi, amit tudásnak hívnak, sőt az az egyetlen alap, amire építve a nyilvánosság megfontoltan dönthet.

Közben a magyar hatóságok egyre nagyobb nyomás alá helyezik a civil szervezeteket, különösen azokat, amelyek támogatást kapnak Sorostól. Nem biztos, hogy ezek a csoportok Trump alatt is élvezik Washington védelmét, sőt az elnök megválasztása felbátorította a populista vezetőket a térségben. Ugyanakkor az NGO-kat riadóztatta, hogy több republikánus képviselő az új amerikai külügyminiszternek küldött levélben ítélte el a magyar származású üzletemberhez kötődő szervezeteket. Orbán taktikáját különben gyakran hasonlítják ahhoz, ahogyan Putyin lépett fel a civilekkel szemben. Krekó Péter a Political Capitaltől úgy látja, hogy a készülő törvény csak súlyosbítja a baljós irányzatokat. A hatalom egyre keményebben jár el a civil társadalommal, a felsőoktatással, a sajtóval és más ágazatokkal szemben. Vagyis itt nem elszigetelt lépésről van szó, azon kívül Magyarországot egynémelyek modellnek tekintik a régióban. Mert pl. a dolgok nem egymástól függetlenül történnek a lengyeleknél és a magyaroknál.
A CEU vezetője ellenállást jelentett be a két napja benyújtott törvénymódosítással szemben, mert úgy véli, hogy az hátrányos megkülönböztetést alkalmaz az egyetemmel szemben. A jelentés magyarázatként megjegyzi, hogy Orbán Viktor ideológiai ellenfelének tartja az intézmény alapítóját, Soros Györgyöt. Az új jogszabályt egyúttal úgy minősíti, hogy az csak újabb fejezetet jelent, miután a miniszterelnök folyamatosan bírálja a Nyílt Társadalom Alapítványok által finanszírozott szervezetek tevékenységét. Rajnai Gergely a Méltányosság Politikaelemző Központtól azt mondja, hogy az időzítést aligha lehet a vakvéletlennek tulajdonítani, mégis meglepő volna, ha a hatalom valóban ki akarná paterolni a CEU-t, mert nem sokat nyerne általa, viszont a távozás nagy veszteség volna a magyar felsőoktatásnak...

MI VISZ RÁ EGY PAPOT ARRA, HOGY GYERMEKEKET RONTSON MEG?

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Kolozsi Ádám
2017.03.30.


A pedofil papok áldozatainak 80 százaléka fiú, a legtöbben 11 és 14 év közöttiek, és sok tízezren vannak. Mi visz rá egy papot arra, hogy gyerekeket rontson meg? Van-e bűnbocsánat a tette után? Mit tehetne még a katolikus egyház a szexuális abúzusok ellen? Tényleg a cölibátus mindennek az oka? Szexuális abúzust elkövető katolikus papok beszélnek a tetteikről egy könyvben, ami megbélyegzés helyet valódi szembenézést akar.

Mai közmegítélés szerint a pedofília a katolikus egyház történetének egyik legnagyobb botránya. Bár a nyilvánosság felnagyítva látja a jelenséget (a másik oldalon azok, akik az egész pedofiltémában csak egyházellenes támadásokat látnak, gyakran mondják, hogy a gyermekek elleni legtöbb szexuális abúzust nem a templomok környékén, hanem családon belül követik el), korábban nem sokan gondolták volna, hogy több tízezer pap követhetett el hasonló bűnöket – ma már ennyi esetet ismert el az egyház a korábbi évtizedekből.

A botránynak csak az egyik fele, hogy mit tettek a nekik kiszolgáltatott gyerekekkel az elkövetők, a másik, hogy hogyan (nem) reagáltak az egyházi feljebbvalók érdemben.

A pedofil a közbeszédben nagyjából a megtestesült gonosz szinonimája, aki nem érdemel sem kíméletet, sem megértést. Ezért is különösen kényes Marie Keenan ír terapeuta megközelítése, aki most már magyarul is megjelent könyvében, A gyermekek szexuális bántalmazása és a Katolikus Egyház című műben azt vizsgálja, mi visz rá őszintén hívő papokat arra, hogy szörnyű bűnöket kövessenek el nekik kiszolgáltatott, őket bizalmukba fogadó gyerekek ellen, sokan évtizedeken át – majd miután meggyóntak, azt jó eséllyel újra és újra elkövessék.

A probléma csak részben pszichológiai – a Keenan-könyv felerészben a katolikus egyház reakcióját vizsgálja és bírálja. Eleinte csak morális vétségként kezelték a bántalmazásokat, a nyolcvanas években kezdték pszichológiai problémának tekinteni, majd a kilencvenes években merült fel a büntetőjogi aspektus. Míg a szerző szerint a katolikus egyház korábbi gyakorlata felveti a rendszerszintű bűnpártolást is, mára akkora a fordulat, hogy többen a már arról beszélnek, a legnagyobb vesztesek maguk a megvádolt papok...

AMIKOR ÖSSZEZSUGORODIK A GYEREKSZOBA

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2017.03.30.


Az élet nagy fordulópontjai II. 
– A felnőtté válás kihívásai

A felnőtté válás, a szülői ház elhagyása az emberi életút egyik fontos, minden kultúrában megtalálható átalakulása: átmenet a gyerekkorból az autonómia, a felelősségvállalás, az alkotó tevékenység, a tartós párkapcsolat felé. Míg száz évvel ezelőtt is szertartással, ünneppel ülte meg a közösség a felnőttkorba lépést (ez a rítus kapcsolódhatott például a párválasztáshoz), addig napjainkra eltűntek ezek a hagyományok. Egyúttal a gyerek- és felnőttkor között egyre halványul az átmenet, és számos esetben részleges vagy elmarad a szülőkről való leválás – nem ritka, hogy egy harmincéves felnőtt a szüleivel él, akár anyagilag függő helyzetben. Éppen ezért fontos, hogy a modern korban is kialakítsuk a felnövést és a szülőkről való érzelmi leválást elősegítő „hagyományokat”.

Heinz-Peter Röhr német biblioterapeuta egy különleges könyvben járja körül a problémás leválás témáját: a Grimm testvérek A libapásztorlány című meséjén keresztül mutatja be, milyen családi konstellációban válhat a gyerekből kapaszkodó és bizonytalan felnőtt. A Kiút a függőségből könyv felfejti a több száz éves mese bölcsességgel átitatott rétegeit, egyúttal reflektál modern korunkra is.

Beavatási rítusok helyett mamahotel


A hagyományos társadalmakban olyan beavatási rítusokat találunk, melyek forgatókönyve, hogy a felnőttkor küszöbén álló fiatalok csoportja néhány felnőtt kíséretében néhány napra a közösség lakhelyétől távol vonul, és különböző feladatokat, próbákat kell teljesíteniük, amelyeknek lényege, hogy leküzdjék félelmeiket, próbára tegyék bátorságukat, tanúságot tegyenek (belső és külső) erejükről. Ezek az elsősorban a fiatal fiúk férfivá érését katalizáló rítusok olyan határhelyzetbe hozzák a fiatalokat, amelynek során végbemegy a pszichés átalakulás, miszerint „a játék ideje lejárt, erőm birtokába jutottam, nem megyek vissza anyám szoknyája alá, hanem a férfiközösség tagjává váltam”. A hagyományos társadalmakban a lányok számára a férjhez menés és a szüzesség elvesztése, a szexualitásba való beavatás jelentette a felnőtté válást...

MAGYARORSZÁG EGY EMBERKÉNT KIÁLLT A CEU MELLETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.03.29.Alighogy kiderült, hogy milyen aljas és nemtelen támadásra készül a magyar kormány a Közép-európai Egyetem (CEU) ellen, a magyar oktatási ágazat egy emberként a megtámadott intézmény mellé állt. Az összes magyarországi egyetem rektora aláírta azt a közös közleményt, amelyben követelik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök azonnal vonassa vissza a CEU ellehetetlenítését célzó törvényjavaslatot, büntesse meg a felelősöket, és haladéktalanul kérjenek bocsánatot Soros Györgytől, valamint a hazai oktatási ágazatban résztvevő tanároktól, diákoktól, és az összes egyetem valamennyi dolgozójától.

Az összes pedagógus szakszervezet közös fellépéssel sztrájkot hirdetett, s kijelentették, hogy addig egyetlen magyar egyetemen sem lesz tanítás, ameddig a kormány nem vonja vissza ezt a primitív, bunkó javaslatot. A Tanítanék mozgalom is feléledt tetszhalott állapotából, s bejelentették, hogy mostantól minden tanár és diák csíkos ingben jelenik meg az iskolákban.

Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki egykor maga is a CEU-n szerzett diplomát, sírva állt ki a sajtó munkatársai elé, s közölte: nagyon megviselte ez az ügy, nem hitte volna, hogy Orbán Viktor utasítására ilyen alávaló és gyomorforgató módon meghurcolják azt az egyetemet, ahol egykoron ő maga is a rengeteg tudást szívott magába. Olyan tudást kapott a CEU-n, amelyet utóbb visszaadott a magyar embereknek, nemzetének, hazájának. Kijelentette, hogy azonnali hatállyal lemond a kormányszóvivői pozíciójáról, mert bár neki, amint azt sokan tudják, igen vastag bőr van a képén, ezt az alávalóságot már ő sem tudja tovább képviselni...


KEDVES MOMENTUM MOZGALOM!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: András
2017.03.30.


Ja, párt, bocsánat! Ha kicsit megkésve is, de szeretnék gratulálni az aláírásgyűjtésnél elért eredményetekhez. Ma már alig beszélnek róla, ez a geci Fidesz jól kihúzta alólatok azt a sikert, amit az olimpiai miatti népszavazással elértetek. Ne bánkódjatok, a vasárnapi boltzárral ugyanezt tették. Meghátráltak akkor is a népszavazástól, ahogy most is megtették ezt veletek.

Ám ti ezt biztos számba vettétek mielőtt belevágtatok az egészbe. Hiszen annyira okosak, és fiatalosan lendületesek vagytok, ez nem maradhatott ki a számításból.

A párttá alakulás is benne lehetett a terveitekben, és gyorsan véghez is vittétek. Mert ugye az világos, hogy aki a világot meg akarja váltani ebben a qrva Fidesz diktálta szabályok szerinti világban, az csak pártként érhet el eredményt. Nagyon helyes! Legyetek párt! Váltsátok le a Fideszt! Bennetek a jövő minden reménye.

Nem is kell ehhez összefognotok senkivel, mert egyedül is képesek lesztek egy év alatt az emberek gondolkodását átformálva magatokat megválasztatni. Tudjátok, én annyira figyelem a közéletet, amennyire ez egy szerencsétlen kétdiplomás, kétkezi melót végző embertől kitelik. És szurkolok nektek, sikerüljön a tervetek. Ne törődjetek vele, mit diktál a jelenlegi választási rendszer, ahol az egyéni körzetben a józan ész szabályai szerint egy jelölt állhat csak szemben a Fidesz jelöltjével, aki már ma néhány mázsa fa, és kenyér segítségével előre biztosította magának a szavazatok egy részét. A másik része a Qbatov lista, de ezzel ti is tisztában vagytok, ezért nem is írom ezt külön le nektek. Az csak olyan figyelmeztetés lenne egy vén bloggertől, és ti erre nem vagytok rászorulva. Ne is álljatok ti össze holmi réginek mondott pártokkal, azok kiépített szavazóbázisával, nektek ott lesznek az új szavazók, akik már most türelmetlenkedve akarnak rátok voksolni. A számuk hihetetlenül magas, hiszen csak rátok vártak, a többire biztos ezért nem is szavaztak eddig. Azok nem voltak ilyen felkészültek, gyorsak, sikeresek, és nem is akarták befejezni a rendszerváltást vagy mi a francot. Azért is tartunk itt, mert eddig nem voltatok. Na majd most!

Ha ezek a régi pártok által állított jelöltek el is vesznek tőletek szavazatokat, a siker mindenképpen a tiétek lesz azok miatt, akik valami újat akarnak. Mert tódulni fognak a szavazófülkékhez a rátok szavazók, és nyerni fogtok...

AKI TEHETI, KEZDJEN EL CSOMAGOLNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.29.


Drágáim, édeseim, szívem csücskei, bogármadárvirágocskáim a közmunkaalapú családi biznisz egyre lábszagúbb szartengerében! Aki teheti, kezdjen el csomagolni. A Nemzeti Együttrablás Rendszere teljes fordulatra kapcsolt és vagy szétesik ez az egész rozsdás talicska, vagy mi fogunk lepotyogni róla. És már eddig sem, de most főleg nem mondhatja senki, hogy ő nem látta, nem tudta. Vagy felőlem mondhatja, de akkor az illető hülye és ezt nyíltan fel is vállalja.

Minden egyes rohadt nap történik valami, ami civilizált európai országban nem történhetne meg, de nálunk, a rántotthús-alakú focistadionban simán, csont nélkül húz át az ingerküszöbünk alatt. Ami nem is baj feltétlenül, hülyék is kellenek, meg nyomorultak, valamint cselédek és igavonó barmok is. Meg udvaribolondokra is szükség van, mert úgy kerek a világ.

Orbán kán minden tetves húzása után van önkéntes (leszarom, hogy fizetésért és pozícióért, de önkéntes, mert fegyverrel senkit nem lehet kényszeríteni ilyesmire), aki kiáll és elmagyarázza, miért is málnahabos piskóta az, ami úgy néz ki, olyan színű, olyan állagú és olyan szagú is, mint a híg fos. Most éppen Palkovics László, oktatásért felelős államtitkár magyarázta el, hogy miért is vág alá a kormány a Közép-európai Egyetemnek. Ha nem foglalkozunk az aktuális hazudozással – ne foglalkozzunk vele, legalább itt és most ne – akkor a tény az, hogy Orbánék nem bírják, de nem is hajlandóak elviselni, hogy valaki értelmesebb, tanultabb, műveltebb legyen, mint amilyen az ország vezetése. Kövér Lászlótól Orbán Viktoron át Kósa Lajosig és Németh Szilárdig bezárólag.

A gondolkodó ember veszélyes a hatalomra. Szerencsére Palkovics László nem ilyen, úgyhogy megy és teljesíti a parancsot. Miközben ez történik, Varga Mihály közepes képességű könyvelő szintén szó nélkül teljesíti a parancsot és benyújtja a törvénytervezetet, ami kevés híján duplájára tossza fel a reklámadót...

A CEU ÉS A NEMZETI TUDÁSINFLÁCIÓ

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.03.29.


A kormány új felsőoktatási törvény-ötlete alapján a CEU kérdése került a közlemények előterébe. Valószínűleg okkal. Mert a kormányzati kommunikáció alapvetően nem a felsőoktatásról, hanem a felsőoktatás befektetéséről szól a kormányzati Prokrusztész-ágyba. Amelyre nézve nem ez az első kísérlet, és szinte haladó hagyománya van a hatalomgyakorlás részéről.

Mert a felsőoktatás, illetve az oktatás, mint olyan idomra-szabása gyakorlatilag évek óta zajlik. S akkor, ha valaki azt hiszi, hogy létezik valamiféle rektori szolidaritás, vagy esetleg felsőoktatási szolidaritás, az jöjjön le az általa szedett szerről, és nézzen szét. Nem a hangzatos szövegek, hanem a való világ dimenziói között. Nézze meg például, hogy milyen szintű volt annak idején a diákokkal vállalt oktatói szolidaritás. Nem egy-egy kiragadott tanár, hanem a felsőoktatásban dolgozók példáján keresztül. Vagy nézze meg, hogy a gólyabál-botrányok milyen ütemben lettek lecsengetve. Netán kukkantson körbe, hogy hány akadémikus, rektor szólalt fel érdemben a váci rektorasszony, vagy a Corvinus szétforgácsolásának az ügyében. Ha valaki ezek után, vagy a többi példa után csodálkozik, hogy a kormányzati hatalom miért érezheti biztosnak magát a dolgában, azon én is csodálkozom. A csodálkozáson. Függetlenül attól, hogy bármelyik felsőoktatási intézményt, sóhivatalt, oklevélgyárat, vagy akár a CEU-t is, mennyire érzem a szívem csücskébe befészkelt állapotban. Mely CEU-val kapcsolatban azért nem árt emlékeznünk a februári hírekre. Azokra, amelyek a jelenlegi rektor cenzúra-gyakorlásáról szóltak. S ami láthatóan visszaütött egy olyan hatalomgyakorló társulattal szemben, amelyik a gyengeség jeleként értékelte. Aztán elengedte az úthengert.

Amellyel elsősorban a kormányzati fejekben igyekeztek stabilra taposni a mohaszőnyeget. Azoknál is, akik különben ott végeztek. Ahogy Kovács Zoltán kormányszóvivő is. Akinél lehet, hogy a CEU jelenlegi ellehetetlenítésének pártolását az váltotta ki, hogy belenézett a tükörbe. Majd megállapította, hogy az a hely, ami neki is oklevelet adott tényleg megérett a felszámolásra. Elfeledkezve arról, hogy nem csak ő végzett ott, hanem olyanok is, akiknél valós tudás van a papír mögött. Mely papír különben csak jogosítvány és nem garancialevél. A garanciát valójában nem az iskola, hanem a későbbi referenciák képesek biztosítani. Mármint akkor, ha nem egy-egy diploma, illetve oklevél fétis-tiszteletéről, hanem a felsőfokú tudás meglétéről, és használatának készségéről beszélünk. S alighanem ez az a pont, ahol a legjobban tetten érhető a kormányzati fejekben tenyésző moh, és gyep...

RABSZOLGASORS

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ütvefúró
2017.03.30.


Szállodában dolgozni kemény meló, amin az sem feltétlenül segít, ha az a szálloda Svájcban van. Pár hete olvashattatok Ütvefúró hotelkalandjairól, most következik a folytatás, amiből azért kiderül, hogy nem minden csupa csillogás és villogás Európa egyik bezzegországában sem.

„A nagy sikerre való tekintettel folytatom. Az biztos, hogy Izaura sírva könyörögné magát vissza Leonszíóhoz, ha látná, hogy mi folyik itt. Neki legalább ott volt Zsanuária, a fekete mosónő, akinek kipanaszkodhatta magát. Nekem meg csak ennyi maradt, hogy megosszam a nagyérdeművel a memoáromat...

Ez a hotel komolyan mondom, indulhat a pudva.hu weboldal aranykoszorús első helyéért. '88 körül nyitotta meg kapuit, de rossz értelembe véve még az eredeti fényében pompázik.

A folyosókon a szőnyeg vagy 15 éve nem volt cserélve, festve se nagyon volt mostanában, a csempék szintén a 80-as éveket idézik. Itt minden arról szól, hogyan tudnak minél több pénzt kilapátolni belőle a tulajok. Fogalmazhatok úgy is, egész egyszerűen fillérbaszók.

Mocskos trükkök


Amikor az embereket direkt három hónap próbaidővel veszik fel, a 13. havit pedig csak a próbaidő lejárta után kapjuk meg visszamenőlegesen. Esetleg. Csakhogy minden úgy van intézve, még véletlenül se legyen meg a 3 hónap, a drágáim úgy sakkoznak, hogy pár nap mindenképpen hiányozzon a boldogsághoz, meg a hiányzó 1000 frankhoz.

Az, hogy közbe kidolgoztad a beled, volt aki ínhüvelygyulladást kapott, más a derekát húzta meg, az a kutyát nem érdekli. Mert január végén úgy látták, hogy februárban a kutya se jön, így emiatt a szabadságokat kiadogatták szépen, most meg már négy napja teltház van, és például 2 szobalány van az ötből.

A helyzet annyira kritikus, hogy még a tulaj is beállt törölközőt, ágyneműt hajtogatni. Annyi a mosnivaló, hogy még egy órával hamarább kell kezdenem már este tízkor a mosást, hogy győzzem. Fele a vendégeknek most egy hétre marad, így 4 naponta nekik komplett csere van mindenből...

KÍNAI TRILEMMA

ALAPBLOG
Szerző: BEETHOVEN
2017.03.29.


A KÖZGAZDASÁGTAN TÖRVÉNYEI LEGYŐZHETETLENEK

A kínai vezetés mintha nem akarná elfogadni, hogy a hazai gazdaság természetes módon lassulni fog, továbbra is olyan célokat kerget, melyek egyre távolabb kerülnek a realitásoktól. Jó példa erre a 6-7 százalék körüli gazdasági növekedés fenntartása, de ilyen az erős jüan védelme vagy a nem teljesítő hitelek alacsony aránya is.

A részben piaci, részben bürokratikus koordináció útján működő gazdaságban egyre nagyobb torzítások tapasztalhatók, a kínai döntéshozók egyre többször kormányozzák magukat lehetetlen helyzetekbe, miközben egymásnak ellentmondó célokat fogalmaznak meg. Mintha kihagynák a számításból azt, hogy a gazdaság szereplői még egy erős állami kontroll mellett is ösztönzőkre reagálnak. Nem lehet rábírni a vállalatokat, hogy csináljanak magas megtérülésű beruházást otthon, ha nincs ilyen, és nem lehet megmondani a háztartásoknak, hogy ne féltsék a vagyonuk értékállóságát, miközben azt látják, hogy a legtöbb ismerősük menekítené a pénzét az országból.

HITELBŐL NÖVEKEDÉS

Úgy tűnik, hogy a kínai vezetés mindenáron el akarja érni az előre kitűzött céljait, ehhez pedig kész a megfelelő áldozatot is meghozni. A legszembetűnőbb, hogy a hosszú távon fenntartható növekedési ütem szinte biztosan jóval alacsonyabb, mint a mostani GDP-növekedés, amit csak a hitelek jelentős mennyiségű növelésével tudnak elérni. Valahogy úgy írható le ez a jelenség, hogy amikor a gazdaság lassulását tapasztalják, akkor fiskális és monetáris stimulusokkal pénzt nyomnak bele beruházások formájában. Ezek a beruházások főleg infrastrukturális és ipari gyártósorok fejlesztéseihez kapcsolódnak, amikből már így is túl sok van az országban, a kapacitások alacsony kihasználtsága is ezt bizonyítja. Így hiába növelik a GDP-t rövid távon, valójában ezek értékrombolók, csak az eladósodottságot növelik tovább...

POLITIKAI PÉNZMOSODA: SZ. BÍRÓ ZOLTÁN AZ OROSZ BOMLASZTÁSRÓL ÉS A MAGYAR NYÁJASSÁGRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2017.03.30.


A napokban kiderült, hogy Nyugaton bejegyzett, érdemi tevékenységet nem folytató cégek és moldovai bíróságok segédkezésével hogyan működött a Global Laundromat néven emlegetett orosz pénzmosoda. Valójában soha nem folyósított kölcsönök kezeseiként szerepeltek azok a cégek, amelyek feketén megszerzett pénzüket Nyugatra akarták utalni. Megtehették, miután megkent bírák Kisinyovban olyan ítéleteket hoztak, hogy nekik kell kiegyenlíteniük a moldovai állampolgárok nevén szereplő fantomcégek fiktív adósságait. Orosz cégek így 21 milliárd dollárnyi pénzt mostak tisztára, 96 ország 732 bankján keresztül 5140 céghez juttatva el a pénzt. Sz. Bíró Zoltán azt mondja: a különféle pénzmosási akciók célja, hogy orosz érdekek szolgálatára politikusokat vegyenek.

– A pénz útja rendesen brit bankokon keresztül vezetett. Londoni közlés szerint amióta Putyin hatalmon van, a központi orosz bankból egybillió dollár értékű átutalás jött. Elképesztő összeg, aminek az eredete érdekelné a brit hatóságokat, csakhogy az orosz állam nem hajlandó az együttműködésre ennek tisztázásában. Aligha véletlenül.
– Aligha. Ezt bizonyítja a „globális mosoda” működésével kapcsolatos eset is, amelyről a napokban írt a Novaja Gazeta. A moldovai hatóságoknál egy idő után leesett a tantusz, hogy valami nincs rendben a futószalagon gyártott kezességi ítéletek körül, és segítséget kértek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattól. Megérkezett két fiatal munkatárs Kisinyovba, róluk viszont kiderült: csak ők akartak információt szerezni mindarról, amit a moldovai hatóságok tudnak, viszont semmilyen érdemi segítséget nem adtak.
– A Global Laundromat működése mögött az azt leleplező nemzetközi hálózat moszkvai titkosszolgálati szálakat sejt. Ez megerősítheti a feltevést, hogy feketepénzeken az oroszok részben nemzetközi befolyást akarnak vásárolni.
– Feltehető, hogy ezek az összegek – magánérdekeken túl – ilyen célokat is szolgálnak. Egy hete sincs, hogy szintén Moldovában letartóztattak egy volt képviselőt. Azok közé tartozhatott, akiknek 2013–14-ben az oroszok fejenként 250 ezer dollárt ajánlottak, hogy az európai uniós társulási szerződés esedékes aláírása ellen voksoljanak. Ilyen és hasonló akciókra persze sok pénz kell, és nyilvánvaló: a különféle pénzmosási akciókkal külföldre juttatott összegek gyakran arra mennek el, hogy orosz érdekek szolgálatára politikusokat vegyenek vagy politikai posztok várományosait pénzeljék...

NINCS BOCSÁNAT


REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.30.


Most, hogy a Népszava pofánköpte magát és nem utolsó sorban saját olvasóit, fölösleges akármiről is beszélni. Megtörtént a behódolás, amikor egész oldalas kormányhirdetést fogadtak el, tettek közzé ezzel a szlogennel, ugye: „Állítsuk meg Brüsszelt!”

Ez a hirdetés maga a NER, maga Orbán Viktor, aki, s ami ellen minden jobb érzésű írástudó immár hét hosszú éve mondja a magáét. Így a saját volt és leendő szavát nullázta most le a Népszava, eladva a lelkét az ördögnek pár százezer forintért. Vagy többért, ha az irány folytatódik.

Nem lehet a gyalázatot enyhíteni szerkesztőségi cikkekkel, miszerint „A konzultációs propagandakampány alatt a szabad újságírás zavartalanul üzemel”. Nem üzemel. Vagy-vagy helyzet állott elő, és a Népszava azt választotta, hogy még egy csöppet kidugja a fejét az iszapból.

A Népszabadságnak választása nem volt, egyetlen metszéssel vágták át a torkát, Németh Péter viszont mérlegelhetett, és elbukott. Nem lehet a szüzességet csak egy kicsit elveszíteni, az már teljesen odavan. Pofán köpték az olvasót, aki, ha komolyan akarná venni, ami ezen a kolumnán kívül szerepel az újságban, nem tudja, minek higgyen.

Annak-é, ami ott kéklik előtte, mint a NER üzenete, vagy annak, amely a következő oldalon meg ezt szidja. De ne legyenek kétségeink, lesz ez még rosszabb is. Orbán úr nem véletlenül jelentette ki annak idején, hogy jó sztorikat kell írni, és akkor jönnek a hirdetők is. A hirdető, ím megérkezett, már csak a sztori van hátra, ami tudjuk, mi lesz.

Egyszer majd kérünk magától valamit Pelikán. Ezt az alapigazságot vette semmibe most Németh, aki bizonyára megszokott egy életszínvonalat, ha így döntött, és eladta a lelkét az ördögnek. Gál J. Zoltán erre nem volt hajlandó, és fölállt, mondván a lapok körül úgy alakult a politikai környezet, hogy az számára vállalhatatlan, és a lelkiismerete szerint abban már nem kíván részt venni...

AZ ORFK SZERINT NEM BÜNTETHETNEK A KÖZTERESEK

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Bagyinszki Dániel
2017.03.30.


A CEU-ra szabott törvénytervezet híre, ami ellehetetlenítené az intézmény működését, leuralta tegnap a médiát. Az ország többi része azonban nem állt meg, a Szerencsejáték Zrt.-től L. Simon László érdekeltségei is kaptak pénzt, az állami sportcsarnokok üzemeltetője pedig egy cégre szabott pályázatot írt ki.Ezekről ne maradj le!

Monopolhelyzetet teremthet a pályázatán az állami sportcsarnokok üzemeltetője (Index)

Szerencsés kultúriparosok a Szerencsejáték Zrt pénzosztásán (Átlátszó)

ORFK: A közeteres kamerák nem felelnek meg a jogszabályoknak (Index)

Ha van 3 perced:

Monopolhelyzetet teremthet a pályázatán az állami sportcsarnokok üzemeltetője

A közbeszerzési eljárás közben módosította a műszaki feltételeket egy főleg fűnyíró-eszközökre kiírt pályázaton a Nemzeti Sportközpontok (NSK). A nagy, állami tulajdonban lévő sportcsarnokokat, legyen az uszoda vagy stadion üzemelteti az NSK, aki egy olyan kitételt módosított, ami miatt úgy tűnik, hogy csak egy cég lehet a nyertes pályázó. A közbeszerzésben az azonos telephellyel rendelkező Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. a partnerük.(Index)

Szerencsés kultúriparosok a Szerencsejáték Zrt pénzosztásán

A II. kerület sajtóreferense, L. Simon László-érdekeltségek és adótartozás miatt végrehajtás alatt álló cég is kapott a Szerencsejáték Zrt. nonprofit cégétől, a Szerencsejáték Nonprofit Service Kft.-től pénzt. A cég 2014 óta intézi a Zrt. szponzorációit és támogatásait. A különböző nemes célok mellett a haveri körök is jelentős összegeket nyertek el, a cikksorozat második részében a kultúrával kapcsolatos kifizetések kerülnek górcső alá. (Átlátszó)

ORFK: A közeteres kamerák nem felelnek meg a jogszabályoknak
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleménye szerint a közterület-felügyelet kamerái a külön jogszabálynak nem felelnek meg, így nem állapíthatják meg a felelősséget szabályszegés esetén, ezért csak feljelentést tehetnek az ügyekben. A feljelentés hatására a rendőrségnek ezután le kell folytatnia az eljárást és ők már bírságolhatnak is. Az ügy onnan indult, hogy Tarlós István főpolgármester a közteresek bírságainak be nem fizetésére bíztatta az autósokat. (Index)

Beszédes helyre költözött Rogán Antal feleségének cége

Rogán Cecíliának Sarka Katával közös cége, a Nakama&Partners az egyik legnagyobb V. kerületi hotelbefektetők üzlettársának tulajdonában lévő ingatlanban bérel irodát. Váradi Ernő ez az üzlettárs, a hotelbefektetők pedig Sameer Hamdan és Zuhair Awad. A két jordániai férfi bevallottan jóban van a Rogán Antal, volt V. kerületi polgármesterrel, aki feleségével Rogán Cecíliával két szállodájuk megnyitóján is jelen volt, illetve beszédet mondott. Ernő velük áll kapcsolatban több mint 10 éve, két vállalkozást is birtokolnak együtt. (Direkt36)

Ha van még két perced:


Két éve kész van a Sorsok Háza, de máig nem nyitott meg.
A Miniszterelnökségnek ötlete sincs a látogathatósági időpontra. (444)

A hírekben mostanában legnagyobb gyakorisággal jelentkező állami hóbort, a vizes világbajnokság költségvetése újabb 1 milliárddal nő. (Átlátszó)

A fővárosi szuperkórházakról szóló friss kormányzati előterjesztés továbbra sem tisztázza
a szükségességüket – Kincses Gyula egészségügyi szakértő szerint. (MNO)

376 millió forintért nyerte el a Kalotherm Zrt. a Terrorelhárítási Központ épületeinek hőszigeteli munkáit. (Átlátszó)

A Pető Intézet visszaveszi az elküldött konduktorokat.
Az intézet rektora és kancellárja közös sajtóközleményben jelezte, hogy a korábbi bérüket megtartva venné őket fel, pedagógus besorolással. (Index)

17 000 hektárnyi vadászterületre hív Mészáros Lőrinc cége, a Vért Vadászati Kft. szálláshelyei közül például választhatjuk az állami tulajdonban lévő, vérti vadászházat is. (Heti Válasz)

A Fejér megyei NAV felfüggesztést kért Tiborcz István, a miniszterelnök vejének egyik cégére
. A Tiborcz-család több tagját is a tulajdonosai közt tudó vállakozásnak 2013-ban már volt ebben a helyzetben. (HVG via Népszava)

LUXEMBURGI LUXUS: EGY ÁTLAGOS NAP A VILÁG MÁSODIK LEGGAZDAGABB ORSZÁGÁBAN

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Bencsik Rita
2017.03.28. 


Luxemburg a világ második leggazdagabb országa - legalábbis az egy főre jutó vásárlóerő-paritáson számolt GDP alapján. A CIA 2016-os adatai alapján összeállított lista szerint a nagyhercegségben 102 000 dollár jut egy főre, és ennél csak Katar áll jobban, ahol még ennél is 27 000 dollárral több jut egy főre. De maradjunk Európában, Luxemburgban, és annak is a fővárosában, Luxembourgban. Itt élek én is a férjemmel egy jó ideje már, és valahogy így néz ki egy átlagos napom - ezek szerint - a világ egyik leggazdagabb országában:

Hallom a telefon ébresztőjének ismerős hangját. Gyorsan reggel lett. Bárcsak alhatnánk még egy órácskát, vagy 10 percet, vagy 5-öt... 1166 napja ébredünk ugyanabban a szobában, a világ második leggazdagabb országában. Szeretjük ezt a lakást. Világos, tágas, otthonos. Fővárosban élünk, mégis madárcsicsergést hallunk kora reggel. Kinézek az ablakon, esik. Ma is, mint az év sok másik napján. Az évi átlagos csapadékmennyiség 782 mm a statisztika szerint (többnek tűnik). A napsütéses órák száma jóval kevesebb, mint otthon, meg kell becsülni. Legtöbbször késő délután, naplemente előtt bukkan elő a nap a felhők mögül...

A CEU ÜGYE NYERHETŐ, A CEU MEGVÉDHETŐ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.29.


A magyar társadalom politikával foglalkozó része egy-egy politikai botrány kirobbanásakor a letargia vagy a „hurrá-hangulat” állapotába kerül. Most, hogy a kormány bezáratná a CEU-t, ugyanez történik, van, aki szerint már be is zárhatjuk az egyetemet, van, aki szerint pedig most jön el a nagybetűs forradalom.

Pedig a helyzet nem ilyen egyszerű. Ahogy minden, a közéletet, a közösséget érintő kérdés egy-egy politikai csata, a CEU ügye is az. Méghozzá egy olyan csata, ahol most elég jó feltételekkel indulnak neki a vár védői. Ezek a csaták pedig győzelemig mennek ma Magyarországon - a kormány akkor fog meghátrálni, ha ezt diktálják az érdekei. Az érdekei pedig leginkább a szavazószám vesztéstől függenek.

A kormány most a CEU kapcsán pont abban a kommunikációs hátrányban van, amely az előnye szokott lenni. Most neki kell újraértelmeznie és átfordítania a kommunikációt. Ugyanis a CEU-t nem sokan ismerik ma Magyarországon, és ez most előny.

Jelenleg a CEU kapcsán két értelmezés verseng: az egyik szerint egy egyetemről van szó, a másik szerint pedig egy sorosista fészekről. Csakhogy egyetemként értelmezni sokkal könnyebb és sokkal inkább a valósággal kapcsolódik össze, mint a Soros-narratíva. A kormánynak ahhoz, hogy egy jó egyetem helyett a saját képében láttassa a CEU-t, vagyis egy az országra leselkedő veszélyként, nagyon sokat kell majd magyaráznia, új értelmezést kell adnia a mostani diskurzusban a CEU-nak.

Márpedig azt nemzetközi példákból és hazai történetek vizsgálatából is tudjuk, hogy az emberek nem szeretik, ha a hatalom hozzányúl az oktatáshoz, ha korlátozza azt. Chavez Venezuelájától az ELTE TÁTK megvédéséig tartott minitüntetésekig, azt látjuk, az oktatási mozgalmak nagy sikereket tudnak elérni, hiszen ezek az intézmények valós társadalmi támogatottsággal rendelkeznek, és a polgároknak nem kell külön elmagyarázni, miért fontos az oktatás. Míg egy demokrácia, valamely alkotmányos jog, vagy akár a szólásszabadság melletti tüntetésnél sokkal nehezebb lefordítani az adott ügy fontosságát.

Persze kérdés, a CEU tud-e magának társadalmi támogatottságot szerezni, és meg tudja-e őrizni az oktatási intézmény képét ahelyett, hogy a kormányzati Soros-ellenes forgatókönyv egy fejezetévé válna.

Mindkettőben erősen segíthet a magyar egyetemi világ, a Tudományos Akadémia, vagy a rektori konferencia kiállása (utóbbit már össze is hívták az ügyben), de a hazai tudományos világ minden képviselőjének megszólalása is az oktatási narratívát és a hazai legitimációt erősítené.

Az ilyen ügyekben jól ismert szakaszokat láthattunk már. Először kirobban a botrány, a következő napokban fellángol a felháborodás. Majd a kormány elkezd dolgozni. Az eddig elhangzott érvek közül kiválasztja azokat, amelyekkel egyes szövetségesek, társadalmi csoportok szembeállíthatóak a megtámadott intézménnyel. A CEU-nál ilyen lehet a kevés magyar diák (sokkal több jelenleg a felsőoktatásban tanuló magyar diák, mintha nem lenne CEU), a sok pályázati pénz (ezeket nem biztos, sőt elég valószínűtlen, hogy más egyetemek is ide tudnák hozni, ellenben a CEU idehozza, tehát a magyar tudástőkébe, GDP-be épül be)..
.

ITT OLVASHATÓ