2020. augusztus 24., hétfő

KEVÉS LESZ MEGMAGYARÁZNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.08.24.


Ha jól értem, mégsem most van az a rendkívüli alkalom, amikor autópályán, forgalommal szemben, kanyarban előzzük Európát. Gondok vannak a gazdaságban és már látható, hogy további romlás lesz. A Pénzügyminisztérium közleménye egyfajta magyarázkodásnak tűnik, ám nem látok arra vonatkozó utalásokat, hogy a bevétel nélkül maradt családokat bármi módon igyekszik segíteni a kormány. Pedig nem ártana tenni valamit, mert hiába kap iszonyatos összegeket néhány kiemelten fontos stróman szállodafejlesztés és egyéb címkével, az semennyit nem segít azokon, akik elveszítik a munkájukat, jövedelem nélkül próbálnak életben maradni, de nem igazán számíthatnak állami segítségre...

A KÖZÉPOSZTÁLY MINT HAZUGSÁG

MÉRCE
Szerző: ANTAL ATTILA
2020.08.24.Ha a baloldal nem lesz képes feladni kizárólag a középosztály védelmére alapozott politikáját, akkor még jó ideig velünk marad Orbán autoriter rendszere.

Önmagában persze nem a „középosztályi életformára” törekvő emberekkel van probléma, hanem azzal, hogy ha szemet hunyunk afelett, hogy a középosztályi életformához való görcsös ragaszkodás elsősorban a tőkés elitek üzleti érdeke és csakis mások kizsákmányolásával érhető el – ebben a tekintetben pedig nincs lényegi különbség Orbán és liberális ellenzéke között. A hazugságokkal való szembenézés azonban nem könnyű, mert 2010 előtt nem alakult ki olyan polgárság, amely a demokrácia motorja lett volna,

2010 után viszont létrejött egy olyan (felső)középosztály, amely az autoriter berendezkedés fő kedvezményezettje és így működtetője.

James Carville és Stan Greenberg 2012-ben publikált, It’s the Middle Class, Stupid! című könyve egyfajta amerikai hitvallás a középosztály védelmére és kampányszervezési útmutató is. Carville szerint nem jelent osztályharcos felfogást az, hogy a politika a középosztályi érdekeket képviseli a szupergazdagokkal szemben. Éppen az Obama-projekt teljes kudarca, a milliárdosok érdekeit képviselő Trump elborzasztó sikere és az amerikai „csendes többség” lázadása mutatta azt meg, hogy a középosztály amerikai álma nem más, mint a piac- és az uralkodó elit által vezérelt politikai projekt. Természetesen óriási a különbség, hogy az óvatoskodó demokraták és az agresszív republikánusok hogyan védik a középosztály érdekeit, de éppen a mostani amerikai elnökválasztási kampány bizonyította be ismét, hogy a politikai és gazdasági elitek számára húsbavágó kérdés a társadalmi centrum uralása, ugyanis a középosztály a legnagyobb fogyasztó – mind a nagypolitika, mind a kapitalizmus szempontjából. Ezzel magyarázható a Demokrata Pártban a Biden-Harris páros felülkerekedése, illetve azok kirekesztése (Bernie Sanders és támogatói), akik a középosztályon túlra, a társadalom legalsó szegmensei felé tekintettek.

A világszerte hajszolt középosztályi politikának azonban több ellentmondása, tragédiája is van. Egyrészt a globális középosztály, pontosabban a tőkés elitek azon politikája, hogy a középosztályosítás globálisan elérhetetlen vágyálmát kényszerítették rá az országokra tette tönkre ezt a bolygót. Az Európai Bizottság előrejelzése szerint 2030-ra 2 milliárd fővel, 5 milliárd fölé emelkedhet ugyan a globális középosztály (66%-a pedig Indiában és Kínában fog élni), de ez hihetetlen energia-, étel- és vízigénnyel fog párosulni.


A 21. század elején ideje kimondani: a Föld bele fog roppanni abba, ha tovább kergetjük a középosztályosodás fenntarthatatlan lázálmát...

CLUB ALIGA: "ÖNÖK EGY POLITIKAI ERŐVEL ÁLLNAK SZEMBEN"

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÓNAI IMRE
2020.08.24.


Parázs hangulatú lakossági fórumot tartottak a hétvégén a Club Aliga ügyében. A felháborodott helyiek nem kaptak választ a kérdéseikre, mert sem a polgármester, sem a térség fideszes országgyűlési képviselője nem ment el a fórumra.

Többen az ablakokból néztek befelé, mert nem fértek be a szombati balatonvilágosi lakossági fórum helyszínére. Mindenkit érdekelt, falubelit és üdülőtulajdonost egyaránt: egy tollvonással meg lehet szüntetni szerzett jogokat és 30 év után valóban újra kiszorulnak a helyiek a Club Aliga, a hajdani MSZMP-üdülő területéről?

A fórum résztvevői azonban csak azt tudhatták meg, hogyan értelmezi a friss kormányrendeletet a tájékoztatót összehívó Aligai Fürdőegyesület. Egyetlen meghívott sem ment el tájékoztatni az embereket. Sem a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, sem a Somogy megyei kormánymegbízott, sem az üdülőkomplexum tulajdonosának és üzemeltetőjének képviselője. De még a balatonvilágosi polgármester sem tartotta ezt fontosnak.

Pedig erős mondatok hangoztak el, mint például:

- „Meddig hagyjuk, hogy strómanok foglalják el a területeinket?”
- „Telik a pohár”
- „Egy több ezres Aliga-Felcsút menet kellene…”
- „540 méter partot veszít a falu. Mi ebben a közérdek?”
- „Itt még a nemzetközi sajtó is meg fog jelenni, mert egy falu fog megsemmisülni!”
- „Nem kell a politika, nincs itt a mi öltönyös celebünk se”
- „Sírtam, amikor megtudtam…”
- „Meg kell érteni, egy nagy hatalommal állunk szemben”...


JACHT-KIRÁNDULÁS NEM IS LÉTEZETT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.24.


„Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár tegnapi nyilatkozata miatt – amelyben antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán – holnap délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Németország budapesti nagykövetét. Mivel én akkor már Kínában leszek, a nagykövetet Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja” – ezt írta vasárnapi Facebook-posztjában Szijjártó Péter magyar külügyminiszter. Roth egyébként néhány napja adott egy interjút a t-online.de-nek, amelyben annyit mond, hogy az EU-s hetes cikkely szerinti eljárás egyebek mellett, a mindennapos antiszemitizmus miatt is indult meg. Hozzátette azt is Roth, hogy ő nem akarja más országok antiszemitizmusát kritizálni úgy, hogy ne említse meg a németországi antiszemita bűncselekmények növekvő számát.

Nincsenek pontos diplomáciai ismereteim, nem tudom tehát, hogy mennyire bevett szokás berendelni a minisztériumba egy nagykövetet, majd elutazni. Lehet, hogy ez normális ügymenet, és csak az én erkölcsi érzékem tiltakozik ellene. Azt sem tudom, hogy kötelező-e eleget tenni a felszólításnak, de ha igen, bizonyára én is – nagykövetként – csak a helyettesemet küldeném el...

TÖBB ADRIA, KEVESEBB BALATON: ORBÁN IS AZ ADRIÁN PIHENT

168 ÓRA
Szerző: 168 ÓRA
2020.08.24.


Hvar szigeténél fotózták le Orbán Viktort egy vitorláson,

erről a horvát Jutarnji oldal írt. Ezek szerint a külügyminiszter után a miniszterelnök is bort iszik, vizet prédikál - kevesebb Balaton, több Adria.

Szijjártó Péter után Orbán Viktort is adriai nyaraláson érték, a horvát Jutarnji híroldal fényképet is közölt, amelyen hátulról és homályosan, de felismerhetően Orbán Viktor látható. A lap, amelynek hírét az Azonnali vette észre, azt írja, a "Több Balaton, kevesebb Adria" elhíresült tanácsot adó Orbán Hvar szigeténél nyaralt egy Hanse 575-ös vitorláson, amelynek heti bérleti díja 2500-3000 euró (azaz 275 ezer-1 millió forint) - ez kétségtelenül barátibb ár, mint az a 60 millió forint, amennyibe annak a Lady Mrd-nek a heti bérlése kerül, amelyen Szijjártó Péter külügyminisztert látták. Ezt a tényt a horvát lap is megemlíti.

ITT OLVASHATÓ

ŐSBŰNÖK, ŐSHIBÁK: ORBÁNÉK BŰNEIRE HIBÁKKAL VÁLASZOLT AZ ELLENZÉK

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző:  HASKÓ LÁSZLÓ
2020.08.22.

Az ősbűn büntetlen maradt, az őshiba nem.
Ellenzéki embernek nem illik bírálni az összefogni készülő ellenzéki pártokat, és nagyon nem komilfó kikezdeni a kevesebb mint egy éve hivatalban lévő felszabadított városok és városrészek elöljáróit. Van nekik elég bajuk baráti tűz nélkül is.

Viszont, marad nekünk csalódottaknak a minden korlátozás nélküli rágódás a múlton, válaszkeresés a kérdések kérdésére: hogyan jutottunk idáig?

Sajnos nagyon egyszerűen:

Orbánék ősbűneire saját őshibáink elkövetésével válaszoltunk.


Mi is az ősbűn? Az, ami nélkül nem lenne az, ami van. És mi az őshiba? Az ősbűn leplezése vagy elnézése. Nem kétséges, annál a két eseménynél, amelyet én jelölök meg ősbűnnek, illetve őshibának, sokkal több bűn tekinthető ősbűnnek. A választás tehát szubjektív, de az biztos, hogy mindkettő megfelel a kritériumoknak. Vagyis ezen őshibák elkövetése nélkül nem lenne az, ami van. Azonban mindkét őshiba kijavítható lenne, és akkor nem folytatódna az, ami van.

Az első ősbűn a Grippenek vásárlása volt. A Grippen-lobbista (vesztegető) osztrák gróf angliai letartóztatása és a nyilvános, peren kívüli (óriási összegre szóló) egyezség a Lockhead, illetve a brit-svéd cég között, jóval több mint annak a gyanúja, hogy a Grippenek eladása körül volt korrupció. Csehországban, Dél-Afrikában és Magyarországon – Mensdorf gróf beismerő vallomása szerint – biztosan volt. Az őshiba ebben az ügyben az volt, hogy az Orbánt megbuktató új kormány (ill. az igazságügy minisztere) nem utasította az ügyészséget a Mensdorf-ügy iratainak kikérésére (Svédországból), és (azok birtokában) nem adott utasítást a törvényes büntető eljárás lefolytatására (a nyomozással kezdve). Ez valóban több volt, mint bűn, ez igazi őshiba volt.

Mert maga az ősbűn büntetlen maradt, viszont az őshiba nem.

Az országos bizalom erősen megingott az új kormányban, és a csalódás csak tovább erősödött, amikor ők is beszálltak a Grippen buliba. Sok más közönséges hibát is elkövetett az a miniszterelnök, míg végül távoznia is kellet, kellően dicstelenül. Ám az utód sem szorgoskodott az őshiba kijavításán. Ellenkezőleg, mindent megtett az ügy szőnyeg alá söpörhetősége érdekében. (Nem küldte – törvényes úton! – börtönbe az ősbűnt pártoló-leplező főügyészt.) Szerintem ez a történelmi pillanat volt az MSZP (és az SZDSZ) bukása.

Ezért voltak hatásosak a Fidesz alaptalan rágalmai, ezért jutott oda az MSZP, ahol most van. Az SZDSZ már nincs is. Ezek a tények, de nem tilthatom meg a fantáziámnak, hogy működjön kicsit: mi lett volna, ha az MSZP nem kiszivárogtatja magából az őszödi beszédet, hanem megérti, és kijavítja az őshibát? Szabad a gazda!

A másik őshibát az ötször megválasztott egykori főpolgármester követte el, ennek éppen most isszuk a levét mi, budapestiek...


ITT OLVASHATÓ

DER SPIEGEL: ORBÁN MEGINT HADAT ÜZENT A NYUGATNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.08.24.


Orbán revizionista politikát hirdetett meg az Összetartozás Emlékhelyénél. A 6:3 a minden. Az Európai Unió kezd szétesni Magyarország és Lengyelország miatt. Nemzetközi lapszemle.

Az egyik legnépszerűbb agytrösztnek, a Külügyi Kapcsolatok Európai Tanácsának legfrissebb podcastjában David Miliband, egykori brit Labour külügyminiszter, jelenleg Amerikában Cape Code-on élő politikus, az International Rescue Committee (Nemzetközi Mentőakció Bizottság) vezetője a koronavírus okán a nemzetközi egészségbiztonság kérdései kapcsán Magyarországról is beszélt. A kiinduló tétele az volt, hogy jelenleg az Európai unió még mindig a legnagyobb soknemzetiségű, a legkiterjedtebb kapcsolatokkal rendelkező szervezet, ami alapvetően az értékek mentén állt össze. S mint ilyennek, jelenleg a legnagyobb esélye van arra, hogy a nemzetközi egészségbiztonság ügyét a leghatékonyabban koordinálja. Együtt akar működni az Egyesült Államokkal épp úgy, mint Kínával a koronavírus-válságból való mielőbbi kilábalás érdekében. Azonban egyre több tanulmány jegyzi - mondta el David Miliband-, hogy a legnagyobb demokratikus és egyben legnagyobb haladó liberális tömb, azaz az EU, kezd szétesni Magyarország és Lengyelország miatt. Ami rontja az Unió perspektíváját. Másrészről azt is megvitatta a három beszélgető partner a műsorban, hogy Trump óriási hibát követett el azzal, hogy kilépett, legalábbis megkezdte e kilépési folyamatot a WHO-ból, az Egészségügyi Világszervezetből, mert ezzel űrt hagyott, nem is kicsit maga után, amit Kína pillanatokon belül be fog tölteni. Ezzel pedig az a folyamat tetőzik majd, amely a világpolitikában és a kereskedelemben való kínai dominancia megteremtésének kedvez.

Új harc, új nagyság, új dicsőség
Egy új és nagyobb Magyarországról álmodozik Orbán Viktor – sommázta a Der Spiegel Orbán Viktor mondandóját az Összetartozás Emlékhelyének átadása alkalmával. Jól ráérzett a kormányfő arra, ezzel a szimbolikus emlékművel ismét mozgósíthatja táborát. Noha az emlékműről az írás megjegyzi, hogy a Parlament neogótikus stílusához korántsem illeszkednek a monolit fekete tömbök. A beszédből a német lap kiemelte a Trianont követő 100 év magány végét, és a kijelölt új irányt, az új harcot, az új nagyságot és új dicsőséget. A kormányfő szerint Magyarország a Kárpát-medence legerősebb gazdasága, és legnépesebb országa. De a harcnak addig persze nincs vége, amíg Orbán Viktor azt meg nem nyeri. A cikk úgy értelmezte, hogy Orbán megint hadat üzent a Nyugatnak, istentelensége, szivárvány lobogói, a migránsai és a nyílt társadalmai miatt. Tipikus orbáni beszédet hallottunk. De úgyis értelmezhetnénk, mintha szomszédainkat sértette volna vérig, a nekik küldött üzenetben gyakorlatilag a magyar revizionista politikát hirdette meg. Az összetartozás és a trianoni gyász kultúrája az orbáni rezsim ideológiájának kulcselemei, amelyek táborát ismét fellelkesíti és így óriási politikai hasznot is hajt belőle. 

Orbán a 6:3-at áhítja vissza

Orbán fociőrületéről ír az ír the42 portál annak kapcsán, hogy augusztus 27-én az ír Bohemian FC lesz a MOL Fehérvár FC ellenfele. Miután kormányfő lett, Orbán első külföldi útja a franciákhoz vezetett 1998-bn, mivel ott volt a Foci Világkupa. Egy évre rá, amikor Bill Clinton hívta a jugoszláv háború okán, épp edzés kellős közepén érte utol a magyar kormányfőt. A szerző megállapítja, a focin keresztül vezet az út Orbánhoz. Azaz, aki jóban akar vele lenni, az a foci felől közelítheti meg a legegyszerűbben. A VIP páholyban találkozik a politikai és pénzügyi elit is Orbánnal, ott dőlnek el a nagy pénzügyi beruházások, nem a hivatalban. David Goldblatt könyvében azt írja róla, Orbán nacionalista kelléktárának egyik legbiztosabb darabja a foci. A 6:3-at áhítja vissza minden egyes, a focit érintő beruházásával. Az aranykor lázában ég mind a mai napig. A tao ügyét is körbejárva megjegyzi, több száz millió jut a focicsapatoknak közpénzből, több mint a szegénység felszámolására, hisz az ország harmada a létminimumon él.
Piszkos pénzek, piszkos politikusok

Orbán Viktor hatalmának kiépítését és virágzását követi nyomon Peter Geoghegan, aki most jelentette meg legújabb könyvét A demokrácia kiárusítása: Piszkos pénzek és piszkos politikusok címmel. A könyvből a Nyílt Társadalom Alapítvány közöl részleteket. Többek között az amerikai közvéleménykutató, Arthur Finkelstein és Orbán Viktor együttműködéséről. Előbbi olyannyira komolyan vette magyar kampánytanácsadói megbízatását, hogy Budapestre tette át székhelyét. Neki köszönhető Orbán első választási győzelme, amikor is rájött, hogy ellenségeket kell keresni, amivel a nép azonosulni tud. Így lett az első ellenség a bürokraták köre, azaz a megkövesült politikai elit és a külföldi tőke. Nem mellesleg Finkelstein Paul Manfortot is foglalkoztatta, aki később Trump kampánycsapatába került, onnan pedig a börtönbe, hét és fél évre ítélték el. Igaz, most házi őrizetbe került a koronavírus-veszély miatt. Azonban újabb pert akarnak pénzmosás címén a nyakába varrni.

MINDEN ÚGY ALAKULT A VILÁGBAN, HOGY A KORMÁNY A KEDVE SZERINT JÁTSZHASSON A REZSIVEL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.08.24.


A következő másfél-két évben valószínűleg nem fog számottevően növekedni a földgáz ára, amit a koronavírusjárvány történelmi mélypontra lökött. Elemzők már a válság előtt is tartós túlkínálattal számoltak, ez az állapot most a gazdasági visszaesés miatt még inkább elhúzódhat.

Magyar szempontból ennek azért van jelentősége, mert – ahogy erről nemrégiben részletesen írtunk – a lakosság most sokkal többet fizet a gázért, mint amennyibe az a piacon kerül. A sok tízmilliárdos különbözet két állami cégnél gyűlik, és ebben a 2022-es választásokig szinte biztosan nem lesz változás.

Történelmi mélypontról zuhant tovább
Április közepén a teljes világsajtót bejárta, amikor az olaj ára egy rövid időre negatív tartományba került, azaz az eladók fizettek, hogy valaki elvigye tőlük a nyersanyagot. A szektor sajátosságaiból eredő anomália nem tartott sokáig, és június végére az olaj ára, ha nem is túl magas szinten, de nem is az elmúlt évek legalacsonyabb árfolyamán stabilizálódott...

MIÉRT JÁRHAT ISMERETLEN FORRÁSBÓL FINANSZÍROZOTT LUXUSNYARALÁS POLITIKUSOKNAK?

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2020.08.24.


„A jogalkotó dolga lenne rendet tenni: mondják ki, hogy politikus – a közvetlen hozzátartozók kivételével – senkitől semmilyen ajándékot nem fogadhat el. Ha ezt nem teszik meg, a közéletet továbbra is a korrupció gyanúja lengi be” – figyelmeztet Magyar György ügyvéd. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adriai luxusjachtozása kapcsán született legfrissebb blogbejegyzésében megállapítja: „Szijjártó tulajdonképpen mázlista: neki – mint képviselőnek – nem kell bevallania a nem képviselői minőségével összefüggően kapott ajándékot, például a számára biztosított luxusnyaralást. Ez a szabályozás nyilván csak a véletlen műve, mert aki jól választja meg a barátait, azoktól a nem képviselői tevékenységétől függetlenül kaphat bármilyen ingyenes juttatást”.

Nagyjából hasznavehetetlen a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségre vonatkozó szabályozás az országgyűlési képviselők esetében, mert nekik csak a képviselői megbízatásukkal kapcsolatos, a tisztségektől függően, havi mintegy bruttó egy-kétmilliós javadalmazásukat meghaladó ajándékot kell a bevallásukban nevesíteniük. De vajon mi minősül a megbízatásukkal összefüggő juttatásnak? A negyedik leggazdagabb oligarcha által biztosított adriai „baráti” luxusnyaralás minek tekinthető? – teszi fel a kérdést Magyar György a blogjában.

Az írás emlékeztet arra, hogy Szijjártó Pétert a Lady MRD nevű, a Szíjj László nagyvállalkozó tulajdonában lévő luxusjachton látta augusztus 16-án az Adrián a családja körében, nyaralás közben az atlatszo.hu. A miniszter a saját csapdájába esett, mert miközben a közösségi oldalán azt sugallta, hogy dolgozik, egy luxusjacht fedélzetén volt. „De még nem is ez a legnagyobb probléma. Inkább az a kérdés, mit keresett a kormány egyik tagja a negyedik leggazdagabb magyar oligarcha hajóján, aki állami tenderek sorát nyeri, és ennek köszönheti vagyona legnagyobb részét” – teszi fel a kérdést Magyar György, hozzátéve: „ez egy jogállamban nyilvánvalóan összeférhetetlen...

GORILLA A KERÍTÉSEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.08.24.Szijjártó külügyes bekérette a német nagykövetet, majd elhúzott Kínába. Állítólag. A jachtra mégsem hívhatta „be”, hogy leüvöltse a fejét, mert az szokatlan a diplomáciában, igaz, magunk közt szólván Szijjártó is az. Egyedi jelenség, de lassacskán egész kies hazánk is unikum lesz, amit szörnyülködve néznek a klubban, hogy kár érte, kiváló ország lehetett volna. És voltaképp ennyi az érzelmi töltés irányunkban az iszony mellett, a lenéző sajnálkozás, ahogy kedves vezetőnk zsebrebaszott kézzel, trottyos gatyában és ingujjban közlekedik. Bunkó nemzet leszünk vagy lettünk, ahogyan a fiúk a kollégiumból megöregedtek, olyanok lettek, mint apáik. 
Vidéki párttitkárok.

Ez, hogy Szijjártó behívta a nagykövetet, majd elszaladt, illetve úgy tett, mert voltaképp egyfolytában a csónakon volt, abból fakadt, hogy Michael Roth, német külügyi államtitkár a Magyarországon elharapózó antiszemitizmusról beszélt, megemlítve, hogy saját országában is van ilyen gond. Illetve a német még felsorolta a kies hazánkra jellemző idegengyűlöletet, a hajléktalanokkal szembeni intoleranciát és az LMBTQ közösségek és személyek elleni támadásokat. Hogy nem beszélt zöldségeket, mutatja, hogy épp a szivárványos-zászlóháború közepén ülünk, bájos magyar nácik létrával a hónuk alatt szaladgálnak, keresve, honnan lehetne letépni a rongyot.

Van helyzet tehát, nem is kicsi, s hogy ezt Roth külügyi államtitkár megemlítette, az az aggodalom hangja, Szijjártóé erre pedig az immár sajnálatosan megszokott, hogy má’ megin’ báncsák a magyar népet. Idáig ez évtizedes NER történet. Ott tartunk, hogy szóra sem volna érdemes, ha nem lenne benne egy új aktus, egy újabb nüansznyi fekália, mégpedig a hangnem. Szijjártó külügyes ugyanis megszólította ezt a Rothot, éspedig ekképp: „Fejezzed be a magyar emberek méltatlan támadását”. És nem is a magyar, meg az emberek meg a méltatlan az újság, hanem a ragozási mód, ez a „fejezzed”, ez a nyomatékosító felszólítás, amely egyáltalán nem az úri szalonok hangja...


KICSORDULT A POHÁR - FEKETÉK EGYENJOGÚSÁGA AMERIKÁBAN?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BEREND T. IVÁN
2020.08.19. 


Toni Morrison Nobel-díjas afroamerikai írónő 1997-ben megjelent Paradise című regényében negyed évszázaddal az amerikai rabszolgák felszabadítása után, 1890-ben a kirekesztő és elnyomó társadalomból egy csoport fekete család kivonul, és „Mennyország” néven megalapítja saját fekete városát. A több évtizedig működő, majd sikertelenné vált kísérletet után a II. világháborús katonai szolgálatból hazatért fekete Morgan testvérpár, látva, hogy semmi sem változott, egy csoport fekete családdal 1949-ben ismét kivonul az amerikai világból, és újraalapítja független fekete városát.
*
A feketék azonban nem vonulhatnak ki az amerikai társadalomból, amelynek szerves részét képezik. Nem meglepő tehát, hogy ma sajátos polgárháború dúl Amerikában: 2020 májusa óta, amikor egy rendőr valódi ok nélkül meggyilkolta a fekete George Floydot, mintegy kétezer városban, mind az 50 államban, a megyék 40 százalékában, a becslések szerint 20–26 millió ember tüntetett és csapott össze a rendőrséggel, valamint a kivezényelt hadsereggel az amerikai történelem legnagyobb tüntetéssorozatában. A lázadás lassan harmadik hónapja tart. Rendőrségi épületeket gyújtottak fel, 14 000 embert letartóztattak, és a halálos áldozatok száma több tucatra rúg. Vajon miért vezetett egy – sokadik – fekete férfi meggyilkolása éppen most valóságos polgárháborúhoz? Kicsordult a pohár?

A rabszolgaság és szegregáció évszázadai.Erre a kérdésre az afroamerikaiak története nélkül aligha lehet válaszolni. Ez a história hosszabb, mint az Egyesült Államok nem egészen 250 éves története, hiszen 1619-ben kezdődött, amikor egy portugál hajóval Angolából elrabolt, rabszolgának eladott emberek érkeztek láncokban az akkori észak-amerikai angol gyarmat Virginiába. Ezt a szállítmányt számtalan újabb követte, s a behurcolt fekete rabszolgák, a 12-13 millió „nigger” 1790-ben az ország lakosságának 18 százalékát tette ki. Észak-Amerika (és Anglia) gazdasági felemelkedését a gazdaságtörténeti irodalom az úgynevezett „háromszög-kereskedelemmel” magyarázza: angol (és más) rabszolga-kereskedők szállították az afrikai gyarmatokról a rabszolga-munkaerőt Amerikába, hogy azután azok termeljék meg a déli pamut- és dohányültetvényeken Amerika legfőbb exportcikkeit, és szállítsák a nyersanyagot a XVIII. század végétől kibontakozó angol ipari forradalom vezető textiliparának.

2019-ben a fekete lakosság az amerikai népesség 13,4 százalékát teszi ki, s ezzel a gyorsan növekvő számú latin-amerikai bevándorlók, a „latinók” (18,5 százalék) után a második legnagyobb kisebbséget képviselik az erősen kevert lakosságú Egyesült Államokban, ahol a különböző nem fehér etnikumok végül is a lakosság 42 százalékát alkotják. A fekete rabszolgaság, majd szegregáció és éles egyenlőtlenség története tehát 400 évre tekint vissza, és a lakosság jelentős kisebbségét sújtotta. A kisebbségek kirekesztése és elnyomása természetesen jól ismert az emberiség történelmében az ókori Egyiptomtól a mai közép-európai cigánykérdésig, a törökországi kurdok vagy európai bevándorlók elleni akciókig. Ugyanúgy jól ismertek a kirekesztettek és elnyomottak lázadásai is...


SZINETÁR MIKLÓS: „VIDNYÁNSZKY NAGY MŰVÉSZ. ELEGÁNSAN LE KELLENE MONDANIA”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2020.08.24.


Ő még rendezte Honthy Hannát, Hruscsov pedig személyesen gratulált neki, volt aztán a Magyar Televízió egyik vezetője, ahogy az Operaház főigazgatója is. A 88 éves Szinetár Miklós viszont ma is aktív: rockmentes István, a királyt rendez az Operában, forgatókönyvön dolgozik, tanít a Zeneakadémián. Abszolút rekorder egyébként: 51 éven át tanított a Színművészetin megszakítás nélkül, növendékei ívét Csonka Andrástól Tarr Béláig húzhatja meg. Még a Nemzeti Színházat igazgató Vidnyánszky Attilát is tanította, aki a minap a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnöke is lett. Szinetár most megvédi egykori növendékét azoktól, akik kétségbe vonják művészi nagyságát, de elmondja, miért kellene lemondania. Szinetár közben nem kíméli a magát liberálisnak tartó „aljadék alértelmiséget” sem, de azt is kikéri magának, hogy demokratikus viszonyok között propaganda megy a tévében, vagy hogy a rákosizmus búzakalászos népisekedését közelítik kormányközeli Kossuth-díjasok. Nagyinterjú.

INTŐ JEL LEHET PUTYINNAK A BELARUSZOK TILTAKOZÁSA

INDEX
Szerző: Index
2020.08.24.


Ha beavatkozik, ronthat megítélésén, ha utat enged a belarusz elnök elmozdítását célzó tüntetéseknek, vonzó példát adhat Vlagyimir Putyin az orosz társadalomnak, amelyben érezhető, hogy kezd belefáradni az orosz elnök 20 éve tartó uralmába. Már van jele, hogy a példa ragadós, még ha korai is lenne a vég kezdetét látni az oroszok által testvérinek tekintett Belarusz tüntetéseiben.

Joggal értetlenkedik Alekszandr Lukasenko az ellene augusztus 9-én indult tüntetéseken, amelyek akkor lobbantak fel, amikor az elnök hivatalosan hatodszor is 80 százalék feletti eredménnyel megnyerte az elnökválasztást. Látszólag semmi nem indokolta, hogy most nagyobb legyen a tiltakozás ereje, mint az elmúlt 26 évben bármikor.

- Eddig is kerültek előzetes letartóztatásba, vagy egyenesen börtönbe – akár több évre is – elnökjelöltek (2006 Alekszandr Kozulin, 2010 Nyikolaj Sztatkevics), ahogy ezúttal Szergej Tyihanovszkij blogger vagy Viktor Babariko, a Belgazprombank vezetője. (Sztatkevics idén is előzetesbe került, miután kiállt Szvetlana Tyihanovszkaja mellett, aki a férje bebörtönzése után vállalta az elnökjelöltséget.)
- Ahogy most is, máskor is manipuláltak választási jegyzőkönyveket, töltöttek meg urnákat utólag lekönyvelt szavazatokkal, vagy használták fel a levélszavazatokat az elnök javára.
- Az állami sajtó eddig is intézményesen hazudott az ellenzékiekről.
- Máskor is kivonultak néhányan az utcára, akár sok ezren, hogy tiltakozzanak Lukasenko újabb, vitatható győzelme ellen, hogy aztán a kemény rendőri fellépés után hazamenjenek.

26 éven át működött a dolog – gyanús halálesetek is belefértek, lásd keretes írásunkat –, most ráadásul előzetesen annyira nem volt intenzív a nemzetközi figyelem sem, mint 2006 körül és az azt követő években – ennek része volt a 2012-es plüssmackó-bombázás –, amikor Lukasenko megkapta az Európa utolsó diktátora jelzőt. (Hogy ez az elnevezés egy korábbi időben jelent meg, az abból is látszik, hogy az „utolsó” azt feltételezi, hogy az egyetlen, más vezetővel szemben tehát alapvetően nincs kifogás demokratikus szempontból. Ma már ez nem feltétlenül van így.)...

ELLENŐRZÉS ÉS LÉTSZÁMHIÁNY VAN, PÉNZ NINCS A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKRE

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2020.08.24.


Legalább háromévente minden szociális intézményt, köztük az idősotthonokat is ellenőrzik a kormányhivatalok, hogy megfelelően működnek-e – felelte a Népszava kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) hozzátéve, hogy soron kívül is vizsgálódnak (mint az történt a járványhelyzet miatt is), ha tudomásukra jut a személyi vagy tárgyi feltételek hiánya. 

Hiába azonban a rendszeres felszólítás például a létszámhiány csökkentésére, miközben mindenki tudja, hogy jelentős központi béremelés nélkül nem változik semmi. Márpedig a szociális területről a rettenetesen alacsony fizetések miatt tömeges az elvándorlás. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összehasonlító adatai szerint idén májusban például egy villamosenergia iparban dolgozó havi nettó keresete 535 ezer forint, pénzügyi területen 450 ezer forint volt, de még a közigazgatásban is 317 ezret lehetett keresni, egy szociális ágazatban dolgozó viszont átlagosan, kedvezmények nélkül csak nettó 130 ezer forintot vihetett haza...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ÚJ NAGY-MAGYARORSZÁGRA VÁGYIK, DE A TŰZZEL JÁTSZIK

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.24.


Jüdische Allgemeine/New York Times/Yahoo/Reuters

A magyar zsidóság nem érzékel fenyegetést, ám vannak antiszemita jelenségek és ez félelmet kelt soraiban. Erről a budapesti főrabbi beszélt a Német Központi Zsidó Tanács lapjának. Fröhlich Róbert az aggasztó fejlemények között említette a Soros elleni kampányt, nyilas írók sztárolását, valamint azt, hogy az Országgyűlés 2. embere, Lezsák Sándor dicsérte a zsidógyilkos Héjjas Ivánt. Ám mint mondta, éppen az ilyen esetek miatt egyre több zsidó keres védelmet a saját közösségénél, vagyis a hadjáratnak van kedvező hatása is. Emellett tény, hogy élénk az érdeklődés a zsidóság iránt, aktív a kulturális élet.

A főrabbi kitért arra, hogy sajnálatosan rossz a viszony a MAZSIHISZ és a Köves Slomó-féle Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség között, de ezért mindkét felet felelősség terheli. Pedig az kellene, hogy békében éljenek, mert az győzné meg a külvilágot a magyar zsidóság erejéről. Hogy azután az EMIH mindent, pénzt, paripát, fegyvert megkap a magyar államtól, míg a sokkal nagyobb szervezet nem, annak okát a politikában látja az interjúalany.

Ma egyébként a magyar Külügyminisztériumba hivatalos a budapesti német nagykövet, miután berendelték. Az előzmény az volt, hogy az Európai ügyekért felelős német külügyi államminiszter két napja kijelentette: az unió a többi közt azért kezdett jogállami eljárást az Orbán-kormány ellen, mert Magyarországon erős az antiszemitizmus. Válaszul Szijjártó Péter közölte: magyarázatot várnak német részről. Egyben úgy foglalt állást, hogy jobb volna, ha Roth először a saját országában jelentkező zsidóellenességgel foglalkozna, noha a politikus jelezte, hogy náluk igen sajnálatos módon egyre több az antiszemita atrocitás.

Spiegel

A lap annak bizonyítékát látja a budapesti Trianon-emlékmű felavatásában, hogy Orbán Viktor egy új Nagy-Magyarországra vágyik, de ily módon a tűzzel játszik a sokat megélt térségben. Ám tisztában van azzal, hogy mozgósítja a magyarokat, és nagy politikai hasznot hajt, ha a nemzeti összetartozásra hivatkozik. Ezt tükrözte a kettős beszéd is, amelyet a hétvégi ünnepségen tartott, és amely tökéletesen jellemző rá. Hiszen azt lehet úgy értelmezni, mint példátlan támadást a szomszéd államok ellen, a nagy magyar revizionizmus újabb megnyilvánulásaként. Mindenesetre az emlékmű átadása csúcspontot jelent az utóbbi 10 év politikájában, amely ideológiai kulcselemnek tekinti a trianoni gyászkultuszt.

Persze már 2010 előtt is létezett a békediktátum popkultúrája, a vonatkozó szobroknál tartott megemlékezésekkel, nagy magyar jelképeket ábrázoló trikókkal és emléktárgyakkal, hazafias rockzenével, nosztalgiaturizmussal. A jelenlegi magyar vezetés egyúttal jelentős összegekkel támogatja a határon túli magyarokat. Ez persze felháborodást kelt a régió más nacionalistái részéről, ám az érintett kormányok hallgatnak, illetve igyekeznek elbagatellizálni a dolgot.

Ennek magyarázata, hogy a szlovákoknál, szlovéneknél, horvátoknál és szerbeknél jó ideje olyanok vannak hatalmon, akik csodálják Orbánt, vagy a barátai, vagy a szövetségesei, akikkel szoros viszont ápol, és akik részben hasonló politikai célokat követnek, mint ő. Az osztrák, a román és az ukrán vezetés ugyanakkor gyakorlati okokból nem szeretne vele tengelyt akasztani. Ezzel együtt hosszú távon életveszélyes, amit a magyar politikus művel. Nem egyértelmű ugyanis, hogy elutasítja a határok módosítását és a Trianoni Szerződés felülvizsgálatát. Azaz tág teret hagy az értelmezésnek. A határon túliak felkarolása pedig ahhoz vezet, hogy ezek a közösségük politikai, kulturális és szociális értelemben saját országukban leválnak a többségről, amely a maga részéről különben kirekesztő kisebbségi vonalat visz.

Guardian

A tegnapi tüntetésen elárasztották Minszk utcáit a Lukasenko távozását követelő tömegek. Vagyis még az sem bizonyult elegendőnek a lázadás elfojtására, hogy a védelmi miniszter kilátásba helyezte a hadsereg bevetését. Közben az elnök sajtója olyan felvételt tett közzé, amelyen a politikus fekete gyakorló öltözékben, golyóálló mellényben látható, géppisztollyal felszerelkezve. (Igaz, később kiderült, hogy tár nem volt hozzá, viszont a közösségi hálóra felkerült egy olyan film, amely azt mutatta, hogy 15 éves fia is gépfegyverrel kísérte el apját az államfői hivatalba – a szerk. megj.) A tiltakozókat a politikus patkányoknak minősítette, majd megköszönte a palotáját őrző karhatalom munkáját. A rohamrendőrök azt ígérték, hogy a végsőkig kitartanak mellette.

Nem hivatalos becslések szerint 150 ezren vonultak fel, a megmozdulások immár két hete tartanak. A hatalom tegnap megpróbálta hangosbeszélőkön elriasztani a részvevőket, mondván, hogy a nagygyűlés illegális, ezért tessék feloszlani. Előtte ellenőrző pontokat állítottak fel a városba vezető utakon, hogy lehetőleg minél kevesebb tiltakozó jusson be. Ennek ellenére a tömeg teljesen megtöltötte a helyszínt, a hatalmas központi teret. Ennyi ember ellen nemigen lehet erőszakot alkalmazni, viszont minden egyes tüntetés tovább rombolja az autoriter vezető legitimitását.

Az Oroszországból küldött tévés, illetve propaganda szakemberek azt nyomatják, hogy a tüntetők náci eszményeket követnek, és romba akarják dönteni az országot, ám a felvonulók békésen politikai változásokat követelnek. Ugyanakkor a hivatalos moszkvai tévé hangjából arra lehet következtetni, hogy Putyin egyelőre támogatni kívánja a diktátort. 

Die Zeit

Az orosz külügyminiszter kijelentette: nincs bizonyíték rá, hogy a fehérorosz elnök elvesztette a választást. Lavrov szerint az ellenzék nem állíthatja, hogy megszerezte a győzelmet. Az EBESZ-ről pedig azt mondta, hogy az a felkérés ellenére sem küldött megfigyelőket a szavazás ellenőrzésére. Az összeurópai szervezet szerint a meghívó túl későn érkezett. A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy Tyihanovszkajának nem volt konstruktív programja, ehelyett ki akarta léptetni országát az Eurázsiai Gazdasági Szövetségből, megcélozta az EU- és a NATO-tagságot, továbbá elképzelései között szerepelt az orosz nyelv visszaszorítása. Azt közölte, hogy bár a program már nincs fent a neten, de archivált oldalakon még megtalálható. Azon kívül az ellenzék által életre hívott Koordinációs Tanácsban oroszellenes tagok vannak. Továbbá szerinte a testület hazaárulást követett el, mert pénzt kínált fel, hogy a hadsereg és a biztonsági szolgálat álljon át a másik oldalra.

Litvániában 30 kilométeres élő lánc volt a fővárostól a belorusz határon lévő településig, hogy ily módon nyilvánítsák ki szolidaritásukat a fehérorosz néppel. Az akcióban 50 ezren vettek részt. Sokan fehér ruhába öltöztek és a történelmi belorusz zászlót lengették, mert az a rendszerváltás után a függetlenség szimbóluma lett, most pedig a Lukasenko elleni tiltakozást jelképezi. Az eseményen a litván államelnök azt hangsúlyozta, hogy a szabadság jogot jelent, mármint hogy egy nép szabad választásokon maga határozza meg a jövőjét. És ezt a szabadságot főleg azok a nemzetek tartják sokra, amelyek jó időre elvesztették azt.

Süddeutsche Zeitung

Tyihanovszkaja tanácsadója, aki követte Vilniuszba az ellenzék elnökjelöltjét, úgy nyilatkozott, hogy az államfő számára nincs más lehetőség, csak a távozás. A legjobb az volna, ha nyugdíjba vonulna. Dobrovolszkij szerint a politikusnak többé nincs helye az országban, ha ismét erőszakhoz folyamodik.

Országszerte folytatódnak a munkabeszüntetések. Hosszú távú küzdelemre kell felkészülni Fehéroroszországban, mert ugyan az államfő a kifárasztással, a fenyegetőzéssel és az erőszakkal próbálkozik, ám a kétség és remény között hányódó lakosság nem tágít: szabadulni akar tőle. Bár azért már tapasztalni bizonyos csalódottságot is, mert sokan úgy gondolták, nem tart majd ilyen sokáig. Viszont úgy tűnik, hogy Lukasenko is felfogta: nem segít a nyers erőszak. Így elriasztásképpen közölte, hogy üzemeket zárnak be, dolgozókat bocsátanak el. Továbbá büntetőjogi következményeket helyezett kilátásba. A védelmi miniszter szerint küszöbön áll a polgárháború. Mindez semmi jót nem ígér. A tömegek azonban kitartanak.

Die Welt

Lukasenko továbbra sem tanúsít semmiféle kompromisszumkészséget, csakis az erőre alapoz. Az elnöki palotát azonban páncélozott járművek és a biztonsági erők emberei védték, az egész erődítményre emlékeztetett. Azt akarták meggátolni, hogy az emberek megrohamozzák az épületet. De a közelben lezajlott demonstráció akkora volt, hogy a rendőrség csupán tehetetlenül nézte. Más városokban is mindennaposak a demonstrációk, illetve sztrájkok az állami üzemekben. Ekkora válság még nem volt az utóbbi 26 évben. De az sem fordult még elő, hogy teljes harckészültségbe helyezték volna a hadsereget.

A védelmi miniszter azt állította, hogy Oroszország katonai erőket küld, ha a NATO beavatkozik Tyihanovszkaja oldalán.

Wall Street Journal

Fehéroroszországnak végleg elege van „Európa utolsó diktátorából, az emberek egyszerűen szabad és tisztességes választást akarnak, nem az uniós közeledésért tüntetnek. Így látja a helyzetet az angliai Bournemouth egyik professzora, aki Lengyelországban is tanít, sőt az egyik ottani elemző intézetnek is dolgozik. Hartwell rámutat, hogy az ország – Ukrajnához hasonlóan – ébredőben van, de egyáltalán nem biztos, hogy sikerül elűznie Lukasenkót. Ez csak akkor lehetséges, ha a Nyugat elismeri: itt másról van szó, mint annak idején a Majdanon és ennek megfelelően kalibrálja a nyomást.

Az ellenállás fontos jellemzője, hogy a társadalom jelentős részére kiterjed, mert az emberek belefáradtak az elnökbe, önrendelkezést akarnak. Vagyis nem az EU-tagságot szorgalmazzák, és nem is kifejezetten oroszellenesek. A beloruszok sokkal inkább a Vasfüggöny mögött rekedt Svájcnak tekintik országukat, amely Moszkva szövetségese. De talán a legfontosabb az, hogy Minszk továbbra is az államfő erőközpontjának számít, noha ott vannak a legnagyobb tüntetések. Viszont a politikus számára éppen az jelenti a fő fenyegetést, hogy a megmozdulások az egész országot érintik.

Az azonban nagy hasonlóságot jelent az ukrán forradalommal, hogy Oroszország ezúttal is nyakig benne van a dologban. Putyin el van szánva, hogy nem veszti el befolyását egy újabb környező államban, és támogatást ígér. E pillanatban nem úgy néz ki, hogy beavatkozik katonai erővel, de lehet, hogy érdekeit hosszabb távon jobban szolgálná egy pluralista Fehéroroszország, amely szövetségesi viszont ápol a Kremllel.

Ebben a helyzetben a Nyugat szerepet játszhat, de nem szabad riadalmat keltenie Moszkvában, mármint hogy egy új Majdan van kialakulóban. Úgy hogy segítheti a szabad és tisztességes választások megrendezésében, és határozottan fel kell lépnie az emberi jogok megsértése ellen, beleértve a gyilkosságokat és a tiltakozók elhurcolását. Azaz közreműködhet a demokrácia megszilárdításában, de anélkül, hogy megismétlődnének az 1956-os Magyarország, valamint 68 Csehszlovákiájának rémségei.

Die Presse

Amit a belorusz államfő csinál az istenkísértés – Moszkva gyámolításával. Hiszen viszályt provokál mind a szomszédos kormányokkal, mind odahaza, ezért Oroszországnak fel kellene mondania vele az együttműködést, mert attól semmi előnyt nem várhat. A minszki autokrata egyértelműen a helyzet eszkalálására játszik. Ebbe még az is belefér, hogy viszály alakul ki a NATO-val, odahaza pedig a polgárháborút sem lehet kizárni.

Csak remélni lehet, hogy az emberek nem dőlnek be a demagógiának és a dezinformációnak. Mindkettő egyébként azt idézi, ahogyan az oroszbarát propaganda eljárt az ukrán válság során. Csak éppen a közelmúlt eseményei mutatják, hogy elég egy-két provokátor és máris előáll a káosz. Hiszen a mostani válságot Lukasenko idézte elő, pillanatok alatt. Az elégedetlenség a választás meghamisítása miatt robbant ki, most meg már ott tartunk, hogy háború fenyeget a térségben.

De hiába hivatkozik arra ő is és a mögötte álló Oroszország is, hogy az ellenzék kapcsolatba lépett a Nyugattal, hiszen annak nem volt más választása, miután odahaza senkitől nem várhat segítséget a törvényszegések ellen. Brüsszel nem volt túl lelkes a feladat láttán, de ha hiteles akart maradni, akkor reagálnia kellett a jogtalanságokra. Ehhez a párbeszédkészségét hangoztatta Minszkkel és Moszkvával szemben. Az persze Lukasenko szemében csak olajat önt a tűzre, hogy az amerikai külügyminiszter-helyettes ma Vilniuszban találkozik Tyihanovszkajával. De a lényeg az, hogy tegnap is tízezrek demonstráltak a belorusz fővárosban.

Putyin idáig méltatlan szerepkört tölt be a történetben. Elsőként ismerte el a botrányos választási eredményt és a zsarnok mellé állt. Ezért is annyira cinikus részéről a felhívás, hogy a Nyugat ne avatkozzon be. Ám tragikus, hogy Moszkva elárulja a fehéroroszokat. Csakhogy ezzel elveszti az ottani társadalmat. Így könnyen megismétlődhet az ukrán példa. Vagyis a Kreml már csak önérdekből is fontolóra vehetné: nem játszhatna-e kivételesen konstruktív szerepet, hogy elkerülje a hasonló viszályok során elkövetett hibákat?

MOSTANTÓL ORBANVIKTOR.HU-NAK HÍVJUK MAJD AZ INDEXET

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.23.


Laphírek szerint Balogh Ákos Gergely, az orbanviktor.hu korábbi szerkesztője, a fideszes Mandiner volt főszerkesztője lesz az Index főszerkesztő-helyettese. Ennyit arról, hogy csupán “cégen belüli vitáról volt szó”, és semmiféle politikai bevatakozás nem történt. A lap függetlenségét védelmező főszerkesztőt kirúgták, az újság önállósághoz ragaszkodó szerkesztőségének távonia kellett, majd jönnek a pártkatonák sorban. A legjobb az lesz, ha az einstandolás után az Indexet csak orbanviktor.hu-nak nevezzük majd.

Szombathy Pál, akinek a Magyar Hírlapot is sikerült úgy “középre” navigálnia, hogy egy szélsőjobboldali újság lett belőle (ahonnan még neki is távoznia kellett), a csapatával elfoglalta az Indexet és végrehajtotta az Index kisajátítását a Fidesz részére. Szombathy már az igazgatóságba való kinevezésekor is olyan programbeszédet tartott, amilyet a tényleges iránytók tartanak. Bodolai László volt iskolatárs csak formálisan volt a tulajdonosi jogok képviselője, a tényleges irányító minden bizonnyal Szombathy Pál volt. Ő most elfoglalja a már évekkel korábban kinézett állását, a hírek szerint ő lesz az Index főszerkesztője. Attól a perctől kezdve, hogy az Index igazgatóságába betette a lábát, ez idő kérdése volt csupán. Ahhoz, hogy ezt megtehesse, az Index egész szerkesztőségének távoznia kellett.

Ez a személyes ambíció “találkozott” a Fidesz régi szándékával, hogy a legnagyobb látogatottságú online hírújságot az irányítása alá vonja. A “találkozás” mégsem volt véletlen, mert Szombathy Pál pontosan tudta, hogy az Indexet csak úgy veheti át, ha a Fidesz abban granciát lát arra, hogy az újság szellemiségét tekintve kiszolgálja az ő igényeiket. Ezt pedig kiválóan reprezentálja a főszerkesztő-helyettes személye, aki egyenesen az orbanviktor.hu oldal szerkesztését is végezte. Ezzel kijelölték az irányt, Balogh Ákos Gergely személye a viszonyítási pont. Ehhez képest gondolja meg mindenki, hogy jelentkezik az Index munkatársának, és ebből láthatja, milyen feladatot vállal el. Ebből tippelhet arra, hogy mennyi esélye van a jelentkezésnél. Két szűrőn kell átjutnia: meg kell felelnie annak, hogy Szombathy elkötelezett híve lesz és beáll a Szombathy-klánba, másrészt legalább olyan jobboldalinak kell lennie, mintha az orbanviktor.hu oldalhoz szerződne.

A sok hazudozásnak és mellébeszélésnek ez lett a vége. Először olyan terveket fontolgattak, hogy a szerkesztőség megkerülésével külsős cégektől rendelik a tartalmat (sejthetjük, hogy honnan és milyen tartalmat), majd amikor már ez is fennakadt a főszerkesztő és a szerkesztség torkán, olyan helyzetet teremtettek, hogy az egész szerkesztőség távozott. Ezzel egyértelművé tették, hogy mi zajlik az Indexnél, és tiszteletre méltó áldozatot hozva jelentették ki, hogy azt a szerepet nem hajlandók eljátszani. Megoldódott a probléma, elhárult az akadály a Fidesz és Szombathy Pál elől, megszerezték az Indexet, és olyanná tehetik végre, amilyenné akarják. Minden személyeskedés nélkül jegyezzük meg, hogy Szombathy Pál ambíciói mindig nagyobbak voltak, mint végül az elért eredmény, és nem várunk mást most sem. Az Index nem felfelé ívelő pályára lépett szakmailag sem. De szellemiségét tekintve jön a lepusztítás.

TETŐ A FEJEK FÖLÖTT

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.08.23.A háztetők állapota talán még több házat érint a lakhatási szegénységben, mint a falaké. A fal repedezése, mozgása leginkább az alap nélküli vályogházaknál jelent gondot, míg a tető nemcsak itt, hanem az alappal bíró téglaházaknál is. A probléma egy része orvosolható lenne, ha időben tennének kisebb javításokat, megigazítanák a megcsúszott cserepet, megerősítenék az elkorhadt tetőlécet, de akárhogy is van, egy idő után ezeknél az öreg épületeknél nagyobb javításokra is szükség lenne. Arra pedig sem tudás, sem forrás nincsen. 

Egy tetőcsere pedig a ház árához viszonyítva horribilis, már, ha egyáltalán akad, aki megcsinálja. Most egy elég friss példát tudok erre mondani, egy szoba-konyhás kis háznál, aminek az ára 800 ezer Ft, a tető beázik, és a tetőgerendákat nem, de a tetőléceket, meg a régi egymakkos cserepeket cserélni kell, nos, ez most kb. 500 ezer Ft-ba kerül, és még örültünk, hogy egyáltalán valaki megnézte, és hajlandóságot mutatott a javításra.

Ha végignézünk egy szegregátum házain, a tetők szinte mindenhol javításra szorulnának. Mi is éltünk már meg a kapcsolatrendszerünkben tetőbeomlást, rá egy családra, örülhettünk, hogy nagyobb baj nem lett. Egy másik településen is emlékszem, így vált lakhatatlanná egy ház, a család pedig hajléktalanná. Előbbinél sikerült a településen belül megoldani a lakhatást, utóbbiak elmentek, más megyébe, rokonokhoz, azóta sem tudom, mi lett velük.

Most újra bekövetkezett ez. Egy anyukától kaptunk kétségbeesett üzenetet. Anyaságin van, három gyerekkel. Sokáig egyedül nevelte a két nagyobbikat, aztán lett egy párja, akivel közös gyereket is vállaltak. Ő, a legkisebb, most lesz kiscsoportos ovis, a két nagyobb közül az egyik már középiskolás, a másik most fejezte be az általánost. Jól tanulnak, aki most lesz kilencedikes, ő ösztöndíjasunk is évek óta, tehetséges kislány. Az anyjuk a gyes előtt dolgozott varrodában, majd közmunkás is volt. A járványig megéltek, viszonylagos biztonságban nevelték a gyerekeket. Aztán jött a COVID.

A párja a járvány kezdetén elvesztette az állását. Felmondtak neki is, mint sokaknak. Azóta alkalmi munkából él, tavasszal gyűjtött bodzát, aztán járt mákot és szóját kapálni, dinnyézni, de most annak is vége. Három helyen van bent az önéletrajza, reménykedik, hogy valahova csak elhívják majd, ahova ebből a kis faluból is el tud majd járni.

A házat még 2008-ban vette meg az asszony, azóta, ahogy tudta, javítgatta. Ez idő alatt a szükséges festésre, és egy félig kész fürdőszobára futotta, és egy fúrott kútra, amihez annak idején mi adtunk segítséget. Most a sok eső miatt beázott a tető. Fóliával próbálták megakadályozni a nagyobb bajt, de késő volt. Az elöregedett tető beszakadt, áttörve a mennyezetet is, tönkretéve a lakóteret. Nem lett baja senkinek, ami nagy szerencse, mert ez bármikor megtörténhetett volna, éjszaka is. Az önkormányzat segítette a családot, átmenetileg elhelyezte őket a vendégházban, de ez nem megoldás. Valamit tenniük kellene a tetővel, a házzal.

Biztosítás persze sehol, a nehezen beosztott pénz mellett erre nem szántak, nem gondoltak. Sem ők, sem mások. Nem igazán tudok lakhatási szegénységben érintett családot, akik házbiztosítást fizetnének.

A friss tetőjavítási tapasztalat birtokában gondolom, ez is olyan tétel lesz, ami ennek a családnak elérhetetlen. Most, a beiskolázás előtt csúszott ki a talaj a lábuk alól. Sok év megfeszített munkája, kínlódása kellett ahhoz, hogy stabilizálódjanak, közben a gyerekek nem látták kárát semminek, tanultak, amit tudtak, megadtak nekik ehhez. Most meg nem tudni, milyen jövő áll előttük.

Gondoljunk csak bele egy ilyen helyzetbe. A kis települések önkormányzatai túl nagy forrásokkal nem rendelkeznek, nem bírják ezeknek a házaknak a javítását, még ilyen esetben sem. Segítenek egy kis segéllyel, itt még örülhetünk, hogyha átmenetileg is, de meg tudták oldani a lakhatásukat. Mi, segítő civil szervezet is annyit ígérhettünk, hogy a gyerekek beiskolázását támogatjuk. Mert egy családra nem tudunk félmilliót fordítani…. ennyiből sokáig tudunk nagyon sok családnak segíteni a krízishelyzeteikben. Valahol húznunk kellett egy határt, hogy meddig bírunk problémákat megoldani. Ez már kívül esik a lehetőségeinken.

Mégsem bír nyugodni hagyni a helyzetük. Valami megoldást kellene kitalálni, valahogy kellene egy alapot elkülönítenünk ilyen, megoldhatatlan helyzetekre. De talán nem is nekünk kellene ez, hanem állami szinten. Mert tömegével vannak családok ma, akik olyan jövedelemviszonyok között és olyan helyzetben élnek, hogy egy ilyet egyszerűen nem bírnak megoldani.

Persze az lenne a legjobb, ha nem élnének ma családok lakhatási szegénységben, tartalék nélkül. Akiknek a nehezen megszerzett viszonylagos stabilitását borítja fel egy ilyen helyzet. Őket hívjuk mi lecsúszó szegényeknek. Akikből, ha nem segítünk, generációs szegények lesznek. A generációs szegénységből pedig sokkal nehezebb kitörni. Mert ott már mélyen rögzült szocializáció fedi el a valaha volt kiszámítható életet.

Segíteni persze kellene…de egyelőre ötletem sincs, miből, hogyan. Most eszembe jut, talán két hete, egy másik településről jött egy telefon. Ott kiégett egy ház, és egy nagy, államilag is támogatott segítő szervezethez fordultak, akik vittek nekik használt ruhát, és azt tanácsolták, hívjanak fel minket, segítségért, hogy újra lakható legyen a ház.

Nem jól van így… mert miközben a sor végén, mi küzdünk a legnehezebb helyzetben élőkért, gyakran velük is, és látjuk, mi a helyzet, közben hallgatjuk a közmédiában, hogy minden szuper, minden rendben van az országban. És hiába mondjuk, hogy nem így van…mert egy olyan országban, ahol minden rendben van, ott nem kellene újra és újra ilyen helyzetekkel találkozni, és nem fordulnának hozzánk százával most a családok, a gyerekeik beiskolázáshoz segítséget kérve.

A legtehetetlenebb érzés az, ha nem tudunk segíteni. Mikor az alakulásnál meghatároztuk a céljainkat, küldetésünket, nem gondoltam, hogy ilyen, folyamatosan nehezedő terepen kell majd dolgozunk. Folyton ismételnem kell magamnak, hogy a gyerekekért dolgozunk…. de egy ilyen helyzetben, mikor a család kerül lakhatási válságba, az magával húzza a gyerekek sorsát is.

Ki kell találni valamit… sürgősen.