2022. július 16., szombat

RÁADÁS: EGY KIS ZENE, DOB- ÉS GITÁRSZÓLÓKKAL FŰSZEREZVE

YOUTUBE
Szerző: ...
...Egy kis zene... néhány gitár- és dobszólóval.

ÚGY TŰNIK, ELJÖTT AZ IGAZSÁG PILLANATA A FIDESZ SZÁMÁRA

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2022.07.15.


Régi, jól bevált módszer, amikor kisebb vagy közepes hazugságokat nagyobb hazugságokkal próbálnak leplezni. A Fidesz most ebbe a körkörös védelembe hajszolta bele magát, így a hazugságok egyre nagyobbra duzzadnak. Itt most nem csupán a katás vállalkozások utólagos értelmezéséről van szó, hanem a háború és a gyenge forint, illetve az infláció összekapcsolásáról is. Minél nagyobb a baj, annál több meghatározó fideszes politikus száll be az adok-kapokba, és annál abszurdabb kijelentéseket tesznek. A kormányzati hazugsággyár turbófokozatba kapcsolt.


Álljon itt csak két durva hazugság annak utólagos igazolására, hogy a kormány helyesen döntött, amikor egy nap alatt lényegében kinyírta a legnépszerűbb hazai vállalkozási formát. Orbán Viktor például szokásos péntek reggeli rádiós monológjában a következőt állította: „Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba.” Ez nettó hazugság, épp ezért kiválóan alkalmas arra, hogy az érintettek ellen hangolja a lakosság nagy részét. Bánk Erik, fideszes országgyűlési képviselő pedig ennél is messzebb ment. Egyszerűen adócsalónak nevezett közel félmillió magyar állampolgárt, mert ezt a kormány által kidolgozott, és sokszor dicsért adózási formát választották.

A hangnem brutalitása jelzi, hogy nagy a baj, hiszen a durva visszatámadás annak elkerülésére szolgál, hogy a protestálók mellé olyanok is csatlakozzanak, akik most még nem hallatták a hangjukat, pedig eléggé kiborultak a kormány váratlan húzásaitól. Elképzelhető az is, hogy a rezsicsökkentés alapjainak megreccsenése is tüzeli majd az elégedetlenkedőket. Bár az új rendelkezés kapcsán még nem indult tiltakozási hullám, de a kormány nyilván tisztában van azzal, hogy a megszorító intézkedések előbb-utóbb felerősítik azok tiltakozását is, akik egyelőre csak néma szemlélői az eseményeknek...

KIBÚJT AZ IGAZSÁG A REZSICSÖKKENTÉS ALÓL

24.HU / HÁROMHARMAD
Szerzők: KERNER ZSOLT, NAGY GERGELY MIKLÓS, PETŐ PÉTER
2022.07.15.


A hosszú hét eseményeit veszi végig Kerner Zsolt, Nagy Gergely Miklós és Pető Péter. Katanövelés, rezsicsökkentés-csökkentés és hídfoglaló tüntetések.

„ÉPP MOST OMLIK ÖSSZE AZ OKTATÁS, MAGA ALÁ FOGJA TEMETNI FŐLEG A MI DIÁKJAINKAT”

444.HU
Szerző: KISS IMOLA
2022.07.16.


- Kritikus a roma tanulók helyzete az iskolákban: a szegregáció nem csökken, és már csak fél százalékuk jut el az érettségiig.

- A Romaversitas alapítvány 9. osztálytól egészen a diplomáig segít nekik az előrehaladásban. De egyre kevesebben jelentkeznek hozzájuk.

- A diákjaikat igyekeznek aktivista szemlélettel felvértezni és „kihangosítani”, hogy kialakulhasson egy erős érdekérvényesítő képességgel rendelkező, értelmiségi roma réteg.

- Idén új ügyvezető igazgatója lett a szervezetnek, az irányításával vezetőképzővé kezdték alakítani az egyetemistáknak szóló programjukat, és erősítik a gyakornoki programjukat is.


A Romaversitast 1996-ban alapította egy roma értelmiségi kör: az alapítvány roma középiskolásokat segít abban, hogy megszerezzék az érettségit és továbbtanuljanak. Roma egyetemistákat is támogatnak, egészen a pályakezdésig. Az alapítás óta 450 diákjuk volt, nagy többségük sikeresen lediplomázott. Nem fogadnak el állami támogatást, magánadományozók, vállalatok segítik őket. Az alapítvány ügyvezető igazgatója az elmúlt öt évben Dr. Dinók Henriett volt, ő 2022-től a kuratórium elnökeként folytatja. Helyére érkezett Fedorkó Boglárka, aki eddig emberi jogi szakértőként elsősorban nemzetközi szervezeteknél dolgozott, migráció, emberkereskedelem, LMBTQ jogok és oktatási esélyegyenlőség témákban mozgott. Nemrég új kommunikációs munkatárs is kezdett a szervezetnél, Horváth Zsolt, aki korábban ösztöndíjasuk, majd gyakornokuk volt. Velük beszélgettünk az alapítvány terveiről, a fővárossal közösen induló gyakornoki programjáról, az Ukrajnából menekülő roma gyerekek tanulási nehézségeiről, érdekérvényesítésről és az aktivista szemlélet fontosságáról is...

AZ EU LEBUKTATTA ORBÁNT, HOGY HAZUDOTT A REZSICSÖKKENTÉSRŐL, NINCS “ENERGIA-VESZÉLYHELYZET”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.07.14.


Egyre kapkodóbb a rezsim propagandája, egyre rosszabbul teljesít a NER: nem számítottak arra, hogy az “energia-veszélyhelyzetre” való hivatkozás miatt lebuktatja őket az Európai Bizottság, mert ilyen veszélyhelyzet kihirdetésének meghatározott okai és szabályai vannak. Csak akkor lehet “energia-veszélyhelyzetet” hirdetni, ha egyértelműen veszélybe kerül az ellátás. Ha nincs ilyen veszély, akkor az “energia-veszélyhelyzet” kihirdetése jogszerűtlen (magyarul: törvénytelen). Nemcsak hazudtak, törvénytelenséget is követtek el a rezsicsökkentés megszüntetésének hivatkozásával.

Az Orbán-rezsim arra hivatkozva jelentette be a rezsicsökkentés “módosítását”, hogy “energia-veszélyhelyzet” van. Erre hivatkozva olyan alacsony évi átlagfogyasztást neveztek meg, ami senkinek nem teszi lehetővé, hogy a rezsicsökkentés rá érvényes legyen (kivéve, ha a téli hónapok egyik felében nem fűt és megfagy). Így azt mondhatják, hogy a rezsicsökkentés nem szűnt meg, csak nem felelt meg a lakosság annak a követelménynek, hogy nem lépheti túl az általuk meghatározott átlagfogyasztást. Nem az Orbán-rezsim, hanem a lakosság tehet róla, ha százezereket kell fizetni érte.

Ennél nagyobb szemétség és átverés még a Nemzeti Együttműködés Rendszerének abszurd és ocsmány történetében is kevés van, de még a tetejébe a hivatkozás is hamis. Energia-veszélyhelyzetre hivatkoztak, amiről az átlag magyar polgár semmit nem tud, csak megijed és elhiszi, hogy ez az indok. Csakhogy az “energia-vészhelyzet” körülhatárolt jogi fogalom, amelyet akkor lehet kihirdetni, ha veszélyben van az energiaellátás. Ilyen azonban nincs, ezért ez egy hamis indok. A valódi ok a gazdasági csőd, amit Orbán idézett elő, ezért nem tudják a rezsicsökkentést megtartani...

ÁGH ATTILA: ÖNMAGA SÍRÁSÓJA AZ ORBÁN-RENDSZER

KLIKK TV / MÉLYVÍZ
Riporter: SEBES GYÖRGY
2022.07.15.


A kérdés az, hogy ráhúzhatók-e a Kádár-rendszer tanulságai a jelenlegi Orbán-rendszerre? Többek között erről is beszélgetett Ágh Attila politológussal Sebes György a Klikk TV Mélyvíz című adásában.

Ágh a Népszavának írt hosszú cikkében foglalkozott a témával, ebben három lényege szakaszt jelölt meg, ami Orbán bukásához vezet. „Ezek a szakaszok azt jelzik, hogy az Orbán-rendszer valóban önmaga sírásója. Ez jelentős részben független a pártok mozgásától.”

„Az Orbán-rendszer történetében vannak olyan folyamatok, amelyek a rendszert ítélik bukásra.” Felemészti a saját erőforrásait – említette példaként. „Szakítani kell azzal a szemlélettel, hogy úgysem lesz semmi és csak nézünk pesszimistán a jövőbe.”

Példaként említette a kormány önvégzetének beteljesítésére, hogy ugyan beérkeznek források az Európai Uniótól, de a költségvetésből nagy szeleteket hasítanak ki az oligarchák. „Amennyiben ez az összeg zsugorodni kezd, megkezdődnek az oligarchák háborúi.


MINDEN VILÁGOS

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.07.15.


Orbán szakértői pontossággal és kifinomult érzékkel elemzi a helyzetet: beköszöntött a háborúk kora. Harcolni kell az energiaárakért, az elviselhető rezsiárakért, a megélhetési költségekért, a munkahelyekért. Európa tüdőn lőtte magát. Tévedés történt a szankciós politikával. Kénytelenek vagyunk az átlag feletti fogyasztásra kivetni a valódi árat.
Eddig minden világos: hibás Brüsszel, hibás Európa, mindenki hibás, ám Orbán és nyakig beszari, számító csatlósai egyáltalán nem cseszték el aljas, hazug, kizárólag az övéiknek kedvező gazdaságpolitikájukkal az elmúlt évtizedet, például a látványpékség-kiadásaikkal, vagy a rezsicsökkentés nevű giga átveréssel, amellyel kizárólag magukat ajándékozták meg, ám annak minden terhét a teljes lakossággal fizettetik meg.
Ám mindeközben Orbán annak is hangot adott, hogy a Soros György típusú üzletemberek nyerészkednek a háborún, a Soros György félék, akik – mint tudható - nem mások, mint egyszerű háborús uszítók.
Tényleg szeretném tudni, kiket kell a Soros György „típusúak” alatt érteni, kik azok a Soros György „félék”, akik háborús uszítók, akik nyerészkednek a háborún és akik „mozgósítják a hálózatukat”?
Gyanítom, Orbánnak most kerülhetett a kezébe az a vaskos szennyirodalom, amely az első világháború idején is a „Soros György „típusúakat” és a Soros György „féléket” nevezte meg háborús uszítóknak, akik a háborúból nyerészkednek, például szándékosan használhatatlan, bőrnek álcázott, ám papírral kitömött cipőket gyártanak, hadd fogyjon azokból minél több, „mozgósítva a hálózatukat” manipulálnak a fegyvergyártással, a szénszállítmányokkal, s „az általuk fizetett elemzők és újságírók” révén hamis hírekkel befolyásolják a közvéleményt, miközben „mozgósított hálózatuk” halálos veszélyt jelent a keresztény Európa egészére.
Ezt bizony még a Cion bölcseinek jegyzőkönyvei című, Orbán környezetében változatlan népszerűségnek örvendő pamflet sem mondhatta volna szebben.
De persze ez is, kiváltképp ebben a helyzetben, abszolút ártalmatlan szöveg, mentes minden alattomos pocsékságtól és undorító aljasságtól – fogják majd mondani egyesek, akik szintén a velejéig elcseszett orbáni gazdaságpolitika haszonélvezői voltak.
Mellesleg ennek a hatalom mellé rendelt jellemtelen csicskaállapotnak szintén megvan a maga jelentős irodalma.
Tolle, lege!

ROHAM A SZÉNÉRT: FELVÁSÁRLÁSI LÁZ A TÜZÉPEKEN A REZSIBEJELENTÉS UTÁN

TELEX
Szerzők: LACZÓ BALÁZS, GŰTH ERVIN, MÓRA FERENC SÁNDOR
2022.07.16.


A tüzépesek nyáron általában unatkozni szoktak, a rezsicsökkentés módosításáról szóló szerdai kormánybejelentés másnapján viszont harminc fokos hőségben rohanták le a telepeket a vásárlók szénért és tűzifáért. Győri, szegedi és pécsi tudósítóink jelentése szerint azonban most többszörösére nőtt az érdeklődés a már amúgy is megdrágult tüzelő iránt. A tüzépeket most sokszor azzal keresik fel, hogy mindegy milyen áron, csak legyen szén vagy fatüzelő. Több helyen mára ki is fogytak a készletek, és bizonytalan az utánpótlás a csehországi és lengyelországi bányákból, vagy a hamburgi kikötőből.


Győr és a kisalföldi térség egyik legnagyobb telepén olyan élet volt a rezsicsökkentés korlátozásáról szóló kormánybejelentés másnapján, mintha ismét a kilencvenes éveket írnánk, és nem harminc fok lenne, hanem sűrű pelyhekben hullana, és azonnal hajunkra fagyna a hó...


BOKROS LAJOS: ELJÖTT AZ IGAZSÁG PILLANATA, KIPUKKADT A KÖLTSÉGVETÉS

HVG360
Riporter: WINDISCH JUDIT
2022.07.15.


Nem igaz, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetért csak a külső körülmények felelősek, a korábbi kormányzati intézkedések jelentős károkat okoztak – mondta a hvg360-nak adott interjúban Bokros Lajos volt pénzügyminiszter, a CEU tanára. Bokros szerint 2008-hoz hasonlóan Magyarország ismét rendkívül meggyengült állapotban fogadta a világgazdaság újabb negatív hatásait. A rezsicsökkentést megszüntetné, de a katát sem tartja jónak. Interjú.

hvg360: Az elmúlt időszak kormányzati intézkedéseit lehet csomagnak hívni?


Bokros Lajos: A csomag semleges szó. Azt is lehet annak hívni, amiben az egymással jól összeilleszthető alkatrészek kiadnak egy komoly tervet, és azt is, ami soha össze nem illő részeket tartalmaz és egy zagyvaság.

hvg360: Ez most melyik?

B: L.: A zagyvaság. Az önkényuralom kormánya korábbi intézkedéseinek sorozatával jelentős kárt okozott a magyar gazdaságnak, ezzel elmélyítette azt a gazdasági válságot, amire most az orosz imperialista háború és a világgazdasági – de különösen az energia- – válság ráerősít.

Nem igaz tehát az a kormányzati propaganda, hogy mindennek kizárólag külső oka lenne: 2008-hoz hasonlóan Magyarország ismét rendkívül meggyengült állapotban fogadta a világgazdaság újabb negatív hatásait.

hvg360: A mostani inflációt, forintárfolyamot, majdani rezsiköltséget nézve mekkora részért tehető felelőssé a kormány, és mi írható a háború számlájára?
...

JÖNNEK A MEGEMELT REZSICSEKKEK, ÚJ KIKÖTŐJE LETT A FIDESZES ALAPÍTVÁNYNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.07.15.


Portfolio.hu: Rendkívüli információ jött a rezsicsökkentésről – Sokaknak tényleg nagyon fájni fog, szinte azonnal

A kormány közleménye szerint „az új szabály augusztus 1-jétől lép életbe, ezt követően is az előzőleg megállapított éves átlagfogyasztásra lesznek kiállítva a számlák.” Bár pontos hatásokat csak a Közlönyben megjelenő részletszabályok után lehet mondani, a mostani tájékoztatásból is kiolvasható a lépés lényege. Ha ugyanis ebben a formában valósul meg a piaci árak lakosságra történő ráeresztése, akkor a családoknál szinte azonnal jelentkezni fognak a magasabb rezsiszámlák, ami viszont jó hír az államnak, amelynek nagyon szüksége van a plusz pénzekre.

Forbes: Így néz ki a Fidesz házi alapítványának új kikötője

Átadták a Cholnoky Jenő Gyermek- és Ifjúsági Kikötő, Diáktábor nevű komplexumot Révfülöpön – írja a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely a beruházásért felelt. A tábor, a tervhivatal egykori üdülője 2020-ban került az MCC-hez. A 160 négyzetméteres tábor oktatási programok és rendezvények megtartására is alkalmas lesz, Kárpát-medence-szerte bárhonnan érkezhetnek a diákok.

Építészfórum.hu: 78 lakásos épületegyüttest terveznek Budakeszierdőben, egy lebontott iskola helyén

A XII. kerületi Konkoly-Thege Miklós úton található ingatlan természetvédelmi területen fekszik. A beruházás során három tömböt építenének, ezzel kapcsolatban a napokban indult környezetvédelmi hatósági eljárás. A projekt helyszíne a Budai Tájvédelmi Körzet, a Budai-hegység kiemelt jelentőségű különleges természetmegőrzési terület és az Országos Ökológiai Hálózat pufferterületének része.

Hvg.hu: Több ügyben is beperelte Magyarországot az Európai Bizottság és a kettős üzemanyagárak miatt is eljárás indult

A gyermekvédelmi törvény módosításai miatt, a melegeket a pedofilokkal összemosó részek kapcsán tavaly megindított eljárás során nem sikerült a Bizottság számára elfogadható magyarázatokat adni a magyar hatóságoknak, ezért a brüsszeli testület pert indított az Európai Bíróságon. A Klubrádió frekvenciáról való megfosztása kapcsán is az uniós bíróságon kell számot adnia Magyarországnak. A kettős üzemanyagárak és a gabonakiviteli tilalom miatt pedig megkezdődik a jogsértési eljárás.

24.hu: Újabb gyanúsítottak a Völner–Schadl-ügyben, árulkodó nyomok a végrehajtók névjegyzékében

A nyomozóhatóság tájékoztatása szerint a Völner Pál volt államtitkárt és Schadl Györgyöt, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét is érintő korrupciós ügyben a legutóbb meggyanúsított személyek közül az egyik végrehajtó. A lap információi szerint utóbbi személy Schadl György felesége, Schadl-Baranyai Helga, aki Gödöllőn önálló bírósági végrehajtó.

VALÓDI VÁLSÁG ÉS LÁTVÁNYOS PÓTCSELEKVÉS

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: PETSCHNIG MÁRIA ZITA
2022.07.15.


Olyan gebaszt, nehéz helyzetet termelt ki ez év nyarára az Orbán-kormány a magyar gazdaságban, amit helyrehozni akkor is nehéz volna, ha a külső körülmények kedvezőek lennének. Ha a szomszédunkban dúló háború miatt nem szaggatódna tovább a globalizált világ kötőszövete, ha nem fenyegetné piacainkat a recesszió réme, ha nem erősödött volna fel a külső infláció, ha nem indultak volna fölfelé a kamatok. De hát a valóság mindennek az ellenkezője, aminek a hatása alól a kis, nyitott gazdaság nem tudja mentesíteni magát. Különösen nem, ha 

a belső tényezők is 

EKKORA A BAJ? MÉGIS MI FOLYIK A MAGYAR GAZDASÁGBAN?

PORTFOLIO / PODCAST
Szerző: Portfolio
2022.07.15.

Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének pénteki adása. A mai műsorban arra keressük a választ: mégis mi történik éppen Magyarországon? Műsorunk első részében arról volt szó, hogy ha csak az idei évet nézzük, akkor egymásnak jelentősen ellentmondó hatások érték a magyar gazdaságot, most viszont eljött az ébredés pillanata. A témával kapcsolatban Csiki Gergely, a Portfolio lapigazgatója volt a Checklist vendége. Az adás második részében azzal foglalkoz

INTERJÚ PERINTFALFI RITÁVAL A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / FOLYT. KÖV. 
- VOLT EGYSZER EGY NÉPSZABADSÁG
Szerzők: KELEN KÁROLY, RAB LÁSZLÓ
2022.07.14.


Az egyház jobban fél a botránytól, mint az ördögtől. Rita Perintfalvi katolikus teológus volt nagycsütörtökön a vendégünk. Az ünnep alatt a független újságírás állócsillaga nyomban le is elvtársnőzte. Mellesleg azt igazolva, hogy lehet azért itt karaktergyilkolász zsoldban állni érdekes pozíciókból is. A beszélgetést, melyben szóba kerül a gyóntatószékről kiadott választási tanács is, itt hallgatható meg. 

A CIGÁNYSÁG HELYETT A MINDENKORI HATALMAT SZOLGÁLJÁK BUDAPEST ROMA INTÉZMÉNYEI

MÉRCE
Szerző: CSORBA ZOLTÁN
2022.07.16.


Sokszor tesszük fel a kérdést, miért nincs pozitív változás a roma intézmények működésében? Azt gondolom, ennek egyik fontos oka az, hogy a befolyásos helyzetben lévő romák között vannak olyanok, akik a hatalom kegyeiért cserébe nem segítik, vagy éppenséggel gátolják a romák életének javulását.

Az alábbiakban bemutatok néhány olyan összefüggést, adatot, amelyek arra utalnak, hogy van néhány olyan ember, akik több budapesti szervezet vezetésében részt vesznek, és úgy tűnik, valósággal „markukban tartják” a fővárosi roma intézményeket. Régóta küzdök azért, hogy Budapest roma köz- és kulturális élete ismét tiszta legyen, és számon legyenek kérve azok, akik visszaélnek a rájuk bízott hatalommal, pozíciókkal.

Négy intézmény, 5 ember befolyása alatt

A baj gyökere szerintem az, hogy van egy kisebb csoport, amely már több évtizede uralja a budapesti roma kulturális életet, mondhatni a politikai életet is, és ennek a csoportnak a központjában néhány ember áll, akikről sehol nem találtam részletes, végzettségüket, egyéb kompetenciáikat részletező, ellenőrizhető önéletrajzot...

ORBÁN VIKTOR SEMMIÉRT SE FELELŐS, A MINISZTERELNÖK MINDENKI MÁST HIBÁZTAT, CSAK SAJÁT MAGÁT NEM

NÉPSZAVA
Szerző: CZENE GÁBOR
2022.07.15.


A kormányzati retorika folyamatosan törésvonalakat akar létrehozni a társadalomban.


– A miniszterelnök is tudja, hogy a bejelentett intézkedések és a gazdasági problémák a magyar társadalom igen nagy szeletét érzékenyen érintik – nyilatkozta Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója a Népszavának. Megemlíthető a kata módosítása, a forint magas árfolyama, az elszabadult infláció és sok minden más, de a legkényesebb téma nyilván a rezsicsökkentés, amely tíz éve zászlóshajóként funkcionál a Fidesz politikájában és kampányaiban.

– A Fidesz még a tavaszi választás előtt is azzal riogatta a választópolgárokat, hogy az ellenzék meg akarja szüntetni a rezsicsökkentést, Orbán Viktor viszont megvédi azt – idézte fel a stratégiai igazgató. A kormány mégis kénytelen volt hozzányúlni a konstrukcióhoz.

A miniszterelnök Kossuth rádióban elhangzott pénteki interjújának fő rendeltetése a felelősséghárítás volt

– hívta fel a figyelmet Virág. Orbán azt szerette volna elmagyarázni a magyar választópolgároknak, hogy minden megszorító intézkedésért az EU elhibázott szankciós politikája, a háború és a háborún nyerészkedők okolhatók. Tehát mindez nem a kormány felelőssége vagy hibája, a kormány, amennyire lehet, továbbra is megvédi az magyar embereket.

– Önkritika egyáltalán nem jelent meg az interjúban – állapította meg Virág. Az például, hogy a választás előtti osztogatás mennyiben járult hozzá a mai helyzet kialakulásához, szóba se került. Ahogyan máskor, a miniszterelnök ezúttal is külső bűnbakokat keresett a belföldön jelentkező problémákra...

UNGVÁRY RUDOLF: EGY ILYEN MÉLYEN BEGYÖKEREZETT DIKTATÚRA FENNTARTJA MAGÁT

KLIKK TV / MÉLYVÍZ
Riporter: SEBES GYÖRGY
2022.07.14.


Kérdés, hogy meddig van szüksége Magyarországnak egy uralkodó eszmére, egy uralkodó vezérre. Többek között erről is beszélt Ungváry Rudolf író, publicista a Klikk TV Mélyvíz című műsorában.

„Az elmúlt hetek forrongó eseményei nem újdonságok, a változatlanság jelei” – véli Ungváry. „A magyar társadalom szokásvilágába ilyen mélyen begyökerezett diktatúra minden körülmények között fenntartja magát.”

„A megszorításokat is ugyanúgy túl fogja élni, mint az összes többi problémáját” – véli a markáns véleményéről ismert író-publicista. Mint fogalmazott, „egy romló házasságban sokkal korábban érzik a nyúltagyukban a felek, hogy égig ér a szar.”


MOST MÁR AKÁR FÖL IS FORDULHATSZ

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.16.


Lassan lehullanak az álcák, végre egyirányú és világos lesz minden. A kedves vezető beleunt a velünk való törődésbe, az érettünk való harcba. Velünk csak a baj van minduntalan. Munkahelyet követelünk. Fizetést akarunk. Orvost a rothadó lábunknak. Gyerekeinknek iskolát. Közlekedni óhajtunk. Egyfolytában csak zabálnánk. Nyugdíj után sóhajtozunk. Meg ki tudja és tudná még felsorolni, mi minden kívánalommal raboljuk minielnökünk drága idejét, aki most mindezt megunta. Nem igazán kellene hallgatni őt péntekenként, és igazából már nincs is miért, mert unalomig ismerjük az összes fordulatot, most azonban helyzet van, illetve más a helyzet. Szar a helyzet.

A rezsicsökkentéses lufi kidurrant, és milliók lesznek kénytelenek szembesülni azzal, hogy nem drága lesz az áram és a gáz, nem egyszerűen bosszantón kerül majd többe mindez, hanem megfizethetetlen lesz. Nagyon sokan, a hatalom számára majd megdöbbentően rengetegen egyszerűen nem tudják kifizetni a számlákat, mert nem keresnek annyit. Magyarország az összeszerelőüzemek országa, amelyeket a multik azért telepítettek ide, mert egyrészt Orbán fizetett nekik, másrészt adóparadicsomot teremtett, és legfőképpen azért, mert olcsó munkaerőt kaptak ezüst szegélyű kistányéron. És ráadásnak még a munkások jogait is elvette Orbán, nem tudják a saját érdekeiket képviselni.

Hogy mindeddig úgy-ahogy megéltek, azért lehetett, mert, mint ahogyan a gazdaságtól, úgy az élet minden területéről száműzte a piacot Orbán, keleti bérekből fizette a keleti rezsit a magyar rabszolga, akinek így jutott arra, hogy a saját munkaerejét újratermelje, ezért nem lázadt fel. Illetve nem is lázadhatott, mert nincsenek jogai. Az elmúlt időszakban nem a magyar gazdaság teljesített jól, hanem a német autóipar, és az egyre nyilvánvalóbb diktatúra is azért kapta meg az Unió pénzét, hogy a német autóiparnak jó legyen itt. Az Unió pénze arra – is – jó volt, hogy a piaci energiaárral se kelljen találkoznia a magyar munkásnak. Ez egy ideig az államnak jó volt, még keresett is rajta olykor...