2022. július 26., kedd

MÉG MINDIG NEM ÉRTJÜK!?

FACEBOOK
Szerző: SCHILLING ÁRPÁD
2022.07.26.


Korábbi posztomat leszedte a Facebook, ezért most újra leírom, hogy nyoma maradjon.

Aki tudja, hogy egy politikus faji alapon tesz különbséget az emberek között, és mégis rá szavaz a választáson, az hivatkozhat bármire, a fajvédőket támogatja, és ezért náci.

Ha valaki arra hivatkozik, hogy egy ország miniszterelnöke, amikor faji alapon tesz különbséget az emberek között, csak el akarja terelni a figyelmet az igazán fontos problémákról, az a fajvédő politika passzív támogatója.

Aki azt gondolja, hogy okos dolog hallgatni, amikor az ország első embere rasszista, náci beszédet mond, az fittyet hány a történelmi tapasztalatra, az semmibe veszi azok méltóságát, akiket ez a beszéd sért, az valójában nem érzékeny az ilyesmire, tehát valahol mélyen náci.

Csak az nem náci, aki sikolt, aki toporzékol, aki soha többet nem akarja, hogy politikai vezetők különbséget tegyenek emberek között, akár még elterelő szándékkal sem.

A fajvédő duma minden körülmények között tilos! Ezt egy olyan országban, ahol demokratikusan megválasztott politikusok lelkes fajvédőként küldtek a halálba 600 ezer embert, ezt sokkal, de sokkal mélyebben kellene értenünk.

Még mindig nem értjük, mennyi vér tapad a kezünkhöz.

Még mindig nem értjük, milyen könnyen fordulnak tettekbe a szavak.

Még mindig nem értjük, hogy mit jelent az emberi méltóság.

Magyarország lelkiismerete romokban! A történelemben ez az időszak is szégyenlistára kerül.

PUTYIN ALÁZÁS, ORBÁN NÁCULÁS, ILLIBERÁLIS HÉTKÖZNAPOK

POTTYONDY VIDEÓ
Szerző: POTTYONDY EDINA
2022.07.26.Putyin alázás, Orbán náculás, illiberális hétköznapok...

TÉNYLEG FÉLMILLIÓT KERESNE AZ ÁTLAGMAGYAR? NEM INKÁBB 400 EZRET?

PORTFOLIO / PODCAST
Szerző: Portfolio
2022.07.25.


Már meghallgatható a Portfolio Checklist, lapunk munkanapokon jelentkező podcastjének hétfői adása. A mai műsor első részében a hazai bérek dinamikájával foglalkoztunk, májusban ugyanis majdnem elérte a félmillió forintot a magyar átlagbér, az adatok ugyanakkor össztársadalmi szinten nagyon változó képet mutatnak, s a mediánbér is körülbelül 100 ezer forinttal kevesebb. A témával kapcsolatban Hornyák József, a Portfolio makroelemzője volt a Checklist vendége. 
Mai másik témánk az olasz politikai helyzet volt, Mario Draghi kormánya ugyanis összeomlott, szeptemberben választások jönnek, és a szavazás nagy esélyese a sokak által posztfasisztának tartott Olasz fivérek nevű pártalakulat. Az olasz politikai helyzetről Molnár Annát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanárát, Olaszország szakértőt kérdeztük.

RÓZSA LAJOS: A HOMOSZEXUALITÁS NEM BETEGSÉG, DE POLITIKAI DÖNTÉSSEL MEG LEHET VÁLTOZTATNI, HOGY KI SZÁMÍT BETEGNEK

QUBIT / PODCAST
Szerző: QUBIT / RÓZSA LAJOS
2022.07.26.A napokban négy fontos Qubit-előadást osztunk meg a homoszexualitás evolúciójáról, genetikájáról, orvosi besorolásáról és az iskolai szexuális nevelés mai magyar állapotáról. Scheuring István evolúcióbiológus előadása itt látható, Varga Máté genetikusé pedig itt.


A betegség kritériumai meglehetősen félrevezetők arra nézve, hogy kit tekinthetünk betegnek és kit nem. Miközben kórosnak például többnyire a tulajdonságok ritkább megnyilvánulási formáját tekintjük, a szőke hajszínt mégsem hisszük kórosnak, ahogy azokat is inkább irigyeljük, akiknek idős korukra egyetlen tömött foguk sincsen. Bár az ízületek szélsőséges mozgékonysága az élet számos területén eredményezheti a kóros testi működés kellemetlen velejáróit, egy zongoraviruóznak inkább jelent előnyt, mint hátrányt. A világ valaha volt legsikeresebb úszófenoménja, Michael Phelps ugyanannak a Marfan-szindrómának köszönheti világraszóló sikereit, ami sokak esetében szívelégtelenséget és korai halált okoz.

Kit tekintünk betegnek és mikortól? Biztos-e, hogy a gyakoribb fizikai adottság vagy testi működés egészségesebb is egyben? Betegség-e, amire gyógyszert szedetnek be valakivel? Hogyan optimalizálhatja egy állam költségvetését, hogy mit határoz meg egészséges állapotként? Ha nem tudjuk egyértelműen meghatározni, mi a betegség, hogyan tekinthetjük kórosnak azt a működést, ami nem okoz betegségtudatot?

Miért nem betegség a homoszexualitás? – tette fel a kérdést a negyedik Qubit Live-on elhangzott előadásában az ELKH Ökológiai Kutatóközpontjában a biológiai hadviselés történetét, valamint a betegség és az egészség evolúciós-ökológiai kereteit vizsgáló Rózsa Lajos evolúcióbiológus.

"A SZEMÉLYI FELTÉTELEK ÁTMENETI HIÁNYA MIATT" LEMONDJA A TELJES UROLÓGIAI ELLÁTÁST A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

FACEBOOK
Szerző: DR. KUNETZ ZSOMBOR
2022.07.26.


Van amit egy egyetem egyszerűen nem tehet meg, ez az. Még akkor sem, ha alapítványi szerkezetben működik, vagy hirtelen betegség miatt történik. Ha valahol itt kell, hogy legyen elég puffer a rendszerben.

"A személyi feltételek átmeneti hiánya miatt" lemondja a teljes urológiai ellátást a Szegedi Tudományegyetem, augusztus elejéig, július 22-től. Ezt a lemondást előző este 18 órakor közölték az NNK-val.

Ezzel a lemondással gyakorlatilag elérhetetlenné válik a környéken a bonyolultabb ellátás, vagy a bonyolultabb urológiai onkológia műtéti ellátás is .

A hazai egészségügyi ellátás csúcsszervei az egyetemi centrumok, itt látják el azon betegeket, akiket máshol tudás-, infrastruktúra vagy eszközhiány nem tudnak ellátni. Itt vannak a tudomány, a kutatás és a képzés központjai is.

Ráadásul ezen egyetemi centrumok humánerőforrás tekintetében sokkal jobban ellátottak, mint bármely más kórház, hiszen miután a képzés és a posztgraduális képzés is itt van, orvos létszámuk nagyon sokszor adott, szakdolgozó tekintetében pedig, sokszor vonzóbb a nagyvárosi környezetben dolgozni, mint utazni. És itt, ha egy picit is normális a menedzsment több pénz is van.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Urológiai Klinikáján a honlapjuk szerint 2 rezidens, egy szakorvos, egy tanársegéd, egy adjunktus, nulla főorvos, egy nyugalmazott egyetemi docens, egy emeritus professzor, két igazgatóhelyettes, egy igazgató dolgozik. A szakdolgozói létszám nincs feltüntetve a jobbágyok számát nem szokták ismertetni a nagyurak.

Az állománytáblából úgy tűnik, hogy innen menekülnek a dolgozók.

A Szegedi Tudományegyetem a mai lemondásávál nemhogy egyetemként, de kórházként sem funkcionálhat, bátran kidobhatja a Tudományegyetem tábláját és kirakhatja helyette az Ispotály meghatározást, ez összhangban is lenne a vármegyékkel és a főispánnal.

A Szent-Györgyi Albert nevet pedig, azonnal el kellene hagynia, tovább nem megszégyenítve a Nobel díjas magyar tudós emlékét!


MIBE FEKTESSÜNK MAGAS INFLÁCIÓ IDEJÉN? - A MEGTAKARÍTÁS ÉRTÉKÉNEK MEGŐRZÉSE A CÉL

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.07.26.


Negyven éve nem tapasztalt inflációs kihívással kell szembenézniük a befektetőknek, amire nincsenek kész válaszok. A befektetés egyik legfőbb célja most a megtakarítás értékének megőrzése. A stratégiák kialakításához adunk fogódzót elemzésünkkel.


Világszerte új kihívással kell a legtöbb befektetőnek megküzdenie, hiszen a jelenlegi inflációs környezetre 40 éve nem volt példa a fejlett piacokon. Az 1980-as évek elején a recesszió, amelyet akkor az iráni forradalom és az azt követő olajárrobbanás okozott eredetileg, a maihoz hasonló nagyságrendű pénzromlást eredményezett. Amerikában az árak az elmúlt 12 hónapban majd 9 százalékkal nőttek, ennél magasabb értéket legutóbb 1981-ben mértek (akkor 10,3 százalék volt az infláció mértéke), és ez igaz a nyugat-európai országokra is.

Egy teljes nemzedék nőtt tehát fel a fejlett piacokon anélkül, hogy megtapasztalta volna a magas (5 százaléknál magasabb) inflációt és kidolgozta volna a saját maga számára megfelelő válaszlépéseket. Ráadásul a mai gazdasági helyzet különlegességét a 40 éve nem tapasztalt pénzromlás mellett az is adja, hogy valós recessziós veszély fenyegeti a világgazdaságot, energia-, klíma- és ellátási lánc válságok egymással is összefüggő láncolata fenyegeti a gazdasági növekedést. Ebben a komplex szituációban nem csak a lakosság, nem csupán a kisbefektetők azok, akik most járatlan úton találják magukat, de a politikai és gazdasági döntéshozók, a profi nagybefektetők is tapasztalatlan újoncoknak számítanak. Lássuk hát, hogy a meglévő kevés múltbéli tapasztalataink és a józan paraszti ész alapján mibe lehet érdemes most befektetni a pénzünket!

BÁTORÍTÁS A BETEGNEK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: GABÓ GÁBOR
2022.07.22.


...Orbán jól tudja: ártatlanokat vádolni könnyebb, mint a másokat ért sérelem miatt tiltakozni, utcára menni. Az elmúlt évtizedben a „nagypolitikai” döntések jellemzően nem a cégek sikeres versenypiaci szereplését szolgálták, és nem a szociális egyenlőtlenségek mérséklésére irányultak. A hatalmát további „hatalmi üzletágak” megszerzésével erősítő koalíció azon munkálkodott, hogy ne jöhessen létre társadalmi méretű együttműködés a különböző szakmák és ágazatok képviselői között, és szükség esetén se fogjanak össze az eltérő kulturális, vallási és etnikai közösségek. Ezt tapasztalhattuk a migránsellenes akciók végrehajtásakor éppúgy, mint amikor a Fidesz–KDNP-pártszövetség az Európai Unió Bizottságának képviselőit minősítette a nemzeti szuverenitás eszméjét eltipró profithajhászó bürokratáknak. Orbán az állam kiszámíthatatlan működését akadályozó ellenségként tekint a jogvédő egyesületekre és alapítványokra, olyan szószólókat látva bennük, akik nem akarnak betagozódni az elnyomók és elnyomottak egymáshoz amúgy mindjobban hasonlító csoportjainak egyikébe. Az elmúlt években ezért születtek meg az ún. civilellenes törvények, és emiatt tesz különbséget a kétharmados többség támogatott és támadott egyházak között.

Nehéz volna tagadni, hogy az Orbán-rezsimnek a demokráciát semmibe vevő stratégiája eddig eredményes volt, hatékonyan tudott erős egzisztenciális félelmet kelteni, és ezzel szoros összefüggésben képes volt az ország lakosságának jelentős részét áthangolni együttérző, segítőkész polgárok közösségéből gyűlölettörvényeket támogató, önmaga erkölcsi szintje alá süllyedő tömeggé. A kormányfő megértette, hogy a közpénzek eltulajdonítását vagy pazarló elköltését is hamarabb fogadja el a lakosság, ha az állam ellenőrzése alá vont hírportálok ismétlődően arról beszélnek, hogy a nemzet élet-halál harcát vívja jelenleg még pontosan nem definiálható ellenséges erőkkel. Az elkövetkező hónapokban a magyar–ukrán határon járőröző határvadászegységek miatt sem lesznek százezres tüntetések, noha az erre fordított milliárdokkal, ha csekély mértékben is, de enyhíteni lehetne a KATA-adózás lehetőségétől megfosztott kényszervállalkozók gondjain. A rendszer irányítóinak azonban egy jól kommunikálható hazugság mindig is fontosabb volt a valóságnál...


SZENT-IVÁNYI ISTVÁN: ORBÁN ALTERNATÍV VILÁGBAN ÉL, ÉS CIPOLLAKÉNT HIPNOTIZÁLNI AKAR (2. RÉSZ)

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.07.26.


(Az 1. rész itt olvasható.)

Attól tartok, hogy ennek „a nekünk ki kell maradnunk a genderből, a migrációból, a háborúból, mindenből” receptnek az lesz a vége, hogy kimaradunk az EU-ból, a NATO-ból, mindenből. Mert ez a stratégia efelé mutat – mondta Szent-Iványi István a miniszterelnök legutóbbi tusnádfürdői beszédéről. A külpolitikai szakértővel az előző részben arról beszéltünk, hogy döbbenetes erkölcsi nihilizmusról árulkodnak az elhangzott megállapítások. Most arról lesz szó, hogy Orbán Viktor egy alternatív, „igazság utáni” világban él, és Cipollaként hipnotizálni akarja saját közönségét. Egy olyan képet rajzol az egész világról és a jövőről, aminek sok köze nincs a valósághoz.

Mi volt Orbán Viktor tusnádfürdői beszédének legfurcsább része?

– A legkínosabb az volt, amit a migráció kapcsán mondott. Azt, hogy a migráció kettéválasztotta Európát, van Nyugat-Európa, ami már nem is Nyugat, hanem poszt-Nyugat, és kevert fajú. Ez majdhogynem már egy náci ideológia. Szerinte mi itt tiszta fajúak vagyunk, és mi képviseljük a Nyugatot Közép-Európában. Merthogy Nyugat-Európa városaiban 2050-re már többségben lesznek a nem európaiak. Nagyon fura és zavaros dolgokat mondott...

NYÁRON A MELEG, TÉLEN A HIDEG MIATT VAN CSÖND. MERT CSÖND VAN. ROHADT NAGY HALOM CSÖND, KIS VINNYOGÁSSAL...

FACEBOOK
Szerző: SCHILLING ÁRPÁD
2022.07.23.A király és ispánjai jó szokásuk szerint megosztották híveikkel faji alapú, fasiszta gondolataikat Tusványoson. Ha ezek a borvirágos orrú, kokainhomályos tekintetű, tesztoszteron-koktélok egy bunkerben rötyögnének, és ott rángatnák egymás bránerét, hát, mi bajom is lehetne velük, de ezek az emberek, sajna, Magyarország prófétái és hóhérai.

Miközben e nemeslelkű kereszteslovagok körbenyalatják magukat nem kevésbé fasisztoid erdélyi testvéreikkel, és az anyaországból szakadt, álvitára áhitozó, de valójában csak a gatyábaszaró jókedvet fokozó ellenzékiekkel, Magyarországon továbbra is a legszegényebbekkel, legkiszolgáltatotabbakkal, és az őértük még kiállni merészelő, csekélyke baloldali keménymaggal baszakszik a hatalom: a király és az ő ispánjai.

Alapvetően nincs változás, a nép nyúzott része éppen pihen, örül a forró nyárnak, a melegnek, hiszen nemsokára, mint tudjuk, halljuk, hidegre fordul és fújni kezd a zord keleti szél, indul a vírusszezon, emelkednek az adók és az energiaárak, drágul a hús, a tej és kenyér, drágább lesz az utazás, és mégdrágább a puha matrac. Nyáron a meleg, télen a hideg miatt van csönd. Mert csönd van. Rohadt nagy halom csönd, kis vinnyogással.

Akik meg adakozni szoktak, adakoznak a lakását vagy éppen a színházát elveszítőnek, a független sajtónak és a korrupció-ellen küzdő civil szervezeteknek. Adakoznak, akik még képesek, akiknek még maradt valamennyi fölös, és nem váltak teljesen cinikussá.

A lényeg, a szabadság, már elveszett. Az alaptörvény a túlélés ösztöne, a ne szólj szám. Inkább adakozunk, hogy kimondják helyettünk az igazságot (HOGY FÁJ, HOGY NAGYON, HOGY KURVÁRA FÁJ!), aztán adakozunk, hogy ki tudják fizetni a perköltséget, csak ne kelljen már csinálni semmit. Mert semmi értelme! Mert nem történik semmi. Mert már tüntetés sincs, csak piknik. Már csak a hümmögés van, meg egy kis káröröm, ha újabb társadalmi csoport hullik bele a semmibe: ti sem kapálóztatok, amikor nekünk szar volt, most legalább nektek se lesz jó. (Emlékeztek még Sándor Máriára?!)

Szolidaritás: pár mazochista önkorbácsolása.
Összefogás: részegen a kocsmából kifele menet, "legalább az autómig kísérj már el, testvér".
Igazság: leginkább relativizálás, meg a nyugat összeomlásáról szóló povedálás: "jaj, az a rusnya woke, az tehet mindenről, a metoo, ahelyett, hogy all lives matter - persze, mert a fehérek is szenvednek, igen, nem beszélve a szegény férfiakról, jaj, jaj, adj még egy sört" - szapulják azokat, akik velük ellentétben ki mertek állni a jogaikért: remek.
Szabadságvágy: nyári fesztiválokon olcsó cuccos, aztán "le a gatyát, gyerünk a bokorba, he!" A tűzijátékot tényleg ne vegyétek má' el!!! Égre nézni és vágyakozni, legalább ezt, legalább így!!!

Sajnálatos, szűkös, lapos, langyosan hangulatos. Magy
arország 2022. Vihar előtti csend, vagy csak a sima balatoni, hugyszagú semmittevés?

Hálával gondolok azokra, akik egy mindenki által (értsd még az ellenzék számára sem fontos) megvetett, elfelejtett, megnyomorított és elárult ember lakása előtt ülnek a földön és legalább megnehezítik a kilakoltatást, ha már megakadályozni lehetetlen is. Azok ott a földön ülve, egymásba kapaszkodva, jelszavakat mantrázva testesítik meg azt, ami Magyarország lelkiismeretéből maradt. Ők és harcostársaik az élő lelkiismeretünk.

A többi csak handabanda, lárma és önfényezés. Mint ez a kis szösszenet is, amit ezennel berekesztek, mert ugyan áll még a fal, de elfogyott a borsó.

Elég volt már. Elege van mindenkinek. Az lesz, ami van. Orbán addig uralkodik, amíg meg nem hal.

ITT OLVASHATÓ

CSUPÁN CSAK SZERENCSÉTLEN SZÓHASZNÁLAT VOLNA?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.07.26.


Köves Slomó szerint “kifejezetten szerencsétlen szóhasználat fajokról, meg fajok keveredéséről beszélni.”
Hogy milyen igaza van a nagyszerű Köves Slomónak! Ha másért nem, hát legalább azért, mert eme szerencsétlen szóhasználat miatt irtották ki - meglehetősen szerencsétlen véletlen folytán - apám teljes kecskeméti rokonságát, s anyám egész családját.

Szóval a bölcs, szókimondó, a történelemben otthonosan mozgó, amúgy felettébb bátor és rendkívül differenciáltan gondolkodó rabbi szerencsés módon fején találta a szöget.
Én meg próbálok erőt venni magamon, s palacsinta helyett szerencsétlen módon nem Endlösungot, villanyborotva helyett szerencsétlen módon nem Lebensraumot, Felcsút helyett szerencsétlen módon nem Kamenyec-Podolszkijt mondani, a szomszédnak holnap “jó reggelt kívánok!” helyett szerencsétlen módon hangos és határozott “Heil, mein Führer!”-rel köszönni, s ha fel akarom tenni azt a kérdést, hogy melyik út megyen itt Budára, akkor szerencsétlen módon nem azt kérdezni, hogy meddig rágja még a nemzet testét ez a patkány fajzat?

ROGÁN BARÁTJÁNAK ÉRDEKELTSÉGÉNÉL LANDOLT AZ EGYKORI SZEXBARLANG ÉPÜLETE, AMIT NEMRÉG ADOTT EL A BELVÁROS

24.HU
Szerzők: NAGY GERGELY MIKLÓS, VINCZE MIKLÓS
2022.07.26.


Nem csupán egyetlen lakás, hanem egy teljes épület tulajdonosa lett Budapest szívében friss érdekeltségén keresztül Shabtai Michaeli. Már meg is kérték az engedélyt a ház elbontására, amely úgy került Shabtai Michaeli kezébe, hogy részben megvette azt a céget, amely az év végén az önkormányzattól megvásárolta a különleges sorsú, egykor bordélyházként működő ingatlant.

Már Rogán Antal grúz barátjának, Shabtai Michaelinek az érdekeltségéhez tartozik egy teljes épület a belvárosi Bástya utcában, a főváros egyik legértékesebb részén – erről tanúskodnak az Opten cégadatai és az ingatlanhoz tartozó tulajdoni lapok.

A történetet az teszi igazán érdekessé, hogy olyan ingatlanegyüttesről van szó, amelyet a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette belvárosi önkormányzat tavaly decemberben adott el, amikor mintegy 1,3 milliárd forint értékű tulajdonától vált meg a kerület. A döntésről beszámoló cikkünkben idéztük Kovács Alexet, a Tied a Belváros ellenzéki frakció vezetőjét, aki a kiárusítás kapcsán úgy fogalmazott: „A módszer a szokásos, titokban meghirdetett pályázat, rövidre szabott határidők, egy kivételével minden ingatlanra egy ajánlat érkezett, gyakorlatilag ugyanakkora összeget kínálva, mint ami a pályázati kiírásban szerepel. Valódi versenynek nyoma sincs, minden lezongorázva.”...„NEM KAPJUK MAJD MEG AZ UNIÓS FORRÁSOKAT” – KÖZGAZDÁSZ-KIBESZÉLŐ A VÁLSÁGRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.07.26.


A Válasz Online-on folytatott egy évvel ezelőtti beszélgetésükben Győrffy Dóra és Lentner Csaba egyetértettek abban, hogy akárki nyeri a tavaszi választást, megszorítások jönnek. A kritikus konzervatív értelmiségieket tömörítő Eötvös Csoport tagját és a Magyar Nemzeti Bank alapítványának elnökhelyettesét újra arra kértük, hogy értékeljék a gazdasági kilátásokat. Erős állításokban most sem volt hiány: a két szakember egyetértett abban, hogy amíg Magyarország nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, nem kapjuk meg a visszatartott uniós forrásokat. Lentner Csaba a „nemzeti nagytőke” fokozottabb adóztatását veti fel, Győrffy Dóra szerint az energiaár-emelés kormányzati kommunikációja az őszödi beszédet idézi. Rezsi, KATA, trolldiplomácia – itt a nagy közgazdász-kibeszélő második felvonása.
– Nézzék, milyen szép nagy csapat madár repül az égen!

Lentner Csaba: Valóban, de miért érdekes ez?

– Amikor egy évvel ezelőtt beszélgettünk, a vágtató inflációtól kezdve a költségvetési hiányon és az uniós források érdekében szükséges kompromisszumokon át a megszorításokig szinte mindent előre jeleztek. A régi rómaiak mintájára a madarak röptéből jósoltak?

Győrffy Dóra: Azért ez nem volt akkora ördöngösség. Minden szakember és a kormányzat is tudta már tavaly, hogy nagy baj lesz, csak a választási szempontok felülírták a gazdaságpolitikai racionalitást. 

Lentner: Valóban, mindenki számított nehézségekre. A visszaesés mértéke az igazán meglepő. Igaz, a háborúval senki sem kalkulált. Közgazdasági közhely, hogy fellendülés után mindig recesszió következik, ennek milyensége azonban nagyban függ a felkészüléstől. Ha a sikert nem gondozzuk kellőképpen, akkor nem lesz elég tartalékunk a nehezebb időszakok elviselésére. Hiába voltak komoly eredményeink 2010 és 2019 között, azok hazai relációban számítottak jónak, ami korábbi önmagunkhoz képest óriási dolog, de nemzetközi összehasonlításban már jóval kevésbé. A mi gazdaságpolitikai alapunk nem túl jól viseli a koronavírus-járvány, az ukrajnai háború, a bontakozó élelmiszer- és energiaválság miatti visszaesés együttes súlyát.  

Győrffy: Összesűrűsödtek a világban a bajok. Tavalyi beszélgetésünk idején éppen a járvány utáni kilábalási periódusban voltunk, s a magyar állam visszaállt a szokásos prociklikus gazdaságpolitikára: amíg van pénz, szórja, mintha nem lenne holnap, s a törvényszerűen érkező válság – mint amilyen most az ukrajnai háború – legyengült állapotban éri... 

ITT OLVASHATÓ

TITOKZATOS ALAPOKBA VÁNDOROL A MAGYAR ÁLLAM TÖBB TÍZMILLIÁRD FORINTJA

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.07.26.


A magyar állam és egyes önkormányzatok már jó néhányszor megégették magukat, amikor nehezen átlátható hátterű befektetési alapokba tettek pénzt. A 90-es évek Globex-csődjében még önkormányzatok voltak érintettek; az elmúlt évtizedben a Questor-ügy, a Hungária Értékpapír csődje, a Buda Cash-visszaélés kapcsán az államot is jelentős kár érte.

Ezek hazai bejegyzésű társaságok voltak, így a magyar pénzügyi felügyeletnek legalább elméleti esélye lett volna, hogy időben észrevegye a visszaéléseket. Természetesen nem állítjuk, hogy a végkifejlet hasonló lesz, de nyugtalanító, hogy az elvileg a magyar külgazdasági kapcsolatok fejlesztését szolgáló, állami tulajdonú Eximbank legkevesebb 22 milliárd forintot fektetett átláthatatlan tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű alapokba...

KIM LANE SCHEPPELE: MIT ESZNEK TRUMPÉK ORBÁNON? A HATALOM MEGTARTÁSÁT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.07.26.


Várhelyi Olivér szerint ismét bővülhet az EU, Szerbia szövetséges lehet, de Bosznia-Hercegovina sorsa bizonytalan. Orbán Amerikába megy, de más kormányfőktől eltérően nem Washingtonba, hanem Dallasba látogat, ezt a szokatlan diplomáciai eseményt elemzik Amerikában. Nemzetközi lapszemle.

Az EurActiv Várhelyi Olivérrel közöl interjút, amelyben a magyar EU-biztos azt állítja, hogy ismét megvan az akarat az unió bővítésére. Várhelyi szerint Oroszország Ukrajna elleni háborúja kijózanítólag hatott az EU-bővítésről folytatott vitára, és bebizonyította, hogy fel kell gyorsítani az előző összetételű Európai Bizottság által lényegében leállított folyamatot.

Az EurActiv emlékeztet arra, hogy az uniós országok csúcsvezetői júniusban tagjelölti státust adtak Ukrajnának és Moldovának, ebben a hónapban pedig a tagállamok zöld jelzést adtak Albánia és Észak-Macedónia csatlakozási tárgyalásainak a megkezdéséhez. A bővítési és szomszédságpolitikai kérdésekben illetékes magyar EU-biztos megjegyezte: a Jean-Claude Juncker vezette előző brüsszeli Bizottság saját mandátumának második felében maga is felismerte, hogy hivatalba lépésekor hiba volt elzárkózni a további bővítéstől.

Az EurActiv azon kérdésére, hogy miként látja Szerbia EU-csatlakozási tárgyalásainak a felgyorsíthatóságát, Várhelyi kiemelte, hogy Szerbia mindig is különleges viszonyt ápolt Oroszországgal, és energiaellátás terén csaknem kizárólagosan függ az orosz gáztól. De – tette hozzá – voltak pozitív jelzések is az elmúlt hónapokban, így Szerbia a Nyugattal együtt szavazott Ukrajna ügyében az ENSZ Közgyűlésén. „Azt akarjuk, hogy Szerbia a szövetségesünk legyen, hogy Szerbia mutasson szolidaritást az irányunkban, és legyen a mi oldalunkon, de meg kell értenünk a helyzetüket, amikor kérünk tőlük valamit” – fogalmazott a magyar EU-biztos.

Ha viszont közelebbről megnézzük a Nyugat-Balkánt, a lehetséges további EU-bővítések fő terepét, akkor bizony súlyos kételyek ébrednek bennünk a folyamat kilátásait illetően – legalábbis Bosznia-Hercegovina tekintetében mindenképpen. A bécsi Der Standard elemzést közöl erről a bonyolult összetételű államalakulatról, amely máig nem tekinthető teljesen szuverénnek, hiszen saját belső ügyeibe lényegbevágó beleszólása van a nemzetközi közösség főképviselőjének. Ezt a tisztséget jelenleg a német Christian Schmidt látja el, aki most Bosznia-Hercegovina egyik részének, a bosnyák-horvát föderációnak a belső alkotmányát a horvátok számára kedvező módon akarja megváltoztatni, úgy, hogy ha a három etnikum valamelyikének a lakossági részaránya nem éri el a három százalékot a tíz föderációs kanton valamelyikében, akkor az a kanton nem küldhet képviselőt a föderális szintre.

Hogy a képet tovább bonyolítsuk, a három államalkotó etnikum egész Bosznia-Hercegovinában a horvát, a bosnyák és a szerb. Míg a bosnyákok és a horvátok azon belül föderációt alkotnak, a szerbeknek külön tagköztársaságuk van Bosznia-Hercegovinában. A horvátokat jobb helyzetbe hozná a főképviselő alkotmánymódosítási tervezete. Ez ellen azonban ellenállás szerveződik. Annak fő ösztönzője az a roma etnikumú Dervo Sejdić, aki nem volt hajlandó sem bosnyáknak, sem horvátnak, sem szerbnek vallani magát. Aki azonban nem tartozik egyik úgymond államalkotó etnikumhoz sem, az nem viselhet közhivatalt. Ennek folytán Sejdićnek most papírja van arról az Emberi Jogok Európai Bíróságától, hogy ő jogellenes diszkrimináció áldozata. „Bosznia-Hercegovina nem Belgium” – idéz a Der Standard egy alkotmányjogászt, aki ezt csupán úgy érti, hogy Belgiumban földrajzilag elég jól elhatárolódik a flamand és a vallon lakosság elhelyezkedése. De – és ezt már én teszem hozzá - érthetné a professzor másként is, Bosznia-Hercegovina sok egyéb szempontból sem Belgium, és ember legyen a talpán, aki majd integrálni tudja az EU-ba.

Az AP amerikai hírügynökség Orbán Viktor augusztusban esedékes texasi útjával kapcsolatban arról ír, hogy ha külföldi állami vezetők az Egyesült Államokba látogatnak, a program csúcsa a Fehér Ház. Orbán azonban konzervatív aktivisták előtt fog beszélni Dallasban – jegyzi meg a szerző.

A cikk megszólaltatja Kim Lane Scheppele-t, a Princeton egyetem professzorát, aki hangot ad azon aggodalmának, hogy mi lehet fontos a republikánusok trumpista szárnyának Orbánban. Lehet, hogy nem is annyira a kultúrák harcáról szóló szöveg, hanem sokkal mélyebben az, hogy miként lehet megakadályozni a politikai váltógazdálkodást, vagyis megtartani a hatalmat, ha egyszer sikerült azt megszerezni.

ITT OLVASHATÓ

8,2 MILLIÁRD FORINTOT FIZETETT A KORMÁNY PÁR HÓNAP ALATT „MR. OROSZORSZÁGNAK”– HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.07.26.


Egyelőre nem tudni mire

A Palkovics László vezette, de már Technológiai és Ipari Minisztériumnak nevezett tárca még nem válaszolt a hvg.hu-nak arra, milyen tanácsok érnek havi egymilliárd forintot.

A román külügyminiszter szerint Orbán fajelméleti nyilatkozatai elfogadhatatlanok

Bogdan Aurescu sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar miniszterelnök Románia területéről terjesztett olyan nézeteket, amikkel Bukarest nem tud azonosulni.

Rendkívül kínos helyzetbe hozta Orbán Viktor az osztrák kancellárt

Orbán Viktor Karl Nehammer meghívására érkezik Bécsbe, amelyről az Európai Tanács brüsszeli ülésének margóján állapodtak meg.

Vége a visegrádi négyeknek is, már csak Vlagyimir Putyin maradt nekünk

Magyarország minden uniós szövetségesét elvesztette, ezért lohol a magyar külügyminiszter az agresszorhoz, ha baj van.

Nikola Gruevszki pártjának vezetőjét fogadta Orbán Viktor a Karmelitában

Nagy barátság van a hazájában összesen körülbelül húsz év börtönbüntetésre ítélt, és Magyarországon menekültként üzletelgető észak-macedón exkormányfő pártjával.

Ki menti meg Bolsonarót?

Sokan attól tartanak, hogy a kritikusai szerint csak „trópusi Hitler”-nek nevezett politikus, Novák Katalin spanja, mást is bevet majd, hogy elnök maradhasson.

Államcsődhöz vezethet a kata átalakítása és a rezsimódosítás a FÖX szerint

Azt is írják, hogy a rezsi esetében a korábbi fogyasztás alapján történő díjszabás ellentmond minden jogszerűségnek.

Lenne elfogadható alternatívája a katának, de a kormány meg sem hallgatja az érdekképviseleteket

Az EU-s helyreállítási alap megszerzése érdekében Orbán Viktor miniszterelnök éppen mostanában fogadta el a kitételt, miszerint a kormánynak a jövőben az általa kezdeményezett jogalkotást megelőzően időt kell hagynia a társadalmi egyeztetésre.

Orbán alternatív világban él

“Egy olyan képet rajzol az egész világról és a jövőről, aminek sok köze nincs a valósághoz. Viszont ő hisz a látszatok erejében. Úgy gondolja, ha ezt elhiszik, akkor működik. Ez évek óta látható rajta. Ennek egy gyakorlata volt a tusnádfürdői beszéd: higgyék el, az lesz, amit ő mond.”

Kormányközeli cég kapta meg a kardoskúti földgáztárolós bizniszt

Nem kevesebb, mint 330 millió forintos közbeszerzést nyert a Mészáros Lőrinchez közeli vállalkozó cége.

Falja a milliókat Mészáros Lőrinc horvátországi luxusvillája

A kertben még egy nagy méretű sakktábla is van. De minek?

Áremelkedés, munkanélküliség: csak a járvány elején volt ilyen pesszimista a magyar lakosság

… és a lakossági felmérésre még a rezsiemelés bejelentése előtt került sor.

Egy teljes épület tulajdonosa lett Budapest szívében friss Rogán barátja, Shabtai Michaeli

„A módszer a szokásos, titokban meghirdetett pályázat, rövidre szabott határidők, egy kivételével minden ingatlanra egy ajánlat érkezett, gyakorlatilag ugyanakkora összeget kínálva, mint ami a pályázati kiírásban szerepel. Valódi versenynek nyoma sincs, minden lezongorázva.”

Újabb cenzúra a Magyar Távirati Irodánál

Az MTI ismét megtagadta az ellenzéki Demokratikus Koalíció egyik közleményének kiadását.

Az orosz külügyminiszter elmondta, mi az Ukrajna ellen zajló invázió valódi célja

Szergej Lavrov – akivel a napokban Szijjártó lepacsizott –Kairóig ment, hogy közölje: Ukrajnát „történelemellenes” rezsim vezeti, amit meg kell buktatni.

Újabb ellenzéki politikust vettek őrizetbe Oroszországban

Leonyid Gozman ellen amiatt indult büntetőeljárás Moszkvában, mert állítólag nem tájékoztatta időben a hatóságokat izraeli állampolgárságáról.

Putyin végét jósolják, az utódlásért folyó harc már elkezdődhetett

Az orosz vezető valójában gyenge, és azok a tényezők, amelyek hatalmon tartják – nem enged megjelenni a politika színterén olyan politikust, aki a riválisa lehetne, a hadsereg a háborús veszteségek ellenére nem roppant meg, a közvélemény nem fordult ellene – csak ideig-óráig biztosíthatják a helyét.

És most görgessünk feljebb a 4. cikkhez…A SZOMSZÉD REZSIJE

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.26.


Kormányunk osztott-szorzott, és közzé tett egy számot, miután a rezsicsökkentés csökkentése nevű új magyar fogalom kétségbeesésbe taszította a mimagyarokat. Minielnök elvtárs ugyan elmondta az atyai tanácsot, miszerint mindenki készít családi költségvetést, és, ha ezt elvégezte, meglátja, mire futja és mire nem. Minielnök elvtársnak ez volt az utolsó szava ebben a témakörben, aztán elindult a náci mezőkre fajvédőnek, mert az nem zavarja a mimagyarokat, ellenben, ha megfagynak, az már kezdi érdekelni őket, de az sem eléggé. Momentán még negyven fok van, a mínuszok oly távolinak tűnnek.

Kormányunk is megnyugtatott, nem kell annyira beszarni, illetve nem mindenkinek. De akkor mennyinek, illetve ki esik bele abba a kategóriába, hogy eljővén a számla, azt nem tudja kifizetni egyáltalán. Azért, mert nem keres annyit, amennyit a csekk mutat. Az ilyen élethelyzet már elég húzós, az ilyennek távlatai, de jelenje sem nagyon van, egy ilyenbe belekerülve indul az ember a sufniba a kenderkötélért, hogy kissé késve, de eleget tegyen Kövér elvtárs egy korábbi bájos kérésének. Minielnök elvtársnál nem tudjuk, ki készíti a család költségvetését, de aggódnia nem kell, mert a bevétel rovat a duplájára emelkedett.

A miniszterek, államtitkárok is reménykedve várhatják az első megemelt számlát. Minielnök elvtárs róluk is gondoskodott, mert hogyan venné ki magát az, ha mondjuk Rétvári elvtársnál kikapcsolnák a villanyt, elzárnák a gázt, és kénytelen volna a parlamentbe melegedési céllal bejárni, mert más haszna úgysincs. Nem cukkolom én ezzel a magunkfajtát, hanem csak ténymegállapítok, hogy van, akinek nem kell tartania a bizonytalan jövőtől. Gulyás Gergely is sóhajtva mondta még a cirkusz, elején, hogy ő nagy valószínűséggel nem kerül bajba, amikor a postára kell fáradnia a sárga csekkel. Meg spórol is. Nem kapcsol villanyt.

Mások azonban épp bajban érzik magukat, így kormányunk közzé tett valami számokat, hogy nem is fognak olyan sokan megfagyni ebben a mi Paradicsomunkban. Azt írják ezek a drága emberek, hogy 5,6 millió áramfogyasztó közül 4,2 millió az, aki szerintük átlagfogyasztó. Közbevetőleg egyébként azt sem tudja senki, az átlagfogyasztás a hasra csapáson kívül milyen más módszertannal állapítódott meg, de már ez sem érdekel senkit. De nini, itt van nekünk 1,4 millió fogyasztó (esetleg a védett családtagokkal kiegészülve), akiket a kormány (Orbán) kőkeményen megszopat, és akkor a gázról nem is beszéltünk. Most fogunk.

Kormányunk valahonnan előhúzott adatai szerint a gázfogyasztók 3,5 millióan vannak kies hazánkban, közülük az optimista számítások szerint is 2,6 millió az úgynevezett átlagfogyasztó, itt is kaptunk tehát majdnem 1 millió embert (plusz védett családtagok), akik reszkethetnek a számlától. Összeadva a két halmazt – bár értelemszerűen vannak átfedések – ez uszkve 2,5 millió mimagyar ember (kiegészülve a pátyolgatott családdal), akikkel kőkeményen ki van cseszve. Momentán csak azt nem tudjuk, mennyi ebből az, aki egyszerűen képtelen kifizetni a számlát, és akit így a rendszer egészen profánul halálra ítélt...

NEM FASIZMUS, CSAK SZERENCSÉTLEN SZÓHASZNÁLAT

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2022.07.26.


Kedves hírlevelesek, a tegnapi kábítószerügyi különkiadás megjelenése után futott be a hír: a felnőtt magyarok ötöde fogyasztott már tiltott drogot. De most tiszta fejjel ajánlok négy cikket:

Koporsót vittek a futárok a Parlament elé

Bénítólag hatnak az orosz tüzérségre az ukránok HIMARS-ei

A menedékkérők Ruandába deportálása az európai felelősséghárítás iskolapéldája

Sosem volt még ilyen jó kóbor macskának lenni