2019. június 8., szombat

ÚJABB ÉRDEKES MAGÁNREPÜLŐGÉPET TALÁLTUNK, ÉS TÉRKÉPRE TETTÜK A TRIANONI MENEKÜLTEK VÁNDORLÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.6.08.Kiderítettük, hogy a Valton egyik tulajdonosáé az a magángép, amelyet Kövér László és Rogán Antal is használt már. Interaktív térképekre tettük, hogy honnan hová menekültek a magyarok Trianon után. Pert nyertünk a felcsúti focialapítvány ellen, összeszámoltuk a kormányközeli médiacégek adósságait, tudósítottunk a MTA feldarabolása elleni tüntetésről, és a korrupt cseh miniszterelnök elleni prágai demonstrációról is.A Matolcsy család házibankja finanszírozta, Rogán Antal is használta Bessenyei magánrepülőgépét

A közepes méretű business jetek kategóriájába tartozó magángép a HUN-JET Kft. tulajdona, mely a Fidesz kedvenc őrző-védő cégének titulált Valton-Sec Kft. és Bessenyei István érdekeltsége. A gép üzembentartója a Rogán Antal elhíresült helikopterútját és Kövér László Rómába reptetését is lebonyolító FLY-COOP Kft.


Interaktív térkép: nézze meg, honnan és hova menekültek Trianon után a magyarok

Nemrég tették közzé Dékány István történész Trianoni árvák című könyvéhez összegyűjtött adatbázist kereshető formában a trianoni tragédia után elmenekült vagy kitoloncolt magyarokról. Mi most egy interaktív térképen megmutatjuk, hogy ezek az emberek honnan, és hova menekültek.

A héten emellett:
.
pert nyertünk a felcsúti focialapítvány ellen TAO-ügyben
 
összeszámoltuk a kormányközeli médiacégek adósságait,
 
megnéztük a csernobili atomkatasztrófáról szóló dokumentumfilmet,
 
ott voltunk a Magyar Tudományos Akadémia feldarabolása elleni tüntetésen,
és a korrupt cseh miniszterelnök elleni prágai demonstráción is

További cikkeink:

TOVÁBB TOMBOL AZ ELMEBAJ A SZOLGÁLÓLÁNY MESÉJÉBEN

INDEX
Szerző: MATALIN DÓRA
2019.06.08.


A szolgálólány meséjének első évada valósággal berobbant a köztudatba. Annak ellenére lett belőle – különösen Amerikában – óriási kulturális jelenség, viták, cikkek, esszék, podcastok és tévéműsorok tárgya, hogy az alapjául szolgáló Margaret Atwood regény már több mint harminc éves. De A szolgálólány meséje remekül ráérzett a korszellemre, a Trump elnöksége kapcsán sokakban felébredő félelmekre, így aktuálisabbá vált, mint valaha.

Ha pedig egy biznisz beindul, akkor nincs megállás. Bár az első évaddal véget ért a Margaret Atwood által írt történet, a gyártó Hulu mégis úgy döntött, hogy a sorozatot folytatják.

A második évad már ellentmondásosabb fogadtatásban részesült, a sok méltatás mellett megjelentek a kritikus hangok is, de azért A szolgálólány meséje továbbra is benne maradt a közbeszédben. És mivel az érdeklődés nem csappant meg iránta, lett belőle harmadik évad is. (Az alkotók korábban azt nyilatkozták, hogy akár tíz évadnyi sztori is van A szolgálólányban, ami azért kicsit meredek kijelentés.)...

ZÁNKA TANULSÁGAI

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. SZÜDI JÁNOS
2019.06.08.Hornyák Tibor levelét megírta. A levelet Cséri Lajos Művész Úrnak címezte. A levél tárgya: Zánkai Erzsébet-tábor Dr. Nádházi Lajos emléktáblája. A levél tartalmának megismerése és értelmének feltárása előtt, a szereplőkkel kell megismerkedni.

A levél írója a Zánka Erzsébet Táborok üzemeltetőjének egykori vezetője, akinek e pozícióból történő leváltására azt követően került sor, hogy a 24. hu, megírta: a Zánka melletti faluban, Monoszlón, napi száztízezer forintért bérelt magának úszómedencés házat, s onnan járt be dolgozni Zánkára. A hír nemcsak az összeg miatt verte ki a biztosítékot, hanem azért is, mivel a tábor területén egy minden igényt kielégítő lakóépület áll a mindenkori főigazgató rendelkezésére. Leváltása után, nevezett „érdemei elismeréseképpen” elnyerte annak az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány kuratóriumának az elnöki pozícióját, amelyik időközben megkapta a magyar államtól, ingyenesen és illetékmentesen a gyermeküdültetés céljait szolgáló tábor vagyonának tulajdonjogát. [A tábor a Balaton partján, a rajta lévő épületekkel és a mólóval sokszorosát éri annak a sukorói állami teleknek, amelynek egy másik, magánkézben lévő ingatlannal történő cseréjével, ha a cserét végrehajtják az államot a Kúria álláspontja szerint valamivel több, mint egymilliárd forint kár érte volna. Hűtlen kezelés kísérlete miatt az állami vagyonkezelő egykori vezetőit a Kúria több év végrehajtható börtönre ítélte.] A terület, amelynek ügyében a levél született, az egykori zánkai Úttörőtábor területe. Cséri Lajos hazánk elismert szobrászművésze, akinek több szobra is áll a tábor területén, a főépület főbejárata és az alapítvány által bezárt középiskola épülete előtt. Az utolsó név, amely még ismeretlen lehet az olvasóknak: dr. Nádházi Lajosé, a Balatoni Úttörőváros 1972-1984. közötti időszakának főigazgatója. Tisztelői szerint tudós gondolkodó, a gyermekmozgalom teoretikusa és gyakorlati megvalósítója volt. Emléktábláját 2010. VI. 12-én avatták fel a Zánkai Ifjúsági Centrum főépülete előtti parkban...

A MAGYAR KÜLÜGYMINISZTÉRIUM HELYETTES ÁLLAMTITKÁRÁVAL TALÁLKOZOTT A 444 MELLETTI LAKÁSBAN NIKOLA GRUEVSZKI


444.HU
Szerző: erdelyip
2019.06.08.


Joó Istvánnal, a külügyminisztérium export növeléséért felelős helyettes államtitkárával találkozott pénteken Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a 444 melletti lakásban. A földhivatali adatok szerint a lakás két kínai állampolgár tulajdonában van, egyiküket letelepedési kötvényvásárlóként jelölték meg, egy tavaly a 444-nek és a Dirket36-nak elküldött, feladó nélküli levélben.

A 444 szerkesztősége évek óta a Margit körúton, egy bérházban működik. Pénteken délelőtt a gangon beszélgető kollégáink azt vették észre, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök megy be a közvetlenül mellettünk lévő lakásba. Körülbelül egy órát volt bent, amikor pedig kijött, feltettünk neki néhány kérdést...

...E cikk megjelenése előtt nem sokkal kerestük a külügyminisztériumot, és megkérdeztük, hogy

- Miért találkozott pénteken a helyettes államtitkár a volt macedón miniszterelnökkel?
- Milyen gyakran találkoznak Nikola Gruevszkivel a magyar kormány képviselői, és általában milyen témák kerülnek szóba?
- Nem éreznek-e ellentmondást a kormány korábbi álláspontja, mely szerint Gruevszki ügyében nem játszik szerepet a politika, és a tény között, hogy egy magas rangú kormányzati tisztviselő találkozik vele egy körúti lakásban?
- Miért, pontosan milyen jogcímen és mire használja a magyar kormány a körúti lakást?
- Hogyan kerültek kapcsolatba a lakás kínai tulajdonosaival?

Amint válaszolnak, frissíteni fogjuk a cikket.

JÖVŐBE KÜLDÖTT ÜZENET – PÉTERFY GERGELY FELELŐSSÉGRŐL ÉS LEHETŐSÉGRŐL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: RÁCZ I. PÉTER
2019.06.08.


Pénteken jelent meg Péterfy Gergely új, A golyó, amely megölte Puskint című regénye. Az AEGON-díjas szerző szerint nincs más esélyünk a túlélésre, mint kinevetni a hatalom és az erőszak nyelvét beszélőket, hogy jelezzük: átlátunk rajtuk, előlünk nem lehet elbújni! Beszélgetésünkben a rómaiak éppúgy szóba kerültek, mint a Dunakanyar.

Az új regény már most vezeti a könyves web­áruházak előrendelési listáit. Mennyiben befolyásolta ennek a könyvnek a létrejöttét a 2014-es Kitömött barbár hatalmas sikere? 

Valóban nagyot ment a Kitömött barbár, ami hihetetlenül jó érzés volt, egyben nyomasztó is, abból a szempontból, hogy milyen elvárásokat generál majd az újjal szemben. De biztos voltam benne, hogy nem fogok még egy történelmi regényt írni. Állítólag ilyenkor a legjobb valami kockázatosba fogni. Nekem az tűnt a legkockázatosabb, legreménytelenebb vállalkozásnak, ha a jelenről írok, pontosabban arról, hogyan állt számomra elő ez a jelen, amelyben vagyok. 

A regényben, ha nem is civilizációk, de kultúrák csapnak össze: a Római Birodalom a barbár hordákkal, a polgári értékek a kommunistával, az urbánus a pórival, a műveletlenség a bunkósággal. És mindig az utóbbi kerül ki győztesként – ennek okairól az egyik szereplő, a tudós Waldstein Péter is történetelméleti diszkussziót folytat, de érdekelne az ön véleménye is: a történelem logikája mindig a tudatlanoknak, az erőszakosabbaknak kedvez? 

 Nincs történetelméletem, vagyis inkább történetelméleteim vannak. Nem gondolom, hogy létezne egyetlenegy működőképes modell a történelemre, hanem sok kis egyenlet keveredéséből áll össze az egész – az emberi rendszerek irtózatosan bonyolultak, akár az időjárás, jószerével csak a holnapi napra szolgálhatunk pontos előjelzéssel, a jövő hétre már nem. A regényben éppen azt vizsgálom, milyen gomolygás alakul ki, amikor eltérő hátterű, eltérő habitusú emberek szeretik és gyűlölik egymást. Milyen gomolygások jönnek létre, amikor különféle társadalmi tradíciók, habitusok, ösztönök csapnak össze – mindaz, ami itt Magyarországon kering a fejekben-lelkekben, a történelmi konstrukciók, az ideológiák roncsai, a legvadabb agyrémek és rém­álmok, amelyek között élnünk adatott...

FÜLKE: AKIK MEGGAZDAGODTAK AZ ALVILÁGBAN, A LEGÁLIS GAZDASÁGBAN IS SOKRA VITTÉK VOLNA

HVG ONLINE
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.06.08.


Már a hetvenes-nyolcvanas években luxusautókkal közlekedtek Budapesten a szervezett bűnözői csoportok tagjai, miközben a havi átlagkereset alig 3-4 ezer forint volt. Évtizedekig azért dolgoztak, hogy nagy, nemzetközi maffiát hozzanak létre, de a terv - egyebek között a nyelvtudás hiányában - megbukott. Ez a Fülke, a hvg.hu podcastja, vendégünk a Maffiózók mackónadrágban című könyv szerzője, Dezső András, és Bezsenyi Tamás kriminológus.

Kasszafúrókból lettek a mai magyar szervezett bűnözés vezető alakjai, akik a ’70-es években még rózsadombi mackókat pakoltak ki, követőik a ’80-as években valutával üzleteltek, a ’90-es évek egyik nagy ügye az olajszőkítés volt, aztán következtek a 2000-es évek pénzszállító-rablásai. Dezső András, az Index újságírója könyvet írt a magyar szervezett bűnözés történetéről Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés regényes története a 70-es évektől napjainkig címmel...

A hvg.hu közéleti podcastjában, a Fülkében a szerzővel és Bezsenyi Tamás kriminológussal beszélgettünk. Szóba került, hogy

- van-e magyar keresztapa,
- miért jártak mackónadrágban a magyar zsiványok,
- mikor és miért alakult ki a szervezett bűnözés Magyarországon,
- mennyit kerestek a bűnözők.

A beszélgetést rendhagyó módon egy kávézóban vettük fel.

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG EGYETLEN MOZDULATTAL ELTÖRÖLTE MAGYARORSZÁGON A SZEMÉLYES SZABADSÁGOT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki

2019.06.06.


Mostantól mindenkinek úgy kell élnie, ahogy azt a Fidesz-KDNP előírja számára. 

Kétségtelenül nehéz feladat előtt állt az AB, amikor meg kellett védenie a szabálysértési törvény azon rendelkezéseit, amelyek úgy általában amelyik büntetni rendelik Magyarországon a hajléktalankodást, valamint a kormánypártok ezt bebiztosítani szándékozó tavaly nyári alaptörvény-módosítását (XXII. cikk (3) Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás).

Az alkotmánybíráknak ugyanis egy másik alaptörvényi passzus értelmében azt kellett volna kimutatniuk, hogy a személyes szabadság korlátozása egyéb alapvető jogok védelmében történt. (I. cikk (3) Alapvető jog más alapvető jog érvényesülése vagy valamely alkotmányos érték védelme érdekében, a feltétlenül szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan, az alapvető jog lényeges tartalmának tiszteletben tartásával korlátozható.)

Az AB azonban nem hivatkozhatott a társadalmi veszélyességre, hiszen a csendháborítást, koldulást, köztisztasági szabálysértést már egyébként is tiltja törvény, az még nem ok arra, hogy per se és in general betiltsák Magyarországon a közterületen élést (ha az amúgy nem jár mások jogainak sérelmével).

Az alkotmánybírók tehát nem találtak olyan alapvető jogot, amelynek védelme indokolná, hogy a Fidesz-KDNP meghatározza, az emberek hol élhetnek és hol nem, ezért másik megoldáshoz folyamodtak:

egyszerűen eltörölték Magyarországon az egyén önrendelkezési jogát.

A kormánypártok szabálysértési és alaptörvény-módosítását helybenhagyó határozatuk indoklásában kimondták:

Az Alaptörvény értékrendje szerint a nincstelenségre, a hajléktalanságra senkinek nincs joga,

ez az állapot nem az emberi méltósághoz való jog része, éppen ellenkezőleg...

A MÉSZÁROS-KLÁN NEM EGY TÁRSADALMI RÉTEG, DE MAJDNEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.06.08.


...Aktuálisan az a helyzet – a változatosság kedvéért! – , hogy egy méretes diplomáciai botrányban állunk benne. Szügyig. Miután sokadszorra is kiderült, hogy nacionalista szélsőséges csürhék mindenfelé vannak, és pontosan ugyanolyan kiszámíthatóan barbár módon viselkednek, ahogyan megszokhattuk az effajta nacionalista, gondosan felhergelt szélsőséges csürhéktől, pedig nem akarjuk megszokni. Az úzvölgyi magyar katonai temető ügyében áll a bál. Erről tegnap egy részletes cikkben megmlékeztünk odaát, úgyhogy itt most csak a szerintem lényegeset: az oda-vissza felfokozott politikai üzengetések, beszólások, visszaszólások, ökölrázások és melldöngetések tekintetében azt hiszem, döntetlenre állunk, de ebből senki nem fog jól kijönni. Pedig ami Romániában történt vandalizmussal kísért kegyeletsértés meg etnikai hőbörgés ügyében az penetráns, gyalázatos és elfogadhatatlan. Csak attól tartok, hogy az igen szükséges konzekvenciákat ezúttal sem sikerül levonni, pedig igen egyszerű: a véresszájú nacionalizmus fegyvere fordítva is el tud ám sülni, és el is szokott. Most is ez történt. Amire most oly nagy szükség lenne a kétoldalú keménykedés helyett, az a kedélyek csillapítása, amire nem sok esélyt látok. És még valami: aki most azzal szórakozik és azzal hitegeti az erdélyi magyarokat, hogy majd a magyar kormány segít rajtuk, és hogy az a normális, hogy a magyar kormány segítsen rajtuk, az kisebb bűnt követ el. Megint. Mindenféle cinizmus nélkül állítom: az erős, szuverén nemzetállamok című bornírtság nem válasz és nem megoldás, viszont a pusztulásba visz.

Majdnem megkönnyeztem a lovagkeresztes publicista majdhogynem emberi és normális megszólalását az ügyben. Ebbe szorult némi cinizmus, de komolyan gondolom. Még akkor is, ha a valóban kiemelkedően normális és ritka hangvételű írást kissé hitelteleníti ez a passzus: a férfi attól férfi, hogy képes uralkodni magán, képes fékezni indulatait. Ez tök jó intelem a románoknak, így kellene cselekedni nekünk is. Vagy hát azoknak, akik a taknyon-véren rángatás politikáját legitimnek tartják.

Persze lehet Trianon-térképekkel is nyomulni kormányzatilag (Kovács Desikerült Twitter Zoltán) és görgetni magunk előtt a soha el nem múló traumákat és nem tudomásul venni, hogy a múltat nem megváltoztatni kell, mert úgysem fog menni, hanem tanulni kell belőle. De el kéne dönteni már a francba, és ki kéne mondani világosan, hogy mi a cél. Tenni a békés európai együttélésért vagy állandóan 100 éves nyomorúságokkal házalva toporzékolni és remélni, hogy minél puskaporosabb a hangulat, minél több a konfliktus, annál tovább lehet halászni a zavarosban.

Egyébiránt pedig. Jó hír, hogy úgy tűnik, elszámolta a kormány a 2018-as nyugdíjprémiumot. Ezt nem én állítom, hanem az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke, aki szerint tízezer forinttal több járt volna az időseknek, amennyiben a tényleges (4,9%) és nem a várható (4,4%) gazdasági növekedés alapján számolják ki azt. Ebből azt érdemes megjegyezni szerintem, amit a nyugdíjszakértő mond: a kormánynak addig nem érdeke a nyugdíjprémium utólagos plusz kifizetése a tényleges gazdasági növekedés alapján, amíg az idős emberek bármilyen alacsony összeget hálásan fogadnak. Pláne, ha el sem jut hozzájuk a hír, hogy megrövidítették őket. Pedig ha hiszik, ha nem, nem volt, nincs és nem lesz olyan társadalmi csoport, amelyet ne rövidítenének meg.

Lölö mester és a klánja nem egy társadalmi réteg, de majdnem. Őket nem rövidítették meg, nyugi! Sőt. Varga Mihály közepes képességű könyvelő – aki a hülye magyaroknak nem mellesleg azt javasolta, hogy ha nem tetszik a 325 forintos euró, akkor tessenek Magyarországon nyaralni, francnak kell külföldre menni – megcsinálta az aluliskolázott, de Forbes-milliárdos mangalicapásztor szerencséjét. Benyújtotta őkelme a parlamentnek a jövő évi adótörvényeket, és hogy, hogy nem abba belekerült egy olyan rendelkezés, miszerint január 1-jétől a vendéglátás után a szálláshely-szolgáltatás áfája is 18-ról 5 százalékra csökken. Ez pont olyan kurva hasznos lesz, mint a rezsicsökkentéses átbaszás. Míg a kisebb panzió- és hoteltulajdonosoknak valószínűleg semmi érdemlegeset nem hoz majd változás, a kormányközeli szállodatulajdonos oligarchák ezzel is milliárdokat szakíthatnak. Hogy tetszik? Jól kitalálták? Hogyne már. Van fogalmuk, hogy a Balatontouriston és a Hunguesten túl hány szálláshelye van még a Balatonnál Badacsonyörstől, Balatonalmádin, Keszthelyen túl Balatonakarattyáig ennek a őszseninek? Nos, ezek mind. Ide hullik a közpénzeső nem csak a pofájára szabott kedvező adóváltozásoknak köszönhetően, hanem a Balaton fejlesztése címszó alatt, részben uniós forrásokból még egy rakás zseton itt landol: 5 milliárd kempingfejlesztésre, 17 milliárd „tematikus élménypark” kialakítására, 8 milliárd „integrált termék- és szolgáltatásfejlesztésre”. A nyugdíjas meg hálálkodjon a tetves nyugdíjprémiumáért, amit ugye lenyúltak....

KÖNYVHÉTRE KÉSZÜLVE: BÁRDOS ANDRÁSSAL OLVASGATUNK

KLUBRÁDIÓ / KLUBDÉLELŐTT
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KUN ZSUZSA
2019.06.08.


A jövő héten kezdődik a 90. Ünnepi Könyvhét, amelynek apropóján Bárdos Andrással, a 21. Század Kiadó társtulajdonosával keresgélünk olvasnivalók között a Klubdélelőttben. A műsorban szó esik még egy különleges gyógymódról, egy magyar orvosi felfedezésről és Térey Jánosra is emlékezünk.

Hallott valaki az Arni-módszerről? Egy különleges gyógymód, Pásztor Gabriella, aki évtizedek óta Angliában él és dolgozik hozta haza, hogy stroke-on, agyvérzésen átesett és lebénult betegeken segítsen. Az eredmény szinte hihetetlen.

Bedő Imre a Férfiak Klubjának megálmodója, létrehozója, vezetője. De vajon minek ez a klub, miért van rá szükség?

Végh György író, költő nevére sajnos kevesen emlékeznek. 1982-ben halt meg, ha élne, most ünnepelné a 100. születésnapját. Az évforduló kapcsán feleségével, Takács Márta szerkesztővel idézzük fel munkásságát, buktatókkal teli életét.

Egy fiatal orvos-kutató, Manczinger Máté bőrgyógyász bioinformatikai eszközökkel fedezte fel az emberi immunrendszer és a kórokozók sokfélesége közötti alapvető összefüggést.

Lassan kezdődik a 90. könyvhét, Bárdos Andrással, a 21. Század Kiadó vezetőjével olvasnivalók között keresgélünk. Csak néhány közülük: Zsolt Ágnes: Éva lányom, Braun Róbert: Faltól falig Amerika, Paul Aster, John Updike...

Mindössze 48 éves volt Térey János író, költő, drámaíró, amikor egy reggeli órában elragadta a halál. Előző este a 30 éves érettségi találkozóján vett részt, jó kedvű volt, remekül volt. Nemrégiben volt a Klubdélelőtt vendége, ezzel a beszélgetéssel emlékezünk és búcsúzunk tőle.

A FELCSÚTI FOCIALAPÍTVÁNYNAK KI KELL ADNIA, HOGY MIRE KÖLTÖTTE A TAO-MILLIÁRDOKAT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.06.


Tavaly nyáron adatigénylésben kértük ki a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA), hogy 2014 óta mire költötte a többmilliárd forint TAO-támogatást. Választ sem kaptunk a kérdéseinkre, ezért a bírósághoz fordultunk, ott pedig jogerősen nyertünk. Most várjuk az adatokat.

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a TAO-rendszert, amelynek lényege, hogy a cégek az adójuk egy részét látványcsapatsport-egyesületeknek (foci, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) ajánlhatják fel, és ennyivel kevesebbet fizetnek be az államkasszába.

Az évek során a legtöbb TAO-támogatás a focicsapatokhoz került, közülük pedig a legtöbb pénzt Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának csapata, a felcsúti klub kapta. A 24.hu összesítése szerint A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) 2011 óta már 24,9 milliárd forintot zsebelt be cégektől.

2018 júliusában közadatigénylésben kértük ki a FUNA-tól, hogy 2014. január eleje óta mire költötték a TAO-pénzeket az általuk jogszabályi kötelezettség alapján benyújtott elszámolási táblázatok szerint.

Választ nem kaptunk, ezért bepereltük a felcsúti focialapítványt, ami késve adta be az ellenkérelmét a bíróságra, ezért eljárási okokból megnyertük a pert. Most várjuk az adatokat.

A FUNA jogi képviselője egyébként Vörös József volt, aki nagyon erős szálakkal kötődik a NER-hez: focimeccsre jár Orbán Viktorral és Mészáros Lőrinccel, utóbbi nevében állami földeket vásárolt, és a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának kuratóriumi tagja. A 24.hu megírta azt is, hogy Vörös az Átlátszó által tavaly szeptemberben bemutatott magánrepülőgéppel volt Londonban focimeccsen Mészáros Lőrincékkel, nemrég pedig átvette Simicska Lajos egykori reklámcégét.

Azt már tavaly nyáron kiderítettük a Magyar Labdarúgó Egyesülettől (MLSZ), hogy a 2015-2016-2017-os években Felcsút legnagyobb TAO-támogatója Mészáros Lőrinc cége volt, de az állami tulajdonú MOL egyik leányvállalata is sok pénzt adott a klubnak...

JÓ LENNE, HA MÁR BÍZHATNÁNK EGYMÁSBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.06.08.


„Bármilyen fórumon szóba kerül az emberi jogok védelme, vagy a demokrácia helyzete, az elismerése, vagy annak legyalulása, akkor biztosak lehetünk benne, hogy Magyarország neve már az első három percben meg fog jelenni. Nincsen olyan újságcikk, vagy szakmai előadás, rádióműsor, vagy politikusok nyilvános párbeszéde, ahol ezeknél a kérdéseknél ne bukkanna fel Magyarország” – hangsúlyozta Pardavi Márta, a Helsinki Bizottság társelnöke a Hírklikknek adott interjújában. A jogvédő szervezet, amely több nemzetközi elismerést kapott, csak úgy, mint a társelnök nagy sikernek tartja a közigazgatási bíróságokról elfogadott törvény elhalasztását, és szerinte ezt már nem is lehet leemelni a későbbiek során a polcról. Ezzel együtt a magyar kormány számtalan olyan törvényt tart életben, amely nemzetközi és hazai viták kereszttüzében áll; akkor lenne Orbánék politikájában érdemi elmozdulás, ha ezeket is visszavonnák.

- Nem kapott még meghívót Orbán Viktortól?

- Haha.. nem kaptam meghívót Orbán Viktortól.

- Azt gondoltam, hogy a mostani változások közepette a Helsinki Bizottság is jó partnere lehetne a kormánynak

- Hát lenne miről beszélgetni a miniszterelnökkel… De most az EP választással kapcsolatos változásokra vonatkozik a kérdés?

- Elsősorban arra vonatkozik, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől azt hallhattuk, hogy a Fidesz, bizonyos kérdésekben nagyon jól együtt tudna működni még a liberálisokkal is. Innen már csak egy lépés, hogy a jogvédő szervezetekkel is.

- Amit Gulyás Gergely mondott, az Európai parlamenti politikai csoportokra vonatkozott, ebben én még áthallást sem véltem felfedezni a magyar belpolitikára. Ő kifejezetten pártokról beszélt, a civilszervezetek egy másik szektort képeznek. Viszont, ha ez a nyitottság jele volt, akkor jó lenne erről többet hallani. Például arról, hogy kikkel lenne hajlandó a kormány legalább párbeszédet folytatni, és akkor még nem szóltam az együttműködés lehetőségéről. De én sajnos ebből a közlésből még nem hallottam ki azt a hatalmas irányváltást, amire ön célzott. Nem hallottam, hogy elhangzott volna olyasmi, hogy a támadásokkal leállunk, a propagandával leállunk, ehelyett pedig nyitottak vagyunk arra, hogy érdemi párbeszédet folytassunk, akár konkrét témákban.

- Komolyra fordítva a szót, mert a kérdésem azért némiképp poén akart lenni, mert tudom, hogy irreális a következtetés… Illetve nem is vagyok biztos benne, hogy irreális egy olyan csoportosulás vezetőjénél, aki könnyedén mondja az ellenkezőjét annak, amit tegnap állított. De: abból a szempontból mégis csak komoly a kérdés, hogy az nyilvánvaló: a Fidesszel szemben bizonyos követeléseket megfogalmaztak, ennek tudom be például a közigazgatási törvény visszavonását, hogy vajon ennek hullámára ülve, nem lehetséges-e, hogy a jogvédő szervezetekkel szemben elfogadott törvényt is visszavonatják?

- Hadd kezdjem a közigazgatási bíróságokkal a válaszomat. Ezzel kapcsolatban nagyon konkrét ajánlásokat kapott a kormány, nem feltétlenül a Néppárttól, vagy ha igen, akkor arról kevés információnk van, de a nyilvános forrásokat ismerjük, például a Velencei Bizottságét is, amely e témával kapcsolatban is megfogalmazta, milyen fontos lett volna az egész folyamat alatt konzultálni a civil- és szakmai szervezetekkel, az egész társadalommal. Fontos lett volna, de nagyjából teljesen elmaradt. Nem volt arra lehetőség, hogy akik szakmai véleményt akartak volna fűzni a tervezethez, érdemben meg is tehessék a jogalkotási folyamatban, hiszen három munkanapot adott erre a kormány a társadalomnak. Egy sor elemzést készítettünk, sokat beszéltünk és még fogunk is beszélni arról, hogy mennyire fontos megőrizni a bíróságok függetlenségét, az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét, de érdemi közvetlen reakciót egyszer sem kaptunk. Mellesleg nem pusztán a Velencei Bizottság szólalt meg ebben az ügyben, hanem szinte minden fontos szakmai szervezet, az ENSZ különleges jelentéstevője, és mindenki azt kérte: legyen erről a tervről egy rendes szakmai párbeszéd. Mi novemberben például konferenciát is szerveztünk a témában, ahol nemzetközi szakértők is megszólaltak, a kormányzatot azonban hiába kértük fel, konkrétan Trócsányi minisztert, de nem jött érdemi hozzászóló az Igazságügyi Minisztériumból, összesen elküldték a miniszter HVG-interjúját. Egyértelmű lenne tehát, hogy egy ilyen jogszabály esetén mindenki elmondhassa a véleményét, és az ne egy pusztába kiáltott szó legyen, hanem érdemi reakció szülessen rá. Ami a civilszervezetek elleni támadássorozatot illeti, rengeteg javaslat, mondjuk így: erős kérés érkezett a kormányzathoz, még a Néppárton belül is elhangzott, hogy álljanak le az ilyen támadásokkal - a CEU-ügye, az Akadémiáé, a civilszervezeteké -, fejezzék be ezeket a hadjáratokat, azt azonban nem tudjuk, hogy ezeket a figyelmeztetéseket mennyire veszi komolyan a Fidesz, vagy a kormányzat – ezek sokszor nem elkülöníthetőek egymástól – az egy másik kérdés. Ha nagyon konkrétan nézzük ezeket az ügyeket, érdemi változásokat nemigen lehet látni...

„SZÉGYELLEM, HOGY ILYENEKET KELL ÍGÉRNEM”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZOLTAI ÁKOS
2019.06.08.


A polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben – mondta Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum főpolgármester-jelöltje.

A Momentumban véleményvezérnek tartják önt. Az ön tanácsa miatt lett a külön utakon járó pártból együttműködő? 

Nem tudom, hogy ez a jellemzés mennyire illik rám. Sokszínű, intellektuálisan vibráló közösség tagja vagyok. Nem úgy érkeztem, hogy tudom a tutit. Vannak persze tapasztalataim, amelyeket kirakok az asztalra, ugyanúgy, ahogy mások a sajátjaikat. A Momentum hozzáállását elsősorban a körülmények változtatták meg, nem az én alkotómunkám. Rendkívüli helyzet van Magyarországon, a NER leépítette a demokratikus politizálás lehetőségeit. Az ellenzéki pártok között együttműködésre van szükség, noha sok tekintetben, nagyon különböző dolgokat gondolunk a világról. 

A pártban sokáig olyan külsős jelöltben gondolkoztak, mint például Kálmán Olga a Demokratikus Koalíciónál, végül mégis belülről, ráadásul a nyilvánosság számára ismeretlen aspiránst választottak. Miért? 

Amikor az elnökség előterjesztette az önkormányzati választásra való stratégiánkat, akkor egyetértettem azzal, hogy ha találunk megfelelő, külsős, integratív jelöltet, aki nem vett részt az elmúlt 30 év rossz politikai kompromisszumaiban, akkor ezzel hozzájárulhatunk az ellenzéki politika megújításához. Szembesültünk viszont a nehézségekkel is. A megkeresett embereknek már voltak egyéb kötelezettségeik, nem biztos, hogy vállalni tudták volna a kampánnyal vagy a főpolgármesteri-hivatallal járó életforma változást. Az elnökség és a párt meghatározó személyiségei ebből azt a következtetést vonták le, hogy ha vannak megfelelő politikai ambícióval rendelkező belsős emberek, akkor helyesebb őket indítani. Ráadásul az EP-választáson Budapesten 17 százalékot értünk el, tíz, tradicionálisan jobboldali kerületben pedig a legerősebb ellenzéki párt lett a Momentum. Megváltozott a helyzet, a támogatásunk növekedésével megnőtt a felelősségünk is. 

Ha viszont az előválasztáson vagy ősszel nagyot bukik, akkor könnyen vissza is csúszhat a párt három százalékra

Ezzel a kockázattal nem szeretnék foglalkozni. A küzdelem szoros versenyben fog eldőlni és azért dolgozunk eltökélten, hogy én nyerjek. Hozzáteszem: ez a város és az egész ország rossz helyzetben van, nem a mi taktikai szempontjaink a fontosak.
Miből gondolja, hogy alkalmas a "Fidesz-árvák" megszólítására? 

Jól ismerem azokat az embereket, akik a Fideszre szavaztak 1998-ban, a polgári Magyarország álma miatt. Ők törekvő vállalkozók, értelmiségiek, olyanok, akik számára fontos a teljesítmény és a szolidaritás. Az intellektuális igényességük okán visszataszító számukra a Fidesz-kormány nagyon igénytelen, idegenellenes propagandája. Vágynak arra, hogy alternatívát kínáljanak nekik, márpedig - belülről látva a közösségemet - kijelenthetem: a polgári Magyarország értékeit ma a Momentum képviseli a leghitelesebben.
Ön is fideszes volt? 

Egyetértettem azzal a polgári Magyarország képpel, amelyet a Fidesz propagált 1998-ban. Egyébként az 1998 és 2002 közötti Fidesz-időszakkal sem vagyok kritikátlan. Az állam és egyház elválasztásában például már akkor voltak olyan lépéseik, amelyekkel nem szimpatizáltam. Az sem tetszett, hogy a szent koronára egyfajta ki nem mondott alkotmányjogi státuszt próbáltak visszarakni azzal, hogy a Parlamentbe költöztették...

AMIKOR PHIL COLLINS BEINTETT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.06.08.Kifejezetten érdekes utazásra indulunk ma, melynek során érintjük Dubait, az északi sarkkört és Kazahsztán is, miközben az is kiderül majd, milyen bonyodalmakat tudott okozni Phil Collins nemzetközileg egyezményes beintése és még egy hegedűvonó is előkerül.

Mindez úgy merült fel, hogy a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcast-sorozat egyik állandó szereplője, Bandosz nemrégiben Dubaiban és környékén járt.

Mint kiderült, egy magyar barátja dolgozik kint, aki pár hét múlva költözik haza, így jött egy hirtelen ötlet, hogy ha már így alakult, miért nem használná ki ezt az alkalmat.

Bandosz járt Dubaiban, Abu-Dhabiban a Nagy Mecsetben, a Burdzs al-Arab tetején, a sivatagban és még sok más helyen.

„Nagyon érdekes benyomásaim voltak, egyrészt, mert Ramadán volt. Elég meleg volt, ami segített abban, hogy ne legyek éhes napközben. A vízfogyasztás hiánya már nehezebb volt.

Annyira azért mindkét helyen liberálisak, hogy aki nem muszlim, az ehet, csak ne a nyilvánosság előtt. A Starbucksok és az éttermek egy része nyitva van, de egy paravánt állítanak fel az ablakban, hogy a látvány ne sértse az utcán járókat.

Az egyik plázában elmentünk egy szexi fehérneműket áruló bolt mellett, amire ki volt rakva egy plakát: tanga és melltartó együtt – Ramadan special (persze más termékekre is igaz, terepjárót is árultak így)...


HOL ÉRDEMES MEGVENNI AZ ÚJ SZUPERÁLLAMPAPÍRT? - MEG FOGSZ LEPŐDNI A VÁLASZON

PORTFOLIO
Szerző: ÁNGYELÁN ÁGNES
2019.06.07.Nem járunk sokkal rosszabbul, ha nem a kincstárnál, hanem más forgalmazónál váltjuk vissza idő előtt prémium állampapírunkat vagy az új MÁP+-t, arra viszont figyelni kell, hogy melyik szolgáltatónál milyen egyéb költségek merülhetnek fel. A forgalmazók válaszai alapján utánajártunk, mennyit bukhatunk, ha lejárat előtt adjuk vissza állampapírunkat és hol érdemes leginkább számlát nyitni. A Magyar Államkincstárnak marad azért egy nagy előnye: se az oda, sem az onnan történő utalást nem terheli tranzakciós illeték...

ITT OLVASHATÓ

RÁDAI ESZTER: „AZ EMBERI JOGOK KIHÍVÓ GYAKORLÁSA” INTERJÚ KIS JÁNOS FILOZÓFUSSAL, A PÁRTÁLLAM DEMOKRATIKUS ELLENZÉKÉNEK SZELLEMI VEZÉRALAKJÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: RÁDAI ESZTER
2019.06.07.Nevezhetjük-e a rendszerváltás egyik megkerülhetetlen előzményének és előkészítőjének a magyar demokratikus ellenzéket és annak tevékenységét? Játszott-e, s ha igen, milyen szerepet játszott a magyarországi rendszerváltás természetében, majd a nyomában létrejött rendszer alakulásában az, hogy volt, és hogy milyen volt ez az ellenzék? Az itt következő interjú szándéka szerint egy, a magyar rendszerváltásról szóló sorozat első darabjaként, az odáig vezető utak, az azt előkészítő mozgalmak közül az egyetlen nyíltan politikai, vállaltan, sőt kihívóan ellenzéki szerveződésről kíván tudósítani, azt felidézni és értelmezni – annak a többi résztvevő által is abszolút tekintélyként és szellemi vezéralakként tisztelt és elismert szereplője, az SZDSZ első elnöke, Kis János filozófus segítségével.

Ki lehet-e tűzni egy olyan határpontot, meg lehet-e jelölni egy olyan, ma már történelminek számító pillanatot, amelyet a magyar demokratikus ellenzék születésnapjaként tarthatunk számon?

– Nem mindig van ilyen, de ezúttal volt. ’77 januárjában született egy szolidaritási nyilatkozat a prágai Charta mellett, egy mindössze két mondatból álló szöveg. Az első: „Szolidárisak vagyunk a Charta ’77 aláíróival és bebörtönzött tagjaival, és elítéljük az ellenük foganatosított megtorló intézkedéseket.” A kibocsátók szóvivőit – Václav Havelt és a filozófus Jan Patočkát – letartóztatták, miközben a deklarációt próbálták eljuttatni a párt- és állami vezetéshez; Patočka a fogságban szívinfarktust kapott és meghalt. És a második mondat: „Meggyőződésünk, hogy az emberi jogok védelme egész Kelet-Európa közös ügye.” Ez a két mondat lett aztán a demokratikus ellenzék alapító nyilatkozata. Megjelent a Le Monde-ban és elhangzott a Szabad Európa rádióban, és ezzel köztudottá tette, hogy Magyarországon is vannak polgárok, akik az emberi jogok nevében cselekszenek, méghozzá nyíltan áthágva a pártállam által kikényszerített szabályokat.

De nyilván nem a semmiből, nem mint Pallasz Athéné teljes fegyverzetben Zeusz fejéből kerültek hirtelen elő ezek a politikai cselekvésre kész emberek, sem nálunk, sem máshol Kelet-Európában.

– Az előtörténet valamikor a 60-as években kezdődött, amikor a nemzetközi politikában elindult egy folyamat, amit enyhülésnek neveztek. Ez a hidegháborúnak nem vetett ugyan véget, de kiszámíthatóbbá tette, és elindította a két tömb közti gazdasági és kereskedelmi, sőt, valamennyire a kulturális kapcsolatok fokozatos normalizálódását, és végül, 1976-ban, a folyamat tetőpontjaként a helsinki egyezmény megkötéséhez vezetett, amelyben a nyugati hatalmak elismerték a status quót, a Szovjetunió pedig cserébe elfogadta az emberi jogokat mint az európai együttműködés közös alapját.

Az emberi jogok: ez volt az a szellem, ami ettől fogva nem volt visszagyömöszölhető semmiféle palackba, és amire hivatkozva és alapozva a kelet-európai demokratikus ellenzéki mozgalmak kifejlődtek?

– Az egyezmény tulajdonképpen álságos volt, mert a be nem avatkozás elvét is bepakolták az emberjogi fejezetbe, vagyis hallgatólagosan megállapodtak, hogy az emberi jogok tiszteletben tartását a demokratikus államok nem fogják számon kérni Kelet-Európán. Csakhogy „másként gondolkodóknak”, „disszidenseknek” nevezett kelet-európai polgárok felismerték a helsinki egyezményben rejlő lehetőséget. Sose felejtsük el, hogy az emberjogi mozgalom a birodalom szívéből indult ki, Jurij Orlov és társai hozták létre a moszkvai Helsinki-csoportot, hogy a nyilvánosság segítségével ellenőrizzék a helsinki egyezmény betartását...FÁBRY KORNÉL: A HIT NEM MAGÁNÜGY

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: BODACZ PÉTER
2019.06.08.


Fábry Kornél, a jövő évi Nemzetközi Eucharisztikus Konferencia főtitkára pünkösdről, Ferenc pápa üzenetéről, az egyház fő kihívásáról és arról, hogy a kereszténység nem választható szét politikai és vallási irányzatokra.

Pünkösdhétfő hosszú ideje munkaszüneti nap, ám sokak számára nem is több ennél. Talán még azok számára sem, akik meghallják az ezeréves keresztény kultúra és értékrend megvédéséről szóló politikai hívószavakat. Mit üzen a közelgő ünnep?
– Pünkösd az egyház születésnapja, a Szentlélek eljövetelét ünnepeljük ötven nappal húsvét után. Jézus megígérte a Szentlélek, a Vigasztaló eljövetelét, akit mindenki megkap a kereszteléskor. Azért beszélünk az egyház születésnapjáról, mert a Bibliából tudjuk: amikor Szent Péter megkapta a Szentlelket, kiállt a tömeg elé, olyan hatással volt rájuk, hogy háromezer ember tért meg. Erre emlékezünk.

Pünkösd előtt egy héttel látogatott Csíksomlyóra, a magyar hívők számára a legfontosabb zarándokhelyre Ferenc pápa. Ön is jelen lehetett több tízezer zarándok társaságában. Milyen személyes élményekkel gazdagodott?
– Öröm volt látni, hogy az időjárástól függetlenül milyen sokan keltek útra, hogy a Szentatyával együtt vegyenek részt szentmisén. Én személy szerint őérte ajánlottam fel az imáimat, hiszen gyakran kéri, hogy imádkozzunk érte. Sok volt a fiatal, de minden tiszteletem azoké az idős embereké, akik minden nehézséget vállalva tettek tanúságot hitükről, elkötelezettségükről, hűségükről Jézus és az egyház iránt, kérve a Szűzanya közbenjárását...

KERPEL-FRONIUS GÁBOR: INNEN MÁR NINCS VISSZAÚT

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.06.08.


A Momentum főpolgármester-jelöltje szerint a Római-part maradjon árterület, haveri alapon ne épüljön felhőkarcoló, Veiszer Alindán pedig már túl van. Interjú.

Állítólag csak színes nadrágjai vannak. Van narancssárga és lila is?

Ez nem teljesen igaz, de nagyrészt tényleg azok vannak. Lila volt, de elszakadt, narancssárgát pedig szeretnék. Nem vagyok hajlandó a színeket átengedni a Fidesznek.

Az EP-választás után derült ki, hogy önt indítja a Momentum a főpolgármesteri címért. Milyen érzés, hogy azután esett önre a választás, hogy Veiszer Alinda nem vállalta?

Ezen túl vagyunk. Szerintem nem csak róla volt szó. Volt egy törekvés, hogy egy kívülről jövő, integratív ember legyen a jelölt. Amikor engem először felkértek, akkor a munkahelyi körülményeim miatt nem tudtam vállalni. És azt mondtam az elnökségnek, legyen annyi önbizalma a Momentumnak, hogy képes belülről is jelöltet állítani. A Veiszer Alinda-történetet lezártuk akkor. Engem hiányérzettel töltött el, hogy nemet kellett mondanom, és éreztem, hogy az előválasztás akkor gondolt résztvevői nem elégítenek ki minden igényt, ezért elkezdtem úgy alakítani az életemet, hogy ha még egyszer előkerül ez a téma, igent tudjak mondani.

Ez mit jelent? Cégvezetőként mutatkozott be.

Igen, és szoktam projekteken is dolgozni. Olyan cégnél dolgozom, ahol a kulcsembereknek azt mondjuk, hogy ha váltani akarnak, szóljanak két-három hónappal előre. Ott voltam egy projektátadás előtt, és azokkal az elvekkel, amelyeket másokkal szemben állítok, nem mondhattam igent a felkérésre...

SZABAD SZEMMEL – LENGYELORSZÁG SZEMBEFORDULT A MAGYAR ÁLLÁSPONTTAL - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.06.08.Politico 

A portál úgy értesült, hogy nyugodtan eltemetheti bizottsági elnöki álmait Manfred Weber, már csak idő kérdése, mikor kell azokról hivatalosan is lemondania. Hogy milyen fogas kérdés megtalálni Juncker utódját, az kiderül abból, hogy a három nagy frakció az egyeztetés céljára megbízott két-két miniszterelnököt és azok tegnap külön megbeszélést folytattak Brüsszelben, de a jelek szerint sokra nem jutottak. (A zöldek azért nem voltak jelen, mert ők sehol sincsenek hatalmon.) A Néppárt ragaszkodik a csúcsjelölti rendszerhez, illetve ahhoz, hogy – a legnagyobb pártcsalád lévén – ők dönthessék el, ki kerül az EU végrehajtó testületének élére. A szocialisták és a liberálisok ezzel szemben azt mondják, hogy az EPP kisebbségben van az EU-párti erőkön belül, így ott a középbalnak kell határoznia a dolgok menetéről. Ehhez még hozzájön, hogy a kereszténydemokraták 8 fővel vannak bent az Európai Tanácsban, míg a két potenciális szövetséges 15 államban kormányoz. Márpedig az elnök személyére a Tanács tesz javaslatot, és a végső szót Strasbourgban a parlamenti többség mondja ki. Hivatalosan a Néppárt nem hajlandó megfontolni, hogy bárki mást állítson Weber helyett, kiemelve, hogy a politikust a héten igen nagy szavazataránnyal erősítették meg frakcióvezetői tisztségében.

Csak vágyálom marad Salvini és Le Pen részéről, hogy létrehozzák az Európai Parlamentben a szélsőjobb nagy szövetségét, miután a PiS és a brit Brexit Párt is beintett nekik. Utóbbi nevében Farage közölte, hogy nem lépi át a vörös vonalat, azaz nem áll össze a francia Nemzeti Gyűlés elnökével. Inkább arra összpontosít, hogy megreformálja jelenlegi frakcióját. Ám úgy tudni, még azt sem egykönnyen tudja megtartani, mert ahhoz 7 államból 25 képviselő kellene, de a csoport jelenleg csupán 3 ország 14 politikusát tudja felmutatni. Szóval még az is lehet, hogy a brit vezető emberei kénytelenek lesznek átülni a függetlenekhez, ami kevés pénzt és megszólalás lehetőséget jelent. A PiS-nek az a baja Salvinival, Le Pennel és az AfD-vel, hogy azok rokonszenveznek Putyinnal. Így a lengyelek maradnak az Európai Konzervatívok és Reformisták frakciójában, annál is inkább, mert ott ők diktálhatnak majd. Salvini ott is elszámította magát, hogy a nacionalista Fidesz nem akar kiválni a Néppártból. A felfüggesztés ellenére Orbán nem adta semmi jelét annak, hogy rá akarná csapni az ajtót eddigi szövetségeseire. Inkább arra épít, hogy hazai sikere alapján nagyobb szerepet játszik a jövőben mind az EPP-n belül, mind Strasbourgban. Ám ha az illiberalizmus bajnokaként kénytelen lesz mezt váltani, akkor biztosan megvárja, hogy a lengyel Jog és Igazságosság feljöjjön az őszi választáson.

A portál úgy tudja, hogy Lengyelország több fontos külpolitikai kérdésben is szembefordult a magyar állásponttal. Az első az volt, amikor a lengyel elnök a héten Brüsszelben találkozott új ukrán kollégájával. Varsói források szerint Duda ily módon kívánt erős jelzést küldeni, hogy támogatja Kijev uniós, illetve NATO csatlakozási terveit, noha tudja, hogy Magyarország egészen másként látja a belépés perspektíváit. A másik ütközési pont, hogy lengyel diplomaták azt közölték: országuk egyetért a Dublin-2 menedékrendszer átfogó reformjával és kész arról tárgyalni a német, illetve francia kormánnyal. Az Orbán-kormány ezzel szemben kizárólag a saját haszna szempontjából mérlegeli a kérdéskört...

AZ ÉHEZŐMŰVÉSZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.08.


A városban, a lankás dombok alatt, patakoktól ölelten valaha rengeteg szegény élt háborítatlanul. Mindenféle szegények, tisztesek és nem tisztesek, sőt, tisztességtelenek is, valamint lelki szegények. De ők sem voltak igazán boldogok, hiába hitegette ezzel őket a próféta, mondván, hogy övék a mennybolt. Mindegyik szegény valami különös okból itt, a poros földön akart boldog lenni, ebben a városban és lehetőleg abban az időben, amikor ő is él. Nem majd, s akkor, ha fölnő és nagy lesz, ha elmúlik a válság vagy leomlanak a díszletek. Ilyen hedonista szegények voltak ezek, az itt és most megszállottjai, mintha elrugaszkodva a valóságtól az lett volna a homlokukra tetoválva “Carpe diem!” – pedig nem is tudtak latinul. Csak egy-kettő, de ők is elvadultak már, bicskával nyírták a szakállukat, a fülük pedig lekonyult.

Amikor a Tábornok kihirdette, hogy birodalmában nem tűri a szegénységet, meg is indult a harc nem a szegénység, hanem a szegények ellen. Nem az okot akarta megszüntetni a Tábornok és csörtető csapatai, nem segíteni akart a rosszabb sorsú alattvalóknak, hanem eltüntetni őket. A díszletek mögé vagy a szőnyeg alá söpörni, mindegy, csak ne látsszanak és ne rontsák neki a levegőt. Ilyen panoptikumnak képzelte országát a Tábornok, ahol viaszból ötgyerekes családok, kisdedek, húsvéti körmenetek és labdarúgó férfiak élnek gondtalan boldogságban ajkukon az ő nevével, miközben egymás talpait tapodják, egy a zászlót lengetnek és mindegyiknek kokárda díszíti a lukát. Azért akadt a birodalomban pár elvetemült alak, aki emlékezett régi, letűnt időkre, amikor lehetett és szabad volt gondolkodni, és az értelem utolsó morzsáit összekaparva azt mondták, a szegénység nem bűn, szegénynek lenni szabad, ha nem is kellemes.

Mindenesetre a szegényeket eltüntették a városból. Itt már nem kéregetett senki, nem hált padokon, eltűntek a lukas cipők és a szakadt nadrágok, jól fésült és illatos polgárok sétálgattak a Fő tér kockakövén, nekik surrogott a szökőkút, nekik mérődött a fagyi, az ő gyerekeik dübörögtek műanyag dömperekkel és motorokkal, és áldozott mind az összes a matinémisén, ahol a tábornokot dicsérték, és az Urat is néha, de ő már kezdett kimenni a divatból. Ezt az egész talmi kavargást kíváncsi szemek lesték függönyök mögül ellebbentve olykor azt, és nem lehetett tudni, mitől égnek ezek a tekintetek, az éhségtől, a szégyentől vagy a vágyakozástól. Hogy sétálgattak volna ők is a térköveken, arcukat tartották volna a napnak, ámde nem lehetett. Nézték a szemek a nem szegényeket, a poroszkáló, talmi Bouville-t, és nem tudták, honnan az undor, a hányinger, hogy lila nadrágtartó okozza azt, száz éves fa kérge vagy nedves-szaros újságpapír, s mért van az, hogy a Fő tér sarkaiban soha nem száradnak fel a tócsák...

A KORMÁNYZAT ÚJONNAN MEGFOGALMAZOTT KÜLDETÉSE: AZ OKTATÁSI RENDSZER RENDBERAKÁSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.06.07.


Az EMMI felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára ma Budapesten elmondta, hogy véleménye szerint nagyon magas színvonalú oktatásra van szükség ahhoz, hogy a gazdaság kellőképpen növekedni és fejlődni tudjon. Tényleg, valóban? Nem semmi gondolat, kedves Horváth Zita, még jó, hogy önök ott fent tudják, hogy hogyan vezessenek egy országot, máskülönben ma már nem is tudom, hol tartanánk. A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a nagyon magas színvonalú oktatás megteremtése a kormányzat újonnan megfogalmazott küldetése. Csak kérdem, az elmúlt 9 évben nem volt idő arra, hogy foglalkozzanak az oktatás helyzetével? Ennek fontossága valahol a stadionok és templomok után következett? De igazán örülünk annak, hogy kormányzása kilencedik évében úgy gondolja a párt, hogy valamit talán tenni kellene.

Lássuk, eddig mit tett az Orbán-kormány a magas színvonalú oktatásért:
- A tanköteles korhatár leszállítása,
- a heti öt kötelező testnevelés óra ,
- az iskolák államosítása és központosítása,
- a kötelező, új, állami tankönyvek bevezetése,
- a gimnáziumok helyett a szakiskolák támogatása,
- az igazgatók, majd a tanárok autonómiájának felszámolása
- a CEU elzavarása...