2016. november 8., kedd

AMERIKA VÁLASZT: DÜHÖSEN ÉS ILLÚZIÓK NÉLKÜL

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Dobsi Viktória
2016.11.08.


Bár a finisbe érve az előrejelzések egyre biztosabbnak láttatják Hillary Clinton győzelmét, kívülről és főleg Európából nézve nehezen hihető, hogy sok millió amerikai ma egy visszataszító, rossz ripacsnak tűnő, gátlástalan hazudozóra teheti le voksát. Hogyan lehetséges, hogy miközben az amerikai gazdaság az európaival összehasonlítva sokkal gyorsabban lábal ki a válságból, az amerikaiak majd fele azt gondolja, ma nehezebb az élet, mint ötven éve volt, és a következő generációnak csak rosszabb lesz? Mi táplálja az establishment – az intézményes politikai-gazdasági elit iránti indulatokat, Donald Trump népszerűségének egyik motorját?
A Pew Research Center idén augusztusi felmérése szerint, miközben a megkérdezett amerikai polgárok 47 és 49 %-a nehezebbnek tartja az életet, mint 50 éve lehetett, illetve csak 24%-uk bízik benne, hogy a jövőben jobban mennek majd a dolgok, az elégedetlenkedők zöme Donald Trump táborát erősíti. Szimpatizánsainak 81% nagyon negatívan ítéli meg a mai helyzetet, Clinton szavazói viszont 59%-os arányban elégedettek – bár a jövőt illetően mindkét csoport bizalmatlan.
Az, hogy a pesszimisták jelentős része a szegényebb és fehér lakossági csoportokból kerül ki, nemcsak az amerikai populációban eddig betöltött többségi szerepét lassan, de biztosan elvesztő fehér  “blues”-zal magyarázható, amit persze a rasszista, idegengyűlölő, muszlimellenes retorikát eddig nem látott szintre pörgető Trump ki is használ és tovább is gerjeszt. Ugyanis az utóbbi 30 évben valóban szorosabbra zárultak a társadalmi felemelkedés kapui, a szabályozás és a jóléti állam leépítésével párhuzamosan, amit a republikánusok kezdeményeztek ugyan, de a demokraták is kivették belőle a részüket. A diplomával nem rendelkezők megélhetése, munkája egyre nagyobb veszélybe került, miközben a diploma megszerzése olyan drága lett, hogy a szerényebb családok gyermekei elől egyszerűen elzárta a felemelkedés útját.

A progresszív eszmék és a demokraták felé hajló diplomások – 1994-ben még csak 7%-uk vallotta magát progresszívnek, ma már 31% – tehát nem csupán „szerelemből” szavaznak többségükben a demokratákra, ahogy a diploma nélküli fehérek sem csak „elvetemültségből” a republikánus pártot is alázó Trumpra, hanem azért, mert úgy érezhetik, a jelenlegi rendszer haszonélvezői vagy épp károsultjai.

Pedig az Európai Unióval összehasonlítva a jenkik igazán kibújhatnának a bőrükből, ha a válság óta tapasztalt teljesítményt vesszük alapul. 2008 óta 13%-kal nőtt az amerikai GDP (az eurózónáé mindössze 2%-kal), a munkanélküliség 5% körül van (miközben az Unióban 10%). Ha azonban közelebbről megnézzük, ugyanebben az időszakban 20 millió lakossal (+6,5%) gyarapodott az Amerikai Egyesült Államok (az EU ennél lassabban, csak 7 millióval, ez 2,1%) – azaz az egy főre eső GDP-növekedés már nem túl jelentős, évi átlagban 0,6%, míg az előző 2 évtizedben, 1990 és 2008 között háromszor akkora volt: 1,9%...

ITT OLVASHATÓ

REMÉLEM A GYÓGYSZEREIT MEGKAPTA ÉS MÁR JÓL VAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.08.


Nem vagyok én egy mértékadó, köztiszteletnek örvendő TGM vagy törökgáborelemez, vagy tetszőleges nagytudású politikai szakértő, aki most elmagyarázza azt az alapvetően Erdős Virág ihletésű kérdést, hogy miszerint „na most akkor mondjátok meg nagyokosok, mi legyen?” Meg az összes kapcsolódót: mire volt jó ez az egész? Mi a jelentése annak, ami most van, és hogyan tovább? Ennek ellenére szerényen kifejteném mit gondolok arról, hogy elbukott Orbán első alapfércmű-módosítása, amelyet sajátkezűleg nyújtott be. Közvetlenül az után, hogy a csilliárdos népszavazása is elbukott. Beszéljünk egy kicsit még arról, hogy a Fidesz-KDNP dicsőséges hetedik számú alaptörvényhez piszkálása alulmaradt a parlamenti szavazáson.

A zavaros tekintetűről és a Rogánról készült parlamenti fotókat elnézve nem lennék egyik megszeppent pártkatona helyében sem ezekben a törénelmileg vérzivataros percekben. Mondjuk, az év összes többi napján sem, de példának okáért Gulyás Gergely alelnök és okostojás fejét elnézve, sötét viharfellegek kavarognak az eddig minden pillanatban magabiztos, arrogánsan cinikus, visszakézből minden ellenzéki javaslatot az asztalról lesöprő állam- és kormánypártok feje fölött.

Nem véletlen, hogy miután a számára kedvezőtlen szavazási eredményt követően az élőisten elviharzott, elkezdődött ezerötszázzal a kármentés, elkezdték ledobálni a propaganda atombombáit. A hazaáruló ellenzék mantrázása újabb fokozatra kapcsolt: Harrach Pétertől a fiatal és üde kereszténydemokratákig, a függöny elé újra könyörtelenül kitolt Kósa Lajostól a Fidesz közösségi oldaláig meg a barnanyelvekig megy a frusztrált köpködés, a nemzetárulózás, a hívek feltüzelése, a kommunikációs moslék szétteregetése. Ahogy eddig is, e tekintetben ugyanott tartunk, ahol tegnap, fél éve, két éve...

ITT OLVASHATÓ

HILLARY CLINTON: MEGTESZEK MINDEN TŐLEM TELHETŐT

EURONEWS.COM
Szerző: EURONEWS.COM
2016.11.08.


Hillary Clinton, a demokrata párt elnökjelöltje a New York államban lévő Chappaqua-ban adta le szavazatát férjével, az egykori elnökkel, Bill Clintonnal.

New York állam hagyományosan demokratának számít, 29 elektori szavazatért vív csatát az állam egykori szenátora Donald Trumppal.

- Alázatot érzek, mert tudom, hogy mekkora felelősség jár ezzel, és milyen sok ember számít a választás eredményére, és hogy milyen sokat jelent ez az egész országunknak. Megteszek minden tőlem telhetőt, ha elég szerencsés vagyok ahhoz, hogy nyerjek ma – mondta a jelölt.

Hillary Clinton elvegyült az őt éltető lelkes tömegben, igyekezett minél több emberrel néhány szót váltani, kezet fogni, és részt vett rengeteg közös fotózáson is.

A helyszínen több tucat híve gyűlt össze, hogy személyesen is biztosítsák támogatásukról. Felmérések szerint Clintont elsősorban a spanyolajkúak, a nők, és a környezetvédők támogatják.

Ha megválasztják, ő lehet az Egyesült Államok első női elnöke, aki az ország első afro-amerikai elnökét követi a Fehér Házban.


EURONEWS (LIVE) ITT NÉZHETŐ

AMERIKA MA TÖRTÉNELMET ÍR - ELJÖTT A VÁLASZTÁS NAPJA, ELDŐL, HOGY CLINTON VAGY TRUMP LESZ AZ USA ELNÖKE

INDEX.HU
Szerző: Index.hu
2016.11.08.


46 perce
Oké, de mikor lesz eredmény? 
           
 
1 órája
           
 

A VÉGSŐ JÓSLÁS: MEGINT MINDEN FLORIDÁN MÚLIK

444.HU
Szerző: akirály
2016.11.08.


A nem éppen a felszabadult humoráról vagy véleményvezérelt cikkeiről ismert BBC címlapján egy atomvillanással illusztrálta, mi lehet a legrosszabb kimenete Donald Trump győzelmének. Nem vicceltek. Donald Trump győzelme esetén az Egyesült Államok elketyegne, de nyilatkozatai alapján - és mert még soha semmilyen választott tisztséget nem töltött be, másból nem indulhatunk ki - az amerikaiak szövetségeseire cudar idők várnának. De vajon nyerhet-e ma Trump?

Ha csak az országos felmérésekből és az ezen alapuló modellekből indulunk ki, nagyon nem kell aggódni. Az elmúlt hét Clinton számára rémisztő trendje a hétfőn közölt legfrissebb felmérések alapján nem csak megállt, de meg is fordult, vagyis a jelek szerint a demokrata zárta jobban, nagyobb lendülettel a kampányt. A Fivethirtyeight konzervatív, óvatos modelljét leszámítva
minden más jós minimum 84 százalékos esélyt lát a győzelmére. A Fivethirtyeight, amiben az eddigi teljesítményük alapján hajlamos vagyok jobban bízni a többieknél 72 százalék esélyt ad ugyanerre.

Ami megnyugtatónak hangzik, de ha azt vesszük, hogy tízezer szimulációból 2770-et Trump nyer, az már nem hangzik annyira egyértelműen jól.

És van is miért aggódni. Például azért, mert az összesített, országos szavazatarány, az ún. popular vote az amerikai elnökválasztáson csak egy érdekes adat.

Nincs nagy jelentősége. Az elnökség azon múlik, hogy melyik jelölt szerez meg legalább 270-et az államonként - Maine és Nebraska kivételével - a győztes mindent visz elvén kiosztott, összesen 538 elektori szavazatból. E tekintetben pedig még most is nagyon szoros a verseny, és arra is van tíz százalék körüli esély, hogy ha Clinton több szavazatot is szerez országosan, az elektori kollégiumban vereséget szenved...


ITT OLVASHATÓ

DONALD TRUMP LESZ AZ AMERIKAI ELNÖK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Ember Zoltán
2016.11.08.7


Tök jó lenne, ha tévednék, de én arra tippelek – minden közvélemény-kutatás ellenére -, hogy holnap hajnaltól Donald Trump lesz az USA következő elnöke. Szerintem történelmileg ez következik a Brexitből, a globalizmus elleni „konzervatív” lázadásból, az alulról jövő radikalizmusból, az elitekből történő dühös kiábrándultságból, a migránsellenességből, illetve a közösségi média valóságtorzító hatásából. Egyszóval: a történelmi tapasztalatból.

Fordul egyet a világóra

Trump „szabálytalan” karaktere és kampánya pontosan illeszkedik ebbe az új, globális történelmi tapasztalatba. Milliárdos populistaként, egyéni módon lovagolja meg a „tömegek lázadását”, amely az eliteket, a gazdagokat, a szakértőket, a médiát, a migránsokat, a liberális demokratákat okolja az összes gazdasági és társadalmi bajokért. Eddig is ez az alulról jövő radikalizmus segítette az elnökjelöltséghez Trumpot, aki sajátos haragjával és agresszív humorával leegyszerűsített, könnyen fogyasztható megoldásokat kínált a globális kapitalizmusból, a liberális demokráciából mélyen kiábrándult, dühös választóknak.

A Brexit a világon elsőként mutatta meg, hogy demokratikus eszközökkel – népszavazás – is tökön lehet szúrni a demokráciát. Emlékezzünk vissza, a közvélemény-kutatók magabiztosan állították a nemek győzelmét, azt, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az Európai Unióból. Aztán jött a feketeleves: a vidéki, alacsony iskolázottságú, idősebb szavazók dühösen, tömött sorokban voksoltak a kilépésre, miközben a maradáspártiak – közöttük megdöbbentően sok városi fiatallal – végül nem, vagy alig mentek el szavazni.

A brit liberális elitek ezért kizárólag magukat okolhatják a Brexitért: a médiában hosszú éveken át gúnyolták és lenézték a munkásosztály „tudatlanságát”, amely most fájdalmasan visszaütött...


ITT OLVASHATÓ

ELŐVÁLOGATÁS

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.11.08.


...Az előválasztás természetesen nem mentes a kockázatoktól. Elképzelhető, hogy egy aktívabb támogatókkal rendelkező ellenzéki párt több jelöltet tud majd állítani. Azt is gyakori érv az előválasztás ellen, hogy az ellenzék ezzel az éles kampány előtt használná fel erőforrásait, valamint a kampányban súlyos sebeket ejtenének egymáson az ellenzéki politikusok. Az előválasztás azonban olyan médiafigyelmet garantálna a liberális és baloldali ellenzéknek, amely megéri az árát, az indulók közötti feszültségek pedig semmi esetre sem lennének súlyosabbak, mint az éles kampányban a kormánypártoktól érkező támadások. A kockázatok végsőkig kerülése ugyanakkor nem lehetséges a politikában. Aki nem tudatosítja a politikai veszteség, a sikertelenség lehetőségét, az nem való a demokratikus politikába, noha még a diktátoroknak is számolniuk kell a bukás lehetőségével. A valódi, átlátható, nyitott előválasztás olyan politikai innováció lehetne, amely segíthetne a liberális és baloldali pártoknak a választói bizalom visszaszerzésében. Minden más csak a puszta túlélésre törekvés, ami egyes ellenzéki politikusok motivációjaként még érhető is, azonban a választók számára nem méltányolható.
 
Az agresszív helyezkedést, az önmaguk árnyéken túllépni képtelen politikusokat és a látványos belső feszültségeket nem díjazzák a választók. Az előválasztás olyan eszköz, amely a belső ellentéteknek, a természetes vetélkedésnek ad demokratikus formát. Önmagában az sem probléma, ha az eddig is ismert tárgyalásos, megegyezéses úton döntenek a szóban forgó pártok a közös jelöltállításról, bár kérdéses, hogy miért lenne eredményesebb, mint 2014-ben. Ebben az esetben azonban jobb lenne az egész folyamatot inkább előválogatásnak, mintsem előválasztásnak nevezni. Ezzel meg lehet kímélni az előválasztás intézményét, amelynek helyes alkalmazása esélyt jelenthet arra, hogy akár csak egy fokkal erősödjön a bizalom a politikában és csökkenjen a mindent elárasztó közéleti apátia.
 

HETEDIZIGLEN

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Adorján György
2016.11.08.


...Amióta ebben a marha nagy illiberális „demokráciában” szűkre szabták rendesen a parlamenti nyilvános közvetítések lehetőségét, a hatalmuk megtartása érdekében mindenre kényesen ügyelő kormánypártok, azóta egyre nehezebben juthatnak hozzá a választópolgárok ahhoz, hogy miként és hogyan viselkednek küldöttjeik az ország házában, mit és miként mondanak az őket is alapvetően érintő ügyekben. Napirend előtti felszólalásokat követően, miután a birkózó szövetség elnöke a bőnyi rendőrgyilkosságot is kellőképpen bekeverte a kétharmados szavazás előtti hangulatkeltésbe, költségvetési és egyéb összegző módosító javaslatok elfogadását követő zárószavazások után következett 10.05-kor az Alaptörvény hetedik módosításának zárószavazása. 131 igen és három nem szavazattal, tartózkodás nélkül, a ház nem fogadta el a módosító javaslatot. Latorcai levezető elnök ezután lányos zavarában rendesen belezavarodott a további teendőkbe. Tanácstalansága már-már röhejessé vált. Forgatókönyvre hivatkozott nyakra-főre, mielőtt a rendes kerékvágásba tért volna vissza az ülés.

A hetedíziglen is módosításra ítélt Alaptörvényi előterjesztés megbukott. A kétharmad nem jött össze!

De büntesse hetedíziglen majd a választópolgár és a törvény teljes szigora sújtson majd rá mindazokra, akik Magyarországot mára olyan helyzetbe hozták, amilyenben van! Ennyi létminimum táján élő még sohasem volt, ennyire versenyképtelen gazdaságunk még sohasem volt. Ilyen nagyarányú jövedelem különbségek ebben a hazában még soha sem voltak. Büntetlenül ilyen mennyiségű, törvénysértő módon elkövetett harácsolást, vagyonszerzést, uram-bátyám alapokon történt látványos gazdagodást ez az ország még nem látott!

Az érvénytelen népszavazás után egy hónappal ismét megbukott a Fidesz-KDNP kormány! Mi kell vajon még ahhoz, hogy végleg eltakarodjon?


ITT OLVASHATÓ

BULIKA A PARLAMENTBEN: MA IS FŰRÉSZELTEK EGY NAGYOT

MAGYAR NARANCS
- HÍRNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.08.


Bukta Orbán az alkotmánymódosítást: megüzenték Brüsszelnek.
Leszavazták Orbán alkotmánymódosítását

Nem fogadta el az Országgyűlés Orbán Viktor kvótákról szóló alkotmánymódosítását kedd reggel – írja az Index. A Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői nem nyomtak gombot, három független képviselő nemmel szavazott, így nem lett meg a szükséges kétharmad.
Orbán Viktornak megint nem sikerült keresztülvinnie az akaratát.

Bulika volt a parlamentben

Bár az utolsó pillanatig kérdéses volt, mi lesz a szavazás eredménye, főleg miután a Jobbik alkunak nevezhető ajánlat formájában belengette Orbán Viktornak, hogy megszavazzák a módosítást, ha visszavonják a letelepedési kötvények árusítását. Ez nem annyira jött össze. Így ma a Jobbik hiába ért egyet elvben azzal, hogy az uniós menekültkvóták ellen alkotmánymódosítás szükséges, mégsem szavazott. Inkább egy molinóval villogtak, amire azt írták: “Az a hazaáruló, aki pénzért terroristát is beenged.”...

ITT OLVASHATÓ

A VILÁG A MAI NAPTÓL KICSIT MÁS LESZ

KÖTŐSZÓ
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó
2016.11.08.


Lehet, hogy a mai naptól a világ kicsit más lesz. Előfordulhat, hogy a szabad világ legerősebb országának egy olyan elnöke lesz, akitől okunk van félni. Félni, ugyanis véleménye szerint érdemes nyugodtan megütni azokat, akiknek véleménye ellenkezik a miénktől. Azonban számomra az a legszomorúbb, hogy elmondása szerint véleményének alapjait kedvenc könyvéből, a Szentírásból meríti és minden tettét a keresztény értékekből vezeti vissza. Nagy Szabolcs prédikációja.

...Dosztojevszkij Karamazov testvérek című regényének van egy fontos szereplője: a kisfiú Iljusa. Ő az, aki végignézi, amint megalázzák az apját a nyílt utcán és ez annyira megviseli, hogy belebetegszik, majd bele is hal. Osztálytársai nem tudtak kétségbeesésével mit kezdeni, ezért gúnyolták, kavicsokkal dobálták meg, később azonban megértették miért szenved Iljusa és akkor a legjobb barátai lettek. Iljusa utolsó napjait szeretettel és békességgel próbálták megtölteni. Történetük bizonyítja azt, hogy az emberség okán az ember felül tud kerekedni saját gyarlóságán.
 
Lehet, hogy a mai naptól a világ kicsit más lesz. Előfordulhat, hogy a szabad világ legerősebb országának egy olyan elnöke lesz, akitől okunk van félni. Félni, ugyanis véleménye szerint érdemes nyugodtan megütni azokat, akiknek véleménye ellenkezik a miénktől. Félni, mert véleménye szerint a nőket erőszakkal kell megszerezni és ezt a kijelentést a legtermészetesebb öltözői beszélgetésnek tekinti. Félni, mert olyan alelnököt jelöl ki magának, kinek véleménye szerint az LMBTQ közösség tagjait olyan intézetekbe kell elhelyezni, ahol pszichiátriai és gyógyszeres kezelések során normálissá változtatják. És ez csak egy rögtönzött válogatás minősíthetetlen kijelentéseiből. Nem állítom, hogy a másik jelölt feddhetetlen lenne és vele kapcsolatban ne fogalmazhatnánk meg aggodalmakat...
 

4 ÉV TRUMP VAGY 4 ÉV CLINTON? MA ELDŐL MINDEN - AMERIKA VÁLASZT PERCRŐL PERCRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2016.11.08.


Amerika ma választ: egy sokak által korruptnak tartott, de tagadhatatlanul tapasztalt és hozzáértő politikus csap össze egy betegesen hazudozó demagóggal. Az elmúlt egy hét mélyrepülése után Hillary Clinton stabilizálta helyzetét, és újra vezet, de a verseny még így is szoros. Legkorábban ma éjszaka 3-4 óra körül tudhatjuk meg ki lesz az Egyesült Államok új elnöke. A Kettős Mércén a választási nap minden hírét összegyűjtjük nektek, egészen holnap hajnalig. Cikkünk folyamatosan frissül, tartsatok velünk! (Tegnapi és tegnapelőtti elő közvetítésünket a linkeken találjátok.)

ITT OLVASHATÓ
SIMICSKA LAPJAI NEM HARAPTAK ORBÁN KEZÉBE, AMÍG AZ ETETTE ŐKET

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.11.07.


Ezekről ne maradj le!
 
Tovább gyarapodik az Orbán család cégbirodalma (Átlátszó)

Tiborcz István új céget vett, és megint állami pénzek közelébe került (
Direkt36)
 
Egymilliárdért utókampányol a kormány (MNO)
 
Ha van 3 perced:
 
Tovább gyarapodik az Orbán család cégbirodalma
Orbán Áron, a miniszterelnök öccse főtulajdonosként alapított építőanyag-nagykereskedő céget. A vállalkozás egy olyan Hungária körúti társasházba van bejelentve, ahol egy állami pályázatokon sorozatosan nyertes földmérő cég is működik. Aminek ráadásul az a Vargha László volt a tulajdonosa, aki a legújabb Orbán-vállalkozásba is beszállt. (
Átlátszó)
 
Tiborcz István új céget vett, és megint állami pénzek közelébe kerültA miniszterelnök veje a rendre állami megbízásokat elnyerő West Hungária Bau-csoport egyik vállalkozásába, a WHB Ingatlan Kft-be vásárolta be magát kisebbségi tulajdonosként. Tiborcz másfél éve vált meg a közbeszerzéseken feltűnően sikeres cégeitől. (Direkt36)
 
Egymilliárdért utókampányol a kormányEnnyi pénzt szán Orbán Viktor kormánya az érvénytelenül zárult kvóta-népszavazás utókampányára, ami a 98% új egységet propagálja. Az erre vonatkozó szerződést már a voksolás előtt megkötötték a két nyertes céggel – ezek egyike az állami reklámtenderekről elmaradhatatlan Csetényi Csaba tulajdonában van. (MNO)
 
Simicska lapjai nem haraptak Orbán kezébe, amíg az etette őket.A Simicska lapjaiban megjelenő állami hirdetések értéke durván megugrott a 2010-es kormányváltás után. A tavaly februári G-nap után azonban elzárták az állami reklámcsapokat Simicska megmaradt lapjai felé. Furcsa módon pont ekkor kezdtek ezek a médiumok a kormányzati mutyikkal foglalkozni. (Defacto blog via 444)
 
Hungaristákkal és a putyinizmussal is flörtölnek a magyar identitáriusokEz egy  Franciaországból származó, radikális jobboldali mozgalom, amelynek a közelmúltban alakították meg a magyarországi szervezetét. Távlati céljuk egyfajta alternatív európai föderáció kialakítása lenne, de akadnak olyan tagjaik, akik szerint a Putyinhoz köthető  Eurázsia-víziótól sem állnak olyan távol. (Átlátszó)
 
A Népszabadság legendás székházában épülhet újra a Fidesz médiabirodalmaElkezdték kirúgni a Népszabadság eddig csak felfüggesztett munkatársait. Eközben lassan elkezdődik a most már Fidesz-közeli Mediaworks és a kormány szócsövének számító Magyar Idők összehangolása. Az új média erőközpontot igyekeznek a lehető legnyugodtabb körülmények között alakítgatni. (444)
 
Ha van még két perced:
 
Az illetékes országgyűlési bizottság kihelyezett ülésén néhány új részlet is kiderült a rendkívül zavaros Pharaon-ügyről. Mindesetre a MOL-nak nem okoz gondot a körözött szaúdi férfival üzletelni. (HVG, HVG, HVG)
 
A futballszurkolók is számon kérik az ‘56-os évfordulót beárnyékoló kormányzati botrányokat, amikhez nem fognak szurkolói dallal asszisztálni. (HVG)
 
Mészáros Lőrinc lehet a bicskei Batthyány-kastély új tulajdonosa a helyiek szerint. Az eddig az épületben működő gyerekotthonnak az év végéig költöznie kell. (Bors)
 
Orbán Viktornak 2010 óta változatlan a hivatalos miniszterelnöki fizetése. A Miniszterelnöki Kabinetiroda adatai alapján Rogán Antalnak sincs oka panaszra. (HVG)
 
Egy ideje nagy a csend a Várkert Bazár körül, de pánikra semmi ok, itt van az ígéretes utód: megint munkások lepik majd el a Széll Kálmán teret. (Index)
 
Kósa Lajos szerint a letelepedési kötvény jelentéktelen ügy az alaptörvény módosításához képest, ezért egyelőre nem is szavaznak róla. (444)
 
Negyedmillió forintért intéztek egyszerűsített honosítást a lebukott csalók. Az ügy elsőrendű vádlottja Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál dolgozott ügyintézőként. (HVG)
 
Felkerülhet az alakulóban lévő nemzetközi offshore-feketelistára Dubaj, mert nem tesznek eleget az adócsalók és pénzmosók ellen. (444)
 
Nem emelnek vádat Hillary Clinton ellen – ezt javasolja az FBI, miután lezárták (az újranyitás időzítése miatt hatalmas belpolitikai vihart kavaró) vizsgálatukat. (444)
 
Épüljön-e fele részben közpénzből új, egymilliárd dolláros (kb. 277 milliárd forintos) stadion a helyi baseball csapatnak? Erről is szavaznak Texas Arlington nevű városában. (Guardian)
 
Nem csak a kellően gátlástalanokat és ügyesen könyöklőket, hanem a nyelvet is gazdagítja a mindent elborító korrupció Mexikóban. (Guardian)
 

A GYŐZTES JELÖLT PÁRTJA VIHETI AZ AMERIKAI SZENÁTUST IS

444.HU
Szerző: akiraly
2016.11.07.


November 8-án nemcsak elnököt, törvényhozást is választanak az amerikai választópolgárok. A törvényhozás alsó házát, a képviselőházat kétévente választják újra, így idén is. A szenátorokat hat évre választják, így a két évente esedékes törvényhozási választásokon csak a szenátus harmadáról, 33 vagy 34 szenátorról döntenek - idén pont 34-ről.

A képviselőházi választás javarészt tét nélküli. A választókörzetek hatékony átrajzolásával elérték, hogy a képviselői helyek csaknem 90 százaléka gyakorlatilag előre eldöntött, így az is biztos, hogy a most megválasztandó képviselőházban is többségben lesznek a republikánusok. A szenátusi verseny viszont idén kifejezetten izgalmasan alakul:

Van rá esély, hogy a demokraták visszaszerzik a többséget.

De a verseny nagyon kiegyenlített, és a kampány Clinton botrányaitól hangos utolsó másfél hetében még szorosodott is. Két hete, amikor Clinton még fölényesen vezetett, a Fivethirtyeigh modellszámításai szerint 2:1-hez volt az esélye a demokrata többségnek. Mostanra ez 57:43-ra módosult, és minden lehetőség közül a legtöbb, 16,8%-nyi esély a döntetlenre van.

Ebben az esetben a szenátusban a döntő szavazat a regnáló elnökjelöltté lenne, vagyis az elnök pártja kontrollálná a szenátust.

Nagyon valószínű, hogy az állítás második fele akkor is igaz, ha végül nem döntetlen lesz a végeredmény. A szenátusi verseny állása eddig kifejezetten követte az elnökejlölti verseny állását, vagyis nagyon valószínűtlennek tűnik, hogy a demokraták úgy is többséget szerezzenek, ha Clinton vereséget szenved, a fordítottja pedig (Trump bukik, de a republikánusok azért többséget szereznek) még ennél is valószínűtlenebb...


ITT OLVASHATÓ

AZÉRT NEM FOGJÁK EL A HATÓSÁGOK ORBÁN TERRORISTAGYANÚVAL KÖRÖZÖTT SZOMSZÉDJÁT, MERT NEM EGYEZTEK AZ ADATOK

B1... BLOG
Szerző: nickgrabowszki
2016.11.07.


Egy elírt év magyar hatóságok nem tudják megállapítani Ghaith Pharaon személyazonosságát; a hatóságok által szolgáltatott információk egyáltalán nem teszik egyértelművé, hogy ugyanarról a személyről van-e szó. Ez derült ki a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ülésén.Most tegyük fel egy pillanatra, hogy a hatóságok (a titkosszolgálatok) nem hazudnak, és tényleg nem tudják megállapítani, hogy ez a Pharaon az a Pharaon-e, akit ellen az amerikaiak elfogatóparancsot adtak ki.
  • Adott egy nemzetközi bűnöző, aki ellen nemzetközi körözés van érvényben.
  • Idejön Magyarországra.
  • A hatóságok ezt tudják. Felismerik a körözési képekről.
  • De nem egyezik a születési helye vagy ideje, esetleg máshogy írtak egy betűt a nevében.
  • És máris beengedik, és teljesen szabadon mozoghat.
Ezek alapján képzeljük el, hogy Adolf Hitler nem lesz öngyilkos a háború utolsó napjaiban, hanem megpróbál menekülni...

ITT OLVASHATÓ

MELEG A GYEREKEM - MIT TEGYEK? LMBT ÚTMUTATÓ SZÜLŐKNEK

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.11.08.


"Anya, apa! Beszélni szeretnék veletek" - sok szülő számára vészjósló ez a mondat... És vajon mit szólnak, ha a gyerekük azzal folytatja: a saját neméhez vonzódik?
Mit (nem) érdemes tenni ilyen helyzetben? Mivel segíthetünk? Ebben mutat irányt
Lászlóffy Julianna, pszichológus, akiknek szakterülete az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű) témakör.

Még a legelfogadóbb, meleg ismerősökkel rendelkező szülő számára is komoly nehézséget jelenthet, amikor gyermekéről kiderül, hogy azonos neműekhez (is) vonzódik. Nehezebb helyzetben van az a szülő, aki nem ismer LMBT személyeket, nincs információja, nincsenek kapaszkodói. Hiszen mint tudjuk, a kapcsolat, a kapcsolódás az, ami segít a megismerésben, segít az egymáshoz közeledésben.

Szexuális orientáció alatt azt értjük, hogy a személy érzelmileg és/vagy szexuálisan milyen nemű személy iránt érez vonzalmat. Ez alapján lehet valaki heteroszexuális, meleg, leszbikus, vagy biszexuális. A szexuális orientáció nem változtatható meg. Nem lehet kinőni. Nem választás, nem döntés kérdése. Nem lehet belőle kigyógyulni. Nem lehet, ugyanis nem betegség.

Az APA (Amerikai Pszichológiai Társaság- a pszichológusok legnagyobb szervezete) kiadványából, a DSM-ből (pszichiátriai betegségek klasszifikációs rendszere), már 1973-ban kikerült a homoszexualitás, mint mentális betegség.


A mai pszichológia affirmatív, azaz támogató szemléletet képvisel. Az LMBT páciensekkel foglalkozó terapeuták elszakadnak a hagyományos, patologizáló melegképtől, és biztonságos, elfogadó légkört teremtenek. Tisztában vannak azzal, hogy nem a "másság", hanem a homofóbia hat károsan a mentális egészségre – írja Malyon (1985) és Davies (1998).

A nemi identitás minden ember mélyen és egyedi módon megélt társadalmi neme, amely megegyezhet a születéskor tulajdonított biológiai nemmel, de el is térhet attól. Ha eltér, akkor beszélhetünk transzneműségről. Transznemű személyek esetében a legtöbbször már óvodás korban megjelennek a biológiai nemmel való ellenérzések (pl. "le akarom vágni a fütyimet", "ha nagy leszek, levágom a melleimet", stb.), és az ellenkező nemmel való azonosulási vágyak (pl. "én nem vagyok lány, én fiú akarok lenni"). Ilyen esetben a gyermek személyiségfejlődésére a legkárosabb az lehet, ha ezen megnyilvánulásokat tiltjuk, büntetjük, ignoráljuk.

Ezzel a gyermek legmélyebb és legigazabb önvalóját próbáljuk meg semmissé tenni, ami alapja lehet a később kialakuló pszichés zavaroknak...

ITT OLVASHATÓ

DAMASZKUSZ: AHOL GYERMEKEK HALTAK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.11.07.


Szíriában, Damaszkuszban találat ért egy óvodát, és gyermekek haltak meg
a támadás következtében. A bombatámadás „végeredménye” a támadótól függetlenül szomorú. Mert a gyermekek aligha tehetnek a háborúról. Mégis gyakran válnak az értelmetlen pusztítás elszenvedőivé. A gyermekkatonák pedig, esetleg, az elkövetőivé.

De a gyermekkatonák is inkább áldozatok. Még az ő haláluk esetében is nagyon nehezen fogadható el az, hogy „megérdemelték”. A kicsik, az ovisok esetében pedig semmi sem mentheti a gyilkosságot. Az sem, hogy a háború már csak ilyen. S az sem, hogy a támadó ez esetben nem az IS volt, hanem, a hírek szerint, Assad erői. A halott gyermekek szempontjából ez aligha számít. S nem csak a most találatot kapott óvodában, hanem a háborúkban általában. Az összes háború összes gyermekáldozata felesleges áldozat. Volt, marad, és lesz. A gyermekek halálát és szenvedését semmilyen indokkal, és fellengzős ideológiával nem lehet indokolni.

Ahogy, épeszű körülmények között azt sem kellene különösebben indokolni, hogy adott esetben menekül, aki tud. Egy országban, egy olyan országból, ahol eddig a lakosság fele kényszerült az ilyen-olyan hadászati ténykedések nyomán az otthona elhagyására. Természetesen tudom: sok kanapéhős, és videojáték-virtuóz szerint mindenkinek ott kéne maradni. Ha lőnek, akkor is. Ha maradása esetén elrabolják a család lányait szexrabszolgának, akkor is. Ha biológiai pajzsként használnák a gyermekeit, és a család jövőjének várományosa a romok alá temetve hal meg, akkor is. Mert, hogy is képzeli azt, hogy menekülni akar...
 

VÉSZJÓSLÓ FORGATÓKÖNYVEK: FORRADALMAK KORA? FOGY A KENYÉR

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / HVG
2016.11.08.


Ételosztásra váró csendes, türelmes,  nyugodt, éhes, kiszolgáltatott  magyarok Budapesten karácsonykor, a Rákóczi út és a Blaha Lujza tér között. De mi van az ünnep előtt és az ünnep után?

2040-re az élelmiszerek átlagos ára a 2000-es szint négyszeresére ugrik, csökkennek a jövedelmek, nőnek a társadalmi szakadékok - vetítik előre a nem túl távoli jövőt mind többen.

Komoly társadalmi feszültségek, forradalmak és éhséglázadások elé néz az emberiség, ha nem sikerül kezelni a digitalizáció, az automatizáció és a globalizáció okozta egyenlőtlenségeket, és nem marad ellenőrizhető keretek között a globális klímaváltozás. Paul Krugman Nobel-díjas amerikai közgazdász szerint már az arab tavasz forradalmait és a szíriai polgárháborút is részben az váltotta ki, hogy a közel-keleti térségben az utóbbi évek szokatlanul melegek és szárazak voltak, s a természeti csapások következtében milliók vesztették el megélhetésüket, vagy kényszerültek otthonuk elhagyására.

Már 2030-ra súlyos élelmiszerhiány alakulhat ki Délkelet-Ázsiában és Afrika déli részén. Meglepő, hogy ezekben a térségekben milyen gyorsan és milyen jelentős mértékben romolhatnak a viszonyok. A világ mintegy egymilliárd szegényének a többsége a mezőgazdaságból él, s pont ez az ágazat az, amelyre leginkább hat a klímaváltozás – olvasható az amerikai Stanford Egyetem tanulmányában.

A brit Anglia Ruskin Egyetem Globális fenntarthatósági Intézetének vezetője, Aled Jones sötét képet festett a jövőről. „A tudományos kutatások alapján valószínű, hogy 2040-re az élelmiszerek átlagos ára a 2000-es szint négyszeresére ugrik. Ha folytatódnak a jelenlegi trendek, hatalmas veszteségek érik a világ élelmiszer-ellátási rendszerét, s emiatt járványszerűvé válnak az éhséglázadások” – állítja Jones...

ITT OLVASHATÓ

AMERIKAI VÁLASZTÁS MAGYAR SZEMMEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Tamás
2016.11.08.


Az Egyesült Államok elnököt választ, és talán nem túlzás azt mondani, régen volt ilyen érdekes és izgalmas a verseny a két jelölt között. A voksolást a Határátkelőn két poszttal gondoltam felvezetni, ezek közül az elsőt tegnap olvashattátok Mónitól, aki sokáig élt az Egyesült Államokban, majd hazaköltözött Magyarországra. Ma megfordítjuk a nézőpontot, Tamás következik, aki viszont viszont nem olyan régen költözött Los Angelesbe Magyarországról. Lássuk tehát, ő milyennek látta a helyszínen a kampányt – aztán a többi majd kiderül hamarosan…

„Egyik kutya, másik eb”

Őszinte leszek: nem is gondoltam, hogy ennek a magyar szólásnak van angol megfelelője, de a fordító kidobott egy olyat, hogy „much of a muchness”. Érdekes nyelvi fordulat, de nagyon jól jellemzi, amit februárban gondoltam az elnökválasztásról.

Ugyanazzal a politikai nihilizmussal kezdtem figyelni Hillary Clinton és Donald Trump acsarkodását, mint ahogy a magyar színéren figyeltem a súlytalan ellenzék és a kormányzó koalíció harcát a mindennapokban. Aztán megváltozott valami.

„Make voting great again”

Elkezdett érdekleni a dolog. Nem csak azért, mert egyre többet beszélgettem újdonsült amerikai barátaimmal, hanem egyre többet olvastam a híreket és egyre többször került elő a téma.

Az egyik legérdekesebb az pillanat volt, amikor május elsején Downton LA-ben, vagyis a klasszikus felhőkarcolós Los Angelesben egy hagyományos május elsejei demonstráción vettem részt.

A legviccesebb része perce az Internacionálé volt az esemény végén, de nagyon fontos volt, hogy ekkor még Bernie Sanders veterán politikus is versenyben volt. Akkor ő is esélyesnek tűnt és a Kickstarten szerzett pénzből üzemeltetett kampánya abszolút menő volt.

Az esemény szónokai erősen Bernie-szimpatizánsok voltak. Nem is csoda, hiszen egyrészt a zömében latino, kínai, afroamerikai és liberális fehérekből álló tömegnek akkor csak a demokrata politikus lehetett elfogadható...

ITT OLVASHATÓ

TRUMP VS. CLINTON, AZ UTOLSÓ TIPP

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.11.07.


(nem bohockodom ekezetekkel)
 
BOTTOM LINE:  

1. Clinton meg fogja nyerni a kovetkezo allamokat:

Washington DC, Hawaii, Vermont, Rhode Island, Massachussets, California, Maryland, Maine egyes szamu valasztokerulete, New Jersey, Connecticut, Illinois, Washington, Delaware, New York, Oregon.

2. Szinte bizonyosan meg fogja nyerni a kovetkezo allamokat:

Virginia, New Mexico, Wisconsin, Minnesota, Michigan, Maine tobbseg, Pennsylvania, Colorado.

Ez osszesen 268 elektori szavazat. Ez szinte bizonyosan megvan, es nem tudom, hogy mennyi az a szinte bizonyos. Szinte bizonyos.

3. Ha megnyeri Nevadat, vagy New Hampshire-t, vagy Floridat vagy North Carolina-t, akkor Clinton lesz az elnok. Ha mindet elvesziti, de megnyeri Maine masodik valasztokeruletet, akkor dontetlen lesz. Ha a fentieket elvesziti, akkor Trump 270:268-ra nyer. Elvileg Clinton megnyerhet meg egy allamot, es esetleg a konzervativ anti-trumpista jelolt nyer Utah allamban, de ezt most hagyjuk. Induljunk ki abbol, hogy negy battleground allambol egyet kell megnyernie Clintonnak az elnokseghez.

4. Nevadaban az "early voter" mintazat arra enged kovetkeztetni, hogy alulmerik Clintont, ahogy Obamat is alulmertek negy eve. Ebbol az kovetkezne, hogy Clinton megnyeri Nevadat. New Hampshire-ben nagyon kulonos es megbizhatatlannak tuno kutatasok jottek ki Clinton nagy aranyu vezetesevel. North Carolina too close to call, de van egy "outlier" Survey Monkey adat Clinton vezetesevel, amit megint nem erdemes komolyan venni. Floridaban mintha Clinton vezetne, negy eve alulmertek Obamat, itt is van talan valamennyi "early voter" mintazat, ami Clintonnak kedvez.

5. A Huffington Post es Nate Silverek kozott eleg durva hangnemu vita alakult ki. A HP szerint Clinton nyert es Silver csak beszel a levegobe. Sam Wang szerint gyakorlatilag 100 szazalek Clinton gyozelme (de a republikanusoke lesz a kepviselohaz, es dontetlen kozeli a szenatus). A fenti adatok alapjan en azt mondhatom csak, hogy nagyon valoszinunek tartom, hogy Clinton nyer, de ehhez semmifele szamot nem tudnek rendelni. Azt gondolom, hogy kb. annyira lepne meg Trump gyozelme, mintha Magyarorszag megverte volna Portugaliat az EB-n.


ITT OLVASHATÓ

MEGVÉDTÉTEK, MEGÜZENTÉTEK, MEGMUTATTÁTOK, ALIG TIZENHUSZONMILLIÁRDBA KERÜLT, DE AKKOR HOLNAPTÓL ABBAHAGYJÁTOK VÉGRE A SIRÁNKOZÁST, KÓSA, RÁGJAM MEG A ZÚZÁDAT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.07.


... Nincs az a hazaszeretet, amiért egy ekkora üzletről lemondanátok. Hülyék is lennétek.

Az van, Lajos, hogy miközben az alaptörvényetek módosításának konkrétan se értelme, se következménye nincs, Rogán üzletén kínosra loptátok magatokat. Az alaptörvény módosításának számotokra nincs tétje, sőt, azon sem lepődnék meg, ha örömtáncot lejtenétek az esetleg elbukása esetén. Nektek ugyanis nem az a célotok, hogy a mondat végére kitegyétek a pontot, nektek a háború, a kampány, az ágyudörgés kell. Ha nem megy át a szavazógépezeten az egyébként is tök fölösleges módosítás, lehet elölről kezdeni a hazaárulózást, köpködést, visszamutogatást. Ha összejön (és márpedig mindig van annyi idióta az ellenzék soraiban, aki nem tudja, melyik világon van), akkor majd lehet söprögetni a téglaport a mellkasotokról, hogy na, ugye.

Csak az a baj, Lajos, hogy mindeközben már nemcsak migránsok nincsenek, de az újegységen kívül rekedtek már tegnap is látták, a belül rekedtek meg előbb-utóbb megértik: ennek a kurvadrága hisztériának köze nincs semmihez. Attól, hogy ti megszavaztok bármit, és annak az ellenkezőjét is, a migráció trendjei nem változnak. A nagyon hülye hívőnek is leesik előbb-utóbb, hogy átvertétek őket. Európa még arra sem méltatott, hogy a hamubasültpogácsás, személyiségzavaros Zsándárkot kiröhögje a 98%-os felhatalmazásával együtt, már a V4-ek egy részének is csavarja az orrát a szabadságarcotok bűze.

El kéne engedni ezt a sztorit végre, Laller. Tákolmánymódosítás ide, vagy oda, minden oldalról hull rátok a szar. Pharaon professzorral és a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő állami hatóságok szakmaiatlan, pancser működésével az élen. Remélem azért holnap hiánytalanul jelen lesztek, szavaztok bőszen, és a homályos tekintetűt sem szólítja el semmilyen halaszthatatlan közfeladat, ha már több mint egy éve ezzel teszi pokollá az életünket. A hazaszeretetet meg ti ne vegyétek a büdös szátokra. Te főleg ne, Lajos. Azt se tudod, mit jelent. Kösz.

ITT OLVASHATÓ

VOLT EGYSZER EGY EMMESSZPÉ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.08.


Molnár Gyula pártmogul nyammog, mamunak mondja a hamut, kiveszi a protkóját, hogy napkeleti bölcsességét a világra öntse fogatlanul, de ezt is óvatosan. Csak csendben, csak halkan, hogy senki meg ne hallja. A képibe tolják, hogy megszűnhet a pártja, és ingatja a fejét, miszerint: „Nagyon sokat hallom ezt a vélekedést, adjanak nekünk időt, hogy 2018 után beszéljünk erről újra. Most szerintem ez egy nagyon-nagyon rossz döntés lenne.”

Sőt: „Úgy gondolom, hogy a legerősebb ellenzéki párt ilyen módon való kiemelése valójában most csak a jelenlegi hatalomnak segít. Minden egyes választás után, ha az a választás nem nyertes – mi most nyertes választásra készülünk –, minden kérdés felvethető.” Mindeközben, amikor a parlamentjükben mód nyílna csak egy csöppet tökön rúgni a rezsimet, akkor kakaót hörbölnek valahol másutt.

Nem erről volt szó, azt hiszem. Fölösleges kihívni a sorsot, ilyen habitussal és ilyen üzenettel sokkal jobban járnánk, ha már most megülnénk azt a halotti tort. Minek annyit szarakodni, nemigaz? 2002-ben még volt valami ifjonti hév ezekben, soha nem feledem, hogy akkor, a választások előtt video-sajtótájékoztatót tartott a párt, és a szépemlékű Juhász Ferenc vértől csöpögő fogakkal jelentette be: a cirkuszak vége, számonkérés következik.

Aztán nem lett, persze, mégis, a ’zember azt hihette, hogy ezek azért akarnak valamit, volt bennük valami életszerű, most meg itt fekszenek kiterítve. Pállott hangulatú sajtótájékoztatók vannak, amelyeket nagyon röviden össze lehet foglalni: a ’zoktatás, a demokrácia, a szegénység, a jajistenem, monnyon le, meg irgumburgum-kutyafáját, meg, aszta. Csoda, ha a képükbe röhögnek? Egyáltalán nem, polgártársak. „Minden kérdés felvethető.” Mondja a Gyula. Akkor fölvetem, hogy mi a búbánatos lófaszt akarnak ezek? Ez az egymillió fontos föladvány.

Nem ez a kósza gondolat – miszerint megszűnhet a jobb napokat élt alakulat – segít a jelenlegi hatalomnak, hanem a töketlenség. 2018-ban a maradék csökkent látású egyed még odahúzza azt a szaros ikszet – esetleg -, és ha meglesz a bejutási küszöb, akkor boldogok lesznek az urak, hogy kerül egy kis piros pötty a nagybazi sárgaság meg a barnaingesek mellé, de ezzel e tempóval mérget ne nagyon vegyünk rá. Jelenleg nem tehetek egyebet, mint Boris Vian tollával leföstöm az MSZP állagát és helyzetét. Hogy hol is tart most a szépemlékű gyülekezet, amely a szemünk előtt aszalódott ráncossá, és tapsol a saját ravatalánál. Csűrdöngölni nincsen ereje, a lélegeztető-gép nem bírja az iramot ugyanis
...

ITT OLVASHATÓ