2021. október 15., péntek

EMLÉKEZZÜNK!

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.10.15.77 évvel ezelőtt – 1944. október 15-én – a rádióban elhangzott Horthy Miklós kiáltványa, amelyben bejelentette döntését a németek oldalán folytatott harc befejezéséről és kiadta a parancsot a hadseregnek az átállásra. A parancsot azonban a németbarát vezérkari tisztek nem továbbították a fronton harcoló alakulatokhoz. A németek azonban számítottak a kiugrási kísérletre és gyors ellenakcióval kontroll alá helyezték a fővárost, elrabolták Horthy fiát és arra kényszerítették a kormányzót, hogy a hatalmat Szálasi Ferencnek, a Nyilaskeresztes Párt vezetőjének adja át.


Ezt követően kezdődött a magyar történelem legsötétebb időszaka, amelyről édesapám és édesanyám rendkívül sokat mesélt. Mindketten fiatal felnőttek voltak, és hiteles szemtanúként emlékeztek a szörnyű októberi napra, illetve az azt követő véres leszámolásokra. A nyilas terror legtöbb áldozata a budapesti gettókban maradt zsidók és a zsidó munkaszolgálatosok közül került ki. Budapesten több ezer zsidó férfit, nőt és gyermeket a Duna-parton felsorakoztatva, a folyóba lőttek. A rémuralom idején a felfegyverzett hungarista hordák a háborút megelégelő katonaszökevényekkel is végeztek. Az elvetemült nyilasok cigány honfitársainkat sem kímélték, közülük sokat kegyetlenül meggyilkoltak. Emlékezzünk rájuk, és a hősi halált halt Bajcsy-Zsilinszky Endrére valamint kivégzett katonatiszt társaira, akik megpróbáltak fegyveres ellenállást szervezni a nyilasokkal és a megszálló németekkel szemben. Elbuktak, de ragyogó kiállásukat nem felejthetjük el. Budapest 1945. februárjában, az ország csak 1945. áprilisában szabadult meg a háború borzalmaitól.


Óvatosan fejezem be írásomat, az is lehet, hogy nem voltam elég körültekintő a következő mondatok megfogalmazásakor: a három országos napilap online verziójának keresőjébe beütöttem, hogy „Szálasi, nyilas rémuralom”, és meglepetésre a képernyőmön megjelent a „nincs találat” kiírás. Nem adtam fel, a közismert „hirkereso.hu” és „hirlista.hu” gyűjtőportálokon is próbálkoztam, de ezeken sem találtam utalást az 1944. október 15-i eseményre...

A Hírklikk jegyzetírójaként fontosnak tartom, hogy 1944. október 15. és a nyilas uralom rémtettei ne merüljenek a feledés homályába. Gyerekeinknek, unokáinknak is tudniuk kell, hogy a XX. század közepén hazánkban fegyveres banditák kezébe került a hatalom. Ismerniük kell a történelmi mélypont valamennyi részletét, annak érdekében, hogy a szörnyű és szégyenteljes korszak soha, de soha ne ismétlődhessen meg!


A RÉGIÓ NEGYEDIK LEGGAZDAGABB ORSZÁGA A MAGYAR - A KÖZÉPOSZTÁLY FOKOZATOS ELTŰNÉSE CSAK ÁTMENETILEG ÁLLT MEG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.15.


A legtöbb háztartás a járvány alatt valójában nem takarított meg – állapította meg az Allianz több mint 60 ország háztartásainak vagyoni és adóssághelyzetét vizsgáló jelentéséből. Magyarországon sohasem látott mértékben nőttek a bankbetétek, de a helyzet bonyolultabb annál, mint amit egy ilyen szám tükröz.


Szélsőségesen ellentétes év volt 2020 – nyomatékosította az Allianz a 12. Globális vagyonosodási jelentésben. A járvány milliók életét és megélhetését tette tönkre, a világgazdaság pedig a II. világháború óta nem tapasztalt mély válságba esett. Ugyanakkor a monetáris és a költségvetési rendelkezések váratlan értékben mozgósítottak pénzt a gazdaság, a piacok és az emberek támogatásának érdekében. Mindez sikerrel járt, a bevételek stabilizálódtak, a részvénypiacok pedig gyorsan helyreálltak. Ezzel a hátszéllel a háztartások vagyona is átvészelte a koronavírus-válságot: a pénzügyi eszközök globális bruttó állománya közel 10 százalékkal nőtt 2020-ban, első alkalommal elérve a bűvös 200 billió eurós határt.

A fő mozgatórugót a megtakarítások jelentették: mivel a lezárások drámai módon csökkentették a fogyasztói lehetőségeket, megszületett a „kényszerű megtakarítás” jelensége. Az új megtakarítások 78 százalékkal 5,2 billió euróra nőttek 2020-ban, ami abszolút rekordnak számít. A bankbetétekre érkező pénzösszegek mennyisége – a kényszerű megtakarítások alapértelmezett formájaként, egyszerűen a bankszámlán hagyva az el nem költött jövedelmet – majdnem háromszorosára nőtt (187 százalékos emelkedést követően)...

MUNKAERŐPIACI TÁMOGATÁSBÓL BÉRELNEK TÍZMILLIÓKÉRT FELSŐ-KÖZÉPKATEGÓRIÁS AUTÓKAT A KORMÁNYHIVATALOK

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2021.10.15.


Felső-középkategóriás autókat béreltek kormányhivatalok az Út a munkaerőpiacra elnevezésű uniós projektben. De azt, hogy ki és mire használta őket, titkolják – legalábbis az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre egyik érintett kormányhivatal sem válaszolt. Pedig több tízmillió forint uniós támogatás ment el minderre abból a pénzből, amit az álláskeresők és inaktívak, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javításához, nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedésének támogatásához szükséges eszközök hatékonyságának javítására szántak
.

„Magyarország Kormányának felhívása az álláskeresők, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságának javítása hatékonyabb aktív eszközök segítségével” – ezzel vezette be a kormány az Út a munkaerőpiacra uniós projektet (GINOP-5.1.1-15) pár évvel ezelőtt. A kormányzati pályázati portálon ma is elérhető dokumentum szerint „a projekt a munkanélküliek és regisztrált álláskeresők számának csökkenéséhez, a nyílt munkaerőpiaci foglalkoztatás bővítéséhez járul hozzá részint személyre szabott, foglalkoztatást támogató eszközök nyújtása (…), másrészt az álláskeresőknek és a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatások minőségének, hatékonyságának javítása révén”. A programra 246,6 milliárd forintot irányoztak elő...

NESZE, SÁNTA, ITT EGY PÚP – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2021.10.15.


A szakképzési mizéria után adatszolgáltatással terhelik a vendéglátósokat


Kérdés, hogy egy büfé vagy étterem üzemeltetőjének mennyi ideje lesz a piaci adatok elemzéséhez a napi működésből fakadó feladatok mellett…

Jogtalanul szedett be egy csomó áfát az állam a gyógyszergyártóktól

Most milliárdokat fizethet vissza egy vesztes per nyomán.

Társadalmi felelősségvállalásért díjazták: a Mészáros Csoportot

A bányászat felügyeletét is bebetonozná a Fidesz 9 évre

A Pintér Sándor belügyminiszter által benyújtott 62 oldalas törvénycsomag (Semjén bealudt?) a bányászatot is érinti.

Az indonéz útdíjfizetési rendszerért felelős kormánybiztost nevezett ki Orbán Viktor


A kormánybiztos feladatköre ellátásáért díjazásban és juttatásban nem részesül, munkáját a Belügyminisztérium szervezetében működő ötfős titkárság segíti, tevékenységét a miniszterelnök irányítja.

Orbán Viktor: egyre fontosabbá válik a kínai-magyar együttműködés

“Hálásak vagyunk Kínának és személyesen Hszi Csin-ping elnök úrnak…”

Szokásos péntek reggel a Kossuthon

„Ma egy olyan kultúra alakult ki a nyugat-európai országokban, ahol a megválasztott politikustól nem azt várják el, hogy irányt mutasson, hogy vezessen, hanem azt várják el, hogy az intézményeket, mint a parlament vagy a bizottság, hogy ezeket vezesse és ezeknek a munkáját menedzselgesse.”

Meglátogatja Orbánt a francia szélsőjobb jelöltje

Marine Le Pen október 25-26-án lesz Budapesten.

Két évre kitiltotta az MLSZ a balhézó szurkolókat

Ez még a magyar-angol… A magyar szövetségre 200 ezer svájci frankos (65 millió forint) bírságot szabott ki a FIFA. Most az angol-magyar miatt is vizsgálat indul.

„Nincs itt semmi látnivaló”

Bírálja a magyar kormánysajtót a The Guardian a magyar-angol mérkőzésen történtek kapcsán.

SZÉTOSZT 1250 MILLIÁRDOT A KORMÁNY FEBRUÁRIG, DE MI LESZ ENNEK A HATÁSA?

G7.HU
Szerző: VIROVÁCZ PÉTER
2021.10.13.


(A szerző az ING szenior közgazdásza. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


Legutóbbi véleménycikkemben az szja-visszatérítésről volt szó, ám akkor az elsődleges kérdés az volt, hogy teljesülnek-e ehhez a feltételek. Miután gyakorlatilag biztosra vehető a visszatérítés, úgy vélem, érdemes lehet egy kicsit azzal is foglalkozni, hogy egy ilyen egyszeri jövedelembeáramlás mekkora sokkot jelenthet a fogyasztás vagy épp az infláció tekintetében.

Ráadásul az előttünk álló hónapokban – az szja-visszatérítés időpontjáig bezárólag – még számos intézkedés emeli a lakosság elkölthető jövedelmét. Az MNB és a kormányzati kalkulációk szerint a szóban forgó adóvisszatérítés nagyjából 600 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek, ami megközelítőleg a GDP 1 százaléka. Amennyiben ezt lefordítjuk az idénre becsült nominális fogyasztás arányára, úgy nagyjából 1,8-1,9 százalékot kapunk. De itt még közel sincs vége a jövedelemrobbanásnak.

A nyugdíjasok is a jövedelmük jelentős bővülésére számíthatnak a következő hónapokban. Ezek egy része törvényi előírás, ami a nyugdíj reálértékének megőrzését célozza. Másik része pedig olyan egyszeri juttatás, ami vagy a gazdaság növekedéséhez kötött, vagy éppen egy új költségvetési intézkedés. Ami a novemberi visszamenőleges nyugdíjemelést illeti, a kormányzat 1,2 százalékos pluszemelést irányzott elő. Figyelembe véve az év eleji 3 százalékos nyugdíjemelést, az év közbeni 0,6 százalékos korrekciót és a friss korrekciót, kirajzolódik, hogy a kormány 4,8 százalékos inflációval számol idén. Mindez nagyjából összhangban van a piaci várakozásokkal. A novemberi nyugdíjkompenzáció így nagyjából 55 milliárd többletjövedelmet hagy a nyugdíjasoknál. De itt még közel sincs vége.

Január elsejétől érkezik ugyanis a 13. havi nyugdíj újabb kiegészítő lépcsője, vagyis immár ennek a felét pluszban megkapják a nyugdíjasok. Habár Orbán Viktor jelezte, hogy tervben van akár a harmadik és negyedik heti kiegészítés odaítélése már 2022-ben, ezen túl eddig erről nem érkezett információ. Így ami biztos, hogy az év elején újabb nagyjából 80-90 milliárd forinttal emelkedik a nyugdíjasok elkölthető jövedelme. Végül, de nem utolsó sorban ott van még a nyugdíjprémium, ami eléri a törvényileg meghatározott maximum 80 ezer forintot, tekintettel arra, hogy az idei gazdasági növekedés rendkívüli mértékben meghaladja a 3,5 százalékot. Ez is 2021 novemberében érkezik, ami közel 200 milliárd forintnyi egyszeri extrajuttatást jelent. A fentieket összeszámolva tehát a következő hónapokban a nyugdíjasok révén összesen nagyjából 340 milliárd forint plusz elkölthető jövedelem jelentkezik a gazdaságban.

Eddig tehát összesen már közelítjük az 1000 milliárd forintos jövedelemnövekedést, de itt még mindig nincs vége a juttatások sorának. Van ugyanis egy másik, az szja-t érintő új szabály, ami 2022. január 1-től lép életbe. A 25. életévüket még be nem töltött munkavállalók jövedelme ugyanis az előző év júliusi átlagbérének mértékéig mentesül a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ez az MNB számításai alapján összesen 130 milliárd forint, havonta tehát valamivel több mint 10 milliárd forint többletköltés megjelenését teszi lehetővé a fogyasztásban. Ezek alapján 2022 első két hónapjában nagyjából 20 milliárd forint pluszjövedelemmel számolhatunk...

TGM SZERINT AZ EGÉSZ ORSZÁG EGY ÖSSZNÉPI TÖRÖK GÁBORRÁ VÁLTOZOTT

MÉRCE
Szerzők: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN ÉS KŐSZEGHY FERENC
2021.10.15.


Tematikus adással jelentkezett tegnap este a Partizán, amiben a Karácsony Gergely visszalépése után jelölt nélkül maradt baloldallal foglalkoztak. A vendégek közt volt Vágó Gábor, az LMP alapító tagja és volt országgyűlési képviselő, Újhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője, Tamás Gáspár Miklós filozófus, a Mérce rendszeres szerzője és Jámbor András, az ellenzék közös országgyűlési képviselőjelöltje VIII. és IX. kerületekben...

ELŐVÁLASZTÁS: SÖTÉTBEN TAPOGATÓZNAK A STRATÉGÁK, AZ ÚJ SZAVAZÓK MINDEN ELŐREJELZÉST FELBORÍTHATNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.10.15.


A rengeteg bizonytalansági tényező miatt szinte lehetetlen megjósolni az ellenzéki előválasztás kimenetelét. A közvélemény-kutatók munkáját a gyorsan változó választói akarat, a reprezentatív minták összeállításának problémája, valamint a szavazás logisztikája is megnehezíti. A visszalépési huzavona idején készültek ugyan nagymintás felmérések Dobrev Klára és Márki-Zay Péter várható szerepléséről, kérdés, hogy ezek akár csak néhány nap múlva aktuálisak-e még.


Kiszámíthatatlan a választók lelkiállapota, nem lehet megbízhatóan közvéleményt kutatni, ezért az előválasztás végéig nem készítenek több felmérést – ezt Pulai András, a Publicus kutatóintézet vezetője jelentette be szerdán. Az ellenzéki előválasztás második fordulójában váratlanul kiemelt szerepet kaptak a közvélemény-kutatások: a várható esélyekkel kapcsolatos felmérések többször felbukkantak Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter visszalépéssel kapcsolatos vitáiban, Karácsony visszalépése után pedig Márki-Zay és Dobrev Klára is többször hivatkozott közvélemény-kutatásokra, amelyek szerintük azt igazolják: őket érdemes támogatni.

Az alábbiakban megnézzük, milyen felmérések készültek az előválasztások második fordulójáról, ezek közül melyek lehetnek a legpontosabbak, és hogy még milyen tényezők okozhatnak meglepetéseket...

KIRE SZAVAZZANAK A BALOLDALI ÉS ZÖLD SZAVAZÓK A MÁSODIK FORDULÓBAN? | ELŐVÁLASZTÁS

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.10.14.Az elmúlt napokban sorra álltak elő az ellenzéki pártok és politikusok, hogy bejelentsék: kit támogatnak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter mérkőzésében. A baloldali és zöld pártok körében érzékelhető a legtöbb bizonytalanság, politikusaik és szavazóik is megoszlanak a két jelölt között, sokan pedig teljesen ki is hagyják a második fordulót. A baloldali és zöld szavazók előtt álló dilemmákat beszéljük ki ma este meghívott vendégeinkkel. Itt lesz velünk: - Tamás Gáspár Miklós, filozófus; - Ujhelyi István, EP-képviselő (MSZP); - Vágó Gábor, volt országgyűlési képviselő; - Jámbor András, képviselőjelölt (Szikra Mozgalom); - Gregor Anikó és Mészáros György társadalomkutatók.

LEMONDOTT A MÉDIAHATÓSÁG ELNÖKE, 9 ÉVRE ÍGY MÉG A JELENLEGI KORMÁNYTÖBBSÉG VÁLASZTHAT UTÓDOT

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL
2021.10.15.


...A kinevezése ...2022 szeptemberében járna le – már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Az elnököt ráadásul a hatályos médiaszabályozás alapján nem lehet újraválasztani.

A lemondása viszont megnyitja az utat azelőtt, hogy még a jelenlegi kormánytöbbség döntsön az utódlásról, kilenc évre bebetonozva a több tízmilliárdos büdzsé felett rendelkező médiahatóság, valamint a médiaszolgáltatók működését ellenőrző Médiatanács új vezetőjét.

Karas Monika korábban a Simicska Lajoshoz tartozó médiabirodalom jogásza volt...

MIT JELENT, AMIKOR VALAKINEK MINDEN ÁLLÍTÁSA “PONTATLAN”, ÉS NAPONTA ELNÉZÉST KELL KÉRNIE?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.10.15.


A Márki-Zay-t támogató ellenzékiek már ugyanolyan ellenségnek tartják a liberálisokat (már "libernyákoznak" a balliberális Márki-Zay hívek), mint Orbánt. Már a baloldal is ellenség, és azt az ostobaságot elhiszik, hogy fel kell számolni a baloldalt is, a jobboldalt is, hogy ne legyen baloldali és jobboldali ellentét: se jobbra, se balra, csak felfelé, ez Márki-Zay szlogenje. Amikor elhangzik ez a fasiszta jelszó, akkor meneküljön mindenki, mert ez azt jelenti, hogy vége a demokráciának, a szabadságnak, és ez az út csak egy irányba vezethet: lefelé. Nagyon mélyre.


Óriási jövő előtt áll a “Fact Check”, a tényellenőrzés a magyar sajtóban, ha Márki-Zay Péter egyszer országos jelentőségű politikussá válik (feltéve, ha egyszer majd használni fogják, mert Orbánnal szemben sem használják). Minden reggel azzal kezdődik a nap, hogy ma miért kért elnézést Márki-Zay Péter, mert “pontatlanul” fogalmazott. Ha elmúlik a személyét övező hamis eufória, akkor ez a “pontatlan” kifejezés is kabarétréfák fogalmává válhat, mert legutóbb például nem “pontatlanul” fogalmazott, ahogy ő szereti mondani, hanem egyszerűen nem mondott igazat.

Az amúgy leplezetlenül mákizajista 444.hu legújabban azt írta meg, hogy Márki-Zay nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy „tavaly még az ellenzéki sajtó is agyonhallgatta a Szájer-ügyet”. Nem elszólás volt, mert a Juhász Péter által készített interjúban is azt állította, hogy „a magyar sajtó rendkívüli szemérmes volt”. Ez egyáltalán nem igaz, a “magyar sajtó” ezt az ügyet kivételesen eléggé jól megírta, még szemérmes sem volt. Amikor szembesítették Márki-Zay-t ezzel, akkor megint jött a napi “pontatlan voltam” hivatkozás, és az elnézést kérés.

Most elnéznek neki mindent, mert azt gondolják, hogy semmi nem számít, csak a “Gyurcsány terhét hordozó” Dobrev Klárával szemben bárki más induljon Orbánnal szemben, de ez nem a sajtó feladata. Sem a kampányolás, sem az elnézés, különösen nem olyan politikussal szemben, aki Orbán módjára azonosítja magát a hazával és a haza érdekeivel, magát és támogatóit (legyen az akár az MSZP) tisztának, politikai ellenfeleit és támogatóit “nem tisztának” nevezi. Aki olyan gyűlölködést és megosztást támaszt az ellenzéken belül, amire Orbán óta nem volt példa.

Ezek fasiszta szellemiségű politikusok jellemzői, mint ahogyan a populista demagógia is, ami a naponkénti “pontatlanságban” és “elnézést kérésben” nyilvánul meg. Még azért kér elnézést, mert nincsenek más szavazói a balliberális támogatóin kívül, akikkel sikerrel hitette el, hogy egyedül ő válthatja le Orbánt, mert ő is “jobboldali”, mi ezt úgy mondanánk, hogy ő is fasiszta. Nem azért, mert a jobboldali embereket egyformán fasisztának tartjuk, hanem azért, mert Márki-Zay elmúlt két hétben bemutatott röpke ámokfutása a vezér szerepe felé, még TGM szerint is szélsőjobboldali.


Nem véletlenül hasonlítható Márki-Zay Trumphoz, miután észrevétlenül produkálja ugyanazokat a tüneteket (a választás tisztaságát előre megkérdőjelezve, ha nem ő nyer stb.), mint Trump. Ezek a nagyotmondások, valótlan állítások, demagóg fröcsögések szélsőjobboldali fasiszta populisták sajátjai. Demokratikus miniszterelnök azonban nem lehet ilyen. Az efféle demagógia mindig érzelmi hatást akar elérni, az emberek érzelmére akar hatni, az értelmük helyett, ez pedig populista, fasiszta, szélsőjobboldali politikusok sajátja, a goebbelsi uszító propaganda egyik alaptétele.

Márki-Zay ma még “elnézést kér” naponta. Ha egyszer hatalma lesz, és nem kell demokratikusan gondolkodó emberek szavazataira ácsingóznia, nem fog elnézést kérni, hanem rátesz egy lapáttal. Eljön az idő, amikor szándékosan és tudatosan haszálja azt, ami ma még ösztönösen jön belőle. Ezt kellene észrevenni, hogy egy fasisztával akarják leváltani a fasiszta Orbánt. Azzal a hamis érvvel, hogy Orbánnál mindenki csak jobb lehet. Most látható, hogy ez nem igaz.

Orbánnál lehet egy rosszabb fasiszta is, ha a balliberálisok hisztériával akarják pótolni az elmúlt tíz évben elkövetett hibáikat és tétlenségüket. Beleszaladhatnak egy még nagyobb csapdába...

POLT ÚJABB BEBETONOZÁSA JELZI, HOGY ORBÁN MÁR A VERESÉGRE KÉSZÜL

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.10.15.


Fleck Zoltán szerint egyértelmű jel, hogy a kormányrúd elvesztésével számol az Orbán-kormány, ezért erőlteti a legfőbb ügyész kiemelését a várható kormányváltás viharából. Ám hiába az erőlködés – Polt leváltható lesz. A jeles jogszociológus arról is beszélt a Hírklikknek, hogy az Antalltól megörökölt kétharmados törvényt ideje lenne kivenni a magyar közjogi rendszerből.


Az gyakorlatilag borítékolható, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter törvénytervezetét, ami szerint a legfőbb ügyészt nem csak kinevezni, de leváltani is kétharmados parlamenti többséggel lehessen, elfogadja a parlament. Ez a szándék alapjáraton törvényes vagy szembemegy a jogállami normákkal, visszaélés a joggal, fél évvel egy jelentős súlyú választás előtt?

– Egy kétharmados parlament természetesen sok mindent meg tud tenni, még ha a legfőbb ügyész megválasztásának kétharmados elfogadottsága egy régi szabály is, ami ránk maradt. Az viszont, hogy leváltani is csak kétharmaddal lehessen, olyan anomáliákat teremthet, amelyek messze túlmutatnak a törvényességen. Előfordulhat olyan eset, amikor kénytelen lenne elmozdítani a parlament a közjogi méltóságot, mert alkalmatlanná vált a pozíciójára vagy olyan súlyos cselekményt követ el, amikor nem feltétlenül jogilag, de morálisan is alkalmatlanná válik a pozíciójára. Márpedig a kétharmados szabály továbbra is benntartaná a rendszerben. Kettéválik az elmozdítás és az új legfőbb ügyész megválasztása: előfordulhatnak olyan esetek, amikor nem egyszerűen csak le akarja cserélni a politikai rendszer, hanem alkalmatlanná válik és veszélyezteti az egész igazságszolgáltatás működését. De elvi szinten is problémás a dolog, mert egy pillanatnyi kétharmados többség lényegében megakadályozza, hogy a parlament rendelkezhessen arról, hogy a büntetőpolitika érvényesítése miként működjön...

A LEGJOBB KÜLPOLITIKA A BELPOLITIKA: ÍGY LEHET LEKÜZDENI A MAGYAR SORSTRAGÉDIÁT [HETIVÁLASZ 94]

HETI VÁLASZ
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.10.14.


Se a „Nem, nem soha!”, se a „Megérdemeltük!” – van harmadik út a Trianon-probléma megértésében és kezelésében. Legalábbis ezt üzenik az utókornak a népi írók – mások mellett Németh László, Féja Géza, Szabó Dezső –, akiknek újrafelfedezésében és a nagy magyar sorskérédések kitárgyalásában segít egy új antológiakötet. A Trianon és a revízió című könyv szerkesztőjével, Péterfi Gábor történész-pedagógussal, az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium kutatótanárával Ablonczy Bálint és Borbás Barna beszélget...

SZABAD SZEMMEL: AZ ORBÁNISTA POLITIKUSOK SÉRTETT KAMASSZÁ VÁLNAK, HA ORSZÁGUK KAPCSÁN FELMERÜL A JOGÁLLAMISÁG KÉRDÉSE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.10.15.


Lengyelország és Szlovénia sem viseli jól az Európai Unió bírálatait.


Reuters

A lengyel miniszterelnök a jövő kedden felszólal az Európai Parlamentben, hogy megpróbálja megvédeni országa álláspontját a jogállam ügyében, de előtte jól kirohant az EU ellen. Morawiecki azzal vádolt meg több európai intézményt, hogy azok beleavatkoznak bizonyos tagállamok belügyeibe. A lengyel törvényhozásban kifejtette, hogy a szervezet útelágazáshoz érkezett, vizsgázik a demokrácia. A tét az, hogy meddig kell visszavonulniuk egyes kormányoknak, miután egyes uniós testületek visszaélnek a jogaikkal.

A Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy Brüsszelnek kötelessége szavatolni az uniós jogrend megfelelő működését és ennek eleget is tesz. Jelenleg alaposan elemzik a lengyel Alkotmánybíróság állásfoglalását, miután az kimondta a nemzeti jog elsőbbségét. Az eddigi megállapítás az, hogy a döntés igen súlyosan sérti az uniós jogot.

Reuters

A búcsúzó német kancellár óvott azoktól a centrifugális erőktől, amelyek az egység ellen dolgoznak Európában. Merkel Madridban beszélt, ahol magas spanyol kitüntetést vett át. Neveket ugyan nem említett, de azt mondta, hogy ezek a körök évek óta ügyködnek. Ám a megosztási kísérletek mindig akkor bukkannak a felszínre, amikor az EU nem váltja valóra az ígéreteit és túl nagyok lesznek a társadalmi és gazdasági különbségek.

Európa azonban csak akkor erős, ha egységes – tette hozzá. Arra is kitért, hogy az unió nagy bajba kerülne, ha a nemzeti érdekek fontosabbnak bizonyulnának a közös sikernél. Mint mondta, az összefogás azért is nélkülözhetetlen, mivel a szövetség nem tud versenyben maradni a külső hatalmakkal. Mert pl. a Kínával szembeni fellépés sikere attól függ, képes-e Európa egy hangon beszélni.

Le Figaro

Egy hónappal a francia szélsőjobb új csillagának és egyik elnökjelöltjének, Eric Zemmournak a látogatása után Budapestre jön Marine Le Pen is. Úgy tudni, hogy az utazás időpontja október 25-26. A szélsőséges Nemzeti Gyűlés elnök asszonya szerint a találkozó Európa reformját szolgálja, mégpedig annak a közös nyilatkozatnak megfelelően, amelyet a nyáron adott ki egy tucatnyi párt, amely úgy ítéli meg, hogy át kell alakítani az unió egész működését.

A téma a közös fellépés lesz, hogy jobban össze tudják hangolni a két párt törekvéseit az EP-ben.
Hozzátette: a nemzeti mozgalmak fokozatosan összefognak a földrészen, mert ez az egyetlen lehetőség, hogy átalakítsák az EU-t, tekintve annak mindenféle hiányosságait. Merthogy a nemzetek uniójára van szükség, amely az eddiginél sokkal inkább tekintettel van az államok szuverenitására.

FAZ

Miközben a Bizottság habozik, az Európai Parlament lép – mondta az EP Jogi Bizottságának jelentéstevője, miután a testület nagy többséggel úgy foglalt állást, hogy az Európai Bíróság elé kell vinni von der Leyen csapatát, mivel az nem hajlandó alkalmazni a jogállami mechanizmust, noha az elvileg már az év eleje óta érvényben van. Lagodinsky hangsúlyozta, hogy az alapjogok korlátozása, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése Magyarországon és Lengyelországban igen komoly veszélyt jelent a két ország polgárai számára. Ugyanez érvényes a két kormánynak szánt anyagi támogatásokra is. Pont ilyen okokból jött létre az említett mechanizmus.

Mint ismeretes, Budapest és Varsó az Európai Bírósághoz fordult, hogy megakadályozza a szankciók bevetését és a Bizottság szeretné bevárni az ítéletet (amely legkorábban az év végén várható – a szerk. megj.) Hogy ezek után mi lesz, az az uniós parlament elnökétől függ. Sassolinak kell benyújtania a panaszt Luxemburgban, de lehet, hogy előtte, a jövő héten szavazást kér a Közgyűlésben. Az EP-nek november 2-áig van ideje cselekedni.

Politico

Az EP jogi bizottságának elnöke és helyettes közös cikkben figyelmeztet arra, hogy ha a Bizottság nem lép, akkor az Európai Parlament majd megteszi helyette, mert minden lehetséges eszközt be kell vetni a Lengyelország körül kialakult jogállami vitában. A spanyol Adrián Vázquez Lázara és német zöld Sergey Lagodinsky rámutat, hogy ily módon válságba került az európai demokrácia, valamint az unió cselekvőképessége is.

Hiszen egyes kormányok nyíltan túllépnek vállalt kötelezettségeiken, mármint hogy ragaszkodnak a demokráciához, az alapvető jogokhoz, a jogállamhoz, ez pedig a többieket sújtja. Emellett a szervezet pont egy ilyen fontos kérdésben képtelen megoldást találni, amikor egyes országok csúsznak vissza a tekintélyelvűségbe és a korrupcióba.

Márpedig ez önpusztító mind az érintett államok és az egész EU számára. A Brexit már megmutatta, hogy a populista propaganda és az Európa-ellenes érzelmek gerjesztése súlyos gazdasági következményeket eredményezhet. Ezért van az, hogy a magyarok és a lengyelek továbbra is kitartanak a közösség mellett, noha kormányuk elveti az alapvető normákat. Nagy a veszély, hogy ezek az országok visszajutnak a tekintélyelvűség állapotába, ám ezt meg kell akadályozni.

Itt a fő feladat a Bizottságra hárul és az tud is eredményeket elérni, már ha akar. De sajnos, egyelőre nem veti be a jogállami mechanizmust, bár az jó, hogy büntetést kezdeményezett Varsó ellen és befagyasztja a két kormány támogatását a különleges gazdasági alapból. Viszont ha nem él az új szankciós rendszerrel, akkor az EP az Európai Bíróságra viszi az ügyet. Mert el kell érni, hogy az unió továbbra is teljesen demokratikus államok szövetsége legyen.

Die Welt

A szlovén miniszterelnök Soros bábfiguráinak minősítette azokat az EP-képviselőket, akik összpárti küldöttség tagjaként jelenleg a jogállam, a sajtó és a korrupció helyzetét igyekeznek felmérni az országban. Jansa szerint a politikusok elfogultak, és megkérdezte, mikor megy hasonló küldöttség vizsgálódni pl. a német kancellárhoz, a holland kormányfőhöz vagy a francia elnökhöz.

Az Európai Parlament elnöke rendre utasította a politikust, mondván, hogy az ily módon a földrész polgárai ellen intéz támadást. Sassoli felszólította a szlovén vezetőt, hogy ne provokáljon, mert az együttműködés csak kölcsönös bizalom és tisztelet esetén lehetséges.

Politico

A holland kormányfő egészen kikelt magából szlovén kollégája legújabb bárdolatlansága láttán. Jansa ugyanis annyira felháborodott a most zajló vizsgálat miatt, hogy egyrészt visszamondta a megígért találkozót, másrészt pedig a twitteren közzétett egy fotót, rajta 13 EP-képviselővel, Soros György társaságában. A kép azonban régi, így olyanokat is megörökített, aki már nem is dolgoznak Strasbourgban, azon felül egyikük, egy holland politikus nemrégiben meghalt. A szlovén vezető külön piros nyíllal megjelölte a holland Sophie in ’t Veldet, delegáció vezetőjét és azt írta kommentárként, hogy a szereplők egytől egyig Soros közismert 226 bábja közzé tartoznak Strasbourgban.

Rutte mindezen annyira felhúzta magát, hogy közölte: a lehető leghatározottabban elítéli a gesztust, amelyet ízléstelennek minősített. Véleményét már tudatta a hágai szlovén nagykövettel is. A liberális frakció elnökhelyettese úgy értékelte, hogy az az azóta már törölt üzenet gusztustalan, antiszemita megnyilvánulás és Európában nincs helye az ilyesfajta sárdobálásnak. A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy Jansa egy régi szélsőjobbos összeesküvés elmélettel igyekezett lejáratni az EP megbízottait.

Neue Zürcher Zeitung


Továbbra is ki van akadva a június óta működő Európai Ügyészség vezetője, mert Szlovénia gyakorlatilag bojkottálja a szervezet munkáját. Nem hajlandó ugyanis kinevezni a két nemzeti ügyészt, akinek az volna a dolga, hogy az EU nevében saját országában kivizsgálja a dolgokat, ha netán felmerül bármiféle korrupció vagy határon átlépő adócsalás gyanúja. Csak ront a dolgon, hogy az év végéig Ljubljana látja el az unió soros elnöki teendőit.

Codruta-Kövesi a szlovén miniszterelnök a halogatással beleavatkozik a munkájukba, ami súlyos precedenst jelent, mert munkatársai Szlovéniában nem tudnak dolgozni és ez ajtót-ablakot nyit a gazdasági visszaéléseknek. Éspedig pont akkor, amikor Brüsszel hatalmas pénzeket oszt szét, noha ilyenkor nagy a veszély, hogy a források egy része elszivárog ilyen-olyan csatornákon. Annál is inkább, mert Magyarország és Lengyelország, a két legnagyobb jogsértő eleve nem csatlakozott az EPPO-hoz. Miközben az az első négy hónap alatt már 350 ügyben kezdett vizsgálatot. A becsült kár: 4,6 milliárd euró.

Der Standard

Az új osztrák kancellár úgy nyilatkozott, hogy a Bizottságnak be kell keményítenie és vissza kell tartania a milliárdokat az olyan tagoktól, amelyek – lásd Magyarországot és Lengyelországot – figyelmen kívül hagyják a közösségi jogot, illetve az alapvelveket. Schallenberg Brüsszelben állt a sajtó elé, miután bemutatkozó látogatást tett von der Leyennél, illetve Michelnél, az Európai Tanács elnökénél. Hangsúlyozta, hogy a jogállamiság, az értékkánon nem lehet alku tárgya.

Életveszélyesnek nevezte, hogy a lengyel kormány nem akarja elismerni az Európai Bíróság több döntését. Ugyanakkor a migrációs politikában a miniszterelnök ki akar tartani az eddigi politika mellett, vagyis, hogy erősíteni kell a külső határok őrizetét. Merthogy az idén Ausztria már 24 ezer menekültkérelmet fogadott be, ami a tavalyinak többszöröse. Tehát az ország mértéken felül tanúsít szolidaritást - mondta.

Kurier

A lap azt emeli ki Schallenberg brüsszeli sajtóértekezletéből, hogy mindenképpen meg kell akadályozni a kontinens ismételt megosztását. Ragaszkodni kell a jogállamhoz, és jó, hogy a Bizottság ez ügyben nyomást gyakorol Varsóra, ám fontos a hangnem is. Megfelelő kommunikációs csatornákat kell kialakítani, mert az nem lehet, hogy az EU a határ túloldaláról megafonnal harsogja a véleményét. Ausztria épp ezért a szorosabb kelet-nyugati kapcsolatokért kíván dolgozni – közölte a politikus.

Euronews

A mostani jogvita odavezethet, hogy Lengyelország nem válik ki az unióból, ám csupán másodosztályú tag lesz, miután a Morawiecki-kormány jelenleg azon ügyködik az Alkotmánybíróság felhatalmazása alapján felszámolja az igazságszolgáltatás függetlenségét. Erre figyelmeztet a berlini központtal működő Democracy Reporting International civil szervezet egyik munkatársa.

Jakub Jaraczewski felidézi, hogy a PiS hat éve szüntelenül próbálja lebontani a fékeket és ellensúlyokat, meggyengíteni a bíróságokat. Az EU megkésve ugyan, de reagált, így az Európai Bíróság egymás után hozta meg mind keményebb ítéleteit. Varsónak persze nem tetszik, hogy az EUB keresztezi a tervét, ezért fordult most a nemzeti taláros testülethez. Ám ily módon csak még magasabb szintre jutott a válság.

Nem kell persze a kilépéstől tartani, de a következmények súlyosak lehetnek Lengyelország számára. Az unió legfelsőbb bírósága pl. megállapíthatja, hogy a jogállam állapota miatt immár lehetetlen a további jogi együttműködés a lengyelekkel. Vagyis az ország kívül kerülhet a közösség jogrendjén.

Ez ellen a leghatékonyabb fegyver a jogállami mechanizmus, amit a magyar és a lengyel fél éppen most igyekszik megkontrázni az Európai Bíróságnál, ám érvei gyatrák és csak arra szolgálnak, hogy a Bizottság ne tudja beélesíteni a rendszert. Ám Brüsszelnek nem szabad várnia, amíg Luxemburgban napvilágot lát a verdikt.

A tagok pedig úgy segíthetnek, hogy ők is perbe fogják a varsói kormányt az EUB-nál. Hiszen kérhetnek gyors ideiglenes intézkedést, ily módon megakadályozva a leggyalázatosabb lengyel húzásokat. Ám egyes országok félnek ettől a lépéstől, mondván, hogy az árthat a kétoldalú kapcsolatoknak, meg egyébként is túlzottan kilógna a politikai lóláb. Csakhogy pl. a csehek nem riadtak vissza: az Európai Bíróság elé vitték a közös határon lévő turówi lignitbánya ügyét. Példájukat követniük kellene másoknak is. Bizonyítaniuk kell, hogy az egyre nagyobb nyomás alá kerülő lengyel bírákkal és ügyészekkel vannak.

Time

Áll a bál a volt szocialista országokban, és pont a legrosszabbkor. Így látja a helyzetet Ian Bremmer, az Eurázsia csoport nevű amerikai kockázatelemző intézet vezetője. Merthogy a cseheknél bizonytalan a hogyantovább a választás után, a lengyel Alkotmánybíróság igen vitatott döntést hozott, politikai patthelyzet állt elő Bulgáriában, a magyar kormány pedig készül a választási erőpróbára. Ily módon az EU sokszorosan is gondokkal küzd.

A lengyel kihívás akkora, hogy Brüsszel egyszerűen nem léphet túl rajta, de sok eszköz nincs a kezében. Megfoszthatná Varsót a szavazati jogától, de azt Magyarország megvétózná. Továbbá visszatarthatná a támogatásokat, de az meg sújtaná azokat a lengyeleket is, akik Európát támogatják.

Távlatilag a nagyobb gond az orbáni rendszerrel van, hiszen a miniszterelnök már kesztyűt dobott az uniónak a független bírák és sajtó elleni hadviseléssel, valamint a menekültpolitikával. Most meg közeledik a választás, amelyben az ellenzék úgy határozza meg a tétet: Orbán vagy Európa. Az előrejelzések szoros küzdelmet ígérnek.

Ráadásul a politikai holtpont éppen akkor áll be, amikor visszavonulni készüla német kancellár, noha ő mindig megtalálta a kényes egyensúlyt a nyomásgyakorlás és az együttműködés között, amikor a földrész legkisebb, legfiatalabb és legtörékenyebb demokráciáiról volt szó. A valószínű utód, Scholz feltehetőleg ugyanezen az úton kíván haladni, de formátumban nem ér fel Merkelhez. Macront pedig leköti a tavaszi belpolitikai erőpróba. Szóval, ez nem a legjobb pillanat arra, hogy a kontinensnek ne legyen vezetője.

Politico

Nagyon úgy néz ki, hogy Európában vége a dalnak a középjobb számára, a pártcsalád – súlyos választási vereségek és botrányok után - sodródni kezdett. Merkel lelép a színről és az új csillag, azt osztrák kancellár a földre zuhant. És nagyon úgy néz ki, hogy a német konzervatívok kikerülnek a kormányból. Vagyis az Európai Néppárt továbbra is a legnagyobb frakciót adja Strasbourgban, továbbá a távozó német miniszterelnök tanítványa áll a Bizottság élén, ám a pártcsalád meggyengül. Képviselői már csupán 9 országban vannak hatalmon.

A szövetséget jó ideje szorongatják jobbról szélsőséges populisták és nacionalisták, balról pedig a liberálisok és főként a zöldek. Kurzzal pedig olyasvalaki kénytelen hátrébb lépni, akitől sokan remélték, hogy visszaszerzi az európai szavazók érdeklődését és támogatását. Az EPP egyik északi tagpártjának képviselője azt mondja, hogy az irányzat sarokba szorult. Elvihet tőle szavazókat mind a populista mozgalom, mind az Újítsuk meg Európát, illetve a környezetvédő hullám.

Webert ugyan nagy arányban újjáválasztották a konzervatívok parlamenti csoportjának élén, sőt ő egyben az egész Néppárt elnöke is akar lenni, ám egyesek részben őt okolják a bajokért, és nem hiszik, hogy hozzájárulhat a megújuláshoz. A legközelebbi európai választás csak 3 év múlva lesz, jelenleg azonban nyomott, illetve lemondó a hangulat a pártcsaládban.

Bennfentesek szerint, ha összeomlik az EPP, az végzetes volna az európai terv szemszögéből. Hogy ez ne így legyen, ahhoz meg kell újulni. Ám mint azt a már említett észak-európai politikus mondta: a Néppárt unalmas és nem ártana, ha egy kicsit szexibb lenne.

Der Standard

A Greenpeace osztrák tagozata, a magyar tagszervezettel egyetértve panaszt nyújtott be az Európai Bizottságnál a Fertő-tó magyar oldalán zajló nagyszabású idegenforgalmi beruházás miatt. A 80 futballpályányi területen folyó munkálatok keretében 80-szobás szálloda, parkolóház és jachtkikötő épül, ám a környezetvédők szerint mivel a terület Natura 2000-es besorolás alatt áll, ott nem szabadna ilyen fejlesztéseket végrehajtani. Emellett az osztrák kormányt nem vonták be a környezeti hatástanulmányok elvégzésébe. (Osztrák hírek szerint a program Orbán Ráhel és Tiborcz István érdekeltsége – a szerk. megj.)

FERI BÁTYÁM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.10.15.


Újabb kis színessel gazdagodott az Orbán-összes, és hozta a megszokott nívót, amit annak idején a helló röfivel belőtt. Különféle színterei vannak a szavazatszerzési előadásnak, egyik közülük a vidéki, bukolikus, tiszta paraszti felvonás pálinkával, préshurkával röfivel és kocsmával, plusz a negédeskedés a nép egyszerű gyermekével a nép egyszerű gyermekeként, akinek azonban hatalmában áll elintézni, hogy Feri bácsinak jó legyen – „Ott loholok a pénzügyminiszter nyakán” –, tehát egy személyben küzd Feri bácsiért, röfis néniért és mindahányunkért, mert nem feledi, honnan jött. Avas szagú parasztudvarról, viszont a kedves papa párttitkár volt, ezért az igazi népi, falusi nyelvet Orbán nem tanulhatta, csak azt hiszi, hogy az ilyen.

„Van egy nyugdíjprémium, amit fognak kapni, Feri bátyám. Novemberben egy nyolcvanast. Ennek már sokan örülnek. És a következő évben pedig február közepén szerintem meg fog kapni egyhavit.” – Mondja Orbán Feri bátyámnak a kocsma sarkában álló asztalnál borok és pogácsa mellett, hogy a díszlet hamisíthatatlan legyen. Feri bátyám nem hülye, ő már Orbán érkezése előtt tudta, hogy fog kapni egy nyolcvanast, mert a KESMA lapban, ami jár, a gyászhíreken kívül ezt olvasta már százszor, az M1-en és a Kossuthon látta és hallotta ezerszer. Ő mindent tud, ő már eleve Orbán-rajongó, máskülönben nem ülhetne vele egy asztalhoz fröccsözni és nyolcvanezerről adomázni. Feri bátyám rajta van a Kubatov-listán piros betűkkel.

Illetve, mielőtt a kocsmába ment volna, a TEK alaposan átnézte, hogy tényleg egy asztalhoz ülhessen a félistennel. Szép ruhát öltött, Pitralonnal illatosított, s ha kezet fogott vele a doktorminiszterelnök, akkor többet kezet nem mos. Ha tehetné, és az lenne a forgatókönyvben, ráborulna a jótevője kézfejére csókot lehelve rá. Feri bátyámból sztár lesz, ezután tavaszig meséli majd, milyen is volt Vele találkozhatni, és érezni a testmelegét. Feri bátyámról elég ennyi, rajongási szempontból így működnek a rockegyüttesek, és még Varga Judit szemében is láttuk, amikor Orbánnal pezsgőzött, hogy bármikor lefeküdne vele. Bizonyos embereknek kellenek az idolok, mert önálló gondolataik nincsenek. És az orbánok tudják ezt.

Sok Feri bátyám van, nekem is volt Józsim, Ferik és Józsik szavaznak és békementelnek, nekik elég egy szatyor krumpli, a nyolcvanezer már valami félisteni csodás jótétemény, hogy leborulnak a méltóságos úr szobra előtt. Mindig és mindenhol, a föld minden tájékán és a történelem minden idejében vannak ilyenek, az emberi faj a nagy összképet nézve reménytelenül hülye, vagy szerencsétlenül tudatlan. Ezt használják ki a populisták, és Orbán nem ezzel a videóval, de ezzel is alámerült a populizmus bűzös mocsarába, hogy kimászni onnan már soha nem is tud. De lehet, hogy nem is akar, mert visszatérve a mesében hozzá, látszik, hogy hiába csinálja nagyon rosszul, de mégis csak itt van otthon, ez az ő világa.

ÚJABB HOZAMEMELKEDÉS TETT KERESZTBE A BEFEKTETŐKNEK - A GLOBÁLIS INFLÁCIÓS FÉLELMEK MOZGATJÁK A PIACOKAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.10.14.


Szeptemberben jelentősen emelkedtek a hozamok a magyar állampapírpiacon, így a hazai hosszú kötvényekbe fektető alapok árfolyama csökkent, az éves hozamok pedig egyre nagyobb veszteséget mutatnak. A rövid kötvényekbe fektető alapok pozitív éves hozamot tudnak felmutatni.


Szeptemberben erősödtek a globális inflációs félelmek, amelyek hozamemelkedést okoztak a fejlett országok kötvénypiacain is. Az USA-ban a Fed szeptemberi ülése után kiadott közlemény óvatos hangneméhez képest Powell elnök a sajtókonferencián erősebb üzeneteket adott közre, ami jelentős hozamemelkedést hozott. Hangsúlyosan megjelent a korábbinál magasabb és 2024-ig a 2 százalékos cél fölötti inflációs prognózis. A kétéves amerikai állampapír hozama erre 7 bázisponttal 0,28 százalékra, az öt- és tízévesé 19, illetve 18 bázisponttal 0,97 százalékra, illetve 1,49 százalékra, a harmincévesé 11 bázisponttal 2,05 százalékra nőtt – áll az OTP alapkezelő szeptember havi portfoliójelentésében.

Már a német választások előtt elindult az európai hozamok emelkedése is, amit az eredménytől függetlenül baloldalibbnak várt gazdaságpolitikával magyaráztak a megfigyelők. A választásokon aztán szűk többséget szereztek a szociáldemokraták, de a zöldekre és liberálisokra szorulnak, hogy koalíciós kormányt alakíthassanak. A hónapban a német kétéves hozam 3 bázisponttal emelkedett mínusz 0,70 százalékig, a tízéves és a harmincéves egyaránt 19-19 bázisponttal mínusz 0,2 százalékig, illetve plusz 0,27 százalékig. A tízéves eurózóna felárak inkább szűkültek; az olasz tízéves hozamok 15 bázisponttal emelkedtek 0,86 százalékra, a spanyol 12-vel 0,46 százalékra, a portugál 14-gyel 0,35 százalékra, a görög 9-cel 0,85 százalékra, míg a francia a némettel egyező 19 bázisponttal emelkedett plusz 0,15 százalékig. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

MINISZTERELNÖK-JELÖLTI VITAÉRTÉKELŐ | ELŐVÁLASZTÁS

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.10.14.A véghajrához ért az ellenzéki előválasztás, hamarosan kiderül, ki lesz az ellenzék közös jelöltje és Orbán Viktor kihívója 2022-ben. Előtte azonban még egyszer összecsapnak a jelöltek, mi pedig újságírókkal, politológusokkal értékeljük a hallottakat. 

Vendégeink: Róna Dániel politológus, közgazdász, Tóth Csaba Tibor az azonnali.hu újságírója, Nagy József a 24.hu újságírója és Uj Péter a 444.hu főszerkesztője.

AZ AUTÓPÁLYÁKAT IS PRIVATIZÁLJA A FIDESZ NER100 #12

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.10.15.A magyar kormány koncessziós eljárásban 35 évre átadná hazai autópálya-hálózat üzemeltetését, ezzel gyakorlatilag magánkézbe kerülnek Magyarország autópályái.

Elindítottuk a NER100 sorozatot, amiben a NER ügyeit mutatjuk be rövid animációs filmekkel. Segítsd a munkánkat, írd meg, hogy szerinted mi a NER 5 legfontosabb ügye. Ide várjuk a leveledet: juhi@juhaszpeter.eu

Érdemes követned a csatornát: https://www.youtube.com/JuhaszPeterVi...

UNIKORNISOK MÁRPEDIG LÉTEZNEK - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.10.15.


Jó reggelt! Nagyrészt napos időnk lesz ma.

4 legfontosabb cikkünk most