2020. december 8., kedd

NEGYVEN ÉVE HANGZOTT EL A GYILKOS SZÁJÁBÓL: „ÉPP MOST LŐTTEM LE JOHN LENNONT"

HVG / KULT
Szerzők: BALLA ISTVÁN, NÉMETH RÓBERT
2020.12.08.A popzene történetének egyik legfontosabb alakja sok év hallgatás után épp visszatérésre készült, de egy őrült rajongója, miután dedikáltatta a pár héttel azelőtt megjelent albumát, agyonlőtte a zenészt. Bár Lennon harcos politikus alkat volt, semmi alapja azoknak az összeesküvés-elméleteknek, hogy az FBI vagy a CIA keze lett volna a dologban. Magyarország egyik legnagyobb Beatles-rajongójával beszélgettünk a balhés srácból békeharcossá vált Lennonról, és arról, miért nem baj, hogy soha nem állt össze újra a Beatles.


1980. december 8-án délután John Lennont a híres manhattani Dakota-házban található lakásában fotózta Annie Leibovitz a Rolling Stone magazin számára. Miután ez megvolt, feleségével, Yoko Onóval stúdióba mentek, hogy Ono Walking On Thin Ice című dalán dolgozzanak. Az épület előtt várta őket egy félénk fiatalember, bizonyos Mark David Chapman, aki arra kérte Lennont, hogy dedikálja neki a néhány hete megjelent lemezét. Erről az aktusról, egy lesifotós fényképet is készített, ez lett a Lennonról készült utolsó fotó...

"NEM SZABAD ENGEDNI LENGYELORSZÁG ÉS MAGYARORSZÁG ZSAROLÁSÁNAK"

MAGYAR NARANCS
Szerző: BERNARD GUETTA
2020.12.08.


A két közép-kelet-európai ország mellett Nagy-Britannia és Törökország esetében is szigorúan kellene fellépnie az Európai Uniónak.

Mindhárom fronton ugyanaz a dilemma. Törökországgal, Nagy-Britanniával, és a magyar-lengyel tandemmel szemben az Európai Uniónak össze kell békítenie a rövid és a hosszú távú érdekeit.

Rövid távon az EU nem engedheti meg a briteknek, hogy hozzáférjenek a közös piachoz anélkül, hogy betartanák a közös szabályokat. Ha megengedné, az összes tagállamnak zöld utat adna, hogy járják csak a saját útjukat. Törökországgal az EU nem folytathatja a csatlakozási tárgyalásokat, miután Recep Tayyip Erdoğan politikai foglyokkal rakta tele a börtöneit, hátat fordított Ciprus újraegyesítésének, és úgy kezeli két uniós tagállam felségvizeit, mintha az övéi volnának.

Ha az Európai Unió nem mondja ki világosan, hogy Törökországnak ma semmi jogalapja nincs a csatlakozásra, akkor gúnyt űz a saját méltóságából, az értékeiből és az uniós országok közötti szolidaritásból. A helyzet tökéletes határozottságot követel meg, ugyanúgy, ahogy jottányit sem szabad engedni Lengyelország és Magyarország zsarolásának sem. Csak egyféleképpen lehet válaszolni azoknak, akik túszul ejtették a következő közös költségvetést és a 750 milliárd eurós gazdaságélénkítési tervet, hogy így próbálják meg leválasztani az anyagi szolidaritást a jogállam tiszteletéről.

Azt kell nekik mondani:

vagy elfogadjátok megbonthatatlan egységként az unió értékeit és juttatásait, vagy pedig nélkületek izzítjuk be a gazdaságainkat, 25-ös körben, megerősített együttműködés vagy államközi megegyezés keretében...

ORBÁN MEGELŐZNÉ A KIRÚGÁST, DE ÚGY MENNE A NÉPPÁRTBÓL, HOGY MARADNA - EURÓPA, DE KÜLÖNÖSEN A MAGYAR EMBEREK, EGYENESSÉGET VÁRNAK A NÉPPÁRTTÓL ÉS A NÉPPÁRT FRAKCIÓJÁTÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.12.08.


Az Európai Néppárt vezetői és tagpártjai kitanulják Orbán mellett a szakmát, hogy illiberálisoknál soha semmi nem az, aminek látszik. Állandó készenlétben kell lenniük, hogy résen legyenek, mikor, mivel próbálja megvezetni őket Orbán. Azt már tudhatják, hogy Orbánnak soha nincs egyetlen egyenes, tiszta, őszinte szava és akciója. Mindenben van valami csavar, rafinéria, csapda, ügyeskedés. Ezt nevezi Orbán “csavaros magyar észjárásnak”, de ezt inkább simlisségnek hívja a magyar ember, de aki olyan régen ismeri, mint Simicska Lajos, az G-nek nevezi.


Orbán ezúttal is tett egy ajánlatot az Európai Néppárt frakciójának, amely látszólag segíteni próbál a Néppárt és a Fidesz konfliktusán, valójában ugyanolyan simlis javaslat, mint Orbánnak minden megnyilvánulása. Orbán levelet írt Manfred Weber frakcióvezetőnek, amelyben javaslatot tesz a problémák megoldására, s látszólag engedékenynek mutatkozik, miközben éppen kicsavarja kezükből a “fegyvert”, hogy ne tudjanak soha megszabadulni tőle. Orbán látszólag úgy tesz, mintha maga ajánlaná fel a távozását, de ez csak annak kivédését szolgálja, hogy ne rúghassák ki. Aztán pedig úgy távozna, hogy maradna. Erre mondaná megint Simicska azt, amit erre mondani kell.

Orbán megértőnek mutatkozva azt javasolta Webernek (cserébe például azért, hogy Deutsch Tamást ne zárják ki a frakcióból), hogy legyen lazább a kapcsolat a Fidesz és a Néppárt frakciója között. Elsőre ez úgy tűnik, mintha a Néppárt kapna egy kedvező ajánlatot, hogy végre lazulhat a kapcsolat Orbánnal és az embereivel, valójában ez arról szól, hogy nem tudnának tőle soha megszabadulni. Pedig a Néppárt tagjai ezt szeretnék. Orbán azt javasolta, hogy legyen olyan a Néppárt és a Fidesz kapcsolata, mint a brit konzervatívokkal volt akkor, amikor még Orbán is alelnöke volt a Néppártnak. A britek külső támogatóként csatlakoztak, és külön csoportot alkottak, mégis Európai Néppárt és Európai Demokraták néven egy frakciószövetségként kezelték őket.

Ezzel Orbántól nemhogy nem szabadulnának meg, hanem még jelentősebb, a Néppárt egészével egyenrangú félként állnának kapcsolatban, amelynek immár nem tagpártja lenne a Fidesz (egy a sok közül), hanem önálló partnere, amelyet a többiek immár nem is bírálhatnak, hiszen nem a Néppárt része, viszont egyenrangú szövetségese. Erre mondja az eszes felcsúti szurkoló, hogy Orbán madárnak nézi a Néppártot. Ha nem ismernék eléggé, vannak ezek olyan jószándékú hülyék, hogy meg is egyék az újabb cselt. De mostanra megedződtek talán annyira, és megismerték O1G “csavaros” észjárását, hogy átlátnak a nagyon is lyukas szitán. A Néppárt egészének annyira elege van Orbánból, hogy talán már a németek sem tudják megvédeni. Donald Tusk, a Néppárt lengyel elnöke pedig kelet-európai, aki ismeri ezt a fajta simlis gondolkodást, és Orbánt pedig annak látja, aki.

Az egész trükk arra irányul, hogy Orbán elkerülje a kirúgást, és a felfüggesztéséhez hasonlóan azt mondhassa, hogy nem kirúgták, hanem ő lépett ki (ahogy magát függesztette fel egykor). Már ezt sem lenne szabad megengedni neki, mert ezzel nemcsak Magyarországon, de Európában is sokakat megtéveszthet a valóságot illetően. Másrészt Orbán az a G, aki úgy távozik, hogy marad, s nem ugyanabban a szerepben, hanem egy annál előnyösebb pozícióban. Azzal szédíti a Néppártot, hogy elmegy magától, így megszabadulhatnak tőle, de megtarthatják külső szövetségesként a Fidesz tíz szavazatát. Ezért nem gyengülne a Néppárt frakciója. Emellett még azt is mondhatnák, már nem közéjük tartozik. Kitalálta ezt jól a G, hogy a barátja által adott szép és találó becenevén szólítsuk.

Az más kérdés, hogy tanultak-e már a Néppártban eleget ahhoz, hogy átlássák, milyen drága lenne nekik a tíz szavazat, milyen sokba kerülne ez nekik. Attól kezdve nem ők tartanák nyomás alatt Orbánt, hanem fordítva, állandóan zsarolná őket, és szövetségesként “tanítaná” őket arra, mi az igazi kereszténydemokrácia. Magyarországon azt zengené a propaganda, hogy nem kirúgta Orbánt a Néppárt, hanem ő hagyta el őket, mert Soros György befolyása miatt túl liberálisak lettek, de Orbán a Néppárt egyenrangú partnereként képviseli az igazi keresztény értékeket. A Néppártból át is léphetnek hozzá azok, akik igazi kereszténységre (értsd: fasizmusra) vágynak. Orbán nem megszégyenül, hanem megdicsőül, a Néppárt pedig nem megszabadulna tőle, hanem a fogságába kerülne. Ennyire hülyék már tényleg nem lehetnek. Most kiderül az, hogy Orbán alaptalanul lenézi őket, vagy tényleg ennyire ostobák...

KUNHALMI: NEM HISZEM, HOGY A MAGYAR KÖZSZOLGÁLATI MÉDIA A KIEGYENSÚLYOZOTTSÁGÁRÓL LENNE HÍRES

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2020.12.08.


A Médiatanács jelentésében feketén-fehéren ott áll: több mint 90%-os arányban szólalnak meg a kormánypártok a közmédia beszédidejében. Az ellenzék szerint ez törvénysértő és elfogadhatatlan.


Az Országgyűlés Kulturális bizottsága kétharmados többséggel fogadta el keddi ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának 2019-es beszámolóját. A Médiatanács állítja, nincs miről vizsgálódnia a fideszes pártutasítás kapcsán, amelyet a Szabad Európa buktatott le egy kiszivárgott hangfelvétellel.

A felvétel a külpolitikai rovat meetingjén készült múltév márciusában, amikor a májusi Európai Parlamenti választásokhoz kapcsolódó tájékoztatás jellegét tárgyalták meg. Jól kivehetőek Bende Balázs, az MTVA korábbi vezető szerkesztőjének szavai arról, hogy az MTVA-ban nem az ellenzéket támogatják, és akinek ez nem tetszik, elmehet az intézménytől...

„ÖNVESZÉLYES HÓBORTOK” – VÉTÓVITÁBAN A VÁLASZ ONLINE-NAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: KISS KÁROLY
2020.12.08.


Azt, hogy egy filozófiai áramlatból következő divatos, de önveszélyes hóbortnak a magyarok többsége (de legalább fele) nem hódol, miközben a történelmi értékeket, melyekre az európai kultúra és civilizáció épül, teljes mellszélességgel vallja, én semmiképpen sem tekinteném az uniós tagságot érintő sorsdöntő kérdésnek – véli Kiss Károly. A közgazdász-társadalomkutató lapunk vétóügyi cikkére válaszul jut a miénkkel a leglényegesebb pontokon ellentétes következtetésekre. Minthogy a Válasz Online híve az értelmes vitának, közöljük az írást – a viszonválasz jogát fenntartva
.

A beígért magyar vétó kapcsán e lap hasábjain Stumpf András részletesen kifejtette többek között azt, milyen hátrányunk származik abból, ha nem igazodunk az uniós elvárásokhoz, ha nem tartjuk be az EU normáit. A témát megítélésem szerint érdemes szélesebb összefüggésbe is helyezni. Alábbiakban tehát azt tárgyalom, melyek azok az értékek, normák, amelyek az európai identitás alapjait képezik. Végül pedig azt, vajon mi, magyarok megfelelünk-e azoknak.

Miután kihúnytak Róma fényei, a kontinensre a kora középkor sötét évszázadai borultak. A pompa, a ragyogás átköltözött Bizáncba, a nyugat-római birodalom helyén frank és germán királyságok alakultak. A hanyatlás oly’ mértékű volt, hogy a görög filozófia csak az arabok révén jutott el a középkori Európába. A kontinens politikai újjáéledése a Merovingokkal, a Karolingokkal majd Nagy Károly császárrá koronázásával kezdődött el 800-ban. A kereszténység már ezt megelőzően is jelen volt, fényei a milánói ediktum óta elfogadott, majd Theodóziusz császártól kezdve államvallásként a kolostorokban és szerzetesrendekben pislákoltak. E sötét és tunya kontinenst az individualizáció, a racionális gondolkodás és a szekularizáció tette a világ urává. Az individualizáció pedig a kereszténységnek köszönhető. Annak, hogy a kereszténység istene – minden más vallásétól eltérően – emberi formát öltött, megtestesült Jézus Krisztusban, és hogy ez a vallás minden ember isten előtti egyenlőségét hirdette. A racionális gondolkodás nyomán kezdődött el később a műszaki fejlődés, majd az ipari forradalom, a szekularizáció pedig – állam és egyház szétválasztása a reformáció után – további előnyökhöz juttatta az európai kultúrát, megteremtette a felvilágosodás alapjait. Mindehhez hozzávehetjük az 1100-as években megalakuló első egyetemeket is, amelyek szintén az európai kultúra és civilizáció kialakulásának fontos elemei voltak...

„AMI MOST SZÉLSŐSÉGESNEK SZÁMÍT, TÍZ ÉVEN BELÜL A KORMÁNYZATI NARRATÍVA RÉSZE LESZ” – PILLANATKÉP A MAGYAR SZÉLSŐJOBBRÓL

PCBLOG
Szerző: POLITICAL CAPITAL
2020.12.08.


Az ezredfordulót követően kibontakozó nemzeti radikális mozgalom 2010 után fokozatosan háttérbe szorult, majd az évtized közepére válságba került. Az egyre radikalizálódó kormányzat folyamatosan hasznosította újra témáikat, üzeneteiket, amivel el kívánta szívni előlük a levegőt, de a szélsőjobb szcéna ebbe nem fulladt bele. Sőt, vezetőik saját „faltörő kos”-szerepüket látják visszaigazolva a kormány radikalizálódásában. A címben szereplő idézet, ami az egyik prominensüktől származik, pontosan leírja a kormány és a szélsőjobb közötti dinamikát.


„Minél jobbra, minél jobban”A magyar (szélső)jobb 100 évvel Trianon után című tanulmányunkban – többek között – a szélsőjobboldali szervezetek vízióját, értékeit, motivációit kutattuk. Nem elégedtünk meg a nyilvánosan fellelhető információkkal, ezért hét szélsőjobboldali és radikális szervezet nyolc vezetőjével interjút is készítettünk...

SZLOVÁKIÁBAN ORSZÁGOS TESZT, ITTHON INGYEN PARKOLÁS – EZ A KÜLÖNBSÉG A VÍRUSTERJEDÉSBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2020.12.08.


Látványos ábrán mutatjuk be, hogyan alakultak a számok itthon és Szlovákiában. A rendelkezésre álló adatok alapján összehasonlítottuk, hogyan változott az aktív fertőzöttek száma Magyarországon és északi szomszédunknál, még az október 15-én bejelentett szigorítások óta. Lakosságarányosan közel egy szintről kezdett terjedni a koronavírusfertőzés a két országban, aztán valami történt: a különböző döntések különböző eredményeket hoztak
.

“A déli eredmények azt mutatták: össze tudtunk fogni. 800 ezer embert sikerült szombat 12-ig letesztelni, ez nagyszerű eredmény. Éjjel megtudtam viszont a teljes nap eredményét – alig kaptam levegőt a szám hallatán. Az eredmény azt mutatja, hogy Szlovákia működik! Az adatokat majd Naď fogja ismertetni” – ezt Igor Matovič szlovák kormányfő mondta az országos tesztelés kezdetén, november elsején – tudósított akkor az ujszo.com.

Azt, hogy mekkora a különbség a hazai és a V4-ek, vagy még inkább Nyugat-Európa koronavírussal kapcsolatos adatszolgáltatásával, ebben a cikkben mutattuk be részletesen. Példának éppen Szlovákiát hoztunk, ahol rendkívül részletes adatokat tesznek közzé. A vírus terjedését bemutató grafikont frissítették, a korlátozó intézkedéseket is feltüntették...

TGM: AZ ÚJ ROMÁN KORMÁNYBAN MEGFÉRNEK A FASISZTÁK ÉS AZ RMDSZ

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2020.12.08.


A hétvégi romániai választás nem okoz gyökeres változást az ország jövőjét illetően: a liberális konzervatívok és a konzervatív liberálisok helyet cseréltek, a fasiszták és az erdélyi magyar párt egy kormányba kényszerül, minden a régi – jellemezte a kialakult helyzetet Tamás Gáspár Miklós.


A Magyarországról nézve bizarr koalíció kialakulása mit sem változtat a román politika két legmeghatározóbb pillérén, amit a magyar politika elit talán értelmezni sem képes – változatlanul amerikabarát és oroszellenes marad. Az egyetlen meglepetés talán az a tavaly és ráadásul a külföldi román vendégmunkások közösségéből indult „fasiszta” párt, amely ráadásul járvány- és maszkellenes retorikával váratlanul a román kormányban találta magát – osztotta meg a hétvégi romániai választások tanulságát a Hírklikkel a népszerű publicista.

Prognózisa szerint az egyre riasztóbb életszínvonalbeli különbségeken és a politikusok országos utálatán nem tud változtatni a kialakult kormány, de ez talán nem is szándéka, legfeljebb annyi a pikantériája, hogy a „mindentgyűlölő” ultranacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR, magyarul ARANY) együtt kormányozhat a magyar nemzeti kisebbség pártjával. Arra a felvetésre, hogy mi okozhatta a kiugróan érdektelen, éppen hogy 30 százalékot meghaladó résztvételi arányt, Tamás Gáspár Miklós szerint ezt egyértelműen meghatározta a járványhelyzet, ami miatt el is halaszthattak volna a választást. A lakosság ugyanis nagy mértékben elégedetlen a korlátozásokkal, a lezárásokkal, de a választással akarta Klaus Iohannis megszerezni a többségi kormányzás lehetőségét – nos ez kudarccal végződött, mivel a hozzá közelálló jobbközép Nemzeti Liberális Párt a második helyre szorult. Meglepetésre viszont a Szociáldemokrata Pártot, „ami egy furcsa képződmény”, minden elemzés eltemette és ennek ellenére simán megnyerté a választást...

BEHÁNYÁS AZ MCC-BEN ÉS A NAPI 525 FORINTNYI ÉLELEM

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.12.08.


Kétmillió magyarnak ennyi jut: élelemre szűk 1,5 euró, ha éppen erős napja van a forintnak. (Már rég volt.)

A KSH szerint havonta fejenként 27 100 forintot költöttek átlagosan a magyarok élelmiszerekre és nem alkoholos italokra -- ebből a kereseti statisztikákkal, termékenységi rátákkal, a mennyiség és a minőség árhatásával számolva 20 ezres (!) medián körüli összeg jöhet ki, azaz ennyit vagy ennél kevesebbet költ a társadalom fele havonta fejenként átlagosan élelmiszerre. De persze a KSH valamiért már évek óta nem számol mediánt. "A legszegényebb kétmillió magyar fejenként havonta 15 766 forintot költött tavaly. Ez napi 525 forint, ami még akkor is nagyon kevés, ha hozzátesszük, hogy a legszegényebbek között sok a nagycsaládban élő és a gyerek. Ételre-italra a leggazdagabb ötödben havi 39 750 forint jut fejenként. Ráadásul az olló is nyílik: a legszegényebbeknél ez 2,2, a leggazdagabbaknál 3,1 százalékos növekedést jelent. És ha ehhez hozzátesszük azt, hogy az élelmiszerek ára tavaly ennél nagyobb ütemben, 5,9 százalékkal nőtt, látjuk, hogy ez együtt mit jelent: sokan az ételeken spóroltak."

Az önmagában is mellbeverő átlagadat így szépen elvész a háztartások fogyasztási egyenlőtlenségében (gyakorlatilag a két felső tized él csak az európai átlaggal összemérhető színvonalon)...

A SZEGÉNYSÉG NEM ILLIK ORBÁN PROPAGANDÁJÁBA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2020.12.08.


A generációs szegénységben élők eddig is ott voltak a civil segítő szervezetek látókörében. A járvány okozta válság azonban újabb feladatot adott.

Vannak emberek, akiknek nem a személyes döntésükön múlik, hogy boldogulnak-e, hanem a körülményeken. Amelyeken ők nem tudnak változtatni, az Orbán-kormány meg nem akar. Indít ugyan felzárkóztatási programokat, de azok többnyire látszatprogramok.

L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány igazgatója vázolta föl a Reggeli gyorsban, hogy miként is telnek a mindennapok az ország keleti részén, a berettyóújfalui térségben, ahol ők a jobb sorsra érdemes gyerekekkel foglalkoznak. A gyógyszerek kiváltása már gond, különösen megmutatkozik ez a járvány idején. Étkezés? Ha van valami adomány. Fűtés? Ahhoz találni kell az erdőben, a falvak szélén, vagy elhagyott telkeken valami szárazabb fát, ágat. Víz? Az általában nincs bevezetve a házba, vagy ha igen, a szolgáltató már rég rátette a vezetékre a szűkítőt, díjtartozás miatt.

L. Ritók Nóra tapasztalata szerint ez az életmód nem az adott embereken, családokon múlik. Nem személyes döntés kérdése. A szegénységben élő családok képtelenek váltani, mert a rendszer nem engedi meg. Létezik egy generációs szegénység, amelyből nem lehet kitörni. Most, a járvány miatt még sokan le is csúsztak a mélyszegénység szintjére, mert elveszítették az állásukat, a munkájukat.

Amikor pedig egy alapítvány –mint az övék- rámutat a problémára, akkor kellemetlenné válik. Az alapítvány puszta léte ugyanis azt mutatja meg, hogy az állam működésében hézagok vannak. Orbán sikerpropagandájába nem fér bele, hogy vannak itt mélyszegénységben élők is. Nem kevesen. „Vesztésre állunk” – mondta az Igazgyöngy Alapítvány elnöke.

ORBÁNI RECEPT: A LENGYEL KORMÁNYPÁRT RÁTETTE KEZÉT A VIDÉKI MÉDIA JELENTŐS RÉSZÉRE

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.12.08.


A lengyel állami olajipari vállalat, a PKN Orlen vezetője hétfőn a közösségi médiában jelentette be, hogy az általa vezetett cég megveszi a bajor Verlagsgruppe Passau lengyel médiaportfólióját, a Polska Press-t, és ezzel a lengyel vidéki média nagy része a tulajdonába kerül...

...A tranzakció révén az állami olajvállalat tulajdonába kerül 20 regionális napilap Lengyelország 24 ilyen típusú kiadványa közül, emellett 120 heti rendszerességgel megjelenő kiadvány, és 500 weboldal is. Daniel Obajtek, az Orlen vezérigazgatója szerint ezzel a cég 17,4 millió lengyel állampolgárt tud elérni.

Bár a cégvezető főként üzleti és tartalomfejlesztési célokról beszélt, a független elemzők és sajtótermékek szerint az ügylet gyakorlatilag az ultrakonzervatív lengyel kormánypárt, a PiS befolyása alá helyezi a vidéki sajtó egy jelentős részét, sok olyan városi környezetben is, ahol az utóbbi időszakban az ellenzék bizonyult erősebbnek.

Ahogy arra a német Süddeutsche Zeitung emlékeztet, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke, Jaroslaw Kaczynski már 2016-ban meghirdette a sajtó „újralengyelesítésének” programját. Kaczynski – visszhangozva a magyar kormány hasonló érveit – akkor úgy fogalmazott, a külföldi tulajdonosok politikai beavatkozásokra használják a tulajdonukban lévő médiát. „A lengyel médiának lengyelnek kell lennie” – fogalmazott idén Kaczynski.

Lengyel kormánypolitikusok az elmúlt években többször is arra buzdították az állami cégeket, hogy vásároljanak be a médiapiacon...

DEFEKTES CSALÁDOM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.12.08.


Napsugaras jó reggelt! Az van, hogy tegnap este tévét néztem. Mert mi a fenét csináljon az ember szutyoksötétben, járvány idején, undokkarácsony közeledtével. A karácsony nálunk a családról szól, de ez a család szerteszét van, és most a rohadék kis, kárörvendően vihogó vírus miatt úgy is marad, nem lesznek nagy beszélgetések és körbeült asztal, nem lesz az, hogy ez a töltött káposzta utánozhatatlan és egyáltalán nem baj, ha kirepedt a bejgli, és nem lesz külön gluténmentes, külön vegán, és külön vega, ahol a hal és a sajt belefér, és nem kell külön ügyelni arra, hogy az egyik mindenevő – aki történetesen nem vega és nem vegán – nem eszik meg olyan húst, amiben benne van a csont, a másik szerint a csoki és a gyümölcs nem kompatibilis egymással egy sütiben, mert ebben a családban mindenki máshogy nemnormális. Most ez elmarad, de be fogjuk pótolni, mert májusban is tudunk karácsonyozni, ki tilthatja meg? Ezen töprengtem, az összebújáson, a beszélgetéseken, a nevetéseken és a mondatokon, melyek így kezdődnek: emlékszel?

És beleordított a gondolatba valamelyik NER-szolga, mert éppen arról üvöltöztek, hogy miért is nem fogadhat örökbe gyereket egy meleg pár, és ennek miért nem a kereszténységhez, hanem az alapvető emberi jogokhoz van köze. És azt mondta az egyik – nem jut eszembe a neve, mert korlátozott az agykapacitásom, szelektálok, és csak annak a nevét tudom megjegyezni, akinek érdemes, és az ő neve, az ő személyisége nem érdemes erre – arra a kérdésre, hogy akkor ezek szerint jobb a szülők nélkül maradt gyereknek a nevelőotthonban, ahol darab-darab, mint egy meleg párnál, akik szeretik, erre azt mondta a fura fejrángásos neres, hogy ez bonyolult. És a másik, aki szintén Sorosról és a migránsokról üvöltözött az előbb azt mondta, hogy az egyszülős család defektes. Mert a család szentsége abban áll, hogy apa férfi, anya nő, és kétezer éves keresztény kultúra. Azt nem mondta, mert nem passzol bele a betanult, béna elmebajba, hogy abból a kétezer évből ezret nem keresztény kultúrnépként élt meg a magyarság. Ő most kétezer évre büszke, mert az kétszer annyi, mint az ezer, arra már lehet mellet döngetni és üvöltve követelni a tiszteletet és lehet defektesnek minősíteni az elvált szülővel élő gyereket, a két-három gyereket egyedül nevelő elvált anyát, elvált apát. A kétezer éves kereszténység jegyében lehet ilyet. Mert Soros és migránsok.

Néztem ezeket a szerencsétleneket és arra gondoltam, hogy mennyire szar lehet az életük. Hogy nincsen egyetlen saját gondolatuk sem, pontosan ugyanazokat a betanult sablonokat szajkózzák, és mindegy, hogy a stúdióban óbégató nemtudomkik vagy Varga Judit megmondóasszony, ugyanazt a nyunyót rántják elő és lobogtatják. Agyonrágott, nyálas, tökegyforma nyunyót. És én nem tudom eldönteni, hogy tényleg nincs egy önálló, saját mondat a fejükben, nincsen egyetlen érv sem, csak az előemésztett egyenmoslék. Vagy van saját, de azt nem vehetik elő, nem mondhatják el, mert abból baj lenne, akkor nem fizetne a gazda. Ha elővenne egy saját gondolatot, abból csak zűrzavar van, mint a defektes családból. Mert a rohadt életbe, vágom a tévéhez, ami a kezembe akad. Defektes?

Igaz, talán tényleg. A saját defektes családomra gondolok, arra, hogy éppen úgy fogunk karácsonyozni a pirosló gyümölcsöktől roskadozó meggyfa alatt, mintha térdig hóban és száncsengő, és senkit nem fog érdekelni, mert ugyanaz lesz, és nem egy kétezerhúsz évvel ezelőtt született gyerekről szólt soha, hanem arról, hogy emlékszel, amikor kicsik voltatok? És arról, hogy igen, ki van filézve a csirkecomb és a lencsecurry is finom, és hol a gyerek és hol a másik gyerek és ki milyen nyelven lesz kedves beszélni, mert egy nemzetközi, többnyelvű, vega-vegán-húsevő-finnyás-gluténérzékeny-semmire nem érzékeny defektes család vagyunk...

SZABAD SZEMMEL: AZ UNIÓ A JÓ RENDŐR, ROSSZ RENDŐR MÓDSZERT VETI BE, HOGY MEGPUHÍTSA A MAGYAR ÉS A LENGYEL KORMÁNYT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.08.


Reuters


Tegnap délután videómegbeszélés formájában egyeztette álláspontját a magyar és a lengyel kormányfő az EU-tól kapott ultimátum ügyében, mármint hogy legkésőbb ma közöljék: hajlandóak-e elállni a hosszú távú költségvetés, illetve a koronaalap megvétózásától. A hírt a lengyel politikus irodája közölte. A két ország álláspontjától függ, hogy lehetséges-e kompromisszum. Az unió jelzésre vár, de ha elutasításban részesül, akkor egy brüsszeli diplomata szerint a 25-ök kénytelenek lesznek nekilátni, hogy Budapest és Varsó nélkül hozzák tető alá a mentőcsomagot.

Bloomberg

Egyelőre nincs jele annak, hogy Magyarország és Lengyelország jobb belátásra térne az uniós pénzügyi terv blokkolása ügyében. Mindkettő arra hivatkozik, hogy a két előirányzathoz kapcsolt jogállami mechanizmus veszélyezteti antiliberális rendszerüket, és eleve célponttá teszi őket, hogy az új szabályozás alapján csökkentsék a számukra előirányzott támogatásokat. Merkel az unió soros elnökeként mindezidáig hiába próbálkozott, hogy kompromisszum jöjjön létre a csütörtökön kezdődő európai csúcs előtt.

Nem tudni, mennyire kemény az ultimátum, de a tét mindkét oldalon hatalmas. Mindenesetre a többség dönthet a jogállami feltételek bevezetéséről. Ez esetben a magyar és a lengyel kormány még a csökkentett összegekhez sem jutna hozzá, ha a vétó miatt a közösség januártól kénytelen volna áttérni szükségbüdzsére. De nem hívhatnák le azokat a szubvenciókat sem, amelyek a jelenlegi keretből még három évig járnak nekik. Az újjáépítési program pedig teljesen bezárul előttük.

Összesen 180 milliárd euró elvesztését kockáztatják, noha az uniós pénzek voltak idáig a magyar és lengyel gazdasági növekedés, illetve az életszínvonal emelésének fő forrásai. Egy brüsszeli illetékes azt közölte, hogy a többieknek nincs kedvük hosszú vitába keveredni Budapesttel és Varsóval az állam- és kormányfők találkozóján, ezért akarnak már ma világosan látni. Negatív válasz esetén hozzákezdenek a B terv kidolgozásához, vagyis az ösztönző alapból kimaradna a magyar-lengyel tandem.

FT

Angela Merkel az utolsó összecsapásra készül az eheti csúcson, de ha kudarcot vall a költségvetési vitában, az beárnyékolhatja az örökségét. 9 hónap múlva lép le a színről, miközben a jogállami vita drámai törést okozott a szervezetben. Pedig – mondja Josef Janning, a Német Külkapcsolati Tanács szakértője – Berlin valószínűleg éppen a költségvetést és gazdaságélénkítő tervet tekinti a fő eredménynek a féléves soros elnökség után. Ám a magyarok és a lengyelek kesztyűt dobtak a többieknek.

Ez különösen fájdalmas lehet a kancellárnak, hiszen a páros ily módon elutasít mindent, ami a német vezetőnek fontos. Nem próbálkozhat egyezséggel, amikor a másik oldal vétóval fenyegetőzik. Egyszerűen kihúzták a talajt a lába alól. A következmények azután messzire hatnak. Hiszen pénz híján nem lehet jóváhagyni a mostani csúcson a széndioxid kibocsátás csökkentését sem.

A színfalak mögött megy az egyezkedés, hogy eloszlassák Budapest és Varsó aggályait, de a Bizottság dolgozik szükségmegoldáson is. Mindenesetre a dolgok pont ellenkező irányban mennek azzal, amiben Merkel hisz. Az Európai Külkapcsolati Tanács berlini irodavezetője azt mondja, hogy a kancellárnak szembe kell szállnia Orbánnal és Kaczynskival. Ha nem teszi, annak a saját hitelessége látja kárát. A német zöldek szóvivője, Franziska Brandtner szerint a politikusnak ezt már rég meg kellett volna tennie.

Diplomaták attól tartanak, hogy kudarccal ér véget a német elnökség, mind a Brexit, mind a koronasegély ügyében. Az pedig igen nagymértékben rombolná Merkel tekintélyét, pont a német választások előtt. Jelezné, hogy ideje lejárt, és hogy már hatástalan a varázspálcája – hangsúlyozza a berlini elemző.

Die Welt

Az unió a jó rendőr, rossz rendőr módszert veti be, hogy megpuhítsa a zsaroló lengyel és magyar kormányt. Az első szerepet a német kancellár alakítja. Merkel hangoztatja, hogy mindkét fél részéről engedményeket kell tenni a kompromisszumhoz. A Bizottság ezzel szemben azzal próbálkozik, hogy nyomással vegye rá Orbánt illetve Morawieckit a vétó visszavonására.

Fontos része a fenyegetésnek, hogy a két országot nem veszik be a mentőalapba. De ez még nem oldja meg, hogy nem lesz új költségvetés, már ha a két ország nem hátrál meg. Ezért Brüsszel most már azt is kilátásba helyezte, hogy jövőre olyan pénzeket is megvonhat, amelyeket már odaítéltek a magyaroknak, illetve lengyeleknek. Emellett a vitatott jogállami mechanizmust is felhasználhatják a támogatások csökkentésére. Ehhez a két nap múlva esedékes csúcskonferencián meg kell szavazni az új szabályozást.

Ha ez megvan, akkor az unió már januártól megindíthatja a szankciós eljárást a duó ellen, elég hozzá a kétharmados többség. Az EP zöld frakciója már petíciót nyújtott be, hogy fogadják el a jogállami feltételeket.

Süddeutsche Zeitung

Sok pénz van függőben a jogállami vitában és az idő csak egyre jobban szorít. Persze nem lehet csodálkozni azon, hogy Magyarország és Lengyelország nem akarja a jogállami kritériumokat, hiszen mindkét kormány ellen már eljárás van folyamatban a demokratikus játékszabályok felrúgása miatt. De ha jövőre kényszerköltségvetés kell alkalmazni a blokád miatt, az azt jelenti, hogy jó 15 százalékkal kisebb lesz a keret, ami főként az elmaradott térségek felzárkóztatását érintené.

Berlin alighanem kompromisszumos javaslatot küldött a két országba, erre vár választ máig. De a részletek nem ismeretesek. Az egyik megoldás az volna, hogy nyilatkozatot csatolnának a jogállami mechanizmusról hozandó döntéshez, így oszlatnák el a két ország aggodalmait.

A legolvasottabb német lap úgy gondolja, itt az idő, hogy az EU bekeményítsen a magyar és a lengyel vezetés ellen. Merthogy Orbán és Kaczynski meg akarják gyengíteni a jogállamot az unióban. Ezért Merkelnek nyomást kell gyakorolnia a két országra, ehhez megvan a kellő út és mód is.

A közösség a jövőben nagymértékben függ attól, mennyire sikerül közösen felszámolni a járvány egyelőre felmérhetetlen következményeit. Ehhez jó pár kormány kétségbeesetten várja Brüsszeltől az anyagi segítséget. Ezért hiszi azonban Orbán Viktor azt, hogy neki vannak a jobb lapjai. A kancellárnak be kell bizonyítania, hogy téved. Ez persze keményen hangzik és ráadásul alighanem ellentmond a német politikus felfogásának. Hiszen ő mindig is az egységre törekedett, továbbá arra, hogy a viszályok ne éleződjenek ki túlságosan. De most már nincs több idő.

A hatalmon lévő magyar és lengyel nacionalisták évek óta bizonyítják, hogy onnantól nem kötelező a jogállam és a demokrácia, ha valaki már bekerült az EU-ba. Ezt a hibát enyhítené valamelyest a jogállami kikötés. Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy mennyire ássa alá a demokráciát a Fidesz és a PiS, de már nem is erről van szó. A két párt új szintre emelte a viszályt azzal, hogy szerintük az új szabályozás a szuverenitásukat fenyegeti. A maguk módján igazuk is van. Hiszen mindkettő abból él, hogy folyamatosan megcsonkítja az uniót.

Azt szeretnék, ha az csupán gazdasági térség lenne, amely azonban küldi a pénzt. Viszont felesleges nyomatnia a jogállamiságot. Utóbbiról határozzon minden tagállam a maga belátása szerint. A többiek pedig hajoljanak meg e döntés előtt. Nem kevesebbről szól Orbán zsarolási kísérlete. De éppen ezért nincs mód most klasszikus európai kompromisszumra. Trump már kénytelen távozni, de a trumpizmus katasztrófája még sokáig kísérti az
európaiakat. Mennek tovább a támadások a nyílt társadalom és a liberális demokrácia ellen, az EU-n belül és kívül is. A földrész jövője a járvány leküzdésén túl a jogállamért vívott harcon múlik.

Ebben a küzdelemben Orbán és Kaczynski csak akkor lenne jobb pozícióban, ha a többiek elvesztenék az idegeiket. A koronalapot meg lehet csinálni nélkülük is. És minél erősebb a nyomás, annál inkább kénytelen Budapest és Varsó végiggondolni, készek-e megfizetni a vétó árát, amikor az ostor a saját lakosságukon csattan. Merkel európai pályafutása nem érhet véget formális egyezséggel.

Washington Post

A lengyel emberi jogok biztosa sajnálatosnak tartja, hogy országában is a magyar állapotok felé tartanak a sajtó tulajdonviszonyai. Mint mondta, a tekintélyelvű vezetés követi a magyar példát és jelentős érdekeltséget szerez a médiában. Az előzmény az volt, hogy az ország olajtársasága megvette német tulajdonosától az egyik legjelentősebb kiadócsoportot, amely a regionális lapok piacán tölt be domináns szerepet.

A Polska Press főleg a vidéki, konzervatív közönséget éri el, amely hagyományosan a PiS-t támogatja. Márpedig hogy ők hová szavaznak, az kulcsfontosságúnak ígérkezik a következő választásokon. A konzorciumhoz 20 körzeti napilag, illetve 120 regionális folyóirat tartozik, az olvasótábort jó 17 milliósra becsülik a 38 millió lelket számláló Lengyelországban.

A lengyel sajtó jelenleg még sokszínű és erős, de Kaczynski már a nyáron meghirdette, hogy vissza kell venni nemzeti kézbe. Úgyhogy a mostani adásvételt sokan nagy csapásnak tekintik a sajtószabadság szempontjából. A hatalom már amúgy is saját szócsövévé tette a közmédiát. És most félő, hogy ugyanaz lesz, mint Magyarországon, ahol Orbán Viktor szinte teljes egészében kézben tartja a tömegtájékoztatást.
Politico

Megint háborognak a kedélyek az Európai Néppártban a Fidesz miatt. A pártcsalád felelős vezetői azzal fenyegetnek, hogy kiteszik a magyar pártot, ha Orbán kitart a blokád mellett. Ott persze még nem tart a felháborodás, hogy az érintettek névvel is vállalják a véleményüket, ezért lehet, hogy csupán újabb pozícióharcról van szó. De az is elképzelhető, hogy nem az elszántságukkal van baj, csupán nem bíznak az akció sikerében.

Sokan azonban abban bíznak, hogy beindul a folyamat, amikor a héten megkezdődik az eljárás Deutsch Tamás ügyében, mármint hogy a Weber elleni gestapós-ávós kirohanás miatt zárják ki a frakcióból. Erre alkalmat kínál a pártcsalád holnapi tanácskozása, bár a kérdés nem szerepel a hivatalos napirenden. Közben Orbán csak olajat öntött a tűzre, amikor lazább együttműködést javasolt pártja és az EPP között. Nem kevesen provokációnak tekintik a felvetést és semmi esélyt nem adnak neki.

A CDU egyik EP-képviselője úgy nyilatkozott, hogy tiszta vizet kell önteni a pohárba, mert a Néppárt politikai hitele van veszélyben. Dennis Radtke úgy véli, hogy igenis ki kell zárni a magyar pártot. Párttársai azonban egyelőre nem nyilvánítottak véleményt.
FT

Az EU-külügyminiszterek elfogadták, hogy a szervezet alkossa meg a maga Magnyitszkij-törvényét, azzal büntesse azokat a rendszereket, amelyek megsértik az emberi jogokat a világban. Legyen szó népirtásról, emberiesség elleni bűncselekményről, kínzásról, bírói ítélet nélkül elrendelt emberölésről, önkényes letartóztatásokról. Ilyen szabályozás már érvényben van az USA-ban és Kanadában is, de ott vonatkozik a korrupcióra is. Emberi jogi szervezetek, mint a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok vagy a Transparency International éppen azt követelik, hogy számítsanak minősített esetnek a vesztegetési ügyek is.

Azzal érvelnek, hogy a korrupció segíti a kleptokrata, illetve az emberi jogokat megszegő rendszerek fennmaradását, ugyanakkor a néptől veszi el az anyagi forrásokat. Csökkenti az elszámoltathatóságot és aláássa a demokrácia alapjait. Ezzel együtt a belorusz ellenzék vezetője, Tyihanovszkaja üdvözölte a döntést. Nagyon fontosnak nevezte azt, amikor Lukasenko egyre keményebb eszközökkel próbálja leverni a tömegtiltakozásokat.

EUobserver

A tekintélyelvű Kína és Kambodzsa árgus szemekkel figyeli Magyarország csatáját az EU-n belül. Phnom Penh számára azért izgalmas a kérdés, mert az unió tavaly augusztusban részben törölte az országnak nyújtott kereskedelmi kedvezményeket, válaszul a demokratikus jogok korlátozására. Ezek után látogatott el az országba a minap Szíjjártó Pétera, ami azt jelezte, hogy a délkelet-ázsiai állam új szövetségest talált Európában. (Az más kérdés, hogy később a frászt hozta a vendéglátókra, mert covidos lett és így jóformán az egész kambodzsai vezetés, kénytelen volt karanténba vonulni, a miniszterelnökkel az élen.)

De Kambodzsa és Kína ihletet is merít a nacionalista-fundamentalista magyar példából, hiszen az Orbán-kabinet is arra hivatkozik, hogy egyetlen ország se üsse bele az orrát a belügyeibe. Azon kívül Budapest és Varsó igyekszik aláásni az EU egységét. Peking és Phnom Penh ugyanakkor arra is kíváncsi, mennyire elszánt Brüsszel a jogállami vitában. Tehát hogy visszalép-e a frontális összecsapástól, pl. úgy hogy köztes megoldással védi ki a vétót.

Lehet, hogy a többiek az erő jeleként tüntetik fel a B tervet, ám az azt jelenti, hogy az unió elhalasztja a küzdelmet. Viszont a két ázsiai ország számára az is fontos jelzést küld, hogy ha lesz jogállami mechanizmust, akkor azt alkalmazza-e a szervezet. Mindenesetre az látszik, hogy ha sokáig halogatják a megoldást, a probléma kezelhetetlenné válik. És ez vonatkozik a demokrácia és az emberi jogok támogatására is, szerte a világban. Mert csak felbátorítja az autoriter rezsimeket, ha azt érzékelik, hogy Brüsszelnek nincs mersze élni a szankciókkal.

Guardian

„Remek, hogy Szájert megcsípték egy orgián, de esetéből nem szabad azt a következtetést levonni, hogy az egész EU züllött” – írja a lap munkatársa, aki 12 évet töltött tudósítóként Brüsszelben. Azt tapasztalta, hogy az apparátus nagy része keményen dolgozik és őszintén hisz az európai tervben. A mostani botrány persze derűt hoz ebbe a sötét késő őszbe, hiszen olyasvalaki bukott meg menekülés közben, aki a családi értékeket propagálja az LMBT-ellenes Fidesz nevében. Nem lehet nem mosolyogni, amikor egy ilyen képmutató fundamentalista veszt rajta.

A szerző tapasztalatai ugyanakkor azt támasztják alá, hogy az unatkozó és jól kereső eurokraták sok mindennel foglalhatják le magukat szabadidejüket. Ebbe belefér a közös megegyezésen alapuló szexparti is, ha éppen nem lenne járvány. Miért is ne? Persze időnként visszaélnek a kiváltságaikkal, úgyhogy az európai intézményeknek határozottan fel kell lépniük a szexuális zaklatás és más visszaélésekkel szemben.

Az EU nagy találmány, folyamatosan bizonyítja, hogy mennyire szükség van rá. Módszeresen tolja tagjait afelé, hogy cselekedjenek például az alapvető jogok érdekében. A munkatársak közül azonban csak egy páran viselkednek úgy, mintha rájuk nem vonatkoznának a szabályok.

New York Times

Az amerikai Legfelsőbb Bíróság megkezdte a meghallgatást egy magyar, illetve német jóvátételi ügyben, hogy eldöntse: illetékes-e a tengerentúli igazságszolgáltatás a két kereset elbírálására. A gondot az okozza, hogy az idevágó, 1976-os törvény kizárja az amerikai jogorvoslat lehetőségét, kivéve egy-két esetet, például amikor a vagyon jogtalan eltulajdonításáról van szó. Márpedig a 14 magyar felperes, akik közül négy USA-állampolgár, azt mondják, hogy a magyar állam a háború előtt és alatt elvette az üldözött családok javait, ezért kártérítésre tartanak igényt.

Az Orbán-kabinet jogi képviselője azzal érvelt a testület előtt, hogy a döntést a magyar bíróságokra kell bízni. Csakhogy a másik oldal becsatolta az iratokhoz azt a levelet, amelyet más túlélők írtak, kiemelve, hogy hasonló ügyben teljesen hiábavalóan próbálkoztak bizonyítani igazukat a magyar joghatóság előtt. Olyan bizonyítékokat követeltek tőlük, amiket lehetetlen előteremteni, hiszen a lágerben mindent elkoboztak tőlük. Így azokat a dokumentumokat is, amelyet az ellopott javak tulajdonjogát igazolták.

A FIDESZ ERESZE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.12.08.


Lassan a Szájer-ügy is lecseng, ahogyan elmúlt Kaleta Gábor és Borkai Zsolt botránya is. Egyik ügy eltereli a figyelmet a másikról, ebben bízhatott sokig az Orbán-kormány. Hogy mindig lesz valami új, ami feledteti az előző botlásokat. Szájer brüsszeli szerepléséről sokat és sokfélét írtak, ám van egy megközelítés, amely idáig kevesebb figyelmet kapott. Érdemes volna ugyanis azzal is foglalkozni, hogyan tudja mindezt megemészteni az a „politikai közösség”, amelyre a Fidesz prominensei minduntalan hivatkoznak. Mit szól az egykori értékeinek hátat fordító párt morális állapotához és mélyrepüléséhez a Fidesz még mindig meglévő, bár látványosan fogyatkozó holdudvara?


Fideszesnek lenni nem világnézet, politikai elkötelezettség, hanem hit. A Fidesz már régóta nem csupán egy párt, hanem sokkal inkább egy vallás. Tekintélyes főpappal az élen, aki soha nem téved, és főleg, nem botlik meg. Körülötte történhet bármi, még az is, ami a fentebb említett urakkal megesett, de ő maga feddhetetlen.

Persze, előbb, vagy utóbb felvetődik a kérdés: ha Orbán Viktor élete ennyire nyitott könyv a hívek előtt, akkor miként lehet, hogy ilyen, csöppet sem makulátlan mamelukokkal vette körül magát. Hogyan keveredhettek olyan fura fazonok a Vezér köré, akiknek közük sincs ahhoz, aminek a Fidesz indult. De ugyanígy: csak a lózungok szintjén van közük a kereszténységhez, hithez, nemzethez, hazához, bármihez, ami fontos lehet egy magát polgárinak mondó párt szimpatizánsa számára...

FATAL ERROR

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.08.


Tegnap is olyan jó volt a T. házban. Ott, ahol ellenzékünk halált megvető bátorsággal döntögette a rezsimet. Egyikük még egy ereszdarabot is lengetett, mint a romlottság szimbólumát. Volt itt már, e falak között minden: krumpli neccben, illetlen feliratú táblák, és még térdre, imához beszólás is a hőskorban, mint emlékezhetünk. Az ellenzéknek igaza volt egyébiránt, hogy három K-t emlegetett, mint a Fidesz szimbólumát, úgymint kokó, kurvák, korrupció. Eljutottunk hát a K&K-tól a K&K&K-ig kies hazánk evolúciójában úgy, hogy voltaképp nem jutottunk sehová. Magyarország a történelem porában egy helyben tapod, mocorog, s indulni erőtlen.

Igaza volt az ellenzéknek persze felhorgadásában, de, ahogyan ott lengette az ereszdarabot, azzal a lendülettel ki is törölhette volna vele az arschát (ha már K&K), mert odáig jutottunk, hogy a T. házban történtek totálisan érdektelenek, a dolgok nem ott dőlnek el ugyanis, hanem a karmeliták erkélyén, amire még visszatérünk. Cirkusznak megtette az ereszes pörformansz, és még egy haszna volt, hogy újólag rávilágított arra, a fideszisták egy másik univerzumban élnek, ahonnan nincsen kilátás, sem átjárás ebbe a miénkbe. Egy csinovnyik válaszolt a Szájert szimbolizáló ereszrázásra ugyanis, de abban nem volt köszönet, csak a tömény megvilágosodás.

Amikor elhangzott a három K vádja, a csinovnyik ezt nem kérte ki magának egyáltalán, mintegy jóváhagyva ekképp, hogy lopunk, drogozunk, kurvázunk, mert elhangzott a mindent elsöprő, feloldozó indok, hogy: de legalább bocsánatot kért, a baloldal mikor kért bocsánatot valamiért is. Ez volt a lehengerlő visszavágás, és ebben felfedezhető a rendszerhiba, mert ugyanis ez a fidesz-csinovnyik nem vette észre, hogy cakkpakk a rendszer lett le K&K&K-zva, tehát azzal, ha Szájer bocsánatot kér, nem oldódik meg semmi. Nem Szájerrel van a baj, hanem a NER-rel. A NER álnok hazugságának Szájer csak a szimbóluma, és érvénytelenségének bizonyítéka.

Ezt még mindig képtelenek felfogni. Szájer kilép, lemond, eltűnik, mert lebukott. Ha nem bukott volna le, baj nem volna semmi. Azaz, mindent lehet, csak ki ne derüljön, ha kiderül, akkor pedig azt mondjuk, bocs, és minden el van intézve. Ez a „de legalább bocsánatot kért” a totális romlottság bizonyítéka. Persze, aki ahhoz van szokva, hogy a gyóntatószékben kirónak rá tizenöt szűzmáriát meg húsz miatyánkot, és azzal minden elrendeződik, attól mit várhatunk, semmit sem igazán. A Fidesz erkölcse a relativizált erkölcs, máz azzal a vallással együtt, ami a züllöttséget takarja. Ezért kell eltakarodniuk, nem azért, mert Szájer meleg. Bocs. Ja, nem...