2018. május 31., csütörtök

VISSZAVÁGNAK A NER ÁLDOZATAI

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.05.31.


Senkit nem hagynak az út szélén? Sok év elteltével kaphatnak anyagi elégtételt azok, akiknek rokkantsági ellátását jogsértően csökkentette a kormány.

Elvesztett perek ezreivel kell szembenéznie az államnak, vagy pedig visszakozik a kormány, és a jelenlegi igazságtalan ellátási rendszer helyett visszaállítja a korábbi, de legalábbis ahhoz hasonló szisztémát. Nagyon leegyszerűsítve ezt a két kimenetelt jósolja most a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) azután, hogy alaposan kielemezték a Kúria tavaszi, precedens értékű döntését.

A Kúria ugyanis, ahogyan arról beszámoltunk, kezdeményezte: az Alkotmánybíróság semmisítse meg a rokkantsági „ellátás összegének kiszámítására irányadó, a korábbi ellátás drasztikus csökkenését eredményező szabályt”. A strasbourgi bíróság után ezzel a Kúria is kimondta, hogy a nagy felháborodást kiváltó eljárás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, továbbá a magyar alaptörvényt. A „megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról rendelkező”, 2012 január 1-től hatályos törvény okozta jogsérelmet csak az Alkotmánybíróság háríthatja el.

Az, hogy idáig eljutott az ügy, annak a férfinak köszönhető, aki nem volt hajlandó beletörődni a vele történt igazságtalanságba. Az illető 2011 végéig rokkantsági nyugdíjban részesült. A jogszabályi változások miatt először rehabilitációs, majd rokkantsági ellátást kapott. Ennek összege a felét sem érte el a korábbi rokkantsági nyugdíjnak: a férfi ellátása 91 ezer 535 forintról havi 41 ezer 850 forintra csökkent. Miközben egészségi állapota nemhogy javult volna, inkább romlott.

A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a csökkentett ellátásról szóló közigazgatási határozatot, és a hatóságot a ténylegesen bekövetkezett állapotjavulás vizsgálatára kötelezte. A kormányhivatal erre felülvizsgálatot kért a Kúriától – a többit pedig már tudjuk.

Az ellátások összegének csökkenése a perbeli eseten kívül azoknál is tömegesen jelentkezett, akik 2011. december 31-éig rokkantsági nyugdíjasok voltak, ezután pedig az új törvény és az elvégzett komplex minősítés alapján rehabilitációs ellátásra váltak jogosulttá – jelezte Kovács Ágnes, a MEOSZ elnöke.

Emlékeztetett rá, hogy 2012. január 1-jétől, ha a „komplex felülvizsgálat” során úgynevezett rehabilitációs ellátást állapítanak meg, akkor 2016. május 1-e előtt az ellátás összege azoknál, akiknek a foglalkoztatása rehabilitációval helyreállítható, a közfoglalkoztatási bér 40 százalékával, azoknál pedig, akik tartós rehabilitációt igényelnek, a közfoglalkoztatási bér 80 százalékával volt azonos. Ebből ráadásul még nyugdíjjárulékot is levontak. 2016. május 1-e óta ezeket az ellátásokat a mindenkori minimálbért alapul véve számítják ki. A MEOSZ elnöke szemléltetésként elmondta, hogy a közfoglalkoztatási bér 2012-ben 71 ezer 800 forint, 2013-ban 75.500 forint, 2014-ben pedig 77.300 forint volt.

A rehabilitációs ellátás összege tehát a „komplex felülvizsgálat” után már semmilyen összefüggést nem mutatott a jogosult korábbi ellátásának összegével, például a rokkantsági nyugdíjjal – hangsúlyozta Kovács Ágnes. Az ellátás összege gyakran annak ellenére csökkent, hogy az érintettek állapota ténylegesen nem javult. Különösen igaz ez a volt rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjasok esetében, akiknek ellátását korábban a megszerzett szolgálati idejük, valamint nyugdíj alapjául szolgáló átlagkeresetük alapján számították ki.

És még mindig nincs vége. Kovács Ágnes elmondása szerint további negatív változás sújthatta azokat, akik a rehabilitációs ellátás hároméves időtartamának letelte miatt, vagy azért, mert romlott az egészségi állapotuk, ismételt „komplex felülvizsgálaton” vettek részt. Előfordult, hogy az így megállapított összeg még az addig folyósított rehabilitációs ellátásnál is kevesebb lett...

SCHMITT PÁL LÁNYA SZERVEZI A LUXUSESKÜVŐKET AZ 1 MILLIÁRD KÖZPÉNZBŐL FELÚJÍTOTT BUDAI KASTÉLYBAN

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.05.31.10/10-es NER-sztoriról számolt be csütörtök reggel a hvg.hu: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter személyes intézkedése nyomán felújította, sőt újjáépítette a budai Klebelsberg Kastélyt, hogy „„„„oktatási és kulturális központként”””” működhessen, amiből mára az lett, hogy ott egy magáncég szervez luxusesküvőket, és a magáncéget történetesen Schmitt Gréta, a volt köztársasági elnök lánya vezeti. 

Az épület a budai Templom utcában áll, kezelője pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 1,15 milliárdból renoválták, és olyan jól sikerült, hogy a kastélyt személyesen Magyarország miniszterelnök adta át, és itt, egész pontosan a Klebersberg emlékházban tartotta első ülését a negyedik Orbán-kormány is.

Korábban a kormány látszólag komolyan gondolta, hogy ez egy oktatási központ lesz, a 2014-es alapkőletételnél például Hoffmann Rózsa olyan tanulókról álmodozott, akik segítenek majd újra szárnyakat adni Magyarországnak.

A lap szerint ehhez képest idén nyáron nem lurkók szaladgálnak az épület környékén, hanem násznépek: egymást érik a lagzik a szálloda-kastélyban, ami „23 classic szobával, 3 classic elegance szobával, 1 apartmannal és 2 lakosztállyal rendelkezik”.

A kúria honlapján is esküvőkre specializált szállodakomplexumként adja el magát, ahol „különleges helyszín, kastély környezet” várja az életük legszebb napjára készülő párokat.

Az épületegyütteshez tartozó emlékház viszont csak akkor látogatható, ha nincs épp esküvő, azaz elég ritkán. Klebelsberg Kunó gróf és felesége, Botka Sarolta az 1920-as években élt ebben a házban, és elmondása szerint Varga miniszter „emlékhelynek” is szánta az épületet...


ORBÁN RÁHEL ISMERŐSEI FOGLALTÁK BE A LEGFONTOSABB HELYEKET AZ ÁLLAMI DIVATIPARBAN

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.05.31.


Ha a turizmusról van szó, a miniszterelnök lánya nem csak az új imázs kitalálásánál segít be, de az állami irányítás alá vont divatiparban is nyomul. A HVG a csütörtöki számában arról ír, hogyan szereztek fontos pozíciókat Orbán Ráhel ismerősei. 

Egy tavaly decemberi határozattal a kormány 2 milliárd forintot különített el arra, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) felpörgesse a magyar divat- és dizájnipar fejlesztését. Az állami pénz megérkezésével pedig egyből Orbán Ráhel emberei kerültek pozícióba. A HVG szerint ezt jól mutatja, ahogy a divathét korábban bevált szervezőcsapatát hirtelen lecserélték, hogy helyet csináljanak Orbán Ráhel baráti körének. A rendezvény nevét is Central European Fashion Week-re változtatták. A fő támogató pedig a Mercedes helyett a MOL lett. A korábbi szervezők egyébként annál a Design Terminálnál dolgoztak, aminek szintén Orbán Ráhel ismerőseinek nyomulása miatt kellett elköltözniük az Erzsébet térről.

A miniszterelnök lányának ismerősei jó pozíciókba kerültek a Magyar Turisztikai Ügynökségen belül is...

LEHET MÁS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.05.31.


A Lehet Más a Politika ítélőszéke két évre eltiltotta Hadházy Ákost attól, hogy a pártban bármilyen tisztséget betöltsön, mert az április 8-i választás előtt nyíltan szembefordult az LMP hivatalos irányvonalával, és az önálló indulás helyett az ellenzéki összefogást, az egyéni körzetekben pedig a koordinált indulást támogatta. Hadházy, megrogyván az ellene felhozott érvek súlya alatt, azt kéri, hogy a büntetését emeljék föl négy évre. Fegyelmi indult azok ellen is, akik, nyilvánvalóan engedve az agresszivitásáról elhíresült, ráadásul akkor még a párt társelnökeként funkcionáló Hadházy bizonyosan rettentő nyomásának, hajlandóak voltak a koordinációra. Így például felelnie kell annak az Ábrahám Júliának is, akinek a visszalépése után az ellenzéki Szabó Tímea győzelmet aratott Óbudán. Ha Ábrahám hű maradt volna a párthoz, akkor nem lép vissza, s meglehet, Szabó Tímea nem győz ugyan, de talán épp ez lett volna a cél. Ugyanakkor az is tény, hogy a párthűség a NER-ben mindent fölülír.

Nem indul viszont fegyelmi eljárás a Belvárosban győztes Csárdi Antal ellen, aki csak azért tudott diadalmaskodni, mert a nála jóval esélyesebb ellenzéki jelöltek sorra visszaléptek a javára, cserébe azért, hogy az LMP-sek is tegyenek így más helyeken.

Bonyolult dolog a politika, no, kiváltképp akkor, ha az utolsó két hétben igyekeznek kitalálni, de nyugodjunk meg, most van elég idő, újabb négy év, bizonyosan lehet majd más is.

Jó hír ugyanakkor, hogy az MSZP szemmel láthatóan készen áll a megújulásra, annak bizonyítására, hogy igenis lehet más, mert kell a tehetség, az invenció, az innovációról már nem is beszélve, kell a tisztaság, a hitelesség, kellenek az új arcok, a friss hang, szükség van a baloldali értékek képviseletére, kell a társadalmi mondanivaló, ezért a párt budapesti elnökévé választotta a kettővel korábbi budapesti elnököt, a Botka László elbukásában kulcsszerepet játszó Molnár Zsoltot. Nyilván „hozta a számokat”. A dolgok jelenlegi állása szerint megmérkőzhet a pártelnöki posztért az eddigi budapesti elnök, Kunhalmi Ágnes a hárommal korábbi pártelnökkel, Mesterházy Attilával, illetve az MSZP föltűnően sikeres parlamenti munkájának eddigi irányítójával, Tóth Bertalannal. Izgalmas küzdelem lesz, Szanyi kapitány majd könnyes szemmel énekli a győztesnek a „Sződd a selymet, elvtárs, selyemből lobogót” kezdetű népies műdalt, mert ő is tudja, hogy bármi lesz is az eredmény, ezekkel az emberekkel az magában hordozza az újrakezdés esélyét, a megújulásét, azt jelzi majd, hogy egy friss, tettre kész, tehetséges ellenzéki erő áll szemben a hatalmas orbáni gépezettel. Mert lehet más...

MINDEN IDŐK LEGNEHEZEBB TESZTJE: TALÁLJA KI, MELYIKET MONDTA ORBÁN ÉS MELYIKET SOROS

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.05.31.


A feladat egyszerűnek tűnik: két idézet közül el kell dönteni, melyik származik a magyarságot a Kánaánba vezető miniszterelnöktől és melyik a végromlást és apokalipszist hozó Soros Györgytől.

Soros György újabb dolgozattal örvendeztette meg a művelt világot. (Ez normális országokban nagyjából annyira érdekes, mint egy Bill Gatesról, vagy Geroge Clooneyról szóló híradás. Pénzük nekik is van dögivel, és alapítványaik is, amelyek meglehetősen aktívak a világban.)

A Project Syndicate megjelent, Hogyan mentsük meg Európát című írásból vesszük Soros kijelentéseit.

Tessék kapaszkodni, indul a teszt:

1, “Az, amit európai projektnek nevezünk, megrekedt a pályáján. Már ez is elég nagy baj. Ennél is rosszabb azonban, hogy az EU váratlan válságok sorozatával szembesült. Az euró válságát, az illegális bevándorlást és a széteséssel fenyegető geopolitikai helyzetet említve. ez egy lehangoló diagnózis”.

2, "Az EU három súlyos bajjal néz szembe: a menekültválsággal, a gazdasági fejlődést akadályozó megszorításokkal és a dezintegrációval."

3, "A Brexit nagy fordulatot jelez, az EU első ízben veszíti el egyik tagországát, ami akár egy végleges dezintegrációnak lehet az előjele."

4, "A dezintegráció első példája a Brexit."

5, "Az EU nem lesz sikeres, ha nem vonja be az embereket az előtte álló különféle válságok elleni küzdelembe. Minden emberre, minden nemzetre, minden tagországra szükség van, ha meg akarjuk nyerni ezt a harcot. Semmilyen (uniós) intézmény sohasem léphet egy állam helyébe… Az intézmények vannak a tagállamokért, és nem fordítva.”

6, "Európának radikálisan kell cselekednie a túlélésért. Újra fel kell találnia magát. Ennek pedig igazi, alulról jövő kezdeményezésként kell működnie. A Szén- és Acélközösségből felülről irányított módon lett Európai Unió, és ez remekül működött. De az idők változnak. Ma az átlagemberek úgy érzik, nincs beleszólásuk semmibe. Közös erőfeszítésre van szükség."

7, "Osztanunk kell az egység a sokféleségben elvet. Vissza kell térnünk az európai jog következetes alkalmazásához. Ugyanazzal a mércével kell mérnünk egymást. A jelenlegi európai válság azért van, mert figyelmen kívül hagytuk az önmagunk által elfogadott szabályokat, veszélybe sodorva a két legnagyobb uniós vívmányt: a közös valutát és a schengen által védett belső piacot."...

HACSEK ÉS A SZÜLETÉSNAP

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.05.30.


– Jó napot, Hacsek, hova-hova azzal a sok virággal?

– Tudja, születésnap lesz.

– Az anyósáé?

– Dehogy az övé, miből gondolja?

– Abból, hogy nem csokorba kötötte a virágot, hanem koszorúba.

– Hagyjon békén, maga aszfaltorchidea, Orbán Viktor születésnapját ünneplem!

– És neki viszi a koszorút?

– Neki hát. A győzteseknek koszorú jár.

– Nem tudom, utoljára a Fiumei útra vittem ilyesmit úttörő koromban, a munkásmozgalmi Panteonba, de ha maga kiviszi a Cinege utcába is…

– Jellemző. Maga dekadens csökevény, maga úttörő volt!

– Miért, maga nem?

– Én is, de én másképp. Én belülről bomlasztottam.

– Hogyan?

– Hamisan énekeltem a Mintamókust és nem tartottam meg Pávlik Morozov születésnapját.

– De az Orbánét megtartja. Mondja, nincs magában semmi jóérzés? Ott az a szép koszorú, ká anyósa úgy örülne neki…

– Ká anyósom, özvegy Falklandné Malvinka is sokat köszönhet Orbán Viktornak, vegye tudomásul!

– Na, ne mondja. És mit?

– Levette a válláról a terheket.

– Hogyan?

– Hát először is, nem kellett többet foglalkoznia a nyugdíjpénztári megtakarításával, miután kölcsönvette az állam.

– Milyen igaz. Avval a sok pénzzel csak a gond van.

– Aztán nem kellett bejárnia már a trafikba sem.

– Kedves anyósának trafikja volt?

– Igen, még a muhipusztai vereség után kapta, mint hadirokkant.

– Nem akarom tudni, hogy sikerült Malvinka néninek megrokkanni Muhinál.

– Végül meggyógyította.

– Ja, mint a nyugdíjpénztárakat, kézrátétellel?

– Tessék?

– Én úgy gondolom, a nyugdíjpénztárak betegek lehettek, de Orbán, mint jobb francia királyok, rájuk tette a kezét és attól meggyógyultak.

– Nem, basszus, maga sorosbetyár, maga álombakó, hanem felülvizsgáltatta egy bizottsággal, és azok kimondták, hogy Malvinka néni egészséges!

– És különben?

– Különben is egészséges, Muhinál elvitte a fél farpofáját lábbal együtt egy kartácsra töltött mongol markotány, de az nem betegség.

– Nem bizony. Az egészség.

– Maga destruktív.

– Kikérem magamnak, én nem nyomozok senki után! Az a Simek. Neki van irodája, őt bérelik fel a válóperek előtt fotózni.

– Maga hülye, a Simek detektív, nem destruktív!

– Én is azt mondom. Magándestruktív.

– Én vagyok a hülye, hogy itt vitatkozom magával, ahelyett, hogy ünneplőbe öltöztetném a gondolataimat és halk orgonaszó mellett kivonulnék a Cinege utcába…

– Orgonaszó? Akkor még ma intézkednem kell.

– Miért?

– Mert szeretnék május éjszakáján letépni minden orgonát.

– Tényleg siessen, holnap már június.

– Csak remélem, hogy díszes ünneplő közönség gyűlik majd össze ezen a szent napon.

– Feltéve, hogy a szomszéd fáraó nem tiltakozik, mert akkor jön a könnygáz meg a gumibot.

– Micsoda? Maga szerint Orbán szomszédja fáraó?

– Dehogy szerintem. Az anyakönyv szerint. Ghaith Pharaonnak hívják, és a legújabb törvények alapján tiltakozhat, ha úgy érzi, zavarják a nyugalmát. Akkor pedig jönnek a készenlétiek.

– Maga hülye, Ghaith Pharaon már rég meghalt!

– Ahogy a többi fáraó is. Pedig a Ramszesz milyen jó fej volt… Meg a Tutankhamon főleg!

– Maga világ szégyene, hogy zavarhatnánk egy halott fáraót?

– Mondjuk az örök nyugalmát, kérem. Valahogy úgy képzelem, hogy ott nyugszik a Cinege utcai piramisban, be van balzsamozva, és egy szfinx áll az előtérben, mint kertitörpe.

– Magának teljesen beteges a fantáziája. Lótusz nincs?

– Dehogy nincs, ott van a fenekében, egy egész lótuszültetvény!

– És még?

– Minden napkeltekor elénekli Budaházy Edda hangján azt, hogy „Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország”.

– Lótusszal a seggében. Maga is nagy egyiptológus…

– Én szóltam, kérem. Maguk csak ne csoportosuljanak, mert megjósolhatom, hogy jön a rendőr. Még sosem hallott a fáraó átkáról?

– De hiszen mi köszönteni megyünk!

– Mondja maga. És mit csinál a ká anyósa?

– Mit csinál?

– Megfigyeli a határt és információkat terjeszt. Malvinka néni egy gyanús civil!

– Milyen határt figyel, maga marha, egész nap a Zserbóban ül és pletykál!

– Ezt mondom éppen. Ül a Vigadó téri hajókikötő körzetében, mely schengeni határátlépési pont és információkat terjeszt, egyelőre csak a Simeknéről, de bármikor elárulhatja a magyar tüzérség felvonulási tervét Soros Györgynek.

– Azt nehezen.

– Miért?

– Mert nem ismeri.

– Az nem akadály. Ahogy az sem, hogy magyar tüzérség nem létezik.

– Mondja, nem akarja maga csak egészen kicsit megkapni az afrikai sertéspestist?

– Nem, kérem, féltem az állam vezetését, még elkapnák tőlem.

– De hiszen az a betegség embernek nem árt!

– Viszont minden disznóval végez.

– Én csak most látom, hogy maga itten agitál.

– Én, kérem, semmiféle agit nem állok.

– Na, itt hagyom magát forogni a keserű levében, megyek a hálaadó szentmisére az imakörrel.

– Ne mondja, tagja az imakörnek?

– Az vagyok, és tudja, mi a legszebb benne?

– Mi?

– Amikor négyszögben bevonulunk a templomba, zsolozsmázni.

– Maga mégis egy zseni.

– Mitől?

– Négyszögesítette az imakört.

– Mars ki!

– Magának is boldog születésnapot!

MILLIÁRDOS KÁROKAT OKOZHATOTT A GPDR-PÁNIK, PEDIG MESSZE NINCS MÉG VÉGE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SEPSI TIBOR
2018.05.31.


Ha valaha szobrot emelünk a 2018-as Nagy Adatvédelmi Pániknak, akkor azon a főalak alighanem egy GDPR-szakértő lesz, aki éppen gap analízis elvégzését és incidenskezelési protokoll kiadását javasolja egy áfás számlát szökőévente kiállító őstermelőnek. A kis- és középvállalkozásokat és a többi adatkezelőt talán nem magától az uniós adatvédelmi rendelettől kellett volna megvédeni, hanem a tagállami késlekedéstől, az információhiánytól és persze legfőképpen a sajtó és a szakértői piac jelentős része által is gerjesztett hisztériától.

Május 25. akár egy olyan nap is lehetett volna, amelyen úgy lesz könnyebb a vállalkozások és az állami intézmények munkatársainak munkája, hogy közben az adataink is nagyobb biztonságba kerülnek. Ez a bejegyzés annak az okait és felelőseit kutatja, hogy miért nem így lett. Okból és felelősből is elég sok van, a cikk végén – stílszerűen IP-cím rögzítése és cookie telepítése nélkül – lehet szavazni arról, hogy utóbbiak közül kinek a szerepe volt a döntő.

Adva van egy kis, még az unión belül is nyitottnak számító gazdaságú, rendszerint német jogi mintákat követő közép-európai uniós tagállam, amelyik a kilencvenes évek eleje óta a világ egyik legszigorúbb adatvédelmi szabályozását működteti. Adva van emellett az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, amely ugyan eltérő megközelítéssel és részben új típusú kötelezettségekkel, de összességében enyhébb, az adatkezelők cselekvési lehetőségeit kibővítő szabályokat jelent az említett tagállam szabályaihoz képest. Vajon hogyan sikerült ebből az alapanyagból kihozni azt a bravúrt, hogy

a sarki pékség, a kisvendéglő, a házikötésű sapkákat árusító webshopot üzemeltető gyedes anyuka, a magántanár és a személyes adatok többi Zuckerberg-öves vámszedője

teljesen felesleges tanácsadási szolgáltatásokat vásároljon, miközben a nagyobb adatkezelők jogszerűen gyűjtött adatbázisokat törölnek és egyéb értelmetlen intézkedéseket tesznek. Az, hogy HÚSZMILLIÓ EURÓ IS LEHET A BÍRSÁG – hogy egy frissen kapott pánikfokozó e-mail címét és lényegi tartalmát idézzük betűhíven – csak a szikra volt, hogy ebből ekkora megrázkódtatás legyen, ahhoz számos szereplő egymással ugyan össze nem hangolt, de egymás céljait hatékonyan akadályozó munkája kellett...

KORLÁTOZZÁK A KISSPEKULÁNSOKAT - AZ UNIÓ SZERINT ARÁNYTALANUL NAGYOT LEHET BUKNI EZEKEN AZ ÜGYLETEKEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.05.30.


Az alacsonyon kamatok és hozamok miatt egyre nagyobb kockázatot vállaló kisbefektetők számláinak 74-89 százaléka veszteséges. Átlagosan több ezer eurót buknak. Ezen segíthet egy új, rövidesen életbe lépő szabályozás. Az intézkedések három hónapra szólnak, de meghosszabbíthatóak. 

Hamarosan megjelenik az Európai Unió hivatalos lapjában az az intézkedéssorozat, amellyel az Európai Értékpapírpiaci Hatóság (ESMA) több korlátozást vezet be a különféle tőkeáttételes ügyletekkel (FX, CFD) kapcsolatban és megtiltja a bináris opciók eladását kisbefektetők számára.

Korábban már mi is több ízben felhívtuk a figyelmet, hogy az ilyen típusú ügyletek jelentős nyereséggel kecsegtetnek, ami különösen vonzó lehet a mostanihoz hasonló alacsony kamatkörnyezet mellett, az átlagos kisbefektető számára azonban igencsak magas kockázatokat hordoznak. Piaci szólás szerint az ilyen ügyfeleken a 20 százaléknyi profi – többnyire befektetési bankok és alapkezelők – képes nyerni a 80 százaléknyi amatőr balek rovására. Azt, hogy a szólás nem alaptalan, alátámasztja Steven Maijoornak, az ESMA elnökének nyilatkozata, amely szerint a kisbefektetői számlák 74-89 százaléka tipikusan veszteséges. Az ESMA adatai szerint ügyfelenként az átlagos veszteség 1600-29000 euró (a játékos „tétjétől” függően). Mint hozzáfűzte, az illetékes nemzeti hatóságok elemzése a bináris opciókról szintén általános veszteségeket észlelt a kisbefektetők számláin.

Az ESMA az illetékes nemzeti hatóságokkal együtt arra a következtetésre jutott, hogy a kisbefektetőknek kínált CFD-k és bináris opciók jelentős befektetővédelmi aggályokat vetnek fel összetettségük, nem átlátható jellegük, speciális jellemzőik, a szolgáltatók és ügyfeleik közötti alapvető érdekellentét valamint a várt hozam és a veszteség kockázata közti aránytalanság miatt. Több probléma van a forgalmazásukkal és terjesztésükkel kapcsolatban is. Korábban nálunk az MNB is adott ki figyelmeztetést ezekkel kapcsolatban.

Ezek lesznek az új szabályok:...

LEGFELJEBB NEM MINDENKI VETI MAGÁT A VONAT ELÉ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2018.05.31.


Mélyszegénység, nyomor, a gyámhivatallal és az egész élettel vívott reménytelen harc. Az eredmény: tragédia. Egy 49 éves nő 4 éves unokájával a karján vonat elé ugrik. Egy pár nappal ezelőtti mínuszos hír ez a sokmilliárdos Garancsik, Vajnák, Matolcsyk és Mészárosok – sajátos magyar észjáráshoz görbített – magyar valóságának családbarát, szuverén sztyeppéjén.

A tolószékbe kényszerült gyerekét a lehetőségeihez mérten tisztességgel felnevelő, ám az üvöltő szegénység okán a gyámhivatallal állandó harcban álló, megözvegyült, a konstans létbizonytalanságba belefáradt, az unokájától való elszakítástól folyamatosan rettegő középkorú anya és nagymama sokkoló módon vet véget az életének. A létfenntartásért vívott harcot elveszítette, 4 éves unokáját pedig magával rántotta a halálba.

Ha az ember nem lapoz tovább egyből, hogy megtudja, ma ki mindenkitől védte meg őt Európa legcsaládbarátabb, legsikeresebb, legszuverénebb és legjózanabb kormánya, akkor egy pillanatra biztosan összeszorul a gyomra. Kivéve, ha mondjuk Harrach Péternek, vagy Hegedüs Zsuzsának hívják az illetőt, mert akkor nem. Ennél rettenetesebb nagytotálban viszont aligha ragadható meg ennek a hazug, szemforgató, kizárólag jóllakott, boldog gyerekektől túlcsorduló propagandaországnak a jellege. Aki nem lapozott tovább egyből, az olvas:
"A gyámhivatal szakemberei heti rendszerességgel jártak a családhoz, hogy ellenőrizzék a lakhatási körülményeiket. Minden találkozás alkalmával ott lebegett a levegőben: akár úgy is dönthetnek, hogy a kisfiúnak mennie kell az egyszerűen berendezett házból."

Miközben az lenne a legújabb nemzeti feladat, hogy a valóságot görbítsük-hajlítsuk a csavarintos észjárásunkhoz, van itt legalább egy jogos kérdés, amit kötelező (lenne) felvetni: hogyan juthatnak odáig emberek, hogy úgy érezzék, a négyévessel a karjukon vonat elé ugrani az egyetlen lehetseges valasztás, amit a büdös élet hagyott számukra?

A gyógypedagógiai célzatú pontosítások ezúttal is idekívánkoznak, még mielőtt valami ideszalajtott, vagy önkéntesen idecsábult troll polgártárs felháborodna azon, hogy a demagóg libsik megint orbánoznak.

Nem, a libsik nem orbánoznak. Sőt még azt sem állítják, hogy elkeseredett magyar emberek naponta ugrálnak a vonat elé, vagy hogy korábban (értsd: elmúltnyócév), vagy a világ más pontjain soha senki nem ugrált a vonat elé.

Nem a libsik, hanem az el nem hajlított magyar rögvalóság tolja bele az arcunkba – már, ha vesszük a fáradságot, hogy odafigyeljünk -, hogy miközben a munkaalapú teljes foglalkoztatottság országában csak az nem dolgozik, aki nem akar, és csak az nem eszik, aki nem éhes, a reménytelen mélyszegénység tizedeli a lakosságot. Többek között ilyen drámai módon.

Nem a libsik mondják, hanem a tények: magyar falvak rontják a sikerekből ki nem látszó ország imázsát. Falvak, ahol nincs munka, nincs iskola, óvoda, nincs bolt, nincs orvos, nincs egy rohadt bankautomata, de még pap sincs (ha már annyira odáig és vissza vagyunk a kereszténységünkkel), ahol buszköltségre, gyógyszerre, ennivalóra hitelt kell felvenni. Falvak, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű családoknak egy kenyér megvásárlása is kihívás. Falvak, amiket letörölt a régi vágású kereszténydemokrácia térképéről a kormány, mert az ország démonoktól való kamumegvédése és a maffia zavartalan szabadrablásának biztosítása minden mást zárójelbe tett.

Ez az az ország, ahol egy, az unokájával a vonat elé ugró 49 éves nagymamáról az internet mindenhez is értő népe könyörtelenül ítéletet hirdet: elkúrta az életét, azért nyomorgott, mert nem akart dolgozni, mert ivott és dohányzott ahelyett, hogy etette, ruháztatta és normális lakhatást, taníttatást biztosított volna a gyerekének, az unokájának.

Pedig amikor azt olvassuk, hogy egy 49 éves nő az unokájával a karján a halált választotta a kilátástalansággal való küzdelem helyett, akkor ez nem egy prémium bulvárhír egy silány bulvárlap címoldalán, hanem egy kor- és kórtünet, amivel nem kezdünk semmit, mert mindenhol vannak elmebetegek, akikhez nekünk semmi közünk.

Pedig ha a szomorú szenzáció mögé akarnánk nézni az előítéletes fröcsögésen túl, akkor minimum felmerülhetne bennünk a kérdés: vajon ki mindenkinek a felelőssége az, hogy emberek az önkéntes halálban látják a megoldást minden nyomorúságukra? Vajon az egyén eredendő bűnein túl (hát még ha roma is, ugye) a gyámhivatal szakemberei nem követtek el mulasztást? Vajon milyen célt szolgálhat az, hogy egy családot hetente zaklassanak a rossz lakhatási körülmények miatt?
...

KORLÁTOZ, FENYEGET, ÉS FÜGGETLENSÉGET CSORBÍT AZ ALAPTÖRVÉNY.MÓDOSÍTÁSA TASZ SZERINT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.05.30.


Mint ismert, Trócsányi László igazságügyminiszter tegnap nyújtotta be a kormány nevében az alaptörvény hetedik módosítását. A módosító javaslat három nagy témakört érint: a különbíróságok létrehozását, az illegális bevándorlás elleni küzdelmet és a gyülekezési jog korlátozását. A módosító javaslatról lesújtó véleményt közölt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil jogvédő szervezet.

A különbíróságok létrehozásával szerintük az ítélkezés eddig is törékeny függetlensége csorbul súlyosan. A Közigazgatási Felsőbíróság tervezett létrehozásával kapcsolatban ugyanis úgy gondolják, hogy súlyos aggodalomra ad okot,
hogy ez a szervezeti átalakítás tálcán kínálja annak a lehetőségét, hogy csorbítsák az intézményrendszer függetlenségét.

A jogvédők rámutatnak, hogy korábban szervezeti átalakítással sikerült elérni azt is, hogy az alkotmánybírák között is a fideszes tagok kerüljenek többségbe, és a a politikailag érzékeny ügyek döntő részében a kormány számára kedvező ítéletek szülessenek.

A TASZ szerint az új közigazgatási bírósági rendszer fényében különösen aggasztó a módosító javaslat másik fő pontja, a magánélet és a magánlakások védelme, amely a gyülekezési jogot korlátozza, és amelyet vélhetően a politikusok háza előtti tüntetések megakadályozása ihletett...

TÍZ UTÁLATOS DOLOG FINNORSZÁGBAN - JAVÍTOTT KIADÁS

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2018.05.31.


Úgy másfél hónapja jelent meg Anita írása a blogon arról, mi az a tíz dolog, ami nem tetszik neki Finnországban. (A Tíz-dolog sorozat írásait egyébként itt érheted el.) A poszt meglehetős vihart kavart, és arra ihlette a Tamperében élő Richárdot, hogy amolyan válaszfélét (vagy ahogyan ő fogalmaz: javított kiadást) írjon rá. Ez következik most.

„Olvastam Anita posztját a Határátkelőn és minden túlzás nélkül, bátran ki merem jelenteni, hogy mélységesen felháborított. Normál esetben, teljes közönnyel olvasok el ilyen, és ehhez hasonló értekezéseket, ez alkalommal azonban, képtelen vagyok szó nélkül hagyni a dolgot, ezért úgy döntöttem, hogy rendet teszek a fejekben. Legalábbis az övében.

Kedves Anita! Mit tett ellened ez az ország, hogy így kellett vélekedned róla?

Mielőtt nekiesünk végigmenni Anita pontjain, azt azért szögezzük le, hogy aki egy 3 hónapos erasmusos programban vesz részt, az;

1, nem mondhatja el magáról, hogy az adott országban él

2, minimum aggályos, hogy Ő választotta az országot, az iskolát, majd képes kiadni magából egy ilyen cikket, persze még véletlenül sem bevallva, hogy a rossz élményeinek az oka a saját rossz döntése.

Nézzük végig Anita pontjait, helyenként idézni fogok belőle, majd a megérdemelt módon kiegészítem.

Szauna

„[…] túl azon, hogy elég kellemetlenül éreztem magam az engem körülvevő meztelen emberek miatt, ők sem nézték jó szemmel, hogy én nem vagyok az”.

Nos, gratulálok. Rögtön az első mondattal adtál magadnak egy jó nagy pofont. Gondolom azzal nem voltál tisztában, hogy csak a finnek türelme, toleranciája az oka annak, hogy nem zavartak ki a szaunából azonnal.

Miért nem érezted kötelességednek, hogy utánajárj a szaunázási szokásoknak, és az adott szauna használati szabályainak? Csak azért, mert te külföldi vagy, úgy gondolod, hogy ezek a szabályok rád nem vonatkoznak?

Nos, nagy tévedés. Úgy tűnik, nem csak a szaunát nem szereted, hanem a szabályokat sem, ezért igazán kár volt ilyen kellemetlen élményekkel gazdagítani magad.

Javítás Anitának

Finnországban az első legjobb dolog a szauna. Hihetetlen, hogy mindenhol van. A társasházakban, az erdőkben lévő pihenőházakban, szállodákban, nyaralókban. Az egyik, ha nem a legjobb lehetőség finnekkel beszélgetni, ha elmész egy public szaunába, és amellett, hogy rettentő egészséges, még barátokra is szert lehet tenni.

Időjárás

„Persze, tudtam mire vállalkozom, amikor január elején északra jövök”

Hát akkor meg mit kellett ezen így meglepődni, hogy a 10 legrosszabb dolog közé sikerült a finn időjárást bezsúfolni?

Javítás Anitának

Finnországban a második legjobb dolog az időjárás. Varázslatos a tél, tiszta levegő, gyönyörű tájak, befagyott tavak. -20 fokban is rettentő jól lehet kint szórakozni, grillimakkarát sütni, kirándulni, szaunázni. Ja várj, ezekkel is gondod volt...

A MODERN ÉLETSTÍLUS 5 CSAPDÁJA... ÉS HOGYAN KERÜLJÜK EL AZOKAT

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SZABÓ ELVIRA
2018.05.31.


Az emberi faj évezredekkel ezelőtt sokat küzdött a fennmaradásáért (ma pedig paradox módon önnön elburjánzása ellen kell lassan küzdenie). Ez a küzdelem olyan módokon formálta az emberi vágyakat és viselkedést, amelyek a múltban elősegítették a fennmaradást, és amelyek velünk maradtak a modern korban is. Ám azok a motivációk, amelyek egykor hasznosak voltak, a modern életstílus vívmányai közepette túlzásokba visznek minket, olyannyira, hogy az már káros a testi és lelki épségünkre. Ha nem vagyunk résen…

A vágyakozás az agyból indul

Bizonyos dolgok azért spanolnak fel minket, mert jutalmazók a számunkra. A pszichológiai értelemben vett jutalom olyan dolgokat jelent, amelyek hatására elégedettség tölt el, pozitív lelkiállapotba kerülünk, adott esetben nemcsak lelkileg, hanem testileg is a javunkat szolgálják. Ezek jellemzően a múltban valamilyen formában hozzájárultak a túlélésünkhöz, illetve a fajunk fennmaradásához. Például pszichológiai szempontból jutalmazó számunkra, amikor a közösségünk vagy a családunk megbecsülését fejezi ki irántunk valami kapcsán, amit teszünk (a múltban az egyén túlélése jelentős részben a csapat közös túlélésétől függött, és attól, hogy az egyénnek helye volt egy csapatban!), ezért motiváltak vagyunk arra, hogy a számunkra fontos emberek elismerését kivívjuk. S természetesen az evés, „az étel megszerzése” is jutalmazó számunkra, elég nyilvánvaló okokból.

Az emberi agyban van egy vegyület, ami arra szolgál, hogy az emberben vágy ébredjen azok iránt a dolgok iránt, amik hasznosak a túlélése szempontjából – ez a szer a dopamin. A dopamin egy ingerületátvivő anyag, és a középagyban termelődik. Amikor a túlélésünkhöz szükség lenne valamire, például egy kis kajára, akkor a középagyban termelődő dopamin elárasztja az agy figyelemért, tervezésért, cselekvések kivitelezéséért felelős területeit (amelyek elöl, a homlokunk „mögött” lévő prefrontális kéregben találhatók), és ezzel azt szolgálja, hogy felébredjen bennünk a motiváció a szükséglet kielégítésére. A dopamin tehát felébreszti bennünk a vágyat arra, hogy elérjünk valamit, hozzájussunk valamihez, majd az erőforrásainkat, a tervezési képességünket és a cselekedeteinket ennek szolgálatába állítja...

HOSSZÚ KATINKA ÚTJA AZ ERKÖLCSI MEGSEMMISÜLÉSIG

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.05.31.


Cége használta a magyar emberek pénzéből készült Duna Arénát, csak éppen nem nagyon fizetett érte.

Kevés magyar ember mondhatja el magáról, hogy annyi erkölcsi tőkét halmozott fel, majd égetett el, mint Hosszú Katinka.

Azt elöljáróban fontos leszögezni: Hosszú mindentől függetlenül a magyar sporttörténelem legnagyobbjainak egyike marad. Hogy aztán ezen túl rögzíthessük: medencén kívüli akciói a könyörtelen számításon nyugodtak, a céljuk az volt, hogy az állami vagyont és segítséget optimálisan használják fel a saját vagyon növelésére.

Korszerű, az igazság utáni sportra jellemző, habonyárpádi eszközökkel dolgoztak, így húzódhatott forintalapú üzleti stratégia megvalósítása egy történet mögött, mely arról mesélt, hogy a magyar lány felkerekedett, elment Amerikába, szerelmes lett és olimpiai bajnok, megmutatja honfitársainak, hogy igenis létezik a magyar álom.

Ennek a sztorinak a hazugságát leplezték le szerdán egy Duna Arénában tartott sajtóebéden, melyen kiderült:

Hosszú Katinka és Shane Tusup klubja, az Iron Aquatics nem bérli, hanem inkább csak használja a csúcsmodern létesítményt.
Mi a baj ezzel az egésszel?

Elsősorban a módszertan. Hiszen az történt, hogy épült lehetetlen áron, közpénzből egy uszoda, hogy aztán azt odaadják egy cégnek, amely bizniszt működtet benne. Nyilván nem arról van szó, hogy Hosszú edzéseinek költségét ne finanszírozhatná a magyar állam, csakhogy itt az üzleti alapon működő úszóiskolájának kínálták a medencét.

Ám, meglehet, még ezt is elmagyarázhatták volna. Azt mondják, hogy Hosszú emblematikus alakja a sportágnak, miatta gyerekek ezrei kezdenek úszni, ezért az állam segít iskolája-klubja felfuttatásában. Én akkor sem értettem volna egyet egy pályázat nélküli ajándékozással, de sokakat alighanem meggyőztek volna arról, hogy a sportoló megérdemli ezt az olimpiai járadék, a jutalom, az ösztöndíj, a Tusupnak járó kiemelt, egymilliós edzői fizetés mellett is. (Utóbbit is csak közérdekű adatigénylés nyomán tudtuk meg,amúgy elhallgatták.)

Csakhogy az érintettek nem az átláthatóságot, hanem a hallgatást, az undorító trükköket választották. Azaz nem elég, hogysunyiban leboltolták az üzletet, még mindent meg is tettek azért, hogy a magyar emberek semmiképpen se értesülhessenek a nyilvánvalóan közérdekű információkról.

A 24.hu több mint egy éve próbálja ezeket megtudni, egészen a bíróságig kellett mennünk az igazunkért, miközben Hosszúék meg mesélték a sztorijukat a teljesítményalapú világról, az új mentalitásról, a régi világ leváltásáról, hogy aztán a közügyeket érintő némaság mellett a közre nem tartozó magánügyeikről részletgazdagon tájékoztassák a nyilvánosságot.

Arról nem szólva, hogy a Duna Aréna fenntartása evidenciaként veszteséges, mivel nincsenek értelmezhető bevételek: azzal, hogy Hosszúék érdemben nem fizetnek használatáért, a magyar emberek még többet fizetnek, mivel közpénzből kell állni a mínuszt. És nem tesznek azért, hogy a veszteség kisebb legyen...

MOST, HOGY LÁZÁR ELTŰNT A KORMÁNYKÉPBŐL, TARLÓS RÁNCAI KISIMULTAK

VÁROSI KURÍR - KERÍTÉSEN INNEN
Szerző: LÁNG VIKTÓRIA
2018.05.31.


Tarlós István nem tudta leplezni határtalan örömét afelett, hogy örök ellenlábasa és kritikusa, akivel sokszor bajszot akasztottak eltűnt – ha átmenetileg is és nem pontosan tudható, hogy kinek az akaratából – a kormányból. Az sem zavarja a vigadalmát, hogy két felügyelőbiztost is a nyakára ültetett a nemzet vezetője.


Eljött az ő ideje? És ezt beveszi?

Tarlós István a kormány és a főváros között alakuló együttműködési struktúráról kifejtette:
a főváros működtetésével kapcsolatos kérdésekhez az új struktúrában senki nem kíván hozzányúlni, továbbá a “kisebb lélegzetű” fejlesztések és felújítások maradnak a fővárosnál.
A lényegbe továbbra sem lesz beleszólása, de sebaj!

"Az átfogó fejlesztéseket – amelyeket a nagyvárosokban az állam nélkül lehetetlen lebonyolítani, vagy az agglomerációt is érintik – az állam bonyolítja le, de a korábbiakhoz képest jelentősebb mértékben be kívánja vonni a fővárost" – mondta a főpolgármester, hozzátéve, hogy kérik majd, hogy a főváros saját fejlesztéseiben is legyen együttműködés...

BÍRÓSÁGI HATALOMÁTVÉTEL A STOP, SOROS! ÁRNYÉKÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SIMON ZOLTÁN
2018.05.31.


A kormány egyetlen szempontja az igazságügyi rendszer átalakításával az, hogy létrehozza a Kúria hozzá teljesen lojális párját.

Mivel a Kúria bizonyos ítélkezési tendenciái a jogállamisághoz kötődnek, ami a kormányzat számára elfogadhatatlan, ez az egyik fő indoka annak, hogy az alaptörvény módosításával a hatalom létre kívánja hozni a Közigazgatási Felsőbíróságot – mondta lapunknak Fleck Zoltán. Az ELTE ÁJK Jog- és Társadalomelméleti Tanszékének vezetője szerint ennek a célnak tökéletesen megfelel az igazságügyi miniszter által kedden beadott módosítás, amely pusztán felsorolásszerűen tartalmazza az új felsőbíróságot, valamint definiálja a közigazgatási, illetve a rendes bíróságokat.

"A közigazgatási bíróságok döntenek közigazgatási jogvitákban és törvényben meghatározott egyéb ügyben. A közigazgatási bíróságok legfőbb szerve a Közigazgatási Felsőbíróság, amely biztosítja a közigazgatási bíróságok jogalkalmazásának egységét, a közigazgatási bíróságokra kötelező jogegységi határozatot hoz." Fleck arra a kérdésünkre válaszolt ezzel, elegendő-e a módosítás szövege arra, hogy a bírósági rendszert a kormányzat a saját képére formálja. Mint mondta, ugyan könnyen elképzelhető, hogy egy fél év múlva, vagy később ismét hozzányúlnak az alaptörvényhez és egy teljesen más bírósági szervezeti rendszert alakítanak ki, de szerinte a mostani módosítás arra utal: a közeljövőben nem kívánnak változtatni a szervezeti rendszeren, például a bírósági igazgatás csúcsszerve továbbra is az Országos Bírósági Hivatal (OBH) marad, s a vezetőjének személye sem változik. Csak nem gondolja, tette fel a kérdést Handó Tündére utalva, hogy az Orbán család barátját eltávolítanák az OBH elnöki posztjáról.

A közigazgatási bíráskodás konkrétumai – így az is, hogy igazgatásilag az OBH alá kerülnek-e közigazgatási bíróságok – a szintén változtatásra váró bírósági szervezeti törvényből derülnek majd ki. Fleck megjegyezte azonban, ahogyan a Kúria, illetve annak elnöke független igazgatásilag az OBH-tól, ugyanez lesz igaz a Közigazgatási Felsőbíróságra is. Az új felsőbíróság, ahogy a módosítás szövege is mutatja, az ítélkezési irányokat fogja meghatározni a közigazgatási bíróságok számára. Márpedig a közigazgatási bíróságokhoz kerül majd az összes állami hatósággal kapcsolatos jogvita, az adó- és építéshatósági ügyektől egészen a választási-, adatkérési-, vagy sajtóperekig. Ezekben az ügyekben ma a Kúria határozza meg az ítélkezés irányelveit, s miután a kormányzat elégedetlen a működésével, szüksége van egy hozzá lojális felsőbíróságra. A Közigazgatási Felsőbíróság élére esélyes, kiszivárgott nevek is arra utalnak Fleck Zoltán szerint, hogy a kormány egyetlen szempontja a lojalitás volt, amikor az új szerv létrehozásáról döntött. Patyi András NVB-elnök, a Közszolgálati Egyetem rektora, Varga Zs. András alkotmánybíró, volt legfőbb ügyész-helyettes jöhet szóba a pletykák szerint, mondta Fleck, lapunk még Répássy Árpád, a Miskolci Törvényszék elnökének – Répássy Róbert volt fideszes képviselő unokatestvérének – nevét hallotta emlegetni...

TOTROCZKAI: VÉRES LESZÁMOLÁS ZAJLIK, A KILÉPŐ JOBBIKOSOKKAL SAJÁT FRAKCIÓNK LEHET

ZOOM
Szerző: KOVÁCS ISTVÁN
2018.05.31.


Tovább szélesedett a szakadék Dúró Dóra frakcióból való kizárásával a Mi Magunk platform és a Jobbik elnöksége között. Amíg Mirkóczki Ádám természetes folyamatról beszélt portálunknak, addig Toroczkai László már egy külön parlamenti frakcióról.

A Jobbik válsága onnan datálható, hogy Toroczkai László, Ásotthalom polgármestere május 22-én bejelentette: miután alulmaradt az elnökségért folytatott harcban, több polgármesterrel együtt létrehozta a Mi Magunk platformot” a párton belül. A parlamenti frakcióból Dúró Dóra egyedüliként csatlakozott hozzájuk. Mivel a párt alapszabálya szerint nem lehet platform a Jobbikon belül, egyenes út vezetett Dúró keddi kizárásához, ami – forrásaink szerint – félreérthetetlen üzenet azoknak a frakciótagoknak is, akik hasonlóképpen gondolkodnak, mint a kitett képviselő, ám nyilvánosan (még) nem artikulálták álláspontjukat. Toroczkai László nem sokkal később reagált a Facebookon az eseményekre: „Dúró Dóra a mai napig arról beszélt, hogy a Jobbikot egyben kell tartani, mert az ő élete is ennek a mozgalomnak a részévé vált. Mától nincs értelme többet erről beszélni.” (Dúró szerdán közölte, kész visszaadni a mandátumát, mire a Jobbik vissza is kérte azt; az eljárást a politikus a Facebook-oldalán és a HírTV-ben is kritizálta.)

Radikálisok kontra néppártosodók

A Zoom.hu megkereste Toroczkait, hogy iménti összegzése akkor most konkrétan mit is jelent, kivált, mert június 23-ára zászlóbontást hirdetett meg a Mi Magunk. A polgármester elmondta, hogy Dúró Dóra kizárása a Jobbik elnökségének „véres leszámolása”, ami eddig a színfalak mögött zajlott. Az elnökség döntése nyilvánvalóvá tette, hogy nem tűri meg a párton belüli szerveződést, Dúró Dóra hiába mondta el, hogy a Jobbikon belül képzeli el a munkáját és hiába igyekezett ehhez a végletekig ragaszkodni.

„Az, amit vele tettek, világossá teszi, hogy le akarnak velünk számolni.”

Toroczkai azt is elmondta: mindent elkövetnek azért, hogy őt (is) kizárják; az elnökség az alapszabály miatt nem tudta eddig, ezért etikai vizsgálat folyik ellene...


VEKERDY TAMÁS: A KORMÁNY EGY JÓL MANIPULÁLHATÓ RABSZOLGATÖMEGET AKAR, MIKÖZBEN AZ ORSZÁGOT PUTYINHOZ, A BIZTOS VESZTESHEZ KÖTI

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: VEKERDY TAMÁS
2018.05.30.


Ismét az urak és cselédek országát építjük? – kérdezi a pszichológus, akivel a kivándorlásról és a hiányzó Dózsa Györgyökről is beszélgettünk.

- Vekerdy Tamással legutóbb tavaly nyár elején beszélgettünk, az interjúban akkor leginkább az oktatási rendszer problémái kerültek szóba. A pszichológus azt mondta nekünk, hogy rémülten nézi azokat az őrületeket, amik az oktatásban folynak, érzése szerint „a legfelső parancsra”.
- Most ismét interjút kértünk tőle, de immár az ország helyzete volt a fő téma.
- A közéleti ügyekben is gyakran megszólaló Vekerdy megdöbbenve nézi az ellenzék cselekedeteit, és azt mondja, úgy látni, mintha újra az urak és cselédek országa épülne.

„Ilyen bukásra nem számítottam. Naiv vagyok, de én azt hittem, hogy valamilyen összjáték lesz az ellenzék között, a hódmezővásárhelyi példából is kiindulva. Ezt a teljes őrületet és rohanást az öngyilkosságba, amit például az LMP azóta is csinál, felfogni nem tudom. Az embernek azt kell gondolnia, hogy megbolondultak, vagy pedig egyszerűen a Fidesz dolgozik határozottan és erősen ezen a vonalon” – mondja Vekerdy Tamás.

Nincs esély konszolidációra

Volt idő az elmúlt nyolc évben, amikor Vekerdy el tudta képzelni, hogy az Orbán-rendszer konszolidálódni fog, de ma hiába szeretné, ezt már nem tartja elképzelhetőnek: „Ösztönörvényben pörög ez a hatalmi elit: semmit nem engedhetünk el, semmiben nem engedhetünk, gazdagodni kell tovább, mert egyre nagyobb a tét. Nincs elég bölcsesség se a konszolidációhoz, és senki nem tud ellenállni a vezérnek, csakis az ő akarta érvényesül.”

Vekerdy azt mondja, az elkövetkezendő években éppen ezért valószínűleg az a kormányzati retorika folytatódik, amit az elmúlt ciklusban láttunk, mert már csak a szavazatmaximalizálás mozgatja a kormányt és a pártot. „Mint sokan mondják, ma nem kormányzás folyik, nem oldják meg az egészségügy, az oktatás és az egyéb területek helyzetét. Ehelyett a kormány félelmet kelt, gyűlöletet szít. Ezek jól kézben tartható, jól manipulálható érzelmeket hívnak elő az emberekből” – mondja a pszichológus, aki szerint hiába csak az ország kisebbik felére tud így hatni a Fidesz, a választási rendszerből fakadóan a parlamentben kétharmados többségük van. „Igaz, amit a tüntetők mondtak, hogy mi vagyunk a többség. Törvényszerűen igaz, ennek ellenére a többség parlamenti reprezentációja egyharmad. És az is szétforgácsolt, egymást gyűlölő állapotban van” – magyarázza Vekerdy...

FIDESZES FAÉK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.05.30.


Faék. Ez jutott eszembe Bayer Zsolt legfrissebb írását olvasva. Nem Bayer Zsolt a faék, hanem az a propaganda, amit ő és éppen műszakban lévő társai terjesztenek a Fidesz elszánt és jól megfizetett harcosaiként. Primitív, átlátszó gyűlöletkeltés, mint kormányprogram.

Egy kormány feladata mi is lenne? Az ország polgárainak szolgálata. Mindenkié. A szegénység felszámolása, a társadalmi béke megteremtése, a gazdaság fejlesztése, az oktatás és egészségügy javítása, megfelelő együttműködés az Unióval, jó kapcsolatok kiépítése és ápolása más országokkal.

A Fidesz minden erőt, pénzt és propagandistát felhasznál az egyetlen dologra, ami számára fontos: a gyűlöletkeltésre. Nekik nincs vitájuk senkivel. Alföldi Róbert egyetlen gondolatával se szállnak vitába. Nem. Alföldit azért kell gyűlölni, mert tehetségtelen, liberális és buzi. A Schilling házaspárt azért kell gyűlölni, mert tehetségtelenek, liberálisok és legalább fele részben kurvák. A migránsokat azért, mert terroristák és gyilkosok. A romákat azért, mert lopnak. A szegényeket azért, mert lusták. A gyermekteleneket azért, mert önzők. Az időseket azért, mert felélik a jövőt. Mindenkit, aki nem fideszes azért, mert egytől egyig buzik, liberálisok, tehetségtelenek, nem keresztények. Az Uniót azért, mert teli van buzikkal, liberálisokkal, tehetségtelenekkel és nem keresztényekkel. A Facebookot meg azért, mert cenzúrázza a fehér, keresztény, fideszes firkászok buzgólkodását. Tegnap éppen Jurák Kata magyaridőkös iparos zokogott bele az értő fülekbe, hogy őt örökre letiltotta a Facebook, mert megosztotta Budaházy Edda hülyécske videóját. Aha, látom is magam előtt, ahogy a szorgos facebookos alkalmazottak egyenként nyitogatják a fiókokat – különös tekintettel a szélsőjobbos-keresztényes-ősmagyaros vonulatra – és ha hazaszeretetről és/vagy gyermekvállalásról szólót lelnek, azonnal letiltják.

És most rátérek Bayer Zsolt frissensült cikkére. Nem azért, mert különösen zseniális, viszont fontos, mert olyan, mint egy jó kis sűrítmény. A komplett kormánypropaganda benne van, egyetlen jól sikerült cikkecskében. Természetesen a napokban történt esetről van szó, amikor egy ember felmászott az erkélyen, hogy az ott lógó kisgyereket megmentse. Miután az ember nem fehérbőrű, vélhetőleg nem is keresztény és szinte teljesen biztosan nem fideszes, így semmi nem menti meg attól, hogy Bayer szétkapja. Mert káros, rombolja a fideszepropagandisták izzadmányos munkájának fossá rothadt gyümölcsét...

A "LÁZADÓ" MAGYAR KORMÁNYT NEM BÜNTETI AZ EU - MÁSOKAT MIÉRT?

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2018.05.30.


A magyarországi ellenzéki nyilvánosságban rendre fellángol a remény, hogy majd Brüsszel vagy Berlin szépen megregulázza Orbán Viktort. A témát érintő hírfoszlányok rendre végigpörögnek a magyar „interneteken”. Az időnként belengetett hetes cikkely atombombája azonban inkább hasonlít Simicska Lajos választások előtt várva várt atombombájára, minthogy valódi veszélyt jelentene a harcias Brüsszel-ellenes retorikát folytató magyar kormányra. Hasonló fejleményeket Lengyelországban is megfigyelhetünk, a 7-es cikkely ott is napirenden van, és néhány nyugat-európai liberális politikus ejnyebejnyéjét ugyanúgy megkapja a varsói jobboldali kormányzat, mint budapesti kollégája.

Pedig vannak olyan tagállamok is, amelyeknek néhány ejnyebejnyénél, Guy Verhofstadt tüzes kirohanásainál és egy távoli, talán soha nem is alkalmazható 7-es cikkelynél sokkal keményebb fellépés jutott az Európai Unió oldói és kötői részéről. Persze, ezek a fellépések kevésbé az intézményesített, cikkelyekbe foglalt felelősségre vonási mechanizmusokon keresztül nyilvánulnak meg, hanem az informális befolyás, korlátozás és ellehetetlenítés formájában.

A legfrissebb példát Olaszország szolgáltatja. A 2008-as gazdasági világválság óta, a többrendben levezényelt megszorítópolitika és fiskális szigor ellenére (vagy épp miatta) sem állt még helyre az olasz gazdaság, a munkanélküliség stabilan 10 százalék fölött, a kilátástalanság pedig különösen a fiatalok körében érezteti hatását...

EMBERNEK MARADNI

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2018.05.30.


Igazából akkor tudatosult bennem, hogy mekkora a baj, amikor egészen véletlenül rákattintottam a Dalton Business hirdetési oldalára. Mindaddig a pillanatig, amíg erre nem került sor, csak gúnyosan biggyesztettem a számat, amikor Orbán növekvő népszerűségéről, nota bene nemzetközi befolyásának egyre markánsabb erősödéséről próbáltak meggyőzni. Csacsiság, gondoltam magamban. Jó! Nem vitatom, hogy van közel két és fél millió ostoba, befolyásolható, megfélemlített vagy éppen fanatikus „minden-mindegy, a szar is le van szarva” választó, akinek igenis Orbán Viktor a hőse. Lehet eső, lehet hó, ha beledöglenek is a stabil kormányzásra szavaznak. Mit nekik korrupció, alkotmányos puccs, hazugságok vására, parasztvakítás, gőg és hazaárulás, terroristák betelepítése nagy suttyomban! Mit nekik ez mind, meg még sok egyéb disznóság! Ők akkor is a Viktorra szavaznak, oszt jónapot.

Szóval eddig ez színtiszta belügy. Egy szánalmas ország szánalmas választóinak szánalmas belügye. Ha minket nem zavar, hogy ez a csaló szélhámos nyilvánvaló csalások sorozatával biztosította be a 2/3-os hatalmát, hát a világot ugyan nem zavarja. Sándor Györgyöt idézve a világ erre csak annyit mond: „És ha egyszer az életben problémátok támad, azt oldjátok meg magatok!”

Eddig ez hitten nagy naivan, mondom, mert most hirtelen, egyetlen csapásra minden megváltozott. A brit polgár, aki roppant híres arról, hogy érzékenyen reagál a világ gazdasági és politikai történéseire, és ehhez minden eszköz a rendelkezésére is áll (lásd még: a Brit Birodalom felett soha nem nyugszik le a nap!), komoly válságot él át mostanában. Aki tehát rápillantott a Dalton Business hivatkozott oldalára, az megdöbbenve látta, milyen felfordulást is okozott hirtelen a Stop Sorosként hírhedetté vált előterjesztés. Nem az a tény, hogy egy magát középhatalomként aposztrofáló állam szükségét látja egy neki soha életében ártani nem akaró, nagyon öreg ember ellen büntetőtörvényt alkotni. Ezen épeszű ember legfeljebb jót röhög. A kereskedelmi pánik azért tört ki, mert börtönnel lesz sújtható az a meggondolatlan, bitang hazaáruló, aki szendviccsel kínálja az éhező menekültet. Beütött a krach a szendvics-ipar berkeiben. Mindösszesen 1045, a szendvicskészítésben érdekelt vállalkozás ítélte meg olyan súlyosnak a helyzetet, hogy végső döntésre szánta el magát. El kell adni a boltot! Lord Sandwich, a feltaláló, bizonyára forog a sírjában. Nem is szeretnék én most a helyében lenni.

Komolyra fordítva a szót: ez nem vicc.

Magyarország határaira ki lehet írni: A migránsok etetése és itatása hatóságilag tilos. Aki e törvényt megszegi börtönbüntetéssel sújtható...

A MESEKÖNYVEK ILLUSZTRÁCIÓI SEGÍTIK AZ ÓVODÁSOK SZÖVEGÉRTÉSÉT

QUBIT
Szerző: QUBIT.HU
2018.05.30.


Az illusztrációk nem pusztán díszítő szerepet töltenek be mesekönyv-olvasás közben. Az olyan képek, amelyek szorosan kapcsolódnak a mesekönyv szövegéhez, jelentősen hozzájárulnak az óvodások meseértéséhez – derül ki Takács Zsófia Katalin, az ELTE PPK Kognitív Fejlődés és Oktatás Kutatócsoport vezetője és Adriana G. Bus, az Amszterdami Egyetem kutatója által jegyzett, a Journal of Experimental Child Psychology hasábjain május 29-én megjelent tanulmányból.

A kutatók 41 óvodás bevonásával szemmozgás-követés segítségével azt vizsgálták, hogy az illusztráció jelenléte, illetve minősége hogyan hat a gyerekek emlékezetére: vagyis milyen mértékben tudják felidézni a gyerekek rövid idő elteltével a meséket. Az eredmények azt mutatják, hogy azok az illusztrációk, amelyek a mese szövegében foglaltakat ábrázolják, nagyban segítették a szövegértést, így sokkal több információt idéztek fel a kicsik ezekből a mesékből az illusztráció nélküli mesékhez képest...

A KIVÁNDORLÁS MEGTANÍT ARRA, HOGY KÉPES VAGY VÁLTOZTATNI A SORSODON

SZEVASZTOK BLOG
Szerző: HERBAL JOÓB SÁNDOR, NAGY ROLAND
2018.05.30.


A kivándorlás fontos választás az életben, és az ismeretlennek megvan az az illúziója, hogy ott minden könnyebb - mondja Győrfi Anna, a Londonban élő magyarokkal foglalkozó pszichológus. Sok kitartás kell ezért ahhoz, hogy az ember be tudjon illeszkedni egy idegen országba. A nyelvet ugyan meg lehet tanulni, de az akcentus örökre megmarad kulturális értelemben is. A hosszabb ideje kint élők köztes helyzetben vannak: még nem tekintik otthonuknak az új országot, de elhagyott hazájukban is egyre furcsábban érzik magukat. Azt veszik észre, hogy igazán jól a többi kivándorlóval értik meg magukat. A kivándorlóknak viszont eközben kialakul egy fontos képességük: megtapasztalják, hogy igenis tudnak változtatni a sorsukon.

A londoni magyarokkal foglalkozó sorozatunk korábbi részei: 

"SOK TEKINTETBEN VISSZAJUTOTTAK ODA, AHOL 1989 ELŐTT TARTOTTAK" - PAUL LENDVAI ORBÁN VIKTOR-ÉLETRAJZÁRÓL AZ ANGOL NYELVŰ SAJTÓBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA
Szerző: Élet és Irodalom
2018.05.25.Paul Lendvai: Orbán Europe’s New Strongman. Hurst Publishers, 2017, október, 264 oldal, 20 font

A konokul ellenálló Orbán története sokak számára sikertörténet, újraválasztása aligha kétséges. Én azonban egyetértek a szerzővel, hogy a hatalma növelését hajszoló Orbán túl sok mindenen átgázolt. Gonosznak nevezhető az a kormány, amely a filantróp George Sorost szemeli ki propagandakampányához, ami ugyanolyan ádáz és ugyanolyan elhibázott, mint a Goldstein ellen irányuló Két Perc Gyűlölet telekép-adások Orwell 1984 című művében.

Ha Orbán igazán erős vezető volna, bátran véget vetne az efféle dühödt képtelenségnek támogatói körében. A fiatal Orbán, aki tiltakozott a szovjet csapatok Magyarországon állomásozása ellen, soha nem tűrt volna ilyesmit...


KIS MAGYAR FEKETE LUK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.05.31.


Orbán Viktor Mihály költő, fizikus és sámán egy ugyanazon pufi testbe bújtatva, mert a megváltók és a próféták mindig rejtekeznek. Elég csak Brianra utalnunk, aki után ugyan iramodtak a tömegek, de ő mindezt fölöttébb terhesnek érezte, egészen annyira, hogy udvariasan megkérte a bamba követőket, menjenek már a picsába.

Ámde sohasem olyan egyszerűek a dolgok, mint amilyennek mutatják magukat. Elég csak Platon káprázataira utalnunk, és máris megértjük, miért vált egyszerre tanácstalanná a Brian után nyomuló massza, hogy fennhangon meg is kérdezte, hogyan menjünk a picsába, mester? Egyértelmű ez a fejlemény, ha már kitartóan követték az ő tökét.

Orbán Viktor Mihály a reciproka ennek az egész cirkusznak, ő szíve minden melegével vágyja a bamba híveket, és nem is küldi őket a nuniba. Ellenben nem kevésbé varázslatos dolgokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, amely halmaz egyetlen célja, hogy érette vigyázállásban hugyozzon. Enélkül nincs értelme semminek sem.

Csoda, ha Orbán Viktor Mihály szellemileg eltunyul mintegy, és ellenőrizetlen tartalmak buzognak elő az ő szájából pörküttmaradékkal vegyest? Az ilyesmi egyáltalán nem szokatlan, sőt, amióta azt véli, úgy ér véget a redves élete, hogy a trónjáról fordul le majd kétszázhuszonhárom évesen, tehát április nyolcadika óta, semmi gátja sincs a ködök gomolygásának a tokája mögött.

Odáig jutott nagy önbizalmában, hogy minden napra szolgál unikummal, most például egy székházavatón jelentette ki, hogy: „Akkor járunk el helyesen, ha a saját észjárásunknak megfelelően – a magunk akarata szerint – a valóságot is képesek vagyunk hajlítani.”

Ha az ember nem alél el már a jól szabott öltönyének sugárzó látványától is, akkor hajlamos elmerengeni azon, miket is delirál össze ez az alak. A valóság hajlítása, ez olyan népies műdalba kívánkozó kép, mint a lábak egymásra lépése is volt. Ezért mondom, hogy költő. Ugyanakkor sámán, mert ezen a ponton ájulnak a lába elé a kézcsókos boszorkák...