2017. június 21., szerda

DEMJÁN STOPPOSAI

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.06.21.


Demján Sándor magyar milliárdos „üzleti és kártyás okokból évek óta sűrűn repked Makaóra és Hongkongba. Ilyenkor pedig, ha összefut egy-egy magyarral, szívesen felveszi”. Az idézet történetesen a 444.hu-ról származik, de ugyanezt a mondatot már a hétvégén hallottam az egyik rádióban, ma pedig a Magyar Nemzet is közreadta. Az említetteken kívül bizonyára más magyar médiumokban szintén szép karriert futott be a közlés. Csak hogy van vele egy kis bibi.

Tartok tőle, hogy nem akármilyen magyarnak kell lenni ahhoz, hogy a Demján által bérelt repülőre invitálják, vagy amiként a 444 fogalmaz: hogy stoppolhasson egy ilyen gépet. A gyanúmat igazolja, hogy az újságok szerint az üzletember hazahozta már Bajnai Gordon exminiszterelnököt és Matolcsy György jegybank-elnököt is. Most épp a minden jel szerint néhány év alatt nagy vagyonra szert Habony Árpádot, a miniszterelnök nem hivatalos, de annál befolyásosabbnak látszó tanácsadóját utaztatta. Viszont egyetlen átlagos turistáról sem szól a fáma.

Tehát, mielőtt abban reménykedne valaki, hogy felkerülhet a milliárdos üzletemberek repülőgépére potyautasnak, jobban teszi, ha előbb politikai vagy pénzügyi döntéshozói, esetleg befolyásos tanácsadói posztot szerez. Mert, minden látszat ellenére, a milliárdosok nem ellenszolgáltatás nélkül tesznek ilyen szívességeket. Természetesen a kapcsolati tőkéjüket gyarapítják ily módon is, ami, ha jól sáfárkodnak vele, előbb-utóbb zöld hasú bankókat fog fialni...

ÚJABB POFONT KAPOTT BALOG ZOLTÁN A CEU ÜGYÉBEN

INDEX.HU
Szerző: Kovács M. Dávid
2017.06.21.


Bár a magyar kormány sokáig abban bízott, hogy az amerikai szövetségi kormány tárgyal velük a CEU-ról, az Amerikai Egyesült Államok oktatási minisztere levélben tájékoztatta Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét arról, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség, vagyis Trumpék nem ülnek le velük az egyetem ügyében.

Betsy DeVos június közepén küldött levelet Balog Zoltánnak és Palkovics László oktatási államtitkárnak, erre válaszolt a magyar miniszter szerdán. A két barátságos hangvételű levelet az Emberi Erőforrások Minisztériuma juttatta el az MTI-hez.

Az Egyesült Államok oktatási minisztere levelében megköszönte az áprilisban Balog Zoltántól kapott tájékoztatást a felsőoktatási törvény változásával és a CEU helyzetével kapcsolatban, illetve jelezte, tisztában van azzal, hogy a jogszabály más, az Egyesült Államokhoz kötődő felsőoktatási intézményeket is érinthet.

Ami azonban igazán fontos: DeVos újból megerősítette, hogy az Egyesült Államokban az oktatás elsődlegesen szövetségi tagállami és helyi felelősség. A miniszter szerint a Magyarországon felsőoktatási tevékenységet végző összes amerikai intézmény megkapta oklevelét vagy engedélyét az illetékes tagállami szintű hatóságtól, és rendelkezik egy, az amerikai oktatási miniszter által elismert szervezet akkreditációjával.

Trump oktatási minisztere jelezte: támogatja a két ország közti nemzetközi megállapodást, ám hozzátette, hogy az ilyen jellegű megállapodások megtárgyalására a tagállami szintű hatóságok a megfelelő partnerek. Az amerikai oktatási miniszter örömmel fogadta, hogy a magyar kormány már elkezdte felvenni a kapcsolatot az érintett tagállamokkal, és reméli, hogy hamarosan tisztázni tudják a rendezetlen kérdéseket...

ORBÁNNAK SZEMÉLYESEN FONTOS, KISEBB VAGYONT IS KIFIZETNE A KÖZMÉDIA A BL-MECCSEK KÖZVETÍTÉSEIÉRT

444.HU
Szerző: Rényi Pál Dániel
2017.06.21.


- Várhatóan megnyerik az UEFA tenderét, így 2018 és 2021 között az MTVA és a TV2-csoport közvetíti a Bajnokok Ligája meccseket.

- Sajtóhírek szerint a közmédia majdnem kétszer annyit fizet a következő három évi közvetítéseiért, mint eddig.
- Az MTVA legalább évi 1,5, Andy Vajna csatornája 1,3 milliárd forintot utalna évente az UEFA-nak a jogokért.

A 90-es évek eleje, Joao Havelange elnöki korszakának utolsó éveiben alkotta meg a FIFA azt az értékesítési modellt, amely mai napig meghatározza a különböző nemzetközi és nemzeti szövetségek működését. 25 éve az UEFA, a FIFA illetve az egyes nemzeti szövetségek exkluzívan rendelkeznek a közvetítési jogok felett és döntenek arról, hol, melyik társaságok, milyen platformokon adhatják a meccseiket.

Három évente pályáztatja újra az UEFA Bajnokok Ligája meccsek közvetítési jogait. Ez a bevett ciklus a nagyobb bajnokságok, mint a Primera Division vagy a Premier League mérkőzések közvetítési jogának értékesítése során is. Az UEFA általában két csomagban árulja ezeket a jogokat: az A-csomagot megszerző tévécsatorna választhatja ki a két játéknap legjobb meccsét, ők adhatják a döntőt is, a B-csomagra szerződő társaság pedig a többi közül mazsolázhat...

NYUGDÍJASOK SZÖVETKEZZETEK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: B.F.
2017.06.21.


A kormány közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozásával orvosolná a némely ágazatokban már komoly növekedési korlátot okozó munkaerőhiányt. A nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényjavaslatot május 9-én nyújtották be (egyéni képviselői indítványként), azóta megvolt a parlamenti vita, sőt a szavazás is lezajlott, a törvényjavaslatot elfogadták. Az elfogadott törvény már csak a köztársasági elnök aláírására vár, utána kihirdetik.

A jogszabály célja a benyújtók (és a kormány) szerint a nyugdíjasok munkaerő-piacra való visszaterelése, és ezzel a munkaerőhiány orvoslása. Kósa Lajos (az egyik benyújtó) szerintegymillió magyar nyugdíjas várt ugrásra készen arra, hogy ez a lehetőség létrejöjjön. Túl a rózsaszín felhőkön, amiket kormányunk és pártunk prominensei elénk terelnek (szokás szerint) érdemes komolyan szemügyre venni, hogy hogyan hat az új törvény az időskorú népesség gazdasági aktivitására, elérheti-e a törvény a célját (munkaerő-piaci feszültség csökkentése), illetve, hogy kinek jó ez igazából!...

GYERMEK A KÓRHÁZBAN I.

OFOE BLOG
Szerző: Cseke Enikő - Orosházi Katalin
2017.06.21.


Arról, hogy mit gondol, mit érez egy gyermek ha kórházba kerül, mire van szüksége és mihez van joga betegsége idején

Az ember ösztönösen hárítja magától a szomorúságot. Talán ezért van, hogy egy fogyatékkal élő vagy beteg emberről elkapja a tekintetét, sajnálkozik, de ritkán segít, mert zavarban van, vagy fél, hogy nem jól segítene. Sokszorosan igaz ez, ha gyerekről van szó. 
Nem tudja, nem akarja elképzelni, hogy a fehér bottal tétován biztonságot kereső, az arcán maszkot hordó és kopasz fejét elkendőző, a szívbeteg, a diszkrét hallókészüléket viselő, a cukorbeteg, a dialízisre járó, a művégtaggal élő vagy kerekes székes, a Down-kóros vagy autista gyermek az ő gyermeke, az ő tanítványa, rokona, barátai gyermeke is lehetne. Sajnálkozik. A sajnálkozás azonban nem segít, és nem is helyénvaló. Ezek a gyerekek nem akarnak szomorúak lenni, még kevésbé szomorúságot okozni, és sajnálkozásra semmi szükségük. Élni akarnak, a korlátaik között lehetséges legteljesebb, gyermeki életet élni. Örülni, nevetni, játszani, tanulni, barátkozni, gyógyulni - akkor is, ha éppen kórházban vannak.

Mi, a Kórházpedagógusok Egyesületében olyan óvónők, tanítók, tanárok vagyunk, akik a kórházba került beteg gyerekekkel foglalkozunk. Tizenhárom éves történetünk során sok tapasztalatunk halmozódott fel. 2015-ben - frissebb adat még nincs - 221 315 gyermek fordult meg a kórházak csecsemő- és gyermekosztályain ill. a gyermek- és ifjúságpszichiátriai osztályokon. Mi csak töredékük mellett lehetünk ott, mert nagyon kevés helyen dolgozik kórházpedagógus, de ahol ott vagyunk, talán olyasmit is látunk, észre veszünk, ami mások számára rejtve marad.

Sokszor látjuk azt a pillanatot, amikor egy gyerek belép a kórházba nála nem kevésbé szorongó, ijedt szüleivel...

A MATOLCSY-ALAPÍTVÁNYOK FÉLMILLIÁRDOT SZÓRTAK SZÉT A VEZETŐIK KÖZÖTT

HVG ONLINE
Szerző: Szabó Yvette
2017.06.21.


Jól tartják a vezetőiket azok a Pallas Athéné alapítványok, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank hozott létre különböző oktatási, kutatási és társadalomfejlesztési projektekre több mint 250 milliárd forint közpénzből. Úgy tűnik, a kormány szavazóbázisának erősítése már fontosabb lett, mint az alapítványok eredeti céljai.

Úgy tűnik, az Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy mozgósítsa utolsó szavazóbázisait a jövő évi választásokra. Már az is feltűnő volt, hogy az állami vállalatok kiemelkedő mértékben támogatták tavaly a határon túli magyar szervezeteket, és ebben a volt nemzetgazdasági miniszter vezette jegybank is jeleskedett 2016-ban.

A tavalyi évi beszámolókból az derül ki, hogy még az MNB eredeti céljaihoz leginkább illeszkedő közgazdasági szakmai ismeretterjesztésre vagy a kecskeméti egyetemi közgazdászképzésre sem ment el annyi pénz (212, illetve 173 millió forint), mint amennyit a határon túliakat istápoló Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány fordított az erdélyi, felvidéki, kárpátaljai, vajdasági magyarok oktatására.

Tavaly ez az alapítvány osztotta ki a legtöbb pénzt, 732 millió forintot, és ebből 526 millió forint ment el a határon túliak oktatásának, így például felsőoktatási intézményeknek a támogatására.

A legnagyobb haszonélvezők

Ehhez képest jóval kevesebb pénz jutott a hátrányos helyzetű hazai térségekre. A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) Tiszaroffi Ösztöndíjprogramjának az a célja, hogy felzárkóztassa Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly, Tiszabő településeket, ahol a kistérség több mint 100 főiskolai és egyetemi hallgatóját támogatják havi 35-50 ezer forinttal.

A PADA eközben milliárdokat fektet ingatlanfejlesztésbe is. Zajlik a Várban a régi Budai Városháza átalakítása, ahol az alapítvány Transzdiszciplináris Doktori Iskolája működik majd, és épül-szépül az Ybl-villa is, előbbi 3,6 milliárd forintba kerül, utóbbi már 5,5 milliárd forintos költségvetésnél tart. Mindkét beruházás kivitelezője a Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj Lászlónak az érdekeltségébe tartozó Magyar Építő Zrt.

Bőkezű az alapítvány a kormány szellemi holdudvarába tartozó szervezetekkel is. A Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány elsősorban a közgazdászképzésben vesz részt, a támogatott magánszemélyek jellemzően néhány százezer forintot kapnak. A Mathias Corvinus Collegium Fiatal Tehetség Programjára viszont 56 millió forint jutott. A Mathiast Tombor András és édesapja alapította, az ifjabbik Tombor reklámipari bizniszei mellett a kormány titokzatos tanácsadóját, Habony Árpádot segítette ki pénzzel...

A CIVIL TÖRVÉNNYEL NEM VÁGÓDTUNK BE AZ AMERIKAI KORMÁNYNÁL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Iványi Margit
2017.06.21.


Közleményt bocsátott ki az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztériuma, amelyben aggodalmát fejezi ki a magyar parlamentben elfogadott civiltörvény miatt.

Washington szerint a törvény a magyar társadalomnak arra a csoportját veszi célba, amely a korrupció ellen és a polgári szabadságjogokért harcol, a rájuk rótt teher pedig igazságtalan.

Az, hogy a külföldről támogatott szervezeteket a magyar társadalom ellenségeiként állítják be, gyengíti a magyarok azon képességét, hogy törvényes és demokratikus módon szervezkedjenek és így keressenek megoldást a problémákra.

A közlemény megjegyzi: ha a törvény hatályba lép, Magyarország újabb lépéssel kerül távolabb az EU és a NATO számára központi jelentőségű elvek és értékek fenntartásától.

A parlament múlt kedden fogadta el a „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló, fideszes Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes, Kósa Lajos frakcióvezető, Németh Szilárd rezsibiztos és Vitányi István képviselő által benyújtott törvényt (130 igen, 44 nem és 24 tartózkodás mellett)...

A KERESZTAPA A MEGÚJULÓ HORTHY-KULTUSZ FŐVÉDNÖKE

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.06.21.


A Keresztapa áldását adta az új Horthy-kultuszra.
Amióta a Fidesz bűnszervezetté átalakulása megkezdődött, egyértelművé vált: a „polgári” jobboldal és a szélsőjobboldal egységének megteremtése – „egy a tábor, egy a zászló” és egy a vezér – nélkül az Fidesz tartósan nem birtokolhatja a hatalmat. S hatalom nélkül nem rabolhatja el javainkat sem.

Persze, kérdés: beszélhetünk-e hazánkban „polgári jobboldalról” – vagy inkább csak néhány jobboldali polgárról? Mert polgárinak nevezhető-e az a jobboldal, amely képes szövetkezni a szélsőjobbal?

Márpedig legkésőbb – a Keresztapa által a felújított Klebelsberg-kastély mai ünnepélyes átadásán szárnyas szavakkal dicsőített – „polgári körök” megteremtése óta létezik ez a szövetség. Azokat az egykor Fideszt támogató embereket – valódi polgárokat –, akik egy idő után nem vállalták az egyatábor szellemiségét, régóta kitagadta a nemzetikereszténység…

Szögezzük le: valódi polgári jobboldal nem tekinti nemzetidegennek a maga politikai alternatíváját; nem hazaárulózza, internacionalistázza, nem is bérencezi, ügynöközi vetélytársait; a polgári jobboldal számára evidencia a világi állam, a polgári jobboldal nem veri szét a fékek és ellensúlyok rendszerét, politikáját nem „egyszerűsíti” a szervezett és folyamatos hazudozás, a „mindenkit átverünk” szintjére…

EZ AKKOR IS A VÉGJÁTÉK, HA VÁRHATÓAN NAGYON HOSSZÚ ÉS KESERVES LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.06.21.


- A magyar egészségügy képes világszínvonalú teljesítményre, ezt az is bizonyítja, hogy évről évre növekszik azok száma, akik életmentő új szervhez jutnak. Kiemelkedő az orvosképzésünk, a gyógyszergyártásunk, a járványügyi ellátásnuk, a gyógyvizeink használata. A 2011-ben elfogadott új alaptörvény a huszonegyedik századi kérdésekre is tekintettel megteremtette az emberi test védelmének kereteit, bioetikai alapjait. Az élelmiszerek egy adott körére népegészségügyi termékadót vezettek be, hogy ezzel is az egészséges élelmiszerek választását ösztönözzék. (Kövér László portás)

- Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemre méltó, és más országoknak is hasznos példát adhat. (Semjén Zsolt fővadász)
- Tömegével mondtak fel ápolók és nővérek a dél-pesti Jahn Ferenc-kórházban, így a hármas számú belgyógyászati osztályt lezárták. A felmondott nővérek és ápolók többsége a közelben, újonnan megnyílt svéd bútoráruházban vállalt munkát, ott ugyanis korábbi fizetésük többszörösét keresik meg. (Hír TV)

Bármennyire is próbálom fenntartásokkal és a szükséges körültekintéssel kezelni a Kövér-Semjén páros alig pár napos, útszéli, arcbőrpirító propagandáján túlmutató hírt, nem kerek ez a történet sehogysem. És akkor sem volna kerek, ha nem tudnánk, hogy – a kormány saját bevallása szerint – tízezrek halála volna elkerülhető, ha az egészségügy nem azon a világszínvonalon hasítana, amit a valóságtól teljesen elrugaszkodott, határtalan cinizmusától kettőig nem látó fideszkádéenpés elvtársak egyszerűen nem hajlandóak tudomásul venni.

A legszarabb az egészben, hogy itt konkrétan és nagyon élesben emberi életekről van szó, közvetlenül emberi életekről, nem egyszerűen arról, hogy ma éppen hány százmillióval drágult a vizes vébé, vagy Mészároslölö mit vásárolt szorgalmából és tehetségéből kifolyólag.

Nem hiszem, hogy bárkit vigasztalna ezután, hogy a valóban világszínvonalú svéd bútorboltban esetleges-sajnálatos rosszulét esetén hamarabb részesülne elsősegélynyújtásban, mintha otthon megvárná a mentő kiérkezését. Az irigylésre méltó magyar egészségügy jelen állapotára való tekintettel nyilván semmi garancia nincs arra, hogy ha a lábon kihordott stroke-jával, vagy az üveglappal összevágott lábujjával beesik a kéményen dolgozó kisember a sürgősségre, akkor belátható időn belül szóba állnak vele. És ez persze csak a jéghegy csúcsa. Egy olyan egészségügyi rendszer keresztmetszete ez, amely csak azért nem ritkítja a párját, mert nagyjából nincs neki...

TUDJA MÉG VALAKI KÖVETNI ORBÁN VIKTOR VÉLEMÉNYÉT HORTHYRÓL?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.06.21.


Másfél éve még elnyomókkal együttműködő kollaboráns. Most már kivételes államférfiú. Hát döntse már el végre!

A magyar miniszterelnök szerdán nemcsak egy kastély adott át, hanem megosztotta különös gondolatait a kulturális mezőgazdaságról, úgymint altalaj, gyökérrendszer, a babonákhoz való visszatérés.

De ami ennél is különösebb, átértékelte a történelmet, illetve a saját történelemről alkotott nézeteit is. Az MTI tudósításában ez áll:

Orbán Viktor a 20 század második és a harmadik évtizedét a magyarság történetének súlyos próbakövének nevezte és úgy vélte: néhány kivételes államférfiúnak, Horthy Miklós kormányzónak, Bethlen István miniszterelnöknek, és Klebelsberg Kuno miniszternek köszönhető, hogy az elvesztett világháború, a vörös terror 133 napja és a trianoni diktátum roppant súlya alatt "mégsem temetett minket maga alá a történelem".

Horthy tehát kivételes államférfiú.

Elbukott háború, német megszállás, zsidótörvények, holokauszt, nyilasoknak átadott hatalom - oda se neki...

A KÖZVÉCÉ KÖZÜGY!

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2017.06.21.


Ezt harsogja immár 6 éve A Város Mindenkié érdek-és jogvédő csoport, ahol kiállunk minden emberi jogokat sértő törvény, rendelet és szabályozás ellen és küzdünk a hajléktalan és lakásszegénységben élő emberek jogaiért. Pontosan ezért született már számos blogbejegyzés, egy külön Facebook oldal és egy egész kampány is a közvécékért. Mindeközben levelezünk, tárgyalunk, ígéreteket hallgatunk a fővárostól, amik egyelőre csak ígéretek maradnak.

Pedig mi mindent megteszünk és a valós életből vesszük a példáinkat. Annak az anyukának a leveléből, aki kisgyermekével tapasztalta meg a közvécé hiányát, annak a mozgássérült aktivistának a leveléből, aki rokkantsága miatt nem tudja elvégezni szükségleteit, és persze a tagjaink személyes tapasztalatából. Mindezekre a hatalom, úgy tűnik, FÜTYÜL! Mert ők bárhol, bármikor emberi körülmények között végezhetik el dolgukat.

És akkor most következzen egy személyesen tapasztalt „élmény.” Nagyon sokan dolgoznak javarészt közterületen, és több esetben kínlódva tapasztalják meg, hogy a szükség nagy úr! Kínlódva szorítanak, mert sem közelben, sem távolban nincs egy közvécé! Aztán tenni kell! Nincs más választás.

Ott, ahol én lakom – ez nem a reklám helye – Budapest külterülete. Széles autóút, két oldalán erdő, bokros, dimbes-dombos terület. A napokban jöttem ki a buszmegállóba. Velem szemben sétált be a bokros részre egy közbiztonságért dolgozó férfi. És szinte „táncolt.” Sürgős lett volna neki, de ott voltam én! Vettem a lapot. Gyorsítottam a lépteimen, hogy mielőbb kikerüljek látóköréből, MERT A SZÜKSÉG NAGY ÚR!

Kedves Rendőrbácsi! Rá se rántson, értem én. Utcán, órákon át járőrözve úgy, hogy se közel, se távol nincs egy vécé, persze, hegy meg kell locsolni a természetet. Értem én. DE! Pintér Sándor belügyminiszter és Tarlós István főpolgármester is érti ezt? NEM HISZEM! KÜLÖNBEN NEM LENNE OLYAN A KÖZVÉCÉ HELYZET AZ ORSZÁGBAN, AMILYEN...

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA 2017 (JÚNIUS 24-25.)

PORT.HU
Szerző: Port.hu
2017.06.21.


A rendezvény évek óta nagy népszerűségnek örvend, hiszen mi más is lehetne kellemesebb egy forró nyári nap éjszakáján, mint hódolni a történelem, a művészetek és a velük összekapcsolható értékek nyújtotta látványosságoknak. Fedezze fel otthona környékén azokat a gyűjteményeket, melyek eddig még ismeretlenek voltak az Ön számára, vagy válasszon a színes programkínálatból érdeklődési körének megfelelően!

Természetesen a különlegességek sem hiányozhatnak majd idén sem a Múzeumok Éjszakájáról, így rendezvényhelyszíntől függően mindenki talál olyan élményt, ami felejtetlenné teszi majd számára ezt az éjszakát. Ne hagyja ki idén sem a méltán híres és kedvelt kulturális programok sorát!

Idén Budapest helyett Debrecen a fő helyszín, a további résztvevő városok:

Baja Balassagyarmat Balatonszárszó Báta Békéscsaba Budakeszi Cegléd Debrecen Dég Dunaújváros Ebes Eger Érd Esztergom Fertőd Fonyód Gödöllő Gyöngyös Győr Hajdúsámson Hajdúszoboszló Hajós Herend Hódmezővásárhely Kaposvár Kecskemét Kehidakustány Keszthely Kiskunfélegyháza Kislőd Kisvárda Körmend Kunszenmárton Mezőkövesd Miskolc Monor Mór Nádasladány Nagycenk Nagykanizsa Ozora Pákozd Pannonhalma Párkány Pásztó Pécel Pécs Poroszló Püspökladány Putnok Rudabánya Salgótarján Simontornya Sopron Százhalombatta Szécsény Szeged Székesfehérvár Szekszárd Szenna Szentendre Szolnok Szombathely Tápiószele Tata Tatabánya Tiszavasvári Túrkeve Vác Vásárosnamény Veszprém Zalaegerszeg Zirc Zsámbék...

A VALÓDI TRUMAN SHOW

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.06.21.


Hogeweyk, egy 23 blokkból álló épületkomplexum Amszterdam külvárosában. Ránézésre semmi különleges nincs benne, olyan, mint bármely másik holland városrész. A lakóházak között van mozi, étterem, bolt és különböző foglalkozásoknak helyet adó klubok tömkelege. A fodrász várja kuncsaftjait a főtéren, az emberek boldogan járnak-kelnek az utcákon. A cél pedig pont ez volt, egy normális, élhető környezet kialakítása.

Hogeweyk 152, súlyos demenciában szenvedő lakosnak ad otthont. Otthont; a szó szoros értelmében. Nincsenek kórtermek, sem fehér egyenruhába öltözött ápolók, akik reggelente hozzák az aznapi gyógyszeradagot. A bolti eladó, a fodrász, de még a felszolgáló is kiképzett ápoló, akik tudják, hogyan viselkedjenek az otthon lakóival. Nincsenek lekötözött, leszedált, habzó szájú betegek. A kisvárosban az egyik legfontosabb szempont az emberség, mely nem kis mértékben könnyíti meg az ott lakók életét.

Az ötlet 10 évvel ezelőtt pattant ki Yvonne van Amerongen fejéből, aki egy külvárosi idősotthonban dolgozott ápolóként. Egy napon, minden előjel nélkül elvesztette édesapját. Ápolóként pedig az első gondolata az volt, hogy mennyire örül annak, hogy apja soha nem kötött ki egy idősek otthonban. Ekkor tette fel a kérdést, hogy ha még ő – aki ilyen otthonban dolgozik -, sem kívánja ezt a saját apjának, akkor mit keres ott. Kollégáival összefogva egy új rendszer kialakításán kezdtek el dolgozni. Egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ahol demenciával élők képesek – betegségükhöz mérten – normális életet élni.

Hogeweyk 152 lakójára nem kevesebb, mint 260 ápoló jut, de mindannyian szinte észrevétlenek, ugyanis hétköznapi ruhában, magukat épp a városba érkező új szomszédoknak kiadva épülnek be az ott lévő közösségbe. A kisváros demenciában szenvedő új lakói beköltözésükkor 7 különböző építészeti stílusban épült lakás közül választhatnak. Attól függően, hogy a betegség elhatalmasodásáig milyen életvitelt folytattak, választhatják ki a stílusukhoz közel álló lakást. A felső osztálybeli, keresztény, városi, otthonos, művészi, indonéz és a kézműves stílusok között válogathatnak...

EGY ESTÉRE LOVASI VOLT ORFŰ KIRÁLYA -

INDEX - STENK BLOG
Szerző: SAJÓ DÁVID
2017.06.21.


Ugyebár elvileg tavaly volt a Kispál és a Borz utolsó koncertje, de nincs első nap a Fishing on Orfűn valamilyen, a zenekarhoz kapcsolódó buli nélkül. Ezért pont kapóra jött Lovasi András 50. születésnapja, aki kedd este egy teljes életműkoncertet adott több ezer embernek.

Mivel nekem a Kispál csak gimnázium környékén jött meg a 2000-es években, ezért annyira nem érintett mélyen, hogy Lovasi már ötvenéves lett. Az már sokkal inkább foglalkoztatott, hogy vajon mennyire fogok élvezni egy Lovasi-életműkoncertet, ha annyira sosem merültem el mondjuk a szólólemezében. Jó, mondjuk nem is nagyon kell, hiszen azon az egy szólólemezen kívül azért a koncert bőven elvolt régi és kevésbé régi Kispál-számokkal, illetve Kiscsillag-dalokkal.

Éppen ezért érdekelt, hogy mennyire lesz más Lovasit szólóban látni, mint zenekarban, miközben mellette ugyanúgy pengetett hajlott háttal Kispál András. Ettől egészen
furcsa látvány volt, hogy nem Kispál-koncert van, de Kispál-számok szólnak Lovasiéktól alig-alig áthangszerelt verzióban.

Már az furcsa volt, hogy kezdésként a Jutka nyitott hiphopdobbal, majd az Illéri követte. De az egész ilyen eklektikus volt, mert ugyanúgy volt mulatós blokk, mint mondjuk a Barlangban dobolok, és néha meg-megjelentek a színpadon olyan zenésztársak, mint Kiss Tibi, Varga Líviusz vagy éppen Németh Juci...

FRANCIA VÁLASZTÁS

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOG
Szerző: Tarski
2017.06.21.


A demokratikus választásokban szavazatokat leadó, néhányakat a mindenki nevében való cselekvésre felhatalmazó polgárok kétségkívül közös praxisban vesznek részt. De ettől a demokratikusan hozott döntések csak a disztributív általánosság értelmében közösségi döntések, hiszen a demokratikus szabályok szerint kialakított és feldolgozott egyéni állásfoglalások sokaságából születnek. A pluralista vélemény- és akaratképzési folyamatok eredményeit csak a kollektivista értelmezés teszi egy szuverén, önmagát cselekvésre felhatalmazó népakarat megnyilvánulásaivá(Jürgen Habermas: Esszé Európa alkotmányáról)


Ma már biztos, hogy Franciaország történelmében egy korszak lezárult, és talán egy új kor kezdődhet el. Az eddigi liberális demokráciákra az volt a jellemző, hogy két nagy párt uralta a politikai mezőnyt és a közöttük dőlt el az, hogy éppen ki kormányozhatott. E két párt jellemzően egy baloldali és egy jobboldali párt volt, amelyek jól kijelölhették azt a politikai irányt, amit követni akarnak. Így akik bármelyik oldal iránt elkötelezettséget érezhettek, könnyű volt választani egy konkrét elnökválasztás, vagy nemzetgyűlési választás során.

Mindez ma már a múlté, mert a jelek szerint úgy fordult a kocka, hogy mindkét oldal alaposan elveszítette a mostani választást és kénytelen lesz ellenzékben politizálni. Történt, hogy Emmanuel Macron az elmúlt évben gondolt egyet és egy új típusú pártot hozott létre, amelyik sem a baloldalhoz, sem a jobboldalhoz nem volt sorolható. Mindemellett olyan új politikai célokat fogalmazott meg, ami a francia választók számára nóvumot jelentett és ez megnyerte a tetszésüket. A történelmi áttörés már az elnökválasztás során nyilvánvaló volt, és a mostani nemzetgyűlési választások csak alátámasztották ezt a tényt. Macron és szövetségese, a Modem párt abszolút többséget szerzett a nemzetgyűlésben, ami egy nyugodt kormányzást tesz majd lehetővé számukra, aminek nyomán egy új politikai stílus bontakozhat ki Franciaországban. Sok tanulsága van ennek a választásnak, amit talán a politológia tudománya példaként fog emlegetni a későbbiek során. Jómagam most csak néhányat fogok felsorolni és értékelni.

Az első és szerintem a legfontosabb tanulság az, hogy ismét győzött a népszuverenitás. Láthattuk, hogy hiába volt korábban a Szocialista Pártnak megnyugtató parlamenti többsége, hiába volt a háta mögött korszakos politikai múlt, mindez semmit sem jelentett, mert éppen ez a párt volt az, amelyik a legnagyobb bukást könyvelhette el. Hasonlóan bukásként értékelhette a választást a jobbközép Konzervatív párt is, amelyik bár ellenzékben volt, mégis reménykedhetett abban, hogy most majd ők fognak következni. De jött Macron, aki bebizonyította azt, hogy nincs kőbe vésve a két osztatu politikai felállás, nem áll fenn többé az az alternatíva, hogy vagy ide, vagy oda lehet szavazni, ha egy stabilisan működő politikai rendszert akarnak a választók. Létezik egy harmadik megoldás is: ha a választók elégedetlenek a korábbi politikai pártokkal, akkor azokat le lehet váltani és egy új, reményteljesebb pártra is lehet ám szavazni. A különösen fontos elem itt az, hogy ezt az álláspontot elég sokan gondolhatták így, mert egészen átütő erejű volt az új politikai irányvonal iránti igény...

L. RITÓK NÓRA: ADOMÁNYOZZUNK LAKÁSTEXTILEKET, HOGY ÉLHETŐBBÉ TEGYÜK A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐK OTTHONÁT

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.06.21. A szegénységben élőknek fontos adomány ez is. Mi ide soroljuk a használt takarókat, ágyneműket, törülközőket, szőnyeget, függönyöket, falvédőket, konyhai törölgető ruhákat, abroszokat is. Nézzük sorban, mi ezek közül a jó, és mi a kevésbé jó adomány.

A takaró, főleg a téli időszakban életmentő dolog. A párna, paplan mindig jól jön a családokban. Sokszor kerül még elő hagyatékokból dunyha, de ezek a régi, felvetett ágyak tartozékai voltak, a mai ágyneműtartókba már nem férnek be, a paplan, pléd már minden társadalmi réteg számára jobban, könnyebben használható takaró. A párnával együtt ezekkel sok családnál tehetjük elviselhetőbbé az éjszakákat, ha van elég belőlük. Mert a hely szűkös, kevés ágyon sokan alszanak, néha én sem értem, hogy fér el két-három gyerek egy ágyban, egy párnán, egy paplan alatt. Nyilván mindig van, aki kilóg, lelóg, akinek nem jut takaró. A házak pedig télen nagyon hamar kihűlnek, be kell takarózni rendesen.

Az ágynemű is nagyon fontos. Sajnos, a mélyszegénységben sokszor látni, hogy egyáltalán nem használnak ágyneműt, ezekben a családokban gyakran, főleg télen, nem is vetkőznek le éjszakára, nincs hálóruha sem. Az elkoszlott párnák, takarók pedig az élősködők melegágyai lesznek, ezért képtelenség kiirtani a fejtetűt a gyerekekből, mert az ágyakban ott vannak, elbújnak a párnákban, takarókban, és mindig visszafertőződik mindenki. Ha van ágynemű, sőt, még váltó is, akkor jobb a helyzet, a rendszeres huzatmosás ha lassan is, de hat, még, ha vasalás nincs is a történetben...


SZAVAK VAGY TETTEK? - A SZEGREGÁCIÓS TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁSRÓL

JÁVOR BENEDEK BLOGJA
Szerző: Jávor Benedek
2017.06.21.


A napokban fogadta el a Parlament Trócsányi László, igazságügyi miniszter által benyújtott módosító javaslatot, amely azt célozza, hogy a jövőben ne lehessen félreértés az egyenlő bánásmódról és világnézeti/vallási alapon szerveződő iskolák kapcsán arról, hogy egyházi, esetleg nemzetiségi iskola szegregálhat-e. Az uniós szabályok egyértelműek: szegregálni semmilyen körülmények között sem lehet. Csak egy kicsit sem.


A szegregáció jogszabályi kiskapui azonban ennek az ellenkezőjét tették lehetővé. Ennek köszönhetően, valamint annak, hogy a magyar kormány gyakorlatilag fittyet hány a meglévő diszkriminációellenes jogszabályok végrehajtására, az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen. (Azoknak, akik ilyenkor sommásan Magyarország megtámadásáról beszélnek: az ország és a nép nem egyenlő a kormánnyal, a szegregáció gyakorlata elleni uniós fellépés a magyar állampolgárok érdekeit szolgálja a kormány intézkedéseivel szemben).

A kormány visszakozott, és az igazságügy-miniszter még 2016. októberében módosítást nyújtott be az oktatási egyenlő bánásmódról szóló törvényhez. Ez azonban valamiért csak a tanév utolsó napjaiban került végül napirendre. Annak ellenére tartott a jogszabály módosítás több, mint 8 hónapot, hogy az Alaptörvény megváltoztatása, a CEU vagy civilek ellen hozott törvény kapcsán láthattuk, hogy a kormányzati többség szükség esetén 1-2 nap vagy hét alatt is tud – akár nulláról kezdve is – törvényt alkotni. Természetesen nem a 2 napos jogalkotást hiányolom, de a parlament a 8 hónap nagyobb részét semmittevéssel töltötte, miközben minden hazai és nemzetközi fórumon azt hangoztatja, hogy a kormány – és azon belül is természetesen maga Balog Zoltán – milyen sokat és milyen aktívan tesz a szegregáció felszámolásáért.

Csak hát ez a hajó alaposan elment vagy még inkább hagyták elmenni. A 2017-18-as tanév rendjéről szóló rendeletet természetesen már régen elfogadták, a leendő elsősök már régen beiratkoztak a szeptemberben őket fogadó iskolákba, az idénre tervezett iskolaátvételek már szintén lezajlottak...

A HABONY-MŰVEK NEM TÚL EREDETI ÖTLETTEL PRÓBÁLTA MEG SEMLEGESÍTENI AZ ÚJABB ÉLES AMERIKAI BÍRÁLATOT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.06.21.


- Washington kettős mércével mér, de megtévesztette a gaz, sorosisták által befolyásolt nemzetközi média.

- Most már elég a magyar és a lengyel jogsértésekből! - hangsúlyozza a Bloomberg vezércikke.
- Orbán a "Diktátorok kézikönyvéből" puskázik, de az ilyen tekintélyelvű politikusok ellen igen hatékony szokott lenni a polgári ellenállás.

New York Times/Washington Post/ABCNews/AP

Magyarország visszautasította az amerikai Külügyminisztérium ismételt bírálatát, mondván, hogy a State Department kettős mércét alkalmaz a civil törvény esetében. A kormányszóvivői iroda közleménye szerint Washingtont félrevezette a nemzetközi média dezinformációs kampánya, amelyet erősen támogatnak a Soros-féle szervezetek. Merthogy a hatalom mindössze azt szeretné, ha mindenki látná, mely csoportok igyekeznek külföldi érdekek alapján befolyásolni a közéletet, illetve a migrációs politikát. A nyilatkozat a washingtoni cáfolat ellenére ezúttal is azt állítja, hogy a szabályozás megfelel az idevágó amerikai jogszabálynak.

A tudósítás megjegyzi, hogy a vita középpontjában olyan szervezetek állnak, mint Helsinki Bizottság, amelyet részben Soros György finanszíroz, illetve a TASZ. A magyar menekültpolitika azonban ellentétekhez vezetett az unióval, valamint az ENSZ segélyszervezetével. Az amerikai külügyi tárca pedig két napja újból az aggodalmát fejezte ki, mivel a törvény úgy állítja be a külföldről támogatott szervezeteket, mintha azok a társadalom érdekeivel ellentétesen járnának el, ám ez gyengíti a magyarok képességét, hogy megszervezzék magukat, és törvényes, illetve demokratikus módon orvosolják a bajokat. Ezt az állásfoglalást is az a szóvivő adta ki, akit már Trump nevezett ki. Ugyanakkor emlékezetes, hogy a jogszabályt elítélte a budapesti amerikai nagykövetség is...

BRUTÁLIS MUNKAERŐHIÁNY: A KIVÁNDORLÁS TOVÁBB SÚLYOSBÍTJA A HELYZETET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.06.21.


Itt a nyár és a fő turisztikai szezon, a Balatonnál azonban szakácsból, pincérből és kiszolgáló személyzetből is súlyos hiány van. Gyakorlattal rendelkező szakemberek hiányában a vendéglátósok már diákmunkásokat és közmunkásokat is alkalmaznának, ez azonban a gyakorlat hiánya miatt könnyen a minőség romlását eredményezheti. 
Nem a Balaton és környéke az egyetlen olyan terület Magyarországon ahol nem találnak szakembereket a munkaadók. Az elmúlt években egyre több ágazatban ütötte fel fejét a munkaerőhiány, ahogyan azt számos korábbi bejegyzésünkben bemutattuk. 
A kisebb gazdasági sikerek láttán a kormány annyira elbízta magát, hogy nem vette komolyan a munkaerőhiány okozta problémákat. Sokáig tagadták is, hogy munkaerőhiány lenne a magyar gazdaságban, annak ellenére, hogy a cégek is panaszkodtak, és csak akkor eszméltek fel, amikor már késő volt. A tavaly év végén bejelentett minimálbér-emelés és járulékcsökkentés valamennyire kezelhetővé tette a helyzetet, összességében azonban még mindig annyira alacsonyak a magyar bérek, hogy a fiatalok jelentős hányada gondolkodik a külföldi munkavállaláson...

LUDAS MUTYI

SZAGÉRTŐI VÉLEMÉNY BLOG
Szerző: SzaGértő
2017.06.21.


Élt egyszer egy faluban egy öregasszony, és a lusta fia, Ludas Mutyi.

Mutyi nem volt hajlandó dolgozni, még közmunkán sem, így minden hónapban sorbaállt az önkormányzatnál segélyért.

De megjelent az új okostelefon, elhatározta hát, hogy vesz egyet. De honnan szerezzen pénzt?

Kitalálta, hogy elviszi az anyja libáit eladni.


El is indult, mind a húsz libával, a Döbrögi vásárba.

Éppen csak kifizette a helypénzt, megérkezett Döbrögi úr.

- Fiatalember, mennyiért adod a libákat?

- Három máriás párja.

- Hülye vagy, fiam? Megveszem hatért, és hármat visszaadsz a testőrömnek. Hát van-e még libád, vagy ennyi az összes?

- Nincs több, nagyuram – válaszolt Ludas Mutyi.

- Na nem baj – mondta Döbrögi úr - menj haza, kérj uniós támogatást libatenyésztésre. Most ezer krajcárt adnak havonta, ebből visszaadsz ötszázat, számlát is adok, és átveszek havi kétszáz libát, dupla áron.

Hát így történt, hogy senki nem verte meg Döbrögi urat.

AMIKOR MÁR AZT HITTÜK, SEMMIN NEM LEPŐDÜNK MEG, MEGSZÓLALT ORBÁN SAJTÓSA

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.06.21.


Átlagos hetet zártunk az ámokfutóverseny színhelyéül szolgáló kicsiny országban, mégis alig kezdődött el az új hét, érzésünk szerint máris megvan az eheti teljes dózis, már ami a bosszúságra okot adó történéseket illeti. 

A tuti befutó ezúttal is a Fidesz istállója. Azonban az örökös favorit Orbán helyett ezúttal Havasi Bertalan táltosodott meg.

A Magyar Távirati Iroda pedig tett róla, hogy a bődületes baromságok kimondása terén (is) középszerű Havasi nagy dobása nem maradjon közönség nélkül.

Orbán Viktor a Fidesz-frakcióvezető utasításának megfelelően jár el.

A móka kedvéért induljunk ki abból, hogy Havasi értette is amit kimondott, és igaznak is bizonyul. Ez esetben, ha a Fidesz frakcióvezetőjének utasítására jár el Orbán, akkor annak személyének ismeretében aligha csodálkozhatunk, hogy így leszerepelünk a világ előtt.

Nem is lehet másképpen, hiszen a frakcióvezető az a Kósa Lajos, akinek komoly gondjai vannak úgy a logikával, mint a történelemmel, vagy az egyes nevezetes események résztvevőivel.

Ne hagyjuk magunkat elveszni ebben a részletben, nézzük a közlemény további részét:

Orbán Viktor a Fidesz-frakció tagjaként a frakcióvezető utasításának megfelelően fog eljárni – válaszolta Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke kedden az MTI megkeresésére annak kapcsán, hogy sajtóhírek szerint a brüsszeli EU-csúcs pénteki munkaülése, illetve a plakáttörvényről szóló budapesti parlamenti szavazás időben egybeesik majd.”

Lassan nyolc év történései ismeretének birtokában az állítást nehezen tudjuk elképzelni, mert – bár Orbánról sok mindent el tudunk képzelni – aligha valószínű, hogy olyan frakcióvezetőre hallgatna, akinek képességei kimerülnek kioktató pózban, melyet félműveltsége sem tud kompenzálni. Ugyanakkor e két tulajdonsága igazolja a gyanút, hogy nem véletlenül tette meg hivatalába Orbán...

KÉSZPÉNZ: EZ TÉNYLEG DÖBBENET

AZÉNPÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.06.21.


Magyarországon valami egészen furcsa folyamat zajlik – legalábbis ez derül ki a képünkön látható grafikonból. Ugyan ezek a számok is a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) származnak, a monetáris hatóság mégis inkább azt hangsúlyozza: a magyar GDP-arányos, illetve egy főre jutó készpénzmennyiség nem kirívó.

Amióta a Fidesz-kormány irányítja az országot, alapjaiban változtak meg a készpénzforgalmi adatok. Fokozatosan teljesen eltűnt a szezonalitás (régebben a karácsonyi megugrást gyors visszarendeződés követte), a mennyiségi értékek pedig újabb és újabb történelmi csúcsokra ugrottak. (Azt első öt évet folyamatábrával is szemléltettük.) Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott.

A májusi előzetes adatok (ez a legfrissebb szám) szerint a Magyarországon forgalomban levő készpénz mennyisége az előző hónaphoz képest ismét nőtt. A teljes összeg már megközelítette a 4730 milliárd forintot. Tény viszont, hogy mostanában legalább a növekedés üteme némiképp lanyhult. Az MNB honlapján nemrégiben megjelent elemzés szerint (ezt itt nézheti meg teljes terjedelmében) a hazai készpénzállomány 2012. óta végbement jelentős bővülése „elsősorban a megtakarítási célú készpénzkereslet növekedésére vezethető vissza a kamatkörnyezet változása miatt”...

GYORSAN KÖZELEDIK AZ IGAZSÁG PILLANATA SOROS SZERINT - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió/Kárpáti János
2017.06.21.


A New York Times és a Washington Post egyaránt ismerteti az AP hírügynökség beszámolóját arról, hogy a magyar kormány visszautasította a tegnap kihirdetett civiltörvénnyel szemben megfogalmazott amerikai külügyminisztériumi bírálatot.


A törvény előírja, hogy bizonyos összeghatár fölött a külföldi pénzügyi támogatásban részesülő nem kormányzati szervezetek kötelesek a külföldi támogatás tényét bejelenteni, és erre minden megnyilatkozásukban utalni. A jogszabály bírálói ezt megbélyegzőnek tartják. 

Az amerikai külügyminisztérium tegnap, a törvény tegnapi kihirdetése nyomán aggodalmának adott hangot, mondván: az, hogy a külföldi támogatást olyan színben tüntetik fel, mintha az érintett szervezet a magyar társadalom érdekeivel ellentétesen járna el, gyengíti a magyarok önszerveződő képességét arra, hogy törvényes és demokratikus módon foglalkozzanak az őket aggasztó kérdésekkel.
Reagálásában a Miniszterelnökség – ismerteti az AP – a magyar jogszabályt a külföldi ügynökök regisztrálásáról szóló, 1938-ban hozott amerikai törvényhez hasonlítja. Ezt az amerikai előírást azonban főleg a külföldi kormányok érdekében tevékenykedő politikai lobbistákkal szemben érvényesítették, nem olyan civil szervezetekkel szemben, amilyenekre a magyar törvény vonatkozik. Az Egyesült Államok már közölte, hogy az ilyen összevetések hamisak – írja a hírügynökség, amelynek a beszámolóját átvette a New York Times és a Washington Post is.

A bécsi Der Standard – az APA osztrák hírügynökség beszámolója nyomán - szintén foglalkozik a civiltörvényt ért amerikai kormányzati bírálattal, illetve az arra elhangzott magyar reagálással. Ebben az összehasonlításként említett, 1938-as amerikai törvényről az is olvasható, hogy azt annak idején főként a Harmadik Birodalom propagandistái ellen kívánták használni Amerikában. Ma kifejezetten csak a külföldi kormányok megbízásából ténykedő szervezetekre vonatkozik, és mentességet élveznek alóla a tudományos, vallási, művészeti vagy humanitárius kérdésekkel foglalkozó szervezetek...

SCHILLING POSZTOS HARAGJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.06.21.


Schilling Árpád rendező kollégáit okolja azért, mert elfogadták a POSZT elismeréseihez az MMA által felajánlott pénzdíjat.

Miközben a Pécsi Országos Színházi Találkozó gálaestje rendben lezajlott, senki sem tett nyilvánosan semmilyen negatív megjegyzést, pedig vidéki ás pesti színházigazgatók is jócskán ültek az asztaloknál a Kodály Központban, addig a POSZT után Schilling Árpád rendező a Facebook oldalán ment neki a díjakhoz pénzt felajánló Magyar Művészeti Akadémiának, illetve azoknak, akik elfogadták a fejenként kétszáz ötvenezer bruttó összeget.

Többek közt ezt írja: „Idén a díjazottak pénzjutalomban is részesültek, hála a Magyar Művészeti Akadémia elnökének: Fekete Györgynek(…) Na, ő utalta ki a 250.000-es pénzdíjakat. Ne legyen félreértés, nem az a probléma, hogy van pénzdíj, hanem, hogy az MMA pénzdíjának elfogadása egyben az említett köztesület legitimálása is. Fekete György pár millióért elfogadtatta a színházi szakma képviselőivel, hogy ő és a számára létrehozott MMA egy korrekt módon működő szakmai szervezet. Ezzel pedig az a baj, hogy az MMA minden, csak nem korrekt. Azt értem, hogy ha már létezik, akkor legalább adjon egy kis alamizsnát korunk meghatározó színházcsinálóinak. De ellenzem ezt a hozzáállást.”

Schilling szerint a színházi szakmának szót kellett volna emelnie az ellen, hogy az MMA szerepet vállalt a POSZT-ban, akár úgy, hogy pénzt ad díjakra. Eddig nem járt pénzdíj az elismerésekhez, egyikhez sem. Úgy tudjuk, hogy a POSZT szakmai tanácsadó testülete, melyben Keszég László a Magyar Színházi Társaság, Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke, illetve többek között Hegedűs D. Géza, Mácsai Pál és Máté Gábor is helyet kapott, tudott arról, hogy a POSZT vezetése tárgyalt az MMA-val az elismerések anyagi támogatásáról. Magyar Attila, a POSZT ügyvezetője elmondta, a fesztivál előtt egy héttel állapodtak meg a testülettel, a szervezet megszavazta a kért összeget és nem kért cserébe semmit, tehát nem akartak beleszólni abba, hogy kik kapják a díjakat. Az MMA-n kívül egyelőre mást nem sikerült bevonni a díjak finanszírozásába, de ehhez bárki csatlakozhat...

KÖVÉR, SEMJÉN ÉS AZ Ő PÁRHUZAMOS VALÓSÁGUK

CIVILHETES BLOG
Szerző: civilhetes.net
2017.06.20.


A hétvégén végre megtudtuk, hogy amit mi látunk, megélünk nem úgy van. Kövér László és Semjén Zsolt is arról beszélt egy vasárnapi gálavacsorán, hogy a magyar egészségügy világszínvonalú. - írja a zarojel.hu.

Forrás: zarojel.hu


Hofi Géza:

- Képzeld el, Magyarországon jobb lett az élet.
- Tényleg?
- Nem, de képzeld el!


Kövér a nagy-bajszú közjogi méltóság – akinek saját fegyveres ereje is van -, szerint a gránitszilárdságú alaptörvény elfogadása óta történtek olyan változások az egészségügyben, amelyekről csakis szuperlatívuszokban lehet beszélni.

Főleg kínaiak előtt, akikről tudjuk, udvarias emberek.

Erre tett rá még egy lapáttal a nem is létező kisebbik kormánypárt képviselője, Semjén, – akiről eddig csak a miniszterelnök beszéde alatti élvezeteket kifejező arckifejezése maradt meg az emlékezetemben – mikor úgy fogalmazott:

"Magyarország egészségügyi teljesítménye nemzetközi téren is figyelemreméltó,és más országoknak is hasznos példát nyújthat".

Arról nem szóltak a tudósítások, hogy mely országokra gondolhatott, – Istenkém, azt feltételezni róla, hogy gondolkodik – talán Etiópia, Togo, Eritrea, Guinea, Burundi és más hasonló fejlettségi színvonalú szerencsétlen sorsú országok jöhetnének szóba.

Hétfőn reggel mindezt még megfejelte az emberinek csúfolt minisztérium államtitkára azzal, hogy szerinte

"Európában és Kínában is elismerik a magyar egészségügy teljesítményét."


Ha ő mondja, akkor az csakis úgy lehet. Vagy, nem?...

MEGPRÓBÁLTÁK FELSZEDNI A KAMU ÚTBURKOLATI JELET A CSARNOKTÉREN

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.06.21.


A ferencvárosi zűrös ügyek szimbólumává vált az a kamu útburkolati jel, amin a IX. kerület nagymenői szoktak szirénás autóikkal szabálytalanul parkolni. A jel eltakarításán kedd reggel elkezdtek dolgozni.

A fűrészfog alakú festés a Csarnok téren, a Market Cafe előtt található, ami elvileg turisztikai központ, valójában a kerületi közélet egyik fontos helyszíne.

A fehér fűrészfogas útburkolati jel hivatalosan nem létezik. A Budapest Közút Zrt. ezt a felfestést nem engedélyezte, és nem is ők kivitelezték:

Arról nem rendelkezünk információval, hogy a jelet ki valósította meg és milyen okból. Ezt a burkolati jelet a szabványok és a jogszabályok csak sárga színben értelmezik, csak úgy van hatályuk, így a létesített fehér jel nem tekinthető hivatalos burkolati jelnek. Ennek megfelelően itt sem megállóhely, sem taxiállomás nincs és nem is tervezett.”...

BŰNBOCSÁNAT NÉLKÜL

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Ugró Miklós
2017.06.21.


Ferenc pápa háborút hirdetett a korrupció és a maffia ellen. Azt tervezi, hogy a korrupciós cselekmények elkövetőit és a szervezett bűnözés tagjait az egyház kiközösítené. A korrupció elleni harcban a pápaság már súlyos, történelmi tapasztalatokat szerzett. A kései középkorban elburjánzó simónia (egyházi és lelki javak áruba bocsátása) a nepotizmus (a családtagok jogtalan előnyökhöz juttatása) következménye volt a reformáció, amely majdnem maga alá temette a pápaságot. Az ellenreformáció nemcsak a protestáns eszmék elleni ideológiai és fegyveres harcot jelentette, hanem azt az öntisztulási folyamatot is, amelynek eredményeként ezek a korrupciós jelenségek a katolikus egyházon belül, intézményesen megszűntek.

Ferenc pápa számtalan alkalommal kárhoztatta a világot „elrohasztó” korrupciót, a „kiirtandó daganatot”, a legsúlyosabb társadalmi csapást, amely ellen közösen kell harcolniuk hívőknek és nem hívőknek egyaránt. A pápa szerint a korrupt nem él a bocsánatkérés lehetőségével, „Úgy érzi, nincsen rá szüksége”. Nincs különbség a korrupció és a maffia között, mivel mindkettő kizsákmányolja az embertársait a közös jó keresése helyett.

A korrupció végső soron a hatalommal való visszaélés. Ferenc pápa nem csak szavakban ostorozza a korrupciót, igyekszik tenni is ellene. Pápasága első napjaiban szigorú intézkedéseket hozott a szentszéki pénzügyek fokozott ellenőrzésére. De napjainkban nem az egyházon belüli korrupció jelenti a legnagyobb veszélyt, hanem a világ válik mindinkább korrupttá. Az egyháznak, amely bír még ugyan világi hatalommal, egyre kevesebb világi eszköze van a korrupció elleni küzdelemhez, ellenben az erkölcsi tekintélye az a hatalom, amely hatásos fegyver lehet. A kiközösítés jó néhány országban konkrét és súlyos presztízs- és anyagi veszteséget okozhat a bűnelkövetőknek. A kiközösítés még a mai, szekularizált időkben sem pusztán jelképes büntetés.

Hozzánk mi gyűrűzik be mindebből? A szólamok szintjén minden hivatalos szerv buzgón elítéli a korrupciót. De magyarázza és mentegeti is. A magyar kormánynak és leghűségesebb híveinek Ferenc pápa nem tartozik a kedvenc nemzetközi szereplői közé. Kormányoldali fórumokon kétségbe vonták a szellemi képességeit, de még a személyes tisztességét, hitbeli elkötelezettségét is. Kétségtelen, még soha nem hirdette meg, hogy a korrupció a vatikáni politika, netán a katolikus hit pillére lenne. Ezek vagy valami hasonlónak a hiányában nehezen fog közös nevezőt találni a magyar kormánnyal, amelynek egyik vezérideológusa azt hozta a világ tudomására: „Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája.” Ezek után lehet okoskodni, hogy ki mit ért korrupción, a pápa undorító daganatot ért rajta, amelyet ki kell irtani. Jó lenne határozottan kijelenteni, hogy a magyar egyházak bizonyosan másként gondolják, mint a kormány. De az utóbbi időkben a legtöbb egyháznak hivatalosan soha semmi más nem jut az eszébe, csak az, amit a kormány az eszébe juttat...

MÁR NEM ANNYIRA FONTOS A HARC A KORRUPCIÓ ELLEN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: MN
2017.06.21.


Húsz éve még nyilvános körlevélben tiltakozott a Magyar Katolikus Egyház a korrupció ellen, Ferenc pápa vesztegetést elítélő gondolatai kapcsán azonban most nem adtak ki központi támogató nyilatkozatot, ahogy a többi történelmi egyház sem.

Mint megírtuk, a katolikus egyházfő a június közepén megjelent Korrózió című könyv előszavában kelt ki a korrupció ellen, szerinte ugyanis a „világot elrohasztó” vesztegetés „istenkáromlás” és a legsúlyosabb társadalmi csapás, amellyel szemben „hívőknek és nem hívőknek közösen kell harcolniuk”.

A reformátusoktól, a Hit Gyülekezetétől, valamint az evangélikusoktól sem kaptunk választ arra a kérdésünkre, hogy mi a véleményük Ferenc pápa gondolatairól, ahogy arra sem, hogy tervezik-e hasonló tartalmú nyilatkozat kiadását. A Magyar Katolikus Egyház volt az egyetlen, amely válaszolt, de mindössze egy 1996-os, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által kiadott körlevélre hivatkoztak.

Ebben úgy fogalmaztak, hogy „a bűnözés megfékezésének, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének, továbbá a vállalkozások föllendítésének súlyos akadálya a korrupció, amely átszövi a gazdasági, a politikai, sőt a társadalmi élet különböző területeit”. – A visszaélések sok esetben nem is válnak láthatóvá, hiszen többszörösen rejtett formában történnek. Mégis nemegyszer kell tapasztalni, hogy közép- és felső szinteken büntetlenül előfordulhatnak visszaélések, például szerződéskötések, hitelek odaítélése, közpénzek szétosztása során, a döntéshozóknak anyagiakkal vagy egyéb előnyökkel történő befolyásolása révén. Amíg ezek megszüntetésére nem történnek elegendően hatékony intézkedések, addig aligha alakulhatnak ki igazságos társadalmi viszonyok – idézték a több mint 20 évvel korábban, még a szocialista kormányzás idején kiadott dokumentumot.

A hazai egyházak ennek megfelelően továbbra is a hagyományos keresztény tanítás, valamint a hazai politikai közhangulat között őrlődnek, így – néhány egyéni véleményt leszámítva – egyelőre nem vették át nyíltan a Vatikán álláspontját a korrupcióval kapcsolatban, de a menekülthelyzet kezelését tekintve sem. Pedig Ferenc pápa többször is szót emelt a magyar határzár ellen is, a kerítésről legutóbb például azt mondta, hogy „a probléma attól még fennmarad, csak a gyűlölet lesz miatta nagyobb”.

– Nem emlékszem arra, hogy az utóbbi időben a hazai egyházak Ferenc pápáéhoz hasonló nyilatkozatot adtak volna ki, azonban biztos vagyok abban, hogy az egyházfő szavaival minden hívő ember egyetért – kommentálta a pápa gondolatait Beer Miklós, a váci egyházmegye püspöke, aki korábban több alakommal is szembement az uralkodó kormányzati felfogással. Az egyházi vezető lapunknak azt mondta, hogy Ferenc pápa „nem először nevezi nevén a dolgokat”, a korrupció pedig – a mögötte lévő önzéssel – borzasztó világot teremt. Beer Miklós egyébként rendszeresen prédikál a korrupció ellen, de magáévá tette a pápa menekültekkel kapcsolatos felfogását is. Korábban például azt tanácsolta, hogy aki teheti, fogadjon be egy legálisan Magyarországon tartózkodó menekültet...