2016. április 5., kedd

MIT CSINÁLT KUBÁBAN BARACK OBAMA?

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Daniel Corsano
2016.04.05.


Barack Obama elnök március 20-án történelmi jelentőségű látogatást tett Kubában. Az 1959-es kommunista forradalom óta ez az első alkalom, hogy amerikai elnök látogat a szigetre, ami fontos lépés az 1960 óta tartó embargó megszüntetése felé. Az USA nagy élelmiszercégei már a kubai bioélelmiszerek importjában rejlő lehetőségeket fontolgatják, Fidel Castro, a szigetország volt elnöke azonban ellenségesen reagált.
Obama látogatásának csúcspontja a Havannai Nagyszínházban tartott beszéde volt, melynek fő témái a múlt sérelmeinek elhagyása, Kuba és az USA közös jövője, illetve a szigetország kulturális és gazdasági felzárkózásához szükséges lépések voltak. Michael C. Desch, a Notre Dame Egyetem politológia professzora szerint az üzenet Raúl Castro elnök felé körülbelül ez volt: „Tudom, hogy hamarosan eltűntök és most beszélni fogok a Kubaiaknak arról, mi következik utána”.
A látogatás fogadtatása mindkét oldalon pozitívabb volt a fiatalabb generációk körében, akik nem ismerik vagy nem élik meg annyira személyesen a hosszú szembenállás gyújtópontjait, mint az USA meghiúsult inváziós kísérlete a Disznó-öbölben, vagy az ezután kirobbant rakétaválság. Fidel Castro, a még mindig életben lévő és nagy tiszteletnek örvendő exelnök és forradalmi vezér azonban az állami tulajdonú Granma újságban publikált levelében elítélően nyilatkozott. A Disznó öbölbeli inváziós kísérletet elfogadhatatlannak nevezte, emlékeztetett a két ország szerepére a dél-afrikai apartheid megszüntetésében, és hogy míg Kuba a baloldali forradalmi erők mellett avatkozott be, az USA és Izrael sokáig támogatta a rasszista rezsimet. Castro emellett kritizálta Obamát, amiért nem említette, hogy forradalma felszámolta a faji diszkriminációt − bár azt tekintve, hogy a most Fidel öccse, Raúl Castro által vezetett kormány elsöprő többsége fehér, nem meglepő, hogy ez nem szúrt szemet az USA első fekete bőrű elnökének.
ITT OLVASHATÓ

LEHET-E VÁLASZTÁST NYERNI KIÜRESEDŐ KORMÁNYZÁSSAL?

LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: Tóth Csaba
2016.04.05.


A Fidesz-kormány kezdetben igyekezett komoly, rendszer-átalakító törekvésekbe fogni. Tettei ma csak a politikai és pénzügyi pozíciók maximalizálására korlátozódnak.

A Fidesz-kormány lassan hat évvel ezelőtti hatalomra kerülésekor sokat foglalkozott a „jó kormányzás” gondolatával: a kormányzást nem egyszerűen az ügyek menedzselésének tekintette, hanem igyekezett komoly, rendszer-átalakító törekvésekbe fogni. Az „unortodox” gazdaságpolitika, a közmunkaprogram, a rezsicsökkentés mind olyan kezdeményezéseket jelentettek, amelyeket tartalmilag lehetett vitatni, ám komolyan átalakították az érintett szakpolitikai területeket. 2014 óta azonban egyre kevesebb ilyen törekvéssel találkozunk: a Fidesz-kormány erőfeszítései egyre inkább a szerzett pozíciók védelmére, a hatalmi rendszeren belüli átrendeződésekre, a politikai és pénzügyi pozíciók maximalizálására korlátozódnak...

ITT OLVASHATÓ

NEGYEDIKES OSZTÁLYTÁRSA FEJÉT AZ ASZTALBA VERETTE A TANÍTÓNŐ

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: E. P. - E. M. IV.a oszt. tanuló édesapja
2016.04.05.


Tisztelt Igazgató Úr,                                                                                                             2016.márc. 31.

A IV. a. osztályban történt néhány esetet ismertetnék és várnám véleményét. (M. a fiam, a többi gyerek nevét nem írtam le, de tudom.

1. Tegnap, vagyis 2016. március 31-én csütörtökön, 15:25-re mentem az iskola elé, mert fiamnak hegedűje kezdődött 15:30-kor és az elmúlt hetekben többször előfordult, hogy a tanítónők nem figyelmeztették őt és így lekésett az óráról.

Árnyékban 22 fok volt, sütött a nap, a gyerekek az udvaron trikóban játszottak. Megláttam a fiamat, aki az udvar szélességében le-föl menetelt a tűző napon, ide-oda.
Azt hittem, játék, de amikor odajött hozzám, kiderült, hogy Andrea néni "szoláriumoztatja". Gondolom, ön is ismeri eme régi kedves iskolai szokást, hiszen Magdi és Andrea tanítónők egyik kedvenc büntetése, nem hiszem, hogy saját maguk találták ki. Szóval a fiam és egy másik fiú azóta, hogy kimentek az udvarra, tehát du. 3 óra előtt, le-fel masírozott a tűző napon, míg a többi gyerek játszott. Több mint fél óra telt így el. Az idegenlégió jutott eszembe. Bennem van a hiba? Esetleg ki is köthették volna őket egy póznához.

Előzmény, ami akár mindegy is lehetne, ebből a szempontból lényegtelen, nem magyarázza a büntetést:
Fiam és két másik gyerek a wc-ben elkezdtek "lövöldözni az ujjukkal" egymásra "pif-pif" hangokat kiadva. Az ig. helyettes hölgy arra járt és bement a wc-be, majd a szörnyűséget elkövetőket átadta a tanítónőnek (jó, hogy nem volt a közelben rendőr).
A tanítónő a 3-ból két gyereknek "lehúzta 2-2 gombját", a harmadiknak nem. (Gondolom ön is tudja mi az a gomb lehúzás ... a gyerekek viselkedésének percenkénti mérője, egyetlen mozdulatuk, vagy hibás szavuk nem marad bírálat nélkül. Az osztályban egész nap a gomb huzigálása folyik, egyetlen negatívnak ítélt szó, vagy tett nem marad megtorlatlanul.)
ITT OLVASHATÓ

HEGEDŰS LÓRÁNTOT JOGERŐSEN ELMARASZTALTÁK A REFORMÁTUSOK A HORTHY-SZOBROS ISTENTISZTELET MIATT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csepregi Botond
2016.04.05.


Miután valamennyi fellebbezési lehetőségét kimerítette, Hegedűs Loránt egyházi fegyelmijét a református zsinat bírósága is helyben hagyta. Két és fél évvel a történtek után tehát lezárult a 2013. november 3-i Horthy-szobor avatás kapcsán elindult eljárás, a Budapest-Szabadság téri lelkészt írásbeli megrovásban részesítették. Most kiderül, blöff volt-e Hegedűs gyülekezetének kiszakadással való fenyegetőzése.
„Egyértelműen megállapítható, hogy 2013. november 3-án a panaszlott szolgálata az istentiszteleti rendtartás formai és tartalmi követelményeinek nem volt megfelelő. Az eljáró bíróság álláspontja szerint a panaszlott igehirdetésében olyan kifejezéseket használt, melyek alkalmasak a viszálykeltésre is, illetőleg arra, hogy másokban megütközést, megbotránkozást váltson ki” – mondta ki a Magyarországi Református Egyház Zsinati Bírósága március 11-i határozata Hegedűs Loránt Budapest-Szabadság téri lelkipásztor ügyében.

Ez annak kapcsán született, hogy a két és fél évvel ezelőtti Horthy-szobor-avatás után indult fegyelmi eljárás másodfokú határozata után az elmarasztalt lelkész felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a legfelsőbb református belső bírósághoz. Hegedűst tavaly októberben jogerősen elmarasztalták, írásbeli megrovást kapott, ami másfél évtized botrányai után az első egyházi elmarasztalása lett.

ITT OLVASHATÓ

KIT MISKOLC ADHATOTT - BIZONY ÁKOS, AKI MEGVERTE A MINISZTERELNÖKÖT

MISKOLC ADHATOTT BLOG
Szerző: Miskolc régen és ma
2016.04.05.


Az egyik kutatásom során volt alkalmam megvizsgálni Miskolc törvényhatósági bizottsági (a mai városi közgyűlés korabeli megfelelője) ülésének jegyzőkönyveit. Még most is élénken él az emlékezetemben, ahogy a kis jegyzetfüzetemmel és a tűélesre faragott ceruzámmal álltam a levéltáros hölgy előtt, és kutatásra éhesen, nagy buzgón kértem ki az 1918 és 1922 közötti jegyzőkönyveket, melyre egy erőteljes "rendben fiatalember, holnap reggelre idehozzuk" volt a válasz. Elkerekedtek a szemeim, de nem volt mit tenni, holnap folytatjuk, amit el sem kezdtünk. Mikor másnap ugyanezzel a felszereléssel megérkeztem, már mindent értettem: a számítógépek világában szocializálódott énem nem is gondolt bele abba, hogy bizony annak idején a jegyzőkönyveket kézzel írták, így elég rémisztőnek hatott a zsúrkocsin tornyosuló aktarengeteg égbemagasodó látványa.
 
De nem futamodtam meg, és ezt milyen jól tettem, hiszen egyrészről bepillantást nyerhettem abba, hogy mivel foglalkozott ebben az időszakban a városvezetés, másrészről pedig a nehezen olvasható kézírás (gondoljunk bele milyen nehéz lehetett akkoriban a jegyzőkönyvvezető dolga) mögött képet kaphattunk az akkori városatyák habitusáról. Ekkor találtam rá egy bizonyos Bizony Ákos nevű úrra, aki tüzes felszólalásaival igencsak felkeltette az érdeklődésem. Tegye fel a kezét, aki valaha hallotta az ő nevét! Na, ugye. Pedig alább láthatjuk majd, hogy joggal érdemelt volna több figyelmet az utókortól.
 
Az, hogy a nevét alig ismerjük nem a mi hibánk, ugyanis nagyon kevés olyan dokumentum maradt ránk (a Herman Ottó Múzeumban is csak pár adóigazolást és egy címzett nélküli levelet találunk tőle), ami alapján betekintést nyerhetünk a magánéletébe. Ennek oka, hogy felesége, a festőművész Hosszúfalussy Róza teljes hagyatékát a Magyar Tudományos Akadémiának adományozta. Még elhunyta előtt Dobrossy István megpróbált a hagyaték után kutatni, de sajnos falakba ütközött az MTA kézirattárában, onnan semmi érdemleges információt nem sikerült szereznie. Hogy Bizony Ákos özvegye miért pont az MTA-nak ajándékozta (sőt, 1932-es halálakor, végrendeletében még 10.000 pengőt is adományozott az Akadémiának), arról pontos információval nem rendelkezünk.   
 
Az olvasó itt joggal teheti fel a kérdést, hogy akkor mégis miért írunk egy olyan személyről, akiről szinte alig tudunk valamit? Mert az a kevés is épp elég ahhoz, hogy joggal kiérdemeljen egy portrét...
 

VASÚTON ÉRKEZHET MEG A GAZDASÁGI FEJLŐDÉS INDIÁBA

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.04.05.Aki egyszer látta, nem felejti el, hogyan vonatoznak az emberek Indiában. A roskadozó szerelvényeknek még az oldaláról is emberek lógnak, miközben az egy kocogó sebességével araszol. Ez a helyzet azonban alapjaiban változhat meg a jövőben. Az indiai vezetés ugyanis elhivatott a vasútfejlesztésében, amire 132 milliárd dollárt szánnak a 2019-ig tartó időszakban. Mindennek azonban nem a kényelmesebb utazás lesz a legfontosabb hozadéka, az egész ország gazdaságát fellendítheti a vasút fejlődése.
Közel 7%-os gazdasági növekedésnek nézhet elébe India a következő években a Morgan Stanley elemzése szerint. A növekedés egyik motorját pedig nem más jelentheti majd, mint az országra még leginkább a gyarmati időkből rámaradt 66 ezer kilométernyi vasútvonala. Az indiai vezetés ugyanis az indiai vasút 132 milliárd dolláros fejlesztését jelentette be, aminek 2019-re kell befejeződnie.
Mindez nem csak a meglévő vonalak helyreállítását érinti majd, hanem egyben új kapacitások fejlesztését is. Ennek köszönhetően pedig eddig kieső területek kapcsolódhatnak be az ország vérkeringésébe. Mind az állam, mind a magánvállalatok üdvözlik a vasút várható felemelkedését, ami egyben az ország globális versenyelőnyét is magával húzhatja majd felfelé.

ITT OLVASHATÓ

ÉN EGÉSZ NÉPEMET FOGOM...

24/7 
Szerző: Szüdi János
2016.04.05.


Az oktatás sikeressége sok tényezőn múlik. Sok tényezőn, hiszen az oktatásnak számos szereplője van. Ha bármelyik alulteljesít, az meglátszik az oktatás eredményességén. Akkor, amikor az oktatás eredményességéről beszélünk, különbséget kell tenni az egyéneknél elért eredmények között, és az oktatásnak a társadalomra gyakorolt hatása között. A kettő szorosan összefügg, de mégis élesen különválasztható. Össztársadalmi szinten az oktatási rendszer eredményessége a fontos. Az oktatási rendszer eredményessége viszont azon múlik, hogy az egyének mennyire sikeresek az oktatásban. Minél több az egyéni siker, annál nagyobb az esély arra, hogy az oktatás rendszere pozitív hatással van a társadalom fejlődésére. Fordítva is igaz ez a megállapítás: minél kevesebb azoknak a száma, akiknek lehetőségük nyílik, hogy sikeresek legyenek az oktatásban, annál nagyobb az esélye annak, hogy az oktatási rendszer nem képes segíteni a társadalmi haladást.
Az oktatás szereplői: az állam, az intézményfenntartók, az intézmények. Ezek a szereplők hívatottak biztosítani az oktatás közszolgáltatás igénybevételének feltételeit. Az oktatáshoz mint közszolgáltatáshoz az e célra létrehozott intézmények feladatai ellátásában közreműködők: pedagógusok, nevelő-oktató munkát segítők, ügyviteli, technikai feladatot ellátók munkateljesítménye alapján lehet hozzájutni. Ezek a szereplők hordozzák az oktatás sikerességéért való össztársadalmi felelősséget, nem vitatva az egyes szereplők felelőssége közötti óriási különbséget.
ITT OLVASHATÓ

OFFSHORE-PUTYIN ÉS A PANAMAI CSELLISTA

SOROK KÖZÖTT BLOG
Szerző: Politikai Ateista
2016.04.05.


Elképesztő, a világ legnagyobb offshore-kiszivárgása, világbotrány, példanélküli, történelmi jelentőségű és hasonló jelzőkkel próbálja beadagolni a média közvéleménynek azt a szinte tudományos fantasztikum határait súroló, észveszejtő felfedezést, hogy a gazdag emberek megpróbálnak minél kevesebb adót fizetni.

Persze általában a szegények is így vannak ezzel, csak sokkal korlátozottabbak a lehetőségeik.

Érdekes módon a botrány középpontjába egy olyan ember került, akinek a neve nem szerepel a kiszivárgott iratok hasábjain...

ITT OLVASHATÓ

EZÉRT KÖLTÖD EL AZ ÖSSZES PÉNZED!

AZ ÉRTÉKŐRZŐ BLOG
Szerző: Az értékörző
2016.04.04.


Elgondolkodtál már azon, hogy miért vásárolod el minden egyes megkeresett forintodat, miért költöd el még azt a pénzt is, amit még meg sem kerestél, miért vagy hajlandó horribilis kamatokat fizetni azért az összegért, amit két kézzel szórsz el magadtól, és miért kockáztatod még a saját családod jövőjét is azért, hogy te vígan vásárolgathass.
 
Mi az oka annak, hogy te mindenáron vásárolni és költeni akarsz?
 

SZÉGYEN, HOGY EGY ILYEN NEKROLOG MEGJELENHETETT KERTÉSZ IMRÉRŐL

HIR24 - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.04.05.

MTI foto
Április elsején jelentette meg a Magyar Idők az egyetlen Nobel-díjas írónk, Kertész Imre nekrológját. Maga a szöveg amúgy nem érdemli meg, hogy nekrológnak nevezzék, már ha tartjuk magunkat a szó értelmezéséhez, miszerint az ilyen cikké formált halotti beszédek az elhunyt életének és munkásságának éltetései. Azt persze nem tiltja sem hagyomány sem illem, hogy a hasonló búcsúzásokban a pozitív mondatok mellett felbukkanjanak kérdések, megjelenjen netán a személyes kétely hangja, de hogy egy elhunyt neves személyiségről hullagyalázó kitételek íródjanak le – nos, ez minimum gyomorforgató.


ITT OLVASHATÓ

SEGÍTSÉG, TÁMAD A HISZTI!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina
2016.04.05.


Hogy lehet, hogy az a pihe-puha, babaillatú, mosolygó tündér másfél-két év múlva kifordul önmagából és vörös fejjel kiabálva veri magát a földhöz? Ha minden szót még nem is tud kiejteni, a „nem” már tökéletesen megy. Ennek örömére naponta ezerszer elismétli. Úgy tűnik, hogy semmi nem felel meg neki, Dulifuli hozzá képest egy szelíd, kedves teremtés. Biztos nem véletlen, hogy „terrible two”-nak hívják ezt a korszakot (magyarul rémes kétévesnek szokták fordítani, találóan).

Mi történt a gyerekemmel? Mikor tér vissza a korábbi, normális életünk? – teszi fel a kérdést sok szülő a dackorszakba csöppenve. Van egy jó hírem. Illetve több is.
Az első és legfontosabb, hogy elmúlik. Hihetetlenül hangzik, de igaz, van egy halvány kis fény az alagút végén. Három és fél-négyéves korig kell várni.

 A másik jó hír, hogy szükség van némi hisztire. A dackorszak megjelenése azt jelzi, hogy a gyerek egy új, nagyon fontos fejlődési szakaszhoz érkezett. Hiszen bizonyos mértékig ki kell próbálni, hogy milyen nemet mondani, milyen valamit egyedül, segítség nélkül csinálni, milyen érvényesíteni a saját akaratát, milyen alakítani, befolyásolni a környezetét. Ráadásul ha valaki nem éli át kisgyermekként az első, illetve kamaszként a második dackorszakot, felnőtt korában pótolja majd. Könnyen lehet, hogy ezt a munkahelyi főnöke vagy a házastársa nem fogja jónéven venni…
 

KIRÚGOTT MŰSORVEZETŐK ÉS ZUHANÓ NÉZETTSÉG - ÍGY SZÁLLTA MEG A FIDESZ A TV2-ŐT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2016.04.05.


Szalai Vivien kinevezésével új éra kezdődött a TV2 háza táján: jelentős elbocsátások és személycserék után a csatorna készen áll arra, hogy a bármifajta szakmai kritika nélkül sugározza a fideszes pártpropagandát. Az új igazgató áldásos tevékenységét már most, rövid távon is lehet látni: a jelenlegi munkatársak úgy menekülnek a csatornától, mint a süllyedő hajóról, a nézettség pedig negatív rekordokat döntöget. 

A TV2 „fideszesítése” már igen régóta szerepelt Orbánék tervei között: a párt gazdasági hátországa a kormány 2010-es hatalomra kerülése óta ügyködött azon, hogy magas nézettségű kereskedelmi televízióra tegyen szert. Végül tavaly év végén indult el a dulakodás az addigra már kegyvesztett Simicska Lajos és Andy Vajna kormánybiztos között, hogy ki is kaparinthatja meg a csatornát. Idén januárra azonban lezárult az ügy: hivatalosan is az állami kaszinókoncessziókon óriásit kaszáló Vajna lett a tulajdonos, a vásárláshoz pedig közpénzből kap majd hitelt...

ITT OLVASHATÓ

HÁNY GYEREKE VAN ORBÁN VIKTORNAK?

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektura
2016.04.05.


2014-ben Rogán Antal a Pasa Parki ingatlanának méreteivel nem tudott sehogyan sem dűlőre jutni, többször is módosítania kellett a vagyonbevallásán, de aztán ez lett a sorsa Varga Mihálynak és Potápi Árpádnak is. Utóbb ők is javítani kényszerültek.
Talán emlékszünk még arra is, hogy Mészáros Lőrinc meg ugyancsak 2014-ben járt úgy, hogy állítása szerint elfelejtette, miszerint májusban felvett 1,027 milliárd forint osztalékot, amiből ingatlanokat vásárolt és a megélhetését fedezte, így abból novemberre már csak háromszáz milliója maradt.
Most viszont egy olyan sajátos tévedésre bukkantunk vezető politikusunk korábbi vagyonbevallását böngészve, ami mindezekhez képest is párját ritkító.
Mert az még úgy-ahogy talán elfogadható, hogy valaki nem tudja mekkora lakásban lakik, avagy mennyi pénze van.
De, hogy valaki azt ne legyen képes megjegyezni, hány gyerekkel áldotta meg őt a teremtő?

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTORRAL NAGYON KICSESZETT AZ ÉLET - TÍZ ÉVIG TITKOS, HOGY MIÉRT VAN BEVÁNDORLÁSI VÁLSÁGHELYZET

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.04.05.


Pedig elvileg elég egyértelműnek kellene lennie. Vannak például törvényi feltételek (nem valami kommunista vagy két háború közötti csökevények, hanem tavaly hozta őket a Fidesz-KDNP parlamenti többsége), amelynek meg kell felelni, és akkor lehet migrációs válságot hirdetni.
  • Ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt,
  • vagy két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt,
  • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.
  • Vagy ha a tranzitzónákban tartózkodók száma eléri az ezres nagyságrendet.
  • Valamint „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti”.
Ezek közül nyilván egyik sem áll fenn. Vagy ha mégis, akkor nem árulják el. A rendőrség és Bevándorlási Hivatal szerint 10 évig titkos, hogy milyen adatra vagy körülményre hivatkozva kérték a bevándorlási válsághelyzet elrendelését március 9-én.
Ez egészen abszurd...

ITT OLVASHATÓ

NÁCIZMUSSAL HARCOLNAK A FIATAL MAGYAR KONZERVATÍVOK A "LIBERÁLIS" EGYETEMEK ELLEN

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: KMH
2016.04.05.


A magyar Konzervatív Hallgatók Szövetsége (KHSZ) azért jött létre, hogy az európai oktatásban állítólag tomboló “liberális véleménydiktatúra” ellen harcoljanak Magyarországon. Egyben hangot adnának annak is, hogy elegük van abból, hogy liberálisok sokszor “lenácizzák” a jobboldali magyarokat. Éppen ezért biztosan csak posztmodern absztrakt performansznak tekinthetjük László Balázs – a fiatalok konzervatívok vezetőjének – fellépését tavaly októberben, a deklaráltan nyilas eszméjű Pax Hungarica rendezvényén. Az 1956-os megemlékezésen egy olasz fasiszta vendégszónok szavait fordította le magyarra László Balázs, aki egyébként a Pázmány Péter Katolikus Egyetem politológia hallgatója. A fiatal konzervatív az “imperialista kommunizmusról”  meg “a nemzetközi pénzügyi hatalomról” szóló olasz nyelvű beszéd tartalmát ismertette a helyi magyar résztvevőkkel és megjegyezte, hogy ez a sötét pénzügyi világhatalom ördögi terve, hogy kiírtsa az európai népek nemzeti öntudatát.

Az Átlátszó című honlap mutatta be László Balázs náci tevékenységét, miután Széles Gábor Magyar Hírlapja részletes interjút közölt a nemrég zászlót bontott szövetség vezetőjével. Még gyerekcipőben jár a KHSZ,  pusztán két vitaestet rendeztek és összesen 267-en  like-olták Facebook oldalukat. De úgy tűnik, kiemelt figyelmet fog kapni a szervezet a napokban. A Magyar Hírlapos interjún kívül, a Kossuth Rádió is riportot készített a szervezet vezetőjével és a HírTV-ben is jelentkezhetnek. Továbbá az RTL Klub is interjút készít. Nem mindennap fordul elő olyan, hogy egy ennyire kezdetleges diákszövetség ilyen bő megjelenési lehetőséget kap az országos médiában...

ITT OLVASHATÓ

KISS LÁSZLÓNAK IS JÁRT EGY ESÉLY, DE NEM NŐI ÚSZÓEDZŐKÉNT KELLETT VOLNA MEGKAPNIA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04.05.


Kiss Lászlóról, az úszóválogatott szövetségi kapitányáról kiderült, 1962-ben részt vett egy csoportos nemi erőszakban. Lefogta áldozatát, ameddig társai megerőszakolták, majd ő is megerőszakolta. 3 évet töltött ezért a nagyfai börtönben.

Könnyű lenne most elkenni az ügyet, hogy régen volt, vagy Kiss már megbánta, és könnyű lenne vadul beleszállni Kissbe. Nyilván efogadhatatlan, és egy életre bélyeg kell, hogy legyen egy ilyen erőszakos tett, és az is igaz, hogy mindenkinek meg kell adni az esélyt az újrakezdésre.

Akit állatkínzásért elítélünk, annak sem az állatmenhelyen adunk munkát. És ha tudnánk 100 százalékig biztosan, hogy Kiss azóta soha semmilyen erőszakos fellépést nem alkalmazott nőkkel szemben, akkor is elég nagy kockázatnak tűnik, hogy 1993 óta női, majd 1999 óta egyesített szövetségi kapitánya a magyar úszósportnak. Sok esetben 14-18 éves lányokat bíztak a felügyeletére. Egy erőszaktevő gondjaira nem lehet lányokat bízni. Kissnek lehetőséget kellett volna adni az újrakezdésre, mint mindenkinek, aki bűnt követ el, és azért megkapja a jog szerinti büntetését, de nem az úszósportban, és nem mint női úszóedző...

ITT OLVASHATÓ

ORIGO

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.05.


Baj van. Most láttam egy négy nappal ezelőtti tudósítást arról, hogy megnyilvánult az egyik úszóedző. Azt mondta, hogy "a tiszteletlenség nem uralkodhat a tisztesség felett". Aki ezt mondta, azt Turi Györgynek hívják, és a tudósítás szerint 35 éve munkatársa Kiss Lászlónak.
Ez baj. Nagyon nagy baj. Az ugyanis minősíti az embert, kit fogad munkatársának. Különösen 35 évig. És az is minősíti az embert, ki áll ki mellette.

Ezt január 11-én írtam Kiss László úszókapitányról (Turi György az, aki saját maga beszélt arról, hogy verte a lányokat, mert az régebben még nem volt olyan nagy baj).


Az Origón most megjelent egy hír Kiss László hároméves börtönbüntetéséről, amit csoportosan elkövetett nemi erőszakért kapott a 60-as években. Szinte lehetetlen, hogy egy olyan orgánum, amilyen az Origo, megjelentessen egy ilyen hírt ellenőrizetlenül, de én remélem, hogy csak valamilyen félreértés következtében...


ITT OLVASHATÓ

AZ ABORTUSZ TILALOM MINT KERESZTÉNY TERRORIZMUS

HVG ONLINE
Szerző: Tóta W. Árpád
2016.04.05.


Lengyelország megmutatja, hogy nem az iszlám veszélyes, hanem általában a hülyeség.

Lengyelország fontos feladatot vállalt magára. Zaklatott, idiótán csapkodó korunkban figyelmezteti Európát arra, hogy nem az iszlámtól kell félni, hanem mindenféle vallásos radikalizmustól.
Másképp pusztítanak persze, attól függően, hogy milyen hatalmi pozícióban vannak. Aki semmilyenben, annak marad a lövöldözés meg a robbanóöv. Otthon ő is törvényekkel és erőszakszervezetekkel operál. De itt mi vagyunk otthon, az istenit neki, ezért megtehetjük, hogy egész országokat nyomorítunk meg, mert a hangok az ágy alól azt súgják.

Azt súgják, hogy a nő teste köztulajdon, és nem választhatja meg, kinek, mikor, hova szül. Maga a katolikus egyház ezt nemhogy az abortusz, hanem a fogamzásgátlás tiltásával is kifejezi, viszont  az szerencsére csak a hívekre vonatkozik, önkéntes alapon. De a püspökök, ahol tehetik, kiterjesztik ezt a légből kapott szabályozást azokra is, akik nem hisznek az ő képzelt barátjukban.

Lengyelország emiatt az abortusz teljes betiltására készül, az egyház nyomására és nyílt kampánya mellett. Olyan élethelyzetekben is, mint nemi erőszak, vérfertőzés, súlyos betegség diagnózisa, vagy az, hogy a szülés életveszélyes az anya számára. Nyilvánvaló, hogy aki ilyen törvényt javasol, sőt erőből átnyom, az hibbant és főleg gonosz. Ez ugyanúgy szadizmus, mint az Iszlám Állam praktikái...

ITT OLVASHATÓ

ÖVÉK AZ ORSZÁG, NEKIK ÉPÍTED

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.04.05.


A gyerekeidnek meg neked persze kuss.
A jelszó régen az volt: tied az ország, magadnak építed.
Aztán volt egy meglehetősen hosszú időszak, amikor nem volt jelszó, ellenben épült-szépült az ország, és mellette építhetted a magad kis világát is, mely lehetett egy kis nyaraló, vagy egy egyesleti vadászház, a vadászterületen elvadászgathattál lakatos létedre is az állami erdőkben.
Most éppen ez van soron, állítólag az erdők kiosztása következik, miután a termőföldeket szinte maradéktalanul odaajándékozták a haveroknak, és felvirágoztatták a családi gazdaságokat.
Az Orbán-család gazdaságát, a Csányi család gazdaságát, a magyar Corleone családok gazdaságait.
Az így létrejött birtokok nagysága vetekedik a hajdani arisztokrácia latifundiumaival, egyetlen eltéréstől eltekintve - a hajdani nagybirtokok tulajdonosait ismerni lehetett, míg mai utódaik dugdossák a vagyont, mint macska a szarát.
Strómanok láncolata próbál biztosítékot adni nekik arra, hogy az összeharácsolt vagyon java akkor is a tulajdonukban marad, ha valamilyen véletlen folytán egy új politikai hatalom vissza akarja szerezni a lopott holmit a társadalom részére...
.
A joggal élni is lehet, meg lehet visszaélni is.
Normális államokban a jogalkotás az állampolgárok érdekében történik, de ez nem egy normális állam.
A Bibó - kollégiumban valószínűleg létezhetett egy olyan kurzus, ahol a joggal való visszaélést oktatták, ahogy elnézegetem, eredményesebben, mint a jogi alapelvek ismeretét.
Orbán és bandája működése első percétől kezdve erre alapozta tevékenységét, és ezen ne csak Orbánt értsük, hanem az egész Fidesz - vezérkart, úgy, ahogy voltak, vannak.
Az emlékezetes Fidesz-MDF székházmutyi volt az ősbűn, akkor éltek vissza ha nem is először, de jelentős nagyságrendben először a joggal, állami pénzből megalapozva az Orbán-család bányavállalkozását.
De jutott ott gazdsági érdekeltség az összes többinek, kivéve a legbambábbakat, akik aztán gyorsan ki is koptak a politikából, vagy más pártok zászlait lengetve szolgálják Orbán hatalmát.
Amikor néhányan könnyektől párás szemmel emlékeznek a fiatal Orbán Viktorra, mindig elfelejtik azt, hogy ez az ember a politikai pályára lépésének elsúő percétől kezdve szakadatlanul lopott, az államot használva fel saját vagyonosodására.
Szegény Ferenczi Krisztina, vagy Kende Péter rengeteg adatot gyűjtöttek erről - hiába, hiszen első kormányzása idején mindjárt bedarálták Györgyi Kálmánt, az utolsó ügyésznek mondható figurát a Legfőbb Ügyészségen, azóta a magyar vádhatóság egy bűnöző kezében van.
A legszomorúbb ebben, hogy ezt mindenki tudta és tudja ma is...


ITT OLVASHATÓ

MILYEN ORSZÁG AZ ILYEN?

MOST ÉS ITT BLOG
Szerző: FSP
2016.04.04.


Milyen ország az, ahol az MSZP vezető tisztségviselőinek, illetve a párt aktivistáinak és szimpatizánsainak két nappal egy népszavazási kérdés beadása előtt ügyeletet kell tartaniuk a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál, mert csak így remélhetik, hogy beadhatják a kérdésüket?

Milyen ország az, ahol a magát legnagyobb ellenzéki erőnek gondoló, és ebből kifolyólag a kormány leváltására készülő (?) párt gond nélkül elfogadja a hatalom egyoldalú, igazságtalan játékszabályait, és ezzel úgy tesz, mintha lenne esélye a győzelemre, miközben tudja, hogy a hatalom még a saját maga által alkotott törvényeket sem tartja be, s ha érdekei úgy kívánják, bármikor újraírhatja azokat?

Milyen ország az, ahol a február 23-i választási botrány nyomán, amikor kigyúrt kopasz fiatalemberek a herceghalmi fideszes polgármester Erdősiné nevű feleségével összejátszva megakadályozhattak egy magyar állampolgárt, esetünkben Nyakó Istvánt, hogy a demokratikus jogaival élve beadhasson egy népszavazási kérdést?

ITT OLVASHATÓ

PONT AZ I-N

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.04.04.


Az áldemokratikus álparlament álellenzéke lassan hatodik éve támogatja az álszabad választásokon győzött kormánypártot. Az álellenzék jelöltjeit ugyanúgy megszavazta a bölcs, tájékozott, szabadságszerető magyar nép abban a jól megalapozott reményben, hogy képviselni fogják őket. Képviselik is – saját magukat. Miután letették esküjüket az álalkotmányra, elfoglalták helyüket az igazi padsorokban, s azóta nem is foglalkoznak mással, mint élvezik a jól fűtött álországgyűlés házát, a büfében kapható olcsó és valódi ételeket, szeszes italokat, ami mellé még felcsipegetik a kormányzó által feléjük szórt morzsákat, amelyek valódi átutalás formájában érkeznek a bankszámlájukra. Így teljes a kép, így segítik hozzá a kormányzót álma megvalósításához – kulisszát biztosítanak a demokrácia látszatának.

Szabadidejüket egymás marásával töltik, napról-napra bizonyítják együttműködési képtelenségüket, tehetségtelenségüket, ötlettelenségüket, s megmaradt híveiket napról-napra ábrándítják ki saját magukból. Gondolkodó embernek be kell látnia, hogy velük nem lehet új és boldog Magyarországot építeni, akkor sem, ha a jelenlegi rezsim 2046-ban megszűnne. (A kormányzó kalkulál még 30 évvel, ő maga mondta, s mi sosem kételkedünk szavaiban, hiszen igazmondó ember.) Az álellenzéki pártok vidám marakodásának megvan az az előnyei is, hogy tovább segítik az egyeduralmat megszerző kormányzót és – nevezzük a bevett nevén – „pártját” hatalmának megőrzésében.

Igaz, hogy az ország első számú emberének kizárólagos hatalma és asztronómikus vagyona – hála az unió támogatásának és a lakosság befizetéseinek – követhetetlenül rapid tempóban nő, ugyanilyen gyorsan növekszik a félelme is. Hiszen mi lesz, ha mindezt – ne adj Isten – elveszítené? Easy come, easy go – mondja az angol. Magyarul ebül szerzett... – így kezdődik a mondás. A 30 éves uralom bebiztosításához minden eszköz megengedett, s ebben abszolút számíthat a magyar néplélekre, a magyarok idegengyűlöletére, irigységére és számos más, nemes tulajdonságára. Épít is rájuk...

ITT OLVASHATÓ

A KONZERVATÍV JÖVŐNKRŐL (MEGJEGYZÉSPOSZ)

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.04.05....Igen, megszerezték a hatalmat. Az összes hatalmat, ami csak van. Nincs több, kész, ebben az országban ennyi hatalom van, grammra a kezükbe van az egész. És most el kellene valahogy tölteniük az elkövetkező harminc-ötven évet, de annyira borzasztóan tehetségtelenek, hogy a falat nem tudják tisztességesen támasztani. A nyilas vezetésű Konzervatív Hallgatói Szövetség az ELTE-Pázmány kombón azt mutatja, hogy egyikük-másikuk már el is dőlt el kicsit a nagy erőlködés közepette. 

Valahogy meg kellene tanulnunk röhögni rajtuk.

ITT OLVASHATÓ

PROGRAMKEZDEMÉNY - MOZAIK GONDOLATKÍSÉRLET EGY LEHETSÉGES KIBONTAKOZÁSHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bak Mihály
2016.04.04.


Meggyőződéses piacpártiként is arra a következtetésre kellett jutnom, hogy Magyarország jelenlegi helyzetében kizárólag baloldali fordulattal mászhatunk ki ebből az évről évre mélyülő szakadékból. Adatok sorával lehet bizonyítani – sokra fogok is hivatkozni -, de egyetlen mondatba sűrítve is megfogalmazható a veleje: nincs tartós növekedés abban az országban, amelyben a lakosság körülbelül fele a rendkívül szerény napi önfenntartáson felül lényegében nem fogyaszt; egy részük még annyit se. Egy jövendő kormány elsődleges feladata a jövedelmi egyenlőtlenségek látható csökkentése kell, hogy legyen, emellett azonban nem mondhat le arról sem, hogy látóterében felbukkanjon a vagyoni egyenlőtlenségek elszabadulásának megállítása. Ezt ismerték fel a világban egyre inkább a fősodorba tartozó nézetet képviselő közgazdászok (Krugman, Piketty és mások) és meghatározó intézmények (OECD, Nemzetközi Valutaalap). A következőkben arra teszek kísérletet, hogy vázoljak néhány pontot, amelyek mentén elképzelhető a szolidaritást cselekvésének centrumába helyező program, amelyet közösségi köztársaságnak neveztem el.

Előre kell bocsátani, hogy a baj – nem elsősorban a főbb makrogazdasági mutatók mélyén zajló folyamatok, hanem a társadalom zömének általános depriváltsága miatt - annyira súlyos, hogy egy elkövetkezendő demokrata kormány mozgástere rendkívül szűkös lesz, ráadásul még hosszú ideig küzdeni kell a Fidesz – főképpen szociálpszichológiai természetű - roncsolásos operációs társadalompolitikájának következményeivel. Ebből következően egy más irányultságú kormánynak szerintem ki kell jelölnie azt a két-három ösvényt, amelyen haladni kíván, oda összpontosítva a rendelkezésre álló pénz nagyobb részét. Ez nyilvánvalóan nem lehet más, mint mindenekfelett az oktatás és az egészségügy, harmadik pedig az ország azon területeinek megmentése, amelyekből lényegében kivonult az állam.

A bevezető gondolatok sorában megpróbálok összesűríteni néhány olyan közgazdasági megállapítást, amelyek az utóbbi években válnak mind szélesebb körben elfogadottá, amelyek szerint a jövedelmi és vagyoni egyenlőtlenségek egyenesen visszavetik a gazdaság növekedési potenciálját. Eközben kitérek a Magyarország számára fontos következtetésekre (a jelenlegi helyzet felvázolásával), végül megemlítek néhány javaslatot, amelyek segítséget nyújthatnak az egyenlőtlenségek mérsékléséhez. A helyzet értékeléséhez elkerülhetetlen visszatekinteni a 20. században a világban bekövetkezett fontosabb változásokhoz...

ITT OLVASHATÓ

HAMAROSAN A SÖTÉTSÉG

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.04.05.


Könyörgök (és nem könyörgöm), próbálják meg a lehetetlent, szóljanak és írjanak, ha a magyar sajtóban terjedő förtelmekkel találkoznak, bár megállíthatatlannak látszik, de hátha...

Most olvastam, hogy "...de az is lehet, hogy lyukra futott az egész magyar kibervédelem, és a következő terrorakciót már a magyar állam gépeivel hajtja végre az Iszlám Állam?" A "lyukra futás" az a támadási helyzet a futballban, amikor egy játékos észreveszi, hogy egy területen nincs senki az ellenfél hátvédei közül, azaz lyukas a védekezésük, úgyhogy "lyukra fut", hogy szabadon kaphassa meg a labdát, és ellenállás nélkül törhessen kapura. Azaz a "lyukra futás" nem azt jelenti, hogy valaki tévedett, hülyeséget csinált, elrontotta a dolgot, hanem annak éppen az ellenkezőjét: aki lyukra fut, lehetőséget ad a társainak, hogy gólhelyzetet teremtsenek. Aki lyukra fut, az nem "árnyékra vetődik", mint tette azt az egész magyar kibervédelem.
 
Azt hinné az ember, hogy egy ilyen országban, ahol csak épülnek és épülnek a stadionok, ezt minden "újságíró" tudja. Mit szól a szotyolaköpködő, ha ilyet olvas?
 

NYÍLT LEVÉL GYURCSÁNY FERENCNEK

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.05.


Tisztelt Pártelnök Úr, Kedves Feri!

Alapítottál egy pártot öt évvel ezelőtt, mely az Orbán Rezsim elleni kemény, és elvszerű fellépést tűzte zászlajára. Alaptézise szerint szembenállt a háttérben folyó, párthatárokon átívelő mutyizással, a látszatellenzéki semmittevéssel. Alaphangját Magad adtad meg, mikor kijelentetted: demokrata nem vehet részt abban a parlamenti bohóckodásban, mely csak a diktatúra felé haladó Rezsim demokratának hitelesítéséről szól. Ezzel rengetegen egyet is értettek, értettünk, villámstartot vett a DK, a közélet erkölcsi megújulását sok igaz és értelmes hazafi tekintette szívügyének, és Melléd álltunk.

Ám ahogy az idő telt, úgy lett egyre nyilvánvalóbb az úttévesztésed. Az elvszerű közélet ígérete miatt Hozzád csatlakozók azt vették észre: azt kéred tőlük, hogy azokat támogassák, akiktől Te épp eljöttél, és akikkel szemben új erkölcsi minőséget ígértél. Összefogás összefogás hátán, ami egy országgyűlési választáson még elfogadható volt: tegyünk egy utolsó kísérletet, hátha legyőzhető Orbán, oké. De nagy vereség lett belőle, és rengeteg támogatód fellélegzett: most akkor már az igaz, és egyenes politika következik, indulhatunk. Az EU választás meg is mutatta, hogy az önálló, értékelvű politikának van támogatottsága: a DK meglepetésszerűen jó eredményt ért el önállóan indulva.

Aztán jött az önkormányzati választás, és kiderült: nemcsak azon a néhány helyen fog a DK együttműködni a múlt erőivel, ahol annak értelme van, mert megnyerhetők települések, hanem mindenütt. Egy diktatúrában pedig semmiresejó ellenzéki pozíciókra hajtani, olyanokkal összefogva, akik azokat már addig is korrupcióra használták: kiábrándító tapasztalat. Sokunknak akkor esett le: a korábbi elvszerű politikával megszerzett erkölcsi tőke aprópénzre átváltása folyik éppen, ez pedig mindannak ellentéte, amiért pártot alapítottál, és mindannak, amiért oly sokan támogattunk is ebben...

ITT OLVASHATÓ