2019. szeptember 29., vasárnap

RÁADÁS: HARMINCÉVES A HÓCIPŐ – KABARÉ

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Hócipő / Klubrádió 
2019.09.28.


Harmincéves a Hócipő – kabaré (2019. szeptember 28., szombat 14:00)

RÁADÁS: ANGLIÁBAN BELSŐ KAMERÁVAL

KAMIONOS VIDEÓK
Szerző: KÓTAI ZOLTÁN
2019.09.28.  426. videó: Angliában belső kamerával

MIT MONDTOK MAJD A GYEREKEITEKNEK, PICINYPOFÁIM?

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.09.29.


Most már mindent tudunk az ellenfeleitekről picinypofáim. Lejárattatok mindenkit, ahogy kell. Tudjuk, hogy alkalmatlanok, mert félrelépnek, összevissza beszélnek. Majdnem mindenkiről mutattatok már valami terhelőt. Aki netán mégis kimaradt, annak sincs oka az örömre, előbb, vagy utóbb ő is sorra kerül.

Mindent tudunk már, és unjuk is. Nem kicsit, nagyon. És az a legfájóbb, hogy József Attila (tudjátok, költő volt), sorai ma érvényesebbek, mint akkor voltak, amikor leírta őket: nem sejthetem, mikor lesz elég ok, előkotorni azt a kartotékot, mely jogom sérti meg.

Mindenkiről van kartotékotok, picinypofáim, senki sem lehet biztonságban tőletek, mert bármikor előkerülhetnek titkosszolgálati eszközökkel készült, lejáratásra alkalmas, jól-rosszul megvágott felvételek.

De van egy rossz hírem, picinypofáim! Rólatok is vannak mindenféle mocskos anyagok. Nem nálunk, nálatok. A tieitek őrzik ezeket a rátok nézve kellemetlen, kínos és terhelő szövegeket, fotókat, és most, amikor még egy brancsban vagytok, mert közös az érdeketek, a lopás, vigyáznak rájuk, mint a féltett kincsre. De ezek az idők nem tartanak örökké picinypofáim, lesztek ti még mostani haverok, elvtársak egymás kérlelhetetlen ellenségei, és akkor, jaj nektek.

Ott, ahol most rólunk tároljátok a terhelő történeteket, egy másik fiókban lapulnak a rólatok szóló szaftos sztorik. Ne mondjátok majd, hogy nem szóltam, picinypofáim! A választás nem arról szól, hogy az ellenfél (aki a ti szemetekben ellenség) mekkora gazember. Hogy milyen alávaló, hitvány alak. Hanem arról, hogy mihez kezdenétek a falvakkal, városokkal, Magyarország fővárosával, Budapesttel. Mit tennétek az emberekért, hogy az életük a mostaninál jobb legyen. Elviselhetőbb, teszem azt.

Hagyjátok abba picinypofáim, mert unjuk már a videókat, a véletlenül épp most előkerült felvételeket. Mit mondtok a gyerekeiteknek, ha egyszer majd megkérdezik: Apa, te tényleg ennyire aljas gazember voltál? Anya, nem hánytál, ha a tükörbe néztél?

Lesznek kérdések, picinypofáim.

ITT OLVASHATÓ

SZABÓ TÍMEA: A PÁRBESZÉD ELNÖKSÉGI ÜLÉSEIN KÉSZÜLTEK A HANGFELVÉTELEK

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.09.29.


Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője és társelnöke délben a Képviselői Irodaház bejárata előtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott arról a kiszivárgott hangfelvételről, amin az összellenzéki főpolgármester-jelölt többek között arról beszélt, hogy az MSZP-s Tóth Csaba fenyegeti a családját, szétlophatják Zuglót, és elássák, ha oda visszatér. 

Szabó szerint a Fidesz napról napra mélyebbre süllyed, „Karácsony Gergelyt paparazzók követik, csuklyások próbálják megzavarni a fellépéseit”, szombaton is egész nap követte egy fotós, és „összevágott, manipulált hangfelvételekkel igyekeznek lejáratni az ellenzéket”.

Szabó szerint a hangfelvételt összevágták, torzították és manipulálták azzal a céllal, hogy megrendítsék a kampányát és az ellenzéki egységet. Szerinte egyértelmű, hogy Orbán, Tarlós és a Fidesz retteg, mert az elmúlt hetek összes mérése szerint fej-fej mellett áll Karácsony és a főpolgármester. Azt mondta, az ellenzéki egység sosem volt ennyire erős, mint most.

A Párbeszéd politikusa azt mondta, felismerték, hol és mikor készültek a felvételek: a felvételek a Párbeszéd elnökségi ülésein készültek, szerintük több ülésből vágták össze. Szabó Tímea felismerte a saját kisgyereke hangját is a felvétel végén.

Szerinte úgy tűnik, valaki vagy valakik a nemzetbiztonsági védelem alatt álló Képviselői Irodaházban rendszeresen hallgatják/hallgatták a Párbeszéd elnökségi üléseit, rögzítik, és nyilvánosságra hozzák, ami bűncselekmény.Szabó vasárnap tiltott adatszerzésért feljelentést is tett az ügyben (ahogy Karácsony is), a bűncselekmény büntetési tétele 3-5 év is lehet.

Szabó azt mondta, a nyomozók feladata, hogy kiderítsék, ki hallgatta le őket, a párt készen áll mindent rendelkezésre bocsátani, ami segíti a munkájukat. Szabó szerint a Fidesz érdekében állt az egész, putyini, erdogani módszerekről beszélt. Azt is mondta, hogy:

„Ez az ügy a magyar Watergate. Ez az ügy a 21. század eddigi legnagyobb botránya Magyarországon.”...

BRÓDY JÁNOS ÁTMENETI ÁLLAPOT CÍMŰ DALÁVAL KÖSZÖNTJÜK A FIDESZ KONGRESSZUSÁT

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2019.09.29.  1994-ben jelent meg Bródy János Hang 
  nélkül című albuma, ezen volt hallható az 
  Átmeneti állapot című dal. A szöveg már 
  akkor is jó volt, most pedig még annál is 
  jobb, mint amilyen 25 évvel ezelőtt volt.

  Átmeneti állapot

  Amikor langyosvizes ingovány és dzsungel   

  volt a világ
  És északon még zöldelltek a trópusi 

  pálmafák
  A világ urai voltak a hidegvérű szörnyetegek
  S benépesült velük a szárazföld s a tengerek

A testük hatalmas nagyra nőtt a fejlődés során
Félelmetes erejük volt, csak az észben volt hiány
A lassú idegpályák végén parányi térfogat
Ahol a túlélésre született meg minden határozat

De végül is kihaltak mind a dinoszauruszok
Igen a létezésük nem volt más, csak átmeneti állapot

Ha vadászatra indult, még a föld is remegett
A tyrannosaurus senkinek sem kegyelmezett
Szorongok ma is, ha látom gerincet roppantó fogát
És legyőzhetetlen uralkodott évmilliókon át

De végül is kihaltak mind a dinoszauruszok
Igen a létezésük nem volt más, csak átmeneti állapot

Még ma sem tudjuk pontosan, hogy mi volt a végzetük
De viszonylag gyorsan kipusztultak és átadták helyük
A rejtély kulcsa talán egy különös kombináció
Néha szinte megérthetetlen az evolúció

De végül is kihaltak mind a dinoszauruszok
Igen a létezésük nem volt más, csak átmeneti állapot

A tyrannosaurus rex, a brontosaurus, a triceratopsz
Kihaltak mind, mind
A diplodokusz, a stegosaurus
A pteranodon, a kamptosaurus
Kihaltak mind, mind-mind kihaltak


MAGYAR KORMÁNYZATI TROLLOK AZ OXFORDI DEZINFORMÁCIÓS JELENTÉSBEN

INDEX
Szerző: MOLNÁR CSABA
2019.09.28.


Az automatizált és fizetett trollok által működtetett internetes propaganda és félrevezetés számos országban a mindennapok részévé vált. Az elemzések szerint a kormányok sok helyen a saját narratívájukat erősítik, az ellenzéki hangokat elnyomják, és általában a demokratikus értékek aláásásán dolgoznak. Az Oxfordi Egyetemen futó Computational Propaganda Project idei jelentésében a magyar kormány manipulációs tevékenységét is elemzik, amely a Facebookra koncentrál.

Az Oxfordi Egyetem Internet-intézetének kutatói, Samantha Bradshaw és Phillip Howard idén már 70 országban találtak bizonyítékot arra, hogy a kormányzati szereplők, illetve egyes pártok manipulációs kampányokra használják a közösségi médiát. Ez a szám tavaly még 48, míg 2017-ben 28 volt. A tanulmány itt érhető el...

Ezek közül 26 önkényuralmi rendszerben élő államban a közösségi média befolyásolását közvetlenül az egyéb információk, illetve az alapvető emberi jogok háttérbe szorítására, elfojtására használják. Hét állam működtet kifinomult propagandagépezetet, amellyel más országok felhasználóinak véleményét próbálják manipulálni (Oroszország, Kína, Pakisztán, India, Irán, Szaúd-Arábia és Venezuela).

Kína az utóbbi években az internetes propaganda fő szereplőjévé lépett elő, bár erőfeszítéseit még mindig inkább a hazai felhasználók befolyásolására koncentrálja. Ezért inkább a lokális platformokon (a Weibón, a WeChaten és a QQ-n) aktív, bár érzékelhető, hogy erősödik a kínai propagandisták facebookos és twitteres jelenléte is, főként a Hong Kong-i tüntetések megítélése kapcsán...

ITT OLVASHATÓ

VÉGE AZ INGATLANPIACI ARANYKORNAK: MÁR NEM LEHET BÁRMIT BÁRMENNYIÉRT ELADNI A FŐVÁROSBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.09.29.


Még mindig a panel a leggyorsabban eladható ingatlantípus Budapesten, ám egyre tovább kell hirdetni. A lakások iránti kereslet kezd kifulladni.

Vége az aranykornak Budapesten, már nem lehet legalábbis bármilyen lakást bármilyen áron eladni. Az árak ugyanis az elmúlt évek során olyan magasságokat értek el, amelyeken felül egy lakás túlárazása gyakorlatilag elviselhetetlen a vevők számára. Márpedig az eladók – hacsak nem sürgős nekik az eladás – jellemzően a piacinál magasabb áron kezdik el árulni ingatlanjaikat. Egy részük egy idő után persze elunja a hiábavaló próbálkozást és csökkenti az árat. Vannak azonban, akik inkább hosszú hónapokig árulják lakásukat, de nem engednek az árból. Ez utóbbi stratégia az elmúlt két-három évben tulajdonképen kifizetődő volt. Olyan gyors ütemben – évente 20-25 százalékkal – drágultak ugyanis a budapesti ingatlanok, hogy a piaci árak utolérték ezt az eladói pluszigényt – magyarázza Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

Nagyon úgy fest azonban, hogy mindez már a múlté. Az áremelkedés némileg lassul, a vevők pedig már sokkal tudatosabban átgondolják, mit vesznek meg ilyen sok pénzért. A jó lakások elfogytak a piacról, újak alig épülnek, a kereslet kifulladóban van – fogalmazott a szakértő, amit szerinte az is jól mutat, hogy négy év alatt 11 százalékkal esett vissza az adásvételek száma a fővárosban. (Eközben vidéken éppen ellentétes folyamatok zajlottak le: 21 százalékkal nőtt az adásvételek száma.) A legtöbb – 40 866 – lakás 2015-ben cserélt gazdát Budapesten, miközben tavaly már csak 36 194 ingatlan-adásvételi szerződést kötöttek meg. 

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a budapesti ingatlanpiacon ne lehetne továbbra is jól eladni a lakásokat – főként, ha azok jó minőségűek és elhelyezkedésűek –, de már egyáltalán nem mindegy az ár – jegyezte meg Balogh László. A lélektani határ most 60 millió forintnál húzódik: a vevők 80 százaléka az ennél olcsóbb ingatlanokat keresi. Ez ugyanakkor nem teljesen találkozik a kínálattal: az ennyiért hirdetett budapesti ingatlanok az összes eladó fővárosi lakás mindössze 63 százalékát teszik ki. Az arányok tavaly hasonlóak voltak, de jól mutatja az áremelkedés drasztikusságát, hogy 2018-ban a lélektani határ még 50 millió forint volt...

A BOLDOGSÁGHOZ CSAK ELMÉLYÜLÉS KELL, DE A FOLYAMATOS ONLINE LÉT EZT IS MEGNEHEZÍTI

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2019.09.29.  Szeptember 29-én ünnepli 85. 
  születésnapját a magyar, akinek nevét 
  megtanulta kiejteni a világ tudományos 
  elitje, pedig nem könnyű: 
  Csíkszentmihályi Mihály. A pozitív 
  pszichológia egyik legnagyobb hatású 
  képviselőjeként ő írta le a flow jelenségét, 
  amely gyakorlatilag a boldogság kulcsa. 
  De mit is jelent ez, és mennyi esélyünk 
  van megtapasztalni ezt egy korban, amely 
  minden eddiginél jobb eszközökkel 
  forgácsolja szét a figyelmünket?

  Csíkszentmihályi

A magyar panaszos nemzet, negatívak vagyunk, rosszkedvűek, az öngyilkosságok számában is élen járunk – tudjuk ezt. Milyen érdekes, hogy mégis éppen egy magyart ünnepel a világ a pozitív pszichológia egyik, néhány pályatársa szerint egyenesen a legnagyobb szaktekintélye. Persze ő maga nem lepődne meg a dolgon, ismert jelenség a pszichológiában, hogy ha nem azt másoljuk, amit gyerekkorunkban magunk körül látunk, akkor a szöges ellentétét.

Csíkszentmihályi Mihályt a magyaros sírva vigadás helyett az érdekelte, hogy mikor, mitől boldogok az emberek, és mit lehetne tenni azért, hogy boldogabbak legyünk, és ennek a kérdésnek szentelte életét.

Nem csoda: korán megtapasztalta az élet sötét oldalát, hiszen amikor 1934. szeptember 29-én megszületett, Európát már javában fenyegette a fasizmus és a nácizmus, nem sokkal később pedig kitört a világháború. Egyik bátyját elvesztette a háború nyomán, a másikat hosszú évekre egy szibériai munkatáborba hurcolták. Apja révén pedig, aki diplomata volt, a kommunista rendszer gonoszságába is belelátott: apja nagykövet volt Olaszországban, amikor a kommunisták ’49-ben hatalomra kerültek, ám mivel nem akarta a rendszert szolgálni, lemondott hivataláról – melyre válaszul a Párt megfosztotta őt és családját is a magyar állampolgárságtól.

Apja éttermet nyitott Rómában, hogy eltartsa a családot, Mihály pedig otthagyta az iskolát, hogy segítsen neki. Tizenkilenc éves volt, amikor összespórolt annyi pénzt, hogy elmehessen Svájcba síelni, és ez az út sokkal fontosabbnak bizonyult holmi üdülésnél. Szerencsétlenségére egy hirtelen felmelegedés miatt ugyanis egyik napról a másikra elolvadt a hó, ő pedig programot keresett magának, és mivel a mozi iszonyú drága volt, úgy döntött, beül egy előadásra, amelyet az akkoriban megszaporodott UFO-észlelésekről és azok lélektanáról tartott egy pszichológus. Az előadás lenyűgözte Csíkszentmihályit, a világháború után megrogyott világrend és az összeomlott keretek és értékek hiányához vezette vissza a jelenséget, és annyira jól beszélt, hogy hazatérve hősünk elkezdte felkutatni az előadó írásait. Volt bőven mit elolvasnia, az előadó ugyanis nem volt más, mint Carl Gustav Jung, az azóta igazi legendává vált pszichológus.

Csíkszentmihályi az ő hatására kezdett el komolyabban a pszichológiai iránt érdeklődni, nem sokkal később, huszonkét évesen pedig az Egyesült Államokba emigrált, és beiratkozott a Chicagói Egyetemre, ahol aztán mind diplomáját, mind doktori fokozatát szerezte, és ahol később tanított is. A bizonyítási vágy hajtotta, éjjelente dolgozott, aztán pár óra alvás után ment is az egyetemre, és később sem csökkent a szorgalma. Szakmájának egyik legtermékenyebb szerzője lett, tucatszám írta a tanulmányokat a boldogsággal kapcsolatos kutatásairól, ám az igazi érdemi figyelem csak relatíve későn érkezett meg az életébe: már túl volt az ötvenen, amikor megkereste egy könyvkiadó, hogy ugyan, formálja már könyvvé, amit addig a kutatásaiból tanult. Ez lett az 1990-ben megjelent Flow – Az áramlat: A tökéletes élmény pszichológiája (pontosabban ennek angol nyelvű eredetije), mely azóta a pozitív pszichológia klasszikusává vált, több folytatása született, és seregnyi kutató hivatkozott rá...


NEM AZT ÍGÉRTÉK, HOGY OLYAN LESZ, MINT EGY KUKÁBAN ÉLNI

INDEX
Szerző: CSEKE BALÁZS
2019.09.28.


Évek óta megkeseríti a hulladékkezelő a környékbeli települések életét. Tavaly már megígérték, hogy bezárják, de nem így lett. Sőt, idén szeptemberben meghosszabbították 2031-ig a telep működési engedélyét. Egy hónapos forgalomlassító tüntetést hirdettek a civilek Veszprém legforgalmasabb csomópontjában, azt követelik, hogy zárják be a szeméttelepet. A hulladékfeldolgozást koordináló társulás elnöke szerint viszont erre nincs lehetőség.

"Olyan büdös van Fűzfőn, mintha beleülne az ember a kukába"

- így jellemezte azt az erjedő, savanykás szagot az egyik demonstráló a kedd reggeli veszprémi tüntetésen, amely miatt évek óta panaszkodnak Balatonfűzfőn és a környező településeken. A pár kilométerre fekvő királyszentistváni hulladékkezelő telepről jön a bűz, ahol 158 település szemetét dolgozzák fel, sokak szerint szabálytalanul...

RUTKAI BORI: A MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN ÉLŐKNEK NEHEZEBB ZENÉLNI

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: WEKERLE SZABOLCS
2019.09.29.


A Rutkai Bori Banda legutóbbi, Űrdöngölők című lemezével tavasszal elnyerte a Fonogram-díjat a legjobb gyereklemez kategóriában. A zenekar vezetőjével az óvodások morális kikezdhetetlenségéről és arról is beszélgettünk, milyen mélyszegénységben élő gyerekek előtt játszani.

A Rutkai Bori Banda eddig három lemezét hallva egyértelmű: ez ugyan gyerekzene, hiányzik azonban belőle az a gügyögő hang, amely sok hasonló produkciót jellemez. Ez tudatos döntés?
– Rosszul vagyok a butított vagy buta gyerekzenétől. Magamra úgy emlékszem vissza, hogy elég értelmes óvodás voltam. Értelmes és – akkor még – bölcs. Próbálok ehhez az állapothoz visszatérni, mert jó állapot: nyitott, tiszta, morálisan kikezdhetetlen és kreatív. Emlékszem egy képre, ahogy az ovi kerítésén keresztül nézek ki az utcára és azt gondolom, hogy olyan művészetet szeretnék csinálni, ami tetszik az embereknek. Ez elég komoly elhatározás egy ötévestől. Akkor még azt gondoltam, hogy én vagyok a világ legjobb embere, aztán ettől az ideától eltorzított, eltávolított az élet, de ez a legjobb cél, amiért érdemes melózni...

A KÖZTÉVÉ NEM KÖZSZOLGÁLAT, HANEM PÁRTSZOLGÁLAT - A DK POLITIKUSAI ELMENTEK AZ MTVA SZÉKHÁZÁHOZ, DE A KÖZLEMÉNYÜKET NEM ADTÁK LE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.09.28.


DK politikusai elmentek az MTVA székházába, miután a bíróság elsőfokon törvénytelennek ítélte, hogy tavaly decemberben kidobták az ellenzéki képviselőket az épületből, és nem engedték elmondani a rabszolgatörvénnyel kapcsolatos közleményüket. Az ítélet után Varjú László ugyan megígérte, hogy “Közmédia! Hamarosan újra nálatok!”, de a visszatérést az önkormányzati választások utánra ígérte. Ezt mi is megírtuk, hogy érthetetlen, hiszen a köztelevízió éppen most csapja be az ország népét a választásokat elcsalva, miközben a törvényes feladata a kiegyensúlyozott tájékoztatás, és az információhoz való jog biztosítása lenne.

A DK végül maga is erre az álláspontra jutott, és ma újra elmentek a köztelevízióhoz a párt képviselői (Vadai Ágnes, Gréczy Zsolt, Oláh Lajos és Varjú László), hogy a bíróság által is megítélt törvényes jogaikat gyakorolják. Mivel a köztévé saját megtámadásaként igyekezett bejelenteni a közhatalmat ellenőrző választott képviselők megjelenését, kamerájuk a helyszínen tartózkodott, Vadai Ágnes pedig beolvasta a közleményüket. A “köztévé” adott hírt a parlamenti képviselők megjelenéséről, de azt negatív színben tüntette fel, Vadai Ágnes nyilatkozatát pedig nem játszották be.

Ez mindent elmond arról, hogy Magyarországon nem biztosított a sajtószabadság, mert az adófizető állampolgárok százmilliárdjainak felhasználásával pártpropagandát folytatnak, és elhallgatják a valós híreket és tényeket. Orbán Viktor megszállta a közmédiát, amely az ország legtávolibb helyeire is eljut, és amelynek feladata a pártatlan tájékoztatás lenne, amelyben megjelenik az ellenzék véleménye is. Orbán politikai tisztogatást hajtott végre, a közmédiában pártkatonák és vazallusaik ülnek, akik nem a közt, nem a magyar polgárokat, hanem Orbán pártját szolgálják. Nem téjékoztatnak, hanem félretájékoztatnak.

Az Orbán-rendszer hazugsága az, hogy egy demokratikus rendszer. Ezt csak úgy lehet leleplezni, ha az ellenzéki pártok és az ország polgárai is elkezdenek élni demokratikus és törvényes jogaikkal, amit Orbán diktatúrája nem tesz lehetővé. Pontosan lehet tudni, hogy hol vannak a Fidesz által meghúzott határok, és azok nem a demokratikus joggyakorlás, hanem az önkényuralom határai. Ezeket nem lenne szabad tiszteletben tartani, hanem úgy kellene viselkedni, mint egy valódi demokráciában, és derüljön ki, hogy mi történik akkor. Legközelebb néhány európai parlamenti képviselőt is magukkal vihetnének az ellenzéki képviselők, tapasztalják meg a közmédiában a magyar sajtószabadságot..
.

PROGRAM VAGY EMBER?

BENDERIK ELMÉLKEDIK
Szerző: Benderik
2019.09.27.


Választások rendre felbukkanó értelmiségi busongása, hogy nem programok alapján választ az Istenadta (-verte) Nép, hanem "arcra", azaz legjobb esetben is a jelöltek megnyilvánulásai alapján.

Minap Puzsér védelmében akadtam egy kommentbe, mely szerint hisztis, hisztis, de bezzeg a programját senki nem olvasta, úgy csepülik.

És akkor újfent elgondolkodtam -- mint sokszor már korábban magamban --: tényleg, mi a fontossági arány a jelölt személye-fellépése és programja között?

Menniyre jogos a busongás, hogy a demokrácia lényegét csúfolja meg, ha nem a programot nézzük, hanem az embert, és annak is felszínen látható viselkedését, beszédmódját, kirohanásait?

És arra a furcsa következtetésre hajlok, hogy talán nem is olyan irracionális a nép, mint sámánjai gondolják róluk.

(Ami amúgy egész sok esetben kiderül, ha mélyebben bemászunk a mögöttes gondolkodás vájataiba. )
***
Mert rendben, a program az, amit a jelölt megvalósítani ígér, és életünkre tényleg azzal hat majd, amit programjából megvalósít.

De már itt felkaphatjuk fejünket a mondat végén lángoló szóra: megvalósít.

Ami ugye már nem maga a program -- mert az csak egy terv --, a lényeg az, ami ebből összejön...

SÜDDEUTSCHE ZEITUNG: SZAKÍTÓPRÓBA ELŐTT EURÓPA, AZ OSZTRÁK VÁLASZTÁSOK EREDMÉNYE AZ EGÉSZ KONTINENSRE HATÁSSAL LESZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.29.


A tét az, hogy az ország el tudja-e kerülni a demokráciára leselkedő veszélyeket – írja a lap. A New York Times szerint a nagy pártok egész Európában keresik a választ a korábbi töredék szélsőséges erők felemelkedésére.

Süddeutsche Zeitung 

Idáig Sebastian Kurz nem csupán a szélsőjobbos vágyak beteljesítőjének bizonyult, hanem ugyanúgy gondolkodik mint az FPÖ, ám ha most nyer, akkor hídépítőként új szerepet vállalhat. A tét az, hogy Ausztria el tudja-e kerülni a demokráciára leselkedő veszélyeket, képes-e tisztább és átláthatóbb politikára, és hogy hol van az ország helye az európai szerkezetben. Nyugodtan lehet mondani, hogy egy kísérleti laboratóriumról van szó. Az előző koalíció egy sor rasszista, antiszemita és iszlámellenes kisiklást hozott a Szabadságpárt részéről. Vezetői módszeresen tolták kifelé a közbeszéd korlátait. Az ibizai felvételen azután Strache kifejtette, hogy az osztrákok jövője nem a dekadens Nyugaton, hanem az autokrata keleti barátoknál, Orbánnál, Putyinnál és a többieknél van. Betekintést engedett a mélybe. A botrány elsöpörte a kormányt, de még korai fellélegezni. A kampány során az FPÖ új vezére büszkén mutatkozott Orbán Viktor oldalán, Kickl, a párt bulldózere pedig a régi jelszavakat hangoztatja. És kétségbe kell vonni, hogy Kurz mennyire volt képes tanulni a dolgokból, hiszen nem zárja ki egyértelműen a szövetség felújítását. Olyan stílust látunk itt, amiben nincs kapcsolat a hibák és a felelősség, a hatalom gyakorlása és az erkölcs között. Ráadásul könnyelműen szétzúzzák a képviseleti demokrácia alapjait miután Kurz szembeállítja egymással a parlamentet és a népet. A választás arról dönt, hogy Ausztria idegengyűlölő vagy a világra nyitott lesz-e. Hogy hajlamos-e az autokráciára, vagy szilárdan jogállam. A következmények egész Európára kihatnak, mivel a földrész ugyanezekkel a gondokkal küszködik. Szakítópróba előtt áll a kontinens, de most az ország beteljesítheti azt, amit Kurz két éve ígért, hogy ti. az osztrákok hídépítők lesznek.

New York Times 

A lap azt írja a mai ausztriai választások előtt, hogy egyértelműen az előző kancellár konzervatív pártja az esélyes, de úgy látszik, hogy Kurz hajlandó felújítani a szövetséget a szélsőjobbal, bár nem vált be az előző kabinet indulásánál tett ígérete, hogy ti. szobatisztaságra neveli a Szabadságpártot. Ráadásul a koalíció bukását az ország egyik legnagyobb politikai botránya, az Ibizagate okozta. Az egyre erősödő nacionalizmus és populizmus korában Ausztria fontos próbakő lett. A nagy pártok egész Európában keresik a választ a korábbi töredék szélsőséges erők felemelkedésére. Hívei azt mondják róla, hogy Kurz az egyik legtehetségesebb politikus a földrészen, aki megfordította a Néppárt hanyatlását és olyan új modellt dolgozott ki, amely visszahelyezte a kis országot a térképre. Ellenfelei ezzel szemben hiányolják nála politikai meggyőződést, ráadásul utat nyitott a gyűlöletbeszédnek, amikor bevette a kormányba az FPÖ-t. Az elemzés szerint az előző kormány legkiemelkedőbb húzása az volt, hogy igyekezett megnehezíteni a bevándorlók életét. A felmérésekben az ÖVP jelenleg 33-35 százalékon áll, jóval megelőzve a nagyjából 20 százalékos Szabadságpártot, illetve szociáldemokratákat. Ha újból a szélsőjobbal áll össze, akkor hozzáértők attól félnek, hogy szép lassan lebomlanak az osztrák demokrácia alapjai. A liberális lap, a Falter szerkesztője úgy érzékelteti a helyzetet, hogy Ausztriában nincs Trump vagy Orbán, de erős a jobbratolódás. Kurz a radikalizalódást lovagolja meg, és amit mond, azt korábban a szélsőség hangoztatta. Ugyanakkor az biztos, hogy az FPÖ kapva kapna az együttműködési ajánlaton, habár a volt kormányfő kizárta, hogy bármilyen poszton bevegye az új kabinetbe Kickl volt belügyminisztert, aki alatt a rendőrség megrohamozta a titkos szolgálat központját és adatok tömegét vitte magával a szélsőjobbos szervezetekről...

OKTÓBER 13-ÁN VÉGE A CENTRÁLIS ERŐTÉRNEK – ÉS NAGYON MÁS JÖN HELYETTE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2019.09.26.Hosszú évek óta most lesz először olyan választás, ahol a városok zömében ki-ki harcot folytathat a kormányoldal és az egységes ellenzék. A Válasz Online legutóbb csak a polgármesteri szintet vizsgálta, most azonban egészen az egyéni önkormányzati jelöltekig „lefúrtunk”, hogy lássuk, tényleg sikerült-e kivitelezni a Jobbiktól a DK-ig tartó összeborulást. Egy biztos: többé nincs értelme azon merengeni, kinek kellett volna visszalépnie az akárki javára, mert a pártok lényegében teljesítették az állítólagos „össznépi” igényt. Ha az ellenzék így is bukik, akkor Orbán Viktornak csak cirkuszos plakátokat kell gyártatnia, Berkiket és Hunvaldokat kell izzítania, és szinte bármeddig övé marad az ország, a hatalom és a dicsőség. Ha viszont a Fidesz fontos pozíciókat veszít, újra kétosztatúbb lehet a magyar politika. Tehát vagy azért szűnik meg a centrális erőtér, mert a periférián sem marad senki, vagy azért, mert a központ újra erős versenytársat kap maga mellé...

A VILÁGJÁRÓ – ÍGY NEVEZTÉK VOLNA, HA

FORTEPAN.HU
Szerző: HAÁSZ JÁNOS, BARAKONYI SZABOLCS
2019.09.29. 


Micsoda egy év volt, micsoda egy év! Persze sok mindenre nem emlékszik belőle, ki is emlékezne az első évre, amikor világra jön, csak utólag áll össze a kép, már akiben összeáll. Hiszen ha valaki 1492-ben látott napvilágot egy jobbágycsaládban, valami isten háta mögötti faluban, meghalhatott úgy, hogy sosem tudta meg, milyen jeles évben született. És minél visszább megyünk a múltba, annál nagyobb ennek a valószínűsége.

Modern korunk vívmányai azonban nagymértékben megkönnyítik az emlékezést, gondolt arra, amikor felismerte, tényleg micsoda egy év volt az az 1969-es. Hogy az első ember a Holdon! Hogy Az ötös számú vágóhíd megjelenése! Hogy a woodstocki fesztivál! Hogy a Slovan Bratislava nemcsak a saját, de az egész (cseh)szlovák foci történetének legnagyobb sikerét elérve megnyerni a KEK-et, a döntőben a Barcelonát verve! Hogy a csehszlovák hokisok vb-t nyernek, épp a szovjeteket verve! Hogy ugyanaz az évjárat lehet, mint a Dennis Bergkamp, Marilyn Manson, Michael Schumacher, Keith Flint vagy Linus Torvalds!

Persze ez a felismerés lassan született meg, nagyon lassan, de így is észrevehetően gyorsabban, mint megannyi sors- és kortársának. Persze aki egy néhány tízezres cseh(szlovák) kisvárosból, Mladá Boleslavból származik, a hatvanas, vagyis hát inkább a hetvenes években nem számíthat túlságosan változatos, izgalmas életre. Pláne, ha tizenkettő egy tucat belőle – teljesen átlagos kinézetű, és ahogy a külcsín, úgy a belbecs se hordoz magában különösebb értékeket. Ezzel persze nehéz szembesülni, kellő önismeret kell hozzá, meg hosszú idő, és valamiféle hajlam az önmarcangolásra, hiszen természetes velejárója a létezésünknek, hogy magunkat valamiképpen kiválasztottnak, különlegesnek tartjuk.

A hosszú idő, az adott volt. Rengeteg időt töltött úton, hosszú, monoton órákat az országutak sima vagy kátyúktól szabdalt sötétszürke aszfaltján, repedezett betonutakon, néha poros földutakon, mediterrán falvak murvával felszórt hegyi kaptatóin, végtelenbe veszni látszó, délibábokkal hosszú egyeneseken, abroncsokat kínzó, embert próbáló hajtűkanyarokban. Bejárta Európának egzotikus, akkoriban Mladá Boleslavból nézve különösen egzotikus tájait, eljutott Barcelonába, Velencébe, Monte Carlóba, Párizsba, büszkén feszített a mediterrán kis utcákon és München betonszörnyeteg olimpiai komplexumaiban, jól elvolt gótikus kastélyok között és a kempingek zöldjében is. Örömmel töltötte el a világ feldezése, a lassú felismerése annak, hogy a dolgok mennyivel másképp is működhetnek, mint amennyire otthon, a vasfüggöny mögött (akkor már ezt a kifejezést is ismerte) megszokta. A világjáró, így nevezték volna, ha tudják, mekkora kalandok állnak mögötte – legalábbis abból a szemszögből nézve, ahonnan indult. Csak épp senki se tudta. Akkor még.

Hosszú és fáradhatatlanul rótt útjai teljességgel töltötték ki az életét. Egy, csak egy dolog nem hagyta nyugodni: furcsa, néhol bohókásnak ható, máskor kifejezetten komor, általában szótlan, magányos útitársa. Hogy engedhet meg magának valaki ennyi utat, nagyobb vagyon örököse, szabadalomból meggazdagodott különc, netán egy lottónyertes; néha eljátszott a gondolattal, hogy valami titkosügynök – de ha ennyi pénzt költhet, akkor miért őt választotta épp, miért nem valami szebb, mutatósabb, egyedi darabot, miért őt, egyet a kétszázezerből? A Škoda 110L ezt sosem tudta meg.

VILÁGPOLITIKAI VÁZLAT – DONALD TRUMP DOKTRÍNÁJÁRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HAJDÚ TÍMEA
2019.09.29.


Időnként úgy tűnik, hogy Donald Trump amerikai elnök a George Washington által megalapozott külpolitikai hagyományt, az elkülönülés politikáját követné legszívesebben. Máskor viszont olyan, mintha tíz körömmel kapaszkodna az Egyesült Államok hanyatló vezető pozíciójába. Az átlagpolgár a legtöbb felmérés szerint vegyes érzésekkel tekint az elnök külpolitikai teljesítményére. Két és fél éves elnökség után itt az idő feltenni a kérdést: van-e körülírható Trump-doktrína?

Az Egyesült Államok harminc éve nem találja a helyét az új világrendben. A hidegháborút követően, néhány rövid éven át úgy tűnt, hegemónként uralhatja a világpolitikát. Azonban gyorsan kiderült, hogy pozíciója veszélyeztetett, hiszen a kétpólusú világ megszűnésével olyan új nagyhatalmi aspiránsok jelentek meg, mint Kína vagy akár India, s fenyegetni kezdték az amerikai dominanciát. Bill Clinton adminisztrációja a dominancia bűvöletében sok szempontból bizonytalan külpolitikát folytatott. Maga Clinton úgy viselkedett, mint a király, aki nem tud mit kezdeni a hatalommal, így inkább nem él vele. Mind a ruandai népirtáskor, mind a délszláv válság éveiben húzódozott a beavatkozástól, majd Oszáma bin Ládent sem iktatta ki, amikor még lett volna rá lehetősége.

A bizonytalanságot követte 2001. szeptember 11. és George W. Bush afganisztáni, majd iraki válasza. A hangok, amelyek Amerika vezető szerepének a végét jósolták, elkezdtek felerősödni. Barack Obama konferenciadiplomáciája és többek szerint elhibázott közel-keleti politikája tovább gyengítette az Egyesült Államok pozícióját. Ahogy Henry Kissinger megírta az 1994-es Diplomácia bevezetőjében, „a most kialakuló világrendben az az új tény, hogy az Egyesült Államok első ízben nem vonulhat vissza a világtól, de nem is irányíthatja”...

KARAFIÁTH: LEHET-E ROSSZAT MONDANI ARRA, AKI MILLIÓKKAL TÁMOGATTA ZENTE KEZELÉSÉT?

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.09.28.


Együtt örül az ország, hogy a kis Zente gyógyszerére összegyűlt a pénz. Sietek leszögezni, hogy én is örülök, ha egy gyermek kap lehetőséget az életre. Nem róla beszélek, hanem az ő ügyének az apropóján. Hogy valóban van-e okunk örülni. Valóban így kell-e összekalapozni egy gyógykezelés összegét? Illetve hogy mit előlegez annak elfogadása, hogy teljesen rendben van az, ha egy-egy látványos akció leveszi a gondolkodás terhét a szavazókról.

Mert amíg lobog az adakozási láz, addig könnyű elhinni, hogy „a magyar nem hagyja cserben a másikat”, „hogy lám, a bajban mindig összezárunk”. Hogy úgy teszünk, mintha az lenne a legnagyobb baj az egészségügyben, hogy egy kétségkívül méregdrága kezelést nem áll (és lehet vitatkozni arról, a társadalombiztosítás feladata-e, hogy ezeket a nem biztos, hogy hatásos szereket finanszírozza). Könnyű úgy tenni, hogy az eset egyedi. És nem az a baj például, hogy napokon belül leállhat a baleseti ellátás, nem az, amit a hosszú várólisták jelentenek. Nem a fertőzések, vagy az, hogy nálunk még csak álom a személyre szabott onkológiai diagnózis és kezelés, csak hatalmas összegekért, magánúton érhető el. Nem baj, amíg megmentünk látványosan egy életet, addig is valahogy a közös lelkünket ápoljuk. Egy hosszúra nyúlt pillanatig megvan az illúzió.

Szomorúan látom, hogy a hasonló betegséggel küzdő már felnőtt ember hogyan próbál a nagy lendület farvizén a saját kezelésére összeszedni egy szintén jelentős összeget, sikertelenül. Mert az, hogy valaki a nagy lobogás után egy kevésbé feltűnő akcióra adjon, már nem annyira szívdobogtató. Nem mindegy, hogyan és miért adakozunk. Hogy mi motivál minket. Mert tévedés azt hinni, hogy mindig az önzetlen jócselekedet végrehajtásának vágya motivál. Sokszor tudat alatti érzések adják a hajtóerőt. Mint a bűntudat például. És ne feledkezzünk meg a lelki haszonról sem, hiszen az adakozás boldoggá tesz. Persze a pszichológiai tankönyvek nem feltétlen úgy értik ezt, ahogy például a magyar kormány, amelynél minden adományhullám mögött ott a politikai üzenet, illetve a politikai haszonszerzés elég egyértelmű lehetősége.

Nemcsak a határainkon túl élő magyarok lekenyerezéséről beszélek, hanem az olyan nagyszabású akciókról is, mint amilyen a Hungary helps program. Írtam már magam is a gyakorlatilag ellenőrizhetetlenül kiáramló többmilliárdos adakozásról, amelynek céljai között hangzatosan olyasmik szerepelnek, amik a kormánypárt első számú kampányüzeneteit húzzák alá. És ezeket az üzeneteket arany rámába helyezi a tény, hogy micsoda nemes jelszavak alatt történik az egész. Mentsük meg az üldözött keresztényeket, hiszen a libsik hamarosan belőlünk is azt csinálnak! Teremtsük meg a feltételeket, hogy a néptömegek ne jönnek hozzánk, ahogy a migránssimogatók szeretnék, hiszen nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol baj van! Orbán mindenki apja, az egész világon segít! Egyértelmű játszma, a manipulálás csúcsának hittem eddig. Ám most szívszorító volt látnom, hogy ezek az egész népet mobilizáló akciók hogyan használhatóak fel a legprimérebb módon arra, hogy ismét a vezérünk dicsőüljön meg...

SZABAD SZEMMEL: MEGGYENGÜLHET VON DER LEYEN HELYZETE, HA AZT ÍGÉRTE ORBÁNNAK, HOGY ÁTNYOMJA TRÓCSÁNYIT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.09.29.


The Times 

Rosszul indult a Bizottság új elnöke, mert a magyar és a román jelölt akadállyá vált tervei valóra váltására. A Jogi Bizottság egészen példátlan módon megvétózta mind Trócsányit, mind Plumbot. Úgy tudni, hogy a román kormány hajlandó mást küldeni Brüsszelbe, de a kötekedő Orbánról az a hír járja, hogy kész felvenni a kesztyűt. Ugyanakkor az EP-képviselők dühösek, mert egy kisebb eljárási hiba miatt hétfőn újabb ülést kell tartaniuk a két politikus ügyében. Úgy vélik, ily módon arra akarják rászorítani őket, hogy vizsgálják felül véleményüket, nehogy konfliktus robbanjon ki a magyar kormányfővel. A zöld frakció egyik német tagja úgy nyilatkozott, hogy von der Leyen helyzete alighanem lényegesen meggyengül, ha azt ígérte Orbánnak, hogy átnyomja Trócsányit a jóváhagyási folyamaton. Az Európai Parlament ugyanis a végén el fogja utasítani a korrupt kiválasztottakat.
FAZ 

A populisták elvarázsolják a népet. Az emberek nem hallgatnak a politikai elit érveire és a populista vezérek manipulációjának engedelmes eszköze lesznek. Hűek maradnak a demagógokhoz, akik éppen az ő támogatásukkal jutnak hatalomra. De vajon miért hajtják önként a fejüket szolgaságba, amikor a néptribunusok nem akarják a javukat? Sok országban tapasztalni mostanában, hogy bizonyos vezetők monopolizálják a hatalmat és régi, tekintélyelvű módszerekhez nyúlnak vissza. Trump, Johnson, Erdogan, de nyugodtan idevehetjük Orbánt és Kaczynskit is, nos, ők valamennyien leplezetlenül élvezik a megszerzett hatalmat. A magyar kormányfő és a többiek a nyílt társadalmat protekcionista tekintélyuralommá változtatják. Korlátozzák a szabadságjogokat, megakadályozzák a versenyt. Valamennyien demokratikus úton vívták ki az uralmat, a nép nélkül nem volnának sehol. Ám jogkörüket a jogállam elleni támadásra használják fel. A saját érdekükben módosítják az „erőegyensúlyt”. Az igazságszolgáltatásnak, a sajtónak, a tudománynak, a gazdaságnak el kell fogadnia hatalmi monopóliumukat, vagy különben megnézhetik magukat. Mindez lopakodva történik, minden puccs vagy forradalom nélkül. Különösen látványosan megy végbe ez a folyamat az orbáni Magyarországon. A választási törvényeknek köszönhetően, a Fidesz 53 százalékkal kétharmadot szerzett. Utána a kormányfő egy sor jogi húzással a maga oldalára állította az igazságszolgáltatást. Uniformizálták a médiát is. Egyetemet és kutató intézeteket pateroltak ki. A nép azonban kitart. És ez csak egyetlen példa, milyen központosító mechanizmust alkalmaz a populista hatalom. Nem kell hozzá egypártrendszer. De azért a régi demokráciákban nagyobb ellenállásra képesek a jogállami intézmények. Johnsonnak idáig nem jött be, hogy a közvélemény segítségével a parlament ellenében kormányozzon. Az ilyen politikusok a jóléti állam révén bort, búzát és pénzt osztanak uralmuk bebiztosításra. De sajnos itt nem a demokrácia üzemzavaráról van szó, pedig a demokratikus populizmus a jogállam legnagyobb ellensége. Éppen azért, mert annak megbuktatására nem kell államcsínyhez folyamodnia. És nehezen lehet tőle megszabadulni. Ehhez egy középkori tudós, La Boéties, mai nyelven szólva polgári engedetlenséget javasol. 

Trump és Johnson a nyíltan embergyűlölő, rasszista beszéddel megosztja a társadalmat – írja a brit PEN Klub elnöke, a Univesity College London jogászprofesszora. Philippe Sands szerint az ilyesmi korábban még elképzelhetetlen lett volna, ám mára már norma lett. A változás a Brexittel és az amerikai elnök megválasztásával következett be, hamar fellángoltak az indulatok az idegenek, a bevándorlók, a muszlimok és mások ellen. Így a magyaroknál és a lengyeleknél immár a túlhajtott nacionalizmus irányítja az országot. Nagy-Britanniában egyre több gyűlölet bűncselekményt követnek el. Amerikai és brit vezetők a lenézés és a megosztás nyelvét használják, hajtóerejük a kirekesztés. Az embereket két kategóriába sorolják: mi és ők. Az előbbi fehér és férfias, az utóbbiba a „mások” tartoznak. Bevándorlók, nők, melegek, muzulmánok, zsidók, stb. Itt nem arról van szó, hogy a mai Egyesült Királyság, vagy az USA a náci Németországra hajaz, de valami nagyon félrecsúszott. Az amerikai elnök és a brit kormányfő régi gondolatokat mond ki nyilvánosan. És ez sokak szemében igazolja ezeket az eszméket. De a nyelv mindent leleplez, írta egykor a náci propagandát elemezve egy üldözött professzor. Viszont ha bizonyos kifejezéseket elég sokszor és szenvedélyesen ismételgetnek, akkor abból új valóság jön létre. Mert a szavak kis adagokban méregként hatnak, a hatás csak egy idő után jelentkezik. Ahol nem parancsolnak megálljt neki, ott jön a háború és a tömeggyilkosság, lásd Jugoszlávia végét. Az ilyen rendszerek idővel összeomlanak saját ellenmondásaik és a külső nyomás súlya alatt. És akkor az emberek kinyilvánítják: soha többé, és valami újat építenek. A szólásszabadság azonban nem ér semmit, amikor a szavak gyűlöletet, erőszakot keltenek. A világ randa úton halad. Brit újságok bírákat a nép ellenségeinek kiáltanak ki és a politikusok nem lépnek közbe. Pedig roppant fontos, hogy ők miként beszélnek. Mondjuk ki egyértelműen: Johnson rasszista, aki arról ábrándozik, hogy visszatér egy elérhetetlen világba. De még mielőtt átfordulnának valami végzetesbe a dolgok, az alkotmányos rend és a jogállam védelmet nyújt. De csak akkor, ha tiszteletben tartjuk, hogy el kell ismerni mindenki méltóságát. Ennek pedig legfelül kell kezdődnie...

"BÜDÖS PROLIK"

HÍRKLIKK
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2019.09.29.


Figyelj oda, mert megint kezdik. Persze kedvenc tévéjük kedvenc sajtóklubja jár az élen: ott már a "büdös proli"-ig is eljutottak. "Büdös prolik" azok, akik helytelenítik az új elit gyanús lakásszerzéseit a Várban. Miért, csak nem képzelték, hogy a Legfőbb Főnök közelébe majd prolikat költöztetnek?!

Azért a jobbak óvatosabbak. Mielőtt proliznának egy ízeset, elmagyarázzák: nem minden dolgozó, nem minden munkás proli, "a proli mindezek selejtje, tudatlan és rosszindulatú lény", jellemzője a "hőbőrgés, irigység".(Demokrata).

Tehát nem elég a prolisághoz, hogy nem vagy gazdag és a munkádból élsz, proli szerintük akkor vagy, ha elégedetlenkedsz is. Hőzöngsz. Irigykedsz. Nem mosolyogsz elég szélesen, amikor a krumpliosztásnál átveszed a csomagodat. (Vedd át nyugodtan, legalább annak az árát sem lopták el. csak aztán szavazz a saját fejed szerint.) Akik tüntettek a rabszolgatörvény ellen, "törő-zúzó szar lumpenprolik", "Kinyílt a pofájuk a Lenin-fiúknak." (Bayer blogja), Komjáthi Imre "a párt proletár, proli szárnyának vezéralakja" (Magyar Nemzet). "A proli semmiben sem hisz" (888). Az ellenzéket "proli indulatok" vezetik (Echo tv), híveiknek szemére hányatik a "rongyos düh" és az "egybites munkásmozgalmi tudat" (Pesti Srácok)...

BELGIUM NYUGAT-EURÓPA MAGYARORSZÁGA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.09.29.


Egészen érdekes felvetés a címben megfogalmazott, őszintén szólva annyira nem ismerem Belgiumot, hogy meg tudjam ítélni, de biztosan akad majd köztetek olyan, aki igen. Ráadásul hangulatokkal nehéz vitatkozni.

A megfigyelés a huisje, boompje, beestje szerzőjétől érkezett, aki Hollandiában él és egy tűzoltási szándékkal megszervezett vidám, családias „francia piknik” keretében tette.

„Az úticél Lille, a hozzánk legközelebb eső francia város, illetve annak falusi környezete. A történelmi Flamand grófság, melynek ugye azért része volt két belga tartomány is.

Fantasztikus élmény, hogy nem több mint 290 km-rel (3,5 óra autóval) távolabb tőlünk, túl ugyan két „országhatáron” mennyire más az éghajlat, a vidék, a természet.

Mennyire más érzéseket kelt életre, mennyire más gondolatokat ébreszt fel, akaratlanul is elterelve magára a figyelmet, hogy ne érezz kívüle mást, hogy elfedd a fájó gondolatokat.

A holland-belga határon mindjárt egy félpanziós ház, ami ugye azért félpanziós, mert már nincs teteje. Úgy tűnik, Belgium Nyugat-Európa Magyarországa. Tényleg nem lehet Hollandiához hasonlítani.

Az igénytelenebb fajta graffitikkel teletegelt szürke betonfalak mögött futó vonatok, Budapest-Zugló külsejű vasúti megállók, felújításra szoruló házak, kétsávos autópályák, 120-as sebességhatár.

Olyan érzés, mintha a holland megszokás után szúnyoghálón át néznéd a világot. Mintha a szürkeség köpenyével igyekezne elfedni a hiányosságot. Betonhangulat, szemét, s az érzés, hogy nem ismerik a kőműves fánglit. (...)

Nos nagy szerelmünk: Hollandia után elkapnak a múltunkból oly jól ismert ősz színei, ízei, az érzés. A magasabban szálló felhők látványa, a felhők fehérsége, a vidék, a szántások, a levegő és gyerekkorunk környezetének látványa és illata.

Fantasztikus élmény volt sétálni az almáskertben, mint gyerekkoromban az udvarunkban, ami tele volt az akkor divatos törpe almafákkal. Sétáltunk hatalmas platánfasor alatt, ami tényleg a sárgától a barnáig minden színben játszott. Felidézte a szegedi Széchenyi tér illatát.

A lehullott levelek zizegése, és mindenek ősz illata olyan „ahonnanjöttünk” távoli érzésével szállt meg. S azután egy hatalmas szomorúfűz, a balatoni nyár, aminek édes emlékét azóta sem képes feledtetni, kiradírozni senki és semmi. S egy öreg vadgesztenyefa, melynek termését hordtuk a zsebünkben mindhalálig.

Ezek afféle sosem fakuló érzéseink. Ezek a fák értelem szerint Hollandia azon részén, ahol lakunk, nincsenek. Mint ahogy dombok sincsenek, itt azonban egy kellemes dimbes-dombos vidék terül el, minden négyzetcentiméter földet szántóként hasznosítanak.

Mindenütt kukorica és répaföldek. A földeknek is illata van. Alig van felhő az égen, a nap melegebben süt, a levegő tisztábbnak tűnik, s a táj is kontrasztosabb. A mi mindig zöld, mindig esős mindig vizes ősz és tavasz nélküli Hollandiánk után tényleg egy nagy „de szép” sóhaj volt az egész utunk.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el...

PILLANGÓEFFEKT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ÉS
2019.09.27.


Gazdánk lassan, apránként, ráérősen fullasztja meg a Ma­gyarországi Evangéliumi Testvérközösséget, vagyis azt a gyülekezetet, amelynek úgyszólván az egész tevékenysége az oktatás, a szegények, elhagya­tottak, munkaképtelenek támogatása és az erkölcsileg veszélyeztetet­tek megsegítése köré szerveződik. A művelet nem látványos, az egze­kútor a munkáját távirányí­tott robotka­rokkal végzi, és azokra is fehér kesztyűt húz. Szépen, nemesen, választé­kosan, ahogy gazdánk tíz év­vel ezelőtt felvázolta. Hatékonyságá­r­a nem lehet pa­nasz. Az RTL Klub híradója szerint a MET-nek már annyi pénze sincs, hogy a maga ezer alkalmazottjának a mini­málbért kifizesse. Ők tehát előbb-utóbb más munka után néznek, ergo ezt is a szegények, elha­gyatottak, munka­képtelenek fogják meg­szívni, ahogy minden egyebet.

A háttérben mi más állna, mint a pillangóeffekt. Gazdánk a ki­lencvenes évek derekának egy derűs reggelén hívő reformátusként éb­redt, noha előző este még antiklerikális szabadgondolkodóként tért nyugovóra. Hívatta is a papot, akit ismert, Iványi Gábort, hogy adja össze a feleségével egyházilag, első két gyerekét is Iványi­val keresz­teltette meg. Hatalomra kerülvén pedig felszólította, hogy támogassa őt nyilvánosan. I. G. nemet mondott. Másodjára 2010-ben mutatta neki a helyes utat, de Iványi akkor se. Mit tesz Isten, egy évre rá hipp-hopp, visszavonódott tőle az egyházi státus, amelyet még 1981-ben, a Ká­dár-éra sűrejében sikerült kiharcolnia. Mellékhatásként a 2011. évi CCVI. törvény mintegy kétszáz vallási közösséget fosztott meg jogi sze­mélyiségétől, de hát ahol fát vágnak, ott fát vágnak. Az Alkotmánybí­róság mindezt alkotmányellenesnek ítélte, az Emberi Jogok Európai Bí­rósága az Emberi Jogok Európai Egyezményét lobogtatta, gazdánk pe­dig úgy reagált, ahogy ilyenkor szokott.

Természetesen súlyos gondolkodási hiba volna az események puszta egymásutánjában kauzális kapcsolatot felfedeznünk, de hát is­meretes, hogy kaotikusan viselkedő rendszerben a kezdeti feltételek apró változásai hosszú távon beláthatatlan következményekkel járhat­nak. A pillangó megmozdítja a szárnyát a keleti féltekén, és evvel tor­nádót idéz elő a nyugatin, vagy megfordítva. Renitens lelkész nem haj­landó beállni zászlótartónak a magyarok vezetője mögé, ezért nyolc évvel később ezer munkavállaló nem jut hozzá a fizetéséhez, ki tudja, hány földönfutó pedig örökre búcsút mond a paprikás krumplinak. Ol­vasgassunk a káoszelméletről, érdekes dolog. Eközben a Svábhegyi Református Egyházközség csaknem egymilliárdot kap óvodaépítésre, vagyis kormányzatunk az egyházakért, ha azok tudnak viselkedni, a lelkét is kiteszi. Az már puszta véletlen csupán, hogy a kormányfő maga is a Svábhegyi Református Egyházközséghez tartozik. Az élet ilyen, pláne mifelénk, megszokhattuk...


HAMAR VISSZAHOZNÁ AZ ÁRÁT, HA HÁROMSZOR ANNYIT KÖLTENÉNK A ROMA INTEGRÁCIÓRA

INDEX
Szerző: E.F.
2019.09.28.


Orbán Viktor már 2013-ban arról beszélt, hogy a kormány rejtett erőforrásként, a magyar gazdaság tartalékaként tekint a cigányságra. A romák helyzete ettől még nem kezdett varázsütésre javulni, a szegregációval, a munkaerőpiaccal és az iskolai előmenetellel kapcsolatos utóbbi évekbeli kutatások alapján nincs okunk az optimizmusra.

Ez a helyzet rossz a romáknak, rossz a nem romáknak, rossz a piacnak és rossz az államnak is. Az integrációnak még akkor is vannak nyilvánvaló előnyei, ha az emberiességi tényezőket kivesszük az egyenletből: a szegregátumokban tengődő, alig vagy csak feketén dolgozó népesség ugyanis rengeteg kihasználatlan munkaerőt és rengeteg kieső adóbevételt jelent.

A KSH adatai szerint a közfoglalkoztatásban arányaiban sok roma vesz részt (ez papíron javított is a munkanélküliségi mutatóikon), 2014 és 2017 között minden ötödik közmunkás vallotta romának magát. De mint tudjuk, a közmunka pozitív hatása a későbbi munkaerőpiaci integrációra erősen függ az egyedi tényezőktől, vannak települések, ahol nagyon jó dolgok sültek ki a közmunkaprogramból, máshol csak avart söpörnek az emberek bármiféle kilátás nélkül. Alacsony hatásfokához képest viszont a közmunka drága műfaj, ezért érdemes azon gondolkodni, mivel lehetne kiváltani.

Az EU Danube Transnational Programja keretében Pécsen a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és más helyi szereplők együttműködésével idén tavasszal egy ilyen megközelítést teszteltek. Az eredmények alapján a Budapest Intézet pedig arra jutott:

MÉG AKKOR IS JOBBAN MEGÉRI INTENZÍVEBB, KÖLTSÉGESEBB PROGRAMOT VÉGIGVINNI, HA AZ ÁLLAM PUSZTÁN A KÖLTSÉG-HASZON ELEMZÉS ALAPJÁN DÖNT A KÉRDÉSBEN.

Magyarán: azok a romák, akik közmunka helyett a pilot projektben tesztelt képzésen vesznek részt, hosszútávon adófizetőként kvázi visszafizetik a rájuk fordított támogatást...

A NAGY KALAND

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2019.09.29.


A világgazdaság és ezen belül fő piacunk, a német növekedés lassulása, a kereskedelmi háború, a Brexit, a csökkenő európai pénzek, illetve az inflációs nyomás és a fogyó munkaerő kockázata szükségképpen a konjunktúra végét jelzik. Varga érthetően visszafogásra ösztönöz. Matolcsy ellenben a dinamizáló politika folytatását javasolja.

„Gyülevész, utálatos had, vezető fáklyája egy agy, melynek az őrületben rendszere van, egy borzalmas rendszer, amely körül az őrület kóvályog” (Ady írta Tiszáról 1914-ben)

Varga Mihály szürke egyiptomi hivatalnok, nem tudja megfejteni a fáraó álmát. A kockázatok láttán kimondta: a növekedési „aranykornak vége”. Ezzel a dinamizáló költségvetési politika befejeződött. Matolcsy György durva kioktató hangon ráförmedt: ellenkezőleg, az aranykor, a túlfűtő monetáris politika folytatódik, jövő tavasszal egy élénkítő csomagot indítunk el...

ÉS AKKOR MÉSZÁROS LŐRINC EGYSZER ADAKOZÓKÉNT KERÜLT BE A HÍREKBE - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.09.29.


Néhány nap alatt 700 millió forint gyűlt össze egy súlyos betegségben szenvedő kisfiú gyógyszerére; folytatódik a forint gyengülése; csődbe jutott a legrégebbi brit utazási iroda, nagyjából 600 ezer utast magára hagyva. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Az előző heti összefoglalóban azt kérdeztük, ezen a héten lesz-e újabb történelmi mélypontja a forintnak. Annak a 90 százaléknak lett igaza, akik arra szavaztak, hogy igen. Nem is kellett sokat izgulniuk ezért, már hétfőn, alig egy órával a tőzsdenyitás után átlépte a forint a 335-ös határt. Kedden, amikor az MNB a kamatdöntés indoklásában egy szót sem ejtett az árfolyamról, 335,99-ig ment el a forint, és ugyan onnan egy kicsit visszaerősödött, pénteken már 336,24 forintot kellett adni egy euróért. (Mellékszálként pedig a DK kimaxolta a minimalista politikai kommunikációt, amikor erről kiküldtek egy szóközzel együtt kilenc karakterből álló sajtóközleményt.)

Változást az MNB kamatdöntése jelenthetett volna, de nem változott sem az alapkamat, sem a bankközi kamatok. Ez önmagában még nem volt meglepetés, azt már rosszabbul fogadták a piacokon, hogy az indoklásban csak azt írták: az MNB számára a 3 százalékos inflációs cél tartása a fontos...

A FIDELITAS SEM TUDJA, MENNYI PÉNZT KÖLTENEK A LEJÁRATÓ KAMPÁNYRA

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.09.28.


Az önkormányzati választások előtt is a Fidelitasra bízta a Fidesz a negatív kampányt, így elárasztották a fővárost az óriásplakátok, amiken igyekeztek összemosni az ellenzéki jelölteket Berki Krisztiánnal. Karácsony Gergely sajtótájékoztatóját pedig cirkuszi zenével zavarták meg

Az RTL Híradója arra lett volna kíváncsi, hogy a Fidesz ifjúsági szervezete mennyit költ az önkormányzati kampányra, ezért megkérdezték Borbély Ádám budapesti elnököt, de nem tudta megmondani, mennyibe kerül a lejárató kampány. Borbély annyit mondott a csatornának, hogy ez egy központi tervezés alatt álló projekt, az éves beszámolóból lehet majd választ kapni...

SZOBA KIADÓ, DE NEM AKÁRKINEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BALASSA TAMÁS
2019.09.28.


Alig fél évtized alatt a duplájára emelkedtek az albérletárak. A helyzet drámai, a növekvő ingatlanárak miatt egyre kevesebbeknek futja megtakarításra, vagyis marad a méregdrága bérlés. Akinek pénze van, ingatlanba fektet, a kérdés csak az: miért nem teszi ezt az állam is?

Miközben az illiberális – gazdasági értelemben pedig definitíve neoliberális – kormányzás haszonélvezőinek mind a politikában, mind pedig a civil szektorban látványosan bővül az élettere, addig az alsóbb, leszakadó rétegeké veszedelmesen szűkül. Az Orbán-kabinet továbbra is a tehetőseket és a nagyokat, a multicégeket segíti, ami a lakhatás piacán különösen a fővárosban drámai változásokat hozott. A budapesti albérletárak például már nem nagyon tudnak hova drágulni, ezért berobbant a piacra egy régi-új termék: a szoba. 

Néhány éve akár Gellért-hegyi garzont is meg lehetett csípni havi 70 ezer forintért, ma ennyiért adnak 10-20 négyzetmétert, és aligha a budai hegyekben. A fővárosi szobarekorderért e pillanatban rezsivel együtt 171 ezer forintot kérnek, amiért már majdhogynem egy alsó kategóriás hotellakás is megcélozható. Ez a piac, érvelnek a Facebook-albérleti csoportok epés hozzászólásokkal darabokra szedett kiadói. A kereső pedig fizet, és a pénzéért egyre kisebbet, egyre messzebb, egyre lelakottabbat kap. 

A főbérlők pedig elszálltak, akárcsak az albérlők méltányos lakhatásba vetett hite: a nem dohányzó, kisállatnak még fényképével sem rendelkező dolgozó egyetemista lánynak szinte csak a szeme színét nem írják elő a nem ritkán háromhavi kaució és az egyéves szerződés mellé. Az állam mindeközben nem tesz semmit. 

 „Negyvenhat évesen eszemben sincs másokkal együtt lakni, és hát a gyerekeimet sem tudnám hol altatni, ha nálam vannak. Egy ideig Surányból jártam be Pestre, most Pomázról teszem ugyanezt, és ha ezt fel kellene adnom, inkább kimennék külföldre dolgozni” – meséli Gábor, aki 70 ezres baráti áron találta a kis agglomerációs garzont. Napi kétórás utazást vállal, és mivel megtakarításai nincsenek, nem tudja, miként léphetné át a saját árnyékát...