2023. január 9., hétfő

ORBÁN KIJELÖLTE A MAGYAR KÖZÉPHATALMISÁG ÚTJÁT, AMI ZSIBBASZTÓ KÖZHELYEKKEL VAN KIKÖVEZVE

TELEX
Szerző: MÉSZÁROS R. TAMÁS
2023.01.09.


Más országokkal szemben Magyarország kormánya 2011 óta nem publikált írásos külpolitikai stratégiát, amelyben világosan lefektette volna, hogyan látja az ország helyzetét, miket tart a fő kihívásoknak, és ezekre a kihívásokra milyen választ tervez adni. Ennek hiányában a magyar kormány aktuális céljait és elképzeléseit Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi és egyéb beszédeiből próbálják meg levezetni azok, akiket érdekel, hogy mi a terv.


A jellemzően elnagyolt, a konkrétumok helyett nagy civilizációs fejtegetéseket tartalmazó szövegek legújabbikát január elején a Mandiner kormányközeli lapban dobta be Orbán Balázs, Orbán Viktor politikai igazgatója. Orbán Viktornak egy karácsony előtt zárt körben elhangzott stratégiájára hivatkozva

a blokkosodó világgazdaságban kapcsolatépítéssel elnavigáló és fejlett országgá váló, regionális középhatalmi státuszt megcélzó Magyarország jövőképét festette meg.

Az alábbiakban megpróbáljuk vállaltan földhözragadt módon értelmezni a nyomokban mágikus realizmust és tudományos-fantasztikus elemeket is tartalmazó írást, és kisilabizálni a sorok közül, hogy az orbáni gondolatok mit jelentenek kis hazánk jövőjére nézve. Azt ugyanakkor már elöljáróban muszáj jelezni, hogy ez sajnos a cikk végére sem derül ki...


AZ OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS INTÉZMÉNYEKNEK ALAPVETŐEN ÉS MEGHATÁROZÓAN AZ OKTATÁSI ÉS TUDOMÁNYOS AUTONÓMIÁRA KELL(ENE) ÉPÜLNIÜK

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.01.09.


Figyelem, a megszokottnál kicsit hosszabb szöveg következik. Nem kötelező olvasmány, nem kell elolvasni. Utólagos reklamációt nem fogadok el!
Az utóbbi időben sokszor elmondtam és leírtam, sajnos egyre több okom volt rá, hogy az egyetem intézménye azért válhatott a nyugat-európai fejlődés motorjává, s a nyugati világ a XII. században azért hagyhatta állva az addig tudományos tekintetben nálánál fejlettebbnek mondható, de minimum vele azonos nívón létező muszlim világot, mert az Európában ekkor létrejövő egyetemnek (universitas) nevezett oktatási és tudományos intézmények alapvetően és meghatározóan az oktatási és tudományos autonómiára épültek, így természetesen az összes egyházi fenntartású intézmény is. S amikor ezt az autonómiát a „sötét” középkorban (fenét volt az sötét!!!) sérteni próbálta egy-egy világi vagy egyházi hatóság, kivétel nélkül nagy botrány követte a beavatkozást: szecesszió, azaz kivonulás, sztrájk, más egyetemi városba való áttelepülés és így tovább, vagyis az autonómia, mint minden sikeres tudományos tevékenység és oktatási forma alapfeltétele a középkorban meghatározó és irányadó volt.

Azért hangsúlyozom mindezt, mert az Európai Bizottság nagyon bölcsen úgy határozott, hogy szemben a magyar állami egyetemekkel, a magyar alapítványi egyetemeket kihagyják az EU oktatási és kutatási projektjeiből, ami rendkívül súlyos anyagi elvonást jelent: érinti ez például az Unió által finanszírozott Erasmus együttműködési és oktatási csereprogramot (nagyon komoly veszteség mind szakmailag, mind gazdaságilag, mind a tudományos hozadékot tekintve, továbbá a mostani egyetemisták nemzetközi kapcsolatainak megalapozását illetően), s sok-sok tízmilliós anyagi kárt jelent mindez a Horizont Európai kutatási és innovációs keretprogramot tekintve, ahol nagyösszegű, sokszor több tízmilliós pályázatok futottak, gépek, műszerek beszerzésére (lásd orvostudományi egyetemek és klinikák, természettudományi karok stb.), vagy egyéb finanszírozási formák javára (lásd például az agyonpénzelt Budapesti Corvinus Egyetemet). Az EU pénzügyminiszterei azért hozták meg ezt a döntést, mert az alapítványi formába átrendezett intézmények működési modellje nem biztosította az átláthatóságot, s minden figyelmeztetés ellenére továbbra is ott ülnek az alapítványokban, teljhatalmat élvezve, az amúgy a fizetésük mellett még további 1-1,5 milliót bezsebelő fideszes káderek, állami és önkormányzati vezetők, fideszes képviselők, kormányzati potentátok, unalomig megszokott haverok és csókosok, akik politikai vezetőkként tehát közpénzek kifizetéséről döntenek, akár olyan szervezetek részére is, amelyekben maguk is alkalmazottak és döntéshozatali jogkörrel rendelkeznek.

Mindezt az EU27-ek összeférhetetlennek tartja (noha összeférhetetlen is), s az eddigi támogatásokat megvonták.

Az utóbbi években nem egyszer bíráltam az EU döntéseit, most a legnagyobb egyetértésemet kell kifejeznem. Először is olyan alapítványokról beszélünk, amelyekben ott ül – csak a példa kedvéért – Varga Judit (igazságügyi miniszter!!!), Navracsics Tibor, Trócsányi László, Lantos Csaba (energiaügyi miniszter), Szijjártó Péter, Lezsák Sándor, Stumpf István, Dézsi Csaba András, fideszes győri polgármester, Hegedüs Éva, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatója (e bank többségi tulajdonosa Tiborcz István), Hernádi Zsolt, Varga Mihály, Martonyi János, Lánczi András, Bajkai István fideszes képviselő, Fazekas Sándor fideszes képviselő, György László kormánybiztos, volt államtitkár, Guller Zoltán miniszteri biztos, Garancsi Mária (Garancsi István nővére), Vidnyánszky Attila, Rátóti Zoltán, Szili Katalin, Náray-Szabó Gábor, Csizmadia Norbert, egykori államtitkár, Csányi Sándor, Zambó Péter államtitkár, Orbán Balázs, Nagy István agrárminiszter, Lázár János, Dezső Tamás, a Migrációkutató Intézet igazgatója, Szilágyi Péter miniszteri biztos, Gulyás Gergely, Pacsay-Tomassich Orsolya államtitkár, Bódis József államtitkár, Mikes Éva kormánybiztos, Szócska Miklós volt államtitkár, Mészáros József, a KDNP alapítványának az elnöke, Schmidt Ádám, Orbán sportügyi tanácsadója, Wáberer György kormánybiztos, Cser-Palkovics András fideszes polgármester, nem sorolom tovább, pedig lehetne. És mindeközben nincsenek összeférhetetlenségi szabályok, a kuratórium tagjai élethossziglan üldögélhetnek a helyükön, semmiféle intézményi garancia nincs, az egyetemeknek nem volt beleszólási joga az alapítványok kurátorainak kinevezésébe, az egyetemeknek nincs vétó joguk és így tovább. És vigyázat: ha ezután a rezsim hoz egy döntést, hogy azok, akik közhivatalt viselnek, nem lehetnek a továbbiakban az alapítványok tagjai, nehogy bedőljünk a trükknek, hiszen ott maradnak azok, akik ezer szálon kötődnek a Fideszhez (a példákat itt is hosszan sorolhatnám, az Orbán-gyerekek állítólagos egykori gyermekorvosától, Lévai Anikó barátnőjétől kezdve…).

És miért is csodálkoznánk? A magyar állampolgárok úgy látszik elfelejtették, vagy el sem jutott az ingerküszöbükig az, amiért az Európai Bizottság többször figyelmeztette a kormányt: az alapítványi átalakításnak szemérmetlenül épp az volt a célja – miként azt Orbán Viktor közölte –, hogy az egyetemi kuratóriumoktól távol tartsák az „internacionalista-globalista” személyeket, s kizárólag „nemzeti szemléletű” emberekkel töltsék fel azokat. Hogy mit jelent az „internacionalista-globalista”, illetve a „nemzeti” szemlélet, azt persze, mint mindig, majd Orbán mondja meg, Karl Lueger hangszerelésében.

De idézhetnénk a nagy Stumpf Istvánt is, aki a maga egyszerűségében és tradícionális cinizmusával csak annyit mondott: „nyilvánvalóan nem ellenzékieket fog kinevezni a kormány.”

Vagyis a tudomány nemzetiesítése és internacionalista globalizációssá történő átminősítése a kormány vezényletével megtörtént az egyetemeken. A tudomány és az oktatás átideologizálása, vagyis épp az, amiért, ha az megtörtént a középkori egyházi fenntartású egyetemeken, az oktatók és a diákok rögtön sztrájkba léptek és kivonultak az egyetemről.
Ezt a kivonulást a hazai egyetemek oktatói és hallgatói elfelejtették megtenni, helyette megkötötték a megszokott kis (nagy) kompromisszumokat, elfogadva és tudomásul véve az összefonódás melegágyait, a maffiaállam logikáját, s jó képet vágva saját megaláztatásukhoz, a tudományos és az oktatási szabadság semmibevételéhez. (Kivételt képez persze a volt SZFE oktatói karának és hallgatóinak túlnyomó része!)

Hát most ebből a korrupt bűnbarlangból vonul ki éppen az Európai Bizottság.
És nagyon helyesen teszik! A diákoknak rövidtávon sajnos nagyon rossz lesz mindez, de hosszútávon fokozódik az Orbán-rezsimre nehezedő nyomás.

PUTYIN MOZGATÓRUGÓI, AZ OROSZ REZSIM LOGIKÁJA ÉS A „KGB-KAPITALIZMUS”

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPKÓ ZITA
2023.01.06.


Catherine Belton brit újságíró könyve, a Putyin emberei – Hogyan szerezte vissza a KGB Oroszországot és gyűrte maga alá a Nyugatot? átfogó képet fest arról, hogyan kerülhetett hatalomra Vlagyimir Putyin, milyen szerepet játszanak az egykori KGB-sek a jelenkori Oroszországban. Emellett azt is pontosan bemutatja, hogyan használták fel a hatalmat saját vagyonuk gyarapítására, az így megszerzett összeget végül a Nyugat ellen fordítva. Az 1992-es évvel induló műben Putyin egykori és jelenlegi szövetségesei is megszólalnak, így nemcsak az elnök életútját, hanem cselekedeteinek mozgatórugóit is jobban megismerhetjük.

Catherine Belton évekig dolgozott Moszkvában a Financial Times tudósítójaként, jelenleg a Reutersnek ír oknyomozó cikkeket Oroszországról. 2020-ben jelent meg első és eddig egyetlen könyve angolul, Putin’s people címmel. Az Economist 2020-ban az év legjobb politikai könyvei közé sorolta a művet.

2021. januárjában Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista Putyin titokzatos palotájáról szóló videójában is ajánlotta a kötetet, mint a Putyin-rendszer egyik legalaposabb leírását a nézőknek...

RÁADÁS: HADHÁZY LÁSZLÓ - A RENDŐR MESÉL

YOUTUBE
Előadó: HADHÁZY LÁSZLÓ
két héttel ezelőttA rendőr mesél...

LEVELET ÍRT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG, BÚCSÚZHATNAK AZ ERASMUSTÓL A FIDESZES IRÁNYÍTÁS ALATT ÁLLÓ ALAPÍTVÁNYI EGYETEMEK

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2023.01.09.


Mivel az Orbán-kormány továbbra is fideszes politikusok irányítása alatt tartja az alapítványi egyetemeket, egyelőre kihagyják azokat az EU egyes oktatási- és kutatási projektjeiből – tudta meg a Népszava.


Nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi oktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn.

Az Európai Bizottság illetékes főigazgatóságai december végén levélben értesítették erről a testület szolgálatait és a pénzek kezelésével megbízott nemzeti hatóságokat.

A tiltás a 2022. december 15. után elbírált pályázatokra vonatkozik.

Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem. Ezek többsége mostanáig jelentős támogatásokban részesült a Brüsszel által közvetlenül vagy közvetve irányított támogatási forrásokból. A Budapesti Corvinus Egyetem 2014 és 2020 között 11 projektre 3,6 millió euró támogatást nyert a Horizont 2020 kutatási keretprogramból. 2020 decemberében pedig története során először konzorciumvezetőként elnyert egy 4 millió eurós összköltségvetésű pályázatot, olvasható az intézmény honlapján.

Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott. Az azóta már modellt váltott Corvinus a legtöbb résztvevőt küldő három egyetem között volt.

A közösségi finanszírozás leállításáról szóló döntést 2022 december 15-én hozták meg az EU pénzügyminiszterei, amikor a korrupciós veszélyek miatt befagyasztották a Magyarországnak 2021-2027 között járó felzárkóztatási támogatások csaknem egyharmadát. Ezzel együtt utasítást adtak arra, hogy az Unió nem köthet új pénzügyi megállapodást a 2021-es magyar törvény alapján létrehozott közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyal, illetve az ilyen alapítvány fenntartásába került jogi személlyel...

GONDOLATOK A FÉKEKRŐL, A HELYZETRŐL, VALAMENNYIÜNK FELELŐSSÉGÉRŐL

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.01.09.


Elkezdődött a munka újra…
Az oktatás helyzetével, ami égetően fontos kérdés. A nyomásgyakorlás lehetőségei úgy tűnik, hidegen hagyják a döntéshozókat, a felmondások kiszámíthatatlansága pedig bizonytalanságtartásban erős fegyver.
A személyes kiállásban, vagy, ahogy a múltkor írtam a cselekvő szolidaritásban fékek rendszere működik, visszafogva a tömegesedést.
Nyilván erős fék ez a „bárkinek bárhol felmondhatnak” helyzet is, hiszen az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben, pláne vidéken nem egyszerű új állást keresni. Akik közel vannak a negyven évhez, azt mondják, ők már kivárnak…kimaradnak, nem hiányzik nekik, hogy az utolsó évükben állást keressenek.
Akik a rendszerben vannak, és az elhelyezkedési lehetőségek szűkösek (pl. falun) ott is erős fék ez.
Fékként működnek az intézményvezetők is, attól függően, melyik oldalra állnak erősebben, ha a tantestület mellé, akkor erősíthetik a változás-igény üzenetét, de közben ők is az állásukkal játszanak, ha a hierarchiában a felettük állók mellé, akkor viszont erősítik a fékezőhatást.
Fékként működnek a kiégett pedagógusok is. Akik már belefásultak ebbe az egészbe, akiket nem hoz már lázba semmi, minimálüzemmódban dolgoznak, megszólíthatatlanul. Letudják az órájukat, megcsinálják a kötelező adminisztrációt, de nincs már véleményük, javaslatuk, nem akarnak ettől a pályától már semmit, csak túlélni a mindennapokat.
Féket jelentenek azok, akik indokoltnak érzik a döntéseket, azonosulni tudnak a rendszerrel. Akiknek megfelel a végrehajtó-szerep, akik meggyőződésből fogadják el ezt az oktatáspolitikát, és szentül hiszik, hogy ez a jövő. Akiknek az értékrendjével találkozik a keresztény-nemzeti vonal, akik indokoltnak érzik az oktatási szegregációt, a gyermekvédelmi törvényt, és kiteljesednek abban, hogy olajozott fogaskerékként szolgálják a működését.
Féket jelent az egész kiépült rendszer, ami mentális fékként ül az egész társadalmon, a megosztottsággal, az állandó ellenségeskedéssel, a manipulált kommunikációval, a bűnbak-kereséssel. Ami azt üzeni, akkor vagy biztonságban, ha nem szegülsz ellen, ha végrehajtó-szerepben vagy, gondolkodás nélkül követed az utasításokat, sodródsz, engedsz az erősebbnek.
A nehéz ebben az egészben, hogy a maga szempontjából mindenki talál benne védhetőt önmaga számára, amiben a pillanatnyi érdekei pozicionálják a viszonyulását.
Nagy kihívás, hogyan lehetne ebben változást elérni. Én sem tudom. A szegregátumok világában dolgozva, és megélve egy nagy vesztes csatát az egyházi iskolarendszer szegregáló hatásával szemben, megtanultam, hogy ne fehéren-feketén lássam a helyzetet. Hogy értsem, a személyes érdekeket is, de lássam a közösségi hatásokat is. És biztosan tudom, hogy csak a közösség formálásában gondolkodva lehet változás. Egységes etikai alapelvek, elköteleződés kialakításában, ami mentén egymást támogató, erős közösségé válhatunk.
A közösségeket ma több dolog amortizálja, mint építi. Mindig könnyebb szétzülleszteni, mint felépíteni. Pláne, ha a tagok maradnak benne, és a sérelmeiket magukban hordozzák.
Bonyolult az ember, és bonyolult a világ is. A felelősség pedig, hogy ebben milyen gyerekeket nevelünk, azt pedig úgy tűnik, inkább tologatjuk. Egymásra, pedagógusokra, szülőkre, államra…
Miközben mindannyian felelősek vagyunk érte.

"AZ UKRÁNOK AZ OROSZOK TRÓJAI FALOVAINAK TARTJÁK A MAGYAROKAT"

MAGYAR NARANCS
Szerző: FEKŐ ÁDÁM
2023.01.09.


Haditudósítóként járta évekig a Donbaszt az ukrán és szeparatista oldalon is, az erről szóló könyve az idén magyarul is megjelent. A Donbasz – Nászutas lakosztály a Háború Hotelben az orosz–ukrán konfliktus gyökereiig hatol, s azt is bemutatja, hogy milyen volt az élet az invázió előtt. A szlovákiai szerzővel a kézirata lezárása utáni időkről is beszélgettünk.


Magyar Narancs: A Donbaszról szóló könyve 2019-ben ér véget, nem sokkal Volodimir Zelenszkij elnökké választása előtt. Mi történt azóta a szeparatista területek társadalmával?

Tomaš Forró: Nagyjából ugyanaz a kilátástalanság maradt, amelyről a könyvben is írtam, de február óta már egész más a helyzet. Úgy írnám le, hogy ugyanaz zajlott le rövidebben újra, mint 2014-ben: először nagy volt a lelkesedés sokakban, amiért Oroszország végre teljesítette az ígéretét, és magához csatolta hivatalosan is a területeket. Utána sokan meglepődtek, hogy az orosz hadsereg ennyire gyengén teljesít a harcmezőn. Pár hónap múltán elkezdtek kiszeretni az oroszokból azok is, akik örültek nekik. Ebben nagy szerepet játszott, hogy rengeteg embert besoroztak, legyen szó akár veteránokról, akár mentálisan instabil emberekről. Minden férfit elvittek, sokszor az utcáról, a boltból vagy a munkahelyükről. Sokszor razziaszerűen gyűjtötték be az embereket, olyat is hallottam, hogy

a város egyik boltjában hatalmas leárazásokat hirdettek meg azért, hogy mindenki odamenjen, és egyszerre gyűjtötték be a férfiakat.


Él Luhanszkban egy barátom, aki hónapok óta nem ment ki az utcára, mindent a felesége intéz azóta. Tehát a megszállt területeken nincsenek már férfiak, mindent nők intéznek, a vásárlástól kezdve egészen a bányamunkákig. Sokan közülük semmit nem tudnak a férjükről, naponta járnak a hadsereg irodáiba megkérdezni, van-e bármi hír. Ezek a férfiak a legtöbbször halottak, de a hadsereg nem jelenti le, mert akkor az oroszok nem küldenek értük pénzt, amit így a parancsnokok egyszerűen eltesznek...


MÁR MOST TÖBB MINT 15 MILLIÁRD FORINTBA KERÜLT A CITADELLA FELÚJÍTÁSA

MFOR
Szerző: DOBOS ZOLTÁN
2023.01.09.


A közbeszerzési eljárás harmadik lehívásában ezúttal egy 8,5 milliárdos tétel üti Mészáros Lőrinc és Garancsi István cégeinek markát. Az eredetileg legfeljebb 20 milliárdosra tervezett rekonstrukciós eljárás pedig még mindig csak a bontási műveleteknél tart.


Újabb, 8,551 milliárdos közbeszerzési tendert nyert a Citadella felújításának projektjén a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett ZÁÉV Zrt., illetve a Garancsi István tulajdonában álló Market Zrt. – derül ki az uniós közbeszerzési értesítő pénteki számából. A hirdetmény értelmében a 3. lehívást jelentő összeg a két kormányközeli üzletember cége számára a Citadella erődfalának restaurálási munkáihoz biztosított alap organizációs tételek meghosszabbításának feltételeit biztosítja további 16 hónapra. Ez ebben a fázisban számos bontási műveletet is magába foglal – olvasható ki a hirdetményből...

A VÁLLALKOZÓ A MAGYAR MÉDIÁBAN: ÜZLETI ZSENI VAGY MAKKOS CIPŐS SIMLIS?

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2023.01.09.


A hazai média a rendszerváltástól kezdve kifejezetten negatív képet festett a vállalkozókról, azóta viszont sokat változott a helyzet. Virágh Enikő és Szepesi Balázs kutatása a 2015-től 2019-ig terjedő időszak jellemző figuráit vizsgálja a hobbivállalkozóktól a népmesehősökig.


Milyen kép él bennünk a vállalkozókról? Dörzsölt seftesek vagy ötletgazdag önmegvalósítók? Hogyan erősít rá erre a képre a média, és hogyan változott mindez a rendszerváltás után? Virágh Enikő és Szepesi Balázs Szociológiai Szemlében megjelent tanulmánya többek között arra jut, hogy a ‘90-es évekhez képest az utóbbi időben történt elmozdulás, az online médiában mindenképpen.

A kutatók a két világháború között kezdik el felvenni a történet fonalát, és rámutatnak, hogy az akkoriban domináns agrár-, ipari és pénzügyi szektorokban is nagyon jelentős volt a koncentráció. Ez pedig azzal járt, hogy kis és közepes vállalkozások nem igazán tudtak működni, így pedig nem alakulhatott ki a tisztes és társadalmi értelemben elérhető vállalkozó képe. Ráadásul a vészkorszakkal és a holokausztal még azokban a rétegekben is eltűntek a közepes méretű cégeket alapító vállalkozók, ahol egyébként legalább nyomokban léteztek. Az ‘50-es évek államosítási hulláma az agrárszektorban végezte el ugyanezt: előbb kuláklistára kerültek a módosabb parasztok és a nagygazdák, majd jött az államosítás és a téeszesítés...

NEM CSODÁLKOZUNK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2023.01.06.


Ebben az országban csakis olyanok élhetnének boldogan és kiegyensúlyozottan, akik semmin se tudnak csodálkozni. Akik egyre nagyobb beletörődéssel nézik, mi folyik itt. Tekintetüket néha megjártatják azon, ami a szemük láttára, világos nappal történik: hogy például egyik napról a másikra eltűnik egy testes balatoni partszakasz, hiányoznak a hegyek tegnap még megszokott ormai, mert helyüket napjaink úgynevezett nagyvállalkozói (értsd: a város közismert simlisei) beépítették. Valakik megvettek egy hőerőművet az államtól, amit aztán az állam drágábban visszavásárolt (lásd még készpénztranszfer). Csak közben a hőerőmű néhány hónapos szakszerűtlen működtetése egyszer s mindenkorra elszennyezett két hegyi patakot, és kipusztította a környező élővilágot. Vagy ennek a fordítottja: kőbányát is vettek már pártközeli cégek pénzén, de aztán olcsón eladták egy rokonnak (lásd még készpénztranszfer). Amire Simicska Lajosnak annyi megjegyzése volt korábbi elvtársai körében: mindenkinek állampolgári joga hülyének lenni (1993, a Fidesz kihelyezett frakcióértekezletének immár kilazult hangulatú záróaktusa a somogyaszalói éjszakában). Aztán a szemek lassan megszoknak mindent, nem csodálkozik itt már senki...


MEGVAN AZ ÁR: 660 MILLIÁRD FORINTOS TRANZAKCIÓ LESZ A VODAFONE MAGYARORSZÁG FELVÁSÁRLÁSA (2.)

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.01.09.


Megkötötte a végleges adásvételi szerződést a 4iG és a magyar állam a Vodafone Magyarország megvásárlására – tette közzé a BÉT-en a 4iG ma reggel. A tranzakció értéke 660 milliárd forint és január végén zárulhat le az ügylet...


JÖNNIE KELL KÉT HÉT FAGYNAK, HOGY NE LEGYEN NAGYOBB BAJ

TELEX
Szerző: BOZZAY BALÁZS
2023.01.09.


Nagyon enyhe az idő, olyan meleg van, mintha tavasz lenne. Karácsony óta a tizenfokok sem ritkák, többnyire még éjszaka sincsenek mínuszok. Felmerülhet a kérdés: tönkremehet ettől az idei gyümölcs- és zöldségtermés? Emiatt megint drágulás jöhet, ami újabb összegeket szippant ki a pénztárcánkból? A Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetőjével jártuk körül röviden a témát.


„Az eddigi enyhe idővel még nincs semmi gond, de most már egy-két héten belül nagyon meg kellene érkezniük a fagyoknak, és az lenne a jó, ha azok február végéig ki is tartanának, vagyis addig most már igazi tél lenne, majd márciusban lassú, fokozatos lenne a felmelegedés” – mondta Apáti Ferenc, a Debreceni Egyetem Kertészettudományi Intézetének vezetője, amikor arról kérdeztük, milyen hatással lehet az idei magyar gyümölcstermesztésre a mostani, enyhe időjárás.

Ezen a télen szinte végig szokatlanul meleg volt, decemberben is pluszfokok voltak nappal, és éjszaka is csak ritkán ment 0 fok alá a hőmérséklet, de akkor se nagyon. Karácsony óta pedig olyan az idő, mintha nem is tél lenne, 10-12 fok vagy még több is előfordul nappal. Január 1-jén meg is dőlt a melegrekord: Sellyén 18,9 Celsius-fokot mértek. Néhol akár rügyező fákkal is találkozhattunk az utóbbi napokban.

A jelenség persze abból a szempontból nem teljesen meglepő, hogy az elmúlt években többször tapasztalhattunk már szokatlanul meleg teleket, és abban a szakértők többsége egyetért, hogy Magyarország éghajlata melegedni fog. Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint egymást követik az elmúlt száz év legmelegebb évei. Sőt, sajnos Magyarország kicsit erőteljesebben melegszik a globális átlagnál.

A melegedés az országban várhatóan a nyári hónapokban lesz erőteljesebb, az évszázad végére 3-4 fokkal is nőhet a nyaraink átlaghőmérséklete, klímastratégiájában a magyar kormány is hasonló értékekkel számol. A nyáritól elmarad a téli melegedés, de ez is elegendő lesz ahhoz, hogy ne nagyon alakulhasson ki tartós hótakaró Magyarország nem hegyvidéki területein...


„A BARÁTAIM JELENTŐS RÉSZÉNEK AZ ELEMI LÉTFELTÉTELEIT IS MEGPRÓBÁLJÁK MEGSZÜNTETNI”

NÉPSZAVA
Szerző: BALOGH GYULA
2023.01.07.


Szüts Miklós szerint az utóbbi években sokkal pimaszabb és gátlástalanabb lett a hatalom. Már meg se próbál úgy tenni, mintha jogállamban élnénk. A festőművésszel emellett életről, halálról, boldogságforrásokról beszélgettünk.


Törőcsik Mari, aki itt lakott Budán az ön műtermétől egy sarokra, többször elmondta, hogy amíg eljut az öltözőtől a színpadig az óriási gyötrelmet jelentett a számára. Ön pedig azt mondta többször, hogy a festést egy kalandként fogja fel. Nincs is benne gyötrelem?

A színészek ezt szívesen mondják, biztos így is van. A festés teljesen más. Kell egy kis tevés-vevés reggelente, hogy elérjem az üzemi hőmérsékletet. Csalog Gábortól tanultam, hogy ha délelőtt dolgozni akarsz, soha ne nézd meg reggel a leveleidet. Bölcs tanács, igyekszem betartani.

És önnek is szüksége van ráhangolódásra?

Ezzel úgy vagyok, mint Esterházy Péter. Azt gondolom, hogy minden nap dolgozni kell, ezt nagyjából tartom is, ha az egészségügyi kalandjaim el nem térítenek. De előfordul, hogy eltérítenek, időnként megoperálnak. Nekem az a jó, ha minden nap dolgozom, bejövök ide a műtermembe minden reggel és aztán minden este kimosom az ecseteket és rendet csinálok, hogy másnap „konyhakész” legyen minden. Amikor éppen nem festek, akkor is készülök a következő képre, például régi képekből lopok ötletet... Pár éve gyerekeim elvittek a mamájuk születésnapja alkalmából Skóciába, ott csináltam sok-sok fotót, aztán évekig ezeket használtam a festményeim „alapjául. Egy kép elkezdéséhez nekem mindenképp kell valamilyen kapaszkodó, akkor is, ha aztán az eredményre rá sem lehet ismerni. Nyilvánvaló, hogy amikor az ember elkezd egy képet, az sokáig semmilyen, vagy nagyon rossz, (előfordul, hogy úgy is marad.) De a rossz sokkal jobb, mint a semmi, hiszen le lehet törölni, vagy át lehet festeni, azzal dolog van. És bármi történhet! Azért is festek több mint tíz éve akvarelleket, mert itt sokkal több a véletlen és azt nagyon szeretem. Amikor a festés közben alakul ki a kép, ezt hívom én kalandnak. Amikor dolgozom, akkor ritkán jut eszembe, hogy állandóan szédülök, akkor nagyobb baj is van... Vagy meglepetés!...

ZENEKAROKAT ÉS SZÍNHÁZAKAT FENYEGET A NER, A LEGFŐBB VESZTESE MOST IS A FELELŐS VEZETŐK ÁLTAL MAGÁRA HAGYOTT KÖZÖNSÉG

NÉPSZAVA
Szerző: HOMPOLA KRISZTINA
2023.01.09.


A már megszokott ideológiai harc mellett az egyre kevesebb pénzért való szokatlan küzdelem jellemezte az évet.

Túl sok a hangjegy, kedves Mozart, túl sok a hangjegy – mondja II. József Mozartnak Milos Forman Amadeus című zseniális filmjében. Peter Schaffer, a film alapjául szolgáló színdarab írója nem sejthette 1979-ben, hogy a zseni Wolfgang Amadeus Mozart és a hozzá képest átlagos tehetségű Antonio Salieri konfliktusáról szóló mű mondata egyszer egy európai ország kulturális vezetésének princípiuma lesz.

Magyarország azonban unortodox ország. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója például ezt találta nyilatkozni: „Túl sok a kőszínház, a független színház, filharmonikus zenekar.” Aki abban reménykedett, hogy a hosszú éveken át a kabinet egyik legfontosabb kulturális hatalmi centrumának számító és megmondóembereként megszólaló Demeter Szilárd mondata csak a tőle megszokott provokáció és egyéni vélemény, hamar csalódhatott. Alig egy hónappal később ugyanis Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter erősítette meg: „Sehol nincs például ennyi egy főre jutó kőszínház, szimfonikus zenekar.” Ami minimum pikáns egy minisztertől, akitől azt várná a polgár, hogy a minél színesebb és gazdagabb kulturális életért lobbizzon a kormányon belül...

MATOLCSY: AZÉRT MONDTAM EL MOST, HOGY MÁSKOR NE KELLJEN

24.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2023.01.09.


Egy felkészítő anyagot ismertetett a gazdasági bizottság december eleji ülésén a jegybank elnöke, kozmetikázás nélkül, hogy világossá tegye, nem ő felel a magyar gazdaság válságközeli állapotáért. Az viszont már Matolcsy György döntésének a következménye, hogy megszűnt az MNB bankbiztonsági igazgatósága.

Sokan az orbánizmussal való szembefordulásként értelmezték az elmúlt hetekben Matolcsy György megnyilvánulásait. A Magyar Nemzeti Bank elnöke előbb a parlament gazdasági bizottsága előtt tárta a hallgatóság elé sarkos véleményét a magyar gazdaság helyzetéről, kilátásairól, utóbb pedig a szignója nélkül tette közzé a Költségvetési Tanács a 2023-as államháztartásról szóló kormányzati előterjesztéshez fűzött álláspontját. Ebből is azt olvasták ki a „nerológiára” nyitott elemzők, hogy Matolcsy immár nyíltan kritizálja a kormány gazdaságpolitikáját, vagyis megtört a harmónia a kormányfő és a jegybankelnök között.

Lapunk most újabb háttérinformációkat szerzett a jegybanki „különutasság” motivációiról, melyek érthetőbbé teszik, hogy az MNB elnökének mi lehetett a szándéka, amikor a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt osztotta meg különvéleményét. A jegybankból származó értesüléseink szerint Matolcsy úgy magyarázta a bizottsági meghallgatáson elmondottakat a Szabadság téren: azért mondta el most mindezt, „hogy máskor ne kelljen”.

Matolcsy ugyanakkor a hírek szerint egy olyan változatát adta elő a gazdasági értékelésnek, amit alapvetően nem a külvilágnak szántak, hanem a jegybankelnök felkészítését szolgálta. Magyarul a stábja egyik háttéranyagát ismertette, különösebb „kozmetikázás” nélkül.

Mit is mondott Matolcsy?
...

AZ ORBÁN-KORMÁNY A MAGYAR ÖNKORMÁNYZATISÁG FELSZÁMOLÁSÁNAK UTOLSÓ FÁZISÁBA ÉRT – INTERJÚ TÜTTŐ KATÁVAL

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2023.01.09.


Uniós politikus vagyok most is, bárhogy alakul a jövő, gondolkodásomban mindig önkormányzati politikus maradok – válaszolta Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a jövő évi választások utáni jövőt firtató kérdésünkre. A Népszavának adott interjúban a Lánchíd körüli vitáról, a vízművekről és a vészforgatókönyvek feleslegességéről is beszélt.


Nagyon eltűnt a közéletből, holott a városüzemeltetés soha nem jelentett ekkora kihívást, mint most.

Sohasem dolgoztam keveset, de most a napi válságkezelés szinte teljesen kitölti az időmet, nem kerülöm a nyilvánosságot, csak az elmúlt időszakban kevesebb energiám maradt rá.

A fővárosi önkormányzat egyetlen fillért sem kapott a kormány 44 milliárdos energiaár-kompenzációs csomagjából. Főpolgármester-helyettes társa, Kiss Ambrus azt reméli, hogy lesz második kör. Osztozik a bizakodásában?

Nagyon örültem Kiss Ambrus optimizmusának, mert kapaszkodót adott ahhoz, hogy miként értékeljem ezt a kormánydöntést. Nem mondom, hogy meglepett, hiszen egy végtelenül igazságtalan, teljesen tisztességtelen rendszerben, kiismerhetetlen szabályok mentén működünk évek óta. A magyar önkormányzatiság felszámolásának utolsó fázisába ért. Minden bevétel a kormányhoz fut be, amely saját kénye-kedve szerint csorgat belőle vissza. Még az is folyamatosan változik, hogy milyen feladataink, tulajdonunk, jogköreink vannak. Ráadásul nem ez az első be nem váltott kormányígéret, hosszú listám van ezekből. De azzal a helyzettel ezekkel együtt sem tudok mit kezdeni, hogy semmit se kap a főváros, hiszen a legenergiaigényesebb közszolgáltatásokat, mint például a közösségi közlekedés, a közvilágítás vagy az ivóvíz szolgáltatás a fővárosi önkormányzat biztosítja. Így nálunk keletkezik a legnagyobb többlet költség is az elszálló energiaárak nyomán. Mivel a nálunk meghagyott forrásokból ez nem kezelhető, nincs más, mint bízni abban, hogy lesz második kör...

TÜKÖR ÁLTAL VILÁGOSAN – A TUDÁSMENET MARGÓJÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.01.09.


A magyar társadalom nem szeret szembesülni önmagával. Persze, tág fogalom is ez így, hisz itt minden egyes ember „Észak-fok, titok idegenség, Lidérces messze fény, Lidérces messze fény” – ahogy Ady Endre írta. És az is igaz, hogy minden ember más, és másként viszonyul a világhoz. Mégis bicskanyitogató volt az, ahogy egyesek az egyáltalán nem kis teljesítményt nyújtó, az oktatatásért 180 kilométeres gyaloglást vállaló szakszervezeti és civil emberekhez, magához az eseményhez viszonyultak. Nekik tényleg nem ártana tükörbe nézniük, ahogy a kormánynak sem. Csak meg kellene érteni a lényeget, hogy ez a menet nem a pedagógusbérekről, hanem az ósdi, múltba veszejtő oktatásról szólt.


Mint arról a Hírklikk is beszámolt, Gosztonyi Gábor és Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének két alelnöke, Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt választmányi elnöke, és Megyaszai Sándor civil aktivista vállalta, hogy a miskolci Herman Ottó Gimnáziumtól – ahol először fosztották meg pozíciójától az igazgató-helyettest, mert részt vett a polgári engedetlenségben – a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumig gyalogolnak, ahol – ugyanezen okból – először bocsátottak el öt pedagógust. A 180 kilométeres utat hat nap alatt tették meg, útközben pedig fórumokat tartottak, hogy találkozzanak a vidéki kollégákkal, beszélgessenek velük. Azt remélték, a menettel fel tudják hívni a társadalom és a kormány figyelmét is arra, hogy a közoktatásnak rengeteg megoldásra váró problémája van. A kormány pedig ezt csak bérkérdésnek akarja beállítani. Pedig nem csak az. Sőt, elsősorban nem az. A közoktatásban a tanulók túlterheltségétől kezdve, a változtatásra szoruló, elavult Nemzeti alaptanterven át, a pedagógusok munkaterheléséig nagyon sok probléma van.

A Tudásmenet ötlete Totyik Tamástól származott, aki az MSZP-s Komjáthi Imre Éhségmenetét vette alapul, amikor kitervelte az utat. Az MSZP társelnöke el is kísérte a Miskolcról indulókat a városhatárig, no, nem mint politikus, hanem mint négy gyermekes szülő, mert úgy gondolta, szülői kötelessége támogatni a tanárok tiltakozó megmozdulásait. A korábbi Éhségmenet egyik szervezőjeként is szükségesnek tartotta, hogy jelen legyen, olyan emberként, akinek fontos minden olyan ügy, amely a magyar társadalomról, a magyar emberekről szól. De Komjáthi Imre azért is ott lépdelt a menetben, mert volt szakszervezeti vezetőként hiszi, vallja, hogy a sztrájkjog alapjog, és mindent megtesz azért, hogy valóban az is legyen...

2023 A VÁLSÁG, A BÖJT, A VÍZI NYÚL ÉS A MARS ÉVE LESZ - MI VÁRHAT A MAGYAR GAZDASÁGRA 2023-BAN?

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2023.01.09.


Az utóbbi hetekben megszaporodtak a 2022-es évet értékelő számvetések, és a 2023-as évre vonatkozó gazdasági előrejelzések, szakértői nyilatkozatok, jóslatok és találgatások. Ez nyilván nem elválasztható az Újévtől, amely naptári forduló kapcsán azért azt jegyezzük meg, hogy önkényesen kijelölt és kiemelt nap(ok)ról beszélünk, és valójában semmi sem ér véget december 31-én és semmi sem kezdődik el január 1-én. A fentiekből kiindulva én nem szeretném a 2022-es és a 2023-as évet külön tárgyalni, az egyiket összegző módon értékelni, a másikkal kapcsolatban előrejelzésekbe bocsátkozni. Amit szeretnék és amit fogok tenni, az a magyar kormány gazdasági prognózisának rövid értékelése lesz, összevetése más előrejelzésekkel, illetve egy általános keretbe helyezése a 2023-ra (is) kirajzolódó magyar gazdaságpolitikának...

A BURKOLT ÁFAEMELÉS ÉS A FORINTGYENGÜLÉS AZ ÉLELMISZER-ÁREMELKEDÉS DÖNTŐ OKA

G7.HU
Szerző: MIKLÓS LÁSZLÓ
2023.01.08.


(A szerző mérnök-közgazdász, 2002-2010 között az MVM Felügyelő Bizottságának elnöke, 2015-2019 között az FGSZ igazgatóságának tagja. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Novemberben az infláció éves összehasonlításban 22,5 százalék volt, ami az EU-ban a legmagasabb. Ez több, mint meglepetés infláció, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy 2022 elején az elemzők 5-6 százalékos inflációra számítottak. Igaz, az még az Ukrajna elleni orosz invázió előtt volt, de már akkor is előre vetítették, hogy hosszabb távon velünk maradhat a 2021. decemberi 7,4 százalékos infláció. Míg korábban kétharmad-egyharmad arányban magyarázták a drágulást külső és belső okok, addig egy évvel ezelőtti véleményük szerint 2022-ben annyival erősebbek lehetnek a belföldi hatások, hogy az arányt 50-50 százalék körülire becsülték 2022 végéig. Ennek egyik fő okaként azt jelölték meg, hogy a (választási) év első felében elkölteni tervezett nagyjából 3000 milliárd forintnyi költségvetési kiadás inflációs hatása pont akkor jelenhet meg a második félévben, amikorra a nemzetközi hatások már kezdenének visszaszorulni.

Surányi György szerint már 2021 végén kétharmad arányban belföldi okai voltak a megugró inflációnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy

a kormány egészen példátlan pénzszórása miatt ideiglenesen úgy fogják érezni a magyarok, hogy jobbá válik a helyzetük. Majd keserűen fognak ébredni, mert ennek hatására az infláció még magasabbra fog menni...

A FIDESZ INKÁBB PROPAGANDÁVAL ETETI A NYUGDÍJASOKAT, A BIZTOS MEGÉLHETÉS HELYETT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2023.01.08.


„Teljesen egyértelműen a propagandának köszönhető, hogy a nyugdíjasok körében majdnem kétszer akkora a támogatottsága a Fidesznek, mint az ellenzéknek, miközben az elmúlt időszakban – GDP-arányosan 3-3,5 százalékponttal – csökkent a nyugdíjakra fordított állami költés, és egyre több nyugdíjasnak okoz nehézséget, hogy kijöjjön a pénzéből” – mondta a Hírklikknek Pulai András. A Publicus Intézet vezetője szerint „ha már pénzzel nem, akkor legalább propagandával jól akarják őket lakatni”...

A JEGYBANK ÉS A KORMÁNY SZKANDEROZIK A FELELŐSSÉG ÁTHÁRÍTÁSÁÉRT– HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.01.09.Nem ér a nevem

“…elsősorban a felelősség hárítása miatt ütött meg erősen kritikus hangot a jegybank elnöke, aki észlelte, hogy a kormányzati kommunikáció egyre inkább a jegybank irányába tolja a felelősség kérdését a forint tavaly őszi brutális gyengülése miatt.”

Szétszedik az elemzők és az ellenzék Orbán most nyilvánosságra került stratégiáját

Talán az a baj, hogy “stratégiaként” kezelik. A Momentum szerint Orbán Viktor stratégiája csak kommunikációs szemfényvesztés, amivel csak azt akarja elhitetni, hogy érti a világ működését és van terve. Pontos.

Kormányzás helyett képzelgés – ami rontja az ország esélyeit

„A fejtegetéséből azonban nem látszik, hogy miközben ő képzelődik, ki ül a volánnál. A kormányzás kőkemény realitások tudomásul vételét jelenti és gyakorlati, konkrét intézkedéseket követel. Ennek azonban most éppen ellenkezője látszik. Esik szét a kormányzás, amelyet kapkodás és sodródás jellemez. Közben pedig felőrlik azokat az esélyeket, amelyek az ország valódi felzárkózását szolgálnák.” (Balázs Péter)

Az év első munkahetének szava itthon a homár

Nagy szerencséje a kormánynak, hogy nem a Fidesz az ellenzéke, különben már a csapból is a homárkormány, a homárjobboldal kifejezések folynának.

A Momentum visszaadatná a Covidban szenvedő Kínának a járvány idején 300 milliárdért vett lélegeztetőgépeket

A Transprency International Magyarország bíróság elé citálta a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, miután a tárca nem volt hajlandó elárulni, hogy miként esett a kormányzat választása a lélegeztetőgépek beszerzésében főszerepet játszó rejtélyes hátterű maláj üzletemberre, Vinod Shekarra. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly ősszel másodfokon is a jogvédő szervezetnek adott igazat, Szijjártó Péter tárcájának ki kellene adnia a kért információkat, ez azonban azóta sem történt meg.

Az alapítványi egyetemeknél átmenetileg leáll az Erasmus+

Az Európai Bizottság a fideszes politikai irányítás miatt keményít be. Magyarországon 21 alapítványi egyetem működik, köztük a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Miskolci és a Soproni Egyetem, valamint a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem. Ezek többsége mostanáig jelentős támogatásokban részesült a Brüsszel által közvetlenül vagy közvetve irányított támogatási forrásokból.

Azonnal feladta LMBTQ-ellenes elveit a lengyel város, amint kiderült, hogy elveszítheti miattuk az EU-s forrásokat

Van az a pénz, amiért az új állásfoglalásukban már elítélnek mindenfajta diszkriminációt.

Napokon belül nyélbe üthetik a Vodafone-bizniszt

Az állami és a magáncég szerepleosztása alapján az állam kisebbségben lesz, a magánoldal többségben, ugyanakkor a kockázatok többségét az állam futja, abban a magánoldal elegánsan „kisebbségben” marad… Lesz mit magyarázni a tisztelt bíróságon.

Mindössze hét vádemelésre került sor a több tucat büntetőeljárásból, amelyek hamis választási ajánlások miatt indultak

Hamis magánokirat felhasználása bűncselekmény gyanúja miatt 68 feljelentés/bejelentés érkezett a rendőrség nyomozó hatóságaihoz, mind a 68 ügyben nyomozás is indult. Az eljárások több mint harmadát felfüggesztették ismeretlen elkövető miatt, minden tizedik nyomozást pedig megszüntettek.

Egy tonna kokain tűnt el nyomtalanul Szentpéterváron épp akkor, amikor Putyin ott volt tisztviselő

A 2006-ban meggyilkolt ügynöknek, Litvinyenkónak állítólag bizonyítékai voltak Putyin ellen arról, milyen szerepet játszott ebben az ügyben.


Jair Bolsonaro hívei megrohamozták a kongresszus, a Planalto elnöki hivatal és a legfelsőbb bíróság épületét

Rendkívüli állapotot hirdettek vasárnap Brazíliavárosban. Azóta véget érhettek a zavargások a brazil fővárosban, százakat tartóztattak le, maga Bolsonaro is elítélte a történteket.

Orbán szövetségese, a boszniai Szerb Köztársaság vezetője a legmagasabb rangú állami kitüntetést adta Putyinnak

“Az elismerés tényét a díjazott távollétében jelentette be Milorad Dodik boszniai szerb elnök. A dicséretet az orosz elnök „a boszniai Szerb Köztársasági iránt tanúsított hazafias gondviselés és szeretet” miatt érdemelte ki – mondta.”

VAJON ÁTVÉSZELI ORBÁN MAGYARORSZÁGA 2023 NAGY VIHARÁT? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERYÁNSZKY JUDIT
2023.01.09.


Orbán Viktor ismét belenézett az üveggömbe és jósolni kezdett: a Nyugat új hidegháborúba lépett, amiből Magyarországnak ki kell maradnia, és fenn kell tartania a kapcsolatait a szembenállókkal, és a régió vezető erejévé kell válnia. A kormányfő decemberben elmondott szavait most Orbán Balázs nyilvánosságra hozta. Nem lehet véletlen, hiszen mérvadó lapok szerint olyan viharos év vár Orbánra, amit az elmúlt 13 évben még nem látott. Az Orbán-modell megbukott, de ki hisz még Brüsszel fenyegetőzéseinek? Paks2 céldátuma 2032. Nemzetközi lapszemle.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a következő 10 évben Magyarország közepes fejlettségű országból felzárkózik a fejlett államokhoz. Szerinte el kell felejteni a "neoliberális globalizációs modellt". Az már a múlté, ezért Orbán szerint Kína Amerikánál már erősebb. A neoliberális politika bukását a magyar kormányfő szerint a migrációs válság, a Brexit, Trump győzelme és a koronavírus-járvány idézte elő. 

Orbán szerint úgy lehet kimaradni a mostani hidegháborúból, ha Magyarország a Nyugat és Kelet közti közvetítő lesz – vázolta fel az Odessa Journal az orbáni víziót. A Széll Kálmán Alapítvány zárt körben tartott karácsonyi rendezvényén elhangzottakat Orbán Balázs államtitkár a hétvégén tárta a nyilvánosság elé. Az írás hozzáteszi, hogy Magyarország továbbra is szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal, akárcsak Iránnal és Kínával. 

A pakisztáni Urdu Point Lantos Csaba energiaügyi miniszter a Paks2 építésére vonatkozó nyilatkozatáról ír, szerinte a beruházás 2032-re készülhet el. A cikk arról is ír, hogy az Paks1-nek a 30 évre tervezett működési idejét 20 évvel meghosszabbították, így annak leállása 2032-37 között várható.

Vajon átvészeli Orbán Magyarországa 2023 nagy viharát? – teszi fel a kérdést a DW, amely szerint noha már korábban is volt nehéz helyzetben az Orbán-kormány, de a mostanihoz foghatót még nem élt át az elmúlt 13 évben. Ennek alapvető oka pedig az, hogy az Unió a korrupció és a jogállami normasértések miatt visszatartja az ország fejlődéséhez nagyban hozzájáruló forrásokat, sőt az sem kizárt, hogy a későbbiekben teljesen elzárja a csapot.

A gazdasági nehézségek egyik súlyos jele a lap szerint, hogy a rendszerváltás óta mostanáig ismeretlen áruhiány újra felütötte fejét az országban. Ráadásul Orbán az oroszbarát politikája miatt teljesen elszigetelődött az Unióban. Az újságnak nyilatkozó Krekó Péter szerint Orbán túl fogja élni ezt a válságot is, mert már most is másokat hibáztat.

Csaba László, a kormányfő egykori tanácsadója szerint a jelenlegi válságot Orbán magának köszönheti, mert a gyenge forintra, laza monetáris politikára és a rendkívül nagy költekezésre alapozott Orbán-modell megbukott. Az ország recesszióba jut, de feltehetően még így sem lesz olyan katasztrofális a helyzete, mint 15 évvel ezelőtt. Sok függ attól, hogy végül a teljes, a 2027-ig tervezett összes forrást megvonja-e az Unió.

Csaba László szerint ezt ma senki nem hiszi Magyarországon, mert noha kemény szavakkal fenyegetőzik "Brüsszel", de azokat eddig még soha nem váltotta be, és végül kompromisszum születik. Ezt Krekó kétli, szerinte Orbán arra már nem képes. "Az oroszlántól sem várhatjuk el, hogy vegetariánus legyen".

A svéd kormányfő vasárnap bejelentette, hogy nem tudja teljesíteni Törökország, a NATO-tagság támogatásáért cserébe támasztott feltételeit. Ankara túl sokat követel, másrészt nem fog harcolni a Kurd Munkáspárttal, és nem adja ki Törökországnak azokat a kurdokat, akiket nem tart terroristának – szemben Erdogannal, írja az Al-Jazeera hírügynökség. Nem adta ki például Bulent Kenest a svéd legfelsőbb bíróság, akit Erdogan a 2016-os puccs egyik szervezőjének tart. És további 33 kurdot sem fognak kiadni, akiknek egy része Finnországban tartózkodik. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, bízik abban, hogy a két országot 2023 elején felveszik a NATO-ba, de annak pontos dátumát nem tudja garantálni, mert a török és a magyar parlament döntésétől függ.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

AKASZTOTT HÓHÉROK ÜLDÖZIK A BOSZORKÁNYOKAT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.01.09.


Nem kell nekünk se mozi, se kabaré, ha itt van Varga Judit és népizenekara egyenesen a Gyalog galoppból. A nacsasszony, ha nem hegedül vagy dekázik, ahelyett, hogy Völner kolléga – mármint neki – ügye miatt papírt és ceruzát venne elő a lemondását körmölve, nekilát mindenkit kioktatni a maga lekezelő és ostoba stílusában. Az Uniót most például, és jegyezzük meg hangsúlyosan a nyitánynál, a Völner-ügytől terhesen, mert akadt – hol nincs ilyen a legjobb családban is – két-három korrupt ember a köreikben, akiket annak rendje és módja szerint bilincsben vittek el. Ahogy épp Vargát is kellene, ha nem volna a képletben a Polt-állandó, mint a NER fundamentuma és oldalfala egyben.

De nem is ez. Hanem az a kilátástalanság, ami megmutatkozik abban a verkilben, amit Varga és az összes többi teker, s aminek a lényege az, hogy ezek aztán nekünk ne beszéljenek tisztességről. Mint emlékezhetünk, mert a fejünkbe van verve úgymond, az Unió – amely a NER-világlátásban libsik gyülekezete – permanensen boszorkányüldözést folytat, amikor a jogállamot, korrupciót és bimbózó fasizmust kéri számon a Fideszen. Varga mostani előadásában „A karakán magyar álláspont a migráció, a gyermekvédelem, a vírus elleni védekezés, vagy éppen a háború kérdésében mindig összefüggésben volt a hazánk ellen indított boszorkányüldözésekkel”. – Nem sok újdonság van benne, csak néhány.

A migrációt és gyermekvédelmet már ismerjük, hogy a könyökünkön jön ki, a vírus elleni védekezésről eddig azonban még nem esett szó. S ha a világbajnok halálozási adatokat nem is figyeljük – pedig csak azokat kellene igazán, mert a mérce az -, kimondhatjuk a sok varázsszó közül az egyiket, ami nem egyéb, mint a lélegeztetőgép. Kezdésnek szinte csupán. Hogy milyen maffiaszaga van a raktárban porosodó több milliárdos mutyinak. Milyen hasonló bukéval rendelkezik a vakcina, a maszkgyártó gépek, ha csak ezeket meg lehetne piszkálni a Polt-állandó nélkül, már a fél kormányt rabláncra lehetne fűzni. A másik felét pedig más aljasságok miatt, egyesével...

MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ TANÁR = TISZTESSÉGES BÉR ÉS ÉRTELMISÉGI MUNKA – SZABÓ ZSUZSANNA: "ÓRIÁSI VÁLTOZÁS, HOGY MEGMOZDULT A VIDÉK."

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZSA PÉTER
2023.01.07.


Két hete sincs, hogy a civil közoktatási platform felhívást idézett a pedagógusokhoz, arra kérte őket, hogy tüntetések mellett minden iskolában tartsanak fórumokat, ahol gyűjtsék össze azokat az ötleteket, javaslatokat, amiket ők a legfontosabbnak tartanának az oktatásban. Közben az év végi ünnepek ellenére elindult a Tudásmenet a miskolci Herman Ottó Gimnáziumból, ami ma érkezik meg Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz. A Realitásban Rózsa Péter műsorvezető ennek a részleteiről, valamint a további pedagógus akciókról is beszélgetett Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezet elnökével, Palya Tamás, a Kölcsey Gimnázium volt tanárával, és Nahalka István oktatási szakértővel...

STRATÉGIAI NYUGATELLENESSÉG POLGÁRI ENGEDETLENSÉG IDEJÉN A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2023.01.09.


Jó reggelt, üdvözlök mindenkit a 444 reggeli (de nem az egyetlen) hírlevelében!

Újra itt a hétfő, január 9. van, két nagy amerikai születésnapja: ma lenne 100 éves Richard Nixon, illetve 52 éves lett Hajdu Steve. Esős hét jön, a hegyekben havas eső, hó is hullhat.

De mielőtt rátérnénk a hétvégi hírekre, itt van