2016. március 19., szombat

HARC AZ UTASOKÉRT - ÍGY KEZDŐDÖTT A FŐVÁROSI TÖMEGKÖZLEKEDÉS

MAGYAR NARANCS - VILLAMOS, SZÉK 
Szerző: Zsigmond Gábor
2016.03.19.


Ki ne ismerné az „Éjjel az omnibusz tetején” című pesti slágert? Azt viszont nem sokan, hogy az omnibuszos vállalkozók micsoda ádáz küzdelmet folytattak! Közel kétszáz éve ugyanolyan heves viták zajlottak a Pest közútjaiért, mint manapság - így született meg a fővárosi tömegközlekedés.

Az egész azzal kezdődött, hogy cseh földről Pestre költözött egy vállalkozó szellemű vendéglős, bizonyos Kratochwill Károly, aki jó érzékkel kibérelte a kávéházat a pesti kereskedőház székházában, aztán egy másikat a Városligetben. Ezzel itt véget is érhetett volna a történet, hiszen anyagi gondjai aligha voltak, mindkét hely hamar népszerűvé vált.
De Kratochwill előállt egy meglepő újítással is: kitalálta, hogy a két kávéház között rendszeres közlekedést szervez és saját vendéglátóhelyeire maga viszi a vendégeit, jó pénzért. 


A cél érdekében kocsigyártókat keresett meg, hogy megfelelő járműveket tervezzenek, akik megalkották az első pesti omnibuszt, amire ekkor még olyan magyarosabb szavakat próbáltak kitalálni, mint a „mindeneskocsi”, a „cimboráskocsi”, vagy éppen a „pajtáskocsi”. Az 1832 nyarán útjára indult első omnibuszra bárki felszállhatott, a kocsikon nagyjából egy tucatnyian fértek el. Az volt a lényeg, hogy az omnibusz több utast vihetett, ráadásul olcsóbban, mint a drága konflisok, fiákerek, vagy bérkocsik. Igaz, nem lehetett a kocsist akárhová elirányítani, hiszen az csak a menetrend szerint járt, cserébe viszont mindig lehetett rá számítani. Míg a céhes fogatok csak akkor indultak, amikor a kocsi megtelt, az omnibuszokra előre lehetett jegyet váltani és mindig pontosan indultak. Ezzel lényegében megszületett a tömegközlekedés.


ITT OLVASHATÓ

SAULKÉNT ÉLNI 5.

TARSKI BLOGJA
Szerző: Tarski
2016.03.19.             4. Élettér és ököljog

Az élettér elmélet kidolgozása Karl Haushofer (1869 – 1946) müncheni egyetemi professzor nevéhez fűződik. Maga a „lebensraum” szó Holger Herwig szerint visszavezethető Charles Darwin “struggle for survival”, azaz „harc a túlélésért” kifejezésre, amit Friedrich Ratzel alakított át “struggle for space”, vagyis „harc a térért” fogalomra. Haushofer pedig a „tér”, vagyis a „raum” szót változtatta át„lebensraum”, vagyis „élettér” szóvá.
 A professzor az egyik előadásán ejtette ki először a száján a „Lebensraum” szót, amit így definiált: Az élettér részterülete a földfelszínnek, egy darab a föld felszínén, amelyik megfigyelhető természetes határokkal rendelkezik, és az életformák (emberek, állatok, növények), vagy az abban talált bizonyos életformák életének megőrzését szolgálja.

Haushofer az I. világháborúban fiatal tábornokként szerzet magának hírnevet, aki szerint „a tér nemcsak a hatalom eszköze, hanem maga a hatalom.” Tanítványai között volt Rudolf Hess is, aki később Hitler magántitkára lett. A professzor szerint: „Azzal a céllal tanítom a politikai földrajzot, hogy fegyverként fel lehessen használni Németország újraébresztésére, hogy beteljesítse neki rendelt nagyszerűségét” Ez pedig Földi Pál történész szerint hatásos gyógyszer volt akkor, amikor Németországot arra kényszerítették, hogy területének egy jelentős részét más országoknak adjon át.
 Haushofernek Hess számolt be Hitlerről, de egyelőre semmi hatással nem volt rá a pártvezér. A sörpuccs utáni bírósági tárgyalásra is csupán Hess miatt ment el, ahol azonban Hitler védőbeszéde lenyűgözte. Ettől kezdve már rendszeres látogatója volt a landsbergi börtönnek, ahol Hitlerrel megvitatta az élettér elméletét. Ezek a beszélgetések nyújtottak alapot arra, hogy Hitler a Mein Kampf című könyvében kifejtse a saját élettér elméletét, amihez kapcsolódott maga az ököljog problémája is.MUTOGATUNK A FORRADALOMRA

HUPPA.HU
Szerző: Cserpes Tamás 
2016.03.19.


“A repülésnek is megvan a maga művészete, vagyis inkább fortélya. Abban rejlik, hogy megtanuld magad a földre vetni és elhibázd azt.”
Douglas Adams: Galaxis útikalauz stopposoknak
Valami hasonlóval foglalatoskodik Orbán Viktor is, immár jó hat esztendeje. Számtalanszor megpróbálkozott már a bukás legkülönfélébb módozataival, de mindig sikerült elrontania azt. Közben hatalmas gyakorlatra tett szert ebben az izgalmas tevékenységben.
Övé az ország, a hatalom és a dicsőség. Valameddig. Csak a Jóisten tudja meddig.
A kormány oktatáspolitikája elleni tüntetés nagyon felemelő és lelkesítő volt. A gond az, hogy magát a kormányt egy fikarcnyit sem érdekli az oktatáspolitika. Ő kezdettől fogva a politikai, illetve a gazdasági hatalom totális megszerzésével van elfoglalva. Akit a szakpolitika és a politika közötti problematika részletesebben érdekel, az olvassa el Bartus László írását. Őt természetesen lehet balról, jobbról, mindenfelől támadni, ami biztos rosszul esik neki, de maguk a tények ilyesmivel nem nagyon foglalkoznak. Azok csak vannak és mindenki ahhoz kezd velük, amihez csak akar. Ha úgy gondolja, egyszerűen nem vesz róluk tudomást. (Bartus László: Szakmának sok, forradalomnak kevés)
Orbán Viktornak és zsoldoshadseregének hatalmas előnye van a lelkes, tényleg jó szándékú és nagyon szimpatikus tüntetőkkel szemben. A kormányzatnak nevezett gazdasági társaság abból él, hogy minden lehetséges módon és eszközzel hatalomra, pénzre és befolyásra tegyen szert. Ezt a tevékenységüket magas szinten, professzionálisan, gátlástalanul és legfőképpen rendkívül jövedelmezően végzik.

AKKOR MOST AZ ISKOLÁK VÉDELMÉBEN

SZÜLŐ2.0
Szerző: nianna
2016.03.19.


Ma reggel a zuglói Teleki Balanka Gimnázium igazgatója azt nyilatkozza egy rádióban, hogy elvesztettük azokat a gyerekeket, akik az elmúlt négy évben a közoktatásban részt vettek. Mert amióta az új Köznevelési Törvény uralkodik, kilúgozták az agyunkat, és nincs menekvés.  Jó, jó, a kilúgozás érzékelhető, ebben a nyilatkozatban is, de azért ne essünk át a ló túlsó oldalára!
Miért engedjük? Miért tehetik meg velünk, hogy diktatórikus rendszereket építenek a fejünk felett? Hogy az iskolákban egyen gyerekeket akarnak gyártani? Ugyanazért, amiért elvakultan és demagóg módon nekiesünk az ellenfélnek, mert struktúrálatlanul, faltörő kos módjára megyünk neki annak, ami kicsit is zavarja a köreinket.
Férleértés ne essék, a jelenlegi közoktatási helyzet tényleg elég ótvaros nagy bajban van! De ennek az egyik alapvető oka, hogy all inclusive szolgáltatást várunk el. Elfelejtjük, hogy a gyereknek van családja, szülei, barátai, akik épp olyan felelősek az életéért, a tanulmányaiért, a boldogulásáért.

ITT OLVASHATÓ

WHO AJÁNLÁSA A NORMÁLIS SZÜLÉSRE VONATKOZÓAN

SZÜL(ET)ÉSMESE BLOG
Szerző: Cs. L. Kati
2016.03.19.


WHO (Egészségügyi Világszervezet) 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normális szülés alatti ellátásról, megvizsgálta a legáltalánosabban alkalmazott szülészeti beavatkozások mellett illetve ellen felmerülő bizonyítékokat, és ezek alapján ajánlást fogalmazott meg. Az ajánlást négy kategóriában fogalmazta meg: (kivonat)
"A" kategória: bizonyíthatóan hasznos
  • Szülési terv készítése a várandósság alatt, és ismertetése azokkal, akik a szülésen rész vesznek/vehetnek.
  • A várandósság kockázatának felmérése a gondozás során minden (orvossal, védőnővel való) találkozáskor.
  • A nő fizikai és érzelmi állapotának folyamatos figyelemmel kísérése a vajúdás és a szülés alatt.
  • Ital felajánlása a vajúdó és a szülő nőnek.
  • szülés helyszínének megválasztása a nő megalapozott döntése által.
  • lehető legkevesebb beavatkozás által a nő biztonságérzetének és önbizalmának megtartása.
  • A nő magánszférájának tiszteletben tartása a szülés helyszínén.
  • A szülő nő empatikus támogatása a szülés alatt.

ITT OLVASHATÓ

GORILLÁBBAK VAGYUNK, MINT GONDOLJUK

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.03.19.

Egy új szegmentációs technika segítségével gyorsabban és olcsóbban lehet megvédeni a gorillákat a kihalástól, ugyanakkor könnyebben lehet tanulmányozni a férfi genetikai betegségeket, köztük a terméketlenséget – olvasható a Genome Research szakfolyóirat közlésében a pennsylvaniai egyetem kutatóinak tanulmányában.
„Az ember és a gorilla DNS-e hasonlóbb, mint ahogy a tudomány eddig tudta. Ezt a férfi Y kromoszóma fedte fel. Nagyobb a hasonlóság, mint az ember és a csimpánz DNS-e között.


ITT OLVASHATÓ

NEKÜNK NEM JÁR A CSOK

SZEGÉNYSÉG BLOG
Szerző: Despota
2016.03.19.


Tisztelt Szegénység blog!
Kicsit furcsa írni, de megírom az én életem. Van 5 kiskorú gyermekem, egyedül nevelem őket. Boldogan olvastam, milliókat adnak, de mire a végére értem, a sírás fojtogatott, mivel nekem ez nem jár. Egyedül nevelő gyermekes anyukák csak álmodoznak tovább.
Na de a CSOK az is fura dolog, olyan elvárások vannak, amit sajnos nem lehet kikerülni, ismét egy becsapás. Folytatva az életem, kaptam egy felszólítást, hogy áprilisig van időm házat keresni, hogy a gyermekeim velem maradjanak, mivel egy szoba és egy konyha van a házhoz, ez sem saját tulajdon.


ITT OLVASHATÓ

MUNKANÉLKÜLISÉG A GYAKORLATBAN

SVÁJCI S(CH)APKA BLOG
Szerző: svájcisapka
2016.03.19.


Még egy utolsó írás, és megígérem, hogy hanyagolom a munkanélküliség témát, de - elnézve a statisztikákat-, sokakat érdekelt ez a dolog. Remélem, tudtam segíteni, és azt is, hogy inkább mint érdekesség olvassátok és nem azért, mert szükséges az információ.

Túl vagyunk a hivatalos dolgokon, megírtuk az önéletrajzot, most a gyakorlati oldaláról közelíteném meg a tennivalókat. Mi vár ránk a munkanélküli időszak alatt.
Ehhez a témához segítséget kértem és kaptam munkanélküliektől és a másik oldalról is.
Ott fejeztük be, hogy be kell jelentkezni a munkaügyi hivatalba.
Először csak egy "pofavizit" (adategyeztetés) történik, ahol elmondják az általános dolgokat. A következő alkalommal már a személyes ügyintézővel (Berater) kell találkozni.
Nem árt sűrűn mosolyogni, és bólogatni rendszeresen, hogy szimpatikus legyen az álláskereső. Ez később nagyban könnyíti az életet. Pl. elküld továbbképzésre.

Először is a legfontosabb: a munkakeresés nem ennek a személynek a feladata, azt mindenkinek magának kell megtenni. Az ő feladata az ellenőrzés, és szimpátiától függően a noszogatás.
Amennyiben mégis talál valamilyen munkát, azt el kell fogadni.
Egyik ismerőst - mivel meglehetősen hosszú ideje nem tud elhelyezkedni -, elküldték amolyan "vissza a munka világába" programba, ahol egy közintézményben dolgozik három hónapot.
Bár, a háta közepére sem kívánta, de nem lehetett visszautasítani.

Hogy milyen időközönként kell ezzel személlyel találkozni, az változó.
Több embert megkérdeztem, van aki havonta jár, de volt olyan is, akit csak háromhavonta hívtak be.
Ez rendszerint egy 20-30 perces beszélgetés, ahol az illető kifaggatja a delikvenst, hogyan áll a munkakereséssel, mik a tapasztalatai.ITT OLVASHATÓ

SÉTA A LEGKÖZELEBBI VIZEK SZÉLÉN

SUVAHE BLOG
Szerző: Suvahe
2016.03.19.


Mókásak azok az útmutatások, amik ötleteket adnak tíz lépésben a boldogság felé. Többet segítene ha az ember tudna beszélni a saját érzéseiről és erre a beszédre figyelmes hallgatás lenne a válasz. De az ember se beszélni, se hallgatni nem tud úgy ahogy illene. A figyelem pedig csak ritkán látott bokrok aljának kiváltsága...
Fotónézegetős estét tartott. Talán a támadni készülő tavasz volt az oka, hogy tengerparti képeit nézegette. Társas magány a partok bája. Többedmagával egyedül, a természet tágas uralma alatt. Moraj madárdallal, mások jól megfigyelhető életével. Mindig gondolkodott ezen. Képzeletben lejátszani ötven évet pár perc észrevételből. Készülnek képek, és amikor visszatekint, nem az ottlét hiányérzete lesz fontos, hanem az a képzeletben lejátszott ötven év...ITT OLVASHATÓ

RETTENETESEN FÉLEK

SEPHERD BLOGJA
Szerző: sepherd
2016.03.19.


A szabványpercek múlásában van valami kimért és már-már betegesen sorsszerű rémület.
Néha a dolgok olyan meredek képet rajzolnak a valóság szürke betonkockára, hogy csak állunk ott, magunkba roskadtan és nézzük a nemtelen eredményt…

Két napja fogott el, egyfajta – hogyan is mondjam? – érzület.

Szokatlan és számomra új értéktartalommal bíró érzésről van szó, mert eddig nem gondoltam volna, hogy ezt fogom érezni.

Félek.

 Na nem a hatalomtól, Orbántól, a Fidesztől, vagy úgy általánosságban a jelenlegi rendszer katonáitól.

Nem!

Én tőled félek.


ITT OLVASHATÓ

HÍRHAMISÍTÓ DANI ÉS LÁSZLÓ PETRA SZERELEMGYEREKE OKNYOMOZ

VARÁNUSZ BLOG 
Szerző: Fabius
2016.03.19


Orbán NEM GECI! - tolta az arcunkba épp egy éve, most megünnepelte a kijelentést egy pappdani díjas riporttal a vajnakettőn. Villámkarrier a Kunfalvi Nóráé, ennyi idő alatt még senki nem tudott olyan 'oknyomozó sztárriporterré' válni, aki mintha László Petra és Hírhamisító Pappdani szerelemgyereke lenne. Őszintén gratulálok, nem lehetett könnyű a Hír  TV - Napi Gazdaság - Magyar Idők - 888.hu - vajnakettő körforgásban bizonyítani, rád tényleg lehet számítani, te bármire hajlandó vagy, de hálisten' most sikerült.
Milyen szerencse, hogy Juhásznak volt annyi esze, rögzítse az egész produkciót elejétől a végéig, meg elég dühe, hogy közzé is tegye:

BYRD ADMIRÁLIS ÓRIÁS HÓJÁRÓJA

RITKÁN LÁTHATÓ TÖRTÉNELEM
Szerző: JTom
2016.03.19.


A kétes hírű felfedező és a legnagyobb jármű, amivel tetszés szerint lett volna átszelhető az Antarktisz jege.

Richard E. Byrd Jr. felmenői korukban nagy tiszteletnek örvendtek. Köztük volt John Rolfe az első virginiai kolónia vezetője (akinek felesége nem volt más, mint Pocahontas), vagy William Byrd, Richmond megalapítója, hogy csak a híresebbeket említsem. A kis Richard is elhatározta, hogy felnőttként maga is felfedez majd valamit. Pechjére az 1900-as évek kezdetére már mindent felfedeztek, ami csak érdekes lehetett, a nagy felfedezők kora lejárt (így inkább a katonaság felé orientálódott). Ám volt hely, ahová nem jutott el még az ember, például az Északi-sark. Bár Peary 1909-ban bejelentette a sark elérését, ám valószínűsíthetően csak 40 kilométerre közelítette meg azt. 1926-ban a fiatal katonai karrierjét lezárni készülő Byrd meghallva a norvég Roald Amundsen léghajós expedíciójának hírét, azt eszelte ki hogy a lassú léghajót megelőzve repülővel repül a sarkpontra.

Megnyerte magának Floyd Bennett pilótát, akinek tudásával és gazdag hírességek pénzéből (Rockefeller, Astor, Edsel Ford) tervezte meg az expedíciót egy akkor igen korszerű Fokker géppel.
 ITT OLVASHATÓ

DÖBRÖGFALVÁN IRTJÁK A FÁKAT

KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2016.03.19.Azelőtt könnyű volt.
Döbrögi uram ellopott mindent a szegény emberektől, mígnem akadt végre valaki (Ludas Matyi) aki ezt megelégelte, jól elnáspágolta őt, majd elkergette.
A lopás az megvan ma is, de a Döbrögik úgy elszaporodtak, hogy Ludas Matyi legyen a talpán, aki ennyi tekintetes urat fa köré tud tekerni. Meg érezhettek ők is valamit a levegőben a veszélyből, így hozzákezdtek minden karolható fa kivágásához, főleg a pesti oldalon, ahol a rebellisebb népek laknak. Közben kidobolták: Hirdettessék ki a törvény erejénél fogva válsághelyzet. Csavarjuk,csűrjük, csaljuk még a magunk által beiktatott törvényeket is, ha a helyzet úgy hozza- tették hozzá nagy titokban. Nem tévedhetünk nagyot, ha kiokumuláljuk, hogy valami ilyesmi egyesség születhetett a telthasúak között Döbrög várában. A helyzet meg -isten uccse- egymás után "úgy hozza": nemzeti-föld, nemzeti-bankok, nemzeti-letelepedési kötvény, nemzeti-trafik, nemzeti-casino, nemzeti-TV2, nemzeti-stadionok, nemzeti-rokonok és nemzeti-kisvasutak, nemzeti-festmények és Nemzeti Hauszmann Terv, nemzeti-étkészletek. A nemzeti-órákat még a boltokban veszik. Efélékkel gyalázzák a tekintetesek a nemzet fogalmát napvirradattól napestéig. A Döbrögik legdöbrögebbike meg olyat bírt mondani, hogy olyan még Fazekas Mihálynak se jutott von eszébe saját meséjében, pedig Ő ugyancsak híres mesemondó. Döbrögfalva ura külhonban az terjesztette, hogy kedves népe mit nem tenne vele, ha nem venné körül karókkal a portánkat. Persze maga sem gondolta aképpen, csak kiengedte a sötétség szavait az agyából a száján keresztül. Erre meg ezért volt szükség, hogy a köznép szokja és mondogassa maga is az efféle ocsmányságokat, ha haragra gerjed. Meg azért is, hogy a pórnépnek a koponyája szegletében mindig ott legyen a "deres-tudat" .
ITT OLVASHATÓ

MAGYAR SZEMÉLYI INGYEN. (DE MINEK?)

MESE NINCS BLOG
Szertző: Blogosz
2016.03.19.


Könnyen, gyorsan, ingyen megkapható  és egyelőre fölöslegesen is. Immár magyarországi személyazonosító igazolványt is igényelhet az, aki magyar állampolgár, nem kell hozzá magyarországi lakcím sem. Mégpedig új típusú e-személyikről van szó. Az elsők között ki is kértem, tegnap pedig meg is kaptam, valahogy így néz ki:
Ez év elejétől ugyanis Magyarországon elkezdték kibocsátani a biometrikus személyiket, és ez azoknak is jár, akik az elmúlt évek kiampányszerű honosítása révén lettek magyar állampolgárok. Igen, ezek az úgymond chipes személyik, amelyek elektronikusan is tartalmaznak adatokat rólunk.
Az igénylés nagyon egyszerű: átmegy az ember a legközelebbi magyarországi kormányablakhoz, pár papírrral, néhány percbe telik csak az ügyintézés (azt nem számítottam bele, hogy esetleg sor van, és néha van, főleg csütörtökön, amikor a legtovább  magyarországi időszámítás szerint 18 óráig  vannak nyitva), és körülbelül nyolc nap múlva megint átmegy, átvenni.


ITT OLVASHATÓ

EZÉRT BUKIK MEG CSÚNYÁN ROGÁN TÓNI LAKÁSLOTTÓJA

MENTÁLIS DEFICIT
Szerző: Szárnyathy Géza
2016.03.18.Lehet sziszegni, hogy már megint mutyi, meg lehet sopánkodni, hogy jaj most majd a lakáslottósok lépnek le a lével és basszák át az embereket tucatszám. Valójában azonban tök mindegy. A nok (nemzeti otthonteremtési közösség) mindettől függetlenül egy újabb kísérlet valamire, ami máshol működik, de itthon nem fog.
Azért nem, mert az efféle sztorikhoz - összeállunk és majd jól finanszírozzuk a saját bizniszünket - kell néhány dolog, ami itthon nem divat, nem is volt sose. Mondjuk hagyomány. Nem olyan értelemben, hogy megemlékezünk a mohácsi csatáról, hanem pénzügyi területen kialakult hagyomány. Ami Magyarországon nem jellemző.
Ahol még mindig ótépéhitelt vesznek fel az emberek, ott meg sem értik még a tizedét se annak, hogy miről szól egy alternatív konstrukció. Majd aláírják, tolják be a pénzt és ha három év múlva nem lesz lakás, akkor jön a hiszti, hogy akkor kérem vissza a pénzt. Csak hát azt ugye nem fogják odaadni, csak majd ha az egész nok befejezi a működést, vagyis vagy tíz év múlva. Jönnek majd a tüntetések, ordítozások és anyázások, hogy visszajött a Tarsoly Csaba és lopja a pénzünket.

ITT OLVASHATÓ

A ZENE SZAKRÁLIS DOLOG

MANDÍNER BLOG
Szerző: Ifj. Csoóri Sándor
2016.03.19.


Most egy olyan munkán dolgozom, ami fenekestül fel fogja fordítani a zenéről való gondolkodást az egész világon – mondja a Mandinernek a március 15-én Kossuth-díjjal kitüntetett ifjabb Csoóri Sándor, aki a héten ünnepli a Fonóban 60. születésnapját. Csoóri leszögezi: a zene szakrális dolog. A zenésszel a számára meghatározó Székről, az általa felfedezett varázshegedülésről, a magyar nótáról és a zeneoktatás bajairól is beszélgettünk ürömi otthonában, s benézhettünk a stúdiójába is. Interjúnk.
„Mindenki Széken kapta a nagy impulzust, minden út Székre vezet a táncház-mozgalomban. Miért van ez?
Mert az egy annyira egy egységben megmaradt falusi kultúra volt. Valahol megmarad a viselet, de nem marad meg a zene. Magyarpalatkán megmaradt a zene, de a falu már román. Szék amúgy egy fontos szó, sok szavunk kezdődik ezzel a kifejezéssel. Az indiai Ajurvédák élettanával párhuzamba lehet állítani a széki szegeket, a falu három részét: Felszeg a levegő; Forrószeg a tűz; Csipkeszeg a látható világ, az anyag. Az volt a vélekedés, hogy Forrószegen jó táncosok vannak, Felszegen meg jó énekesek. Csipkeszegen mindkettő volt, de nem emlegették.


ITT OLVASHATÓ

A SZTRÁJK, MINT POLITIKAI ESZKÖZ

MAGYAR NARANCS - REPUBLIKON
Szerző: Mikecz Dániel
2016.03.19.


A jogellenesség miatt nem kapnak védelmet a sztrájkoló tanárok, azonban ha retorziót alkalmaznak velük szemben, az csak növelni fogja a felháborodást.

A március 15-i tüntetésen bocsánatkérésre szólította fel Orbán Viktort és Áder Jánost Pukli István, a Tanítanék! mozgalom vezetője. Ellenkező esetben március 30-án országos sztrájkot tartanak a pedagógusok, egy órán keresztül nem lesz tanítás az iskolákban. Pukli arra bátorított másokat is, hogy csatlakozzanak a munkabeszüntetéshez, ami az ő értelmezésében is inkább polgári engedetlenségnek tekinthető. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis ilyen határidővel és direkt politikai eszközként nem lehet sztrájkot alkalmazni. A sztrájk elsősorban a munkaügyi vitákban alkalmazott nyomásgyakorlási forma, a dolgozók, a szakszervezetek végső eszköze arra, hogy megvédjék érdekeiket vagy javítsák pozíciójukat. A sztrájkot azért szabályozza törvény, hogy lehetőség szerint alkalmazása nélkül lehessen megoldani a munkaügyi vitákat, másrészt védje a munkavállalót a retorzióktól, ill. a munkaadót a túlzó kockázatoktól.
A sztrájk jogi szabályozása azonban nem jelentheti annak általános korlátozását, márpedig a második Orbán-kormány olyan törvényt fogadott el 2011-ben, hogy az utóbbi öt évben szinte nem is lehetett sztrájkot tartani. A törvény szerint azoknál az ágazatoknál, amelyeknél a “lakosságot alapvetően érintő tevékenységet” végeznek, meg kell állapodni az elégséges szolgáltatás mértékéről a feleknek, amennyiben azt előzőleg jogszabályban nem rendezték. 

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LEGYÉL JÓL? A JÓLLÉT ÖSSZETEVŐI

LELKIZÓNA
Szerző: Úr Anita
2016.03.19.

Mi a boldogság? Mi a jóllét? Melyik a tágabb, melyik a szűkebb fogalom? A jóllétnek milyen elemei vannak és milyen területeken érhető tetten? Martin Seligman és Tom Rath gondolatai és tudományos megállapításai következnek.
A jóllét 5 eleme
Martin Seligman - aki kutatásaival felbecsülhetetlen értékű szemléletváltást hozott a pszichológia területén - 2011-ben megjelent Flourish - Élj boldogan c. könyvében megállapítja, hogy korábbi gondolatainak, amelyek a boldogság körül forogtak, komoly korlátai voltak, ugyanis csak magára a boldogságra koncentrált, ami szerinte túl szűk fókuszt jelent. Azt fogalmazta meg új könyvében, hogy a boldogságot nem önmagában érdemes vizsgálni, hanem egy tágabb fogalom: a jóllét részének kell tekinteni.
A korábban megállapított 3 boldogság-összetevő: a pozitív érzések, az elmélyülés képessége és az élet értelme (az ezt szolgáló tevékenység) mellé további két fogalmat vezetett be. A jóllétnek szerinte 5 eleme van, az előbbi 3 boldogság-elemen kívül akapcsolatok (minősége) és az eredmények (elérése) együttes megléte jelentheti az életünkben a jóllét állapotát. Seligman újabb könyvei szerint a pozitív pszichológia alapvető témája tulajdonképpen nem is a boldogság, hanem inkább a tágabb körben értelmezhető jóllét.


ITT OLVASHATÓ

ATOMAUSSTIEG? NEIN, DANKE!

LÁNCREAKCIÓSzerző: Prof. Dr. Aszódi Attila
2016.03.18.


Magyarországon - a hazai híradások tükrében - sokan gondolhatják azt, hogy az„Energiewende” („zöld fordulat”) ügyében teljes a konszenzus Németországban. Pedig valójában sokkal árnyaltabb a helyzet. Legutóbb épp a Frankfurter Allgemeine Zeitung a fukushimai baleset évfordulóján tette mérlegre a német kormány döntését: miért nem terjed jobban, miért nem népszerűbb az „Energiewende” a nagyvilágban?  A cikk címe:„Atomausstieg? Nein, danke.” (A zöldek „Atomenergia? Nem, köszönjük!” szlogenje után szabadon „Kiszállni az atomenergiából? Nem, köszönjük!”)
A lap úgy látja, Németország meglehetősen magára maradt az atomerőművek bezárásával, a kezdeti rémület után más nem követte a német modellt.
A német kormányzat 2011-ben, a fukushimai balesetet követően azt tűzte ki célul, hogy 2022-ig teljesen megszűnik az atomenergia felhasználása az országban. A fukushimai baleset után sebtiben bezárt idősebb német blokkok mellett a többi nukleáris egység (jelenleg 8 blokk) üzemben maradt. Amíg 2011-ben a német áramszükséglet 23 százalékát biztosították atomerőművek, addig az arány 2015-ben még mindig 14 százalék volt – vagyis Németország áramellátásában a „zöld fordulat” ellenére a mai napig jelentős szerepet játszanak a nukleáris létesítmények. Például a Grohnde atomerőmű a minap döntött rekordot – az 1984 óta működő blokk fennállása óta 350 milliárd kWh villamos áramot termelt. Ahogy a németek mondják: „Stromerzeugungsweltmeister” (áramtermelő világbajnok), hiszen ennyi áramot eddig egyetlen blokk sem volt képes előállítani a világon. Csak, hogy érzékeltessem, mekkora mennyiségről van szó: a 350 TWh (=350 milliárd kWh) Magyarország éves fogyasztásának kb. nyolcszorosa! A Frankfurter Allgemeine Zeitung szóvá is teszi, hogy Fukushima óta a sajtóban nem lehet olvasni ilyen és ehhez hasonló „győzelmi jelentéseket”. Pedig a tények ettől még tények maradnak

ITT OLVASHATÓ

4 DOLOG, AMIT ROSSZUL TUDTÁL A FOGYATÉKOS EMBEREKRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Petri Gábor
2016.03.19.


A kormány idén induló programja keretében 2020-ig több ezer fogyatékos ember költözhet majd nagy bentlakásos intézetekből kisebb, közösségi alapú lakhatásba. Ez lesz az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb, régóta várt ellátási reformja. A Kettős Mérce ezért idén több cikket is szentel majd a témának: ezúttal néhány olyan tévhitet szeretnénk eloszlatni, amely a fogyatékos emberek önálló életvitelével kapcsolatos.
Kezdjük talán azzal, hogy senki sem teljesen önellátó, mindenkinek egész élete során szüksége van bizonyos esetekben fizikai vagy lelki támogatásra, közvetlen környezete vagy a társadalom részéről – csak éppen fogyatékos emberek számára ez olykor több vagy konkrétabb akadályokba ütközik. Ebből kiindulvaönálló életvitelen azt értjük, ha egy fogyatékos ember az otthonában, a munkahelyén és a közösség tagjaként ugyanazzal a választási lehetőséggel, ellenőrzéssel és szabadsággal rendelkezik, mint a társadalom nem-fogyatékos tagjai, és mindehhez megfelelő támogatást kap a társadalomtól.

A fogyatékosságot nem büntetjük azzal, hogy elszigetelten, bezárva „kezeljük” az érintetteket, hanem megfelelő szolgáltatásokat adunk ahhoz, hogy speciális igényeiket kielégítve élhessenek. Tehát az önálló életvitel nem szükségszerűen jelenti azt, hogy „mindent maga csinál”, de azt igen, hogy a gyakorlati segítség a saját választásain és szükségletein alapul.


ITT OLVASHATÓ