2018. április 11., szerda

RÁADÁS 1 - JÓZSEF ATTILA VERSEK

BLOGÁSZAT
YOUTUBE
2018.04.11.


József Attila: Jordán Tamás műsora

József Attila versek: Tanítások; Balga költő; Erősödik; Kertész leszek; Hét napja; Tiszta szívvel; Anyám meghalt; Proletárdal; Levegőt; Elégia; Születésnapomra; Ars poetica; Csak az olvassa; Hazám; A bűn; Le vagyok győzve; Karóval jöttél; Talán eltünök hirtelen...; Ime hát, valamint részletek Schubert: Téli utazás című dalciklusából 
József Attila versek Latinovits Zoltán előadásában

1. (00:02:08) Latinovits Zoltán - Április 11 2. (00:05:26) Latinovits Zoltán - Eszmélet 3. (00:00:40) Latinovits Zoltán - Favágó 4. (00:05:51) Latinovits Zoltán - Flóra 1 - 5 5. (00:02:11) Latinovits Zoltán - Gyermekké tettél 6. (00:02:30) Latinovits Zoltán - Íme hát megleltem hazámat 7. (00:01:32) Latinovits Zoltán - Istenem 8. (00:01:32) Latinovits Zoltán - Karóval jöttél 9. (00:03:06) Latinovits Zoltán - Kései sirató 10. (00:00:22) Latinovits Zoltán - Két hexameter 11. (00:01:18) Latinovits Zoltán - Kiáltozások 12. (00:01:10) Latinovits Zoltán - Kopogtatás nélkül 13. (00:04:36) Latinovits Zoltán - Külvárosi éj 14. (00:01:17) Latinovits Zoltán - Mama 15. (00:04:07) Latinovits Zoltán - Nagyon fáj 16. (00:01:06) Latinovits Zoltán - Nem én kiáltok 17. (00:05:38) Latinovits Zoltán - Óda 18. (00:01:04) Latinovits Zoltán - Reménytelenül 19. (00:01:30) Latinovits Zoltán - Születésnapomra 20. (00:00:37) Latinovits Zoltán - Tiszta szívvel


József Attila Óda - Sinkovits Imre


József Attila - HOBO: Nincs bocsánat


Cseh Tamás: József Attila


Én, József Attila (musical)

József Attila: Kertész leszek (Koncz Zsuzsa)


József Attila: Tudod, hogy nincs bocsánat  (Kaláka)


József Attila: Születésnapomra (Csík Zenekar)


József Attila: Indiában, hol éjjel a vadak (Kaláka, Palya Bea)


RÁADÁS 2 - JÓZSEF ATTILA: HAZÁM

MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁR
/ YOUTUBE
Szerző: JÓZSEF ATTILA / EURÓPAI BALOLDAL TV
2018.04.08.

HAZÁM

1

Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

2

Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!

S a hozzáértő dolgozó
nép gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk.

Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!

3

A földesúr, akinek sérvig
emeltek tönköt, gabonát,
csákányosokkal puszta tért nyit,
szétveret falut és tanyát.

S a gondra bátor, okos férfit,
ki védte menthetlen honát,
mint állatot terelni értik,
hogy válasszon bölcs honatyát.

Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.

4

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ.

5

A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart,
levesre telik és kenyérre
s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

Az ország nem kérdi, mivégre
engedik meggyűlni a bajt
s mért nem a munkás védelmére
gyámolítják a gyáripart.

Szövőlány cukros ételekről
álmodik, nem tud kartelekről.
S ha szombaton kezébe nyomják

a pénzt s a büntetést levonják:
kuncog a krajcár: ennyiért
dolgoztál, nem épp semmiért.

6

Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.

7

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szívedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!

1937. május

ITT OLVASHATÓ

A "VÖRÖS VONAL" PROBLÉMÁJA: ZSARNOKSÁGBAN ÉLNÉNK?

MÉRCE
Szerző: SZŰCS ZOLTÁN GÁBOR
2018.04.11.


...Annak volt igaza, aki már 2010 előtt Orbán Viktor zsarnoki terveire riogatott minket? Vagy annak, aki 2010-ben a kétharmad láttán hőkölt hátra ijedten? Vagy annak, aki 2011 elejére kongatta meg a vészharangot, hogy kezd a demokráciát romboló intézkedések sora egy rendszerré összeállni?

Orbán Viktor illiberális államos beszéde, a médiatörvény, az új alkotmány, a választási törvény átírása, az AB gyengítése, a magánnyugdíj vagyon elvétele, az iskolaállamosítás, a Népszabadság bezárása, a megyei sajtó felvásárlása, a közmédia propagandagépezetté alakítása, a földek újraosztása, a Simicska-birodalom felépítése vagy a Mészáros-birodalmé és az azok által keltett felháborodás volt a „red line”?

Ezúton is szeretném megkövetni azokat, akik már idejekorán szóltak, én a későn ébredők közé tartoztam. Nem gondolom ugyan, hogy mindenben igazuk volt, de a lényeget illetően igen.

Mára világossá vált, hogy Magyarország egy – hogy finoman fogalmazzunk – hibrid rezsim. Valami, ami kétséget kizáróan nem demokrácia, de még nem is Kínát idéző autokrácia, hanem valami a kettő között. Abban biztos vagyok, hogy ez nem vasárnap dőlt el és nem is a közelmúltban. A kvótanépszavazás már olyan esemény volt, amilyent liberális demokráciákban nem rendeznek: kormány tárgyalási stratégiáját támogató, a kormányt támogató tömegeknél nagyobb tömegeket megmozgató, mindenféle kiegyensúlyozottságot nélkülözően megszervezett és lebonyolított, egy parlamenti választási kampány költéseit messze meghaladó összegből finanszírozott népszavazás az egy taxonómiai képtelenség, azonosíthatatlan politikai objektum. De nem akarom azt mondani, hogy ez volt a „red line”. Nem, mert nem hiszem, hogy így lett volna. Azt tudom csak, hogy az már egy olyan esemény volt, egy olyan jelzés, amely már világosan megmutatta, hogy ez már egy ideje nem az.

Nem demokratikus eszközökkel megteremtett többség


Az április 8-i választások sokkja persze nagyon is érthető. Egyrészt, mert ez egy olyan pillanat volt, amikor még lehetett reménykedni, hiszen normális esetben egy választást el lehet veszíteni. Egy hibrid rezsimben is. (Hogy őszinte legyek, még egy autokráciában is előfordulhat, történelmi példák mutatják, hogy egy népszavazás kudarcba fullad. Igaz, minél autokratikusabb egy rendszer, annál kevesebbet igyekeznek bízni a véletlenre.) Nem kétlem, hogy sokan a Fideszben is féltek, hogy mi lesz (sőt, talán sokan reménykedtek is egy kétharmad alatti eredményben, hiszen ami jó a Főnöknek, az nem mindig jó a beosztottaknak). Másrészt azért, mert Budapesten egy plurális nyilvánosság létezik, ahol tömegesen lehetett találkozni olyanokkal, akik egyáltalán nem baloldaliak, mégis utálták a rezsimet és ezt ki is mondták. Nem egy szűk baloldali véleménybuborék kergette magát itt illúzióba, hanem Budapest, a jobboldali felső- és felsőközéposztály budai bástyáitól a pesti flaszter lakóin át a kertvárosi és lakótelepi részekig jelentős számban mozdult meg és mondott nemet a rezsimre. Innen is jöhetett a döbbenet, hiszen a kognitív disszonancia a – megalapozott – várakozások és az eredmények között valóban sokkoló volt.

De leginkább azért lehetett sokkoló, mert most láthattuk ilyen magas tétek mellett ennyire nyíltan működni egy hibrid rezsim félelmetes politikai gépezetét. A kiugróan magas kezdeti részvételi adatokról (amelyek mértéke messze nem indokolható a szokásos vidéki kistelepülési korai szavazási kedvvel) sokáig még azt lehetett hinni, hogy ellenzéki mobilizációra utalnak, de ma már elég nyilvánvalónak tűnik, hogy ennek a politikai gépezetnek a működésének volt az eredménye. Ez a politikai gépezet teremtett egy a megszokott Fidesz-tábort százezrekkel felülhaladó, a sokmilliárdos, szünet nélküli gyűlöletkampánnyal, a közmédia és a megyei sajtó propagandaeszközzé alakításával hangolt, a jelek szerint állami alkalmazottak igénybevételével is mozgatott szavazói tömeget. A jelek arra utalnak, hogy voltak kisebb-nagyobb szabálytalanságok is, ezek itt-ott számíthattak is, akárcsak a mesterségesen kreált és a jelek szerint a párt/állam által támogatott kamupártokra adott szavazatok is.

De a lényeg nem ez volt, hanem a kistelepüléseken a véleménypluralizmus mesterséges, az állami források becsatornázásával megtámogatott felszámolása, ezeknek a területeknek a hermetikus lezárása a nagyobb városokban termelődő hírek áramlása elől. Budapest nem az egyetlen elszigetelt plurális tér maradt az országban, de egyike a keveseknek és messze a legnagyobb. Ehhez jött még az ellenzéki pártok részben a Fidesz által mesterségesen gerjesztett szétaprózódása, belső konkurenciaharcai, fokozatos kivérzésük az elmúlt években, a választási rendszer gondosan kiszámított egyoldalúságai, torzításai és még több hasonló összetevő, amelyeknek köszönhetően

a rezsim elérte, hogy ne létezhessen valódi politikai verseny, a választók ne ismerhessék meg a valódi alternatívákat, hogy a választási eljárás minél átláthatatlanabb legyen és lehetőség szerint bármilyen eszközzel is, de minél több ember szavazzon rájuk...

KELL, AKI FÖLKEL

HVG ONLINE
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2018.04.11.


...nem az a legnagyobb baj, hogy olyan eredmény született, amilyen. A legnagyobb baj az, hogy az ország teljesen hamis képet kap önmagáról és az előtte álló alternatívák erejéről. Az ország népe úgy néz erre a választásra, mintha tükörbe nézne. Holott ez a tükör annyira torzít, mint az elvarázsolt kastély tükrei a vidámparkban. Belenéz egy karcsú ország, és azt hiszi magáról, hogy dagadt. És a véleményformálók nagyrésze és köztük persze az alternatívát képviselő ellenzéki politikusok nem fogják őt felvilágosítani arról, hogy nem is dagadt.

Arról fognak beszélni kritikus és önkritikus szellemben, hogy mit tettünk ezzel az országgal, mi történt velünk, mit csináltunk rosszul, hogy ilyen dagadtak lettünk? Mit is tehetnének egyebet azok a politikusok és véleményformálók, akik azzal tüzelték az elmúlt hónapokban az embereket, hogy most végre eljön az igazság napja, az ország megmutathatja, hogy milyen is valójában?

Miközben ők tudták a legjobban, hogy a feltételek és a játékszabályok mennyire irreálisak. Ki gondolja komolyan, hogy ennyire irreális feltételek mellett reális eredmény születhet? Hogy azt úgy lehet tekinteni, mint az ország akaratát? A kritikus és önkritikus szellem fölöttébb egészséges, kritikára is, önkritikára is van ok bőven, de nem lehet reális sem ez, sem az, ha a valóságtól távol álló képen és önképen alapul.

A budapesti választókerületek kétharmadát a Fidesz elvesztette. Abból a hatból, amelyet megnyert, csupán egyetlenegyet nyert volna, ha az esélytelen LMP-s jelöltre vesztegetett szavazatok kb. felét megkapja az esélyes ellenzéki jelölt. Legalább ennyire lényeges, hogy a Jobbik a fővárosban nem rúgott labdába, miközben a fővároson kívül négy szavazóból nagyjából három, a két szélsőségesen xenofób társulat, a Fidesz-KDNP és a Jobbik valamelyikére szavazott.

Tudjuk, hogy a főváros nagyon nem olyan, mint az ország többi része. De a kettőt elválasztó szakadék most sokkal, de sokkal szélesebb, mint korábban. A főváros és a vidék közötti távolság tetemesen megnövekedett. Ennek pedig aligha lehet más oka, hogy a fővárost még nem tudták fideszizálni. A vidéket igen nagymértékben sikerült információs blokád alá fogni, agymosás tárgyává és a legprimitívebb hazugságok széleskörű befogadására alkalmassá tenni; annak népét sokkal nagyobb mértékben sikerült megfélemlítéssel és kegyosztással hűbéri hierarchiába tagolni, mint a fővárosiakat.

Ez a különbség természetesen nem a fővárosi és a vidéki ember természetéből, hanem a fővárosi és a vidéki élet természetéből adódik. A sűrűségből, a méretekből adódik e a különbség, mely minőségivé válik. A fővárosi ember tájékozódási, megélhetési és rejtőzködési lehetőségei sokkal tágasabbak, a metropolisban minden személytelenebb, a személyes kiszolgáltatottság mértéke sokkal kisebb. Ebből következőleg a fővárosi eredmények sokkal kevésbé irreálisak, mint a vidékiek, bár persze az ország egészét nem tükrözhetik reálisan.

A következő évek jelentős részben a főváros fideszizálásának hadjáratáról szólnak majd. Ami ennek érdekében eddig történt (például a főváros önkormányzatának kiherélésével és vagyona nagy részének elkobzásával) az sem kevés, de, miként látjuk, még nem elég. A fővárosnak lesz oka harcolni, és meg kell védenie magát.

A világon semmi alapja nincs annak a reménynek, hogy az Orbán-érában lesznek még a mostaninál kevésbé irreális választások, hogy érdemes ilyenekre készülni, azokon részt venni, hogy számolni lehetne azzal, hogy az Orbán-érának parlamenti választások vet(het)nek véget.

Valami másra kell készülni. Valami másban kell gondolkodni. Ez nem öröm. De ez a realitás. Már nem létezik az a törvényes politikai rend, amelyet demokratáknak el kell fogadniuk és tiszteletben kell tartaniuk. Ahhoz, hogy demokratikus rendben élhessünk, a jelenlegit fel kell borítani. Ehhez kell keresni a lehetőséget, az alkalmat, az erőt.

A FIDESZ SIKERÉNEK RECEPTJE

MAGYAR NARANCS
- LIBERÁLIS SZEMMEL BLOG
Szerző: MIKECZ DÁNIEL
2018.04.11.


Orbán Viktor a szuverenitást és a magyar példát az EU és a nyugat-európai államok gyakorlatával állította szembe. A „hanyatló Nyugat” tézise azért működhetett, mert a magyar társadalomban jogos igény mutatkozott arra, hogy ne csupán mintakövető ország legyünk.

A Fidesz újabb kétharmados győzelmének okait elemző írások, elemzések, megszólalások rendre a kistelepülések szavazóinak mozgósítását jelölik meg az egyik legfontosabb tényezőként. A mozgósításban minden bizonnyal meghatározó szerepe volt a bevándorlásról, a betelepítésekről szóló kormányzati propaganda-hadjáratnak. A kistelepülések lakóinak mozgósítása elengedhetetlen volt a Fidesz győzelméhez, azonban önmagában természetesen nem lett volna elegendő. A sikerhez szükség volt ahhoz, hogy egymástól gyökeresen különböző társadalmi csoportokat lehessen összekovácsolni. Olyan szavazói tábort kellett építenie a Fidesznek, amely elegendő a kormányzati többség megszerzéséhez. A menekültellenesség Magyarországon széles körben új jelenség, így a Fidesznek lehetősége nyílt rá, hogy a saját szája íze szerint mutassa azt be. A menekültek elutasítása elsősorban kulturális és nem faji alapon történt, így nem lett az vállalhatatlan a Fidesz középosztályi szavazóinak. Persze érdemes megemlíteni, hogy a kampányban a színes bőrű férfiakat démonizáló plakátok minden valószínűség szerint romaellenes attitűdöket is aktivizáltak.

A kulturális tekintetben értelmezett menekültellenesség nem önmagában létezett, hanem a magyar szuverenitáshoz, függetlenséghez kötődött. Orbán Viktor a szuverenitást és a magyar példát az EU és a nyugat-európai államok gyakorlatával állította szembe. A „hanyatló Nyugat” tézise azért működhetett, mert a magyar társadalomban jogos igény mutatkozott arra, hogy ne csupán mintakövető ország legyünk. Orbán így egy sajátos modernizációs utat vázolt fel: ha gazdasági szinten még belátható ideig nem is fogjuk elérni a magállamokat, de demográfiai, kulturális és biztonsági tekintetben előnyre tehetünk szert velük szemben. Erre a modernizációs ajánlatra, mint közép-európai modellre hivatkozott a kormányfő, ami növelte annak hitelességét, megalapozottságát, ráadásul van is előzménye a magyar politikai gondolkodás történetében. A magyar, ill. közép-európai modernizációs út azért is kerülhetett előtérbe, mert a 2008-as gazdasági válság kiábrándította a térség lakóit az európai integrációval kapcsolatban. Magyarországon ráadásul különösen súlyos hatása volt a válságnak, így az EU csatlakozás optimizmusa, ami 2006-ban még lökést adott az MSZP-nek és az SZDSZ-nek, 2010-re eltűnt...

LEGALIZÁLÁSTÓL MÉDIAHÁBORÚIG: 10 DOLOG, AMIRE ORBÁNÉK KÉSZÜLHETNEK

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2018.04.11.


A Fidesz minden eddigi gazdasági ciklusának megvoltak a vezérvonalai, vélhetően a mostaninak is meglesznek. 2010 és 2014 között Orbánék lerakta a Nemzeti Együttműködés Rendszerének (NER) alapjait. A fő cél az volt, hogy deklarálja: az ország miniszterelnöke a gazdaságban is vezető szereplő. Az azonosított fő ellenfelek ellen a Fidesz felvette a kesztyűt: nemzetközi bankok, IMF, Németország, nagyra nőtt és az államot fejő oligarchák ellen indítottak háborút. Hogy ne lehessen kérdés, a végső kérdésekben a kormány (a miniszterelnök) dönt.

2014-2018 között a NER terebélyesedett, emblematikus képviselői (Mészáros, Lőrinc, Tiborcz István) meggazdagodtak, a NER vezető prominensei gyors ütemben zárkóznak fel a leggazdagabb magyarokhoz. 2018-tól azonban új irányok, frontvonalak és külső körülmények is megjelenhetnek, az alábbiakban ezekből gyűjtöttünk össze tízet.

1. A legalizálás

A 2018-2022 KÖZTI IDŐSZAK ARRÓL IS SZÓLHAT, HOGY EZT A MEGSZERZETT VAGYONT VALAMIKÉPPEN LEGALIZÁLNI KELL, EL KELL FOGADTATNI.

Nem itthon, azzal eddig sem volt gond, hanem a Nyugat szemében is. Nehogy a NER úgy járjon, mint az orosz oligarchák. Itt az EU-tól kevésbé, inkább az Egyesült Államoktól tarthatnak Orbánék.


Kelet-Európában azt hívják biztonságnak, ha Nyugaton is van valakinek vagyona, de ez egyre kevésbé könnyű. Svájc és Szingapúr is egyre inkább behódol, és szigorú amerikai compliance-szabályokat követ.

Az örökbe adás például sokaknak nagy gond. Mert vagy a gyerekeiket is bűnbe viszik fals örökléssel, vagy bevallanak vagyont, az is kínos lehet. Ha nem akarja a Fidesz, hogy az Egyesült Államokkal gond legyen, lehet, hogy többet kell költeni katonai beszerzésekre.
2. Paks 2 megvétózása elúszott

A KORMÁNYZAT AZ ÚJABB NÉGY ÉVVEL VISSZAFORDÍTHATATLANNÁ TEHETI PAKS 2-T.

Már most sem lett volna könnyű megállítani a garanciák és kötbérek miatt, de bármennyire lassan is döcög minden, négy év múlva már még nehezebb lesz.
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes (k) és Süli János Paks polgármestere a paksi atomerőmű két új blokkjáért felelős tárca nélküli miniszter beszélget a kinevezés átvételekor a Sándor-palotában 2017. április 26-án.
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Sajnos ebben nagy kockázatok vannak, biztos több pénzbe fog kerülni, tovább fog tartani (nem csak a 4-es metró, vagy a vizes vb, esetleg a Budapest-Belgrád-vasútvonal példái mondatják ezt, de maga a Paks 1 is tovább tartott, csak akkor még kevés információ volt). Azt sem tudjuk, hogy megérte-e.

3. Mészáros, Tiborcz megkerülhetetlen lesz

Az újabb négy évvel tovább duzzadhat Mészáros Lőrinc és Tiborcz István hitelekből növelt portfóliója. Ma még a hitelező bankokon keresztül egy új kormány megfoghatta volna ezeket a birodalmakat, de négy év alatt a hitelből megvett és államilag segített cégek a hiteleket kitermelhetik.

UTÁNA JOGÁLLAMI MÓDSZEREKKEL EZ MÁR VISSZAFORDÍTHATATLAN.

Ráadásul Mészárosék nyilvános cégeken keresztül fognak birtokolni mindent, a tőzsdén jegyzett társaságokat nehezebb is elvenni...

VAN OLYAN MOZGÁSSÉRÜLT, AKIT TÚSZKÉNT TART MAGA MELLETT A SAJÁT ANYJA

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.04.11.


- Magyarországon több százezer mozgássérült ember él, egy jó részük képtelen önálló életet teremteni magának.

- Sokan a szüleikkel élnek, mások bentlakásos intézményekben.
- Hiába akarnának függetlenedni, a piacon nagyon nehéz megfelelő albérletet találniuk.
- A fővárosi önkormányzatok pedig ugyan 42 ezer lakással rendelkeznek, közülük csak 33 akadálymentesített.

Judit fiatal, huszonéves mozgássérült lány. Jelenleg a barátainál lakik, szívességi alapon. Ő azonban saját lakásba szeretne költözni, azt mondta, azért, mert az egyfajta függetlenséget biztosítana számára. „Nem kell napi 24 órában alkalmazkodnom valakihez, csak azért, mert nem vagyok teljesen önellátó” - mondta.

Hiába keres azonban több mint egy éve lakást magának, még mindig nem talált alkalmasat.

Pedig a jövedelméből ki tudna fizetni egy albérletet, a szülei pedig a kauciót is állnák helyette. Neki azonban mozgássérültként akadálymentes lakásra lenne szüksége. „Akit csak találtam, felhívtam” - mondta Judit. Végigtelefonálta a mozgássérült embereket segítő szervezeteket, de nem tudtak neki ilyen lakást ajánlani. Aztán maga kezdett el olyan lakáshirdetésekre jelentkezni, amely lakások a feltöltött képek alapján akadálymentesnek látszottak, de végül mindig kiderült, hogy nem azok...

A MAGUNK LEJTŐJÉN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KONCZ TAMÁS
2018.04.10.


Nem volt atombomba, sőt a választás előtti hírdömpingben egy petárda erejével is alig pukkant a Kövér László szavairól nyilvánosságra hozott hangfelvétel, amelyen a parlament ősfideszes elnöke nyíltan elismeri: 2014-ben, a vonatkozó törvény újraírása során bűvészkedtek a választókörzetekkel. Mert az a jó, ha az ellenzék egyáltalán nem rúg labdába.

A sajtó malmai megforgatták kicsit a hírt – hűha, Kövér elismerte a nyilvánvalót, hogy ezen a téren is a Fidesznek lejt a pálya –, aztán azonmód eldobták a történetet, hogy újabb őrölnivalót keressenek.

Pedig annak a hangfelvételnek nagyobb jelentősége és súlya volt a tizenöt perces vagy egynapos hírértéknél. Többet jelentett az adott manipuláció beismerésénél. Lényegében ott volt benne az erkölcs nyíltan vállalt feladása. Egy legalább szavakban keresztény-polgári párt vezető politikusa vallotta be, hogy csaltak. De hát miért ne? A szocik is ezt csinálták annak idején.

Kövér László talán maga sem értette, hogy beismerésével önmaga és pártja felett mond ítéletet. Hogy a csalás sosem csak annyi, hogy felénk lejt a pálya. Abban a pillanatban, hogy visszaélünk az erőfölényünkkel, mi is csúszni kezdünk. Relativizálunk, méricskélünk: ennyit előttünk is trükköztek, ekkorát hazudni még belefér. Aztán az ember még több, még nagyobb (ön)hazugságokkal békül meg, ahogy száguld lefelé.

Ez történt a Fidesszel. A 2010-ben ölükbe hullott, első kétharmados felhatalmazásuk morálisan úgy mérgezte meg őket, ahogy hordozóit a Hatalom Gyűrűje J. R. R. Tolkien világában. A mérgezést pedig az évek alatt továbbadták az országnak, terjesztették városról városra, faluról falura.

A 2015-ös menekültválság óta láthatjuk igazán, hogyan szélesedett sztráda méretűvé a morális csúszda. Az állam területén átrohanó félmillió menekült és bevándorló összesen nem okozhatott tizedannyi kárt az országnak, amennyit a kormánypárt xenofób, gyűlöletre és félelemre tanító többéves kampánya előidézett...

A KORMÁNYHOZ KÖTHETŐ SZEMÉLYEK ADTAK MEGBÍZÁST A MAGYAR CIVILEK ELLENI KÜLFÖLDI TITKOSSZOLGÁLATI AKCIÓRA (1. RÉSZ)

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Vendég
2018.04.11.


Korábbi bejegyzésünkben vázoltuk, hogy a siewert.org oldalra a mai napon felkerült, és a fent olvasható címet viselő írás jó ideje elérhetetlen. Ameddig a felület helyreáll, az írás teljes terjedelmében alább olvasható. Az eredeti oldalon EZEN A LINKEN volt elérhető a cikk, remélhetőleg hamarosan újra hozzáférhető lesz mindenki számára. Addig is az alábbiakban – Siewert András, a Migration Aid vezetője beleegyezésével – változtatások nélkül közüljük:

Amikor március 19-én a Magyar Idők hasábjain megjelent Bayer Zsolt írása, kritikus napok következtek számomra. Aznap szinte biztossá vált: magyar kormányzati körök is érintve vannak abban, hogy egy külföldi csoport titkosszolgálati eszközökkel lejárató anyagokat próbált kreálni magyar civil szervezetekről. A választási kampány hajrájában jártunk, a hatalom reakciói kiszámíthatatlanok voltak. Az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat még aznap éjjel külföldre juttattam és egy hétre elhagytam az otthonom. Abban biztosak voltunk, hogy mindenkit – megbízót, titkosszolgálatokat – meg fog lepni a sajtótájékoztatónk után kialakult helyzet, de amit nem tudhattunk: ki hogyan fog reagálni. Megpróbálnak elhallgattani? Megkísérlik begyűjteni vagy megsemmisíteni a bizonyítékokat? A félelem tapintható volt.

Időre volt szükségünk. Abban reménykedtünk, hogy ami elhangzik a sajtótájékoztatón – még ha számtalan kérdést nyitva is hagy -, felkelti néhány oknyomozó újságíró figyelmét, akik rávetik magukat a témára. Mi túl kicsik, az ügy szálai túl kiterjedtek és komplexek voltak ahhoz, hogy egyedül fel tudjuk őket göngyölíteni.

Elkezdjük összeilleszteni a teljes képet

Így is történt. A Politico, az index.hu, a BuzzFeed és a The Intercept is mélyre ásott. Kiderült, az ügy messze túlmutat a Migration Aid-en, egy széleskörű, több országra kiterjedő akció volt. Itt most csak dióhéjban foglaljuk össze a lényegét:...

A PÁPA SZERINT NEM KERESZTÉNY AZ, AKI AJTÓT MUTAT A MIGRÁNSOKNAK - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.04.11. 


- Az orbáni bezárkózás politikája nagyban ront Magyarország jövőjén, ami pedig most jön, az nem sok jót ígér a polgári társadalom szemszögéből.Végre egy kommentár, amely legalább félig-meddig Orbán mellett áll ki! Mert egyébként általános a közutálat a rezsimmel szemben a világsajtóban.

- A bajor keresztényszociálisok Orbán mögé bújnak, hogy ne közvetlenül kelljen bírálniuk Merkelt.
- Startol a vendetta a civilek ellen, Schilling Árpád szerint Orbán ellenségnek tekint mindenkit, aki gondolkodik.

Washington Post

Orbán Viktor azt mondja, hogy a keresztény Európát védi, csak éppen a pápa nem ért egyet vele. A miniszterelnök győzelme, amelyet sok megfigyelő baljós jelnek tart a magyar, illetve az európai demokrácia jövője szempontjából, a muzulmán migránsok által jelentett fantomveszélyen alapult. A földrész kereszténységének egyik vezetője azonban valószínűleg egészen más véleményen van. Ferenc két napja apostoli figyelmeztetést adott ki és ebben azt hangsúlyozta, hogy gondoskodni kell a migránsokról. A katolikusoknak éppen olyan fontosnak kell tekinteniük a szenvedéseiket, mint az abortusz elutasítását. Az egyházfőnek különben fura a kapcsolata a magyar és a lengyel katolikus egyház vezetőivel, mivel azok országában a nacionalista kormányok éppen az ellenkezőjét gyakorolják, mint amit a pápa hirdet.

Orbán nem kockáztatta meg, hogy szócsatába bonyolódik Ferenccel, ehelyett Sorost tette meg az elsőszámú közellenséggé. A nyugat-európai jobboldal gyorsan gratulált a sikerhez a politikusnak, aki antiszemitizmustól bűzlő, keményvonalas álláspontot képvisel a migráció ügyében. Újraválasztásával a politikus lett a földrészen az egyik erősebb illiberális demagóg, aki az államot a maga érdekeinek megfelelően formálta át, lebontotta a demokratikus normákat. Bírálói attól tartanak, hogy most határozottabb lépéseket tesz az ellenzék elhallgattatására. A miniszterelnök a kulturális háborút vetette be hatalma kiterjesztésére. Ám véleményét nem osztják Rómában, ahol a pápa a jelek szerint kényelmetlen módon felkarol egy-két „liberális blablát”. Így azt, hogy az idegeneket üdvözölni kell, és hogy ez alapvető a katolikus hitben. Rámutatott, hogy nem keresztény az a politikus, aki az ellenkezőjét hirdeti, bár érthető, hogy szavazatokat akar szerezni, ezért hangoztat ilyeneket.

Guardian

Orbán választási sikere nem Európa jövőjét mutatja, hanem a kimúlóban lévő múltat. Így értékeli a helyzetet egy neves szélsőségkutató. Cus Mudde, a Georgia-i Egyetem tanára felidézi, hogy a politikus átvette a szélsőjobb minden összeesküvés elméletét, azokra építette a választási hadjáratot, sőt az egész rendszerét. Az országot 8 év alatt illiberális kleptokráciává építette át, majd nekiment az európai status quo-nak, azon belül főleg Merkelnek, elsősorban a migráció kapcsán. Ezzel párhuzamosan ő lett a földrészen a radikális jobb legbefolyásosabb hangja. Az idők során több tízmillió dollárt költött nativista kampányokra a bevándorlók, illetve az EU ellen. A magyar médiából propaganda gépezet lett. A választási rendszer páratlanul aránytalan, ha a leadott szavazatok számát vetjük össze a mandátumok eloszlásával. De ettől még igaz, hogy Orbán messze a legnépszerűbb politikus az országban.

Az ellenzék főleg a saját tehetetlenkedése folytán kapott ki, ennek a jövőben még inkább megfizeti majd az árát. Erre utal, hogy a hatalom máris elővette a ’Stop, Soros’-csomagot. Egyébiránt a kormány megszállottan azt szajkózza, hogy megvédi a nemzetet, ám az ország a 2. legalacsonyabb születési arányszámot tudja felmutatni az unión belül. Minden 16. percben meghal valaki. Ma e tekintetben a helyzet rosszabb, mint 8 éve és ezt csak súlyosbítja az óriási agyelszívás. Nem kétséges, hogy a Fidesz győzelme újabb kivándorlási hullámhoz vezet. Vagyis az orbáni Magyarország nem Európa jövője, hanem a kontinens hanyatló, nacionalista múltja. Egy öregedő, csökkenő lélekszámú társadalom még inkább önmagába fordul, mert megijed mindentől, határon kívül és belül. Paradox módon főleg az szavatolja a túlélését, hogy folyamatosan érkezik a támogatás a sokat szidott EU-tól...

A MAGYAR KÖNNYŰZENE LEGJOBB DALSZÖVEGEI

FÜLESBAGOLY BLOG
Szerző: Bagolyhír
2018.04.10.


Április 11. a magyar költészet napja, a jeles alkalomból a Fülesbagoly szerzői a legszebb, a költészet határait súroló dalszövegeket gyűjtötték csokorba. Ízletes menü, olyan nemes fűszerekkel, mint az Európa Kiadó, Tankcsapda, Hiperkarma...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

JÓZSEF ATTILA ÁLLAMOSÍTÁSA: AMIKOR ELŐSZÖR ÜLTÜK MEG A KÖLTÉSZET NAPJÁT


QUBIT
Szerző: SERF ANDRÁS
2018.04.10.


54 éve rendezték meg először a magyar költészet napját, amit a kezdeményező lírikusok spontán és költői művészeti ünnepnek képzeltek, de az állam pillanatok alatt kisajátította. 1988-ig kellett várni a méltó ünnepre.

A szovjet pártfőtitkár még szinte ki sem tette a lábát Budapestről tíznapos magyarországi látogatása után, amikor 1964. április 10-én nagyszabású ünneplés és országos rendezvénysorozat vette kezdetét. Persze nem Nyikita Szergejevics Hruscsov távozását ünnepelték a népek, noha még Záhonynál is volt díszbeszéd ebéddel, úttörőkkel és helyi párttitkárral, elvégre valamivel csak el kellett ütni az időt, amíg a Bábolnán ajándékba kapott öt shagya-arab fajtájú lovát és fogatát átrakták a vendég saját, szélesebb nyomtávú páncélvonatára.

Az ünneplés az első költészet napjának szólt, amelyet akkor rendeztek meg először hivatalosan József Attila – kerek ötvenkilencedik – születésnapján. A Művelődési Minisztérium meglehetősen lagymatag érdeklődés mellett ugyan már jó pár éve próbálkozott valamiféle „költészet napjával” a könyvhét keretében (jellemzően júniusban), de az általános irodalmi zaj elnyomta Erató, Kalliopé és Polyhymnia hangját.

Úszódaru, művház, szocbrigád és lakótelep

Az április 11-i dátum ötletét egy évvel korábban, 1963-ban a Magyar Írók Szövetségének költői szakosztálya dobta fel, mivel tagjai elérkezettnek vélték az időt, hogy József Attila emlékét és verseit végre kiszabadítsák a hivatalos mítosz halálos öleléséből. Akkoriban csupán Budapesten 13 utca viselte a költő nevét, de volt már róla elnevezett díj, mozi, színház, tudományegyetem, tér, gimnázium, nyelviskola, sportegyesület, könyvesbolt, művelődési ház, szabadegyetem, lakótelep, kollégium, sugárút, úttörőcsapat, termelőszövetkezet, szocialista brigád, raliverseny, sőt úszódaru is.

József Attila csak épp egyvalami nem volt: olvasott és pontosan idézett költő. Mert még a propagandacélokra agyonhasznált és ásításig kiüresített „dolgozni csak pontosan, szépen,/ahogy a csillag megy az égen,/ugy érdemes”-t is megcsonkítva használták, mivel a verstöredék első két sora, a „Ne légy szeles./Bár a munkádon más keres –” sehogy sem fért bele a proletárköltő imidzsébe...

VONA GÁBOR ELFOGLALTA ÚJ POZÍCIÓJÁT, MOSTANTÓL Ő A MAGYAR POLITIKA SÖTÉT LOVA

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.04.11.


Vona Gábor visszalépése felületesen szemlélve is érthető és következetes döntés, és mivel nem csak a párt vezetéséről mondott le, de a biztos egzisztenciát jelentő képviselőségből sem kér, a gesztusban van valami szokatlanul tisztességes. Ha viszont hosszabban is átgondoljuk a történteket, a lépés leginkább logikus.

Milyen jövőt tervez magának Vona Gábor az újbóli kétharmad alatt? A választás előtt tíz nappal azt mondta a hvg.hu kérdésére:

Ha ez a kormány marad, nem váltja le forradalom. Egyszerűen a magyar társadalom józan többsége fájó szívvel elvándorol az országból, vagy visszahúzódik a kiskertekbe, és kivárja, hogy mi lesz.”

A Jobbik távozó elnöke tehát két dolgot tehet:
  • dönthet úgy, hogy végleg hátat fordít a politikának, és ő is csatlakozik a kivándorlókhoz, esetleg belső emigrációba vonul.
  • vagy taktikai visszavonulás mellett dönt. Kivár, és ha eljött az idő, visszatér.
A Facebookon közzétett bejelentésében azt üzeni a Jobbik egymillió szavazójának: „a Fidesz 2/3-a ellenére is folytatjuk küzdelmünket egy biztonságos, élhető, szabad és igazságos Magyarországért”. Lehet ez egy lózung attól, aki most szabadul a tehertől, és még utoljára udvarias azokkal szemben, akik szavazatukkal támogatták. Vagy lehet ígéret is arra, hogy nem ez a harc volt a végső. A magánéletbe való végleges visszahúzódást nincs értelme ezen a helyen elemezni, a másikat van. Így a cikk innentől abból indul ki, hogy Vona vérbeli politikusként nem változik, csak átalakul...

BŰNÖZÉS, BŰNÜLDÖZÉS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.10.


SOS! Nagyon szépen kérem, ne! Ne tessék megint megnyerni az előző háborút!

Nix újraszámlálás meg a többi ostoba patron, röhögnek a markukba. Nem tudom világosabban mondani, mint ahogy legutóbb tettem: a megfelelő kérdést kell föltenni. A csalás nem hagyományos módszerekkel történt, ami Mari néninek is eszébe jut. Nem pitiáner számlálási kérdés, leírtam világosan, a tét az életfogytiglani börtön megúszása, ez akkora csalás, ami ekvivalens az életfogytiglannal. Az isten szerelmére, hívjanak össze néhány számítógépes szakembert, de olyat, aki tényleg ért hozzá meg néhány értelmes nyomozót, aki látott már szoftvert, esetleg az internetről is hallott, és kezdjenek el értelmes kérdésekkel foglalkozni. A csúti betegnek nyilván van néhány igazán erkölcstelen, bármire kapható bűnöző a környezetében, aki ki tud találni olyat, amit a bűnüldözés még nem ismer. Ne tessék kullogni és szájat tátani, úgy nem fog menni! Tényleg el kell magyaráznom, hogyan kell elkezdeni egy effajta bűntény felfejtését? Tényleg nem tetszik tudni kérdezni? Akkor mondom a kiindulási helyzetet: nincs ismert folyamat, ami evidenciának látszik, nem az. Egyenletekkel dolgozunk, amikor a két oldal több ellenpróbával bizonyítottan stimmel, akkor lehet továbblépni. Nem létezik, hogy nincs ebben a nyomorult országban olyan ember, aki ezt nálam sokkal jobban tudja!

BARTUS LÁSZLÓ: MINDENÉRT AZ ELLENZÉK FELEL, HA BEÜL A PARLAMENTBE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.04.10.


Orbán rendszere addig él, amíg a demokrácia hamis látszatában tud megjelenni. Az egész illiberális őrület lényege az, hogy tartalmilag ugyanazt a diktatúrát látszólag demokratikus keretek között építi ki s tartja fenn. Ez az orbáni modell, megspékelve a hamis keresztény retorikával, a nemzeti identitás vallással való azonosításával, amely indokolja a jogfosztást, mert így a jogtalanság a “nemzetmegmaradást” szolgálja. Ezért kaphat tömegtámogatást. Aki ezen az identitáson belül van, magyar. Aki kívül, az ellenség, aki nem érdemel jogot.

Ebből az következik, hogy az ellenzéki pártoknak és a szabad sajtónak az lett volna 2010-től a feladata, hogy a rendszer hamisságát, csalását, demokratikus látszatát leleplezze, azt ne legitimálja és ne asszisztáljon hozzá. A demokratikus látszatot az ellenzék legitimációja nélkül fenntartani nem lehet. Mivel ez a rendszer alapja, a látszat megszüntetése után az egész rendszer kártyavárként omlik össze. Aki ezt nem érti, az nem ért hozzá.

A demokrácia hamis látszatát ugyanis az adja, hogy az ellenzék úgy viselkedik, mintha ez egy demokrácia lenne. Az ellenzék igazolja ezt a hamis látszatot. Az ellenzék leginkább két dologgal tudja ezt a látszatot fenntartani: parlamentben való részvételével és a választáson való indulással. Miért is érdekelt az ellenzék ebben? Az ellenzék finanszírozása a parlamenti részvételhez és a mandátumokhoz, valamint a választáson való részvételhez kötött. Ezért a rendszer kulcsa a pénz. A többi hazugság.

Ebből az következik, hogy az ellenzék az egzisztenciális érdekei, a pénz miatt legitimálja a rendszert, tartja fenn a demokrácia hamis látszatát, s biztosítja az Orbán-rendszer alapját. Ezzel nemcsak Magyarországot tartja a bűnszervezet fogságában, válik maga is bűntárssá, hanem az egész demokratikus világot is fenyegeti, mert Orbán-modell van, de az Orbán-modell lebontásának s szétzúzásának modellje nincs. Ennek kulcsa az ellenzéki kollaboráció felmondása és megszüntetése. Az ellenzék erre a létezése alapját jelentő pénz miatt nem képes.

Az ellenzék a pénz miatt érdekelt, hogy Orbán partnere legyen ebben a csalásban. Orbán korlátlan hatalommal bír, az ország vagyonát saját pénzeként kezeli, azt kisajátította. Ezért az állam pénze Orbán pénze, az ellenzék belőle él. A létezésük a rendszer legitimálásához van kötve. Orbán csapdájában vannak, Orbán rabszolgái. Ebből a helyzetből csak olyan felelős hazafiak tudnának kilépni, akik készek a pártjuk, megélhetési politikusaik, és saját maguk bevételeit feláldozni, hogy a hazájukat (sőt a világot) megmentsék egy új típusú fasiszta rendszertől. Azért ez nem olyan nagy áldozat. Meghalni nem kell.

Miután Orbán négyévente akkora vereséget mér a csaló választási rendszerével az ellenzék pártjaira, hogy azok látszólag demokratikus úton forgácsolódnak le, tűnnek el a semmibe, ez azt jelenti, hogy a kollaboráció sem életbiztosítás, nem nyugdíjas állás. A kollaborációval is eltűnnek a süllyesztőben, néhány év nyomorúságos túlélésért áldoznak fel mindent. Ez azt is jelenti, hogy ha rövidtávú céljaikról lemondanának, a legitimáció megszüntetésével a saját túlélésüket hosszútávon megalapozhatnák, mert hitelessé válnának, s a rendszert így előbb-utóbb megdöntenék. Hogy a nyelvükön beszéljünk: utána megint ők lophatnának.

De ezzel a szisztematikus erózióval azt hozzák létre, hogy Orbán lecseréli őket a maga által létrehozott ellenzékre. Így nem marad legitim ellenzék, amely a hamis látszatot felmondja. Amikor elérünk erre a pontra, hogy Orbán kicserélte az ellenzéket, a szabad sajtót, a civil szervezeteket a sajátjaira, akkor rendszerének demokratikus látszata végképp megmarad és esély sincs arra, hogy ettől az embertől békés úton meg lehessen szabadulni. Hamis lesz a centrális erőtér is, mint minden, amit ez az ember csinál, de legitim. Ez valami borzasztó...

ORBÁN ELLENZÉKÉNEK HÁROM LEHETSÉGES ÚTJA

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2018.04.11.


Mi történik az ellenzéki oldalon a Fidesz újabb kétharmados győzelme után? A Fidesz tarolt az országban, pedig a számok alapján az ellenzéki szavazók sincsenek kevesen. A pártokban most jönnek a belháborúk, tisztújítások, de fontosabb, milyen stratégiát választ a teljes ellenzéki oldal. Három ilyen utat vázoltunk fel.

Orbán Viktor és a Fidesz–KDNP sorozatban harmadszor is kétharmados többséget szerzett a parlamenti választáson. A Fidesz tarolt az országban, 91 egyéni választókerületet nyert a kormánypárt. Budapesten ugyan gyengébben szerepelt az egyéni körzetekben, de vidéken akkora volt a Fidesz-túlsúly, hogy az ellenzék összesen mindössze három választókerületet volt képes megnyerni.

A Fidesz tarolása és az ebből adódó parlamenti kétharmada ugyanakkor nem jelenti, hogy az ellenzék egyáltalán nem létezik ebben az országban. A Fidesz listán 49 százalékot szerzett, és bár a második helyezett Jobbik jócskán le van maradva a maga 19 százalékával, a baloldali pártok pedig a bejutással küzdöttek,

ÖSSZESSÉGÉBEN A TUDATOSAN ORBÁN ELLEN SZAVAZÓK IS (JOBBIK, MSZP-PÁRBESZÉD, LMP, DK, MOMENTUM, EGYÜTT) IS 47 SZÁZALÉK KÖRÜL SZEREPELTEK.

A választási rendszer logikája miatt azonban a Fidesz ellen csak akkor lett volna esélyük, ha teljes a béke, harmónia, összefogás, és a szavazólapon a Fidesz–KDNP karikája mellett egy NEM Fidesz karika szerepel. Pont ahogy Hódmezővásárhelyen láttuk februárban. Itt Márki-Zay Péter alatt összeállt a legteljesebb ellenzéki összefogás, és a pártok nem egymás fúrásával, akadályozásával, nyilvánosság előtti szapulásával voltak elfoglalva, hanem a jelölt építésével, segítésével.

Az ellenzéki szavazók csalódottsága is pont a hódmezővásárhelyi választás miatt alakult ki. Míg 2014-ben, pláne 2010-ben az ellenzékiek magabiztos Fidesz-győzelem tudatában voksolhattak, ezúttal némelyekben – és némely politikai vezetőben is – kialakulhatott a remény, hogy van esély megszorítani a Fideszt. Ebből az ellenzéki álomból aztán jött az újabb Fidesz-kétharmad.

Az ellenzéki pártoknál – hétfőn bárkivel beszéltünk – most egy nagyon hasonló hangulatot tapasztalhattunk: letargia, kilátástalanság, értetlenség. A pártvezetők egyelőre annyira nem látják, nem tudják a történések irányát, hogy a kódolható egymásra mutogatás, viszály, veszekedés is egyelőre csak kibontakozóban van...

PROXY-HÁLÓZAT A BALKÁNON - ÚGY TAROL AZ ELIOS A HATÁROKON TÚL IS

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.04.11. 


A szerb törvények szerinti közérdekű adatigényléssel fordulnak helyi politikusok a vajdasági Ada polgármesteri hivatalához, hogy megtudják, valójában spóroltak-e és pontosan mennyit a Tiborcz kapcsán elhíresült Elios LED-lámpáin, vannak ugyanis fenntartásaik. A fogyasztói panaszok Szerbiában hasonlóak, mint Magyarországon: sötétebb van, mint volt, különösen a járdákon. A beruházás pedig, ha ez egyáltalán lehetséges, még átláthatatlanabb: itt nem kukacoskodik az OLAF.

Nem okoskodtunk rosszul, amikor az Elios keze alá dolgozó, baráti pályázgató cégek seregét bemutató cikkünkben a „segítő ajánlattevők” sorából kiemeltünk kettőt. A Simó/SMHV Kft. és az U Light Kft. tulajdonosai frontolnak az egykori Tiborcz-vállalatnak Szerbiában, az U Light pedig még Szlovákiában is. A technológiai sor végén Tiborcz István barátja és volt üzlettársa, Erdei Bálint áll.


Előzmények:

Kiterjedt céghálózat segítette az Elios diadalmenetét a közvilágítás-korszerűsítési piacon

Korábbi cikkünkben bemutattuk az Elios összes magyarországi közbeszerzési győzelmét, átnéztük, hogy a pályázatokon mely cégek adtak be meghökkentően gyakran konkurens ajánlatot, melyek voltak konzorciumi partnerek, illetve ahol lehetett, azt is, kik váltak alvállalkozókká. Az ilyen-olyan szerepben ötnél többször felbukkanó vállalkozásokat bemutatva kiderül, szép számmal akad közöttük a Fideszhez kötődő gazdálkodó. Két céget közülük is kiemeltünk:

Simó Kft. (jelenleg SMHV): bár nem indult sokszor az Elios ellen, ez az a cég, amely ugyanabban a projektben ajánlattevőként és alvállalkozóként is részt vett (Mórahalmon). Kalocsán, Kecskeméten és Szolnokon is Elios-alvállalkozók voltak. A vállalat honlapján közzétett referenciák között felülreprezentáltak azok a városok, ahol az Elios nyerte a közvilágítási közbeszerzési pályázatot. A 22 városi munkából 20 volt eliosos projekt, ráadásul ezek zömét az OLAF is vizsgálta.

U Light Kft.: Az U Light és leányvállalata összesen hétszer tett ajánlatot az Elios Zrt. ellen. Mindegyik pályázatuk vesztett. Magyarországon nem voltak sem alvállalkozók, sem konzorciumi partnerek, elvihették viszont a NER szívcsakrája, Felcsút közvilágítási munkáit. Külföldön pedig üzlettárs lett a rettenthetetlen (hétszeres) vesztes versenytársból. Először a 24.hu írt a szlovákiai közös vállalatukról, majd a HVG nevesítette a cég egyik tulajdonosát a szerb Elios frontembereként.

Mi pedig mindjárt megmutatjuk, hogy a kapcsolat még ennél is szorosabb a baráti ajánlattevők és az Elios között. Például mert nem csak az U Light érintett, hanem, ahogy a Simó/SMHV is. Ráadásul, mint majd látjuk, az anyacég, a magyar Elios már jelen sincsen papíron a tulajdonosok között. Az ilyen helyzetek vetik fel a strómanságság gyanúját ott, ahol már levetették a politikai korrektség rabigáját...

TÉNYLEG ELLENZÉKI SZAVAZATOKAT TÜNTETTEK EL?

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL - MÁZSÁR TAMÁS
2018.04.11.


Több gyanús eset is azt jelzi, hogy valami nincs rendben egyes szavazókörök adataival. Sok az érvénytelen pártlistás voks, és feltűnő, hogy ezeken a helyeken minden esetben az ellenzéki listák nullázódtak le, nem a Fideszé. Az esetek száma és körülményei azonban – jelenlegi tudásunk alapján – nem utalnak szervezett csalásra. Ettől függetlenül a választás egészének legitimitását ássa alá a választási szervek vasárnap kezdődő és azóta is tartó szerencsétlenkedése. Összeszedtük, mit lehet tudni az eltűnő, azaz érvénytelennek nyilvánított szavazatokról, és mi következik ebből.

Ha csak egyetlen, az állampolgári akaratot kifejező szavazat is elveszik a választási szervek hibájából, az súlyos gond egy demokráciában. Nagyon úgy néz ki, hogy a vasárnapi parlamenti választáson ez több helyen megesett. Semmi nem utal azonban egyelőre arra, hogy ez a választás eredményét érdemben befolyásoló mennyiségben történt volna meg. Ami természetesen nem ad felmentést senkinek, aki tehet erről, vagy éppen a sokasodó jelzések ellenére nem követ el mindent azért, hogy a hiba oka világos legyen. Mégis érdemes különválasztani az érdemi vizsgálatot követelő hangokat azoktól, amelyek szerint a Fidesz egyszerűen elcsalta a választást.

Bár az ellenzék egy része szervezett csalásról beszél, ezt alátámasztó súlyos bizonyítékok nincsenek, inkább csak elszigetelt, de bizonyos módon mégiscsak hasonlóságokat mutató esetek. A leggyanúsabb körülmény, hogy egyetlen, napvilágra került ügy sincs, amelyből a Fidesz jött volna ki rosszul...

ÉLETKÉPEK EGY SVÁJCI FEDETT ÜGYNÖK HÉTKÖZNAPJAIBÓL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Ütvefúró
2018.04.11..


Ismét sajátos hangulatú írással jelentkezett Ütvefúró, aki ezúttal arról számol be, milyen egy „fedett ügynök” munkája. Persze azért nem valamelyik titkosszolgálat munkájára kell gondolni, de a megfejtés legalább ennyire érdekes lesz, ígérhetem.

„Volt szerencsém bekerülni a boltlátogatók népes táborába, csak annyi különbséggel, hogy itt németül folyt a karattyolás. Már régóta szerettem volna ide bekerülni, mert itt lehet „fedett” ügynökként tevékenykedni, mint valami James Bond-filmben, csak ezt épp veled forgatják.

Az ügyintéző megkérdezte, hogy mihez értek. A válaszom gyors, és lehengerlő (Pintér után szabadon). Mindenhez. Mindenhez is.

Így kaptam ezt az autóipari megbízást. Megkaptam a részletes leírást, miszerint egy Ford Autószalonban kell új Transit teherautó után érdeklődni. Nem a legalapabbra kell gondolni, plusz kérjek hozzá extrákat.

Kellett fényképeket csinálnom kívülről az épületről, igazi rejtett üzemmódban. Ezenkívül kellett ajánlatot is kérnem, ez igazolta, hogy ott voltam. A végén még rá kérdeztem a finanszírozási lehetőségekre, a(z) (olasz) rizlingre és a hitelre. Ezután könnyes búcsú.

A teszt

Megérkezem, a helyi Media Markt előtt parkolok. Magamra veszem az elegáns szövetkabátom, a sapkát a fejemre illesztem, magamhoz veszem a bőr irattáskámat majd sietősen elindulok.

A célpontot gyalogszerrel érem el. Fázósan összehúzom magam, ma kifejezetten szeles idő van. Benyitok a szalonba, sehol senki. Odabicegek a pulthoz. Bújok kifelé a kabátomból, mikor is egy erős negyvenes rövidhajú hölgyike siet oda hozzám. Vörös a haja, piros keretes szemüveget hord.

Köszön, megkérdezi, hogy miben segíthet. Mondom időpontra jöttem. Int, hogy üljek le, kedvesen egy italra invitál. Elfogadom. Ez is része a tesztnek ugye...

Megjön az emberem. Vele beszéltem meg ezt az időpontot. Elég elfoglalt, láttam, hogy egy másik ügyfelet az előbb kísért ki. Mosolyogva beljebb invitál, az irodájába megyünk...

AZ ÉLETÉÉRT, A KÖZÖSSÉGÉÉRT MINDENKI MAGA FELEL, JÓ LENNE EZT A FELELŐSSÉGET KOMOLYAN VENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.10.


Tegyünk úgy, mintha tiszta választás lett volna – nem volt az – és mintha tényleg az ország kétharmada Orbánt akarná – nem akarja -, de legalábbis mintha a választáson megjelenők több mint fele rájuk szavazott volna – nem szavazott rájuk -, de most tegyünk úgy. Ami biztos, hogy 2,5 millió ember szavazott a Fideszre. Ha ebből leszámoljuk a külhoni nemzettestvéreket (szar, hogy ez a szó magától lett pejoratív, nem is kellett a kommunikációs zseniknek kinyírni, mint a demokrácia, liberális, baloldali és hasonló kifejezéseket), az ukrán megélhetési szavazókat és azt a néhány százezer embert, aki kurvára jól él abból, hogy hűségesek Orbánhoz, még akkor is marad bőven önkéntes hívő. Mégpedig olyan önkéntes hívő, aki jellemzően állatira szar körülmények között él, többnyire vidéken.

És most egyrészről az van, hogy a szegény falusiakhoz nem jut el az információ és féltik azt a keveset, amijük van és rettegnek a migráncsoktól, az unijótól, a natótól, az isten tudja mitől és nem az ő hibájuk semennyirese, mert a romkocsmák árnyékában mégiscsak jobban átlátható a politika, mint falun.

Másrészről meg van az, hogy ott rohadjon meg az összes bumburnyák zsákfalván, mostantól egy se nyivákoljon, hogy nincs orvos, nincs gyógyszertár, nincs iskola, nincs pénz. Aki annyira hülye, hogy képtelen eldönteni, mi a hazugság és mi az igazság, aki jobban hisz a migránstévének és a mészárosvajnahabony propagandalapjainak, annak pont úgy is kell, nyivákoljon csak nyugodtan a sürgősségi folyosóján, erre szavazott, zabálja meg, amit főzött.

Harmadrészről meg az van – ungarise kerakasztalt rakunk össze, de itt aztán egy gáncsnélküli lovagnak se jut hely, az szentség – hogy mindenki hazaáruló, aki a nem Fideszre szavazott, mert az be akarja ide hozni az arabokat meg a négereket, hogy elvegye a közmunkát a kéményen dolgozó kisemberektől.

Negyedrészt pedig az van, hogy mindenki hazaáruló, aki a Fideszre szavazott, mert szétlopják az országot és hogy a francba nem lehet azt látni, hogy bűnözők ezek egytől egyig.

Jó. Én meg azt gondolom, hogy mindez igaz, vagy mindebből semmi nem igaz. Szegény falusihoz is éppen úgy el tud jutni az információ, mint bárki máshoz. Tudomásom szerint nem korlátozódik a fővárosra, vagy bármelyik másik városra az internet elérhetősége. És most jöhet az, hogy de nincs ám mindenkinek számítógépe, ami igaz is és eléggé nagy baj is a mai világban. De akinek nincs számítógépe, sőt, még tévéje sem, az nagy valószínűséggel a nyomor legalján tengődik és szarik is a választásra, elég neki napról napra megküzdeni az életbenmaradásért. A többségnek bizony van ilyen technikai vívmány a birtokában, ott lájkolnak, gratulálnak, olvadoznak és esetenként élveznek el a nagy hadvezér Facebook oldalán, vagy adott esetben itt hányják telibe a Szalonna komment szekcióját. Márpedig aki odatalál A Viktorhoz, vagy idetalál hozzánk, az nyugodtan ellenőrizhetné a propaganda valóságtartalmát több forrásból is. De nem teszi. Márpedig ha nem teszi, az már nem írható sem az anyagi helyzet, sem pedig a lakóhely számlájára. Az kizárólag az igénytelenség, az ostobaság, a lustaság számlájára írható. Pont.

Elnézést kérek az érzékenyebb lelkű olvasóktól, de az a nagyika, aki képes Skype-on kommunikálni a Londonban élő unokájával, sőt, képes össze is veszni az unokával éteren át, mert az unoka nem hisz a Fidesznek, a nagyika meg igen, az a nagyika ne vernyákoljon majd akkor sem, ha netán az Unió ráun az ipari lopásokra, átmenetileg leállítja a források kifizetését és ez esetleg azzal jár, hogy nem jön időben a nyugdíj, mert nincs miből.

Sok esetben nem a lehetőség hiányzik, hanem az igény nincs meg arra, hogy információhoz jusson a drágaaranyos honpolgár. És nem csak a falusiak szavaztak a Fideszre, hanem a rózsadombi úriasszonyok is. Ugyanazok, akik nercbundában beállnak az ingyen osztott krumpliért a sorba.

Az kétségtelen tény, hogy a kormány, sőt, az egymást követő kormányok, de az elmúltnyolcévi kiemelten, magára hagyták a vidéket. Ez el nem évülő bűne a kormánypártoknak és az ellenzéki pártoknak egyaránt. De az is tény, hogy minden településen van önkormányzati választás. Vagyis eddig volt, a jövőbe meg én se látok bele. Ha egy polgármester olyan vérgeci szemétláda, hogy zsarolja a lakosságot akár a közmunkával, akár bármi mással, akkor miért is választja meg őt a lakosság újra és újra? Mert ha soha máskor, akkor, azon az egy napon változtathatnának. Miért nem teszik? Mire számítanak? Hogy jönnek Pestről és majd helyettük fognak szavazni?

Fontos és szükséges feltenni ezeket a kérdéseket, mégpedig az összes kérdést, mert az igazság valahol középtájon van. A felmentés, az önfelmentés, a másik okolása mindenért nem fog előbbre vinni egy lépéssel sem. Az életéért, a közösségéért mindenki maga felel, jó lenne ezt a felelősséget komolyan venni. Már csak azért is, mert ha Orbán Viktor is úgy akarja, jövőre önkormányzati választások lesznek és semmi alapja nincs annak az elképzelésnek, hogy majd valami bátor aktivista elzavarja a geci polgármestert. Azt bizony helyben kell megoldania minden közösségnek. Egyetlen választásuk van: gyáván elbújni, vagy bátran kiállni önmagukért. Más opció nincs.