2021. augusztus 20., péntek

KORONAGURÍTÁS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.20.


Este majd, amikor a soha nem látott ünnepségsorozat első napjának zárásaként a világraszóló tűzijáték utolsó rakétája vagy patronja is eldurran, a kedves vezető minden bizonnyal elégedetten böfög az erkélyén, ahonnan kegyes volt megtekinteni, midőn közel másfél milliárdot szinte szó szerint elfüstöltek, de kicsire nem adunk. Minden pénzt megér, ahogyan a csillagok odafönt ragyognak, a nép pedig elégedetten hömpölyög alant, nap közben a korona is elgurult, és minden bizonnyal a gyógyszer is. A kedves vezető hatalmának ormain érezheti magát, és számvetést is végezhetne akár életművéről ott az erkélyen, de ilyet nem tesz, mert a harcnak soha nincsen vége.

Megtennénk mi helyette az összegzést, de még nekünk sem kell erőlködnünk, hiszen a soha nem látott ünnepségsorozat mindent elmond a Fidesz, így Orbán hatalmáról, s ami ezzel egyet jelent, a mi nyomorult életünkről. Erre akkor jövünk rá, amikor világossá válik, a 2021-es maratoni államalapítási dzsembori nem ma reggel, hanem már 2000. január elsején elkezdődött, amikor a korona úszott a Duna szerencsére be nem fagyott jeges vizén. S ha ugyan akkor még nem tudtuk – dehogynem – mi lesz, illetve lehet ennek a vége, ma, amikor a korona majd kerekeken gurul a flaszteron a szintén görgőkre szerelt pléh Szent Istvánnal és bazi nagy turullal, már világos, hol is élünk.

A hatalom ebbe a három napba akarja belesűríteni minden eszméjét, erejét és szépségét, aztán ez lesz belőle: vurstli, éppen csak nem világítós fröccsöntött műanyag Szent Istvánt nem árulnak, de lehet, valahol van az is. Itt gurul és pöfög majd előttünk, és durrog a fejünk fölött a jobboldali kultúrfölény és erkölcsi magaslatok, ezek összeszedték minden pénzünket és a saját készségeiket, és hát, ez sikerült. Pléh Szent István, olcsó sör, és majdnem virsli-szendvics. Lehet a hatalom tankjait bámulni, azt a pár röpülőjét, nézni a kókadtan lógó országzászlót, és hallgatni az üres dumákat, és még mindez sem volna baj, mert Kádár sem csinálta másként, csak épp mindent megül a hamis pátosz...

MÉGIS MIT KERES A TURUL AZ AUGUSZTUS 20-I ÜNNEPSÉGEN?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió /  Pálinkás-Szüts Róbert
2021.08.20.


A 2021. augusztus 20-i Reggeli személybe Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének vezetője érkezett Pálinkás-Szüts Róberthez és a magyar történelemről, identitásról, augusztus 20-áról, Szent Istvánról, turulról, 56-ról, emlékezetpolitikáról és a történelem átértelmezéséről beszélgettek.

AZ 1,3 MILLIÁRD FORINTOS TŰZIJÁTÉK ÜZENETE

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.08.20.


Hiába van péntek, ünnep lévén, nélkülöznünk kellett a Kossuth Rádióban Orbán Viktor szokásos igehirdetését. Azért mégsem maradtunk teljesen Orbán nélkül,. mert bár a miniszterelnök nem mutatkozott meg előttünk a maga testi valójában, a szelleme ezen az ünnepi napon is itt kísért közöttünk. Európa legnagyobb – és nyilván legpompásabb – tűzijátékát ígérte a magyaroknak a kormány. 1,3 milliárd forintba fáj ez nekünk, de nem vagyunk kicsinyesek és ajándék lónak különben sem szoktuk nézni a fogát.

Miénk ez a tűzijáték, mi kapjuk a kormányunktól, az sem kizárt, hogy személyesen Orbán Viktortól. A saját zsebünkből adtuk össze a rávalót, és a miniszterelnök volt olyan kedves, hogy nem a csókosai között osztotta szét a pénzünket, nem a saját zsebét tömte tele vele, hanem szétszórta közöttünk.

Lett rózsaszín turul, guruló Szent István (ajtóval az alján), mindenki jól jár, aki sokat keres ezen a napon. Meg azok is, akik az elmúlt tízenvalahány évben kerestek sokat, a miniszterelnök kötélbarátja, veje, gázszerelője és megannyi csókosa, vagyis, azok, akiknek sikerült közel nyomulniuk a húsos fazékhoz.

Orbán szelleme itt van közöttünk, ő adja nekünk ezt a mesés tűzijátékot, neki kell majd hálásnak lennünk. Nem most, elegendő, ha 2002 tavaszán fejezzük ki nagyrabecsülésünket, azon a napon, amikorra Áder János államfő kiírja majd a parlamenti választást...

A SZENT ISTVÁN-TERMET HATALMAS MUNKÁVAL ÉPÍTETTÉK ÚJRA, DE LEGALÁBB ILYEN NEHÉZ LESZ JÓRA HASZNÁLNI

QUBIT
Szerző: CZÍMER DALMA
2021.08.20.


Az augusztus 20-tól látogatható Szent István-terem újraépítését legitimálhatja annak utóélete, vagyis hogy mit kezd vele a kormány, a Budapesti Történeti Múzeum és a Várkapitányság. A több száz szakember részvételével zajló rekonstrukció végén nemcsak építészeti, hanem szimbolikus értelemben is kérdés, hogy ez a bő 70 négyzetméter alapterületű terem mibe ágyazódik bele, milyen funkciót lát el az épületen belül, és milyen üzenetet közvetít számunkra.

Ha figyelmesen pásztázzuk a Budavári Palota déli falait, feltűnhet, hogy a megszokott barnás vakolatot egy szakaszon homokszín váltotta fel. Annak, aki nem követi szorosan a Budavári Palota és környezetének megújulását, mindez csupán egy színfolt, pedig a homlokzatfestés módosulása komoly munkákra utal. A palota déli nyaktagjának egy részét – amely 1967 óta a Budapesti Történeti Múzeum egy részének adott otthont – a Szent István-terem rekonstruálása kedvéért építették újra a Nemzeti Hauszmann Program keretében. Hetek óta terjed a hír a helyszín saját közösségimédia-oldalain és másutt, hogy 2021. augusztus 20-án megnyitják a Vár legújabb „régi” terét. A Buda 1944–1945-ös ostromában voltaképpen megsemmisült terem újraalkotásában az elmúlt öt évben több száz művészettörténész, alkotóművész, restaurátor és műszaki szakember vett részt. Mindenekelőtt az ő munkájuknak és nem a Hauszmann-programot övező indulatoknak a tükrében érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mi is épült most meg, és milyen szerep várhat rá.

1000, 1900, 1945: az enteriőr rövid története:

A LIBERÁLISOK ÖNTELTSÉGE NAGYBAN HOZZÁJÁRULT A DEMOKRÁCIÁK MOSTANI VÁLSÁGÁHOZ

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.08.19.


Két politológus egy idén megjelent vaskos kötetben fejtegeti a liberális demokráciák válságának okait. Az egyik fő problémának azt tartják, hogy a hidegháború után a liberalizmust sok képviselője az egyetlen követendő példának, a világ lehető legjobb rendszerének állította be, ezzel pedig dacot és ellenállást váltott ki a demokratikus berendezkedést tanuló és utánozni próbáló országokban és politikusokban. A könyvben példaként szerepel Orbán Viktor, Vlagyimir Putyin, Donald Trump és Jaroslaw Kaczynski is, akiknek migránsellenessége mögött a szerzők a nemzeti identitás elvesztésétől való félelmet és a népességfogyás miatti aggódást látnak
.

Ivan Krasztev (1965) bolgár politológus, a szófiai Liberális Stratégiai Központ igazgatója, a bécsi Társadalomtudományi Intézet állandó tagja. Rendszeresen publikál a The New York Times hasábjain. Stephen Holmes (1948) amerikai jogász, politológus, a New York-i Egyetem Jogi Iskolájának professzora. Fő kutatási területe az európai liberalizmus és antiliberalizmus története.

A két politikatudós közös könyvet írt arról, hogy szerintük miért került válságba a liberális demokrácia világszerte. A meglehetősen baljós címet a szerzők a Dzsungel könyve című művéről ismert Rudyard Kiplingtől kölcsönözték, aki 1890-ben fejezte be A fény kialszik címet viselő első regényét. „A szerelemről, művészi becsvágyról és fokozatos megvakulásról szóló történet kétféle változatban jelent meg. A rövidebbiknek boldog a befejezése, a hosszabbiknak tragikus. Nekünk nincs lehetőségünk, hogy kétféle befejezéssel publikáljuk ezt a könyvet” – olvasható jelen kötet végén...

A TANÉV RENDJE

NÉPSZAVA
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.20.


A 2021/2022-es tanév rendjét már ismerjük. Azt még júniusban kijelölte Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter, meg is jelent a Magyar Közlönyben. Tudjuk, mikor lesz az első tanítási nap, mikor az utolsó, hány tanítási nap lesz jövőre, mikor lesznek az iskolai szünetek. Amit nem tudunk, hogy rendes tanév lesz-e, és ennek több oka is van.


A gondok közül pedig még csak súlyozni sem lehet, hogy melyik a legnagyobb, mert egyik nagyobb, mint a másik. Hogy csak a két legsúlyosabbat említsem, az egyik a koronavírus negyedik hulláma, a másik a pedagógushiány. Mindkettő a bizonytalanságot vetíti előre, csak az a biztos, hogy az emberi tényező – mint ok – egyikből sem hagyható ki. Igen, még a koronavírus járvány előttünk álló negyedik hullámának eddig ismeretlen hatásából sem.

Neves járványügyi szakemberek, immunológusok, virológusok, gyerekorvosok még az előző tanév befejezése előtt sorra figyelmeztettek rá, meg kellene szervezni a 12-18 éves gyerekek oltását, hogy mire az új tanév elkezdődik, meglegyen a védettségük is, hiszen annak kialakulása az első oltás felvételétől a másodikéval együtt minimum öt hét. Nem lesz elég, ha a gyerekek tömeges és szervezett oltását augusztus utolsó napjaira tervezik, mert mire a védettségük kialakul, már október lesz. A szeptember 1-jei iskolakezdéstől eltelő egy hónap alatt pedig boldog boldogtalant megfertőzhetnek...


ORBÁN "MÉSZÁROS" VIKTOR A BALATON KÖRÜL

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.08.19.Nyár van, meleg, járjuk körbe a Balatont! Gondoltam, még azelőtt beszéljünk róla, mielőtt kicsempézi az alját a NER és körbenyomja szilikonnal, hogy ne csöpögjön. Ugyanis a magyar tenger sem kerülhette el a NER-t, az utóbbi években szisztematikusan vásárolták fel, betonozták körbe és sajátították ki...


„MINDENT OTTHAGYTAM, MÉG A MACSKÁIM IS OTT MARADTAK A HÁZBAN” – MEGSZÓLALT AZ EGYIK AMERIKAI GÉPEN MENEKÜLŐ AFGÁN ÚJSÁGÍRÓ

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2021.08.19.Egy afgán újságíró, Ramin Rahman beszélt a Guardiannak arról, hogyan tudott egy amerikai szállítógépen kimenekülni Afganisztánból. A több száz embert szállító repülőgépekről már korábban is jöttek ki képek, de most hallani azt is, milyen érzés volt fegyverropogás közben felmászni egy ilyen gépre.

A férfi elmondta, hogy mindenáron el akart menekülni Kabulból, mert nem akart újra a tálibok alatt élni. Mindent hátrahagyott, még a macskáit is otthonhagyta. Azt látta, hogy egy kis csoportot amerikai járművek kísérnek a repülőgépekhez, majd egy csomóan futnak utána. Az emberek egymást taposták, sokan a földre estek, az emberek időseken és gyerekeken is tapostak.

Közben fegyverropogást lehetett hallani, és azt hitték, a tálibok már a reptérnél vannak. A gépen belül alig volt oxigén, hőség volt, sokan majdnem rosszul lettek. A férfi elmondta, hogy fel is ajánlotta az amerikaiaknak, akik először elkezdték levezetni az embereket a gépről, hogy ő is leszáll. Bűntudata volt, mert sokan haltak meg éppen, miközben ő a gépen volt, és a szülei is Kabulban maradtak. A katonák végül visszavezették őket a gépre, egy óra várakozás után el is indultak. A gép Katarba repült, egy amerikai katonai bázisra, most itt várakoznak...

AZ ATTILA-SZTORI SEMMI AHHOZ KÉPEST, AMIT SZENT ISTVÁN CSALÁDJA REJT: ÚJ KUTATÁS AZ ŐSÖK NYOMÁBAN [HETIVÁLASZ 86]

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.08.19.


A magyar történelem legfontosabb családja, az Árpád-ház titkainak nyomába ered két őstörténész új tanulmánykötete. Következtetésük elsőre meglepően hangzik: nem biztos, hogy az uralkodóház ugyanonnan származott, ahonnan a magyar nép. Van valós alapja az Attila-hagyománynak? Honnan származik István király pogány neve, a Vajk? Hogyan értékelik a Magyarságkutató Intézet archeogenetikai kutatását, mely a mai Afganisztán területén találta meg az Árpádok ősét? A HetiVálasz, a Válasz Online podcastja augusztus 20. előestéjén az ősök felől vizsgálja a Szent István-kérdést: vendégünk B. Szabó János történész és Sudár Balázs turkológus, történész...

METÁLTURUL, GURULÓ SZENT ISTVÁN ÉS EGY HIP HOP BOYZ-DAL IS ELŐKERÜLT A NEMZETI GICCSÜNNEPEN

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2021.08.20.


Büszkeségtől dagadtak a mellek, egyszerre dobbantak a magyar szívek az új hagyományteremtő, de egészen szürreális felvonuláson augusztus 20-án: böhöm szobrok, Szent Koronába zárt énekes, félmeztelen férfiak és pár furcsa dalválasztás a magyar államalapítás ünnepén.


A Kodály köröndre tartva, azt hiszem, felkészültem Magyarország új felvonulására, amit hagyományteremtőként harangoztak be a magyar államalapítás ünnepére. Készen állok a magyar mondavilág alakjaira és a nemzeti szimbólumokra.

Még előző éjjel, hazafelé tartva a Bajcsy-Zsilinszky úton tolták el mellettem a parádé szobrait, így nagyjából tudtam, mire számítsak, de amikor másnap kiérek a helyszínre, az egyik fő attrakció, a turul már nem rózsaszín, a csomagolás időközben lekerült róla. Került a helyére viszont más: a felvonulás ugyanis azzal kezdődik, hogy

kigyúrt, félmeztelen, testfestékes férfiak húzzák el előttem a metálturult, közben sámánok kántálják, hogy sírjon a föld, a szívük pedig a hazáért dobog.


Mint pár perccel korábban megtudtam, néhány turulhúzó még péntek reggel megborotválta a mellkasát, hogy a felvonuláson jobban csillogjon rajtuk a festék. A legjobban azok láthatnak rá erre, akik a Kodály köröndön állnak, ott van ugyanis a felvonulás szívcsakrája: itt énekelnek és táncolnak a fellépők, itt húzzák a nótát a zenészek, itt csillognak a legszebben a szobrok, itt dobbannak egyszerre a magyar szívek...


"VAN TÖBB EZER EMBER AZ ORSZÁGBAN, AKIKNEK A LÉTEZÉSÉT MAGYARORSZÁG KORMÁNYA TAGADJA"

MAGYAR NARANCS
Szerző: FEKETE ÉMI
2021.08.20.


Magyarország kormánya szokatlan logikai kapcsolatot alakított ki egyes „gyermekvédelmi” intézkedéseivel az alkotmányosság, a férfi mellbimbók és az interszexualitás között. A jogalkotó ugyanis nem tud vagy nem hajlandó tudomást venni az egyedfejlődés törvé­nyei­ről, amelyek szerint nem csak két születési nem van.


A bizonyítást kezdjük a testszőrzettel.

Egy taxiban belehallgattam egy rádióműsorba, amely a következő új trend elemezgetéséből állt: mi az, hogy vannak nők, akik mostanában dacból nem borotválkoznak? A műsorvezetők álláspontja nagyjából tiszta volt: egy férfi számára a szőrös női láb nemkívánatos. Ellenérvként ugyan elhangzott, hogy a szőr a bőr természetes függeléke, a természeti valóság megjelenésére azonban rögtön lecsapott a társadalmi valóság. Evolúciós szempontból már semmi szükség a nők testszőrzetére – jelentette ki az egyik műsorvezető. Azt már nem fejtette ki, hogy ugyanezzel a logikával a férfi szőrzetnek miféle evolúciós jelentősége van.

Ezen a ponton egyébként is elvesztettem az érdeklődésemet, és kitört belőlem: a férfi mellbimbónak mi értelme van? Sofőröm hangosan felröhögött, és kijelentette, hogy őt ez marhára érdekelné, így belekezdtem a korai magzatfejlődés rejtelmeinek felvázolásába, gondosan kitérve az izgalmasabb részekre is: bizony, nem minden gyermek születési neme egyértelmű...


LÁTLELET AZ OKTATÁSRÓL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.20.


Az ezer sebből vérző magyar oktatás egyik legnagyobb, rendszerszintű problémája a pedagógushiány, ami Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár szerint csupán „minden nyáron slágertéma”, és az évi 3-5 ezer álláshely kiírása egy 160-170 ezres köznevelés és szakképzés mellett teljesen természetes dolog. A Pedagógusok Szakszervezete szerint viszont körülbelül 12 ezer főállású pedagógus hiányzik az oktatásból. Ezért nem véletlen, hogy érettségivel felvett tanítókról, kémiát kettes gimnáziumi érettségivel oktató matematika tanárról is lehet hallani. Ez persze egyre gyengébb minőségű oktatáshoz vezet.


Orwell azt írta, „Egy uralkodó csoport uralkodó csoport lesz mindaddig, amíg ki tudja jelölni az utódait.” Mivel ennek az írásnak nem az elit és a „köz” – Orwell szavaival élve a „prolik” – oktatása a témája, ennek igazságát az adott idézetre vetítve egy másik cikkben fogom kibontani. Most – Orwell után szabadon – inkább azt mondom: egy ország ország lesz mindaddig, amíg képes lesz tanítani az utódait. A mai, magyar, a Fidesz tíz éves kormányzása alatt „megbuherált” köznevelésnek csúfolt közoktatás pedig egyre kevésbé képes rá.

Ennek egyik oka éppen a „letagadott” és elkendőzött pedagógushiány. A probléma nem új keletű, az oktatás legnevesebb kutatói, oktatási szakemberek, érdekvédők hosszú évek óta figyelmeztettek rá, baj lesz, a pedagógus szakma folyamatosan öregszik. Radó Péter már 2013-ban azt írta: a pályán lévő pedagógusok 34 százaléka ötven évesnél idősebb, a 30 év alatti pedagógusok aránya csak hét százalék. A Pedagógusok Szakszervezetének mostani számítása szerint a nyugdíjazások és a pályaelhagyás miatt a következő öt évben 22 ezer fővel fog csökkenni a 146 ezres pedagóguslétszám...

AZ ÉS 2021/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.08.19.


P U B L I C I S Z T I K A

Takács Imre: Búcsú Marosi Ernőtől

Váncsa István: Korlátlanul

„A Szent István Nap egyik fő eseménye az Andrássy úti hagyományteremtő Felvonulás, amelynek három egysége a Föld, a Haza és a Nemzet” – ezt az információt az Origón volt szerencsénk olvashatni, azóta is ezen morfondírozunk.

Mindenekelőtt azon, hogy „hagyományteremtő”. Józan ésszel gondolkodva azt hihetnénk, valamely esemény akkor minősül hagyományteremtőnek, amikor már létezik a hagyomány, amelyet megteremtett. Például az 1997-es első Csabai Kolbászfesztivált senki se nevezte hagyományteremtőnek, noha az volt, ám ez csak utólag derült ki róla, nem pedig előzőleg. Az is előfordulhat persze, hogy a Felvonulás a későbbiek folyamán valóban hagyományteremtőnek bizonyul, például azért, mert megtartását a legfőbb akarat évről évre elrendeli. Ennek alapvető feltétele ugyan, hogy jövő tavasszal a szavazók a mostani legfőbb akarat megtartása és további hizlalása mellett foglaljanak állást, de ne aggódjunk, az érintett személy majd ezt is levajazza. Természetesen a leendő Felvonulásokra nem karikás ostorral kell a népet kihajtani, megy az magától, már csak azért is, mert a májusi parádékra az alattvalók jó része manapság is ábrándos tekintettel emlékezik. Transzparensek, zászlók, dísztribün, a ligetben virsli, sör. Utóbbi most is lesz, a felvonulók a Szent István Napi Bisztrókban juthatnak hozzá, a csapolt Borsodihoz például háromszázötvenért. A Kádár-korban a csapolt Kőbányai jó darabig 3,50-be került, a hasonlóság talán nem a véletlen műve, nosztalgiázzon a magyar, attól lesz derűs és elégedett.Tovább

Bokros Lajos: Az újjáépítés csiszolatlan sarokkövei – IV.

Nemzet, népesség, világviszonyok

Gadó Gábor: Ne ellenkezz a kormánnyal!

Kovács Zoltán: A Balaton elhabolása

Wagner Péter: Amerika Afganisztán után

Az Egyesült Államok nemzetközi megítélése az afganisztáni kudarc után tovább erodálódik, függetlenül attól, hogy mennyire felelős a mostani kaotikus állapotokért. Ha csak ennyit tud tenni a segítségére szoruló afgánokért, mi várható tőle a demokrácia értékeinek megvédésében? Ki akarja majd követni az autoriter hatalmakkal szembeni új hidegháborúba?Tovább

Majtényi László: A Pegasus-ügy

Nem adhatjuk fel a jogainkat!

Szále László: Maróti Andor
(1927–2021)

Bán Zoltán András: Alázatos kérelem

Fercsik Marianna: Nincs több idő!

Jankó Attila: Kegyúri jogok

Közreadja Hegyi Iván: Hétköznapi sporthírek


Csepi Lajos: A szíve szakad meg

Kelemen Gábor: Kőbányai János 70 éves

V I S S Z H A N G

Pétervári Zsolt: A nyugalom ereje

Bujdosó Győző: „Mutatjuk a látványterveket”

Haskó László: Leosztályozva

Tódor János: Vesszen a férgese

Hamar Péter: Apró korrekció

P Á R A T L A N 

Szilágyi-Gál Mihály: ELMONDHATATLAN VICC

aha: EZÜST

-átkai: ÁLLÁSHIRDETÉS

Béla bácsi: ARANYÉVEK

-y -n: TERMÉKENY FÉLHOLD

msz: LÓ ÉS HÍD

pá- ti-: MAGYAR SZAHARA

GÁLÁ: ÜNNEP

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS 

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

 ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/33. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.08.19.


F E U I L L E T O N

Hévizi Ottó: Démonok takarásban
(Ki az ördög Zarathustra?)

I N T E R J Ú

Fóti Tamás: Orbán, az amerikai konzervatívok hőse
Beszélgetés Kristina Stoeckl osztrák szociológussal

K R I T I K A

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Csuhai István: „Nyugodtan tessék csak lopogatni”

Árvai Mária–Véri Dániel: A nagy könyvlopás. Francia könyvkiállítás a vasfüggöny mögött. Ferenczy Múzeumi Centrum, Szentendre, 2020, 200 oldal, 7990 Ft

A könyvbe belefoglalt történet pedig olyasmi, ami az alapját adó, 2019 szeptemberétől a Szentendrei Képtárban megrendezett kiállítás óta köztudott tény, előtte azonban hatvan éven át inkább feledésre ítélt, kellemetlen áthallásokkal kísért epizódnak számított: 1959 késő őszén, október 24-én a Műcsarnokban francia könyvkiállítás nyílt (a háború óta az első ilyen volumenű kulturális szemle), és két héttel később, mikor november 8-án a példátlan számú, a Hősök terén kígyózó sorokban várakozó látogatót vonzó kiállítást bezárták, a több mint háromezer kiállított könyv nagy részének, egyes visszaemlékezők szerint a felének, mások szerint a nyolcvan százalékának lába kelt. A látogatók a kabátjuk alá rejtették, a zsebükbe vagy a táskájukba dugták őket és kisétáltak velük, tömeges méretben saját tulajdonukká tették, ellopták a kiállított könyveket. Nem volt nehéz dolguk: egy-két üvegtárló alatt őrzött bibliofil kiadvány kivételével az anyag szabadon, nyitott polcokon állt vagy széles asztalokon hevert, hozzáférhetően, kézbevételre, lapozgatásra, végső soron valóban „lopogatásra” szánva. Teremőr sosem mozdult, a kijárati portaszolgálat tétlen maradt, rendőri közbeavatkozás is csak elvétve fordult elő, és a legenda hamar lábra kapott Budapest-szerte: a francia szervezők nem rendelték meg a kiállított anyag hazaszállítását.Tovább

Havasréti József: Ex libris

Koszits Attila: Pécs Underground ’80
Égetett geometria
Balázs Kata és Kopeczky Róna: Pinczehelyi Sándor
Pécs építészete

Huszár Ágnes: Egy filológiai örökzöld

Victor Klemperer: LTI. A harmadik birodalom nyelve. Egy filológus feljegyzései. Fordította Lukáts János. Elke Fröhlich jegyzeteit fordította és kiegészítette Nagy Márk. & Kiadó, Budapest, 2021, 462 oldal, 4200 Ft

A náci hatalomátvétel idején Klemperer abban a korban volt, amikor a hozzá hasonló professzorok megírják összegező műveiket, témavezetőként segítik tanítványaik pályakezdését, pihennek, kedves hobbijaiknak élnek. Zsidóként ő elveszítette a munkáját, a családi házból be kellett költöznie egy úgynevezett „zsidóházba”, még imádott cicáját is elvették tőle – Hitler államában egy zsidó nem tarthatott háziállatot. Segédmunkásként dolgozott egy gyárban, szerencsére a munkatársai segítettek neki. Minden nap hosszan gyalogolt, hiszen egy zsidó nem szállhatott villamosra. Orgonaművész felesége, Eva mellette maradt, mindvégig vállalta az akkor már „fajgyalázás”-nak minősülő házassági köteléket. Tovább

Lapis József: Vers a levegőben

Kállay Eszter: Kéz a levegőben. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2021, 64 oldal, 1999 Ft

A hézag című szerelmes versben szerepel: „néha nem tudom, hol végződöm, csak keresem, hogyan kapcsolódom a földhöz”. Olykor én is így éreztem magam olvasóként. Sokféle hézagot ölel magába ez a vers: a mondatok, a fogak, a napok, a lépések közöttit, és valahogy afelé gravitál a szöveg, hogy a lényeg, az egymásra találás inkább ezekben a szünetekben van, s nem a szolid formákban. Ez szép. Ugyanakkor ez a költészet a közös tapasztalaté, s nem az idegenségé. Ha nem értjük egymást félszavakból, nem ismerjük egymás szüneteit, ha nem tudunk az utalásaival összekacsintani, ha nem örülünk egymás jelenlétének, akkor nem feltétlen ad meg minden segítséget a szöveg ahhoz, hogy a mással történő megváltoztató találkozásként fogadjuk beTovább

Szarvas Melinda: A helyi érdek közös

Csehy Zoltán: Aritmikus képzelet. Avantgárd zene, Chance Poetry és epikus gravitáció Cselényi László műveiben. Kalligram Polgári Társulás – Kalligram Könyv- és Lapkiadó Kft., Dunaszerdahely–Pozsony, 2021, 180 oldal, 2100 Ft

A nehézségek leküzdésének nagyon jó módját választotta Csehy, tudniillik nem klasszikus értelemben vett irodalomtörténeti elemzéseket végez, hanem „részint a kortárs zenei mozgások újabb paradigmáihoz közelítve, részint a kortárs irodalmi mozgások felől aktuális olvasási stratégiákat is felvillant”. Mindezeket megelőzően Csehy Zoltán pontosan megmutatja azt az irodalomtörténeti közeget is, amelyben Cselényi életműve született és azt is, amelyben az első időkben értelmeződött.Tovább

Széplaky Gerda: Szexualitás, cinizmus, forradalom


Isabell Lorey–Gundula Ludwig–Ruth Sonderegger: Foucault jelenléte. Szexualitás – gondoskodás – forradalom. Fordította Blandl Borbála, Boros Bianka, Czétány György, Grósz Eszter, Kővári Sarolta, Weiss János. Typotex Kiadó, Budapest, 2021, 164 oldal, 2500 Ft

A szexuális identitás és a hatalom viszonyának kérdése napjainkban a magyarországi politika homlokterébe került. Nálunk egészen másfajta folyamat zajlik, mint amiről a szerző a német társadalmi jelenségek kapcsán ír. Nálunk nem történt meg a melegek jogainak kiterjesztése, ellenkezőleg, a queer-identitásformák reprezentációs lehetőségeinek korlátozása megy végbe. A német filozófus gondolatainak ebben a kontextusban történő olvasása óhatatlanul is a kritikai attitűd kialakítására ösztönöz, amihez segítséget nyújt a kötet további két tanulmánya.Tovább

Krekó Péter: Utánzás az egész világ

Ivan Krasztev–Stephen Holmes: A fény kialszik. A liberális demokrácia válságáról. Fordította Széky János. Park Kiadó, Budapest, 2021, 368 oldal, 4499 Ft

A könyv további nagy előnye, hogy a régió, illetve Oroszország illiberális politikájának felemelkedését részben Kelet-Európa nyomasztó demográfiai trendjeiből vezeti le. A Kelet részben azért akar bosszút állni a korábban megalázóan utánzott Nyugaton, mert az utóbbi elszipkázza a lakosságát. Ezt a tényezőt önmagában nem érdemes túlhangsúlyozni: a kelet-európai illiberális vezetők és ideológusok sokszor őszintén büszkék saját demográfiai (és bevándolás-) politikájukra – annak ellenére is, hogy a szörnyű népességhanyatlást mutató adatok erre nem sok alapot adnak. A Nyugattal kapcsolatos ellentmondásos társadalmi és politikai viszonyhoz azonban egyértelműen hozzájárul ez a tapasztalat is: a Nyugat a régió csatlakozása után mágnesként szipkázza el a tehetségeket.Tovább

Kőrösi Boglárka: Vegytiszta bemutatás

(A várpalotai Vegyészeti Múzeum)

Mélyi József: Világ a vakfolton

(A madarak tapsolnak, amikor felszállnak című kiállítás október 31-ig látható a Paksi Képtárban.)

Stőhr Lóránt: Pókfonál

(Fliegauf Bence: Rengeteg – Mindenhol látlak)

A régi Rengeteg eredeti volt, de hangulatában hullámzó, kidolgozottságában egyenetlen. Fiatalos szertelenség és bátorság jellemezte öntörvényű huszonéves szerzőjét. A folytatás, a Mindenhol látlak a már kidolgozott formára támaszkodó középkorú író-rendező érett műve, aki érzékelhetően többet tud az életről és főként a halálról, mint fiatalkori önmaga, képzelete kevésbé merészkedik ismeretlen tájakra, ám otthonosan ismeri az emberi lélek sötét fájdalmait. Fliegauf egyetlen új dramaturgiai húzással bővíti a korábbi film formavilágát: minden epizódot keretbe foglal. Az egyik szereplővel túllép a megoldatlanul végződött helyzeten, hogy egyetlen gesztus erejéig érzékeltesse a párbeszéd hatását.Tovább

Molnár Zsófia: Ide szúr(jat)ok


(AlkalMáté Trupp: Jordán Adél, Benczúr Kert, augusztus 7., 20:30)

De egyszer minden szolgálat lejár, és noha szégyenkezésre senkinek egy percig sincs oka, sem a fő- és mellékszereplőknek, sem az osztályfőnök-rendezőnek, hálásan nevetve elfogadjuk a nyílt színi harakirit – pardon, szeppukut –, amelyet Máté Gábor nevében az őt évek óta nagyszerűen megszemélyesítő, hogy ne mondjuk, parodizáló Dömötör András végez el enkezével a színen. De ez a gesztus tulajdonképpen mindennek csupán logikus betetőzése, hiszen az évek során szép sorban az osztály minden tagja felvágta a hasát. Meg a szívét és az agyát. Finom pengével metszeteket vettek magukból, egymásból, tárgylemezekre helyezték őket, aztán be a mikroszkóp lencséje alá, a képet pedig ilyen-olyan felbontásban elénk vetítették.Tovább

Csengery Kristóf: Keresztmetszet

(Claude Debussy művei. Deutsche Grammophon)

Az alábbi bekezdésekben olyan lemezről esik szó, amelynek produkciói elsőrangúak, mondhatni osztályon felüliek, a koncepció pedig talán nem is volt tudatosan az, hogy a művészek keresztmetszetet nyújtsanak egy alkotó terméséből – a végeredmény azonban kétségkívül keresztmetszet lett, akár törekedtek erre, akár nem. Mindössze négy mű hangzik fel, ám ez a négy alkotás kulcsfontosságú, és a zeneszerző – Claude Debussy – viszonyát illusztrálja három nagy hagyományú, minden kor alkotóját megszólító műfajhoz.Tovább

Fáy Miklós: Szimfonikus éhség

(Orchestra del Maggio Musical Fiorentino – Müpa, augusztus 15.)

Hol az a másik akarat? Mert az látom, hogy Lorenzo Viotti elvacakol mindenféle másodlagos jelentőségű kérdéssel, hogy akkor most a harmadik tétel triójában a fagott kösse a hangokat vagy ne, de hogy ez az egész szimfónia honnét és hová tart, arról láthatóan és hallhatóan semmiféle elképzelése sincsen. Pedig azért ez egy kör, történet, vidám érzelmek ébredésétől hálaénekig. Majdnem ugyanoda érünk vissza, de közben történik egy és más. Vagy nem történik, mert ennyire békés és szelíd viharzenét életemben nem hallottam: valahol a harmadik határban eseget az eső, még jó, hogy nem onnét fúj a szél.Tovább

Károlyi Csaba: 800 ezer ember


(Buksó, a 24.hu podcastsorozata Nyáry Krisztián vezetésével)

Nyáry elárulta, éppen szöveggyűjteményt készít a „tiltott irodalomból” – a mindig akkurátus Nádasdy megjegyezte, azért még nem tiltott, csak 18 év alatt, mindazonáltal a törvényalkotók nagy szamarak, ronda propagandafogás ez, amelyen az idő szépen túl fog lépni, bár a női emancipációhoz is száz év kellett, mondta. Arra a kérdésre, milyen szépirodalmat ajánl az azonos neműek közti szerelem témakörében, Galgóczi Erzsébet, James Baldwin, Thurzó Gábor mellett Nádas Péter Emlékiratok könyve című regényét említette. A vé­gén Nyáry húsz művet sorolt fel Oscar Wilde-tól Yves Navarre-ig, Mann, Proust, Babits, Woolf, Zweig, Szerb, Misima, Faludy is szerepelt az illusztris listán.Tovább

Grecsó Krisztián: Nincs fejlemény

(Szuperprojektnek indult, aztán jöttek a civilek meg a vadludak, Telex, augusztus 8.)

A Telex filmje korrekten és fegyelmezetten sorolja a tényeket, mondja fel az előzményeket, igyekszik felsorolni érveket és ellenérveket és jut el az altatási fázisban lévő projekt rémületes következményeihez, vagyis, hogy az önkormányzat úgy hivatkozik a lehetséges törvénymódosítás alapjaként egy hatástanulmányra, hogy a kételyeikre, kérdéseikre (szám szerint 105-re!) a cégtől nem kaptak választ. Manapság persze az is nagy dolog, hogy egy fideszes polgármester egyáltalán ad interjút, higgadtan, emberi hangon válaszol, hiszen a 105 válasszal adós Avalon csak annyit írt vissza a négytagú Telex-stábnak (a filmet Csatári Flóra Dóra, Marjanovic Mira, Simor Dániel és Szili Tamás készítette), hogy „nincs fejlemény az ügyben”.

I R O D A L O M

Szaniszló Judit: Nevezzük beszélgetésnek

A belső női szervek vérellátásáról parázs vita folyik egy fizetett intimkehely-hirdetés alatt. Bármelyikük véleményével tud azonosulni. Igen, ez tényleg borzasztó. De amúgy tulajdonképpen sokkal inkább fantasztikus. Nem, ez szerinte sem egészen normális. Valaki már azt is kétségbe vonja, hogy a holdfázisnak bármi köze lenne mindehhez. Sok görgetés után ő is elbizonytalanodik, pedig az ilyen és hasonló dolgokhoz előtte kétsége sem fért. Valaki olyan ügyesen figurázza ki az előző hozzászóló alany-állítmány-egyeztetését, hogy ez még őt is simán eltéríti az eredeti gondolatától.

Nyerges Gábor Ádám: A Schmiegel-skála


Az emberi történelem nagy-nagy tragédiája, hogy aranykorait mindig csak utólag veszi észre. Pedig micsoda idők voltak azok! A Nemzetközi Szenvedés Egyesület (s némiképp az Egyesült Trauma Szervezet is) megváltoztathatta volna a világot. Minden Katarina Schmiegel 1978-as tanulmányával (Szenvedésfordulat az eszmetörténet történetében) kezdődött. Ő volt az első, aki rávilágított, hogy az emberi történelem, művészet és gondolkodás összes folyamatának egyetlenegy konzekvens szemléleti kerete adható: a fájdalom története. Tanítványai szervezték meg pár évre rá a Nemzetközi Szenvedés Egyesület elődét, a Ruhr-vidéki Agónia Társulatot, melynek nyomán mint buzgó sejtek, burjánzottak újabb és újabb regionális szervezetek, immáron egész Európában. Öt évre rá, a bolgár Nemzeti Kín Klub csatlakozásával jött létre a Nemzetközi Szenvedés Egyesület. Ki hitte volna, hogy ez a mérföldkő egyben már egy végzetes lépés is lesz a vég felé. Egy évvel később ugyanis a Luzitán Nyomorkoalíció kezdeményezésére a Schmiegellel addigra feloldhatatlan szemléleti vitába keveredő Jean Pierre Letallec követői is megszervezték a maguk szánalmas kis próbálkozását, a huszonkét ország traumaköreit tömörítő Egyesült Trauma Szervezetet.

Abafáy-Deák Csillag: Véna

Nagyanyja sokat olvasott, a fotel mellett, ahol üldögélni szokott, a meséskönyvön kívül mindig volt két-három felnőtteknek való könyv. Írni is gyakran látta, ceruzával egy szép kis noteszba rótta a sorokat, és bárki belépett a szobába, gyorsan elrejtette. Mit írsz, nagymama, kérdezte, mert még nem ismerte a betűket, illetve csak a nyomtatottakat, ezért előle nem dugta el. Azt írom le, amire gondolok, hallotta gyakran. Ha majd megtanulsz írni, veszek neked is egy szép noteszt, és azt írsz bele, amit akarsz, nekem se muszáj megmutatnod, és lapozott, lapozott a könyvecskében. Sok lap már sűrűn tele volt írva, szép, kerek betűk sorakoztak a papíron. Szerette hallgatni a lapok zizegését...

Patak Márta: Jó mélyre, jó mélyen

Minden ruháját levetette, az alsónadrágját is, de még akkor is gázolajszaga volt. Elélveztél?, kérdezte a végén, és én pedig megállapítottam magamban, hogy nem a ruhájából jön, a bőrének is gázolajszaga van.

Leszögezhetem, ennél sokkal többet most sem beszéltünk, gondoltam a minisztérium lépcsőjén állva, miközben végigpörgött bennem a jelenet, amely nem sokkal előtte az irodájában zajlott.

Előtte nem sűrűn találkoztunk, a kötelező mi újság, hogy vagy?-on kívül akkor is beértük néhány semmitmondó megjegyzéssel, és bár egyetlen szóval sem utaltunk rá, mindketten tudtuk, hogy a másikat óhatatlanul feszélyezi annak az éjszakának meg az utána következő két hétnek az emléke. Ő időközben államtitkár lett, én egy üzemi lap szerkesztőségében dolgoztam, és mivel ezen a munkán kívül egyéb pénzkeresetre nem jutott időm, a tönk szélére kerültem.

Tóth Vivien: Verem

A lakásunk egy aknára nézett, szinte mindig sötét volt. Reggel figyeltük egymást, és azon gondolkodtunk, hogy mennyit aludtunk, két órát vagy nyolcat. A feleségem hatkor kelt, odasétált az ablakhoz, kinyitotta és beleszívott a dohos levegőbe. Minek szívod, egyszer rákos leszel. Nem érem meg én azt, hogy rákos legyek. Reggelit készített a konyhában, vajas kenyeret, csak át kellett nyújtania, máris a hálóban volt a keze. Elrágtam, a fele penészes, nem szóltam, hónap vége volt. Dolgozni mentünk, elfáradtunk, hazaértünk, vacsora, néha egymáshoz értünk, beszélgetni egyre kevesebbet, villany le, sötét, alszol már? Csönd. Akkor vettem először észre, hogy valami megváltozott, amikor reggelenként az üvöltésére ébredtem. Állt az ablaknál és sikítozott, addig csinálta, amíg valaki el nem küldte a mocskos anyjába. Utána folytatta a napi rutinját, penész, rágás, este találkozunk...

Gál Ferenc: Teljes életnagyságban

Gál Ferenc: Nem én akartam

Kalász Márton: Napra – nap

Kalász Márton: Búcsú Mártától

Kalász Márton: „Körismeret – vont álma”

Kalász Márton: Virrasztó – távol

Kalász Márton: Zárórím

Kalász Márton: Féltő magány

Kalász Márton: Széptevés

Kalász Márton: Élt gondolat

Kalász Márton: Ki fáradt

ITT OLVASHATÓ

NEHÉZ LESZ TÜKÖRBE NÉZNÜNK...LEÉG A POFÁMRÓL A BŐR

FACEBOOK
Szerző: ALFÖLDI RÓBERT
2021.08.19.


VACSORA

Megrendeltem a kedvenc thai tésztámat, kihozták, nekiülök.

Vacsorázom. Közben bekapcsolom a tv-t, nézem a híreket.

Nézem, hogy emberek rohannak utasszállító gépek után Afganisztánban, abszurdan bízva abban, hogy arra ugyanúgy fel tudnak majd kapaszkodni, mint egy teherautóra, és el tudnak menekülni a hazájukból, mert rettegnek, mert félnek, mert az életük, a szabadságuk van veszélyben.

Aztán eszem tovább, és látom, hogy afgán anyák próbálják meg átjuttatni, átdobni a karonülő gyerekeiket valami szögesdróton, hogy az európai, amerikai katonái vigyék magukkal őket, mert nem látnak más kiutat, jövőt a gyerekeiknek. Csak azt, hogy hátha sikerül átdobni őket egy szögesdrót kerítésen.

Most már nem tudok tovább enni. Megakad a falat.

Kedves honfitársaim,
mindenféle híreszteléssel ellentétben, ezek a repülőgép után rohanó emberek, ezek a csecsemőiket kerítésen át menekítő anyák a MIGRÁNSOK! Velük ijesztgetnek bennünket évek óta.

Most látható, bárki vacsora közben megnézheti, hogy honnan és hogyan próbálnak az emberek menekülni. 
Hogy kik azok a MENEKÜLTEK.

Akik közül persze a mi országunk - siettünk gyorsan leszögezni – senkit nem fogad be.

Mert miért is tenné. Hiszen ezek csak megjátsszák a félelmet,
a rettegést, az életveszélyt.

És ezt gyorsan töltsd is ki a nemzeti konzultáció kérdőívén,
mert az most különösen fontos.
Ahogy ma mondta valami kormány csinovnyik valahol.

Nagyon szégyellem magamat.

Nagyon.

Leég a pofámról a bőr.

Nehéz lesz tükörbe néznünk. Majd. Egyszer. Mindannyiunknak.

EZEKET KELLENE MEGLÉPNI A NEGYEDIK HULLÁM ELŐTT, ERRE KELLENE A PROPAGANDA! ELSŐ RÉSZ

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.08.04.


Előző cikkem, amely arról szólt, hogy a több, mint 30 ezer COVID halott mellett százezrek maradhattak megfelelő ellátás nélkül, több félreértésre is okot adhatott. Ezek egy részében a vírustagadók igazolni vélték ködös elképzeléseiket, amely szerint a COVID-ellátásra fektetett túlzott hangsúly okozta azt, hogy több százezren nem kaphattak megfelelő ellátást.

Pedig ez nem így van, ugyanis bármennyire igaz is az, hogy az elmúlt évben az egészségügyben a hangsúly szinte teljesen áttevődött a COVID-ellátás irányába, a több százezer beteg elsősorban nem ezért,

hanem a rossz és elégtelen szervezés, valamint a kormányzati hozzá nem értés miatt maradt ellátatlan.

Ezért állt földbe a COVID-on kívüli ellátás nagy része, ezért állt le az egészségügy, amit tökéletesen jellemez az a tény, hogy egy 42 ezres aktív ágyszámú* rendszert tudott megbénítani tizenegynéhányezer kórházban kezelt COVID beteg. 

És sajnos a harmincezer elhunyt mellett ez az, ami igazán veszélyes, az így ellátás nélkül maradt százezrek.

Tenni kell ahhoz, hogy ezt elkerüljük a jövőben, és a negyedik hullám ellenére sikerüljön valahogy a földről felállni. Vagy legalább megpróbáljuk megelőzni a további elkerülhető halálozások és egészségkárosodások számának növekedését, valamint az egész ország gazdasági-, kulturális- és egyéb életét megbénító kényszerintézkedések ismételt bevezetését...

A MÁSODIK FELVONÁS, AZAZ MELY LÉPÉSEK AZOK, AMELYEK ELENGEDHETETLENEK AHHOZ, HOGY MEGÚSSZUK A NEGYEDIK HULLÁMOT

RÖNTGEN BLOG
Szerző: KUNETZ ZSOMBOR
2021.08.05.


Előző cikkemben utaltam arra, hogy két részes az az anyag és javaslatcsomag, amit most meg kellene fontolni a negyedik hullám hatásainak csökkentése érdekében.

Mindeközben számomra nagyon úgy tűnik, hogy hathatós intézkedések helyett inkább valamiféle brutálisan infantilis verseny kezd kialakulni a kormányzati szereplők között. Mintha azon versenyeznének az általuk keltett viharban, hogy ki tud nagyobb baromsággal több krumplit megszerezni, amit egyfajta kreditjátékként a NER Tours valamely charter-járatán, vagy a Lady MRD fedélzetére foglalható percekért váltanak be. Pedig lenne mit tenni a krumpligyűjtés helyett az egészségügyben, amennyiben nem akarják teljes mértékben kiüríteni a szektort és lezárni mindent, megállítani újból a gazdaságot. Ne legyenek hiú ábrándjaink az idő rövidsége és a kormányzat tehetetlensége miatt másról már nem lehet szó, mint damage control-ról, azaz kármentésről...

RÉSZVÉTELI AUTOKRÁCIA

MÉRCE
Szerző: SZIJÁRTÓ IMRE
2021.08.17.


Nemrég felvettem egy stoppost. Próbáltam útközben kerülni a megosztó témákat, de ő nem volt ilyen tapintatos. A pandémiával kapcsolatos konteókra csak bólogattam, de ami ezután következett, annak hallatán nehezemre esett megőrizni a nyugalmamat. Neki „nincs baja ugyan a buzikkal, de azért ez mégiscsak természetellenes”.

Ez persze még bőven belefér a Magyarországon megszokottnak nevezhető hétköznapi homofóbiába, de ezután érezhető félelemmel a hangjában kifejtette, hogy már azon gondolkodik, hogy kivegye a fiát az iskolából, mert „retteg a befolyásolástól”. Ha nem ülne rajtam valami furcsa politikai (vagy talán nem csak politikai) értelemben vett depresszió, az is lehet, hogy coming outoltam volna neki, de most úgy voltam vele, hogy jobb a békesség. Bár ez egy élmény, és nem egy reprezentatív felmérés, mégis azt igazolja, hogy az állami gyűlöletpropagandában megjelenő, óvodásokat aktívan befolyásoló, gonosz travi rémképe bizony képes egyes emberekben valódi szorongást kiváltani...

„AZT KELLETT VOLNA CSINÁLNUNK, AMIT A TÁLIBOK” – AMERIKAI TÁBORNOK TÁLAL KI AZ AFGANISZTÁNI HIBÁKRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: VORÖS SZABOLCS
2021.08.18.


Ha az Egyesült Államok és szövetségesei nem mindenáron a NATO-modellt, hanem a helyi – törzsi – mentalitáshoz közelebb állót próbáltak volna elsajátíttatni az afgán hadsereggel, felvehették volna a harcot a tálibokkal, s nem következik be a kabuli kormány és a fegyveres erők összeomlása. Erről Ben Hodges beszélt a Válasz Online-nak. Az amerikai szárazföldi erők 2018-ban visszavonult háromcsillagos tábornoka nem akárki: az amerikai hadsereg európai parancsnoksága, illetve a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokságának vezetése előtt megjárta Irakot és Afganisztánt is. Leszerelése óta a washingtoni Európai Politikai Elemzések Központjának (CEPA) dolgozik, s nem mellesleg: nyíltan támogatta Joe Bident a 2020-as elnökválasztás kampányában. Pont ezért meghökkentő, hogy kijelenti: „rangon aluli”, ahogy az amerikai elnök az elmúlt napok katasztrófáját az elődjére próbálja kenni. Hodges elmondja azt is, miért nem bízik a tálibok békülékeny kommunikációjában, mit hiányolt Biden hétfői beszédéből, ugyanakkor miért nem fair most mindenért Amerikát okolni. Exkluzív interjú...

PINK TURULMADÁR AZ AUGUSZTUS 20-I ÁLLAMI ÜNNEPRE, NAGYBEVÁSÁRLÁS TIBORCZÉKNÁL

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYÍ KATALIN 
2021.08.19.


Válasz.hu: Vagyonösszevonás választás előtt: Tiborcz István köre ráúszott a NER-elit javaira


Bár a BDPST-csoportot már 55 milliárd forintnyi baráti, állami óriáshitel nyomja – a kormányfő vejének üzleti „előkóstolóit” pedig további tízmilliárdok –, a Tiborcz István-féle érdekkör mégsem húzza be a féket. Ehelyett további vagyontárgyakat áramoltatnak magukhoz. Ráadásul a NER olyan tartóoszlopai kínálják fel nekik portékáikat szíves megvételre, mint a nyitóképünkön szereplő Balázs Attila, Adnan Polat és Mészáros Lőrinc. Galyatetői grandhotel, naperőmű-óriásprojektek, erdélyi tejporgyár- és gyümölcsfeldolgozó-részesedések kerültek a kiskosárba a közelgő választások előtt – derítette ki a lap.

444: Lila turullal, „Európa legnagyobb tűzijátékával” és egy hónap alatt olcsóbbá váló ünnepi sörrel jön augusztus 20-a


Vélhetően minden idők legdrágább hazai ünnepségsorozatával készül az idei augusztus 20-ára a kormány: a Szent István Napok névre keresztelt, több napos budapesti rendezvénysorozat több napon át, számos helyszínen zajlik majd. Budapest utcáin a járókelők ma már láthatták az ünnepség egyes szereplőit, egy hatalmas lila (pink? magenta?) turulmadarat, egy ugyanilyen árnyalatú csodaszarvast, és egy gigantikus, aranyozott, gurulós Szent Istvánt. Sajnos a pink/lila/magenta csak egy védőfólia a szobrokon.

Hvg.hu: A kormány állami kezességet ad a kormányszóvivő férje 53 milliárd forintos hiteléhez

A kormány állami készfizető kezességet vállal egy védelmi ipari fejlesztéshez szükséges hitelfelvételhez – derül ki egy augusztus 13-ai kormányhatározatból. A hitel összege 150 millió euró (53 milliárd forint) az állami kezesség az ebből eredő tőkekövetelés 80 százalékára vonatkozik. A hitelt az MFB Magyar Fejlesztési Bank nyújtja a HSC Aerojet Zrt.-nek. A cég vezérigazgatója Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt londoni nagykövet, aki nem mellesleg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje. A pénz a cseh Aero Vodochody repülőgépgyár megvásárlásához kellhet.

24.hu: Bombaüzlet a Hernádi családban: az esztergomi polgármester az utolsó pillanatban járt el rokona érdekében


Óvatos becslés szerint is több százmillió forintos haszonnal értékesíthet dunai panorámás építési telkeket Esztergomban Hernádi Zsolt Mol-vezér rokona, Bacsa György érdekeltsége. A mára húsz telekre felszabdalt egykori Gyopár kemping területéről van szó, melynek megvásárlása a 24.hu információja szerint családi segítséggel lett bombaüzlet: a több mint kéthektáros telket ugyanis Hernádi Ádám esztergomi fideszes polgármester előterjesztésére minősítették belterületté, ezzel pedig jelentősen megnőtt az értéke. Hernádi Ádám a Mol elnök-vezérigazgatójának unokaöccse.

Magyar Narancs: Jogszabálysértően utasította el a kormányhivatal a Mészáros Lőrinccel szemben fellépő bélmegyeri vadászokat


Jogszerűtlenül utasította el a Békés Megyei Kormányhivatal vadászati osztálya három bélmegyeri vadásznak a vadászati jogosultságra történő nyilvántartásba vételét, ezért a bíróság megsemmisítette a határozatot – derül ki a Szegedi Ítélőtábla friss ítéletéből. A három vadász korábban a térségben felbukkanó és őket kiszorítani igyekvő Mészáros Lőrinccel került szembe. A kormányhivatal mintha Mészáros érdekeit tartotta volna szem előtt.

BALOGH S. ÉVA: ORBÁN A HATALMÁÉRT AZ ANYAFÖLDET IS FELÉGETNÉ

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.08.19.


„Ha az előválasztások után egy hangon, pártjuk megnevezése nélkül képesek kampányolni, akkor komoly esélye van a nyereségnek. Ugyanakkor én úgy érzem, hogy az ellenzéki szavazóknak annyira elegük van Orbán rendszeréből, hogy sokkal erőteljesebb hangot szeretnének hallani” – így nyilatkozott Balogh S. Éva a Hírklikknek. A Yale Egyetem volt oktatója, a Hungarian Spectrum tulajdonos-szerkesztője azt is elmondta: a szélsőjobb gyengülését látja Európában, de Orbán, a hatalma megtartásáért még az anyaföldet is hajlandó lenne felégetni.


Ne legyünk provinciálisok. Azt gondolom, hogy most a világ legnagyobb problémája az afganisztáni helyzet.

– Magyarország nem tehet úgy, mintha semmi köze nem lenne az afgáni összeomláshoz. Nem lenne szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország 2003 óta NATO-tagként kivette részét az afgán expedícióból és már ezért sem tehetünk úgy, hogy semmi közünk az egész dologhoz. Az évek során, még magyar halálos áldozatai is voltak a tálibok elleni háborúnak. A helyzet ellenben jelenleg az, hogy az Orbán-kormány úgy tesz, mintha mindehhez semmi köze nem lenne. Nem érdekli azoknak az afgánoknak a sorsa sem, akik hosszú éveken keresztül a magyar katonák megsegítésében részt vettek...


SZABAD SZEMMEL: HA ORBÁN NYÍLT VITÁT ROBBANT KI A HUXITRÓL, AKKOR VÉGKÉPP ÉKET VER A MAGYAROK KÉT TÁBORA KÖZÉ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.20.


A Fidesznek jelenleg nem érdeke a kiválás, de az igen, hogy az unió ellen hergelje az embereket. Lapszemle.


Deutsche Welle

Az elemzés szerint Fricz Tamás tabut szegett, amikor a minap a Magyar Nemzetben felvetette, hogy az EU-val sorjázó ellentétek miatt immár nyíltan kell beszélni arról: Magyarország kiválhat az unióból. Csak kérdés, mit szól hozzá az, akinek a véleménye igazán számít: Orbán Viktor? Merthogy a kormány félhivatalos szócsövének számító lap időről időre feldob témákat, egyfajta próbaléggömbként. Rajta keresztül szondázzák a közvéleményt.

A tagság ügyében azonban idáig teljes volt az egyetértés, mind a politikában, mind a közvéleményben, pedig amúgy igencsak megosztott az ország. Ráadásul olyasvalaki dobta be, aki egy csomó Orbán-közeli szervezetben visz vezető szerepet. De nem csak ezért van alapos ok feltételezni, hogy a cikk megjelenéséről előre tudtak a hatalom legfelső köreiben, sőt, hogy arra rábólintottak. A Huxitot már előzőleg szóba hozta több politikus is, így Kövér László, Varga Judit és Varga Mihály, igaz csak közvetve.

A mostani vitában Orbán egyelőre nem nyilvánított véleményt. Ám az utóbbi években egyre nyíltabban és agresszívabban támadja Brüsszelt. Többször is egyértelműen jelezte, hogy elutasítja az EU-t annak jelenlegi formájában. Az ellenzék úgy gondolja, hogy ő van a Magyar Nemzet írása mögött is.

Krekó Péter szerint azonban a Fidesznek jelenleg nem érdeke a kiválás. De az igen, hogy az unió ellen hergelje az embereket és így zsarolni tudja az uniót az esetleges távozással. Ily módon nagyon is célja, hogy fokozza az EU-ellenességet. Ezért mondja azt, hogy egyre kevesebb pénz érkezik Brüsszelből, és hogy ennélfogva a tagság sok előnnyel immár nem jár. Ám a magyarok többsége továbbra is Európa-barát. Pont ez okból azonban taktikai hibának bizonyulhat, ha a miniszterelnök túlhajtja az idevágó propagandát. Az viszont biztos, hogy ha nyílt vitát robbant ki a kilépésről, akkor ezzel végképp éket verne a magyarok két tábora közé.

Reuters

Az egyik dél-lengyelországi régió az unió figyelmeztetése ellenére is úgy határozott, hogy tartja magát korábbi döntéséhez, és ezentúl is LMBT-mentes körzetnek tekinti magát. Vagyis ott nem lehet népszerűsíteni a melegséget és a szexuális másság egyéb formáit, főleg az iskolákban nem. Az EU előzőleg jelezte, hogy megvonhatja a 2,5 milliárd eurós támogatást a körzettől, ha az továbbra is köti az ebet a karóhoz, mert a közösségi jog tilt minden hátrányos megkülönböztetés a nemi orientáció alapján.

A regionális tanács azonban elutasította, hogy visszavonja két évvel ezelőtti állásfoglalását, amiben a PiS helyi képviselőinek volt döntő szerepük. Malopolska elöljárói csupán annyira voltak hajlandóak, hogy újrafogalmazzák az eredeti szöveget, mert szerintük az eredeti változatot félreértették. A testület elnöke, Duda államfő apja azonban kijelentette, hogy nem tagadhatják meg, amit egyszer már kimondtak.

A jelentés utal rá, hogy a meleg jogok igen megosztó kérdést jelentenek a túlnyomórészt katolikus országban, amelyet a konzervatív-nacionalista Jog és Igazságosság irányít. Ugyanakkor Biedron, az EP lengyel baloldali képviselője, aki nyíltan vállalja másságát, úgy kommentálta a fejleményt, hogy a PiS által szított gyűlölet már megint fontosabb volt, mint az emberek, akik leginkább megszenvedik majd a döntés következményeit. Ezzel szemben a kormány egyik tagja úgy értékelte, hogy a demokrácia és az önkormányzat kerekedett felül.

Guardian

Változik a politikai időjárás Lengyelországban: gyengült a PiS szorítása. Ezt írja a vezércikk, bár elismeri, hogy első pillantásra olyan, mintha minden menne az eddigi kerékvágásban. Kemény vita zajlott a bírák megregulázására szolgáló Fegyelmi Tanácsról, ellentmondásos törvény fenyegeti a sajtó függetlenségét. Az antidemokratikus fejlemények ellen szót emelt az EU és az USA is, de sokat nem ért el vele. A kormánypárt vezet a közvélemény kutatásokban.

Ám hiába van hat éve hatalmon a Jog és Igazságosság és építette ki Magyarország mellett az európai illiberalizmus másik bástyáját, a megosztás kézikönyve már nem művel olyan csodákat, mint idáig. Varsó visszalépett a bírák ügyében. Elment a szakadék széléig, ám ott megrebbent a szempillája. Közben a média kapcsán szétesett a koalíció. Tusk visszatérése felhozta az ellenzéki Civil Platformot, nem elképzelhetetlen az idő előtti választás.

Örülhetnek mindazok, akik megszenvedik a kulturális háborúskodást, hiszen a felmérések azt tanúsítják, hogy Duda tavaly azért tudott hatalmon maradni, mert a kormány mellé állt a homofób, idegengyűlölő és antiszemita kampánnyal. Ám az ellenzék nem érezheti nyeregben magát, mert a kormány nem csupán a nacionalizmusnak és szociális jobboldaliságnak köszönheti sikereit. Osztogat is rendesen, társadalmi juttatások formájában. Ezért a vele szemben álló erőknek megfelelő programmal meg kell nyerniük a szíveket és a lelkeket, a liberális és tehetős nagyvárosokon kívül is.

FAZ

A legismertebb orosz ellenzéki vezető úgy látja, hogy el kell számoltatni a korrupt autokratákat, kemény kérdéseket kell feltenni nekik mind odahaza, mint a nemzetközi fórumokon. Merthogy a korrupció akadályozza a legnehezebb politikai ügyek megoldását, így legfőbb ideje a legfőbb vezetők szintén is taglalni. Navalnij ugyanakkor bevallja: életét alighanem annak köszönheti, hogy a titkosszolgálat szintén a pénzre utazik és leginkább védelmi pénzek beszedésével volt elfoglalva, ezért nem tudta normálisan megszervezni az ellene szőtt merényletet.

Az ilyen rendszerek egy valamit viszont mintaszerűen hajtanak végre: miután meg akarják lopni a népet, uralmuk alá hajtják az igazságszolgáltatást, amely onnantól kezdve a szemet szemért-elv alapján működik. Azt viszont ne állítsa a Nyugat, hogy nem tudott arról, mi folyik az egymást követő afgán kormány berkein belül, hiszen a korrupció volt a tálib győzelem legfőbb tényezője. De miért nem lehet az ilyen ügyeket szóba hozni a csúcstalálkozókon? Kínos erről beszélni pl. Putyinnal? Hiszen a korrupció kihat egy sor kulcsfontosságú nemzetközi gondra. Ennélfogva azok kiküszöbölése felé döntő lépést jelent, ha ezek a témák felkerülnek a nagy nemzetköz értekezletek napirendjére.

Navalnij emlékeztet arra, hogy a tekintélyelvű rendszerek nyugaton rejtik el az eltulajdonított pénzeket. Ám hogy a jelenségnek véget vessenek, ahhoz a demokratikus államoknak határozottságot és akaratot kell(ene) tanúsítaniuk.

Leginkább azt kellene elérniük, hogy az érintett országokat teljes átláthatóságra kötelezzék. Vagyis hogy azok hozzák nyilvánosságra nyugati partnerekkel kötött szerződéseket. Továbbá célba kell venni az oligarchákat, ellenük kell szankciókat kiszabni. Hiszen ők nem üzletemberek, hanem szervezett bűnözői csoportok vezetői. Azon kívül nemzetközi testületet kellene felállítani a politikai korrupció exportjának megakadályozására. Ismeretes, hogy Putyin nyugaton kilóra megvesz jobb- és baloldali mozgalmakat. Legalizálja ezáltal a megvesztegetéseket, amikor állami cégek felügyelő bizottságában posztokat ad korábbi nyugati kormánytagoknak.

Le Monde


A Nyugatnak kötelessége menedéket nyújtania az üldözött afgánoknak. Így foglal állást a vezércikk, amely emlékeztet arra, hogy nemzetközi egyezmények szavatolják a menedékjogot a tálibok által célba vett embereknek, így a jog megadása nem lehet választási megfontolások tárgya, sem Franciaországban, sem az unió többi tagállamában.

A rémuralom visszatérte várhatóan újabb menekülthullámot indít be, azzal együtt, hogy bár Kabult sokan próbálják elhagyni, de vidéken egyelőre nem sokan tartanak a határok felé. Az EU nem volt képes egységes migrációs politikát kialakítani. Dánia, Belgium és a visegrádi négyek elutasítják a közös irányvonalat. A soros elnöki teendőket ellátó Szlovénia semmilyen vitát nem akar, sem a menedékről, sem a bevándorlásról.

Ezzel szemben a francia elnök közölte, hogy országa számára megtiszteltetés, hogy segíthet azoknak, akik osztják a közös értékeket. Ám egyben bejelentette, hogy Európának fel kell lépnie a nagyobb léptékű illegális migráció ellen. Hogy egyszerre fúj hideget és meleget a szájából, annak az az oka, hogy jövőre választás lesz Franciaországban.

De Macronnak és Európának nem szabad elfelejtenie, hogy az emberiségnek mindössze 1 %-a kényszerült elhagyni országát. Viszont azok az afgánoknak, akiket keresnek a tálibok, minden joguk megvan menedékért folyamodni. Szavatolja számukra a nemzetközi jog, a Genfi Egyezmény és az unió alapszerződés. Vagyis kötelező befogadni ezeket az üldözött embereket.

Economist

Fukuyama szerint Afganisztán egyelőre nem rendítette meg Amerika döntő befolyását a világpolitikában, de hogy ez ne változzon, ahhoz az kell, hogy mérséklődjön az erős megosztottság az Egyesült Államokon belül, mert leginkább az gyengíti helyzetét. A Stanford Egyetem professzora rámutat, hogy az Egyesült Államok az utóbbi 20 évben túlbecsülte a katonai erőt, amikor arról volt szó, hogy annak segítségével alapvető változásokat lehet elérni a Közép-Keleten. Viszont nem vette tudomásul, mekkora hatást gyakorol a szabadpiaci gazdasági modell a világ pénzügyeire.

A vége az lett, hogy két háborúba is belebonyolódott, illetve kitört a pénzügyi válság, amely csak ráerősített azokra az egyenlőtlenségekre, amiket a globalizáció idézett elő, Amerikával az élen. A világ ismét több pólusú lett. Afganisztán geopolitikai következménye aligha lesz nagy, és Washington már elszenvedett egy hasonló pofont Vietnamban. De akkor hamar visszaszerezte nemzetközi szerepét.

A nagy gondok odahaza vannak, mert a társadalmon belül akkorák az ellentétek, hogy szinte képtelenség bármiben is egyetértésre jutni. Most már ott tart, hogy a kulturális identitás is vita tárgya. A republikánusok kb. fele úgy gondolja, hogy a demokraták nagyobb fenyegetést jelentenek az amerikai életformával szemben, mint Oroszország. Úgy hogy Tucker Carlson Budapesten ünnepelte az autoriter Orbán Viktort, amiért az szembeszáll a baloldallal. Ez fontosabb volt a tévés műsorvezető számára, mint hogy kiálljon a demokratikus értékek mellett.

A külpolitikában még leginkább az ügyben van egyetértés a két oldal között, hogy Kína nagy veszélyt jelent. Komoly próbatétel lesz az USA számára, ha Peking megtámadja Tajvant. Továbbá kockáztatja-e fiai életét Amerika, ha Moszkva lerohanja Ukrajnát? A választ alighanem pártpolitikai szempontok határozzák majd meg. De a demokráciát illetően az USA immár nem követendő példa, hiszen Trump nem adta át békésen a hatalmat Bidennek, márpedig ez alap lett volna.

Biden számára az eddigi legnagyobb kudarc, hogy képtelen volt felkészülni a villámgyors afganisztáni összeomlásra. Ám lehet, hogy a távozással a végén neki lesz igaza. Remélhetőleg komolyan gondolta, amikor arról beszélt, hogy Kabul terhétől megszabadulván Oroszországra és Kínára kíván összpontosítani.

Az Egyesült Államok aligha nyeri vissza korábbi hegemón státuszát, de ez nem is baj. Inkább arra kell törekednie, hogy a szövetségesekkel együttműködve olyan világrend maradjon fenn, amely támogatja a demokratikus értékeket. Ez azonban attól függ, képes-e odahaza ismét megtalálni a nemzeti identitást, illetve célt.

ITT OLVASHATÓ

„KÉS A TORKON” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.08.18.


A TARTALOMBÓL:

– Nyáry Krisztián: Még a Biblia is tiltás alá eshet – Az író, könyvkiadó a gyermekvédelminek nevezett törvényről: Aki ezt kitalálta, annak fogalma sincs, hogyan működnek a fiatalok. Interjú

– A tálibok most a jó arcukat próbálják mutatni – Wagner Péter: Ma már „liberálisabban” állnak a nők jogaihoz, persze az idővel derül csak ki, hogy ez így marad-e. Interjú

– Külön szoba, külön bejárat, külön udvar – Jogellenesen szegregálhatott a váci bölcsőde. A normál csoportba járó gyerekek szülei is támogatják az ombudsmani beadványt

– Nem minden rendőrnek jár pluszszabadság – A teljes rendőrségi állomány kevesebb mint felének jár

– Az egyetlen hülye, aki kijött pecázni – Újabb halpusztulás indult a Velencei-tónál. A területért felelős miniszteri biztos nem reagált megkeresésünkre

– Négyszáz forintnál is drágább lehet a kenyér, eltűnhetnek a kis pékségek – Vékony a magyar középosztály, amely megengedheti magának a minőségi pékárut

– Jól kisütötték – Modern technológiával is lehet nagyanyáinkat idéző kenyeret gyártani

– Mennyire erős a kollektív felejtés? – Csongrád-Csanád 1-2.: migráció, zöldkérdés, temetendő múlt és Botka bűvköre. Előválasztási sorozat, 9. rész

– Azonosítás videóhívásban – Indul a visszaszámlálás, szeptemberben megkezdődik az előválasztás, megtudtuk a részleteket

– Uráli seregszemle – orosz tanulságokkal – A finnugor találkozóra is beszüremkedett a nagypolitika

– Oltáslottóval a negyedik hullám ellen – A román (bel)politikában gyakorlatilag nem létezik uborkaszezon

– Kaczynski kockáztat, és eddig nyerésben van – Több jelből ítélhetően a választások előrehozásához készíti elő a terepet a lengyel kormány

– Ahogy ők fotóznak: embermódon – Három fotós néhány éve összeállt egy projektre, ez lett az Embermód. A hétköznapi emberek érdeklik őket, nem feltétlenül a kiemelkedő teljesítmények vagy a végletek. Helyzet-Kép

– „Az nem úgy van, hogy mi mindig ordibálunk” – Szőke Nikoletta és Takács Nikolas a közelgő lovári miséről, sztereotípiákról és a cigányság sokféleségéről. Páros interjú

– Korom és fémreszelék – Megtartották a Kecskeméti Animációs Filmfesztivált

– A román gyerekbesúgók felnőttek, és ma is közöttünk élnek – Ráadásul közülük sokan áttelepültek az anyaországba (komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentve), vagy még mindig Erdélyben élve felvették a magyar állampolgárságot

– Nem butít, sőt – A Netflix hamarosan videójátékokat is felvesz a kínálatába

– Levendulateleszkóp – Az űrteleszkópot még fel sem lőtték, de a NASA már a második átnevezésén gondolkodik

– A nép-nemzet megtartó nagy embere – A legrégibb magyar ünnep augusztus 20-a. A negyven éven át volt alkotmánynapot mára elfelejtettük, megmaradt a Szent István-nap, sajnos egyre inkább protokolláris eseményként

– Woodstock ’99: három nap a pokolban – Erőszak, szexuális zaklatások, nemi erőszakok, csoportos fosztogatások és gyújtogatások – Garret Price dokumentumfilmjében megelevenedik minden idők egyik legbrutálisabb zenei tömegrendezvénye

– Istenadta tehetség vagy csaló? – Alighogy megnyerte 100 méteres síkfutást, és elhozta a futás királykategóriájának olimpiai aranyát Európába, máris kikezdték az olaszok kétszeres tokiói bajnokát, Marcell Jacobsot

Budai Hang melléklet

– „Mint virsli a majálison” – Gryllus Dániellel a régi második kerületről, az énekelt versek mostoha sorsáról, Villon népszerűségéről és az újságírók bűnéről beszélgettünk. Interjú

– Betört ablakok helyett – A Margit körutat és vonzáskörzetét a Bartók Béla úthoz hasonló kulturális negyedként élesztenék újra

– Az eltűnt kukák nyomában – Madárbiztos tároló, kamerák és lovas polgárőrök: mit kezdenek a budai kerületek az (illegális) hulladékkal?

– Csülökpörkölt a panelrengetegben – Tízemeletesek közé rejtett zöldövezet: 50 éve indult a békásmegyeri lakótelep építése

– Százhúsz év késéssel – Ősszel kezdődhet a gellérthegyi sikló építése, 2023-tól pedig akár már buborékkocsiban is eljuthatunk a Tabánból a Citadellára. A koncepció sokban emlékeztet a múlt század eleji, megvalósulatlan tervekre

– Szenczi Tóth Károly: New Dancer – tárca

– Mélygarázs? Szőlőültetvény! – Hiába tiltakoznak a helyi lakosok a Fehérvári rondella alá épülő mélygarázs ellen, a terveken már aligha lehet változtatni

– „Elengedhetetlen volt a mentális gondozás” – A szociális ellátás és az idősgondozás békeidőben is rendkívüli feladat, a járvány és a kormányzati elvonások azonban felborították a megszokott rendszert, nagy kihívás elé állítva az önkormányzatokat

– Nem csak a testünket táplálja – A gazdák, a molnárok és a pékek közötti „értékláncot” kötnék újra az egyik első hazai kézműves kenyérműhely, a Pipacs pékség alapítói

Publicisztika:
– György Zsombor: Taliban good?
– Gulyás Balázs: Nyílt levél Tucker Carlsonnak egy magyar konzervatívtól
– Reichert János: Jelentés Szent Istvánnak
– Szerető Szabolcs: Az állam illúziója – Álláspont
– Péter Tamás: A polgári Magyarországért – Perspektíva
– Nagy Attila Tibor: A negyedik hullám előtt – Ítélet Orbán felett
– Dévényi István: 2513
– Fehér Anikó: Kovász
– Híd Jenő rajzol: Lehet más az amerikai politika
– Pethő Tibor: Tragen – Ószleng
– Gazda Albert: Gönc
– Szerető Szabolcs: Örömgyilkosok – Szotyola
– Puzsér Róbert: Nyugat alkonya
– Marabu: Múlt, jelen, jövő

Tárca:
– Maros András: Egy hónappal később
– Szenczi Tóth Károly: Anzix

Kritika:
– Kérdéses tartalom – Szabó Róbert Csaba: Vajon Nagyi és a száguldó város
– Mégis új és magyar – Balaton: Ady

ITT OLVASHATÓ