2018. február 16., péntek

HÉT DOLOG, AMIT AZ ÁTLÁTSZÓ TÁRT FEL TIBORCZ ISTVÁNRÓL - HA A SZABAD SAJTÓNAK ADSZ, A DEMOKRÁCIÁBA FEKTETSZ BE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: OROSZI BABETT
2018.02.16.


...A sztorik nagy részét most másodszor halljuk, azok egy jelentős részét már jóval korábban bemutatta a tényfeltáró sajtó. Az Átlátszó 2012-tól kezdve, tehát már hat éve folyamatosan tudósít Tiborcz István és az Elios Zrt. ügyeiről. Tényfeltáró cikkek sorozatával bizonyítottuk, hogy milyen körülmények között zajlott Orbán Viktor vejének hirtelen meggazdagodása.


1. Tiborcz színrelép – az állami földbérleti pályázat nyertesei között (2012)

2012 volt az az év, amikor Ferenczi Krisztina, azóta sajnos elhunyt újságíró kollégánk elsőként az Átlátszón mutatta be a nyilvánosságnak, hogy egy korábban ismeretelen nevű, a miniszterelnök családjával jó viszonyt ápoló Fejér megyei család milyen sikeresen szerepelt az állami földbérlet-pályázatokon. Tiborczékról volt szó, akikről Ferenczi Krisztina cikke előtt azt sem tudtuk, hogy léteznek.

2. Tiborcz megnősül – beházasodik a miniszterelnöki családba (2013)

2013-ban Becker András kollégánk folytatta a történetet Tiborcz Istvánról, aki ebben az évben lett közismert, miután feleségül vette Orbán Viktor legnagyobb leányát. Az Átlátszó már ekkor felfigyelt a miniszterelnöki vő résztulajdonában álló cég körül zajló folyamatokra: hogy bevételét egy év alatt megnyolcvanszorozta, nyereségét pedig megötvenszerezte az Elios Zrt.

3. Tiborcz naperőművet épít – de nem fizeti ki az alvállalkozóját (2013)

Becker András tárta fel azt a történetet is, hogy 200 millió forinttal maradt adósa az Elios Zrt. a Szegedi Tudományegyetem naperőműves projektjén a munkát ténylegesen elvégző alvállalkozó cégnek. Az alvállalkozó peres eljárásra kényszerült, hogy hozzájusson a járandóságához. A perben Tiborcz Istvánt is tanúként idézték.
4. Tiborcz referenciaprojektje – a Lázár János vezette Hódmezővásárhely (2013)

Ugyancsak Becker András nézett annak utána, hogy vajon milyen projektekből lett az Eliosban hirtelen ilyen sok pénz, és azt találta, hogy Lázár János volt az, akinek az Elios első látványos sikere köszönhető volt, hiszen még Hódmezővásárhely polgármestereként 2009-ben pályázatot írt ki a közvilágítás korszerűsítésére. Bemutattuk, hogy már ezzel a pályázattal is számtalan probléma volt, és hogy az ezutáni három kisebb közbeszerzés is messziről bűzlött.

5. Tiborcz rokonai, barátai és üzletfelei – sokan kellettek a sikerhez (2014)

Ezt követően Becker András András és Oroszi Babett összerakta a nagy képet. Megnéztük az összes Elios által megnyert közbeszerzést, és utánajártunk, hogy pontosan mi történt ezeken a pályázatokon. Így derült ki az, amit most az OLAF is kifogásol, nevezetesen, hogy a pályázatokat Hamar Endre, Tiborcz jóbarátjának a cége készítette elő. Bemutattunk négy olyan várost, ahol ezt a módszert alkalmazva tarolt az Elios.

6. Tiborczék közbeszerzései – az Elios Zrt. és az OLAF csalás-indikátorai (2015)

Ebben a cikkben az OLAF által használt úgynevezett red flagek (csalásra utaló indokátorok) alapján mutattuk meg, hogy melyek lehetnek az Elios Zrt. igazán problémás nyertes közbeszerzései. Végül egy kilenc, uniós támogatású KEOP-pályázati nyerésből álló listát kaptunk.

7. Tiborcz új kihívásokat keres – átnyergel az ingatlanbizniszbe (2015 óta)


Miután Tiborcz István – vélhetően a rossz sajtója miatt – 2015-ben kiszállt az Elios Zrt.-ből, az üzleti élet más területein próbált szerencsét, mi pedig oda is követtük. Bemutattuk, hogyan szerezte meg Tiborcz köre pályáztatás és verseny nélkül a keszthelyi kikötőt, hogyan gründölt értékes ingatlanokat felvásárló cégcsoportot, hogyan üzletelt Adnan Polat török és Ghaith Pharaon jordániai milliárdosokkal, és mekkora villát vett a Kútvölgyben.

Elképzelhető, hogy cikkeink nyomán egy napon majd eme új bizniszek után is hivatalos szervek fognak nyomozni. Mi viszont csak akkor tudjuk feltárni ezeket a történeteket, ha ti, a közönségünk támogattok minket – lájkokkal, megosztásokkal, szja 1% felajánlásával, és ha lehetőségeitek engedik, havi előfizetéssel. Ha a szabad sajtónak adsz pénzt, a demokráciába fektetsz be

EGY BŰZHÖDT DÁGVÁNY

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2018.02.16.


Aki azt mondja, hogy benne vagyunk a kampányban, az nagyon félreértett valamit. Ami eddig volt, az smafu, a kampány most kezdődik.” (O. Viktor, országtulajdonos)

Hát tisztelt Papa, akkor én bizony alaposan félreértettem valamit. Nekem kimondottan olyan érzésem volt, miszerint itten mifelénk' az áldott emlékű 2010-es forradalom óta megállíthatatlanul folyik az intenzív kampány, meg a közpénzek szétszórása ilyen megfontolásból, szóval nem gondoltam volna, hogy mindez csupán smafu, meg apró, pici pénzecske. Egyszóval benne voltunk egészen nyakig. Folyamatosan tele volt az ország választási plakátokkal, a köztévé pedig szemérmetlenül okádta magából a direkt pártpropagandát hozzá az eszetlenségeket. Már egy búvárszivattyús intimbetét mellett sem lehetett elmenni Soros György felemlegetése nélkül. Hagyjuk már Ibolyt!

Mi lesz akkor mostantól a nemzeti überkedés tárgya? Rezes bandával, szenteltvízzel bevonultok a magánlakásokba Sorost űzni? Venezuelai mintára átveszitek az áruházláncok irányítását, aztán kedvezményesen szétosztogattok mindent? Németh Szilárd öt oldalas interjút fog adni a Playboynak, meg a Financial Times-nak, miként kell elbánni a sorositsa gázszolgáltatókkal? Jól fejbekólintjátok a gyanútlan Lev Trockijt egy jégcsákánnyal? Mennyibe fog ez nekünk kerülni? 100 milliárdba?

Nagyon úgy néz ki, a Fidesz-KDNP legnagyobb ellensége maga ez az átkozott Fidesz-KDNP, amelyet évek óta egyszerűen képtelenek legyőzni. A kormány nem tud mit kezdeni a mértéktelen kapzsisággal, harácsolással, a nyílt színen űzött, buja korrupcióval, a szemérmetlen rogánkodással. Marad a hazudozás, sumákolás, a közpénzből finanszírozott uszítás, meg a Csalás Elleni Hivatal elleni csalás. Néha kínkeservesen előbukkan még a mágikus elmútnyócév’, ami azonban mára inkább komikus jelleget öltött, annyira elkopott a szentem a sok használattól.

Ma már nem csontvázak potyognak ki a szekrényekből, hanem oszló hullák, dögök hevernek szerteszét mindenfelé. Ez aztán tényleg nem semmi, Papa. Rendesen odavágtatok neki! Alapos munkára lesz szükség, hogy a választásokig valamivel el lehessen nyomni az intenzív dögszagot. A végén még talán az is kiderül, az Elios Innovatív Zrt. mögött Soros György világhatalmi szervezkedése állt, aki alaposan csőbe húzta a saját lábán álldogáló, éppen elmélázó Tiborcz gyereket, de még a sokat tapasztalt Juan Lázár alkirályt is. A miniszterelnökséget vezető miniszter kormányinfói ennek következtében kezdik megközelíteni Kósa Lajos színvonalas stand-up előadásait, ami elég nagy szó.

Az OLAF teszi a dolgát, amibe Polt Péter nem nagyon szólhat bele, legfeljebb sunyíthat, meg úgy csinálhat, mintha egészen hülye lenne az ilyesmikhez. Hogy mindez a választások befolyásolása? Wahrscheinlich, már ha szabad így fogalmazni. Elvileg erről szólna egy választási kampány és nem hülyéknek szóló összeesküvés-elméletek gyártásáról, valamint ezeknek közpénzből való terjesztéséről. Arra ott vannak a ponyvaregények és az oroszok által üzeme
ltetett honlapok. Tetszettek volna valamivel diszkrétebben intézni a sötét ügyleteket...

ITT OLVASHATÓ

NEM ŐK HAGYTÁK EL A HAZÁJUKAT, A HAZÁJUK HAGYTA EL ŐKET

ABCÚG
Szerző: FŐDI KITTY
2018.02.16.


Zsuzsanna kiborult, amikor botrány lett abból, hogy a helyi művházban levetített egy Jancsó-filmet, Eszternek, aki egy minisztériumban vezető beosztásban dolgozott, a migránsozás volt az utolsó csepp a pohárban, Adrienn pedig azt nem tudta volna elviselni, ha a gyerekét idegengyűlölővé nevelte volna az iskola. Olyanokat kerestünk meg, akik nem a könnyebb megélhetés miatt vándoroltak külföldre, hanem mert nem értettek egyet a politikai helyzettel. A politikai okok miatt kivándorlók között olyan is van, aki az Orbán-kormány tűzvonalában dolgozott és olyan is, aki közvetlenül látott bele a rendszer korruptságába, és nem bírta elviselni, hogy a szegényektől lopják a milliókat.

Sokan tényleg csak a megélhetés miatt hagyják maguk mögött Magyarországot, de vannak olyan kivándorlók, akiknél ez egyáltalán nem vagy csak részben játszott közre. Ők azok, akik a gyerekeiket menekítették az oktatási rendszer vagy az egészségügyben uralkodó állapotok elől, olyanok, akik, már nem tudtak együttélni a folyamatos gyűlölködéssel, olyanok, akik már nem tudták, akarták tolerálni a politikai szereplők silányságát, de akadnak olyanok is, akik a saját bőrükön tapasztalták meg a kormány korruptságát. Olyanokkal készítettünk interjúkat, akik egyáltalán nem a pénz miatt hagyták el Magyarországot, egy részüknek saját lakásaik voltak Budapesten, autójuk, szinte királyi életük, a gyomruk mégsem tűrte azt, ami körülöttük zajlott otthon.

Szenvedtem attól, amit láttam


Sebők Zsuzsanna (a riportalany nevét kérésére megváltoztattuk) férjével és két gyermekével együtt másfél éve költözött ki Angliába, de a jobb megélhetés az utolsó szempont volt a távozáskor. Zsuzsanna az utolsó 5 évét mesélte el az Abcúgnak, amit a kultúra különböző területein végzett közfoglalkoztatottként és azt, ahogy végignézte, hogyan nyúlják le a kulturális projektekre adott támogatásokat.

Zsuzsanna 2011-ben a családjával együtt költözött át egy vidéki kisvárosba, mert a férje ott kapott munkát. Ő egy kulturális közfoglalkoztatási programban dolgozott a helyi művelődési házban. Zsuzsanna állítása szerint többször észrevette, hogy a lakosok után kapott kulturális támogatás az önkormányzatnál marad ahelyett, hogy a rendeltetésének megfelelően programokat szervezhettek volna belőle. Ha mégis volt valamilyen ünnepség, például március 15-én, akkor bekérték a teljes szövegkönyvet ellenőrzésre, de még a versek kiválasztásába is beleszólt a polgármester, csak nehogy a kormány politikai nézeteinek ellentmondjon. Az ünnepségre a vendégek meghívása sem volt egyszerű, voltak olyanok, akik politikai nézeteik miatt voltak tiltó listán.

Zsuzsanna úgy érezte, hogy a helyi kultúrát az adott politikai elvárásokhoz igazították, végül el is bocsátották, amiért valami ettől eltérőt akart csinálni. Például az is botrányt kavart, hogy egyszer egy Jancsó-filmet vetített le a nagyjából két fős közönségnek a művházban. Szerinte Jancsó Miklóst túl liberálisnak tartotta a polgármester.

Zsuzsanna ezután egy romákkal foglalkozó civil szervezethez került mint pályázatíró, de a tanoda programját is ő koordinálta. Nagyon szeretett itt dolgozni, de itt is sorra gyűltek a bajok. Mindössze 50 ezer forintért foglalkoztatták közmunkásként, rajta kívül volt még három pedagógus és néhány rendezvényszervező a szervezetnél. Kiszámolták a bérek és a programok alapján, hogy a civil szervezet költségvetése összesen 6 millió forint volt 2 évre, holott 32 milliót kaptak az államtól támogatásként. Zsuzsa szerint a pénz gyanúsan tűnt el, és ezzel egy időben a civil szervezet vezetője vett egy kocsmát a faluban.

Szerinte a tanoda is inkább csak butította a gyerekeket, mint tanította volna. Volt egy nagy okos kisfiú, aki mérnök szeretett volna lenni, de a tanoda tanárai inkább szakács pályára terelték. Végül egy szexuális zaklatás miatt mondott fel, de azóta is bűntudata van, hogy cserben hagyta a gyerekeket.

Zsuzsanna még ezek után sem adta fel, egy másik vidéki faluban kapott állást könyvtárosként. A könyvtárat a helyiek egyáltalán nem használták, gyakorlatilag a polgármester irodájaként szolgált, de Zsuzsanna megpróbálta kicsit felfrissíteni a könyvkészletet. Elmondása szerint a polgármester ezt egyáltalán nem támogatta – holott a falu kapott a kultúra megszervezésére támogatást – inkább azt szerette volna, ha csak egy mozgó könyvtárat hoznak létre, mert az jóval olcsóbb.

Zsuzsanna férje ekkor döntött úgy, hogy ezt nem lehet tovább így csinálni, muszáj elköltözniük. Zsuzsanna viszont a kiköltözés óta folyamatosan depresszióval küzd, mert bűntudata van a magukra hagyott roma gyerekek miatt és azért, mert úgy érzi, hogy a saját hazája kijelentette, hogy nincs rá szükség...

VONA GÁBORRÓL LEHULLOTT A CUKI NÉPPÁRTI DEMOKRATA MASZK

VÁROSI KURÍR 
Szerző: PÁLMAI TAMÁS
2018.02.16.


Az Index előzetest közöl jövő heti Vona interjújából, ebből tudhatjuk meg, hogy a pártelnök – ha hatalomra kerülnének – megkezdené a besúgó állam kiépítését.

Jön a Gestapo is?


Ne feledjük, hogy az 1944-es német megszállás alatt, milyen nagy számban jelentgettek fel ismerőst és ismeretlent a magyarok. Vona alighanem erre a sikerre alapozza legújabb tervét, aminek annyi köze van az eddig emlegetett demokratikus változáshoz, – amelynek az élére akart állni – mint annak a bizonyos mondásbeli hajdúnak a harangöntéshez.

Vona most ismét bebizonyította, hogy semmit nem változott. Az utóbbi években is ugyanaz a szélsőséges gondolkodású politikus maradt, aki volt, csak egy kis demokratikus mázt erőltetett magára, amin most szép csendben megjelentek az első hajszálrepedések.

“A jobbik ha kormányra kerül sikerdíjat fizet a korrupciós ügyek bejelentőinek akik ezért a pénzben kifejezett büntetési tétel 5 százalékát kapnák adómentesen. A sikerdíjban az részesülhet, aki:
  • nem hivatalos személyként
  • még le nem leplezett korrupciós ügyet
  • releváns bizonyítékokkal alátámasztottan
  • a hatóságok tudomására hoz,
  • mely alapján végül a bíróság vagy vagyonelkobzást, vagy pénzbüntetést szab ki.
Ezért cserébe a pénzben kifejezett büntetési tétel 5 százaléka járna, adómentesen.” 
-nyilatkozta a portálnak a pártelnök, majd így folytatta:

“Extrém, és nem is teljesen jó példa, de ha például az Elios Zrt. gyanús közbeszerzései győzelmeinek hátterét egy privát feljelentés nyomán a magyar hatóságok tárták volna fel, úgy az OLAF által javasolt büntetés, bő 12 milliárd forint bíróság ítélet keretében az elítéltektől vagyonelkobzás alá kerülne, és annak egyhuszada, 600 millió lehetne a sikerdíj összege.”

Na neeeeeeeee!!!!!!!!!!!

A GYŐZTESEK KIVÁLASZTÁSA III.

HUPPA BLOG
Szerző: FERBER KATALIN
2018.02.16.


A cikk utolsó, harmadik részében két, alapvető kérdésre keresem a választ.

Az első, hogy a magyarországi piacgazdaság új modellje és a fejlesztő állam stratégiája között van-e hasonlóság (esetleg átfedés). (Az előző két részben a fejlesztő állam stratégiáját és annak intézményrendszerét ismertettem.)

A másik kérdés, hogy nevezzük bárminek is az elmúlt nyolc évben óriási pénzekkel kistafírozott hazai vállalkozói köröket (akiket hol oligarcháknak, hol a maffiaállam engedelmes alattvalóinak, hol pedig ügyeskedő de egyébként vállalkozói képességekkel nem rendelkező amatőröknek hív sok szerző) lehet-e egy piacgazdaság versenyképes vállalati résztvevőit kizárólag politikai szempontok szerint kiválasztani és szabad utat engedni számukra hosszúlejáratú kölcsönök felvételéhez, s annak (államilag természetesen a háttérből ellenőrzött) befektetéseihez? Az utóbbi kérdést másként megfogalmazva, lesz-e ezekből a vállakozásokból nemzetközileg versenyképes, exportpiacokat meghódító nyereséges végtermék? Működőképes-e ez a “modell” a gyakorlatban? Van-e ezeknek a vállalkozásoknak technológiai, innovatív eredményekkel büszkélkedő eredménye?

A fejlesztő gazdaságpolitika finanszírozásának talán a legfontosabb, nem kívánt “mellékterméke” az erkölcsi kockázatnak nevezett jelenség (angolul: moral hazard). A bankhitelek folyósítása esetén “puha költségvetési korlát” jelensége lép fel (Kornai János) mert a hitel odaítélésének semmiféle gazdaságossági (azaz megtérülési) követelményei nincsenek. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy a hitelekkel ilymódon “megtámogatott” vállalkozások jelentős része nem is törekszik e hitelek visszafizetésére. Ennél nagyobb baj azonban, hogy a hitelek felhasználásának sincsenek valódi gazdaságossági követelményei, s a hazai (magyarországi) hitelboom következtében nem a pénzintézetek kerülhetnek nehéz helyzetbe, hanem a gazdaság egésze. A fejlesztő gazdasági stratégia gyakorlata nagyrészt emiatt maradt abba. A puha költségvetési korlát jelensége minden olyan szektorban uralkodó alapelvvé vált, ahol az állami vagy kvázi állami pénzintézetek nem profitábilis, azaz nem vagy csak nagyon hosszú idő után megtérülő beruházásokra mentek, s egyértelműen kiderült a kétezres évek elejére, hogy ez a hatalmas, nem profitábilis, hatékonysági követelményeket legfeljebb csak időnként betartó szektor, miközben foglalkoztatási lehetőségeket nyújtott, politikai “nyugtatószerként” hatott minden választási ciklusban, a korábban kihelyezett hitelek csaknem kétharmada gyakorlatilag eltűnt. (Igen, ez a japán gazdaságban történt.) Csakhogy, a japán példa nem idézhető itt, mert ugyanezen fejlesztő stratégia eredményeként a termelő ágazatok túlnyomó többsége jelentős exportot bonyolított le.
Mindezt Magyarország esetén a nemzetközi vállalatok teszik, mert a hazai vállalkozások jelentős része nem versenyképes a nemzetközi piacon, így a hazai multiknak is csak beszállítója...

ÚJ LAKÁST VENNE? EGYRE NAGYOBB A KOCKÁZAT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.02.16.


Futószalagon készülnek az új lakások, az árak közben egyre magasabbra szárnyalnak. Az ingatlanosok nem győzik hangsúlyozni: már a tervezőasztalnál érdemes lecsapni a lakásra, mert aki késlekedik, ráfizet. Sajnos azonban egyre nagyobb kockázattal kénytelenek szembenézni a vásárlók.

A most folyamatban levő lakásberuházások 80 százalékában kellett a kapacitáshiány miatt az utóbb fél évben legalább negyed évvel kitolni az átadás dátumát – jelezte az OTP Jelzálogbank saját adatbázisa alapján. A szakemberek szerint emellett arról is egyre többször hallani, hogy a növekvő építőipari költségek mellett a beruházók és kivitelezők tapasztalatlansága, illetve a 2019 végi dátum miatti kapkodás minőségi problémákat eredményez az új lakásoknál.

Minden szakember érzékelhetően fél attól, miként érinti majd a piacot a kedvezményes lakásáfa megszűnése. A jelenlegi szabályozás szerint 2019 végén a mostani 5 százalékos teher ismét 27 százalék lesz. Az emelkedő forgalmi adót pedig nemcsak a beruházók, hanem a vásárlók zsebe is megérzi. Egy év alatt az OTP Ingatlanpont szerint a fővárosi átlagos négyzetméterárak 70 ezer forinttal, 620 ezer forintra emelkedtek. Ezt az árat pedig akár 750 ezer forintra is – számoltak ki az Azénpénzem.hu – „felhúzhatná” a magasabb adóteher.

A tét tehát nem kicsi, a dátum pedig egyre közeledik. A piacon lévő, építés alatt álló, illetve tervasztalról árult készlet évek óta bővül, ugyanakkor a kereslet élénkülése egyelőre meghaladja ezt – összegezte az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci elemzője, Valkó Dávid. Véleménye szerint a piacra kerülő lakások mennyiségénél többnyire működik a piaci önszabályozás.

Sokan már most behúzták a féket
:...

EGYRE SZEGÉNYEDIK 1,3 MILLIÓ IDŐS EMBER

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2018.02.15.



A somogyi nyugdíjas szervezet arra figyelmeztet, csak az átlagos, vagy annál magasabb nyugdíjaknál érvényesült a kormány által hangoztatott 3 százalékos idei emelés, a szépkorúak kétharmadának sokkal kisebb mértékben nőtt a járandósága.


Komoly számításokkal, táblázatokkal megerősített szakmai anyagot állított össze a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy megyei Szövetsége (NySzSMSz), amit elküldtek a pártoknak, szakmai szervezeteknek is. Ebben pontos számításokkal igazolják, miért nem igaz a kormányzati állítás, hogy az infláció mértékével – vagyis 2017-ben 2,4, majd 2018-ban 3 százalékkal – emelkedtek a nyugdíjak.

- Biztosan lesznek, akik politikai szándékot látnak az anyagunk mögött, pedig nincs jobb vagy baloldali nyugdíj és nyugdíjas, a probléma mindenkit érint – mondta a Népszavának a somogyi nyugdíjas szervezet elnöke. Stikel János emlékeztetett rá: ők évek óta jelzik, hogy az átlag alatti nyugdíjból élők helyzete folyamatosan romlik. Az elmúlt három évben öt levelet írtak Orbán Viktor miniszterelnöknek, melyben azt kérték, ne egységes arányú nyugdíjemelés legyen, hanem az országos átlagnyugdíjra kiszámolt emelés összegét kapja meg mindenki, függetlenül járandósága összegétől. A megkeresésre egyszer érkezett válasz egy helyettes államtitkártól, aki elintézte azzal a kérdést: nem igaz, hogy a nyugdíjak nem őrzik meg reálértéküket...

MEGLENNÉNEK A MAGYAROK AZ EU NÉLKÜL? - ERŐS TÖRÉS A TÁRSADALMON BELÜL

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.02.16.


A magyarok többsége (még mindig) uniópárti és a szűk többség úgy gondolja, hogy Magyarország igazán sikeres gazdasági értelemben csak a szövetség tagajaként lehet. Ugyanakkor a kistelepülések lakói és a Fidesz-szavazók már nem ilyen biztosak ebben a kérdésben – derül ki a Policy Agenda közvélemény-kutatásából, amit a Zoom.hu kérésére készített.

Gyakran felmerül a kérdés – főleg nyugati politikusokban –, hogy Magyarország csak a támogatásokat akarja élvezni, amiket az EU-tól kap, és a kötelezettségekkel nem törődik. A magyar miniszterelnök többször tett olyan kijelentést, hogy a magyar gazdaság valójában nem függ az EU-tól és képes lenne saját lábán megállni. Ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy
a választók miként gondolják: az EU támogatása nélkül sikeresen működtethető-e az ország?

A kutatást a Zoom.hu kérése a Policy Agenda végezte el:...

VELÜK ÜVÖLT A HOZZÁJUK BUTULT RAJONGÓTÁBOR, VEGETÁL TOVÁBB A VICEHÁZMESTEREK RENDSZERE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA

2018.02.15.


A fiataloknak (nagyjából 50-55 éves korig) leírok egy foglalkozást… vagy inkább tisztséget? Rangot. Nem is tudom. Majd eldöntik.

A viceházmester egy német szó (Hausmeister) tükörfordításából és egy latin szóból (vice – jelentése: al, helyettes) létrejött hibrid, a köznyelv „becéző” rövidítésében csak vici, elegánsabb bérházakban a vicilakás mellé (a funkcióhoz lakás is járt, általában szoba-konyha), a falra fehér zománctáblát csavaroztak, fekete betűkkel az állt rajta: SEGÉDHÁZFELÜGYELŐ. A vicik ezt a kifejezést vették alapul tevékenységi körük értelmezéséhez, az összetételből ennek is a FELÜGYELŐ részét. Bár az elegánsabb bérházakban is csak házmesternek nevezték a „házfelügyelőt”, azt azért a kevésbé elegáns házak vicije is tudta, hogy a magyar megjelölés az általánosan szokásos magyar tódításból fakad, azaz felügyelőnek nevezi azt, akinek a dolga a lépcsőház felmosása és a szemetes vödrök kiürítése. Mindegy, a vici felügyelt. Mindenre. A felmosásra és a szemetelésre nem annyira, de a lakók viselkedésére a kellő alapossággal.

A figyelmét semmi nem kerülhette el. Utasított és jelentett. Egzecírozta a lakók gyerekeit és az alacsonyabb státuszú felnőtteket. A magasabb társadalmi állásúakat följelentette, viszont azoknak legalább visszaköszönt. Félreértés ne essék, ezek a tevékenységek nem szerepeltek a munkaköri leírásában, ez valahogy kialakult. Az mindenesetre nyilvánvaló, viceházmesternek nem mehetett akárki. Ez a beosztás sajátos mentalitást igényelt. Először is annak a körülménynek a tökéletes eliminálását, miszerint ez alapjában véve egy szolgálat, ellátása a ház tisztántartására szorítkozik. Szolgálatot a vici akkor ajánl fel, amikor az állásért folyamodik. Ha megkapta, attól fogva beletúr a ház lakóinak magánéletébe, megszabja a házirendet, mikor nem lehet a folyosón közlekedni, mert felmosás van (azaz a kő elársztása sáros lével), mikor kell kitenni a szemetet, meddig tölthető a vödör, honnan kell visszavinni a saját ajtóhoz a kiürített szemetesedényt, mennyi időn belül és így tovább. Viceházmesternek lenni elhivatottságot jelentett, úgy értem, a hivatalt betöltő szilárdan meg volt győződve róla, hogy ő van elhivatva a lakók életébe minél mélyebben behatolni...


A JOBBIK PÉNZT ADNA A FELJELENTÉSÉRT

INDEX
Szerző: MG
2018.02.16.


Az Index interjút készített Vona Gáborral, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével – ezt a jövő héten olvashatják majd. A beszélgetés elején a pártelnök olyan bejelentést tett, amiről most külön beszámolunk:

Az Index interjút készített Vona Gáborral, a Jobbik miniszterelnök-jelöltjével – ezt a jövő héten olvashatják majd. A beszélgetés elején a pártelnök olyan bejelentést tett, amiről most külön beszámolunk:

A JOBBIK, HA KORMÁNYRA KERÜL, FELDERÍTŐI SIKERDÍJAT FOG FIZETNI A KORRUPCIÓS ÜGYEK BEJELENTŐINEK.

A sikerdíjban az részesülhet, aki
- nem hivatalos személyként
- még le nem leplezett korrupciós ügyet
- releváns bizonyítékokkal alátámasztottan
- a hatóságok tudomására hoz,
- mely alapján végül a bíróság vagy vagyonelkobzást, vagy pénzbüntetést szab ki.

Ezért cserébe a pénzben kifejezett büntetési tétel 5 százaléka járna, adómentesen.

Extrém, és nem is teljesen jó példa, de ha például az Elios Zrt. gyanús közbeszerzései győzelmeinek hátterét egy privát feljelentés nyomán a magyar hatóságok tárták volna fel, úgy az OLAF által javasolt büntetés, bő 12 milliárd forint bíróság ítélet keretében az elítéltektől vagyonelkobzás alá kerülne, és annak egyhuszada, 600 millió lehetne a sikerdíj összege...

A FIDESZEN MÚLIK, HOGY MÁJUSTÓL ÚJRA UTCÁRA LEHET-E TENNI GYERMEKES CSALÁDOKAT

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.14.


Február 12-én három parlamenti párt, az Együtt, az LMP és a Párbeszéd képviselői – a Momentum támogatásával – benyújtották azt a törvényjavaslatot, amely biztosítaná a gyermekes családok hajléktalanná válásának a megelőzését. A törvénymódosítás egyrészt előírná, hogy a települési önkormányzatok kötelezettsége legyen megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak, másrészt – az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében – már a lakáskiürítés bírósági elrendelését is megtiltaná abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

A törvényjavaslat elfogadása hatalmas előrelépést jelentene a lakhatáshoz való jog érvényre juttatásában és a magyarországi jóléti állam megerősítésében – noha valójában csak már ma is hatályos jogszabályoknak szerezne érvényt. Az önkormányzati törvény szerint ugyanis a helyi önkormányzatok kötelező feladata a „hajléktalanná válás megelőzésének biztosítása”. A gyermekvédelmi törvény – húsz éve – egyértelműen kimondja, hogy „gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad családjától elválasztani”. Ennek ellenére, ahogyan ezt egy friss ombudsmani jelentés is feltárta, ez rendszeresen megtörténik: a hatóságok rendszeresen anyagi okokból választanak el gyermekeket a családjuktól, gyakran éppen a család „nem megfelelő lakáskörülményei”, kilakoltatása vagy hajléktalanná válása miatt.

Kevés annál kegyetlenebb gyakorlata van a magyar államnak, mint amikor a család szegénysége, hajléktalansága miatt választanak el gyerekeket a szüleiktől. Ez azonban lényegében egyenes következménye annak, hogy egyetlen jogszabály sem garantálja a kilakoltatás által fenyegetett vagy hajléktalanná vált gyermekes családok elhelyezéshez való jogát. Ennek a helyzetnek az orvoslására szolgált volna az a rövid törvénymódosító javaslat, amiről ma tárgyalt a parlament Házbizottsága...

FELÉRE CSÖKKENT A SZOCIÁLIS BÉRLAKÁSOK SZÁMA LÁZÁR JÁNOS BIRODALMÁBAN NYOLC ÉV ALATT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.02.15.


2010 óta 28%-kal csökkent az összes önkormányzati bérlakás száma Hódmezővásárhelyen – derült ki Spät Judit, az Együtt politikusának közérdekű adatigényléséből. Mindez a párt szerint azt a gyanút veti fel, hogy itt is eltékozolják a közvagyont.

A közérdekű adatigénylése nyomán kiderült, hogy Hódmezővásárhelyen 2010 és 2018 között az önkormányzati bérlakásállomány negyedével csökkent, ráadásul eközben a szociális alapon kiadott bérlakások száma ennél is durvábban, 54%-kal zsugorodott. Míg 2010-ben a városi önkormányzat 653 darab lakásbérleménnyel rendelkezett, addig 2018 év elején ez a szám már csak 471 volt, ami 28%-os csökkenés.

A szociális alapon kiadott lakások számában azonban sokkal drasztikusabb a csökkenés 8 év alatt: a korábbi 561 lakás helyett ma már csak 259 lakás működik szociális bérlakásként, ez 302 darabos csökkenés. A szociális bérlakások egy részét eladták, egy részének pedig piaci alapúra emelték a bérleti díját, így a piaci alapon bérbeadott önkormányzati lakások száma több mint háromszorosára nőtt, 45-ről 161 darabra.

A szociális bérlakások elkótyavetyélését 2016-ban dolgozta fel a Délmagyar.hu. A cikk megjelenéskor egyszerre hetven lakást árult a vásárhelyi önkormányzat – olyanokat is, amelyekben laktak. Mindezt egy olyan tendencia kellős közepén tette, amikor az önkormányzati bérlakásokra három-négyszeres volt a túljelentkezés. A nem szociális önkormányzati tulajdunó bérlakások közül pedig sok a CSOK-láz áldozatává vált...

AZ IGAZSÁG HANYATLÁSÁNAK KORA: KITÖRHETÜNK MÉG AZ ÁLHÍREK FOGSÁGÁBÓL?

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.13.


- Az álhírekkel nem lehet leszámolni

- Az olvasók azonban előbb-utóbb mindig kiszűrik a hamisságot
- Megmentheti a tudomány a nyilvánosságot?

300 oldalas tanulmányt – nevezzük inkább könyvnek – adott ki nemrég a patinás RAND Corporation, a többek közt az amerikai hadseregnek is dolgozó nonprofit szervezet, méghozzá „Az igazság hanyatlása: a tények és elemzések egyre csökkenő szerepéről az amerikai nyilvánosságban” címmel. Márpedig ha már a 70 éve létező és elemző, globális politikai folyamatokat szinte percre pontosan megjósolni képes think tank is az álhírekkel foglalkozik, akkor kezdhetünk aggódni.

A tanulmány négy különböző, de egymással összefüggő tendenciát vizsgál (és ebből az álhírek csak egy kisebb részt tesznek ki), és számos ötletet kínál a jövőbeni megoldások kereséséhez is. És bár az elemzők csak az Egyesült Államokra fókuszáltak, de azt azért megjegyzik: ezek a folyamatok máshol, főként Nyugat-Európában is egyre nagyobb teret nyernek.

A szerzők több mint 250 olyan cikket és könyvet néztek át, ami a nyilvánosság problémájával foglalkozik: egyik legfontosabb megállapításuk pedig talán az, hogy a jövőben még több, hasonló kutatásra lesz szükség. Az elemzők szerint ugyanis hiába foglalkoznak cikkek százai a témával, olyannyira új jelenségről van szó, hogy még bőven több az olyan dolog, amiről fogalmunk sincs, mint amit egyáltalán leírtak eddig a témát felfejteni igyekvő szakértők.

A tanulmány szerzői szerint a nyilvánosság hanyatlásának az okai a következők:

1. A tényeket és adatokat egyre többen értelmezik, egymásnak akár ellentmondó módokon is
2. Elmosódik a határ a tények és a vélemények között
3. A vélemény és a személyes tapasztalat egyre inkább felülírja a tényeket
4. Egyre kisebb a bizalom a korábban elismert források iránt

A kutatók állítása szerint az amerikai társadalom az élet számos területén (és ebbe beletartozik többek közt a sport, az ipar, de még a katonaság is) egyre inkább igyekszik a tényekre és adatokra támaszkodni, ugyanis a túlélésnek, a sikernek ez az egyik legfontosabb feltétele.

És mégis leginkább arról hallunk, hogy a tények helyét átveszik az álhírek. Számos szakember jellemzi úgy napjainkat, mint a „tények utáni kort”, vagy a „hamis hírek korát”, csakhogy a RAND elemzői szerint ez nem teljesen igaz, vagy legalábbis a hangsúlyok máshol vannak.

Vizsgálatuk alapján ugyanis tény az is (már ha valaki még hisz a tényeknek), hogy az adatok egyre inkább felértékelődnek – csakhogy van két kivétel, ami elviszi a figyelmet erről a tendenciáról: a politikai közbeszéd, és a „civil szféra”, vagyis az, ahogy az emberek a mindennapok híreit kezelik. Ezen a két területen már valóban az álhírek korát éljük, és mivel mindkét szegmens jelentősen befolyásolja a nyilvánosságot, a közbeszédet, ezért könnyű általános (bár sokszor téves) következtetéseket levonni a megfigyelésükből.

A másik fontos szempont, ami az amerikai politikai diskurzust megfigyelve derül ki: az, hogy álhírek lepik el a nyilvánosságot, egy sokkal összetettebb, bonyolultabb rendszernek csupán a tünete. Jelenleg ugyanis olyan irdatlan mennyiségű információ jelenik meg minden pillanatban a nyilvánosságban, ráadásul egy jelentős részük ellenőrizetlenül, hogy az igazi kihívás az, hogy megértsük: a megváltozott médiakörnyezetben hogyan használja ki a politika a szándékos megtévesztés eszközét.

Magukat az álhíreket minden valószínűséggel nem lehet megfékezni – állítja a kutatás –, inkább az a fő kérdés, hogy hogyan sikerül a tényeknek és adatoknak visszaszerezniük a fokozatosan elvesző bizalmat, miközben az álhíreket továbbra is gyanakvással kell (kéne) kezelni. Jelenleg ugyanis ezen van a hangsúly: minden, a témával foglalkozó elemzés pont a bizalmatlanságot erősíti meg, rengeteget beszélünk az álhírekről, és arról, hogy milyen károsak tudnak lenni, csakhogy ha elveszik a bizalom, az óhatatlanul kivetül a tényekre, a tényeket feldolgozó hírekre is...

GYENGE KEZDŐK A NÉMET RENDSZÁMOS ROKKANT KÁRTYÁS TEREPJÁRÓSOK A DIPLOMATA RENDSZÁMOSOKHOZ KÉPEST

444.HU
Szerző: 444.hu
2018.02.16.


Hiába vonatkozik a KRESZ a diplomata rendszámos autók sofőrjeire, ha nem tartják be, vagy nem fizetnek a parkolásért, szinte biztosan sose kapnak érte büntetést. Annyira bonyolult a rendőrségnek vagy a parkoló társaságoknak hivatalos úton utánajárni, hogy ki a tulajdonosa és ki vezette a kék rendszámos autókat, hogy szabálysértés esetén a legritkább esetben bíbelődnek ezzel, csak baleseteknél vagy bűncselekményeknél szánják rá magukat erre.

Mivel a Parlament melletti, egyébként betonelemekkel is szűkített bicikliút-fordulóba többször beparkoltak nagy fekete autók kék rendszámmal, gondoltam utánajárok, hogy miért lehet szabálytalanul parkolni ott, ahol egyébként pár méterre van egy mélygarázs. A környéken valószínűleg a legmagasabb az országban a rendőri és egyéb biztonsági szervek egy négyzetméterre jutó száma, ami még inkább érhetetlenné teszi, miért lehet mindezt megtenni.

Igazán az volt a bosszantó, hogy ha már mindenáron ide kellett parkolniuk, akkor is állhatott volna a BMW és a Mercedes a képen balrább, hogy el lehessen férni, de látványosan tettek erre...

ISTEN HELYETT A FIDESZ A LEGNAGYOBB ÁLDÁS AZ EMIH HÁZA TÁJÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2018.02.15.


A Magyar Narancs feltérképezte Köves Slomóék birodalmát és érdekes dolgokra bukkantak. Köves Slomó eléggé NER-kompatibilis, nem volt ez eddig sem titok. Az viszont, hogy rajta keresztül az EMIH irdatlan mennyiségű közpénzhez jutott érdemtelenül, sajnos, megnöveli annak esélyét, hogy az antiszemiták azt gondolják, hogy mindez azért történik, mert Köves Slomó zsidó.

Arról már többször írtunk itt és itt is, miképpen dörgölőzik a Köves Slomó-féle birodalom a jelenlegi Fidesz-KDNP hatalomhoz. A Magyar Narancs újabb tényekkel rukkolt elő arról, hogy megdöbbentő mennyiségű és nem véletlenül záporozó közpénzeső gazdagítja Köves Slomó és az EMIH háza táját. Ezzel nem is lenne gond, ha nem ismernénk az EMIH-et érintő ügyletek némelyikének politikai hátterét. Gyomorforgató Kövest a “nemzet zsidója”, egyben Orbán csicskájaként látni.

Miközben egyértelmű, hogy Orbánnak nyilván nem volt kedve a másik nagy magyar zsidó szervezettel, a MAZSIHISZ-el bajlódni, mert a neológok mindig is közelebb álltak a liberális szocialistákhoz. Így kapóra jött a Fidesznek az EMIH szervezete, élén Köves Slomóval, akinek megkérdőjelezhetetlenné vált mára a Fidesz-KDNP irányú elkötelezettsége, hiszen a kölcsönös érdekek mentén egészen vállalhatatlan kampányokban is támogatja a FIDESZ-KDNP-t...

MENEKÜLNEK A BÍRÁK AZ ORSZÁG LEGNAGYOBB BÍRÓSÁGÁRÓL

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: PÁLMAI ERIKA
2018.02.16.



Egyetlen hónap alatt négy 35 és 45 év közötti, tapasztalt bíró jelentette be a lemondását a Pesti Központi Kerületi Bíróságon – értesült a hvg.hu. Ha az elvándorlás ilyen tempóban folytatódik, az lassan rendkívüli helyzetet teremthet az ítélkezésben.

Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke és a kormányzati politikusok sikerjelentései ellenére érezhető a rosszkedv a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB): január óta négy bíró mondott le a hvg.hu információja szerint (a róluk szóló törvény szerint a bírák nem fel-, hanem lemondanak). Vannak további távozók is: három bíró az OBH-ban folytatja, egyvalakit pedig a nyugdíjkorhatár elérése miatt kénytelenek nélkülözni, és vannak, akik úgynevezett kirendeléssel másik bíróságon dolgoznak. Tavaly pedig 24-en távoztak a PKKB-ról (A PKKB honlapján valamivel több mint 200 ott dolgozó bíró nevét sorolják fel). Ez pedig már olyan mértékű fluktuáció, ami a működést veszélyezteti.

Ha ez így folytatódik, áprilisra nem marad bíró, aki a PKKB-n ítélkezne
– érzékeltette a helyzet súlyosságát egy forrásunk.

Az összeomlás látványos lenne: a PKKB ugyanis az ország (és Európa egyik) legnagyobb helyi bírósága, ahova például 2016-ban csaknem 150 ezer – köztük több kiemelt – új ügy érkezett. Összehasonlításképpen: ebben az egyetlen Markó utcai épületben van akkora ügyforgalom, mint Pest megye bíróságain összesen. A PKKB ítélkezett például a 2006-os zavargások ügyeiben, és a speciális illetékességi szabályok alapján itt tárgyalják a devizaperek jelenetős részét is, de a pestiek váló- és gyermek-elhelyezési perei is itt dőlnek el...


"A KILENCEDIKES IRODALMI ANYAGBÓL MINDENT EL LEHET HAGYNI, PETŐFI ELŐTT NINCS KÖTELEZŐ SZERZŐ"

EDULINE.HU - KÖZOKTATÁS
Szerző: SZABÓ FRUZSINA
2018.02.13.


Ha egy eposz, egy regény vagy éppen egy dráma eltávolítja, nem pedig közelebb hozza a diákokat az olvasáshoz, és az a mű az érettségin sem kötelező, akkor ki kell hagyni. Mert még mindig jobb, ha egy művet nem ismertetünk a diákokkal, mint ha megutáltatnánk velük – véli Fenyő D. György, a Magyartanárok Egyesületének alelnöke, aki az Eduline-nak adott interjúban többek között arról is beszélt, milyen kihívásokkal néz szembe az a szakgimnáziumi tanár, akinek a fél osztálya funkcionális analfabétaként érkezik az általános iskolából. Miért nem ördögtől való dolog, ha a szakgimnazisták az Antigoné helyett vámpírregényeket vagy fantasyt olvasnak? És miért nem szeretik már a diákok a Bánk bánt és Az ember tragédiáját?

A kompetenciamérések eredményeiből is jól látszik a magyar iskolarendszer szelektivitása. A gyenge szövegértési készségekkel rendelkező diákok általában a szakképzést választják, ott egészen súlyos a helyzet. De mi a helyzet a szakgimnáziumokban? Az ott dolgozó magyartanárok is kénytelenek úgy irodalmat tanítani, hogy a diákjaiknak egy része nem érti azt, amit olvas?

A szakiskola – vagyis a mai szakközépiskola – tényleg más világ, oda lényegében csupa kudarcos gyerek érkezik. A szakgimnázium egy vegyes és furcsa intézmény, mert egyrészt vannak a szakgimnáziumok között nagyon remek iskolák is, ahonnan sokan továbbtanulnak, jó szakmát kapnak. Ez a szakgimnáziumi elit, ahol olyan szakmákat oktatnak, amelyeket tényleg szívesen tanulnak a diákok, és van bemeneti szelekció. A szakgimnáziumok nagyobb része nem ilyen. Az általános iskolából jó élményekkel, jó tanulási tapasztalatokkal érkező gyerekek – ez az a szelektivitás, amiről beszélt – zömmel gimnáziumba mennek tovább, a szakgimnáziumokba inkább olyan diákok, akik számára a tanulás nem folyamatos sikerélmény. Sok olyan szakma van, amit nagy elkötelezettséggel választanak, de azért nagyon sok olyan is, amit nem, amit csak kényszerből. Mert ez van a megyében, ez az iskola viszonylag közel van, a szülőnek is ez a szakmája. Nem azt mondom, hogy nincs érdeklődő gyerek, de még ha tanult szakma mellett elköteleződnek is, akkor sem a közismereti tárgyak a fontosak számukra. Ha meg nincs meg az elkötelezettség, és nem is szeretik annyira a közismereti tárgyakat, hogy gimnáziumba akarjanak menni, akkor meg végképp nem nyerő a helyzet. Aki jó pincér akar lenni, belátja, hogy érettségiznie kell, na de hogy miért kell középkori verseket olvasnia? Ezt már nehezen fogadják el...

TIBORCZ-ÜGYBEN IS VÁLSÁGKOMMUNIKÁCIÓS SORVEZETŐT KAPTAK A FIDESZES POLITIKUSOK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HUTTER MARIANNA, VÉG MÁRTON
2018.02.16.


Akárcsak a migrációellenes kormányzati propaganda ellenére szépen csendben befogadott 1300 menekült esete, úgy Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a botránya is roppant kínosan érintheti a Fideszt. Ugyanis ebben az ügyben is magas szintről kaptak központi utasítást a kormánypárt politikusai, hogyan kell kommunikálniuk – tudta meg a Magyar Nemzet. Míg a befogadott menekültek esetében a Fidesz kommunikációs igazgatója, Hidvéghi Balázs adott ki utasítást, a héten a frakcióvezető, Gulyás Gergely küldött iránymutatást.

A lapunk birtokába került levélben arról értekezik, hogy különösen egyéni választókerületekben induló képviselőjelöltjeiket kérdezheti az ellenzéki sajtó az Elios-üggyel kapcsolatban. Ezért a frakcióvezető azt kéri az érintettektől, ha válaszolnak, „minden esetben az alábbi kommunikációhoz tartsátok magatokat”. A Fidesz kommunikációja három pontot tartalmaz. Első, hogy „az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. Második, hogy „2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat”. A harmadik pont pedig az alábbit tartalmazza: „Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.”

Gulyás Gergely arról sem feledkezett meg üzenetében, hogy fölvetődhet a kérdés: „De Tiborcz István is tulajdonosa volt a cégnek.” Erre pedig az alábbi kioktató hangvételű választ kell visszamondania a fideszes képviselőknek: „Még egyszer megismétlem, a vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt az Elios többségi tulajdonosa.”...

MAGYARORSZÁG EGY LÁNY SZEMÉVEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Krista
2018.02.16.


Mindig érdekes arról olvasni, miként látnak minket, magyarokat a külföldiek (ez aztán vagy sokkol vagy nem…), a Határátkelőn is volt már ilyen poszt, nem is egy. Azonban azok az írások jellemzően nyugat-európaiak (vagy éppen amerikaiak) szemüvegén keresztül mutatták meg az országot. Kicsit talán más a helyzet akkor, ha a volt szocialista blokkból érkezik valaki, hiszen talán több közös pontot talál – legalábbis ezt gondolná az ember. Mindjárt kiderül, igaz-e. A mai poszt szerzője ugyanis egy 22 éves lett lány, aki több, mint négy hónapja él Magyarországon és akit arra kértem, írja meg tapasztalatait.

„Krista vagyok, 22 éves, aktív és boldog nő. Most Budapesten élek, de az igazi otthonom a lettországi Rigában van.

Magyarországra az Erasmus+ programnak köszönhetően kerültem. Lettországban a rigai Multimédia és Művészeti Főiskolán végeztem, ahol belsőépítészetet tanultam, majd lehetőségem adódott jelentkezni az Erasmus+ programra.

Nem akartam egy ilyen jó lehetőséget elszalasztani, így végül egy hathónapos gyakornoki programra jelentkeztem Budapestre. Elöljáróban annyit írhatok, hogy ez a legjobb dolgok egyike, ami történhetett velem.

A program

Szóval rögtön a végzést követően adódott ez a lehetőség, és gyorsan meg is ragadtam, az iskolában ezzel foglalkozó Agnese nagyjából minden szükséges információt elmondott róla.

Mivel 2016-ban már eltöltöttem két hetet Magyarországon (szintén az Erasmus+ keretében), nagyon vissza akartam jönni ebbe a gyönyörű városba. Így aztán mondtam Agnese-nek, hogy mi a tervem: egyrészt szeretnék valami újat tanulni, másrészt élvezni egy kicsit az életet ebben a gyönyörű városban, amibe egyből beleszerettem.

Az sem titok, hogy nem voltam teljesen biztos benne, valóban belsőépítészetet akarok-e tanulni még magasabb szinten, így arra gondoltam, tanulságos lesz gyakornokként belekóstolni egy kicsit a szakma irodai részébe és csúsztatni egy évet az egyetemen.

Már pár hónap után azt mondhatom, többet tanultam így, a hétköznapokban, mint az iskolában, még úgy is, hogy nem voltam biztos abban, a nekem leginkább megfelelő programot választottam-e.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy szerencsém is volt, mert nem nagyon akadt más lehetőségem egy féléves programra. Agnese szerint összesen négy hely volt, ebből kettő Olaszországban textiltervezőknek, kettő pedig Magyarországon művészeti médiával foglalkozóknak. Az egyik magyarországi helyből végül belsőépítész lett a segítségével, én pedig megkaptam ezt a nagyszerű lehetőséget...

A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY ÉS OKTATÁS ORBÁN VIKTOR ELŐTT JOBB VOLT, ÉS UTÁNA IS JOBB LESZ

VÁROSI KURÍR 
Szerző: Városi Kurír
2018.02.16.


Ezt mondta a Demokratikus Koalíció elnöke Debrecenben, egyben arra kérve mintegy 300 fős hallgatóságát, hogy segítsenek leváltani a jelenlegi hatalmat.

A magyar kormány legfontosabb témája, hogy állítsuk meg Sorost

Gyurcsány Ferenc szerint az áprilisi választásnak az a tétje, hogy „Magyarország újra normális, élhető, sokak számára (…) perspektívát nyújtó ország lesz, vagy a miniszterelnök folytatja áldatlan, pusztító háborúit”. „Merjük kimondani: elég volt ebből” – tette hozzá a DK elnöke.

Beszélt arról, hogy amíg Németországban az egészségbiztosítás, az iskolarendszer vagy a közlekedés-szervezés voltak a tavalyi választási kampány témái, „a magyar kormány legfontosabb témája, hogy állítsuk meg Sorost”.

Hozzátette: miközben Orbán Viktor Sorossal hadakozik, a többségnek az a gondja, hogy ki tudja-e fizetni a számlákat, hogy külföldre mennek a fiatalok, vagy kap-e kórházi fertőzést, ha egészségügyi intézménybe kerül.

A lopás a rendszer éltető ereje


Gyurcsány Ferenc élesen bírálta a jelenlegi hatalmat, amely kirabolta az országot, de – mint fogalmazott –, „szorul a hurok a nyakuk körül politikai és igazságszolgáltatási értelemben”.

„A lopás a rendszer éltető ereje” – jellemezte a közállapotokat Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „az erkölcstelenség, a jogtalanság üli torát, rászolgált a rendszer, hogy leváltsuk”.

A pártelnök utalt arra, hogy ők felkészültek a kormányzára, két éve elkészült a Sokak Magyarországa című programjuk. Szerinte ebből a szempontból az összes ellenzéki párt elkészítette a „házi feladatot”, de „hol a Fidesz programja?” – tette fel a kérdést. A vezető kormánypárt korábbi szlogenjére – Folytatjuk! – utalva megfogalmazta programjavaslatát a Fidesznek: „ne folytassátok gyerekek!”...

EMBEREK!

SZTÁRKLIKK
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.02.16.


...A Fidesz egyik fontos eszköze a nyelv, a saját maga által megerőszakolt, kifordított, visszájáról foltozott anyanyelvünk. Hogy tudniillik akik ide be akarnak jönni, azok MIGRÁNSOK. Legfeljebb humanoid lények a fideszes kommunikációban, szurtos-mocskos, gonosz élőlények, akik, akarom mondani, AMELYEK „rajzanak”, „csimpaszkodnak”, civilizálatlanok. Tehát nem emberek.

Ilyenkor pedig ezredszer is el kell mondani, hogy itt olyan emberekről van szó, akik az életüket mentve menekülnek. Ennek itt például azért van mobiltelefonja, mert valaha egy olyan élete is volt, ahol hozzád és hozzám hasonlóan SMS-ezett, felment a Facebookra, átküldte a szerelmének az üzenetet, lájkolta az unoka képét. Aztán szétbombázták a házát, megölték a családját, és nekirohant a világnak, hogy túléljen. És nem, hülyegyerek, ne böllenkedj, hogy mennyire jól ott tudnál otthon maradni, harcolni a helyében, nem tudnál. Mire pedig ideér, ezer kilométereket rohanva, embercsempész ladikon, zsúfolt kisbuszban fuldokolva, a maradék szeretteit szem elől tévesztve örökre, nos, hát például koszos. Ha előtte fizikus, belgyógyász vagy iskolaigazgató volt otthon, akkor is. És nem tud magyarul, micsoda meglepetés, ha te holnap Szíriában találnád magad, hogyan értetnéd meg magad a helyiekkel?

A Fidesz célja az, hogy mindezt ne gondold végig. Ne lásd a tengerbe fulladt csecsemőt, a megerőszakolt kislányt, az egymást ölelve hűtőkamionban meghalt családot. Ne embereket láss, hanem MIGRÁNSOKAT. Hogy ez kicsit nehezebb legyen, a cikk első felében a kormány propagandakiadványaiban megjelent szövegekben mindenhol kicseréltem a migránst arra, hogy ember.

Így olvasd, aztán így nézd. Emberek.

ELJÁTSZOTTUK AZ UNIÓS PÉNZEK ADTA TÖRTÉNELMI ESÉLYT A FELZÁRKÓZÁSRA - INOTAI ANDRÁS

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió, Selmeczi János
2018.02.16.

A jövedelem polarizáció, a milliókat érintő szegénység következményeként olyan társadalmi és belpolitikai feszültségek jöhetnek létre, amik a magyar és a külföldi tőkét egyaránt távozásra kényszeríthetik - ezt Inotai András közgazdász mondta a Klubrádiónak adott interjújában. Az MTA Világgazdasági Intézetének professzora szerint az uniós források történelmi esélyt adtak a felzárkózásra, ezt az esélyt azonban eljátszottuk.

Fenntarthatatlan pálya

„Magyarország a 2014 és 2020 közöttit időszakban 23 milliárd eurót kap kizárólag a kohéziós alapból, nagyjából 1 milliárddal járulunk hozzá az unió költségvetéséhez, de kaptunk évente 1 milliárd eurót a mezőgazdaságra, amiről nem tudjuk, hogy hova lett, mert automatikusan jár, nem kell konkrét projektre igényelni. Ez a földalapú támogatás, a földeket pedig nagyrészt már 1998-ban megszerezték azok a bárók, akik most is a fő haszonélvezői ennek a pénznek. Azt, hogy ebből mennyi pénz ment modernizálásra és mennyi ment zsebbe, magáncélokra, azt nem lehet tudni” – ezzel kezdte a Klubrádiónak adott interjúját Inotai András.

A közgazdász szerint minden ország törekszik arra, hogy a lehető legtöbbet lehívja a rendelkezésre álló forrásokból, és hatékonyan használja fel, arra azonban nem törekszik, amire a magyar kormány, hogy kampányszerűen ki legyen adva a jelszó, 2018-ig le kell rabolni a pénztárat, nálunk nem a hatékonysági kritériumok jelennek meg.

Inotai számításai szerint csak a beáramló uniós pénzekből átlagosan évi 3 százalékos gazdasági növekedésnek kellene kijönnie, ezt az elmúlt hét évben nem sikerült elérni. A 2017-es 4 százalékos növekedés mögött is a GDP kb. 5 százalékát elérő uniós forrás és a külföldön élő magyar közösség által hazautalt, a GDP kb. 3.5 százalékát kitevő összeg van.

„A magyar gazdaság egy fenntarthatatlan, álnövekedési, patyomkin faluval jellemezhető pályán van, csak az uniós források tartják a felszínen.”

Elpocsékolt esély

Inotai András azt mondta, 2007 és 2020 között nagyjából 45 milliárd euró támogatást kap Magyarország az uniótól, ami egy páratlan, történelmi modernizációs esély volt, mégis sikerült teljesen eljátszani. Szerinte ha a pénzt a gazdasági fejlődésre, a versenyképesség növelésére költötték volna, többek között az oktatásra is, akkor lenne egy fenntartható gazdasági növekedés, amit nemcsak az uniós források, hanem a Magyarországon működő, a kohéziós forrásokból profitáló, saját hozzáadott értéket teremtő vállalkozások is gerjesztenének, ez azonban nem következett be. A pénzt döntően egyszeri beruházásokra költötték, nehezen fenntartható stadionokra, vagy odaadták a haveroknak.

„A pénzek túlnyomó többsége nem a fenntartható növekedésre, hanem néhány család meggazdagodására, a politikai maffia gazdasági hátterének megteremtésére ment”

- fogalmazott Inotai András, aki szerint észre kell venni, hogy a kormánynak egy fillér saját pénze nincs, az az adófizetőké, a mi pénzünket költik számolatlanul olyan célokra, amelyekkel egy nyolc elemit végzett kisnyugdíjas sem tudna azonosulni.

A közgazdász úgy látja, az egyéni vagyonok felhalmozódása monopol pozíciókat eredményezett, amik lebontották azokat a normál piaci mechanizmusokat, amik feltételei lennének annak, hogy a vagyonokból gazdasági növekedés legyen. Szerinte a jövedelem polarizáció, a milliókat érintő szegénység következményeként olyan társadalmi és belpolitikai feszültségek jöhetnek létre, amik magyar és a külföldi tőkét egyaránt távozásra kényszeríthetik.

Valami politika

„Az emberek féltik a biztonságukat a valós vagy az álfenyegetésektől, mint a migráció vagy Soros György, de ez egy veszélyes álbiztonság. Magyarország egy kis ország, az európai uniós GDP 0.7 százalékát termeli meg, ezzel a 0.7-tel folytatjuk büszke harcunkat a 99,3-mal szemben” - mondta a közgazdász, aki szerint a magyar társadalom valóságérzete lepusztult.

„A felzárkózás fő korlátja nem a gazdasági versenyképesség vagy a növekedés, hanem hogy sokáig tart és nagy költséggel jár majd a társadalom megfertőzött, eltorzított tudatának a valósághoz való alakítása”

Inota András úgy véli, hogy a fenntartható gazdasági növekedés jelentős része nem gazdasági elem, nem magyarázható meg statisztikailag, ott az emberi hozzáállás, a vállalkozó képesség, a piaci környezet, a szerencse is szerepet játszik.

Az MTA Világgazdasági Intézetének professzora az innovációról, a külföldre ment fiatalokról és a magyar oktatás problémáiról is beszélt. Hallgassa meg a teljes interjút, amely a február 8-i Reggeli gyorsban hangzott el!

Hallgassa meg

Hallgassa meg

SZABAD BUDAPEST NÉLKÜL NINCS SZABAD MAGYARORSZÁG

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOZÁK MÁRTON - MAGYAR BÁLINT
2018.02.16. 


...Könnyen lehet. A Fidesz kétharmadon túli, de még az azt megközelítő győzelme is azt fogja jelenteni, hogy a kétharmados törvényeket feles többséggel is különös kéjjel meghozó-megváltoztató Orbánnak módjában áll majd eltakarítani a hatalmát most még úgy-ahogy korlátozó – ma már talán helyesebb ezt mondani: kicsit kellemetlenkedni képes – szereplőket. 2010 előtt Kötcsén világosan elmondta, hogy alkotmányozó többség megszerzése esetén minimálisra fogja csökkenteni a duális erőtér visszaállításának (értsd: a kormányváltás) esélyét. Közéleti kérdések iránt érdeklődő ellenzéki politikusaink most is pontosan tudhatják, mi lesz egy újabb súlyos választási vereség következménye: az önkormányzatiság felszámolása, a kormánytól független civil szervezetek ledarálása, a bíróságok már ma is felemás autonómiájának felszámolása, a szabad sajtó maradékának sajtókamara általi ellehetetlenítése és a duális erőtér visszaállításának esélyét minimalizáló munkálkodása megkoronázásaként Orbán szimbolikus és tényleges Várba menetele, s ha szükségét érzik, akkor a parlamentáris rendszer helyébe prezidenciális rezsim állítása, à la tetszőleges eurázsiai posztszovjet államfő.

Ellenzéki térfélen is ideje lenne az egyenes beszédnek. Azzal, hogy nem lehetett kikényszeríteni a választások kölcsönösen elfogadott szabályozását egy arányos, kétfordulós választási rendszer kialakítása érdekében, de mégsem a bojkott, hanem a sem nem szabad, sem nem fair választásokon való részvétel mellett döntöttek, az ellenzéki pártok válaszút elé kerültek: vagy a választási rendszer sajátosságai miatt lemondanak a pártként való viselkedés többpárti demokráciákban egyébként szokásos formáiról, és nem akarnak mindenáron egymással szemben is alternatívát kínálni, vagy Orbán kicsi quislingjeiként szerencsétlenkednek mindhalálig. Bokréták lesznek a Fidesz kalapján, és játsszák „Orbán legeslegádázabb ellenzéke” terméketlen szerepét, vagy a hatalomkorlátozás más pártokba tömörült híveivel való együttműködésben saját identitásuk felmutatásának igényét korlátozva keresik a megoldást közös szégyenünk, a mérhetetlen kormányzati túlhatalom felszámolására. A kompromisszumot e téren a bejutási küszöböt – vagyis az öt százalékot – biztosan meghaladó pártok külön listás, ám egy választókörzetben egy jelöltet állító stratégiája jelentheti.

A kérdés az ugyanis, hogy a mostani a pártok kompromisszumok és együttműködés nélküli önmegvalósításának ideje-e. A felelős ellenzék ebben a választási szisztémában önmérsékletet gyakorol, és felfüggeszti identitásának építését, ha az irritálhatja lehetséges szövetségeseit. Az MSZP például meggondolhatná, hogy szövetséget köt-e a potenciális partnerek és választók elriasztására alkalmas kommunista pártocskákkal; a DK azt, hogy nem kellene-e legfeljebb visszavont centert játszatni az együttműködő pártok közönségében ellenszenvvel kísért frontemberével; az LMP pedig azt, hogy a maga öt–nyolc százalékos támogatottságával törekszik-e mind 106 helyen önállóan indulni...

LESZ MÉG ROSSZABB

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.02.16.


Bármennyire lehangoló ezt így belátni, de az a ganyé, amelyben most szügyig ücsörgünk, még nem a legalja. Lesz még rosszabb. Mégis, azt sem árt tudni azért, hogy mindaz, ami velünk megtörtént és történni fog, nem lehetett másként, bár ez csekély vigasz a bajokra. Mert determinisztikus világban élünk, és állítólag a teremtő adott nekünk ugyan szabad akaratot is, de semmire sem mentünk vele. Az mit sem ér ugyanis, ha lepattan a falról.

Sőt, ha alaposabban forgatjuk, belátható, hogy Orbán is szükségszerű termék, akit egyéni ösztönei, az imperialista pszichológia, valamint megalázott és megszomorított nemzetének történelme állított elő. Ez hozta el felemelkedését, és ez okozza majd bukását is, de addig sokat fog szenvedni, és még többet mi, a lenézett és eszköznek használt massza. És nemcsak az ellene lázadók, hanem a birkái is, csak ezt ők még nem tudják. Következésképp nekik lesz rosszabb, nagyobb baj viszont, ha azt is belátjuk, hogy ettől viszont nekünk nem lesz jobb.

Ez csak profán ténymegállapítás, hogy ők fognak pofára esni és nem a magunkfajta homelesszek, amikor a vezér orra bukik, és a faragott kép porba hull, de addig munka van. Mindenekelőtt a túlélésé. A legfőbb lenne viszont, hogy ezen a tavaszon, amikor minden jel szerint az utolsó alkalom mutatkozik arra, hogy a szavazófülke magányában lehet leváltani, és nem csúzlival meg bugylibicskával kell elkergetni a zsarnokot, erre megtegyük a kísérletet. Sajna, egyelőre úgy tűnik, nem fog menni. Pedig lenne mód rá, ha valahogyan föl lehetne ébreszteni az évszázados szalonnazabáló bárgyúságból a népeket.

Viszont azért nem árt fölkészülni arra, ami jön vagy jöhet, amihez a kulcs, ha megnézzük, hogyan jutottunk ide, a trágya közepébe Európa közepén. Az utolsó ihletett pillanat ebben az elátkozott országban a farzsebes-fésűs németek kiengedése és a vasfüggöny szimbolikus átvágása volt, minden, ami utána következett, egy-egy grádics addig a gyalázatig, ami harminc év alatt létrejött, és képtelenség szabadulni tőle már. Az ősbűn megtörtént, amikor a nárcisztikus fiatalembert, akinek mása sem volt, csak az egója, tűzközelbe engedték...