2015. december 13., vasárnap

VIGYÁZAT, ORSZÁGVÉDŐK!

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2015.12.13.


Alig másfél hónap telt el, és a felszólítás örve alatt – ahogyan az Index összefoglalja a Fidesz XXVI. kongresszusán felszólalók közös gondolatát – „elképesztő össztűz indult az EU-ellen”. Ami persze eleve tudathasadás, minthogy pártunk és kormányunk, s ennek sugalmazása alapján jó magyar népünk, úgy szidja az Európai Uniót, mintha ne mi magunk lennénk az. Éppen ezért csupán belföldi fogyasztásra szánt propagandaanyagként lehet értelmezni azt a Politikai nyilatkozatot is, amit Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő (!) olvasott fel a szavai szerint az „Európa újraegyesítéséért mindenkor kiálló párt” összejövetelén. Benne ilyen kitételek:
„Az európai döntéshozók a tömeges illegális migráció elősegítésével a második világháború óta nem látott válság szélére sodorták Európát.”
„Az európai döntéshozók folyamatosan és nyíltan megszegik az uniós jogot.”
„Az Európai Unió bevándorláspárti politikája képmutató, felelőtlen és veszélyes.”
Mintha az európai döntéshozók között nem ülnének ott maguk is. Mintha nem vennének részt ők is a döntések meghozatalában!
Ennél azonban nagyobb a baj. Isten mentsen az általánosítástól, de az elmúlt hetekben, a budapesti Örs vezér terén többször megfigyeltem miként zajlik az aláírás-gyűjtési akció, amelynek következtében december 12-én azt jelenthette be Gulyás Gergely parlamenti alelnök, akkor még Fidesz alelnök-várományos, hogy „1.521.000 aláírás már összegyűlt a kötelező betelepítési kvóta ellen”. Annyit mondhatok: a pillanatok alatt összerakható, majd szétszedhető asztalkához többségében nyugdíjas korúakat sikerült odacsábítaniuk a deli fiataloknak. Hangsúlyozom: csak az ott jártamkor, és csak az Örs vezér terén látottak alapján írom ezt, tehát magamat is óvom attól, hogy a másfél milliós számra vetítsem tapasztalataimat.
A párbeszéd nagyjából így zajlott: „Tessék jönni, aláírni!” – szólt a délceg fiatalember a néninek, vagy a bácsinak, esetleg az idős házaspárnak, s akkor a felkérés többes számban hangzott el. A néni általában így reagált: „Mit írjak alá, kedveském?” A bácsik inkább csak morogva mentek oda, szemlélődtek egy keveset, majd azt kérdezték: „Mi ez?” A házaspárok esetében szinte mindig a hölgy szólalt meg. A válasz rendre az volt: „Meg kell védeni Magyarországot!” Erre a megszólított(ak) arcára tanácstalanság ült ki: „Nem értek én az ilyesmihez! De mitől kellene megvédeni? Ilyenkor azonban a deli legény már tudta, hogy nyert ügye van, mert már mondhatta is: „Hát csak arról van szó, hogy ne jöjjenek ide idegenek!” Az asztalka előtt álló(k) erre felderült(ek), hiszen a hónapok óta folyó kampány hatásaként ez már neki(k) is ismerős megközelítés volt: „Hát, azok ne is! Hát azt én is aláírom, csak gyorsan, mert sietek / sietünk…”

ITT OLVASHATÓ

EHHEZ KELL NÉMI FANTÁZIA! - SAKKOZZ MINDENNAP!

SAKKOZZ MINDENNAP
Szerző: Anna és Szilárd
2015.12.13.


A mai feladványban nem könnyű meglelni a győzelemhez vezető szűk ösvényt.

Sok sikert a kereséshez!

Világos lép!

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR LECSAPTAK A SÖTÉT WEBRE

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci
2015.12.13.

Tavaly az FBI több sikeres akciót hajtott végre a sötét weben, leleplezve több „rejtett oldalt”, melyek a drogárusítástól kezdve a gyermekpornográfián át a hekkerprogramokig a legkülönbözőbb illegális termékeket tették elérhetővé. Miközben a szervezet szerint a bűnözők „nem bújhatnak el többé a sötét web árnyékaiban”, a Tor fejlesztői tovább dolgoznak felhasználóik teljes anonimitásának biztosításán – az FBI információi ugyanis nagy valószínűséggel egy nem különösebben etikus kutatócsoporttól származtak.
A Tor – The Onion Router – nevű böngészőprogram lehetővé teszi felhasználóinak, hogy lekövethetetlenül használhassák az internetet, egyben egy, a „sötét webet” támogató szoftverprojet is. A „sötét weben” található oldalak helyét lehetetlen meghatározni. Tavaly komoly támadás érte a Tor-t, melynek köszönhetően nagyjából hat hónapon keresztül elérhetővé váltak a felhasználók adatai. A támadást a Carnegie Mellon egyetemhez (CMU) tartozó kutatók hajtották végre – indítékaik még mindig homályosak. Egy biztos: több bírósági tárgyaláson is az általuk felfedett információkat használták bizonyítékul.
Nyilvános levelezőlistájukat vizsgálva kiderül, hogy a Tornál tudtak a közelgő támadásról, de nem akadályozták meg – vagy nem tudták megakadályozni. Kérdés, tudják-e biztosítani, kétmillió napi felhasználójuk – a bűnözők mellett aktivisták, újságírók, biztonságtechnika iránt elkötelezett hétköznapi felhasználók és emberi jogi harcosok is rendszeresen használják a Tort – anonimitását. 

LEHETNE, HOGY NE KÖVÉR LÁSZLÓ MONDJA MEG, HOGY NEVELJEM A GYEREKEM?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2015.12.13.„Nem akarjuk a Soros-félék úgynevezett nyitott társadalmát”, nem akarják a marihuána legalizálást sem, a férfi pedig maradjon férfi, a nő pedig nő..... Ők tartsák magukat az önmegvalósítás legmagasabb fokához, „unokákat szüljenek nekünk” - mondta Kövér László a Fidesz kongresszusán.

Én pedig jó magyar állampolgárként meg is világosodtam, már tudom, az öt hónapos Gitta lányom mit kap karácsonyra. Először is Kövér László fotójával együtt bekeretezem ezt az idézetet az ágya fölé, hogy sose felejtse el, mi lehet egyedül számára az önmegvalósítás. Másodsorban van egy üveg házi pálinkám, zuglói főzésű (szerencsére nem a Karácsony Gergely rémkorszakából, hanem a tisztakezű Papcsák terméke), szépen nemzeti színű szalaggal átkötve, ezt adom a szeretett Gitta lányomnak, nehogy rászokjon a marihuánára. Harmadsorban pedig utasítom a barátnőm, hogy az összes terheskönyvét ajándékozza Gittának, hogy már kisgyerek korától kezdve felkészülhessen az önmegvalósítás legmagasabb fokára. Ha pedig nem teszi meg, ráhívom az Anti-Gender rendőrséget, egy jófajta ördögűzés érdekében.
Persze tudom, a feladataim nem állnak meg itt. Ha a lányom kisautókkal akar játszana babák helyett, atyai szigorral kell majd lesújtanom, ha füvezik kitagadom, ha leszbikus vagy transz lenne, szintúgy. Hiszen akkor értéktelen lesz a legmagasabb szintű önmegvalósítás szempontjai szerint (nyilván akkor is képes lenne gyereket vállalni és boldogan felnevelni, ám az egy ilyen genderdiktatúrás család lenne).

TURISTA-LÁTVÁNYOSSÁG LESZ A BEATLES ASRÁMJA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2015.12.13.


Risikes indiai város nevét 1968-ban ismerte meg a világ, amikor megjelent a sajtóban a nagy szenzáció: a Beatles tagjai visszavonultak Maharishi Mahesh jógi meditációs központjába, hogy tanulmányozzák a transzcendentális elmélyülést. Az egykori asrámot most ismét megnyitották a nagyközönség előtt.
India, a keleti bölcsesség, életforma és spiritualitás a hippikorszakban hódította meg a nyugati ifjúságot. Már a beat-költőkre, Allen Ginsbergre, Jack Kerouacra is hatottak e tanok, de igazán nagy lendületet azután vett ez az irány, hogy a Beatles megismerkedett Maharishivel. Az India iránt már korábban is érdeklődő George Harrison volt a katalizátor, ő vitte el társait 1967-ben egy angliai meditációs kurzusra, majd a következő évben már Risikesbe utaztak, hogy feltöltődjenek és nem utolsó sorban lelkileg is magukhoz térjenek menedzserük, Brian Epstein öngyilkossága után. A Gombafejűek, akik mind párjukkal érkeztek, eredetileg három hónapra tervezték az asrámba való visszavonulást, ahol olyan hírességgel osztoztak a meditáció örömeiben, mint a Beach Boys több tagja, Donovan, vagy Mia Farrow és húga, Prudence. A nagy hírverést kapott elmélyülés azonban felemásra sikerült. Először Ringo Starr dobta be a törülközőt, 10 nap után távozott arra hivatkozva, hogy túlságosan fűszeresek az ételek. Paul McCartney egy hónapig bírta, további hét múlva azonban John Lennonnak és George Harrisonnak is elege lett, mert képmutatónak tartották a Maharishit. Az idős jógi állítólag kikezdett Prudence-szel, miközben tanítványait az önmegtartóztatásra bíztatta…
Az indiai út fordulatot hozott Lennon és McCartney magánéletben is: John nem sokkal később végleg szakított feleségével, Cynthia Powell-lel és életét Yoko Onóhoz kötötte, és véget ért Macca és Jane Asher románca is, mert feltűnt a színen Linda Eastman.
Ennek ellenére az elvonulás nem volt haszontalan, mert a különleges környezet rendkívüli módon megihlette az együttes tagjait: nem kevesebb, mint 48 dal született Risikesben, ezeknek nagy része az 1968 novemberében megjelent legendás White Albumon kapott helyet, de jutott belőlük az Abbey Roadra és a korai szólótörekvésekbe is. A White Albumról leggyakrabban persze az ironikus Dear Prudence-t és a Sexy Sadie-t emlegetik, de innen való a Julia, a Mother Nature’s Son, a szürreális Happiness Is A Warm Gun, az I’m So Tired...

ITT OLVASHATÓ

A PÉNZÜGYI TANÁCSADÓK MEGINT SZÁNALOMPÁLYÁRÓL INDULNAK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2015.12.13.Én nem tudom mi van a levegőben, de már megint nyugdíjbiztosítással kapcsolatos cikk és már megint egy függetlennek mondott pénzügyi tanácsadó blog. Én meg már megint reagálni fogok, mert mint tudjátok: vége a gyereknapnak és a hülyeséget nem fogom tolerálni. Ha meglátom, akkor megválaszolom. Valaki kommentbe megválaszolhatná nekem, hogy 2015-ben miért azzal kezdődik minden "valódi független pénzügyi tancásadó" bemutatkozása, hogy "ha eleged van a függetlennek mondott tancásadócskákból..."? Miért nem lehet kitőrni abból a sémából, ami a közvetítők lehúzásából és a diplomák számából táplálkozik? Tényleg szükség van erre? Vagy egyszerűen nem tudják megbízásra érdemes tudással megtölteni saját honlapjukat? Na mindegy, akkor nézzük:Cikk 
(
félve linkelek, mert a múltkori cikk után a kiszámoló blogger fogta magát és megváltoztatta a bejegyzésnek a tartalmát. Gondolom mivel nem tudott szakmailag válaszolni, ezért inkább sunnyogott. Ugyanis az eredeti cikkben leírta, hogy megkereste őt egy ügyfél egy konkrét nyugdíjbiztosítási termékkel kapcsolatban és arra vár választ. Arra váalszolt a blogger, majd a cikkem után fogta magát és a cikkből kitörölte a konkrét nyugdíjbiztosításnak a nevét. Így viszont nem értem a megmaradt számításainak az alapját. Hogy mivel számol és miért azzal. 

ITT OLVASHATÓ

TALÁLKOZTAM A SZERENCSEJÁTÉKOSSAL - AVAGY: TUDOM

TÖRÖK MÓNIKA BLOGJA
Szerző: Török Mónika
2015.12.13.


A szerencsejáték az egyetlen a szenvedélyek közül, ami még futólag sem tudott megérinteni sohasem – talán a sportolói múltamnak köszönhetően, ott ugyanis nem így játszottunk.
Így aztán a találkozásom a szerencsejátékossal teljesen a véletlennek köszönhető. Állítólag ők felismerik egymást, hát énnekem ez nem adatott meg.
A szerencsejátékos általában kurva jó fej, eszméletlen jókat lehet vele dumcsizni, pont azt mondja mindig, amire mindig is vágytál, sőt.
A szerencsejátékos egyetlen egy dologra koncentrál – de ismerjük el, tényleg mindent bevet, apait-anyait, meg még ami megmaradt a családi ezüstből -, és ez a zsebedben, tárcádban lapuló lehetséges összeg.
A szerencsejátékos nagyszerű haver. Mindig ráér, ha esetleg valami problémád van.
A szerencsejátékos elképesztően segítőkész és simulékony. Általában szabódik, de azért csak elmondja, milyen nehéz gyerekkora volt, és ettől te egészen biztosan szarul fogod magad érezni, mert hát szegény, és téged meg nem is vert vaslapáttal a Manyi néni az óvodában.
A szerencsejátékos sosem kér egyenesen. Mert tudja, hogy nemet mondanál. A szerencsejátékos csak egyszerűen beköltözik hozzád, órákig nálad van (rosszabb esetekben hetekig, hónapokig vagy évekig, ha nem figyelsz), segít, apró szívességeket tesz meg, és ha véletlenül úgy alakul, hogy nincs nála pénz, természetesen kisegíted, mert adja magát a helyzet.
A szerencsejátékos mindent megold, ha bajba jutsz, legyen ez hirtelen autókölcsönzés, vásárlás, gyógyszer, bármi - lassan lépni nem tudsz a szerencsejátékos nélkül. Mert kényelmes vagy, mint egy vízidisznó.
Tényleg állati helyesek, és általában roppant intelligensek is.
Mondjuk, egy idő után érdekes barátokat hoznak. És nagyon meggyőznek, miért kéne a régiekkel szakítanod.
Ha hülye vagy, belemész...

ITT OLVASHATÓ

HOGYAN GONDOLSZ MAGYARORSZÁGRA?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Nóri
2015.12.13.


Vajon mennyire változik a magyarságunk, az országról alkotott képünk a külföldi tartózkodás hosszával? Másként gondolunk-e Magyarországra az idő teltével? Ezek a kérdések adják a heti blogajánló gerincét, emellett némi tanácsi is befért még az ausztriai ügyintézés kapcsán.
A mai alapkérdésre az első választ bandi republic adja meg a Bezzeg a svédek blogon, ahol azt írja, hogy a magyarsághoz való viszonya tulajdonképpen folyamatosan változik a külföldön töltött évek számának növekedésével.
„Ez nem azt jelenti, hogy nem érzem magam már magyarnak, sőt belül az identitás csak erősödik a hosszú külföldi lét alatt. Az más kérdés, hogy a szeretett anyanyelvemen és a súlyos történelmi örökségeken kívül mit jelent még magyarnak lenni?
Most leginkább arra kívánok reflektálni, hogy az otthon (nekem van otthon és itthon) élő magyarok hogyan látnak engem és én milyen interakciókba keveredek velük. Ez elég érdekes hazai pályán is, de a legpikánsabb, amikor külföldön, egy harmadik országban találkozunk. Nagyon érdekesnek találom annak vizsgálatát, hogy ez miként hat vissza az önképemre. (...)
Nyáron lisztferihegyen éppen vártunk a konténerterminálban a boardingra, amikor a sorban mögöttem álló szimpatikus magyar házaspárral szóba elegyedtem, akik életükben először mentek Skandináviába, turisztikai céllal. Egy nagyobb jól szituált baráti társaság tagjai voltak, akik pár nap Stockholm után mentek tovább egy északi hajókirándulásra.
Elkezdtünk Stockholmról beszélgetni, mint utazók egymás közt, de hamar jött a kijózanító kérdés: 
-         Te stockholmi vagy?
-         Ööö - válaszoltam - I-igen, ha úgy vesszük.
Minden csak nézőpont kérdése, de azért ez egy olyan pillanat volt, amikor felfogtam, hogy valami megváltozott a státuszomat illetően.

MIT MONDOTT A CSEH LAPNAK ORBÁN?

VALAMI VAN... BLOG
Szerző: Julian
2015.12.13.


Azóta, hogy az MTI parancsba adta, hogy mindenkinek köteles amnéziásnak lennie, azaz senkinek sem szabad emlékezni az általa kiadott hivatalos közleményre, csak azon töröm a fejem, vajon mit is mondhatott Orbán a jövő héten megjelenő interjúban.
Hosszas töprengés után rájöttem, semmi lényegeset. Ócsárolja Európát, és magasztalja a Fidesz által uralt és vezetett Magyarországot. Aztán persze mondhatott még más butaságot is. Mondhatta azt, hogy Európa egy titkos és be nem vallott szavazóimportot valósít meg a menekültek befogadásával. És mindezt azért teszi, mert a bevándorlók, miután megkapják az állampolgárságot, túlnyomó részben baloldali szavazókká válnak.
Ez pedig valóban megengedhetetlen, ez maga az erkölcsi fertő! Töprengésemben azután felrémlett valami. Az egyik magyarországi párt keményen kiállt a határon túli magyarok számára adandó állampolgárságért - hangsúlyozva, hogy egyáltalán nincs szó a szavazati jog megadásáról. Aztán, mikor a második választásnál látszott, hogy veszélyben a kétharmad, hirtelen elfeledkezett az ígéretről, és választójogot is megkapták repatriált magyarjaink.
Sőt, hogy nagyobb legyen a szavazókedv, vagy esetleg még trükközni is lehessen a szavazatokkal, megengedte nekik a levélszavazást. Ugyan, ne álljon már semmi szavazókedvük útjába. Bár a leadott szavazat számukra semmi következménnyel nem jár, ők nem "élvezik" szavazásuk következményét.
Igaz ugyan, hogy a Fidesz nem igyekezett minden magyar állampolgár szavazási hajlandóságát növelni. Mert nem engedte meg a levélszavazást a csak magyar állampolgársággal rendelkező magyaroknak, akik átmenetileg külföldön tartózkodtak. Pedig sajnos már ők vannak jelentős többségben a kettős állampolgárokkal szemben. Nekik sok esetben többszáz kilométert kellett utazniuk, hogy több órás várakozást követően leadhassák szavazataikat a követségeken.

ORBÁN MINDENT MEGTESZ HATALMA FENNMARADÁSÁÉRT

SZTÁRKLIKK
Szerző: Jablonka Richárd
2015.12.13.


Nincs jó hír azoknak, akik az Orbán-kormány bukását szeretnék. Jelenleg semmiféle jele nem látszik a rezsim gyengülésének sem külső hatások, sem belharcok eredményeképp. A Fidesz "tisztújító" kongresszusán minden bizonnyal marad minden a régiben, így Orbán is kipárnázhatja a székét.

"A miniszterelnök mindent megtesz hatalma fennmaradásáért, de azt tudni kell, hogy a többsége nem megingathatatlan, ami nyolc, tíz hónapja, a civil tüntetések idején ki is derült. Annak az időszaknak két fontos tanulsága van. Egyrészt kiderült, milyen tanulási, alkalmazkodási készsége van Orbánnak, illetve a politikájának. Másrészt, hogy ilyen helyzetek később is adódhatnak és az ellenzék felkészültségén múlik, hogyan tudja ezeket kihasználni. A miniszterelnöknek tavasszal kapóra jött a menekültügy, de az már politikai képesség kérdése volt, hogyan tudta ezt a maga javára fordítani. Jó lenne, ha a vele ellentétes oldalon álló fél is meg tudná ezt csinálni" - mondta el Lakner Zoltán politikai elemző a Népszavának adott interjújában. A nagy kérdés, ami a legtöbb internetes fórumon is elhangzik: ha Orbánék ilyen gördülékenyen alkalmazkodnak, vajon az ellenzék miért nem?

"Az ellenzéknek készen kellene állnia arra, hogy amikor a menekültválság kommunikációja kifullad, a helyébe az általuk megfogalmazott vonzó, és hihető követelések lépjenek. Sziszifuszi munka, de próbálkozni kell, sajnos a sikerre nincs garancia" - véli Lakner.
Jó kérdés, hogy lesz-e olyan kommunikációs szakember, aki képes megtalálni a megfelelő üzenetet.
Ahogy a politológus is mondta, a civil kezdeményezések után az ország felkapta a fejét.

ALBÁNIA OKTATÁSA

VILÁG ISKOLÁI BLOG
Szerző: Liza
2015.12.13.


Az általános iskola
Mint írtam, 9 osztályos. Falusi iskolákban sok helyen csak alsó tagozat működik, 1-2 osztállyal, esetleg 1 óvodai csoporttal. Néhány helyen, a nagyon kis falvakban összevont osztályok működnek, például első és harmadik, valamint második és negyedik osztály egy teremben, mint régen Magyarországon. De legalább van iskola. A városi iskolák hasonlóak a magyarhoz, sok osztállyal, sok diákkal.
A tananyag hasonló a magyarhoz (nekünk mindkettőre van rálátásunk a kisfiunk révén, aki a magyar és albán tananyagot párhuzamosan sajátítja el). A különbség annyi, hogy az albán sokkal kevesebb tankönyvet használ, és az alaptantárgyakra helyezi a hangsúlyt. A készségtantárgyak erősen másodlagosak, ezért a gyerekeknek általában kevés házi feladatuk van, külön feladatokkal nem terhelik őket, a szünetekre sem szoktak leckét kapni. A gyerekeket a tananyagban sokkal nagyobb önállóságra nevelik, mint Magyarországon, és sokkal kevesebb a lexikális tananyag. Érdekes, hogy az albán írás oktatás a régies magyarhoz hasonló, tehát például az ‘r’ betűt olyan archaikusan kanyarítják, mint nagyszüleink idejében, és a számokat is régiesen, „szögletesre” írják. Az osztályozás első és második osztályban 1-10-ig, harmadiktól 1-5-ig történik, és a tavalyi évtől minden hónap végén kapnak egy szöveges értékelést a havi teljesítményükről, amit a szülő megnéz, és aláírásával igazol. De ez iskolánként változó.
Az iskolák nagyobb szabadságot kapnak, mint Magyarországon, minden iskola eldöntheti, milyen tankönyvekből tanít, ebből következik, hogy többféléből is lehet választani. Valamint eldöntheti azt is, hogy kötelezővé teszi az iskolaköpeny használatát vagy sem.
A kötelező idegen nyelv az angol, harmadik osztálytól kezdik tanulni. A fiatal generáció már használható angol nyelvtudással rendelkezik. Nagyon sok magániskola is van, ott természetesen az iskola dönti el, milyen plusz idegen nyelvet tanít, például franciát...


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VISSZAVONT INTGERJÚJA ÉS SEMJÉN ÜRGEBŐRE

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2015.12.13.


 
Az MTI-t illető egyik hír a közelmúltban az volt, hogy honnan a szöszből tudhatnak egy meg nem jelent interjúról?
Aminek a közlését mindjárt 
vissza is vonják. A legnyilvánvalóbb forrás az időutazás. Esetleg a Fidesz pártszékháza, illetve Orbán Viktor magánsajtósa.
Ami önmagában is a kádárizmust idézi. De a megfogalmazott gondolatok, a baloldali összeesküvés felvetése menekültügyben, legalább annyira. Vagy még inkább. vagy már nem is annyira a kádárizmust, mint az előtte lezajlott évtizedeket. Amikor is még az időjárás által, jégesővel elvert termés is az imperialista beszivárgók, az ürgebőrbe varrt szabotőrök miatt ment tönkre. Akik természetesen bevallották. Ahogy annak idején a boszorkányok is bevallották azt, hogy az ördöggel háltak. A bevallást megelőző módszertan sem sokat változott. Legfeljebb kiegészült. Mert a középkorban még nem volt elektromos áram, és idegmérgekből is a természet palettájára voltak csak utalva az inkvizítorok. Ellentétben a Boross-féle
 intellektuális csúcspontot képviselő korszak Gestapo-jával, majd a helyükre költözött ÁVH-val. Alig cserélt állománnyal. Mert egy szegény országnak, mint tudjuk, csőcselékből is csak egyre telik. Miközben van egy réteg, amiből természetes módon nemhogy egyre telik, hanem egy van. Mármint demokráciában.
Ez a réteg nem más, mint a szavazói bázis.

NEM A HEGY MAGAS, A VÖLGY MÉLY

POLIPRAKTIKA BLOG
Szerző: Herczeg Sándor
2015.12.13.


Vajon mennyire megdöbbentő, hogy a Fidesz ekkora előnnyel vezet a politikai paletta többi szereplője előtt? Kormánypárt 1990 óta még soha nem állt ilyen jól hasonló időszakban egyetlen közvélemény-kutatás szerint sem. Ez pedig nem véletlen.
A Medián legutóbbi - november 27. és december 1. között, az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével készített – elemzéséből az derül ki, hogy a Fidesz a választani tudó, biztos szavazók körében abszolút többséget szerzett, ami 51 százalékos eredményt jelent.
A pártok további sorrendje viszont nem meglepő. A második helyen a Jobbik (21 %), a harmadikon az MSZP (11 %), a negyediken a DK (9 %), az ötödiken az LMP (4 %), a hatodikon pedig az Együtt (2 %) áll, 1-1 százalékot pedig az MLP és a Munkáspárt kapott. Az első és a második pozíció közötti 30 százalék elképesztő mértékű különbséget takar, annak fényében különösen, hogy egy 2010 óta kormányon lévő pártról beszélünk.
Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz támogatóiban nem hagyott mély nyomot a kormányzati átalakítás, a Rogán-Lázár ellentét, a Habony Árpád körüli folyamatos cirkusz, de még a komolyabb támadási felületet nyújtó állami földek eladásával kapcsolatos ellenzéki össztűz sem. Ezek a történések ugyanis jóval kevésbé érdeklik az átlagszavazókat, mint a migráció problematikája, melyből a Fidesz-kommunikáció nem tud annyi bőrt lehúzni, hogy megunható legyen. A bevándorlás ugyanis „köztünk élő” téma volt, ami messze nem csupán a határ mentén lakókat érintette, hanem gyorsan elérte Budapestet is. A jelenséggel ekképpen rengetegen testközelből is találkozhattak, akik pedig nem, azokról a kormányzati retorika gondoskodott – kézzelfogható, s kár tagadni, logikailag kellőképpen alátámasztott, egyszerűen megemészthető magyarázatokat adva. Nem beszélve arról a tényről, hogy a néppártosodás irányába terelődő Jobbik térfelére átszaladva, ellopták az addig a paletta jobboldalán játszó Vonáéktól a labdát, amit aztán nem is adtak vissza. A Jobbik pedig nem lőhetett túl a Fidesz álláspontján, hiszen akkor saját választott útját akasztotta volna meg. Ezzel együtt a Jobbiknak sem jött rosszul a téma, magabiztosan meg is őrizte az egyetlen lehetséges váltópártként szóba jöhető alakulat pozícióját. Ugyanakkor az MSZP még ebben a témában sem volt képes világos és elfogadható érveket felhozni, helyette inkább beleveszett a ködösítésbe, s ez még akkor is igaz, ha eltekintünk Hiller István elhíresült kikacsintásáról.  Az LMP helyzetén viszont ugyanez egy csapásra mit sem változtatott, ők inkább a földkérdésbe álltak bele, de ezzel sem képesek kitörni a parlamenti küszöb környéki támogatottságból...

ITT OLVASHATÓ

ÜZENET ORBÁNNAK: MEGVETTEM A FÖLDEKET, MIT VEGYEK MÉG? MÉSZÁROS LŐRINC


GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: András
2015.12.13.Bocs főnök ha zavarlak, de kicsit összezavarodtam az elmúlt hetekben. Ez a földvásárlás eléggé kikészített, most nem tudom, hogy egy hét alatt hatszáz hektárt vettem neked négyszázmillióért, vagy négyszáz hektárt hatszázmillióért.

Na majd elolvasom az újságban, azok a firkászok úgyis mindig a nyomomban vannak. Igyekszem nem adni nekik egy interjút sem hiszen akkor kiderülne mekkora bunkó is vagyok az üzlethez, de a múltkor mégis beszéltem a Hír tévével, igaz, később jutott eszembe ők már nem a barátaink. Na mindegy, remélem nem sokan látták mennyi hülyeséget hordtam össze a riportban.
Szóval eddig minden rendben van a földekkel, a fél megye már a tied meg Anikóé, itt van minden papír a kft irodájában. Majd egyeztessünk mikor adjam el neked, addig is szépen gyűlik a felvett támogatás a számládon. Majd kell pár közmunkás aki lekaszálja a gazt, de azzal még ráérünk akkor, ha megint a keményen dolgozó kisemberrel akarsz példálózni. Még szerencse, hogy küldtél mellém pár okos embert akik rendben tartják a dolgaid, nekem ez meghaladja a képességeimet. Még mindig nem tudom követni mikor mit nyerek a pályázatokon, és főleg mennyiért, néha csak állok ott hülyén, mikor erről kérdeznek. Már annyi a cégem, hogy gázszerelő koromban éves szinten örültem volna ennyi megbízásnak csak a száma miatt, de már akkor is utáltam volna megcsinálni azt, hiszen sosem szerettem dolgozni. Ezért jó hogy ismerlek, így csak a nevem kell adni a te dolgaidhoz, és még én is szépen keresek rajta. Ja, majd elfelejtettem, a papától megvettem a bányát ahogy megbeszéltük, már utaltam is a pénzt. Rendes gyerek vagy te, ha a szülőkről így gondoskodsz. Az a néhány milliárd biztos jól jön nekik öreg napjaikra.

A FELCSÚTI EXPRESSZ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2015.12.13.


Nagy szerelme a magyar jobboldalnak a budapesti expressz, mellyel a jobboldali, sőt diktatórikus változást ünneplik időről-időre.
Merthogy a varsói változások visszaigazolják - állítólag - Orbán politikájának helyességét, a lengyel vezetés törevései a demokrácia legázolására megmutatják az orbáni út elfogadhatóságát, hiszen lám, a lengyelek is...

Márpedig lengyel magyar dva bratanki, együtt harcol s issza borát - aztán jól berúgnak és némi hőbörgés után együtt szívják meg a következményeket.

Ebből adódólag aztán a múltban, évszázadokon keresztül sem nekik, sem nekünk független államunk nem volt, és ezt az optimális állapotot mindkét nemzet annyira megszokta, hogy amikor kezébe adták a  szabadságot, nem is tudtak mit kezdeni vele, csak nézegették, forgatták a kezükben, mint Juliska néni az okostelefont.
A két nemzet mentalitása igencsak hasonló.
Lengyel barátaink sem a nagy nemzeti összefogásról nevezetesek, és hát lássuk be, mi magyarok is szeretjük az ellenségeinket saját házunk táján megtalálni.
Magyar nyilas magyar zsidót gyilkol, magyar náci magyar ellenállót koncol fel, miközben hangosan hirdeti, hogy "magyar a magyart nem báncsa", jobb esetben pedig az "aki magyar velünk tart" megfogalmazású bunkósággal kívánja szelid lelki terrorral poshadt nézetei mellé állítani az ország lakosságát.

A jobboldali logika szerint ugyanis ez fordítva is igaz - aki nem tart velünk, az nem magyar -, márpedig akkor menjen innen, a mi árvalányhajjal és varjúhájjal virágzó végtelen rónáinkról a francba a büdöstalpú migránsa!
Valamilyen rejtélyes kór pusztít a politikusok között, egytől-egyig mind azt hiszi, hogy ő találta meg a bölcsek kövét, ő a társadalomszervezés apostola, kinek szent kötelessége világmegváltó elveit az ország határain túl is érvényre juttatni, ne csak nekünk legyen szar, dögöljön meg a lengyelek tehene is!


ITT OLVASHATÓ

MOST ÜNNEPLÜNK, ÁM HOLNAPTÓL CSELEKEDNÜNK KELL!

ECOLIFE
Írta: Berki Lili
2015.12.13.Végleges megállapodás született az ENSZ 21. Klímakonferenciáján, Párizsban. Szombaton, déli 12 óra előtt nem sokkal nyilvánosságra hozták a COP21 megállapodási szerződésének végleges szövegétmajd az esti órákban lezárult a 12 napos eseménysorozat, amelyen – úgy tűnik - a világ vezetői végre megegyeztek bolygónk jövőjének kérdéses ügyeiben.
A megállapodás néhány fontos pontja:
  • A konferencia kezdeti célkitűzése volt, hogy 2°C alatt tartsák bolygónk hőmérsékletének folytonos emelkedését. Ebben sikerült megegyezniük, ám most egy sokkal alacsonyabb értékben, 1,5°C-ban maximalizálták a felmelegedés mértékét, amely még ambiciózusabb gondolkodásmódot tükröz.
  • 5 éves „leltár” – az egyik pontban kikötötték, nyomon kell követni, hogy a megállapodott felek miként tudják kezelni és véghezvinni a klímaváltozással kapcsolatos terveket és megállapodásokat.
  • „Veszteség és kártérítés” – az egyik legégetőbb problémára is benyújtottak egy mechanizmust, miszerint a gazdagabb, fejlett országoknak anyagilag támogatniuk kell a fejlődő országokat ahhoz, hogy megújuló energiaforrásokat használhassanak, és ennek segítségével visszaszorítsák a szennyezés mértékét.
ITT OLVASHATÓ

5 DOLOG, AMIT AZ ELLENSÉGEIDNEK KÖSZÖNHETSZ

BUSINESS & CAFÉ
Szerző: Battay Máté
2015.12.13.


Azt mondják, minden nagy embernek vannak ellenségei. Lehet, hogy ez nem is véletlen van így? Talán nem is a nagyság jár ellenségekkel, hanem az ellenségei tesznek naggyá valakit? Akárhogy is, az ellenségek igenis hasznunkra válhatnak - mindjárt 5 dolgot is említünk, mire jó egy valamire való ellenség! 

Természetesen ez a cikk elméleti fejtegetésen alapul, senkit nem buzdítunk arra, hogy élete céljául a lehető legtöbb ellenség begyűjtését válassza. Mindössze arról van szó, hogy ha az ember nem kerüli szándékosan (megalkuvóan?) a konfliktushelyzeteket, akkor időnként bizony konfrontálódni kell, ez pedig időnként kifejezett előnyökkel is járhat. Meg is mondjuk milyen előnyei vannak az 'ellenségeskedésnek'. 
Az ellenségeim, akiknek legtöbbet köszönhetek, mert daccal, gőggel, szinte emberfölötti erővel ők látnak el.
Ady Endre 
ITT OLVASHATÓ

KORASZÜLÖTT BABÁT HOZTAM A VILÁGRA TIZENHÉT ÉVESEN

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Vikiii
2015.12.13.


Tizennégy éves koromban ismerkedtem meg a volt férjemmel. Akkor még azt hittem, ez örök szerelem lesz. Tévedtem. 2013-ban terhes lettem. Ekkor 16 éves voltam, tudom, fiatal nagyon. A párom ekkor 36 volt. Elküldött abortuszra, de én az utolsó pillanatban leugrottam az ágyról, és azt mondtam: ez a baba megmarad. Minden rendben is volt, de sajnos a 16. héten elkezdtem vérezni nagyon. Bementünk azonnal a kórházba, ahol kiderült, hogy a babám meghalt. Ekkor depressziós lettem. Nem akartam enni, inni, senkit látni.
Telt-múlt az idő, a párommal megromlott a kapcsolatunk, így eldöntöttük, hogy legyen vége. Elköltöztem tőle, viszont észrevettem, hogy három hete késik. Elmentem nődokihoz, aki azt mondta, meg fog jönni, nincs semmi baj. Aztán két hét múlva újra visszamentem, ő pedig megállapította, hogy terhes vagyok. Nagyon örültem!
A kapcsolatom hiába halt meg, szóltam a volt páromnak, hogy azért tudjon róla. Azonnal abortuszra küldött, amit persze nem vállaltam.

AZ ORBÁN-KLÁN TISZTÚJÍT, KÓSA MAGYARÁZKODIK

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző BerkeczBlázs
2015.12.13. 


Ma tartja tisztújító kongresszusát a Fidesz. Nagy meglepetések nem lesznek: Orbán elnök marad, és kiderülhet, hogy kik azok a megbízható tisztek az Orbán-klánban, akik vezetői szinten vihetik tovább a jól jövedelmező, de egész Magyarországot csontig leélő és fideszes haveroknak kiárusító üzletet. Kósa Lajos a Magyar Idők nevű házifirkászdának magyarázta el, hogy mi várható a Fidesznél, és hogy a politikában "nem a valóság számít, hanem csak az indulatkeltés a fontos".
Kósa nem hagyott kétséget afelől, hogy a demokratikusnak nem nevezhető Fideszben is Orbán dönt mindenről, ugyanis a "miniszterelnök úgy döntött, hogy kormánytagok ne legyenek az elnökségben, hiszen a kormány operatív ügyekkel foglalkozik, az elnökség politikai-stratégiai kérdésekkel"(Ez olyan, mint az MSZMP KB és a Kádár-kormány közötti munkamegosztás?) Kósa azt is elárulta, hogy az alelnökjelöltek közül Németh "Rezsi" Szilárd lehet esélyes, míg az elnökségben Gulyás Gergely, Pelczné Gáll Ildikó, Kubatov Gábor, Kövér László és Kósa Lajos várható befutóként.
Meglepődnék, ha más jönne ki a cső végén, mint amit Orbán szócsöve, Kósa mondott a fideszes hírharsonának.
 

MUNKAHELYI KIÉGÉS! TE MELYIK FÁZISBAN VAGY?

AZ ÉRTÉKŐRZŐ BLOG
Szerző: Értékőrző
2015.12. 12.
A munkahelyi légkör és a rutinszerűen végzett feladatok kiölik az emberből a kreativitást, és elveszik az életkedvét! A munkahelyünk a legfőbb oka annak, hogy a legtöbb ember egyfajta kötelezettségként tekint az életére, nem pedig úgy, mint egy ajándékra.
Ha túl sokáig maradsz a munkaerőpiacon, akkor előbb-utóbb a kiégéssel találod szemben magad. Ez a kiégés pedig az egész életedre hatással van! 

Az alábbiakban megosztom veled egy kiváló tanulmány tartalmát, ami hűen bemutatja a munkavállaló lelkiállapotának változását a legelső munkanaptól, egészen a kiégésig!
Az első fázis, a lelkesedés fázisa!
Amikor tele vagyunk még szép reményekkel és izgalommal! Büszkék vagyunk magunkra, hogy sikerült elhelyezkednünk, és még az újdonság erejével hat ránk a munka. Hajt minket a tudás iránti vágy! Nem sajnáljuk az időt és a fáradtságot, igyekszünk a legjobban teljesíteni, és élénk kapcsolatot tartunk a kollégákkal. Úgy érezzük, mindenre képesek vagyunk, mindent el tudunk végezni, és soha nem fáradunk el, a személyes igényeinket pedig háttérbe szorítjuk.

A NORVÉG HADJÁRAT MÉRLEGE A BÉKEKÖTÉS UTÁN: A FEKETE LOVAG DÖNTETLENT AJÁNL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Sepsi Tibor
2015.12.12.


Egy november végi brüsszeli politikai megállapodás után a “nem civil norvég támogatások” felfüggesztésének csütörtöki feloldásával a héten hivatalosan is befejeződött a magyar kormány, illetve a magyar pártpolitikai vitákban csak norvég alapként hivatkozott források, azaz a Norvég és az EGT Finanszírozási Mechanizmust működtető négy állam, Norvégia, Izland és Liechtenstein hosszú, kétfrontos vitája.
Bár a Kovács Zoltán a magyar kormány nevében a Politicónak arról beszélt, hogy “konstruktív párbeszéd után jó kompromisszumot kötöttünk”, illetve “fenntartjuk azt a véleményünket, hogy nem minden volt rendben” a Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által finanszírozott civil szervezetek tevékenységével, de a végeredmény fényében ez az értékelés nagyjából annyira illik a helyzetre, mint amikor a Gyalog Galoppban a Fekete Lovag a csata végén Artúr királynak döntetlent ajánl.

AMIT NYUGATON LEHET, AZT NÁLUNK NEM LEHET

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2015.12.12.
Láthatjuk alább, hogy amit Londonban, Dániában és Berlinben lehet tüntetéseken csinálni, azt nálunk nem lehet. Miközben a nyugat el van ájulva magától, hogy ők az igazi demokráciák. Míg nálunk, a volt a kommunista országokban merev szegénység és szájkosártörvények uralkodnak.
 
AZ ALÁBBI KÉPES HÍREKET NÁLUNK INKÁBB ELHALLGATTÁK
Jellemző „mocsokráciára”, hogy a sötét butítás folyik a tömegtájékoztatásban. A lényeget, sok fontos külföldi ügyet elhallgatnak, míg nevetséges bolhákat elefántokká nagyítanak. Lényeg az, hogy a közvélemény félre legyen téjékoztatva, amit főleg elhallgatással érnek el. Amit mondanak, azok sem úgy vannak, ahogy előadják. És most nem is hazai ügyekkel jövünk elő, hanem azokkal a külföldi hírekkel, amiket nálunk elhallgattak, nemcsak a „közmédiákban”, hanem a többi szennycsatornán is.
Az 1-ső képen Londoban a színesbőrűek vígan gyújtogatták a rendőrautókat és forradalmat hirdetnek megoldásként. Egyetlen hírben sem jajgattak nálunk, hogy Londonban miket tettek a közeli hetekben.

EGÉSZSÉG-ÜGYÜNK

ALMÁS BLOG
Szerző: Almás
2015.12.12.
A menekült ügy felturbózásával gyűlöletkeltő politikájával a kormány sok napirenden lévő súlyos társadalmi problémáról igyekszik elterelni a figyelmet. Ám azok mint felizzó vulkán ismét és ismét előtörnek, mert a gondok naponta gyűlnek és egymásra rakodnak Ez tapasztalható többek között az egészség ügyben. Különböző fórumokon szinte naponta sok szakmabeli és más hozzáértő ember elmondja, felsorolja a bajokat. A kormány sok milliárdot vont el a költségekből miáltal nincs megfelelő felszereltség, az orvosok és ápolók színe java hagyja ott a kórházakat elvándorol más országokba, hosszú hónapokat kell várni a betegeknek egy vizsgálatra a soronkívüliség pedig 30-35 ezer forintba kerül.
A közvélemény kutatások szerint a lakosság most már szívesen fizetné a háromszáz forintos vizit és kórházi napidíjat mint adott esetben a 30-35 ezret a vizsgálatért. Érthető és világos. Tehát beigazolódott, hogy helyes volt a Gyurcsány kormány törekvése 2008-ban a reformok bevezetésére, amely többek között a 300 forintos díjakat tartalmazta.


A reform kezdeti lépései gyorsan hozták az eredményeket. Pozitív lett a tb-kassza egyenlege, javult a kórházi ellátás, és rendelet szólt arról, hogy a befizetett díjak hány százalékát kell a kórházi dolgozók bérének emelésére fordítani. Nos, ezt a Fidesz által kierőszakolt 2008. tavaszi népszavazás meghiúsította. Hogy is volt?

Mit jelent hát végül is a vizitdíj és a kórházi napidíj? Azt jelenti, kedves Barátaim, hogy kétszer fizetünk ugyanazért! Ez olyan, mintha egy színházba befelé és kifelé is jegyet kellene váltani. Higgyék el, máris sokan vannak - és ahogy elnézem a gazdaság fejleményeit, egyre többen lesznek - azok, akik nem tudnak kétszer fizetni. Ez azt jelenti, hogy nem mennek orvoshoz, nem gyógyulnak meg, és a végén nem lesznek munkabíró emberek: az államra fognak szorulni...” Mondta többek között Orbán Viktor 2008 február 13. - án elmondott reform ellenes kampánybeszédében.

HÚ, A MINDENIT!

A HUNVALD-ÜGY
Szerző: Hunvaldugy
2015.12.12.
„bezzeghír” meg az elkapott Mikulás után az alábbiakra már tényleg csak ennyit lehet mondani. Még nyár környékén írtam az elszámoltatási ügyek kapcsán arról a páratlan (pártatlan? – csak vicceltem) ügyészi tevékenységről, melyről egy dolog jutott akkor az eszembe. Az méghozzá, hogy új fogalom kezd bevonulni a magyar közéletbe: az ”elszámoltatásos ügyész”. Ez a terminológia azt a személyi kört takarja, akik a „nemzeti média” segítségével az „elmúlt nyócév” politikusait hurcolgatták meg kisebb-nagyobb sikerrel – egy ma még kiderítetlen (sic!) okból.
Érdemes végigkövetni ezeket az ügyészi sorsokat: valahogy mindenki előre lépett a ranglétrán, méghozzá igen rövid idő alatt, igen magasra. Talán csak egyedül a Kutron Katalin bukott bele az elszámoltatásba. Ő volt az, aki anno a meggyanúsításomkor megtagadta, hogy az ügyvédemmel négyszemközt beszéljek. De akkor sem ebből, sem abból nem lett baja, hogy pacekba mondta, hogy kb. mikor emel majd vádat, mert éppen elsőbbségi munkája van, amit még be kell fejeznie (Hagyó-vád)*.

HETI VÁLASZ VS. ECONOMIST: A MÉRSÉKELT JOBBKÖZÉPRŐL

Y-GEN BLOG
Szerző: plumsworld
2015.12.12.


Nem állítjuk, hogy a Fidesznek soha semmiben sincs igazsága vagy részigazsága, viszont azt határozottan állítjuk, hogy a Fidesz nem egy konzervatív, a politikai térkép középtáján alló párt (amire egyébként nagy szükség lenne), hanem egy autokratikus jelleget mutató populista tömörülés az alábbi okok miatt:

- Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor látványosan elhatárolódna Bayer Zsolttól vagy Széles Gábortól. Pont úgy, ahogy nemrég jobboldali értelmiségiek elhatárolódtak Bogár Lászlótól. Amit Bayer rendszerint ír vagy Széles megoszt az nem politikailag nem korrekt, hanem annál jóval több. Hogy pontosan mi, arra elég korlátos számban maradtak jelzők.

- Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor minden erővel küzdene a korrupció ellen, a haveri kapitalizmus helyett a tisztességes piaci verseny mellett tenné le a voksát. Ugyanis a konzervatív, a politikai mező közepén álló pártoknak ez a szokásuk. Hiszik, hogy a piaci verseny teremti meg a közjót. Hisznek a teremtő rombolás, azaz az innováció erejében, és a leghatározottabban elutasítják a járadékvadászatot és az intézményesített korrupciót.

- Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor azoknak a pártja lenne, akiknek van kapacitásuk a holnap helyett (mellett) a holnaputánnal is foglalkozni, és törekedne arra, hogy Magyarország egy olyan közösség legyen, ahol erre egyre többeknek van erre lehetősége (a saját baráti körükön kívül). A rezsicsökkentés sokaknak valódi segítség a holnaphoz, de a holnapután olyan befeketetést kíván, mint a házak leszigetelése, amiben a Fidesz nemhogy segít, de még az erre irányzott EU-s segítséget is teljesen ellehetetleníti.

Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor gazdaságpolitikájában nem lenne radikálisan államközpontú. A populista pártokra jellemző az a piacellenes (szélbalos) ideológia, amit a Fidesz (és a Jobbik is) képvisel. A kormányprogram és a Munkáspárt közti hasonlóságokról külön bejegyzésünk is van. Hogy a Jobbik programjával miért nem lehetne kormányozni, azt részleteiben itt szedtük össze.

 - Ha Fidesz mérsékelt jobboldali párt lenne, akkor a lengyel választások után nem Lengyelország és a közép-európai térség orbanizálódásáról, hanem (mondjuk) jobbikosodásától lenne hangos a nemzetközi sajtó. Sokan írtak már arról, hogy Magyarországra megérkezett "a varsói gyors" – vagyis a pártrendszer egy eljelentéktelenedett balos pólusból és két nagy jobboldali erőből áll. Ez valóban megtörtént, csak annyi a különbség, hogy ott a két jobbos erő Donald Tusk volt miniszterelnök pártja

egy valódi konzervatív középpárt, és őket a populista jobbról megelőző PiS. Nálunk a valódi konzervatív közép hiányzik, van a PiS-nek megfeleltethető Fidesz, és a (még szélsőségesebb) Jobbik. A Kaczinsky-féle formáció most az orbáni receptet pontról pontra követve bontja le a fékek és ellensúlyok rendszerét alkotmánybíróság függetlenségének megtörése, különadók, EU-ellenes szabadságharc. Mindezt persze a valódi mérsékelt európai közép egyre nagyobb felháborodása által kísérve.

ITT OLVASHATÓ