2022. április 4., hétfő

A TÁRSADALOM EGY BÁNTALMAZOTT NŐ, AKI MOST EGYÁLTALÁN NEM LÁTJA A KIUTAT – A VÁLASZTÁSI EREDMÉNYEKRŐL

WMN.HU
Szerző: MD
2022.04.04.


Képzeljük el azt a helyzetet, hogy bizonyos időközönként kitárul az ajtó (választások vannak), és ez a hosszú évek óta abúzusnak kitett nő, a magyar társadalom, kisétálhatna a szabadba, fellélegezhetne, válthatna, új életet kezdhetne. De ő ott áll, és egy tapodtat sem mozdul. Mintha egyáltalán nem észlelné a lehetőséget. Felemeli a fejét, egy pillanatra a távolba néz, aztán visszasiet a konyhába. És akkor mi eszméletlenül dühösek vagyunk, kaparjuk a falat, és azt üvöltjük: Vedd már észre, mit tesznek veled! Miért maradsz? Miért nem látod, hova fajultak a dolgok? Miért tűröd ezt el? Az indulatunk érthető, a csalódásunk jogos. De sajnos nincs igazunk. Milanovich Domi véleménye.

Sok barátom költözött külföldre az elmúlt évtizedben. Velük ellentétben én azért vagyok még itt, mert a magyar nyelv nekem puha takaró és munkaeszköz egyszerre, amiről nem tudok lemondani. Rajta keresztül vagyok a legteljesebben önmagam, magyarul gondolkodom, álmodom, vagy vallok szerelmet, és ha van is némi humorom, az leginkább ezen a nyelven tud megnyilvánulni. Imádom kézbe venni, nézegetni a szavait, „csupor”, „szakajtó”, „bütybürütty”, ezek a kifejezések mind emlékeket ébresztenek bennem.

Persze a diktatúrákat is „szenvedélyes, mit ne mondjak, vérmes kapcsolat fűzi a nyelvhez” – hangsúlyozta Esterházy Péter, elég csak az újbeszélre gondolni Orwell 1984 című könyvéből. A hatalom mindig létrehozza a saját szavait: „Soros-bérenc”, „migráns”, „genderőrület” – lehet velük dobálózni, betörni a másik fejét. Aztán van, hogy a szavak fekete cilinderek, mehet a trükközés, az illúziókeltés. Amikor például azt mondod: „orosz–ukrán konfliktus”, miközben az orosz hadsereg megszállta Ukrajnát, és módszeresen gyilkolja, erőszakolja annak lakóit a saját házaikban. Nincsenek jóban, na.

Bármennyire szeretem a magyar nyelvet, ragaszkodom hozzá vagy függök tőle, ha őszinte akarok lenni, inkább ő ural engem, mint fordítva. Ez azt is jelenti, hogy korlátozottak a lehetőségeim. Éppen ezért, most, amikor a választási eredményekről írok, azokhoz a narratívákhoz fogok nyúlni, amiket a leginkább ismerek. Nem adok politikai elemzést, nem helyezem történelmi kontextusba az eseményeket. Arról fogok beszélni, amit pszichológiával foglalkozó újságíróként egy ideje érzek. Ez pedig a következő.

Mivel a rendszer, amelyben hosszú évek óta élünk, rendkívül abuzív, a magyar társadalom olyan, mint egy bántalmazott nő. Kizsákmányolták, megtörték, a végtelenségig összezavarták.

Pedig kezdetben elhitte, hogy ez egy nagy szerelem. Jött egy huszonhat éves fiatalember, elbűvölő volt, és lehengerlő dolgokat mondott („Ruszkik, haza!”). Ha rögtön olyannak ismerjük meg, mint amilyen ma, ha alapból így indított volna, szóba sem állunk vele. De nem, eleinte nem ilyen volt, nem tűnt ilyennek, módszeresen hálózta be az áldozatát, egy egész országot.

Sorozatos manipulációkkal, lépésről lépésre növelte a hatalmát, és igyekezett az uralma alá vonni mindent, ami erőt, magabiztosságot, védelmet adhatott volna (bíróságokat, egyetemeket, civil szervezeteket, független sajtót). Fokozatosan kiszorította a nőt a munka világából, magához vont minden pénzt, hogy anyagi függést alakítson ki. Állandóan azt duruzsolta, hogy ők ketten egyek (kormány egyenlő magyarok), és a másik csak vele lehet boldog, egyszerűen nincs más alternatíva (a többi férfi vagy ártani akar, vagy alkalmatlan lúzer). Elhitette vele, hogy a világ fenyegető hely, ahol folyton veszély leselkedik ránk (Brüsszel!, Soros!, Gyurcsány!, migránsok!, transzneműek!), ami ellen kizárólag ő, a bántalmazó nyújthat biztonságot...

HOGY ÉRTÉKELI MÁRKI-ZAY PÉTER A VERESÉGET?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.04.04.Fidesz április 3-án történetének legjobb eredményét érte el az országgyűlési választásokon - az ellenzék pedig (2010-et is beleértve)- a legrosszabbat. Mivel magyarázza Márki-Zay Péter a példátlan vereséget? Hogy látja a saját felelősségét? Továbbra is úgy gondolja, hogy az összefogás járható út a fidesz leváltására? Mit tervez ő maga - átveszi mandátumát, vagy marad polgármester? Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje először a Partizánnak adott hosszabb interjút a vereség után.

HA A SAJÁT MEGGYŐZŐDÉSEDNEK ELLENTMONDÓ MÉDIATARTALMAT FOGYASZTASZ, EGY HÓNAP ALATT MEGVÁLTOZHATNAK A POLITIKAI NÉZETEID

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.04.04.


Egy kutatócsoport óránként 15 dollárt fizetett a republikánus irányultságú Fox News nézőinek azért, hogy legfeljebb heti 7 órán át a demokraták felé hajló CNN-t nézzék, és meglepő eredményre jutott. Felkészül: a CNN-nézőket Fox-fogyasztásra kényszerítő kísérlet.


A saját politikai beállítottságuknak ellentmondó híreket és kommentárokat bemutató tartalmak mérhetően megváltoztatják még a legelkötelezettebb médiafogyasztók véleményét is. Ez különösen akkor igaz, ha a kitettség hosszabb ideig fennáll; az eltérő beállítottságú sajtótermékek fogyasztása néhány hét alatt nem változtatja meg a pártpreferenciát. Ezek a tanulságok vonhatók le Tóka Gábor, a CEU kutató-professzora, a Vox Populi választási kalauz szerkesztője szerint abból a vasárnap megjelent preprint, vagyis független szakértők által még nem ellenőrzött amerikai kutatásból, amely azt vizsgálta, hogyan változtatja meg a tényeken alapuló nézeteket, attitűdöket, az egyes kérdések fontosságának rangsorolását és általában véve a politikai nézeteket, ha az erősen republikánus Fox News nézőinek egy csoportja megszokott csatornája helyett egy hónapon keresztül a CNN-t nézi.

David Broockman, a Berkeley Egyetem politikai magatartást kutató adjunktusa és Joshua Kalla, a Yale Egyetem politikatudományokkal foglalkozó adjunktusa április 3-án tette közzé a kísérletről szóló tanulmányt, amelyben 2020 szeptemberében, vagyis az amerikai elnökválasztási kampány hajrájában 763 mélyen konzervatív, republikánus szavazó 40 százalékát arra kérték, hogy hetente maximum 7 órányi terjedelemben, óránként 15 dolláros díjazás fejében a Fox News helyett inkább a mérsékelten a demokraták felé hajló CNN-t nézzék, míg a fennmaradó 60 százalék kontrollcsoportként működött. Azt, hogy valóban nézték-e a résztvevők a csatornát, különféle kvízekkel ellenőrizték. A kísérlet elején, közepén és végén 763 résztvevőből 744-en töltötték ki a kutatók kérdőíveit, amelyek politikai nézeteikre, hiedelmeikre és attitűdjeikre kérdeztek rá...

EBESZ: KULCSFONTOSSÁGÚ DOLGOKBAN NEM ÉRVÉNYESÜLTEK A NEMZETKÖZI NORMÁK

NÉPSZAVA
Szerző: HARSÁNYI GYÖRGY
2022.04.04.


– A kormány és a kormánypártok egymást átfedő üzenetei, a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás aláásta az április 3-i magyar parlamenti választások folyamatát – emelte ki hétfőn ismertetett előzetes jelentésében az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatalának (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlésének (EBESZ PK) közös megfigyelő missziója. (Mint arról többször írtunk, az EU történetében ez volt a második eset, hogy teljes körű választási megfigyelési missziót küldtek egy uniós országba.)

Mark Pritchard, az EBESZ PK és Jillian Stirk, az ODIHR delegációjának vezetője hétfői nemzetközi sajtóértekezletükön elzárkóztak az olyan újságírói kérdések megválaszolása elől, hogy szabadnak volt-e mondható az április 3-i választás. Arra hivatkoztak, hogy ilyenkor – egy nappal a szavazás után – csak a választási folyamatok értékelésével és elemzésével tudnak foglalkozni, a teljes jelentésük hónapok múlva készül el. Kitérő választ adtak arra a kérdésre is, hogy mennyiben járulhatott hozzá a Fidesz újabb kétharmados győzelméhez az egyenlő feltételek hiánya. Ez utóbbira Jillian Stirk azt mondta: ezt elsősorban a magyar társadalomnak kell majd eldöntenie.

Szavaik szerint a misszió megállapította, hogy a magyarországi jogi keret megfelelő alapot biztosít ahhoz, hogy demokratikus választásokat lehessen tartani, de számos kulcsfontosságú szempontból nem érvényesültek a nemzetközi standardok. A megfigyelők jól szervezettnek és gördülékenynek értékelték a választások lebonyolítását, úgy találták ugyanakkor, hogy a szavazás titkossága gyakran veszélybe került, különösen a túlzsúfolt szavazóhelyiségekben.

A külföldön történő szavazásra vonatkozó eltérő szabályok az EBESZ szerint aláássák az egyenlő szavazati jog elvét.

Az előzetes jelentés kitért arra is, hogy a nők alulreprezentáltak voltak a kampányban, ahogy általában is a magyar politikai életben is. Ezzel kapcsolatban Kari Henriksen, az EBESZ rövidtávú megfigyelőmissziójának vezetője azt mondta, szeretné arra ösztönözni a politikai pártokat, hogy minden szinten vonjanak be több nőt döntéseik meghozatalába.

A választással egy napon megtartott – gyermekvédelminek mondott, de valójában az LMBTQ közösség ellen irányuló – népszavazás jogi kerete megállapításuk szerint nagyrészt nem volt megfelelő annak lebonyolításához, és nem biztosított egyenlő esélyeket a népszavazási kampányokhoz.

A választók nem kaptak objektív és kiegyensúlyozott tájékoztatást a választási lehetőségekről, sem azok jogi kötőerejéről, ami ellentétes a bevált és jónak tartott nemzetközi gyakorlattal – állapították meg...

OLYAN MINTHA RÁNK TOLATOTT VOLNA EGY KAMION...

FACEBOOK
Szerző: ALFÖLDI RÓBERT
2022.04.04.


Ahogy Árpád Schilling írta,
olyan, mintha ránk tolatott volna egy kamion.
Csak közben ott is maradt.
És szerintem az elkövetkező négy évben egyre nehezebb lesz az a kamion.
Nem baj. Ez a hazám.
De én akkor is büszke vagyok arra, hogy része vagyok egy európai, toleráns, liberális, befogadó kisebbségnek;
és ha kisebbségben kell majd leélnem az életemet, akkor úgy lesz.
Mert ez a hazánk.
Ahogy a Kisvakond anyukája mondja a viccben.
Kisvakond és anyukája feljönnek a föld alól.
Kisvakond kérdezi, mi ez a nagy, szép, kék búra itt felettünk?
Ez az ég. – mondja anyukája.
És mi ez a nagyon selymes zöld szőnyeg, amiben olyan jó heverészni?
Ez a fű. – mondja az anyukája.
És mi az a nagy, meleget árasztó fényesség?
Az a nap! - mondja a Kisvakond anyukája.
És ha itt ilyen csodálatos, miért élünk akkor mi a föld alatt?
MERT AZ A MI HAZÁNK.

ELTŰNT 850 EZER SZAVAZÓ A HAT PÁRT MÖGÜL

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2022.04.04.


Ami a 2019-es önkormányzati választáskor Budapesten és sok vidéki nagyvárosban sikerült, az a parlamenti választáson kudarcot vallott. Az ellenzéki pártok összefogása most nem hozott eredményt.

Az önkormányzati választásnál magasabb részvétel és a választási földrajz sajátossága (kevert városi-falusi választókörök) is semlegesíthették az összefogásban rejlő lehetőségeket, de nem csak ezek a körülmények számítottak.

Az ellenzék minden terve abból indult ki, hogy a 2018-as eredmények konvertálhatók lesznek, és ahol négy éve a most összefogó hat párt együtt győzött volna, ott győzni fog most is. Így jött ki a 40 tuti ellenzéki körzet elmélete, amihez csak a billegők több mint felét kellett volna elnyerni a kormányváltáshoz.

Ehhez képest 850 ezerrel kevesebben szavaztak a 6 párt közös listájára most, mint a pártok listáira külön-külön 2018-ban...

MÉSZÁROS LŐRINC REGGELRE 9 MILLIÁRD FORINTTAL LETT GAZDAGABB A FIDESZ GYŐZELMÉNEK HÁLA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.04.04.


Jelentős emelkedéssel reagált a kormányhoz közelálló tőzsdei cégek részvényeinek árfolyama a Fidesz újabb kétharmados győzelmére. A Mészáros Lőrinc és érdekeltségei többségi tulajdonában lévő Opus Nyrt. több mint 10 százalékos emelkedéssel nyitott, és azóta ugyan esett a jegyzés, bő negyedóra elteltével is 7 százalékos pluszban járt. Mindez azt jelenti, hogy a vállalatot több mint 16,5 milliárd forinttal értékelte fel a Fidesz választási sikere. Ebből közel 9 milliárd forint esett a Mészáros-család érdekeltségeire.

A 4iG ennél kissé gyengébben, 5,6 százalékos drágulással kezdett, de azóta a Jászai Gellért érdekeltségébe tartozó informatikai vállalat is megfordult 10 százalékos pluszban. Utóbbi esetükben nagyjából 8 milliárdos értéknövekedés.

A cégeket jelentős részben az értékelte fel, hogy a piac minden bizonnyal úgy számol:
a Fidesz masszív parlamenti többségével négy évre ismét megszűnt az állami megrendelések bizonytalansága ezeknél a vállalatoknál...

AZ ÖSSZEFOGÁS KEVÉS. TELJES MEGÚJULÁS ÉS IGAZI ELLENÁLLÁS KELL

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2022.04.04.


Tudom, hogy az ország egyik fele ma reggel elkeseredve ébredt, a levegővétel is nehezen megy, szinte képtelenség megmozdulni is. De néhány dologról most azonnal beszélnünk kell.
Az első és legfontosabb, amit ki kell mondanunk, hogy ez egy ELCSALT VÁLASZTÁS volt. Nem elsősorban tegnap csalták el, hanem az elmúlt 12 évben, a szemünk előtt: a propagandagépezet, a Fidesz pártkatonává besorozott polgármesterek, az EU-s támogatásból fizetett kegyencek és a pincsikutya szintjére süllyesztett „független” intézmények, ezek mind hozzájárultak a tegnapi eredményhez. A legnagyobb csalás évek óta a szemünk előtt zajlott: elcsalt választás az, ahol az állami tévébe négy év alatt öt percet beszélhet az ellenzék. Elcsalt választás az, ahol a kormány évek óta folyamatosan kampányol óriásplakátokon és még az utolsó hónapban, a hivatalos kampány alatt is a kormány hirdette Orbánt a plakátokon (demokráciákban csak ezért megismételnék a választást)
Persze, tegnap is történtek csalások. Nem véletlenül írtam szombaton a szavazólap fényképezéséről és nem véletlenül adtam tanácsokat, hogyan lehet megúszni, ha fideszes szavazatot várnak valakitől. Nagyon sok helyről kaptam olyan jelzéseket, hogy a munkavállalóktó elvárják a fideszes szavazatot, amit fényképpel kell igazolni. A szavazatvásárlásokról pedig eddig is tudtunk, csak az ár (tízezer forint) volt az újdonság. A szavazólap fényképezésének engedélyezése ezt a bulit is megkönnyítette, a korábbi láncszavazásos módszer után ipari méretekben mehetett a csalás. Sajnos, ezeket nem lehet bizonyítani és ha lehetne is, kihez lehetne fordulni? Az NVB-hez vagy az Alkotmánybírósághoz? Még viccnek is rossz. Ne felejtsük el, azt sem, hogy jelenleg kétharmadon áll a Fidesz, de ez annak a levélszavazásnak is köszönhető, amelyről a Nemzeti Választási Bizottság tegnap határozatban deklarálta: nincs hatásköre ellenőrizni a tisztaságát. Ez önmagában alkotmányos válságot okozhat, ha az az eredmény marad, hogy a határon túli szavazatokkal van meg a kétharmad!
Ugyanakkor ezek a csalások mind ismertek voltak, nagy részük a választás előtt is. Az ellenzék mégis úgy döntött, hogy elindul ezen a választáson. Óvás alatt is kiálltunk a meccsre, de csak azért, mert tudtuk, hogy az óvásokat elbíráló „labdarugó szövetség“ az ellenfél embereiből áll és úgyis 0:3-ra nekik adja a meccset, ha nem állunk ki. Én évek óta azt hirdettem, hogy ilyen körülmények között nem szabad elindulnunk, de szóltak érvek az indulás mellett és természetesen végig reménykedtem, hogy nincs igazam.
Ha viszont így döntöttünk, akkor három feladat lett volna, amit végre kellett volna hajtani:
1)Az összefogás
2)A megújulás
3)Az ellenállás
Az első nagyjából sikerült, de nem teljesen (megfogadtam, hogy nem keresek bűnbakot, ezért nem részletezném, hogy a kampányban milyen hiányosságok voltak). Viszont a legnagyobb hazugság - amivel saját magunkat csaptuk be - az volt, hogy ÖNMAGÁBAN az összefogás győzelemre vezet. Pedig ez csak az alapfeltétel volt, mielőtt a másik kettőnek nekiállunk.
A megújulás viszont nem igazán sikerült. Voltak részeredményeink, de az összefogásban valahogy mindig fontosabb volt, hogy mindenkinek, aki eddig ott volt, ezután is meglegyen a széke. Az előválasztás jó eszköz volt, érdemes megtartani hosszabb távon. De a pártok egyezkedésével - és azzal, hogy a lista összeállítását már nem bízták a választókra - azért azt is sikerült elintézni, hogy bizonyos szereplőknek biztos helye legyen, akiknek pedig nem kellene ott lenni.
A legrosszabbul az ellenállás dolgában állunk, szinte sehogy. A parlamenti szereplés helyett sokkal fontosabb lett volna aktív ellenállással fellépni a propaganda ellen, megvédeni sajátjainkat, illetve megszervezni azokat az erőket, amelyek ellent tudnak tartani a fideszes nyomulásnak. Ez nem sikerült, ez mindannyiunk hibája, így az enyém is.
ÉS AKKOR MOST MI LEGYEN? Azelső és legfontosabb, hogy ki kell mondani, sőt, a tetteinkkel MEGMUTATNI, hogy ilyen körülmények között mégegyszer nem szabad elindulni. A következő választásokig pedig -bármikor is lesznek- semmit sem szabad úgy csinálni , mint eddig. Teljes újratervezésre van szükség!
Az Országgyűlés alakuló – a választások eredményét hitelesítő – ülésén csak akkor szabad részt venni, ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad!
Aki az imént említett jogosítványok biztosítása nélkül a parlamentben külön fizetéssel járó tisztséget vállal (jegyző, alelnök, bizottsági elnök stb.), az hajlandó elvállalni a díszletellenzéki szerepét, és lemond a közös kiállás, érdekérvényesítés politikájáról.
Ki kell mondani: aki interpellálgatni, az elcsalt választáson hatalmat kapott kormány törvényjavaslatairól vitatkozgatni ugyanúgy kollaboráció lenne, mint ahogy Putyin parlamenti "ellenzékének" munkája is csak Putyin hatalmának legitimálására elég. A mandátum felvételére egy elcsalt választás után csak egyetlen mentség van: ha az azzal járó fizetésből élő politikusként végre azt csináljuk, amit az elfecsérelt előző négy évben csinálnunk kellett volna. A látszatparlament látszatvitái helyett megszervezzük a valódi ellenállást és megszervezzük magunkat.
Az ellenzéki képviselők, ellenzéki pártok közös felelőssége, hogy az Országgyűlés alakuló ülése előtt közös választ adjunk választóinknak erre a tragikus helyzetre.
A következő napokban el kell végezni a gyászmunkát! Nem lesz egyszerű, mert sokan elvesztették minden reményt és a helyzet tényleg tragikus. Aztán neki kell állni újratervezni mindent és dolgozni újra, hogy a tragédia ne legyen végzetes.
---
FRISSÍTÉS:

Sajnos van két dolog, amit gyorsan helyre kell tenni.
1) Azok az ellenzéki vezetők, akik akár bújtatottan, akár durván a miniszterelnök-jelöltre akarják kenni a kudarcot, nagy tévedésben vannak. A kudarc oka ugyanis közös: az elmúlt években alig-alig tettünk valamit a propaganda legyőzéséért, a tisztességes választás feltételeinek kikényszerítéséért. Elhitettük magunkkal és a választóinkkal, hogy az összefogás önmagában elegendő a propaganda , a mérhetetlen sok pénz és a csalások által megsegített Fidesz legyőzésére.
2) Márki-Zay Péter maga kérte, hogy a családjával álljon ki a színpadra - ezzel akarta megüzenni, hogy maradnak, üzenni azoknak, akik az ország elhagyását fontolgatják. Bár kétségtelen, hogy nem sok politikus volt ott a záróbeszédet meghallgatni. Rosszabb esetben a közös miniszterelnök-jelöltet hibáztató poszton dolgoztak éppen.
Ahogy tegnap is írtam: a következő hetek döntő fontosságú kérdése, hogy a pártok a bűnbakkereséssel lesznek-e elfoglalva, vagy felismerik, hogy egyetlen út cselekvő ellenállással kikényszeríteni a propaganda leállítását és a tisztességes választások feltételeit.AMI MOST TÖRTÉNT, VALÓSZÍNŰLEG SOKUNKAT MEGLEPETT ÉS MEGRENDÍTETT

FACEBOOK
Szerző: SCHILLING ÁRPÁD
2022.04.04.


Azt soha nem tudjuk meg, hogy mi lett volna, ha az előválasztáson Márki-Zay Péter lépett volna vissza Karácsony Gergely javára. Azt sem tudhatjuk meg, hogy mi történt volna, ha Dobrev Klára nyeri az előválasztást. Ez elmúlt, vége. Ami most történt, valószínűleg sokunkat meglepett és megrendített. Én arra számítottam, hogy sikerül megtörni Orbán kétharmadát. Számomra ez volt a reális cél. Ez bizony nem jött be. Még erősödött is. Nem beszélve arról, hogy Magyarország nyíltan náci pártja, amely tagjai könyveket égetnek (és minden bizonnyal égetnének mást is), boldogan masírozik be a Parlamentbe, ahova pl. Szél Bernadett (borzalmasan hangzik) nem tudott bejutni.

Ez az egész rettenetes. Olyan mintha ránk tolatott volna egy kamion. Miközben ezer és ezer önkéntes dolgozott hősiesen, éjjel-nappal, fizettség nélkül, pusztán hazaszeretetből, szolidaritásból, a magyarok jövőjéért és becsületéért aggódva. Kimondhatatlanul fáj, hogy látom a kétségbeesést azok arcán, akik mindent, de mindent megtettek azért, hogy Magyarország legalább egy centit emelkedjen a mocsárból. Igazságtalan ez az eredmény, aminek pusztítóak lesznek a következményei.

Mindezzel együtt, sőt éppen ezért azt gondolom, hogy méltatlan dolog Márki-Zay Pétert magára hagyni. Méltatlan a vele szemben tanusított részvétlenség!

Ő nem árult zsákbamacskát, mondta, amit gondolt, és éppen ezért nem is voltam a rajongója. De elfogadtam az érveit, a mások érveit, és a sokaság támogatását. (Az előválasztás történelmi tett volt!) Hogy mi történt most valójában, és minek kellene történnie a jövőben, ha egyáltalán van még jövője bárminek, ami nem Orbánból ered, azon lesz még idő gondolkodni, és fognak is sokan.

Az biztos, hogy a parlamenti munka továbbra is a kesztyűsbábok bohókás világtalálkozójára fog emlékeztetni. Fellép, szónokol, ki nem szarja le. Éppen ezért, ha a csalás és a demokrácia hiátusa továbbra is fennáll, ideje volna már a parlamenti "munka" bojkottjának is. Lehetne hagyni magára a fasiszta nagybácsit a náci unokaöccsel. Mert, hogy ezek meg fogják érteni egymást a lényegi kérdésekben, ahhoz kétség nem fér. Vagy éppen jó lesz a kicsi pofozógépnek, na mindegy.

Márki-Zay Péter becsülettel beleadott mindent, és még hallgatott is másokra, időnként még bocsánatot is kért, ami lássuk be ritka erény. Akik őt elárulják, azok magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Nem volt meglepő, hogy Gyurcsány és Jakab képviselő urak jeleskedtek elsőként a szardobálásban. Ezzel be is mutatták, hogy mit gondolnak a bajtársiasságról. Jakab úrnak, aki konkrétan taccsra tette a (számomra továbbra sem szimpatikus) pártját, talán ezen kellene inkább gondolkodnia. Gyurcsány úr pedig... Mit lehet róla még mondani? Ő bizony tolni fogja tovább. Ő pont addig lesz a magyar politika állandó szereplője, amíg Orbán.

Hálásan köszönöm az önkéntes polgárok ezreinek áldozatos munkáját! Nem kaptatok sikert, kapjatok vigasztalást! Én arra kérek mindenkit, hogy az Orbán részéről érkező lejárató mocskolódás ellenében, védje meg az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét. Mutassunk példát becsületből, ha már egy ilyen becstelen, embertelen és gyűlölködő kormányzattal áldott meg minket az ég.

Természetesen tudom, hogy nem az ég küldte őket, hanem a magyar választók. Kétségtelen, hogy attól a gondolattól, hogy magyarok millióit sikerült a hazájukért harcoló ukrán nép ellen uszítani - a menekültek, hajléktalan emberek és a nem heteroszexuális emberek után - bizony történelmi bűn, amely az Orbánt választó milliók lelkén sajnos ugyanúgy fog száradni, mint a mostani miniszterelnökén.

Szívből gratulálok Jámbor Andrásnak, és a Szikra Mozgalomnak. Megcsináltátok!

LAKNER ZOLTÁN: HOGYAN ÉLJÜNK AUTOKRÁCIÁBAN?

JELEN
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2022.04.04.


A Fidesznek az április 3-i választás nyomán ugyanúgy kétmillió-hétszázezer szavazója van és több oldali ellenzéke, mint 2010-ben. És már megint kétharmada. Közben tizenkét év telt el – az életünkből – és mintha egyre kevésbé értenénk az országot, amiben élünk, és amivé Magyarország napról napra válik. Történt mindez a soha nem látott pártok közötti együttműködés és a szintén soha nem látott civil tudatosság és megszerveződés körülményei között. A legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy másnap több a kérdés, mint a válasz, de most valóban érdemes lenne komolyan venni azt, hogy előbb a helyes kérdéseket kell megtalálni.

Az egyik legfontosabb kérdés az: hogyhogy nem láttuk? Talán Orbán sem látta, talán tényleg az utolsó napokban, vagy a választás napján dőlt el. De akkor is: hogyhogy egy ilyen cunami láthatatlanul közeledik? Persze, kinek a cunami, kinek az ekkora volt váratlan. Mindenesetre úgy tűnik, a demokratikus politikai oldal – jobb híján hívjuk így – egyszerűen képtelen hozzáférni a társadalmat alakító megannyi tényezőhöz, hatásmechanizmushoz. Sőt nem csak a ráhatás, hanem az észlelés képessége is hiányzik.

Én sem értem, miért, de meg kellene érteni.

Amit inkább érteni lehet, hogy Orbánnak ismét egy kitalált ellenség és egy kitalált konfliktus hozott sikert. Nem állt jól neki a békepárti és EU-szankciókat megszavazó szerep, de a kampány végére rátalált az új ellenségre: Zelenszkijre. Az ukrán elnök, aki Londonban is vezethetne emigráns kormányt, ehelyett Kijivben tartja magát és országát valódi, hősies küzdelemben, felhasználva minden számára elérhető eszközt, beleértve a nemzetközi nyilvánosságot. Pontosan érzékeli a Putyin-párti magyar vezetés húzódozását Ukrajna támogatásától, amit szóvá is tett, nosza, meg is lett az új orbáni ellenségkép. Eszerint az invázió alatt álló Ukrajna avatkozik bele a magyar választásokba, Zelenszkij pedig háborúba rángatja bele a magyar ellenzéken keresztül Magyarországot.

Úgy tűnik, ezek a teljesen légből kapott állítások döntötték el a választást a Fidesz javára ilyen mértékben. Ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kormánypropaganda bármit, de tényleg akármit el tud hitetni az emberekkel, ha azok semmi mást nem hallanak.

Orbán pedig egy tapodtat sem vonult vissza abszurd vádjaiból győzelmi beszédében, egy valóban háborúban álló államfőnek szólt be vasárnap késő este. Meg persze Brüsszelnek is, megüzenve, jövök a pénzért. Nincs itt semmiféle korrekció, innen, ebből a mélységből vágunk neki a következő négy vagy akármennyi évünknek...

LEVÉL A MAGYAR POLGÁRNAK: NEM VAGYTOK EGYEDÜL!

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.04.04.


Kedves Olvasó!


Normális esetben itt egy választási elemzésnek kellene állnia. Adatgazdag eredményhirdetésnek, körzetekre bontott egyrészt-másrésztnek. A 135+1 mandátumos többség (a plusz egy Ritter Imre, a frakciófegyelmet frakción kívülről is mindig tartó német nemzetiségi képviselő), megfejelve a 6,2 százalékos Mi Hazánkkal azonban nem normális helyzet.

Érezhetik ezt a Fideszben is. Számítottak a győzelemre, de ekkorára nem. Megismétlődött a 2018-as kétharmados meglepetés, és még sikerült rá is pakolni több lapáttal. Működött a választás előtt beindított gigantikus vagyontranszfer (nyugdíjbónusz, fegyverpénz, szja-visszatérítés stb), a hatósági áras benzin, Győzike és Kis Grófo, valamint a háborúban elfoglalt virtuális pozíció, miszerint a kormány a béke, az ellenzék a háború. Olyan többséget eredményezett mindez, amilyet még – diktatórikus rendszereket leszámítva – nem látott a magyar parlamentarizmus.

Rengetegen érezhetik ezt mélyen igazságtalannak. A bizonyítványosztásnál a kormánypárt nemcsak a csillagos ötöst, a könyvjutalmat és az ajándék telefont kapta meg, de végérvényesen a nevére íratták az egész iskolaépületet. Miközben a kétségtelenül elfogadható gazdasági teljesítmény mellett összehozták a világ egyik legrosszabb – saját mércéik szerint is katasztrofális – járványkezelését, a korrupció infernális, az oktatásügy válságtól és gazdátlanságtól nyög, az államadósság és a hiány emelkedik, az „egészségügyi reform” fő nyertese pedig Kóka János. Emellett a „minden jótett elnyeri méltó büntetését” mondás jegyében a választási hajrá utolsó heteire sikerült a lehető legvisszataszítóbb kampányfegyvert csinálni a szomszédunknál dúló háborúból, és konkrétan ukránozva szavazókat gyűjteni. Aznap, amikor Kijevtől 25 kilométerre minden jel szerint a II. világháború óta nem tapasztalt háborús bűncselekmények nyomai kerültek elő, az éppen újraválasztott magyar miniszterelnök Zelenszkijnek szúrt oda a győzelmi beszédében. Illetve Brüsszelnek. Ha már van nekünk kötelező hit- és erkölcstan az iskolában, hadd legyünk bátrak megállapítani: ez egyenlő a totális morális csőddel. Bármennyi megnyert egyéni körzet van mögötte.

A győzelem mértéke tehát abnormális, mint ahogy az állami erőforrások elosztása és a nyilvánosság helyzete (a közmédiába négyévenként 5 percre beengedett ellenzékiek, a közterületi plakátpiacon nyolcszoros hatalmi előny – hadd ne soroljam) is. És miközben a Fidesz mindent, de tényleg mindent megnyert, ami megnyerhető, van itt egy adat, amit érdemes felvésni. Orbán Viktor 16 évet volt ellenzékben, de zsinórban a negyedik, összességében ötödik ciklusával 17. évét kezdi kormányon. Mindenért, ami a kommunizmus bukása óta ebben az országban történt, minimum 50 százalék felelősséget visel. És mindenért, ami mostantól a közjóval és a – mondjuk így – nemzettel történik, kábé 100 százalékosat fog. Ellenzék nincs, Soros, Brüsszel és a többi pedig gyerekmese.

Mi a Válasz Online-nál sokszorosan veszélyeztetett kisebbségnek adunk szellemi otthont: gondolkodni és vitázni szerető, a törzsi őrjöngést és a propagandát ízlésből és elvből is elutasító közönségnek. A pártmédiában helyüket nem lelő konzervatívoknak, a minden oldali dogmatizmust megvető szabadelvűeknek. A klasszikus intézményekben, tudományos műhelyekben és a versenyben bízó polgároknak.

Határozottan úgy látjuk, hogy az ország összes baja, katasztrófája és szégyene végső soron abból fakad, hogy még mindig tragikusan gyenge ez a nemzeti kötőanyag, vagyis – ahogy Márai Sándor írta – „a társadalom mély és eleven tartalékaiból sarjadzó” polgárság. Ennek lehetne ereje és hangja visszautasítani a teljesítmény helyett járadékból élő világot, a nagy- és kisstílű politikai hazugságokat, a mindent és mindenkit egyetlen hatalmi hierarchiába erőszakoló uralkodást. És ami legalább ennyire fontos: példát mutatni a gyerekeinknek, hiszen „a vezetés elsősorban példa”.

Hogy legyen jövőkép, hogy világosan meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, hogy legyenek példaképek, hogy legyen szabad teljesítmény és az országnak presztízs – ez mind a polgárságon múlik. Múlna. Az egyre központosított uralmak, uniformizált intézmények és maguktól életképtelen vállalkozások mellett kellenek a (fizikailag és szellemileg) művelt kertek, változatos együttműködések, ahol van szabad akarat és gondolat. Nagyjából ezekre írta Bibó István hetven éve, hogy a „szabadság körei”. Ma sem lehet jobban megfogalmazni.

Bármi történt is, ezekért és a polgárság létéért érdemes küzdeni. Tisztában vagyunk a méretünkkel, a lehetőségeinkkel és a korlátainkkal, de mi továbbra is egy „oldalon” tudunk állni: ezeknek a köröknek és kezdeményezéseknek az oldalán, a szabad akarat és gondolat, a józan ész „pártján”.

Kedves olvasók, kedves polgárok: mi itt leszünk. Nem vagytok egyedül.

JÖNNEK A NAGY ELEMZÉSEK...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.04.


Jönnek a nagy elemzések, jöjjenek, ám – meggyőződésem szerint – a képlet soha nem volt ennyire egyszerű, ennyire szimpla, s ennyire mentes minden szofisztikáltságtól. Rengeteg hibáról, tévedésről, ostobaságról lehet és kell majd beszélni (nem lesz könnyű mindez ezekben az indulatoktól fűtött, saját igazunkat feltétel nélkül bizonygatni szándékozó, elfogult, szektás időkben), de meglátásom szerint az egész választás – s aligha véletlenül épp vidéken, de inkább azt mondanám: Budapesten kívül – egyetlen kérdésre egyszerűsödött le: béke vagy háború? Ez lett minden további megfontolás alapja és tárgya, s ehhez az alapkérdéshez képest találták meg a választók minden egyéb problémájukra az egyértelmű és biztos válaszaikat. Orbán – 24 óra leforgása alatt – a béke elkötelezett embere lett. Határozottan jelentette ki, hogy ez nem a mi háborúnk, ettől Magyarországot távol kell tartani. Orbán lett a garanciája mindennek, elsősorban azzal, hogy Putyin és Orbán jó barátok, következésképp Putyin minket nem fog bántani. Orbán ezzel visszamenőlegesen igazolta a többség számára, hogy helyesen politizált, a keleti nyitás jogos volt (bármit is gondoljon vagy mondjon erről a televíziós szakelemző), s egyetlenként helyesen ismerte fel az orosz kapcsolat döntő jelentőségét. Orbán a nyugalom és a jólét biztosítójává lett, hiszen a Nyugat fázik, amott fogynak az energiatartalékok, s még a bivaly erős Németország is az orosz energiaellátmánytól függ, annak kiszolgáltatottja. Hát akkor mit akarunk mi, ráadásul hozzánk folyamatosan érkezik az olcsó gáz. Orbán – csettint elégedetten a választó – roppant ügyesen navigál, őt igazolja a jelen, s ő az egyetlen biztosítéka annak, hogy Magyarország kimaradhatott ebből a borzalomból, s a béke és nyugalom szigete maradhatott.
Folytathatnám, de röviden ez a brutális lényeg. S nem az én állításommal kell vitába szállni, hanem felfogni azt, ami a mindent uraló és lefedő Fidesz-médián eljutott a választókhoz (meg ami nem jutott el hozzájuk), s amit ők igazán fontosnak tekintettek.

MZP épp ellenkezőleg: hogy mondta-e, vagy nem mondta, most már teljesen mindegy, épp elég, hogy ködösen, félreérthetően és félreinterpretálhatóan utalt rá, ezzel kapitális hibát vétve, hogy ha a NATO úgy kívánja, Magyarország is komolyabb szerepet vállal a háborúban. Vagyis – jött a következtetés – ha MZP-től függ, a mi fiaink menetelnek Ukrajna felé, annak minden rettentő következményével: amúgy sincs semmilyen kapcsolatban az orosz elnökkel, Putyin büntetni fog, elzárja a gázvezetéket, oda a rezsicsökkentés, az olcsó és csak a számunkra biztosított energiamennyország! A förtelmes háború kiváló narratíva lehetett volna az ellenzék számára, a Fidesz minden galádságát föl lehetett volna fűzni erre, a biztonságpolitikai kockázattá tett és vészesen magára maradt Magyarországtól, az eljelentéktelenedő forinton át az inflációig, ám ehhez képest Orbán építette föl pillanatok alatt erre a vázra a maga mondandóját, háborúpárti ellenzéket emlegetve, Putyin büntetésével riogatva, s azzal, hogy ha nyer az ellenzék, másnapra megszűnik a fűtés. A választó meg volt győződve arról, hogy MZP és a teljes ellenzék, ha győz, eminensségét bizonyítani kívánja az EU-nál, a NATO-nál, s e bizonyítási vágytól fűtve odaveti az EU-nak és a NATO-nak Magyarországot, miközben Putyinra igen, de a fenti szervezetekre nem lehet számítani: elértek bármit is Ukrajnában?

Orbán a háborúban képes volt a „nyugodt és megfontolt erő” látszatát kelteni, az MZP vezette ellenzék – miközben a szomszédban gyilkos háború tombol – ezzel szemben hozta a bizonytalanságot, a megfontolatlan beszédeket és kijelentéseket, a napi bocsánatkérések közepette megváltoztatott retorikát. Ráadásul ez a retorika ócska mutáns volt, semmi egyéb: MZP kommunikációs tanácsadóinak, s kampánystábjának köszönhetően egyszerűen nem rendelkezett önálló narratívával, hanem baktatott a Fidesz-narratíva után, ezáltal óhatatlanul is felértékelve azt: meg akarta mutatni, hogy ő jobb keresztény, mert neki hét gyermeke van, be akarta bizonyítani „sosem vesztes”, „csodákra képes” megváltói habitusát, napi listákat készítve arról, hány zsidó, hány meleg, hány ez meg az van itt, meg ott, mennyiségi versennyé téve a minősíthetetlent, ráadásul azt, ami eredendően a Fideszé, s amiben a Fidesz legyőzhetetlen, mert egyszerűen jobb abban. Sajnos. Nem maradt szellemi energia önálló beszéd- és fogalmi készlet kialakítására, amelynek oka volt az is, hogy épp a vidék nyelvezetét, gondolkodását, nyelvi- és fogalmi készletét nem sikerült megismerni. Ezzel semmi olyat nem állítok, hogy Budapesthez képest a vidék „elmaradottabb” „rosszabb” stb, egy hatalmas frászt, mindössze azt állítom, hogy más, s olyan, amit budapesti lakásokból vagy pártközpontokból nehéz és reménytelen megismerni, feltérképezni.

Akik pedig abban reménykednek, s most azt hajtogatják, hogy oda se neki, még jobb is, hogy így történt, mert most a Fideszre fog rászakadni a teljes csőd és krach, amibe belelavírozták az országot, azok ismét és újból súlyosan tévednek: önámítás, melynek nagyon-nagyon súlyos ára lehet hamarosan. Akik ezt mondják, nem ismerik a nyugati gondolkodásmódot, nem tudnak az EU-ra (és az USA-ra) leselkedő gigantikus problémákról, nem értik meg, hogy pl. Németországnak szüksége van az összeszerelő üzemmé züllesztett és az olcsó rabszolga-munkaerőt felkínáló, valamint a kicsi piac, de jó piac elve alapján Magyarországra, hiszen az amott már jóval gyengébb színvonalúnak tekintett termékeiknek piac kell, s miután a hazai oligarchák úgyis odakint veszik meg a legjobbat, az itthoni középréteg vásárlóereje eleve a jóval gyengébb minőség beszerzésére elégséges. A Nyugat azt látja, s ez érdekli igazából (vagy már lassan ez sem), hogy a választás lezajlott, a választás eredménye legitim, ráadásul a döbbenetes túlsúllyal megválasztott Fidesz mellé még egy echte széljobb pártot is tetszettünk beszavazni saját akaratunkból, így hát a Nyugat széttárja a karját, megvonja a vállát, ám tankokkal nem fog bedübörögni az országba. Szóval nem lesz csőd, erre kár számítani (ahogy nem lett csőd az IMF elüldözésekor, pedig a többség ezt vizionálta), s ha mégis lenne valamilyen csődközeli helyzet, abból – ha minden így marad – már nem az ellenzék, hanem a Mi Hazánk fog profitálni. Nem jóslás ez, hanem a történelem ismerete, az analóg helyzetek felkínálkozása, ráadásul egy olyan európai és tágabb környezetben, amely nagyon különbözik akár csak a kilencvenes évek világától, s ami még roppant meglepetéseket tartogat.

ITT OLVASHATÓ

A TÍZSZERES PLAKÁTFÖLÉNYTŐL ORBÁN ÖNKÉNYURALMI OPCIÓJÁIG – ÍGY LÁTTATJA A NEMZETKÖZI MÉDIA A MAGYAR VÁLASZTÁSOKAT

TELEX
Szerző: TÓTH GERGELY
2022.04.04.


A nemzetközi sajtóban az orosz–ukrán háború legutóbbi, brutális fejleményei háttérbe szorították a magyar országgyűlési választásokat és az ezzel egy időben tartott gyermekvédelminek nevezett népszavazást. Azonban az angol nyelvű lapok és hírügynökségek így is nagy terjedelemben számoltak be a Fidesz győzelméről, és latolgatták Orbán Viktor lehetőségeit; ezekből a beszámolókból válogatunk...


AZ INDULATOK KIVEZETÉSE MOST A LEGFONTOSABB, (A BOSSZÚÁLLÁSÉ IS), ÉS A HIGGADT TOVÁBBGONDOLÁS - AZ ÉLET UGYANIS MEGY TOVÁBB. UGYANAZOKKAL A TERHEKKEL, MINT EDDIG

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.04.04.


Eljött a ma reggel is, és az élet megy tovább.
Én minden választásnál a változás lehetőségére szavaztam, mert amiben dolgozok, az állam működési hézagait jelenti, ebben épül a szegénység, generációk óta. És én mindig vártam a jobb problémakezelés lehetőségét...
De függetlenül az eredményektől, minden választás után dolgoznunk kellett és kell tovább, abban a rendszerben, amit a többség akar, most ebben, amiben korábban is. Ebben kell képviselni a gyerekszegénység ügyét, megpróbálni mérsékelni a gyűlölködést, segíteni tovább, és próbálni hatni a rendszerre is, ahogy bírunk, ahogy lehet. Harc ez, eddig is az volt, ezután sem lesz könnyebb. Nem fogunk eltérni a céljainktól, sem a kommunikációnktól, így a hibajelzésektől sem.
Most, ahogy ezt előre tudtam, kapom a lehangoló, ingerült leveleket, üzeneteket, látom a visszavont rendszeres utalást is már valakitől.
A szokásos tartalmak, mint négy éve, hogy miattatok, a vidék és a szegények miatt vesztettük el a választást, mert ti nem vagytok képesek hatni rájuk, pont a legszegényebbek szavazták meg, miért nem használtátok a manipulálást ti is, finomkodtok itt a tisztességes eszközökkel, ahelyett, hogy megmondanátok nekik, mi a helyzet, stb…
Megint itt vagyunk, mintha ennyi lenne, megmondani nekik, és kész.
Mások közlik, hogy befejezték a segítő civil szervezetek támogatását, eddig barom módon megtették, de most már vége. Kérjek ezután én is, és ők is segítséget az újra megszavazott döntéshozóktól, tőlük ne várjak többé semmit, dögöljön éhen, aki ennyire megvezethető. Majd, ha nagyon éhesek lesznek, fellázadnak, és akkor talán történik valami, de ők ehhez nem asszisztálnak többé.
Nehéz ilyenkor, mert úgy érzem, semmit sem sikerült megértetnem a szegénységben élők tudatállapotáról, világlátásáról, a sebezhetőségükről, hiába próbálom évek óta. Most hibáztatnak minket is, őket is, és azt gondolják, olyan helyzetet kell teremteni, amiben majd ők fognak megmozdulni, mert segítség nélkül rákényszerülnek.
Az a baj azonban ebben, hogy így pont azoknak a nyakába van nyomva az egész, akik pont azért ilyen viszonyulással vannak, mert a rendszer ilyen, így működik, ilyen esélyteremtéssel és ilyen befolyásolási rendszerrel. Szóval, tőlük azt várni, hogy majd ők az igazukért kiállnak, nem lehet. Aki pedig azt gondolja, majd a lázadás lesz a megoldás, nekik mondom, hogy abban épp úgy manipulálhatók lesznek, mint most. És ez igazán veszélyes eszköz lehet, bárki kezében.
Az igazság, nos, most talán pontosan látszik, mennyire szubjektív kategória. Mindenki a saját érdekei szerint érez valamit igazságosnak, vagy igazságtalannak.
Most pont került valamire, egy rendszerre, és ebben kell dolgozni tovább. Tudásunk, lelkiismeretünk szerint tenni kell tovább a dolgunkat. A gyerekekért, akiket nem lehet magára hagyni. Akik végképp nem tehetnek semmiről.
Az út, amit elkezdtünk velük, még hosszú. Olyan viszonyulásokat kell megtörni, amelyek a szegénység és a tudatlanság épített, és amit a mindenkori politikai hatalom és a fogyasztói világ formál.
Érdekképviselet? Majd talán egyszer… közülük is lehet. Addig azonban nekünk kell próbálni a fejlesztésük mellett képviselni az ügyüket a társadalomban.
Mi ezt visszük tovább. Aki ezt érti, és tud a világ fenntartható fejlődéséről így is gondolkodni, az segít minket továbbra is. Aki pedig dühében most minket és a szegényeket támadja, nekik csak annyit tudok mondani, hogy ebből így, ahogy ők képzelik, nem lesz kiút. Az indulat sosem jó tanácsadó.
Talán ez lenne most a legfontosabb. Az indulatok kivezetése, (a bosszúállásé is), és a higgadt továbbgondolás. Az élet ugyanis megy tovább. Ugyanazokkal a terhekkel, mint eddig.
Próbáljunk megbirkózni vele.

JÓKORA PROBLÉMACSOMAGOT IS MEGNYERTEK A KORMÁNYPÁRTOK - SOK A ZSEBEKET ÉRINTŐ KÉRDÉS

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.04.04.


Úgy tűnik, a választási eredmények még a Fidesz legfényesebb reményeit is felülmúlták. Aligha túlzás azt állítani, hogy az ellenzék megalázó vereséget szenvedett. A négy évvel ezelőttihez képest azonban most sokkal nehezebb a helyzet. Még ha ezt a választók nem is látszanak észrevenni.


Akárki is nyer, a mozgástere meglehetősen szűkös lesz – írtuk meg korábban összefoglalva a gazdasági problémákat. Az ellenzéki szavazóknak (akik amúgy a vasárnapi eredmények alapján elég kevesen vannak) azt lehet talán vigaszként mondani, hogy most az egész problémacsomagot is megnyertek a kormánypártok. Ez valahol igazságos is: ők csinálták, kezeljék is ők.

Igazán húsbavágó, az egyéneket érintő kérdés, hogy mi lesz az árbefagyasztásokkal. Az idén februárban a magyarországi drágulás 8,3 százalékos lett, az élelmiszerek ára viszont 11,3 százalékkal ment feljebb. A jegybank prognózisa szerint akár 10 százalék feletti értékeket is láthatunk majd. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) nemrégiben azt jelezte, hogy az élelmiszerárstoppal, benzinárstoppal, a kamatstoppal és a rezsicsökkentéssel összesen mintegy 3 százalékponttal fogták vissza az infláció mértékét. A jelenlegi szabályozás szerint azonban az árbefagyasztások a következő hónapban véget érhetnek...

KETTÉSZAKADT ORSZÁG: A MAGYAR VÁLASZTÁS ÖT TANULSÁGA

HÍRKLIKK
Szerző: Euronews
2022.04.04.


A jobbikos szavazók valószínű átpártolása a Mi Hazánkhoz, a budapesti szavazókon kívül országszerte erős(ödő) Fidesz, Márki-Zay Péter, akinek nem sikerült megvalósítania, amit ígért az előválasztási győzelme után, és Orbán Viktor kormányfő, akit nem büntettek a magyar szavazók a külpolitikája miatt, de Európában izolálttá tette.


1. Budapesten az ellenzéknek lehetne kétharmada, az országban a Fidesznek lett

A mostani választásokon folytatódott, és tovább erősödött az a tendencia, hogy a főváros lakói teljesen máshogy látják a kormánypártok teljesítményét, és mást támogatnának, mint az ország többi részén élők - írja az Euronews.

Míg 95 százalékos feldolgozottságnál az adatok szerint a Fidesz-KDNP szerezte meg országszerte a voksok 53,16 % százalékát, addig Budapesten ez az arány 41,42%.

Az ellenzéki közös listára országosan 34,93 % szavazott, Budapesten ezzel szemben 47,16 %. Ha megnézzük az egyéni választókerületi eredményeket, akkor fölényes ellenzéki győzelmet látunk a fővárosban. A 18 egyéni választókörzetből ugyanis csak 2-t nyert kormánypárti jelölt.

Szintén fontos különbség az ellenzék javára az, hogy Budapesten a Magyar Kétfarkú Kutyapárt átlépte az 5 százalékos parlamenti küszöböt, míg az Mi Hazánk nem...

ÖT TELEPÜLÉS, AHOL EGY ELLENZÉKI SZAVAZATRA 320 FIDESZ-VOKS JUTOTT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.04.04.


Ahogy négy évvel ezelőtt, ezúttal is hihetetlen fölényben volt az ország legszegényebb községeiben és falvaiban a Fidesz. Két borsodi településen, Bódvalenkén és Gadnán mindenki a kormánypártok listájára szavazott, Csenyétén és Szakácsiban 1-1 szavazatott kapott az ellenzéki lista, Fájon pedig egyet sem, de ott a Mi Hazánk húzott be egy voksot. Így ezen az öt településen az ellenzéki összefogás minden szavazatára több mint 320 kormánypárti jutott.


Ha nem is ilyen arányban, de a 20 legalacsonyabb átlagjövedelmű településen* mindenhol hatalmasat nyert a Fidesz. A legkisebb arányú győzelmet Rajkán aratták, ez ott a listás voksok 63 százalékát jelentette. Ezen kívül még a baranyai Ágon maradtak 80 százalék alatt, mindenhol máshol legalább négyötödös eredményt értek el. Ha a 20 település átlagát nézzük, akkor az érvényesen szavazók a listás voksok 87,6 százalékát adták le a Fidesz-KDNP-re, a tíz legszegényebb településnél azonban ez az arány még magasabb, több mint 96 százalék...

SEMJÉN ZSOLT ÉS KÍSÉRETE HONVÉDSÉGI REPÜLŐVEL UTAZOTT MADEIRA SZIGETÉRE SZENTMISÉRE ÉS KONCERTRE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.04.02.


A Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű, Airbus A319 típusú repülőgépe vitte Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Erdő Péter bíborost és kíséretüket a Portugáliához tartozó Madeira szigetére, ahol IV. Károly király halálának 100. évfordulója alkalmából szentmisén és koncerten vettek részt. A Miniszterelnökség sajtóosztálya 5 év után először válaszolt ugyan a megkeresésünkre, de arra, hogy miért használtak Semjénék honvédségi csapatszállítót, nem reagáltak.


Semjén Zsolt (KDNP) miniszterelnök-helyettes 2022. április 1-jén közzétette a Facebook-oldalán, hogy aznap délelőtt Erdő Péter bíborossal együtt részt vettek IV. Károly magyar király halálának 100. évfordulóján tartott szentmisén Madeirán. A Portugáliához tartozó szigeten olvasónk lefotózta aznap a Magyar Honvédség 604-es lajstromjelű Airbus A319 típusú repülőgépét, ami valószínűsítette, hogy Semjénék azzal mentek oda...

ORBO-MAGYAR BIRODALOM: ÍGY LÁTJA A VILÁG ORBÁN VIKTOR GYŐZELMÉT

QUBIT
Szerző: qubit.hu
2022.04.04.


„Hatalmas győzelmet arattunk. Akkora győzelmet arattunk, hogy még a Holdról is látszik, de Brüsszelből egészen biztosan
” – ez volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap esti győzelmi beszédének legemlékezetesebb kijelentése, és talán nincs is olyan külföldi lap, ami a Fidesz választási győzelméről szóló beszámolójában ne idézné a Brüsszelnek rögtön beszéde elején üzenő magyar miniszterelnököt, aki egyben Európa legrégebben hatalmon lévő vezetője. És ez nem véletlen: Magyarország és az itteni fejlemények európai szempontból leginkább azért érdekesek, mert nem tudni, mihez kezd majd az Európai Unió eddig is, és feltehetően ezután is legrenitensebb, a szövetség alapértékeivel leginkább szembemenő tagállamával, mint ahogy azt sem tudni, hogy mihez kezd Magyarország az Orbán által rendszeresen ellenségként beállított unióval. Régiós szinten kérdésessé vált a visegrádi négyek sorsa, különösen azután, hogy Ukrajna orosz inváziója miatt repedések keletkeztek a több mint harmincéves szövetségben. Ami pedig a világpolitikát illeti, Orbán győzelme most leginkább abból a szempontból érdekes, hogy miként viszonyul a lassan 13. éve az Orbán és a Fidesz által vezetett, nem mellesleg NATO-tag Magyarország az ukrajnai háborúhoz és annak elindítójához, Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, akivel a magyar miniszterelnök hosszú ideje jó viszonyt ápol.

Orbo-Magyar Birodalom

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ott marad az EU vezetői között, ami további összecsapásokhoz vezet az unió alapértékei körül, és tovább nehezíti a Moszkva elleni kemény fellépést – írja a magyar választás eredményéről hétfő hajnalban közzétett cikkében a Politico. Bár a lap szerint, ami Orbo-Magyar Birodalomnak nevezi Magyarországot, Orbán győzelme várható volt, különösen úgy, hogy a magyar miniszterelnök a markában tartja a médiát, a győzelem mértéke sokkolta a leváltására szövetkező politikai ellenfeleit. A Politico úgy látja, hogy a magyar miniszterelnök győzelmi esélyeit nem rontotta a Putyinnal ápolt közeli kapcsolata: ehelyett Orbán Magyarország békéjének és stabilitásának őrzőjeként lépett fel, aki gondoskodik róla, hogy az ország ne sodródjon bele az ukrajnai háborúba.

A lap kiemeli, hogy a választási pálya Magyarországon különösen egyenetlen, hiszen a jelenlegi választási rendszert Orbán pártja, a Fidesz tervezte meg, amely közvetve vagy közvetlenül irányítása alatt tartja a médiát is. A Politico idézi Orbán régi kritikusát, Daniel Freund német zöldpárti EP-képviselőt, aki szerint hosszan lehetne sorolni, miért volt tisztességtelen a magyarországi országgyűlési választás, és aki azon lesz majd, hogy nyomás alá helyezze az Európai Bizottságot annak érdekében, hogy az további forrásokat vonjon el Magyarországtól. A lap megjegyzi, hogy Orbán választási sikere tovább növelheti ambícióit, hogy befolyását külföldre is kiterjessze, hiszen a magyar miniszterelnök, aki Európa legrégebben hivatalban lévő vezetője, hajlamos rá, hogy a sajátjánál magasabb súlycsoportban szálljon a ringbe. A Politico megjegyzi, hogy Orbán győzelme kérdéseket vet fel a visegrádi négyek sorsáról is, hiszen a Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Csehország által alkotott szövetség egyre nagyobb nyomás alatt van, mivel többi tagja Orbánnál keményebb fellépést támogat Oroszországgal szemben...

BOD PÉTER ÁKOS: MAGYARORSZÁG A VÁLASZTÁSOK MÁSNAPJÁN - AMI EDDIG TÖRTÉNT, NEM FOLYTATHATÓ

PORTFOLIO
Szerző: BOD PÉTER ÁKOS
2022.04.04.


A politikai főhatalomról szóló országgyűlési választással új kormány alakul. Ezzel új szakasz nyílik, nyílhat a társadalompolitikai és gazdaságpolitikai döntéshozatalban. E sorok írásakor még nem tudtam, hogy a választások nyomán milyen lesz a parlamenti mandátumok megoszlása. Ami a kormánypolitikát illeti, urnazárás előtt még lehetett ízlelgetni a különféle változatokat, ezúttal egyet kivéve: „folytatjuk”. A gazdaság-, társadalom- és külpolitika ugyanis nem folytatható, 2022 tavaszán helyzet van.


Mind a társadalmi, mind pedig a gazdasági folyamatok magukban hordozzák korábbi meghatározottságaikat, működési logikájukat. A politikus számára kezdődhet vagy véget érhet egy korszak a választás éjszakáján, de a politikai ciklus csupán egyike az életünk sokféle hullámzásának. Ami a választófülkékben történt, nekünk nagyon fontos, és megvan a maga jelentősége a külvilág, az európai politika számára is, most sokkal inkább, mint évtizedek óta bármikor. Nem mindegy tehát, hogy a politikai felhatalmazást elnyerő oldal milyen szándékokkal, programmal akarja kormányozni az országot. Ám mégis ott tornyosul a realitás. Abba pedig egyaránt beleértendők a mögöttünk hagyott időszak örökségei, a jelen adottságai, a külső kihívások. Ezek együttesével kell megbirkóznia a parlamenti többséget bíró politikusnak.

De 2022 tavasza vajon milyen állapotban találta Magyarországot? Nehéz megmondani. Az elmúlt évekről, az esztendő első két hónapjáról jöttek hivatalos statisztikai adatok, készültek konjunktúra-felmérések, megjelentek prognózisok. Vannak ezek között aggodalomra okot adók is. Az elmúlt hetek persze nem voltak alkalmasak a mély, elfogulatlan elemzésre. A felfűtött politikai izgalmak közepette a szokásos mutatók megítélése is szóródott. Politikai hovatartozástól is függ, hogy ki melyik jelenséget emelte ki. Aki a sikereket kívánta felmutatni, az a foglalkoztatási, béremelkedési, gazdasági növekedési, beruházási számokat, a házasságkötési rekordot mutatta fel. Eközben bőven jöttek kellemetlen adatok, mint a pénzromlás vagy a költségvetési megcsúszás indikátorai, az osztrák szintet háromszorosan meghaladó Covid-halálozás...

KI VAN A GOLYÓÁLLÓ MELLÉNY MÖGÖTT? – EGY PSZICHOLÓGUS FEJTEGETÉSEI ORBÁN VIKTOR BELSŐ KÉSZTETÉSEIRŐL ÉS SZEMÉLYISÉGJEGYEIRŐL

NÉPSZAVA
Szerző: RUDAS JÁNOS
2022.04.04.


Két dolgot le kell szögeznem. Először is nem vagyok sem valódi, sem önjelölt politikai elemző. Némileg kritikus suszterként maradok a kaptafámnál. Másodszor: nem óhajtok semmilyen diagnózist felállítani. Ugyanis távolból, személyes találkozás nélkül szakmai okokból tilos diagnosztizálni bárkit is. Viszont ha személyesen találkoztunk volna, akkor etikai okokból lenne tilos erről bármit is másokkal közölni.


Szóval, maradjunk abban, hogy fejtegetéseim mögött kizárólag olyan források találhatók, amelyekhez (sajtóban, interneten) bárki hozzájuthatott.

Három kérdésre szeretnék válaszolni Orbán Viktorral kapcsolatban: milyen motiváció (belső késztetés) vezérli, mit tudunk mondani a személyiségéről, és láthatók-e megnyilvánulásaiban mentális gondok?
...

JAKAB PÉTER: MÁRKI-ZAY NEM LEVÁLTOTTA, HANEM MEGBUKTATTA AZ ELLENZÉKET

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2022.04.04.


Jakab Péter, a Jobbik elnöke szerint a választási vereség ellenére is meg kell tartani a hatpárti összefogást, de már Márki-Zay Péter nélkül kell folytatniuk.

Jakab egy rövid Facebook-videóban értékelte a választást. A Jobbik elnöke arra büszke, hogy képes volt leülni egymással hat ellenzéki párt, amelyek között sikerült betemetni az árkokat, előválasztást tartottak, és közös programot alkottak.

„Márki-Zay Péter hat ellenzéki párt hadseregét kapta meg októberben, és tetemes előnyt. Ebből már tetemes hátrány lett, hovatovább fideszes kétharmad. Talán a kevesebb, megfontoltabb, egyértelműbb beszéd most több szavazatot hozott volna. Márki-Zay októberben azt mondta, hogy leváltja az ellenzéket, valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta az ellenzéket” – mondta Jakab...


A NEGYEDIK KO

HVG360
Szerző: NAGY IVÁN ZSOLT:
2022.04.04.


Orbán Viktor és népe ismét egymásra talált, az ellenzéknek pedig fogalma sincs, hol vesztette el a sajátját.


Orbán Viktor megcsinálta. Életük legfontosabb csatájaként harangozta be a tegnapit, és úgy is harcolt érte. Ismét a hátán vitte el a kampányt, mert tudta, hogy e nélkül nem nyerhetnek. Bevállalt, ha kellett, hazugságot és támogatásnak álcázott szavazatvásárlást, nem kímélt senkit és semmit, rájátszott félelmekre, riogatott, ha kellett, kisszékre pattant, ha kellett, lement Kis Grófóba.

Győzött, ismét, magabiztosan, berántotta a negyedik kétharmadot, és az általa gerjesztett gyűlölködő hangulattal a Mi Hazánkat is. Ez az ő országa, és az ő népe. Nem Kádáré, nem Horthyé, hanem Orbáné. Megvette őket vagy meggyőzte, e pillanatban majdnem mindegy is. Érti a nyelvet, amin ma (és immár tizenkét éve) a magyarokhoz kell szólni. És fordítva: a magyaroknak a jelek szerint Orbán Viktor kell, neki hisznek, neki akarnak hinni, de legalábbis elégedettek azzal, amit tőle kaptak, és tartanak attól, hogy ezt elveszítik.

Nem mindenki, messze nem mindenki, de a parlamenti matematika szempontjából ez kevésbé fontos. A társadalmi megosztottságéból azonban feltétlenül. De úgy tűnik, ez is Orbán Viktornak jó. Ő ugyanis ezt nem elsimítani akarta, hanem kihasználni. Erre építette a harcát...

NEM JÓSOLGATNI KELLENE, VÁGYÁLMAINKAT KIVETÍTENI, HANEM PARÁNYIT ISMERNI A TÖRTÉNELMET. ÉS FELFOGNI VÉGRE, HOGY MINDEZ MILYEN KÖVETKEZMÉNYEKKEL FENYEGETHET

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.04.04.


Akadnak néhányan, akik tudják, hogy egy ma reggeli tipmixen mit prognosztizáltam. Lényegében eltaláltam a számokat, (52%-os Fidesz győzelmet mondtam, 53% lett belőle), igaz, azért nem tippeltem nagyobb Fidesz győzelemre, mert már szégyenkeztem pesszimizmusom miatt. A tipmixet tehát megnyertem, de nem a jóstehetségem miatt: ha valaki nem az illúzióira vagy a vágyálmaira tekintett, ha valaki nem próbálta meg erőszakosan, mindenkit túlharsogva számonkérni a saját és a “nagy megmondók” fene mód agresszív fantazmagóriáit, s nem kívánt azoknak megfelelni, ám helyette értelmezni próbálta az eseményeket, az jó eséllyel tippelhette meg a bekövetkezendőket.

Sok mindent el lehetne most mondani, én mindössze néhány dologra emlékeztetnék: 1. a megfelelően felpörgetett előválasztást követő teljes padlófékre, 2. a totálisan megalapozatlan meggyőződésre, hogy MZP képes lesz megszólítani a vidékieket és a bizonytalanokat (nem volt képes), 3. a pártok és MZP intellektuális csődjére, 4. MZP teljesen dilettáns kommunikációjára, önálló narratíva híján a Fidesz narratívája utáni kínos és szolgai kullogására (nota bene ebben sokkal jobb a Fidesz), 5. végül, s ez a leglényegesebb: a háborúra, amellyel MZP látványosan és kínosan nem tudott mit kezdeni, holott a förtelmes háború felkészültség és rálátás esetén remek narratívával szolgálhatott volna, ehelyett az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a legfontosabb és legkiélezettebb helyzetben mondott csődöt, míg a Fidesz 24 órán belül fordítva retorikáján, a saját szempontjából jó és biztosan győztes irányt vett. Meggyőződésem, hogy Itt szállt el minden véglegesen, s ezt nem vette észre, vagy nem kívánta észrevenni sem a nagyérdemű, sem a megannyi “professzionális” elemző. Ezekről mind részletesebben kell majd beszélni.

Ám ami a legelkeserítőbb: a vesztesek hangadói immár azt hajtogatják, hogy nem is baj, hogy így esett, s a fenyegető gazdasági és pénzügyi csődhelyzet most majd jól rászakad a Fideszre.

Nem fog rászakadni. Aki ezt gondolja, az semmit sem tud a nyugati gondolkodásról és az EU-ról. Ráadásul azok, akik ezt állítják, még mindig nem fogják fel, mi történt 3-án este.
Elmondom: bekerült a parlamentbe a Mi Hazánk. Innentől kezdve, ha valóban gazdasági vagy pénzügyi válság fenyegetne, az mostantól már nem az ellenzéket erősítené, hanem a parlamenti erővé vált szélsőjobbot.

Nem jósolgatni kellene, vágyálmainkat kivetíteni, hanem parányit ismerni a történelmet. És felfogni végre, hogy mindez milyen következményekkel fenyegethet.

A legnagyobb győztes potenciálisan a Mi Hazánk, s ez egyszerre jó hír, egyszerre hatalmas kihívás a Fidesz-KDNP számára.

A helyzet rettenetes. Avagy tragikus. A kettő között lehet választani.