2018. augusztus 2., csütörtök

SÜKETEN, VAKON, BÉNÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.08.02.


A Hír Tv nélkül is felkelt a nap, a madarak éppen úgy csicseregnek, mint tegnap, a hőség sem változott semmit. Miért is kellene görcsölnünk? Amikor az Origót elfoglalta a Fidesz, akkor sem történt semmi rendkívüli. A vajaskenyér íze nem változott, a busz éppen úgy rázott, amikor nem tudta megkerülni a kátyút. A Magyar Nemzet beszántása után is tovább nőtt a hajunk, a körmünk, télen hó esett, nyáron villámlott és érett a barack. A 168 óra továbbra is megjelenik, csak picit más lett, de a túrós palacsinta íze nem változott semmit és továbbra is folyik a víz a csapból.

Az emberek életén nem változtat az, ha vannak kormánykritikus médiafelületek, vagy ha nincsenek. Igazából mindössze annyi történik, hogy néhány embernek megszűnik a munkahelye, de ez naponta előfordul, semmi rendkívüli nincs benne. Miért is kellene hogy érdekelje Kovácsékat Lajosmizsén a kormánykritikus média léte, vagy nemléte? Őket nem érinti közvetlenül, az ő életük éppen olyan nehéz, vagy könnyű, nem ettől függ, hogy ki tudják-e cserélni a tönkrement bútort, hogy találnak-e a gyereknek nyelvtanárt és meg tudják-e fizetni a különórákat.

A hírek és publikációk ingyen jönnek. Akiknek az a dolguk, hogy leüljenek a számítógép elé és megírják, vagy beüljenek a stúdióba és elmondják, azok a dolgukat végzik. Az interneten minden hozzáférhető, szinte semmi nem kerül pénzbe, csak a pornóoldalak és a játékoldalak, de az természetes és különben is sok mindenhez hozzá lehet férni okosban, csak egy kis furfang kell hozzá.

Az ember észre sem veszi, ha az egyik fülére kicsit tompábban hall. Oda fordul a másik fülével, jobban koncentrál. Aztán megtanulja az agy szelektálni a dolgokat és természetesnek veszi, hogy kiszűrje azokat a hangokat, amelyeket már nem képes feldolgozni, mert nem hallja, csak valami távoli moraj számára. A látás romlásához is hozzá lehet szokni. Alkalmazkodik az ember. Távolabb tartja a könyvet, vagy közelebb hajol, szemüveget vesz fel, előkeresi a nagyítót is. Aztán leszokik az olvasásról mert túlságosan megerőltető, majd pedig kivitelezhetetlen.

Mire majdnem teljesen megvakul és megsüketül, már nem éli meg traumaként. Megszokta. Természetes állapot lesz számára, hiszen minden nap csak egy picit lett rosszabb, nem arról van szó, hogy tegnap még tökéletes volt, ma pedig már sötét és néma csend van.

Ez történik most. Egy országot vakít és süketít meg Orbán. Egy ország fogja azt olvasni, látni és hallani, amit a bűnbanda el akar neki mondani. Tudom, hogy sokan, akik megtalálják a számukra fontos híreket (még megtalálják) nem értik és sokszor szóvá is teszik, hogy miért foglalkozunk az Origó, a 888, a PS, a Magyar Idők híreivel. Ne foglalkozzunk vele, úgysem olvassa azokat senki. Mi lényegében reklámot csinálunk nekik.

Akik ezt mondják, szándékosan takarják el a szemüket, dugják be a fülüket hogy még azt a keveset se lássák-hallják, ami eljuthat hozzájuk. Tessék tenni egy kísérletet. Csak három napig kizárólag kormányportálokat olvasni, propagandát nézni. Aztán elgondolkodni azon, mennyivel egyszerűbb és főleg mennyivel kellemesebb hinni a saját kiválasztott, nagyszerű, zseniális, különleges mivoltunkban, mennyivel jobb hinni abban, hogy mi egy egészen fantasztikus nép vagyunk, soha, semmiben nem hibáztunk, minden esetben áldozatai lettünk másoknak, de mégis itt vagyunk és küzdünk, miközben minket tisztel a világ. Mennyivel egyszerűbb elhinni, hogy veszélyben a kontinens, de ez a kicsi ország egyedüliként megvédi magát, pontosabban megvédi az országot Orbán Viktor, mi itt biztonságban, boldogan élhetünk az ő áldozatos munkájának következtében. Mennyivel felemelőbb hinni azt, hogy napról napra fejlődik az ország, holnap egy picivel jobban élünk, mint ma és ez a folyamat megállíthatatlan, csupán hatalomban kell tartani Orbán Viktort.

Elég három olyan nap, melyben csak ezeket a híreket fogyasztjuk és az agymosás hatékonyságát le tudjuk mérni önmagunkon. Érezni fogjuk a hálát a védelemért, a rettegést a migránsoktól és a gyűlöletet azokkal szemben, akik ezt a biztonságot és jólétet el akarják rabolni tőlünk.

Könnyű nem észrevenni a kórházakban, idősotthonokban a hőségben fuldokló betegeket és öregeket és könnyű nem gondolni arra, hogy ezekben az intézményekben a minimum lenne a légkondi. Ahogy a megfelelő fűtés is az lenne, a normális tisztálkodási lehetőség, a korszerű felszerelés, a kényelmes ágy, a tiszta ágynemű és az ehető étel.

Könnyű nem látni az éhező embereket. Menjenek közmunkásnak, hiszen Orbán Viktor biztosítja a lehetőséget. Arról már kevés szó esik, hogy a közmunkából sem lehet megélni, arról pedig még annyi szó sem esik, hogy egy 87 éves idős ember, akinek 30 000 forintot sem éri el a nyugdíja, hová mehetne dolgozni, vagy egy súlyosan rokkant, fogyatékos embernek milyen feltételekre lenne szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon és ehhez képest a sarki boltig nem tud elmenni, mert nincs járda, vagy ha van, a közepén van a villanyoszlop, ráparkolnak az autók, fel kell menni négy lépcsőn a bolt ajtajáig és nincs rámpa, de a saját lakásában is le kellene jönni a lépcsőn és nincs rámpa, nincs lift. Buszra, vonatra, metróra, villamosra szinte esélytelen fel- és leszállni, de még a zebrán sem tud átjutni időben.

Arról sem hallunk – mert nem akarunk hallani és hamarosan nem is fogunk hallani -, hogy a naponta megénekelt gazdasági csoda nem létezik, a régió országaitól messze elmaradtunk, Románia, ami pedig sokkal mélyebbről indult, mint mi, már minden tekintetben megelőzött minket és sajnos nem csupán gazdaságilag, nem csak az életszínvonal tekintetében, hanem a demokrácia szintjén is.

Orbán és bűntársai lassan, módszeresen megvakítja és megsüketíti az országot. Ez történik minden alkalommal, amikor elveszik a forrásokat a médiától, amikor a hirdetési bevételeket a saját propagandamédiájukhoz irányítják, amikor hosszú és költséges pereskedés útján lehet csak közérdekű adatokhoz jutni, amikor a saját médiakurváik sorra gyilkolják le a kritikus hangon megszólalni merészelőket a független újságíróktól Alföldi Róbertig.

Mindezt úgy teszik, úgy legitimálják ezt a mocsok módszert, hogy nem kell fegyverekkel lerohanni a szerkesztőségeket, nem kell rendeletileg betiltani a lapokat, nem kell börtönbe hurcolni az újságírókat. Mert sokkal elegánsabb kivéreztetni, megfojtani. Csöndesebb munka. Nem kelt feltűnést...

TÚL KÉSŐ ÉBRESZTŐT FÚJNI!

CIVILHETES
Szerző: HERVAY PÉTER
2018.08.02.Elindultunk, nem tegnap a HírTV-vel, még csak nem is a Népszabi bezárásával, hanem az Alaptörvénynek nevezett Alkotmányhelyettesítő salátatörvény megszavazásával azon az úton, amelynek nem siker, hanem nagyon csúnya vége lesz.

Egy ideig azt hittem, hogy Orbánék egy Maoista államszerkezetet építenek ki, amely 1 bites ideológia alapon szerveződik, de annál is rosszabb az irány. Konkrétan a tekintélyelvű egypártrendszer felé száguldunk. De nem az idősebbek által nosztalgiával idézett Kádári legboldogabb barakk felé, hanem egy olyan aberrált, beteg, kirekesztő nemzetállam felé, ahonnan már csak egy köpésre van 1936, amikor egy szobafestő akkora hatalomhoz jutott, amelyet korábban elképzelni sem tudtunk.

És akkor beszéljünk a baloldal legnagyobb és legerősebb pártjáról, az MSZP-ről, a párt 2002-2010 közötti kormányzásáról.

Nyolc éve volt a baloldalnak arra, hogy erősödjön, hogy erősítsen olyan mára már részben elkoptatott és lelakott értékeket, mint a szolidaritás, a hátrányos helyzetűek vagy az elesettek segítése. A szocik 8 év alatt sikeresen kiölték a gyakorlatban ezeket az értékeket, mert minden fontosabb volt.

Kiépíthettek volna egy baloldali médiát, amelyen keresztül a mai napig megszólíthatnák az országot, esélyük volt egy normális és igazságos oktatási rendszer, egészségügyi rendszer és adórendszer kialakítására. De nem! A következmények nélküli vezetés, a különböző gazdasági érdekcsoportok összefonódása a minél nagyobb haszonszerzés vágyával meghozták az Orbáni kort. Az MSZP olyan mint a tücsök, és akkor itt és most a Fidesz a hangya - azt gondolom ezt a gondolatot nem kell jobban kifejtenem.

Az, hogy mára gyakorlatilag egy olyan tévécsatorna nincs, amely ne függne valahogy a Fidesztől, az nem Orbán hibája, hanem az MSZP-ben kulcsszerepet játszó emberek leszaromságának egyenes következménye. A legutóbbi választáson sem a kormányváltás volt a cél, hanem az, hogy aki eddig bent ült a Parlamentben, azok ezután is bent ülhessenek.

Mekkora bullshit már az, amikor egy MSZP-s azt mondja, hogy az ellenzék feladata ma az, hogy az emberek által felvetett és a bőrükön érzett problémákat elmondják a parlamentben. Anyátoknak hazudjatok!


NYOMTASS TE IS! 54.SZÁM

NYOMTASS TE IS
Szerző: Nyomtass Te Is
2018.07.31.


Az Európai Unió népszerűsége 1983 óta nem látott csúcson van, ami szakértők szerint egyértelműen annak tudható be, hogy a britek kilépési kísérlete (brexit) szánalmas eredménnyel járt. Ma már a legelvakultabb euroszkeptikus politikusok sem házalnak a választóknál azzal, hogy országuknak ki kellene lépnie az EU-ból...

Mi ez?

Nagyon sok ember van, aki csak az M1 televíziót nézi, a Kossuth rádiót hallgatja és a megyei lapokat olvassa. Nos, az ő fejükben egy egészen másféle kép alakul ki Magyarországról, mint azokéban, akik több forrásból tájékozódnak. Ahogyan mondani szokás, ma kétféle mozit nézünk.

Ami a kormány által birtokolt vagy elfoglalt csatornákon keresztül árad, az már nem is elfogultság, hanem gátlástalan propaganda és agymosás, időnként konkrét hazugság. Ha nem lépünk fel ez ellen, akkor a következő választáson olyan emberek fognak szavazni, akik nincsenek tisztában azzal, hogy milyen országban élnek.

Ideje hát tennünk valamit!

Egy egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely a mindenütt jelenlévő technológiákra alapozva, olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Van még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, csakhogy ezeket nem olvassák elegen. A Nyomtassteis kezdeményezés segítségével azonban sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ezt a lapot félbehajtva egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Az aktuális lapszámok internetes oldalunkról tölthetőek le. Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti. A terjesztéssel kapcsolatban felmerülő kérdésekről a gyakori kérdések menüpontban tájékozódhatsz.

A nyomtassteis kezdeményezés egyetlen esetben működik: ha elegen leszünk, akik tényleg nyomtatnak és terjesztik is ezt a kis újságot. Csatlakozhatsz kicsiben és nagyban is, lehetőségeid, erőd szerint. Akkor is sokat tettél, ha csak egy-két példányt nyomtatsz ki és juttatsz el ismerősökhöz vagy ismeretlenekhez.

De gondolkodhatsz nagyban is. Ha van lehetőséged, netán nyomdakapacitásod arra, hogy sok példányt állíts elő, akkor az már nagy segítség. Ha mozgósítod a barátaidat, hálózatot építesz olyanokból, akik rendszeresen szállítanák ki a lapot egy-egy adott körzetbe, akkor jelentősen járultál hozzá ahhoz, hogy minél több emberhez jusson el másféle információ, mint amit a kormányzati hírforrásokból kap.

A kis újság terjesztésének fontos eleme a személyes beszélgetés, így azok, akik csak az állam által elfoglalt hírforrásokból tájékozódnak, találkoznak más véleményekkel is. Ha tömeges mozgalommá tudjuk fejleszteni a kezdeményezést, akkor rövid idő alatt, érezhetően ellensúlyozhatjuk a hatalom médiamonopóliumát.

Arra is alkalmas ez a kiadvány, hogy a választások közeledtével megismertesse az országot azokkal az elképzelésekkel, amelyeket a jelenlegi kormányt leváltani szándékozó politikai erők ajánlanak. Ez a kis újság azonban nem egy párt lapja, hanem független civil kezdeményezés.

Kiváló eszköz azoknak a magánembereknek, akik úgy érzik, hogy ha változást akarunk, akkor tenni is kell valamit.

VILÁGSZÍNVONAL: 32 FOKOS KÓRTEREMBEN "GYÓGYULNAK" A MOZGÁSKÉPTELEN BETEGEK

444
Szerző: BOTOS TAMÁS
2018.08.02.


Légkondi nincs, csak a kereszthuzatban és a hidegfrontban reménykedhetnek a fővárosi kórházak kórtermeiben fekvő betegek és az ott dolgozók, derült ki az ATV Híradójának rövid tesztjéből. Három fővárosi kórházat kerestek fel, ahol rejtett kamerával mérték meg a levegő hőmérsékletét:

szerda délelőtt 11 és délután 2 óra között 32 fokot mutatott a hőmérő.

Volt, ahol arról számoltak be a betegek, hogy csak vizes törölközővel a nyakukban bírják ki a kánikulát. Másutt meg arról, hogy éjszakára sem hűlnek le a szobák, a hőség szinte elviselhetetlen. Kiderült, hogy ebben az intézményben éppen "energetikai korszerűsítés zajlik", aminek keretében tégláik bontották vissza a szigetelést.

Egy asszony arról beszélt, hogy az ágyhoz kötött párja szobájában 30 fok van, csak a vizes ruhás mosdatással tudja elviselhetőbbé tenni számára a kánikulát. Hozzátette: a nővérek nagyon rendesek, hasonlóan próbálnak segíteni a többi betegnek is.

Az ATV Híradója megkereste mindhárom kórházat, de választ egyiktől sem kaptak.

TOVÁBB BŐVÜL CSÁNYI AGRÁRBIRODALMA

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.08.02.A jelenleg (még) leggazdagabb magyar Csány Sándor érdekeltségébe tartozó cégcsoport vásárolja fel a Hungerit Zrt-t.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a Csányi Sándor (OTP és Bonafarm tulajdonos) felvásárolja a a baromfifeldolgozássál foglalkozó Hungerit Zrt. Az ügylet értékét piaci információk 16 milliárd forintra teszik. Az eladó Magyar József, akinek vagyonát a 100 Leggazdagabb magyar kiadvány 19,2 milliárd forintra becsülte, aki ezzel a 57. volt a 100-as listán. A 2017-es adatok szerint a Hungerit 38,4 milliárdos árbevétel mellett 2 milliárdos eredményt ért el. Az árbevétel 10 milliárddal volt alacsonyabb a 2016-osnál, az adózott eredmény viszont duplája volt az egy évvel korábbinak.

Csányi Sándor tekintélyes mezőgazdasági portfólióval rendelkezik, ezért az ügyletet a GVH-nak is engedélyeznie kell. A versenyhivatali vizsgálat szerint a felvásárlás nem jár versenykorlátozó hatással. A Csányi-csoport húsipari tevékenysége sertéseket tekintve a teljes vertikumra kiterjed: a tenyésztéstől a vágóhíd-üzemeltetésen keresztül a hús feldolgozásáig; a baromfiknál ennél szűkebb: napos csirkék tenyésztését, illetve bizonyos feldolgozott baromfi termékek előállítását foglalja magában. Ezen túl a Csányi-csoport – egyebek mellett – tejtermékeket gyárt és mezőgazdasági anyagokat (pl. takarmány, műtrágya) értékesít...


MÉSZÁROS LŐRINC A BÁTOR - A SEMMITTUDÁS LÁNGESZE

VÁROSI KURÍR
Szerző: ANDOR MIHÁLY
2018.08.02.


Azt már eddig is tudta ország-világ, hogy a felcsúti gázszerelő Magyarország legtehetségesebb vállalkozója, aki megérdemelné, hogy fölterjesszék a közgazdasági Nobel-díjra.

A semmittudás lángesze

Mondjon valaki még egy embert kies e hazában, sőt kies e világban, aki falusi gázszerelőből három év alatt milliárdossá lett, és bekerült országa száz leggazdagabb embere közé. De nem ám valami találmánnyal! Úgy könnyű, hogy kitaláljuk a személyi számítógépet vagy a facebookot, és pillanatok alatt meggazdagodunk. Ilyet tucatjával lehet mondani. De próbáljon valaki meggazdagodni úgy, hogy semmilyen gondolattal nem gyarapítja az emberiség közös kincsét. Csak vesz belőle. Erre csak politikusok képesek. De hát Mészáros Lőrinc nem politikus, hanem vállalkozó, ezért különösen figyelemre méltó nagyszerű teljesítménye.

A Nagy Trágyalopás

Képességeit és nagyszerűségét tovább árnyalja híres hadvezéreket megszégyenítő haditette, amely a Nagy Trágyalopás névvel fog bevonulni a hadtörténetbe. Különösen a rajtaütésszerű gyorsaság volt figyelemre méltó, ahogyan civil ruhás alkalmazottai rögtön bedolgozták a trágyát a földbe, lehetetlenné téve ezáltal minden utólagos ármegállapítást.

A Nagy Trágyalopás azonban nem csak hadvezéri képességei megcsillogtatására adott alkalmat. Új vonásokkal gyarapította a róla alkotott képet: a szerénységgel és a bátorsággal. A bíróság ugyanis megállapította a lopást, és százezer forintra büntette a tolvajokat. Nem a megbízójukat, hanem a parancs végrehajtóit. És akkor Mészáros Lőrinc, a zseniális gázszerelő, példamutató szerénységgel hallgatott arról, hogy ő volt az értelmi szerző. Nem állt ki ország-világ elé eldicsekedni, hogy a nagy haditerv az ő agyából pattant ki. Inkább halált megvető bátorsággal hallgatott, és hagyta, hogy a bíróság az alkalmazottait ítélje el.

Még sok ilyen Mészáros Lőrincre lenne szükségünk, és a haza fényre derülne, sőt Európa tiszteletét is kivívná...

AKKORA KUDARC A MAGÁNCSŐD, HOGY TÖBB EZREN INKÁBB ELBUKTÁK A LAKÁSUKAT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2018.08.02. 


Szeptember elsején lesz három éve, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt kezdeményezésére bevezették a magáncsőd intézményét, ami a tervek szerint elsősorban a tömegesen bajba került devizahiteles családoknak jelentett volna kiutat az adósságcsapdából. Az adósmentő intézkedés bevezetése előtt komoly számítás készültek a lehetséges jelentkezők számáráról.

- Az Igazságügyi Minisztérium 20-25 ezerre becsülte jelentkezők számát.
- A Magyar Nemzeti Bank 25 ezer adóst várt.
- A Magyar Bankszövetség pedig 40 ezerre tette a csődbe menekülők számát.

Mára kiderült, hogy alaposan elszámolták magukat a szakemberek. Az igazságügyi tárca tájékoztatása szerint ugyanis csaknem három év alatt mindössze 1300 csődvédelmi eljárás indult.

Ezek közül 1110 eljárás van még folyamatban. Mint a minisztérium kérdésünkre közölte, az eddig kezdeményezett csődeljárásokban összesen 3394-en voltak érintettek, közülük 1300-an adósként, 691-en adóstársként, 422-en egyéb kötelezettként, 981-en pedig közeli hozzátartozóként kerültek be az adósságrendezési nyilvántartásba.

Ez a szám azért rendkívül kínos, mert a bajba került devizahitelesek számát tekintve szabad szemmel nem is látható az a kör, amely a családi csődvédelmet választotta, ugyanis a jegybank által 2017 közepén közölt adatok alapján a 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek száma meghaladta a 120 ezret.

Tehát az igazán nagy kutyaszorítóban lévő adósok alig több mint 1 százaléka menekült csődbe.

De ez még nem minden, ugyanis mint arra a Portfolio.hu cikke is rámutatott, 2018-ig 47 ezer család vesztette el lakástulajdonát a hitele miatt, igaz, 32 ezren a Nemzeti Eszközkezelőnek adták át a tulajdonjogot, és visszabérlik lakásukat. Ám a számok azt mutatják, több ezren inkább feladták az ingatlanjukat, minthogy a családi csődvédelmet válasszák.

Ráadásul a több mint 120 ezer, kés élén táncoló adós helyzete még kiszolgáltatottabb, mivel azt az MNB legutóbbi pénzügyi stabilitási jelentése is megerősítette, hogy a teljes pénzügyi rendszerben lévő 90 napon túl késedelmes lakossági hitelek nagyobbik része ma már nem a bankoknál, hanem a pénzügyi vállalkozásoknál, tehát főként a követeléskezelőknél van. Ezek a társaságok pedig a legtöbbször kíméletlenebbül bánnak az adósokkal, mint a bankok...

EZEK VAGYTOK TI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.02.


Hát akkor királyság van, jó reggelt! Valaki nézte tegnap este a HírTv-t? Akkor jó, én se, csak utólag tájékozódtam, hogyan hajlott meg a valóság egyik percről a másikra. A lényeg, hogy már minden fasza, visszaszerezték, az övék. Van még egy hirdetési felület, közpénznyelő kanális, amit már nem kell kappanhangon féknyúzozni. Máris telepakolták a régi jó elvtársakkal, mi meg – az elsők között elbocsátott Kálmán Olgát idézve – érjük be annyival, hogy az élet megy tovább. Gyanítom, hogy ez is három napig lesz téma, vagy három napig se, a forró vízben lassan megfőzött béka szindróma alapján tartsuk magunkat a kötelezőhöz: ez a világ NER rendje, még mindig van egy darab televízió, amiben nem részvényes az állampárt (RTL Klub), ahonnan nem az egyenpropaganda ömlik, aztán majd az se lesz, és jön függöny. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy totális érdektelenség mellett demonstrált a Momentum a sajtószabadságért. Helyes. Meg lehet zabálni a sajtószabadságot? Nem lehet megzabálni.

Azért lássuk be, megint jól megcsinálták a díszleteket és a forgatókönyvet a kivénhedt demokraták. A főnökük reggel benyögi, hogy ő elment szabadságra, ne zavarják, egy órával később meg vérbe fojtják, visszaveszik, ami az övék. Az egyszerűagyú szurkoló meg úgy tudja, hogy ehhez természetesen a Fidesznek és külön Orbán Viktornak semmi köze. Ha tudná a miniszterelnök úr biztosan nem hagyná, ugye.

Najó, szóval a belpolitika eltűnt a híradóból, ellenben arról beszámoltak, hogy leszállás után balesetet szenvedett egy mexikói gép. Kálmán Olga helyett meg beültették főműsoridőbe mikrofonállványnak Földi László (=a Belügyminisztérium III/I-es csoportfőnökségének hírszerző tisztje, majd az Információs Hivatal műveleti igazgatója, majd Tarlós István főpolgármester biztonságpolitikai szakértője, a Fidesz egyik megbízható migránsozó papagája, aki szerint háború van és a migránssimogató magyar civileket akár likvidálni is lehet) kedves nejét, Földi-Kovács Andreát. Jó kis családi-rokoni üzlet ez nem csak Földiéknek, hanem a Szikszai-Mentes párosnak is. A Szikszai Péter nevű művész (ITT egy példa arra, kicsoda ő), a tartalomért felelős vezérigazgató-helyettes lesz (ő már volt vezérigazgató-helyettes a Hír TV-nél, majd a Magyar Időknél és az Echo TV-nél dolgozott), élettársa pedig, bizonyos Mentes Katalin, a Hír TV egykori hírszerkesztője, később az Echo TV hírigazgatója, most hírigazgatóként tér vissza a kanálishoz...

DÖMSÖDI GÁBOR: ÓRIÁSIT TÉVEDTÜNK 1989-BEN (INTERJÚ)

ZOOM
Szerző: LENGYEL TIBOR
2018.08.02. 


Az LMP hitelessége már nem az ő problémája, amúgy is eltűnik a párt 2022-re – mondta a Zoom.hu-nak Dömsödi Gábor, aki tavasszal még a zöldpárt jelöltje volt, most az időközin függetlenként maradna polgármester Pásztón. Szerinte azért veszélyes a Fideszre, mert hiteles és becsületes. Interjú.

A kilencezer lelkes nógrádi járási székhely, Pásztó éppen olyan, mint egy nagyon menő veterán sportautó – legalábbis a várost 2014 óta vezető egykori tévés, Dömsödi Gábor szerint. Küldetéstudata van, ezért méreti meg magát az augusztus 12-i időközi önkormányzati választáson is, amit azért kellett kiírni, mert a vele összevesző képviselőtestület lemondott. A Zoom.hu-nak adott interjúban beszélt a pásztói eredményeiről, tavaszi, LMP-s képviselőjelölti kalandjának tanulságairól és arról is, mit rontottak el a rendszerváltók 1989-ben. Dömsödi elárulta, mit nem szeret benne a Fidesz és miért nem hasonlít a BBC legendás műsorvezetőjére.

Nem unja még ezt az egészet?
Melyiket?

A kudarcos kalandot az LMP-vel, a polgármesterséget – a politikát úgy, ahogy van?
Az unom nem jó kifejezés. Viszont elért az életem egy olyan útelágazódáshoz – ha még emlékszik valaki ennek a nem könnyű szónak a misztikumára –, amikor vagy erre, vagy arra megyek majd, és nem lesz bennem semmi görcs. Az egész önkormányzatiságba úgy kerültem bele, mint egy lakos, aki érdeklődött a közügyek iránt. Aztán hirtelen a 125 fős nógrádi falu, Bokor polgármestere voltam. De rájöttem, hogy egy község ügyei nem helyben, hanem a járási székhelyen dőlnek el, ezért akartam ott, Pásztón polgármester lenni. Kétszer nem választottak meg, de volt egy vízióm, hogy milyen lenne ez a város – innentől éreztem egy megmagyarázhatatlan vonzalmat, és meg akartam szerezni a pozíciót. Meg akartam mutatni, hogy egy lecsúszott településből lehet egy sikeres, felzárkózó várost csinálni.

Ha már klasszikusokat idézünk: és sikerült?
Sok minden sikerült, de még nem feltétlenül látják az emberek. Először is rendbe kellett tenni a város gazdálkodását. Mondok egy számot, ami ugyan senkit nem érdekel, mégis fontos: ha megkérdez száz pásztóit, egyik se fogja tudni, mennyi a város adóerő-képessége, és mindegy is lenne, ha nem 50 százalékkal, 20 ezerről 30 ezerre nőtt volna az én polgármesterségem alatt. A helyi iparűzési adóbevételünk ez idő alatt szintén nőtt, méghozzá 70 százalékkal. Mindez lehetővé tett kis fejlesztéseket. Sőt: meg tudtunk tervezni és elő tudtunk készíteni nagyobbakat is, amelyekre uniós pályázaton Pásztó nyert 2,2 milliárd forint támogatást, ami már ott van a számlán. De a gazdálkodás új pályára állítása után saját forrásból emelni tudtuk a köztisztviselői illetményalapot, két egymást követő évben is, összesen több, mint 15 százalékkal. Ez egy kis önkormányzatnál nagy pénz, viszont ha nem emelem meg, akkor elmennek azok a képzett szakemberek, akik úgy kellenek, mint egy falat kenyér. Szép sikereket értünk el, viszont még ez az a pont, amikor a Dömsödit el lehet tüntetni, hiszen ha már ott áll majd az uszoda, a park, a játszótér, a futókör vagy az elkerülő út, ami mind meg tud épülni, akkor már nehezebb lenne.
Ez túl szép. Csak elrontott valamit, nem?
Az egyetlen nagy hibám, amit elkövettem polgármesterként, hogy nem foglalkoztam úgymond propagandával, nem kommunikáltam a sikereket. De nem azért, mert hülye vagyok, hanem mert alapvetően egy ötéves ciklusban gondolkodtam. Ezt azonban megelőzték egy jó húzással, és most olyan helyzetben vagyunk, hogy például a városgondnok, aki civilben a helyi Fidesz elnöke, amellett, hogy nem végzi el a munkáját, amiért a fizetését kapja, még azt is híreszteli, hogy miattam nincs pénz kátyúzásra. Pedig van, csak a munkaerőhiány miatt szeptembernél nincs előbb brigád, amelyik megcsinálja. A művelődési ház vezetője civilben a Fidesz alelnöke, soroljam még? A képviselő-testületben én voltam egyedül független, nyolcan – kimondva vagy kimondatlanul – egyazon párt képviseletében ültek ott, ezekkel az anomáliákkal pedig együtt kell élni. Ez három és fél évig sikerült...

KERTÉSZ ÁKOS: EGY DÖNTÉS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KERTÉSZ ÁKOS
2018.08.01.


Kórházból jöttünk, ahol egy kisebb szemészeti beavatkozáson estem át. Veszélytelen, de fájdalmas. Pontosabban: éget. Alig vártam, hogy hazaérjünk és jegelhessem, de volt még pár kisebb elintézni valónk. Többek között vásárlás. Feleségem leparkolt, átment a túloldalra a boltba, engem a kocsiban hagyott, hogy kíméljen, de a hőség kibírhatatlan volt. Ki kellett szállnom, megálltam egy csenevész fa árnyékában, félkézzel egy oszlopba kapaszkodva, másik kezemmel a napszemüvegemet fogva, mely alatt nagy csomó papírvatta védte az égő-fájó szememet.

Két perc múlva megáll mellettem egy olyan harmincas pasas, hogy nincs-e valami baj, miben tudna segíteni?

Mondom, nagyon köszönöm, de minden rendben, várom a feleségem, ott van a boltban… nagyon köszönöm… ugyan, nem tesz semmit, legyen jó napod!

De alig eszmélek, már megáll mellettem egy filigrán filippinó asszonyka, hogy minden rendben, ne segítsek valamit? A szöveg majdnem ugyanaz, és have a nice day, stb…

Éva talán tíz percig lehetett távol, és ha más mondja, el sem hiszem, de ez itt Kanada, ezek kanadaiak, mert a feleségem már integetett a túloldalról, mikor csak úgy elmenőben odakiált még egy terebélyes fekete asszonyság is, hogy hé, öreg, nincs valami bajod? Ne segítsek valamit?

Ha jól számolom tán harmincan mehettek el itt mellettem, ebből három… hm, nem rossz arány…

Lehetetlen, hogy ilyenkor ne jusson az ember eszébe az az ország, ahonnan idevetette a jósorsa. Olvasom a magyar sajtóban, hogy pár hete egy harmincas éveiben járó férfi feküdt Pesten a hetedik kerületben a járdán, feje alatt vértócsa; epilepsziás rohama volt, elesett, beverte a fejét, a barátja telefon híján kétségbeesve próbált segítséget kérni a járókelőktől, de mindenki süketnek, vaknak bizonyult; az arra járók enyhe undorral, szó nélkül siettek el mellettük.

Végül valaki előkerült, hogy ő már értesítette is a mentőket, de mire kiérkeztek, már nem tudtak a betegen segíteni. Az egyetlen emberről, akiben volt irgalom, kiderült, hogy maga is érintett; a felesége epilepsziás.

Arra virradó éjszaka az egyik budapesti kórház bejárata előtt esett össze egy négyhónapos terhes fiatalasszony epilepsziás rohammal. A kórház illetékesei mosták a kezüket; a nő tudhatta volna, hogy éjszaka a kórház főkapuja zárva, csak hátul, a kórház éjszakai mentőbejárójánál lehet közlekedni.

Ez a történet fantasztikus hepienddel ért véget: a nő nem halt meg! Egy taxisofőr és egy éjszakai busz sofőrje tartották az asszony fejét és benne a lelket, és addig erőszakoskodtak telefonon a mentőkkel és a kórház sürgősségi osztályával, míg a sürgősségiről előjött egy ápolónő, sőt (!) még egy orvos is (!) a főkapun (!) Így a nő megmenekült. (Akkor.)

Én ezzel abbahagytam a magyar sajtó böngészését...

SZÓVAL, MI LENNE A PROGRESSZÍVOK B-TERVE?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.07.28.


...Megint rossz a stratégia. A progresszívoknak öt évükbe került, míg elhitték, hogy a pártjaikat lábon megvette és szétkorrumpálta a Fidesz, de a következő öt se lesz elég arra, hogy számvetést tartsanak: szembenézzenek az előttük álló politikai lehetőségekkel és szellemi teendőkkel., következésképp 2030-ig semmi esélyük valami politikailag relevánsat létrehozni. Egyedüli bizodalmuk az orbánizmus fejreállása - de arról már nincs fogalmuk, hogy ez miért következne be, illetve mit tennének akkor, ha valami csoda folytán a kezükbe kerülne a hatalom. Ez a ritka improduktív társaság -- ahogy korábban kormányon és kormányközelben, úgy most az egyre reménytelenebb ellenzéki állapotba visszacsúszva is -- megelégszik az egymás köreiben való magamutogatással és a régi a megrekedt világnézet mantrázásával, annak lejárt hitelével és retorikai ballasztjaival.

Pedig jól látható az egymást követő politikai üdvöskék leszerepléséből és visszahúzódásából, hogy a feladat nem éppen könnyű. Ezt mindannyian tudjuk, akik különböző álláspontokból nem vagyunk "elégedettek" a rezsimmel. A progresszívoknak mindenesetre meg kell válaszolniuk a kérdést, hogy miként lehet itt labdába rúgni polgárság és modernizációs ösztönök, normák és kontextus nélkül. Mi lesz a narratíva? Mi várható húsz éven belül a magyar versenyképesség alapjaiban, ami támpontot ad az (egyelőre még nem létező politikai értékű) szociális stb. elképzeléseiknek. Meg kell válaszolni, hogyan lehet végre elküldeni a saját oldalukon a régieket és a nagyon régieket, noha minden barátságuk és kapcsolatuk odafűzi őket. Meg kell válaszolniuk egyáltalán, hogy mi értelme a közéleti létüknek azon túl, ami H. Kovács Jánosé, szintén a Facebookról. Egyáltalán, el kellene dönteniük, akar-e itt még valaki komolyan vehetően gondolkodni a progresszív politikáról, vagy tényleg megrekednek a nagyon kínos Orbán-bashingben.

Szóval, a NER ötödik hadoszlopa lehet olyan, amilyen, de még mindig több politikailag értékelhető gondolata van, mint a hagyományos balliberális elitnek. Két dolgot a végére. Egy, a progresszívokat nem bántani akarom, hiszen sok jeles ember osztozik a sorsukban, inkább -- már jó ideje -- ébresztgetni. Kettő, ami a szembenézést illeti -- hadd előlegezzem meg ezt a kérdést --, én már megtettem: nem hiszem, hogy a saját pártomból akár középtávon is kisülhetne valami a magyar etnikum képességei által meghatározott országban. Ezen kívül többször és koherensen szembenéztem ezen a blogon azzal is, hogy a nyugatias konzervativizmusnak miért nincs itt tere; végül pedig azzal, hogy ritkábban publikálok, elismerem, hogy Orbán tradicionalizmusa -- amennyiben az urak, az államszolgák és a jobbágyok országában úgy politizál, ahogy ennek az országnak a képességei szerint megfelel -- a legmagyarabb magyar világnézet alapján áll, és ebben a közegben -- a kritikán és az értelmiségi csevejen túl -- nem tudok releváns lenni. Mindezzel összhangban nem hiszem már, hogy középjobb modernizáló pozícióból legyőzhető a Fidesz; ha nem esik szét előbb, legyőzni vélhetően csak egy baloldali populista erő fogja. Az meg erősen kérdéses, hogy ez megérné-e...

MIFÉLE ELÉGTÉTEL?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.02.


Elégtételt emleget az Origo főszerkesztője, a Fidesz frakcióvezetője és a Fidesz-média szerzői a Hír TV levadászása után. Ez lett kiadva mantrának. Elégtétel.

Ezt kell kommunikálni, hogy három kétharmados győzelem után, a magyar állam megszállása után, az ország szétlopása után, a fél magyar média bekebelezése után elégtételt éreznek.

Ez nem telhetetlenség, hanem szadizmus.

Én nem tudom, hogy mit jelent az orbáni kereszténydemokrácia, de azt se tudom, hogy a Bibliában hol kell olvasnom, hogy aki nekem nem tetszőt mondott rólam, annak el kell vennem a munkáját, és még meg is kell aláznom. Emlékeim szerint ilyen tétel a Bibliában nincs. Maximum a harácsolás nagykönyvében, de a kereszténydemokráciát talán nem arra kéne építeni.

A Fidesz csúcsra járatja az elnyomási versenyt, ahol ők az elnyomott kisebbség az országban, amelyben valójában minden az övék. Ők azok, akiknek elégtételt kell venniük, miközben ők veszik el sorra a médiatermékeket...

HASZNÁLT LAKÁSRA DRÁGÁBB A KÖLCSÖN - A PÉNZPIACI KAMATOK MÁR CSÖKKENNEK , DE A BANKOK FOLYTATJÁK A KAMATEMELÉST

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.02.


Idén júniusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett statisztikája szerint drágultak a lakáshitelek. Az adatokat részletesebben megnézve jól látszik, hogy míg az új lakásokra alacsonyabb, a használtra jóval magasabb kamatra adtak kölcsönt a bankok. A kamatemelések ebben a hónapban is folytatódnak.

A pénzpiaci kamatok (Bubor) a korábbi jókora megugrás után mostanra alaposan visszarendeződtek– mutatta ki az Azénpénzem.hu. A volt devizahitelesek számára irányadó (hacsak időközben nem váltottak hosszabb kamatfixálásra) háromhavi kamat körülbelül egy hónap alatt majdnem a felével lett kevesebb. A hathavi periódusban a kamat több mint harmadával, az éves pedig negyedével alacsonyabb most, mint volt július elején. (A rövidebb friss értékek folyamatosan nyomon követhetők az Azénpénzem.hu címoldalán.)

Közben megindultak a banki kamatváltoztatások. Persze olyan konstrukcióknál, amelyeknél fix a kamat, a többinél automatikusan követik a feltételek a piaci mozgásokat. Például a CIB tudatta: augusztus 1-jétől az Otthonteremtési kamattámogatott hitelek 0,26 százalékponttal drágulnak. Valamivel többe kerülnek az Új Otthon II. lakáshitelek is.

Egyre élesebb a különbség a hitel összeg alapján

A Budapest Bank (BB) már egy hónappal ezelőtt megemelte a fogyasztóbarát lakáshitelek kamatát. Nem is kevéssel. Például 10 éves kamatperiódus esetén a kamat 5,88 százalékról 6,52 százalékra emelkedett. A drágulás nem érintette viszont a 10 millió forintnál nagyobb kölcsönt felvevőket, tőlük változatlanul 4,58 százalékot kér a BB. A K&H egy héttel ezelőtt lépett. Miközben a 3-15 éves kamatperiódusoknak emeltek, a 20 évre fixált kamatot lejjebb eresztették. A Raiffeisen augusztus elsejétől közzétett kondíciós listájában nincs kamatemelés, de csak azért nem, mert a bank ezt már korábban végrehajtotta. Az 5 éves kamatperiódusban jelenleg 0,75 százalékponttal is magasabb lehet a kamat a júniusinál

Az Erste augusztus 1-jétől szinte minden fix kamatán emelt. Például az 5 éves kamatperiódusos lakáshitelek nyugodtan mondhatjuk, hogy meredeken, 1,1 százalékponttal drágultak. Ugyanez az emelkedés viszont „csak” 0,35 százalék, ha ügyfelük 10 millió forintnál nagyobb kölcsönt vesz fel. Egészen más viszont a helyzet a 10 évre fixált kamatok esetében. Ebben a kategóriában az 5 millió forint alatti hitelek némiképp drágultak, magasabb összegre azonban csökkentett a bank a kamaton. Tízmillió forint felett 0,7 százalékot (a részletes feltételeket itt nézheti meg). Érdemes még megemlíteni, hogy az Erste közben nagyot emelt az elérhető kamatkedvezmények mértékén (ezek például a jövedelemtől függnek)...

KURDISZTÁNI MENEKÜLT KAPTA AZ EGYIK FIELDS-ÉRMET

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.08.01.


Caucher Birkar iráni kurd származású matematikus, a teheráni egyetem elvégzése után kért politikai menedékjogot az Egyesült Királyságban. A nottinghami egyetemen szerzett Ph.D-t. Biracionális algebrai geometriával foglalkozik, egy olyan területtel, ahol az egyik legnagyobb név magyar, Kollár Jánosé. A (komplex) felületek biracionális ekvivalencia elmélete a legklasszikusabb matematika, a huszadik század elején működő olasz iskola Gino Fano, Francesco Severi, Guido Castelnuovo és Federico Enriques dolgozta ki az alapokat. Nagyjából arról van szó, hogy mikor ekvivalens két algebrai egyenletekkel definiált objektum, ha az ekvivalencia nincs tekintettel alacsonyabb dimenziós szingularitásokra.

A kétezres évek elején Christopher Hacon és James McKernan ért el áttörést a területen, ők a legnagyobb pénzdíjat kapták meg korábban a matematikában (hárommillió dollárt, ez a Breakthrough Prize). Hozzájuk csatlakozott Birkar, aki korábban már megkapta a Moore-díjat és a Leverhulme-díjat is. Most pedig megkapta a Fields-érmet, ami talán a legnagyobb presztizsű díj a matematikában. Négy éve, az azóta elhunyt Mirzakhani volt az első iráni születésű matematikus, aki Fields-érmet kapott.

5+1 MÍTOSZ AZ AUSZTRIAI ÉLETRŐL


HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.08.02.


Az ausztriai életről, a lehetőségekről, árakról rengeteg (sokszor téves) információ kering, kezdve a keresetektől egészen az árakig, a lakbérig és még sorolhatnánk. Kriszti és Fanni (akik korábban az ausztriai szülésről és az iskoláról, az anyanyelv megőrzéséről írtak) most ezek közül emelt ki néhányat.

“Rendben. Döntöttél. Egy másik ország lesz ideiglenesen vagy éppen örökre az otthonod. A családok és a barátok tétlenül állnak, majd elfogadják választásod. Van aki bátorít, és aki csak a fejét rázza.

Költözöl. Telik az idő és tetszik a város ahol élsz, az emberek, a munkahelyed és az egész környezet. Könnyebb lesz az életed, több mindent megengedhetsz magadnak. Ekkor lassan de biztosan a barátoktól, ismerősöktől bekúsznak füledbe a sárga színben „tündöklő” epés megjegyzések. Ismerős a helyzet?

Sokfelé hallom, - nem csak az ismeretségi körömből - fórumokból, közösségi oldalak külföldi-magyar csoportjaiból, hogy a “hátrahagyott” embereknek megvan a véleményük.

Csak úgy “kedvesen” és “finoman” hintik az igét, hogy a kint élő magyaroknak sokkal, egyszerűbb. Milyen magasak a fizetések, mennyivel jobbak az ételek, könnyen vesznek lakást, sok GYES-t kapnak és így tovább. Na igen, ez biztosan így van, bár sok mindent nem tud, aki nem tapasztalt és nem élt legalább 1 évet a “határain” kívül.

És hogy mik a főbb kommentek amiket kapunk? Íme pár mítosz, amit első kézből több év tapasztalatából most megdöntünk.

Első mítosz: Ausztriában mindenki betegre keresi magát

A valóság az, hogy egy átlagkereset 1200-1400 euró körül mozog. Nyilván ez attól függ, milyen állást tudunk megcsípni, a pénz itt is függ attól, hogy milyen végzettséged, szakmád van illetve mennyire tudod a németet, és plusz még milyen nyelveket beszélsz. Szóval a hogy mennyit keresel már csak rajtad múlik!

AZ ILLEGÁLIS MIGRÁCIÓ SMAFU A FIATAL KELET-EURÓPAIAK KIVÁNDORLÁSÁHOZ KÉPEST ÉS CSAK A FIGYELEM ELTERELÉSÉRE JÓ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.02.


- Az illiberális demokrácia értelemszerű velejárója a rossz kormányzás, a populistákat nem érdekli az olyasmi, mint a bíróságok függetlensége

- Berlin tárt karokkal várja a Nyílt Társadalom Alapítványt

- Schmidt Mária a Le Monde-ban is ki merte fejteni véleményét Európáról és Magyarországról, hú, itt tényleg komoly gondok vannak

New York Times/Reuters

Orbán Viktorhoz hasonlóan a cseh kormányfő is úgy gondolja, hogy a migrációs gondok uralják majd a jövő május EP-választásokat, sőt azt jósolja, hogy utána lényeges változások jönnek, mert a csendes többség elutasítja az illegális bevándorlást. Szerinte ennek jeleit már most is látni az olaszoknál és a németeknél, de meg kellene állapodni a közös politikában. Babis mulatságosnak nevezte, hogy mindenki az euróövezetről lamentál, amikor Schengen jövője sokkal fontosabb, hiszen az szinte az összes tagállamot érinti. A politikus, aki a külső határok erős védelmét szorgalmazza, hozzátette, hogy a szabad belső mozgás jogát ki kell terjeszteni minden államra, így Horvátországra, Romániára és Bulgáriára is.

A miniszterelnök egyik fő ígérete az volt a kampányban, hogy küzd az illegális migráció ellen és ez az egyik döntő tényezőnek bizonyult győzelmében. Most megismételte, hogy még önkéntes alapon sem hajlandó átvenni egyetlen menedékkérőt sem, éspedig azért nem, mert Prága az utóbbi három évben szakemberekkel, továbbá 80 millió euróval támogatta, hogy hozzanak létre központokat az EU-n kívül az érkező tömegek átvizsgálására. A hírügynökség hozzáteszi, hogy a menekültek száma nagymértékben csökkent, de a téma folyamatosan a hírek élén szerepel, mivel Olaszország és Málta visszafordítja a migránshajókat. Babis megjegyezte: az sehová sem vezet, hogy ha érkezik egy-egy hajó, akkor Róma felkér több kormányt, hogy azok vegyék át tőle a fedélzeten lévő embereket.

NZZ

1. Kelet-Európában egyre fogy a népesség, a földrész nyugati és északi felén viszont folyamatosan nő, mégpedig főként azért, mert áttelepülnek a fiatal és képzett keletiek. Bulgária minden 5. lakosát elvesztette 1990 óta, a litvánok már 27 %-nál járnak. A régióból a rendszerváltás óta 12-15 millióan költöztek nyugatra, ami csak rátesz arra, hogy egyre kevesebben születnek, viszont a halálesetek száma évről évre gyarapodik. Az európai belső migráció elsődleges oka a politikai viszályok mellett a rossz gazdasági helyzet. A vagyoni különbség jól nyomon követhető a béreken a kontinens két fele között. Az elvándorlásra ráerősített Schengen. A fő célpont Németország és Nagy-Britannia. Viszont ha odahaza javulnak a körülmények, akkor sokan visszatérnek külföldről, de itt pontos számok nem állnak rendelkezésre.

Leginkább a 18-30 közötti korosztály veszi a vándorbotot gazdasági megfontolásokból a kezébe. Ám ez azzal jár, hogy nem születik annyi gyerek és itt az államok erejéből legfeljebb szépségtapaszra telik ellenintézkedésként. A kiáramlás tovább tart. Az ENSZ szerint 2050-re a világon belül leginkább Kelet-Európában csökken a lakosság száma.

2. Az elemzés Európa elfojtott forradalmának nevezi a nagyarányú keleti elvándorlást, de úgy véli, hogy az a mostani feszültségen túl esélyt is kínál. A földrészt persze jelenleg a kívülről érkező tömegek kötik le, ami elősegíti a nemzeti-konzervatív erők nyomulását. A napi politikai és gazdasági súrlódások lekötik közvéleményt, miközben egyre nagyobb lesz a kelet-nyugati szakadék, ami egyben kultúrharc jegyeit ölti. Csakhogy a Közel- és Közép-Keletről kiinduló hullám eltörpül az Európán belüli népvándorláshoz képest. A keleti államok számára súlyos veszteség, hogy ennyien elmentek, hiszen itt jelentős agyelszívásról van szó. Egyes körzetek teljesen elnéptelenednek. Akik távoztak, azok sokszor a szegénység elől menekültek el. Nyugaton viszont jókora félelmet keltettek a kontinensről érkező bevándorlók. Lásd a Brexitet, emiatt erősödik a bezárkózás igénye.

Közép- és Kelet-Európában a népesség számának megcsappanása paradox módon a nemzeti-konzervatív tábort erősítette. Kisebbségi komplexust váltott ki, hogy éppen a legtehetségesebbek vették a kalapjukat. Ezért a térség idegesen reagál arra, ha úgy látja, hogy a Nyugat lebecsüli, illetve kioktatja. Ennél azonban veszedelmesebb, hogy a kelet-európai nemzetek félnek a kihalástól. A bevándorlás ezen segíthetne, ám pl. Magyarország és Lengyelország nem hajlandó nyitni, inkább bezárkózik. A 3 évvel ezelőtti menekülthullám és a nyugati merényletsorozat politikailag szalonképessé tette az iszlámellenességet, ami durva előítéletből táplálkozik. Erre rásegít a sajtóhisztéria, ez magyarázza a heves ellenállást a kvótákkal szemben, amit azután sorskérdésnek állítanak be az olyanok, mint Orbán Viktor. Viszont a vita eltereli a figyelmet a fő gondról, a kivándorlásról. Lassan Budapest és Varsó is rájön, hogy nem jó stratégia az, ha leengedik a sorompókat. Hozzá kell szokniuk, hogy hozzájuk is jönni akarnak migránsok. De ha megmarad a szakadék Európa két fele között, arra rámegy az EU.

ITT OLVASHATÓ

A GÉP MŰKÖDIK, A CSAVAROK LAZULNAK - ORBÁN VIKTORT HALLGATNI NEM BULI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PARÁSZKA BORÓKA
2018.08.02.


A fiatalok idén is, ahogy a korábbi években ez egyre feltűnőbbé vált, távol maradtak. Őket nem a nem létező irodalmi kínálat, még csak nem is a korábbinál sokkal szegényebb koncertprogram és legfőképpen nem a politikai üzenet hozta el ide, hanem az Olt-parti táborozás hangulata. A botrány és a katarzis is elmaradt Tusványoson.

A gép jól működik, de veszélyesen lötyög néhány csavar: ezzel a tapasztalattal ért véget a Fidesz idén nyári kampánysorozata, amely Szlovákiában kezdődött és Erdélyben ért véget július utolsó napjaiban. Két olyan nyári, Magyarország határain túli rendezvény van, amelyet a magyar kormány évek óta propagandacélokra használ: a szlovákiai gombaszögi és az erdélyi tusnádi tábor. Mindkét – elvileg fiataloknak szóló – programsorozat ugyanúgy zajlik. Kulturális vagy kulturálisnak látszó és politikai tartalmak váltják egymást, esténként koncertek, napközben sörsátrak várják a vendégeket. Mindenki részt vesz ezeken, az is, aki a magyar kormány támogatója, és az is, akit hidegen hagy a politika vagy éppen határozott ellenzéke az Orbán-rezsimnek – mivel ezekben a térségekben kevés a megfizethető, fiataloknak szóló program.

Gombaszög meg Tusnád pedig – részben a magyar állami támogatásnak köszönhetően – ingyen van. Kiváló pálya tehát a propagandára, politikai rekrutációra vagy a politikai ellenfelek nagy közönség előtti vegzálására. Tusványoson hagyományosan csak Fidesz-barát meghívottak vannak jelen évek óta a kulturális és a politikai rendezvényeken egyaránt. Noha az erdélyi találkozók sora még a nyolcvanas években, a közeli Szent Anna-tónál valódi ellenzéki kezdeményezésként indult, a kilencvenes években pedig valódi politikai egyeztető fórumként működött, mára teljesen egyoldalúvá vált. Ezen az eseményen egyetlen olyan meghívott sem jut szóhoz Erdélyben, aki az Orbán-kormánnyal szemben a valódi kritikát képviselné. Nem úgy Gombaszögön, ahol idén tényleg viták bontakoztak ki – e sorok írója is részt vehetett a pozsonyi Pátria Rádió által szervezett, a sajtószabadságról és a magyar sajtó helyzetéről szóló szakmai beszélgetésen. A magyar kormánypárti sajtó fájlalta is, hogy Szlovákiában a „kormánypénzből támogatott” táborban miért jutott szóhoz Veiszer Alinda, Beer Miklós vagy éppen Závada Pál...

KUNCZE: NE LEPŐDJÜNK MEG, HA ANDY VAJNA KEZÉBŐL KICSAVARJÁK A TV2-ŐT

SZTÁRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2018.08.01.


Kuncze Gábor szerint nem lesz mit előhúzniuk a NER-lovagoknak a fiókból, amikor a terjesztésre érdemes műveket kell elővenni, de azon se lepődne meg, ha a beharangozott változások eredményeképp, a nagy kulturális harc hevében az amerikai importkultúrát közvetítő TV2-t is kicsavarnák Andy Vajna kezéből. Interjú.

Egy hónap múlva becsöngetnek Magyarországon, de nem csak az iskolákban: a miniszterelnök Tusványoson arról beszélt, hogy szeptembertől nagy változások jönnek.

Nyilván a kultúra területén is akar valamilyen újraosztást Orbán Viktor. Az elmúlt nyolc év tapasztalata alapján persze ez is csak a pénzről fog szólni, hiszen minden arról szólt. A fideszes értelmiség egy része elégedetlen, mert nem az ő könyveiket adják ki a kiadók és veszik meg az emberek, úgyhogy most majd megteremtik a mesterséges piacot a saját műveiknek.

Tehát ha fest, ír, tanít vagy kutat valaki, sokkal jobb feltételekkel teheti majd, ha azt tűzközelben teszi?

És ebből persze ki fogják hagyni azokat, akik nem az ő kebelbarátaik. Én egy ilyen változásra számítok, de ez egy érdekes kísérlet lesz, mert ha magyar írókról van szó, speciel továbbra is azokat fogom olvasni, akiket eddig is, tehát Esterházt, Parti-Nagyot, vagy éppen Spirót, akiknek jóval nagyobb hatása van, mint az állami pénzekkel megtámogatott baráti szerzők műveinek.

Be kell, érdemes ebbe a kultúrpiaci újrafelosztásba beavatkozni a baloldali, liberális értelmiségnek?

Az előző válasz alapján nem, mert lesz nagy meglepetés, amikor elő kell venni a fiúknak az íróasztalból a műveket, és kiderül, hogy ahol üres a fej, ott üres a fiók is… De nyilván jön majd mögé a hatalmas állami propaganda, a könyvtáraknak felajánlott, vagy az ingyen elvihető könyvek, és emiatt viszont fontos, hogy aki teheti, a minőségi kultúra mellé álljon az értéktelennel szemben.

A médiatérben már ma megkezdődött az új időszámítás: a NER szépen magába szippantja az elmúlt években erősen kormánykritikus hangnemet megütő Hír Tv-t.

Akinek ezzel kapcsolatban illúziói voltak, sürgősen vizsgálja meg a naivitási szintjét, ráadásul ezt is úgy intézik, ahogy megszoktuk tőlük. Egy Kálmán Olgának azért megengedtem volna, hogy elköszönjön a nézőitől, még akkor is, ha nem értek egyet azzal a szemlélettel, ahogy a műsorát vezette. A nagy kérdés, milyen irányt vesz a Hír TV ezután, illetve hogy a TV2, Echo Tv, Hír Tv hármas leosztásban kinek milyen szerep fog jutni, például azon se lepődjünk meg nagyon, ha az Andy Vajna kezéből kicsavarják a TV2-t...

"ORBÁN EGY GECI" - A HÍR TV ELŐTT AKCIÓZOTT A MOMENTUM

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.08.01.


A Szabadság térre, a volt Tv-székház elé hirdetett tüntetést a Momentum, a Hír Tv fideszes visszafoglalása után. A megjelent kb 200 főleg tízen és huszonéves fiatal három beszédet hallgatott meg, majd üzeneteikkel telefújtak használt tévéket, amelyeket utána a párt vezetői a Hír Tv elé szállítottak.

A Momentum elnökségi tagja Berg Dániel arról beszélt, hogy ki kell állni tüntetni a szabad sajtóért, szerveződni kell és visszaszorítani Orbán rendszerét. Beszélt arról is, hogy nem csak az ellenzéki vagy kormánytól független sajtó védelmében fog kiállni a Momentum, hanem akkor is, amikor például az Echo Tv-t akarják bezárni, akkor is ott lesz a párt.

Gulyás Balázs a Hír Tv Szabadfogás című volt műsorának állandó szereplője arról beszélt, hogy az okostelefon mindenkinek a zsebében van azzal kell felvenni a harcot az ellenzéknek, míg Nagy Károly a Momentum ifjúsági tagozatának elnöke ezt erősítve azt kérte, szokjunk le a tévéről, és internetezzünk...

TÖBB DIMENZIÓS FORDULATOT VÁRNAK ORBÁNTÓL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.08.01.


...Orbán, a következetes győztes
A Bloomberg, az elsősorban üzleti hírekkel foglalkozó, de a politikát is figyelemmel kísérő amerikai hírügynökség az európai jobboldal nevében fellépő Orbán Viktorról közöl cikket, rendszeres szerzőjének, a Vedomosztyi című orosz üzleti napilap alapítójának, Leonid Bershidskynek a tollából.

„Ha tudni akarod, hogy mit gondol az európai jobboldal Európáról és a világról, akkor hallgasd Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Ellentétben a legtöbb szélsőjobboldali vezetővel, Orbán következetes győztes, erős fősodorbeli hitelességgel, és a szókimondása inkább fakad meggyőződésból, mint a tiltakozó szavazatok elnyerésének puszta vágyából” – fogalmaz a Bloomberg kommentátora.

Ha kitart, nem egydimenziós lesz a jobboldali fordulat


A magyar vezető megnyilatkozásainak lényegeként azt emeli ki, hogy Orbán a kétoldalú megállapodásokon alapuló új rendet, valamint az európai hadsereg megteremtését hirdeti.

Bershidsky részletesen ismerteti a miniszterelnök tusványosi beszédének a globális erőviszonyokról és összefüggésekről szóló részeit, megállapítva egyebek közt, hogy Orbán még mindig életképesnek tartja az Európai Uniót.

A Bloomberg szerzője úgy véli, néhányaknak meglepő lehet, hogy Orbán a közös európai hadsereg föderalista célkitűzését hangoztatja, hiszen az európai nacionalistákat és populistákat gyakran EU-ellenesnek tekintik. Orbán azonban – hangoztatja Bershidsky – amikor kirohanásokat intéz a liberális EU-elit ellen, akkor azt a hagyományos pártok jobboldalának a nevében teszi. Ezt a jobboldalt akarja egyesíteni a jövő májusi választásokra, és a migrációt kívánja megtenni központi kérdésnek.

Orbán nem feloszlatni akarja az uniót, hanem át akarja alakítani Trump Amerikájának életképes vetélytársává és partnerévé. A jobboldali fordulat, ha tovább tart, nem egydimenziós fordulat lesz a protest pártok támogatásának a növekedése jegyében, hanem a konzervatív szárnyon belül fog megtörténni – jósolja a Bloomberg.

Menteni, ami menthető

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint világszerte feltartóztathatatlannak látszó módon nyomulnak előre a nacionalisták és a tekintélyuralmi berendezkedés hívei, a liberális demokraták körében pedig letargia és megbotránkozás uralkodik.

A kommentátor, Stefan Ulrich szerint sürgető szükség van arra, hogy megteremtsék a ma még hasonlóan gondolkodó államok – elsősorban Németország, Franciaország, Kanada és Japán – szoros együttműködését, a multilateralisták, vagyis a nagy problémákra többoldalú alapon közös választ kereső országok szövetségét – úgymond menteni, ami menthető.

A HÍR-TV-T FELSZABADÍTOTTÁK, A NEMZETET FELTÁMASZTJÁK, ÉS EZ CSAK A KEZDET

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: G. M.
2018.08.02.


Sok drámai fordulaton van túl a magyar média, de az nem volt jellemző, hogy volt munkatársak vonuljanak be egykori munkahelyük jelenlegi szerkesztőségébe. Augusztus első napján visszafoglalták Hír Tv-t, és a hónap végére a Nemzet újraindítását tervezik. És ezek még csak nem is képezik részét az Orbán által szeptemberre ígért nagy változásoknak.

A jobboldali média polgárháborúja véget ért, ez már a hét elején egyértelművé vált (ennek állomásairól hétfőn már bővebben írtunk), augusztus 1-jén pedig már arról is vannak információink, hogy a G-napot követő három és fél év után hogyan akarja Orbán Viktor köre rendezni az ő szemszögükből árulóvá vált médiumok helyzetét.

A Simicska-média felszabadítása

1. A Hír Tv nem vész el, csak visszaalakul. Nem mi mondjuk, hanem zárt ajtók mögött a csatornát a G-nap miatt kényszerűségből elhagyó Szikszai Péter és Mentes Katalin. A jövőben már ők felelnek a tartalom napi előállításáért. A stábértekezleten azt mondták, aki maradni akar, annak vissza kell térnie a 2015 előtti irányvonalhoz. A hangulat feszült volt, egy szerkesztő szerint alig valaki köszönt az érkező fejeseknek. Mások azt állítják, nyílt zsarolás is kellett, hogy a csapat ne széledjen azonnal szét.

Azt Puskár Anett, Simicska Lajos (korábbi?) szóvivője közölte a Hír Tv előtt, immáron Nyerges Zsolt nevében, hogy a szolnoki vállalkozó a) marad a tulajdonos, b) de nem szól bele semmibe, c) arra Liszkay Gábort jelölte ki. Tehát a csatorna sorsáról nem a tulajdonosa és nem is a vezérigazgatója dönt, ez Puskár szavaiból egyértelműen kiderült. Liszkaynak már így is rengeteg terméket kell kontroll alatt tartania: a Magyar Időket és a Karc FM-et tulajdonosként, Mészáros Lőrinc minden sajtótermékét a MediaWorks berkein belül, és most még Nyerges tévéjét is.

Hogy ki csinálja majd a Hír Tv-t, miután elbocsátások sorát zavarták le már első napjukon az új vezetők? Nos, információink szerint az Echo Tv-ben egy értekezleten már fel is lett ajánlva, hogy önkéntes alapon át lehet igazolni. Mészáros adójánál a pletykák szerint inkább a showműsorokra koncentrálnának amúgy is...

MEGYEJÁRÓ 2 - MIRŐL ÍRTAK A MEGYEI NAPILAPOK 2018. JÚLIUS 6-ÁN?

ÁTLÁTSZÓ / KÖZMÉDIA
Szerző: Mértékblog
2018.08.01.


A Magyarországon ma megjelenő 18 megyei napilapot elemeztük egy szűk keresztmetszetben, egy kiválasztott nap, a 2018. július 6. lapszámai alapján. Az elemzés során arra jutottunk, hogy a megyei lapok központi oldalainak felépítése nem sokban változott a választások előttihez képest: a hazai pozitív hírek és a „migránsozós” hírek továbbra is túlsúlyban vannak.

Mint ismert, a megyei lapok piacán az elmúlt években jelentős átrendeződés történt: minden lapcsoportnak új tulajdonosa lett. Tizenhárom újság Mészáros Lőrinchez, három Andy Vajnához, három pedig az osztrák Heinrich Pecinához került. Elemzésünkben azt vizsgáltuk, miről és hogyan írtak ezek a megyei napilapok július 6-án, voltak-e közös központi tartalmak, egyformán megjelenthetett-e minden politikai vélemény és szereplő, vagy torzítottak-e valamilyen irányba a cikkek. A vizsgálat ezúttal sem terjedt ki a nem közéleti cikkekre (ld. sport, szórakoztatás, PR cikkek stb), csupán a központi és a megyei közéleti tartalmakat vettük górcső alá.

Az elemzés során arra jutottunk, hogy a megyei lapok központi oldalainak felépítése nem sokban változott a választások előttihez képest: a hazai pozitív hírek és a külföld negatív („migránsozós”) hírek továbbra is túlsúlyban vannak. A fő irányelvtől csak egy-két kisebb cikk erejéig tértek el a lapok, kritikus hangnak csak elvétve adtak helyet. Az ellenzéki pártok egyáltalán nem jelentek a központi oldalakon, mintha nem is léteznének, és a megyei oldalak sem teljesítettek jól ezen a téren...

ÉS AKKOR ORBÁN VISSZAVETTE, AMI AZ ÖVÉ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2018.08.01.


A háborúnak vége. Orbán nyaralni ment, ennyi győzelmet ki kell pihennie, Simicska is nyaral, mivel más dolga már nem maradt. Közben a Hír TV-ben tisztogatás, váltóállítás, tusványosi beszéd. A sajtószabadság szigete már olyan kicsi, hogy fél lábbal állunk rajta.

Akinek saját tévére van szüksége, az vegyen magának egyet, gúnyolódott Medgyessy Péter tizenhat évvel ezelőtt az ágáló Orbán Viktoron. A miniszterelnökségét pár hónappal korábban elveszítő Orbán azt követelte, osszák meg a közszolgálati televíziót, hogy az egyiket a polgári erők irányíthassák, a másikat a szocialista-liberális kormány. 2002 nyarán Orbán ezenkívül aggódott a híve által vezetett Magyar Rádió miatt – aztán Kondor Katalin egészen 2005-ig hivatalban maradt – és a Magyar Nemzetet ért támadásokat is kifogásolta. A polgári körök nagygyűlésén Orbán szónoktársai médiaegyensúlyt, az ellenzéknek járó egyenlő megszólalási lehetőséget követeltek.

Milyen régen volt.

Még abban az évben Orbán – nyilván a tehetős hívek spórolt pénzéből – vett magának egy televíziót, amelynek nem kellett különösebben küzdenie, hogy hamar bekerüljön a kábelszolgáltatók csatornakínálatába. Tulajdonosi háttérét az orbáni gazdasági univerzum átalakulásával párhuzamosan egyre kevésbé a Vegyépszer és egyre inkább a Simicska-féle cégbirodalom határozta meg. 2004-ben képbe került már Liszkay Gábor, aztán létrejött a Magyar Nemzet – Hír TV – Lánchíd Rádió fideszes médiatriász. A baloldali és a jobboldali blokkok szembenállásának polarizálódásával a Simicska-médiumok propagandaszerepe egyre erősebb lett, de nem kímélték azokat sem, akikről a Fidesz-táboron belül orrontották azt, hogy Orbán hatalmára törnek. Ha éppen nem is törtek, ez volt a mindent vivő vád a kiszerelésre váró belső riválisokkal szemben...

GÉ, MINT GÉ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.02.


Éppen tegnap volt, hogy 2015 februárjában Simicska Lajos beleordította a nagyvilágba friss felismerését, amit egyébként rajta kívül addig is tudott minden jóérzésű ember: “Orbán egy geci”. – 2018 augusztus elsején pedig a délelőtti órákban kikerült a Facebookra egy mém, amelyen a Hír TV bemondónője a szájából előbúvó szövegbuborékban azt tudatta velünk melankolikus naturalizmussal: “Tájékoztatjuk kedves nézőinket, hogy Orbán Viktor már nem geci”.

Ennyi volt. A kör bezárult, a homokóra lepergett, a sajtószabadság örvén pedig siratóénekek lepték el a közösségi oldalt, akinek kellett, megtépte a haját, és kaparta az anyaföldet. A veszteség nagy, de nem akkora, mint sokan gondolnák. Én magam például évek óta nem láttam a csatornát, mert a drágalátos szolgáltatóm a “G” nap után egészen egyszerűen kivette a csomagból, most majd lehet, visszateszi. Másoknak benne sem volt, vagy, ha mégis, nem néztek ilyet, mert nem volt igényük rá.

A kár ugyanilyen nagy volt a másodszor is köntöst váltó Magyar Nemzet bezárásakor, az igazi mélyütés azonban a Népszabadság volt. Aztán lehetne itt sorolni az összes hősi halottat Origótól Figyelőig és tovább végtelenül, de mindegyik csak egy dologra lenne bizonyság: a Fidesz olyan, mint a rák, úgy burjánzik és annyira halálos. A hamvas és reményteli ifjúság, ami akkor következett be a magyar sajtópiacon, amikor a külföldiek fölvásárolták a lapokat, már régen elmúlt.

Volt szerencsém részese lenni annak a korszaknak. Az én lapom német tulajdonosa például jó tőkéshöz méltón csak arra ügyelt, hogy a pénzét kivegye, és magasról tett a politikai irányultságra. Soha akkora szabadság nem volt a lapcsinálásban, az ember szinte lubickolt, aztán persze elmúlt ez is, most meg ott tartunk, ahol. Ott voltaképp, hogy a Hír TV örülhet, nem jutott a hajdani Münchener Post sorsára, amelynek a szerkesztőségét náci keretlegények verték szilánkossá, a szerkesztőket csak azért nem, mert épp nem voltak ott az aktus idején...

ÖRÜLHETÜNK-E A DEBRECENI BMW GYÁRNAK? NÉHÁNYN, IGEN, NEM

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.08.01.


...Ha egy pillanatra félre tesszük a kontinentális politikai erőtereket, és önmagában a beruházás tényét nézzük, nincs mit keseregni, sőt, egyértelműen örvendetes, hogy a világ egyik legnagyobb autógyára évtizedes beruházásra alkalmasnak látja Magyarországot. Első körben legalább ezer új munkahely születik, csak a gyárkapun belül, azonban a környező, kisebb cégek a BMW beszállítóivá válhatnak – ahogy látjuk ezt Kecskeméten a Mercedes esetében –, vagyis nagyságrendekkel többeket érint majd a befektetés. A régió számára pedig egyértelmű a kitörési lehetőség a gyár megnyitásával. Fanyalgásnak itt helye nincs.

Letagadhatatlan azonban a BMW döntésének két, egyáltalán nem örömteli vetülete is:

1, Újfent egy olyan beruházás érkezik Magyarországra, amely minimális hozzáadott magyar értéket termel, hisz jobbára egy összeszerelő üzemet telepítenek ide. Ez pedig nem javítja az ország versenyképességét - sokkal inkább azon a szinten betonozza be Magyarországot, amin már Kína is tovább lépett.

2, Tovább emelkedik az ország kitettsége a globális gazdasági folyamatoknak. A BMW-vel együtt immár mindhárom német autóóriás (a bajorok mellett az Audi és a Mercedes) jelen vagy Magyarországon. A Suzukit is ideszámolva a teljes magyar export 40 százalékát kizárólag az autóipar termelése adja hamarosan. Márpedig ez a szektor reagál a leggyorsabban a nemzetközi konjunkturális trendekre – emelkedésre és bukásra egyaránt.

E két szempont ideális esetben arra ösztökélhetné a gazdaságpolitika irányítóit, hogy támogassák a hazai hozzáadott érték előállítást. Azonban egyértelmű például a Nemzeti Bank mozgásából, hogy sokkal inkább a német beruházók érdekeit veszi figyelembe, mint a hazai vállalkozásokét. A gyenge forint ugyanis a BMW-nek extra ajándék - elvégre még több olcsó magyar munkaerőt kap a pénzéért, tehát még olcsóbban képes előállítani termékeket.

Az ország egésze számára tehát – ha fenntartásokkal is –, de mindenképp üdvös a BMW gyár létesítése. Orbán távozását vágyók pedig végre szembesülhetnének a valósággal: senki nem végzi el a munkát a hazai ellenzék helyett.