2022. február 10., csütörtök

„A HATALOMHOZ VALÓ VISZONYUNK AZ, AMIN MEGMÉRETTETÜNK. AZON, HOGY KI MIRE HASZNÁLTA. ÉS HOGYAN." (GÖNCZ ÁRPÁD)

FACEBOOK
Szerző: SIMKÓ JÁNOS
2022.02.10.


„A hatalomhoz való viszonyunk az, amin megmérettetünk. Azon, hogy ki mire használta. És hogyan." (Göncz Árpád)
Most a születésének századik évfordulóján (1922. február 10.) egyetlen idézetet illesztek ide - a fenti idézeten kívül -, legidősebb unokájának, Benedek Mártonnak Göncz Árpád ravatalánál elmondott beszédét.
Újraolvasva a hallottakat, elfogott egy nehezen meghatározható érzés: a remény, az emelkedettség, a túlélésre nélkülözhetetlen humor és igen, az emberi méltóság szép fonata. Hátha ez is osztható…
„Tisztelt egybegyűltek!
Drága Zsuzsa, kedves családom!
Kedves barátaink!
Elnök Urak, Miniszterelnök Urak, Házelnök Urak!
Tisztelt gyászolók, honfitársaim, külföldi barátaink!
Árpád elment.
Legtöbbünk életében meghatározó szerepet játszott.
16 évesen, szúrós zakójában a tánciskolában levette Zsuzsát lábáról. Táncolni nem tudott, de sziporkázó humorával és szerteágazó műveltségével elkápráztatta nagyanyámat. Nyolcvan évet töltöttek együtt szerelemben.
41 éves korában beszélőre ment hozzá nagyanyám és gyerekeik. Mind a négyen kitűnő bizonyítványt szorongattak a markukban. Miközben ellenforradalomról tanultak az iskolában, tudták jól, hogy az ország szabadságáért apjuk valódi áldozatot hozott. Ennek jegyében nőttek föl.
78 évesen, második elnöki ciklusa lejártakor Esterházy Péter így vonta meg politikusi tevékenysége mérlegét:
"A szeretet veszélyes,
Édes.
Légy jámbor.
Kormányzáshoz ez jobb."
Nagyapám titka, azt hiszem, az volt, hogy mindenkinek, akivel találkozott, adott egy icipici szeletet önmagából. Gyakran önirnikus humorral leöntve.
1950-ben, a Talajjavító Vállalat szintezőjeként egyszer Árpád került terítékre az igazgatói értekezleten:
"Göncz elvtárs, hogyan tűrheted a nép vagyonának pocsékolását?! Nálatok másfél kiló sósav és egy kiló kénsav hiány mutatkozott.
Fölálltam és azt mondtam, Gellért elvtárs, önkritikát akarok gyakorolni. Be kell vallanom, hogy szeretem a tömény italokat."
Negyven évvel később, már elnökként, így kért elnézést Károly hercegtől, mert még nem ismerte a hivatali protokollt:
"Az ön családja ezer éve csinálja ezt; én három napja."
Humora mögött azonban egyenes gerinc, hihetetlen élettapasztalat, sziklaszilárd jellem és a másik ember végtelen tisztelete bújt meg.
Harmincéves korára volt már jogász, banktisztviselő, újságíró, ellenálló, kisgazdapárti funkcionárius és csőhegesztő. Szót értett kommunistával és népivel is, noha egyik sem volt.
‘44-ben lövést kapott, mikor ellenállóként zsidókat mentett Budapesten.
A forradalom után életfogytiglanra ítélték, mert segített külföldre csempészni Bibó István kibontakozási tervét és a Nagy Imre-pontokat.
Nagyapám nem véletlenül beszélt elnökként csillagszemű nőkről és szálfaderekú férfiakról:
"A „csillagszemű” egyetlen tudományosan meghatározható ismertetőjele: ha belép egy telefüstölt, áporodott levegőjű szobába, az ablak magától kitárul, és a szoba kiszellőzik. …
A férfiaknak csillagszemük nincs. Közöttük viszont akadnak szálfaemberek. Akiket nem roppantott meg a történelem, nem sodort ide-oda, nem vetett partra parafa dugóként a századvég váltakozó árapálya."
Engem Árpád tanított meg arra, hogy elveink mellett kiállva és a másikhoz való odafordulással érdemes élni az életet.
Hogy adjunk annak, akinek semmije sincs.
Egyszer megkérdeztem tőle: Miért nem menekültetek el Magyarországról ötvenhatban?
„Az ember nem hagyja cserben bajba jutott hazáját!” – mondta szelíd, de ellentmondást nem tűrő hangon.
Nagyapám szerette az embereket, és szerette Magyarországot.
Közép-Európában érezte igazán itthon magát, de elnökként nagyanyámmal a világ minden tájára eljutott. Mosolyát, közvetlenségét, szeretetét mások is szeretettel viszonozták.
A Teleki Pál Munkaközösségben fiatalon megtett lépésektől kezdve, a Kisgazdapárton, az ellenálláson, ötvenhaton és a demokratikus ellenzéken át, majd köztársaságunk első elnökeként, Árpád végig azon dolgozott, hogy Magyarországon is az a szabadságon, emberi jogokon és társadalmi igazságosságon alapuló liberális demokrácia honosodjon meg, ami tőlünk nyugatabbra már kialakult.
Feladatunk annyi, hogy álmát megvalósítsuk – hogy szellemi örökségét továbbvigyük.
Azon szavakkal búcsúzom nagyapámtól, melyekkel ő vett búcsút Antall József kormányfőtől 1993 decemberében:
"Minden halál alkalom, hogy számot vessünk önmagunkkal, önmagunk életével. Tekintsünk hát önmagunkba…, s tegyük fel magunknak a kérdést: megtettünk, megteszünk-e mindent, ami tőlünk telik, hogy híven szolgáljuk szűkebb közösségünket és hazánk egészét?"
Göncz Árpád megtette, ami tőle telt.
Most rajtunk a sor.
Ég veled, drága nagyapám!”
...

SZIJJÁRTÓ: NEM FOGADUNK ÚJ NATO-CSAPATOKAT MAGYARORSZÁG TERÜLETÉN– HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.02.10.


A magyar hadsereg jól felszereltek és tudnak gondoskodni az ország biztonságáról

És hát félnivalónk sincs, ugye… hiszen mi jó barátok vagyunk, ugye.

Demeter: Ujhelyiből újhülye lett

A miniszteri biztos, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója nemzet- és hazaárulónak nevezte a magyar baloldalt.

Emmi: Nem a semmiért kapott 18 milliót a nyelvtanulási biztos

Rétvári szerint úgy is jár a pénz a nyelvtanulásért felelős miniszteri biztosnak, hogy magyar diák még nem ment külföldre.

Ügyészség: Más kormánytag nem érintett elkövetőként a Schadl-Völner ügyben

A több mint 1700 oldalnyi nyomozati anyagnak az egyik legnagyobb rejtélye, hogy ki is lehet az a gazda.

MÚOSZ: Kiküldtek 8 millió magyarnak egy papírt, ami összemossa a választást és a melegellenes népszavazást

Az ellenzék is szerette volna, ha az ő kérdéseikről is lehet szavazni április 3-án, és erre ugyan elméleti esély még van, de gyakorlati már lényegében nincs.

Gulyás Gergely: nem kizárt a külföldi beavatkozás a választásokba

Ám szerinte ennek nem lenne döntő jelentősége, „hiszen edzettek vagyunk már”.

Kocsis Máté: Gyurcsány

Kampánykörúton van…

Az EU feketelistával küzdene az oligarchák ellen

Túl terebélyes lett saját zsebre dolgozó és az érdekeit mindenek fölé helyező politikai és gazdasági elit.

Odavág Lengyelországnak az Európai Bizottság

Elkezdte behajtani a 68 millió eurós pénzbírságot.

Orbán Viktort is meghallgatnák az Európai parlamentben

Pegasus-vizsgálóbizottságot állítanak fel: nagy tétet azért nem tennénk arra, hogy a miniszterelnök meg is jelenik az EP-ben.

Hungarikum az Orbán-féle cenzúra

Nincs példa a Népszava által megkeresett országokban arra, hogy egy kormányszerv mondja meg, mely médiumokat engedhetik be a kórházakba.

Brutális pénzeket költ a Fidesz hirdetésekre

Csak a fideszes blogok és újságok már 1 milliárd forintot hirdettek el a Facebookon.

Lesz-e Orbán-Orbán vita?

Minden más felállás kizárt, Orbán Viktornak ugyanis nem érdeke, hogy bárkivel megmérkőzzön. Nyerni nem tud egy ilyen összecsapáson, veszíteni, az övéi számára felépített nimbuszát lerombolni, nem áll érdekében.


SZABAD SZEMMEL: ORBÁN VIKTOR FELGYORSÍTOTTA A PÉNZSZÓRÁST, ELLENZÉKI GYŐZELEM ESETÉN MEGNYÍLNAK A BRÜSSZELI PÉNZCSAPOK

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.02.10.


Frankfurter Rundschau


Európán belül az idén az egyik legfontosabb választás Magyarországon lesz és 12 év óta most először, Orbán Viktor aggódhat a hatalmáért. Merthogy összeállt az ellenzék. A közös miniszterelnök jelölt azt ígéri, hogy győzelem esetén visszaállítja az unióbarát vonalat. Szerdai nemzetközi online sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter elmondta, legelső lépésként azt tervezi, hogy az ország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, mert az új kormány központi feladata lesz a korrupció elleni küzdelem.

A mostani miniszterelnöknek a tekintélyuralmat és az urambátyám-rendszert vetik a szemére. Engedelmes híveivel töltött fel olyan intézményeket, mint az ügyészség és az Alkotmánybíróság, pedig azoknak elvileg függetlenként kellene működniük. A Freedom House szerint az ország már nem is igazi demokrácia. Orbán Viktor maga szívesen emlegeti illiberális demokráciaként.

Márki-Zay Péter ugyanakkor beismerte, hogy a hat ellenzéki párt cseppet sem lehet biztos a dolgában. Hiszen a Fidesz kezében van a sajtó 90 százaléka, ez pedig főként vidéken nehezíti meg a küzdelmet. Ott a kormánypárt van előnyben, míg Budapesten és más városokban az ellenzéknek áll a zászló. És – tette hozzá a politikus – az ellenfélnek sajnálatos módon sokkal több pénz áll a rendelkezésére.

Ha Orbán Viktor marad, akkor folytatja az obstrukciós politikát az EU-ban – vélik brüsszeli politikai körökben. Ha viszont alulmarad, akkor mozgásba jöhet a vitatott migrációs, illetve jogállami politika. Nem tudni, miként befolyásolja a választást az Európai Bíróság jövő szerdán esedékes ítélete a jogállami mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel panasz ügyében.

Bloomberg

Márki-Zay Péter azt reméli, hogy megnyílnak a brüsszeli pénzcsapok, ha az ellenzék győzelme után Magyarországon is működhet az Európai Ügyészség. Mint kifejtette, a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítási alapból elirányzott 7,2 milliárd dollár valóságos jótétemény volna a gazdaság számára, csak éppen jelenleg nem lehet hozzájutni az EU jogállami aggályai miatt.

A hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Transparency International idevágó legutóbbi éves listája mélypontot jelent magyar szempontból, az EU-tagországok közül csak Bulgáriában terjedt el még jobban a közpénzlenyúlás. A gyakorta magas rangú bűnösök sokszor megússzák, ezt azonban az Orbán-kabinet tagadja.

Az ellenzéki politikus a legégetőbb teendők közé sorolta a jó viszony helyreállítását az EU-val, illetve hogy lebontsa azokat a szerkezeteket, amelyekkel a kormányfő bebetonozta uralmát. A felmérések szerint a kihívónak van esélye kiütni a nyeregből a vetélytársat, de Márki-Zay Péter elismerte, hogy dolgukat megnehezítik a belső ellentétek is. Ezzel szemben a Fidesz-tábor jóval fegyelmezettebb, összetartó, inkább elmegy szavazni. A másik oldalon viszont a hívek megosztottak, más és más értékrendet követnek, így nehéz őket egyben tartani, illetve rávenni őket, hogy adják le voksukat – jelezte az ellenzéki miniszterelnök jelölt.

Financial Times

Orbán Viktor gyorsuló pénzszórásba kezdett, ahogyan közeledik az április 3-i parlamenti választás. Összesen ötmilliárd eurónak megfelelő összeggel nyúl a nyugdíjasok hóna alá, illetve nyújt adókedvezményt, ám ez akkora összeg, hogy felnyomhatja az inflációt és bedöntheti a kereskedelmi mérleget – figyelmeztetnek közgazdászok, beleértve még a Magyar Nemzeti Bank képviselőit is. Merthogy a pénzeső átmenetileg megdobja a fogyasztást, csak éppen felfut az import, az meg kedvezőtlenül hat az áruforgalom egyensúlyára.

De hát jön a választás, és a legtöbb felmérés szerint Orbán Viktor 12 éve nem kényszerült ilyen kemény küzdelemre, és a Fidesz csak csekély különbséggel vezet az egyesült ellenzék előtt. A kormányfő korábban szigorú költségvetési politikát folytatott, visszarángatta az országot a fizetésképtelenség széléről a pénzügyi válság után. Ehhez olyan intézkedéseket vetett be, mint hogy államosította a legtöbb magán nyugdíjalapot és külön adókat vetett ki több fontos ágazat nagy cégeire.

Most azonban ömlik a pénz a nyugdíjasokra, a gyerekes családokra, a fiatal munkavállalókra, a fegyveres erők tagjaira. Farkas András nyugdíjszakértő szerint ezt a hatalmas lyukat azonban valahogy majd be kell tömni a költségvetésben, ami akkora feladat, hogy várhatóan több egymást követő kormányra hárul. Virovácz Péter az ING-től ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a hatalmas pótlólagos kereslet fogyasztási sokkot okoz, ami felhajtja az árakat, így az infláció üteme előreláthatólag ismét a 8 százalék felé tendál.

Deutsche Welle

A magyar roma politikát átjárja a korrupció és az áldatlan belső állapotok odavezettek, hogy az ország legnagyobb etnikai kisebbségének nem lesz képviselete a következő Országgyűlésben. Miközben a közösséget erősen sújtja a kirekesztés, a szegénység és az alacsony szintű képzés. Ám sok roma közéleti szereplő nyakig benne van viszályokban és vesztegetésekben, ahelyett hogy pénzt szerezne az övéi megsegítésére. Orbán pedig csak tüzeli az ellentéteket.

Hogy az Országos Roma Önkormányzat képtelen volt megállapodni közös parlamenti képviselő jelöléséről, az újabb mélypont a szervezet belső konfliktusában. Így viszont a Fidesznek nem kell tartania attól, hogy az illető a párt, illetve annak kormánya ellen szavazzon a következő törvényhozásban, ha úgy alakul a választás.

Az eset jól mutatja, milyen állapotok vannak a magyar roma politikában. A hatalom kész lemondani a jogállamiságról, csak hogy fenntartsa uralmát, és ebben számíthat a roma elit egy részének készséges közreműködésére. Pedig hivatalos személyiségek részéről időről időre cigányellenes kijelentések hangzanak el. De sok roma funkcionárius túllép az ilyen uszításokon. Merthogy a saját anyagi érdekeltségeik fontosabbak, mint a romák igényei.

Jóllehet igencsak sürgető volna, hogy javuljanak a közösség életkörülményei. Hiszen tagjai közül sokan nyomorognak, mindennapos velük szemben a gyűlölet és a hátrányos megkülönböztetés. Noha hozzávetőleg összesen 900 ezer emberről van szó. A kormánypártot azonban az érdekli, hogy kellő számú szavazót sorakoztasson fel maga mögött. Korábban sorra jöttek a hírek voksvásárlásról főleg a romák körében. Bár ilyesmi már 2010 előtt is előfordult.

Az ellenzék eddig nem szolgált hiteles alternatívával a közösség számára.

Le Monde

Belülről igyekszik megmutatni a magyar viszonyokat, az ország sokszínűségét az a riportkönyv, amely most jelent meg francia nyelven, Magyarország Orbán alatt címmel. A recenzió elismeri, hogy a franciák javarésze az országból csupán az EU-t belülről aláásó nacionalista miniszterelnököt, valamint Budapestet ismeri, amely kedvelt célpont egy-egy hosszú hétvégi kicsapongásra vagy kulturális élményszerzésre.

A kötet riportok formájában, nagyjából képeslapként a legnevesebb helyeket sorakoztatja fel. Nem a kormányfőre összpontosít, vagyis hogy Orbán Viktor miként szorította vissza a demokráciát, miközben az ország „a konzervatív ellenforradalom” egyik laboratóriuma lett a kontinensen. Az összeállítást leginkább szerelmi vallomásnak lehet tekinteni, mert a közreműködő újságírók nem tagadják csodálatukat azok iránt, akik nagy bátorsággal ellenállnak a hatalom sokrétű nyomásának.

Süddeutsche Zeitung

Valójában teljesen formális az a katonai szerződés, amelyet óriási viták után, de jóváhagyott a pozsonyi törvényhozás, miközben odakint a csőcselék tüntetett, ám az ügy élesen rávilágít az ország alapvető problémája, vagyis arra, mennyire törékeny a demokrácia a volt szocialista országokban. A kormány több mint megrendült, a közvélemény kettészakadt a járványkezelés, illetve annak kapcsán, milyen viszonyt kell kialakítani Oroszországgal Ukrajna miatt.

A felmérésekben a populisták állnak az élen, akiket felelősség terhel, amiért az emberek több mint 50 százaléka nincs beoltva, és akik a hatalom sáncain belül szívesen járnák Orbán Viktor útját. A parlamenti szavazást fütty és fenyegetés kísérte az ellenzék részéről, noha igazából csupán formalitásról volt szó egy NATO-tag esetében. Ű


A gond az, hogy a demokrácia nem mutatott kellő határozottságot a demagógokkal és a szélsőjobbal szemben. Jóllehet nem annyira nehéz feladat ez, hiszen a populisták sem hallgatnak a népre, csupán úgy tüntetik fel, hogy a többséget képviselik mindazok, akik követik az ilyen pártok által terjesztett vélekedést. Itt igazából a tiszta beszéd tud segíteni. Vagyis ha nagyobb bátorsággal mernék feltárni az igazságot, és tennék, ami helyes, még akkor is, ha a törvényhozás előtt a söpredék tombol. Végül a Eduard Heger kormánya és Zuzana Čaputová elnök asszony a NATO és az USA mellé állt, csak előtte túl sokáig haboztak, pedig a meggyőzés csakis rajtuk múlik.

The New York Times

Putyin és Hszi új tengelyt hozott létre: az autokráciák szövetségét, amelynek célja a hatalom újrafelosztása a világban. A két ország közti szívélyes viszony akkor alakult ki, amikor az EU és az USA szankciókat rendelt el Moszkva ellen a Krím megszállása miatt, ám Kína a Kreml segítségére sietett: olajat vett, orosz cégekbe szállt be, így már nem igaz a régi bölcsesség, hogy Moszkva kerüli Peking „gyilkos ölelését”.

Sőt az utóbbi években viszonozza a szívességet, vásárol a Huaweitől, amelyet Trump indexre tett. A mostani üzenet pedig egyértelmű és – demokráciaellenes. Nem gyakorolnak nyomást más kormányokra, hogy tartsák tiszteletben az emberi jogokat és rendezzenek választásokat. Olyan modellben gondolkodnak, amely tekintélyelvű, ám elegendő gazdasági biztonságot nyújt és gerjeszti a nemzeti büszkeséget, hogy visszaszorítsa az elégedetlenséget, illetve szétzúzza, ha felmerül.

És alighanem jó pár olyan ország akad, amelynek tetszik ez a felállás, lásd a pekingi olimpia megnyitóját. Az Ukrajna elleni fenyegetés újabb réteggel fejelte meg a két nagyhatalom viszonyát, miután a kínai elnök osztja a véleményt, miszerint egy erős országnak érvényesítenie kell érdekeit saját befolyási övezetében. Sőt, akár megbuktathat közeli kormányokat, és annak nem kell kiváltania a világ közbeavatkozását. Ugyanez érvényes Tajvanra is.

De azért feszültség is van a két állam között. Ma is versengenek, csak Kína már beelőzte az oroszokat. Így aligha lép túl az együttműködés azon, hogy konkrét akciók mentén dolgoznak ki közös stratégiát. Ugyanakkor a Biden-adminisztráció feltehetőleg azon lesz, hogy rájátsszon a bilaterális ellentétekre, Kazahsztánban és másutt is.

Az autokráciák szövetsége kiterjed más államokra is, így Magyarországra, Törökországra és Venezuelára. Valamennyien együttműködnek, hogy minimalizálják a gazdasági szankciók és a diplomáciai nyomás következményeit. A demokráciák egy igen más típusú politikai rezsim fokozódó és összekapcsolódó kihívásával néznek szembe.

Financial Times

Timothy Garton Ash úgy látja, hogy Németországnak nagyon kellene most egy új keleti politika, noha jelenleg egészen mások a viszonyok, mint 50 évvel ezelőtt, amikor Willy Brandt nyitott a Kelet felé. Hiszen az akkori állapotokkal ellentétben jelenleg Vlagyimir Putyin Oroszországa igyekszik felborítani a nemzetközi rendet, amihez minden létező eszközt bevethetőnek tart, vissza akarja állítani az orosz hegemóniát Ukrajnában és másutt is. A németek viszont a státus quo megőrzése mellett vannak.

Egykor a gazdasági kapcsolatok ágyaztak meg az új politikának, máig ható következmény viszont az energiafüggőség. Ez segít megmagyarázni, Olaf Scholz miért nem állt be a héten Washingtonban Joe Biden mögé, amikor az arról beszélt, hogy orosz invázió esetén vadonatúj állapotában is ipari műemlék lesz az Északi Áramlat 2-ből.

Annyiban is más most a felállás, hogy egy új keleti politikának foglalkoznia kell Kínával is, hiszen Hszi Csib-ping és Vlagyimir Putyin összeállt, miközben a német kivitel számára kulcsfontosságú a kínai piac. Emellett szégyenletes, amit a volt kancellár, Gerhard Schröder művel az orosz érdekek szolgálatában. Ő folyamatosan mentegeti az orosz elnyomást és agressziót, beszennyezi a keleti politika örökségét.

Viszont az remek, hogy az új német koalíciós megállapodás tartalmazza a hozzáállás alapvető felülvizsgálatát a Kelettel szemben. Erre már a jövő héten lehetőséget kínál a Müncheni Biztonsági Fórum, ennél jobb alkalom nem is kell, hogy a kancellár kirukkoljon a farbával. A világ nagyon oda fog figyelni rá – mutat rá az oxfordi professzor.

EUobserver

Lengyelországban 1500 menekült él táborokban, lehetetlen körülmények között. Nagyon sok köztük a gyerek, illetve olyan felnőtt, aki korábban erőszak áldozata lett. Erről az emberi jogok lengyel biztosának helyettese tájékoztatta a képviselőket az EP illetékes bizottságában. Mint elmondta, ezek a létesítmények teljesen alkalmatlanok céljuk betöltésére, olyannyira, hogy egy 13 éves lány az áldatlan állapotok miatt öngyilkos lett. Hozzátette, hogy kiskorúakat nem szabadna ilyen helyekre küldeni.

Pedig legalább 400 gyereket, illetve 290 asszonyt őriznek fegyveresek efféle táborokban, egy részük még az alapvető dolgokhoz sem jut hozzá. Viszont a sajtó és az emberbaráti szervezetek képviselői nem kereshetik fel őket. A feszültség már akkora, hogy az egyik ilyen központban, a német határ közelében a múlt év végén lázadás tört ki. De hát ott 600 embert zsúfoltak össze, de úgy, hogy mindegyikre legfeljebb két négyzetméternyi terület jut.

Egy lengyel liberális parlamenti képviselő elmondta, hogy a jelentés alapján kétséges, mennyire tudja ellátni feladatát a varsói kormány, ha az orosz agresszió hatására netán új menekülthullám indul be. Viszont a belarusz határon már bevett gyakorlat, hogy az illegális migránsokat azonnal kiutasítják. A határvidékre be sem tehetik be a lábukat a média és civil szervezetek képviselői, pedig a régióban augusztus óta már legalább 21-en vesztették életüket, miközben szerettek volna belépni lengyel területre.

ABC News/AP

Menekültek életét mentették meg az osztrák rendőrök, amikor a bécsi repülőtér közelében megállítottak egy teherautót. Kiderült, hogy a jármű aljára szerelt faládában nyolc illegális bevándorló utazott, de sokuknak már nem sok volt hátra az életéből. Egy részük jóformán halálra fagyott a nulla fok körüli hőmérsékletben, mások elájultak, mert beszívták a kipufogógázt.

Romániából indultak és Magyarországon át jutottak el Ausztriába. A sofőrt, egy 39 éves török, állampolgátr letartoztatták. Társát, aki szintén török és Grazban él, pár nappal később vették őrizetbe. Az osztrák hatóságok egyébként a német társszervektől kapták a tippet. Az eset még decemberben történt, de csak most hozták nyilvánosságra.

Az is kiderült, hogy a fuvardíj alkalmanként 15-16 ezer euró volt, és a pilóta idáig 40 embert juttatott be osztrák területre. Gerhard Karner osztrák belügyminiszter szerint alaposan meg kell erősíteni az EU külső határainak védelmét, hogy a bűnözők feladják a próbálkozást.

AZ ÁLLAM ŐK VANNAK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.02.10.


Varga Judit mint igazságügyi miniszter, ebből fakadóan bírósági fogalmazói jogtudós újólag bebizonyította, hogy a szakmájához fingja sincs, vagy pediglen egyáltalán nem törődik normákkal és joggal. Két lehetőség fakad, és mindkettőt nyitva hagyjuk momentán, mégpedig, amit eddig valószínűbbnek tartottunk, hogy ad egy: buta. Sok minden szól emellett, mert olvasatunkban és a butaság nagykönyvében a butaság nem egyszerűen az okosság hiánya, hanem komplexebb valami.

Másfelől, és így ad kettő: a miniszterasszony tudatosan aljas, és erre utaló jelek is vannak, a közvélekedés pedig efelé hajlik inkább. Majd az idő eldönti, illetőleg a bírósági tárgyalás. Ott előjöhet az a forgatókönyv is, miszerint parancsra tette, amit tett, általában az ilyen nácikból lesznek kommunisták, aztán ifjú demokraták, később keresztény térítők, az ilyen embereknek gerince nincs, forognak mint a szélkakas, ha egy adott pillanatban olybá tűnik is, hogy van tartásuk.

De ez csak maskara. Hogy Varga Juditot most újólag és alaposabban kellett önmaga rendszerébe helyezni, annak oka az, hogy igazságügyi miniszterként törvényt sértett nem először, és vélhetően nem is utoljára. Az ő utasítására történt ugyanis, egyenesen rendeleti kötelezettséget rótt a választási irodára arra nézvést, hogy a népszavazási kérdések is szerepeljenek a szavazóköri névjegyzékbe való felvételről szóló értesítőben. Ezzel a politikai propaganda eszközévé tette a választási irodát.

Meglepődünk? Nem lepődünk meg akkor, amikor tegnap például arról kellett beszámolnunk, hogy miniszterelnökünk, úgy is mint egyetlenünk hasonképp egy NAV-os borítékba bújtatva küldött sk aláírású propagandalevelet a talpasoknak, ami szintén nem komilfó, és választási csalás a maga módján. Amikor állam és párt, e kettő vezetője, aki egy és ugyanaz, összeolvad, a kormány közvetíti a párt propagandáját, a költségvetés minden pénze a párt rendelkezésére áll, és a miniszterelnök sajátjaként költi azt...